La Terra, un planeta del Sistema Solar

1. La Terra, un punt a l¶Univers 2. El planeta Terra 3. La rotació de la Terra: els dies i les nits 4. La translació de la Terra: les estacions de l¶any

Introducció
‡ El Sol és un estel mitjà situat en un extrem de la galàxia anomenada Via Làctia. ‡ La nostra galàxia és formada per milions d estels (com el Sol) que tenen llum pròpia i planetes i satèl·lits que giren al seu voltant. ‡ L Univers, format per milions de galàxies, és el conjunt de tots els cossos celestes i de l espai que els conté. ‡ La Terra forma part d un sistema dinàmic en el qual hi ha quatre elements que es relacionen i s influeixen mútuament: l atmosfera, la hidrosfera, la litosfera i la biosfera.

1. La Terra, un punt a l Univers
1.1. La Terra a l Univers 1.2. La Terra al Sistema Solar

1.1. La Terra a l Univers
‡ La Terra és un planeta del Sistema Solar. ‡ El Sol és una estrella d una galàxia anomenada Via Làctia. ‡ La Via Làctia és una de les moltes galàxies que hi ha a l Univers.

1.2. La Terra al Sistema Solar
‡ El Sistema Solar està format per vuit planetes principals, tres planetes nans i molts cossos celests. ‡ Els planetes són astres que giren al voltant del Sol i que no tenen llum pròpia. ‡ Els satèl·lits són astres que giren al voltant d alguns planetes. ‡ Els planetes i els satèl·lits tenen dos moviments: un de rotació i un altre de translació. ‡ Segons la distància respecte del Sol els planetes es divideixen en: planetes interiors i planetes exteriors.

El Sistema Solar

El Sistema Solar

2. El planeta Terra
2.1. La Terra: el planeta blau

2.1. La Terra: el planeta blau
‡ La Terra vista des de l espai té un color blavós a causa de l abundància d oxigen que hi ha a l atmosfera. ‡ La Terra no és una esfera perfecta, perquè està lleugerament aplatada pels pols (geoide). ‡ Si el nostre planeta es tallés per l equador, quedaria dividit en dos hemisferis iguals: l hemisferi nord (o continental) i l hemisferi sud (o marítim). ‡ La superfície total de la Terra és de 510 000 000 km2, aproximadament 1000 vegades la superfície d Espanya.

Les dimensions de la Terra

Les dimensions de la Terra

3. La rotació de la Terra: els dies i les nits
3.1. El moviment de rotació 3.2. Els fusos horaris

3.1. El moviment de rotació
‡ La Terra gira sobre si mateixa, en un moviment anomenat de rotació. ‡ El moviment de rotació de la Terra explica la successió dels dies i de les nits. ‡ La successió dels dies i de les nits fa que les temperatures de la Terra no siguin extremes i fa possible que hi hagi vida.

oviment de rotació de la Terra

oviment de rotació de la Terra

3.2. Els fusos horaris
‡ A causa del moviment de rotació de la Terra, es fa clar primer als llocs situats cap a l est. ‡ A Espanya es fa clar abans a les Illes Balears que a Madrid o a Galícia. ‡ Com que el problema de l horari era comú arreu del món, es va acordar dividir la Terra en 24 fusos horaris. ‡ Així, tots els llocs situats en un mateix fus o zona horària tenen la mateixa hora.

4. La translació de la Terra: les estacions de l any
4.1. El moviment de translació

4.1. El moviment de translació
‡ En el seu moviment al voltant del Sol (translació), la Terra dibuixa una òrbita el·líptica i tarda a recórrer-la un any: 365 dies, 6 hores i 9 minuts. ‡ La inclinació de l eix de rotació de la Terra és la responsable de la successió de les estacions de l any. ‡ Durant el recorregut al voltant del Sol, la Terra queda exposada als raigs solars de diversa manera, i això dóna lloc a les estacions de l any.

oviment de translació de la Terra

oviment de translació de la Terra

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful