RIELLS I VIABREA

Irina Canaleta Mir 4tB Escola Guilleries

Descripció
• Riells i Viabrea està situat als peus del Montseny gironí. • El poble té 2 nuclis diferenciats: Riells, a la part muntanyosa, i Viabrea, a la plana, on es concentra la vida del poble, amb botigues, indústries i serveis. • Actualment, el seu alcalde és Josep Maria Bagot Belfort.

Relleu i rius
• Està situat al límit del Vallès Oriental (dins la comarca de la Selva), als vessants orientals del massís del Montseny (Turó de l’Home (1706m), les Agudes (1703m), el Matagalls (1697m)). • El travessa la riera de Riells, que després passa a anomenar-se de Breda, i que és afluent de la Tordera. • Està situat a 94m sobre el nivell del mar i la seva inclinació de terreny és del 20,89%.

Clima
• La temperatura mitja anual és de 13,40ºC. En els mesos més càlids, la temperatura és de 29,90ºC i en els més freds, de 0,40ºC. • La precipitació mitja anual és de 908 ml. • El clima és mediterrani.

Vegetació i fauna
• El territori és poblat d'espessos boscos d'alzines i d'alzines sureres, als indrets secs; de castanyers, a les obagues i de faigs, a la part alta. • De fauna, hi podem trobar el gaig, la guilla, el senglar, el vidriol, l’eriçó, el talp…

Població
• L’any 2012 hi havia 3.993 habitants. En canvi, l’any 1986 només hi havia 742h i el 2006, 3.238h. • Aquest increment de població ha sigut degut a la construcció de moltes urbanitzacions, com a lloc de segona residència o estiueig, al costat de Viabrea. Per contra, als voltants de l’església de Sant Martí, hi ha hagut un fort despoblament.

Xarxa de comunicacions
• És un municipi força ben comunicat ja que el travessa la C-35 que ve de Granollers i va cap a Maçanet. També hi passen molt a prop la Gl-552 i l'autopista A-7 (a 6Km hi ha les sortides de Sant Celoni i Hostalric). A més, té estació de tren (a Viabrea), autobusos ...

Activitats econòmiques
• L'augment de població va començar cap el 1975, quan es van construir nombroses residències secundàries. • La ramaderia és poc important, només destaca la cria de bestiar oví i boví.

• L'industria pertany al sector farmacèutic.
• A partir del 1970, augmenta l'oferta econòmica gràcies al turisme i l’estiueig.

Oficis tradicionals
L’economia tradicional es basava en l’agricultura i la ramaderia. Algun dels oficis eren: pagès, pastor, bosquerol... El que abans eren camps i feixes, ara són boscos.

Història
S’han trobat varietat d’estris (ascla de sílex, destral polida de Sant Llop, objectes de ceràmica...) que indiquen la presència humana en aquest lloc des de l’antiguitat. Aquests estris pertanyen a èpoques diverses,

entre elles l’època romana.
Un document escrit l’any 878 parla d’un lloc denominat “Riellos” que seria l’actual Riells. Els dos indrets més importants des del segle IX han estat les dues parròquies, St. Martí de Riells i St. Esteve de Viabrea (que desprès es dirà St. Llop de Viabrea). Per la proximitat a Hostalric, la població es va veure implicada en la Guerra de la Independència (1808-1814). Riells i Viabrea van ser lloc de refugi pels catalanistes. El municipi és va constituir el 1787 amb la unió de Riells i Viabrea .

Personatges importants
Pere Ribot Sunyer (1908- 1997), poeta i sacerdot. Durant
la Guerra Civil va haver d’amagar-se en diferents poblacions. A partir del 1941 va ser rector de Sant Martí de Riells del Montseny.

Havia estat alcalde del municipi, però el desembre del 2012 el van fer fora degut a un desacord amb els partits d’ERC i PSC per un pla urbanístic del creixement de població.

Josep Manel Tarrida :

Festes i tradicions
La Festa Major és el primer cap de setmana d’agost i els actes es concentren al Poliesportiu Municipal . El dilluns més proper a l’11 de novembre, diada de St Martí, es celebra a Riells la Festa Major d’hivern. El primer diumenge de setembre es celebra l’Aplec de Sant Llop. Cada dissabte fan mercat al nucli urbà d’Alba de Liste.

Llegendes de bruixes
Hi ha moltes llegendes de bruixes i d’altres éssers imaginaris ja que històricament ha estat un lloc associat a aquestes creences fantàstiques. Una d’elles és:

Cap a ponent hi ha una pedra bastant grossa i plana que se l’anomena la “ Seia de la Bruixa” . Aquest nom es deu al fet que una bruixa que va sortir del castell de Montsoriu s’hi va asseure abans de seguir el seu trajecte cap al Gorg Negre de Gualba. Va deixar una empremta de dues natges i quatre petges: una de dona, una de cavall, una de bou i una de gos. Aquestes marques són les quatre transformacions que podia fer la bruixa.

L’ església de St. Llop de Viabrea (s. XIII-XVII-XX) és documentada des deL l’any 941. Malgrat això, part de L l'estructura sembla que es pot datar L’església de St. Martí de Riells del s.X-XI. L’estructura original, d’una O és d’origen preromànic. Té un portal nau rectangular i absis semicircular, ha O L o estat respectada. , amb O arquivolta, dos capitells amb o motius florals i un campanar d’espadanya. L’obra podria datar de la segona meitat del segle XX.

Es coneix també com Castell de Riells. Sembla que correspon a la construcció medieval Torre de Busquets, propietat dels vescomtes de Cabrera, esmentada el 1395 i 1419, tot i que l'alou està documentat des del 1038. Tenia planta quadrada i uns 400 m2. En resten només dos dels seus murs, amb una alçada d'uns 6 m, que mostren diverses espitlleres. Podria ser del segle XIII.

Està situada a pocs metres de l'església de Sant Martí. És una creu monumental

de pedra amb un Calvari
esculpit i inspirat vagament en la iconografia romànica.

Al capitell hi ha l'escut
de Catalunya.

Aquesta és una masia ben curiosa. Es pot dir que és una masia del segle XVII amb una casa del segle XIX sobreposada, només en part, a l'edifici antic, totes dues perfectament distingibles. La casa vella presenta un portal adovellat de punt rodó i finestres amb llinda, brancals i ampit de pedra.

Masia documentada des de l'any 1497. Ha estat restaurada i ampliada modernament i s'ha transformat un terç de la casa en porxo a dos nivells. La resta de l'edifici original es conserva molt bé, amb el portal adovellat i les finestres emmarcades amb pedra.

Curiositats
Actualment, els habitatges de segona residència superen àmpliament els de primera.

L’escola, l’ajuntament, la zona esportiva i el casal dels avis estan a Riells i Viabrea, però el nucli històric (esglésies) està a Riells del Montseny .
En el llibre “El Montseny” de Pere Ribot Sunyer hi apareix una imatge de l’escriptor davant l’església de St. Martí de Riells. El principal atractiu turístic que té aquets municipi és el seu paisatge, la seva flora i fauna diversa i les activitats que aquest territori natural permet desenvolupar-hi . D’aquestes activitats , les més destacades en aquets moments són el senderisme i la bicicleta de muntanya.

Bibliografia
Pere Ribot Sunyer, “El Montseny” Edicions Destino (1975) .

http://www.selva.cat/municipis
http://www.enciclopedia.cat http://www.wiquipedia.org

http://www.webspobles.ddgi.cat/Riells i Viabrea
http://www.festa.cat http://www.trianglegironi.cat

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful