BONMATÍ

Estudi d’un poble Estel·la González

SITUACIÓ

Està situat a l’extrem nord-est de la comarca de la Selva.
Al nord té Amer. El Ter configura el limit oest amb la Cellera de Ter, el sud amb Anglès i l’ est amb Bescanó.

RELLEU I HIDROGRAFIA
Pla del Verdaguer Cingles calcaris de la Barroca i Sant Roc Bosc de Maldecor La Serra del bosc

Ter. Riera de Caldes. Torrent del Rajolet.

POBLACIÓ

Sant Julià del Llor i Bonmatí té 1.221 habitants(consell comarcal de la selva.) Bonmatí té 9’7 km2

XARXA DE COMUNICACIONS

El municipi es comunica per la carretera N-141 amb Girona. Ferrocarril i autopista BarcelonaFrança. La C-63 comunica amb Olot i Santa Coloma de Farners, on enllaça amb la C-25 o Eix-Transversal Girona-Lleida. El pont de Bonmatí enllaça amb: la GI-532 de la vall de la Llémena, la N-141 i la via verda o carril-bici Olot-Girona.

VEGETACIÓ I FAUNA


Predomina el bosc mediterrani densament poblat d’alzinar típic clapissat de suro, arboç i pins. El sotabosc assolejat presenta una gran varietat d’arbustos: bruc, estepa, ginesta, esbarzer i brolla. També hi predominen a la vessant obac l’esparreguera, el galzeran, l’heura, el lligabosc i l’estrat herbaci. Els mamífers més importants son: el porc senglar, la mostela, la fura i l’ esquirol. Les aus més destacades son: el tudó, la merla, la perdiu, l’estornell, el pardal, el picot, la mallarenga, el reientí, el garrafó, el verdum, la cardina i l’oriol. Aus aquàtiques: ànec collverd, polla d’aigua, cogullada, blauet i bernat pescaire. Amfibis: granotes i salamandres. Peixos: carpes, anguiles, barbs, bagres, sols, gardís I truites de riu.

ACTIVITATS ECONOMIQUES

La major part de la població treballa al sector industrial(transformació,producció,fabricació...)

FESTES I TRADICIONS

 

Aniversari de la segregació del municipi: 22 de febrer Aplec de l’ Església Parroquial de St. Julià del Llor: 3r diumenge d’ abril Aplec de Calders: 28 de Març Festa Major de Bonmatí: dilluns de Pasqua Granada Festa Major de St. Julià del Llor

PERSONATGES IMPORTANTS


  

Don Manuel Bonmatí de Cendra. Germans Torras i Domènech. Eugeni Casacoberta. Josep Puigdemont i Oliveres. Benet Valentí i Guitart.

CURIOSITATS

S’hi troben uns vivers d’orquídies, amb més d’un centenar de varietats i tot tipus de plantes exòtiques. Hi ha un taller de bastons de passeig, on es fan artesanalment bastons de fusta per a passejar. Hi podem trobar alguna casa d’agroturisme.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful