Está en la página 1de 1

LA CIGONYA Una vegada hi havia un estany (feu un cercle gran i rod al centre del vostre full).

Aix s un estany, un llac on hi ha molts peixos. Peixos petits, peixos mitjans i peixos grossos i de tots colors. (Dibuixeu peixos a dins de lestany, blaus, grocs, vermells, blancs. Molts peixos. Tot lestany ple de peixos) Un parell de pescadors hi van anar a pescar. Van arribar i es van posar un bon tros lluny de lestany. Van tirar les canyes, llargues i primes. (Dibuixeu els dos pescadors al cant de baix del full, amb les canyes de pescar que van des dall on sn ells fins a tocar a la vora de laigua). A m esquerra, amunt, amunt, hi havia la caseta del guardabosc. (Feu la caseta rodona i ben bonica, amb una finestra tamb rodona, i una teulada ben punxeguda). Hi havia un cam que anava des de la caseta fins a lestany. Un cam daquells tan bonics. Aquells camins que no sn asfaltats. (Feu el cam que va des de la caseta fins a lestany i que seixampla una mica quan toca a lestany). Els pescadors, pesca que pescars, per... sabeu qu? Els peixos no picaven. Sabeu qu havia passat? Que no havien posat lesquer. No havien posat cap cuc a lham! Els peixos, ms murris que les musteles, quan veien el ferro de lham, zimmmm! es feien enrere i fuguen. Com que els pescadors no pescaven res, lun va dir a laltre, hem de fer un canal per buidar lestany, aix els peixos quedaran a flor de terra i els podrem agafar tots.

I tal dit, tal fet. Els pescadors es van posar a fer el canal. El canal era a la dreta de lestany. (Dibuixeu laigua que surt pel canal a la dreta de lestany). Mentrestant, el guardabosc, que venia de fer un tomb, va mirar cap a lestany, es va posar la m damunt la visera de la gorra i va dir: Reina santssima! Lestany es va buidant! Qu passar amb els peixos? Es moriran tots, sense aigua!

Comena a crrer, va fer la volta a la caseta, va anr pel cam i va anar a trobar els pescadors. Per esteu tocats del bolet? Qu hi feu aqu colla de bergants! Que no sabeu que els peixos es moriran tots sense aigua? Nosaltres ens morirem de gana. No tingueu por, no patiu, veniu tots a casa meva, que la meva dona ha fet un arrs a la cassola que, de tan bo, us llepareu els dits.

I sen van tots plegats ca a casa del guardebosc. I vet aqu un gat I vet aqu un gos Aquest conte sha fos.

Adaptaci de: Xesco Boix La cigonya. Lireta Liraina Barcelona: Publicacions de lAbadia de Montserrat, 1983