Está en la página 1de 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 1 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 1 of 8
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 1 of 8 Dallas Independent School
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 1 of 8 Dallas Independent School
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 1 of 8 Dallas Independent School

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 2 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 2 of 8 1 ¿Cuál de
  • 1 ¿Cuál de las siguientes opciones es el mejor resumen de los parrafos 1 y 2?

A

La civilización maya se extendió únicamente por el sur de México, Guatemala, Belice y El Salvador y consistía de más de diez millones de personas.

Incomplete summary.

B

La civilización maya estaba organizada en estados independientes que abarcaban un extenso territorio en Centroamérica. Según datos de la época, la población maya pudo alcanzar más de una decena de millones de habitantes.

CORRECT ANSWER – Includes most relevant information from both paragraphs.

C

La civilización maya dejo una profunda huella en otras culturas de Mesoamérica, particularmente en el área de Belize, Chiapas y El Petén.

Incomplete summary.

 

La civilización maya llegó a contar con trece millones de habitantes en su periodo de esplendor. La

 

D

población se asentaba en los territorios de lo que hoy en día son los países Centroamericanos de Honduras y El Salvador.

Incomplete summary.

  • 2 ¿Qué significado tiene la palabra esplendor en el párrafo 2?

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 2 of 8 1 ¿Cuál de

A

Definición 1

Not supported by the context.

 

B

Definición 2

Not supported by the context.

 

C

Definición 3

Not supported by the context.

 

D

Definición 4

CORRECT ANSWER – Supported by context.

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 2 of 8 1 ¿Cuál de

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 3 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 3 of 8 3 ¿Qué idea
  • 3 ¿Qué idea completa mejor el siguiente cuadro?

A Ubicada en el Sureste de México Does not correspond to the text’s description. B Ciudades
A
Ubicada en el Sureste de México
Does not correspond to the text’s description.
B
Ciudades sepultadas por ceniza
volcánica
This is a characteristic of the Tierras Altas.
C
Óptimas condiciones para la
agricultura
CORRECT ANSWER – Supported by paragraph 8.
D
Condiciones precarias para la
siembra
This is a characteristic of the Tierras Bajas.
  • 4 ¿Qué significado tiene la palabra precarias en el párrafo 6?

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 3 of 8 3 ¿Qué idea

A

Definición 1

Not supported by the context.

 

B

Definición 2

CORRECT ANSWER – Supported by the context.

 

C

Definición 3

Not supported by the context.

 

D

Definición 4

Not supported by the context.

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 3 of 8 3 ¿Qué idea

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 4 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 4 of 8 5 ¿Cómo influyeron
  • 5 ¿Cómo influyeron las características físicas del Mayab en el desarrollo de la cultura maya?

A

Por su ubicación en las montañas, El Mayab influyó en todas las culturas de Mesoamérica.

The Mayab was not located in the mountains.

 

B

Por su abundante vegetación, las selvas de la regi ón de las Tierras Bajas fueron importantes.

Does not correspond to the text’s description.

 
 

Por sus volcanes, la región de las

 

C

Tierras Altas fue la más importante para la agricultura.

Does not correspond to the text’s description.

 
 

Por la fertilidad de su suelo, la

 

D

región del Litoral del Pacífico fue la más importante.

CORRECT ANSWER – Supported by the context.

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 4 of 8 5 ¿Cómo influyeron

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 5 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 5 of 8 Dallas Independent School
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 5 of 8 Dallas Independent School
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 5 of 8 Dallas Independent School
Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 5 of 8 Dallas Independent School

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 6 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 6 of 8 6 ¿Cuál es
  • 6 ¿Cuál es el significado de la palabra conquista en el párrafo 6?

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 6 of 8 6 ¿Cuál es

A

Definición 1

CORRECT ANSWER – Supported by the context.

 

B

Definición 2

Not supported by the context.

 

C

Definición 3

Not supported by the context.

 

D

Definición 4

Not supported by the context.

  • 7 ¿Cómo reaccionó la serpiente al escuchar la predicción de los adivinos?

A

Huyó de inmediato y se refugió en la selva.

Does not correspond to the text’s description.

 

B

Decidió olvidar su música y luchar contra el enemigo.

CORRECT ANSWER – Supported by paragraph 6.

C

Lloró tanto que sus lágrimas crearon aguadas.

Does not correspond to the text’s description.

 

D

Organizó a todos los animales para defender El Mayab.

Does not correspond to the text’s description.

  • 8 ¿Cómo organiza el autor los párrafos 2 al 6?

A

Por el orden de importancia de los personajes

Does not correspond to the text’s description.

B

Por el color de la piel de los animales elegidos

Does not correspond to the text’s description.

C

Por el orden en que sucedieron los eventos

CORRECT ANSWER – Correct answer supported by text.

 

D

Por el tamaño de los animales de la selva

Does not correspond to the text’s description.

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 6 of 8 6 ¿Cuál es

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 7 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 7 of 8 9 ¿Qué recordamos
  • 9 ¿Qué recordamos más fácilmente cuando leemos “El mundo de los mayas” y “La tierra del faisán y el venado”?

A

Las ruinas de antiguas ciudades sepultadas por ceniza.

This fact does not appear in both passages.

 

B

Lo cerca que estaban las ciudades de los volcanes

This fact does not appear in both passages.

C

Las playas en donde nadaban los antiguos mayas

This fact does not appear in both passages.

 

D

El paisaje de la exuberante selva tropical

CORRECT ANSWER – This fact is emphasized throughout both passages.

  • 10 Al leer las dos historias podemos notar que los autores utilizan —

A

información obtenida de estudios arqueológicos

Only one story makes reference to archeological studies.

 

B

descripciones de El Mayab que son muy similares

CORRECT ANSWER – Fully supported by both passages’ description of it.

C

elementos literarios que aumentan su contenido fantástico

Only one passage is fiction.

 

D

géneros literarios diferentes para narrar la misma historia

Only one passage narrates a story.

  • 11 Describe tres semejanzas importantes entre las dos lecturas.

 

Student names and describes three similarities of these passages.

Both passages refer to the Mayan civilization

  • 3 pts.

Both passages mention physical characteristics of El Mayab

Both passages mention the Mayan constructions

 

Student names and describes at least two similarities of these passages.

Both passages refer to the Mayan civilization

  • 2 pts.

Both passages mention physical characteristics of El Mayab

Both passages mention the Mayan constructions

 

Student attempts to answer the question and names only one of three similarities of these passages:

  • 1 pt.

Both passages refer to the Mayan civilization

Both passages mention physical characteristics of El Mayab

 

Both passages mention the Mayan constructions

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 7 of 8 9 ¿Qué recordamos

Dallas Independent School District

Go on to the next page

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual

Page 8 of 8

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 8 of 8 12 Describe las
  • 12 Describe las tres características más importantes del Mayab.

 

Student names and describes three characteristics of the Mayab:

It was the land of the Maya civilization

  • 3 pts.

It was an important cultural center in Mesoamérica

It holds important archeological sites

 

Student names at least two characteristics of the Mayab and attempts to describe them:

It was the land of the Maya civilization

  • 2 pts.

It was an important cultural center in Mesoamérica

It holds important archeological sites

 

Student attempts to answer the question and names only one characteristic of the Mayab:

It was the land of the Maya civilization

  • 1 pt.

It was an important cultural center in Mesoamérica

It holds important archeological sites

Grade 5 Spanish Reading, Interim SW4, 2011-12 Solution Manual Page 8 of 8 12 Describe las

Dallas Independent School District

Stop here