Está en la página 1de 3

SobreDrogues.net SobrePantalles.

net

Drogues i xarxes socials: per qu es relacionen?


David Pere Martnez Or (Psicleg Social)
Protocol per a citar aquest: Drogues i xarxes socials: per qu es relacionen?. SobreDrogues.net. 13 de febrer de 2012.

El dimarts 7 de febrer el portal web tuexperto.com publicava la noticia Twitter y facebook son ms adicitivos que el alcohol y el tabaco, en una confusa comparaci entre desig i addicci. El Diari Ara (4 de febrer) publicava amb ms sensatesa tamb "Twitter s ms temptador que el sexe o el tabac, segons un estudi de 'Psychological Science'". Aquests titulars poden donar a entendre que les xarxes socials i les drogues sn fcilment comparables, equiparant certs nivells de funcionament. Wilhem Hofman, de la Universitat de Chicago, realitz un estudi sobre els desitjos que experimentava una persona. Els subjectes destudi enviaven un missatge sobre els desitjos que havien experimentat en els darrers 30 minuts. Us podeu imaginar que varen recollir diferents de desitjos com, dormir, menjar, parlar, fumar, beure alcohol, i s clar, utilitzar les xarxes socials. Una vegada analitzades les dades, s obvi que entre joves alemanys de 18 a 25 anys el desig dutilitzar les xarxes socials sigui ms alt que beure o fumar,. Normal. Joves occidentals familiaritzats amb les xarxes socials en qu el seu s s compatible amb les tasques diries, podem comprendre com a les 9 del mat tindran ms desig dutilitzar facebook que de prendre un cervesa o fumarse una cigarreta (qui no fuma no t desig de fumar). Encara que lestudi no est publicat, llegint noms la notcia sobserva la gran imaginaci per posar el titular, on es relaciona flagrantment el desig amb laddicci. Comparar dos fenmens socials de diferent naturalesa, histria, transcendncia, simbologia, etc. s un error superlatiu. Aquesta notcia ens ha de invitar a la reflexi dels errors que implica relacionar els riscos i els problemes de les drogues amb els de les xarxes socials. Tot i que ls dambdues poden generar addicci, aquestes semblances disten dexplicar la naturalesa de les diferents addiccions. No oblidem, tamb, que molts terapeutes de les socioaddiccions provenen de les drogodependncies.
-1-

SobreDrogues.net SobrePantalles.net

A tall dexemple i amb la finalitat de comenar un debat, proposarem unes diferncies que dificulten la comparaci entre les dues realitats. Sense entrar en els aspectes psicofisiolgics, ens centrarem amb les diferncies de tipus sciocultural: Histria: Les drogues han acompanyat a la humanitat des de la nit dels temps. Les xarxes socials fa 5 anys que sn conegudes i utilitzades. Podem entendre que per la humanitat les implicacions socioculturals duna relaci millenria disten molt de les implicacions duna nova realitat. Nombre dusuaris: El nombre dusuaris de drogues illegals experimenta poques variacions, el de les xarxes socials augmenta cada dia. En un dia feiner ms persones utilitzen les xarxes socials que les drogues. Lloc en lespai social: Noms una minoria utilitza drogues tots els dies. La majoria de consumidors utilitzen les drogues en uns contexts i temps determinats. Per a moltes persones les xarxes socials ocupen una gran centralitat en el seu dia a dia, i les utilitzen en tots els context i temps. Impacte en els joves: Alguns joves es relacionen amb les drogues. Tots es relacionen amb les xarxes socials. Simbologia: En limaginari collectiu no s comparable la significaci que tenen les drogues amb les que tenen les xarxes socials. Les drogues estant associades a aspectes negatius les xarxes socials no estant tant connotades. Estigma: Utilitzar certes drogues o certs consums intensius genera estigmatitzaci de lusuari. Lestigma social del consumidor de drogues no es comparable amb aquell que utilitza les xarxes socials. Expertesa: Ser un expert de les xarxes socials s un valor afegit en moltes feines i en el si de la societat. Ser un expert en drogues no acostuma a tenir cap valor afegit. Resposta assistencial: Lassistncia als drogodependents t un gran bagatge, s coneixen b els mtodes ms eficaos. Lassistncia a laddicci a les xarxes socials s incipient, i sense resultats concloents. Noms hem presentant unes petites diferncies entre les drogues i les xarxes socials. En un mn on les xarxes socials sn cada dia ms presents en lentramat social, associar els riscs i els problemes de les xarxes als de les drogues s un error que noms pot desencadenar en una alarma social. Sens dubte que les xarxes
-2-

SobreDrogues.net SobrePantalles.net

socials impliquen uns riscs i poden generar problemes severs. No obstant aix, les diferncies presentades apunten que els riscs associats al consum de drogues sn significativament diferents als riscs de les xarxes socials. Per concloure un exemple exagerat: implica els mateixos riscs i problemes utilitzar diverses vegades al dia lherona que utilitzar el twitter? No. I de drogues, de xarxes socials i usos i abusos daquestes nhi ha de molts tipus, per tant laddicci a les xarxes socials i els seu tractament sha destablir com un nou paradigma allunyat del de les drogues. Pensar les xarxes socials amb els conceptes de les drogues ens portaria a pensar que tal vegada tot el mn sest tornant addicte i no ens hi estem adonant.

-3-