Istoria Adidas Tuturor ni s-a intamplat ca atunci cand vrem sa ne referim la un pantof sport, sa spunem pur si simplu adidas.

Aceasta este doar una din dovezile sucesului de care s-a bucurat afacerea infiintata de Adolf Adi Dassler. Dassler s-a nascut la 3 noiembrie 1900, in orasul german Herzogenarauch. Familia in care a crescut era una modesta, iar micul Adolf a aflat inca din copilarie ca, daca isi dorea o carte sau o jucarie pe care alti copii o puteau obtine cu usurinta, el trebuia sa munceasca din rasputeri pentru a le avea. Chiar daca era pregatit sa devina brutar, dupa ce s-a intors din Primul Razboi Mondial, a inceput sa-si produca primii pantofi sport in bucataria mamei sale. Pentru a-si deschide propria afacere, Dassler a fost ajutat cu bani de catre tatal sau, Cristoph (care lucra intr-o fabrica de pantofi) si de fratii Zehlein.

In anul 1924, fratele sau Rudolph Dassler, s-a alaturat afacerii punand bazele fabricii de incaltaminte sportive numita Dassler Shoes. Mai tarziu, in 1948, ca urmare a unor neintelegeri, a parasit afacerea fratelui sau pentru a-si infiinta propria companie, care a devenit cunoscuta firma sport Puma. La Olimpiadele din 1928, Adidas a echipat mai multi atleti, pregatind compania pentru expansiunea internationala. Totusi, inregistrarea companiei ca Adidas s-a petrecut abia in anul 1949 cand creatorul sau o numeste dupa propriul nume. Rivalitatea dintre cele doua branduri, a devenit atat de mare incat cei doi frati nu si-au mai vorbit niciodata, iar cand fratele"Adidas" a murit, "Puma" nu s-a prezentat la funerarii. Certurile constante au culminat pe la jumatatea anilor ‘40 cu parasirea afacerii de catre Rudolf. Acesta s-a mutat peste rau si si-a deschis propria firma de incaltaminte sport, devenind rivalul declarat al lui Adi. Compania lui Adi a luat numele de adidas iar in 1948 Rudolf si-a inregistrat noua sa fabrica cu numele de Puma. In scurt timp adidas a devenit o afecere mult mai mare si profitabila decat Puma. Una dintre marile greseli pe care le-a facut Rudolf a fost sa se certe cu antrenorul echipei de fotbal germane. Acest lucru i-a permis lui adidas sa sponsorizeze Germania in World Cup din 1954, cand, spre uimirea tuturor, Germania de Vest a batut Ungaria.

Adi Dassler a aparut imediat in toate ziarele, iar pantofii sai sport se vedeau in picioarele jucatorilor germani in toata lumea. Din acel moment Adi a inceput sa primeasca scrisori din intreaga lume de la persoane care vroiau sa vanda pantofii adidas in tarile lor. Oricat de bine facuti erau pantofii Puma, a fost nevoie de multi ani sa intre pe piata internationala si sa ajunga din urma pe adidas. In anul 1970, firma Adidas si-a extins productia pe sectorul de imbracaminte, astfel a inceput cautarea unui simbol care sa poata fi asociat cu noile linii. An anul 1972 a fost ales trifoiul, acesta fiind schimbat in 1996.

Adolf Dassler a incetat din viata in 1978, dar afacerea a mers inainte. In anul urmator, 1997, Adidas a cumparat compania Salomon Group, iar numele corporatiei s-a transformat in Adidas-Salomon.

Ca o masura a triumfului total, in anul 2006 Adidas a achizitioneaza cunoscuta companie rivala Reebok pentru aproximativ 9.5 miliarde de dolari. Tot in acel an a perfectat un contract pe 11 ani, prin care devine furnizorul oficial de echipament al NBA. Adidas in prezent Grupul are peste 25.000 de angajati in lumea intreaga, incluzand designeri, ingineri bio-mecanici si experti in tehnologia materialelor. Cea mai mare parte a activitatilor se desfasoara in afara Germaniei, singura unitate care functioneaza in tara-mama fiind un centru de productie si testare pentru prototipuri. Adidas lansează cea mai mare campanie de publicitate pe care a făcut-o vreodată. Motivul este lansarea noului slogan al brandului internaţional. Adidas is all in - acesta va fi noul slogan al gigantului producător de haine sportive, care va înlocui de mâine vechiul slogan Impossible is nothing.

"Dorim să adunăm sub aceeaşi umbrelă toate liniile de haine pe care le producem. În fiecare zi, Adidas este prezent pe terenurile sportive şi pe podiumurile de modă. Vom uni astfel toate aceste ipostaze în jurul ideii de pasiune", explică schimbarea Andre Maestrini, directorul general Adidas France. Pentru a promova noul slogan, Adidas lansează o largă campanie publicitară la televiziune care va consta în spoturi video de 30, 60 secunde, precum şi videoclipuri de 2 minute pe internet. La nivel gloabal, bugetul prevăzut pentru publicitate va depăşi de două ori cheltuielile suportate la organizarea ultimului campionat mondial de fotbal. Promovarea si rolul acesteia in cresterea activitatii societatii Modul in care adidas a ajuns o companie intrenationala este strans legat de transformarea sportului intr-o afacere internationala. “adidas” a jucat un rol extrem de important in cresterea industriei sportive. Cand adidas a inceput sa se afirme international, sportul nu era o activitate zilnica. Europenii il vedeau ca pe o activitate frivola si dadeau importanta doar catorva sporturi, in special gimnasticii si fotbalului, acestea fiind practicate doar de catre profesionisti. Astfel, adidas a fost prezent inca de la inceput, facand parte din procesul de aducere a sportului in viata de zi cu zi, ca sa nu mai spunem ca incaltamintea sport o purtam astazi mai tot timpul, de la birou si pana la cumparaturi. Fascinant este si cum Horst (fiul lui Adi) a inceput sa vanda evenimente sportive ca modalitate de a-si promova produsele. El a vandut sportul in sine, nu doar echipament sportiv. A incheiat contracte cu federatii sportive, cu comitetul Olimpic si s-a implicat in promovarea si vanzarea World Cup catre sponsori. Astazi doar un membru al familiei se mai implica in cele doua afaceri. Frank Dassler, nepotul lui Rudolf Dassler, a fost directorul Puma USA si acum a facut o miscare istorica, devenind directorul departamentului extern pentru adidas. Ceilalti membri ai familiei nu au mai vrut sa aiba de a face cu cele doua companii, saturandu-se de disputele constante dintre cele doua familii.

“Adidas” este a doua companie producatoare de echipament sportiv din lume, detinand si Reebok. Puma a fost cumparata de catre conglomeratul francez PPR, care detine si Gucci. Asa ca viitorul suna bine pentru ambele companii. Etica de produs- rol important in promovare Adidas este una din companiile de top in lume in ce priveste echipamentul sportiv pentru atleti si fotbalisti. Materialele din care sunt confectionate perechile de adidasi Adidas sunt printre cele de top, firma nefacand nici un compromis atunci cand vine vorba de calitatea perechilor de adidasi. Pentru fabricarea de adidasi Adidas se folosesc doar materiale de cea mai inalta calitate, care sa ofere piciorului tot confortul de care are nevoie. Designul de care dispun perechile de adidasi Adidas este foarte variat, firma Adidas avand pe piata o multime de forme si modele de adidasi Adidas care sa satisfaca gusturile tuturor pretentiosilor si nu numai. Avand materiale de inalta calitate si designuri moderne, tineresti, compania Adidas va pune la dispozitie adidasi de vanzare de diferite modele astfel ca este imposibil ca perechile de adidasi Adidas sa nu fie la mare cautare in orice colt al lumii. Compania Adidas a incaltat de-a lungul timpului mii de sportivi care au ajuns mari campioni din diverse sporturi. Folosirea unei tehnologii avansate în procesul de producţie Există centre de cercetare tehnologică, trainingurile pentru tehnicieni şi colaborarea cu diferiţiatleţi şi sportivi pentru conceperea unor tehnologii inovatoare (de exemplu Torsion, TRX,ClimaCool) .Adidas a încheiat contract şi cu naţionala României, jucătorii primin echipament ce includeurmătoarele tehnologii Adidas : - ClimaLite – asigură controlul transpiraţiei prin faptul că materialele subţiri ale echipamentului,purtate aproape de piele, conduc căldura şi transpiraţia în afara corpului şi păstrează o senzaţie deuscat şi răcoare în condiţii de temperaturi ridicate. - ClimaCool - asigură controlul transpiraţiei şi ventilează cu ajutorul unor plase şi canale deventilaţie ce asigură circulaţia aerului şi transferă caldura şi transpiraţia spre exterior. - ClimaWarm - asigură izolarea termică prin faptul că aerul cald este pastrat în apropierea pielii,în timp ce transpiraţia este transferată în exterior unde se evaporă în aerul rece.

- ClimaProof - asigură protecţie împotriva vântului, ploii şi a zăpezii, în timp ce lasă căldura şitranspiraţia să fie eliberată prin evaporare - Anatomically Placed Protection - furnizează protecţie specială pentru portari prin materialul plasat în punctele critice ale incheieturilor, oferind libertate în mişcare şi reducând risculaccidentărilor. Etica de pret. Dimensiunea costurilor de producţie se datora în cea mai mare parte costurilor cu personalul. Într-o industrie intensivă în forţă de muncă şi în condiţiile în care unităţile de produicţie erauamplasate în ţări europene cu niveluri ridicate de salarizare, aceste costuri ridicate reprezintă cusiguranţă un mare dezavantaj. Prin urmare pretul produselor este destul de ridicat, insa calitatea isi spune cuvantul. Marca Adidas a apelat la nume sonore din domeniul sportului sau divertismentului pentrua se promova. În plus, Adidas “încalţă “ jucătorii următorelor echipe de fotbal : Argentina, Franţa,Germania, Japonia, Spania, Iran, Australia, Trinidad, Tobago. Adidas produce sau deţine licenţa de producţie pentru o gamă foarte largă de produse(îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri, cravate). Adidas şi-a pierdut identitatea din aceastăcauză, producând sub o serie de mărci, precum Pony, Le Coq Sportif . Folosirea unor evenimente sau competiţii sportive pentru promovare Adidas este sponsorul oficial al Cupei Mondiale, prin urmare beneficiază de o audienţămai mare. De altfel, intenţiile agresive ale concernului german au fost exprimate clar de cătremanagerii acestuia: "Vom ataca la Campionatul Mondial din Africa de Sud, in 2010!". Aceastăimpetuozitate este consecinţa firească a creşterii fulminante înregistrate în ultimii ani de cătrefirma germană.Celebrul David Beckham este încălţat de Adidas. În 2003, vedeta Realului a semnat celmai mare contract de publicitate din lumea sportului, urmând să încaseze 4 milioane de dolarianual. O dovadă în plus că, pentru marii producători de articole sportive, Cupa Mondiala şi toatăconstelaţia de staruri prezente reprezintă un capitol extrem de important în strategia lor demarketing, iar dacă imaginea o cere, nici o sumă nu este prea mică pentru a investi în promovare. La nivel mondial asistăm la o atitudine favorabilă faţă de fenomenul sportive, atitudineevidentă în rândul populaţiei, mass-media şi marilor investitori. Există o

serie de factori care contribuie la dezvoltarea industriei sportive la nivel global, factori de care trebuie să ţină contorice companie în expansiune :creşterea numărului de noi tipuri de sporturi practicate;creşterea în număr şi diversitate a presei scrise dindomeniul sportiv;creşterea duratei timpului liber;explozia fenomenului de fitness ce a influenţat în mod favorabil activitatea comercială adomeniului sportiv;creşterea numărului şi diversificarea formelor de evenimente sportive;creşterea numărului de produse şi servicii sportive oferite unui numar din ce în ce mai mare de segmente de piaţă;-creşterea şi diversificarea sporturilor practicate la nivel profesionist;- creşterea investiţiilor şi a sponsorizărilor în sport făcute de companiile din mediul general de afaceri; creşterea numărului de asocieri de imagini făcute între anumite entităţi sportive (indivizi,asociaţii, cluburi, etc.) şi parteneri din domeniul afacerilor;dezvoltarea educaţiei sportive;- creşterea oportunităţilor profitabile oferite de domeniul sportiv;- dezvoltarea tehnologiilor de realizarea a produselor sportive şi de prestarea a serviciilor adiacente;- creşterea importanţei acordate sportului în comportamentul de consum al populaţiei;- dezvoltarea orientării de marketing în domeniul sportive. Apariţia internetului Apariţia şi dezvoltarea internetului prezintă un potenţial uriaş pentru promovarea, distribuţia şicomercializarea echipamentelor sport. O dată cu dezvoltarea instrumentelor de plată adecvate vor putea fi deservite noi pieţe iar comunicarea prin internet ar putea uşura implementarea unor strategii de coordonare între diferitele sucursale. Concurenţa puternică şi promovare agresivă pe piaţa americană dominată de Nike Nike este lider pe piaţa americană cu o cotă de 47% . Pe o piaţă atât de puternic concurenţială,Adidas va găsi dificilă misiunea de a impune drept un oponent pe măsură.Nike are o campanie agresivă şi inovativă de promovare apelând la nume cu maximă rezonanţă. Concluzie “Adidas” si Puma sunt unele dintre cele mai renumite brand-uri din lume. Insa niciunul dintre ele n-ar fi existat daca intr-un micut sat din Germania nu s-ar fi iscat o rivalitate de moarte intre doi frati.

Atat Puma cat si Adidas au reusit sa ramana lidere pe piata deoarece produsele lor sunt extrem de calitative. Insa este clar ca cele doua companii nu s-ar afla astazi pe aceste pozitii daca nu ar fi fost stimulate de rivalitatea dintre ele.

http://taifuns.blogspot.com/2009/02/istoria-adidas.html http://worldofnews.wordpress.com/2009/01/05/istoria-firmei-adidas/ http://www.timpul.md/articol/adidas-lanseaza-un-nou-slogan-21534.html

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful