Está en la página 1de 2

GRANOLLERS INFORMA | BUTLLET MUNICIPAL DE GRANOLLERS | FEBRER DE 2012

NM. 93

REPORTATGE

De les drogues a les pantalles?


On em puc informar sobre drogues? Com em puc assessorar si sospito que un fill meu pot consumir-ne? Amb quins recursos puc comptar? Quins riscos comporta el consum o laddicci? Quines actuacions porta a terme lAjuntament de Granollers en matria de drogodependncies? Aquestes sn preguntes habituals a les quals respon el Servei dAtenci a Adolescents i a les seves Famlies i altres eines municipals. Un Servei que ha obert recentment una nova via de treball encaminada a respondre els dubtes derivats dels usos problemtics de les Tecnologies de la Informaci i la Comunicaci (TiC).
Des del primer mandat municipal de la democrcia, lAjuntament de Granollers ha desenvolupat poltiques en matria de drogodependncies, impulsant programes de prevenci i posant a disposici de les persones que es volien tractar laddicci el Centre dAtenci i Seguiment a les Drogodependncies (CAS), com a recurs ms destacat. En els darrers anys ha sorgit la necessitat dabordar el consum de drogues entre els joves des de diferents vessants, ms enll de les actuacions de prevenci en centres educatius, que es continuen fent. Aquesta filosofia sha concretat en un pla municipal dactuaci que tracta les drogues tamb en lmbit de les famlies, del temps lliure i loci, com per exemple en el Festival Musik n Viu, de la formaci, etc. i que, sense renunciar a labstinncia com a millor manera devitar els problemes de consum, aposta per buscar alternatives a les persones que no ho volen deixar. cions de pgines webs on trobar informaci ms concreta i especfica per temtiques. Aquest bloc, que ha esdevingut referent a Catalunya, estava pensat inicialment com una eina de suport al professorat, a pares i mares, per la realitat s que tamb est essent usada per molts joves. Des de www.sobredrogues.net tamb es possible accedir a diverses xarxes socials que permeten la consulta i el debat en lnia.

LAjuntament tamb est abordant amb diferents accions els usos problemtics de les noves tecnologies entre els joves

Servei dAtenci a Adolescents i a les seves Famlies


Un altre dels actius del pla municipal en el consum de drogues ha estat la creaci del Servei dAtenci a Adolescents i a les seves Famlies (c. Portalet, 4, 2n pis) que t com a objectiu lorientaci, assessorament i informaci en matria de drogues i que funciona des de 2007. Es tracta dun recurs ats per un psicleg, Jordi Bernabeu, que durant el 2010 va fer el seguiment personalitzat a 42 adolescents i/o joves i les seves famlies. Daquests casos, el principal motiu de la visita t a veure amb el consum de cnnabis i alcohol, les dues drogues adolescents ms destacades. La majoria dels joves vnen acompanyats per un adult, que s qui mostra la preocupaci per les conseqncies del consum; en altres ocasions la consulta t a veure amb el fet que els han posat alguna multa perqu han estat descoberts, matisa Bernabeu.

Obrint nous canals de comunicaci


Una estratgia que, de bon principi, ha utilitzat eines 2.0, per establir un canal de comunicaci virtual amb els usuaris, ja siguin adults o joves. Aix, entre les actuacions ms rellevants daquest pla figura la creaci del portal www.sobredrogues.net, un bloc on es pot trobar informaci sobre substncies, material preventiu, servei de consulta, consells, assessorament i recomana4

GRANOLLERS INFORMA | BUTLLET MUNICIPAL DE GRANOLLERS | FEBRER DE 2012

En el portal municipal www.sobredrogues.net es pot trobar informaci i assessorament en matria de drogues


Mesures alternatives a les sancions
A aquests joves sels aplica un programa de mesures alternatives a canvi de treurels la sanci. Aquestes mesures estan pensades en clau de detecci preco. Solen ser nanos que acostumen a estar molt al carrer, que no vnen a trobar aquest servei per si sols. Llavors sels planteja fer un seguiment a canvi de treurels la multa. Si no es compleixen els compromisos contrets, la multa continua endavant, explica Bernabeu. Entre les condicions que sels posa hi ha una abstinncia pactada i unes determinades responsabilitats en el marc de lescola i/o amb la famlia. Desprs de quatre anys de funcionament daquest programa el balan s molt positiu. Al marge de lassessorament personalitzat, el servei municipal dinformaci sobre drogues per a adolescents, que treballa coordinadament amb altres departaments municipals, deriva a serveis ms especfics dassistncia i tractament a les persones que ho requereixen. A ms, tamb organitza xerrades, cursos i tallers relacionats amb el consum de drogues. hem utilitzat les noves tecnologies com una eina estratgica de participaci. Per aquest motiu ja es treballa en un segon pla dacci municipal en el consum de drogues.

Els usos dinternet i les xarxes socials


En els darrers temps i de forma parallela al treball en prevenci de drogues, el Servei dAtenci als Adolescents i a les seves Famlies ha detectat una demanda creixent dassessorament per part dels adults pels usos que els joves fan de les noves tecnologies. Aquesta preocupaci sol centrar-se en la quantitat de temps en qu sest connectat a un determinat joc; al mal s de les xarxes socials com, per exemple, fer-se passar per una altra persona; el ress que pot provocar insultar alg o penjar fotografies compromeses, etc. En definitiva, cal gestionar correctament la identitat virtual, establint uns parmetres de control, igual com succeeix en el nostre comportament social. I aquesta s una realitat molt nova que encara es treballa poc preventivament per que lAjuntament de Granollers ha comenat a abordar amb intervencions als centres educatius de primria i secundria, altres accions de sensibilitzaci ciutadana, i tamb a travs de www. sobrepantalles.net, un espai dirigit als joves per fomentar un s moderat, responsable i crtic de les tecnologies de la informaci i la comunicaci (videojocs, mbils, blocs, Fotolog, MSN mesenger , Facebook, etc.). No es tracta danar contra les noves tecnologies que han transformat el nostre dia a dia i que tamb sn un recurs de profit per a laprenentatge i la comunicaci dels adolescents i els joves, sin de tenir en compte determinats usos que poden implicar riscos per a la formaci i la socialitzaci dels joves. Una eventualitat que es pot minimitzar accedint a les noves tecnologies en lentorn de la famlia, per exemple tenint lordinador en un espai com, o lescola, interioritzant les condicions ds.

LAjuntament aplica amb xit un programa de mesures alternatives per als joves que han estat sancionats per consum de droga

Menys consumidors, ms visibles


Sobre el consum de drogues entre els joves, Bernabeu creu que estadsticament les xifres sn millors que fa quinze anys, encara que els consumidors sn ms visibles. El que est repuntant en el darrers temps s el beure alcohol en poc espai de temps, aix s aix perqu els joves han de controlar ms que no els descobreixin, ja que ara no s legal per als menors comprar alcohol i beurel en bars i discoteques. La valoraci daquest pla municipal s, segons la regidora de Salut Pblica, M. del Mar Snchez, molt positiva ja que hem creat serveis i hem desenvolupat projectes que han ats i orientat des de la proximitat i el respecte, amb rigor i discreci a joves i famlies de la nostra ciutat, i