Está en la página 1de 196

Horvth Andrea

Krtyajslsok knyve

Tartalom

Legynk Krtyavetsi mdozatok A A A tarot francia magyar

nmagunk

jsai

7 15

krtya krtya krtya

lapjainak lapjainak lapjainak

a a

jelentse jelentse jelentse

67 113 139 161

A cignykrtya kiraksi mdozatai A cignykrtya lapjainak jelentse

175 199

Jtka lapokkal

Legynk nmagunk jsai

Ha valakik, akkor mi, jsnk sokat tudunk arrl meslni, hogy az embe rek mennyit kltenek arra, hogy jsoltassanak maguknak. Pedig a jvbe val pillants, azon bell is a krtyajsls nem valami misztikus hkuszp kusz, hanem nagyon egyszer dolog, amit brki elsajtthat. Ha n a kezbe vette ezt a knyvet, bizonyra mr nyitott arra, hogy ve lem tartson a krtyajslsok varzslatos vilgba. Biztos vagyok benne, hogy nem fog csaldni, s a jv dntseihez nagyszer segtsget fog ltala kapni. Akik rgi kedves olvasim, azok korbbi knyveimbl olykor mr bepil lantst nyerhettek a sajt magunknak, illetve ismerseiknek vgzett krtya jslsokba. A tlk kapott sok kedves levl, megersts s telefonhvs gyztt meg arrl, hogy mekkora szksg van egy olyan knyvre, amelynek segtsgvel mindenki megtanulhat krtybl jsolni, mghozz ngyfle krtyval. A krtyavetsi mdokon lersa utn ugyanis vgigtekintnk a 78 lapos tarot, a magyar s a francia krtya, valamint a cignykrtya lapjainak a jelentsn. Egyni, hogy a ngy kzismert jskrtya kzl ki melyiket szereti majd hasznlni. A legjobb, ha kedvnkre ksrleteznk mind a nggyel. Egy id utn a lapok mintegy megszltanak" s r fogunk rezni, hogy melyik a leginkbb val hozznk. Vannak olyan krtyavetsi mdok, amelyeket mind a ngy krtyval ki rakhatunk, msok klnskpp egyikkel vagy msikkal mondanak tbbet. Hozz kell tennem, hogy ersen fgg a krtyavet szemlytl is. Vannak olyan jsnk, akik egyes krtyavetsi mdokat elszeretettel alkalmaznak magyar, francia krtyval vagy tarot-val, msok gy vlik, hogy brmifle kiraksi rendszer mind a ngy krtyval kirakhat. Megfelel szm, rmmel vgzett ksrletezs utn ezt szintn mindenki sajt maga fogja eldnteni.
7

Jmagam a rider tartt krtyt kedvelem legjobban. (Tartt krtybl is ugyanis tbbfle ltezik, br ezeknek csupn kis mrtkben az egyes lapjai trnek el egymstl, s ha az egyiket ismerjk, knnyen behelyettesthetjk ket a msikkal.) Ez persze nem azt jelenti, hogy ez lenne a legjobb, csupn azt, hogy az n egynisgemhez ez ll a legkzelebb. Vannak jsnk, akik a 78 lapos tarot paklibl csak az gynevezett 22 f lapot, a nagy rknumot hasznljk. Ktsgtelen, hogy ez is vlaszt ad a krdseinkre, m ha rszletesebb, rnyaltabb feleletet szeretnnk kapni, akkor jobban tesszk, ha mind a 78 lapot hasznljuk. Az n egyni mdszerem az is, hogy a cignykrtyt csak klnleges, ki fejezetten erre a clra szolgl krtyavetseknl szoktam hasznlni. Ennek az az oka, hogy a cignykrtya esetben a legtbbszr tbb lap ad csak konkrt felvilgostst. (A tbbi krtyavetsi mdban egy-egy lap egy laphe lyen tkletes vlaszt ad.) Vannak olyan jsnk, akik a fontosabb krdsekben a magyar, francia vagy a tarot krtyt hasznljk, majd pedig a kisebb krdsek, azaz a rszle tek pontostshoz kiegsztsknt elveszik a cigny krtyt is. Jsnhz a legtbbszr akkor megynk, ha valami baj van, vagy olyan krdsre szeretnnk feleletet kapni, amelyet mg eltakar a jv ftyla. Az albbiakban ismertetett tbb mint harmincfle jslsi mdot hatfle csoportba osztottam. A legtbbfle krtyakivetsi mdozatot azokbl a faj tkbl gyjtttem ssze, amelyek egy-egy eldntend krdsre mondjk meg, hogy mi a kimenetele. Ez termszetesen lehet brmifle krds, pld ul egy kialakulban lv kapcsolat, egy munkn belli vltozs, egy fontos dnts - egyszval annyifle lethelyzet, mint ahnyan vagyunk. Vannak kzttk egyszerbb s kicsit bonyolultabb kiraksok, amelyek kzl az utbbiak tbb apr rszletre vilgtanak r. A kiraksok msodik csoportja egy-egy emberi kapcsolat alakulsra vagy jelenlegi helyzetre ad vlaszt. Hogy llunk egymssal? Szeret? Mirt vltoztak meg az rzseim vagy az rzsei irntam? Mit kell tennem, hogy jobban mkdjn ez a kapcsolat? Ezek a leggyakoribb krdsek, amelyek egy-egy jsls alkalmval el hangzanak. Termszetesen azonban ezeket a kiraksokat nem csupn szerelmi kap-

csoltok esetben hasznlhatjuk, hanem brmifle emberi viszonyra, amely nek az alakulsra kvncsiak vagyunk. A harmadik kiraksi csoportot azokbl a krtyavetsi mdszerekbl v logattam ssze, amelyeket egy-egy (szintn lethelyzet szerint rengetegfle) vlsghelyzetbl prbljk megtallni neknk a kivezet utat. A kvetkez nhny krtyavets az gynevezett konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok. Gyakran megesik ugyanis, hogy nem egy eldntend lethelyzetben, vlsg esetn faggatjuk a krtyt, hanem csupn kvncsiak vagyunk arra, hogy az elkvetkezend idszak mennyire lesz sikeres, siker telen, knnyebb, nehezebb (stb.) a szmunkra. Itt fontos megjegyeznem, hogy a legtbb krtyavetsi md hrom hnap ra rvnyes, ami klnsen az emilyen mi vr rnk ltalnossgban a k zeljvben" kiraksokra rvnyes. A tbbi krtyavetsi mdoknl lehet kivtel olyan esetekben, ha pldul a feltett, eldntend krds nem oldd hat meg hrom hnap alatt. (Pldul, ha egy nyolc hnap mlva aktualizl d j munkalehetsgre krdeztnk.) Nem rt azonban ilyenkor a krds feltevsnl pontosan ezt megfogalmazni. A krtyakiraksi mdozatok tdik csoportjt jelen knyvnkben az n ismereti krtyakiraksok alkotjk. Ezek nagy segtsget nyjtanak, hogy kzelebb kerljnk bels nnkre, tbbek kztt tisztba jjjnk olyan dol gokkal, amelyeket esetleg mi nem is ismernk magunkban, ahogyan msok ltoak bennnket stb. A hatodik kiraksi csoportban Egyb kiraksok cmmel azokat az ltalam kedvelt, klnleges krtyavetseket rtam le, amelyek egyik csoportba sem tartoznak, de mgis rdekesek s fontosak. Pldul ezek kztt tallhatunk olyan kirakst, amely arrl mesl, hogy kvetjk-e a karmnkat, hova tar tunk jelkpes rtelemben ebben a jelenlegi letnkben, vagy hogy miknt mkdnek a csakrink. Fentebb emltettem, hogy n a cignykrtyval vgezhet kiraksi md szereket nem szoktam msfle krtykkal kirakni, ennl az rdekes, speci lis krtyafajtban ugyanis egy-egy helyen a legtbbszr tbb lap ad szm unka vlaszt. Ezrt ebben a knyvben is kln fejezetben rom le a ht fentebb ismer tetett csoport utn azokat a kiraksokat, amelyeket n cignykrtyval javaslok.
9

Amikor elkezdnk ismerkedni a klnbz kiraksokkal s a ngyfle krtya lapjaival, az els idkben ksrletezznk kedvkre. Ksbb azonban, amikor mr valban fontos krdsekkel faggatjuk a la pokat, nagyon fontos megjegyeznnk, hogy hrom hnapon bell egyfle dologra csak egyszer vethetnk krtyt! Nevetsgess s haszontalann tenn a krtyajslst, ha addig prbl koznnk a lapok kiraksval, amg neknk megfelel krtykat tallnnk. Ez persze olyan rtelemben is igaz, hogy pldul egy eldntend krds esetben nem szabad tbbfle kiraksi mdozatban ugyanazt a krdst fel tenni. Vlasszuk ki, hogy a feltntetettek kzl melyik kiraksi md a sz munkra a legszimpatikusabb s annak a vlaszt rtelmezzk. Termszetesen tbbfle krdst feltehetnk akr egyms utn pr perc mlva is. Nekem is van tbb olyan gyfelem, aki hrom havonta jr hozzm jsoltatni. Elszr egy konkrt krdsfeltevs nlkli jvendlst kmek, esetleg egy-egy, abban az idszakban klnsen fontos prkapcsolatukra krdeznek r, majd pr dntsi helyzet alakulsra vetnk lapokat. Hrom hnapon bell egy adott krdsre csak olyan kivteles esetekben krdezhetnk r, ha azon bell valamifle jelents vltozs trtnt az utols krtyavets ta. Pldul egy adott llasjavaslatra krdeztnk elszr, majd kt hnap mlva kiderlt, hogy egy jtev kzbejrt az gyben s ezzel vltoztatott az eslyeinken. (A legtbbszr azonban az ilyen jelleg dolgok - ha nem is konkrtan -, mr az els krtyavets alkalmval valamiflekpp mutatkoznak.) Nagyon fontos, hogy a krtyavets legyen mindig egy kis szertarts. So ha ne fogjunk bele feszlten, nyugtalanul. A legjobb, ha eltte mindig leter tnk egy erre a clra szentestett abroszt, meggyjtunk egy szl gyertyt vagy fstlt, elmondunk egy imt vagy rviden meditlunk. Aki mind a ngyfle krtyval ki szeretn prblni a jslst s esetleg nincs meg mg otthon mind a ngy pakli krtyja, az sajt magnak is k szthet ilyesmit. A cignykrtya esetben pldul kivgunk 36 fle egyfor ma, krtyalap mret kartonlapot, s rrjuk a lapok jelentseit. (A knyv ben, a krtyakiraksi mdok lersa utn tallhatjuk meg mind a ngyfle krtya lapjainak a nevt s a jelentst.)
10

Nos teht, most mr bele is kezdhetnk a krtyavetsbe! Hogy ki milyen mdszert kvet a tanulsban, az teljesen egyni. Bizto san lesz, aki elszr a kiraksi mdozatok kzl vlogat, msok kivlaszta nak egy krtyafajtt s elszr a lapokkal fognak ismerkedni. A merszeb bek valszn, azonnal rkrdeznek egy-egy jelenleg fontos lethelyzetre, dntsre vagy emberi kapcsolatra. Legynk trelmesek, mert brmilyen egyszer is a kiraksok elsajttsa, a lapok jelentsnek sszeolvasshoz idre, gyakorlatra van szksgnk. A krtyavets pp olyan csodlatos analgia-sszeolvass, mint az aszt rolgia. Fontos, hogy (ha csak nem konkrt krdsfeltevs-nlkli a kiraks) koncentrljunk alaposan az adott krdsre s tegynk fel akr magunkban, akr hangosan konkrt krdseket. Ha konkrt krdsfeltevs nlkli a kira ks, akkor koncentrljunk az adott idszakra. A tarot, a francia s a magyar krtyban egy-egy kiraksnl mr nma gban sokat elrul, hogy a ngyfle alapszn kzl melyik szn a dominns. (Errl a lapok ismertetsnl mg sokat fogok meslni. Egyetlen pldaknt csak hadd emltsem meg, hogy egy esetleges szerelmi jelleg feltett krds esetben mr nmagban, j kezdet", ha a kelyhek, a piros vagy a kr lapok vannak tbben" stb.) Az elbb emltett hrom krtyafajtban (teht a tarot-ban, a francia s a magyar krtyban) a lapok a szmozs szerint klnbz fontossgi ervel brnak, st, ezen bell is ersebbek, lnyegesebbek az gynevezett kirlyi lapok, mint a szmozottak. Ez mr nmagban megknnyti a kezdk sz mra az analgik sszeolvasst, ami maga a krtyajsls. Pldul mr nmagban, ha egy kiraksban esetleg tbb az gynevezett kirlyi lap, akkor az egy fokozottan jelents krds lesz, mg a szmozott lapok dominancija egy kevsb lnyeges dologra utal. Errl szintn a lapok ismertetsekor mg kitrek rszletesebben. Azt azonban soha nem szabad elfelejtennk, hogy ez csak nagyvonalban egyszersti le els ltsra a krtyavetst, hiszen ezen bell mindent mindennel sszefggsben kell majd vizsglnunk, hogy pre cz s mly vlaszokat kapjunk. Minl tbb krtybl ll egy kiraks, annl mlyrehatbb s rnyaltabb a vlasz. Ha egy-egy laphelyen a kiraksban szerepl tbbi laphoz kpest kln sen ers lap ll (pldul a magyar krtyban sz), mg a tbbi helyen kisebb, szmozott lapok, akkor az sszal jelzett laphely valahogy kiemelten fontos
11

krds lesz abban az gyben, mg akkor is, ha eredetileg nem " a krds kimenetelre utal krtya. Nem kevs olyan krtyakirakst lttam, ahol pp vagy a legfontosabbnak vlt, vagy magt a krds kimenetelt jelz lap volt a kiraksban szerepl lapok kzl a leggyengbb. Az gy a krdeznek nem is igazn hozott fontos kimenetelt. A lapokat mindig s minden krtyavetsnl lefel fordtva kell az asztal ra helyezni. Vannak jsnk, akik maguk hzzk a lapokat, msok az gyfl lel rakatjk ki a vlasztott mdozatot, mg olyan is akad, aki kikti, hogy csak bal kzzel szabad hzni. (Szerintem teljesen mindegy, hogy jobb vagy bal kzzel hzunk, az ember gyis sztnsen megrzi, hogy melyik kez vel vlasszon. Hasonlkpp n lnyegtelennek tartom azt is, hogy a krtya vets eltt kettosszuk a paklit, vagy egy-egy kupacot elklntsnk belle br aki gy rzi, hogy ez az egyni mdja, az nyugodtan megteheti.) Gyakori krds, vajon tvol lv szemly szmra vethetnk-e krtyt? Nos, ez igen fogas krds. Az n tapasztalatom szerint ebben az esetben a lapok azt fogjk mutatni, ahogyan az adott krds az illet egynre (teht a krdezre) hat. Egy asszony aggdott frje j kinevezse miatt, mert rezte, hogy ha ez sikerl, akkor a frfi mg kevesebbet lesz itthon. Azt a krdst tette fel a krtynak, hogy megkapja-e a frfi az htott j munkakrt. Nem emlkszem mr konkrtan, hogy melyik krtyt hasznltuk, csak azt, hogy egy kedveztlen, megakadst jelz lap jtt ki vlaszknt. Ebbl azonnal arra kvetkeztetett, hogy a frj nem kapja meg a munkt, pedig pont az ellenke zje trtnt. Am a krdez letre ez az alapveten j fordulat mgis inkbb rossz hatst gyakorolt. Jobb teht, ha inkbb a sajt gyeinkben krnk tancsot, vagy ha ms dolgaira vagyunk kvncsiak, bevonjuk a krtyavetsbe az illett is. Hasonlkpp nem igazn mkdik az sem, ha telefonon keresztl krnk krtya vetst - hiszen ennek pp az adja meg a szemlyes varzst, hiteles sgt, hogy az illet (akr hzza a lapokat, akr a jsn, vagy valaki, a krtyhoz mr rt szemly teszi ezt neki) a szemlyes aurjval, kisugrz sval hat a lapok kivlasztsra. rdekes jtk s segti a lapokkal val ismerkedsnket, ha minden reg gel az ltalunk legjobban kedvelt krtyapaklibl emelnk egy lapot, hogy meglssuk, milyen lesz a napunk hangulata.
12

Sokszor s sokan krdezik, vajon miknt mkdik ez? Hogyan lehetsges, hogy a ltszlag tallomra kihzott krtyalapok va lban bekvetkezend esemnyekrl rulkodnak? Nos, a vlasz egyszer: nincsenek vletlenek. A lapokat nem vletlen szeren" hzzuk, hanem a tudatalattink sugallja azokat. Blcsebbet pedig aligha tehetnnk, hogy mint hogy hallgatunk a tudatalattinkra, amelynek rejtett zugaiban mr benne van a jv, annak veszlyei, amelyeket kis figye lemmel el is kerlhetnk. pp gy, mint ahogyan j lehetsgei eltt kitr hatjuk az ajtnkat.

13

Krtyavetsi mdozatok

I. Dntsi helyzetekre alkalmazhat kiraksok


Vajon mi lesz az adott dnts kimenetele? Hogy cselekedjek? Mikpp vdhetem ki az esetleges rosszat, a bajt? Ha belemegyek (vagy pp nem megyek bele) ebbe a helyzetbe, vajon az mit fog hozni a szmomra? A legtbbszr ezek a krdsek azok, amelyek a krtyavetket izgatjk. Mi, jsnk is ezeket halljuk a leggyakrabban. Ezrt a legtbb krtyavetsi mdot azok kzl vlogattam ssze, amelyek brmifle ilyen jelleg krds kimenetelre keresik a vlaszt. A krds termszetesen brmi lehet, kezdve attl, hogy elfogadjuk-e a felknlt llst, feladjuk-e a levelnket a volt szerelmnknek, megvegyk-e az j" autt, belemenjnk-e az let ltal felknlt kapcsolatba stb. A kiraksi mdozatok kztt vannak kicsit bonyolultabbak s nagyon egyszerek is. Prbljuk ki ket, ksrletezznk kedvnkre, hogy kitapasz taljuk, melyik a legrokonszenvesebb a szmunkra. Tapasztaljuk ki azt is, hogy a hromfle javasolt krtyapaklibl az adott kirakst melyikkel szeret nnk csinlni. m amikor mr valban a krtya tancst krjk, ne feledjk el azt a korbban mr lert alapszablyt, hogy ugyanazt a krdst hrom hnapon bell nem szabad feltenni jra! Mg gy sem, hogy msfajta kira ksi mddal vagy msfajta krtya tpussal prblkozunk kedvezbb vlaszt kicsikarni". A tbb lapbl ll, bonyolultabb kiraksi mdszerek tbb apr mellk krlmnyre, rszletekre is kpesek rvilgtani. Ezeket teht clszerbb akkor alkalmazni, ha bonyolultabb, fontosabb krdsre keresnk vlaszt. Ha egyszerbb a krds, vagy kicsit trelmetlenl csak a dolog kimene telre vagyunk kvncsiak, vlasszunk kevesebb lapbl ll kiraksi mdot. Vannak egyes hresebb, sok js ltal kedvelt krtyavetsi mdok, ame lyeknek konkrt neve is van (pldul ebben a sorozatban a Lajtorja, az
15

Ankh, a Hetes Parabola), de a legtbbet csak a lapjainak a szmrl szoktunk elnevezni (pldul ngylapos, egy dolog kimenetelre vlaszol kiraks stb.). A legegyszerbb dntsi helyzetre vonatkoz krtyakiraks az, hogy alaposan sszekeverjk a vlasztott paklit s abbl kt lapot vlasztunk, majd lefel fordtva lefektetjk ket az asztalra: 1. 2.

Az els mutatja, hogy jelenleg milyen helyzetben vagyunk, a msodik azt, hogy a kzeljv hrom hnapon bell mi lesz ennek a dolognak a ki menetele a szmunka? (Ha a krds hrom hnapon bell nem valsulhat meg, akkor konkrtan gy tegyk fel a krdst - azaz pldul: sikerl-e a jniusi felvteli vizsgm?) Ha mg csak most ismerkednk a sajt magunknak vgzett krtyajsls sal, akkor gondolatban szedjnk ssze j nhny, de termszetesen egyms tl klnbz, kevsb fontos krdst s faggassuk velk a lapokat. Pldul: Hogyan sikerl a jv heti munkartekezlet?" ,Mi lesz a kimenetele a holnapi megbeszlsnek?" ,,Mi lesz a kimenetele, ha vlaszolok erre a hirdetsre?" Szintn egy nagyon egyszer s gyakran alkalmazott krtyavetsi md, ha kt vagy hrom knlkoz lehetsg kzl kell vlasztanunk, az adott paklibl annyi krtyt vlasztunk, ahnyfle t ll elttnk. (Pldul, ha hrom munka kzl szeretnnk vlasztani, kihzunk hrom tetszleges lapot, mindegyiknl ersen koncentrlva az egyes vlasztkokra.) Term szetesen, amelyik a legersebb s legjobb lap, az lesz a legmegfelelbb. Mint azt szintn az elz fejezetben mr emltettem, fontos, hogy mindig minl konkrtabb krdseket tegynk fel a lapoknak. Soha ne gy krdez znk, hogy elmenjek-e erre a megbeszlsre?", ezt ugyanis a krtya (vagyis a tudatalattink) nem tudja rtelmezni, hanem gy, hogy mi lesz a kimenete

16

A mi a kimenetele...?" tmj kiraksok kztt vannak olyanok, ame lyekben egy-egy laphely konkrt tancsot ad a krdses dologban, azaz azt rulja el, hogy mit kell(ene) tennnk. Ha a tarot krtya esetben itt egy-egy visszafogottabb lapot tallunk (mint pl. a Remete vagy az Uralkod), akkor a krtya egy kis mrtkletessgre szlt fel minket. Vagy ha francia krtya esetben tegyk fel, kr lapot ltunk ezen a helyen, az valszn, arrl szl, hogy vigynk tbb rzelmet ebbe a dologba. Megesik azonban, hogy a tancs s a dolog konkrt kimenetele esetben teljesen ellenkez jelents lappal tallkozunk. Azaz a tancs tegyk fel valami aktv cselekvsre buzdt, kedvez jelents lap, a kimenetel lapjnl pedig netn egy negatv krtyt tallunk. Kezd krtyavetknl ez szokta az sszeolvassban a legnagyobb gondot jelenteni. Ilyenkor pedig egyszeren arrl van sz, hogy a krtya javasol neknk egyfajta tevkenysgi mdot, br az nem biztos, hogy gy fog ala kulni, ahogyan szeretnnk. m valami miatt mgis szksgnk volt r, hogy a krtya tancsai szerint cselekedjnk. Sokszor egy-egy kedveztlen helyzet nyitja meg letnk j lehetsgei fel az ajtt.

1. letterletenknti sor alak kiraks Igaz, ezt a kirakst akr a konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok kztt is ismertethettem volna, mert gyakran abban az esetben is szoktam alkal mazni, ha nem egy adott dologra alakulsra vagyunk kvncsiak, hanem puszta kvncsisgbl szeretnnk az elttnk ll hrom hnap esemnyeibe pillantani. (Egyes kiraksoknl olykor nehz eldnteni, hogy azt konkrt krdsfeltevs nlkli, csupn a jvbe pillant kiraksnak rtelmezzk-e, vagy dntsben krjk a segtsgt.) m mivel egyszersgnl fogva kezd krtyavetknek nagy segtsget nyjthat a lapok rtelmezsnek az elsajttsban, nem vletlen vettem elsnek. Ha akarjuk, le is rhatjuk egy paprra az albbi letterleteket (a szmun ka kevsb lnyegeseket ki is hagyhatjuk, vagy msokat rhatunk a helyk re), de ha meg tudjuk jegyezni ket, akr le sem kell rnunk.
17

A lnyeg az, hogy minden egyes sor egyms mell helyezett kt lapjnak a leraksakor koncentrljunk ersen az adott letterletre. Mit tegyek? Munka: Szerelem: Bartsg: Pnz, anyagiak: Egyb: Mi a kimenetele?
2. 2. 2. 2. 2.

A legnagyszerbb az, ha egy-egy sorban mindkt lap kedvez. Ebben az esetben az elkvetkezend hrom hnap alatt az adott letterleten bell sikeresek lehetnk. Ha az egyes letterletet jelent kt lap kzl az egyik kedveztlen, a msik kedvez, akkor nmi ellentmonds lehet ott. (Arrl, hogy ha a krtya esetlegesen valami buzdtt tancsol, s ennek ellenre a kimenetel laphe lyn kedveztlen vlaszt kapunk, mr tettem emltst.) Fordtott esetben, azaz ha egy esetleges lap az els helyen passzivitst javasol s a kimenetel mgis kedvez, akkor valszn, a siker magtl ksznt be - vagy pp az hozza meg, hogy nem erltetjk tlsgosan a dolgot. Egy hlgynek francia krtyval a szerelem" sorban az els helyen a Pikk ngyes jtt ki, ami egy kis visszavonulsra, vatossgra utal. m a kimenetelnl a Kr Kirlyt talltuk, ami a szerelemben hlgy krdez eset ben bizony sikert, szerelmi rmt sejtet. Valban gy is trtnt, a hlgy szmra a kialakul kapcsolatban a viszszavonuls, tmeneti eltvolods eredmnyezte, hogy a frfi a krtyavetst kveten nem sokkal minden addiginl jobban kzeledni kezdett hozz. Ugyanennek a krtyavetsnek van egy msik verzija is, amelyben az el s laphelyen nem konkrt tancsot krnk, hanem a kzvetlen jelenre kr18

deznk, a msodik laphelyen pedig a kzeljvre krdeznk. gy rvid be pillantst nyerhetnk letterleteink esetleges jra vagy rosszra fordulsrl a kvetkez negyedvben.

2. Hromlapos kiraks egy terv megvalsulsra Szintn az egyszer kiraksok kz tartozik. Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit s hrom tetszleges lapot helyezzk lefel fordtva az asz talra az albbi alakzatban: 1. 2. 3.

Az els laphely mutatja a krtya tancst az adott krdsben. Cselekvst, netn optimizmust, netn visszafogottsgot javasol a krtya? Minl ersebb jelents lap jtt itt ki, annl nagyobb lendletet, vagy netn pp annl na gyobb visszavonultsgot kell az adott krdsben tanstanunk. A msodik laphelyen ll krtya azt rulja el, hogy segt-e valaki (vagy valami) ennek a tervnek a megvalstsban? Itt teht egy kedvez lap azt rulja el, hogy a krlmnyek igen csak mellettnk llnak, persze, minl ersebb szm amaz a lap, annl jobban. Egy kedveztlen krtytl pedig megtudhatjuk, hogy htrltatnak-e a krlmnyek, s ha igen, milyen mr tkben. A harmadik laphely magnak a krdsnek a kimenetele. Taln magya rznom sem kell, hogy itt egy ers, j lap jelents pozitv kimenetelrl be szl. Egy kedveztlen lap pedig arrl, hogy taln ebben a hrom hnapban mg nem jtt el az ideje ennek a dolognak. Egy frfi arra krdezett r, hogy mi lesz a kimenetele, ha megplyzza a meghirdetett llst? A tarot krtyt hasznltuk, s mindhrom helyen a nagy rknum hrom kedvez lapja jtt ki. Mivel ezek a tarot legersebb lapjai, megtudtuk belle, hogy nem csupn sikerlni fog, segtkre szmthat, ha nem a dnts klnsen fontos lesz a ksbbi sorsra nzve.
19

3. Ngylapos, dntsi helyzet segt kiraks Keverjk ssze alaposan a vlasztott krtyt, koncentrljunk a krdsre, amiben tancsot szeretnnk kapni, majd lefel fordtva helyezzk ngy tet szleges lapot az asztalra az albbi alakzatban: 3. 1. 4. Az els laphely mutatja az adott helyzetet, amiben jelenleg, a krdst il leten vagyunk. A kettes laphely rdekes mdon arrl beszl, hogy mi az, amit kerlnnk kell. Ha a magyar krtyval vetjk ki ezt a kirakst, itt egy esetleges piros lap arrl rulkodik, hogy ne vigynk tl sok rzelmet ebbe a dntsbe, ami esetleg pp azt jelenti, hogy vjuk meg racionalitsunkat. A hrmas lap a krtya tancsa. Fggetlen attl, hogy a kvetkez, azaz a ngyes laphelyen mit tallunk az adott dolog kimeneteleknt, itt olvashatjuk ki azt, amit a lapok ebben a dologban javasolnak neknk. Nagyon ritkn szokott megtrtnni, hogy ez ugyanolyan szn krtya, mint a kettes laphe lyen ll, ez ugyanis ellentmonds lenne. Ha azonban mgis ezt tapasztal juk, akkor az ersebb lapszm krtya a dnt (br egyes jsnk ezt gy is szoktk fordtani, hogy ebben az esetben a kt lap semlegesti egymst, teht nem kaptunk sem kvetend, sem kerlend tancsot). A negyedik lap a kimenetel. Itt egy j lap (fggetlen a msik hrom lap tl) a krds szerencss alakulst jelzi, persze, minl ersebb az adott kr tyban amaz a bizonyos j lap, annl jelentsebben hatva a sorsunkra. Nega tv lap esetben ne legynk nagyon bizakodak, br meglehet, hogy (ha a tancsok erre utaltak), valami ksbb bekvetkezend dolog miatt mgis bele kellett fognunk. 2.

20

4. Hatlapos, egy krds kimenetelre vonatkoz kiraks Ennek a kiraksnak az az egyik rdekessge, hogy ezt nem csak magyar, francia s tarot krtyval vethetjk ki, hanem cignykrtyval is. (Korbban mr emltettem, hogy jmagam cignykrtyval csak olyan kiraksokat szoktam alkalmazni, ahol tbb lap szerepel egy-egy laphelyen, ugyanis eb ben a krtyban igazn mlyen rtelmezhet vlaszt csak tbb lap adhat egyms mellett.) Keverjk teht ssze alaposan a lapokat, koncentrljunk alaposan a megvlaszoland krdsre, majd tetszlegesen a paklibl vlasszunk ki hat lapot s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Az els hrom laphely (idrendben) mutatja azt a szitucit, ami a jelen legi dntshez elvezetett, az utbbi hrom pedig annak kimenetelt. Ennek a krtyakiraksnak a magyarzata mr ignyel egy kis kombincis kszsget, ugyanis nem szabad szigoran az idrendet kvetnnk, hanem inkbb magt a lapok ltal jelzett folyamatot. Pldul tegyk fel, hogy a tarot krtys kiraks esetben az els hrom lap: a Kelyhek ts, a Remete s a Kardok sza. Az els szomorsgrl, bnatrl, a msodik egyfajta megtorpansrl rulkodik, a harmadik pedig egy harcos kihvst jelez. Ez teht sszeolvasva azt jelenti, hogy valami csaldst, bnatot kvetve kicsit megtorpantunk, majd felvllaltuk a harcot, s ez vezetett bennnket ehhez a dntshez. A 4-es, 5-s s 6-os laphelyen (jabb pldval lve) a Kelyhek hetest, a Kelyhek kilencest s a Napot talljuk. Az els valami mellett dntsre sar kall. A msodik azt rulja el, hogy megkapjuk, amit akarunk, a harmadik pedig egy minden ktsget kizran egy rendkvl j lap. Ezt persze folya matban kell rtelmezzk, nem lehet belle megllaptani, hogy konkrtan mikor melyik lap rvnyes" az elttnk ll idszakban. Az adott plda szerint a kelyhet lapok dominancija arra is utal, hogy eb ben a krdsben jelents szerepet jtszanak az rzseink (mg akkor is, ha ez nem szerelmi jelleg krds volt).

21

5. tlapos kiraks egy adott dntshez Ezt a kirakst kis keresztnek" is szoktk nevezni. Koncentrljunk alaposan az adott krdsre, keverjk ssze alaposan a paklit, majd helyezznk t tetszleges lapot lefel fordtva az asztalra az albbi formban: 2. 1. 3. 4. Az els helyen ll lap mutatja a kzelmltat, vagyis szimbolizlja azt a helyzetet, ami ehhez a dntshez elvezetett. Vegynk egy pldt: ha francia krtyval alkalmazzuk ezt a kivetst s itt mondjuk a kr kettest talltuk, akkor az arra utal, hogy ebben az gyben eljutottunk valamifle dntsi helyzetre, ami szksgszerv tette azt. A lap jelentse szerint egy kicsit zavaros helyzetben vagyunk. A msodik helyen ll lap sajt bels rzsnket tkrzi. Itt mr nma gban sokat elrul a lap szne, pldul, ha maradunk a francia krtys jsls sal, akkor a kr azt sejteti, hogy rzelmeket visznk bele, a treff azt, hogy tbb akaratot (stb.). Minl ersebb az adott lap, annl tbbet. A harmadik hely mutatja az adott tervben val els lpsnket. Elindul tunk-e mr a terv fel? J irnyban haladunk? Ha ez a krtya hasonlt az egyes helyen ll laphoz, azaz a jelenhez, vagy netn annl kisebb szm s kedveztlenebb lap, akkor bizony egyelre nem hogy nem haladtunk, ha nem visszafel lptnk, tbb ert kell kifejtennk. Lttam egy esetben, hogy valakinek, aki egy j zlet nyitshoz krte a francia krtya tancst, az els helyen a kr hatos volt, ami egy alapveten kedvez lap. Pr napja nagy rmmel vette a fejbe az tletet, m az itt ll pikk kettes elrulta, hogy mr lanyhult a lelkesedse. A negyedik helyen ll lap rulja el, hogy a krnyezetnktl segtsget, vagy netn htrltatst kapunk-e ebben a tervben? Ha itt konkrt szemlyre
22

5.

is utalhat lap van (mint pldul a francia krtyban a kirly, a dma s a bubi), akkor nem kizrt, hogy ez egy letnkben jelen lev konkrt egynt jelez (de ennek lefordtsval legynk vatosak, hiszen ezek a lapok jelez hetnek lethelyzeteket is). Az tdik krtya mutatja az adott krds kimenetelt.

6. Htlapos kiraks egy adott dntshez Ezt a kiraks Hetes Parabolnak is szoktuk nevezni. Koncentrljunk alaposan a feltett krdsre, keverjk ssze a kivlasztott paklit s helyezznk tetszlegesen vlasztott ht lapot az asztalra, lefel fordtva, gy: 1. 2. 3. 4. Az els laphely mutatja azt a kiindulsi helyzetet, ami ezt a dntst elin dtotta bennnk. Ha pldul a tarot-val vgezzk, akkor itt tegyk fel a Re mete vagy az Uralkod egy megrekedt helyzetre utal, radsul (mivel a 22 flap kz tartozik), azt is sejteti, hogy ezt a megrekedt helyzetet nagyon fontosnak ljk meg. A msodik lap jelzi a jelent, teht tulajdonkppen nem sokban tr el va ljban az elstl. Taln annyit a klnbsg, hogy az els inkbb a dntst megelz idszak, az ehhez vezet t lapja, ez pedig mr maga az adott helyzet, amelyben elindultunk megvalstani a tervnket. J teht, ha ked vezbb s ersebb lap, mint az els. A harmadik lap a kzeljv, vagyis mg nem maga a megvalsuls, ha nem az ahhoz vezet t. Nehz lesz? Knny? (Sok jsn ennek a lapnak nem tulajdont nagy jelentsget, de n mgis szeretek belepillantani, hogy tudjam, mekkora harcot kell vllalnom?)
23

7. 6. 5.

A negyedik lap a krtya tancsa, teht amit javasol neknk a tudatalat tink. Itt pldul egy pozitv, harcos lap erre, optimizmusra, kitartsra sar kall, egy kedveztlenebb pedig azt mondja el, hogy ne legynk tl optimis tk. Klnsen kevs erbedobst tancsol az, ha mint ez, mint pedig az elz (a harmadik) krtya negatv. Az tdik lap krnyezetnk segtsgt illetve htrltatst jelzi. Ez lta lban szinkronban szokott lenni a hrmas lappal, ami azt mutatja meg, mennyire nehz vagy knny ez a lps. Lttam r pldt, hogy ez lnyege sen rosszabb lap volt, a krnyezet teht htrltatta az illett, azonban ezt egyltaln nem lte meg nehznek, st, inkbb ert adott a szmra. A hatos lap bels, esetleg eltitkolt remnyeinket vagy flelmeinket rulja el. Ha az itt tallt lap ellentmond az els hrom lapnak, vagy azok egyik nek, akkor nem kizrt, hogy tudat alatt egy kicsit ambivalensek vagyunk ebben a tmban. Krtyt vetettem egy kislnynak a kt hnap mlva bek vetkezend felvtelijre. Az els hrom lap kedvez volt, az tdik ersen (taln tl ersen is!) elrulta a krnyezet tmogatst - m ezen a helyen a Kardok tst talltuk. Akkor rulta el, hogy maga a lelke legmlyn nem is ezt az iskolt sze rette volna vlasztani, csak szlei kedvnek akart megfelelni. A hetes laphely magt a terv kimenetelt mutatatja.

7.Patk" alak kiraks (hrom hnapnl hosszabb kimenetel krdsre) Ezt a kirakst n Joanna Matters npszer asztrolgus s krtyajs rn knyvbl tanultam, s azta alkalmazom magam is, mghozz olyan ese tekben, amikor az gyfl egszen biztos benne, hogy a feltett krdsre h rom hnapon bell nem kaphat vlaszt. Keverjk ssze alaposan a paklit, majd t tetszleges lapot vlasszunk ki a csomagbl s helyezzk ket lefel fordtva az asztalra:

24

3. 2. 1. 4. 5.

Az els lap mutatja a jelenlegi helyzetet s a krdez hozzllst a t mhoz. A msodik lap amazt a bizonyos kzeljv mrfldkvet" mutatja, azaz az els lpst a terv megvalstsa fel. J, ha ez ersebb s jobb lap, mint az els, hiszen az azt jelzi, hogy legalbb az els lpst megtettk a siker fel. A harmadik lap a kulcskrds, azaz azt rulja el, hogy mi a szmunkra ennek az gynek a lnyege. Nehz s egynfgg az rtelmezse, mint min den krtyavetsnl, ersen figyelembe kell vennnk magt, a krdst. Sok esetben hasonl a jelentse az els lappal. Tapasztaltam azonban olyat is, hogy eltrt attl. Egy hlgy ingatlan eladsra volt kvncsi, mert mr nem szeretett ott lni, ahol vek ta lakott. Nem lepdtnk meg, hogy ezen a helyen a kedveztlen rzelmi helyzetet szimbolizl Holdat talltuk a tarot lapok kzl. Az egyes laphelyen azonban Kardok sza volt, ami azt rulta el, hogy valami bels (vagy kls) ok miatt a krdez szmra a jelenben rkezett el nagyon a cselekvs ideje. A ngyes s az ts lapok az gy rvidebb, illetve hosszabb tv kime netelt mutatjk meg. Itt eltr a klnbz krtyavetk rtelmezse, hogy mit rtnk rvidebb, illetve hosszabb tvon. Joanna Wetters pldul rvi debb tv alatt krlbell fl vet rt, hosszabban pedig az gy tnyleges kimenetelt. Ha azonban egszen biztosak akarunk lenni a vlaszban, akkor legalbb a rvidebb tv kimenetel esetben fogalmazzuk meg konkrtan az idt a krds feltevsekor. Pldul: mi lesz a kimenetele ennek a dolognak hrom, illetve hat hnapon bell?

25

8. Htlapos, tbbrteg tancskr kiraks egy adott dntshez Haj Banzhaf Tarot kziknyv cm nagyszer mvt szinte teljes eg szben ennek a krtyakiraksnak szentelte. Nem kevesen vagyunk a tarot szerelmesei", akik nagyon sokat tanultunk a lapok mly rtelmezsrl ebbl a knyvbl. (Ez persze nem azt jelenti, hogy ezt a kirakst ne lehetne a magyar s a francia krtyval is sikerrel kirakni.) Kicsit a llek mlyre is bepillant, komoly vlaszt ad nem csak a jv ben tancsolt tudatos, tudatalatti s tettekkel kifejezett viselkedsnkhz, hanem feltrja azt is, hogy a mltunkban (termszetesen a krdst illeten) mit s hogyan tettnk? Ez egyben nagy segtsg az nismeretben is. Gyak ran ignyel hosszas meditlst egy-egy (fknt a mltat mutat) lapnak az rtelmezse, hogy megrtsk, esetleg mit rontottunk el, min s hogyan kel lene vltoztatnunk? Keverjk ssze alaposan a paklit, majd lassan, tetszlegesen kzlk v lasszunk ki ht lapot s helyezzk azokat az asztalra lefel fordtva az albbi alakzatban: s 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

A kt fggleges sor kzl a baloldali (teht a 2-es, 3-as s 4-es) mutatja a krdshez val eddigi hozzllsunkat, mghozz olyan rtelemben, hogy a 2-es jelzi az eddigi tudatos, racionlis hozzllsunkat ehhez a tmhoz. A 3-as a tudattalan belltottsgunkat, a 4-es pedig az eddigi magatartsunkat. A jobboldali oszlop mutatja meg a krtya tancst hasonlkppen, azaz az 5-s laphely a tudatos hozzllsra, a 6-os a tudattalanra adott tancsot (persze, amennyiben ez utbbiban lehet tancsot adni!). A 7-es laphely a kifel mutatott magatartsunkra ad javaslatot. A kzpen, kln ll krtya (l-es laphely) maga a kimenetel, amirl tu lajdonkppen sz van.
26

Olykor megesik, hogy egy-egy vzszintesen egy sorban lv kt lap (pl dul a 4-es s a 7-es) homlokegyenest mst mutat. Egy gyfelem arra krde zett, hogy mi lesz a kimenetele a kialakulban lv kapcsolatnak? A 4-es helyen (teht az eddigi kifel mutatott magatartst mutat) helyen a Kardok hetest tallta, ami arra utalt, hogy eddig a kzds helyett kicsit inkbb a meneklst vlasztotta, legalbbis gy viselkedett. A 7-es helyen, teht a tancsolt kifel mutatott magatartsnl azonban a Botok sza llt, ami egy sokkal aktvabb, btrabb viselkedsre buzdtotta t. Mint minden tbb lapbl ll krtyavets esetben a tarot, a francia, il letve a magyar krtyval, gy itt is mr nmagban a ngy szn kzl az egyiknek vagy msiknak az esetleges dominancija sokat elrul. Lttam r pldt, hogy valaki ugyanezt a magyar krtyval rakta ki magnak, s a mlt oszlopban a tk lapok, a tancsoknl pedig a piros lapok voltak tlslyban. Ez azt jelentette, hogy a krdez korbban (laphely szerint tudatosan vagy tudattalanul) kicsit tl racionlisan kzeltette meg az adott krdst, holott tbb rzelemre lett volna szksge.

9. Lajtorja" nev dntsi kiraks Azok a kedves krtyavetk, akik taln kicsit mr jratosak az asztrolgi ban, taln rmmel fogjk hallani, hogy ezt az rdekes krtyakiraksi m dot, azaz annak a laphelyeit sszefggsbe szoktk hozni a ht bolygval (amelyek egy-egy egyni horoszkpban fontos tulajdonsgokat szimbolizl nak). Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd brhonnan abbl tet szlegesen vlasszunk ki ht lapot s helyezzk azokat az asztalra, az albbi alakzatban: 6. 5. 4. 3. 2. 1.
27

7.

Az els lap (az asztrolgia szerint a Szaturnusz uralma al van rendelve), mutatja ennek a tervnek az alapfeltteleit, amit esetleg le kell gyznnk, hogy egyltaln belefoghassunk. Pldul, ha a tarot krtyt hasznljuk, itt esetleg az rdg lapja azt jelzi, hogy valamifle rossz szndkot, esetleg ksrtst kell legyznnk. Ha pozitv lappal tallkozunk itt, akkor az alapfelttelek rendben vannak. A msodik krtya a Jupiter lapja, a fejldst elsegt erket mutatja. J jel, ha ez ersebb s kedvezbb lap, mint az elz volt. Nemrg lttam ennl a kiraksnl magyar krtya esetben az els lapnl a zld kilencest, itt pedig a zld tzest. Ez arra utalt, hogy ugyan nem egy nagyjelentsgnek indul gyrl volt sz, de abban egy kis lps fejlds trtnt, vagy vrhat lesz rvidesen. A hrmas krtya a Mars lapja. Akrcsak a szemlyes horoszkpban ez a bolyg kitartsunkat jelzi. Itt teht egy gyenge lap arra figyelmeztet, hogy neknk, magunknak kell jobban kzdeni ezrt az gyrt, egy ers s j lap pedig azt, hogy a kitartsunk meg lesz hozz. A ngyes lap a Vnusz, s msok esetleges tmogatsrl, vagy htrlta tsrl vall neknk. Taln nem is kell magyarznom, hogy itt egy kedvez krtya azt mutatja meg, hogy valaki vagy valakit segtenek, egy kedveztlen krtya viszont azt, hogy kls krlmnyek (vagy szemlyek) htrltatnak bennnket. Az ts laphely a Merkr krtyja, a tervben val esetleges taktikai el gondolsait, annak tgondoltsgt jelenti. Nem tl lnyeges lap, de ha na gyon rossz krtyval tallkozunk itt, akkor nem rt tgondolni, hogy min dent alaposan mrlegeltnk-e? A hatos krtya az asztrolgiai analgik kzl a Nap, ami teht (pp gy, mint a horoszkpban a Nap) a legfontosabb, hiszen ennek az egsz krdsnek a kimenetelt mutatja meg. A hetes krtya a Hold lapja, azt jelzi, hogy krnyezetnk miknt reagl 28

ennek a dolognak a sikerre vagy a kudarcra. Ha a hatos egy kedvez kr tya, itt azonban egy negatv lapot tallunk, valszn, irigyeink akadnak. Ha ez a krtya a kedvez, mg a hatos esetleg egy rossz lap, akkor annak ellenre, hogy a dolog kimenetele nem lett szmunkra kedvez, valami rm, esetleg egy tmogat szemly mgis vigaszt jelent benne.

10. Ankh nev kiraks dntsi helyzetekre Itt elre kell vettenem, hogy az eredeti Ankh nev, tbb jsn ltal ked velt kiraks kilenc lapos, az itt ismertetett hatlapos verzit n rvidtettem le", mert vlemnyem szerint tkletesen elgsges vlaszt ad a krdsnk re, legyen az brmifle dntsi helyzet is. Koncentrljunk teht alaposan az adott krdsre, keverjk ssze a vlasz tott krtyacsomagot s helyezznk belle hat szabadon vlasztott lapot az asztalra, az albbi alakzatban: 6. 5. 4. 3. 2. 1. Az els s msodik helyen ll kt krtya a kzvetlen mlt s a jelen, amelyek egyttesen mutatjk meg azt a helyzetet, ami ehhez a dntshez vezetett. A legtbbszr ez a kt lap viszonylag szinkronban szokott egyms sal llni. Ha azonban nagyon eltr jelents kt lapot ltunk, akkor a dn tshez vezet rzseink vegyesek. Nagyon egyszer pldval lve tegyk fel, hogy a magyar krtya esetben ltunk itt egy kedvez piros s egy ke vsb kedvez tk lapot. Ez arra utal, hogy rzelmileg kedvez a dologhoz val hozzllsunk, m az anyagiakban valamifle megrekedt helyzet is hozzjrult, hogy rlpjnk erre az tra. Ha mindkt lap kedveztlen, akkor bizony egy (a lapok jelentse szerinti) rossz lethelyzetbl keressk a kiutat. A harmadik laphely adja meg a krtya tancst. Mint mindig, az olyan esetekben, ahol a lapok konkrt tancsot is adnak, a legnagyobb tgondolst
29

jelenti ennek rtelmezse, fknt akkor, ha ez a krtya ellentmond esetleg az egsz gy kimenetelt jelz krtynak. Olvassuk el figyelmesen annak a lapnak a jelentst, amelyet itt tallunk. A ngyes s az ts laphelyek az esetleges segtkrl, htrltatkrl t jkoztatnak. Ezen bell a ngyes laphely azt jelzi, ami kifejezetten a krnye zeten mlik, az ts pedig azt, ami sajt magunkon. Lttam egy esetben, hogy tarot krtys kiraks esetben a ngyes helyen a Nap llt, az tsn a Remete. Az gyfl egy olyan vllalkozs beindtsra volt kvncsi, amit maga nem igazn akart, a csaldja viszont annl jobban szorgalmazott. A hatos lap a kiraks legfontosabb krtyja, ez mutatja meg ugyanis a krds kimenetelt.

11. Mennyiben irnytom n, s mennyiben irnytja a sors az esemnyeket? Gyakran megesik, hogy egy-egy dnts, lethelyzet sorn gy rezzk, hogy kicssztak a dolgok a keznk kzl, az irny, ami fel tartunk nem is a sajtunk. Ez a krtyakiraks teht ignyel egy kis nismeretet is, hogy ha esetleg olyasmit ltunk benne, amit nem szeretnnk, kpesek legynk szembenzni vele. Keverjk ssze alaposan a paklit, majd vlasszunk ki hat tetszlege krtyt s helyezzk azokat az albbi alakzatban, lefel fordtva az asztalra: 1. 3. 5. 2. 4. 6.

A baloldali oszlop (teht az l-es, a 3-as s az 5-s lap) mutatja azokat a dolgokat, amelyeket nem tudunk irnytani, teht ahol a sors, esetleg ms szemlyek vagy krlmnyek vettk t ebben a krdsben a parancsnoks got".
30

A jobboldali oszlop azt, ahol mi vagyunk az irnytak. Ezen bell az als kt lap mutatja a mltat (5-s s 6-os). A kzps kt lap (3-as s 4-es) a jelent, a fels (l-es s 2-es) pedig a j vt, azaz a dnts kimenetelt. Nem tagadom, ennek a kiraksnak az rtelmezse olykor nem egyszer, de ha kell mly nismerettel rendelkeznk, akkor nem lesz nehz megfej tennk, hogy mit akar mondani neknk a krtya. Egy egyszer pldval lve, ha a baloldali hrom lap valamifle vratlan esemnyt jelz krtya, akkor nem kizrt, hogy ebben a krdsben olykor a sors valamifle hirtelen esemnnyel avatkozik, vagy avatkozott be. Ha ezek a lapok megrekedsrl rulkodnak, akkor valami rajtunk kvl ll ok miatt rekednek meg a dolgok. Fontos, hogy melyik oldalon llnak ersebb lapok, mert ebbl megtud hatjuk, hogy mi vagy pedig a sors ersebb ebben a krdsben. Sokat elrulnak a sznek is, akr magyar, akr francia, akr tarot krty val is vetettk ki. Ha az egyik oldalon egyk fel, dominnsabbak az rzelmi lapok (kr, piros vagy kelyhek lapok), akkor ott tbb az rzelem stb. Egy asszony esetben pldul magyar krtys kiraks esetben a balolda lon dominns volt a piros szn, a jobboldalon a tk s a zld lapok. vlni szeretett volna, m a frje mg nagyon szerette s nem akart beleegyezni a vlsba, teht valban rajta kvl ll rzelmek akadlyoztk, hogy dntsn. Amikor ennl a kiraksnl a dolog kimenetelre vagyunk kvncsiak, a legfontosabb, hogy a kt legfels lap jelentsvel tisztba jjjnk. Ebbl egyben azt is megtudjuk, hogy mi, vagy pedig a sors akarata dnti-e el a krdst (melyik az ersebb krtya?). A legjobb persze, ha a kett egymssal viszonylag szinkronban ll pozi tv lap.

31

12. Kelta Kereszt Az egyik legismertebb kiraksi md ez, ami egy kicsit hatreset a konk rt krdsfeltevs nlkli s adott dntsi helyzetekre vlaszt ad kiraksok kztt. Azaz vlaszt ad akkor is, ha pusztn arra vagyunk kvncsiak, hogy mit hoz szmunkra a kzeljv pr hnap, de nagy segtsg abban az eset ben is, ha egy konkrt tmban krnk rszletes tancsot. Nos, keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, koncentrljunk az adott krdsre, majd brhonnan vlasszunk ki tz lapot s helyezzk el azokat az asztalra, az albbi alakzatban: 10.

Az egyes lap jelkpezi a jelenlegi helyzetet. Ha a krdsnk egy konkrt dntsre vonatkozott, akkor ebbl kiolvashatjuk, hogy a krdezs pillanat ban hogy llunk hozz, mi vezetett ehhez a dntshez. Ha a kzeljvrl faggatjuk a lapokat, ez a lap rulja el, hogy mi az a krds, ami tudatosan vagy tudat alatt jelenleg a legjobban foglalkoztat bennnket. A kettes, azaz az els lapon keresztben fekv krtya rulja el, hogy mi keresztezi a krdezt. Ez persze lehet egy adott szemly is, de lehet egy lethelyzet, akr egy bels akadly. Ennek a lapnak az rtelmezsnl kell a legvatosabbnak lennnk, hogy jl fordtsuk le" az zenett. A bizonyos, szemlyekre is utalhat lapok nem biztos, hogy egy-egy konkrt egynt mutatnak (br lehet, hogy igen). A mrlegels mindig egyni lethelyzet szerint lehet csak relis.

32

A harmadik krtya a kzeljvt jelzi. Azt persze nem tudhatjuk meg, hogy ez idben konkrtan mit jelent. n inkbb a clhoz vezet els lpsek sikert illetve nehezebb voltt szokta belle kiolvasni. Ha itt egy nehezebb krtyt ltunk, m a kimenetel pozitv, akkor valszn, hogy ez a terv kez detben lesz a legnehezebb. Fordtott esetben arra int bennnket, hogy a kez deti knny induls ksbb nehezebbre fordulhat. A ngyes lap azt mutatja, ami mr eltnt az letnkbl ebben a tmban. Nem annyira jelents krtya, kivve, ha a tbbi krtyhoz kpest nagyon ers szm lap. (Pldul, ha tarot kiraks esetn ez az egy nagy rknum lap, akkor valami fontos dologra int.) Kevsb a kzelmltra, mint inkbb az ebben a tmban sajt magunkban mr eltemetett dolgokra enged kvet keztetni. A legrosszabb az, ha ez a legpozitvabb lap, hisz akkor azt is jelez heti, hogy pp a lendletet, az optimizmust temettk el a lelknk mlyre. Az ts lap a kzelmlt. Az egyes lappal egytt utal a helyzetre, ami eh hez a krdshez vezetett. A legtbbszr azt szoktam tapasztalni, hogy szink ronban van a jelentsk. Ha ez kicsit gyengbb lap, mint az egyes, akkor a jelen helyzet mr kicsit jobb, mint ami ezt a dntst elindtotta. A hatos lap a picit tvolabbi kzeljv, legalbbis a hrmas krtyhoz kpest. Vagyis amaz a bizonyos msodik lps. A hetes lapot tbb jsn nem szokta szintn jelentsnek rtkelni. Arra utal, ahogyan ebben a krdsben, tervben rtkelem sajt magamat. A nyolcas lap azt rulja el, hogy a klvilg, krnyezetnk miknt lt eb ben a krdsben bennnket. Ha ersen ellentmond a tbbi szerepl krty val, akkor bizony, knnyen lehet, hogy a vilg egszen mskpp lt bennn ket, mint mi sajt magunkat. Nem rg vetettem krtyt egy hlgynek, aki a csoportvezetv val kinevezsre volt kvncsi. A legtbb lap ers, harcos, tbb-kevsb pozitv lap volt, itt azonban a nagy rknum rdg lapjt talltuk. Kiderlt, hogy csaldja s munkatrsai nagyon ellene voltak ennek a kinevezsnek, kzeli hozztartozi haragudtak r, amirt a karrierpts miatt elhanyagolta ket. 33

A kilences lap (hasonlan a heteshez), azt mutatja meg, hogy milyen bel s flelmek vagy remnyek vannak bennnk ebben a tmban. Itt valami negatv krtya ers bels szorongst rulhat el. Volt r plda, hogy a Kelta Kereszt tz lapja kzl egyedl a hetes s ez a krtya mutatott negatv lapokat. Az illet valban sikeres volt a feltett krds kimenetelt illeten, de bell, a lelke mlyn nem igazn akarta az egsz dolgot. A tzes laphely legfontosabb, hiszen ez mutatja az egsz krds kimene telt. A hrmas s a hatos (az egyes kisebb lpsek utn) egy a harmadik nagy s egyben vgs lps, amely eldnti, hogy maga az egsz krds sikerlhete, vagy sem. A siker vagy kudarc annl jelentsebb lesz, mint amilyen ers szm lap utal r. Lttam kirakst, ahol csaknem az sszes lap viszonylag ers szm kr tya volt, ez az egy azonban egy ugyan kedvez, de jelentktelen lap. A kr dezett dolog ugyan sikerlt az illetnek, de ksbb rjtt, hogy nagyobb energit fektetett bele, mint amekkora jelentsg volt maga az gy.

II. Prkapcsolati krtyakiraksok


Jl szeretni valakit a legnagyobb mvszet a vilgon. Ha krltekintnk az emberi kapcsolatok vilgban, belthatjuk, hogy sokat azok kzl a megszoks vagy a birtokls tart letben. Valakit jl szeretni azt jelenti, hogy az neki is j legyen. Szmomra Pop per Pter hatrozta meg a legnagyszerbben a szeretet fogalmi. Szerinte ez azt jelenti, hogy teret adni a msik nvekedsnek. Vajon kpesek vagyunk erre? Tisztban vagyunk a felttel nlkli elfo gads csodjra? Az albbi nhny krtyakiraksi md azokra a krdsekre prbl vlaszt keresni, vajon a llek mlysgein bell miknt mkdik egy-egy fontos emberi kapcsolatunk? Hogy li meg a szeretetnket trsunk, milyennek
34

ltjuk, rzkeljk bell mi magunk ezt a kapcsolatot? Valszn, hogy az egyes laphelyeken kapott vlaszok olykor mly gondolkodsra vagy nis meretre, magunkba nzsre sarkallnak. Termszetesen nem csak szerelmi kapcsolatra lehet ket kirakni, hanem brmifle emberi viszonyra, legyen az testvri viszony, bartsg vagy anya gyermek kapcsolat. Br nem gyzm ebben a knyvben hangslyozni, hogy egy-egy krds re hrom hnapon bell csak egyszer egyfajta krtyakivetst szabad alkal mazni, mgis (fknt egy-egy kialakulban lv kapcsolat esetben) az adott helyzet kimenetelre vonatkoz, vlasztott krtyakiraks mellett v laszthatunk ezek kzl is egyet, ha a kapcsolat konkrt kimenetele mellett arra is kvncsiak vagyunk, hogy a llek mlyn mirl is szl ez a kapcsolat, vagy hogyan li meg azt a kt fl? Lehet, hogy pp olyan rdekes krdsek re kapunk ltala vlaszt, hogy pldul a kimenetele egy adott kapcsolatnak szerencss lesz, de esetleg a lelki hozzllsunkon, bels viszonyulsunkon valamit vltoztatni kell.

1. Egy adott kapcsolat pillanatnyi helyzete Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, koncentrljunk ersen arra a kapcsolatra, amelyre kvncsiak vagyunk s vlasszunk ki ht tetszleges lapot s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra gy: 1. 2. 3. 5. 6. 7.

4.

A baloldali oszlop mutatja a sajt hozzllsunkat ehhez a kapcsolathoz, mghozz gy, hogy a legfels lap jelzi a tudatos, szrvekkel szablyozott hozzllsunkat, a kzps azt, amit rznk, a legals pedig a kifel muta tott hozzllsunkat.

35

A jobboldali oszlop ugyangy vonatkozik a partnerre. Azaz a jobb fels lap jelzi azt, hogy mit gondol rlunk, a kzps azt, hogy a szve mlyn mit rez, az als pedig velnk szemben mi a kifel mutatott magatartsa. Mint a legtbb kiraksban, gy itt is sokat elrulnak mr az egy-egy sor ban dominns alapsznek is. Pldul magyar krtya esetben, ha az egyik sorban tbb piros lap van, akkor valszn, az a szemly tbb rzelmet visz ebbe a kapcsolatba. Ha azonban a tk lapok vannak tbbsgben, akkor az illet inkbb kicsit gyakorlatiasan li meg a kapcsolatot. (Ez persze nem biztos, hogy rdekkapcsolatrl lenne sz!) Gyakran esik meg, hogy a kt szemly egszen mst rez, gondol vagy mutat kifel egy-egy kapcsolatban, ami a lapok rtelmezsbl nagyszeren kiolvashat. Lttam pldul a trs kifel mutatott magatartsnl a makk hetest, kzpen az rzelmeinl pedig a piros szt. Az illet valban egy ki csit nehzkes, bosszant viselkedst tanstott a krdezvel szemben, m a szve mlyn ers s pozitv rzelmeket tpllt irnta. Sokat elrulnak a lapok szmai is, hisz minl ersebb lapot tallunk egyegy helyen, annl fontosabb a lap ltal jelzett dolog. Tarot krtys kiraksnl tapasztaltam olyant, hogy mind a kt flnl csak a kzps, rzelmeket mu tat laphelyen llt pozitv f lap, a msik ngy lap jelentktelen, nem tl kedvez krtya volt. A kapcsolat akkor valban egy mly plti szerelem volt. A kzps egyedl ll krtya mutatja a kapcsolat jellegt, llapotot a krds pillanatban, azaz ltalnossgban az adott hrom hnapban. Hogy erre is emltsek egy pldt, magyar krtys kiraksban tapasztal tam, hogy itt egy nagyon kedvez, ers piros lap llt, a kt oldalon pedig dominnsak voltak a kevsb kedvez vagy jelentktelen tk s zld lapok. A kt ember nem is tudott nagyobb rzst, szenvedlyt egyms fel mutatni vagy rezni, de nekik ez pont gy volt j.

36

2. Kapcsolat kiraks Ezt a kirakst Joanna Watters nagyszer A tarot napjainkban cm knyve alapjn tanultam s alkalmazom. Mint a npszer krtyajs rn tbb ms kiraksa, egy kicsit a tvolabbi jvbe is pillant, azoknak ajnlom teht, akik egy kicsit messzebbre is szeretanek nzni az adott kapcsolaton bell. Keverjk teht ssze alaposan a vlasztott paklit s vlasszunk ht tet szleges lapot, majd helyezzk azokat az albbi alakzatban lefel fordtva az asztalra: 5. 4. 3. 1. 2. 6. 7.

Az els laphely mutatja a krdezt, azaz azt, hogy valjban hogyan rez a partner irnt. A msodik laphely jelzi azt, hogy a partner hogyan rez a krdez irnt. Persze, az a legjobb, ha a kt lap viszonylag szinkronban van egymssal. Lttam mr esetet, hogy a krdez lapja sokkal tbb s mlyebb rzst rult el. Szerencsre azonban (mint azt a tbbi krtybl megtudtuk), csak tme neti llapot volt, a kiltsok egszen mst mutattak a jvjkre nzve. A harmadik laphely mutatja a jelenlegi helyzetet. Ha nem tl kedvez lap, meditljunk el a jelentsn, hogy mi az, amiben vltoztatni tudunk? (Ebben nagy segtsget jelent a ksbbi kt jvre utal lap, amelyek elrul jk, hogy rdemes-e?) A negyedik lap a felmerl krdseket jelzi, azaz azt, hogy a kapcsolat milyen irnyba tart? Ha van valamifle vita a kt fl kztt, kiolvashatjuk belle. Az ts lap jelzi a kapcsolat lnyegt. Mint mindig a magyar, francia s a tarot krtya esetben itt mr maga a szn s a lap ereje is elrulja, hogy fon37

tos, ers, lnyeges dologrl van-e sz, esetleg mekkora nehzsget kell le kzdeni. A hatos lap a rvid tv (teht kb. 3 hnapon belli) kiltsokat mutatja, a hetes pedig az ennl tvolabbiakat (teht a fl-egy ven bellieket). Ha a hrmas s ez a kt lap egyfajta pozitv emelked tendencit mutat (pldul magyar krtya esetben piros hetes, nyolcas s piros sz), akkor egszen biztosak lehetnk benne, hogy a kapcsolat rzelmileg fejldik. (Per sze, ekkor sem rt alaposan rtelmezni a tbbi lapot, amelyek rtkes infor mcikat mutatnak.)

3. Mirl szl ez a kapcsolat? Ezt az rdekes krtyakirakst rdemes akr ketten a partnerrel megcsi nlni, de ha nincs jelen, akkor termszetesen egyedl is jl rtelmezhet, hiszen fnyt dert, mint a sajt, mint pedig a partner indtkaira, jelenlegi alaprzseire, a lehetsgekre s arra is, hogy esetleg mit lehetne vltoztatni, javtani rajta. Keverjk teht ssze alaposan a vlasztott paklit, koncentrljunk ersen az adott kapcsolatra, majd vlasszunk ki ht tetszleges krtyt brhonnan s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 1. 3. 5. 7. A baloldali fggleges oszlop jelzi a krdezt, a jobb a trsat. Ezek kzl az els s a msodik krtya jelzi a kapcsolat indtkait, teht azt, ami ltrehozta. Termszetesen gy, hogy az els a sajtomat, a msodik a trst. J, ha ez a kt lap viszonylag szinkronban van egymssal, ami rte lemszeren azt jelzi, hogy a kt fl egyforma lendlettel vetette magt ebbe a kapcsolatba. Ha az egyik jelentsen ersebb krtya, akkor az adott fl taln valami miatt jobban akarta.
38

2. 4. 6.

rzelmi kapcsolatnl ltalban az erre utal kr, szv vagy kelyhek lapok szoktak kijnni, munkatrsi viszonynl az inkbb gyakorlatiasabb lapok. Vrsgi kapcsolat (teht szl-gyermek, testvr) esetben nincs rtelme ezt a kt krtyt megnzni. A hrmas s a ngyes lapok a kapcsolat jelenlegi alaprzseit ruljk el, azaz a hrmas a sajtomat, a ngyes a trst. Lttam pldt, hogy az els kt helyen olyan lap pros jtt ki, ahol sokkal ersebb s kedvezbb krtya llt a partner oldaln, itt pedig pont azzal ellenttben: a krdeznl lttuk az er sebb s jobb lapot, a partner egy nagyon jelentktelen s nem is rzelmi krtya volt. Sajnos a valsgban is ez trtnt, kezdetben a trs akarta nagyon a kapcsolatot, a krtyavet pp csak belement egyfajta magnyzsknt, ksbb azonban fordult a kocka. akarta nagyon azt a viszonyt, a frfinek viszont enyhltek az rzsei. Ha a kt lap (teht a hrmas s ngyes) nagyon ellentmondanak, akkor a kt fl jelenleg nincs igazn rzelmileg szinkronban egymssal. Az ts s a hatos lapok jelzik az adott kapcsolat kiltsait, azaz a kt fl kzeljvben rzett rzseit. Azt mr persze mondanom sem kell, hogy j, ha ezek passzolnak egymssal. Megesett, hogy a jelen laphelyeknl tarot kiraks esetn az egyik flnl a kelyhek aprdja, a msiknl a kelyhek ki rlyn jtt ki. A jelenben valban egy kicsit idealistn, tele rzelmekkel tekintettek a msikra. Sajnos azonban a jv kt laphelyn az Uralkodt s a Remett lttuk, amely mindkett megrekedsre, visszavonulsra utal. Valban gy is tr tnt, egy-kt hnap mltn mindketten azt reztk, hogy a msik fl nem az, akire vrtak. Szerencsre azonban (mivel hasonl erssg lap jelezte ezt), egyformn ltk meg ezt. Mivel a hrom vzszintes sor jelzi a mltat, jelent s a jvt, fontos az is, hogy melyik sorban s kinl llnak ersebb lapok. Olykor megesik, hogy a kt fl szmra nem egy idben vlik fontoss a adott kapcsolat. Az egyik pldul a mltban lelkesedett, a msik most rt el rzelmei cscspontjra stb. Ezt jl kiolvashatjuk ebbl a kiraksbl.

39

A hetes (egyedl ll) lapot akkor rdemes vallatra vennnk, ha gy rezzk, van mit javtanunk ezen a kapcsolaton. Ez ugyanis ennek lehets geit rulja el, olvassuk el teht nagyon figyelmesen annak a krtynak az rtelmezst, amelyet itt talltunk. (Szoktam hasznlni mg egy rdekes krtyavetsi mdot az emberi kap csolatok bels titkainak a feltrsra, de azt a kvetkez, azaz a vlsgbl val kiutakat trgyal rsznl ismertetem.)

III. Mi a kit egy vlsgos lethelyzetbl?


Aligha akad kzttnk ember, aki ne mondhatn el, hogy soha letben ne jutott volna vlsgba. Ilyenkor az is sokat segt, ha ltjuk, hogy hol az alagt" vge, s mi a megolds, hogy azt minl elbb megtalljuk. Ebben nagyon nagy segtsget tud nyjtani szmunkra a krtya. Brme lyik paklit is vlasztjuk, itt klnsen fontos szerepe van, hogy laphelyeken lthat krtykat jl rtelmezzk, ne magyarzzunk beljk semmi olyan dolgot, amit pusztn szeretnnk hallani.

1. Egy kapcsolat bels konfliktusainak a feltrsa A legtbb vlsg s emberi szenveds forrsa a kapcsolatainkbl fakad. Gyarl embervoltunkbl fakad, hogy nincs kzttnk senki, akinek ne lenne legalbb egy problms viszonya valamelyik embertrsval. Az albbi krtyavetsi md nem csak az adott kapcsolatban szerepl kt fl tudatos s tudatalatti hozzllsrl rulkodik, hanem feltrja az esetleges eltvolods okt s a megolds lehetsgeit is. Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, gondoljunk ersen az adott kapcsolatra s vlasszunk ki nyolc tetszleges krtyt, majd helyezzk azo kat az asztalra kt krben, az albbi alakzatban:

40

A jobboldali kr jelzi sajt magunkat, azaz a krdezt, a baloldali a trsat (illetve azt a szemlyt, akivel a kapcsolatunkra kvncsiak vagyunk, hiszen nem csak szerelmi krdsre rvnyes ez a kiraks). A kt fels (azaz a kettes s a hatos lapok) jelzik tudatos szndkainkat, akaratunkat, rtelemszeren gy, hogy a kettes a trst s a hatos a sajt ma gunkt. Vajon mind a ketten ugyanazt akarjuk? Egyformn ersek s pozit vak a tudatos szndkaink? Ezt az itt szerepl kt krtybl kiolvashatjuk. A kt als krtya (teht a nyolcas s a ngyes lapok) jelzik a kt fl tu datalatti szndkait. J teht, ha nem csak a msik fl krtyival, hanem a kt fels lappal is valamelyest szinkronban llnak ezek, mert akkor tudatos s tudatalatti rzseink passzolnak egymssal. A kt kls (azaz az egyes s az ts krtyk) mutatjk az esetleges elt volods okt. Ha itt kt j lapot ltunk, akkor aligha beszlhetnk valdi eltvolodsrl. Ha csak az egyik oldalon ll rossz lap, akkor a megfelel fl tvolodott csak el, mghozz olyan mrtkben, amilyen ers az adott lap. Lttam pldt tarot kiraksnl, hogy a krdez oldaln (az ts helyen) a Remete llt, a trs oldaln (egyes helyen) pedig egy kedvez kelyhek lap. A krdez bevallotta, hogy j ideje mr valban ersen elhideglt a prjtl. Mivel a Remete sokkal ersebb lap, mint a kis rknum lapjai, az eltvo lodsa ersebb s dominnsabb rzs volt, mint a frfi ragaszkodsa. Ha mind a kt oldalon itt kedveztlen krtyt ltunk, akkor valszn, mind a kt szemly hibs. vatosan kell bnnunk az esetleges szemlyre is utalhat lapokkal, mert nem biztos, hogy azok egy esetleges harmadik szemlyre utalnak a kapcso latban, de termszetesen ez is lehetsges.

41

A hrmas s hetes lapok mutatjk a megolds kulcst. vatosan bnjunk azt itt lthat esetleges negatv lapokkal, mert azok utalhatnak arra is, hogy az adott flnek valamifle negatv magatartsi mintt kell (vagy kellene) lezrni. Akinl ersebb s pozitvabb lap tallhat ezen a helyen, az bizonyra knnyedebben fogja megragadni a megolds s a kzeleds kulcst.

2. Kit a vlsgbl (tlapos kiraks) Vlsgot, nehz helyzetet termszetesen nem csak a magnlet hozhat, hanem brmi ms, lethelyzet szerint felmerl problma. A kvetkez tlapos kiraks segtsget nyjthat neknk, hogy megtudjuk, mi okozta ezt, s hogy milyen segtsgre szmthatunk a kiutat illeten? Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd brhonnak vlasszunk ki t tetszleges lapot s helyezzk el az asztalon, az albbi alakzatban: 1. 3. 4. 5. A fels kt lap (teht az egyes s a kettes) a jelenlegi vlsg okt rulja el neknk, mghozz gy, hogy az els lap azt, amiben mi magunk vagyunk a hibsok, a kettes pedig azt, amiben inkbb a krlmnyek okolhatak. Nz zk meg teht tzetesen azt is, hogy melyik az esetleges ersebb negatv lap, hogy megtudjuk, hogy vajon mi magunk, vagy kls okok okoztk-e ezt a helyzetet? Ha mindkett negatv lap, akkor bizony mi is, de a kls okok is luda sok" voltak (az ersebb rossz lap taln jobban). Ritkn szokott megtrtnni, hogy ha vlsgra krdeznk r, itt egyik lap sem negatv. Ebben az esetben gondoljuk vgig alaposan, vajon valban akkora a baj? Sokat elrulnak itt a szerepl lapok sznei is. A piros, kr vagy kelyhek lapok esetben inkbb rzelmi okok vezettek a problmhoz, a tk, kr s treff lapoknl valami anyagi jelleg gond, a makk, pikk s kr lapoknl inkbb valamifle akadly keresztezi az energin ramlst.
42

2.

A hrmas, azaz a kzps lap mondja meg a krtya tancst. Olvassuk el figyelmesen az itt tallt lap jelentst, hogy jl rtelmezhetjk, mit javasol neknk. Netn tbb erkifejtsre, optimizmusra, esetleg pp ezzel ellenke zleg: egy kis visszavonulsra, laztsra van szksgnk? Nagyon negatv krtyk itt utalhatnak arra is, hogy valamifle nagy aka dlyt kell legyznnk a lap jelentse szerint. (Pldul tarot kiraks esetben az rdg utalhat valami ers ksrts legyzsre, a Hall vagy a Torony egy fejezet lezrsra stb.) A kt als krtya jelzi a segtket, azaz a kiutat. A ngyes a bennnk lev megolds kulcst, az ts a kls segtk jelenltt (illetve kedveztlen krtya esetben pp a nem jelenltket). E kett kzl az ersebb pozitv krtya jelzi a megolds kulcst, azaz el rulja, hogy bennnk vagy a kls segtkben van a megolds kulcsa. Nagyon ritkn szokott elfordulni, hogy itt mind a kt lap gyenge s ne gatv. Vetettem krtyt egy nyomork desanyjt gondoz ids, szintn beteg asszonynak, aki gy rezte, hogy sszeeskdtek ellene a krlmnyek s nem ltta a nehz helyzetbl a kiutat. A magyar krtya tk hetes s tk nyolcas lapjai jttek ki ezen a kt helyen, amelyek kzl mindkett egy-egy nem tl jelents s nem is igazn kedvez lap. Sajnos az asszony abban az idszakban valban nem igazn szmthatott sem kls, sem bels segtsg re, m a tancs laphelyen szerepl piros nyolcas mgis azt tancsolta, hogy vigyen egy kicsit tbb dert, szeretetet az letkbe.

3. Ngylapos kiraks egy vlsg lekzdshez Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd ngy tetszleges kr tyt helyezzk lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 4. 3. 2.

1.

Az els lap mutatja, hogy mi okozza ezt a vlsgot. Ha valban komoly vlsgrl van sz, akkor itt egy kedveztlen lapot kell tallnunk, ellenkez
43

esetben gondolkodjunk el, vajon nem csak egy pillanatnyi megtorpansrl, tmeneti nehz idszakrl van-e sz? A kettes helyen szerepl lap azt mutatja meg, mi az, ami segt a tovbbi akban? Ha itt negatv jelents krtyt tallunk, akkor bizony az elkvetke zend idszakban csak magunkra szmthatunk, a kls krlmnyek nem sokat segtenek. Ha viszont kedvez ez a lap, akkor minl ersebb krtya, annl inkbb szegdik mellnk a szerencse. A hrmas krtya mutatja meg azt, hol a kit. Ez egyben a krtya tancsa is, ami megmutatja, esetleg miben kell vltoztatnunk a hozzllsunkon, mibl kell tbbet vinnnk a magatartsunkba, milyen megoldsi minta a legkedvezbb? A negyedik krtya mutatja a nehz idszak vgt, vagyis a kimenetelt. Ha nagyon rossz lapot tallunk itt, ne keseredjnk el, hiszen ez a krtyakira ks (is) csak hrom hnapra szl. rdemes egy negyedv mlva jra meg krdezni, hogy mit javasol szmunkra a krtya. Az lethez sajnos a nehz idszakok is hozztartoznak.

IV. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok


Ha nem olyan gyakran, mint amikor egy konkrt eldntend krdsre keresnk vlaszt, de olykor megesik, hogy csupn arrl faggatjuk a krtyt, hogy mi vr rnk az elkvetkezend hrom hnapban? Az albbiakban kt krtyakiraksi mdot mutatok be, amelyek csupn egy emilyen jvbe pillantsra alkalmasok. Mellettk hasznlhatunk ms krtyakirakst is, pldul ha az ltalnos jvendls mellett kvncsiak va gyunk egy konkrt dologra, vagy egy emberi kapcsolatra is. Hozz kell tennem azt is, hogy vannak olyan krtyakiraksok, amelyek gymond hatresetek az eldntend krds s a konkrt krdsfeltevs nl kli jslsok kztt. Ilyen pldul a mr ismerettett Kelta Kereszt, amit
44

kirakhatunk akkor is, ha egy konkrt krds gyben szeretnnk vlaszt kapni, de akkor is, ha csupn a kzeljvbe szeretnnk pillantani.

1. Horoszkpos, 12 lapos krtyakiraks Ez az n kedvenc krtyakiraksom. Aki kicsit jratos az asztrolgiban, tudja, hogy a horoszkp 12 fontos letterletet jelez. Ez a krtyakiraks ezeknek megfelelen mutatja a 12 legfontosabb letterlet alakulst. Jmagam asztrolgusi praxist is folytatvn a legtbbszr azt tapasztalom, hogy ez a krtyakiraks tbb-kevsb ugyanazt mutatja, amit az adott id szakra elksztett horoszkp is jelez. Keverjk ssze alaposan a vlasztott krtyt s kr alakban, az ramutat jrsval ellenttes irnyban helyezznk 12 lapot lefel fordtva az asztalra. Mint a legtbb krtyakiraksnl, ennl is ha egy-egy laphelyen kln sen ers krtyt ltunk, az azt sejteti, hogy az ltala jelzett letterlet kln sen fontos lesz. 10. 11. 9. 12. 8. 1. 2. 3. 4. Az els krtya (miknt a horoszkp els hza) mutatja az elkvetkezen d hrom hnapban az ltalnos kzrzetnket, kisugrzsunkat, azt, ahogy a vilgra reaglunk. Tarot krtys kiraksnl pldul itt a Remete egy kicsit visszafogottabb alaphangulatra, zrkzottsgra utal, egy kedvez kelyhek lap alapveten pozitv rzelmes hangulatra (stb.). A kettes lap (mint a horoszkp kettes hza) jelzi az adott idszakban az anyagi helyzetnket. Minl jobb s ersebb lapot ltunk is, egyni lethely zet szerint annl kedvezbb lesz az anyagi helyzetnk. Fontos hangslyoz nom, hogy egyni lethelyzet szerint, hisz egy esetleges anyagi fellendls
45

7. 6. 5.

egszen mst jelent, ha egy milliomos, s mst, ha egy brbl s fizetsbl l teszi fel a krdst. A harmadik lap (akrcsak a horoszkp harmadik hza) rulja el emberi mikrovilgunkat, a kisebb utazsokat s tanulmnyokat. Itt teht egy kedve z vagy kedveztlen lap egyni lethelyzet szerint jelzi az ezeken belli sikert vagy kudarcot. A negyedik lap (hasonlatosan a horoszkp ngyes hzhoz) jelzi az ott honunkat, mind a trgyi, mind a szemlyi rtelemben. Az itt lthat krtya teht utalhat otthonon vagy otthonon belli vltozsra, de az otthonunkban l szemllyel kapcsolatos fordulatra is, ami bennnket is rint. Nagyobb vltozst itt azonban csak ersebb krtya szokott mutatni. Gyengbb lap inkbb az otthon letterletnek a kedvez vagy kedveztlen voltra utal. Magyar krtys kiraks esetben itt pldul nemrg lttam egy piros hetest. Az illet valban knnyeden, jl rezte magt abban az idszakban otthon, de semmi vltozs nem trtnt ezen a terleten vele. Tallkoztam azonban szmozott tk lappal, ami valamifle kisebb ottho ni gyakorlatias bosszsgra utalt. Nekem pldul akkor jtt ki ezen a helyen a tk nyolcas, amikor egyszerre romlott el itthon a villany, a tv s a htgp. Az ts laphely (akrcsak a horoszkpunk ts lapja) lethelyzet szerint mutatja a szerelmet s (ha van gyermeknk) a velk val, m bennnket is rint dolgokat. Itt teht klnsen fontos, hogy a lapot lethelyzet szerint rtkeljk, hiszen egy nyolcvan ves egyedl l zvegynek aligha fog a piros kirly j szerelmet hozni. A hatos laphely (miknt a hatos horoszkphz) jelzi a mindennapi rutin nal vgzett munkt s az egszsgnket. m csak nagyon ers rossz lap mutat itt egszsgi problmra, de termszetesen azt is egyni lethelyzet szerint. A tapasztalatom szerint a legtbbszr az itt ll lapok inkbb az adott idszakon belli napi rutinnal vgzett munkhoz val viszonyunkat mutatja. (Az olyan jelleg munkt, amit hivatsnak, clnak rznk a tzes laphely jelzi.)

46

A hetes krtya (akrcsak a hetedik horoszkphz) a tarts trskapcsola tot, lettrsi viszonyt s a hzassgot jelzi. Ha nem lnk hzassgban vagy nincs tarts kapcsolatunk, akkor nem rdekes vele foglalkozni. Nyilvnossg eltt dolgoz emberek szmra mutathatja a nyilvnossg eltti sikert ebben a hrom hnapban. A nyolcadik lap (a nyolcas horoszkphz megfelelje) sok dologra utal hat, m az n tapasztalatom szerint csak akkor rdemes megnznnk, ha van vllalkozsunk s ennek a sikerre vagyunk a kzeljvben kvncsiak. A kilencedik krtya (akrcsak a horoszkp kilencedik hza) mutatja a nagyobb utazsokat s a tanulmnyokat. Ha teht a kzeljv hrom hna pon bell utazni kszlnk vagy vizsga eltt llunk, itt nyerhetnk bepillan tst annak sikerrl. A tizedik krtya (a tzes horoszkphzhoz hasonlatosan) a clokat, hiva tst mutatja. Mg a hatos laphely inkbb a rutinszeren vgzett knyszer munkt jelzi, ez azt, amit valban clknt, hivatsknt lnk meg. Ha itt ersebb s kedvezbb krtya van, mint a hatos helyen, akkor val szn, a tvlati terveink fontosabbak, mint a rutinszeren vgzett munknk. Ha itt nagyon kedveztlen lapot ltunk, az utalhat valamifle hivatson belli kudarcra is, de arra is, hogy jelenleg nem talljuk a tvlati clunkat a munkban. A tizenegyedik krtya (a tizenegyedik horoszkphz analgija szerint) jelzi a magunk ltal vlasztott bartok s barti kreinkhez val viszonyun kat ebben az idszakban. Itt egy ers rossz lap azt is mutathatja, hogy egy barti szemly a kzel jv hrom hnapban csaldst, fjdalmat okoz. Gyengbb lapok inkbb az adott letterlethez val aktulis hozzll sunkat mutatja. A tizenkettedik krtya (miknt a horoszkp tizenkettes hza) a magnyt, zrkzottsgot jelzi. Az n tapasztalatom szerint a leginkbb azt olvashatjuk

47

ki belle, hogy ebben az idszakban mennyire van szksgnk egy kis egyedlltre, zrkzottsgra? Ha itt rossz lapot ltunk, valszn, nehezen viseljk az egyedlltet.

2. Htlapos konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks Mirl szl ez az idszak? Hogyan lem meg a trekvseimet, miknt ha tok a vilgra s a vilg miknt hat rm mostanban? Ha kvncsiak vagyunk ezekre a krdsekre, akkor keverjk ssze alapo san a vlasztott paklit s vlasszunk ki ht tetszleges lapot, majd helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 1. 2. 4. 6. 3. 5. 7.

Az els laphely mutatja a jelenlegi helyzetnket, aktulis lelkillapotun kat. Optimistk, dersek vagyunk-e, vagy netn amolyan egykedv hangu latban? Olvassuk el figyelmesen az itt lthat lapot s vgezznk mly n vizsglatot, hogy ugyanezt rezzk-e, mint amit ltunk? A kettes krtya azt rulja el, amit ebbl a klvilg fel mutatunk. Ha ez szinkronban ll az elz lappal, akkor a klvilg fel mutatott arcunk s a bels rzseink passzolnak. A harmadik krtya rulja el, hogy ebben az idszakban a krnyezetnk tmogat-e vagy htrltat. Minl ersebb a j vagy a rossz lap, annl fokozot tabb a krnyezet tmogatsa vagy htrltatsa. A ngyes lap azt jelzi, hogy pozitv vagy negatv, netn lnyegtelen do log-e az, amire jelenleg treksznk. Ha itt nagyon rossz lapot ltunk, akkor bizony igen csak itt az ideje egy mly nvizsglatnak, hogy mirt tves az irny?
48

Ha nem tl jelents az itt tallt lap, akkor valszn, ez letnknek nem annyira jelents idszaka, azaz nem treksznk semmi jelentsre, vagy az mg nem igazn tudatosult bennnk. Az ts lap azt jelzi, hogy miknt lem jelenlegi trekvseinknek azt a rszt, amit elrtnk. Ha elgedettek vagy elgedetlenek vagyunk magunk kal, akkor itt egy fontosabb j vagy rossz krtyt ltunk. Ha ez a lap kedve z, m a ngyes nem volt az, akkor annak ellenre elgedettet vagyunk, hogy tbbre lennnk kpesek. Ha ez a krtya lnyegesen rosszabb, mint a ngyes helyen ll, akkor bi zony lehet, hogy tl nagy bennnk a becsvgy s mg tbbet vrunk ma gunktl, mint amit elrtnk. A hatos helyen ll krtya azt mutatja, hogy miknt hatok a vilgra, a he tes pedig azt, hogy a vilg miknt hat rnk? A kett ltalban szinkronban szokott llni egymssal. Ha mgsem, akkor bizony nvizsglatot kell tarta nunk. Vajon kpesek vagyunk a legtbb j befogadsra? Ugyanazt adjuk a krnyezetnknek, mint amit kapunk? Ritka esetben lttam, hogy a hatos lap nagyon kedvez, a hetes pedig na gyon rossz. Az illet akkoriban valban egy olyan idszakban volt, hogy minden j trekvst a krnyezete mintegy megfojtotta.

V. nismereti krtyakiraksok
Valjban minden krtyakiraks kicsit az nismeretrl szl, m az alb biakban ismertetett hat formula nem egy-egy krds kimenetelt firtatja, hanem sokkal inkbb lelknk legbels mlyrl szl. Mit rznk, hogyan lmk bennnket msok, miknt hatunk a vilgra, hogyan llunk az nrt kelsnk dolgval? A kapott lapok a legtbbszr olyan dolgokat trnak fel, amelyeket ugyan tudtunk, legfeljebb nem voltunk kpesek magunknak bevallani, m olykor el szokott fordulni, hogy pp egy-egy nismereti kiraks olyan dolgokra vilgtott r, amelyekrl fogalmunk sem volt.
49

Akrcsak a legtbb krtyakirakst, ezeket is hromhavonta szabad kirak nunk. Vlasszunk ki a hat kzl egyet, amely klnsen rokonszenves a szmunkra, s annak segtsgvel negyedvente vizsgljuk meg nmagunkat. Hasznos segtsg lehet, ha felrjuk, hogy mi az, amiben vltoztunk, vagy amin a lapok tancsa szerint vltoztatnunk kellene. A valdi problmk gyakran valamifle formban rendszeresen visszatrnek a lapokban.

1. Hogyan hatok a vilgra s az hogy hat rm? Alaposan keverjk ssze a vlasztott paklit, vlasszunk ki ngy lapot tet szlegesen s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 1. 3. 4. 2.

Az egyes lap (a bal fels) mutatja nnknek azt az oldalt, ahogyan mi magunkat ltjuk s egyben msok is ltnak bennnket. Tarot krtys kiraks esetben pldul a Kiegyenltds itt arra utal, hogy mint nmagunkkal bkben vagyunk, mint a vilg ezt a kedves arcunkat ltja. Francia krtys kiraksnl pldul a treff hetes arra utal, hogy harcos kedvnkben vagyunk, s a vilg is ezt ltja bennnk. A ngyes lap (teht a jobb fels) azokat a tulajdonsgainkat mutatja, amelyek msok ltnak bennnk, de mi magunk nem ismerjk magunkban. Ha teht itt egy rossz lapot, el kell gondolkodnunk, vajon mirt ltjk ben nnk azt a rossz tulajdonsgot msok, amivel mi magunk nem vagyunk tisztban? A hrmas lap azokrl a jellemvonsokrl rulkodik, amelyeket mi ma gunk ismernk, de msok eltt sikerrel titkolunk el. Egy kifel magabiztos sgot mutat, de a lelke mlyn gyakran gtlsokkal kzd ember tarot kr tys kiraksban itt alighanem a Remett vagy az Uralkodt fogja tallni. Ha egy ersen rzelmi indttats lap esetben azt is rezhetjk, hogy tbb bennnk az rzelem, mint amit kifel mutatunk.

50

A msodik lap az gynevezett nagy titok" ebben a kiraksban, mert azt jel zi, amit mi magunk sem ismernk magunkban, m msok sem ltnak bennnk. Ha itt nagyon ers negatv lapot ltunk, akkor valami elfojtott s klvilg eltt is sikeresen titkolt rzelemrl vagy indulatrl kapunk felvilgostst.

2. Nyolc lapos nismereti kiraks Vajon mi az, amit jelenlegi helyzetnkben jobban szeretnnk csinlni? Ahol esetleg nem megfelel az irny, nincs elg segtnk, olyan emberek vesznek-e krl, akikkel klcsnsen tmogatjuk egymst? Ha ezekre a krdsekre vagyunk kvncsiak, akkor keverjk ssze alapo san a vlasztott paklit s brhonnan emeljnk ki nyolc lapot, majd helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban:

A baloldali oszlop (4-es, 3-as, 2-es s l-es lap) jelzi a jelenlegi helyze tnket, teht azt, ahol most vagyunk. A jobboldali oszlop (8-as, 7-es, 6-os s 5-s krtya) jelzi azt, hogy mit tudunk tenni, hogy jobban mkdjn az adott letterlet. Sokat elrul teht mr nmagban az, hogy a bal vagy a jobb oldalon fekv krtya-e a jobb vagy az ersebb. Ha a bal, akkor az adott terlet rend ben van, itt nem kell sokat vltoztatnunk. m ha egy-egy sorban a jobb oldali lap a jobb, akkor rdemes megfontolnunk a tancst, van teht mit javtanunk az adott terleten vagy kapcsolaton bell. Az als kt lap (teht az egyes s az ts lap) jelzi magt az irnyt, ami fel ebben az idszakban tartunk. Pozitvok-e jelenleg a trekvseink? Vane rajtuk mit vltoztatni, s mit?
51

Krtyt vetettem egy hlgynek, aki akkoriban pp egy bizonytalan, gya ns vllalkozsba akart fogni. Az els laphelyen (a tarot krtyval) az rd gt lttuk, ami magrt beszlt. Az ts helyen azonban az rmk sza jelezte, hogy kezdjen valami j, gyakorlatias, lehetleg a pnzgyek terletn. Igaz, hogy az rdg ersebb lap, mint az sz, ami azt jelenti, hogy a gyans jelenlegi tervben nagyobb a ksrts, ezt fontosabbnak li meg, mint a jv terveit, de mivel amaz a ked vezbb lap, a jelentse magrt beszlt. Ha ez a kt lap pp fordtva jtt volna ki, azaz a jelennl (egyes hely) lt tuk volna az rmk szt s az tsn az rdgt, akkor azt tancsoltam volna neki, hogy maradjon a jelenlegi terveinl, mivel a jvbeni (jobb) lap a rosszabb, nem kell vltoztatnia. A kettes s a hatos lap mutatja azokat a segtket, akik nem a kzvetlen bartaink, rokonaink, hanem inkbb a klvilgtl kapott segtink a terve inkben cljainkban. Azaz egszen pontosan a kettes lap mutatja ebben a tmban a jelenlegi helyzetnket, azt, hogy szmthatunk-e a klvilgbl kls segtkre? Ha ez nagyon kedvez lap, akkor nem is szksges a hatos lap jelentst faggattunk. m ha nem kedvez, akkor a hatos lap elrulja, hogy mit kell tennnk, hogy segtsgre talljunk. Netn tbb rzelemre, optimizmusra, knnyedsgre van szksgnk? Vagy tbb kitartsra, harcra, racionlisabb letfelfogsra? Ha ez nagyon rossz krtya, akkor nem kizrt, hogy ez pp egy negatv letfelfogs elengedsre figyelmeztet. A harmadik s a hetedik lap a magunk vlasztotta bartainkrl rulkodik. rdemes megvizsglnunk, hogy ezek vagy pedig az elzkben ltott kettes s hatos lapok-e az ersebbek, mert ebbl kvetkeztethetnk, hogy jelents segtsgre vajon a klvilgbl vagy sajt barti krnkbl szmthatunk-e? Ha netn jelenleg valami gond van kzttnk a bartainktl, azt a hrmas lap rulja el, a hetes pedig azt, hogy mit kell tennnk ez ellen? Ha itt mindkt krtya kisebb rtk, nem tl jelents lap, akkor lehet, hogy ebben az idszakban a bartsg nem annyira fontos. A ngyes s a nyolcas lap mutatjk hasonlkpp a magnletnket, a szerelmet, a trskapcsolatot. Ha ez jelenleg nem mkdik vagy nincs jelen 52

az letnkben, akkor vagy kedveztlen vagy nem tl jelents lapunk a n gyes helyen. (Attl fggen, hogy ez hogyan hat rnk.) A nyolcas lap ebben az esetben a krtya tancst rulja el, hogy mit kell tennnk, hogy ez a helyzet vltozzon? Egyltaln tehetnk-e valamit mosta nban? Netn a mentalitsunkon, rzelem-kimutatsunkon vltoztatni, vagy egy rossz beidegzdst megszntetnnk? Miutn lefordtottuk" a nyolc lap jelentst, vessnk egy pillantst a ngy vzszintes sorra. Ahol tbb ers s kedvez lapot ltunk, valszn, az az letterlet mkdik mostanban a legjobban. Ahol tbb rossz vagy nem tl jelents lapot ltunk, az mostanban nem annyira szerencss letterlet a szmunkra.

3. Mdostott Kelta Kereszt Az eldntend krdsre adand vlaszok fejezetben mr foglalkoztunk a kedvelt Kelta Kereszt kirakssal. Van azonban ennek egy kicsit mdostott kiraksa, ami kifejezetten az nismeretre, lelknk titkainak a feltrkpezs re alkalmas. rdekes a kt" Kelta Keresztet egytt kirakni, ha van valamifle eldn tend krdsnk. Azaz az egyiket a mr ismert mdon, az adott krds ki menetelre, a msikat pedig lelknk titkainak a feltrsra. Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd vlasszunk ki tz tet szleges krtyt s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra: 10. 9. 8. 7.

1. 5. 2. 3. 4. 6.

Az els hely mutatja a fejnket", teht azt, amit az esznkkel akarunk. A msodik hely a szvnkrl, teht a bels vgyainkrl rulkodik. Nem
53

rt, ha ez s az egyes lap szinkronban vannak egymssal, hisz ekkor az esznkkel s a szvnkkel ugyanazt akarjuk. A kt krtya krl amelyik az ersebb, az hatrozza meg, hogy mostan ban az esznkre vagy a szvnkre hallgatunk-e inkbb? A hrmas krtya rulja el, hogy mi az, amibl a jelenlegi vgyainkbl kszek vagyunk? Ez teht ersen kapcsoldik a ketteshez (azaz azzal, amire vgyunk). Ha ez ersebb lap annl, akkor a vgyainknl sokkal tbbre va gyunk kpesek. Ha gyengbb, akkor a vgyainknak csak egy rszt vagyunk kpesek mostanban megvalstani. A ngyes lap azt mutatja, amire a leginkbb szksgnk van. vatosan kell bnnunk az rtelmezsvel, inkbb annak megfelelen faggassuk az itt kijtt lapot, hogy ez a lap szne szerint valamifle gyakorlatias vagy inkbb rzelmi dolog? Nem igazn lnyeges krtya. Az ts lap a kzelmltra utal. Ha jelenleg valamifle fontos lethelyzet ben vagyunk, innen megtudhatjuk, hogy mi vezetett ide. Valamifle opti mista terv? Netn egy bels lendlet, vagy ppen egy megtorpans? A hatos krtya a kzeljvt mutatja. Lesz-e az elkvetkezend hrom hnapban valamifle akadly? Vagy netn a sors inkbb a kedvez arct mutatja felnk? A hetes s a nyolcas lap ok azt jelzik, hogy milyen energikat sugrzunk ki magunkbl (hetes), azaz hogyan hatunk a vilgra, mg a nyolcas azt, hogy a vilg miknt hat rnk? ltalban ez a kt lap szinkronban szokott lenni egymssal. Ha a nyolcas sokkal rosszabb lap, akkor egy peches szriban vagyunk, amirl nem is tehetnk, hisz a hetes lap pozitv volta azt sugallja, hogy mi kedvez energi kat bocstunk ki magunkbl. A kilences lap remnyeinkrl s flelmeinkrl rulkodik, attl fggen, hogy ders vagy negatv lap ll-e itt? Ha negatv, akkor inkbb a flelmeink,
54

aggodalmaink vannak tlslyban, a lap rszletes jelentstl fggen. Ha a tbbi krtya ezzel ellenttben pozitv, az valamifle rejtett flelemrl rul kodik. A tzes helyen ll krtya rendkvl fontos, hiszen ez mutatja meg, hogy ebben az idszakban mi az a tma, ami a leginkbb eltrbe kerl az le tnkben? Valami rzelmi dolog? Gyakorlatias tma? Netn valami megre kedt, vagy pp lendletbejv dolog?

4. Bels egyenslyt keres hatlapos kiraks Ha kvncsiak vagyunk r, hogy milyen jelenleg az nrtkelsnk, mi fle tanuls folyamaton megynk keresztl, miknt mutatkozunk meg a klvilg szmra, akkor keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit s tetsz legesen brhonnan vlasszunk ki hat lapot s helyezzk azokat lefel fordt va az asztalra, az albbi alakzatban: 1. 2. 3. 6. Az els krtya azt mutatja meg, hogy miknt kommuniklunk, ki tudjuke fejezni a gondolatainkat s hogyan? Minl ersebb pozitv lap ll itt, annl jobb jelenleg a kommunikcis kpessgnk. Ha gyenge vagy rossz lapot tallunk itt, akkor valamifle kommunikcis problmnk van ebben az idszakban. A kettes lap jelenlegi nrtkelsnket mutatja meg. Ezt aligha kell ma gyarznom, hisz itt egy ers j lap magrt beszl. Ha gyengbb, m inkbb kedvez lapot ltunk itt, akkor sem rossz az nrtkelsnk, de nincs ppen cscsformban. Egy ers rossz lap esetben azonban mlyen t kell gondolnunk, hogy mi az, amit jobban kell tennnk, hogy visszanyerjk magabiztossgunkat.
55

5. 4.

A hrmas lap azt mutatja, hogy jelenleg milyen tanulsi folyamaton me gynk keresztl. Ez termszetesen nem azt jelenti, hogy milyen iskolba jrunk, vagy milyen tanulmnyt vgznk, hanem azt, hogy a htkznapi let keretein bell mi az, amiben fejldnnk kell. Netn ez valamifle gyakorla tias, vagy netn rzelmekkel kapcsolatos dolog? Nagyon ers negatv krtya valszn, arra utal, hogy valamifle, a lap ltal jelzett nehzsget vagy rossz magatartsi mintt kell legyznnk. Tarot krtys kiraksnl pldul az rdg lapja akkor szokott itt kijnni, ha valami nagyon ers ksrtst kell legyznnk. A Torony viszont akkor, ha valami rgi rossz beidegzdst clszer lekzdennk. Jelentktelenebb lapok esetben ebben az idszakban nem annyira fontos a sors ltal kapott tanulsi folyamat most. A ngyes lap azt mutatja meg, hogy miknt mutatkozunk meg mostan ban a klvilg szmra. Azaz msok miknt ltnak minket. Nemrg lttam itt egy hlgy esetben a kelyhek kirlynjt. gyfelem akkoriban egy ro mantikus szerelemben lt, sokat lmodozott s nem is igen tudott msrl beszlni, mint a szerelmrl. A bartai s az ismersei nem vletlen lttk t akkoriban egy kicsit lmodoznak, ahogyan ez a lap sejteti. Az ts lap a tevkenysgnkrl beszl. Itt egy negatv krtya nem arrl rulkodik, hogy a jelenlegi tevkenysgnk valami negatv dolog, hanem azt hogy az nem egszen a mi utunk. Gyakran szoktam gyengbb, m kedvezt len lapokat ltni itt, olyankor, amikor valakinek abban az idszakban valami knyszer, unalmas napi rutin munkval kell megkzdenie. A hatos lap emberi kapcsolataink jelenlegi minsgrl rulkodik. Ter mszetesen egy adott idszakon bell lehetnek mind pozitv, mind negatv emberi kapcsolataink. Ez a lap azt mutatja meg, hogy melyik van pp tl slyban. A tapasztalatom szerint azonban, ha itt egy nagyon rossz lapot ltunk, az a krnyezetnkben sokkal inkbb egy konkrt olyan embert je lent, akivel mostanban nem igazn talljuk a hangot. A gyengbb rosszabb lapok inkbb arrl rulkodnak, hogy mostanban nem igazn vagyunk trsas lnyek, taln jelenleg nem is annyira fontosak az emberi kapcsolatok.

5. Nyolclapos nismereti kiraks Kvncsi n, hogy ebben az idszakban letben mi viszi a vezet sze repet? Az rzelem, az rtelem vagy az akarat? Kedvezek-e a terveink, a bartsgaink, a magnletnk? J-e a lelkiismeretnk Nos, ha vlaszt keresnk ezekre, akkor keverjk ssze alaposan a vlasz tott paklit, brhonnan vlasszunk ki nyolc tetszleges lapot s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 1. 2. 3. 4 5. 6. 7. 8.

Az els lap mutatja ennek az idszakban az alaphangulatt, teht ked lynket, energiaszintnket. Ha itt nagyon negatv krtyt ltunk, gondolkod junk el, mire lenne a leginkbb szksgnk, hogy jobb legyen a hangula tunk. Nzzk meg a tbbi krtya jelentst is, amelyek segtsget adnak, hogy mi az, amiben vltoztatnunk kell. A kettes, hrmas s a ngyes krtyk az rtelem (kettes), az rzelem (hrmas) s az akarat (ngyes) hrmast olvashatjuk ki. A hrom lap kzl amelyik ersebb, az jelenleg letnkben a vezet szerep. Ha ez j lap, ak kor ez j irnyba visz, ha negatv, akkor nem. Lttam egy frfi esetben a ngyes helyen (teht az akarat lapjnl) a tarot rdg lapjt. Az illet akko riban egy nagyon agresszv, trelmetlen idszakban volt, amivel mindent elszrt. Egy hlgy esetben szintn a ngyes lap volt a legersebb tarot krtys kiraksban mghozz a kardok lovagja. (A msik kt lap gyengbb szmo zott krtya volt.) valban gy is rezte, hogy egy hatrozott, cltudatos idszakban van, amikor kpes irnytani az lett. Az ts lap a hivatsi terveinket jelzi. Hogyan llunk ezekhez, sikeresek vagyunk-e mostanban ezen a terleten, vagy netn kicsit httrbe szorul nak? Csak nagyon ers negatv lap utal komolyabb hivatsi megtorpansra.

57

A hatos krtya a magnletet jelzi, azaz az ehhez val jelenlegi hozzl lsunkat Ha nem kedvez ez a lap, vlasszunk ki egy prkapcsolatra vonat koz krtyakirakst s nzznk bele ennek segtsgvel mlyebben, hogy mi a vlsg gykere? A hetes krtya (hasonlkppen a hatoshoz) bartsgainkrl rulkodik ebben a hrom hnapban. Ha ez nem mkdik, szintn vlaszthatunk egy emberi kapcsolatra vonatkoz kln kirakst, hiszen ez nem csak szerelmi kapcsolatokban tud segtsget nyjtani. Ha nem tudjuk, hogy esetleg kt vagy hrom barti szemly kzl kivel lesz ebben az idszakban vitsabb a kapcsolatunk, nem rt, ha mind a kettre vagy hromra kirakjuk a vlasztott mdozatot, hiszen hrom hnapon bell csak egy szemllyel nem szabad azt tbbszr kiraknunk. A nyolcas helyen ll lap azt rulja el, hogy milyen a viszonyunk jelen leg a lekiismeretnkkel. Ha itt esetleg nagyon rossz lapot ltunk, alighanem tudjuk, hogy mi bntja azt. Ha azonban gyengbb erej rossz krtyt ltunk, akkor nzznk magunkba, hogy min kell vltoztatnunk, nincs-e valami ki sebb, jelentktelenebbnek tn dolog, ami a lelknket furdalja?

6. Htlapos nismereti kiraks Az elz thz hasonlatosan ez a krtyakiraks is arra keres vlaszt, hogy milyen az alaphangulatunk, mit mutatunk magunkbl kifel a vilg nak, mik az esetleges segt tendenciink, mire treksznk stb. Keverjk teht ssze alaposan a vlasztott paklit, s helyezznk belle ht tetszleges krtyt, lefel fordtva az asztalra:

Az els lap mutatja jelenlegi alaphangulatunkat.

58

A msodik krtya arrl rulkodik, amit kifel mutatunk magunkbl. Ha ez szinkronban van az egyes lappal, akkor ugyanazt mutatjuk ki, mint aho gyan bell rezzk magunkat. Ha azonban sokkal ersebb krtya, akr j, akr rossz rtelemben, akkor a bels rzsnk s a kifel mutatott hangula tunk nincs szinkronban egymssal. Tarot krtys kiraks esetben pldul az egyes helyen az Igazsgszolgltats egy nagyon zrkzott alaphangulatra utal, m ha itt egy szernyebb kelyhek lapot ltunk, akkor a vilg fel egy mosolygs arcot mutatunk. A harmadik laphely jelzi az esetleges segt vagy htrltat tendencikat, amelyeket a klvilgtl kapunk. Ha teht itt egy j lapot ltunk, inkbb se gtsg vesz krl, itt egy rossz lap pedig arrl rulkodik, hogy a krlm nyek inkbb htrltatnak. Minl ersebb a lap, annl inkbb. A negyedik laphely azt mutatja, hogy mi az, amire a lelknk mlyn t reksznk. Sokat elrul mr maga a lap alapszne is, amibl megtudhatjuk, hogy jelenleg valamifle rzelmi dolog, netn gyakorlatias krds (stb.) ll-e letnk fkuszban? Minl ersebb a krtya, annl jelentsebben. Ha ers rossz lapot ltunk ezen a helyen, az persze nem biztos, hogy azt jelenti, hogy negatv a trekvsnk, hanem azt, hogy esetleg nem felel meg neknk a jelenlegi irny. Ebben az esetben gondoljuk t alaposan, hogy mirt, s hogy min tudnnk vltoztatni? Az ts laphely jelzi azt, hogy miknt lem meg azt, amit a jelenlegi t rekvseimbl elrtem? (Ez csak a jelen idszakra vonatkozik s nem az egsz letnkre szlan.) Ha szinkronban ll a ngyes lappal, akkor pont azt nyjtjuk, amit elvrtunk magunktl, legyen az j vagy rossz. m ha ez a lap sokkal rosszabb, mint a ngyes, akkor gy rezzk, hogy sokkal tbbre va gyunk kpesek. A hatos s a hetes laphelyek azt ruljk el, hogy miknt hatunk mi a vi lgra (hatos), azaz a vilg miknt hat rnk (hetes). Ez a kett ltalban hasonlatos lapok szoktak lenni, ritkn fordul el, hogy ez egyik jelentsen rosszabb vagy jobb. Ha igen, az valami kisarktott lethelyzetet j elenthet.
59

VI. Egyb krtyakiraksi mdok

Az albbiakban hrom olyan rdekes kiraksi mdot fogok lerni, ame lyek nem igazn fmek bele egyik, korbban mr ismertetett csoportba sem, fogalmazhatnnk gy is, hogy specilisak. Ezek rtelmezse mr egy kis gyakorlatot ignyel, ha teht kezd kr tyavetk vagyunk, eltte mlyedjnk el kicsit jobban a tbbi, egyszerbb krtyakiraksokban, de fknt az rtelmezs gyakorlatban.

1. Csakrink mkdsre vonatkoz krtyakiraks Bizonyra mindannyian hallottunk mr a ht csakrrl, amelyek a tes tnket krlvev energiaburkon, az aurn lv fbb kzpontok. Ezeken keresztl vesszk fel az energit, teht nem lnyegtelen, hogy miknt m kdnek. Egyes auraltk, reikisek, energiaadk meg tudjk vizsglni, st, akr ltjk is ezeket az llandan mozgsban lv csakrkat. Ez a krtyakiraks abban termszetesen nem tud segteni, hogy mi is ls suk azokat, de mgis, csakrink (s gy a hozzjuk rendelt lelki funkcik) aktulis llapotrl azrt bepillantst nyerhetnk. (Az adott laphelyeknl rviden ismertetni fogom, hogy melyik csakrnak mi a lelki funkcija s az krlbell hol tallhat.) Ez a krtyakiraks kb. hrom hnapra, de a gyakorlatban mg annl is rvidebb idre szl, ha teht az egyik csakra helyn negatv lapot tallunk, az nem azt jelenti, hogy tartsan gond lenne ott, csak esetleg jelenleg valami zavar akadt. Ha azonban hrom havonta rendszeresen kirakjuk s esetleg ugyanannl a csakrnl tartsan rossz lapot ltunk, nem rt, ha utna nznk az oknak. Keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd alulrl felfel helyez znk ht tetszlegesen vlasztott lapot az asztalra, a kvetkez alakzatban:

60

Az els lap (a legals) szimbolizlja az gynevezett gykrcsakrnkat, amely a testnkn a vgblnyls s a nemi szervek kztt tallhat. Az anyagi vilghoz val ktdsnket, a gyakorlatiassgunkat, az gy nevezett fldies dolgokat szimbolizlja. Ha valakinl ez a csakra gyengn mkdik, knnyen lehet, hogy az illet gyakorlatiatlan. Termszetesen ha itt egy rossz lapot tallunk, az nem azt jelenti, hogy tartsan gond lenne ezzel a csakrval, vagy akr a gyakorlatiassgunkkal, de jelenleg valami miatt a mkdse gtolva van. A msodik laphely a msodik, vagyis a hasi csakra. A testnkn a nemi szervek s a kldk kztt helyezkedik el. Ez a szexulis energia s az alko t erk kzpontja. Ha ez harmonikusan mkdik, akkor a msik nem kpvi selivel szemben nyitottak s termszetesek vagyunk. Tl ers mkds esetben (teht ha itt a tbbihez kpest nagyon ers krtyt tallunk), aln ezek a dolgok tl ersen nyilvnulnak meg. Cskkentett mkds esetben (teht ha itt gyenge s rossz lap ll) ezek az energik most nem igazn van nak jelen bennnk. A hrmas laphely a kldkcsakr. Ez a testnkn krlbell 2 ujjnyira a kldk felett tallhat. Ez felels" az egynisgnkrt, az ntudatunk itt tallhat. Mg az als kt csakrban leterink, vgyaink vannak jelen, gy itt dol gozzuk fel ket. Ha sztneinket, vgyainkat helyesen dolgozzuk fel, ez a csakrnk megnylik, harmonikusan mkdik. Ha teht itt egy gyenge lapot ltunk, figyeljnk r, hogy hogy miknt tu dunk javtani ezeken a dolgokon.

61

Csak nagyon ers rossz lap jelent komoly nrtkelsi problmt, vagyis ennek a csakrnak a kedveztlen mkdst. A ngyes laphely a szvcsakra. A testnkn ez a mellkas kzepn, a szv magassgban tallhat. Szeretetrzsnkrt s kifejezsnkrt felkels". Ha jl mkdik, akkor nincs semmi baj a szeretet adsunkkal s kapsunk kal, kedvez teht, ha itt egy pozitv lapot ltunk. Ha ez a lap a tbbihez kpest nagyon ers, akkor taln tl is csordul bennnk a szeretet. (Kezdd szerelmes llapotban szoktam ezt ltni.) Ha itt egy gyengbb, de nem nagyon rossz lapot ltunk, akkor egy kicsit mostanban megtorpantak az rzelmeink. Csak a nagyon rossz s ers lap lttn szksges mly nvizsglatot vgeznnk, hogy mi a gond az rzelme inkkel? Az ts laphely a torokcsakra. A testnkn a torkunknl helyezkedik el. Kommunikcinkrt, nmagunk kifejezsrt felels. Haji mkdik, btran fejezzk ki magunkat. Itt egy ers rossz lap jelenleg slyos kommunikcis gtlsra utal. Egy gyengbb erej kedveztlen lap azt jelzi, hogy kicsit meg akadt a kommunikcink. A hatodik laphely az gynevezett harmadik szem csakra, ami a testnkn a homlokunk kzepn tallhat. A funkcija a termszetfeletti rzkels, gy ltalban azoknl ersebb a mkdse, akik valamifle spritulis dologgal foglalkoznak. Ha itt egy nagyon ers kedvez lapot ltunk, akkor jelenleg nyitottak vagyunk az ilyen dolgokra. A hetedik laphely a korona csakra helye, ami a fejnk tetejn tallhat, s mg az elznl is ersebben mutatja a spiritulis adottsgainkat. Egyfajta magasabb rend megvilgosodsrt felels, teht ha itt nem tallunk kedve z lapot, ez csak akkor kedveztlen jel, ha ltnokok vagyunk.

62

2. Mennyiben kvetjk jelenleg a karmikus feladatunkat? Minden egyes jjszletsnkkel hoztunk magunkkal az elz letnk bl vagy leteinkbl valamifle karmikus letfeladatot. Ezt azonban csak kevesen ismerik fel. Az albbi 12 lapos horoszkpos krtyakirakst a konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok kztt mr ismertettem. Ha teht ki szeretnnk prblni, lapozzunk vissza oda. Ezzel teljesen azonosan kell a vlasztott paklibl a 12 lapot krbe raknunk, s a 12 laphely teljesen megegyezik az ott ismertetett 12 f letterlettel. A klnbsg csupn annyi, hogy itt most nem az elt tnk ll hrom hnap esemnyeirl kapunk felvilgostst, hanem arrl, hogy ebben a krlbell 2-3 ves idszakban mely letterleten mennyiben kvetjk az letfeladatunkat? (Lapozzunk vissza a IV. fejezet, azaz a konkrt krdsfeltevs nlkli ki raksok 1. kirakshoz.) Ahol a 12 lap kzl a legersebb kedvez lapot, illetve lapokat ltjuk, ott minden bizonnyal ebben az letszakaszban jl teljestjk letfeladatunkat. Egy gyengbb rossz vagy kedvezbb lap azt jelzi, hogy az adott terlet most nem annyira fontos. Egy-egy ers rossz lap komoly figyelmeztets, hogy ott letrtnk az urunkrl. A leginkbb normlis az, ha egy, maximum kt helyen ltunk ers j la pot (ez jelzi a jelenleg helyesen kvetett karmikus utat), s a tbbi krtya kedvez vagy kedveztlen, nem tl ers krtya. Egy jelenleg sikeres rtrsammal nem rg raktuk ki azt a krtya vetsi mdot tarot-val. A hetes s a tzes laphelyeken (teht az esetben a nyilv nossgra utal hetes hz s a hivatst jelz tzes hzban) a Napot illetve a Vilgot talltunk. Mindkett a tarot 22 f lapja kzl egy-egy nagyon ked vez krtya, ami egyrtelmen elrulta, hogy most ezek a legfbb s legsi keresebb letfeladatai. (gy is rezte, mert tudta, hogy a knyvei jelentik a f letfeladatt, s pont ebben az idszakban rkezett el oda, hogy hasznos gon dolatai eljussanak az olvasihoz, akik szerettk t.) A tbbi tz laphelyen klnbz kevsb jelents, javarszt szmozott kis rknum lapokat talltunk, amelyek tbb-kevsb elrultk azt is, hogy

63

mely letterletek miknt mkdtek az letben, de ezek abban az idszak ban nem voltak fontosak. Hogy egy ms pldt is emltsek, kiraktam ezt a kirakst egy harmadik gyermekt vr desanynak, aki ki is mondta, hogy egsz letben az anyasgot rezte a legfontosabb letfeladatnak. Egyedl az ts helyen (azaz a gyermekek horoszkphzban) lttunk egy ers s j nagy rknum lapot, a Fpapot, ami magrt beszlt. Ezen kvl mg a hetes s a ngyes helyeken lttunk kedvez udvari krtykat, a tbbi helyen kisebb erej szmozott lapok voltak. Persze, a 12 lapbl nem mindig olvashatjuk ki ennyire egyrtelmen az adott idszak karmikus feladatt. Olykor fleg ers rossz lapok esetben nagyon ers elmlylst s nismeretet ignyel, hogy megllapthassuk, hol s mirt trtnk el a szletsnk eltt meghatrozott ttl? J prve vetettem krtyt egy akkor hzassgot kttt fiatal frfinek. A hetes laphelyen az rdgt talltuk, ami egy nagyon ers rossz lap. A tbbi krtya nem volt tl jelents, pedig nagyon nehezen hitte el, hogy a hzas sgval letrt a karmikus tjrl. Sajnos ksbb a valsg igazolta a krtya lltst, kifosztottan, csaldottan vlt el, majd jra kezdte a rosszul sikerlt hzassga miatt abbahagyott hivatst. Ekkor megismteltk a krtyakira kst, s a tzes laphelyen az Ert talltuk. (A msik 11 lap kevsb jelents krtya volt, de ekkor vgre gy is rezte, hogy a munkja a f letfeladata, amit vgre sikeresen vgezhetett.) Olykor megesik, hogy tbb laphelyen jn ki fokozottan ers krtya. Ez arra utal, hogy akr pozitv, akr negatv rtelemben az az idszak karmikus szempontbl fontos a szmunkra. A karmikus lapkirakst krlbell 2-3 vente rdemes megismtelni, ki vve, ha lethelyzetnkben valamifle jelents vltozs trtnt. (Pldul vls, gyermek szletse, hzassg, j munka stb.)

64

3. Mi a clom, mely t vezet hozz s mik ehhez az eszkzeim? Hasonlan az elzhz, ez is egy karmikus letfeladatra vlaszt keres, annl kicsit egyszerbb kiraks. Ezrt azt tancsolom, hogy a kettt egyszer re ne rakjuk ki. Hasonlan ahhoz, ezt is gy kt-hrom vente rdemes ki rakni, ennl gyakrabban csak akkor, ha az lethelyzetnkben jelents vlto zs trtnt. Arra fog vlaszt adni, hogy ebben az idszakban mi a karmikus clunk, hol tartunk s milyen eszkzket kapunk jelenleg a sorstl hozz? Az rtelmezse kicsit nehezebb a legtbb krtyakiraksnl, s teljesen egynfgg. gyeljnk r, nehogy olyan dolgokat magyarzzunk bele a kapott lapokba, amelyeket szeretnnk hallani. Nos, keverjk ssze alaposan a vlasztott paklit, majd vlasszunk ki hat tetszleges lapot s helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra, az albbi alakzatban: 6. 5. 1. 2. 4. 3.

A hatos lap (aki" egyedl legfell ll) mutatja a clt, amit jelenleg eb ben az idszakban el kell rnem karmikus szempontbl. Ha teht itt egy ers s j lapot ltunk, jelenleg egy fontos idszakban vagyunk letfeladatunk szempontjbl. Figyelmesen olvassuk el az itt tallt lap jelentst s azt egyni lethelyzetnk szerint rtelmezni. Termszetesen maga a lap szne is sokat elrul, hogy ez taln egy rzelmi dolog, netn egy gyakorlatias dolog? Ha valami nagyon rossz, ers lapot ltunk itt, akkor t kell gondolnunk, hogy mi lehet a hiba a jelenlegi clunkkal? A ngyes s az ts lapok az utat jelzik, ahol a cl rdekben most tar tunk. Ha a hatos lap kedvez, m ez jelentsen rosszabb krtya, akkor a cllal nincs semmi gond, m a hozz vezet ttal valami nem stimmel. Ha a kt lap (a ngyes s az ts) nagyon eltrek, akkor vegyes a clhoz vezet t, ami a lapok jelentse szerint lehet j is, rossz is. 65

Az egyes, kettes s hrmas krtyk az rendelkezsnkre ll eszkzket jelentik, amelyek mint trgyi, mint szemlyi felttelekben jelen vannak az letnkben ahhoz, hogy elrjk, vagy hogy nehezebben rjk el a clunkat. J, ha ezek kzl minl tbb az ers s a j lap. Ha itt nagyon gyenge vagy nagyon negatv lapokkal tallkozunk, akkor kevs, gyenge vagy nagyon rossz az az eszkz, illetve eszkzk, amelyek segtenek bennnket. (Kicsit tvitt rtelemben ezeket a lapokat gy is fordthatjuk, hogy ezek a rendelke zsnkre ll segtk vagy htrltatk. gy taln knnyebben el fogjuk dn teni, hogy jelenleg melyek vannak tbbsgben az letnkben?)

66

A tarot krtya lapjainak a jelentse

A tarot a js krtyk fejedelme. Persze, minden krtyavet egy id gyakorlat utn eldnti, hogy melyik krtya ll a legkzelebb hozz, n azonban a legjobban a tarot krtyt szere tem. Mivel ez ll a legtbb lapbl, a vlemnyem szerint ez ad a leginkbb rnyaltabb vlaszt a feltett krdsekre. (Vannak, akik a tarot-bl csak a 22 f lapot, az gynevezett nagy rknumot hasznljk, ami rendben is van, m kdik gy is. m ha egy krdsre mlyebb vlaszt szeretnnk kapni, akkor n mgis inkbb javaslom mind a 78 lapot, hiszen a legtbbszr pont az adja meg a vlaszt, hogy melyik laphelyen ll f lap.) A kvetkezkben elszr a 22 f lapon fogunk ttekinteni. Brmilyen s brmennyi lapbl ll kirakson is tekintnk t, azok a laphelyek, ahol ezek szerepelnek, az adott krdssel kiemelt fontossggal br. Kezd krtya vetk onnan is hamarabb ismerik fel a jelentsket, hogy ezeken fell szerepel a rmai szmozs. Ezt kvetik fontossgban az udvari krtyk: azaz a ngy aprd, a ngy lovag, a ngy kirlyn s a ngy kirly. (Ezeken rmai szm nem szerepel) Ezek bizonyos esetekben utalhatnak konkrt szemlyekre is (amelyekrl az adott lapok lersban olvashatunk), de jelezhetnek bizonyos lethelyze tekre is, teht legynk nagyon vatosak azzal, hogy konkrt szemlynek rtelmezzk ket. (Ez ltalban akkor van gy, ha a feltett krds konkrt erre vonatkozott, vagy mintegy magrt beszl.) A 78 lapos tartt legkevsb jelents lapjai a 10-10 szmozott krtya. (Azaz az szok, a kettesek, a hrmasok, a ngyesek, az tsk, a hatosok, a hetesek, a nyolcasok, a kilencesek s a tzesek.) Ezeken a rmai szm alul szerepel.
67

Ezek kzl az szok ltalban valamifle j kihvst, a ngyesek lezr st, az tsk bnatot, a hetesek btorsgot (stb.) szimbolizlnak, de nem mindegy, hogy melyik sznt kpviselik. A 22 f lapban nincsenek sznek. A 4-4 udvari lap s a tz szmozott lap azonban a ngy alapsznhez tar toznak, amelyek a kvetkezk: - a kardok (amelyek az asztrolgiai leveg elemhez tartoznak), s valamifle szellemi tevkenysgre, esetleg konfliktusra, kommunikcira, friss moz gkonysgra utalnak.) A francia krtyban a pikk lapok, a magyarban a zld krtyk hasonlthatak hozzjuk.) - a bot lapok (a tz elem megfeleli.) A cselekvs, tette, nyzsgs lapjai. A francia krtyban a treff, a magyarban a makk hasonlt hozzjuk. - A kelyhek lapok (a vz elem lapjai). rzsekrl, szeretetrl rulkodnak. Ha egy lapkiraksban feltnen dominnsok a kelyhek lapok, akkor az adott krds rzelmileg rint bennnket. A francia krtyban a szv, a magyarban a piros lapok a trsai". - Az rme (vagy egyes elnevezsek szerint korong) lapok a fld elem lap jai. Gyakorlatias, anyagias dolgokra utalnak, akrcsak a francia krtyban a kr, a magyarban pedig a tk lapok.

68

A 22 flap
Ha brmely kiraksban ezek a lapok jttek ki, akkor azok kiemelt jelen tssel szerepelnek a krdsben - s az letnkben.

0. Bolond

Kulcsszavai: spontaneits, nyitottsg, j utak keresse, friss fordulat. A huszonkt f lap nulladik lapja" kedvez jelents. Valamifle friss kezdetet, indulst, jrakezdst jelent, termszetesen az adott laphely jelent se szerint. Gyakran int arra, hogy szksges valamifle j ton elindulnunk, j l mnyeket, tapasztalatokat szerezni. Ha valahol pldul az adott dolog kimenetelnl jtt ki, akkor knnyen lehet, hogy pp ennek az gynek a sikeres kimenetele fog a szmunkra rvi desen valamifle rdekes, pezsg vltozst hozni. ,/ Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol tancsot krtnk a krtytl, akkor egy rtelmen azt javasolja, hogy igenis kezdjnk bele, ne ttovzzunk. Hagyjuk el az eddigi biztonsgot, legyen mersznk kitekinteni a vilgba! nismereti vagy prkapcsolati kiraksoknl ltalban j kommunikcis kszsget, a dolgok nylt megbeszlst mutatja. Konkrt pldval lve, ha esetleg a 12 lapos horoszkpos, konkrt kr dsfeltevs nlkli kiraksban tallkoztunk vele valamelyik laphelyen, ak kor valszn, az adott letterleten bell valami friss, j lmnyre szmt hatunk, ami kedvez lesz. Gyakran bukkan fel akkor, amikor az id megrett r, hogy egy korbbi letfejezetet lezrjunk s rbredjnk, hogy az j sokkal jobbat fog hozni a szmunkra.

69

I. Mgus Kulcsszavai: kezedben a dnts! j lehetsg, kedvez irny. Pozitiv, kedvez lap, ami arra utal, hogy a dolog kimenetele s a sikere a sajt keznkben van. ntudatot, a dolgok irnytst, ert szimbolizl. Ha egy lapkiraksban a krds kimenetelnl jtt ki, akkor egszen biz tos, hogy sikerre szmthatunk, mghozz olyan mdon, hogy annak mi magunk vagyunk a kovcsai. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol tancsot krtnk, akkor a fokozottan azt sugallja, hogy vegyk a kezkbe az irnytst, a siker egy karnyjtsnyira van, de ki kell nyjtanunk rte a keznket. Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol esetleg pp azt olvashatjuk ki, hogy mi az, amitl ebben az gyben tartzkodnunk kell, akkor pp azt tancsolja rtelemszeren, hogy hagyjuk maguktl trtnni a dolgokat, ha a kezkbe vesszk az irnytst, inkbb ronthatunk. (Persze, ebben az esetben meg kell tekintennk a tbbi laphelyen ll krtya zenett is.) Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksokban azt sugallja, hogy a laphely szerinti letterleten sikerre szmthatunk, ha tesznk is szre s szreveszszk a lehetsgeket. nismereti kiraksoknl a megfelel helyeken mg egy ers s pozitv bels kisugrzsra, bennnk rejl lehetsgekre is utalhat.

II. Fpapn Kulcsszavai: titok, spiritualits, lelki mlysg, megrzsek. Pozitv, segt krtya, amely egyben sejteti a tudattalan erk hatalmt, egyfajta belerz kpessget, gygyt ert. Ha a kiraks ersen utal r, hogy esetleg konkrt szemlyre utalhat, akkor egy titokzatos ni alakra k vetkeztethetnk, aki j szndk, de mgis vatosnak kell lennnk vele, mert a lelknkbe lt. Gyakrabban szokott kijnni lethelyzet vagy rzs szimblumaknt.
70

Ha tancsknt tallkozunk vele, akkor arra int, hogy legynk optimistk s hallgassunk a megrzseinkre. A kimenetelnl pozitv a jelentse, mg azt is sejteti, hogy valami eg szen j bels birtokba juthatunk ebben az gyben. A legrdekesebb akkor, ha nismereti vagy prkapcsolati kiraksoknl jn ki, hiszen akkor a laphely jelentse szerint utalhat az illetben lappang mly spiritulis erre is. Nem rg egy hlgy egyetlen krdst tett fel a tarot krtynak, s az gy szlt, hogy a kialakulban lv kapcsolatban a frfi miknt rez irnta? Pr hnappal ksbb, amikor mr elmlylt a kapcsola tuk, valban kiderlt, hogy a vlasztottja egy misztikus erkkel br, titokza tos, m csodlatos asszonynak ltta a krdezt. nismereti kiraksoknl utalhat egyben arra is (laphely szerint), hogy vegyk szre a bennnk lappang niessget, hasznljuk a bennnk rejl megrz kpessget.

III. Uralkodn Kulcsszavai: niessg, bke, nyugalom, harmnia. Szintn egy pozitv lap, de ellenttben a Fpapnvel, sokkal inkbb az anyagot, a fizikai skot kpviseli, azaz kevsb misztikus s titokzatos. (Az asztrolgiban jrtas kedves Olvasknak taln elg, ha elrulom, hogy a Vnusz, mghozz a Bikban ll Vnusz az asztrolgiai megfelelje.) Rendkvl kedvez a jelentse teht, ha a krds anyagi jelleg volt. Nincs okunk azonban elkeseredni akkor sem, ha egy prkapcsolat kimene telt firtatjuk, mg akkor sem, ha ez lap nem annyira a heves szenvedlyek jttt, mint inkbb egy mly, nyugodt, harmonikus rzelmet kzeledst jelzi. Gyakran szokott akkor kijnni, ha hlgy krdez gyermeklds eltt ll. Rendkvl nies lap, gy nismereti jelleg kiraksoknl teht javasolhat ja azt is, hogy fedezzk fel nnk bels, harmonikus, nies oldalt. Ha a krdez frfi, akkor javasolhatja azt, hogy koncentrljon a benne lappang gyngd rzelmekre. Lttam egy frfi esetben a ngylapos nismeret kiraksnl, azon a he lyen, ahol azt tudhatjuk meg, hogy miknt ltjuk sajt magunkat s egyben
71

miknt ltnak bennnket msok. Az illet valban egyfajta bels bkt s nyugalmat sugrzott ki, amivel maga is tisztban volt, jl rezte magt a sajt brben.

IV. Uralkod Kulcsszavai: megrekeds, szigor, megtorpans, mltsg. Ez a lap a tarot 22 f lapja kzl az egyik megrekedsre, stagnlsra uta l lap. Ha teht valahol tancsknt jtt ki, akkor egyrtelmen arra int, hogy most kicsit fogjuk vissza a tempt, ez az idszak nem annyira a gyors kez demnyezseknek kedvez. Annak ellenre, hogy a hagyomny az elbb trgyalt Uralkodn trs krtyjnak tartja, a jelentse szigorbb, kevsb kedvez. Nem annyira rossz kimenetelre utal, hanem valamifle megrekedt llapotra, amely sorn gyakran nem egszen alakulnak gy a dolgok, ahogyan szeretnnk. (Fleg akkor, ha lendletes sikert szerettnk volna aratni.) Tancsknt arra is utal, hogy a szvnk helyett hallgassunk inkbb ebben a krdsben az rzelmeinkre. Legynk trgyilagosak s objektvek. A prkapcsolati jelleg kiraksokban gyakran jelzi azt, hogy az adott fl nl valami megrekedt, tlsgosan kvlrl ltja vagy rzkeli a dolgokat, vagy ppen a kifel mutatott magatartsa hvs. Nagyon ritkn, ha a krds ezt egyrtelmv teszi, jelezhet konkrt sze mlyt is, aki ebben az esetben egy tekintlyes, szigor figura, aki nehezen mutatja ki az rzelmeit.

V. Fpap Kulcsszavai: blcsessg, spiritualits, mltsg, lelki fejlds. Bizalom, nbizalom, pozitv hit s remny. Ezek a kedvez fogalmak trsulnak ehhez a krtyalaphoz, amely egybknt a mr ismertetett Fpapn frfi trsa, s sokban hasonlt is annak jelentshez. 72

Ha olykor konkrt szemlyt jelez, akkor egy spiritulis, fejlett, blcs, ta pasztalt frfit jell, amolyan igazi tancsadt. A legtbbszr azonban lethelyzetknt szokott kijnni, mghozz sze rencss kimenetelt jelezvn. Klnsen sokatmond a jelentse akkor, ha egy-egy kiraksban olyan helyen tallkozunk vele, ahol arra keressk a vlaszt, hogy ebben az gyben, vagy a kzeljvben szmthatunk-e a krnyezetnk segtsgre? A Fpap ugyanis egy kifejezetten segt krtya. nismereti kiraksoknl az adott laphelyen mly, j kisugrzst, egyfajta blcsessget jelez. Javasolhatja azt is, hogy legynk optimistk, higgynk nmagunkban, a vilgban s a jvnkben. Az egyb kiraksoknl ismertetett karms, 12 lapos kiraksban nem rg tallkoztam egy spiritulis gygyt frfi esetben ezzel a krtyval a tzes laphelyen, azaz a hivatsnl. Ez volt a 12 lap kzl az egyetlen nagy rknum lap, ami egyrtelmen elrulta, hogy embernk j ton jr a karmikus fejldsben.

VI. Szeretk Kulcsszavai: vlaszt, telgazs. Ha a krds szerelmi jelleg volt, akkor aligha kell magyarzzuk a jelen tst. Ebben az esetben j kapcsolatot vagy egy adott kapcsolaton belli kedvez fordulatot mutat. Ha azonban a krds nem szerelmi jelleg, vagy a krdeznek brmifle okbl szban sem kerlhet az adott lethelyzetben a szerelem, akkor vala mifle vlasztra, telgazsra utal. Ebben az esetben a dnts" krtyj nak is hvjk. Tancsolhatja azt, hogy a kt (vagy akr tbb irnyban) elga z t kzl most vlasztanunk kell, mghozz hatrozottan. Ha nem szerelmi krdsben a kimenetelnl jtt ki, akkor nem kizrt, hogy pp ez a dolog fog a szmunkra valamifle telgazst hozni, ami nem kedveztlen, de szksgnk lesz a hatrozottsgunkra. nismereti vagy olyan prkapcsolati kiraksokban, ahol a trs bels n jre keresnk vlaszt, azt jelzi, hogy az illet az adott lelki terleten olyan helyzetbe kerlt, ahol dntenie kell. Pldul kifel mutatott magatarts ese73

tben gyakran szokott akkor kijnni, ha a szban forg szemly egy dnts helyzet el akarja lltani a msik felet. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban a laphely jellege szerint alaposan r kell koncentrlnunk, hogy mi az a helyzet, amiben vlaszt el kerltnk.

VII. Diadalszekr Kulcsszavai: siker, dnts, magabiztossg. Ez az egyike azon tarot lapoknak, amelyeknek mr a nevben is benne rejlik a jelentse. A diadal ugyanis mi mst jelezhet, mint a sikert? A legkedvezbb a jelentse termszetesen akkor, ha egy eldntend kr ds esetben a kimenetelnl jtt ki. Utal egyfajta szabadsgvgyra, fokozott fggetlensgi ignyre is, amikor valamifle j ton indulunk el a vgyaink fel, tele bizakodssal. Tancs esetben arra biztat, hogy legynk btrak, magabiztosak, ragad juk a keznkbe az irnytst. Ha elkerlend dolog laphelyn jtt ki, akkor rtelemszeren pp azt sugallja, hogy legynk szernyebbek. (Persze, ebben az esetben tzetesen nzzk meg a tbbi lap javaslatt is. Ha pldul a ta ncsnl is valamifle tettre sugall lap van, akkor lehet, hogy csak a tl hat rozott cselekvstl vagy esetleg a tlzott magabiztossgtl akar megvni.) Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl nzzk meg alaposan, hogy mely letterleten utalhat a szmunkra sikerre, vagy esetleg javasolhat ma gabiztossgot. A Diadalszekr egy klnsen aktv lap, nagy kr lenne nem kihagyni azt a terletet, ahol cselekvsnknek szabad teret ad.

VIII. Er Kulcsszavai: er, btorsg, a dolgok irnytsa. Nagyon kedvez lap, azt sugallja, hogy (laphely szerint) mindent el rnk, amit csak akarunk. A keznkben van a dolog irnytsa, ne hagyjuk magunkat!
74

A legegyszerbb az rtelmezse termszetesen akkor, ha tancsknt vagy kimenetelknt jn ki. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol arrl kapunk felvilgostst, hogy tmo gatja-e a krnyezetnk ezt a dolgot, akkor biztosak lehetnk benne, hogy olyan segtket tallunk, akik nagyban hozzjrulnak ahhoz is, hogy j er ket fedezznk fel magunkban. Pldul a dntsi helyzetek segt Lajtorja" kiraksban a hrmas helyen azt jelzi, hogy meg kell kzdennk ezrt a dolo grt, de az er velnk van". A ngyes helyen ugyanebben a kiraksban azt rulja el, hogy kvlrl kapjuk az ert, a krnyezetnk jelentsen tmogat. Ha viszont a lajtorja hetes helyn tallkozunk az Ervel, akkor az arrl tjkoztat, hogy az adott terv megvalsulsa (vagy a hatos laphely esetleges negatv vlasza esetben kudarca) esetben a klvilgtl nagyon kedvez erket merthetnk.

IX. Remete Kulcsszavai: visszavonuls, zrkzottsg, megrekeds. Nem igazn kedvez lap, ha csak nem az a clunk, hogy valami oknl fogva visszavonuljunk, elzrkzzunk. A legtbbszr valamifle megtorpa nsra, knyszer akadlyra utal. Ha olyan laphelyen tallkozunk vele, ahol a krtytl konkrt tancsot krnk, akkor egyrtelmen azt javasolja, hogy lljunk el ettl a dologtl, vagy legalbbis cskkentsk az aktivitsunkat. (Ezt persze az adott kiraks ban szerepl tbbi lap ismeretben dnthetjk el.) Ha olyan laphelyeken ltjuk, ami arrl tjkoztat, hogy mi vezetett el bennnket ehhez a dntshez, akkor be kell ismernnk, hogy valamifle megrekedt lethelyzetbl szeretnnk, vagy szerettnk volna kilpni. Pldul az Ankh nev kiraksban, ha az egyes helyen jtt ki, akkor valamifle mlt beli megrekedt helyzet vezetett ehhez a dntshez, ha a kettes helyen, akkor pp most rezzk magunkat megtorpanva.

75

nismereti vagy prkapcsolati kiraksokban a megfelel laphelyeken va lamifle rzelmi, tudati vagy magatartsbeli megtorpansra utal, ami megle hetsen ers, hiszen nagy rknum laprl van sz. A prkapcsolati kiraksok kztt az els (egy adott kapcsolat pillanatnyi helyzett jelz kiraksnl) kzpen, a ngyes helyen pldul egyrtelmen jelzi, hogy az adott kapcsolat jelenleg holtponton van. Persze, lehet, hogy a kt fl egszen mst rez vagy szeretne, amihez vallatra kell fognunk a kt szls fggleges sorban ll lapokat.

X. Szerencsekerk Kulcsszavai: vltozkonysg, a sors forgand volta. Nem stabil helyzet. A szerencsekerk jelentst illeten kicsit megoszlanak a jsok vlem nyei, mert olvastam olyan szakknyvet, ahol a nevbl kiindulva egyenest szerencss lapnak tntettk fel. Velem egytt azonban a legtbb krtyavet sokkal inkbb egy amolyan egyszer fent - egyszer lent helyzetet lt ebben a krtyban, ahol a sors sze szlye jtszik szerepet. Nagyon sokszor tallkoztam vele pldul kimenetel esetben, s mindig az trtnt ilyenkor, hogy a dolog megvalsulsa a krtyavetnek amolyan fl sikert, vegyes rmt hozott. Azaz nem egszen gy valsult meg, aho gyan szerette volna, annak ellenre, hogy (lvn, hogy nagy rknum lap), ez neki fontos volt. Tancs esetben egy kis visszafogottsgra, vatossgra int, jelezvn, hogy a sors is beleszlhat a terveinkbe. Prkapcsolati s nismeret krdsekben amolyan hullmhegy hullmvlgy idszakokra utal az rzelmeinkben vagy a gondolataink kztt. Nem rg lttam a ngylapos, egy vlsg lekzdshez tancsot ad kira ksnl (a III. fejezet, vlsgokbl kiutat keres lapok harmadik kiraksnl), az els laphelyen. Itt teht azt rulta el, hogy azt a vlsghelyzetet, egy amo lyan egyszer fent - egyszer lent helyzet idzte el. Valban gy is volt, a krtyavetst kr hlgy kezdte megunni rapszodikus hangulati kitrseit.

XI. Igazsgszolgltats Kulcsszavai: megtorpans, kivrs, objektv tlet Ha egy fontos dnts eltt bukkan fel ez a lap, akkor arra int bennnket, hogy legynk objektvek, szenvedlymentesen, megfontoltan hozzunk dn tst. Ezt a krtyt a kivrs lapjnak" is szoktk nevezni, teht ne vrjunk tl gyors kimenetelt. Pldul, ha egy-egy eldntend krds esetben a kimene telnl jtt ki, akkor nem kizrt, hogy a dolog vgleges kimenetelre kicsit vmunk kell. Esetleg valami nem vrt akadly lasstja a sikert. nismereti s prkapcsolati laphelyeken arra utal, hogy az a szemly, akit a laphely illet, az adott terleten rzelmileg, tudatilag vagy esetleg a magatartsban tl hvs, taln megfagyott benne valami, vagy nem tudja kimutatni az rzseit. Lttam olyan laphelyen, ahol a trs kifel mutatott magatartsnl llt. A krdez hlgy valban gy is fogalmazott, hogy gy rzi, mintha a bartjtl egy jghegy vlasztan el. (Persze, ebben az esetben alaposan meg kell vizsglnunk a tbbi lap zenett is, hogy bell mit rez az a bizonyos Jghegy". Tancs esetben azt javasolja, hogy ebben a krdsben tartzkodjunk a szenvedlytl, maradjunk objektvek.

XII. Akasztott Ember Kulcsszavai: bizarr, idtlen, faramuci helyzet, kutyaszort. Ha egy kiraksban ezzel a lappal tallkozunk, akkor az adott laphelyen valami nagyon a feje tetejre llt, nem az trtnik, amit szeretnnk, a dolgok valsggal ttgast llnak. A legjobb esetben ez valamifle idtlen, vgj tkba ill, morbid helyzet, de nem egyszer csapda, kedveztlen kimenetel, akr kudarc is lehet. A kimenetel laphelyein gy aligha kell rszleteznem a jelentst. Tancs esetben arra int, hogy lljunk mskpp a dologhoz, tegynk va lami nagyon szokatlant, vltoztassunk a hozzllsunkon.
77

Hasonl az zenete az nismereti kiraksokban is. Vagy azt javasolja, hogy lpjnk t sajt korltainkon, vagy azt, hogy kezdjnk valami egszen szokatlan j dologba. Persze, ebben az esetben az sem kizrt, hogy valami magatartsi mintnk nagyon faramuci. Utalhat arra is, hogy vonulj flre a vilgtl, lltsd a feje tetejre a megszokott dolgokat, nem kell a konvenci kat kvetned. Tallkoztam vele a ngylapos nismereti kiraksnl, mghozz azon a helyen, ahol az illetnek azt az arct" mutatta a lap, amit maga nem is mer, de a vilg ezt ltja. A szemlyt valban egy amolyan csodabogr" klncnek nzte a mikrovilga. Egy msik esetben egy trskapcsolat kimenetelnl tallkoztam az Akasztott Emberrel, Sajnos az adott szerelem pr hten bell valban meg rekedt, mghozz valami egszen szokatlan, idtlen vita miatt.

XIII. Hall Kulcsszavai: valaminek az elmlsa, egy letszakasz lezrsa. Ettl a laptl ltalban meg szoktak ijedni a krtyavetk m ritkn utal val jban fizikai hallra. (Csak akkor, ha a krds konkrtan erre vonatkozott.) Sokkal inkbb valaminek az elmlst, lezrst jelzi. Az letnk ugyan is szntelen vltozsbl, az ajtk bezrsbl ll. De ritkn zrdik be gy egy ajt, hogy ne nylna meg helyette egy j. Ha kimenetelnl ltjuk, akkor bizony nem igazn kedvez, azaz (ha csak a fejldsnk rdekben nincs r szksgnk valami miatt(, a legjobb, ha elllunk ettl a tervtl. Tancs esetben taln nem ennyire szigor a jelentse, ugyanis itt a tbbi laphely jelentse szerint utalhat arra is, hogy vagy engedjnk el valami rgi dolgot, vagy legynk ebben a krdsben egy kicsit visszafogottabbak. Ha olyan helyen jtt ki, ahol a krnyezetnk esetleges tmogatirl k rnk felvilgostst, akkor igen valszn, hogy nem sok tmogatst vrha tunk a klvilgtl. Lttam egyszer egy olyan laphelyen, ahol a sajt bels ernkre, a ter vnkhz szksges hozzllsunkra krtnk a laptl vlaszt. Bizony, val78

ban az illetnek nem volt igazn nagy lendlete a krdezett dologhoz, s br a tbbi lap viszonylag kedvez volt, csak a vletlen szerencsn mlott, hogy sikerlt a terve. nismereti s prkapcsolati kiraksok esetben megrekedsre, visszavo nulsra, az rzelmek kihlsre utal. nismereti kiraks esetben jellheti azt is, hogy valami egszen jat kell kezdennk, egy rgi dolgot, rzst vagy letszakaszt le kell zrnunk.

XIV. Kiegyenltds Kulcsszavai: bke, nyugalom, harmnia. Kedvez, nyugalmat raszt lap. A jelentse nem annyira a nagy szen vedly vagy kihvs, hanem egyfajta csendes bke. Szerelmi kiraks eset ben inkbb sejtet egy tarts, mly bartsgra egyfajta rzelmi rettsggel. Anyagi jelleg kiraks esetben nem vratlan fellendlsre utal, hanem inkbb egy olyan kiegyenltett helyzetre, mint amit a lap neve sugall. Ha tancs esetben tallkozunk vele, akkor a trelmet s az alapos meg fontolstjavasolja. Nem rg lttam ezt a krtyt a vlsgos lethelyzetekbl kiutat keres lapkiraksoknl az els helyen, egy kapcsolat bels vlsgainak feltrst kutat kiraksnl, a krdez szemlynl, ott, ahol az eltvolods okt krdeztk. Az illet el is ismerte, hogy az utbbi idkben mr jcskn elfogyott a szen vedlye ebben a kapcsolatban, holott a trsa valami egszen mst vrt tle. Sok jsn az arany kzpt krtyjnak vallja ezt a lapot.

XV. rdg Kulcsszavai: ksrts, rt szndk, veszly. Nagyon kedveztlen lap, amit mr a neve is sugall. lethelyzet szerint veszlyre, rossz szndkra, egyes esetekben akr ag resszira is utalhat. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor akr valamifle nem vrt
79

rossz fejlemnyre is szmthatunk, legynk vatosak ebben a tmban. Ha ennek ellenre ugyanabban a kiraksban a tancs lapja mgis azt sugallja, hogy fogjunk bele, akkor lehetsges, hogy valami ms utat fog a szmunkra ez a kudarc megnyitni, vagy esetleg valami miatt pp erre a tapasztalatra volt szksgnk. Egy hlgy egy kialakulban lv j kapcsolat esetben a kimenetel lap helyn tallta az rdgt. A tancs laphelyn azonban a Kelyhek sza llt, ami azt tancsolta, hogy fogjon bele ebbe a kapcsolatba. A krdezs pillana tban vlasztott bartjban sajnos valban keservesen csaldott, m pp annak a flresikerlt kapcsolatnak a jvoltbl ismerte meg ksbbi frjt, gy mindig hlval gondolt az rdgre". nismereti kiraksok esetben utalhat valamifle lappang, elfojtott bel s negatv szenvedlyre, amit valszn, nagyon nehz nmagunkban tuda tostani. Hasonlan nehz s mly nismeretet ignyel az rtelmezse akkor, ha vlsgbl kiutat keres lapkiraksoknl tallkozunk vele. Tallkoztam vele pldul a vlsgkezel kiraksoknl a harmadikknt ismertetett kiraksnl, az els laphelyen, ami a vlsg okt firtatta. A krdeznek nagyon mlyen el kellett gondolkodnia, hogy vajon valami belle fakad rossz szoks, sztn, ksrts okozta-e az letben jelen lv vlsgot, vagy valamifle, a krnye zetbl fakad rossz szndk? Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol a krnyezetnk esetleges tmogatsrl krnk felvilgostst, akkor szemben kell nznnk vele, hogy valaki (vagy valakik) rt szndkkal vannak irnyunkban.

XVI. Torony Kulcsszavai: sszeomls, vratlan rossz dolgok, veszly. Elre nem lthat, veszedelmes dolgok lapja el, teht mindenkpp va tossgra int. Ez persze akkor a legegyrtelmbb, ha a kimenetel laphelyn ltjuk. Ellenttben azonban az rdggel, nem annyira rt szndk, hanem sokkal inkbb a vratlan kls esemnyek rossz hatsa rvnyesl a Torony esetben.
80

Tancs s nismereti laphelyeken nem egyszer pp arra int, hogy sajt magunknak kell valamin vltoztatni. Ugorj ki, mert rd omlik a torony!" Ez ennek a lapnak a tancsa. Olykor a mindent felkavar vltozs, amit ez a lap hoz, egy egszen j lethelyzetnek adja t a helyt. A pusztuls utn az jrapts kvetkezik. Lttam a Torony lapjt a htlapos, konkrt krdsfeltevs nlkli kira ksban a kettes laphelyen. Ez ebben a kiraksban azt rulja el, amit a klvi lg fel mutatunk. A kredz a krds feltevsekor valban nagyon pesszi mista volt, az egsz lett egyfajta sszeomlsknt lte meg. (Szerencsre az egyes laphelyen egy kevsb negatv lap llt, ami a valdi lethelyzetet mu tatta, teht ebbl lthattuk, hogy a klvilg fel mutatott arca negatvabb volt, mint a vals helyzete.)

XVII. Csillag Kulcsszavai: siker, szerencse, rm. Nagyon kedvez krtya, a tarot egyik f vdlapjnak tarjuk. Ahol kijtt, ott sikerre, szerencsre szmthatunk. Sok esetben mg kedvezbb kimene telre utal, mint amit vrtunk. Vegynk r pldt. A dntsi helyzeteket segt kiraksoknl az els he lyen szerepl, letterletenknti kiraksnl lttam a pnzt jelz sor msodik helyn, teht a dolog kzeijvbeni kimenetelnl. Az illetnek az adott hrom hnapon bell valban nagyon jl alakult a vllalkozsa. Ugyanab ban a sorban (teht a mit tegyek?) krdsnl az rmek szt lttuk, ami azt tancsolta, hogy fogjon bele a pnzgyei irnytsba. Mivel a Csillag kis rknum lap, ersebb pozitv krtya, mint az sz, teht a nyeresg mg na gyobb volt, mint amire szmtott. Ha az egyes helyen valamifle negatv vagy visszafogottsgra int lapot lttunk volna, akkor taln esetleg egyfajta mrtkletessg, valami kiads cskkentse hozta volna meg a kedvez anyagi fordulatot. Ha tancs laphelyen ltjuk a Csillagot, akkor az azt sugallja neknk, hogy legynk btrak, optimistk, fogjunk bele ebbe a dologba. Az eldntend krdsre vlaszt ad kiraksoknl a msodikknt ismerte81

tett hrom lapos kiraksnl pldul egy egyes laphelyen arra int, hogy ami lyen gyorsan lehet, hittel teli kezdjk el ez a dolgot. Ha a harmadik laphe lyen (a kimenetelnl) egy kevsb ers, m j lapot ltunk, lehet, hogy nem annyira j eredmnyt hoz ez a krds, mint amennyire hittnk benne, de kevesebb akarattal mgsem sikerlt volna. (Erre a helyzetre igaz az a mon ds, hogy ha nem ksreljk meg a lehetetlent, akkor mg a lehetsgest sem fogjuk elemi.) Ha azonban a hrmas helyen egy rossz lapot ltunk, akkor ugyan nem igazn lesz ennek a krdsnek j kimenetele, de (mint ltalban az ilyen esetben, ha a tancs s a kimenetel ellent mondanak egymsnak), valami miatt szksgnk volt erre a tapasztalatra. A konkrt krdsfeltevs nlkli 12 lapos, horoszkpos kiraksnl amely letterleten ltjuk, az bizonyosan valami nagyon kedvez fordulatot hoz a kzeli jvben.

XVIII. Hold Kulcsszavai: bizonytalansg, rossz rzelmi vltozs. Nem kedvez lap, arra utal, hogy ez a dolog rzelmileg nem igazn gy rint bennnket, mint ahogyan azt szerettk volna. Olykor el szokott for dulni, hogy ugyan a krds kimenetele sikerl, de az rtelmileg mgis csal dst okoz. A legjobb plda erre az az asszony, aki egy kialakul kapcsolat ra krdezett. A tancs laphelyn a Remett lttuk, ami egyrtelmen arra utalt, hogy vonuljon vissza ebbl az el sem kezdett kapcsolatbl. Ezt na gyon megerstette s megmagyarzta a kimenetel laphelyen lthat Hold. Sajnos a krdez nem fogadta meg a tancsot. A kapcsolat ugyan ssze jtt", de szenvedst, rzelmi zsarolst, vitkat hozott neki. Ha olyan laphelyen ltjuk, ami arrl vilgost fel, hogy a krnyezetnk segt vagy htrltat-e bennnket, akkor azt a vlaszt kaptuk, hogy inkbb valamifle rzelmi jelleg htrltatst szenvednk. Lttam pldul ebben az esetben egy fiatal lnynl, akit az desanyja ms plyra sznta, mint ami hez kedvet s tehetsget rzett magban. Nem tiltotta ugyan, de rzelmileg zsarolta, hogy a sajt gyerekkori lmait valstsa meg, ami neki nem sike rlt. 82

nismereti kiraksoknl a megfelel laphelyeken valamifle bennnk lappang negatv rzelemre, esetleg szorongsra vagy flelemre utal. Nem egyszer sejtet illzik megsemmislsre, csaldsra is.

XIX. Nap Kulcsszavai: optimizmus, leter, siker, nbizalom. Nagyon kedvez kap, jltrl, sikerrl, egszsgrl s nagy-nagy bels errl rulkodik. Gyakran rulja el, hogy kzponti helyre kerlnk, vagy sajt nbizalmunk miatt rnk el sikert. Tancs esetben btorsgra, magabiztossgra buzdt. Ha olyan laphelyen ltjuk, ami pp arrl beszl", hogy mit kell elkerl nnk, akkor pp a tlzott nbizalomtl v bennnket. Tallkoztam vele az eldntend krdsre vlaszt keres kiraksoknl az tdik, tlapos kiraks els helyn, ami azt a kzelmltbeli helyzetet jelzi, ami ehhez a krdshez elvezetett. Az illet pp munkt szeretett volna vl toztatni, mert megnvekedett bels erejnek mr nem felelt meg a korbbi szerny llsa. (Szerencsre a tbbi laphely azt rulta el, hogy sikerlni is fog az j munka. Igaz, azok nem a 22 flap krtyi voltak, amibl azt is megtudtuk, hogy ebben a krdsben a legfontosabb dolog az, ami elvezette t ehhez a dntshez, azaz els helyen kijtt Nap. A Hetes Parabola kiraksnl pedig a hetes laphelyen lttam, teht a dolog kimenetelnl, egy szintn munkra vonatkoz krds esetben. Annak ellenre, hogy a tbbi krtya vagy jelentktelen, vagy egyenest kedveztlen lap volt, az illetnek sikerlt a tervezett llst megkapnia.

XX. Vgtlet Kulcsszavai: valami lezrdsa s egy j kezdet. trtkels. Neve ellenre ez nem egy rossz lap, annak ellenre, hogy valaminek a vgt, m helyette egy egszen j kezdetet jelent. Ez az j kezdet azonban a
83

legtbbszr sokkal jobb, mint az, amit otthagyunk vagy knytelenek va gyunk otthagyni. Ha kimenetel esetben jtt ki, akkor nem kizrt, hogy ez az gy valami nagyszer j kezdetet hoz a szmunkra, nagyobbat, mint amire szmtot tunk. j erk, j energik brednek bennnk, itt az ideje, hogy tlpjk a kor ltainkat. Tancsknt aligha kell magyarznom a jelentst. Arra int, hogy fogjunk bele btran ebbe a dologba, zrjuk le a mltat, legynk btrak. Ha trskapcsolati jelleg kiraksoknl jtt ki, akkor az adott, laphelyzet szerinti terleten valami j dolog bred az illetben. Lttam pldul azon a laphelyen, ahol a trs rzelmeirl krtnk felvilgostst. A krdez hlgy lettrsa valban az azt kvet idben szeretett bele jra az asszonyba, eg szen j rtkeket fedezett fel benne, nmagban s kapcsoltukban. Hasonlkpp nismereti kiraksoknl is bels vltozsra, kedvez tr tkelsekre utal. Lehet, hogy azt tancsolja, hogy bennnk lappang dolgot btran hozzuk a felsznre, legynk kezdemnyezek, fogjunk bele az jba.

XXI. Vilg Kulcsszavai: siker, boldogsg, teljessg Ez a tarot legkedvezbb lapja. Ahol kijtt, ott a mienk a boldogsg, sike resnek, teljesnek rezzk magunkat. Egyfajta teljessget jelent, amit persze a leginkbb akkor tudunk rtelmezni, ha a krds emberi kapcsolatra vonatko zik. Ha a laphely azonban mst indokol, akkor nagy segtsgre, rmre sz mthatunk ott, ahol megltjuk. A konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksokban egy boldog, nfeledt, harmonikus idszakot jelez. gy pldul, ha a 12 lapos horoszkpos kiraks nl ltjuk, akkor a jelzett letterlet az sszes tbbinl sikeresebb lesz. Ha a karms 12 lapos kiraksban jtt ki, akkor az adott terleten fokozottan s nagyon kedvezen kerl eltrbe egy jl teljestett karmikus feladat. Szintn az egyb" krtyakiraksi mdokat tekintve a csakrink mk dsre vonatkoz kiraksnl az a csakrnk, amit jelez, igen csak jl mkdik. 84

Ha tancs laphelyen jtt ki, akkor arra buzdt, hogy fogjunk bele, higygynk a sorsban s a vilgban. Ha segtk vagy htrltatk laphelyein ltjuk, akkor biztosak lehetnk benne, hogy valaki tbbet segt ebben a krdsben, mint ahogyan azt vr nnk. Ilyenkor szokott az megesni, hogy gy rezzk, az egsz Univerzum sszefog a tervnk megvalstsrt.

Az udvari krtyk
A 22 f lap utn kvetkezik a 16 (azaz sznenknt ngy-ngy) udvari krtya. Ezek az elbbi 22.-nl kevsb fontos, a 40 szmozott lapnl azon ban fontosabb jelentsek. Gyakran (de nem minden esetben!) utalhatnak konkrt szemlyre is. Mindig az adott lethelyzet fggvnyben kell eldntennk, hogy az udvari krtyk ltal kapott lapok szemlyt vagy lethelyzetet jeleznek-e?

Botok Aprdja Kulcsszavai: energikus, tzes szemly vagy j kreatv terv. Az aprdok vagy egy fiatalabb szemlyt, vagy valami j lehetsget je leznek. Mivel a botok krtyk a tzes, temperamentumos, lendletes elem nek felelnek meg, ez vagy egy ilyen tulajdonsgokkal br szemlynek (lta lban frfinek) felel meg, vagy valami olyan j lehetsget sejtet, ami krea tv kpessgeket felttelez. Ez lehet egy j kihvs, vagy valami j, akr (lethelyzet szerint) klfldi lehetsg is.

85

Botok Lovagja Kulcsszavai: izgalmas, m nem igazn megbzhat, kb. velnk egykor frfi, vagy valamifle kihvs, esetleg tanulmny. Ez a lap hasonlatos a Botok Aprdjhoz, csak (ha szemlyre utal), akkor nem nlunk fiatalabb, hanem krlbell velnk egykor szemly. A tzes jegy botok jegynek megfelelen temperamentumos, vidm, m egy kicsit bohm szemly. Legynk vatosak, ha olyasmit gr, ami esetleg nem telje sthet. Egy hlgy esetben konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban jtt ki ez a krtya. Elmeslte, hogy internetes trskeresn megismert egy frfit, ki varzslatos levelekkel bombzta, de a krdez gy rezte, hogy nem biztos, hogy ezek igazak. vatossgra intettem t. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Botok Lovagja ltal jelzett romncok nem lehetnek tartsak, de azrt nem rt odafigyelnnk. Ha nem konkrt szemlyt, hanem lethelyzetet jelent, akkor hasonlato san az Aprdhoz, valami j, lelkest lehetsget, j kalandot sejtet.

Botok Kirlynje Kulcsszavai: jzan, gyakorlatias hlgy, vagy olyan lethelyzet, amelyen bell a dolgok jl alakulnak. Ha konkrt szemlyt jelez, akkor nem igen van korhoz ktve, de egy ha trozott, fggetlen s ers jellem hlgyet szimbolizl, mint ltalban a tzes botok lapok szemlyisgei. Ha lethelyzetknt rtelmezzk, akkor kedvez fordulatot, a dolgok j alakulst, letigenlst, ert jelez. Mindenkpp egy kedvez s hatrozott sgra utal lap. Kimenetel s tancs esetben klnsen arra int, hogy le gynk optimistk, hatrozottak. Lttam hlgy krtyavet esetben, egy prkapcsolat kimenetelnl. Ter mszetesen ez nem azt jelezte, hogy a krdez a sajt nemhez vonzdnak, hanem sokkal inkbb azt, hogy ez a kapcsolat jl alakul.

86

Botok Kirlya Kulcsszavai: energikus, kicsit uralkod, hatrozott, idsebb frfi, vagy olyan lethelyzet, amelyben irnyt szerepnk van, vagy ppen kellene hogy legyen. lethelyzet szerint vagy nagyobb hatrozottsgra int, vagy azt jelzi, hogy ebben a dologban a keznkben van az irnyts. Pldul, ha tancs esetben jtt ki, akkor lehet, hogy pp azt jelzi, btran vegyk a keznkben az irnytst. Ha nismereti kiraksnl jtt ki, akkor azt jelzi, hogy az adott laphely te rletn elg bels ert sugrzunk ki. Lttam pldul a ngylapos nismereti kiraksnl, azon a helyen, ahol a krdez a sajt magrl alkotott kprl, valamint a msok ltal ltott arcrl krtnk felvilgostst. Egyrtelmen elrulta, hogy gyfelem sajt magban is biztos volt, s ezt is sugrozta ki a krnyezete fel. A Hetes Parabola nev (a dntsi helyzeteknl hatodikknt lert) kiraks esetben egy frfinek a negyedik laphelyen jtt ki ez a krtya. A tudatalattija teht egyrtelmen azt javasolta neki, hogy fogjon bele a krdsbe. Szeren csre a hetes lap (azaz a krds kimenetele) egy hasonlan j lap volt, teht ebben az esetben a tancs s a kimenetel megegyezett, ami egyrtelmen sikeress tette a szmra a dntst, amiben a krtya tancst krte. Ez a lap egyben a bszkesg krtyja is.

rmk Aprdja Kulcsszavai: gyakorlatias fiatal frfi, vagy olyan tlet, lethelyzet, ami j kezdetet jelez anyagias jelleg dolgokban. Ha nem konkrt szemlyt jelez, akkor nagyszer kezdet lehet brmifle olyan j tlethez, ami pnzzel, gyakorlatias dolgokkal ll sszefggsben. Ez persze klnsen akkor rtelmezhet, ha a krds valami konkrtan ilyen jelleg dologra vonatkozott. nismereti kiraks esetben jellheti azt is, hogy a lap pp azt tancsolja neknk, hogy legynk kezdemnyezbbek a gyakorlatias dolgokban. Lttam pldul ezt a krtyt a Hetes Parabola kiraksnl (a konkrt kr87

dsre irnyul kiraksoknl a hatodik helyen ismertetett) kiraks hatos lap helyn, ami eltitkolt remnyeink vagy flelmeinket rulja el. Az illet a feltett krdsben a leginkbb a sajt gyakorlatias j rzkben bzott a vl lalkozsa beindtsakor.

rmk Lovagja Kulcsszavai: gyakorlatias, m egy kicsit aggodalmaskod, nyugodt szemly, vagy olyan lethelyzet, ahol kitartsra, megfontolt haladsra van szksgnk. Az asztrolgiban jratos kedves olvasim eltt nem kell rszleteznem a fldes jegyeknek megfelel rmk szemly jellemvonsait, aki ebben az esetben leginkbb egy Bika frfinek felel meg. Szereti a biztonsgot, a nyu galmat, de olykor egy kicsit nehzkes is lehet, vagy meglehetsen konok. Ha a vlasz nem konkrt szemlyt jell, akkor (lethelyzet szerint) vagy egy olyan idszakban vagyunk, amikor egyfajta gyakorlatias, megfontolt cselekvs kerl eltrbe, vagy pp erre van a legnagyobb szksgnk. gy kimenetel esetben (annak ellenre, hogy kedvez lap), ha nagyon gyors sikert vrnnk, azt jelzi, hogy a vrtnl kicsit lassabban rnek be a dolgok. Legutbb egy j vllalkozst beindt frfi esetben jtt ki a krds kimene telnl. Azt mondtam neki, hogy a vllalkozs sikeres lesz, csak szp lassan fog az anyagilag is sikert hozni, ne akarjon hrom hnap alatt meggazdagodni. Ms esetben a Kelta Kereszt nev (a konkrt krdsekre vlaszt ad ki raksok 12.-dik helyn lert kiraks) msodik laphelyn lttam, teht ott, ami azt jelzi, hogy mi keresztezi az illett ebben a krdsben. Mivel az a lap utalhat akr konkrt krdsre, akr lethelyzetre is, meg kellett krdeznek az gyfelemet, hogy jelen van-e az letben egy konkrt, kicsit nehzkes vagy anyagias frfi szemly, aki akadlyozza a terveit? elmondta, hogy a bty jval vezetnek egy kzs zletet, aki nagyon nehezen enged mindenfle jtst, beruhzst, mg akkor is, ha ez nagyon jt hozna. Ez persze lehetett volna akr egy konkrt, valahogy az anyagiakkal sszefgg akadly is. Szerencsre azonban a tbbi lapbl megtudtunk, hogy a testvre nehzkes sge ellenre sikerlni fog felvirgoztatni az zletet, csak egy kicsit lassab ban, nehezebben, mint ahogyan azt az gyfelem szerette volna.
88

rmk Kirlynje Kulcsszavai: egy gyakorlatias hlgy, vagy egy olyan lethelyzet, ahol jl s biztonsgos mederben haladnak a dolgok. Ha konkrt szemlyt ltunk ebben a lapban, akkor az egsz biztosan egy gondoskod jzan, gyakorlatias, kedves hlgy. lethelyzet esetben pedig azt jelzi, hogy a keznkben vannak a dolgok, trgyilagosan, jzanul tlnk, sikeres kimenetelre szmthatunk. A lap egybknt sok rokon vonst mutat a 22 flap kzl az Uralkod nvel, persze, egy kicsit gyengbb erej annl. Azt jelzi, hogy (mint ltal ban a fldies jelleg rmk lapok), nem a gyors azonnali siker, hanem a lass, m biztos bers az, ami sikerre viszi ezt a krdst. Nemrg lttam egytt a kt lapot (azaz az Uralkodnt s az rmk Kirlynjt) a konkrt krdseket boncolgat kiraksok kztt a msodik helyen lv, hromlapos kiraksnl. Mr nem emlkszem pontosan, hogy mi volt az adott krds, de valamifle zleti jelleg tma volt, amibe a krdez egy kicsit vonakodott belevgni. A tancsnl az Uralkodnt lttuk, a kimenetelnl pedig az r mk Kirlynjt. Ez egyrtelmen azt javasolta a krdeznek, hogy fogjon bele, de vatosan, s gy a vllalkozs be fog rni. Mivel a tancs laphelyen ltott lap flap volt, azt is elrulta, hogy nem lesz akkora siker, mint amek kora ert belefektet, de ha nem trelmetlen, akkor ez mgis gymlcsz lesz a szmra.

rmk Kirlya Kulcsszavai: Megfontolt, tekintlyt parancsol idsebb frfi, vagy gyakorla tias (illetve pp azt ignyl) lethelyzet Egy picit hasonlt az a lap a 22 flap Uralkodjhoz, de az (lethelyzet esetben) megrekedtebb. Ennl a lapnl sz sincs arrl, hogy elakadnnak a dolgaink, m azokban a krds jellegnek rtelmben szksgnk van egy kis jzan megfontoltsgra, stabilitsra, gyakorlatiassgra. nismereti kiraksoknl azt jelzi, hogy vegyk el ezt a tulajdonsgunkat.
89

Ha olyan laphelyen ltjuk, ami arrl rulkodik, hogy mit sugrzunk ki ma gunkbl, akkor valszn, hogy mostanban stabilan llunk a valsg talajn. Ha konkrt szemlyt jelez, akkor ez egy higgadt, amolyan apafigurt" jelez, aki segt szndk, de ellene van a bohmsgnak.

Kardok Aprdja Kulcsszavai: vagy egy les esz, m nem lelkis" fiatal frfi, vagy egy olyan lethelyzet, ahol tlsgosan kapkodunk, trelmetlenek vagyunk. lethelyzet szerint teht ez a krtya egy kicsit trelmetlensg lapja. A legvalsznbben arra int, hogy legynk sokkal figyelmesebbek, lasstsunk a tempn. Nem igazn kedvez krtya. Ha pldul kimenetebl jn ki, akr konfliktust, vitst is jelezhet. Prkapcsolati kiraksoknl klnsen kedveztlen a jelentse. Gyakran szoktam ebben az esetben ott ltni, ahol a kt fl veszekszik, nem talljk a kzs nevezt, viszlyban lnek. Ha biztosak vagyunk benne, hogy ez a lap nem lethelyzetet, hanem szemlyt jelez, akkor az egy eleven, mozgkony, taln sok esetben nem megbzhat szemly, legalbbis rzelmi szempontbl.

Kardok Lovagja Kulcsszavai: vita, viszly, nyugtalan esemny vagy egy vakmer, nem iga zn megbzhat szemly. Nem kedvez lap, viszlyt, nyugtalansgot, veszekedst jelez. Ha kime netelnl ltjuk, akkor nem kizrt, hogy ez a dolog a szmunkra sokkal in kbb feszltsget, mint nyugalmat hoz. Olykor akr elszakads, rossz szn dk is lehet a kvetkezmnye. Lehet vratlan kedveztlen esemny is. Ha nismereti vagy prkapcsolati kiraksnl jtt ki, akkor laphelyzet szerint lehet egy figyelmeztets is, hogy valami kosz van vagy bennnk, vagy a partnerben.
90

Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lethelyzetre, hanem szemlyre utal, akkor valszn, az egy krlbell velnk egykor, nyugtalan, vakme r s nem igazn megbzhat frfi.

Kardok Kirlynje Kulcsszavai: fggetlensg, vagy rideg, nll hlgy Nem igazn kedvez lap, klnsen akkor nem, ha a krds az rzelmi letnkre vonatkozik. lethelyzetknt arra utalhat, hogy vagy tl nllak, magnyosak s fggetlenek vagyunk, vagy pp egy kicsit tbb tvolsgtar tsra van szksgnk. Utalhat viszlyra, ellenttre is. Lttam olyan laphelyen, ahol egy adott kapcsolat kimenetelre vlaszolt. Az adott kapcsolat sajnos valban teljesen elhideglt, egyik fl sem engedett a sajt fggetlensgbl. Ha konkrt szemlyt jelez, akkor az egy nll, kicsit rideg, nem rzel mes hlgy.

Kardok Kirlya Kulcsszavai: tvolsgtarts, ridegsg, vagy egy ilyen jellem idsebb frfi Ez a lap hvssget, tvolsgtartst, olykor egyenest ridegsget jelez. Lehet, hogy pp egy kicsit nagyobb racionalitsra van szksgnk, erre int, de lehet, hogy a tma nem igazn kedvez kimenetel. Ez fknt akkor kedveztlen, ha a krds magnleti jelleg volt. Ha olyan laphelyen ltjuk, ami valakinek a bels njre ad vlaszt, akkor egy tl gyakorlatias, tvolsgtart szemlyisgre utal. Ha ez esetleg valaki nek a kifel mutatott magatartsnl vagy esetleg a krnyezetnk segt vagy htrltat szemlyeinek a laphelyein jtt ki, akkor egy tl trgyilagos, kemny, hideg szemlyisgvonsra vagy szemlyre utal. Jelezheti, hogy pp egy ilyen tulajdonsgot kell magunkban legyznnk.

91

Ha konkrt szemlyt jelez, akkor az egy szigor, komoly, hideg apafigu ra, akivel nehz vitba vagy harcba szllni, s akinek nehz a szvt megl gytanunk.

Kelyhek Aprdja Kulcsszavak: kezdetben lv terv, esetleg j kapcsolat vagy egy kicsit lmo doz fiatal frfi Mivel az aprdok lapok ltalban valami j kezdetre, tervre utal, nem nehz sszeolvasni az analgit az rzelmekkel sszefgg kelyhekkel. Vagy valami j rzelmi kezdetre utal ez a krtya, vagy ha ez mindenkpp kizrt a jelenlegi letnkben, akkor valami nagyon kezdetben lv tervet. Az rzelmi kezdet nem felttlen szerelem, lehet akr egy j mly bartsg vagy brmifle hasonlatos dolog. n legutbb akkor lttam ezt a amikor egy gy felem pp egy kisgyermeket akart rkbe fogadni. A kelyhek aprdja a kedvez rzelmi fejezet kezdett mutatja. Ha egszen biztosak vagyunk benne, hogy nem lethelyzetet, hanem konkrt szemlyt jelez, akkor az a kelyhek jellegnek megfelelen egy kicsit lmodoz, romantikus, jhiszem fiatal frfit jelez.

Kelyhek Lovagja Kulcsszavai: kedvez ajnlat, vagy egy romantikus frfi Ez a lap nagyon hasonl az elzhz, azaz a kelyhek aprdjhoz, mert vagy egy rzelmi kezdetre, vagy valamifle kecsegtet ajnlatra utal, ami ltalban jt hoz. Persze, ha nem olyan laphelyen ltjuk, ami a konkrt ki menetelt jelzi, akkor nzzk meg a kimenetelt jelz lapot is. Ha olyan laphe lyen tallkozunk vele, ahol akr magunk, akr trsunk bels lelki tartamal mra keresnk vlaszt, akkor egy nagyon bks, kedves tulajdonsgrl ka punk felvilgostst. Tancs esetben arra buzdt, hogy legynk dersek s optimistk. 92

Ha konkrt szemlyt jelez, akkor az egy romantikus, kedvez, rzelmes, krlbell velnk azonos kor frfit jell. 1

Kelyhek Kirlynje Kulcsszavai: romantikus idszak, j, de nehezen megvalsthat terv, vagy egy kedves, lmodoz hlgy. Ez a krtya a romantika lapja. Ha konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks ban tallkozunk vele, akkor egy boldog, rzelmes, romantikus idszakra utal. Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol valakinek az rzelmeire vagyunk k vncsiak, akkor igen bizonyos, hogy az illet mly s pozitv rzelmeket sugroz ki. Nem egyszer szoktam vele olyan laphelyeken tallkozni, ahol a vilg fel mutatott kisugrzsunkra keresnk vlaszt. Persze, mindig olyan kor, amikor a krdez tele volt pozitv s ders rzelmekkel. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a lap konkrt szemlyre utal, akkor egy kedves, segt hlgy lehet.

Kelyhek Kirlya Kulcsszavai: rzelmek, segtkszsg vagy jindulat idsebb frfi Ha lethelyzetknt tallkozunk vele, akkor egy (hasonlatosan a Kelyhek Kirlynjhez), vagy egy nagyszer, m tbb racionalizmust ignyl tervet, vagy egy kedvez rzelmi idszakot sejtet. (Az elbbi fknt abban az eset ben, ha a krdsnk egy terv kimenetelre vonatkozott.) Mint ltalban a kelyhek udvari lapjai, egy rzelmes, pozitv krtya. K lnsen egy kedvez, romantikus idszakot jelez akkor, ha a krdsnk nem konkrt krdsre vonatkozott. Persze, ez ebben az esetben sem biztos, hogy szerelem. Lttam pldul konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban egy ids hlgy esetben, aki a krds idszakban ismerkedett meg egy vidm nyug djas hzasprral, akik sok j dert s nosztalgit hoztak addig kicsit szomo r s magnyos letbe.
93

Ha a krds konkrt tervre vonatkozott, akkor figyeljnk oda, hogy van-e hozz elg kivitelez ernk? Ez a krtya ugyanis nha egy kicsit hajlamos elvinni az rzelmek irnyba. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a lap szemlyt jelez, akkor az egy r zelmes, segtksz, idsebb frfit jelez, aki nem igazn gyakorlatias.

A szmozott krtyk
A negyven szmozott lap (sznenknt tz-tz) kevsb lnyeges dolgokat mutatnak, mint a flapok vagy az udvari krtyk. Sokkal inkbb a htkz napi letnk apr dolgait jelzik. Termszetesen ahogyan a ngy szn az elbbiekben ismertetett udvari lapokban mr nmagban jelzi a tma min sgt. Ugyan mr emltettem, de fontossga miatt mg egyszer lerom, hogy a Kardok (az asztrolgia szerint a leveg elemnek felel meg), valamifle harcrl, a nehzsgek kezelsrl szlnak. A Botok lapok (tz elem) a nyzsgs, elevensg, cselekedet lapjai, az rmk (fld elem) a gyakorlatias sg, az let anyagi oldalt szimbolizljk, a Kelyhek (vz elem) pedig az rzelmek. Ezen bell az szok (azaz az els lapok) a legtbbszr valamifle kih vst, j lehetsget, a kettesek vlasztst, egyensly keresst, a hrmasok megfontolst, mrlegelst. A ngyesek s az tsk akadlyt, a hatosok valami ttovasgot, a hetesek jra fordulst, a nyolcasok szomorsgot je leznek. A kilencek s a tzesek klnbz lapjai kztt a legnagyobb a k lnbsg, ezeknl ugyanis a Kardok s a Botok lapok inkbb rosszat, a Kely hek s az rmk inkbb jt jelentenek. Mindezt megrtvn sokkal knnyebben meg fogjuk tanulni a lapok szszeolvasst, ami nem mst, mint a klnbz analgik behelyettestse.

94

Botok sza Kulcsszavai: j kezdet, terv. Az szok mindig valamifle kedvez j lehetsgre, az letnkbe be toppan tervre utalnak. Lvn, hogy a Botok lapok a nyzsgs, lendlet krtyi, ez valsznleg valami lendletes kezdetet, j munkt, esetleg ta nulmnyt, ismeretlen j utakat mutat. Tancs esetben arra int, hogy fogj bele, tedd meg, lgy btor! Kimenetel esetben azt is elrulja, hogy ez a dolog akr valami kedvez j szakaszt is hoz az letnkben a mindennapi let szintjn. Ez persze korntsem olyan jelentsg, mintha ugyanitt flap jelezte volna ezt, de gondoljunk arra, hogy kis rm is rm.

Botok Kettes Kulcsszavai: vlaszts, telgazs Egy kicsit hatrozatlan lap ez. Utalhat arra is, hogy valamiben megreked tnk, nem vagyunk elgg hatrozottak, vlasztanunk kell. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor ez az gy nem igazn kedvez a szmunkra, vagy legalbbis valami ttova helyzethez vezetett. Ha tancs vagy valakinek a szemlyisg re utal helyen ltjuk, akkor jelezheti azt is, hogy legynk sokkal hatrozot tabbak, dntsnk! nismereti kiraks esetben lttam azon a laphelyen, ahol az illet amo lyan tulajdonsgaira kerestnk vlaszt, amit msok nem ltnak benne, de maga rzi. Valban gy is volt, az illet bevallotta magnak, hogy gyakran ttova, szorong, de ezt jl palstolja a krnyezete eltt.

Botok Hrmas Kulcsszavai: megfontols, lass mrlegels

95

Nem igazn kedvez, de nem is kedveztlen lap. ltalban olyan let helyzetetjelez, amikor valahova lpni akarunk, de mg nem tudjuk biztosan, hogy hova s hogyan. Hasonlan a ketteshez, adhat egyfajta btortst is, hogy legynk hatrozottabbak. A ngy hrmas lap kzl ez a legszernyebb jelents. Olykor, ha az lethelyzet indokolja, utalhat honvgyra, vagy vala kitl a tvolltre is.

Botok Ngyes Kulcsszavai: kedvez visszatalls Annak ellenre, hogy a ngyes szm lapok ltalban kedveztlenek, ez a lap kivtel s sokkal inkbb jelez vagy egy nyugodt idszakot, vagy egy kedvez vissza, illetve valamilyen formban hazatallst. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksokban egy nyugodt, nem annyira jelents, de harmonikus idszakra utal. Ha a krds egy adott krdsre vo natkozott, akkor egy rvendetes visszatallsra, rmteli dologra utal, ami persze nem akkora jelentsg, mint egy flap ltal jelzett esemny, de mgis kedvez. Biztonsgot, nyugalmat jelez.

Botok ts Kulcsszavai: vesztesg valamifle harcban Az ts lapok sajnos a vesztesg, szomorsg krtyi. Mivel a botok la pok ltalban valamifle harcias dolgot jeleznek, nem nehz rtelmeznnk. Ha a krds konkrt dologra irnyult, nem kizrt, hogy arra utal, hogy k szljnk fel benne valamifle harcra, kzdelemre. Lttam pldul a vlsgkezel kiraksok harmadik helyn ismertetett ngylapos kiraksban, azon a helyen, ahol arra keresnk vlaszt, hogy mi okozza ezt a vlsgot? Az illet hzastrsa egy harcias, agresszv ember volt, s ez okozta a hzassg mly vlsgt. Termszetesen konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban sem kedvez a
96

jelentse, hisz amely laphelyen ltjuk, ott vagy a vilg van harcban velnk, vagy mi a vilggal.

Botok Hatos Kulcsszavai: helyrejvs, vagy sikeres kimenetel A hatos lapok kzl ez a legkedvezbb, hisz a ngy krtya kzl ez mu tatja a legkevesebb ttovasgot. (Ez rthet is, hisz a botok szn a leglend letesebb a tarot-ban.) Vagy egy korbbi vita utni megbkls, vagy valaminek a sikeres ala kulst mutatja ott, ahol kijtt. Lttam pldul a konkrt krdsfeltevs nlkli, horoszkpos kiraksban a hatos laphelyen, teht ott, ahol az adott idszak munka, htkznapi rutin nal vgzett dolgokra kerestnk vlaszt. Az illet valban akkoriban kezdett el egy rmmel vgzett tevkenysget, amiben sikeres is volt. Nem ez volt az adott idszak f terlete, hiszen nem flap, de mgis kedvez volt a jelzse.

Botok Hetes Kulcsszavai: lljunk ki nmagunkrt! Ez a lap a (nem fizikai) nvdelem lapja, arra int, hogy valamiben, vala kivel vagy valakikkel szemben ki kell llnunk magunkrt. Knnyen lehet, hogy valaki titokban rmnykodik ellennk, sokkal hat rozottabbak kell lennnk. Ha a kimenetelnl jtt ki, akkor valszn, hogy ez a dolog nem lesz iga zn kedvez a szmunkra, vagy miutn gy rezzk, hogy sikert rtnk el, mg nagyobb harcra kell szmtanunk. J pldja volt ennek a fi esete, aki fiskolai felvteli miatt krt tancsot a tarot-tl, de sajt bevallsa szerint nem abba az iskolba felvtelizett, ahova szeretett volna. A Botok Hetes jl mutatta a helyzetet, felvettk, de valsggal vrt izzadt a nem szvesen v lasztott tanulmnyokkal.
97

Botok Nyolcas Kulcsszavai: kimozduls a holtpontrl A mozgs, a halads lapja, ami a legtbbszr azt jelzi, hogy vagy kimoz dultunk a holtpontrl, vagy ppen eljtt ennek az ideje. Ha a laphely indo kolja, akkor elrulhatja azt is, hogy egy hosszabb vrakozsi szakasz rt vget, eljtt az ideje, hogy kimozduljunk a holtpontrl. Olykor, ha a krds ezt indokolja, akr egyfajta kitrst is mutat. Ha olyan laphelyen ltjuk, ami valakinek a bels njt szimbolizlja (akr a sajtunkat, akr a trsunkt), akkor azt jelzi, hogy a krds idpont jban elevenek, gyorsak, hatrozottak vagyunk. Kimenetel esetben el kell gondolkodnunk rajta, hogy ez a tma vajon milyen vonatkozsban lendt ki bennnket a holtpontrl, mit indt el az le tnkben?

Botok Kilences Kulcsszavai: a harcba val belefrads Nem kedvez lap, valamifle elfradst, a harc feladst jelzi. Ez kl nsen akkor rossz jelents, ha a kimenetelnl jtt ki, hiszen azt jelenti, hogy a tma valamifle belefsulst hoz a szmunkra. Vigyzzunk, gondol juk t alaposan, hogy valban megri??? Egy gyfelem nagyon nagy energit fektetett ns munkatrsnak az el csbtsba, aki sajt bevallsa szerint nem igazn rdekldtt utna. Sze rencsre azonban a krtya tancsra beltta, hogy ez a harc nem fog a sz mra igazn jt hozni. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol a krtya tancsra vagyunk kvncsiak akkor megtorpansra, az gytl val elllsra int, fggetlen attl, hogy mi a krds kimenetele. (Lehet, hogy valami pont azrt sikerl ebben az esetben, mert nem erltetjk grcssen.)

98

Azokon a laphelyeken, ahol sajt pillanatnyi lelkillapotunkra, a vilgra gyakorolt kisugrzsunkra krtnk vlaszt, akkor egy fsult, kedvetlen alap hangulatban lehetnk. Nem rgen lttam ezt a krtyt a Mdostott Kelta Kereszt nev nisme reti kiraksban a msodik helyen, ami a bels vgyainkrl rulkodik. Az illet valban el is rulta, hogy mostanban egy kicsit depresszis idszak ban van, nem igazn vgyik msra, mint ez kis csendre, pihensre.

Botok Tzes Kulcsszavai: csggeds, levertsg. Mint azt mr olvashattuk, a tzes lapok ltalban a remny lapjai, de a botok esetben sajnos ez nem kedvez krtya. Akkor szoktunk vele tall kozni, ha egy szomor, remnytelen helyzetbe szorultunk be, csggeds, legjobb esetben stressz vesz minket krl. A remny persze jelen lehet, mg akkor is, ha ez egyelre nagyon tvoli nak tnik. Ha tancs esetben ltjuk, utalhat arra is, hogy vonuljunk vissza, de eset leg a krds jellege szerint arra is, hogy (amennyire lehet), lpjnk tl a csggedsen.

rmk Asza Kulcsszavai: kedvez j anyagi lehetsg Ez a lap valamifle j pnzgyi, anyagi lehetsget sejtet. Mivel tudjuk, hogy az szok mindig valami j kezdetet, az rmk lapok pedig letnk gyakorlatias, anyagi dolgait jelzik, nem nehz az sszeolvass. A legegyrtelmbb persze akkor az rtelmezse, ha kifejezetten erre krdez tnk, vagy pedig a krds konkrt krdsfeltevs nlkli volt, m laphelyzet szerint utalhat akr valami olyan vratlan j helyzetre, ami anyagilag is j lehetsget hoz.
99

rmk Kettes Kulcsszavai: nehz anyagi helyzet Valamifle (fknt az anyagiakat rint) zsonglrkdsre, bizonytalan, kedveztlen helyzetre utal. Persze, ha a krds jellege egyltaln nem teszi lehetv, hogy a lap az anyagi helyzetre utaljon, akkor is valamifle bizony talansgra, egy helyzet tllsre utal. nismereti kiraksok esetben bizonytalansgra utal, s ennl fogva arra int, hogy legynk hatrozottabbak. Lttam pldul a nyolclapos nismereti kiraksnl a bal als laphelyen, ami azt jelzi, hogy az adott idszakban mi az letnket meghatroz irny. Nos, a krdez valban gy rezte, hogy mos tanban meglehetsen bizonytalan, nem is tudja, hogy mi az, amit akar.

rmk Hrmas Kulcsszavai: kszljnk fel a cselekvsre! Brhol is ltjuk ezt a krtyt, valamifle fontos lpshez, dntshez r keztnk el, kszljnk fel r, ne ttovzzunk! Ez egyfajta btort, buzdit lap, amit persze a legknnyebb akkor megrtennk, ha tancs laphelyen ltjuk. Kimenetel esetben azt jelzi, hogy ez a dolog valszn, a megvalsuls utn fog a szmunkra egy dntsi helyzetet hozni. m nehz ms laphelyeken is lefordtani a jelentst. Lttam pldul az nismereti kiraksoknl a negyedik helyen ismertetett, bels egyenslyt keres hatlapos kiraksnl, a hrmas laphelyen, ami azt mutatja, hogy jelenleg milyen tanulsi folyamaton megynk keresztl. Az illet valban egy olyan lethelyzetben volt, amikor az volt a szmra a legfontosabb, hogy legyen sokkal hatrozottabb, kszljn fel a cselekvsre. Prkapcsolati kiraks esetben utalhat arra is, hogy egy fontos fejezethez rtnk ebben a kapcsolatban, mutassuk ki btran az rzseinket.

100

rmk Ngyes Kulcsszavai: bnult helyzet vagy zsugorisg, megrekeds Mr a kulcsszavai is kedveztlen jelentst mutatnak. Brhol is ltjuk ezt a lapot, valami szorongat, megrekedt (lvn, hogy rmk lap, ltalban anyagiakkal sszefgg) helyzetre utal. Zsugorisgot akkor szokott mutatni, ha az lethelyzet indokolja, vagy ha valakinek a bels tulajdonsgra krtnk vlaszt. Ha viszont a krds lehetv teszi, akkor arra is inthet, hogy a pnzgyek terletn legynk sokkal vatosabbak. Tancs esetben azt jelzi, hogy vagy vatosabbak legynk, vagy ne le gynk zsugoriak.

rmk ts Kulcsszavai: szegnysg, nlklzs Nagyon kedveztlen krtya. Lvn hogy rmk lap, ltalban anyagi jel leg nlklzsre, lemondsra, megszorultsgra utal, de ha a krds pldul magnleti volt, akkor abban mutat rossz fordulatra. nismereti kiraksnl vagy tancs esetben azt javasolja, hogy ruljuk el, hogy nehz, kisszolgltatott helyzetben vagyunk, akr krjnk segtsget. Egyetlen rossz idszak sem tart rkk.

rmk Hatos Kulcsszavai: visszafizets, nagylelksg, tmogats Ezzel a lappal akkor szoktunk tallkozni, ha vagy mi fizetnk vissza va lakinek valamit, vagy mi kapunk vissza valakitl valamit, de ltalban j rtelemben. Igazsgos, kedvez jelents krtya. Tallkoztam vele olyan esetben is,
101

amikor valaki pp nem attl kapta vissza a jt, akinek adta, de nagyon jkor tett vele egy msik szemly valami nagyon jt. Tancs vagy nismereti kiraksok esetben egy nagylelk, adakoz ma gatartst rul el, vagy pp ezt javasolja a szmunkra.

rmk Hetes Kulcsszavai: telgazs, mrlegels Ez a krtya (brhol is jtt ki), egy figyelmeztets a szmunkra, hogy mr legeljnk, legynk vatosak. Valamiben telgazshoz rkeztnk, s meg kell fontolnunk, hogy melyik ton haladjunk tovbb. Trelemre, kitartsra int. Ha konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks esetben ltjuk, akkor valsz n, hogy ez valamifle anyagi jelleg dologban fontos ints a szmunkra. Ms esetekben azonban egyni lethelyzet szerint kell rtelmezzk. rmk Nyolcas Kulcsszavai: kemny munka, j lehetsg Kemny, de sikeres munkaidszakt jelzi ez a lap. Gyakran szokott olyan lethelyzetre utalni, amikor eljtt az ideje, hogy a munknkban tovbb lpjnk. Nem ritkn jelez teht ellptetst, vagy tvitt rtelemben valami j tapasztalatot. Ha a krds kifejezetten magnleti jelleg volt, akkor egyfajta jra kez dsre utal, ami persze trtnhet egy adott, meglv kapcsolaton bell is.

rmk Kilences Kulcsszavai: bsg s j rtelemben vett egyedllt Fknt anyagi rtelemben egy kedvez jelents s sikeres lap. Persze, ha a krds kifejezetten egy konkrt s nem anyagi jelleg krdsre vonat kozott, akkor jelenthet lethelyzet szerint sikert, bsget is.
102

Ritkbban jelent (ha a krds ezt klnsen indokolja), egy olyan visszavonultabb idszakot is, amikor nem magnyt, hanem feltlt jelleg egye dlltet rznk, amikor ezt az rzst pozitvnak ljk meg s biztonsgban vagyunk.

rmk Tzes Kulcsszavai: siker, anyagi fellendls Nagyon kedvez lap, hisz minden vonatkozsban sikert, fellendlst hoz. Mivel (mint tudjuk), az rmk lapok ltalban az anyagiakkal kapcsolatos dolgokra szoktak utalni, fknt ezen az letterleten mutathat jt, de ha a krds ms jelleg volt, akkor is rvendetes kimenetelre szmthatunk. (r dekes, hogy a tzes lapok is azon kevs krtyk egyikei, amelyeknl nem egyrtelm a ngy lap, mg akkor sem, ha a remny lapjainak nevezzk ket. Ugyanis a kelyhek s az rmk lapok jt grnek, m a msik kett tzes lap inkbb kedveztlen.) Az rmk Tzes nem ritkn szokott csaldon belli (fknt anyagi, oly kor rzelmi) segtsgre is utalni. Pldul, ha azon a helyen ltjuk, ahol egyes kiraksokban krnyezetnk tmogat tendenciirl faggatjuk a lapokat, majdnem mindig valamifle csaldon belli tmogatsra szmthatunk. Tancs s nismeret krdseiben optimizmust, dert, j szndkot mutat, vagy pp erre biztat.

Kardok sza Kulcsszavai: j kezdemnyezs, kihvs Kedvez lap, s mint az szok kivtel nlkl, valami j kihvsra, kez demnyezsre utal. Ez persze lethelyzet annyifle dolog lehet, mint ah nyan vagyunk, de minden esetben btor, pozitv, sikeres, j bels ert jelz lap.

103

Ha konkrt krdsre irnyult a lapkiraks, akkor azt jelzi, hogy ebben a tmban a mi keznkben van a dnts (amiben kicsit hasonlt a 22 f lap Er lapjra, csak persze, kisebb jelentsg). Ha konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban tallkozunk vele, akkor egy aktv, sikeres idszakra utal. Lehet, hogy azt rulja el, hogy a jelenlegi bels nnk, kisugrzsunk ers, btor, kicsit j relemben verten harcos.

Kardok Kettes Kulcsszavai: nem vagyunk kpesek hatrozottan dnteni A kettes lapok ltalban a vlaszts, egyenslykeress lapjai. A nyzs gsrl, mozgsrl szl kardok lapok esetben ez nem egy igazn kedvez krtya. lethelyzet szerint olyan helyzetre szokott utalni, amikor nem tu dunk dnteni, vagy kptelenek vagyunk hatrozottan cselekedni. A legtbb szr pp arra int, hogy ott, ahol kijtt, gyzzk le a flelmnket, dntsnk. Ha konkrt kimenetelnl jtt ki, akkor lehet, hogy azt jelzi, hogy egy ha trozatlan, nem egyrtelm helyzet fog a krdsnk ltal elllni.

Kardok Hrmas Kulcsszavai: kesersg, csalds, bnat A ngy hrmas szm lap kzl ez a legkedveztlenebb. Csaldsra, b natra, szomorsgra utal. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl egy nehz, szomor idszakot mutat. Ha tancs vagy nismeret esetben ltjuk, akkor minden bizonnyal vagy azt tancsolja, hogy gyzzk le ezt az rzst, vagy azt, hogy valljuk be ezt az rzst, illetve krjnk segtsget. Prkapcsolati kiraksoknl akkor szoktak ltni, amikor valamelyik flnek elege van a msik flbl, fjdalmat s dht rez.

104

Kardok Ngyes Kulcsszavai: lbadozs, megrekeds, nehzsg Nagyon kedveztlen lap, mert ltalban akkor szokott kijnni, amikor valamiben komolyan elakadtunk, megrekedtnk. Nem egyszer akr beteg sgre is utalhat, persze, ezzel vatosan kell bnnunk, hiszen nem mindig fizikai rtelemben vett betegsgre utal. m ahol ltjuk, ott lethelyzet szerint rossz kimenetelre, akadlyokra, rossz bels kzrzetre utal. Ha tancs esetben tallkozunk a Kardok Ngyessel, akkor a leginkbb arra utal, hogy krjnk segtsget, hogy kimsszunk a gdrbl.

Kardok ts Kulcsszavai: buks, vesztesg Nagyon kedveztlen lap, mint ltalban az tsk. Valamifle harcba va l veresgre, buksra utal. Persze, ez lethelyzet szerint nem trvnyszer, hogy letnk nagy csatja legyen, kisebb emberi kapcsolatokon, vagy mun kn belli, m bell annl slyosabbnak rzett vesztesgre is utalhat. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksnl lttam pldul egy hlgynl, a 12 lapos horoszkpos kiraksnl, a hatos hznl, azaz a munka letterletn. Az asszony pp akkor rkezett egy olyan pillanathoz, hogy elege volt a munkjbl, ahol csupa kudarc rte. Tancs esetben azt javasolhatja, hogy adjuk fel a kzdelmet, vonuljunk vissza. Ha ennek ellenre ugyanannl a kiraksnl a kimenetel kedvez, akkor knnyen lehet, hogy pp az hozza meg a dolgok j alakulst, hogy nem harcolunk. Kardok Hatos Kulcsszavai: tkels, tra kels, vltozs Lehet, hogy pp egy nehz helyzetbl kell kilpnnk, valamin vltoztat nunk, ami ugyan kezdetben fjdalmas, de jobb kimenetelt hoz.
105

j partokat, j tvlatokat jelez, ami mindenkpp vltozst okoz. Ha ki menetel esetben ltjuk, akkor ez a helyzet kezdetben kicsit nehz lesz, mert valami rgi megszokott dologtl el kell szakadnunk, de ha megnylunk a krds ltal hozott j dologra, akkor az j lesz. Tancs esetben azt mutatja, hogy szakadjunk el valamifle formban a rgitl, merjnk lpni, vltoztatni. nismeret esetben a bennnk lv jra kezd kpessgrl rulkodik. Lttam pldul az nismeret kiraksok esetben a negyedik helyen ismerte tett bels egyenslyt keres kiraks negyedik helyn, ami azt jelzi, hogy miknt mutatkozunk meg a vilg szmra? A krdez akkor valban azt sugallta a krnyezetnek, hogy szeretne valami j munkt kezdeni s annak kapcsn sok dolgot trendezni az letben.

Kardok Hetes Kulcsszavai: valami nehzsgtl val szabaduls, nvdelem, dnts Vagy valamifle ravaszsg r bennnket, ami ellen vdekeznnk kell, vagy pp azt javasolja a szmunkra ez a krtya, hogy legynk kicsit rava szabbak, lpjnk ki ez ltal egy nehezebb helyzetbl. n nem egyszer lttam olyan helyzetekben, amikor a krdez szmra egy fontos szemly nem mert az illetvel szembenzni, gymond laptott, kerlte a konfliktust, nem volt egyenes. Tancs esetben egyni lethelyzet szerint vagy azt javasolja, hogy va lami ilyesmivel szemben nzznk szembe, vagy ms mdon a harc helyett forduljunk egy kis csalafintasghoz. Kimenetel esetben valami olyan jelleg helyzetre utal, ami nem egszen azt az eredmnyt hozza, amit vrtunk, vagy ennek kvetkeztben valami mdon nvdelemre knyszerlnk. Nem konkrt krdsben feltett kiraks esetben alaposan t kell gondol nunk, hogy ki az, aki nem egyenes velnk szemben, vagy esetleg mi ma gunk kivel nem mernk szembe nzni?

106

Kardok Nyolcas Kulcsszavai: szomorsg, lemonds Ebben az lethelyzetben bizony megrekedtnk, nem szmthatunk ked vez kimenetelre, akr lethelyzet szerint valamifle csapdba is kerltnk. Emberi kapcsolatokrl szl kiraksok esetben akkor szokott kijnni, ha valaki elnyom bennnket, uralkodik felettnk, ekkor teht egyrtelm, hogy arra int, hogy ebbl minl elbb szabaduljunk. Ilyen esetben lttam a kapcsolat jelenlegi helyzett mutat laphelyen, egy nagyon rossz hzassg ban l hlgy esetben. m ugyanakkor a jelenleg tancsolt magatarts laphelyn az Ert lttuk, ami aligha szorul magyarzatra. Ha egyb nismereti laphelyen ltjuk, valszn, arra int, hogy kereked jnk fell valamifle beszorult lethelyzeten, ha csapdban rezzk magun kat, kzdjnk meg vele, vagy krjnk segtsget.

Kardok Kilences Kulcsszavai: szorongs Kedveztlen, bels szorongs jelz lap, ami olykor akkor is ki szokott jnni, egy j kezdet eltt llunk, de mg gyakrabban akkor, ha valamitl flnk, depresszisok vagyunk. Ha kimenetelnl ltjuk, ez a dolog nem hoz kedvez kimenetelt a sz munkra, ha csak a tancs laphelyn ltott lap mst nem mutat, a legjobb, ha elllunk tle. (Ha a tancs laphelyen kedvez lapot ltunk, valami miatt szksgnk van erre a tapasztalatra, de sajnos a kimenetele akkor sem lesz kedvez.) A szmomra akkor volt a legkpletesebb ez a lap, amikor nismereti ki raksnl lttam egy slyosan depresszis asszony esetben azon a laphelyen, ahol a kifel mutatott s egyben a bell rzett magatartsnl esetben jtt ki.

107

Kardok Tzes Kulcsszavai: lezrs, hall, valaminek a vge Min tudjuk a tzes lapok ltalban valaminek a vgt, egyfajta lezrst je leznek (br a kelyhek s az rmk tzesei nem kedveztlen krtyk). A Kar dok Tzes azonban meglehetsen kedveztlen krtya. Hasonlt a 22 f lap Hall lapjhoz, m furcsa mdon az mgis kedvezbb, mert azt ltalban egy j kezdetet szokott hozni, ez a krtya pedig a legtbbszr valaminek a vgleges vgt jelzi. Ha nismereti laphelyen ltjuk, r kell meditlnunk, hogy mi az, ami bennnk elakadt, s amit el kell engednnk, mert depresszit okoz?

Kelyhek sza Kulcsszavai: j rzelmi kezdet Aki mr egy kicsit rti a tarot csodlatos analgiit, az magyarzat nlkl rti, hogy mivel a kelyhek lapok az rzelmi letnket, az szok pedig az j kezdetet jelzik, ez a krtya a legtbbszr letnk j rzelmi fejezetei eltt szokott kijnni, persze, ez nem biztos, hogy felttlen j szerelem. Azt is hozz kell tennem, hogy ha a krds valami egszen msra irnyult (pldul arra, hogy az j munknak mi lesz a kimenetele), akkor klnskpp nem biztos, hogy ez j szerelmet jelez. m az mr sokkal bizonyosabb, hogy a krds a szmunkra valami kedvez rzelmi vltozst hoz (pldul megsze retjk az j munkt stb.). Tancs vagy nismeret esetben gyakran azt sugallja, hogy kezdjnk va lami jba, ami rzelmileg rint, nyljunk meg letnk knlkoz rzelmi vltozsaira. Lttam egy esetben prkapcsolati kiraksnl, egy 15 ves hzassgban l asszony esetben. abban remnykedett, hogy egy j szerelem fog belpni az letbe, m rdekes mdon a frje szeretett bele jra, valami j tulajdonsgot felfedezve benne s a hzassgukban.

108

Kelyhek Kettes Kulcsszavai: pozitv klcsns rzelmek A vlasztst, egyenslyt szimbolizl kettes lapok kzl ez a legkedve zbb krtya. Szeretetre, klcsns rzelmekre utal, ami persze nem csak akkor kedvez, ha prkapcsolati jelleg a krds. Ha pldul munkra vagy anyagiakra vetettnk krtyt, akkor a jelentst egyfajta olyan sikerknt rtelmezhetjk, ami egyben rmt is okoz a szmunkra. Brki bels vilgra vlaszt ad laphelyeken bkt, nyugalmat s har mnit lthatunk, ha megltjuk a Kelyhek Kettest.

Kelyhek Hrmas Kulcsszavai: nnep, bartsg, kellemes idszak Br a hrmas szm lapok a legtbbszr valamifle mrlegelst, meg fontolstjellnek, nem minden hrmas lap kedvez. Szerencsre a Kelyhek Hrmas azonban az. A legtbbszr egy nyugodt, bks, pozitv idszakot mutat, amit persze, nem csak akkor knny rtelmezni, ha a krds konkrt krdsfeltevs nlkli. Konkrt krds esetben nem kirobban, de mgis kedvez sikert, tancs esetn optimista, pozitv hozzllst sugall.

Kelyhek Ngyes Kulcsszavai: csggeds, szomorsg Kedveztlen, valamifle szomorsgot, bnatot hoz lap. Ha a krds ki fejezetten magnleti jelleg, akkor nem egyszer szokta azt jelezni, hogy kedvesnk, vlasztottunk szvben valaki ms van. Ebben az esetben a vi szonzatlan rzelmek lapja.

109

Ha a krds nem rzelmi jelleg volt, akkor vesztesgre, kudarcra kell szmolnunk. Tancs esetben vagy azt sugallja, hogy lljunk el ettl a kr dstl, vagy azt, hogy krjnk segtsget. Lttam pldul ezt a krtyt a npszer Kelta Kereszt kiraksnl, a kettes laphelyen, ami azt jelzi, ami arrl vall, hogy mi keresztezi ezt a tervet. Az illet egy j zletet akart ppen nyitni, de sajt maga sem bzott egy korbbi kudarc miatt benne. (Szerencsre a tbbi lap elrulta, hogy sikerl ezt a pesszimizmust legyznie.)

Kelyhek ts Kulcsszavai: csalds, csggeds Az ts lapok sajnos minden esetben szomorsgot, csggedst, csal dst jeleznek. Mivel a kelyhek lapok az rzelmekkel kapcsolatosak, ez a leggyakrabban valamifle magnleti csaldssal ll sszefggsben, vagy legalbbis olyasmivel, ami bennnket rzelmileg rosszul rint.

Kelyhek Hatos Kulcsszavai: visszatrs valami rgi dologhoz A rgi emlkek, rzsek lapja. Ez klnsen akkor rtelmezhet, ha konkrt krdsfeltevs nlkli kapcsolatra krdeztnk. Persze, ilyenkor is ersen r kell gondolnunk, hogy mely letterleten vrhat, hogy egy rgi rzs elkavarjon bennnket? Persze, a leggyakrabban egy elmltnak hitt szerelmi rzs tr vissza, de ez nem trvnyszer. Lttam olyan esetben is, amikor egy keramikus mvsznnek egy rgebben nagy szeretettel elksz tett szobra hozott a killtson sikert, amire a legkevsb sem szmtott. Brmi ms, konkrt laphelyen jn ki, akkor is ott szmthatunk valamif le rgi, pozitv rzs visszatrsre.

110

Kelyhek Hetes Kulcsszavai: vgyak, remnyek, vlaszts, illzik Ez a lap a legtbbszr olyan lethelyzetekben szokott kijnni, amikor va lami j rzs vagy rzelmi kezdet eltt llunk (nem biztos, hogy ez felttlen magnleti dolog, de rzelmileg biztosan fontos). Arra int, hogy vlasszunk, legynk hatrozottabbak, de ugyanakkor vatosak is. Ennl a lapnl nagyon fontos a krnyez tbbi krtya zenete, hiszen kis bizonytalansgot rul el. Ha pldul tancs esetben tallkozunk vele, akkor pp az vatossgra int, alaposan meg kell vizsglnunk, hogy a kimenetelt jelz lap helyn mi ll. Ha pedig a kimenetelnl ltjuk ez a lapot, akkor mg az sem kizrt, hogy a krds megvalsulsa nem annyira szp, mint ahogyan azt elkpzeltk. Ennl a lapnl nagyon fontos szerepe van a hitnek, bizalomnak s a pozitv gondolkodsnak. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol esetleg a vilgra val kisu grzsunkrl, bels rzseinkrl vagy a vilg rnk val hatsrl krnk felvilgostst, akkor egy kicsit bizonytalan helyzetben vagyunk, amelyben merszebbnek kell(ene) lennnk.

Kelyhek Nyolcas Kulcsszavai: nehz bcs vagy alkalmatlan idpont Az rzelmek vonatkozsra kedveztlen krtya. Vagy arra int, hogy va lakitl - valamitl el kell bcsznunk, vagy azt, hogy egy j kezdetre, j tallkozsra nem alkalmas az idpont. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor valszn, hogy ez a krds nem akkor vagy nem abban a dologban fog megvalsulni, amiben szmtottunk r. Tancs vagy nismeret esetben arra int, hogy a legjobb, ha ezt a krds elengedjk, nem erltetjk. Ha ennek ellenre a kimenetel laphelyen kedve z krtyt tallunk, akkor lehet, hogy pont az hozza meg a sikert, hogy nem erltettk, azaz elengedtk a dolgot, Lttam pldul az nismereti kiraksok msodik helyn ismertetett nyolclapos kiraksnl, a baloldali els laphelyen, teht ott, ahol azt tudhatjuk
111

meg, hogy jelenleg merrefel tartanak a trekvseink. Az illet valban akkor egy elg depresszis idszakban volt, amikor fogalma sem volt, hogy merre tart az lete? A mellette jobb oldalon ll lap azonban a kelyhek sza volt, ami elrulta, hogy egy j rzelmi kezdet lenne a szmra a legjobb megolds.

Kelyhek Kilences Kulcsszavai: rm, megelgedettsg Kedvez, sikeres lap, akrmelyik laphelyen is tallkozunk vele. Igaz, hogy a kilences szm lapok ltalban szorongst (vagy szorongst is) szok tak jelezni, de a kelyhek s az rmk kilencese mgis kedvez. Mivel a kelyhek lapok az rzelmeink mutati, lethelyzet szerint akkor s ott szoktunk vele tallkozni, ha valamivel elgedettek vagyunk.

Kelyhek Tzes Kulcsszavai: siker, pozitv rzelmi lmny Hasonlatosan a kelyhek kilenceshez, sikert, megelgedettsget, rmt jelez. A kzelmltban lttam a horoszkpos 12 lapos, konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban, a kettes laphelyen, ami az adott idszak anyagi helyzet rl szl. Biztos voltam benne, hogy a krtyavet valamifle kedvez, vagy legalbbis a szmra elgedettsget hoz pnzgyi helyzetben van. Ms esetben olyan laphelyen tallkoztam vele, ahol a vilgra gyakorolt hatsunkrl, kisugrzsunkrl kapunk felvilgostst. Egy j kedv, pozitv rzelmi idszakrl rulkodott.

112

A francia krtya lapjainak a jelentse

Aki mr ismeri a 78 lapos tarot-t, knnyen el fogja sajttani a francia krtyval val jslst, mert sok bennk a hasonlatos. Igaz, a francia krty ban nincsenek gynevezett f lapok, mint ahogyan a tarot-ban, de a ngy szn analgija, az udvari lapok s a szmozott lapok sok rokonsgot mutat nak mint a tarot, mint pedig a magyar krtyval. A jslshoz hasznlatos francia krtya 52 lapbl ll. Sznenknt hrom hrom udvari lap van: azaz egy-egy kirly, dma illetve bubi. Ezek utalhat nak konkrt szemlyekre, de esemnyekre, bels dolgokra is s ersebb lapok, mint a kilenc szmozott lap. Az szok tmenetet kpeznek a szmo zott s az udvari lapok kztt, mert ezek a sznenknti 13 lap kzl a leger sebbek. Utna jnnek erssgben az udvari lapok, majd a 9 darab szmmal jelzett lap. (Meg kell jegyeznem, hogy vannak olyan francia krtya jsok, akik az szokat is a szmozott lapokkal tartjk hasonl fontossgnak, mg akkor is, ha ezek kzl a legersebbnek.) Az szok teht itt fontosabbak, mint a tarot-ban, de abban mgis hasonl tanak hozz, hogy itt is valami kezdetre utalnak. A kilenc-kilenc szmozott lap kzl nagyon leegyszerstve a kettesek egyeslst, a hrmasok nvekedst, a ngyesek felptst, az tsk ktke dst, a hatosok vgyat, a hetesek harcot, a nyolcasok ert, a kilencesek betel jeslst, a tzesek pedig eredmnyt mutatnak. (Persze, ersen hangslyo zom, hogy ez csak a nagyon leegyszerstett jellemzjk, mert minden egyes lap ms s ms rnyalatot fejez ki.) A sznek kzl a kr az asztrolgibl a vz elemnek felel meg (akrcsak a tarot-ban a kelyhek, a magyar krtyban pedig a piros lapok). rzelmi dolgokra utal, gyakran szokott szerelmi krdseknl kijnni.

113

A kr a fld elem analgija (a tarot-ban az rmk lapokkal, a magyar krtyban pedig a tk lapokkal rokon). Az let anyagi dolgaival, a pnzzel, de sok esetben a kommunikcival ll sszefggsben. A legtbb krtyajs szerint a kr s a kr lapok a kedvezbbek (amit mr maga a sznk pirossga is elrul), br a kvetkez kt, fekete sznnel jelzett lap sem kell felttlenl rosszat mutasson. A treff lapok (a tz elem, illetve a botok vagy a magyar krtya zld lap jainak megfelelje) a kzdelem, nyzsgs megfeleli. A pikkek pedig (a leveg elem, azaz kardok vagy a makk lapok testv rei") a legtbbszr valami nehzsgre, kzdelemre, karmikus dologra utal nak, ami persze lehet valami rmmel vllalt s a sorsot elre mozdt dolog. Hasonlatosan a tartt s a magyar krtys kiraksokhoz, egy-egy kiraksi modellben mr maga az egyes lapok sznnek az esetleges dominancija is sokat elrul. Ha egy dolog mlyen rint minket rzelmileg (mg ha a krds nem is szerelmi jelleg volt), tbb kr lapot fogunk ltni az asztalon. Ha a krds valami miatt anyagiakat rint, akkor minden bizonnyal a kr lapok lesznek az uralkodak, ha az valami nehz, vagy esetleg karmikus, akad lyokkal terhes dolog, akkor pikkek. Ez persze csak amolyan gyors intucit ad, hiszen minden lap helyzett kln-kln kell megvizsglnunk s azt sszessgben elemezzk. Az rdekessg kedvrt emltem meg, hogy bizonyos, a francia krtyrl szl szakknyvekben olvashatjuk azt, hogy 32, illetve 36 lapos pakli. Nos, ez azrt van, mert vannak egyes krtyavetk, akik egyes szmozott lapokat kivesznek a paklibl bizonyos krtyavetsi mdoknl. Mi azonban az ismertetett krtyavetseknl a fent ismertetett 52 lapos paklit hasznljuk. *

A kvetkezkben az 52 lapot sznenknt cskken erssgi sorrendben fogom bemutatni (azaz minden egyes sznnl az ersebbtl a gyengbbig haladva.)

114

Kr lapok
Az rzelem lapjai

Kr sz Kulcsszavai: kedvez rzelmi vltozs, j hr. Ez a lap a sikert, rmt, kedvez vltozst, vagy ppen a dolgok maguk pozitv rendben val haladst jelenti. Ha a krds konkrt krdsre vonat kozott, laphelyzet szerint j kimenetelt jelez. Ha a krds nem kifejezetten szerelmi vagy rzelmi jelleg, akkor is lethelyzet szerint a dolog valami rmt fog jelenti. nismereti kiraksoknl dert, optimizmust, szeretetet sugall.

Kr Kirly Kulcsszavai: lehet j szndk, idsebb frfi, vagy kedvez rzelmi fordulat Mint tudjuk, a francia krtya udvari lapjai (hasonlatosan a tarot-hoz), lethelyzet szerint egyarnt jelenthet konkrt szemlyt vagy esemnyt, r zst. Ezt mindig a krds s a krdez szemly ismeretben kell eldnte tnk. A Kr Kirly akr szemlyt jelent, akr valamifle esemnyt, minden kpp kedvez krtya. Szemly esetben a jelents majdnem ugyanaz, mint a tarot Kelyhek Ki rlya, azaz egy rzelmes, segtksz, kedves idsebb frfit mutat. Lehet, hogy pp egy ilyen szemlytl kapunk valamifle j hrt. Ha semmikpp nem azonosthat konkrt szemllyel, akkor rmre, si kerre, elgedettsgre, segt szndkra utal. Lttam pldul a Kr Kirlyt abban a kiraksban, ahol azt kutatjuk, hogy mikpp hatunk mi a vilgra, illetve mikpp hat rnk a vilg? Az egyes lap helyen llt, ami azt rulta el, hogy a krdez magabiztos, pozitv, ers kisu grzs volt ennek a lapnak az rtelmben, s a krnyezete is ilyennek ltta. 115

A Kr Kirly mindenkpp egy frfias lap. Ha nismereti krdsnl hlgynek jtt ki, akkor hatrozottsgot, bels ert, nllsgot is jelezhet.

Kr Dma Kulcsszavai: melegszv, gondoskod hlgy vagy szerencse, siker Ez a lap az elbb ismertetett Kr Kirlynak a ni megfelelje. Hasonla tosan a Kelyhek Kirlynjhez, utalhat konkrt szemlyre is, aki ebben az esetben egy kedves, tmogat, mly rzelemvilg, valszn, a krdeznl idsebb hlgy, aki vagy j hatst gyakorol a krdezre, vagy j hrt hoz. Ha nem konkrt szemlyt jelez, akkor is kedvez, sikeres a hatsa. p pen gy, mint a Kr Kirly, sikert, kedvez kimenetelt mutat. Lttam pldul olyan laphelyen, ahol a krnyezet esetleges tmogatsra vagy htrltatsra vagyunk kvncsiak. Ez utalhatott volna egy konkrt hlgy segtsgre is, de arra is, hogy ltalban vve a feltett krdst tmogat ja a klvilg s a krnyezet.

Kr Bubi Kulcsszavai: vagy kedves, fiatalabb frfi vagy egy kedvez, friss rzelmi fordulat Sikeres, vidm, knnyed lap, ami vagy esemnyszinten jelez valami kedvez fordulatot, vagy egy knnyed, taln kicsit bohm, de segtksz, j szndk fiatal frfi kpben kopogtat az letnkbe. Olykor lethelyzet szerint (mint ltalban a fiatalos udvari lapok), hozhat egy j kezdetet is.

Kr Tzes Kulcsszavai: pozitv eredmny valamifle rzelmi dologban


116

Mint emlksznk, a tzes lapok ltalban eredmnyt szoktak jelezni, ez a lap teht (lvn, hogy a kr lapok az rzelmekkel llnak sszefggsben) valamifle kedvez rzelmi sikert mutat. Ez persze lethelyzet s a kiraks jellege szerint annyifle dolog lehet, mint ahnyra krdeztnk. Gyakran szoktam olyankor ltni, amikor valaki vagy egy j kedvez j rzelmi feje zetet kezd el, vagy gy rzi magt, hogy a magnletben biztonsgban van. nismereti laphelyen rtatlan tisztasgot, kedvessget, szeretetteljes ki sugrzst mutat.

Kr Kilences Kulcsszavai: beteljesls Ha magnleti vagy rzelmi dologra krdeztnk, akkor ez a krtya j hrt mond, mert rmt, sikert, beteljeslst jelez. Lttam pldul a prkapcsola ti kiraksok kztt a msodik helyen ismertetett htlapos kiraksnl az els helyen, ami a krdez rzelmeit mutatja, amit aligha kell magyarznom. Szerencsre a msodik laphelyen (teht a partner rzelmeinl is) kr lapot lttunk, igaz a kr hetest, de ez nem annyival kevesebb rtk lap, hogy azt mondhassuk, hogy a partner kevsb szerette a krdezt. Taln egy icipicit kevsb tudta kimutatni az rzelmeit, de ez nem volt jelents klnbsg.

Kr Nyolcas Kulcsszavai: a szeretet ereje, vagy valami rossz eltnse az letnkbl Mint tudjuk, a nyolcas lapok az er lapjai. Kedvez krtya, mint minden piros lap. Jelenthet szeretetet, a szeretet erejnek gyzelmt, de nem egyszer egy rossz rzs (pldul fltkenysg vagy harag), illetve kellemetlen sze mly eltnst is az letnkbl. Az elbbi lapnl ismertetett kiraksa pld nl maradva (azaz a prkapcsolati kiraksoknl, a msodik helyen lert m dozatnl) pldul a negyedik laphelyen azt rulja el, hogy ebben a kapcso-

117

latban most az a f krds, hogy valamifle negatv rzst gyzznk le. Pldul a felesleges fltkenykedst. Nem magnleti kiraksoknl is utalhat termszetesen egy korbbi nega tv rzs eltnsre.

Kr Hetes Kulcsszavai: j ton vagyunk, kzdjnk tovbb! A hetessel jelzett lapok a harc ltali elre haladst jelzik. Egy kr lap ese tben ez teht valamifle rzelmi terleten lehetsges, vagy legalbbis olyan lethelyzetben, ami bennnket rzelmileg rint. Ha a laphely indokolja, mindenkpp arra biztat, hogy ne adjuk fel, j lesz ennek a dolognak a kime netele, mg akkor is, ha harcolnunk kell rte. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban arra utal, hogy egy olyan id szakban vagyunk, amikor valamifle rzelmi gyzelem ll elttnk. Lttam pldul a 12 lapos horoszkpos kiraksnl a tizedik laphelyen, ami a hivats jelkpezi. Az illet munkavltozs eltt llt, s a lap azt tancsolta neki, hogy vlassza azt az utat a kett kzl, amibe tbb rzelmet kpes vinni.

Kr Hatos Kulcsszavai: vgyakozs, bke, romantika Bks letszakaszt jelez, amiben valamiflekpp az rzelmek kerlnek jobban eltrbe. Mint a hatos lapok, ez is a vgyakozs lapja, m mivel kor laprl van sz, ez igen valsznleg magnleti krds. Gyakran szoktam prkapcsolati kiraksoknl ltni. Amelyik flnl ezt a krtyt ltjuk, ott lap hely szerint pozitvok az rzelmek. Ha lethelyzet szerint vgyakozst jelent, akkor az valsznleg teljesl ni is fog.

118

Kr ts Kulcsszavai: diszkrci, ktelkeds A krtyajsok vlemnye eltr ennek a lapnak az rtelmezsnl, a kr lapok ugyanis ltalban kedvez rzelmi fordulatot, az ts lapok azonban (hasonlatosan a 78 lapos tarot-hoz), nem igazn kedvezek. Ez a krtya azonban mgis inkbb valamifle ktelkedst, aggodalmat jelent, nem rossz kimenetelt. Nagyon fontos megnzni a krnyez lapok jelentst, amelyek j vagy rossz irnyba befolysolhatjk a kr tst. Lttam pldul prkap csolati kiraksnl a partner bels rzelmeinl. A krdez hlgy elmeslte, hogy bartja valban nem igazn bzik sem a sajt rzelmeiben, sem mag ban a kapcsolatban. A kapcsolat kimenetelnl egy kedveztlen pikk lapot lttunk, ami arra utalt, hogy jelenleg nem igazn mkdik ez a viszony. Ha azonban ennek helyn pldul a kr szt lttuk volna, akkor sokkal optimis tbb lett volna a kr ts is a partner rzelmeinl. Ha tancs vagy nismeret esetben ltjuk, akkor a leginkbb valamifle diszkrcira, diplomatikus magatartsra int.

Kr Ngyes Kulcsszavai: vatossg, megfontoltsg Mint ltalban a kr lapok, ez is inkbb egy vidm, kedvez lap, de a je lentsben mgis ott lappang az intelem, hogy legynk vatosak. Amitl v, az a leginkbb a vakmersg, laphelyzet s persze egyni lethelyzet szerint teht ettl tartzkodjunk. Ez akkor is igaz, ha tancs esetben jtt ki, de akkor is, ha az gy kime netelnl. Ez utbbi esetben azonban termszetesen sokkal inkbb egy ked vez alakulst mutat. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl egy ders, kedvez, m na gyobb kockzattl mentes idszakra utal. Olyan helyeken, ahol valakinek a bels tulajdonsgra vagyunk kvn csiak, akkor egy nyugodt, bks, m nem annyira mersz idszakra int. Egy
119

bartnm pldul a trs kifel mutatott magatartsa esetben ettl a laptl tudta meg, hogy kedvese egy kicsit tbb btortsra vr kialakul kapcsola tukban. (Szerencsre a partner rzeleminl, st, a kapcsolat jelenlegi hely zetnl is kedvez lapok lltak.)

Kr Hrmas Kulcsszavai: nvekeds, terv, cl megvalsulsa Ha brmifle dolog kimenetelre krdeztnk, akkor nem csak azt jelzi, hogy megvalsul, hanem azt is, hogy ez (mint ltalban a kr lapok) rzel mileg pozitvan rint s valami korbbi vgyat valst meg. Kedvez, ders krtya. Ha nem konkrt krdsre vonatkozott a krtyavets, vagy az nismereti jelleg volt, akkor arra int, hogy eljtt az id, hogy egy eljtt az id egy rgebbi terv megvalstshoz.

Kr Kettes Kulcsszavai: optimizmus, pozitv rzelmek Igaz, hogy a kr lapok kzl ez a legkevsb ers lap, de mgis kedvez. Derre, optimizmusra, pozitv rzelmekre utal, gyakran hasonlatosan a kr hrmashoz, valami j dolog megvalsulst jelzi. Lttam pldul a dntsi helyzeteknl tdik helyen ismertetett tlapos kiraks els helyn, ami azt jelzi, hogy mi vezetett ehhez a dntshez? Nos, biztos voltam benne, hogy a krdezt egy pozitv helyzet, egy rgebbi vgy, terv vezetette ahhoz, hogy a feltett krdsbe belefogjon.

120

Kr lapok
Hasonlatosan a kr lapokhoz, kedvezek, de inkbb az anyagiakkal, a pnzgyekkel vannak kapcsolatban

Kr Asz Kulcsszavai: j kezdet, siker, bizakods Nagyon kedvez krtya, s persze, nem csak akkor, ha anyagiakra kr deztnk. Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol tancsot krnk, akkor btorsgra, bizakodsra int. Bizonyos esetekben jelezhet valami kedvez hrt. Lttam pldul a dntsi helyzeteket segt kiraksoknl az els helyen ismertetett letterletenknti kiraksoknl az els sor els laphelyn, ahol a munkm bell vrunk feletet a mit tegyek?" krdsre. Nos, az illet val ban egy munkn belli vlaszts eltt llt, s ez a lap biztatst adott neki, hogy fogjon bele Szerencsre a mellette ll, azaz a kimenetelt mutat lap helyen is kedvez krtyt lttunk. Ha azonban itt, azaz a msodik helyen nem llt volna kedvez krtya, a kr sz akkor is azt tancsolta volna, hogy fogjunk bele az j munkba, esetleg valami ms tapasztalat vagy ksbb betoppan lehetsg miatt.

Kr Kirly Kulcsszavai: ha szemlyt jelez, akkor egy gyakorlatias j z a n frfit jelez, ha lethelyzetet, akkor valami sikeres rszvtelt egy gyben Min tudjuk, az udvari lapok jelezhetnek konkrt szemlyt is, persze, ak kor, ha az egyni lethelyzet indokolja. Ebben az esetben egy j szndk, nlunk idsebb, segt szndk frfit jelez, aki vagy valami jt tesz neknk, esetleg segt, vagy j hrt hoz.

121

Ha nem konkrt helyzetet jelez, hanem lethelyzetet, akkor arra biztat, hogy fogjunk bele ebbe a dologba, j lesz a kimenetele. Btor, frfias, hatrozott s (mint a kr lapok ltalban), gyakorlatias krtya.

Kr Dma Kulcsszavai: kedves, segtksz hlgy vagy szerencss lethelyzet Ez a lap az elbbi kr kirly ni" oldala. Azaz ha konkrt szemlyt jelez, az egy segt, valszn, j anyagiakkal rendelkez, kedves, idsebb hlgy. Ha semmikpp nem azonosthatjuk ezt a lapot konkrt szemllyel, akkor valami kedvez kimenetelt, j fordulatot jelez. Olykor szokott utazsra, krnyezetvltozsra is utalni.

Kr Bubi Kulcsszavai: Fiatal, eleven, gyakorlatias frfi vagy j tlet Ha konkrt szemlyre utal, akkor egy tallkony, vidm, nlunk fiata labb, valszn, gyakorlatias frfi. Ha lethelyzetnk szerint nem szemlyt jelez, akkor valami j, friss tlet re, kezdemnyezsre utal. Kedvez krtya, lendletet, fiatalsgot, btorsgot mutat. Nem egyszer jelez valami j hrt, esetleg utazst. Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol akr magunk, akr valaki ms tulajdonsgai ra krnk felvilgostst, akkor egy btor, kezdemnyez egynisget jelez.

Kr Tzes Kulcsszavai: sikeres eredmny Mint tudjuk, a tzes sorszm lapok valamifle eredmnyt mutatnak. Mi122

vei a kr krtyk ltalban, anyagi, pnzgyi kimenetelt jelez, teht kl nsen akkor kedvez, ha a krdsnk valami ilyen krdsre vonatkozott. m ms esetekben is kedvez a jelentse, de nagyon valszn, hogy valami mdon (akr kzvetetten), a pnzgyeinket is befolysolja. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor biztosak lehetnk a sikerben.

Kr Kilences Kulcsszavai: beteljesls, fknt valami anyagi dologban A kilences lapok a beteljeslsrl szlnak, gy persze nem csak akkor kedvez ez a lap, ha a krds pnzgyi jelleg volt, de mivel a kr lapok gyakran szoktak erre utalni, nem kizrt, hogy a krds valahogy anyagilag is jl rint bennnket. Gyakran szokott lethelyzet szerint valamifle kellemes meglepetsre, j hrre vagy nyeremnyre utalni, ami persze tvitt rtelemben is lehetsges.

Kr Nyolcas Kulcsszavai: elremenetel az zleti letben a sajt ernk ltal A nyolcas lapok az er lapjai, a kedvez kr lapok esetben teht igen csak biztosak lehetnk benne, hogy a sajt ernk ltal rnk, vagy fogunk elrni valamit. Lttam pldul az Ankh nev dntseket segt kiraksban a harmadik laphelyen, ahol a krtya tancst krjk. A krtyavet egy anyagi jelleg vllalkozs eltt llt, nem tudta biztosan, mi lesz a kimenetel. Igaz, hogy a kimenetelt jelz lapnl egy kevsb kedvez krtya llt, de ennek ellenre nem bnta meg, hogy megfogadta a kr nyolcas tancst s belevgott, mert ksbb pp ez a vllalkozs nyitott meg a szmra j lehetsgeket. Persze, ha a krds nem kifejezetten anyagi jelleg, akkor sem nehz le fordtanunk a jelentst. Ers, magabiztos, sikeres krtya. 123

Kr Hetes Kulcsszavai: nehzsg utni megknnyebbls Ez a lap ltalban akkor szokott kijnni, ha valami nehzsg utn meg knnyebblnk, a sajt ernk ltal jra fordulnak a dolgok. Mint tudjuk, a kr lapok a harc ltali elrehalads lapjai, teht igen csak ersen mutatja, hogy a sikerben neknk is szerepnk van. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor knnyen meg lehet, hogy ebben a dolog ban esetleg mg egy nem vrt gondot le kell kzdennk, de ez sikerlni fog. Tulajdonsg esetben harcos, magabiztos lapra utal, amikor mi irnytjuk az esemnyeket. Olykor szokott a sors szeszlyre is utalni, de ha kpesek vagyunk ir nytani az esemnyeket, akkor semmi gond. Olyan laphelyen, ahol a krnyezet, vagy egyes szemlyek tmogatsrl krnk felvilgostst, azt jelzi, hogy ugyan segtenek szeretteink s a k rlmnyek, de motivlnunk kell ket.

Kr Hatos Kulcsszavai: remny, mrlegels, egyensly, igazsg Ha konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban tallkozunk vele, akkor egy csendes boldogsgra, nyugodt idszakra utal. Ha olyan laphelyen ltjuk, ami valamifle eldntend krds, akkor is kedvez a jelentse, br nem annyira kirobban sikerre, hanem kiegyens lyozott, inkbb kedvez fordulatra utal. Vegynk ehhez egy pldt. Tbb esetben lttam a kr hetest egy-egy eldntend krds kimenetelnl (gy pldul a kiraksi mdoknl az els helyen ismertetett kt lapos kiraksnl a msodik helyen.), amikor egy r kollegm arra krdezett, hogy belefogjone az j knyvbe? A lapbl azt olvastuk ki, hogy igen, de ne kirobban si kerre szmtson. Olykor ez a lap utalhat lethelyzet szerint arra is, hogy vakodjunk a rossz trsasgtl vagy szemlyektl.
124

Kr Otos Kulcsszavai: kedveztlen fordulat, ktelkeds, bizonytalansg Mint ltalban az ts lapok, ez sem kedvez jelents. Kedveztlen fordulatot, valami vitt, viszlyt mutat. Mivel kr laprl van sz, ez igen gyakori esetben utal valamifle olyan helyzetre, ami anyagilag (is) rosszul rint bennnket. Egy hlgynl pldul a 12 lapos horoszkpos, konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksnl, a hetes laphelyen, a hzassg helyn lttam. Nem hitte el, hogy brmi gond lenne a hzassgban, m sajnos kt hnap mlva a kr tyavetst kveten a frje bejelentette, hogy elhagyja. A dnts gyfelemet anyagilag is rosszul rintette. Egy msik esetben, nismereti kiraksnl azon a helyen lttam, ahol az illet vilgra gyakorolt hatsra krdeztnk. Br nem ismerte el, de valsg gal radt belle a depresszi s a bnat.

Kr Ngyes Kulcsszavai: felpts, dolgos idszak, clok elrse Kedvez lap, de olyan rtelemben, hogy neknk, magunknak is meg kell kzdennk a sikerrt. Utalhat arra is, hogy valaki segt terveink megvals tsban, de ez nem azt jelenti, hogy neknk magunknak ne kellene tennnk a megvalsulsrt. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl egy dolgos, viszonylag csendes idszakot jelez, amikor szeretettel, rmmel vgezzk a tevkeny sgeinket.

Kr Hrmas Kulcsszavai: nllsg, pozitv idszak

125

Ez a lap nagyon hasonlt az elzhz, azaz a kr ngyesre, csak aho gyan a lapok cskken rtkben lenni szokott, egy fokkal" kevesebb rt k. Ez persze csak akkor fontos, ha pldul egy eldntend krdsben, kt adott vlasztsi lehetsgre vetettnk egy-egy krtyt. Ebben az esetben azt tudhatjuk meg, hogy az elz lap egy rnyalatnyival jobb lehetsget mutat, de a klnbsg nem jelents. Tancs, nismeret esetben gyakran szokott akkor kijnni, amikor a francia krtya nllsgot javasol.

Kr Kettes Kulcsszavai: vlaszt, egyenslyozs Br a kr lapok ltalban pozitv jelentsek, ez nem a legkedvezbb lap. Vlaszutat, egyenslyozst jelez, sokszor egyfajta lavrozst, amolyan ktltncos" lethelyzetet. Ez fleg akkor a legrosszabb, ha valaminek a kimenetelnl lttuk, mert bizonytalan kimenetelre utal. Valami nem vrt helyzet, ellenttes rdekek felsznre kerlse trtnhet ebben a tmban. Egyes krtyajsok vlemnye szerint pp az az zenete, hogy ezeket az ellenttes tmkat egyenslyba hozzuk. Trskapcsolati kiraksoknl arra utal, hogy valamelyik fl bizonytalan vagy dntskptelen. Tancs vagy nismeret esetben pp arra utal, hogy vlasszunk a kt t kzl, tegynk rendet az ellenttes rdekek kztt. Egy meditcis tanr arra krt vlaszt, hogy miknt teremtsen egyenslyt a tantvnyai r val ignye s a magnyvgya kztt? A kr kettes arra intette, hogy teremtse meg az egyenslyt ebben a szmra valban nagy problmban. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok esetben egy kicsit zrs id szakra szokott utalni. Egy hlgy ismersm mindennap kivet egy-egy lapot a francia krtybl, hogy megtudja, milyen lesz az adott nap hangulata. Amikor a kr kettes jn ki, mr elre tudja, hogy egy vits, zavaros napja lesz.

126

Treff lapok
Az er, mozgs s a nehzsgek legyzsnek a lapjai

Treff sz Kulcsszavai: er, energia Mint az szok ltalban, j kezdetet jelent, ami a treff lap esetben vala mifle j energit ad a szmunkra. Kreatv lap, a bennnk s a sorsban lv lehetsgeket szimbolizlja. Olykor utalhat a krnyezettl, esetleg egy befolysos szemlytl kapott tmogatsra. Lttam pldul ezt a krtyt a kedvelt Kelta Kereszt kiraksnl a harma dik helyen, ami a kzeljvt illeti. Ez itt azt rulta el, hogy energikusan j ton haladunk, legalbbis a kzeljvben. Ennl a mdozatnl azonban nem rt megvizsglnunk, hogy ez elrelps-e rszben a kezdeti helyzethez k pes, rszben pedig mit mutat a kimenetel?

Treff Kirly Kulcsszavai: szigor, hsg, kitarts vagy ilyen tulajdonsgokkal rendelkez idsebb frfi Jl tudjuk, az udvari lapok utalhatnak konkrt szemlyre is, persze, csak akkor, ha ezt a krds jellege indokolja. Ebben az esetben egy komoly, szi gor, de segtksz frfit jelez. Ha semmikpp nem tudjuk konkrt szemllyel azonostani ezt a lapot, vagy a krds azt indokolja, akkor egy dolgos, kzdelmes, de inkbb sze rencss dologra vagy idszakra utal. Kimenetel esetben azt jelenti, hogy sikeres ez a dolog, de igen csak meg kell rte dolgoznunk. Tancs esetben azt mondja, hogy vegyk keznkbe a sorsunk irnytst, harcoljunk kvetkezetesen.
127

Treff Dma Kulcsszavai: ntudatos, szigor, segtksz hlgy vagy dolgos idszak, kitarts ltali siker Ez a lap az elbbi, azaz a treff kirly nies oldala, a jelentse teht nagy ban ahhoz hasonlt, csak ppen konkrt szemly esetben egy ilyen tulaj donsgokkal br, btor, nll, segtksz hlgyet jelez. Ha a krds jellege szerint nem lehet konkrt szemllyel azonostani, ak kor a kimenetele, tancsa ugyanaz, mint a treff kirly. nismeret esetben egy hatrozott, fggetlen jellemet mutat.
-

Treff Bubi Kulcsszavai: mozgkony, eleven fiatal frfi, vagy friss, fiatalos vltozst Ha biztosak vagyunk benne, hogy ez a lap konkrt szemly, akkor az egy fiatalabb, vidm, j kommunikcis kpessggel rendelkez frfi, aki vagy valami jt tesz velnk, vagy j hrt hoz. Ha nem szemlyt, hanem lethelyzetet mutat ez a lap, akkor vagy valami j hrt, vagy friss, pezsg, mozgalmas vltozst jelent. Az zenete az, hogy fogd meg, lgy btor, tedd meg!

Treff Tzes Kulcsszavai: olyan szerencse, amirt meg kell kzdeni A treff lapok ltalban nem a knnyen szerzett sikerrl szlnak, hanem a olyan dolgokrl, amelyekrt igen csak meg kell kzdennk. Mivel a tzes lapok a legtbbszr az eredmny szval azonosthatk, nem nehz sszeol vasnunk a jelentst. Sikeres lap, de olyan rtelemben, hogy kemnyen meg kell a sikerrt kzdennk. Kimenetel esetben arra int, hogy kedvez lesz ez az gy, de nem fogjuk azt knnyen elrni. 128

Lttam pldul a dntsi helyzeteket segt kiraksoknl a msodik he lyen ismertetett hromlapos kiraks msodik laphelyn, ami arrl rulkodik, hogy segt-e valaki bennnket ebben a tervben? Nos, a vlasz egyrtelmen igen volt, m a lap helyzete miatt arra is intett, hogy tennnk kell azrt, hogy ezt a segtsget megkapjuk.

Treff Kilences Kulcsszavai: hla, bizalom, nvekeds Ehhez a laphoz a szerencse, kedvez vltozs, siker fogalmai trsulnak. Trsul a sikerrel, harccal kapcsolatos elgedettsg rzshez. Ha trskapcsolati kiraksnl ltjuk valamelyik flnl, akkor valszn, az adott szemly hlt, bizalmat rez a msik irnt. Persze, ebben az esetben nem rt, ha ltunk a kzelben legalbb egy kr lapot is, ami szeretetrl rulkodik. Egy fiatal hlgy a gazdag ids lettrsval val kapcsolatrl vetett krtyt. A trskapcsolati kiraksok kzl az els helyen ismertetett htlapos kirakst vlasztotta. A treff kilences a baloldali als helyen jtt ki, ami a sajt kifel mutatott magatartst mutatja. Az t szimbolizl msik kt laphelyen meglehetsen rossz s rzelemmentes lapokat lttunk. Be is vallotta, hogy nem szereti a frfit, de a sok fldi jrt, amit nyjt neki, hlt rez irnta. Ha kimenetelnl ltjuk, akkor kedvez a jelense, persze, mint ltalban a treff lapoknl mindig, ez olyan siker, amirt meg kell kzdennk.

Treff Nyolcas Kulcsszavai: halads, gyzelem, kzdelem Ez a lap sokban hasonlt rszben a tarot Er lapjhoz, rszben pedig a francia krtynl mr ismertetett tzes laphoz, azaz olyan sikerre utal, amirt meg kell kzdennk. Br a nyolcas lapok az er, energia lapjai, prkapcsolati kiraks esetben
129

mgsem egyfajta harcra utal, hanem inkbb arra, hogy a kt fl klcsnsen segti egymst, ert adnak a msik szmra. Lttam olyan laphelyen, ahol arra krtnk felvilgostst, hogy mirl szl ez a kapcsolt? Nos, annak a kapcsolatnak a kulcskrdse valban az volt, hogy a kt ember segtette, tmogatta egymst, ert adtak a msiknak. (Szerencsre az adott kiraksban lttunk kr lapot is, ami a szeretetrl is rulkodott.)

Treff Hetes Kulcsszavai: harc ltali elrehalads A treff hetest akkor a legknnyebb rtelmeznnk, ha tancs laphelyen ta llkozunk vele, mert taln mg a tbbi treff lapnl is hangslyozottabban arra int, hogy valami harc, kzdelem eltt llunk, ne adjuk fel. Persze, ebben az eseten meg kell nznnk a kimenetelt is. Ha kimenetelnl jtt ki, akkor azt rulja el, hogy ez a dolog mg valami, taln nem is vrt kzdelmet hoz neknk. Brmely laphelyen is ltjuk, ott kell rtelmeznnk a harc ltali elrejuts fogalmt. m csak akkor kedveztlen a jelentse, ha a tbbi lap az adott kiraksban nagyon rossz. Ha brkinek a tulajdonsgt kutatjuk a francia krtya segtsgvel (pl dul nismereti vagy trskapcsolati kiraksok), akkor egy pozitv rtelem ben verten harcos, kzd szemlyisgre utal.

Treff Hatos Kulcsszavai: remny, problmk megoldsa, nehezebb letszakasz lezrsa Ez a krtya a remnykeds lapja! Ez nmagban nem rossz, st, ha a tbbi, az adott kiraksban szerepl krtya nagyon rosszat nem mond, akkor inkbb j kimenetelt mutat. Ha tancsknt, kimenetelknt tallkoztunk vele, akkor arra int, hogy bi zakodva oldjuk meg a problmt.
130

Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl a legtbbszr egy lethely zet szerinti nehezebb idszak lezrsra utal s optimizmust tancsol.

Treff ts Kulcsszavai: kedveztlen lap, vits, zavaros gy Mint ltalban az ts szm lapok, ez nem kedvez krtya. A legjobb esetben is vitra, feszltsgre szmthatunk. Tancs esetben azt javasolja, hogy amilyen gyorsan lehet, tegynk rendben magunk kztt minden zava ros dolgot. Ha nem konkrt eldntend krdsben jtt ki, akkor egy kedveztlen, nyugtalan idszakra utal.

Treff Ngyes Kulcsszavai: vlaszts, dnts Br a ngyes szm lapok ltalban a felptsrl szlnak, ez a lap in kbb egyfajta lethelyzet szerinti vlasztsi lehetsget vagy dntst jelez. Ha ezt sikerl meghoznunk, akkor bke ll be az letnkbe. Lttam pldul a kapcsolati kiraksoknl a msodik helyen ismertetett htlapos kiraksnl, a harmadik laphelyen, ami a kapcsolat jelenlegi helyze tt mutatja. A krdez hlgy akkoriban valban egy olyan lethelyzetben volt, hogy ki akart lpni a pr ve tart, nem tl kedvez kapcsolatbl, teht dntsi helyzet eltt llt. Alaposan meg kellett vizsglnunk a szerepl tbbi krtyt is, persze, a legjobb tancs, amit adhattam neki az az volt, hogy hallgasson a szvre. nismereti kiraksoknl vagy tancs esetben a legtbbszr azt rulja el, hogy legynk hatrozottak, dntsnk btran!

131

Treff Hrmas Kulcsszavai: rm, kisebb kellemes meglepets Ez egy kedvez krtya, no, persze, olyan rtelemben, hogy (mint mindig a treff lapok esetben), neknk is tenni kell. m laphelyzet szerint ebben az esetben a sors meghllja a trekvsnket, sokkal tbb segtsget nyjt. Gyakran jelent valami j tervvel, cllal kapcsolatos j hrt vagy elrel pst.

Treff Kettes Kulcsszavai: j kzrzet, esetleg ajndk Ez a lap arra utal, hogy egy korbbi erfeszts kedvez kimenetelt hoz. Persze, mivel a kettes lapok a francia krtya legkisebb rtk lapjai, ez a legritkbb esetben hoz valami nagyon nagy esemnyt. Inkbb a mindennap ok kisebb sikereire, rmeire, learatott babrjaira gondoljunk. Ritkn is szokott az let nagy sorsfordulikor kijnni. m akkor is kedvez, sikeres krtya. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl nyugodt, kiegyenslyozott idszakra utal, amikor gymond jl rezzk magunkat a brnkben.

132

Pikk lapok
A sors, karma, nehzsgek, de egyben a mly gondolatok lapjai

Pikk sz Kulcsszavai: szenvedly, karmikus esemny Br a pikk lapok olykor egy kicsit komorabb jelentst, nehzsgeket okozhatnak, ezt a lapot mgis csak nagyon rossz ms lapok trsasgban lttam kedveztlent hozni. (Pldul, ha dntsi helyzeteknl alkalmazott lapkiraksoknl tancsknt jtt ki, akkor azt rulja el, hogy ez a krds sorszer, valami bels vagy karmikus ok miatt nem is tehetnnk msknt, mint hogy belefogjunk, de ha a kimenetelnl rossz lapot ltunk, akkor ez valami ms tapasztalat, esetleg karmikus fejlds miatt lesz szksgszer.) Ha azonban a tbbi lap kedvez, akkor a pikk szt inkbb kedveznek mondhatjuk. Gyakran szokott szenvedlyes szerelemre utalni. Brmelyik laphelyen is ltjuk, ott ers szenvedlyekre vagy valamifle karmikus hatsra szmthatunk. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl is termszetesen egy fontos idszakot jelez, ahol valamilyen lethelyzet szerinti terleten szenvedlyt vagy fontos trtnst fogunk tlni.

Pikk Kirly Kulcsszavai: vagy komoly, idsebb frfi vagy megfontolt elrehalads Mint tudjuk, az udvari krtyk bizonyos esetekben utalhatnak konkrt szemlyekre is. Ha biztosak vagyunk benne, hogy ebben az esetben errl van sz, akkor a pikk kirly egy komoly, megfontolt, de minden helyzetben mellettnk ll emberre utal, aki valszn, egy segt, befolysos szemly.

133

Ha azonban lethelyzetre utal, akkor vagy egy megfontolt elrejutsra utal, vagy azt tancsolja, hogy most pp erre van a legnagyobb szksgnk. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol valakinek a tulajdonsgra keresnk v laszt, akkor egy alapos, kicsit tl komoly, de megfontolt bels erre kvet keztethetnk. Egy asszony prkapcsolati kiraksnl azon a laphelyen ltta, ahol trsa kifel mutatott magatartst lthattuk. Szegnynek valban az volt a problmja, hogy a trsa (egy tipikus bankhivatalnok), nem tudta fel ki mutatni az rzelmeit. Szerencsre azonban a trs rzelmeit jelz lap egy ers kr lap volt, ami magrt beszlt.

Pikk Dma Kulcsszavai: blcs, idsebb, tmogat hlgy vagy megoldand feladat Ez a lap a pikk kirly nies fele", teht ha konkrt szemlyt jelez, akkor ez egy idsebb, komoly, segtksz, esetleg befolysos hlgy. Am ha lethelyzetet jelez, akkor rdekes mdon egy kicsit kedveztle nebb frfi trsnl, a pikk kirlynl. Valami nehzsget, sajt ernkbl meg oldand akadlyt jelez, vagy kitartsra, a gondok legyzsre biztat. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksoknl egy nem annyira ders, de dolgos, kitart idszakot mutat.

Pikk Bubi Kulcsszavai: magabiztos fiatal frfi, vagy harc, tmads, vdekezs Mint udvari lap, jelenthet egy hatrozott, kicsit uralkod hajlam frfit, aki nehezen mutatja ki az rzelmeit. Hogy jt vagy rosszat hoz a szmunk ra, az a krnyez lapoktl fgg. Ha azonban lethelyzetet jelent, akkor az vagy egy harcos, kzdelmes kimenetelre utal, vagy pp harcra, vdelemre int. Ebben az esetben nem igazn kedvez krtya, br ha minden ernket bevetjk a harcba, akkor nincs gond.
134

Ha kimenetelnl jtt ki, akkor nem kizrt, hogy ezrt a dologrt vagy na gyon meg kell kzdennk, vagy esetleg mg a megvalsuls utn is kzde nnk kell. ' Tancs esetben azt javasolja, hogy ne adjuk fel, mg akkor sem, ha ne hz. Lttam nismereti kiraksnl, azon a helyen, hogy jelenleg mi miknt hatunk a vilgra. Az illet akkoriban valban gy rezte, hogy mindenkivel harcban ll, sok haragosa van, kzd a dolgokrt. Prkapcsolati kiraksoknl is egy vitsabb, amolyan tmad s vdekez partnerre vagy idszakra utal.

Pikk Tzes Kulcsszavai: csalds Igaz, hogy a tzes szm lapok inkbb valamifle eredmnyre utalnak, ez a krtya azt jelzi, hogy a dolgok nem igazn alakulnak kedvezen, nem kizrt, hogy csaldst hoznak. Ezen tl kell lpnnk! (A szmozott pikk lapok egybknt a ngyfle szn szmozott lapjai k zl a legkedveztlenebbek.)

Pikk Kilences Kulcsszavai: egy bizonytalan idszak lezrsa vagy szakts Mint a szmozott pikk lapok, sajnos ez sem igazn kedvez, de sok eset ben szaktst jelez, igaz, a leggyakrabban olyan idszak utn, amit kveten megvlts ez. Fordthatjuk gy is, hogy ez a lap egy bizonytalan idszak lezrsa, legyen az lethelyzet szerint egy emberi kapcsolat vagy egy bi zonytalan idszak lezrsa, ami utn csak jobb jhet. Ha olyan laphelyen ltjuk, ahol bels tulajdonsgokra, esetleg msok se gtsgre, tancsra vagyunk kvncsiak, akkor egy kicsit megrekedt energi kra utal, nem igazn kedvez. Br nismeret esetben (ppen gy, mint
135

tancsnl) utalhat arra is, hogy zrjunk le egy fejezetet, lpjnk tl valamin, ami nem megy neknk. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksnl olykor el kell gondolkodnunk, hogy mi az az lethelyzet vagy esetleg emberi kapcsolat, amin tl kell lp nnk?

Pikk Nyolcas Kulcsszavai: gondok, akadlyok Nem kedvez lap, mert a legtbbszr azon az letterleten, ahol kijtt, akadlyt, megtorpanst, gondokat jelez. m nem szabad elfelejtennk, hogy a nyolcas lapok az er lapjai, teht (klnskpp tancs esetben), azt is jelzi, hogy szedjk ssze az ernket, szlljunk harcba, gyzzk le a nehz sgeket! Hogy ez mirt szksges, ahhoz termszetesen meg kell nzzk a kimenetelt jelz lapot is. Az egyik legrdekesebb esetem pp a pikk nyolcas lappal volt kapcsolatban. Egy hlgy abban krt tancsot a francia krtytl, hogy fogadjon-e magnnyomozt frje felttelezett htlensge miatt? A tancs esetben jtt ki ez a krtya, a kimenetelnl pedig egy furcsa, faramuci lapot lttunk, mr nem emlkszem konkrtan melyiket, de a kiraks azt javasolta neki, hogy szedje ssze az erejt, tegye meg ezt a nehz, nem ked ves dntst, br a dolog kimenetele nem azt fogja hozni, amit szeretne. A magnnyomoz jelents kidertette, hogy a frjnek ugyan nincs msik kap csolata, de egy drogos gybe keveredett. A krdezett dolog teht nem azt hozta, amit vrt, de mgis szksgszer volt. Szerencsre a hlgy mg id ben ki tudta rngatni a frjt a bajbl.

Pikk Hetes Kulcsszavai: vgy, remny, amirt meg kell kzdennk Ezt a krtyt a legtbbszr akkor s olyan laphelyeken szoktam ltni, amikor valamifle korbbi vgy, terv kerl letnkben eltrbe, de ennek a
136

megvalstsrt kzdennk kell. Ez nem is csoda, hisz mint tudjuk, a hetes lapok a harc ltali elrejuts lapjai, s persze, a pikk lapok esetben ez kicsit nehezebb harc. Lttam pldul olyan laphelyen, ahol azt krdeztk, hogy a krnyezet tmogat-e bennnket? Nos, itt azt rulta el, hogy (ebben az esetben) pp ez az, amirt meg kell kzdennk, teht fel kell tennnk a krdst, hogy vajon annyira fontos-e, hogy msok tmogassanak bennnket? Sok esetben bels erre, az akadlyok legyzsre buzdt.

Pikk Hatos Kulcsszavai: nmegfigyels, mly gondolatok, meditci, zrkzott idszak Ez a lap hasonlt a tarot Remetjre, ugyanis vagy egy kicsit megrekedt, amolyan beszorult idszakra utal, vagy arra, hogy most pp erre a zrkzott sgra, visszavonulsra van szksgnk. Tancs esetben azt mondja, hogy vonuljunk kicsit vissza, ne erltessk ezt a dolgot. Ha ebben az eseten a kimenetelnl j lapot ltunk, akkor pont ez a visszavonuls hozza meg a sikert, ha amaz kedveztlen, akkor ez a dolog nem a mi utunk, engedjk el. nismereti, illetve minden tulajdonsgra vlaszt keres kiraksnl egy elmlylt, csendes, kicsit magnyos egynt sejtet, ami nem felttlen rossz tulajdonsg.

Pikk ts Kulcsszavai: elvrs, kitarts Nem a legkedvezbb lap, harcra, kitartsra, nehzsget legyzsre int, vagy pp ezekrl rulkodik. Prkapcsolati kiraksoknl utalhat a partner fokozott elvrsra velnk szemben. nismeretnl lehet, hogy mi magunk vrunk el sajt magunktl tl sokat.
137

Pikk Ngyes Kulcsszavai: zrkzottsg, csendes szenveds Ez a lap hasonlt az elz ketthz, tulajdonkppen csak rnyalatnyi a klnb sg. Egy elvonult, nem kedvez, sok esetben kicsit magnyos idszakra utal. Gyakran szoktam olyan esetekben tallkozni vele, ami egy csendes szenvedsrl szl idszakrl szl. A legutbb pldul egy elg savany hzassgban l hlgy esetben lttam a 12 lapos horoszkpos kiraks hete dik laphelyn, amit aligha kell magyarznom. Pikk Hrmas Kulcsszavai: prbattel, fltkenysg Gondterhes, nem kedvez lap. Ha a krds magnleti, akkor utalhat sze relmi hromszgre, vitra, fltkenysgre, ha ms jelleg, akkor egy nehe zebb prbattelre. Kimenetel esetben valszn, hogy ez a dolog nem hoz neknk tl ked vez eredmnyt. Tancs esetben nehz prbattelre int, s ebben az esetben a kimenetelt jelz lap rulja el, hogy kell-e, rdemes-e belefognunk? Sok esetben zavaros, nehz bels lelkillapotrl vagy idszakrl rulkodik.

Pikk Kettes Kulcsszavai: titok Kedveztlen lap, valami titokrl, elhallgatott dologrl van sz, ami per sze lethelyzet szerint annyifle dolog lehet, mint ahny krds merlt fel. Valszn, laphely szerint valami olyan dolog van jelen, amirl nem tudunk, amire nem is szmtunk, de ami nagyon rosszul hat rnk. n legutbb olyan laphelyen lttam, ami arrl vilgostott fel, hogy mi vezetett konkrtan ehhez a dntshez. Nem is lepdtem meg, hogy a krde z nem akart erre vlaszolni, de zavarba jtt. Vannak olyan dolgok, ame lyekrl mg neknk, jsnknek sem szabad az gyfeleinket faggatnunk.
138

A magyar krtya lapjainak jelentse


A magyar krtya 32 lapbl ll, s hasonlatosan a tarot-hoz vagy a francia krtyhoz, ezen bell ngy-ngy szn van. Ezek kzl a piros lapok (a tarot kelyhek, illetve a francia kr megfele li) az rzelmek, szeretet lapjai. Az asztrolgibl ismert elemek kzl a vzhez hasonlt. A tk lapok (amelyek a tarot rmk lapjaihoz s a francia krtya kr lapjaihoz hasonlatosan) az let gyakorlatias, anyagi oldalait szimbolizljk. Az asztrolgia elemei kzl a fld elemnek felel meg. Ez a kett (akrcsak a francia krtyban a piros szn kr s kr lapok) nagy ltalnossgban inkbb kedvezek, ami persze nem azt jelenti, hogy a kvetkez kett csoport tagjai ne lehetnnek j jelentsek. A zld lapok (azaz a tarot bot s a francia krtya treff lapjainak testv rei"), az asztrolgiai tz elemnek megfelelen nyzsgsebb, elevenebb let helyzetet mutatnak. Gyakran utalnak lekzdend akadlyokra. A makk lapok (a leveg elem lapjai, azaz a francia krtya pikk lapjainak s a tarot kelyhek lapjainak megfeleli) a legnehezebbek. Nehzsgekre, legyzend akadlyokra, olykor karmikus akadlyokra utalnak. A magyar krtyban sznenknt 8-8 lap van. Termszetesen itt is a ngy szmozott lap (hetes, nyolcas, kilences s tzes) cskken rtkben csek lyebb jelentsek, mint az udvari lapok. (Br meglehetsen kevs, mond hatni rnyalatnyi klnbsg van pldul a piros tzes s kilences kztt.) Ellenttben a francia krtyval (az n rtelmezsem szerint) az egyes szmozott lapoknak nincs olyan egysges jelentse, vagy legalbbis csek lyebb mrtkben. A hetes s a nyolcas mindig valami kisebb, az adott szn szerint jelentktelenebb dolgot mutatnak, a kilencesek ltalban valami for dulatot mutatnak, a tzesek pedig valamifle megbklsre, egyenslyba kerlsre utalnak.
139

rdekessg s eltrs a francia krtyval szemben, hogy az udvari lapok ritkbban mutattak konkrt szemlyeket. Egyes krtyajsok szerint a piros fels frfi krdez esetben a krtyavet szve hlgyre, hlgy krdez ese tben sajt magra is utalhat. A piros kirly pedig frfi krdez esetben utalhat a krdezre, hlgy krdez esetben a krtyavet n szerelmre. Ha konkrt szemlyt mutattak, akkor a kirlyok inkbb frfiak, a felsk pedig hlgyeket lehettek. Az udvari lapok (als, fels, kirly s sz) fontosabb jelents dolgokra utalnak, mint a szmozott lapok. Az albbiakban (hasonlatosan a francia krtya lapjainak lershoz) cskken erssgi sorrendben mutatom be a lapokat (azaz minden egyes sznnl az ersebbtl a gyengbbig haladva).

Piros lapok
A magyar krtya legkedvezbb lapjai, ugyanis ebbl a fajta lapbl mind a nyolc kedvez jelents, persze, minl ersebb a lap, annl jobb. Szerete tet, szerelmet vagy legalbbis pozitv dolgot mutatnak, ha teht egy-egy kiraksban dominnsak a piros lapok, ott sok rzelmet visznk a dologba.

Piros sz Kulcsszavai: siker, beteljesls, nagyszer fejlemny A magyar krtya legkedvezbb lapja. Ez termszetesen nem csak akkor igaz, ha a krds magnleti jelleg volt. Laphelyzet szerint ahol tallko zunk vele, ott olyan remek fejlemnyre szmthatunk, ahol valami rzelmi leg is jl rint bennnket. Ha kimenetel laphelyen ltjuk, biztosak lehetnk a sikerben. Tancs ese tben optimizmusra, lelkesedre biztat.
140

Gyakran szoktam trskapcsolati kiraksoknl ltni annl a flnl, aki na gyon szereti a msikat. Lttam pldul az adott krdsben tancsot ad kiraksok 11.-dik helyn ismertetett kiraksnl, ahol arra keresnk vlaszt, hogy mennyiben irny tom n, s mennyiben a sors az esemnyeket. A jobb oldali kzps laphe lyen llt, teht nagyon hangslyozottan jelezte, hogy a krdez a jelenben nagyon ersen maga irnytja az lett.

Piros Kirly Kulcsszavai: kedvez kimenetel, hatrozottsg Emltettem, hogy a magyar krtya udvari lapjai esetben ritkbban k vetkeztethetnk konkrt szemlyre, mint a francia krtynl, de (fknt ha a krds szerelmi jelleg volt), akkor frfi krdez esetben jelezheti magt, a krdezt, hlgy esetben a krdez n szerelmt, vlasztottjt, trst. (Per sze, csak akkor, ha ezt a krds jellege nagyon egyrtelmen mutatja.) A legtbbszr azonban egy frfias, hatrozott, pozitv, kedvez dntst vagy kimenetelt jelez, ami rnk rzelmileg is j hatst gyakorol. nismereti kiraks esetben klnsen kihangslyozza az illet frfias tulajdonsgait, ami termszetesen hlgy krdez esetben is lehetsges. Pldul annl a laphelynl, hogy hogyan hatunk a klvilgra, gyakran szo kott kijnni btor, hatrozott, a sorsukat irnyt hlgyek esetben.

Piros Fels Kulcsszavai: kedvez rzelmi helyzet A piros fels inkbb egy nies" jelents lap. Ha a krdez hlgy, ak kor utalhat a krdezre sajt magra, ha pedig a laphely s maga a krds indokolja, akkor egy kedves, segt szndk hlgyre, frfi krdez eset ben szve hlgyre. Lttam pldul a Kelta Kereszt kiraksnl az els laphelyen, ami magt a
141

jelenlegi helyzetet mutatja. A krdez r valban akkor a legfontosabbnak kialakul j szerelmt lte meg. Szerencsre a rajta fekv kettes lap s a kimenetelt jelent krtya is piros volt, ami sikert sejtetett a szmra. Ezen mg az sem vltoztatott, hogy az adott kiraksban a kilences laphelyen (ami bels flelmeinket mutatja) egy szorongsra, flelmekre utal lapot lttunk, ami jl brzolta a fiatalember aggdst a krdezs pillanatban.

Piros Als Kulcsszavai: lehet kzeli rokon, bart, de lehet kedvez esemny, rzelmi siker is. Ha a krds konkrtan arra utal, vagy egyrtelmen az derl ki a krds bl, akkor utalhat egy kedves, kzeli rokonra vagy bartra, de a legtbbszr inkbb valami pozitv rzelmi fordulatot jelent. Lttam pldul a dntsi helyzetek harmadik helyn ismertetett ngyla pos kiraksnl, a hrmas lapon, ami a krtya tancst mutatja. Itt ez term szetesen optimizmust, a krdsbe val btor belefogst mutat. Ms esetben a ngyes laphelyen, azaz ugyanebben a kiraksi mdban a kimenetelnl lttam, ami a dolog olyan jelleg kedvez alakulsra utal, ami egyben rzelmileg is jl hat rnk. Magnleti kiraksoknl szeretetet, pozitv rzelmeket mutat, amit aligha kell magyarznom.

Piros Tzes Kulcsszavai: kibkls, megbklst hoz rzelmi fordulat Mint azt tudjuk, a magyar krtya tzes szm lapjai gyakran szoktak va lamifle megbklsre utalni, ami a piros tzesnl fokozottan gy van. Na gyon sokszor szokott akkor kijnni, amikor egymssal vitban ll felek megbklst tallnak egymssal. Nem kizrt, hogy egy rgebbi szerelem feljulst, azt a bizonyos felmelegtett tlttt kposztt" szimbolizlja.
142

Lttam pldul a trskapcsolati kiraksok harmadik helyn ismertetett mirl szl ez a kapcsolat" nev kiraksnl a baloldali els laphelyen, ami a krdez indtkait jelzi ebben a kapcsolatban. Valban igaz volt, amit a piros tzes itt jelzett, mert egy korbbi szerelmet kezdtek jra, mghozz a krde z hlgy akaratbl. Szerencsre a trs megfelel helyn ll laphelyen is piros krtya llt, gy a partnemek ez nagyon is a kedvre volt. Termszetesen akkor is nagyon kedvez krtya, ha nem olyan kiraks ban tallkozunk vele, ami magnletre vonatkozik. Ebben az esetben val szn, hogy a lap helyzete szerint valami olyan jelleg pozitv dolgot mutat, ami nem csak jl alakul, hanem rzelmileg is jl hat rnk. Olyan esetekben, amikor azokon a helyeken jtt ki, ahol a krnyezetnk esetleges tmogatsrl krnk felvilgostst, nem kizrt, hogy pp egy olyan szemly fog segteni, akivel ennek az gynek a kapcsn kerlnk kzelebb vagy bklnk meg egy esetleges vita utn.

Piros Kilences Kulcsszavai: j szerelem vagy kedvez rzelmi fordulat A kilences lapok a magyar krtyban valamifle fordulatra utalnak, s mivel a piros lapok az rzelmek lapjai, nem nehz rtelmezni a jelentst. Ha a szituci lehetv teszi, akkor gyakran jelez vagy egy j szerelmet, vagy egy adott szerelmen belli kedvez fordulatot. Persze, nem kizrt, hogy csak" azt jelenti, hogy az adott gy a szmunk ra valamifle kedvez rzelmi fordulatot hoz. Lttam pldul a Patk alak, konkrt eldntend krdsben segtsget nyjt kiraksnl, az els laphelyen, ami a jelenlegi helyzetet, az illet hoz zllst mutatja a tmhoz. Igaz, hogy a krds munkahely vltsra vonat kozott, de kiderlt, hogy gyfelem pp akkor tallt egy olyan j munkt, amire egsz letben vgyott. (Sajnos a ngyes s az ts lapok, teht a rvidebb s hosszabb tv kimenetelt mutat kt krtya) negatv lapok vol tak, ami nem sok jt sejtetett, hogy meg is kapja a vgyott munkt.

143

Piros Nyolcas Kulcsszavai: j hr, vidmsg A nyolcas lapok nem annyira jelents dologra szoktak utalni, de ha ezt a lapot ltjuk, legyen az a mottnk, hogy kis j hr is j hr. Knnyen lehet az is, hogy csupn egy kellemes napot vagy egy vidm rzelmi llapotot jelent. Lttam pldul a dntsi helyzeteket segt kiraksok nyolcadik helyn lert, htlapos kiraks baloldali msodik helyn, ami az adott krdshez val tudatos hozzllsunkat jelenti. Azt rulta el, hogy az illet optimistn, der sen ll a feltett krdshez, legalbbis tudatosan. Egy msik esetben ugyan ennl a kiraksnl a jobboldali oszlopnl, a krtya tancsnl lttam, ami x egy kicsit tbb bizakodsra biztatta az illett. Ha kimenetel laphelyen ltjuk, akkor egy kisebb mrtkben ugyan, de mgis rzelmileg rnk kedvez kimenetelt mutat. nismereti kiraks esetben ders alaphangulatot mutat.

Piros Hetes Kulcsszavai: rzelmi bklybl menekls, vagy kisebb j hr .

Ez a legkisebb rtk piros rtk krtya, de mgis kedvez a jelentse, mint minden piros lap. A specilis jelentse az, hogy utalhat valamifle rzelmi bklybl val szabadulsra, ami persze nem csak trskapcsolati krds esetben lehets ges. Erre j plda volt, amikor a lajtorja nev kiraksnl a msodik helyen jtt ki, ami az adott krdsben val fejldst jelenti. A krdez a szakmai sikerre volt kvncsi, m kiderlt, hogy ebben egy negatv hats bartsg akadlyozta. Egyrtelm volt teht az rzelmi bklytl val megszabaduls ignye. Ha azonban a laphelyzet semmikpp nem indokolja, hogy valami rzel mi megktttsgtl kell megszabadulnunk, akkor inkbb egy ders, vidm alaphangulatot mutat, ahogyan ezt a legkisebb rtk piros laptl elvrhat juk. 144

Zld lapok
Nem annyira jelents lapok, m mivel az asztrolgiai elemek kzl a tznek felelnek meg, sokszor egy kicsit nyzsgsebb lethelyzetre utalnak. A zld szmozott lapok kevsb fontos esemnyt vagy kimenetelt mutatnak, a ngy kirlyi lap pedig nehzsget, rossz esemnyt, gondot.

Zld sz Kulcsszavai: kedveztlen esemny, esetleg baleset Emltettem, hogy a kirlyi zld lapok kedveztlenek, s mivel ez a leger sebb zld krtya, gy ez kzlk a legrosszabb. Ritka esetben mutat balese tet, legfeljebb akkor, ha ezt a krds vagy az lethelyzet indokolja. m a baleset" lehet tvitt rtelm is, azaz valaminek a baljs alakulsa. Lttam pldul az Ankh nev dntsi helyzetet segt kiraksban a hatos laphelyen, ami a krds kimenetelt mutatja. Az illet egy klfldi munka vllals sikerre volt kvncsi, s elgg megijedt, amikor ezt az esetleg bal esetet is jelezhet lapot ltta meg ezen a helyen. A krtya tancsa ellenre belefogott az utazsba s az (br balesetet nem hozott), de katasztroflisan sikerlt. Ha tancs laphelyen jn ki, akkor (fggetlen a kimeneteltl) azt jelzi, hogy ne fogjunk bele ebbe a dologba.

Zld Kirly Kulcsszavai: kedveztlen esemny vagy rossz szndk frfi Emltettem, hogy a magyar krtyban klnsen vatosan kell bnnunk azzal, hogy a lapokat konkrt szemllyel azonostsuk, de olykor mgis el szokott fordulni, hogy egy rossz szndk frfit mutat, termszetesen akkor, ha a krds s az lethelyzet ezt indokolja. (Erre a leggyakoribb eset az, amikor olyan helyen jn ki, ahol a krnyezetnk esetleges tmogatsrl
145

vagy htrltatsrl krnk felvilgostst. Persze, ebben az esetben sem biztos, hogy felttlen egy rossz szndk frfi keresztezi a tervnket, de nagyobb a valsznsge.) A legtbbszr inkbb valami rosszul alakul, nehzkes, kedveztlen dolgot mutat, ami klnsen akkor rossz hats, ha a kimenetel laphelyn ltjuk. nismereti kiraksok esetben bels megtorpansra, lelki dolgaink nehzkes alakulsra utal. Azt jelzi, hogy valamin sajt magunkban vltoztatni kell. Lttam pldul a Mdostott kelta Kereszt nev kiraksnl a hrmas lap helyen, ami azt jelzi, hogy mi az, amire jelenlegi vgyainkbl kszek va gyunk? Nos, az illet a krds idpontjban egy nagyon megrekedt let helyzetben volt, amikor szinte semmit nem tudott az elkpzelseibl megva lstani. (Igaz, a msodik laphelyen is egy kevsb rossz zld lap llt, ami azt jelezte, hogy igazn jelents pozitv vgyai nem is voltak.)

Zld Fels Kulcsszavai: fltkenysg Nagyon gyakran szokott ez a lap olyan lethelyzetben kijnni, amikor valami fltkenysg, rmnykods keresztezi az utunkat, ami lehet akr magnleti jelleg is, de lehet szakmai is. Ha a krds semmikpp nem indokol ja a fltkenysget, akkor is valami nehezebb esemnyt, htrltatst jelez. Ha kimenetel laphelyen jtt ki, akkor kudarcra, nehzsgre, a krds rossz alakulsra utal. Lttam pldul a vlsgbl kivezet kiraksok msodik mdozatban, a fels els laphelyen, ami azt rulja el, hogy miben vagyunk mi magunk hibsak, hogy ez a vlsg ltrejtt. Nos, az illet negatv hozzllsa, flt kenysge okozta azt a vlsgot, amiben hzassgnak a megromlsa sodorta. Hogy szintn a vlsgbl kivezet kiraksok kzl hozzunk pldt, egy msik esetben a vlsgkezel kiraksok harmadik helyn ismertetett ngyla pos kiraksnl jtt ki, a hrmas laphelyen, ami arra utal, hogy mi a nehz helyzetbl a kit? Nos, itt egyrtelmen a fltkenysg vagy ms negatv magatartsi minta lekzdsre adott javaslatot.
146

A ht lapos konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks esetben a harmadik laphelyen egy sikeres vllalkoz gyfelemnek azt rulta el, hogy a krnye zetben nhnyan (vagy akr tbben is) fltkenyek r.

Zld Als Kulcsszavai: remnyvesztettsg, esetleg rossz hivatalos levl Mint a kirlyi zld lapok, ez sem kedvez, m ezek kzl a legkevsb rossz hats, hisz a legkisebb rtk. A leggyakrabban egy bels remnytelennek rzett llapotra utal, ami le het lethelyzet szerint valban egy remnytelen dolog, de lehet egy csupn tmenetileg depresszisabb llapot. Kimenetel esetben a legkedveztlenebb a jelentse, hiszen arra utal, hogy ez a krds nem sikerl. Tancs esetben jelezheti azt is, hogy hagyjunk fel ezzel a krdssel, de azt is, hogy gyzzk le a remnytelen rzsnket. Ez attl fgg, hogy az adott kiraksban a kimenetel laphelyen milyen krtya ll. Lttam pldt, hogy (br ez a lap jtt ki tancsknt), a kimenetel a Piros Asz volt. Ebben az esetben az illetnek egy csekly bels flelmet kellett legyznie s hinni benne, hogy a feltett krds sikerlni fog. Ms esetben azonban a kimene telnl egy negatv makk lap llt, ebben az esetben teht azt tancsolta neki a krtya, hogy adja fel a dolgot. Olykor jelenthet valami kedveztlen hivatalos levelet is, ami legjobb esetben bosszsgot hoz a szmunkra.

Zld Tzes Kulcsszavai: nyugalom Mint emlksznk r, a tzes szm lapok ltalban valamifle megbk lst mutatnak, ami nincs mskpp a zld tzesnl sem. A legtbbszr valami nem tl jelents, bks esemnyt mutat. Ha kimenetel laphelyen ltjuk, akkor mutat j kimenetelt, ha pp az volt a vgyunk, hogy nyugalmat tall147

junk. Ha valami nagy sikert szerettnk volna elemi, akkor mrskelten j a jelentse. Egy ambicizus frfi gyfelem fontos kinevezs eltt llt, amikor a magyar krtya tancst krte. A kimenetel laphelyen a zld tzes egy csen des, megnyugvst mutat, mrskeltebb sikerre utalt. Nem kapta meg a vgyott llst, de ksbb pp ez hozta meg a bels bkjt. Ha a krds anyagi jelleg volt, akkor is a fentiekhez hasonlatosan mr skelt sikerre utal. Magnleti vagy emberi kapcsolatok esetben egy kicsit hasonlt a tarot Kiegyenltds lapjhoz. Hozhat vitk utn csendes megbklst, amire nem igazn a nagy szenvedly a jellemz. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok esetben egy nyugodt, nem tl esemnyds idszakra utal.

Zld Kilences Kulcsszavai: vltozs, egyes jsok szerint j egszsg A kilences szm lapok a magyar krtyban a fordulat lapjai, ami gy van ennl a krtynl is. Am hogy ez a fordulat j vagy rossz neknk, arra a krnyez lapok, valamint a krds jellege ad felvilgostst. Ha pldul a krds szerelmi jelleg volt, akkor bizony jobb lett volna, ha egy piros lapot tallunk itt. Magnleti krdsekben ugyanis a zld lapok nem igazn jelen tsek, hinyzik bellk a mly rzs. Anyagi jelleg krds esetben inkbb szintn mrskelt kisebb sikerre utal, m ez (a kilences lap termszete szerint) a korbbi helyzethez kpest mgis jelenthet egy kisebb vltozst. Tbb jsn ezt a lapot a j egszsg lapjaknt szokta emlegetni, ami el len n sem tiltakozom, m azt hozz kell tennem, hogy ezt inkbb akkor mutatja, ha a krds konkrtan egszsggyi jelleg volt, vagy az lethelyzet szerint ez nagyon fontos. Pldul konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok nl lttam olyan idszakokban, amikor az illet kisebb sikeres mtt eltt llt, vagy betegsgbl gygyult fel. nismereti kiraksoknl arra utal, hogy nagyon kis mrtkben, de valami vltozban van bennnk.
148

Zld Nyolcas Kulcsszavai: nem igazn fontos dolog, vagy tbb pihensre van szksg Mint ltalban a hetes s a nyolcas lapok, ez sem igazn jelents, ha te ht valahol tallkozunk vele, ott inkbb arra kvetkeztethetnk, hogy a lap hely ltal jelzett dolog nem igazn fontos. Ez persze akkor a legrosszabb, ha a kimenetel laphelyen ltjuk, mert vagy a sikernk, vagy annak a hatsa lesz jelentktelen. Tancs esetben arra int, hogy gondoljuk t, valban fontos neknk ez a dolog, s csak akkor fogjunk bele, ha a kimenetel laphely kedvez. Lttam pldul egy olyan dntsi helyzetre alkalmazott kirakst, ahol a tancs lap helyn ez a krtya, a kimenetel esetben pedig a zld hetes llt. Azt tan csoltam az gyfelemnek, hogy hagyjon fel a krdssel, amire krtyt vetett, nem rdemli meg a fradozst. Egyes kiraksoknl arra is utal, hogy tbb pihensre van szksgnk. Klnskpp nismereti kiraksoknl jelzi azt, hogy egy kicsit elfradtunk testileg vagy lelkileg. Ha a vilgra gyakorolt hatsunk laphelyn jtt ki, akkor most ne vrjunk csodt, inkbb pihenjnk, tltdjnk fel friss energi val.

Zld Hetes Kulcsszavai: kisebb utazs vagy kommunikcival kapcsolatos dolog, de nem tl jelents A zld lapok kzl a legkevsb jelents, m ennek ellenre gyakran szokott valamifle kisebb hrre, utazsra utalni, ami nem gyakorol fontos befolyst az letnkre. A leggyakrabban azonban a jelentse annyi, amit rviden, tmres gy foglalhatunk ssze, hogy nem fontos". Ha ezt a kt szt behelyettestjk oda, ahol kijtt, azonnal meg fogjuk rteni a lap jelentst. Lttam pldul azon a laphelyen, ahol a krnyezet esetleges tmogats rl vagy segtsgrl krtnk felvilgostst. Nos, megtudhattuk, hogy a
149

feltett krdsben nem igazn szmthatunk embertrsainkrl sem tmogats ra, sem htrltatsra. Egy ms alkalommal a nyolclapos nismereti kiraksnl tallkoztam ve le baloldali als laphelyen, ami azt jelzi, hogy jelenleg merre tart az letnk? A krdez egy kicsit megrekedt, cltalan vagy legalbbis nem jelents c lokkal megldott lethelyzetben volt, amirl maga is elismerte, hogy in kbb egy megtorpanssal azonos.

Tk lapok
Gyakorlatias, a legtbbszr valamifle anyagi jelleg dologra utalnak. A ngy szmozott lap nem igazn jelents, a kirlyi lapok azonban inkbb kedvez j elentsek.

Tk sz Kulcsszavai: siker, szerencse Ha ezt a lapot ltjuk valahol, ott sikerre, kedvez kimenetelre szmtha tunk. Ez persze nem csak azokra a dolgokra igaz, amelyek konkrtan gya korlatias dolgokra vonatkoztak, de azokra a legkedvezbb. Sokszor akkor is szokott valami anyagi vagy gyakorlatias hasznot hozni, ha a krds jellege nem kifejezetten erre utalt. rdekes volt egy alkalommal a dntsi helyzeteknl elsknt ismertetett letterletenknti kiraksnl ltnom a mit tegyek a munka terletn, azaz az els vzszintes sor els laphelyn. Itt azt tancsolta, hogy btran, a sikerben bzva fogjon bele az gyfelem abba az j vllalkozsba, amit akkoriban tervezett. A mellette lv lap (teht ennek a kimenetele) pedig a piros sz volt, ami azt jelentette, hogy a krds pp annyira sikeres lesz, mint amilyen lendletesen belefogott, st, a piros lap jellege szerint mg valamivel tbb szeretet is fog benne tallni. nismereti kiraksoknl egy ers, hatrozott, gyakorlatias bels hozzl lsra utal.
150

Tk Kirly Kulcsszavai: befolysos bart vagy sikeres esemny Konkrt szemlyt ez a krtya akkor mutat, ha erre a krds s az let helyzet egyrtelmen utal. Ebben az esetben egy befolysos, valszn, gazdag jtevt vagy tmogatt ismerhetnk fel benne. Ha azonban olyan laphelyen tallkozunk benne, ami ezt nem indokolja, akkor egy kedvez, sikeres dologra utal. Tancs esetben arra biztat, hogy btran, magabiztosan fogjunk bele eb be a dologba, legynk gyakorlatiasak. Lttam pldul a tancskr kirak sok nyolcadik helyn ismertetett, htlapos, tbbrteg tancskr kiraksnl a hetes laphelyen, azaz ott, ahol a kifel mutatott magatartsra krnk javas latot. Ez egyrtelmen azt tancsolta, hogy a magatartsunk legyen sokkal hatrozottabb, gyakorlatiasabb s btrabb. Egy msik esetben lttam abban a kiraksban, ahol arra keresnk vlaszt, hogy mennyiben irnytjuk mi s mennyiben a sors az esemnyeket? Mr maga az a tny sokat elrult, hogy a jobb oldalon jtt ki, ami ebben a kira ksban azt jelzi, hogy mi vagyunk az irnytk. Ebben az esetben a jelen laphelyn volt, a mellette lv lap pedig egy kevsb ers, szintn tk lap volt, ami mg jobban megerstette, hogy a jelennkben a mi keznkben van a dnts.

Tk Fels Kulcsszavai: tmogat hlgy, vagy sikeres esemny Mint a kirlyi tk lapok ez is kedvez esemnyre vagy kimenetelre utal, no, persze, egy picit kevsb, mint a kirly vagy az sz, de egy kicsit jobban, mint a tk als. Mint a felsk mindannyian", nies jelents lap, de termszetesen konkrt hlgyre csak akkor utalhat, ha ezt a krds egyrtelmv teszi. Lttam pldul a kedvelt Kelta Kereszt kiraksnl a harmadik laphelyen, ami a kzeljvt mutatja. Ez a kzeljv kedvez alakulsra utalt, m hogy
151

mihez kpest, ahhoz termszetesen meg kellett vizsglnunk a tbbi lapot, fknt a hatos s a tzes laphelyet, amelyek a tvolabbi jvt s az gy ki menetelt mutatjk. Szerencsre ebben az esetben mindkett egy-egy mg kedvezbb krtya volt, ami arra utalt, hogy a feltett krds egyre sikereseb ben alakul Egy msik esetben (szintn a Kelta Kereszt esetben) a kilences laphe lyen lttam a tk felst, ami azt mutatja meg, hogy vannak-e ebben a kr dsben esetleges bels flelmeink? m mivel itt ezt csak esetleges negatv lap mutatta volna, a tk fels azt rulta el, hogy flelem nlkl, magabizto san fogunk a dologba.

Tk Als Kulcsszavai: kisebb anyagi elrelps vagy sikeres kimenetel Ha arra vgyunk ppen, hogy a feltett krds a szmunkra ne valami nagy fellendlst, de egy kisebb anyagi elrelpst hozzon, akkor a lehet legkedvezbb ez a krtya. Ha azonban a krds ezt nem indokolja, akkor inkbb egy kisebb sikeres lpsre utal. Kimenetel esetben pldul ltalban egy nem annyira jelents, de mgis sikeres alakulsra kvetkeztethetnk belle, ami j hr, ha nem tl nagyon az elvrsaink. Prkapcsolati kiraksnl tallkoztam vele a baloldali legals laphelyen, ami a sajt kifel mutatott magatartsunkat mutatta az adott kapcsolatban. A mellette lv, teht a trs kifel mutatott laphelyn a piros kirly llt, ami azt rulta el, hogy jelenleg a trs tbb rzelmet mutatott az adott kapcsolatban, a krdez inkbb egy csendesebb pozitv, jzan magatartst mutatott. nismereti jelleg laphelyeken higgadt, jzan, kiegyenslyozott bels rzsre vagy a vilgra gyakorolt emilyen hatsrl beszl. Olyan helyen, ahol esetleg a klvilg tmogatsrl krtnk felvilgos tst, egyfajta mrskelt, m mgis kedvez segtsgrl vall.

152

Tk Tzes Kulcsszavai: csendes gyakorlatias hozzlls A tzes lapok ltalban valamifle megbklst mutatnak, ami ebben az esetben a legtbbszr egy mrskelt anyagi sikert, vagy pedig valamifle jzan gyakorlatias hozzllst jelent. Lttam pldul a prkapcsolati kiraksoknl a harmadik helyen ismerte tett, mirl szl ez a kapcsolat nev kiraksnl, a baloldali kzps laphe lyen, ami a krdez jelenlegi alaprzseit mutatja. Amolyan vltozsoktl mentes nyugodt bkt rzett az adott kapcsolatban, mint amit hsz ves hzassg utn szoktak rezni az emberek. A mellette lv laphelyen azon ban egy ersebb, szintn tk lap llt, ami (ha nem is jelentsen), de mgis azt rulta el, hogy a trsa jelenleg valahogy aktvabb volt a kapcsolatukban. m az a tny, hogy mind a kt krtya azonos szn volt, azt jelentette, hogy az alaprzseik szinkronban voltak, mg akkor is, ha az egyik rzsei egy kicsit intenzvebbek voltak. Egy msik pldval lve lttam az egyb kiraksoknl a csakrnk mk dseirl szl kiraksnl az illet kommunikcirt felels csakrjnl. Ez itt egy mrskelt, de pozitv mkdsre utal, s jelzi azt is, hogy az adott laphely rtelmben az illet kommunikcija gyakorlatias.

Tk Kilences Kulcsszavai: kisebb kedvez anyagi fordulat Ha nem a lott fnyeremnyre vagy egy jelents elrelpst hoz lls elnyersre krtnk vlaszt, akkor ez egy kedvez lap. A legtbbszr kisebb anyagi elrejutst jelez, hiszen mr tudjuk, hogy a kilences szm lapok a fordulat lapjai, a tk lapok esetben pedig magrt beszl, hogy a leginkbb vagy konkrtan anyagi, vagy arra is hatst gyakorl fordulatrl van sz. A mottja a leginkbb az a trfs monds lehetne, hogy kis pnz is pnz. Persze, az mindig egynfgg, hogy ki mit rt kis vagy nagy pnzen? Ha olyan laphelyen jtt ki, ahol egyltaln nincs szerepe az anyagiaknak, akkor egy mrskelt sikerre, inkbb csendes stabilizldsra utal.
153

Lttam pldul az egyb kiraksoknl a harmadik helyen lert, mi a c lom s milyen t vezet hozz" nev kiraksnl, a hatos laphelyen, ami azt mutatja meg, hogy ebben az idszakban karmikus vonatkozsban mi az illet clja? Nos, ez a lap itt arrl rulkodott, hogy az illet most nem igazn lnyeges karmikus ciklusban van, azaz letben most inkbb a nyugalom nak, taln az ergyjtsnek van szerepe, mint a jelents nagy terveknek.

Tk Nyolcas Kulcsszavai: htkznapi, nem jelents dolog Ez a krtya a legtbbszr akkor szokott kijnni, amikor valamifle nem tl lelkesen, de nem is utlattal vgzett, htkznapi dolog kerl letnk fkuszba. Nem jelents lap, vagyis nem igazn mutat fontos dolgokat, nagy sikert. Ha kimenetel esetben jtt ki, akkor szmthatunk r, hogy ez az gy va lahogy a mindennapokba fog torkollni, azaz jelents sikert nem hoz Lttam pldul a vlsgbl kiutat kezel kiraksok els helyn ismerte tett, egy kapcsolat bels konfliktusait feltr kiraks a kettes laphelyen, ami a trs tudatos szndkait mutatja. Mellette, azaz a krdez azonos laphelyn,(ami a sajt tudatos hozzllst mutatta az adott kapcsolatban) a piros fels llt, ami egy sokkal ersebb s rzelmesebb lap. Ez teht azt rulta el, hogy a krdez akkoriban sokkal tbb rzelmet, szeretetet visz ebbe a kap csolatba. A partner inkbb egyfajta mindennapi dologknt llt (legalbbis tudatosan) a kapcsolathoz.

Tk Hetes Kulcsszavai: kisebb przai dolog Ez a lap nagyon hasonlt a tk nyolcashoz, hiszen ez is valamifle kisebb (st, egy fokozottal mg jelentktelenebb) dologra utal. Ahol teht ezt a krtyt ltjuk, azt a laphelyet a leginkbb el is hanyagol hatjuk, mintha csak az lenne a szmunkra odarva, hogy nem jelents.
154

Lttam pldul a 12 lapos horoszkpos kiraksnl a kettes helyen, ami a pnzgyeket, anyagiakat mutatja. Nos, ez a krtya nem is annyira rossz anyagiakat vagy ezen a terleten belli katasztrft mutatott, hanem sokkal inkbb azt, hogy ebben az idszakban az illetnek a pnzgyek nem igazn kerlnek lete fkuszba, nem lnyeges a szmra ez a krds. Egy msik konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksban az ezek kztt a msodikknt ismertetett htlapos kiraksnl tallkoztam ezzel a lnyegtelen lappal, mghozz a harmadik laphelyen, ami azt rulta el, hogy jelenleg tmogat-e vagy htrltat valaki a trekvseinkben? Nos, ez a krtya a maga rvid tmr nem jelents" rtelmezsvel azt vlaszolta, hogy sem jelents tmogatsra, sem akadlyoztatsra nem kell mostanban szmtanunk, m ez a krds nem is igazn lnyeges a sz munkra.

Makk lapok
A magyar krtya legkedveztlenebb lapjai. Gondokra, akadlyokra, ne hzsgekre utalnak. Minl ersebb szm a krtya, annl rosszabb a lap.

Makk sz Kulcsszavai: nagyon rossz fejlemny, ez a magyar krtya legrosszabb lapja. Gondra, bajra, akr katasztrfra is utalhat, ami persze lethelyzet szerint pp annyifle dolog lehet, ahny krdst tettnk a magyar krtyhoz, vagy ahnyan vagyunk. m ahol ezzel a lappal tallkozunk, ott nincsenek rend ben a dolgaink, gy kell r tekintennk, mint egy int figyelmeztetsre. Persze, soha nem feledjk, hogy a kst nem esszk olyan forrn, mint ahogyan fzzk. Lttam pldul tancskr kiraksnl a kimenetel laphe lyen, mghozz egy fontos nagy utazs eltt. A krtya tancst kr hlgy nagyon megijedt, hogy vajon nem baleset leselkedik r? Tancsom s bels flelmei ellenre mgis belevgott az utazsba. Szerencsre semmi baleset nem rte, de az utazs nagyon rosszul sikerlt.
155

Ha tancs laphelyen ltjuk, akkor azt javasolja, hogy ne fogjunk bele eb be a dologba, mg akkor is legynk vatosak, ha a kimenetel laphelyen kedvez krtyt ltunk.

Makk Kirly Kulcsszavai: kedveztlen kimenetel vagy rossz hats jogi gy Mint tudjuk, minl ersebb egy makk lap, annl rosszabb a jelentse. Nos, az sz utn ez a msodik legersebb krtya, gy teht csak egy kicsit kevsb rossz hats, mint az elbbi volt. Ha a krds jellege s az lethelyzet indokolja, akkor utalhat kedveztlen kimenetel jogi gyre. A kirlyok olykor utalhatnak konkrt szemlyekre. Nos, ha biztosak va gyunk benne, hogy a tk kirly valaki ilyesmit jelent, akkor egy kemny, hatrozott, nem j szndk frfit mutat, akitl jobb vakodnunk. Sokat mond ez a krtya, ha nismereti kiraksoknl jtt ki, mert ott egy negatv, frfias, szrs magatartsra utal, aki mostanban nem igazn rzi jl magt a brben. Prkapcsolati kiraksok esetben lttam pldul a ezek kztt harmadik helyen ismertetett, mirl szl ez a kapcsolat nev kiraksnl a ngyes laphe lyen, ami a trs jelenlegi alaprzseit mutatja. A mellette lv helyen, teht a krdez alaprzseinl a zld nyolcas llt, teht abban az idszakban a trs kifejezetten ellensges volt a krdezvel, aki azonban inkbb egyfajta bele nyugvst rzett a viszonyukba.

Makk Fels Kulcsszavai: rosszindulat vagy kellemetlensg n miatt Ha egy konkrt lapot kiemelhetnk gy, hogy ez a rosszindulat lapja, akkor ez a krtya az. Igen gyakran szokott ott s akkor kijnni, amikor vala ki rossz szndkkal kzeledik hozznk, vagy a krdses gy ksbb valami
156

rosszindulatbl fakad htrnyt okoz neknk. Lttam pldul egy esetben kimenetelnl, amikor az gyfl egy fontos j munkba kezdett. Csodlkoz tunk, mert nagyon nagy rmmel fogadta el a kihvst, s az kezdetben sike reket is grt neki. Sajnos azonban az j munkatrsai annyi irigysggel s rosszindulattal kzeledtek hozz, hogy beigazoldott a makk fels jvend lse. Mivel a felsk ltalban gynevezett nies lapok, nem egy esetben szo kott valamifle olyan kellemetlensgre utalni, ami n miatt trtnik, persze, csak akkor, ha a krds ezt indokolja. nismereti kiraksok esetben mlyen el kell gondolkodnunk, hogy va jon mirt lappang bennnk a krtya ltal jelzett terleten valamifle rossz szndk? Biztos, hogy j viszonyban vagyunk a vilggal?

Makk Als Kulcsszavai: hamis bart, becsaps Konkrtan hamis bartra termszetesen csak akkor utal, ha ezt az let helyzet indokolja, m mindenkpp legynk vatosak! Mint minden kirlyi makk lap, kedveztlen esemnyre, valamifle ru lsra, a legtbbszr becsapsra vagy csaldsra utal. Ebben hasonlatos a makk felsre, a klnbsg annyi, hogy az inkbb hlgy szemllyel kapcsola tos negatvumra utal, ez pedig nincs nemhez ktve. Tancs laphelyen jelezheti azt, hogy legynk sokkal vatosabbak, ve gynk figyelembe nem vrt krlmnyeket, ne bzzunk meg felttel nlkl mindenkiben! Persze, ez semmikpp ne paranois gyanakvs legyen, hisz az a tny, hogy egy laphelyen meglttuk a makk alst, mg nem azt jelenti, hogy mindennel s mindenkivel bizalmatlannak kell legynk. Tancs laphe lyen utalhat arra is, hogy neknk, sajt magunknak kell legyznnk a gya nakvst. A legrdekesebb a szmomra az volt, amikor trskapcsolati kiraksban a trs kifel mutatott magatartsnl lttam. A krdez elrulta, hogy frje szinte krsn gyanakv s fltkeny, amivel valsggal megfojtotta a hl gyet.
157

Makk Tzes Kulcsszavai: konfliktus, vesztesg Br a tzes szm lapok ltalban valamifle megbklsre szoktak utal ni, a makk tzes sajnos mgsem kedvez krtya, mint ltalban a makk la pok. Nem annyira megbklst, mint inkbb vitt, viszlyt, konfliktust jelez. Ez persze annyifle dolog lehet, mint ahny lethelyzetben s laphelyen kijtt. Nem biztos, hogy konkrtan egy adott szemllyel mutat vitt, hanem lehetsges az is, hogy maga az gy alakul a szmunkra kedveztlenl. A Kelta Kereszt nev kiraksban a kzelmlt laphelyn, az ts helyen lttam. Az illet valban pp egy akkoriban trtnt anyagi vesztesg miatt krte a krtya tancst. Szerencsre a jvt jelz laphelyeken mr kedve zbb lapok lltak. Mg kedveztlenebb a jelentse akkor, ha trskapcsolati kiraksoknl jn ki, br ebben az esetben lehetsges az is, hogy egyfajta tancsot kapunk a makk tzestl, hogy fggesszk fel a vitt, oldjuk meg a konfliktusunkat. Erre a legjobb plda az volt, amikor prkapcsolati kiraks esetben pont azon a helyen tallkoztam vele, ami azt rulta el, hogy mi az, amiben ezen a kapcsolaton javtani tudunk.

Makk Kilences Kulcsszavai: hamis bart vagy nehzsg Ennek a lapnak a jelentse hasonlt a Makk Alsra, csak termszetesen annl valamivel cseklyebb jelents. Azaz annl valamivel kevesebb ne hzsget, vagy kevsb rt szndk bartot mutat, de ahol megltjuk, ott nem rt vatosnak lennnk. Hamis bartra ltalban olyan helyzetekben utal, ha a krds ezt konkr tan indokolja, vagy ha olyan laphelyeken ltjuk, ami kifejezetten azt mutatja meg, hogy krnyezetnk segt vagy tmogat bennnket. Persze, ebben az esetben sem biztos, hogy ebben az gyben mindenki ellennk van, de valaki mgis rt szndkkal van az irnyunkba, ami jelentsebb hats, mint a
158

tbbiek segtsge. (Hisz ha ez nem gy lenne, akkor valszn, itt egy ked vez lapot lttunk volna.) A legtbbszr azonban inkbb azt rulja el, hogy ebben a krdsben va lami szokatlan nehzsg, legyzend akadly merl fel, vagy a kimenetel nem gy alakul, ahogyan szerettk volna, vagy ksbb merl fel valami nehezebb dolog. Lttam pldul a 12 lapos horoszkpos kiraksnl a tzes laphelyen, ami a hivatst mutatja. Ez volt az adott kiraksban az egyetlen makk lap, ami elrulta, hogy a krdeznek jelenleg egyedl a munkjban vannak gondjai.

Makk Nyolcas Kulcsszavai: betegsg vagy kedveztlen fordulat A betegsg kulcssztl ne ijedjnk meg, mert nem biztos, hogy azt jelzi, feltve ha nem konkrtan erre utalt a krdsnk. Ebben az esetben is lehet kisebb egszsggyi panasz, gyengesg, nem kicsattan egszsg. Am akr konkrt betegsget jelent, akr nem, az biztos, hogy nem sze rencss lap. Utalhat tvitt rtelemben valaminek a beteges mkdsre, rossz alakulsra. Ne feledjk azonban el, hogy mivel a makk lapok kzl a hetes eltt a leggyengbb lap, nem annyira rossz a hatsa, mint a nla ersebb makk lapok. Lttam pldul az Ankh nev kiraksnl az els laphelyen, ami arrl rulkodik, hogy mi vezetett ehhez a dntshez? Ebben az esetben valban konkrt betegsgrl vallott a makk nyolcas, ugyanis a krdez egy j alter natv gygyterpia kimenetelrl krt tancsot. Ez magrt beszlt, hiszen a krds elzmnye ez volt. Szerencsre a kimenetel laphelyen nagyon ked vez lapot lttunk, gy rmmel mertem neki javasolni az j terpit. Prkapcsolati kiraksban nem egyszer arra utal, hogy az a szemly, aki nl ltjuk, valami elakadst rez ebben a kapcsolatban (ami persze laphely szerint lehet rzelmi, tudati jelleg, vagy a kifel mutatott magatartsban val gond).

159

Makk Hetes Kulcsszavai: kisebb gond, nehzsg A makk lapok kzl el a legcseklyebb rtk, teht a rossz dolgok k zl a legkisebb rosszra utal. De azrt ha megltjuk, mgis legynk vatosak, mg akkor is, ha a legtbbszr inkbb valami csekly bosszsgot jelez. Lttam pldul a konkrt tancsot ad kiraksok esetben negyedik he lyen ismertetett hatlapos kiraksnl, a msodik hrom krtya egyikeknt (teht azok a lapok kztt, ami a kimenetelt mutatja). Az eltte s a mgtte lv lapok pirosak, mghozz ha jl emlkszem, ers lapok voltak, ami azt jelentette, hogy a krds kimenetelben sikeres lesz, m a makk hetes rtel mben azrt csszik bele valami nehzsg is, mg akkor is, ha a kt ers piros lap ezt igen csak kpes kompenzlni. Egy msik pldval lve lttam a dntsi kiraksok esetben a hatodik knt lert htlapos kiraksnl a harmadik laphelyen, a kzeljvt mutat helyen. Ez sajnos valban az adott krdsben egy megtorpanst jelentett. Mg kedveztlenebb tette az adott kirakst, hogy a kimenetelnl egy mg ersebb, azaz rosszabb jelents makk lapot lttunk. Ez azt jelentette, hogy a tma mr kezdetben elakad, ksbb azonban mg rosszabb vlik a kimene tele. Ahogy mondani szoks trfsan: lesz ez mg rosszabb is".

160

A cignykrtya kiraksi mdozatai

Mint azt mr emltettem, sok jsn hasonl kiraksokat alkalmaz a ma gyar, a tarot, a francia s a cignykrtyval. Ktsgtelen, hogy lteznek kira ksok, amelyek hasznlhatak brmelyikkel, de nem szabad elfelejtennk, hogy a cignykrtyban csak tbb lap egyms mellett ad valban rtelmez het vlaszt. Ezrt sokkal mlyebb tancsokat kapunk a krtyavetstl, ha a cignykrtyt a kifejezetten erre a clra hasznlatos kiraksokkal faggatjuk. Sok jsn a legbeszdesebb" krtynak tartja. Nos, ktsgtelen, hogy az, de figyelembe kell vennnk, hogy bizonyos dolgokban eltr a korbban ismertetett hrom krtytl. Tbbek kztt ab ban, hogy a lapok elnevezse mr sokat elrul a jelentskrl. A msik h rom pakli lapjait alaposan t kell tanulmnyozzuk, hogy tudjuk, hogy mit jelentenek a lapok. Gondoljunk csak arra, hogy a tarot Uralkodja, a francia krtya kr kirlya vagy a magyar krtya makk sza csak a beavatott szmra br konkrt jelentssel, m a cignykrtya beszdes" lapjai kzl elg rpil lantanunk az rvendezs, Vesztesg vagy a Bosszsg lapokra, s mr sejt jk, hogy mit akar az a szmunkra sugallni. (Persze, azrt a cignykrtyban sem egyrtelm minden lap, de ezt a kvetkez fejezetben meg fogjuk tudni.) A legtbb krtyavet a fontosabb dntshez a tarot, a magyar vagy a francia krtyt hasznlja, az let kisebb dolgairl azonban a cignykrtyt fogja vallatra. Ezrt a cignykrtyt (ha csak nem teljesen ugyanazt a krdst tettk fel), mintegy kiegsztsknt is hasznlhatjuk a tbbi krtyavets mell, hogy bizonyos dolgokrl rnyaltabb vlaszt kapjunk. (n pldul, ha nem konkrt krdssel keresnek fel, akkor elszeretettel alkalmazom a tartottal a 12 la pos, horoszkpos kirakst s mell a hromszg" nev cignykrtys kira kst, amely ms megvilgtsbl brzolja a krdez adott lethelyzett.) De termszetesen minden krtyavet vagy leend krtyavet maga dnti el, hogy mikor melyik kirakst, illetve kiraksokat hasznlja Az azonban kt161

sgtelen, hogy itt amolyan rnyaltabb kiraksokat, mint a mly nismereti vagy egy prkapcsolat bels rzseinek a feltrsra vlaszt keres mdoza tokat nem lehet kutatni. A cignykrtya sokkal inkbb esemnyszinten, mint a bels trtnsek vonatkozsban trja fel a dolgokat. Itt is rvnyes az az ltalnos szably, hogy ugyanezt a krdst csak egy szer szabad feltenni, s ha csak a krds jellege eleve nem msra vonatko zik, akkor hrom hnapnl gyakrabban nem szabad feltenni. Persze, kivtel, ha az lethelyzetben gykeres vltozs trtnik. rdekes klnbsg mg az is, hogy a cignykrtya lapjai sokkal tbbszr utalnak konkrt szemlyekre, mint a korbban bemutatott hrom krtya. Tbb cignykrtys kivetsben elre ki kell vlasztani a krdez szem lyre utal (a neme szerint: Szerelmes n (Szvkirlyn) vagy a Szeret (azaz Szvkirly) lapokat, ami a korbb hrom krtynl szintn ismeretlen. Az albbiakban elszr az ltalam leginkbb hasznlt ht cignykrtya vetsi mdot fogom ismertetni, majd vgig tekintnk a cignykrtya 36 lapjnak a jelentsn.

1. Hromszg kiraks
Az ltalam leginkbb kedvelt s egyben az egyik legegyszerbb cigny krtys kiraks. Keverjk ssze alaposan a lapokat s brhonnan a paklibl vlasszunk ki ht lapot s helyezzk el azokat az asztalra, lefel fordtva az albbi alakzatban:

A hetes laphely, teht a kzpen egyedl ll krtya mutatja azt a hatst, ami a legjellemzbb jelenleg az illet letben. Mivel a cignykrtya lapjai nagyon beszdesek, aligha kell sokat gondolkodnunk az itt ltott lap jelent sn. Valamifle vesztesg trtnt a jelen idszakban, netn valamifle sze rencse? (Vesztesg vagy Szerencse lapok.) Esetleg valamifle anyagi jelleg dolog mostanban az letnkben a legfontosabb? Vagy a szerelem? Ez a krtya azt fogj mutatni, ami a szvnk mlyn a legfontosabb, teht ami a leginkbb foglalkoztat. Az egyes s a kettes lapok a jelent mutatjk. Mint tudjuk, a cignykrtya lapjai ltalban egyttesen adjk meg a vlaszt, teht a kt lapot egyttesen kell rtkelnnk. Tegyk fel, hogy itt a Tolvaj s a Szerelem lapok llnak. Ebben az esetben a krdez jelenben valamifle szerelmi csalds, r mnykods ll. Egy hlgy akkoriban rklt egy hzat, amit ezen a pros laphelyen A Hz s a Szerencse lapokat talltuk. A legtbbszr ez a pros lap jelentse ssze szokott fggeni a hetes lap jelentsvel, hiszen a leginkbb az ll rdekldsnk fkuszban, ami a jelennkben van. Ha a hetes s az egyes-kettes lapok jelentse nagyon eltr, akkor nem igazn lnk a jelenben. Nekem pldul gyakran szokott a hetes laphelyen a Gondolat lap megjelenni, amikor j knyvn trm a fejemet, holott az egyes s a kettes lapok a mindennapi gondjaimat jelzik. A hrmas s a ngyes lapok mutatjk egyttesen a kzeljvt, teht a k rlbell hrom hnapon belli esemnyeket. Az ts s a hatos pedig a tvolabbi jvt, ami ltalban egy vet szokott jelenteni, kivve, ha valami nagyon fontos dolgon jr az esznk (pldul fiskolai felvteli, j munka, hzvtel stb.), ami egy ven bell nem val sulhat meg.

163

2. Flhold
Az elzhz hasonlan ez is egy knny s egyszer, konkrt krds nlkli cignykrtys kiraks, ami a mlt s a kzeljv, krlbell hrom hnapra szl elrejelzst mutatja. Keverjk ssze alaposan a paklit s vlasszunk ki tetszlegesen ht lapot, majd helyezzk azokat lefel fordtva az asztalra:
jv 7.

5.
kzponti 4.

6.

3.
mlt

2.
1.

A ngyes lap mutatja a jelennkben kzponti helyen ll tmt, teht az, ami valban az esznkben s a szvnkben jr. Ha itt a Pnzt, a Szerelmet, a Gyermeket vagy a Hzat ltjuk, aligha kell gondolkodnunk. Ha viszont olyan lappal tallkozunk, ami elvont fogalomra is utalhat (pldul az llandsg, a Gondolat stb.), akkor alaposan magunk ban kell nznnk, hogy a szmunkra mit jelent ez a krtya? Az egyes, kettes s a hrmas lapok jelzik egyttesen a kzelmltat. Az ts, a hatos s a hetes pedig a jvt, azaz a kb. hrom hnapot. Mint minden cignykrtys jslsban, itt is a lapok egyms trsasgban tudnak igazn vlaszolni. Egy frfi esetben lttam a Remny, a Vratlan rm s a Pnz lapokat ezen a hrom helyen. Valban gy is trtnt, az illet szmra egy vratlan nagy sszeg okozott kedvez sorsfordulatot. Egy hlgy azon ban a Remny s a Vratlan rm lapok mellett a Szvkirlyt tallta, amit aligha kell magyarznunk. Nehezebb az rtelmezs, ha a kt kedvez lap mellett egy kedveztlen krtyt, pldul a Tolvajt vagy a vesztesget ltjuk. Ez (lethelyzet szerint) arra szokott utalni, hogy valaki vagy valami veszlyezte ti a sikernket. A legveszlyesebb az, ha a hrom lap kzl a harmadik a roszszabb. Ha az els vagy a kzps az, akkor a kt j krtya hatsa ersebb.
164

3. Mgikus kr
Ez a kiraks abban klnbzik az elz ketttl, hogy itt mi magunk dntjk el, hogy milyen konkrt krdsben krjk a krtya tancst. A ci gnykrtys kiraksi mdokban a tarot-nl kevsb klnlnek el a konkrt krdsre irnyul, illetve konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok, de ezt mgis kicsit az elbbiek kz sorolhatjuk. Krdezzk meg teht sajt magunkat vagy azt, akinek krtyt vetnk, hogy mi az a krds, amire klnsen kvncsi? Valamifle pnzgy? Netn a szerelem? Vagy egy fontos gondolat? Nos, ha ezt sikerlt eldnteni, akkor vlasszuk ki a leginkbb ennek megfelel lapot a paklibl. (Ehhez persze legalbb kicsit ismerni kell a 36 lap jelentst. Ha mg nem ismerjk, akkor olvassuk t ket, hogy ki tudjuk vlasztani, hogy melyik a leginkbb megfelelbb az adott krdsnek. Egy asszony pldul arra volt kvncsi, hogy van-e a frjnek valakije, gy a Fltkenysget vlasztottuk (br szerelmi krdsekben ltalban a Szerelem, a Szvkirly vagy Szvkirlyn szokott vlaszt adni). Egy frfi beteg desap ja jvjre volt kvncsi, gy az zvegyember lett a kivlasztott lap. n a knyveim sikerre a Gondolat lapot szoktak kivlasztani. Nos, most helyezzk a kivlasztott lapot az egyes laphelyre, majd te gynk kr mg hat lapot az albbi alakzatban: 4.
jelen

5. 6.
jv

2.
mlt

3.

7.

1.
problma

Az egyes lap teht a kivlasztott lap, amire kvncsiak vagyunk. A kettes s a hrmas mutatjk ennek a krdsnek a kzelmltjt. A ngyes s az ts a jelent, teht az adott helyzetet a krds pillanat ban, a hatos s a hetes pedig a kzeljvt.
165

A pldknt emltett frfi esetben, aki az desapjra krdezett, a jv laphelyein a Vratlan rm s a Vidmsg lapjait talltuk. Az regr az azt kvet idszakban valban egy nagyon kedvez letperidusban volt, vala mi kisebb, m hirtelen szerencse is rte t. Nehezebb a lapok rtelmezse, ha kt egymsnak ellentmond lap jn ki egy-egy idszakban, pldul a Szerencse s a Vesztesg. Valszn, ez egy vegyes, teht lethelyzet szerint jt is, rosszat is hoz idszakot mutat. Termszetesen nem gyzm hangslyozni ebben a knyvben, hogy egyegy krdsre hrom hnapon bell csak egyszer krdezhetnk, m ha tbb fle dolgot szeretnnk megtudni, akkor ennl a kiraksnl ezt megtehetjk. (Mint ltalban az eldntend krdsekre vlaszt vr kiraksok esetben.) Ha pldul rdekel minket a szerelem, a gyermeknk s a hzunk elads nak a krdse, akkor vlasszuk ki elbb a Szerelem (vagy a Szvkirly, illet ve a Szvkirlyn) lapokat, rakjuk ki r a lapokat az elbbiekben lert m don. Majd tegyk meg ugyanezt a Gyermek s a Hz lapokkal.

4. Kis Kereszt kiraks


Ennl a kiraksnl elszr vlasszuk ki azt a bizonyos szemlyi jell lapot (azaz frfi krdez esetben a Szvkirlyt, hlgy esetben a Szvkirly nt), s helyezzk kzpre az asztalra. Ez utn tegynk kt-kt lapot a sze mlyi lap mell, kettt-kettt pedig felje az albbi alakzatban: 5. 6.

rzsek, gondolatok

3.
mlt

4.

SZ 1. 2.

7.
jv

8.

helyzet alapja

166

Az alatta fekv kt lap (egyes s kettes) mutatja a jelen helyzet alapjait, teht azt az lethelyzetet, amelyen a mostani helyzete, dntsei, motivci alapulnak. Akr konkrt krdsfeltevs nlkli volt a kiraks, akr valami ben tancsot szeretnnk krni a krtytl, ettl a kt laptl sokat megtudha tunk. Egy hlgy pldul ingatlan-csere eltt vetette ki ezt a fajta kirakst. Az als kt laphelyen az Ellensget s a Vratlan rmt tallta, ami bizony kt meglehetsen ellentmond lap. m kiderlt, hogy mr rg ta szeretett vol na a szban forg ingatlantl rokonai ellensgeskedse miatt megszabadul ni, de most jtt egy vratlan lehetsg, hogy ezt meg is tegye. A szemlyi jell mellett balra fekv kt lap (hrmas, ngyes lapok) mu tatjk a mltat. Ez a kt lap ltalban valami mdon kiegszti az elz kt (teht a kiindulsi alapot szimbolizl kt lapot), vagy legalbbis azok jelen tst kiegszti, rnyaltabb teszi. A szemlyi jell feletti lapok (ts s hatos) a krdez rzseit, gondo latait, vgyait vagy flelmeit mutatja. Nem csoda teht, ha gyakran ez a kt lap is igen csak ellentmond egymsnak. Ha mindkett negatv, akkor tele vagyunk ebben a krdsben flelemmel, aggodalommal, ha mind a kett pozitv, akkor remnykedssel. Ha konkrt szemlyt jell lappal tallko zunk itt, akkor az illet (a mellette lv laphely rtelmezse szerint) segthet vagy tmogathat bennnket ebben a krdsben. Lttam pldul egy kiraks nl itt egyms mellett az zvegyasszonyt s a remnyt. Mr nem emlk szem, mi volt a krds, de a krtyavet valban ids desanyja segtsgben remnykedett a feltett krdsben. A hetes s nyolcas lapok (teht a szemlyi jelltl jobbra ll kt kr tya) a jvt, a dolog kimenetelt mutatatja. Ha a kt lap egymsnak ellent mond, akkor a dolog vegyes hatst (azaz a lapok rtelme szerint) lehet j is, rossz is.) Ha a krds nem vonatkozott konkrt dologra, akkor azt olvashatjuk ki belle, hogy a kzeljvnkben mi, illetve melyek azok a dolgok, amelyek fontosak lesznek a szmunkra?

167

5. Nagy Kereszt kiraks


Ez a lap hasonlt az elzhz, a klnbsg annyi, hogy a szemlyes jel l fel, al s mell nem kt-kt, hanem ezek kzl a kt oldals (a jobb s bal laphelyekre) hrom-hrom lapot kell helyeznnk. (Alulra s fellre vl tozatlan kt-kt lapot tesznk.) Ezen kvl mg lnyeges eltrs a Kis Ke reszthez kpest, hogy az als hrom lap nem a kiindulsi helyzetet jelenti, hanem azt, illetve azokat a dolgokat, amelyeket a krdez mintegy elfojt, elnyom magban. (Hozz kell tennem, hogy tbb cignykrtyval dolgoz jsn elszeretettel hasznlja ezt a formult, azaz az egyni gyakorlatban tbbfle olyan cignykrtys jslsi md ltezik ahol kln laphelyek van nak arra, hogy mi az, amit az illet elnyom magban. n ennek nem tulaj dontok akkora jelentsget, mert nagyon sok esetben tptalajt teremt a be lemagyarzsba. Amit elnyomunk magunkban, az nagyon sok dolog lehet, st, brmire rnyomhatjuk ennek a blyegt. m azrt a teljessg kedvrt mgis fontosnak reztem, hogy legalbb egy ilyen jsmdot is ismertessek.) Mg egy fontos megjegyezst szeretnk tenni mint az elz Kis Kereszt, mint pedig a most ismertetett Nagy Kereszthez. Tbb jsn s nhny ci gnykrtyval foglalkoz jsknyv mindkt kiraksi mdnak ismerteti azt a vltozatt is, hogy nem csupn (a Kis Kereszt esetben) kilenc, a (Nagy Kereszt esetben) 11 lapot rakunk ki, hanem az sszest htszer ts sorban. (Azaz t egyms al helyezett, ht-ht lapbl ll vzszintes sort. Mivel a magyar krtya 36 lapbl ll, gy egy lap meg fog maradni). Eltte azonban ki kell vlasztani a szemlyi jell lapot s azt helyezni a kzps helyre (teht a harmadik vzszintes sor negyedik laphelyre). Ezt kveten rtke lik a szemlyes jell, teht a kzps lap alatti s feletti kt-kt, valamint a hrom-hrom mellette fekv lapot a Nagy Kereszt esetben. Az n vlemnyem szerint azonban ennek semmi rtelme, tl bonyoltja a krtyavets szertartst. Mindig annyi lapot kell az asztalra kirakni, ahny lapbl a krtyavets ll, ez tkletes vlaszt fog adni a krdsnkre.

168

3.

4.
mlt

5.

SZ 9. 10.
amit elnyomok

A kzpen ll, nem szmozott lap teht a mr ismert szemlyi jell, amit a krtyavets eltt kivlasztunk a paklibl. Frfi krdez esetben ez a Szvkirly, hlgy esetben a Szvkirlyn. Az alatta fekv kt lap (kilences s tzes) az, amit az illet elnyom, ami rl nem akar tudomst venni, amit elfojt magban. Ez lehet konkrt szemly is, de lehet valami akr pozitv, akr negatv rzs, gondolat, vgy is, amit a lapok jeleznek. A fels kt lap (teht az egyes s a kettes) az, ami gymond a fejben van, amirl sokat gondolkodik, ami jelenleg rdekldse kzppontjban ll. Br ez is tbbfle belemagyarzshoz adhat okot, hisz a fejnkben sok fle dolog lehet, olykor mgis rdekes szemllteti az illet aktulis vgyait, az t legjobban foglalkoztat dolgot. Egy frfi pldul hz elads eltt itt a Vgyat s a Hzat tallta, holott a krtyavets eltt nem is hozta szba a tervt. A hrmas, ngyes s ts lapok a mltat, a hatos, hetes s nyolcas lapok pedig a jvt jelzik. A legfontosabb teht az utbbi hrom lap, amelyek (ppen gy, mint az let dolgaiban) a leggyakrabban ellentmondsosak. Ritka eset, hogy itt hrom j krtyt ltunk, m ebben az esetben biztosak lehetnk benne, hogy egy sikeres, kedvez idszak ll elttnk.

169

6. Szmos cignykrtya jsls

170

7. Krbevets nev kiraks


Elre kell jeleznem, hogy ez az ltalam hasznlt legbonyolultabb ci gnykrtys jsls is mr egy kicsit egyszerstett vltozata egy mg ennl is bonyolultabbknt ismert Krbevets" nev kiraksnak. Mint a legtbb cignykrtys kirakst, ezt is hasznlhatjuk akr konkrt krds eldntshez, akr konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksknt is, hiszen gyis azt a problmt fogja jelezni, amire a leginkbb kvncsiak vagyunk. Keressk ki a szemlyes jell krtyt (azaz frfi krdez esetben a Szvkirlyt, hlgy krdez esetben a Szvkirlynt). s tegyk kzpre. Keverjk ssze alaposan a paklit, majd egy lapot helyezznk a szemlyes jell lapra, egyet fl, egyet al, egyet-egyet kt oldalra mell az albbi alakzatban: fj

(]

2.
tancs

0 D
8 5.
mlt ami

ST~1
foglalkoztat

4.
jv

D
Q
0

3.
elfojts

0 G D
Az egyes lap, teht ami a szemlyes lapon keresztben fekszik, mutatja a legfontosabb krdst, ami jelenleg foglalkoztat bennnket. A kettes lap, teht ami fell van, akkor az a krtya esetleges tancsa. Azrt hangslyozom, hogy esetleges, mert ha itt konkrt szemlyre utal
171

lapot ltunk, akkor ez nem rtelmezhet tancsknt. Ha azonban a lap pozi tv, akkor erkifejtsre, optimista hozzllsra utal, ha negatv, akkor egy kis visszafogottsgra, a lap jellege szerint vatossgra. A hrmas lap mutatja, amit magunkban elfojtunk, elnyomunk ebben a tmban. (Mint azt fentebb ms kiraksok esetn mr rtam, ez egy kicsit csalka lap, mert sok lehetsget teremt a belemagyarzsba, hiszen egy emberi elmben ezerfle dolog lehet, amit elfojtunk.) A ngyes lap mutatja a jvt, az ts pedig a mltat. A cignykrtya ese tben ezrt ez a kiraks egy kicsit egyedlll, hiszen emltettem, hogy en nl a fajta krtynl ltalban tbb lap egyms mellett mutatja a dolgokat, de itt kivteles mdon egy-egy krtya is beszdes szokott lenni. Ritkn tapasz taltam, hogy a mlt s a jv laphelyein nem rtelmezhet (azaz fknt konkrt szemlyre utal) lapot ltunk. Ebben az esetben inkbb a tancs laphely mutatja meg a dolog kimenetelt, vagy a krtya tancst. Ezt kveten azonban mg nem vagyunk egszen ksz a krbevetssel. A keznkben marad paklit keverjk alaposan ssze s abbl 15 lapot fg gleges alakzatban fektessnk le az asztalra, termszetesen lefel fordtva, majd miutn ezzel megvagyunk, fordtsuk fel a kzps, azaz a 15 lap kzl a nyolcadik lapot. Ez a krtya mutatja meg azt, hogy a krdezett dologban trtnhet-e valamifle pozitv vagy negatv vratlan fordulat? Amennyiben a krtyavets nem konkrt krdsre vonatkozott, akkor azt jelzi, hogy a (ko rbban kapott vlaszon kvl) trtnik-e a kzeljvnkben valamifle nem vrt esemny? Termszetesen itt is inkbb az elvont fogalmak (pldul rvendezs, Szerencstlensg, Szerelem, Vesztesg stb.) lapok rtelmezhetek. Ha olyan lappal tallkozunk itt, ami pldul szemlyt jelez, vagy amit nem tudunk ebben a krdsben rtelmezni, akkor a kzeljvben nem vrhatunk fontos fordulatot.

172

Egyb cignykrtyval is alkalmazhat kiraksok


Br emltetem, hogy a cignykrtya egy specilis" krtyakiraks rsz ben a lapok klnleges szimbolikja miatt, rszben azrt, mert ltalban tbb lap egyttesen ad tfog vlaszt. m az els fejezetben ismertetett, a msik hrom krtyval hasznlatos kiraksok kzl azrt van nhny, ame lyek mkdnek" cignykrtyval is. A dntsi helyzeteknl a negyedik helyen ismertetett hatlapos kiraks le rsnl mr emltettem, hogy ezt lehet cignykrtyval is hasznlni. Mint emlksznk, ennl a nagyon egyszer kiraksnl az els hrom kr tya mutatja a szitucit, ami a jelenlegi dntshez elvezetett, a msodik hrom pedig magt a kimenetelt. Hasonlkpp a tbbi krtynl, itt sem lepdjnk meg, ha egymsnak ellentmond krtykat ltunk a hrom-hrom helyen, hiszen ltalban a dolgoknak sem az elzmnye, sem a kimenetel sem szokott csak fehr vagy fekete" lenni. n pldul lttam az utbbi hrom laphelyen ennl a kiraksnl egyms mellett a Tolvajt, a Hamissgot s a Vratlan rmt. Mivel a hrom egymst kvet lapot (fleg cigny krtya esetben!) nem szabad szigoran idrendben rtelmezni, ez azt jelen tette, hogy sajnos a dolog kimenetelnl tbb a nehzsg, mghozz valami rmnykods, emberi rossz szndk miatt (hisz a hrom lap kzl kett erre utal), de ugyanakkor azrt lesz benne valami vratlan kedvez fordulat is, ami ugyan nem kompenzlja az els kett hatst, de mgis jobb, mint ha mind a hrom kedveztlen lett volna. A prkapcsolati kiraksok kzl az els fejezetbl, a prkapcsolati kira ksok kzl a harmadik helyen lert, mirl szl ez a kapcsolat" nev htla pos kirakst rdemes cignykrtyval is elvgezni. Ugyangy, mint a tbbi krtya esetben ennl a kiraksnl a baloldali fggleges oszlop jelzi a kr dezt, a jobb a trsat. A kt sor ellentmondsaibl bizony gyakran fny derl a kt fl vitjra, problmjra. Lttam pldul ennl a kiraksnl olyan felllst, hogy a krdez oldaln csaknem csupa kedvez, bizakod lap volt, a partnern pedig csupa rossz hats, amit aligha kell magyarzni. ltalban azonban az szokott a jellemz lenni, hogy a kt oszlop pp olyan ellentmon dsos lapokat mutat, mint maga a kapcsolat. Klnsen vatossgra akkor
173

kell felkszlnnk, ha a partner laphelyein a Tolvaj, Vesztesg, Fltkeny sg, Hamissg, Ellensg lapokat ltjuk. Volt r plda, hogy a partnert jelz hrom krtya kzl egy a Tolvaj, egy a Hamissg, a harmadik pedig a Hz volt. Magrt beszlt a kiraks, az illet valban csak a krdez ingatlanra plyzott. A hetedik helyen klnll krtya akkor vlaszol", ha a lapoknak van tancsa arra vonatkozan, hogy lehet-e ezen a kapcsolaton javtani? Az elbb emltett kiraksnl pldul itt a Hall lapot lttuk, ami vilgosan a krdez rtsre adta, hogy szabaduljon meg ettl a kapcsolattl. A konkrt krdsfeltevs nlkli krdsekre kirakhat kiraksok kzl kett is van, ami sikerrel alkalmazhat a cignykrtyval. Ezek kzl az egyik az ltalam minden krtyafajtnl legjobban kedvelt 12 lapos horoszkpos kiraks (a IV/l-es helyen ismertettem). Ezt lehet gy is kirakni, hogy a megszokott mdon a 12 letterletre egy-egy lapot helyeznk, de mg rdekesebb gy, hogy a cignykrtyval minden egyes letterletre (azaz laphelyre) hrom-hrom lapot tesznk. A cignykrtynl szoksos mdon a hrom lap egyttes rtkelse rulja el az adott terlet mkdst. Pldul tegyk fel, hogy a szerelmet, magnletet jelent ts helyen A Vratlan rmt, a Remnykeds s az zenetet talljuk. Ebben az esetben a krtya vet biztos lehet benne, hogy az elkvetkezend hrom hnapban a magn letben valami lethelyzet szerinti kedvez fordulatra szmthat. (Persze, a legtbbszr itt sem ennyire egyrtelmek a lapok, s ellentmondsuk gyakran a val let ellentmondsait tkrzik.) A msik cignykrtyval is alkalmazhat, konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks a konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok msodik helyn lert ht lapos kiraks, ami arrl szl, hogy miknt ljk meg jelenleg a trekvsein ket, hogyan hatunk a vilgra, az miknt hat rnk (stb.) Itt azonban azokat a lapokat, amelyek konkrt szemlyeket jelentenek, nem tudjuk rtelmezni. Vannak jsok, akik ennl a krtyavetsnl ezeket a lapokat ki is szoktk venni a paklibl. Vgl mg az nismereti kiraksoknl az tdik helyen lert, nyolclapos nismereti kiraks alkalmas arra, hogy cignykrtyval is kirakjuk, de ebben az esetben is nem baj, ha a krtyavets eltt a konkrt szemlyekre utal lapokat kivesszk a paklibl.
174

A cignykrtya lapjainak jelentse

Mint azt mr tudjuk, a krtyajslsok kzl a cignykrtya egy specilis krtya. 36 lapja kzl a legtbb mr a nevben hordozza a jelentst, ami knnyebb teszi az rtelmezst. (Ezrt ellenttben a korbban ismertetett hrom krtyafajtval nem tntetem fel kln a lapok kulcsszavait, hiszen azt mr a megnevezsk tartalmazza.) Klnleges abban is, hogy a lapok nin csenek megszmozva. A klnbz lapok egyms trsasgban felersthetik vagy gyengthetik egymst, ami a lapok rszletes lersbl ki fog derlni.

Szerelem
Ennek a lapnak aligha kell magyarzni a jelentst. Az esetek nagy r szben akkor jn ki, amikor ez az rzs megjelenik vagy kiteljesedik az letnkben. Hogy ez kedvez vagy kedveztlen kimenetelt hoz a szmunk ra, azt a legtbb esetben a mellette fekv lapok ruljk el. (Pldul, ha mel lette a Szomorsg vagy a vesztesg van, aligha szmthatunk egyelre boldog szerelemre.) Lttam pldul a 12 laphelyes, konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksnl az ts helyen, mellette a Tolvajjal s a Szerencstlensg gel, amely hrmas magrt beszlt.) Olykor tvitt rtelemben is jelezhet szerelmet, pldul ha egy hivatsba, munkba, clba (stb.) szeretnk bele. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok esetben gondosan kell kezel nnk ezt a lapot akkor, ha a krdeznek a kora vagy az lethelyzete valami oknl fogna kizrja a szerelmet. Ilyenkor mg valsznbb, hogy a szerelem valamifle tvitt rtelemben fog betoppanni az illet letbe.

175

Szvkirly (Szerelmes Frfi)


(Egyes krtyajs knyvek Szeret-knt is szoktk nevezni azt a lapot.) Mint azt mr tudjuk, ez a cignykrtya egyik gynevezett szemlyes je ll lapja, azaz egyes kiraksoknl frfi krdez esetben magt a krtya ve tt jelenti. Hlgy krdez esetben a krdez szve vlasztottjt jelenti, m hogy ez a szemly ebben az idszakban jt vagy rosszat hoz-e a szmra, azt a kr nyez lapok ruljk el. Lttam pldul a fentiekben a cignykrtys kiraksok esetben a har madik helyen, a Mgikus Kr nev kiraks esetben. rdekess tette, hogy az illet az anyagi helyzetre volt kvncsi, ezrt az egyes laphelyre (ahova az adott problma jellege szerint kell lapot vlasztanunk) a Kis Pnz lapot helyezte. A jvt szimbolizl laphelyeken a Szvkirlyt s mellette a Tol vajt tallta. Kiderlt, hogy lettrsa alaposan kihasznlta, st, meg is lopta a krdezt, ami igen csak rossz kimenetelt hozott anyagi helyzetre.

Szvkirlyn (Szerelmes N)
Ez az elbbiekben ismertetett Szvkirly lap ni prja, teht egyes kira ksoknl a szemlyes jell lap. Ha a krdez hlgy, akkor t magt jelenti a krtya, ha frfi, akkor a hozz legkzelebb ll hlgyet. Vegynk azonban it is konkrt pldt, hogy jl megrtsk, mikor mit je lenthet ez az nmagban nem kedvez s nem is kedveztlen krtya. Lttam pldul a harmadik helyen ismertetett Hromszg nev kiraksnl. A krde z egy frfi volt, s a Szvkirlynt a hetes laphelyen ltta, ami elrulta, hogy jelenleg szve hlgye llt jelenlegi rdekldsnek a kzppontjban. A jelen laphelyeken azonban sajnosa Vgyat s a Szomorsgot lttuk, ami elrulta, hogy egyelre ez a szerelem igen csak plti, ami bnatot hoz a szmra. Nem sokkal jobbat jelzett a kzeljvt jelz kt laphely sem, m szerencsre a tvolabbi jvt jelz kt laphelyen mr felcsillant nmi re mny, ott ugyanis a Remny a Levl lapokat lttuk. Ez a kt lap persze nem egyrtelmen utalt arra, hogy a krdeznek ugyanez a szerelem fog a tvo-

176

labbi jvben beteljeslni. St, a Remny s a Levl egyttesen nem is jel zik bizonyosan a szerelmi sikert, inkbb valami remnykelt hrre utalnak

Hsg
nmagban (miknt sztrunkban is maga a hsg fogalma) kedvez krtya. Leggyakrabban szerelmi kiraksoknl szokott kijnni, de ez nem trvnyszer. Lttam pldul egy hlgy esetben az zvegyasszony lap mellett, s a hlgy el is meslte, hogy zvegy desanyja (akivel egytt lt) a hozz legkzelebb ll szemly, akire mindig szmthat. Olykor azonban ki szokott jnni fogalmat jell lapok mellett is. gy pldul, ha a Vesztesg, Szerencstlensg lapok mellett ltjuk, elg kedve ztlen a jelentse, hisz nem tl j dolog, ha ezek (mg ha csak tmenetileg is) hsgesek hozznk. Jelentst klnskpp ersthetik az llandsg s a lelksz lapok. Bizonyos esetekben utalhat arra is, hogy ha valamiben nem voltunk biz tosak, akkor most azok lehetnk.

Fltkenysg
Mint jelentse is sugallja, nem kedvez lap, s termszetesen nem csu pn akkor rtelmezhet, ha a krds szerelmi jelleg volt. Lehet brmifle ms emberi kapcsolaton, vagy hivatsi jelleg tmban is fltkenysget rezni. Nem csak azt mutatja, ha rnk fltkeny valaki, hanem azt is, ha bennnket mardos ez a knz rzs. tvitt rtelemben jelezhet szorongst, flelmet is. Lttam pldul a fentiekben ismertetett nismereti kiraks esetben az els laphelyen, ami az adott idszak alaphangulatt mutatja. Az illet (br konkrt fltkenysget elmondsa szerint nem rzett senki irnt), de egy nehezebb, szorongs hangulatban volt, bels flelmek gytrtk. Egy ms esetben a prkapcsolati kiraksnl jtt ki, mghozz azon a he lyen, ahol arra kerestnk vlaszt, hogy miknt lehetne javtani ezen a kap csolaton? A krtya egyrtelmen elrulta, hogy a fltkenysget kellett (vol177

na) a kt flnek legyznie. Szerencsre a msik hat lap tbb-kevsb ked vez volt, teht egy alapveten mkd kapcsolatrl volt sz.

Hzassg
Br termszetesen jelenti magt a hzassgot, a tarts egyttlst is, de nem ritka esetben tvitt rtelemben egyeslsre utal. Sokszor szokott akkor s ott kijnni, amikor valamivel mintegy eggy vlunk. Jelzi az nknt, szvesen vllalt feladatokat, gy pldul knnyen rtelmezhet a jelentse akkor is, ha egy munkval, hivatssal, cllal (stb.) eggy vlunk. Lttam pldul a cignykrtys kiraksok els helyn ismertetett hrom szg alak kiraksnl, a hetes laphelyen, ami azt jelzi, hogy mi a jelen id szakunkban a legfontosabb. A krdez letben akkoriban valban a hzas sga volt a legfontosabb. Ha azonban nem ez lett volna, akkor azt is feltte lezhettk volna, hogy vagy maga a hzassg gondolata kerlt volna a kzel jvben letben eltrbe, vagy valami olyan jelleg dolog, amivel azono sulni kpes. Ugyanennl a kiraksi fajtnl lttam azonban a Hzassg lapot a kzel jv laphelyn, sajnos azonban mellette a Vesztesg lap llt. Termszetesen ez nem biztos, hogy vlst jelent, de azt igen, hogy a kzeljvben a hzas sgban (vagy tarts kapcsolatban) valamifle vita, nehzsg, gond buk kanhat fel.

Gyermek
Jelenti szletend vagy mr meglv gyermekeinket, de utalhat olyan szemlyekre is, akikrl gondoskodnunk kell. Ezen kvl sok esetben vala minek a kezdett, a kibontakozst is jelzi, termszetesen, ha az egyni let helyzet ezt indokolja. (Ha pldul a krdeznek nincs gyermeke, sem olyan szemly, akinek a gondjt kell viselnie, akkor nagyon valszn, hogy va lami j kezdetre utal az letben.) Lttam pldul ezt a lapot a 12 lapos horoszkpos kiraksnl, a tzes lap helyen, ami a munka, hivats jellje. Mellette a Gondolat s az zenet
178

lapok lltak. Azt jelentette, hogy a krdez a kzeljvben egy nagyszer j szellemi munkra fog ajnlatot kapni, ami a szmra egy j kezdetet fog megnyitni. Egyes krtyavet knyvek s jsnk a pletykval is azonostani szoktk ezt a krtyt, amivel jmagam nem rtek egyet.

Pap ; (Lelksz)
Nagyon tvitt jelents lap, azaz sok mindent jelenthet, ami a lelki let tel, spiritualitssal kapcsolatos. Ha a krds jellege indokolja, akkor utalhat lelki vezetre, tantra, de olyan dologra is, amit nagyon a lelknkre ve sznk. Szoktuk ltni olyan lethelyzetekben, idszakokban, amikor valami mly lelki dolog kerl jobban letnkben eltrbe, vagy ppen egy ilyen jelleg ton indulunk el. Hogy ez j vagy rossz a szmunkra, az (mint a legtbb cignykrtys lap), a krnyez lapoktl fgg. Lttam pldul a Flhold nev kiraksnl a ngyes laphelyen, ami a je lenleg kzponti krdst jelzi. A krdez akkoriban valban valamifle lelki jelleg problmt nagyon a szvre vett. Sajnos a jvt szimbolizl hrom lap kzl kett kedveztlen jelents volt, gy ez inkbb egyfajta negatv bels emsztst mutatott. Hogy mg egy pldt emltsek a Lelksz rnyalt jelentsre, lttam pl dul ugyanennl a Flhold nev kiraksnl az egyik kzelmltat jelz lap helyn. Mellette a Remny s az llandsg lapjai lltak. Az illet hossz keress utn akkor tallt egy spiritulis tanfolyamot s kzssget, ami r dekldst s lett egy j, pozitv irnyba vitte. Ezt mg jobban megers tette, hogy a kzponti tmt jelz helyen a Vratlan rm lapja llt.

llandsg
Egyfajta stabilitst, biztonsgot, ahogyan a neve is mutatja, llandsgot jelent. A mellette lv lap, vagy lapok rtelme szerint valami llandsul az letnkben. Hossz tv, tarts dolgokat mutat, ami bizony csak akkor ked vez, ha mellette pozitv lap ll. Lttam pldul a Szerelem lap mellett, pp
179

abban az idszakban, amikor gyfelem egy valban tarts, mly kapcsolatot alaktott ki magval. Annl rosszabb a hatsa, ha kedveztlen lap mellett (pldul Betegsg, Ellensg mellett ltjuk). Ez a krtya egyben mutatja azt is, hogy tetteinket mintegy fellrl vi gyzzk, miknt a rajta lthat lap is az Isten szemnek" jelkpe. Bizonyos helyzetekben int arra, hogy fel kell ismernnk letfeladatunkat, tetteinket ehhez kell igaztanunk. Lttam pldul a Mgikus Kr nev kiraksnl, az els laphelyen, ami az adott idszak lnyegt mutatja. Ebbl azonnal tudtuk, hogy a krdez egy fontos idszakban, ami valamifle formban jelents lesz a ksbbi letre is. Erre rkontrzott az is, hogy a mlt laphelyein nem lnyeges krtyk lltak, a jelen s a jv kt-kt helyn viszont annl fontosabbakat. Az illet valban pp akkoriban tallta meg a ksbbi lete fontos hivatst.

Nagy pnz
Ennek a lapnak aligha kell magyarzni a jelentst, s aligha van ember, aki ne rlne, ha egy-egy krtyavetskor megpillantja. m legynk mgis vatosak akkor, amikor pldul a Tolvaj vagy az Ellensg (vagy ms nega tv jelleg lapok mellett) ltjuk. A Remny vagy a Gondolat lapjai mellett nem kizrt, hogy mostanban lmodozunk (vagy inkbb a szokottnl jobban lmodozunk) egy nagyobb sszegrl. Am hogy erre van-e eslynk vagy sem, azt a tbbi krtya rulja el. A legrdekesebb esetemet ezzel a lappal a 12 lapos horoszkpos kira ksnl lttam. Az ts helyen, azaz a szerelem letterletnl jtt ki, egytt a Vesztesggel s a Tolvajjal. A krdez hlgy el sem tudta kpzelni, mit jelezhet ez. Nagyon bzott nem rgen megismert j bartjval, aki nem sok kal a krtyavetst kveten egy nagyobb sszeget krt tle klcsn, amivel ksbb angolosan lelpett. Egy msik esetben a Kis Kereszt nev kiraksnl lttam, a jelen helyzet alapjait mutat kt als lap egyikeknt. Mellette Vratlan rm lapot lttuk, s ki is derlt, hogy a krdez frfi pp akkoriban jutott egy ids rokon rvn egy szmra nagyobb sszeg rksghez, amivel egyelre nem is tudott 180

mit kezdeni. pp azrt fordult hozzm, hogy tancsot krjen, hogy mire hasznlja fel, hogyan fektesse be ezt a pnz?

Kis pnz
Egyes krtyajsok szerint szksebb anyagi lehetsget, akr szegny sget is jelent, m az n tapasztalatom szerint (ahogy mondani szoks): kis pnz is pnz. Azaz nem egyik naprl a msikra val lst vagy nlklzs jelez, hanem egy kisebb anyagi fellendlst (jval kisebbet, mint az elbbi Nagy pnz). Persze, hogy kinek mi jelenti a kis s nagy pnzt, az egynfgg, m a Nagy s Kis pnz nev krtyk pp az egyn lethelyzete szerint jelzik ezt. tvitt relemben (pldul nismereti kiraks esetben) jelenthet egyfajta nies lelki mlysget. A fentebb lert kiraksok esetben ez pldul az egyb kiraksok utols helyn lert nyolc lapos nismereti kiraks esetben rtelmezhet a leginkbb. Lttam egy esetben a szintn fentebb ismertetett prkapcsolati kiraks esetben a trs (teht a jobboldali oszlop) legfels helyn, azaz a kettes lap helyen, ami a trs indtkait mutatja meg. Itt valban egy kicsit nehezebb volt az rtelmezse, hisz utalhatott volna arra is, hogy a trs valami kisebb anyagi fellendls rdekben ment bele az adott kapcsolatban. Szerencsre azonban a tbbi krtya ennek ellentmondott. Pldul a kvetkez, azaz a trs rzseit jelz ngyes laphelyen a Szerelem lapot lttuk, aminl vilgosabb vlaszt aligha kaphattunk volna.

Ajndk
Mint a neve is mutatja, ez a lap jelzi azt, amit kapunk. Ez persze nem csak egy konkrt szemlytl kapott trgyat jelezhet, hanem olyasmit is, amit az lettl, a sorstl kapunk. Lehet akr valamifle a sorstl kapott adottsg, tehetsg is. nmagban inkbb kedvez a jelentse, de termszetesen a mellett ll krtyk tsznezhetik a jelentst. Lttam pldul a fentiekben az egyb
181

kiraksok el helyn lert dntsi helyzeteket elsegt hatlapos kiraks els hrom laphelyei kztt, ami a kzelmltat, azaz az adott dntshez vezet helyzetet mutatta meg. A mellette ll kt lap a vesztesg s a Betegsg lapok voltak. A krdez hlgy valban akkoriban vesztette el az desanyjt, nehz, gondterhes, sorsszer idszakban volt. Ez a sorstl kapott kedvezt len ajndk" vezette t el ahhoz, hogy mindent megvltoztasson az letben. Egy msik esetben a Mgikus Kr nev kiraksnl tallkoztam ezzel a krtyval az egyik jelent jelkpez lap helyn. Mellette a Szvkirly llt. A krdez hlgy (hossz zvegysg utn) akkor ismert meg vletlen valakit, akit szeretni tudott, s ezt kapcsolatot valban a sorstl kapott ajndkknt rtelmezte.

Hz
Elssorban a mint trgyi, mint szemlyi rtelemben vett otthonunkat je lenti, de (ha a krds jellege indokolja), utalhat brmifle ingatlanra, ezzel kapcsolatos vltozsra. A mellett lv lapokkal egyttesen ltalban azt fejezi ki, hogy mi a helyzet az otthonunkban, csaldunkban? Vegynk erre konkrt pldt. Tallkoztam vele pldul a Hromszg ne v kiraksnl, a kzeljv egyik laphelyn. Mellette a Bosszsg lapot tall tuk. Sajnos az illett nem sokkal ezt kveten villmcsaps rte, ami slyos krokat okozott az otthonban. (Persze, ez lehetett volna akr valamifle ms otthoni bosszsg, vagy csaldon belli kellemetlen eset is.) Egy msik esetben a Nagy Kereszt nev kiraksnl lttam, rdekes m don az als kt hely egyikn, teht ott, ahol arra keresnk vlaszt, hogy mit fojtunk el magunkban. Mellette a Szerencstlensg lapja llt, ami arra utalt, hogy a krdez valamifle otthonon vagy csaldon belli rossz esemnnyel nem akar szembenzni. A Mgikus Kr nev kiraks esetben, ha kifejezetten otthoni vagy csa lddal kapcsolatos krdsre vagyunk kvncsiak akkor az egyes helyre a Hz lapot kell kiraknunk. (Kivtel persze az az eset, ha ms olyan konkrt csaldtag szemlyre krdeznk, amely ms szemlyt jell lappal lerhat. Pldul hzastrs esetben a Szvkirly vagy a Szvkirlyn, szlk, anys182

aps esetben az zvegyember vagy az zvegyasszony, gyermek esetben a gyermek lapok.)

Vesztesg
Vannak jsnk, akiknek vlemnye szerint ez a krtya elssorban anyagi vesztesget jelent, ez azonban nincs gy. Utalhat brmifle (akr munka, akr rzelmi, akr lethelyzet szerinti ms) vesztesgre, st, mg arra is bizonyos esetekben, amikor kicsszik a lbunk all a talaj. Am nem minden esetben minket r a vesztesg. Pldul ha bizonyos ese tekben olyan lap mellett ll, ami konkrt szemlyre utal, utalhat esetleg vele kapcsolatos vesztesgre is. (Ebben az esetben meglehetsen egyn- s let helyzet-fgg, hogy minket r-e az illetvel kapcsolatban valami vesztesg, vagy t? (Ez utbbi esetben is - mivel mi voltunk a krdezk -, valami mdon rnk is kihat. Lttam pldul a Flhold nev kiraksnl, a mlt laphelyei kztt az z vegyember s Betegsg lapok mellett. A krtyavet elmondta, hogy az el mlt hetekben desapja slyos betegsge rtt r komoly gondokat. (A mel lette lv harmadik krtya a Remny volt, ami a legnehezebb napokban tartotta bennk a lelket) Ha nem krdezem meg a frfit, bizony, csupn ebbl a mltat jelz h rom lapbl nem tudtam volna meg, hogy mi lett a beteg ids r sorsa, m szerencsre a ngyes helyen a kzponti tmt jelz laphelyen a Vratlan rm elrulta a gygyulst. A jv hrom laphelye pedig mr egy egszen ms letfejezetrl rulkodott, ami mindent mg egyrtelmbb tett. A prkapcsolati (teht egy egyb kiraksok kztt msodikknt ismerte tett) kiraksoknl) akkor lttam egy gyfelem indtknl, amikor egy nagy csalds utn kezdett az adott j kapcsolatba.

Szerencse
Ez a lap (hasonlatosan a sokkal kedveztlenebb elbbi lappal egyetem ben) nem biztos, hogy anyagi szerencse, s persze az sem, hogy ez rnk
183

(vagy legalbbis csak rnk) vonatkozik). Egy asszony esetben pldul az egyb kiraksok kztt els helyen ismertetett dntsi helyzetekre vonatko z kiraksok mltat jelent helyn jtt ki, egytt a Szvkirllyal s a Nagy Pnzzel. Ebbl lttam, hogy krdezmet egy szerelmi s egyben egy anyagi jelleg szerencse rte, mghozz a kett egytt. Persze, hogy ez konkrtan mit jelentett, azt nem tudhattam, de kiderlt, hogy a prja szerencsejtkon nyert egy nagyobb sszeget. (Termszetesen, ha ms szemly mellett ltjuk ezt a lapot, amennyiben mi vagyunk a krdezk, valahogy annak szerencs je rnk is kihat.) Kicsit nehezebb volt az rtelmezse a Hromszg nev kiraksnl, ahol a jelen laphelyeinek egyikn jtt ki, igen m, de mellette pp a Vesztesg krtya llt. m aki ismeri a krtyavets titkait, az az lett is ismeri s tudja, hogy gyakran trtnnek velnk ambivalens, azaz jt s rosszat is hoz dol gok, vagy ppen a kett egy idben. A krdez hlgy akkoriban vesztette el szeretett desanyjt, s r pr napja megszletett az els vrva vrt kis unokja. Senki ne lepdjn meg teht, ha egytt ltja a Szerencse s a Vesztsg lapokat, vagy brmi ms, egymsnak hasonlan ellentmond kt krtyt.

Vratlan rm
Ez a krtya abban klnbzik az elztl, azaz a Szerencstl, hogy sokkal hirtelenebb, ahogyan neve is sejteti, vratlanul tr az emberre, vagy a krnyezetben lkre. Elg ritkn szoktam rossz lapok mellett ltni, m ha ez mgis elfordul, akkor valszn, hogy arrl van sz, hogy a j s a rossz (mint annyiszor) egytt toppantanak be letnkbe. Emltettem ugyan, hogy a cignykrtya egyms mellett fekv lapjait nem szabad nagyon szigoran idrendi sorrendben rtkelni, m mgis ha id rendet sejtet kt-hrom lap kzl ez a harmadik, akkor a dolgok jra fordu lst sejteti, mg akkor is, ha az eltte ll kt krtya kedveztlen. (Sajnos azonban ebben az esetben a jra forduls ltt tbb rosszban lehetett rszk.) Pont erre j plda az a Nagy Kereszt nev kiraks, ahol a mlt helyein elszr a Betegsg s a Bosszsg lapok lltak, a harmadik pedig a Vratlan rm volt. Az illet egy nehezen diagnosztizlhat, elg hossz betegsg miatt elvesztette az llst, m ksbb pp emiatt tallt egy j munkt.
184

A Kis Kereszt nev kiraksnl pedig a mltat jelz kt laphelyen ez a krtya a Fltkenysg mellett jtt ki. Itt persze nem arrl volt sz, hogy a krdeznek valakinek a fltkenykedse okozott volna rmt, hanem az, hogy emez a bosszant rzsen kvl akkoriban valami ms nagyobb rm is rte. (Persze, gyakran trtnik az is, hogy pp a Vratlan rm lap mellet ti krtya rulja el, hogy mi ennek a hirtelen rnk tr j rzsnek az oka. Knnyen rtelmezhet ez, ha pldul a Hz, a Nagy Pnz vagy a Szerelem lapok mellett jn ki.)

Ellenttben az elz lappal, a Vratlan rmmel ez nem annyira egy hir telen betoppan szerencst, mint inkbb egy hosszabb, tarts, ders llapo tot, sok esetben valaminek az nneplst jelenti. Sokszor utal egy bert sikerre, valami olyasmire, amit elkrtnk s ami miatt van okunk nnepelni. Egy depresszis, tvises hlgynek pldul a Nagy Kereszt nev kiraks nl a als kt laphely egyikeknt jtt ki, ahol azt lthatjuk meg, hogy mi az, amit jelenleg elfojtunk magunkban. A mellett ll, szintn elfojtst jelent lap is egy vidm, kedvez lap, azt hiszem, a Szerelem volt. Ezt mg jobban megerstette az, hogy a fels kt laphelyen, ami a fejben lv dolgokat jelzi a Tolvaj s az Ellensg lapok voltak. Paranois, nehz termszet aszszony volt, aki mindenben s mindenkiben rossz szndkot, ellensget szi matolt, nem csoda teht, hogy szmzte az letbl a dert s a szeretetet. Gyakran szoktam ltni egy egyb kiraksoknl a prkapcsolatinl azo kon a laphelyeken, amelyek a kt fl alaprzseit vagy a jvjket mutatja akkor, ha a kt embert valban szeretet, der s rm kti ssze. Konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksok esetben vagy egy vidm kel lemes alaprzst, vagy egy j idszakot mutat.

185

Utazs
Jelenthet konkrt rtelemben vett utazst, akr (ha a krds indokolja) otthon, vagy krnyezetvltozst, de egyben tvitt rtelemben vett elrel pst, sikert is. Utalhat lelki fejldsre, de akr olykor mg valamifle bels sztnz erre is. Ez utbbira j plda volt az, amikor az egyb kiraksoknl az utolsknt ismertetett, nismereti kiraksnl az ts laphelyen, a munka, tervek, clok helyn jtt ki. Az illet akkoriban valban gy rezte, hogy tele van j tervekkel, rvidesen ellptetik. (A hatos helyen, ami a munkn belli dolgainkhoz val jelenlegi hozzllsunkat olvashatjuk ki, az rven dezs lapot lttuk, gy teljesen biztos voltam benne, hogy ez az letterlet mostanban nagyon sikeres a szmra.) Az Utazs lap jelentheti azt is (ha a krds s a mellette lv lapok ezt lehetv teszik), hogy valaki vagy valami kzeledik a krdez fel. J plda erre, ha egytt jn ki a Szerelem s az Utazs. (Persze, ez ppensggel je lenthet egy partnerrel tervezett kzs utazst is.) A Hzzal s a Hzassg lapokkal egyttesen gyakran mutat tarts hely vltoztatst, kltzst, mg akkor is, ha ez nem ll sszefggsben hzas sggal vagy sajt hz vsrlsval. Nagyon ritkn utal egyfajta kedveztlen tmeneti llapotra, vltozkony sgra, ha a krds s a mellette lv rosszabb lapok ezt egyrtelmv teszik.

Katonatiszt (Huszr)
Ha a lap konkrt szemlyt jelez, akkor hlgy krdez esetben csbtt, flrt lehetsgt jelzi, m sajnos ez a frfi ritkn vlik a krdez letnek fontos szerepljv. (Ez a Szvkirly!) Ha teht olyan sszefggsben jtt ki, ahol egy szerelemben remnykednk, ne legynk optimistk. Pont erre volt j plda az a szegny becsapott zletasszony, akinek az egyb kirak sok els helyn, a dntsi helyzeteket jell hatlapos kiraksnl a mlt h rom lapjnl volt, egytt a Tolvajjal s a Nagy Pnzzel. Itt aligha kellett magyarznom a jelentst. Ms esetekben jelenthet hivatalos j o g i vagy peres gyet. Hogy ennek mi lesz a kimenetele, azt persze a mellett fekv lapok dntik el. Lttam pldul
186

az egyb kiraksok htlapos konkrt krdsfeltevs nlkli kiraksnl az els laphelyen, ami a jelen helyzetet mutatja. Az illet valban pp egy fon tos hivatalos gy eltt llt. (Ebben az esetben azt tancsoltam neki, hogy tegynk fel egy dntsi helyzetben segt kiraks is, gy kiraktuk a szintn egyebek kztt lert hatlapos dntsi helyzetet segt kirakst is. s csodla tos mdon a kimenetel hrom laphelye kzl itt is kijtt a Huszr. Eltte a Bosszsg krtyja, de a sor vgn a Vratlan rm llt. Valban gy is trtnt, az illet kezdetben bosszsgokat szenvedett el a hivatalos gyben, de a vgn egy vratlan j fordulat mindent megoldott.

Br
Hivatalos szemlyt j o g i gyet jelent, azaz szinte mindent, ami az gyne vezett fldi igazsgszolgltats keretben belefr. Ugyanakkor elvont rte lemben utalhat mrlegelsre, valamifle figyelmeztetsre, hogy dntsnk jl. Igen sokszor szokott olyan gyekben vagy idszakokban kijnni, ami kor fontos hivatalos vagy jogi gy ll elttnk. Hogy ennek mi a kimenetele, azt persze a krnyez lapok dntik el. Ha konkrtan szeretnnk egy aktulis jogi krdsre vlaszt kapni, akkor a legjobb, ha a Mgikus Kr nev kirakst vlasszuk s az adott problmt szimbolizl els helyre ezt a lapot fektetjk. Ms esetben lttam pldul az egyb kiraksok esetben az utols helyen ismertetett nismereti kiraksnl a nyolcas helyen, ami viszonyunkat jelzi a klvilghoz. Ez a krdez esetben jelenthette azt is, hogy harcban llunk a vilggal, de azt is, hogy az illet leikben valamifle lelkiismereti dolog kerlt eltrbe. A 12 laphelyes horoszkpos kiraksnl akkor lttam egy frfi esetben a tizedik laphely egyikeknt, amikor egy munkn belli jogi, peres gybe keveredett. Mellette a Bosszsg s a Vesztesg lapok lltak, ami nem sok jt sejtetett a tmban.

187

Bosszsg
Ennek a lapnak a jelentst aligha kell magyarzni, m hogy mekkora vagy milyen jelleg ez a bosszsg, arrl termszetesen a mellette fekv lapok rulkodnak. Ha kedvezbb lapok veszik krl, akkor lehet valamifle kisebb jelleg bosszsg, vagy olyasmi, ami ksbb jra fordult. Lttam pldul egy elg nehezen rtelmezhet helyen, az egyb cignykrtys kira ksok negyedik helyn lert konkrt krdsfeltevs nlkli kiraks negyedik helyn, ami azt mutatja meg, hogy mire trekszem ebben az idszakban? Nos, amit ebbl biztosan lttam, hogy az illetnek akkoriban nem igazn pozitvok a trekvsei, vagy azokon bell bosszsgok rik. A szintn egyb kiraksoknl a prkapcsolati mdozatban gyakran szo kott kijpnni az alaprzs laphelyeken akkor, amikor az egyik fl valamirt haragszik a msikra, vagy az adott kapcsolaton bell bosszsgot rez. A Mgikus Kr esetben egy fltkeny hlgy kiraksnl a jelen laphe lyein egytt jtt ki a Fltkenysg lappal. Ez magban az laprzst rulta el. A jv laphelyein azonban a Vratlan rm s az zenet lapok jttek ki, ami elrulta, hogy aggodalma alaptalan volt, amirl rvidesen meg is gy zdtt.

A legtbbszr valamifle rossz szndkot, becsapst sejtet, de arra is utalhat, hogy az adott dolog, amibe bele szeretnnk kezdeni, nem igazn j, valamifle okbl hamis tra visz. Hogy mikor melyiket kell rtelmeznnk, azt persze az egyni lethelyzet s a krnyez lapok dntik el. Sokan meg ltvn ezt a krtyt azonnal konkrt szemlyre gondolnak, aki valamifle rmnykod szndkkal lappang az letkben, ezzel azonban vatosan kell bnnunk. n pldul lttam a Flhold nev kiraksnl az egyik mltat jelz laphelyen, egytt a Nagy Pnz lappal. Brki arra gondolhatott volna, ha a krdezt nem rgen megloptk, holott csupn sajt szabad akaratbl egy rossz befektetsi mdszert vlasztott. A sajt meggondolatlansga volt a tolvaj". (Persze, ha valakit meglopnak vagy meg fognak lopni, gyakran

188

mutatkozik egytt ez a krtya a kis vagy a nagy pnz nev lapokkal. Ha teht ezt ltjuk, felttlen legynk vatosak minden rtktrgyunkkal. Ha szemlyt jell lap mellett ltjuk, ez utalhat arra is, hogy az illet va lami rossz szndkkal kzeledik, nem biztos, hogy ez konkrt lops. Br ha valaki az lmainkat lopja el, taln mg rosszabb. Az egyb cignykrtys kiraksoknl a prkapcsolati kiraks esetben pldul utalhat arra, hogy egyik fl elveszti az illziit a kapcsolattal vagy a msik fllel szemben.

Szerencstlensg
Vratlan, hirtelen szerencstlensget jelent, ami persze lethelyzet szerint annyifle lehet, mint ahnyan vagyunk. Ha mellette kedvez krtykat ll nak, ez nmileg enyhtheti rossz hatst, vagy legalbbis utalhat arra is, hogy a rosszban valami j is van. Gyakran utal egy lethelyzet vratlan lezrsra, amiben hasonlatos a tarot Torony lapjhoz. Lttam pldul az egyb cignykrtys kiraksok utols helyn ismerte tett nismereti kiraksnl az els helyen, ami a krdez jelenlegi alaphangu latt mutatja. Nos, ebben az esetben nem valami beksznt tragdit muta tott, hanem azt, hogy az illet rosszul, kedvetlenl, szerencstlennek rezte magt. Lttam a Krbevets nev kiraks mltat jelz tdik laphelyn, akkor, amikor az illet egy nagy szerelmi csaldson esett t. Erre ersen rkontr zott az is, hogy a szemlyi jell lapon fekv egyes szm krtya a Hall lapja volt. Ez a kombinci utalhatott volna ppen valakinek a fizikai el vesztsre is, de arra is, hogy valamit komoly vesztesgknt lnk t. Egy msik esetben szintn a Krbevetsnl tallkoztam vele, a msodik laphe lyen, ami a cignykrtynl szokatlan mdon a krtya tancst rulja el. Nos, ebben az esetben arra int, hogy lpjnk tl nknt egy megrekedt let helyzeten, esetleg krjnk segtsget.

189

Ellensg
Ez a krtya utalhat mind kls, mind pedig bels ellensgre. Teht tve ds lenne azt hinni, hogy csak valami kvlrl rnk tr rossz szndk vagy ellensges szemllyel lehet kapcsolatban. Igaz, gyakrabban szoktam olyan esetekben ltni, amikor valban sikerl meghatrozni egy-egy konkrt szemly rossz szndkt, de volt mr plda arra is, hogy egy mltbl feltr rossz emlket, rzst, esetleg lelkifurdalst mutatott. Erre pldul az egyb kiraksok utols helyn ismertetett nisme reti kiraksnl trtnt plda, amikor a hrmas laphelyen jtt ki, ami az illet jelenlegi rzseit mutatja. ltalban olyan ellensges jelleg szndkra vagy rzsre szokott utalni, ami nem szemtl szembe tmad. Ha konkrt szemlyt jelkpez lap mellett jtt ki egy-egy kiraksban, akkor el kell gondolkodnunk, vajon az adott szemly miben akarhat neknk rosszat? Lehetsges, hogy nem is szndkosan akar rtani, hanem valami miatt ms a szndka, mint ami neknk kedvez. Lttam pldul egy alkalommal a Flhold nev kiraksnl a jvt jelk pez hrom lap egyikeknt. Mellette az zvegyasszony s a Betegsg lapok lltak. Nem sokkal ezt kveten a krdez hlgy anysa slyosan megbete gedett s az akarta, hogy a fia (azaz gyfelem frje) kltzzn hozz haza s polja. Ez gyfelem szmra elfogadhatatlan lett volna, s rvidesen nagyon meg is romlott a kapcsolata az anysval.

zenet (Hr)
Ez a krtya nem csak egy, a klvilgbl kapott hrt, fontos zenetet je lenthet, hanem utalhat kisebb utazsra, kimozdulsra, vagy megerstheti azt is, hogy egy-egy esemny hamar bekvetkezik. Hogy ez jt vagy rosszat hoz-e neknk, azt persze a krnyez lapok mutatjk meg. Ha konkrt sze mlyt jell krtya mellett tallkozunk vele, akkor utalhat arra is, hogy az illettl, vagy az illetrl kapunk j vagy rossz hrt. Erre a legjobb plda volt a Flhold nev kiraks esetben a mltat jelent hrom lap esetben, ahol az egyik ez a krtya volt, mellette az zvegyember
190

s a Vratlan rm. A krdez akkoriban tudta meg, hogy desapjt valami nagy szerencse rte, ami az sorst is jelentsen befolysolta. Egyes esetekben utalhat akr valamifle bels spiritulis fejldsre is. Pldul ha a sajt ilyen jelleg fejldsre vagyunk kvncsiak, akkor clsze r a Mgikus Kr nev kirakst alkalmazni s a kzponti krds laphelyre ezt (vagy a Gondolat lapot) helyezni. A msik hat krtya rulja el ebben az esetben mltbelijelenlegi s a kzeli spiritulis fejldsnket. Egy msik pldval lve lttam ezt a krtyt a Hromszg nev kiraks nl, a kzps (hetedik) laphelyen, ami a most leginkbb jellemz tendenci kat rulja el. A krdez felvteli vizsga utn llt, minden gondolatt a vizs ga eredmnye tlttte ki. Sajnos a kzeljv laphelyein kt nagyon rossz lapot lttunk, ami kudarcrl rulkodott ebben a tmban.

Levl
Ez a krtya sokban hasonlt az elbb ismertetett Hr nev laphoz, m az eltrs abban ll, hogy ez sokkal inkbb rsban kapott zenetet jelez. Ez persze lethelyzet szerint lehet hivatalos levl, szerelem sorok, j vagy rossz hr. Hogy jt vagy rosszat jelent a szmunkra, azt a krnyez lapok ruljk el. Gyakran szoktam olyan esetekben ltni, amikor valaki jogi jelleg szer zdst kt. Lttam pldul a Nagy Kereszt nev kiraksnl a fels kt lap egyikeknk, teht ott, ahol arrl krnk felvilgostst, hogy mi van az illet fejben. A krdez akkoriban szerette volna megvsrolni korbban nkor mnyzati lakst s nagyon vrta a dntst. A mellette lv lap a remny volt, ami szmomra is nyilvnvalv tette ezt. Szerencsre a jvt mutat laphelyeken tbb-kevsb kedvez lapokat lttunk, gy meg tudtam nyug tatni, hogy az a vrva vrt levl j hrt fog hozni a szmra. Bizonyos esetekben tvitt rtelemben ez a krtya titkot is szokott jelente ni, ha azt az egyni lethelyzet indokolja.

191

Ltogats
Ez a krtya jelenthet a s valdi rtelmben vett ltogatst, ltalban olyan rtelemben, hogy ez valamifle ktelez, knyszer trsadalmi ese mny. Jelenthet azonban bizonytalansgot, esetlegessget, st, egyes esetekben egyfajta biztatst is, hogy lpjnk t a sajt korltainkon. Vegynk azonban konkrt pldt, hogy megrtsk a jelentst. A Kis Kereszt nev kiraksnl lttam a jvt szimbolizl kt laphely egyikeknt, mellette az zvegyasszonnyal. Ez nem sok gondolkodst ignyelt, hisz arrl rulkodott, hogy a krdez rvidesen egy knyszer meghvs kap egy id sebb hlgy ismerstl vagy rokontl. Egy msik alkalommal azonban szintn a Kis Kereszt nev kiraksnl jtt ki, m ekkor az rzseket, a fe jnkben lappang, jelenleg fontos gondolatokat jelent fels lapok kztt, mghozz a Fltkenysg lapja mellett. A krdez hlgynek akkoriban va lban az lett volna a legfontosabb dolga, hogy szinte beteges fltkenysg le tudja gyzni s ezzel rendbe hozza flig mr elrontott kapcsolatt.

Vgy
Ez a lap a Katonatiszt ni prja, azaz frfi krdez esetben jelentheti egy kalandot, flrtt, m ritkn azt a hlgyet, aki a krdez r valdi prja lesz. Mindkt nem esetben azonban jelenthet vgyakozst, lmodozst, ami nem biztos, hogy a szerelemmel van sszefggsben (br elg gyakran szo kott akkoriban kijnni, amikor valaki mort ostromolja krseivel). Lttam azonban a Nagy Pnz lap mellett kijnni, amit aligha kell kln magyarznom. Az egyb cignykrtys kiraksok kztt az utols helyen az nismereti kiraks az els, teht az alaphangulatot jelent laphelyen azt mutatta meg, hogy a krdez nagyon szeretett volna vltoztatni az akkori letn, vgyott valami msra, jra, tbb kihvsra, br ezt mg sajt magnak sem tudta megfogalmazni. A hivatsi laphelyeken ll kt elg negatv lap rulta el a szmomra, hogy a leginkbb a munkjval volt elgedetlen.
192

A 12 lapos horoszkpos kiraksban, amelyik letterleten ltjuk kijnni, ott vgyakozunk valami msra, mint ami adva van. Hogy ez mennyiben teljesl, azt a mellette fekv kt krtya mutatja meg. Volt r plda, hogy mellette egy j s egy rossz lap hevert (a Betegsg s a Vratlan rm), ami arra utalt, hogy bizonyos szempontbl teljesl az illet vgya az adott terle ten, bizonyos szempontbl nem.

Remny
Akrcsak a tbbi cignykrtys lap, magrt beszl ennek is a jelentse. Remnykedni sok mindenben letet, st, ahnyan vagyunk, ahny lethely zetben lnk, annyifle remnyt tpllunk, legyenek azok akr kisebb, akr nagyobb dolgok. Persze, az meglehetsen egynfgg, hogy ki mit l meg nagyobb remnyknt. Bizakodhatunk egy fontos vizsgban, trgyals kime netelben, egy szerelem beteljeslsben, de akr abban is, hogy jl sikerl a htvgi kirnduls. Az azonban bizonyos, hogy ahol kijtt, azt a dolgot az illet fontos remny gyannt li meg. Hogy ez miknt teljesl, arra a mellet te fekv lapok adnak tjkoztatst. Lttam pldul az egyb kiraksok k ztt els helyen ismertetett hatlapos kiraksi mdozatban a mltat jelent hrom lap egyikeknt. Mellette a Nagy Pnz s a Gondolat lapok lltak. Az illet egy fontos, anyagilag sokat gr szellemi terven trte a fejt, ami sajnos nem sikerlt neki, a kimenetelt mutat hrom laphelyen ugyanis csu pa rossz lap llt. Kicsit nehezebb az rtelmezse pldul a szintn az egyb cignykrtys kiraksok kztt negyedikknt lert konkrt krdsfeltevs nlkli mdozat esetben. Itt sok helyen nem rulja el, hogy a krdez konkrtan miben re mnykedik. Egy szomor, magnyos, pp a munkjt is elveszt hlgy ese tben pldul a ngyes helyen jtt ki, ahol azt tudhatjuk meg, hogy mire treksznk jelenleg? A krds idpontjban valban az volt a legnagyobb vgya, hogy legalbb az letbe vetett remnyt visszakapja.

193

Gondolat
A leggyakrabban szellemi tervet, j tletet, valami alkot, kreatv gondo latot, tvlatokat jelent. Igen gyakran szokott alkot embereknl kijnni olyan idszakokban, amikor valami j tleten tri a fejt. Hogy ez mennyire lesz sikeres vagy megvalsthat, arra a mellette lv lapok adnak felvilgo stst. Egyes esetekben, fknt, ha olyan laphelyen ltjuk, ami (a cignykrty tl szokatlan mdon) tancsot ad, akkor gy is rtelmezhetjk, hogy el kell gondolkoznunk ezen a dolgon. Lttam pldul az egyb cignykrtys kira ksok kztt a msodikknt, a prkapcsolati kiraks hetedik helyn, ami azt mutatja meg, hogy mit van javtani valnk ezen a kapcsolaton. A kt, egy mssal elgg vits viszonyban ll embernek azt javasolta, hogy gondol kodjanak el, vajon valban akarjk-e ezt a kapcsolatot? Amikor olyan laphelyen ltjuk, ami azt mutatja meg, hogy mi van az ille t fejben, vagy mi ll jelenleg letben a legfontosabb helyen, akkor val szn, az illet valami j nagy terven tri a fejt.

Hamissg
Valamiben vagy valakiben csalatkozunk, nem alakulnak elvrsainknak megfelelen a dolgok. Mint ltalban az ilyen esetekben, valszn, mi ma gunk voltunk, akik nem mrtk jl fel a szemlyeket vagy a dolgokat. Na gyon nagy blcsessg az, hogy mindenkitl azt vrjuk, amit adni kpes, m gyarl emberi voltunkbl fakadan ez csak nagyon ritkn sikerl. A mellette lv lap mutatja meg, hogy mi az, amiben csaldtunk, vagy amiben a jvben nem alakulnak jl az elvrsaink. Ez persze lehet konkrt szemly, de lehet fogalom, pnzgyi dolog, terv vagy cl is. Gyakran a lap egyfajta ints, hogy valaki vagy valami akaratlan akr r tani akar neknk. Az egyik legkpletesebb pldja volt az a Kis Kereszt kiraks, amikor egy hlgy a mlt laphelyn a Szerelem lapja mellett tallta ezt a krtyt, amit persze aligha kell brkinek is magyarzzuk. Akkor is rthet lett volna, ha itt egy brmelyik msik szemlyre vagy esetleg pnzgyekre utal lapot
194

lttunk volna. Ha ms negatv, fogalmat jelent lappal egytt jn ki, akkor utalhat egy nehezebb, gondterhesebb idszakra.

Szomorsg
Nem tragdit, sszeomlst jelez, teht kzel sem olyan rossz lap, mint pldul a Szerencstlensg. m a neve mgis magban foglalja a jelentst. Utalhat egy konkrt dolog miatti bslakodsra, a dolgok nem kedvez alakulsra, de egy rossz, magnyos idszakra is. Az utbbira plda volt, amikor a Hromszg kiraksnl a kzps, hetes, azaz a most jellemz dolog laphelyn jtt ki. A krdezt nem rte semmi drma, sszeomls, csak egy kicsit levert, depresszis idszakban volt. Egytt llva ms lapokkal utalhat arra is, hogy ki a szomorsg oka, de nem kizrt az sem, hogy (ms, ellenttes jelleg lapokkal egytt) az let soksznsgre utal. Pldul lttam a Nagy Kereszt kiraksnl a jv hrom laphelyn, egytt a Vratlan rmmel s a Bosszsggal. Az illet valban egy vegyes hats, azaz jt is, rosszat is hoz idszak eltt llt

Betegsg
Ez a krtya nem csupn fizikai jelleg megbetegedst jelez, hanem br mifle akadlyt, megtorpanst, vlsgot vagy hinyllapotot. Trskapcsolati kiraks esetben klnskpp konfliktusra, megrekedsre utal. A legtbbszr (mint minden cignykrtys lap), a mellette lv krtya rulja el, hogy melyik letterlet az, ami beteg. Ha konkrt szemlyt jell lap mellett jtt ki, akkor sem biztos, hogy az illet beteg vagy beteg lesz, de valszn, az adott problma valahogy vele kapcsolatos. Lttam pldul a Flhold nev kiraksnl, a jvt szimbolizl lapok kztt, egytt az zvegyasszonnyal s a Bosszsggal. gyfelem esetben az zvegyasszony ids anyst jelentette, aki ugyan nem lett beteg, de sok bnatot s bosszsgot okozott a hlgynek. Egy msik esetben a Nagy Kereszt nev kiraksnl jtt ki a fels kt lap hely egyikeknt, a hamissg lapja mellett. Ez persze lethelyzet szerint sok195

fle flelem, szorongs lehetett, amit a krdez a fejben forgatott. A kt lap itt egytt bizonyossggal csak azt rulta el, hogy valami gond, flelem, szo rongs van fhelyen a gondolatai kztt. Kiderlt, hogy egy slyos beteg sgtl flt s akkoriban ez az rzs valban minden mst kiszortott a gondo latai kztt.

Hall
Ez a krtya a cignykrtynl ugyanazt jelenti, mint a tarot lapjai kztt: azaz nem trvnyszer, hogy fizikai hallt jelentsen. A legtbbszr valami nek a vgt, lezrdst jelenti. Termszetesen ez fjdalommal, bnattal jr, de egyben magban hordozza az jrakezds lehetsgt is. (Ha valakit fizi kai hall fenyeget, akkor is ezzel a lappal tallkozunk, de legynk nagyon vatosak az rtelmezsvel.) Erre a legjobb plda az volt, amikor a Nagy kereszt nev kiraksnl a jvt jelent hrom laphely egyikeknt jtt ki. Mellette az zvegyember s a Szvkirly llt. A krdez hlgy ids desap ja nagyon beteg volt akkoriban, s a lapokat megltva aggdott, hogy t fogja elveszteni. Szerencsre azonban nem halt meg senki, de egy szpnek indult szerelmi romnca kudarcba fulladt (ahogy a Szvkirly lap jelezte). Egy msik esetben a Mgikus Kr nev kiraksnl lttam a jelen laphe lyek egyikn, egytt a Nagy Pnzzel, pont akkoriban, amikor a krdezt egy slyos anyagi vesztesg rte. Tancs vagy nismereti kiraksok esetben gyakran azt javasolja, hogy nzznk szembe megakadsunkkal, krjnk segtsget.

zvegyasszony, zvegyember
Br nem szeretek kt lapot egy cmsz alatt trgyalni, de ez a kt krtya annyira hasonl jelents, hogy mindenki jl fogja ket gy is rtelmezni. k ketten ugyanis tipikusan konkrt szemlyt jelent lapok, az egyik egy, a krdeznl idsebb hlgyet, a msik egy urat jelent. Sok kezd krtyavet szokta krdezni, hogy vajon honnan tudjuk, hogy ez ids desanynkat, anysunkat vagy ms rokonunkat jelenti-e? Nos, a
196

vlaszom az, hogy mindig azt jelenti, aki az illet letben, az adott krds ben vagy lethelyzetben klnsen fontos szerepet jtszik, valamifle m don befolysolja a sorsunkat. Az esetek 90 szzalkban a krtytl tancsot kr szemly ezt azonnal tudja. Lttam pldul slyos anys problma esetben a Mgikus Kr nev ki raksnl, az egyes laphelyen, ami az adott problmt jelenti. Ezt aligha kell magyarznom. Vannak olyan laphelyek, ahol meglehetsen nehz az rtelmezsket, ilyenkor figyelmen kvl hagyhatjuk. Pldul az egyb kiraksoknl utols knt ismertetett nismereti kiraksban, vagy azon, a cignykrtyban ritka laphelyeken, ami tancsot ad, nem rtelmezhet az zvegyember s z vegyasszony.

197

Jtk a lapokkal

Kedves Olvas! Most, hogy a vgre rt ennek a knyvnek, bizonyra mg kicsit zsong a feje a sokfle kirakstl s laptl. De sebaj. A mestert gyakorlat teszi, gy teht csak azt tudom javasobi, hogy minl tbbet prblkozzon, gyakoroljon. A knyv elejn mr emltettem, hogy j tlet, ha minden egyes reggel (brmelyik paklibl) vet magnak egy lapot, ami el fogja rulni, hogy mi lyen nap lesz aznap. Ez nem csak hasznos tanccsal szolgl, hanem egyben segt minl elbb elsajttani a lapok jelentst is, egyni tartalommal tlti meg azokat. Egy bartom pldul gy tanulta meg alaposan a krtyavetst, hogy ezekrl a reggeli krtyavetsekrl naplt vezetett. Ha mr n egy kicsit gyakoroltt vlt a krtyavetsben, akkor kitallhat magnak akr egyni krtyavetsi mdokat is. Van, aki ezt gy vgzi, hogy az ismertetett kiraksi modellekbl elvesz, vagy ppen hozztesz egy-egy lapot, van, aki egszen j fajta kiraksi mdszerekkel prblkozik. Hallot tam olyant, hogy valaki tancskrsre rendszeresen hasznlja a ngylapos tancskr kirakst, m olyan mdon, hogy azt a lapot, amelyik azt mutatja meg, hogy mi az, amit kerlnnk kell, kihagyja. n, ha nagyon srgs dologban krem a krtya tancst, felteszem az adott krdst s vagy a hrom paklibl vlasztok egy-egy lapot a dolog ki menetelre, vagy a cignykrtybl hrmat. Fontos azonban itt is, hogy ugyanarra a dologra nem krdezznk tbb szr, gyis mindig az els lapvets lesz az irnyad. Egy ismert krtyavet bartom ugyanezt a mdszert hasznlja, m egy kicsit kibvti. Egy lapot vlaszt a dolog kzeljvben lezajl kimenetelre s egyet a tvolabbi jvre. Knnyen lehet azonban, hogy n valami egszen j krtyavetsi md szert tall ki. Kvnok teht ehhez nagyon sok sikert s kreatv ksrletez kedvet!
199

E knyv szerzje, Horvth Andrea asztrolgus vllal szemlyes s prkapcsolati horoszkpksztst rsban: Telefon: E-mail: 06-22-356-509 06-20-32-52-352 asztro5@t-online.hu asztro5@freemail. hu