Está en la página 1de 25

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

La targeta 1
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: conixer-se millor tots els membres de la classe. NIVELL: Cicle Inicial i Cicle Mitj. DURADA: 45 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup i individual. MATERIAL: una cartolina rectangular per l'alumne.

METODOLOGIA: es tracta de que cadasc faci la seva targeta d'autopresentaci. Teniu tots una cartolina per a fer-la. Dibuixem la cartolina a la pissarra. Al mig de la cartolina, dibuixa el teu nom de guerra, el nom que vols que facin servir els teus companys per a cridar-te. Deixem un temps per a que puguin retolar el nom. A l'esquerra, a dalt, dibuixa una cosa que tu estimes. A la dreta, a dalt, dibuixa o escriu quelcom del col.legi que a tu et va b. A l'esquerra, a baix, dibuixa-hi quelcom que ara no tens per que t'agradaria tenir. A la dreta, a baix, fes-hi la teva mascota. Desprs, lliurement, els nens explicaran el que han dibuixat o escrit a la seva targeta. Possibles preguntes que pot fer el mestre en acabar l'exposici: - qu creus que has aprs dels teus companys que no sabies? has descobert alguna cosa nova d'algun nen de la classe? ... OBSERVACIONS: cal preveure que s una activitat en gran grup i abans d'iniciar-la cal tenir l'organitzaci de la classe adequada. FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

La targeta 2
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: conixer-se millor tots els membres de la classe. NIVELL: Parvulari i 1er. de Cicle Inicial. DURADA: 45 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup i individual. MATERIAL: una cartolina rectangular per l'alumne. Disseny de la cartolina: METODOLOGIA: es tracta de que cadasc faci la seva targeta d'autopresentaci. Teniu tots una cartolina per a fer-la. Dibuixem la cartolina a la pissarra. Al mig de la cartolina, dibuixa o escriu el nom que vols que facin servir els teus companys per a cridar-te. Deixem un temps per a que puguin retolar el nom. A l'esquerra, dins del sol, dibuixa all que tu estimes molt. Pot ser persones, un animal o una cosa... A la dreta, a baix, dibuixa o escriu quelcom que ara no tens per que t'agradaria tenir. Desprs, lliurement, els nens explicaran el que han dibuixat o escrit a la seva targeta. Possibles preguntes que pot fer el mestre en acabar l'exposici: qu creus que has aprs dels teus companys que no sabies? has descobert alguna cosa nova d'algun nen de la classe? ... OBSERVACIONS: cal preveure que s una activitat en gran grup i abans d'iniciar-la cal tenir l'organitzaci de la classe pensada.Es pot adaptar el que demanem que ens escriguin o dibuixin a les necessitats de cada classe. FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

La targeta 3
OBJECTIU : conixer-se millor tots els membres de la classe i potenciar l'autoconcepte positiu dels alumnes. NIVELL: Cicle Superior i 1er. Cicle ESO. DURADA: 45 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual, per parelles i gran grup. MATERIAL: una cartolina rectangular per l'alumne (veure full de l'alumne) METODOLOGIA: 1. Completar la targeta individualment. 2. Per parelles i durant pocs minuts un s'ha de presentar a l'altre, explicant o llegint la targeta. Un la regala a l'altre. 3. Ara s'ajunten dues parelles, i cada membre del grup presenta el seu company anterior del qual t la seva targeta. Pot llegir o mirar la targeta. 4. En gran grup, qui vulgui, podr presentar el seu company. Una altra opci s penjar les targetes i que els nens les llegeixin i les mirin. 5. Colloqui final per parlar de com ha anat l'activitat. OBSERVACIONS: proposarem les variables de presentaci adequades a l'edat dels nens.

FONT: "Cmo educar la autoestima". Jos Antonio Alcntara. Ediciones CEAC. Barcelona, 1990.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

FULL DE L'ALUMNE

Nom:

All que m'agrada fer:

All que m'agradaria:

Adjectius que em descriuen:

La meva mascota:

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Qui sc jo?

OBJECTIU: ajudar al nen a adonar-se de la seva identitat. NIVELL: parvulari DURADA: 20 minuts MATERIAL: cap, ens basarem amb l'expressi oral. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: tot el grup classe METODOLOGIA: Pot ser la primera activitat per a comenar a treballar la Dinmica de Grups. Cal reflexionar sobre nosaltres mateixos per desprs donar-nos a conixer als altres. Cada nen dir: el seu nom, el dels seus pares, l'ofici dels pares/avis, on viu... Es realitzar en sessions curtes, d'uns 20 minuts, depenent de la capacitat d'atenci dels nens. Aquestes sessions es repetiran fins que tots els nens hagin pogut participar-hi. Tots asseguts a la catifa formant una rodona. La mestra comena el joc i diu: QUI SOC JO? Jo sc una... Convida als nens/es a continuar el joc. Sempre que un nen comenci ho ha de fer amb les dues frases QUI SOC JO? JO SOC EN (David)...

OBSERVACIONS: Les frases seran sempre positives. La participaci s lliure, no s'ha d'obligar a ning. Si alg no participa ser treball del mestre motivar-lo.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

El meu retrat
OBJECTIU: autoconeixement i potenciar els aspectes positius de cada nen. NIVELL: parvulari DURADA: 30 minuts. MATERIAL: llapis i paper. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: treball individual. METODOLOGIA: en grups de dos nens/es es van a observar en el mirall. Mentrestant els altres juguen al joc de: "La gallina cega". Un nen es posa en el mig de la rotllana amb els ulls tapats, quan s'ha acabat de cantar la can, identifica a un company a travs del tacte. Verbalitza totes les parts que troba. Quan tots hem passat a mirallar-nos i veure com som de guapos, ens dibuixem. Ens podem pintar si volem. Fer un mural en el passads perqu els altres vegin els nostres autoretrats.

OBSERVACIONS: Es feina de la mestra positivar a tots els alumnes, i ajudar-los a adquirir una bona autoimatge.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Fem ganyotes.
OBJECTIU: coneixement personal. Experimentar les possibilitats d'expressi de la nostra cara. NIVELL: parvulari i cicle inicial DURADA: lliure, segons necessitats. MATERIAL: un mirall. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual. METODOLOGIA: s'ofereix al nen a anar al rac on hi ha el mirall a experimentar amb una part del seu cos. Si no tenim un mirall gros ho podem fer amb un de ms petit i treballar noms les expressions de la cara. Se li demana que busqui maneres de dir que: est content est trist est empipat ... De tant en tant la mestra s'hi acosta i li demana que verbalitzi el que ha descobert. Quan ja hi estan habituats en gran grup podem jugar a endevinar el que diuen els nostres companys mitjanant la mmica. Per fer-ho els farem seure en rotllana i un nen sortir al mig a fer mmica. Els altres hem d'endevinar qu ens diu.

OBSERVACIONS: Primerament, els nens van al Rac del mirall a experimentar lliurement. La mestra convida i motiva a tots per tal que puguin experimentar.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Qui som? 1

OBJECTIU: Averiguar d'una manera senzilla, tant el professor com la classe, "qui s qui" a l'aula. En aquesta activitat s'exercita l'apreciaci del procs d'avaluaci, ja que els alumnes contesten preguntes sobre ells mateixos. NIVELL: Cicle Inicial i Cicle Mitj. ACTIVITAT: Gran grup. DURADA: 1 hora. MATERIAL: La llista de qui som. METODOLOGIA : El professor llegeix a la classe una llista d'afirmacions i els estudiants

aixequen el bra, si s el seu cas. Tenen dret a saltar-se qualsevol pregunta, per se'ls ha de recomanar que s'arrisquin a respondre, a aixecar la m i comprovar qui fa el mateix. El professor pot marcar la pauta, contestant ell tamb. OBSERVACIONS: La lectura i l'aixecament de mans han de durar aproximadament quinze minuts. Es pot fer el debat al final, o tamb es poden anar fent pauses en les lectures i deixar que els alumnes afegeixin afirmacions prpies o proposar-los que facin ells mateixos llistes per utilitzar-les durant el curs. FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Llista de qui som: 1. He viatjat amb avi. 2. Tinc un gos. 3. M'agraden les mandarines. 4. Sc el ms gran dels meus germans. 5. Sc el ms petit dels germans. 6. El meu avi o la meva via viuen a casa meva. 7. Tinc una habitaci per a mi tot sol. 8. M'agrada veure la televisi. 9. M'agradaria ser gran. 10. A vegades tinc malsons. 11. Em fa por la foscor. 12. Em fan por les bestioles. 13. He anat a colnies. 14. M'agrada l'hivern. 15. He jugat a la neu. 16. M'agrada anar a buscar bolets. 17. M'he trencat el bra. 18. Veig els dibuixos animats cada vespre. 19. S nadar. 20. He pescat un peix. 21. M'agraden els canalons. 22. M'agraden els espinacs. 23. M'agrada mirar contes. 24. M'agrada el gelat de xocolata. 25. M'agrada ballar. 26. M'agrada el meu nom.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Qui som? 2
OBJECTIU: Averiguar d'una manera senzilla, tant el professor com la classe, "qui s qui" a l'aula. En aquesta activitat s'exercita l'apreciaci del procs d'avaluaci, ja que els alumnes contesten preguntes sobre ells mateixos. NIVELL: cicle inicial, cicle mitj,cicle superior i 1er. Cicle ESO. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Gran grup. DURADA: 1 hora. MATERIAL: La llista de qui som. METODOLOGIA: El professor llegeix a la classe una llista d'afirmacions i els estudiants aixequen el bra, si s el seu cas. Tenen dret a saltar-se qualsevol pregunta, per se'ls ha de recomanar que s'arrisquin a respondre, a aixecar la m i comprovar qui fa el mateix. El professor pot marcar la pauta, contestant ell tamb.

OBSERVACIONS: La lectura i l'aixecament de mans han de durar aproximadament quinze minuts. Es pot fer el debat al final, o tamb es poden anar fent pauses en les lectures i deixar que els alumnes afegeixin afirmacions prpies o proposar-los que facin durant el curs. ells mateixos llistes per utilitzar-les

FONT: "Cmo fomentar los valores individuales". Aula Prctica. CEAC

10

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Llista de qui som: 1.M'agraden els bombons de xocolata. 2. M'agrada anar a dormir tard. 3. He viatjat amb avi. 4. He pujat a un autobs per dins la ciutat. 5. He visitat una granja. 6. Tinc un gos. 7. M'agraden les mandarines. 8. Sc el ms gran dels meus germans. 9. Sc el ms petit dels germans. 10. Sc el mitj dels meus germans. 11. El meu avi o la meva via viuen a casa meva. 12. Sc capa de pujar a un arbre. 13. S patinar. 14. Tinc una habitaci per a mi tot sol. 15. Vaig al casal els dissabtes. 16. M'agrada veure la televisi. 17. M'agradaria ser gran. 18. M'agradaria volar. 19. A vegades tinc malsons. 20. Em fa por la foscor. 21. Em fan por les aranyes. 22. He anat a campaments. 23. He estat en un altre pas. 24. He vist el naixement d'un riu. 25. S anar amb bicicleta sense mans. 26. M'agrada l'hivern. 27. M'agrada saltar sobre pilons de fulles que han caigut. 28. He jugat a la neu. 29. Tinc un amagatall secret. 30. M'agrada anar a buscar bolets. 31. Una vegada vaig guanyar una medalla. 32. Trio la meva prpia roba. 33. He format part d'un equip. 34. M'he trencat el bra. 35. M'han operat. 36. Tinc un besavi. 37. Veig els dibuixos animats cada vespre. 38. Em donen diners els caps de setmana. 39. Em preparo l'esmorzar. 40. S nedar. 41. He pescat un peix. 42. M'agraden els canalons. 43. M'agraden els espinacs. 44. M'agraden ms els pastissos de la pastisseria que els que fa la meva mare. 45. He anat a esquiar. 46. M'agrada llegir. 47. Collecciono segells. 48. S disparar fletxes amb arc. 49. M'agrada el gelat de xocolata. 50. He anat a un concert. 51. M'agrada portar roba maca. 52. Sc soci d'algun club. 53. M'agrada ballar. 54. S ballar. 55. M'agrada el meu nom. 56. He anat a veure un partit de futbol de professionals.

11

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Atenci als companys

OBJECTIU: relaci i coneixement entre els membres del grup NIVELL: cicle inicial i mitj DURADA: 45 minuts MATERIAL: res d'especial ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup METODOLOGIA: El mestre recull en una capsa gran, un objecte de cadascun dels alumnes, el que ells volen. Desprs, a l'atzar, selecciona un alumne i li mostra un objecte de la capsa. L'alumne ha de dir: - De qui s? - Com sap de qui s?

OBSERVACIONS: es pot repetir diverses vegades.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Presentar-se
OBJECTIU: coneixement dels membres del grup. NIVELL: cicle inicial, cicle mitj,cicle superior i 1er. Cicle ESO. DURADA: 45 minuts o una hora, depn de l'edat dels alumnes. MATERIAL: un mural fet pel mestre. Segons el nivell, es pot fer un cmic de tres o quatre vinyetes, o, per a nois i noies ms grandets, un esquema escrit amb tres o quatre punts que ajudin els nens a parlar d'ells mateixos. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. METODOLOGIA: podem fer-ho amb un cmic amb vinyetes extretes de diversos contes: Astrix, Tintin, ... o qualsevol altre on hi hagi molta gent. Demanem a cadascun dels alumnes que s'aixequin, vagin al mural i ens expliquin qui sn ells a la vinyeta. Tamb podem fer-ho amb una tira cmica amb una narraci. Convidem al nen a comentar qu faria a cada vinyeta, com hi intervindria, ... O a partir d'una llista de temes dels quals parlar: - Casa. - L'escola. - El carrer. - Els llibres. - El mestre. Demanem a cada alumne que ens digui alguna cosa de cada tema. Una o dues frases. Es interessant que puguin parlar tots. Si ens sobra temps podem suggerir una segona volta de presentaci per a qui ho desitgi. OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Passeig en parella.
OBJECTIU: Coneixement dels altres membres del grup. NIVELL: Tots. TEMPS: Mitja hora. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Parelles i gran grup. MATERIAL: Cap. METODOLOGIA: Un cop fetes les parelles, aquestes s'allunyen del grup i fan una xerrada, tot passejant. Tenen 10 minuts per parlar. Es important que primer parli 5 minuts un membre de la parella, de totes aquelles coses que considera importants sobre ell mateix i 5 minuts l'altre membre de la parella. Un cop passats els 10 minuts, ens trobem en gran grup i cadasc ha d'exposar el que ha aprs sobre la seva parella. Es pot fer de la segent manera: Un s'aixeca i diu: Em dic (nom de la parella) i.....(tot el que ha trobat interessant del que l'altre li ha explicat). Anem fent la roda fins que tots hem intervingut.

OBSERVACIONS:

FONT: dossier d'activitats del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

La targeta de visita que va trobar el detectiu


OBJECTIU: Descobrir aspectes de la personalitat del company que em sn desconeguts. NIVELL: Cicle superior i 1er Cicle ESO. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual i Gran grup. DURADA: 1 hora. MATERIAL: Un foli i un retolador per alumne. METODOLOGIA: 1.- Diem a l'alumne que escrigui, amb lletres grans en el centre d'un foli doblegat tal com s'indica en el dibuix, el nom pel que l'agrada que el cridin. A dalt, a la dreta, ha d'escriure dos adjectius que creu que el descriuen amb bastant exactitud (curis, sincer, atltic,...). A dalt, a l'esquerra, ha d'escriure paraules que indiquin el que li agrada fer (nedar, anar al cinema, llegir,...). A la part de baix, d'esquerra a dreta, ha d'escriure ,i en aquest ordre: - un lloc que li agradaria visitar, - el programa de televisi que ms li agrada, - el seu actor o actriu preferit, - alguna cosa que ha fet i de la que se'n sent orgulls, - algun aspecte de la seva personalitat que sigui poc coneguda pels seus companys i que li sembla interessant donar a conixer. Per la part de darrera pot escriure aquelles preguntes que li agradaria fer al seu tutor (sobre la seva forma de ser, l'estil de portar la classe, etc,...) 2.- Tots els alumnes posen sobre la taula el seu foli, de manera que es pugui llegir.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Es demana als alumnes que durant uns 10 minuts es fixin en les targetes , ja que desprs es far una prova de detectius basada en l'atenci que hagin posat en les dades que hi ha en elles. 3.- El professor recull les targetes. A partir d'una qualitat d'una targeta (sincer, per exemple) o d'una afecci, s'ha d'endevinar de la persona de qui es tracta, amb un mxim de vuit preguntes. Les preguntes han de fer-se de manera que qui coneix la identitat de la targeta noms hagi de respondre "s" o "no". A partir de la cinquena pregunta pot preguntar-se si el nom comena o acaba per una lletra determinada. Es important que noms es facin preguntes sobre les coses escrites a la targeta. Si el que fa de detectiu ho encerta, escull una altra targeta i una altre alumne voluntari passa a ser detectiu, tractant d'endevinar el nou nom mitjanant les vuit preguntes. Si no s'encerts, es continuaria amb la mateixa targeta fins a aconseguir-ho. Es important que, un cop s'encerta el nom d'alguna de les targetes, es llegeixi entera, com a resum. Tractem aix de reforar el coneixement d'aspectes que potser ens havien passat desapercebuts. El joc es pot continuar mentre es mantingui l'inters. 4.- El professor intenta contestar a les preguntes que li han fet darrera els folis. Respon a totes les preguntes de la classe.

OBSERVACIONS:

FONT: BRUNET,J.J.; NEGRO,J.L.; "Tutora con adolescentes". Ed. San Pio X. Madrid.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Jo sc...

OBJECTIU: Coneixement dels membres del grup. NIVELL: Cicle mitj, cicle superior i 1er. Cicle ESO. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: targeta per fer la llista. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i petit grup.

METODOLOGIA: els alumnes es colloquen amb cercle i el mestres s'asseu entremig d'ells. Cadascun t mig foli en la que en forma de llistat apareix deu vegades la frase: "jo sc". Cadascun, individualment, completa la llista amb una frase o paraula. Per exemple: "el germ gran", "al que no li agrada llevar-se d'hora"... Coses que els altres no coneixen. Acabada la llista cadascun llegeix per ordre una frase, fins que s'han llegit totes les frases.

OBSERVACIONS : s un exercici que provoca ansietat als participants al tenir que compartir en gran grup coses personals. Sobretot en grups que no estan gaire habituats a compartir coses personals. El mestre ho ha de tenir en compte i adaptar-lo a la situaci de la seva classe. Per exemple: costa menys de compartir la llista si ho fem per parelles o en petit grup.

FONT: "Tcnicas de grupo para educadores". Manuel Pallares. Publicaciones ICCE. Madrid, 1989.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

FULL DE L'ALUMNE

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

JO SC ..........................................................

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Frases incompletes
OBJECTIU: Coneixement personal i de tots els membres del grup. DURADA: 1 hora. NIVELL: Cicle superior (es pot adaptar a altres nivells) MATERIAL: Targeta amb el qestionari. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup. METODOLOGIA: Individualment, cada nen omple el seu full de qestionari. Exemple: 1. M'agrada... 2. Algunes vegades desitjo... 3. Quan trec males notes... 4. No puc... 5. La majoria de persones que conec... 6. ... Les respostes es poden compartir amb tot el grup, per parelles o amb petits grups. Acabarem l'activitat fent un colloqui final sobre el desenvolupament de l'activitat. OBSERVACIONS: : Les preguntes es poden adaptar als interessos i necessitats de cada grup classe. Es un exercici que provoca ansietat als participants al tenir que compartir en gran grup coses personals. Sobretot en grups que no estan gaire habituats a compartir coses personals. El mestre ho ha de tenir en compte i adaptar-lo a la situaci de la seva classe. Per exemple: costa menys de compartir la llista si ho fem per parelles o en petit grup.

FONT: "Tcnicas de grupo para educadores". Manuel Pallares. Publicaciones ICCE. Madrid, 1989.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

FULL DE L'ALUMNE 1. M'agrada......................................................

2. Algunes vegades desitjo.......................................

3. Quan tinc males notes.........................................

4. La majoria de persones que conec..............................

5. Necessito saber...............................................

6. Em sap greu...................................................

7. El meu objectiu...............................................

8. Tinc por......................................................

9. Estic orgulls de.............................................

10. Una cosa bona que m'ha passat fa poc.............................................. ...................................

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Sc un personatge molt important...

OBJECTIU: coneixement dels membre del grup. NIVELL: cicle mitj, cicle superior i 1er. cicle ESO. DURADA: vries sessions d'uns 45 minuts. MATERIAL: ESTRUCTURA DE LA CLASSE: grups de quatre i gran grup.

METODOLOGIA: : Fem grups de quatre persones a l'atzar. Un d'ells fa el paper de personatge molt important i els altres tres de periodistes que l'entrevistaran per a la televisi. Els entrevistadors han d'esbrinar el mxim sobre la vida i la personalitat d'aquest personatge; per aquest pot respondre: "sense comentaris". Quan s'ha acabat l'entrevista el periodistes la fan pblica al grup. Colloqui final de com ha anat l'experincia.

OBSERVACIONS:

FONT: "Tcnicas de grupo para educadores". Manuel Pallares. Publicaciones ICCE. Madrid, 1989.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Les meves preguntes

OBJECTIU: coneixement personal a partir del que pensen els altres de mi. Els alumnes ms grandets necessiten realimentaci del grup. Sovint expressen desitjos lligats a aquesta preocupaci: Voldria saber qu pensen de mi, ... NIVELL: cicle mitj, cicle superior i 1er. cicle ESO. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: cadascun dels alumnes t dues targetes de colors diferents, una pels "SI" i una pel "NO". ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: organitzem la classe de forma que tots els alumnes es vegin. Expliquem qu vol dir una "pregunta de resposta tancada". Els demanem que busquin preguntes que es puguin respondre amb un "SI" o un "NO". A l'atzar o b de forma voluntria, els alumnes van plantejant preguntes al grup. Els companys contesten mostrant una de les dues targetes. Es probable que tinguem problemes per a que s'acabin les preguntes. Potser valdr la pena fixar un temps. Acabades les preguntes oferim als alumnes l'ocasi per a manifestar al grup: Sorpreses que han tingut. Descobertes que han fet. Propostes al grup o a algun company o companya concret. ... OBSERVACIONS: FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

La meva lluna
OBJECTIU: Ser capa d'expressar, en diferents moments, el seu estat d'nim. NIVELL: Parvulari i cicle inicial. DURADA: tota la jornada. MATERIAL: cartronets amb el dibuix d'una lluna: cada lluna un sentiment. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual. METODOLOGIA: De quina lluna ests? Aquesta s la pregunta inicial. Cada nen/a t quatre llunes: contenta, trista, empipada i preocupada. Les llunes estan en el lloc del nen/a. Quan alg vol comunicar als altres com es sent, aixeca la lluna corresponent. OBSERVACIONS: s un exercici que es pot anar repetint de tant en tant. FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Sc aix...
OBJECTIU: Reflexionar sobre la nostra identitat per poder-nos presentar als altres. NIVELL: Cicle inicial. DURADA: Dues sessions de 30 a 45' aproximadament. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual. Gran grup. MATERIAL: Dos full per l'alumne (un amb la seva foto de carnet fotocopiada i l'altre amb un globus per expressar-s'hi), i llapis, colors, tisores, cola i paper gran per fer un mural. METODOLOGIA: Primera sessi: Es reparteix un primer full per l'alumne on hi ha una fotocpia d'una foto seva de carnet. Els agrada molt la sorpresa! Tamb podem fer el repartiment tot jugant: Donar a l'atzar tots els fulls i cada nen regala el foli que li ha tocat als seu amo. Desprs cadasc s'hi dibuixa el seu cos, i el pinta. Hi ha, a ms, un segon full per l'alumne on hi ha dibuixat un globus perqu cadasc pugui expressar-hi el que vulgui, respectant el nivell d'expressi escrita de cada nen. (Exemples: "Sc en Pepet"./ "Sc en Jaumet i em trobo molt maco"./ "Sc la Ceclia. Tinc ganes de dir...").

Segona sessi: Cada nen es retalla el seu globus i el seu cos, i surt a enganxar-lo en un paper mural. Va b que puguin llegir el que han escrit en veu alta per a tots els companys. Fem entre tots un gran mural per penjar a la paret. Desprs es deixa una estona perqu tots els alumnes puguin observar b el conjunt del seu grup classe. S'inicia, tot seguit, un dileg en gran grup en forma de rotllana per valorar l'activitat (com ha anat, ens ha agradat, qu hem aprs dels companys, ens sentim b tal com ens hem dibuixat, voldriem afegir alguna altra cosa al globus, etc...) FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

PRESENTACI

Presentar l'altre
OBJECTIU: Presentaci i autoconeixement. NIVELL: Cicle mitj, superior i 1er cicle ESO. DURADA: Una hora. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual. Gran grup. MATERIAL: Full de l'alumne. METODOLOGIA: Repartim els fulls i demanem als alumnes que els omplin. No expliquem res ms (si no volem). Recollim els fulls plens. Quan els tenim tots els repartim a l'atzar. Diem: "Ara cadasc t el full d'un company o companya. Llegiu-lo b. Desprs cadasc tindr un minut per a explicar qu ha aprs llegint el que ha escrit el company o companya. No cal llegir el text al grup, cal expressar el que ens ha dit a nosaltres. Es tracta sobretot de fer conixer millor el company a tots els del grup. Si us queda temps, podeu escriure al full el que penseu abans de tornar-lo al company." FONT: Programa d'Educaci Compensatria.