Está en la página 1de 12

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Una joguina

OBJECTIU: compartir una vivncia personal. NIVELL: parvulari DURADA: 30 minuts MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup.

METODOLOGIA: demanem als nens que a la lleixa hi dibuixin la seva joguina predilecta. Desprs li demanarem que es dibuixi a s mateix jugant amb la joguina. En rotllana voluntriament els nens ens comentaran el seu dibuix. Finalment pengem els dibuixos a la classe.

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

El meu amic

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: valorar positivament el comportament dels altres: potenciar l'autoestima, les relacions positives i l'acceptaci de tots els companys de la classe. NIVELL: parvulari i cicle inicial. DURADA: tota l'experincia dura una setmana. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: parelles i gran grup. MATERIAL: cartronets amb el nom de tots els nens de la classe i un mural.

METODOLOGIA: cada dilluns posem tots els cartronets de tots els nens dins una bossa de roba. Anem agafant cartronets de dos en dos. Fem parelles. La parella de nens que s'hagi format per sorteig) seran els amics inseparables durant una setmana: s'asseuran de costat, compartiran el material, aniran junts al Rac "obligatori", faran jocs junts,.... Aquesta parella poden anat fent activitats junts amb una altra parella (convidar-se a anar tots 4 o 6 al rac de la casseta, ...). La setmana segent canviarem tots de parella i seguirem el mateix procs.

OBSERVACIONS: - Pels ms petits podem fer durar l'activitat noms un dia i cada dia anar canviant de parella. - Es treball de la mestra intentar que la formaci de la parella no implica el trencament de relacions entre nens que estiguin amb diferent parella.

FONT: Seminari SEDEC-COMPENSATORIA.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Dibuix compartit
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: acceptar les produccions dels companys de la classe NIVELL: parvulari i cicle inicial DURADA: pels ms petits: 15 o 20 minuts pels ms grans: uns 45 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: pels ms petits: parelles i gran grup pels ms grans: petit grup i gran grup MATERIAL: full de l'alumne.

METODOLOGIA: pels nens de 3 anys: Fem parelles a l'atzar. Cada nen fa un dibuix i li regala a la seva parella. Cada nen s'emporta el dibuix a casa. Col.loqui en gran grup: t'ha agradat el dibuix que t'han regalat? ... pels ms petits: Els nens reben un full cadasc. Hi escriuen el seu nom. Fem parelles triades a l'atzar. El propietari del full comena el dibuix. A un senyal convingut el passa al company i aquest l'acaba. 3

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Col.loqui en gran grup: t'agrada el dibuix? qui t'ha ajudat a fer-lo? ... pels ms grans: Els nens reben un full cadascun. Hi escriuen el seu nom. Fem grups de tres o quatre nens a l'atzar. Cada grup s'asseu reunit. Els alumnes passen el full al company de la dreta. Aquest hi afegeix quelcom i el fa circular cap a la dreta. A un senyal convingut fem circular el full. Donem uns minuts perqu cada nen hi pugui treballar. El propietari no hi pot afegir res fins que no ho han fet tots els companys del grup. Col.loqui en gran grup: qu s el que t'ha agradat ms del dibuix que t'han ajudat a fer els teus companys? quina cosa has canviat del dibuix que t'han fet els teus companys? saps qui t'ha dibuixat cada cosa? ... OBSERVACIONS: FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Dibuix entre dos

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: relaci entre companys i necessitat de comunicar-se. NIVELL: parvulari i cicle inicial DURADA: de 30 minuts a 1 hora. Depen de l'edat. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: parelles i gran grup.

MATERIAL: cicle inicial: 1 foli per cada nen parvulari : full amb la mitat d'un dibuix

METODOLOGIA: parvulari : amb tots els nens drets drets i amb rotllana, els repartim a l'atzar els dibuixos. Cadasc ha de trobar la parella per a poder completar el dibuix. S'asseuen de costat i es posen d'acord en la manera de pintar-lo. Han de respectar els acords perqu el dibuix una vegada pintat es corresponguin les dues meitats. cicle inicial: es fan parelles a l'atzar i se'ls reparteix un foli a cadasc. S'asseuen de costat. S'han de posar d'acord en fer un dibuix que ocupi els dos folis de tal manera que es corresponguin les formes i els colors. Tant a parvulari com a cicle inicial, un cop acabada l'activitat fer un col.loqui en gran grup per a comentar i compartir com ha anat l'experincia.

OBSERVACIONS: s una activitat amb la qual els nens s'hi engresquen molt, pot ser que altres dies, espontniament entre amics vulguin fer dibuixos d'aquest tipus.

FONT: Seminari SEDEC-COMPENSATORIA

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Compartim sentiments a partir de contes

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: Conixer i comprendre els sentiments dels altres. Empatia interpersonal i social. NIVELL: parvulari i cicle inicial. DURADA: diferents sessions de 30 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. MATERIAL: els contes amb les lmines corresponents: En Patufet a la panxa del bou. Els tres porquets. Les tres cabretes.

METODOLOGIA: Fixa't b amb els contes que t'explico! En aquestes histries surten personatges que provoquen sentiments positius vers als nens, i, aquests li tenen un afecte. Els personatges dels tres contes anteriors mostren, en diferents moments del relat, el seu estat d'nim, les seves inquietuds, les seves preocupacions, ... Els nens viuen directament les emocions dels porquets, de les cabretes, dels pares d'en Patufet i del propi Patufet.

OBSERVACIONS: s important l'mfasi amb el qual la mestra expliqui el conte. Els nens poden arribar a empatitzar en cada un dels personatges.

FONT: Seminari SEDEC-COMPENSATORIA.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Feu-me un dibuix

OBJECTIU: acceptar les produccions dels altres. NIVELL: cicle inicial, cicle mitj, cicle superior i 1er ESO DURADA: 45 minuts MATERIAL: per a cada nen, un full una mica rgid, potser cartolina, en blanc. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup.

METODOLOGIA: fem grups de cinc o sis alumnes. Cada grupet s'asseu entorn d'una taula o ms d'una de forma que puguin dibuixar i parlar-se. Cada nen pensa quins dibuixos sabran fer b els seus companys. Demana a cada membre del grupet que li faci un dibuix al seu full, donant-li les instruccions oportunes: "Vull que em dibuixis aqu dalt un nec que est molt content. Pinta'l amb colors." Quan l'alumne ha reunit tots els dibuixos del grupet, hi posa el seu nom i pinta el fons. Avaluaci de l'experincia en gran grup: "Ara, desprs del dibuix que hem fet, aniria b que cadasc digus alguna cosa que no li agradaria que passs si tornem a fer-ho." Podem demanar tamb que els alumnes expressin qu faran en una nova experincia de dibuixar com aquesta. Evidentment, s una bona idea, repetir l'experincia i avaluar-la. Si hom decideix repetir el dibuix, potser valdria la pena prendre nota del que diuen els alumnes al col.loqui.

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

El bot
OBJECTIU: compartir objectes NIVELL: cicle inicial, cicle mitj i cicle superior DURADA: 45 minuts. MATERIAL: fulls amb el bot dibuixat, un per grup. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup.

METODOLOGIA: repartim la classe en grups a l'atzar, El mestre diu: "ens han fet un lot de regal. El teniu dibuixat en aquest full. Per us han posat una condici: us l'heu de repartir de forma que tots hi estigueu d'acord. Ning no pot quedar-se res si els altres del grup no hi estan d'acord. Veurs que cada cosa t una etiqueta, on podeu escriure el nom de la persona que s'ho quedi. Repartiu-vos el bot. Bona sort! Si us sobre temps, pinteu els objectes que us han tocat. Acabat el repartiment, podem exposar els dibuixos damunt les taules per a que la classe circuli a veure qu li ha tocat a cadasc. Podem fer un col.loqui final comentant com ha anat l'experincia.

OBSERVACIONS: el bot cal que contingui coses interessants segons l'edat dels nens. Tamb cal que hi hagi coses de poc valor, per exemple: video, ordinador, escombra, boli, paquetsorpresa, col.lecci de llibres, moto...

FONT: recull del Programa de Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Negocis

OBJECTIU: prendre conscincia que a vegades ens podem desprendre de coses que poden fer felios a altres NIVELL: cicle inicial, cicle mitj, cicle superior i 1er ESO DURADA: 45 minuts. MATERIAL: dos o tres rectangles de paper una mica dur, cartolina o similar, com mitja postal, per a cadascun dels alumnes. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: en aquests paperets dibuixeu-hi un objecte que hi ha a casa vostra i del qual voleu desprendre-us. Trieu aquella cosa que no fa massa falta que hi hagi a casa o que fins i tot aniria millor que no hi fos. Deixem temps per a que dibuixin. Alguns demanaran per a posar-n'hi ms d'una. Li facilitem paper. Anem col.locant les targetes dibuixades sobre la taula a la vista de tot el grup. Desprs els demanem fer intercanvis, que canvin el que volen fer fora de casa amb alguna cosa interessant d'un company. Donem temps per a que la gent parli, compri i vengui, faci ofertes, ... Desprs ens asseiem i valorem en gran grup l'experincia. Qu hem descobert, com ens ha anat el negoci, ...

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

M'ho deixes?
OBJECTIU: compartir coses personals. NIVELL: cicle inicial. DURADA: 30 minuts. MATERIAL: cap. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. METODOLOGIA: el mestre tria una alumne, a l'atzar. Aquest fa una petici a un company, a qui ell vulgui.

Em deixes .......... fins dem?

Aquest pot accedir a la petici o negar-s'hi. A continuaci, desprs de respondre, diu:

En/la .......... m'ha demanat .......... i jo li he dit que .......... Jo vull demanar a .......... si em deixa .......... fins dem.

Aix fins que hagin participat tots els nens de la classe. Es pot donar la consigna que no es pot repetir nen.

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

10

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Joc dels colors

OBJECTIU: Adonar-se que amb formes de ser, de fer, col.laboraci i esforos de tots es poden aconseguir millors resultats.

NIVELL:Cicle inicial

DURADA: Una sessi d'una hora o 45 minuts.

ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup.

MATERIAL:Colors i paper

METOLOGIA: -Es fan grups de tres o quatre persones. A cada un li correspon un nic color. La consigna que donar el mestre es que noms poden dibuixar les coses que es corresponen amb el seu color. Quan els grups no puguin dibuixar gaires coses ms, els grups s'aniran combinant de manera que els dibuixos es completin progressivament. Tamb si a un grup li fa falta un color pot anar a demanar-lo a un altre grup. -El mestre pot donar exemples que puguin ajudar els alumnes a entendre l'objectiu de l'exercici.

OBSERVACIONS:

FONT: del llibre "Etica i escola".

11

DINMICA

DE

G R U P S:

COMPARTIR

Compartir idees

OBJECTIU: acords de grup i constatar que treballar en grup s ms enriquidor que treballar sol.

NIVELL: cicle inicial i mitj

DURADA: 45 minuts

MATERIAL: full com el model, un per a cada grup

ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup

METODOLOGIA: fem grups de 3 4 alumnes, a l'atzar. A cada grup li donem un full com el del model. Es tracta de que els alumnes completin, pintin, esborrin, ... el que calgui per a que vagin sortint objectes, animals, ... etc. Acabarem l'activitat fent un col.loqui final per a valorar com ha anat l'experincia.

OBSERVACIONS: va b penjar els dibuixos resultants, als nens els agrada anar mirar les seves produccions.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

12