IDEES PER A CREAR HISTÒRIES QUE RELATAR Extret i traduït de Digital Storytelling Cookbook, de Joe Lambert (2010) Tipus

d'Històries Personals Hi ha tot tipus d'històries en les nostres vides que poden esdevenir peces multimèdia. Aquí hi ha alguns models de preguntes per a originar algunes d'aquestes històries. Adapte qualsevol tipus de qüestió mitjançant la integració dels models existents o desenvolupe un grup de preguntes independent. Serà motivador. La història sobre algú important Històries de personatges (reals) Com que ens agrada, ens inspira, volem reconèixer i trobar un sentit a les nostres relacions humanes, tots els aspectes de les nostres vides són molt importants per a nosaltres. Potser la majoria de les històries creades en els nostres tallers de Relats digitals aborden una relació, i les millors històries ens diuen més sobre nosaltres mateixos que els detalls de la nostra pròpia història de vida. Històries de la Memòria Honrar i recordar a les persones que han mort o passat per la nostra vida és una part essencial del procés de duel. Aquestes històries solen ser les més difícils i doloroses de produir, però els resultats poden ser els més poderosos. - Quina és o ha estat la seua relació amb aquesta persona que ja no hi és? - Com descriuria vostè aquesta persona (aspecte físic, caràcter, etc.)? - Hi ha un esdeveniment o incident que reflectisca millor el seu caràcter? - Què passa amb la persona que més li agrada a vosté? - Què passa amb la persona que li torna boig? - ¿Quina lliçó li va donar aquesta persona a vostè per la qual sent que és tan important? - Si tinguera alguna cosa a dir-li a aquella persona, però mai va tenir l'oportunitat d'escoltar-ho de vosté, quina seria?, què li diria? La història sobre un esdeveniment en la meua vida Històries d'aventura Una de les raons per les quals viatgem és per a trencar amb la normalitat de les nostres vides i crear nous records de vida. Tots els que viatgen saben que l'experiència és en general una invitació a desafiar-nos a nosaltres mateixos, per canviar la perspectiva sobre les nostres vides, i tornar a avaluar-ne el significat. Sovint retornem d'aquestes experiències molt realitzats personalment, i el procés

d'explicar les nostres històries de viatge consistiria tant a compartir les realitzacions,les consecucions personals com a compartir el sentit de la bellesa o l'interès del lloc visitat. Curiosament, mentre que gairebé tothom conta bones històries de viatges, sovint és difícil fer una peça multimèdia efectiva, bona d'aquestes històries. Poques vegades pensem en la construcció d'una història amb les nostres fotografies o vídeos abans d'un viatge. I no volem que ens traguen dels moments més emocionants traient una càmera i gravant o fotografiant el moment Abans del seu pròxim viatge, pense a crear un esquema d'història basat en una idea abans de la seua visita, així com quin tipus d'imatges, vídeo o sons seran útils per establir la història. Històries de Realització Les històries de realització són sobre l'assoliment d'una meta, com ara la graduació a l'institut, la consecució d'un contracte millor, o estar a l'equip guanyador en un torneig esportiu. Aquestes històries encaixen fàcilment en l'estructura d'un relat amb desig, amb lluita pel mig i consecució. També tendeixen a estar documentades amb vídeos i fotos, de manera que podria trobar més fàcil construir una història multimèdia. Els esdeveniments esportius televisats han pres la història com una fita de primera necessitat. Podria ser útil per a tu examinar amb cura un "moment olímpic" per veure com s'equilibren els diferents actes de la informació que s'estableix, les entrevistes i la veu en off. - Quin va ser l'esdeveniment (temps, lloc, incident o sèrie d'incidents)? - Quina va ser la seua relació o vinculació amb el cas narrat? - Amb qui va viure aquest esdeveniment? - ¿Hi va haver un moment decisiu en l'esdeveniment? - Com es va sentir durant aquest esdeveniment (por, emoció, una major consciència, alegria ...)? - ¿Què va fer el cas que vostè ensenya? - Com va canviar aquest esdeveniment la seua vida? La història d'un lloc en la meua vida Fins al segle XX, el 90% de la població mundial va morir en un radi de deu milles de la casa on van nàixer i es van criar. Encara que això ara pot ser difícil imaginar per a nosaltres, el nostre sentit de pertinença a un lloc segueix sent la base de moltes històries profundes. Un dels primers llocs web interactius de narració de contes, 1.000 habitacions, un projecte alemany, va convidar a les persones a presentar una imatge d'una habitació a casa seua i explicar una història sobre la seua relació amb ella. Centenars de persones van respondre amb les seues pròpies històries íntimes.

Vostè pot tenir una història sobre la seua casa actual, una llar ancestral, una ciutat, un parc, una muntanya o bosc que estima, un restaurant, botiga o lloc de reunió. Les seues idees sobre un lloc ens donen una visió sobre el seu sentit de valors personals i de connexió amb la comunitat de persones. - Com descriuria el lloc? - Amb qui més comparteix aquest lloc? - Quines experiències en general es relacionen amb aquest lloc? - ¿Hi va haver una experiència decisiva en el lloc determinat? - Quines lliçons sobre vosté mateix extrau de la seua relació amb aquest lloc? - Si ha tornat de nou a aquest lloc, com ha canviat? La història sobre el que faig Per a moltes persones amb carreres professionals, una història de vida està determinada pel seu treball [o per l'època d'estudis]. L'autor i historiador oral Studs Terkel, va recollir una sèrie d'entrevistes en el seu llibre TREBALLANT, per demostrar que tots tenim una forma única i distinta de percebre i valorar el que fem. I mentre que els llocs de treball [o estudi] ajuden a donar a algunes persones un sentit d'identitat, les persones també es refereixen a les seues aficions o compromisos socials, quan pensen en el que són. Una bona història sovint naix de mirar allò que ens és familiar d'una manera nova i amb un nou significat. Els detalls de les tasques, la cultura dels personatges que habiten en el nostre lloc de treball, o la nostra relació espiritual o filosòfica amb el treball [l'estudi] o el temps lliure pot portar-nos a veure i crear moltes històries. - ¿Quina és la seua professió [què estudia] o els interessos en curs? - Quines experiències, interessos i / o coneixements en la seua fase anterior, el van preparar per a desplegar la seua activitat actual? - ¿Hi va haver un esdeveniment inicial que li va afectar més en la seua decisió de continuar amb aquest interès? - Quina persona va influir o va ajudar en la conformació de la seua carrera, [de la tria d'estudis o activitats], de l'interès o les habilitats que té en aquesta àrea? - Com ha afectat la seua professió, el seu hobby o un interès a la seua vida (en la família, els amics, el cercle on vostè viu)? - Quin ha estat el punt culminant de la seua vocació?

Altres Històries Personals Històries de recuperació o de consecució Compartir l'experiència de superar un gran repte en la vida és un arquetip fonamental en la construcció d'una història humana. Si vostè pot transmetre la gamma d'experiències de descens, passant per la crisi i arribant a la realització, llavors sempre podrà emocionar una audiència. Històries d'amor Romanç, parella, estimes familiars o fraternals, naturalment, es presten a la fórmula de desig-lluita-realització. Tots volem saber com algú aconsegueix la seua parella, com era quan va nàixer el primer fill, o el que és la nostra relació amb els germans i els pares. Posem a prova constantment les experiències d'altres persones a través d'aquestes relacions fonamentals per tal d'afirmar la nostra pròpia personalitat. Aquestes també són històries que solen tenir gran quantitat de documentació existent. Històries de descobriment El procés d'aprenentatge és un camp ric per a extraure històries. El detectiu que duem dins ens proporciona gran plaer d'il·lustrar la manera com vam descobrir els fets per arribar a una veritat, ja siga en la reparació d'una bicicleta trencada o el desenvolupament d'un nou producte. No et quedes parat o parada ... Una de les coses més difícils però més importants és el fet de començar. Com que moltes d'aquestes històries ens demanen que revelem coses sobre nosaltres mateixos que ens fan sentir vulnerables, crear i armar una història pot ser el paradís dels mandrosos, els que ho deixen per a l'endemà. Alça't ja, comença a fer-te preguntes i a respondre-les en una gravadora, escriu les coses, busca i replega fotos, mira fotos teues o vídeos, conta les teues idees als teus amics o familiars. La vida està plena d'històries, però pots no disposar de tota una vida per a capturar-les i fer un relat digital, així és que, posa't en marxa ja! -------Traducció lliure de quatre pàgines del Pdf:

Digital Storytelling Cookbook, de Joe Lambert (2010)
Antoni de la Torre IES Joanot Martorell de València Maig de 2011.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful