Está en la página 1de 5

Learning Area Personal Development

Learning Delivery Modality Modular Distance Modality

School SFDSS Grade Level 11 -HUMSS


LESSON Teacher RAIZA Learning Area Personal
S.CABRERA Development
EXEMPLAR Teaching Date 0/22/2020 Quarter FIRST QUARTER
Teaching Time No. of Days

I. OBJECTIVES At the end of the lesson, the learners will be able to:
a) Demonstrate understanding of significant others
b) Identify the significant others
c) Evaluate one’s relationship to our parents,siblings,teachers and friends.

If so, think through what you can do about it and when.


A. Content Standards The skills and tasks and challenges appropriate for middle and late
adolescence, and preparatory to early adulthood
B. Performance Standards Make a list of ways to become responsible adolescents prepared for adult life
and manage the demands of teen years
C. Most Essential Learning The developmental challenges in middle and late adolescence and expectations of
Competencies (MELC) (If and from adolescents
available, write the indicated
MELC)
D. Enabling Competencies (If Evaluate one’s development through the help of significant people around
available, write the attached him/her (peers, parents, siblings, friends, teachers, community leaders) EsP-
enabling competencies) PD11/12DS-Id-3.2
II. CONTENT
III. LEARNING RESOURCES
A. References
a. Teacher’s Guide Pages Page no.
b. Learner’s Material Pages Page no.
c. Textbook Pages
d. Additional Materials from Powerpoint presentation print
Learning Resources https://youtu.be/53Nsfv1G0d8
B. List of Learning Resources for
Development and Engagement Module 4 Lesson 6 The Challenges of Middle and Late Adolescence
Activities
IV. PROCEDURES
A. Introduction What I need to Know?
Lesson 6 The Challenges of Middle and Late Adolescence

Learning Objectives
At the end of the lesson, the learners will be able to:

What’s new?
B. Development What I Know?
Analyze the photo,explain what you see on the photo ?

1.______________ 2.______________
3.________________

4. ___________________ 5.______________________

What is in?

Act.1 Essay Activity

a) Write a list of the kind of things which break the relationship to our parents,
siblings, teachers and friends.
b) Write down what you think are the best ways of mending the relationship to
our parents, siblings, teachers and friends that have been broken.
c) To think over and act on. Is there bad feeling
between you and your parents?
between you and your sibling/s?
between you and your teacher?
between you and someone who used to be a good friend?

What is it?
What is significant others?

The Significant Others


The first known use of the phrase ‘‘significant other” is by the US psychiatrist
Harry stack Sullivan in his book The Interpersonal Theory of Psychiatry.
Significant other, or significant others is synonymous with the term relevant
other. In psychology, the term denotes a person that guides and takes care of a
child during primary socialization – a parent, uncle or aunt, grandparent or
teacher. He or she protects, rewards and punishes the child as a way of aiding the
child’s development.
Nowadays, the term ‘‘significant others’’ is used to refer to all people
who are of sufficient importance in a person’s life to affect his/her emotions,
behavior and sense of self. Though one use of the term refers to a romantic
partner, its wider use includes other relations such as family members (parent’s,
siblings and relatives), friends and mentors (teachers, religious leaders and
community leaders).

Parents
A parent refers to - a father or mother; one who begets or one who gives
birth to or nurtures and raises a child; a relative who plays the role of guardian.
The third meaning may include a child’s aunt, uncle or grandparents, as in the
case of children whose biological parents had passed or not residing in their
home. In addition, a parent may not be an adoptive parent who nurtures and
raises an offspring, but is not actually biologically related to the child.

Siblings
A sibling is one’s brother or sister. The term sibling once meant anybody
who is related to a person, but now especially anthropologically speaking, it is
reserved for children of the same parent or parents.

Teachers
A teacher is ‘‘a person who delivers an educational program, assesses
student participation in an educational program, and/or administers or provides
consistent and substantial leadership to an educational program’’ (“Meaning of
Teacher’’, n.d). In reality though, being a teacher goes beyond this technical
definition. A teacher may also act as guide, counselor, adviser, guardian and even
as a parent.

Community Leaders
Community Leader is ‘‘a designation, often by secondary sources
(particularly in the media), for a person who perceived to represent a community”
(Community Leader”, n.d) It can be individual or group leadership, voluntary or
paid. Though barangay, city or municipal leaders may be considered as
community leaders, some community leaders may not be elected to their
positions.

Friends
A friend is “a person whom one knows and with whom one has a bond
of mutual affection, typically exclusive of sexual or family relations (“Friend,”
n.d.). In other words, he or she is someone whom you know well and who you
like a lot, but who is usually neither a member of your family nor your romantic
partner.

C. Engagement What more?


Act.2.1
Read and Explain the following question:

1. What did you feel when you were writing your feelings about adolescence?
2. Was it hard to think of the right words to use in your letter to your significant
others?
3. What do you think is the significance of letting others know how you feel?

What i can do

1. At present, whom do you consider as the most significant person in your life
and why?
2. What is the relevance of being able to express one’s feelings regarding the
expectations of significant others?

D. Assimilation What I have learned?


Question:
What learning did you acquire about the topic?
What I can do? (Assessment)
Assessment questions

1. The first known use of the phrase ‘‘significant other”.

A. Emil Coue
B. Muhammad Ali
C. Prof. Jensen Mañebog
D. Harry Stack Sullivan

2. In ___________, the term denotes a person that guides and takes care of a
child during primary socialization – a parent, uncle or aunt, grandparent or
teacher. .

A. Sociology
B. Psychology
C. Physiology
D. Anthropology

3. By knowing yourself more, you.

A. Tend to not give up easily


B. May control influenced by peer
C. Find it easy to change your habits
D. Can better cope with the demands of life

4. What is the best style of communication is use when making decisions on how
to relate with other people?

A. Passive
C. Assertive
B. Aggressive
D. Progressive

5. What skills do you need to make healthy decisions in a relationship?

A. passive communication
B. ability to persuade others, love
C. intelligence memory, ability to do public speaking
D. assertive communication, active listening, and negotiation skills.

6.In Philippines, children are usually taught to:

A. think and act as a member of their family


B. think and act independently of other family members
C. be self-reliant rather than dependent on other family members
D. to suppress their own wishes when they are in conflict with the needs of the
family

7. In a family, young people can be _____.

A. Protected
B. victimized
C. both a and b
D. neither a nor b

8. Fourteen-year-old Cassandra feels freer and more open with her friends than
with her family. Knowing this is the case, Cassandra's parents should:
A. seek family counseling.
B. encourage Cassandra to find new friends.
C. not worry, since adolescence is typically a time of growing peer influence and
diminishing parental influence.
D. be concerned, because deteriorating parent-adolescent relationships, such as
this one, are often followed by a range of problem behaviors.

9. Research on social relationships between parents and their adolescent children


shows that:

A, parental influence on children increases during adolescence.


B. high school girls who have the most affectionate relationships with their
mothers tend to enjoy the most intimate friendships with girlfriends.
C. high school boys who have the most affectionate relationships with their
fathers tend to enjoy the most intimate friendships with friends.
D. most teens are strongly influenced by parents in matters of personal taste.

1o. Frequent harsh punishment ________________________.

A. Promotes positive, lasting changes in behavior when combined with induction


B. Causes children to be overly sympathetic towards adults and peers
C. Is more effective than induction in reducing children’s misbehavior
D. Increases the likelihood that a preschooler will develop serious, lasting mental
health problems

Answer key:

1.d
2.a
3.a
4.a
5.d
6.b
7.c
8.a
9.a
10.b

V. REFLECTION I understand
that _______________________. In their notebook the learners will write their
I realize that personal understandings about the lesson.
____________________________.
1. All things that they have learned.

Prepared by: Noted by:

RAIZA S. CABRERA LEVY P. TALAY


Teacher Principal