Está en la página 1de 8

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TRƯỜNG LẦN 1

TRƯỜNG THPT ĐỒNG ĐẬU MÔN: TIẾNG ANH 12


NĂM HỌC 2019 - 2020
(Đề thi gồm có 05 trang)
(Thời gian làm bài: 180 phút - không kể thời gian giao đề)

A. PHONETICS (5 POINTS)
Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question.
1. A. community B. continue C. condition D. interested
2. A. conclude B. advise C. depend D. suffer
3. A. flourish B. season C. today D. product
4. A. attitude B. infamously C. biology D. socialism
5. A. magazine B. possession C. behavior D. experience

B. GRAMMAR – VOCABULARY (35 points)


I. Choose the word, phrase or expression which best completes each sentence (15 points)
1. - Jack: “I think married men should share the housework with their wives.”
- Peter: “_________”
A. It’s my pleasure. B. No problem. C. Well done! D. You can say that again!
2. It’s becoming _________ difficult to find a good job nowadays.
A. more and more B. the more C. the better D. better and better
3. Jasmine, _______ , grows only in warm places.
A. is a vine plant with fragrant flowers B. a vine plant with fragrant flowers
C. that is a vine plant with fragrant flowers D. a vine plant with fragrant flowers it is
4. He did not share his secrets with many people, but he _________ in her.
A. confessed B. concealed C. consented D. confided
5. You've been studying hard for your exam. I think you should call it _______
A. a week B. a day C. a night D. a minute
6. Your drink cost $40, you gave me a $50 note and here is your _______.
A. change B. supply C. cash D. cost
7. Mary bought ________ yesterday.
A. a red big plastic hat B. a big red plastic hat
C. a plastic big red hat D. a bit plastic red hat
8. _________ of birds over a city usually predict cold weather.
A. Herds B. Packs C. Flocks D. Groups
9. If you had gone to bed early last night, you _________ late for school now.
A. wouldn’t have been B. wouldn’t be C. weren’t D. hadn’t been
10. Never before _________ such a wonderful child.
A. I saw B. have I seen C. I had seen D. I have seen
11. A(n) _________is a story long enough to fill a complete book, in which the characters
and events are usually imaginary.
A. author B. page C. interest D. novel
12. This is ...................... the most difficult job I have ever had to do.
A. by far B. by chance C. by heart D. by myself
13. In Vietnam, two or more ________ may live in a home.
1
A. generations B. generous C. generation D. generators
14. People can become very _______ when they are stuck in traffic for a long time.
A. single-minded B. bad-tempered C. even-tempered D. even-handed
15. You __________ those tomatoes. I have already washed them.
A. must wash B. mustn’t wash C. need washing D. needn’t wash

II. Write the correct FORM of each bracketed word in the numbered space provided in the column
on the right. (0) has been done as an example. (10 points).
According to some (0) _____ (SCIENCE), high-risk sports can be 0. scientists
particularly (1) _____ (VALUE) for certain types of people. Such 1. _____________________
activities help them to learn that being (2) _____ (FRIGHT) doesn’t 2. _____________________
mean that they have to lose control. The recent fashion for jumping
from bridges attached to a (3) _____ (LONG) of elastic rope, known 3. _____________________
as “bungee jumping”, has now been tried by over one million people
(4) _____ (WORLD) and interest in it is continuing to grow. 4. _____________________
Before the special elastic rope (5) _____ (TIGHT) around them, 5. _____________________
jumpers reach speeds of nearly 160kph. First-timers are usually too (6) 6. _____________________
_____ (TERROR) to open their mouths, and when they are finally (7) 7. _____________________
_____ (LOW) safely to the ground, they walk around with broad smiles
on their faces, saying (8) _____ (REPEAT) how amazing it was. 8. _____________________
However, for some people, it is only the (9) _____ (EMBARRASS) of 9. _____________________
refusing to jump at the last minute that finally persuades them to
conquer their fear of (10) _____ (HIGH) and push themselves off into 10. _____________________
space.

III. Find out one mistake in each sentence and correct it. (5 points)
1. I watched the train to leave until it was out of sight.
………………………………………………………………………………………………
2. They didn't seem to take any notice of that the teacher said.
………………………………………………………………………………………………
3. Tom's very good at science when his brother is absolutely hopeless.
………………………………………………………………………………………………
4. Nobody watched, so the little boy took the packet of sweets from the shelf and putting it in his
pocket.
………………………………………………………………………………………………
5. Maria asked Sandra whether she knew the post office had been at strike for the past week.
………………………………………………………………………………………………

IV) Put each verb in brackets into an appropriate form. (5 pts)


1. I feel as if I (fly)………… now.
2. On the first day of next month, she (be)…………a teacher for 3 years.
3. Hardly I (arrive)…………when a quarrel broke out.
4. It is vitally important that the order (cancel)…………… immediately.
5. The cake (make) ……….. by my mom tastes really delicious.

2
C. READING (30 points)
I. Read the text and fill in each blank with ONE suitable word. (10 points)
A small rain cloud has saved the lives of three sailors on a sinking boat. Water began to pour into their
boat about 300 kilometers from the coast of Portugal, and the frightened sailors called …(1)… help on
their radio. The waves …(2)… almost 20 meters high and the …(3)… blew the tiny boat from side
…(4)… side. Soon even the radar broke …(5)….
Then suddenly they heard the calm …(6)… of a French sea captain over …(7)… radio. “Is it
raining?” he asked. …(8)… thought it was rather a silly …(9)… but they answered. “It is raining very
…(10)…,” they called back over the radio.
“I’ve seen rain cloud on my radar screen,” the French captain said. “If you are under it, I can easily
find you.” He changed course immediately and went straight to the small boat.

II. Read the following passages carefully, then choose the best answer to each question. (10
points)
Langston Hughes was one of the greatest American writers of the twentieth century. He was born
in Joplin, Missouri, and moved to Cleveland at the age of 14. Several years later he spent one year in
Mexico before attending Columbia University in New York. For a few years after that, he roamed the
world as a seaman, visiting ports around the world and writing some poetry. He returned to the United
States and attended Lincoln University, where he won the Witter Bynner Prize for undergraduate poetry.
After graduating in 1928, he traveled to Spain and to Russia with the help of a Guggenheim fellowship.
His novels include Not without Laughter (1930) and The Big Sea (1940). He wrote an autobiography in
1956 and also published several collections of poetry. The collections include The Weary Blues (1926),
The Dream Keeper (1932), Shakespeare in Harlem (1942), Fields of Wonder (1947), One Way Ticket
(1947), and Selected Poems (1959) A man of many talents, Hughes was also a lyricist, librettist, and a
journalist. As an older man in the 1960s, he spent much of his time collecting poems from Africa and
from African-Americans to popularize black writers. Hughes is one of the most accomplished writers
in American literary history, and he is seen as one of the artistic leaders of the Harlem Renaissance, the
period when a neighborhood that was predominantly black produced a flood of great literature, music,
and other art forms depicting daily city life for African-Americans.

1. What is the main topic of this passage?


A. The life of Langston Hughes B. The Harlem Renaissance
C. African-American writers D. American twentieth-century writers
2 .Where was Langston Hughes born?
A. Spain B. New York C. Missouri D. North Carolina
3. As used in the passage, which of the following words could best replace the word "ports"?
A. Islands B. Ships C. Friends. D. Harbors
4. To which of the following movements might “Shakespeare in Harlem” refer?
A. The Civil War B. The Harlem Riots
C. The Harlem Renaissance D. The Civil Rights Movement
5. What provided Hughes with assistance for his travel to Spain and Russia?
A. His job as a reporter B. His career as a soldier
C. A literary fellowship D. A college study program

3
6. The word "talents" in the passage could be replaced by which of the following?
A Desires B. Abilities C. Strategies D. Careers
7. According to the author, what did Hughes do during the later years of his life?
A. Write short stories B. Popularize African-American writers
C. Advocate racial equality D. Write about life in Harlem
8. Which of the following could best replace the word "accomplished" as used in the passage?
A Successful B. Prolific C. Brilliant D. Imaginative
9. Which of the following can best substitute for the word "depicting" in the passage?
A. Congratulating B. Blessing C. Screening D. Portraying
10. According to the passage, Langston Hughes was all of the following EXCEPT:
A A novelist B. A poet C. A historian D. A journalism

III. Read the passage and then decide which word (A, B, C, or D) best fits each space. (10 points)
My Dutch holiday
It was the first time I had ever been to Holland before and when I set off to the ferry in early September,
I never (1) ….. what adventures lay ahead of me.
In order to make the most of my time, I had carefully planned a route to (2) ….. a number of small
islands as well as some pretty countryside. I reached Wijkam See, a (3) ….. starting point for cyclists
where a local tourist office gave out information. I headed off along one of Holland’s many cycle tracks
which (4) ….. out of town and made my way to Holtheim, where I had planned to spend my first night.
From personal (5) ….., when you are travelling on your own unexpected and often pleasant surprises
tend to crop up and this trip was no exception. I popped into a local bar in the outskirts of Amsterdam
for a coffee and ended up chatting with a really friendly man who turned (6)….. to be the owner of the
only restaurant in the village. He insisted on (7)….. me for lunch. Not only that, but he (8)….. two
enormous glasses of beer to celebrate!
After a delicious lunch, Johann (9) ….. me luck on the rest of my cycling trip and gave me the address
of a friend in Amsterdam who would (10) ….. me up for the night. Not a bad start to my first day in the
Netherlands.
1 A wondered B doubted C imagined D realised
2 A consist B include C contain D conclude
3. A appropriate B adequate C convenient D capable
4. A lead B reach C ride D join
5. A knowledge B belief C viewpoint D experience
6 A into B in C up D out
7 A arrange B inviting C paying D give
8. A asked B ordered C demanded D fixed
9. A hoped B sent C wished D expected
10. A put B pass C stay D keep

D. WRITING.
I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence
printed before it. (10 points)
1. Tear gas was released as soon as the thieves touched the safe.
-> No sooner ………………………………………………………………………………………

4
2. Although the team played well, they lost.
-> Despite …………………………………………………………………………………………
3. She didn’t say a word as she left the room.
-> She left the room ……………………………………………………………………………….
4. If I were you, I’d look for another job.
-> I suggest ……………………………………………………………………………………….
5. He didn’t talk to me until I gave my official apology.
→ It was not ………………………………………………….
6. He would prefer me to concentrate more on my study.
→ He’d rather …………………………………………………
7. I’m sure he took the money on purpose.
→ He couldn’t possibly ……………………………………....
8. He overslept so he came late for the meeting.
→ If he …………………………………………………………
9. “I am happy you have passed the final exams. Congratulations!” Tom said to me.
 Tom congratulated ……………………………………………………………………………….
10. This matter is so complicated that we don't know how to deal with it.
→ So ...............................................................................................................................

II. Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning
to the sentence printed before it. Do not change the form of the given word. (5 pts)
1. They paid no attention to the man’s sudden disappearance. ( NOTICE)
…………………………………………………………………………………………….
2. The manager should think about experience when hiring new staff. (CONSIDERATION)
……………………………………………………………………………………………….
3. I tried to talk to Jack about the problem but he was too busy. (WORD)
……………………………………………………………………………………………….
4. Fred tried hard to start the car, but without success. (MATTER)
………………………………………………………………………………………………..
5. He likes to be addressed as “Professor”. (CALL)
…………………………………………………………………………………………………

III. Living in a traditional family of three or four generations has both advantages and
disadvantages. What do you think of that matter? Write an essay of about 180- 220 words to
support your points ( 15 points)
________ The end ________

( Thí sinh không được sử dụng tài liệu. Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.)

5
6
ĐÁP ÁN ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI CẤP TRƯỜNG LẦN 1
Môn : Tiếng Anh 12

A: PHONETICS. (5pts)
1. D 2. D 3. C 4. C 5. A

B: GRAMMAR – VOCABULARY.

I. (15pts).
1. D 2. A 3. B 4. D 5. B
6. A 7. B 8. C 9. B 10. B
11. D 12. A 13. A 14. B 15. D

II. (10pts).
31. value → valuable 36. terror → terrified
32. fright → frightened 37. low → lowered
33. long → length 38. repeat → repeatedly
34. world – worldwide 39. embarrass→ embarrassment
35. tight → tightened 40. high → heights
III. ( 5pts)
1. to leave => leave
2. That => what
3. When => while/whereas
4. putting => put
5. the past week => the previous week

IV. (5pts)
1. were flying
2. will have been
3. had I arrived
4. ( should) be cancelled
5. made

C. READING.

I. (10pts)
1. for 2. were 3. wind 4. to 5. down
6. voice 7. the 8. They 9. question 10. hard/heavily

II. (10pts).
1. A 2. C 3. D 4. C 5. C
6. B 7. B 8. A 9. D 10. C
7
III. (10P)
1. C 2. B 3. C 4. A 5. D
6. D 7. B 8. B 9. C 10. A

D. WRITING.
I. 10 (pts).
1. No sooner had the thieves touched the safe than tear gas was released.
2. Despite their good game/ the fact they played well, the team lost.
3. She left the room without saying a word.
4. I suggest (that) you look for another job.
5. It was not until I gave my official apology that he talked to me.
6. He’d rather I concentrated more on my study.
7. He couldn’t possibly have taken the money by accident/chance/ accidentally.
8. If he hadn’t overslept, he wouldn’t have come late for the meeting.
9. “I am happy you have passed the final exam. Congratulations!” Tom said to me.
 Tom congratulated me on having passed the final exam.
10. So complicated is this matter that we don't know how to deal with it.

II. (5pts).
1. They took no/ didn’t take notice of the man’s sudden disappearance.
2. The manager should take experience into consideration when hiring new staff.
3. I tried to have a word with Jack about the problem but he was too busy.
4. No matter how hard Fred tried, he couldn’t start the car.
5. He wants/likes you/ people / students to call him “professor”

III. (15pts).
1. Content:
- 50% of total mark: a provision of all main ideas and details as appropriate
2. Language:
- 30% of total mark: a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students
3. Presentation:
- 20% of total mark: coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language
gifted upper-secondary school students.

________ The end ________