Está en la página 1de 239

All in One

InDEx
1. Basic Bank (Assistant Manager)-2018
2. ICB Assistant Programmer-2017.
3. PKB SEO- 2018
4. PKB EO (Cash)-2018
5. Sonali Bank (Assistant Programmer)-2016
6. Sonali Bank (Cash Officer)-2018
7. ICB DEO-2018
8. Karmasangsthan Bank DEO-2018
9. Janata bank EO (civil)-2017
10. Bangladesh Krishi Bank DEO-2018
11. SBL+JBL Senior Officer(IT)-2018
12. Combined 8 Bank senior officer-2018
13. Combined 2 bank Officer(General)-2018
14. Combined 3 Bank Senior Officer-2018
15. Combined 3 Bank Officer(Cash)-2018
16. Sonali Bank Officer Cash (FF)-2018
17. Sonali Bank Senior Officer (FF) – 2019
18. Sonali Bank Officer (FF) - 2019

Job Information For All Students (Bcs & Bank)


Bangla
?
A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.
?
A.
B.
C.
D.
Exp:
04. ?
A.
B.
C.
D.
05. ?
A.
B.
C.
D.
?
A.
B.
C.
D.

: 1
?
A.
B.
C.
D.
08. ?
A.
B.
C.
D.
09. ?
A.
B.
C.
D.
10. ?
A.
B.
C.
D.
11. ?
A.
B.
C.
D.
12. ?
A.
B.
C.
D.
13. ?
A.
B.
C.
D.
: 2
?
A.
B.
C.
D.
?
A.
B.
C.
D.
16.
A.
B.
C.
D.

English
(17-20): Select the pair that best expresses a relationship
SIMILAR to that expressed in the original pair.
17. Ostrich: Bird
A. bud : leaf
B. tiger : cat
C. guest : storm
D. lizard : frog
18. Curdle: Milk
A. flow : water
B. change : oil
C. brew: coffee
D. clot: blood
Exp: Milk Curdle ; , Blood Clot
19. Conscious : Careless
A. careful : ugly
B. graceful: ugly
C. generous : unkind
D. careful : indifferent

: 3
Exp:
20. Light : Blind
A. tongue : sound
B. voice : vibration
C. speech : dumb
D. None of them
Exp: Blind cant see light. Dumb cannot speak.
Q. (21 24): Fill in the blank with right option.
21. Complete shutdown ___ observed today against new law.
A. is being
B. can be
C. is been
D. was been
Exp: Passive voice of present continuous tense.
22. The officer has stayed away from ____ populism such as raising the income tax exemption
limit.
A. restricted
B. classified
C. overt
D. furtive
23. Mohit was advised to take ______ since he broke his leg in the accident.
A. medicine
B. coffee
C. leftover
D. rest
24. We must Endeavour to _______ the miseries of poor.
A. mitigate
B. elaborate
C. discourage
D. Augment
Q. (25 28): Choose the correct word spelling from the given options.
25.
A. Lassivious
B. Lascivious
C. Lacivoius
: 4
D. Lasivious
26.
A. Velnerable
B. Vulnarable
C. Vulnerable
D. Valnerable
27.
A. Adulterate
B. Adeldurate
C. Adulterat
D. Adultarate
28.
A. Dicotomy.
B. Dicotemy
C. Dichotomy
D. Dechotomy

Mathematics
Choose the correct answer.
29. In a container, there are 2 green marbles and 2 red marbles. You randomly pick the
marbles. What is the probability that both of them are green?
A. 1/2
B. 1/3
C. ¼
D. 1/6
Solution:
green ball = 2
Red ball = 2
From 4 balls, possibility of 2 green = 4C2 = 6
From 2 balls, possibility of 1 green = 2C2 = 1.
From rest 2 balls, possibility of being green = 2C2=1
Possibility of 2 green = (2C2 x 2C2)/4C2= (1×1)/6= 1/6
30. To represent a family budget on a circle graph, how many degrees of the circle should be
used to represent an item that is 20% of the total budget?
A. 76°

: 5
B. 72
C. 60°
D. 20°
Solution:
Total circle = 360°
20% used 20% of 360° = (20/100) × 360° = 72°
31. A boat sailing against a stream of river tanks 6 hours to travel 24tm, while sailing with the
stream it takes 4 hours to travel the same distance. What is the speed of the stream?
A. 2.5 km/hr
B. 1.5 km/hr
C. 1 km/hr
D. 0.5 km/hr
Solution:
Let,
Speed of stream =y &
Speed of boat = x
ATQ,
x-y= 24/6 = 4 (i)
x+y = 24/4 = 6 (ii).
From,
(ii) (i),
x+y-x+y = 6-4
Or, 2y = 2
Or, y = 1
32. A milkman purchases the milk at Tk. x per liter and sells it Tk. 2x per liter still he mixes 2
liters water with every 6 liters of pure milk. What is the profit percentage?
A. 116%
B. 166.66%
C. 60%
D. 100%
Solution:
Let,
He purchases 6liters milk.
So, cost of 6 liters = 6x tk.
After mixing 2 liters waters, he sells , (6+2)= 8 liters
: 6
Now, selling price of 8 liters = 8 × 2x = 16x tk.
Profit = 16x 6x = 10x tk.
Profit percentage = (10x/6x) × 100 = 166.66%
33. A man could buy a certain number of notebooks for Tk. 300. If each notebook cost is Tk. 5
more, he could have bought 10 notebooks less for the same amount. Find the price of each
notebook?
A. 15
B. 20
C. 10
D.
Solution:
Let,
Cost of 1 Note book = x tk.
ATQ,
300/x = {300/(x+5)} + 10
Or, (300/x) 300/(x+5) = 10
Or, (300x+1500-300x)/{x(x+5)} = 10
Or, x(x+5)10 = 1500
Or, x2 +5x-150 = 0
Or, (x+15)(x-10) =0
Or, x≠ -15, x=10
34, 4 men and 6 women can complete a work in days, while 3 men and 7 women can
complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?
A. 40 days
B. 36 days
C. 32 days
D. 34 days
Solution:
4men + 6 women complete in 1 day = 1/8 part -(1)
3 men + 7 women complete in 1 day = 1/10 part (2)
From, (1)×3 (2) ×4
12men + 18 women complete in 1 day = 3/8 part -(1-
12 men + 28 women complete in 1 day = 4/10 part (2)
-10 women complete in 1 day = 3/8 4/10 = -1/40
So, 10 women complete in 1 day = 3/8 4/10 = 1/40 part
: 7
So, they complete the work in 40 days
35. Two-fifth of one-fourth of three seventh of a number is 15. What is the half of the number?
A. 75
B. 157
C. 175
D. 57
Solution:
Let,
The number = x
ATQ,
2/5 × ¼ × 3/7 × x =15
Or, 16x/ 140 = 15
Or, x = 350
½ of 350 =175
36. Length of a train is 170 meters and speed of train is 63 km/hour. This train can pass a
bridge in 30 seconds, then find the length of the bridge.
A. 355m
B. 325m
C. 365m
D. 312m
Solution:
Let,
Length of bridge = x m
ATQ,
63000/(60×80) = (170x+x)/30
Or, x+170 = 105 × 5
Or, x =525- 170
Or, x = 355
37. A water tank has two taps (Tap-1 and Tap 2). Tap-1 can fill a tank in 8 hours and Tap-2 can
empty the tank in 16 hours. How long will they fill the tank if both taps are opened
simultaneously but Tap-2 is closed after 8 hours?
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
: 8
Solution:
Tap-1, fills in 1 hr = 1/8
Tap-2, empties in 1 hr = 1/16
When both taps are open, the tank fills in 1 hr = (1/8 1/16) = 1/16
In 8 hrs, the tank fills = 1/16 × ½
Remaining = 1 ½=½
½ is filled by only Tap 1
1/8 is filled by Tap-1 in 1 hr
So, ½ is filled by = (1×8)/2= 4 hr
Total time = 8+4 = 12 hr
38. A cylindrical rod of iron, whose height is equal to its radius, is melted and cast into
spherical balls whose radius is half the radius of the rod. Find the number of balls.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Solution:
Volume of cylinder = πr2h [Here h = r]
= πr2×r = πr3
Volume of sphere = 4/3 πr3 [Here r = r/2)
=(4/3) π× (r/2)3 = (πr3)/6
Number of balls = πr3/( πr3/6)= 6
39. Rahim borrowed Tk. 800 at 6% per annum and Karim borrowed Tk. 600 at 10% per annum.
After how much time, will they both have equal debts?
A. (50/3)×yr
B. (83/3)×yr
C. (44/3)×vr
D. (20/3)×yr
Solution:
Let,
After x years their debts will be equal.
ATQ,
{800 × (6 × x)/ 100}+800 = {600 × (10 × x)/ 100}+600
⇒ 48x + 800 = 60x + 600
⇒ 60x 48x = 800 600
: 9
⇒12x = 200
⇒ x = 50/3
40. The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to
these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?
A. 24
B. 25
C. 26
D. 28
Solution:
Sum of 6 numbers = (6×25) = 150.
Sum of 3 additional numbers = (3 × 22) = 66.
Sum of (6 + 3) =9 numbers = (150+66)=216
.:. average of 9 numbers = 216/9 = 24
41. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we
get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number?
A. 270
B. 1270
C. 350
D. 720
Solution:
Let,
Smaller number = x,
difference =1365
So, the larger number = (x +1365)
ATQ,
6x +15 = x+ 1365
Or, 5x = 1350
Or, x= 270
42. The product of two positive numbers is p. If each of the number is increased by 2, the new
product is how much greater than twice the sum of the two original number?
A. p times
B. 2p times
C. (p + 4) times
D. (2p + 3) times
Solution:
: 10
Let,
One number is = x; other = y
xy = P (i)
(x + 2) (y + 2) = xy + 2y + 2x + y
xy + 2 (x + y) + 4 = xy + 4 + 2(x + y)
= P + 4 + 2(x + y)
The new result is (P+4) greater.
43. If a > b > 1, then which of the following is true?
A. a2>b2
B. a2> ab
C. b + a> 2a
D. a b<0
Solution:
Let,
a = 3 & b=2
Option a) a2> b2 = (3)2> (2)2 = 9 > 4 True
Option b) a2 < ab = (3)2 < 3 x 2 =9<6 false
Option c) a b<0= 3-2<0 = 1< 0 false
Option d) b +a > 2a = 2+3> 2 x 3 = 5 > 6 false
44. A and B together can do a piece of work in 40 days. A having worked for 20 days, finishes
the remaining work alone in 60 days. In how many days shall B finish the whole work alone?
A. 60 days
B. 70 days
C. 80 days
D. 90 days
Solution:

Then,
x + y = 1/40 (1)
20x + 60y = 1 -(2)
From (2) (1)×20,
20x + 60y 20x -20y = 1 ½
Or, 40y = ½
Or, y = 1/80

: 11
Hence, B alone finishes the work in 80 days
45. A jar contains white, red and green marbles in the ratios 2:3:5. Six more green marbles are
added to the jars, and then the ratio becomes 2 : 3:7. How many white marbles are there in
the jar?
A. 5
B. 6
C. 9
D. 10
Solution:
Ratio of W : R : G= 2: 3:5
If 6 Green is added, Ratio becomes W: R:G = 2: 3:7
Difference of ratio for 6 marbles = 7 5=2
For 1 ratio = 3 marbles
White marbles = 2×3 = 6
46. The length of a rectangular plot is 3 folds its width. Half the area of the plot is covered by a
playground whose area is 363 square meter. What is the length of the plot?
A. 18.50m
B. 13.61m
C. 17.21m
D. 15.51m
None
Solution:
Let, width = x
.:. The length of the plot = 3x
ATL,
x × 3x = 363 × 2
⇒3×2 = 363 × 2
⇒ x = 15.56
The length of the plot = 3×15.56 = 46.67 m
47. A box contains 10 electric bulbs from which 2 bulbs are defective. Two bulbs are chosen at
random. What is the probability that one of them is defective?
A. 3/10
B. 16/45
C. 25/68
D. 8/33
: 12
Solution:
Defective 2; Normal
Probability that one of them is defective will be,
= (8C1×2C2)/10C2
= (8×2)/45
= 16/45
48. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C
is closed and A and B can fill the remaining part in 6 hours. The number of hours taken by C
alone to fill the tank is:
A. 8 hours
B. 10 hours
C. 14 hours
D. 18 hours
Solution:
A + B+C fill the tank in 6 hrs
A+B+C fill in 2 hrs = 2/6 = 1/3
Remaining = 1- 1/3 = 2/3
In 6 hrs A + B fill 2/3
In 1 hr A + B fill 2/3 × 1/6 = 1/9
Now C alone fill in 1 hr = 1/6 1/9 = 1/18
So, C needs 18 hrs to fill the tank.
49. If x=7 4√3 then find the value of x+1/x?
A. 3√3
B. 8√3
C. 14
D. 14 + 8√3
Solution:
x =7 4√3
1/x = 1/(7 4√3) = (7 + 4√3)/ (7 4√3)( 7 + 4√3) = (7 + 4√3)/49-48 =(7 + 4√3)
x+1/x = 7 4√3 + 7 + 4√3 = 14
50. An employer pays 3 workers X, Y and Z a total of Tk. 36,600 a week. X is paid 125% of the
amount Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make a week?
A. 9,000
B. 12,000
C. 10,800
: 13
D. 11,700
Solution:
X= 125% of y = 125y/100 = 5y/4
Or, y = 4x/5
Again,
X= 80% of z = 80z/100 = 4z/5
Or, z= 5x/4
X:y:z = x:4x/5:5x/4 = 20:16:25
Sum of ratio = 20+16+25=61
So, x makes a week = 20/61 × 36600 = 20×600=12000
51. The volume of a rectangular solid is to be increased by 50% without altering its base. To
what extent the height of the solid must be changed.
A. 50%
B. 40%
C. 30%
D. 20%
Solution:
Let,
Volume = LBH
ATC,
LBH + 50% of LBH
=LBH + LBH/2
Let, H is to bbe increased by x%
So,
LB(H+Hx/100) = LBH + LBH/2
Or, LBH + LBHx/100 = LBH + LBH/2
Or, LBHx/100 = LBH/2
Or, x/100= ½
Or, x = 50%
52. If is added to the square of a number, the answer so obtained is 16202. What is the 1/26 of
that number?
A. 5.65
B. 2.70
C. 3.50
D. 6.66
: 14
Solution:
ATQ,
(89)2 + x2 = 16202
Or, x2 = 16202 (89)2= 16202 7921 = 8281
.::x=√(8281) = ±91
Now, 1/26 of 91 = 3.50

General Knowledge

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
54. Gravity setting chambers are used in industries to remove
A. NOX
B. SOX
C. CO
D. Suspended particulate matter
55. Brown Waterfalls are situated in:
A. Australia
B. New Zealand
C. Canada
D. Switzerland
56. The length of the day is determined in
A. astronomical units
B. solar terms
C. length of the hours
D. none of the above
57. Which of the following is not an E-Banking product?
A. ATM
B. SMS banking
C. Plastic money
D. School banking
58. Guarantee to an exporter that the importer ill pay immediately for the goods ordered by
him, is known as

: 15
A. Letter of Credit
B. Inflation
C. Laissez-faire
D. None of these

A. Environment
B. Economics
C. History
D. None of these
60. Detroit in USA is known as the city of
A. Rockets
B. Motor Cars
C. Lights
D. Aero-planes
61. What kind of organization is NATO?
A. Military
B. Political
C. Social
D. Environmental
62. Which of the following organization of the World Bank is known as soft loan window?
A. IDA
B. MIGA
C. IDB
D. IFC
63. Which of the following is correct as the name of a reputed organization?
A.
B. icddr,b
C. iccddr.b
D. icddrb
64. Which one is not direct tax?
A. Income tax
B. Wealth tax
C. VAT
D. All of these
65. The process of removing unwanted part of an image is called
: 16
A. Hiding
B. Bordering
C. Cutting
D. Cropping

Basic Computer
66. Which of the following is not the Section Break Option?
A. Next Page
B. Previous Page
C. Odd Page
D. Even Page
67. Portrait and Landscape are
A. Page Orientation
B. Pager Size
C. Page Layout
D. All of above
68. Which of the followings is word processing software?
A. WordPerfect
B. WordPad
C. MS Word
D. All of above
69. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as
A. Storage
B. Output
C. Input
D. Information
70. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc, are:
A. Icons
B. Desktop
C. Task bar
D. Windows

: 17
English Questions (01 04):
There are blank spaces in the following passage which have been numbered. These numbers
printed below the passage and against each some words are suggested. Find out the word that
best fit the blank spaces.
Global strategies to control infective disease have historically included the erection of barriers to
international travel and ________ (01). Keeping people with such deadly disease outside national
borders has ________ (02) as an important public health policy in the human immunodeficiency
virus (HIV) epidemic. Between 29 and 50 countries ________ (03) to have introduced border
restrictions on HIV-positive foreigners, usually those planning an __________ (04) stay in the
country, such as students, workers or seamen.

01.
A. migration
B. immigrate
C. emigration
D. immigration
Answer: immigration
02.
A. reemerged
B. returned
C. merged
D. restrained
Answer: reemerged
03.
A. is reported
B. are
C. are reported
D. reports
Answer: are reported
04.
A. extended
B. intended
C. unplanned
D. interested

: 18
Answer: extended
Questions (05 07). Select the word or phrase that best completes the sentence.
05. You can reach your goal only when you aspire.
A. dream
B. attempt it
C. try
D. aim high
Answer: attempt it
Exp: Aim high Sentence meaning attempt it
06. Read the abridge version of the novel to get an overall idea of the book.
A. condensed
B.
C. summarized
D. accurate
Answer: summarized
Exp: condensed dictionary meaning sentence summarized

07. Employers look for agility in workers in small-part production plants.


A. alertness
B. dexterity
C. flexibility
D. liveliness
Answer: dexterity
Questions (08 10). Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed
in the original pair.
08. Curdle: Milk
A. Flow: Water
B. Change: Oil
C. Brew: Coffee
D. Clot: Blood
Answer: Clot: Blood
Exp: Milk Curdle ( ; , Blood ( Clot
09. vindictive: Mercy
A. Avaricious: Greed
B. Skeptical: Trustfulness
: 19
C. Insightful: Hope
D. Modest: Dignity
Answer: Skeptical: Trustfulness
Exp:
10. Conscious: Careless
A. Careful: Indifferent
B. Graceful: Ugly
C. Generous: Unkind
D. Careful: Ugly
Answer: Careful: Indifferent
Exp:

Bangla
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:

A.
B.
C.

: 20
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:

A.
B.
C.
D.
Answer:

A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:

A.
B.
: 21
C.
D.
Answer:

Mathematics
A manufacturer sells three products i.e. A, B and C. Product A costs 200 and sells for 250,
Product B costs 150 and sells for 180, Product C costs 100 and sells for 110. On which product,
he has maximum percentage of profit?
A. B Only .
B. A and B both
C. A Only
D. C Only
Answer: A Only
Solution:
Profit from A = 250-200=50tk
Percentage = (50×100)/200=25%
Profit from B= 180-150=30tk
Percentage = (30×100)/150= 20%
Profit from C= 110-100=10tk
Percentage= (10×100)/100=10%

by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?
A. 125%
B. 150%
C. 200%
D. 375%
Answer: 125%
Solution:
Let, the length of each side of the garden = 100
Area = 1002 = 10000
Area of 3 square = 3×10000 = 30000
50% increase of length = 100+100×50/100 = 150
Area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 3×22500 = 67500
Increasing area = 67500-30000 =37500

: 22
Percentage = (37500×100)/30000=125%
If a, b and c are 3 consecutive integers and a>b>c, which of the following has the
maximum value?
A. b+(c/a)
B. c+(a/b)
C. c+(b/c)
D. a+(b/c)
Answer: b+(c/a)
Solution:
As a is the greater number, adding a to any fraction of the given choice will have the maximum
value.
Three boys have marbles in the ratio of 19 : 5 : 3. If the boy with the least number has 9
marbles, how many marbles does the boy with the highest number have?
A. 57
B. 15
C. 76
D. 38
Answer: 57
Solution:
Let the boy has 3x marbles
So, 3x = 9
x = 9/3 = 3
The boy with the highest number of marbles = 19×3 = 57
A rectangular fish tank 25″ by 9″ has water in it to a level of 2″. This water is carefully
poured into a cylindrical container with a diameter of 10″. How high (in terms of π) will the
water reach in the cylindrical container?
A. 9/2π
B. π/18
C. 18/π
D. 18π
Answer: 18/π
Solution:
The volume of the fish tank = 25×9×2 = 450 square inch
Let height of the cylindrical container is = h
πr2h = 450
: 23
h = 450/ πr2 = 450/π52 = 18/π
A, B and C enter into partnership with investments in the ratio of 5:7:8. If, at the end of

A. Tk. 169,440
B. Tk. 183,000
C. Tk. 196,700
D. Tk. 168,440
Answer: Tk. 169,440
Solution:
As the profit distributed according to the investment ratio the profit and investment ratio will be
equal

5x = 42360
x = 8472

Total profit = 43260+59304+67776=169440


A square carpet with an area of 169 cm2 must have 2 cm cut off one of its edges in order
to be a perfect fit for a rectangular room. What is the area (in cm2) of this rectangular room?
A. 117
B. 143
C. 145
D. 165
Answer: 143
Solution:
Let, the carpet length = x
x2 = 169
x = 13
width of the room = (13-2) cm = 11 cm
area of the room = (13×11)2 = 143 cm2
To represent a family budget on a circle graph, how many degrees of the circle should be
used to represent an item that is 20% the total budget?
A. 60°
B. 62°
C. 70°
: 24
D. 72°
Answer: 72°
Solution:
In circle graph 100% is equals to 360°
In circle graph 20% is equals to = (360×20)/100 = 72°
The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to
these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?
A. 20
B. 24
C. 28
D. 32
Answer: 24
Solution:
The average of 6 numbers is 25
The Total of 6 numbers is =25×6=150
The average of 3 numbers is 22
The Total of 3 numbers is =22×3=66
The Total of (6+3)=9 numbers is =(150+66)=216
The average of 9 numbers is=216/9=24
In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If
candidate A received 70% of the total votes, what is the ratio of male to female voters?
A. 1/5
B. ¼
C. ½
D. 1/3
Answer: ½
Solution:
Male voter = x
Female voter = y
50% of x + 80% of y = 70% of (x+y)
50x/100 + 80y/100 = 70(x+y)/100
50x + 80y = 70x + 70y
80y 70y= 70x 50x
10y = 20x
x/y = 10/20 = ½
: 25
If x+y>5 and x y>3, then which of the following gives all possible values of x and only
possible values of x?
A. x>4
B. x>3
C. x>2
D. x<4
Answer: x>4
Solution:
The interest charged on a loan is p dollars per $1,000 for the first month and q dollars per
$1,000 for each month after the first month. How much interest will be charged during the first
three months on a loan of $10,000?
A. 10p+20q
B. 30q
C. 30p
D. 20p+10q
Answer: 10p+20q
Solution:
Interest = 1st month + 2nd month + 3rd month
= p×(10000/1000) + q×(10000/1000) + q×(10000/1000)
=10p +10q + 10q
= 10p + 20q
The length and breadth of a square are increased by 40% and 30% respectively. The area of
the resulting rectangle exceeds the area of the square by?
A. 62%
B. 42%
C. 82%
D. None of the above
Answer: 82%
Solution:
Let, length is = x so, area is = x2
40% increase in length = x+2x/5 =7x/5
30% increase in breadth = x+3x/10 =13x/10
Area = (7x/5)×( 13x/10) = 91×2/50
Increasing area = (91×2/50)- x2 = 41×2/50
Percentage = {(41×2/50) x2}×100 = (41/50)×100 = 82%
: 26
If an integer y is subtracted from an integer x, and the result is greater than x, then y must
be
A. equal to x
B. less than x
C. less than 0
D. greater than 0
Answer: less than 0
Solution:
ATQ,
x-y>x
Or, -y > 0
Or, y < 0
A box contains 12 poles and 7 pieces of net. Each piece of net weighs 0.2 gm; each pole
weighs 1.1 gm. The box and its contents together weigh 16.25 gm. How much does the empty
box weigh?
A. 1.25 gm
B. 1.65 gm
C. 2.25 gm
D. 2.65 gm
Answer: 1.65 gm
Solution:
Weight of 7 nets = (7×0.2)gm =1.4gm
Weight of 12 poles = (12×1.1)gm = 13.2gm
Total weight of net and pole = (1.4+13.2)gm = 14.6gm
Box weight is = (16.25 14.6) = 1.65gm

Subjective Questions
Questions 36 80: Choose the correct answer.
Which type of cable is used to connect the COM port of a host to the COM port of a router
or switch?
A. Crossover
B. Straight-through
C. Rolled
D. Shielded twisted pair
Answer: Rolled

: 27
Which protocol can cause overload on a CPU of a managed device?
A. Netflow
B. WCCP
C. IP SLA
D. SNMP
Answer: SNMP
Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely indenfies a row?
A. Key
B. Determinant
C. Tuple
D. Relation
Answer: Key
For every relationship, how many possible sets of minimum cardinalities are there?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Six
Answer: Four
The SQL statement that queries or reads data from a table is
A. SELECT
B. READ
C. QUERY
D. None of the above
Answer: SELECT
Which of the following protocols uses both TCP and UDP ports?
A. SMTP
B. telnet 6
C. FTP
D. DNS
Answer: DNS
Two dimensional arrays are also called
A. tables arrays
B. matrix arrays
C. both a and b
D. None of the above
: 28
Answer: both a and b
Which of the following is an SQL trigger supported by Oracle?
A. BEFORE
B. INSTEAD OF
C. AFTER
D. None of the above
Answer: None of the above
k iternations by Newton-Raphson method of finding square root of a number increases
accuracy in number of digits.
A. k
B. 2k
C. 3k
D. 4k
Answer: 2k
Bubble sort algorithm sorts n data items using
A. O(n2) comparison
B. O(n√n) comparison
C. O(n log n) comparison
D. O(n) comparison
Answer: O(n√n) comparison
Which control statement can be executed at least once?
A. while
B. for
C. do..while
D. All of the above
Answer: do..while
An algorithm that calls itself directly or indirectly is known as
A. Sub algorithm
B. Recursion
C. Polish notation
D. Traversal algorithm
Answer: Recursion
Two main measures for the efficiency of an algorithm are-
A. Processor and memory
B. Complexity and capacity
: 29
C. Time and space
D. Data and space
Answer: Time and space
Which of the following correctly shows the hierarchy of arithmetic operations in C?
A. /+*
B. *- / ÷
C. + /*
D. /*÷
Answer: / * ÷
The complexity of Binary search algorithm is:
A. O(n)
B. O(log n)
C. O(n2)
D. O(n log n)
Answer: O(log n)
-
A. Lower bound
B. Upper bound
C. Range
D. Extraction
Answer: Lower bound
Which one of the following is not a valid identifier?
A. _mysun
B. Mysun
C. my-sun
D. my_sun
Answer: my-sun
Consider the following code:
#include<stdio.h>
int main(int argc, char *argve[]){
return 0;
}
What is the minimum length of character array argv in the above code?
A. 0
B. 1
: 30
C. Undefined
D. -1
Answer: Undefined

double d = math.round
(2.5+Math.random() );
A. 2
B. 2.5
C. 3
D. 4
Answer: 3
Which of the following TCP/IP addresses constitute the loopback address?
A. 1.1.1.1
B. 25.255.255.255
C. 127.0.0.0
D. 127.0.0.1
Answer: 127.0.0.1
Which one is modern light weight message exchange format?
A. XML
B. MX
C. JSON
D. HTML
Answer: HTML
Which data structure allows deleting data elements from front and inserting at rear?
A. Stacks
B. Queues
C. Qeques
D. Binary search tree
Answer: Queues
58. Consider the following code segment.
What will be content of str[4]?

A. 4
B. 6
C. 0
: 31
D. 2
Answer: 4
What will be the output of the following code?
void main ()
\
A. 0.000
B. 1.000
C. 0.111
D. None of the above
Answer: 1.000
The only language understood by a digital computer is called
A. Assembly language
B. High level language
C. Binary language
D. None of the above
Answer: Binary language
Which of the following name does not relate to stacks?
A. FIFO list
B. LIFO list
C. Piles
D. Push-down lists
Answer: FIFO list
Which of the following will produce an answer that is closest in value to a double, d, while
not being greater than d?
A. (int)Math.min(d);
B. (int)Math.max(d);
C. (int)Math.abs(d);
D. (int)Math.floor(d);
Answer: (int)Math.floor(d);
Which keyword must be used to inherit a class in Java?
A. extends
B. super
C. this
D. extent
Answer: super
: 32
A. *Vehicle0
B. *Vehicle(int value)
C. ~Vehicle0
D. ~Vehicle(int value)
Answer: ~Vehicle0
A class that is inherited in Java is called a-
A. subclass
B. super class
C. static class
D. implement class
Answer: subclass
Which one of these interfaces is implemented by Thread class?
A. Set
B. Connections
C. Runnable
D. None of the above
Answer: Runnable
Which one is less costly for insertion operation at a particular position?
A. array
B. queue
C. link list
D. stack
Answer: link list
Register Circuit is not used in-
A. digital clocks
B. computers
C. RAM
D. Amplifier
Answer: digital clocks
Which one is a universal logic gate?
A. NAND
B. AND
C. OR
D. NOT
: 33
Answer: NAND
The data structure required to evaluate a postfix expression is:
A. queue
B. stack
C. array
D. linked-list
Answer: stack
Which of the declaration is correct?
A. int length;
B. char int;
C. int long;
D. float double;
Answer: int length;
In Java, which operator is used to create an object?
A. class
B. scanf
C. print
D. None of the above
Answer: class
The operator that cannot be overloaded is:
A. ++
B. ::
C. ~
D. 0
Answer: 0
How many instances of an abstract class can be created?
A. 0
B. 1
C. 2
D. 13
Answer: 0
Which of the following cannot be checked in a switch-case statement?
A. Character
B. Integer
C. Float
: 34
D. None of the above
Answer: Float
Which of the following is a design pattern?
A. List
B. Queue
C. Factory
D. None of the above
Answer: None of the above
The main threat of Cloud based provisioning is:
A. Cost
B. Security
C. Virtualization
D. All of the above
Answer: Virtualization
Link list can be implemented by using-
A. Array
B. pointers
C. both a and b
D. None of the above
Answer: both a and b
Which of the following data structure is linear type?
A. Strings
B. Lists
C. Queues
D. All of the above
Answer: All of the above
In Java, which one will be used for comparing whether the two String object str1 and str2
are same?
A. str1==str2
B. str1.equalslgnoreCase(str2)
C. str1==str2
D. All of the above
Answer: All of the above

: 35
Bangla
01. ?
A.
B.
C.
D.

Exp:

02. ?
A.
B.
C.
D.

03. ?
A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

Exp:

: 36
A.
B.
C.
D.

06. ?
A.
B.
C.
D.

07.
A.
B.
C.
D.

?
A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

10. ?
A.
B.
C.
D.
: 37
11. ?
A.
B.
C.
D.

?
A.
B.
C.
D.

13. ?
A.
B.
C.
D.

14. ?
A.
B.
C.
D.

15.
A.
B.
C.
D.

16. ?
A.
B.
C.
: 38
D.

Exp:

English
Q. (17 20): Choose the word that conveys the same meaning as the given word.
17. Impute
A. blame
B. attribute
C. apply
D. expert
attribute
Exp: Impute - ,
Blame- ,
Attribute - ,
Apply ,
18. Exigency
A. dilemma
B. constraint
C. demand
D. occasion
demand
Exp:
Exigency -
Dilemma- ,
Constraint ,
Demand- ,
Occasion
19. Anxiety
A. worry
B. comfort
C. faith
D. None of them
worry
Exp: Anxiety Worry

: 39
20. Ruthless
A. Mindful
B. Cruel
C. Merciful
D. None of them
Cruel
Q. (21 23). Select the word or phrase that best completes the sentence.
21. Employers look for agility in workers in small-part production plants.
A. flexibility
B. dexterity
C. alertness
D. liveliness
dexterity
Exp: agility = dexterity
22. You can reach your goal only when you aspire.
A. aim high
B. attempt it
C. try
D. dream
attempt it
Exp: aspire = aim high । aspire attempt it
23. Writing a beautiful sonnet is as much an achievement as to finish a 400 page novel.
A. finishing
B. it is to finish
C. to have finished
D. if to finish
finishing
Q. (24 27): There are blank spaces in the following passage which have been numbered. These
numbers are printed below the passage and against each some words are suggested. Find out
the word that best fit the blank.
Global strategies to control infective disease have historically included the erection of barriers to
international travel and _ (24) _ Keeping people with such deadly disease outside national
borders has_ (25) _ as an important public health policy in the human immunodeficiency virus
(HIV) epidemic. Between 29 and 50 countries (26) to have introduced border restrictions on

: 40
HIV-positive foreigners, usually those planning an (27) stay in the country, such as students,
workers or seamen.
24.
A. migration
B. immigrate
C. emigration
D. immigration
immigration
Exp: Immigration-
25.
A. reemerged
B. returned
C. merged
D. restrained
reemerged
26.
A. is reported
B. are
C. are reported
D. reports
are reported
27.
A. extended
B. intended
C. unplanned
D. interested
extended
Q. (28 32): Read the following passage and select the most appropriate answer.
Nine books are to be arranged from the left to right on a shelf. Of these, four books are
leather-bounds, three are cloth-bounds and remaining books are paperbacks. The leather bound
books must be together. The paperback books must also be together. The clothbound books
need not to be together.
28. The cloth-bound books must be next to each other, if a paperback book is in which of the
following position?
A. the ninth
: 41
B. the first
C. the fifth
D. the seventh
the fifth
29. If the second book is a clothbound and the third book is a paperback, which of the following
can be a clothbound book?
A. the second
B. the ninth
C. the seventh
D. none of these
the ninth
30. If no clothbound book is next to another clothbound book, which one can be a paperback
book?
A. the fifth
B. the ninth
C. the third
D. the sixth
the third
31. If the first and seventh books have the same kinds of binding, which of the following must
be a leather-bound books?
A. the second
B. the fourth
C. the first
D. the sixth
the fourth
32. If the sixth book is a leather-bound and eighth book is a cloth-bound, which of the
following must be a paperback?
A. the second
B. the first
C. the third
D. the fourth
the second

Mathematics

: 42
33. Triangle ABC has the following vertices: A(1,0), B(5,0) and C(3, 4). Which of the following is
true?
A. CA = CB
B. AB = AC
C. AC < BC
D. AB = BC
CA = CB
Solution:
Distance of (x1,y1) & (x2,y2) = √{(x1 x2)2 + (y1 y2)2}
AB/BA = √{(1 5)2 + (0 0)2 }= √(-4)2 = √16 = 4
BC/CB = √{(5 3)2 + (0 4)2 }= √22 + 16 = √20 = 2√5
AC/CA=√{(1-3)2 + (0 4)2 }= √4 + 16 =√20 = 2√5
34. Increasing the original price of an item by 10%, then decreasing by 20% and then again
increasing the price by 10% is equivalent:
A. 4.4% increase
B. 3.2% decrease
C. 3.5% decrease
D. None of these
3.2% decrease
Solution:
Let,
Selling price = 100
After 10% increase = (100+10)=110
After 20% decrease = (110 20% of 110) = 88
After 10% increase = (88 + 10% of 88) = 96.8
Final decrease = (100-96.8)=3.2%
35. (2√27-√75+√12. is equal to
A. 4√3
B. √3
C. 2√3
D. 3√3
3√3
Exp:
Given,
(2√27 √75 + √12)
: 43
= 2√(32.3)-√(3× 25) + √(3 × 4)
= 6√3 5√3 + 2√3
= √3 5√3
= 3√3
36. A two-digit number has 3 in its unit digit. The sum of its digits is one seventh of the number
itself. What is the number?
A. 73
B. 53
C. 63
D. 83
63
Solution:
Let,
The number = 10x + 3
ATQ,
7(x + 3) = 10x + 3
⇒7x + 21 = 10x + 3
⇒21-3 = 10x 7x
⇒3x = 18
⇒x= 6
The number = 10 × 6 + 3 = 63.
37. A student loses 1 mark for every wrong answer and scores 2 marks for every correct
answer. If he answers all the 60 questions in an exam and scores 39 marks, how many of them
were correct?
A. 33
B. 31
C. 27
D. 37
33
Solution:
Let,
Number of wrong answers = x
ATQ,
2(60-x) -x = 39
⇒120 -2x-x = 39
: 44
⇒-3x = 39-120
⇒-3x = -81
⇒x = 27
correct answer = (60 27) = 33
38. The triangular base of a prism is a right triangle of sides a and b = 2a. The height h of the
prism is equal to 10 mm and its volume is equal to 40 mms, what will be the lengths of the
sides a and b of the triangle?
A. 2 mm and 3 mm
B. 1 mm and 4 mm
C. 2 mm and 2 mm
D. 2 mm and 4 mm
2 mm and 4 mm
Solution:
½ × abc = 40
Or, abc = 80
Or, a × 2a × 10 = 80
Or, 20a2 = 80
Or, a2 = 2
Or, a = 2
And b = 2a = 2×2 = 4
39. The sum of principal and simple interest of a certain amount of money would be Tk. 460
after 3 years from now and Tk. 500 after 5 years from now. What is the total interest rate?
A. 5%
B. 12%
C. 15%
D. 20%
5%
Solution:
(5 3) yr = 2 yrs interest = (500 460) = 40 tk
1 year interest = 40/2 = 20 tk.
3 year interest = (20 × 3) = 60 tk
Principal amount= (460 60) = 400 tk
Interest rate = 60/(400×3) = 0.05 = 5%
40. A wheel rotates 10 times per minutes and moves 20m during each rotation. How many feet
does the wheel move in 1 hour?
: 45
A. 10,000
B. 12,000
C. 18,000
D. 20,000
None
Solution:
In 1 min the wheel passes = (20 × 10) = 200m
In 60 min the wheel passes = (200 x 60) = 12,000m
We know,
1m =3.28 feet
.: 12,000m=(3.28 × 12,000) = 39360 feet
41. If x and y are consecutive positive integers, which of the following must be an even integer?
A. X
B. y
C. xy/2
D. xy
xy
Solution:
As X and Y are consecutive positive integers, one will be even and the other odd.
odd × even= even
42. There are n students in a school. If r% among the students are 12 years or younger, which
of the following expressions represents the number of students who are older than 12?
A. n(1-r)
B. 100(1-r)n
C. n(1-r)/100
D. n(100-r)/100
n(100-r)/100
Solution:
Students above 12,
In 100, there are (100-r)
In 1, there are (100-r)/100
In n, there n(100-r)/100
43. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangular is 5:1. If the. area of the
rectangle is 216cm, what is the length of the rectangle?
A. 16cm
: 46
B. 18cm
C. 20cm
D. 22cm
18cm
Solution:
Let,
Length and breadth of the rectangle= x, y
So, area = xy
Perimeter = 2(x+y)
ATQ,
2(x+y)/y = 5
Or, 2x + 2y = 5y
Or, 2x = 3y
Or, y = 2x/3
Now,
xy = 216
Or, x × 2x/3 = 216
Or, 2×2 = 648
Or, x2 = 324
Or, x = 18
44. jf (x + y) > 5 and (x y) > 3, then which of the following gives all and only possible value
of x?
A. x<3
B. x> 3
C. x> 4
D. x<5
x> 4
Solution:
Given,
(x + y) > 5 -(1)
(x y) > 3 (2)
(1)+(2),
2x >8
Or, x>4

: 47
45. Three boys have marbles in the ratio of 19: 5: 3. If the boy with the least number has 9
marbles, how many marbles does the boy with the highest number have?
A. 57
B. 15
C. 76
D. 38
57
Solution:
Smaller ratio 3 = 9
So, Smaller ratio 1 = 9/3 = 3
Now,
Highest ratio 19 = 19×3 = 57
46. The area of a rectangle R with width 4 ft is equal to the area of a square S, which has a
perimeter of 24 ft, the perimeter of the rectangle R, in feet, is
A. 9
B. 16
C. 24
D. 26
26
Solution:
Given,
Perimeter of the square = 24
So, side of the square = 24/4=6
Area = 62 = 36
Let,
Length of the rectangle = x
ATQ,
4x = 36
Or, x= 9
So, perimeter of the rectangle = 2(9+4) = 26
47. In a class of 120 students, 70 percent can speak only Bengali and the rest can speak English.
If 25 percent of those in the class who can speak English can also speak Bengali, how many of
the students in the class can speak Bengali?
A. 39
B. 48
: 48
C. 84
D. 93
93
Solution:
Only speak bangla = 120 × 70/100 = 84
Speak English = 120× 30/100 = 36
Now,
25% of 36 = 36× 25/100 =9 can also speak bangla
So, total bangla speaking student =(84 +9) = 93
48. A lamp is manufactured to sell for $35.00, which yields a profit of 25% of cost. If the profit
is to be reduced to 15% of cost, what will be the new retail price of the lamp?
A. $31.50
B. $28.00
C. $21.00
D. $32.20
$32.20
Solution:
In 25% profit,
If selling price 125 then cost = 100
So, when selling price 35 then cost = (100×35)/125 = 28
In 15% profit,
If cost is 100 then selling price = 115
So, when cost is 28, then selling price = (115×28)/100 = 32.20
49. In triangle ABC, AB = AC. All of the following statements are true except
A. AB < AC + BC
B. AC< AB + BC
C. BC+ AC> AB + BC
D. AC+ BC= AB + BC
BC+ AC> AB + BC
Solution:
Given,
AB = AC
Or, BC + AB = BC + AC [Adding BC to both sides]

: 49
50. If an inspector reject 0.08% of a product as defective, how many units of the product will he
examined in order to reject 2?
A. 500
B. 1,500
C. 2,000
D. 2,500
2,500
Solution:
0.08 product is rejected from = 100
So, 2 product is rejected from = (100 × 2 × 100)/0.08 = 2500
51. There are 15 balls in a box: 8 balls are green, 4 are blue and 3 are white. Then 1 green and
1 blue balls are taken from the box and put away. What is the probability that a blue ball is
selected at random from the box?
A. 3/15
B. 4/15
C. 3/13
D. 4/13
3/13
Solution:
green balls = (8 1) = 7
blue balls = (4 1) = 3
white balls = 3
possibility of getting a blue ball = 3/(7+3+3) = 3/13
52. A short distance athlete has taken 60 seconds to cover 100 meters. If he makes 30 steps in
9 seconds, how many steps has he taken in that time?
A. 130
B. 170
C. 173
D. None of these
None of these
Solution:
9 sec = 30 steps
60 sec = (30×60)/9= 200 steps
53. Three angles of a triangle are in proportion 5: 6:7. Then what is the difference in degrees
between the biggest and the smallest angles?
: 50
A. 10°
B. 20°
C. 25°
D. 30°
20°
Solution:
Sum of 3 angles of a triangle = 180°
Sum of ratio = 5+6+7 = 18
So, the larger angle = 180° × 7/18 = 70°
And, the smaller angle = 180° × 5/18 = 50°
Difference = 70° 50° = 20°
54. If the length of each of the sides of three square g
by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?
A. 375%
B. 200%
C. 150%
D. 125%
125%
Solution:
Let,
Side of a square = 100
So, area = (100)2 = 10000
Area of 3 square = 3× 10000 = 30000
After 50% increase side of a square becomes = (100 + 50% of 100) = 150
So, area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 22500 × 3 = 67500
Area increases = (67500 30000) = 37500
So, percentage of increase = (37500×100)/30000 = 125%
55. A manufacturer sells three products i.e. A, B and C. Product A costs 200 and sells for 250.
Product B costs 150 and sells for 180. Product C costs 100 and sells for 110. On which product,
he has maximum percentage of profit?
A. B only
B. A and B both
C. A only
D. C only
: 51
A only
Solution:
-200)/200}×100 = 25%
-150)/150}×100 = 20%
-100)/100}×100 = 10%
56. A farmer has two rectangular fields. The larger field has twice the length and four times the
width of the smaller field. If the smaller field has area K, then the area of the larger field is
greater than the area of the smaller field by what amount?
A. 2K
B. 5K
C. 6K
D. 7K
7K
Solution:
Let,
Length of smaller field = x
So, length of larger field = 2x
Again,
Width of smaller field = y
So, width of larger filed = 4y
Area of smaller field = xy = K
Area of larger field = 2x × 4y = 8xy = 8K
Difference = 8K K = 7K

General Knowledge & Basic Computer


57. The radiant energy of the Sun results from
A. Nuclear fusion
B. Nuclear fission
C. Cosmic radiation
D. Combustion
Nuclear fusion
58. Fathometer is used to measure
A. Sound intensity
B. Earthquakes
C. Rainfall

: 52
D. Ocean depth
Ocean depth
59. Which of the following is called Blue Planet?
A. Saturn
B. Earth
C. Jupiter
D. Mars
Earth
60. Radio link is a tool of banking communication in a
A. WAN area
B. LAN area
C. Remote area
D. VAN area
Remote area
61. Stress test is related to assess health of which institution?
A. Bank
B. Multinational Firm
C. Private Firm
D. None of them
Bank
62. Which one of the following is not the official language of United Nation Organization?
A. Spanish
B. Portuguese
C. Chinese
D. None of them
Portuguese
63. Fathometer is used to measure
A. Ocean depth
B. Earthquakes
C. Rainfall
D. Sound intensity
Ocean depth
64. Which one of the following countries is not a member of the OPEC?
A. Algeria
B. Indonesia
: 53
C. Malaysia
D. Nigeria
B&C

A. Thomas Hardy
B. Thomas Mann
C. Thomas Moore
D. Thomas Paine
Thomas Paine
66. Which one of the following is not an official language of the United Nations?
A. Arabic
B. Chinese
C. Portuguese
D. Spanish
Portuguese
67. On July ___man walked on the Moon for the first time.
A. 19th
B. 20th
C. 18th
D. 21st
20th
68. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in
A. Dashboard
B. Hard drive
C. Diskette
D. Clipboard
Clipboard
69. If you need to change the typeface of a document, which menu will you choose?
A. Edit
B. View
C. Format
D. Tools
Format
70. You can move between two or more Excel files opened by using the
A. ctrl + tab
: 54
B. ctrl + page up
C. ctrl + page down
D. ctrl + F9
ctrl + tab
71. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
A. column
B. box
C. table
D. cell
cell
72. The process of transforming files from a computer on the Internet to your computer is
called
A. Forwarding
B. Downloading
C. FTP
D. Uploading
Downloading
73. You can detect spelling and grammar errors by
A. Press Shift + F7
B. Press Ctrl + F7
C. Press Alt + F7
D. Press F7
Press F7
74. Verification of a login name and password is known as:
A. configuration
B. authentication
C. accessibility
D. logging in
authentication
75. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools?
A. Status bar
B. Tool bar
C. Menu bar
D. Title bar
Tool bar
: 55
76. ________ are software which is used to do particular task.
A. Operating system
B. Data
C. Software
D. Program
Operating system
77. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. Viruses
B. Spam
C. Hackers
D. None of them
Spam
78. The program compresses large files into a smaller file
A. WinZip
B. WinShrink
C. WinStyle
D. None of them
WinZip
79. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools?
A. Status bar
B. Tools bar
C. Menu bar
D. Title bar
Tools bar
Repeat Question no: 75.
80. Operating System is the most common type of software.
A. System
B. Application
C. Communication
D. None of these
System

Bangla
: 56
01. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
02.
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp: , ,

A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
05.
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp:
?
A.
B.
: 57
C.
D.
Answer:
07. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp:
09. , ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp:

A.
B.
C.
D.
Answer:
11. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
: 58
12. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
13. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:

A.
B.
C.
D.
Answer:
15. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp: , ,

English
Question: 17 19 Choose the correct spelling from the given options
17.

: 59
A. Questionere
B. Questionaire
C. Questionnaire
D. Questionare
Answer: Questionnaire
18.
A. Ridiculus
B. Rcdiculous
C. Ridiculas
D. Ridiculous
Answer: Ridiculous
19.
A. Lisense
B. Lisence
C. License
D. Licents
Answer: License
Questions (20-22). Select the word or phrase that best completes the sentence
20. Every individual is responsible for upholding the moral of society.
A. keeping up
B. developing
C. judging
D. maintaining
Answer: maintaining
21. In comparison to the history of the world, human life is very transient.
A. Meaningless
B. short-lived
C. poignant
D. arbitrary
Answer: short-lived
22. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time
A. has any machine
B. any other machine
C. other machine
D. None of these
: 60
Answer: any other machine
Questions (23-24): Fill in the blank with right option
23. The view ___the open window is very pretty.
A. through
B. by
C. along
D. to
Answer: through
24. Spring is ___ it will be warmer soon.
A. to be coming
B. coming
C. prepared now
D. on the way
Answer: on the way
25. Lack of exercise and high fat diets have ____to be factors in heart attacks.
A. long known been
B. known been long
C. been long known
D. long been known
Answer: long been known
Questions (26-28): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in
the original pair.
26. Wood: Sand
A. metal : burnish
B. coal : burn
C. brick : lay
D. oil : polish
Answer: metal : burnish
Exp: Sand is used to make wood brighter; burnish is used to make metal brighter.
27. Harm : Damage
A. sweet : sour
B. stout : weak
C. hook : crook
D. injure : incapacitate
Answer: injure : incapacitate
: 61
Exp: Harm Damages something; injure incapacitates something.
28. Yolk : Egg
A. nucleus : cell
B. duck : fowl
C. web : spider
D. rind : melon
Answer: nucleus : cell
Exp: Yolk be in the center of Egg; nucleus be in the center of cell.
Questions (29-32): In each of the following lists, one word is out of sequence from the other
words. Find the word that is not similar to the other words in each list.
29.
A. Height
B. Huge
C. Large
D. Massive
Answer: Height
Exp:
30.
A. Inflation
B. Discourse
C. Interests
D. Investment
Answer: Discourse
Exp: Inflation, Interests, Investment are related to economics. Discourse is related to literature.
31.
A. Strategy
B. Aim
C. Goal
D. Objective
Answer: Strategy
Exp: Aim, Goal, Objective denotes purpose. Strategy means plan or policy.
32.
A. Temporary
B. Short-lived
C. Transitory
: 62
D. Steady
Answer: Steady
Exp: Temporary, Short-lived, Transitory mean not permanent. Steady means stable.

Mathematics
33. In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If
candidate A received 70% of the t
A. 1/3
B. ½
C. ¼
D. ¾
Answer: ½
Solution:
Let, total member of the club = 100 and male member =x
Female member = (100-x)
Now,
x×50% + (100-x)80% = 70×100%
5x +(100-x)8 = 70×10
5x + 800 8x = 700
3x = 100
X = 33.33
Now, female: Male = 33.33 : (100-33.33) = 1:2
34. Four liters of milk are to be poured into a 2 liter bottle and a 4 liter bottle. If each bottle is
to be filled to the same fraction of its capacity, how many liters of milk should be poured into
the 4 liter bottle?
A. 7/3
B. 2/3
C. 8/3
D. 4/3
Answer : 8/3
Solution:
Let, milk in 4 litter bottle is x litter
So, milk in 2 litter bottle is (4-x) litter
x/4 = (4-x)/2
x = 8-2x

: 63
x = 8/3
35. One dozen eggs and ten pounds of apples are currently of the same price. If the price of a
dozen eggs rises by 10% and that of apples rises by 2%, how much more will it cost to buy a
dozen of eggs and ten pounds of apples?
A. 2%
B. 6%
C. 10%
D. 12%
Answer: 6%
Solution:
Say, Cost of eggs = Cost of apples = 100
Total = 200
New egg cost = 110
New apple cost = 102
New total = 110 + 102 = 212
Percentage increase ={(212−200)/200}×100= 6%
36. An iron rod that weighs 24 kg is cut into two pieces so that one of these pieces weighs 16 kg
and is 34m long. If the weight of each piece is proportional to its length, how long is the other
piece?
A. 11m
B. 17m
C. 34m
D. 68m
Answer: 17m
Solution:
16 kg rod = 34m
24 kg rod = (34×24)/16 = 51m
Length of the other part is = 51-34 = 17m
37. A wholesaler sells goods to a retailer at a profit of 20%. The retailer sells to the customer,

A. 30%
B. 40%
C. 50%
D. 60%
Answer: 50%
: 64
Solution:
Let cost of wholesaler = 100tk
At 20% profit he sells = 120tk = the cost of retailer
Retailer sell it for 80% profit on cost of wholesaler
= 100 + 100×(80/100) = 180 tk
Profit of retailer = 180- 120 = 60 tk
Percentage = (60×100)/120 = 50%
38. The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50%
more than the price of the book. How much is the price of the pen holder more than the price
of the pen?
A. 20%
B. 25%
C. 50%
D. 37.5%
Answer: 20%
Solution:
Let price of book = 100tk
Price of pen = 100+100×25% = 125 tk
Price of penholder = 100 + 100×50% = 150 tk
Difference is = 150 -125 = 25 tk
Percentage = (25×100)/125 = 20%
39. Three individuals contributed Tk 8,000 each toward the purchase of a computer. If they
bought the computer on sale for Tk. 19500 plus 10% sales tax, how much money should be
refunded to each individual?
A. Tk. 650
B. Tk. 850
C. Tk.1,500
D. Tk1,950
Answer: Tk. 850
Solution:
Contribution of three person = 8000×3 = 24000 tk
Cost of the computer = 19500+19500×10% = 19500+1950 = 21450 tk
3 person get back = 24000 21450 = 2250 tk
1 person get back = 2250/3 = 850 tk

: 65
40. A 10% monthly salary increase resulted in a Tk. 9,000 per year increase in salary for an
employee. What was his monthly salary before the increase?
A. Tk. 7,500
B. Tk. 9,000
C. Tk. 5,000
D. Tk. 12,000
Answer: Tk. 7,500
Solution:
Yearly increase = 9000 tk
Monthly increase = 9000/12 = 750 tk
10% of Salary is = 750 tk
100% of Salary is = (750×100)/10 = 7500 tk
41. When a certain number is divided by 7, the remainder is 0. If the remainder is not 0 when
the number is divided by 14, then the remainder must be
A. 7
B. 5
C. 3
D. 8
Answer: 7
Solution:
If a number is divisible by 7, remainder will be 0. So, any number divisible by any multiple of 7
will leave remainder 7 or 0.
42. A mixture of 20 kg of sprit and water contains 10% water. How much water must be added
to this mixture to raise the percentage of water to 25%
A. 2
B. 4
C. 5
D. 6
Answer: 4
Solution:
Water contains in mixture = 20×10% = 2 kg
Sprit in the mixture = 20-2 =18 kg
x litter water need to mix in the mixture.
So, (2+x)/18 = 25/75
(2+x)/18 = 1/3
: 66
6+3x = 18
x=4
43. How much interest will Tk. 1,000 earn in one year at an annual interest rate of 20% if
interest rate is compounded every 6 months?
A. 200
B. 205
C. 208
D. 210
Answer: 210
Solution:
We know,
C= P(1+r/m)n×m
=1000{1+20/(100×2)}1×2
= 1000{1+1/10}2 = 1210
Interest = 1210-1000 = 210 tk
44. A garden of 100% length and 60m width has a walkway of 2m width on every side. What is
the area of the garden, in square meter, excluding the walkway?
A. 5684
B. 6000
C. 5376
D. 5123
Answer: 5376
Solution:
Length of the garden excluding road = 100-2×2 =96m
Width of the garden excluding road = 60-2×2 =56m
Area garden excluding road = 96×56 =5376 sq. m
45. The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many
years younger than A?
A. 12
B. 24
C. 26
D. None of these
Answer: 12
Solution:
ATQ,
: 67
A + B = 12 + B +C
A = 12 +C
That is, C is 12 years younger than A.
46. An article when sold at a gain of 5% yields Tk.15 more than when sold at a loss of 5%. Its
cost price would be
A. Tk. 100
B. Tk. 150
C. Tk. 200
D. Tk. 250
Answer: Tk. 150
Solution:
At 5% profit, selling price = 100+5=105 tk.
At 5% loss, selling price = 100-5= 95 tk.
Difference between selling price = 105-95=10 tk.
If difference 10, then cost = 100tk
If difference 1, then cost = 100/10 tk
If difference 15, then cost = (100×15)/10 tk = 150tk.
47. If ax = b, by = c, and cz = a, then the value of xyz is
A. 0
B. 1
C. 1/abc
D. abc
Answer: 1
Solution:
Given,
ax = b
Or, (cz)x = b
Or, (by) z x = b
Or, (b) xyz = b1
Or, xyz = 1
48. For what value of x is 82x-4 =16x?
A. 2
B. 3
C. 4

: 68
D. 6
Answer: 6
Solution:
Given,
82x-4 =16x
Or, 23(2x-4) = 24x
Or, 6x -12 = 4x
Or, 2x = 12
Or, x = 6
49. A is 30% more efficient than B. How much time will they, working together, take to
complete a job which A alone could have done in 23 days?
A. 13 days
B. 15 days
C. 10 days
D. None of these
Answer: 13 days
Solution:
Ratio of times taken by A and B = 100 : 130 = 10 : 13.
Suppose, B takes x days to do the work.
Then,
10 : 13 = 23 : x
Or, x = (23 x 13)/10
Or, x = 299/10

23/299 =1/13
Therefore, A and B together can complete the work in 13 days.
50. The lengths of the sides of a triangle are in the ratio of 3 to 5 to 6. If the perimeter of the
triangle is 70, what is the length of the longest side?
A. 10
B. 15
C. 25
D. 30
Answer : 30
Solution:
: 69
3x+5x+6x=70
Or, 14x=70
Or, X=5
Length of the longest side= 5×6=30
51. If for integer x, 5 <x<10 and y = x + 5, what is the greatest possible value of x + y?
A. 32
B. 22
C. 23
D. 27
Answer: 23
Solution:
Given,
5 < x < 10 and y =x+5
Possible value of x = 6, 7, 8, 9
When x =9,
y =9+5 = 14
Now,
x + y = 9 + 14 = 23
52. Square of a number plus two times the number equal 63. What is the number?
A. 7
B. 9
C. 9
D.
Answer: 7, -9
Solution:
x2 + 2x = 63
x2 + 2x 63 = 0
x2 + 9x 7x 63 = 0
x (x + 9) 7 (x + 9) = 0
(x + 9) (x 7) = 0
x = 9 and x = 7
53. If the perimeter of a certain rectangle is 76m and its area is 360m2, then what is the length
of its shortest side?
A. 18

: 70
B. 15
C. 13
D. 10
Answer: 18
Solution:
Let, length = x and width = y
Now, 2(x+y) = 76

xy = 360

(i)=
360/y + y =38
360 + y2 = 38y
y2 -38y + 360 = 0
y2 -20y 18y + 360 = 0
y(y -20) 18(y 20) = 0
(y -20) (y 18) = 0
y= 20 and 18
Width = 18m
54. If x=1+ √2 and y =1-√2 find the value of (x2 + y2)
A. 12
B. 10
C.
D. 6
Answer: 6
Solution:
x2 + y2
=(1+ √2) 2 + (1-√2) 2
= 1 + 2√2 + 2 + 1 2√2 + 2
=6
55. If x and y are consecutive positive integers, which of the following must be an even integer?
A. X
B. Y
C. xy/2
D. xy
: 71
Answer. xy
Solution:
As x & y are consecutive positive integers, one of them must be odd and the other even.
Now, Odd×Even= Even.
56. If two planes leave the same airport at 1:00 PM, how many miles apart will they be at 3:00
PM, if one travels directly north at 150 mph and the other travels directly west at 200 mph?
A. 50 miles
B. 100 miles
C. 500 miles
D. 700 miles
Answer: 500 miles
Solution:
Plane travels for 2 hours
1st one passes =150×2=300mile
2nd one passes =200×2=400mile
Distance between them
d2 = 3002 + 4002
Or, d = √(90000 + 160000) = √250000 = 500

General Knowledge
57. Which one is not a member country G-7?
A. Japan
B. Sweden
C. Italy
D. Canada
Answer: Sweden
Exp: G-7 , , , , ,
58. Transparency International is based in
A. London
B. Paris
C. Berlin
D. Washington D.C.
Answer: Berlin

A. Switzerland

: 72
B. Russia
C. India
D. France
Answer: Switzerland
60. Which of the following organization is concerned with environmental issues?
A. OIC
B. WMO
C. MIGA
D. IPCC
Answer: IPCC
Exp:
IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change
OIC = ,
WMO =
MIGA =
61. OTC stands for
A. Over that Counter
B. Over the Court
C. Over the Counter
D. Over that Court
Answer: Over the Counter
Exp:
OTC Over the counter
62. The Harry Potter series is written by
A. JK Rowling
B. KK Rowling
C. KJ Rowling
D. A K Rowling
Answer: JK Rowling
Exp: JK Rowling.
63. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called
A. Bonds
B. Equity
C. Dividends
D. None of them
: 73
Answer: Dividends
64. Point of sale (POS) machine is widely used by the
A. Tellers
B. Merchants
C. Government
D. Central bank
Answer: Merchants
65. The great Victoria Desert is located in
A. Canada
B. West-Africa
C. North-America
D. Australia
Answer: Australia
66. Money-market is a market for
A. short-term fund
B. long-term fund
C. hedge fund
D. risk free assets
Answer: short-term fund
Exp:

67. Which of the following is not a part of the World Bank Group?
A. IDA
B. IMF
C. IBRD
D. IFC
Answer: IMF
Exp: Part of the World Bank Group IBRD, IDA, IFC, ICSID and MIGA.
68. Stress test is related to assess health of which institution?
A. Bank
B. Multinational Firm
C. Private Firm
D. None of them
Answer: Bank

: 74
Basic Computer
69. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form
is
A. Keyboard
B. Plotter
C. Scanner
D. None of these
Answer: Scanner
Exp: Scanner is a light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into
digital form.
70. Which of the following memory is non-volatile?
A. ROM
B. DRAM
C. SRAM
D. None of these
Answer: ROM
71. Which network protocol is used to send e-mail?
A. SMTP
B. FTP
C. SSH
D. POP3
Answer: SMTP
Exp: SMTP Simple Mail Transfer Protocol.
72. The operating system manages.
A. Memory
B. Processor
C. Devices
D. All of the above
Answer: All of the above
73. By default, your documents print in mode.
A. Page setup
B. Portrait
C. Landscape
D. Print preview

: 75
Answer: Portrait
74. Ctrl + N is used to
A. Save Document
B. Open Document
C. New Document
D. Close Document
Answer: New Document
Exp: Ctrl + S = Save Document; Ctrl + V = Paste; Ctrl + O = Open File
75. By default, on which page the header or the footer is printed?
A. on first page
B. on alternate page
C. on every page
D. none of the above
Answer: on every page
76. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?
A. Standard
B. Formatting
C. Print Preview
D. None of these
Answer: Formatting
Exp: Formatting toolbar
77. Background color or effects applied on a document is not visible in
A. Web layout view
B. Print Layout view
C. Reading View
D. Print Preview
Answer: Print Preview
78. What is the default font size of a new Word document based on Normal template?
A. 9 pt
B. 12 pt
C. 14 pt
D. None of above
Answer: 12 pt
Exp:
79. A Microsoft Windows is a(n)
: 76
A. Operating system
B. Graphic program
C. Word Processing
D. Database program
Answer: Operating system
80. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
A. Windows
B. Windows NT
C. MS DOS
D. Windows XP
Answer: MS DOS

Total Marks: 100; Time: 60 Minutes: Examination Held on: 26.08.2016

English Proficiency
1. The view _______ the open window is very pretty.
A. By
B. To
C. Along
D. Through
Answer: Through
2. __________ his parents allow him or not, Anis intends to go to the party.
A. Whether
B. Although
C. Despite
D. While
Answer: Whether
Questions (03-05): Choose the correct word spelling from the given options.
3.
A. Lisense
B. License
C. Lisence

: 77
D. Licents
Answer: License
4.
A. Extantion
B. Extention
C. Extansion
D. Extension
Answer: Extension
5.
A. Collateral
B. Colateral
C. Colleteral
D. Collataral
Answer: Collateral
(6-8) Description
6. Which of the following passengers could be assigned to sit in the same row as Q?
A. T
B. S
C. R
D. P
Answer:
7. If P and R are in row 2, which of the following must be true?
A. N is in row 2
B. Q is in row 1
C. S is in row 3
D. None
Answer:
8. How many passengers could be assigned to sit in the same row as T?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer:
Questions (09-10): Select the word or phrase that best completes the sentence.
9. Writing a beautiful sonnet is as much an achievement as to finish a 400-page novel.
: 78
A. it is to finish
B. if to finish
C. finishing
D. to have finished
Answer: finishing
Exp: Writing = write+ing same as to+finish will be finish+ing = finishing
10. Today, this is totally different world than we have seen in the last decade.
A. since we have seen
B. from what we have seen
C. from what we seen
D. None of these
Answer: from what we have seen
Exp: Different+from

Bangla
11.
A.
B.
C.
D.
Answer:
12. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.
B.
C.
D.
Answer:
?
A.

: 79
B.
C.
D.
Answer:
15. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
16. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
17. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
18. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
19. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
20. ?
: 80
A.
B.
C.
D.
Answer:

Mathematics
21. A short distance athlete has taken 30 seconds to cover 100m. If he makes 30 steps in 9
seconds, now many steps he taken in that time?
A. 130
B. 170
C. 173
D. None
Answer: None
Solution:
9 sec = 30 steps
60 sec = (30×60)/9= 200 steps
22. A car goes 15 km on a gallon of octane when it is driven at 50 km/h. When the car is driven
at 60 km/h, it only goes 80% as far. How many gallons of octane are needed to travel 200 km if
half the distance is traveled at 50 km/h and the rest at 60 km/h?
A. 15
B. 16.67
C. 10.60
D. 14
Answer: 15
Solution:
At 50km/h
15 km needs 1 gallon
So, 100 km needs 100/15 gallon
At 60km/h,
It goes 80% far = 80% of 15 = 12 km
12 km needs 1 gallon
So, 100 km needs 100/12 gallon
So, (100+100) = 200 km needs

: 81
= (100/15 + 100/12) gallon
= (400+500)/60 gallon
= 900/60 gallon
= 15 gallon
23. A manufacturer sells three products i.e. A, B and C. Product A cost 200 and sells for 250,
Product B cost 150 and sells for 180, Product C cost 100 and sells for 110. On which product,
he has maximum percentage of profit?
A. B only
B. A and B both
C. A only
D. C only
Answer: A only
Solution:
Profit from A = 250-200=50tk
Percentage = (50×100)/200=25%
Profit from B= 180-150=30tk
Percentage = (30×100)/150= 20%
Profit from C= 110-100=10tk
Percentage= (10×100)/100=10%
24. A, B and C enter into partnership with investments in the ratio of 5:7: 8. If, at the end of
of profit is Tk. 42,360, how much is the total profit?
A. Tk. 169,440
B. Tk. 183,000
C. Tk. 196,700
D. Tk. 168,440
Answer: Tk. 169,440
Solution:
As the profit distributed according to the investment ratio the profit and investment ratio will be
equal

5x = 42360
x = 8472

: 82
Total profit = 43260+59304+67776=169440
25. One third of the faculty members of a department are female. Sixteen of the male teachers
are unmarried while 60% of them are married. The total number of faculty members in the
department is
A. 72
B. 60
C. 30
D. 90
Answer: 60
Solution:
Let,
Total number = x
Number of female = 1/3 of x = x/3
Number of male = x-x/3 = 2x/3
Married male = 60% of 2x/3 = 2x/5
ATQ,
2x/3 2x/5 = 16
Or, 4x/15 = 16
Or, x = 60
26. A wholesaler sells goods to a retailer at a profit of 20%. The retailer sells to the customer,

A. 40%
B. 50%
C. 60%
D. 70%
Answer: 50%
Solution:
Let cost of wholesaler = 100tk
At 20% profit he sells = 120tk = the cost of retailer
Retailer sell it for 80% profit on cost of wholesaler
= 100 + 100×(80/100) = 180 tk
Profit of retailer = 180- 120 = 60 tk
Percentage = (60×100)/120 = 50%
27. If an integer y is subtracted from an integer x, and the result is greater than x, then y must
be
: 83
A. Equal to x
B. less than 0
C. less than x
D. greater than 0
Answer: less than 0
Solution:
ATQ,
x-y>x
Or, -y > 0
Or, y < 0
28. A train went 300 km from City X to City Y at an average speed of 100 km/h. At what speed
did it travel on the way back if its average speed for the whole trip was 120 km/h?
A. 120 km/h
B. 125 km/h
C. 130 km/h
D. 150 km/h
Answer: 150 km/h
Solution:
Let,
Way back speed = x
ATQ,
2×x×100/(x+100) = 120
Or, 200x/(x+100) = 120
Or, 200x = 120x+12000
Or, 80x = 12000
Or, x= 150
29. If a, b and c are 3 consecutive integers and a >b>c, which of the following has the
maximum value?
A. b+(c/a)
B. c+(a/b)
C. c+(b/a)
D. a+(b/c)
Answer: a+(b/c)
Solution:

: 84
As a is the greater number, adding a to any fraction of the given choice will have the maximum
value.
30. Sam can mow a lawn in 20 min, while Mark takes 10 min longer to mow the same lawn.
How long will they take to mow the lawn if they work together?
A. 12 min
B. more than 15 min
C. 15 min
D. 14 min
Answer: 12 min
Solution:
In 1 minute, Sam mows 1/20 of the lawn
In 1 minute, Mark mows 1/(20+10) = 1/30 of the lawn
(1/20 + 1/30) = 5/60=1/12 of the lawn takes 1 minute
So, whole(1) lawn takes 12 minutes
31. If two planes leave the same airport at 1:00 pm, how many km apart will they be at 3:00
pm, if one travels directly north at 150 km/h and the other travels directly west at 200 km/h?
A. 50km
B. 500km
C. 400km
D. 600km
Answer: 500km
Solution:
Difference of time = 3:00 pm 1:00 pm = 2 hrs
First plane travels in 2 hrs = 2×150=300 km
Second plane travels in 2 hrs = 2×200=400 km
The directions of the planes forms a right angle triangle
So, the direct distance = √(3002 + 4002) = √250000=500 km
32. If an inspector rejects 0.08% of a product as defective, how many units of the product will
he examined in order to reject 2?
A. 500
B. 1500
C. 2000
D. 2500
Answer: 2500

: 85
Solution:
0.08% product is rejected from = 100
So, 2 product is rejected from = (100 × 2 × 100)/8 = 2500
33. A two-digit number has 3 in its unit digit. The sum of its digits is one seventh of the number
itself. What is the number?
A. 53
B. 63
C. 73
D. 83
Answer: 63
Solution:
Let,
The number = 10x + 3
ATQ,
7(x + 3) = 10x + 3
⇒7x + 21 = 10x + 3
⇒21-3 = 10x 7x
⇒3x = 18
⇒x= 6
The number = 10 × 6 + 3 = 63.
34. A trader market the price of an article 30% above the cost price and gave the buyer 10%
discount on marked price, thereby gaining Tk. 340. The cost of the article is?
A. 3000
B. 2000
C. 1900
D. 1800
Answer: 2000
Solution:
35. The length and breadth of a square are increased by 40% and 30% respectively. The area of
the resulting rectangle exceeds the area of the square by?
A. 62%
B. 42%
C. 82%
D. None
Answer: 82%
: 86
Solution:
Let, length is = x so, area is = x2
40% increase in length = x+2x/5 =7x/5
30% increase in breadth = x+3x/10 =13x/10
Area = (7x/5)×( 13x/10) = 91×2/50
Increasing area = (91×2/50)- x2 = 41×2/50
Percentage = {(41×2/50) x2}×100 = (41/50)×100 = 82%
36. There boys have marbles in the ratio of 19:5:3. If the boy with the least number has 9
marbles, how many marbles does the boy with the highest number have?
A. 57
B. 15
C. 76
D. 38
Answer: 57
Solution:
Smaller ratio 3 = 9
So, Smaller ratio 1 = 9/3 = 3
Now,
Highest ratio 19 = 19×3 = 57
37. A circular wheel 28 inches in diameter rotates the same number of inches per second as a
circular wheel 35 inches in diameter. If the smaller wheel makes x revolutions per second, how
many revolutions per minutes does the larger wheel make in terms of x?
A. 12x
B. 24x
C. 36x
D. 48x
Answer: 48x
Solution:
For smaller wheel,
Circumference = 2×π×28/2 = 28π
Revolve in 1 second = x times
Revolve in 60 seconds = 60x times
So, distance = 28π×60x
For larger wheel,

: 87
Circumference = 2×π×35/2 = 35π
Let,
Revolve per minute = n
So, distance = 35πn
Now,
28π×60x = 35πn
Or, n=(28π × 60x)/35π
Or, n= 48x
38. Of two groups of tourists, each has 60 people. If three-fourth (i.e. 75%) of the first group
and two-third of the second group board buses to travel to a museum. How many more people
of the first group board buses than that of the second group?
A. 3
B. 5
C. 10
D. 15
Answer: 5
Solution:
¾ of first group = ¾ of 60 = 45
2/3 of 2nd group = 2/3 of 60 = 40
Difference = 45-40 = 5
39. Six consecutive whole numbers are given. The sum of the first three numbers is 27. What is
the sum of the last three numbers?
A. 30
B. 32
C. 36
D. 38
Answer: 36
Solution:
Let,
Numbers are n, n+1, n+2
ATQ,
n+n+1+n+2 =27
Or, 3n+3=27
Or, 3n=24

: 88
Or, n=8
So, the numbers are-8,9,10
Now, the last 3 consecutive numbers are 11,12,13
Sum of them 11+12+13 =36

by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?
A. 125%
B. 150%
C. 200%
D. 375%
Answer: 125%
Solution:
Let, the length of each side of the garden = 100
Area = 1002 = 10000
Area of 3 square = 3×10000 = 30000
50% increase of length = 100+100×50/100 = 150
Area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 3×22500 = 67500
Increasing area = 67500-30000 =37500
Percentage = (37500×100)/30000=125%

English
Questions (01-05): Fill in the blank with right option
01. The environmental damage caused by the oil spill will likely last -
A. to several years
B. severally years
C. for several years
D. year several
Answer: for several years
02. The man was in ______ health that the family began to consider whether he could continue to
live in his home.

: 89
A. so bad
B. such worse
C. so badly
D. such bad
Answer: such bad
03. After suspended for misbehavior the student requested reconsideration.
A. having been
B. having
C. have
D. was
Answer: having
04. The oncologist studied the results of the biopsy and decided _____ additional tests.
A. should order
B. to order
C. he should ordering
D. ordering
Answer: to order
05. One should be careful about ______ duty.
A. their
B. one
C.
D. the

Questions (06-09): Select the word or phrase that best completes the sentence.
06. Salt has been used for centuries as a method of preserving foods.
A. displaying
B. cooking
C. conserving
D. seasoning
Answer: conserving
07. The presentation by Dr. Toha was very illuminating.
A. enlightening
B. bright
C. disheartening
D. boring
: 90
Answer: enlightening
08. Assertive people are generally more decisive.
A. Docile
B. Articulate
C. Confident
D. Compliant
Answer: Confident
abundant.
A. inadequate
B. substandard
C. excellent
D. plentiful
Answer: plentiful
Questions (10-13): Select the pair of best expresses a relationship similar to that expressed in
the pair
10. NATURAL : SYNTHETIC
A. Cotton: wool
B. Fragrance: perfume
C. Boast: Humble
D. None of these
Answer: Boast: Humble
Exp: One is opposite of other.
11. MONEY: PECULATION
A. Radiation : Bomb
B. Bank: Cashier
C. Comment: Insult
D. Writing : Plagiarism
Answer: Writing : Plagiarism
Exp: Money Peculation; Writing Plagiarism
12. EYES : TEARS
A. Sea : Water
B. Volcano : Lava
C. Heart: Artery
D. Hunger : Bred
Answer: Volcano : Lava
: 91
Exp: Eye Tear ; Volcano Lava
13. Insult : Humiliate
A. Shoot : Kill
B. Abuse : Disrespect
C. Injury : Pungent
D. None of these
Answer: Abuse : Disrespect
Exp: Insult Humiliate ; Abuse Disrespect
Questions (14-18): Choose the correct spelling from the given options.
14.
A. pretyier
B. prettyer
C. pretiyer
D. prettier
Answer: prettier
15.
A. scurryd
B. scurried
C. scurryied
D. scuried
Answer: scurried
16.
A. ugliest
B. ugliiest
C. ugleest
D. uggliest
Answer: ugliest
17.
A. Leiutenant
B. Luietenent
C. Lieutanent
D. Lieutenant
Answer: Lieutenant
18.
A. Heiritage
: 92
B. Heritage
C. Heratage
D. Heretage
Answer: Heritage

Bangla
19.
A.
B.
C.
D.
Answer:
20.
A.
B.
C.
D.
Answer:
21.
A.
B.
C.
D.
Answer:
22. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
23. ?
A.
B.
C.
D.

: 93
Answer:
24. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
25. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
26. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
27. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
28. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
Exp:
29.
A.
B.
: 94
C.
D.
Answer:
30. ?
A. >
B. >
C. >
D.
Answer: >
31. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
32. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
33. ?
A.
B.
C.
D.
Answer:
34.
A.
B.
C.
D.
Answer:

General Mathematics
: 95
Questions (35-60): Choose the correct answer
35. Karim has 40% more stamps than Rahim if he gives 45 of his stumps to Rahim, then Rahim
will have 10% more stamps than Karim. How many stamps did Karim begin with?
A. 175
B. 200
C. 220
D. 245
Answer: 245
Solution:
Let,
Rahim has = x stamps
So Karim has = 140% of x = 1.4x
ATQ,
110% of (1.4x-45) = x+45
Or, {11(1.4x 45)/10} = x + 45
or, 15.4x-495 = 10x+450
or, 5.4x = 945
Or, x= 175
So, Karim has 175+ 40% of 175 = 175+70 = 245
36. P & Q start a business with initial investments in the ratio of 13:8. Their corresponding
profits are in the ratio of 7:5. If P invested his money for 7 months, find the time period for
what Q invested his money.
A. 8 months
B. 9 months
C. 10 months
D. 11 months
Answer: 8 months
Solution:
Let,
Q invested for x months
ATQ,
(13×7) : (8×x) = 7:5
Or, 91/8x = 7/5
Or, 8x = 91×5/7
Or, x = 65/8=8.125 =8
: 96
37. Compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Tk.420. What would
be the simple interest at the same rate and for the same time?
A. Tk100
B. Tk.200
C. Tk.300
D. Tk.400
Answer: Tk 400
Solution:
Let,
Principal =P
ATQ,
P × (|1+ 10/100)2 P = 420
Or, P(11/10)2 P = 420
Or, P(1.1)2 P = 420
Or, 1.21P P = 420
Or, P(1.21 1) = 420
Or, 0.21P = 420
Or, P = 2000
Simple interest = 2000 × 2 × 10/100 = 400
38. Ravi leaves home for stadium which is 12 km from his house. After the stadium, he goes to
his club which is 7 km from his stadium. If his home, stadium and club all fall in a line, then
what is the minimum distance he has to travel to get back home?
A. 19 km
B. 7 km
C. 5 km
D. 12 km
Answer: 5km
Solution:
His last destination was club. This club may be either side of stadium and in a straight line. So,
minimum distance = 12-7 = 5km
39. If a man cycles at 10 km/hr, then he arrives at a certain place at 1 pm. If he cycles at 15
km/hr, arrive at the same place at 11 am. At what speed must he cycles to go there at noon?
A. 11 km/hr
B. 12 km/hr
C. 13 km/hr
: 97
D. 14 km/hr
Answer: 12 km/hr
Solution:
Let,
distance = x
Time difference(Same Day) = 1 PM. 11 AM. = 2 hours.
ATQ,
x/10 x/15 = 2
Or, x/30 = 2
Or, x = 60
30
.:.x = 60
When speed is 10km/hr then time taken = 60 ÷10 = 6 hours.
So, at 10km/hr, his starting time was = 1PM. 6 hours = 7 AM(Same Day)
So, to reach at noon or 12 P.M, total time needed = 12 P.M. 7 A.M = 5hours.
Thus, speed = 60 ÷ 5 = 12km/hr.
40. Three measuring rods are 64 cm. 80 cm and 96 cm length. What is the least of cloth that
can measure exact number of rods using any one of these rods?
A. 9.60 m
B. 8.0 m
C. 9.60 cm
D. 96 m
Answer: 9.60 m
Solution:
L.C.M of 64 80 and 96 = 960 cm
100 cm = 1 m
or 960 cm = 9.6 m
7. Which of the following equals (√2 -√8)(2√2 +√8)?
A. -2√2
B. -4
C. 4√2
D. -8
Answer: -8
Solution:
(√2 -√8)(2√2 +√8)
: 98
=(√2 -2√2)(2√2 +2√2)
=4√2(√2 -2√2)
=4√2.√2(1 2)
= 4√2.√2
= 8
41. A tank can be filled by a tap in 20 minutes and by another tap in 60 minutes both the taps
are kept open for 10 minutes and then the first tap is shut off. After this, the tank will
completely filled in what time?
A. 10 min
B. 15 min
C. 20 min
D. 25 min
Answer: 20 min
Solution:
In 1 min both taps fill = 1/20 + 1/60 = 4/60 = 1/15
So, in 10 minutes taps fill = 10 × 1/15 = 2/3
Remaining part = 1 2/3 = 1/3
After shutting off 1st tap,
2nd tap fills 1/3 part in 60 × 1/3 minutes = 20 minutes
42. A box contains 20 electric bulbs, out of which 4 are defective. Two bulbs are chosen at
random from this box. The probability that at least one of these is defective is
A. 7/19
B. 6/19
C. 5/19
D. 3/19
Answer: 7/19
Solution:
Here, Total bulbs = 20
defective bulbs = 4
so, non defective bulbs = 20-4 = 16
Probability = 16C2 / 20C2 = (16 × 15)/2 ÷ (20 × 19)/2 = 120/190 = 12/19
.:. at least 1 defective = 1 12/19 = 7/19
43. There is a rectangular parking lot with a length of 2x and a wide of x. What is the ratio of
the perimeter of the parking lot to the area of the parking lot, in terms of x ?
A. 2/x
: 99
B. 3/x
C. 4/x
D. 5/x
Answer: 3/x
Solution:
Perimeter =2(2x+x) = 6x
Area = 2x × x = 2×2
Ratio = 6x:2×2 = 3:x = 3/x
44. The ratio of income of A to that of B is 7:5 and expenditure of A to that B is 3 : 2. If at the
end of the year, each saves Tk. 500, find the income of A?
A. Tk. 2500
B. Tk. 300
C. Tk. 3200
D. Tk. 3500
Answer: Tk. 3500
Solution:
Let, income of A and B = 7x and 5x
And expenditure = 3y and 2y respectively
ATQ,
7x-3y = 500 (i)
5x-2y = 500 (ii)
From (ii) × 3 (i) × 2,
15x 6y -14x + 6y = 1500 1000
Or, x = 500
So, income of A = 7×500 =Tk. 3500
45. An empty bucket (Foto) being filled with paint at a constant rate takes 6 min to be filled
7/10 of its capacity. How much more time will it take to fill the bucket to full capacity
A. 18/7
B. 6/19
C. 20/14
D. 18/14
Answer: 18/7
Solution:
7/10 tool 6 m
So, 1 took 6 × 7/10 m
: 100
So, 3/10 took 6 × 7/10 × 3/10 m = 18/7 m
46. In distributing milk at a summer camp it is found that a quart of milk will fill either 3 large
glass tumblers or 5 small glass tumblers. How many small glass tumblers can be filled with one
large glass tumbler?
A. 11/5
B. 7/5
C. 5/3
D. 7/3
Answer: 5/3
Solution:
3 large = 5 small
So, 1 large = 5/3 small
47. A bank offers 5% interest compounded half yearly. A customer deposits Tk.1600 each on 1st
January and 1st. July of a year. At the end of the year the amount he would have gained by the
way of interest is
A. Tk. 121
B. Tk. 122
C. Tk. 123
D. Tk. 124
Answer: Tk. 121
Solution :
Total amount = 1600(1+5/2 %)2 + 1600(1+5/2 %)
=1600{1+ 5/(2×100)}2 + 1600{1+ 5/(2×100)}
= 1600(1+1/40)2 +1600(1+1/40)
= 1600 × 41/40 × 41/40 + 1600 × 41/40
= 1600 × 41/40 (41/40 + 1)
= 1600 × 41/40 × 81/40 =3321
Gain = 3321 (1600+1600) = 121
48. A box is made in the form of a cube. If a second cubical box inside dimensions three times
those of the first box, how many times as much does the second box contain?
A. 6
B. 9
C. 12
D. 27
Answer:27
: 101
Solution:
Let,
one side of first cube = a
So, Volume of first cube = a3
ATQ,
One side of the 2nd cube = (3a)3 = 27a3
Times = 27a3 / a3 = 27
49. A can do a job in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C together start the work but
leave after 3 days. How much time was taken A to complete remaining work?
A. 7 days
B. 9 days
C. 10 days
D. 12 days
Answer: 10 days
Solution:
B+C do in 1 day = 1/9 + 1/12 = 7/36
B+C do in 3 days = 3 × 7/36 = 7/12
Remaining = 1 7/12 = 5/12
A does 1 part in 24 days
So, A does 5/12 part in 24 × 5/12 = 10 days
50. In a group of 15, 7 can speak Spanish 8 can speak French and 3 can speak neither.
What fraction of the group can speak both French and Spanish?
A. 1/5
B. 4/15
C. 1/3
D. 7/15
Answer: 1/5
Solution:
n(SUF) = n(S) + n(F) n(S∩F) + none
Or, 15 = 7 + 8 n(S∩F) + 3
Or, n(S∩F) = 3
The fraction = 3/15 = 1/5
51. A, B and C enter into partnership by making investments in the ratio 3: 5:7. After a
year, C invests another Tk.337600 while A withdraws Tk.45600. The ratio of investments then
changes to 24:59:67. How much does A invest initially?
: 102
A. Tk. 140600
B. Tk.141600
C. Tk.131600
D. Tk.140500
Answer: Tk. 141600
Solution:
Let,
investment ratio A, B & C = 3x, 5x, 7x
ATQ,
3x-45600 : 5x = 24 : 59
Or, (3x 45600)/5x = 24/59
Or, 177x 59×45600 = 120x
Or, 57x = 59×45600
Or, x = 47200

52. A rectangular fish tank 25m by 9m has water in it to a level of 2m. This water is carefully
poured into a cylindrical container with a diameter of 10m. How high will the water reach in the
cylindrical container?
A. 18/π
B. 18
C. 7/18
D. 9/27
Answer: 18/π
Solution:
Given,
Diameter 10 m
So radius = 10/2= 5m
ATQ,
πr2h = 25 × 9 × 2
Or, π52h = 25 × 9 × 2
Or, h = (25 × 9 × 2) / 25 π
Or h= 18/π
53. At a symposium, 20% of the professors are psychologists, 60% are biologists and
the remaining 12 professors are economists. If 20 of the professors wear glasses, what percent
of the professors do not wear glass?
: 103
A. 20%
B. 33,%
C. 50%
D. 66%
Answer: 66%
Solution:
Let,
Total professors = x
ATQ,
x = 20% of x + 60% of x + 12
Or, x = x/5 + 3x/5 + 12
Or, x x/5 3x/5 = 12
Or, x/5 = 12
Or, x = 60
20 = 60 20 = 40
Required percentage = (40/60) × 100 = 66 2/3% = 66%
54. In a department, 3/5 of the workers are men and the rest are women. If 1/2 of the men
and 3/7 of the women in the department are over 35, what fraction of all the workers in the
department are over 35
A. 33/70
B. 66/70
C. 33/140
D. 35/140
Answer: 33/70
Solution:
Men = 3/5
Women = 1 3/5 = 2/5
Workers over 35 are = ½ of 3/5 + 3/7 of 2/5 = 3/10 + 6/35 = 33/70
55. The ratio of investments of two partners P and Q is 7:5 and the ratio of their profits is 7:10.
If P invested the money for months, find for how much time did Q invest the money?
A. 7 months
B. 10 months
C. 9 months
D. 11 months
Answer: (Wrong question)
: 104
Solution:
Let,
Q invested for x months
ATQ,
7×y : 5×x = 7:10
Or, 7y/5x = 7/10
Or, x= (10/7) × 7y × 1/5 = 2y
y
many
times will it strike in 24 hours?
A. 78
B. 136
C. 156
D. 196
Answer: 156
Solution:

= 12(l2 + 1)/2 = 156


57. The perimeter of a rectangle is 26 cm. The rectangle is converted to a square by tripling the
width and taking a quarter of the length, What is the perimeter of the resulting square?
A. 9 cm
B. 12 cm
C. 20 cm
D. 26 cm
Answer: 12 cm
Solution:
2(length + breadth) = perimeter
Or, 2(L + B) = 26
Or, L + B = 13
Or, B = 13 L
New L of square = 3L & B = (13-L) × ¼
ATQ,
3L = (13-L) × ¼
Or, 12L = 13 L
Or, L = 1
: 105
So, length of the square = 3×1 = 3
So, perimeter of the square = 4×3 =12
58. In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If
20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who
passed in both the subject.
A. 22%
B. 32%
C. 44%
D. 54%
Answer: 44%
Solution:
n(MUE) = n(M) + n(E) n(M∩E) + passed in both
Or, 100% = 34% + 42% 20% + passed in both
Or, passed in both = 44%
59. 125 gallons of a mixture contains 20% water. What amount of additional water should be
added such that water content is raised to 25%?
A. 15/2 gallons
B. 17/2 gallons
C. 19/2 gallons
D. 25/3 gallons
Answer: 25/3 gallons
Solution:
Water in the mixture = 20% of 125 = 25 gallons
So, other = 125-25 = 100
let, water be added = x
ATQ,
25+x = 25% of (125+x)
Or, 25 + x = (125+x)/4
Or, 100+4x =125+x
Or, 3x = 25
Or, x = 25/3.

General Knowledge and Basic Computer


Questions (61-80): Choose the correct answer
60. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

: 106
A. Forwarding
B. FTP
C. Downloading
D. Uploading
Answer: Downloading
61. Verification of a login name and password is known as:
A. configuration
B. authentication
C. accessibility
D. logging in
Answer: authentication
62. A special type of memory chip that holds software that can be read but not written to
A. RAM
B. Mother Board
C. ROM
D. CPU
Answer: ROM
63. The set of instructions that tells the computer what to do is
A. Softcopy
B. Hardware
C. Software
D. Hardcopy
Answer: Software
64. Which of the following will not protect you from spam?
A. spam blockers
B. e-mail rules
C. filters
D. popup blocker
Answer: popup blocker
65. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by
which users can interact with the computer.
A. The operating system
B. The motherboard
C. The platform
D. Application software
: 107
Answer: The operating system
66. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT.
A. Viruses
B. Hackers
C. Spam
D. Identity theft
Answer: Spam
67. Which of the following is used for close a tab on a browser?
A. Ctrl+Y
B. Ctrl+W
C. Ctrl + A
D. Ctrl+T
Answer: Ctrl+W
68. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in
A. Dashboard
B. Hard drive
C. Diskette
D. Clipboard
Answer: Clipboard
69. Which of the following is a correct format of Email address?
A. care@website.com
B. care@website@com
C. carewebsite.com
D. care.website.com
Answer: care@website.com
70. The Finance Commission is appointed after every
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
Answer: 5 years
71. The system of dual citizenship exists in
A. India
B. France
C. United Kingdom
: 108
D. USA
Answer: United Kingdom
72. Point of sale (POS) machine is widely used by the
A. Tellers
B. Merchants
C. Government
D. Central bank
Answer: Merchants
73. Which of the following organization is concerned with environmental issues?
A. OIC
B. IPCC
C. MIGA
D. WMO
Answer: IPCC
74. The device used for measuring altitudes is
A. altimeter
B. ammeter
C. audiometer
D. galvanometer
Answer: altimeter
75. The value of Gold is determined in
A. Rome
B. Washington
C. Teheran
D. London
Answer: London
77. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB) situated?
A. Manila
B. Delhi
C. Bangkok
D. Hong Kong
Answer: Manila
78. Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?
A. Soda glass
B. Pyrex glass
: 109
C. Jena glass
D. Reinforced glass
Answer: Reinforced glass
79. Which is the Land of the Rising Sun?
A. Japan
B. Australia
C. China
D. Taiwan
Answer: Japan
80. The longest mountain range in the world is
A. The Alps
B. The Himalayas
C. The Andes
D. The Rockies
Answer: The Andes

Post Name: Computer Operator

?-

?-
,

: 110
2x-y=8 x-2y=4 x+y= 4
? 9<3
, ,

x^2 -7x +6 x-1)(x-6)


X + y= 3, Xy= 2 x^3 + y^3=? 19

Formulas
File, edit, help, and view

Multi user multitasking operating system example- UNIX


Header and footer, zoom and toolbar are placed in which menu- Tools

HTML

?-
The word substantiate is a- Verb
Being the tallest in class, . She was asked to sit at the back.
Fifty miles -a long distance. is
We are looking forword you soon. to meeting
The Hilsha fish abounds the river Padma- in
Opposite of Enmity- Friendship
Similar of fidelity loyalty
Which of the following is Masculine gender- Bull

: 111
: 112
: 113
English:
11.b
12.b
13.b,d
14.b
15.C
16.d
17.d
18.A
19.A
20.C
Math:
21) 3/4
22)1/8
23)32000
24)52
25)42250
26)108
27)1700
28)21
29)-1
30) 1/2
GK:

: 114
Computer:

CPU Ram
ms word

: 115
: 116
: 117
: 118
: 119
: 120
: 121
: 122
: 123
: 124
: 125
: 126
: 127
: 128
: 129
: 130
: 131
: 132
ENGLISH
Questions (01-05): Fill in the blank with right option
1. The department of heavy industries plans to ______ a vibrant ecosystem for the capital goods sector to ______
manpower issues.
(A) organize, unfold
(B) export, resolve
(C) create, address
(D) start, decide
2. The emergency services ______ the accident site as soon as the news of the train collision was _______ to
them.
(A) reached, relayed
(B) suspended, omitted
(C) carried. postponed
(D) marked, transferred
3. Market leaders usually want to ____ their market share even further, or at least to protect their current
market share.
(A) decrease
(B) dominate
(C) increase
(D) establish
4. _________ some employers oppose the very existence of unions, many theorists stress the necessity of
unions.
(A) Because
(B) Due to
(C) However
(D) Although
5. She stands a good chance, _____ only two people are contesting the seat and the other candidate is very
unpopular.
(A) while
(B) since
(C) but
(D) and
Questions (06-10): Find the correctly spelt word
06.
(A) Waitres
(B) Waitress
(D) Waitres
(C) Waittress

: 133
07.
(A) Tentamount
(B) Tantramount
(C) Tantemount
(D) Tantamount
08.
(A) Quotient
(B) Quoteient
(C) Quetient
(D) Quetient
09.
(A) Vertebrete
(B) Vertebratte
(C) Vertebrate
(D) Verrtebrate
10.
(A) Judiceary
(B) Judiciary
(C) Judeacry
(D) Judiciery
Questions (11-15): Read the following passage and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H have their birthdays on different months of the year viz. January, April, May
and July, such that not more than two persons have their birthdays in the same months. All the birthdays are either
on 14th or 23rd of the month. No two persons have their birthdays on the same day of the same month. The
following information is also known about them:

birthday before B. The number of persons who have their birthdays between the birthdays of G and H is equal to
the number of persons who have their birthdays between the birthdays of B and D. D was born in July. Birthdays of
both E and B are in the same month. There are three birthdays between the birthdays of F and C.
11. Who among the following were born in the same month?
(A) A and D
(B) B and C
(C) C and F
(D) D and G
Exp:

Jan April May July

14 23 14 23 14 23 14 23

G F E B H C A D

12. Who was born on 23rd July?

: 134
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Exp:

Jan April May July

14 23 14 23 14 23 14 23

G F E B H C A D

13. Which of the following Birthday Person combination is correct?


(A) January 23rd G
th
(B) April 14 E
rd
(C) May 23 H
(D) July 14″ C
Exp:

Jan April May July

14 23 14 23 14 23 14 23

G F E B H C A D

14. In which month C has his birthday?


(A) January
(B) April
(C) May
(D) July
Exp:

Jan April May July

14 23 14 23 14 23 14 23

G F E B H C A D

15. How many people have birthdays before G?


(A) 1
(B) 3
(C) 5
(D) None of these
Exp:

Jan April May July

14 23 14 23 14 23 14 23

G F E B H C A D

Questions (16-20): Choose the word that is closest in meaning to the underlined word.
16. She came to the meeting late on purpose so she would miss the introductory speech.
(A) aiming at

: 135
(B) intentionally
(C) reasonably
(D) with a goal
17. Travel insurance is sometimes mistaken for temporary health insurance, but the two are different.
(A) transitory
(B) passing
(C) mutable
(D) permanent
18. Innocuous looking mushroom you see around.
(A) harmful
(B) harmless
(C) innocent
(D) conspicuous
19. When the leadership changed, his position in the organization became precarious.
(A) secure
(B) exalted
(C) important
(D) uncertain
20. There was no doubt that the judgment was fair.
(A) insincere
(B) biased
(C) upright
(D) inconsiderate

BANGLA
Question (21-40): Choose the correct answer
21. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
22. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp: ˂>
23. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

: 136
24. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
25. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp:
26. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
27. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
28. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
29. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp: > >
30. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
31. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

: 137
32. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
33. ?
(A) √
(B) √
(C) √
(D) √
34. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
35. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
36. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp:
37. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp:
38. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
39. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

: 138
40. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
Exp:

GENERAL MATHEMATICS
Questions (41-60): Read the following questions carefully and choose the right answer.
41. There are 3 green, 4 orange and 5 white color bulbs in a bag. If a bulb is picked at random, what is the
probability of having either a green or a white bulb?
(A) 3/4
(B) 2/3
(C) 4/3
(D) 2/9
Exp:
Total bulbs = 3+4+5 = 12
green + white bulbs = 3+5 = 8
So, probability of having green or white bulbs = 8/12 = 2/3
42. A motor cycle covers 40 km with a speed of 20 km/hr. Find the speed of the motorcycle for the next 40 km
journey so that the average speed of the whole journey will be 30 km/hr.
(A) 70 km/hr
(B) 52.5 km/hr
(C) 60 km/hr
(D) 60.5 km/hr
Exp:
Average speed,
2xy/(x+y) = 30
Or, 2×20×y(20+y) = 30
Or, 40y = 600+30y
Or, 10y = 600
Or, y = 60
43. With a uniform speed, a car covers a distance in 8 hours. Had the speed been increased by 4 km/hr, the
same distance could have been covered in 7 hours and 30 minutes. What is the distance covered?
(A) 420 km
(B) 480 km
(C) 520 km
(D) 640 km
Exp:
Let,
Distance = x km
7 hours and 30 minutes = 7.5 hr

: 139
ATQ,
x/7.5 x/8 = 4
Or, 10x/75 x/8 = 4
Or, (80x 75x)/600 = 4
Or, 5x/600 = 4
Or, x= (4×600)/5 = 480 km
44. The respective ratio between the speed of a car, a train, and a bus is 5:9:4. The average speed of the car,
bus and train is 72 km/hr together. What is the average speed of the car and the train together?
(A) 82 km/h
(B) 72 km/h
(C) 67 km/h
(D) 84 km/h
Exp:
Let the speed of car, train and bus = 5x, 9x , 4x km/hr
ΑΤQ,
(5x+9x+4x)/3=72
Or, 18x = 216
Or, x=216/18
Or, x= 12
Average speed of car and train = (5x+9x)/2=7x=7×12=84 km/hr
45. A, B and C are partners of a company. During a particular year A received one-third of the profit. B
received one-fourth of the profit and C received the remaining tk.5000. How much did A receive?
(A) Tk. 5000
(B) Tk 4000
(C) Tk 3000
(D) Tk. 1000
Exp:
Total Profit = x
So,
A received = x/3
B received = x/4
ATQ,
x x/3 x/4 = 5000
Or, (12x 4x 3x)/12 = 5000
Or, 5x/12 = 5000
Or, x = 12000
A received = 12000/3 = 4000
46. The average age of a group of 15 employees is 24 years. If 5 more employees join the group, the average
age increases by 2 years. Find the average age of the new employees.
(A) 35
(B) 30
(C) 24

: 140
(D) 32
Exp:
Total age of 15 employees = 15×24 = 360
After 5 more employees joining the group, the average age increases by 2 years.
That means, total age =(20×26) = 520
Total age of 5 employees =(520 360) = 160
So, average = 160/5 = 32
47. By selling 32 guavas for tk. 30 at the rate of Tk. 1.066 per guava a man loss 25%. How many guavas should
be sold for Tk. 18 to gain 20% of profit in the transaction?
(A) 24
(B) 12
(C) 18
(D) 36
Exp:
At 25% loss,
cost price of 32 guavas= 30×100/75 = 40 tk
at 20% profit,
selling price of 32 guavas=40×120/100=48 tk
So,
48 tk is the selling price of 32 guava
1 =32/48
18 =(32×18)/48=12 guavas
48. A sold a watch to B at a gain of 20% and B sold it to C at a loss of 10%. If C bought the watch for Tk.216,
at what price did A purchase it?
(A) Tk. 200
(B) TK. 216
(C) TK. 250
(D) Tk. 176
Exp:
At 10% loss,
Cost price to B = (216×100)/90 = 240 tk
At 20% gain,
Cost price to A = (240×100)/120 = 200 tk
49. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference
between the areas of outer and inner squares is
2
(A) a
(B) 2a2
(C) 3a2
(D) 4a2
Exp:
ATQ,
Diagonal of inner square = 2a

: 141
So, one hand of the inner square = 2a/√2 = √2a
So, area of the inner square = (√2a)2 = 2a2
Again,
One hand of the outer square = 2a
So, area of the outer square = (2a)2 = 4a2
So, difference = 4a2 2a2 = 2a2
50. The average of the three numbers x, y and z is 45. X is greater than the average of y and 2 by 9. The
average of y and z by 9. The average of y and z is greater than y by 2. Then the difference of x and z is
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 11
Exp:
Sum of x,y and z = 45×3
So, ∴x+y+z =135 (i)
Again,
X = (y+z)/2 +9
Or, 2x = y+z+18 -(2)
Again,
(y+z)/2 = y+2
Or, 2y+4 = y+z
Or, y = z-4
From (2),
2x = z-4+z+18
Or, 2x 2z = 14
Or, x-z = 7
51. A boat travel with a speed of 10 km/hr in still water. If the speed of the stream is 3 km/hr then find time
taken by boat to travel 52 km downstream.
(A) 2 hrs
(B) 4 hrs
(C) 6 hrs
(D) 9 hrs
Exp:
Speed in downstream = 10+3 = 13km/hr
So, time taken to travel 52km downstream =52/13= 4hrs
52. Rahima can row 16 km/hr in still water. It takes her thrice as long to row up as to row down the river. Find
the difference between her speed in still water and that of the stream.
(A) 8 km/hr
(B) 16 km/hr
(C) 24 km/hr
(D) 12 km/hr
Exp:

: 142
Let, the speed of Stream = x,
so, downstream speed = 16+x and upstream speed = 16-x
ATQ,
16+x = 3(16-x)
Or, 16+x = 48 -3x
Or, 4x = 32
Or, x =8
So speed of stream = 8 and
difference of speed of still water & stream = 16 8 = 8km/hr
53. A train leaves a station A at 7 am and reaches another station B at 11:00 am. Another train leaves B at 8
am and reaches A at 11:30 am. The two ruins cross one another at
(A) 8:36 am
(B) 8:56 am
(C) 9.00 am
(D) 9:24 am
Exp:
Let, distance between A and B = x mile
So, Speed of first train = x/4 km/hr
Speed of second train = x/3.5 km/hr
Let after y hrs, two train will meet.
So,
x/4 ×(y+1) + x×y/3.5 = x
Or, (y+1)/4 = y/3.5 = 1
Or, (3.5y + 3.5 + 4y)/14 = 1
Or, 7.5y + 3.5 = 14
Or, 7.5y = 10.5
Or, y = 7/5 = 1 hr 24 min
So, the train will meet = 8+1hr 24 min = 9:24 Am
54. A train 150 m long crosses a milestone in 15 seconds and crosses another train of the same length
travelling in the opposite direction in 12 seconds. The speed of the second train in km/hr is-
(A) 52 km/hr
(B) 56 km/hr
(C) 54 km/hr
(D) 58 km/hr
Exp:
Speed of 1st train=150/15=10 m/s
Relative speed of two train = (150+150)/12 = 25 m/s
So speed of 2nd train = 25-10=15 m/s = 15×(18/5)=54 kmh
55. There are 2 numbers in the ratio of 4:5. If 4 is subtracted from both numbers the ratio becomes 3:4. What
will be the ratio if 4 is added in the both numbers?
(A) 1:2
(B) 2:3

: 143
(C) 5:6
(D) 1:4
Exp:
Let the numbers are 4x and 5x
ATQ,
(4x-4)/(5x-4) = ¾
Or, 16x 16 = 15x 12
Or, 16x 15x = 4
Or, x = 4
So, Required ratio = (16+4) : (20+4) = 20:24 = 5:6
56. The income of A is 20% higher than that of B. The income of B is 25% less

(A) 7%
(B) 8%
(C) 9%
(D) 10%
Exp:

-25 = 75

A is less than C = C-A = 133.33-120 = 13.33


less % = (13.33×100)/133.33 = 10%
57. The ratio of two numbers is 7: 4. If 8 is added to both the numbers ratio becomes 13:8. What is the
smaller number?
(A) 40
(B) 56
(C) 38
(D) 52
Exp:
Let, the number be 7x and 4x
ATQ,
(7x+8)/(4x+8) = 13/8
Or, 56x + 64 = 52x + 104
Or, 4x = 40
Or, x = 10
So, smaller number = 4x = 4×10 = 40
58. A and B can do a work in 12 days. B can do the same work in 18 days. In how many days A can complete
the 2/3 of the same work?
(A) 36 days

: 144
(B) 24 days
(C) 16 days
(D) 27 days
Exp:
A alone can do (1/12 1/18) = 1/36 part of the work
So, A alone can do 1/36 part of the work in 1 day
So, A alone can do 2/3 of the work in 36 × 2/3 day = 24 days
59. A is twice as good as B and together they finish a piece of work in 16 days. The number of days taken by A
alone to finish the work is
(A) 20 days
(B) 21 days
(C) 22 days
(D) 24 days
Exp:
Let, A needs = x days so, B needs 2x days
ATQ,
1/x + 1/2x = 1/16
Or, 3/2x = 1/16
Or, 2x = 48
Or, x = 24
60. A box contains 5 pink, 3 green and 2 yellow balls. Three balls are picked up randomly. What is the
probability that none of the ball drawn is green?
(A) 3/16
(B) 7/24
(C) 5/18
(D) 4/24
Exp:
Total number of balls = 5+3+2 = 10
total number of non green balls = 5+2 = (pink+yellow)
10
Total number of ways of selecting 3 balls from 10 balls = C3 = 120
Number of ways of selecting 3 non green balls from 7 non green balls = 7C3 = 35
So, required probability = 35/120 = 7/24

GENERAL KNOWLEDGE AND BASIC COMPUTER


Questions (61-80): Read the following questions carefully and choose the right answer.
61. Which of the following country has recently topped the E-Government Development Survey 2018?
(A) Sweden
(B) Australia
(C) Denmark
(D) United States
62. Which one of the following has recently launched reusable rocket to send a communication satellite for
Indonesia into the orbit?

: 145
(A) ISRO
(B) Space X
(C) NASA
(D) JAXA
63. Which of the following city has recently topped the Global Liveability Index 2018?
(A) Melbourne
(B) Osaka
(C) Calgary
(D) Vienna
64.
(A) Greenwich
(B) Indira Point
(C) New York
(D) Shriharikota
65. Head office of Coca Cola company is in-
(A) New York
(B) Atlanta
(C) New Jersey
(D) Florida
66. In absorption of insolation, the most significant part is played by
(A) Ozone
(B) Oxygen
(C) Haze
(D) Carbon dioxide
67. During periods of inflation, tax rates should
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Fluctuate
68. Who was the Founder of Bluetooth?
(A) Martin Cooper
(B) Ericson
(C) Steve Jobs
(D) Apple
69. Which country has adopted Bengali language the status of second state language?
(A) India
(B) Nepal
(C) Sierra Leone
(D) Uganda
70. Who is not a member of World Trade Organization?
(A) Bangladesh
(B) Morocco

: 146
(C) Mexico
(D) Russia
Answer: All are members
71. Information on a computer is stored as what?
(A) analog data
(B) modem data
(C) digital data
(D) None of these
72. A word in a web page that, when clicked, opens another document,
(A) Hyperlink
(B) Anchor
(C) Reference
(D) URL
73. Which of the following is not term of information technology?
(A) Cyber space
(B) Light storage
(C) Upload
(D) Modem
74. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a
(A) Disk
(B) Data
(C) File
(D) None of these
75. Documents, Movies, Images and Photographs etc. are stored at a
(A) Application Sever
(B) File Server
(C) Web Sever
(D) Print Server
76. USB is which type of storage device?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) None of these
77. Which function key is used to check spellings?
(A) F2
(B) F5
(C) F7
(D) FH
78. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?
(A) Section
(B) Page
(C) Document

: 147
(D) Page Setup
79. Which of the following is graphics solution for Word Processors?
(A) WordArt
(B) Clipart
(C) Drop Cap
(D) All of above
80. By default, on which page the header or the foot is printed?
(A) on first page
(B) on every page
(C) on alternate page
(D) None of these

1. A defect can be caused _______ negligence by one of the members of a team.

(A) to (B) by (C) at (D) in

2. _______ his being innocent of the crime, the judge sentenced him to one year imprisonment.

(A) In spite of (B) In case of (C) On account of (D) In the event of

3. _______ pollution control measures are expensive; many industries hesitate to adopt them.

(A) Despite (B) However (C) Although (D) Because

4. At times he gets very angry, and then no one can ______ him.

(A) prevent (B) satisfy (C) mollify (D) humor

5. Google is one of the most popular search engines; it is ______ by the internet users.

(A) utilized (B) effected (C) examined (D) flabbergasted

(06-10): Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

A, B, C, D, E, G and I are seven friends who study in three different standards namely 5th, 6th and 7th such
that not less than two friends study in the same standard. Each friend also has a different favorite subject
namely History, Civics, English, Bangla, Science, Maths and Economics but not necessarily in the same under.

: 148
A takes Maths and studies in the 5th standard with only one other friend who likes Bangla. I studies with two
other friends. Both the friends who study with I like languages (Here languages include only Science, English
and Bangla). D studies in the 6th standard with only one person and does not like Civics. E studies with only
one friend. The one who likes History does not study in 5th or 6th standard. E does not like languages. C does
not like English, Science or Civics.

6. Which combi

(A) Civics and 7th (B) Economics and 5th (C) Civics and 6th (D) History and 7th

(A) History (B) Civics (C) Bangla (D) All are incorrect

8. Who amongst the following studies in the 7th standard?

(A) C (B) G (C) E (D) Either D or B

9. Which of the following combinations is definitely correct?

(A) I and Science (B) G and English (C) C and Bangla (D) B and Science

10. Which of the following subjects does G like?

(A) Either Math or Bangla (B) Either Science or Civics (C) Either Science of Bangla (D) Either Science or
English

Questions (11-15). Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original
pair

11. Explore : Discover

(A) read : skim (B) research : learn (C) write : print (D) sleep : wake

12. Jaundice : Liver

(A) rash : skin (B) dialysis: kidney (C) smog: lung (D) valentine : heart

13. Waitress : Restaurant

(A) Doctor : Diagnosis (B) Actor : Role (C) Driver : Truck (D) Teacher : School

14. Light : Blind

(A) Language : Deaf (B) Speech : Dumb (C) Tongue : Sound (D) voice: vibration

15. Binding : Book

: 149
(A) Nail : Hammer (B) Criminal : Gang (C) Frame : Picture (D) Artist : Carpenter

Question (16-20): Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.

16. ABSOLUTE

(A) Division (B) Complete (C) Small (D) Half

17. AGGRAVATE

(A) Decline (B) Acquire (C) Excited (D) Irritate

18. Latent

(A) Apparent (B) Manifest (C) Concealed (D) Obvious

19. Unfold

(A) Conceal (B) Elaborate (C) Withhold (D) Maintain

20. Eccentric

(A) Unconventional (B) Destructive (C) Deceitful (D) Conformist

Question (21-40): Choose the correct answer

21. ?

(A) (B) (C) (D)

22.

(A) (B) (C) (D)

23. ?

(A) (B) (C) (D)

(A) (B) (C) (D)

25. ?

(A) (B) (C) (D)

26.

: 150
(A) (B) (C) (D)

27. ?

(A) (B) (C) (D)

28. ?

(A) (B) (C) (D)

29. ?

(A) (B) (C) (D)

(A) (B) (C) (D)

31. ?

(A) - (B) - (C) - (D) -

32. ?

(A) + (B) + (C) + (D) +

(A) + (B) + (C) + (D) +

34.

(A) (B) (C) (D)

35. ?

(A) (B) (C) (D)

(A) (B) (C) (D)

, , ?

(A) (B) (C) (D)

38. ?

(A) (B) (C) (D)

: 151
(A) (B) (C) (D)

(A) (B) (C) (D)

Questions (41-60): Read the following questions carefully and choose the right answer.

41. If the numerator of fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 350%. The
resultant fraction is 5/12. What was the original fraction?

(A) 5/7 (B) 5/8 (C) 7/32 (D) 11/82

42. In a mixture, the ratio of the milk and water is 6: 5. When 22 liter mixture is replaced by water, the ratio
becomes 9:13. Find the quantity of water after replacement.

(A) 62 liter (B) 50 liter (C) 40 liter (D) 52 liter

: 152
43. A man covers a total distance of 100 km on bicycle. For the first 2 hours, the speed was 20 km/hr and for
the rest of the journey, it came down to 10 km/hr. The average speed will be

(A) 12.5 km/hr (B) 13 km/hr (C) 14.5 Km/hr (D) 20 Km/hr

44. A man can reach a certain place in 40 hours. If he reduces his speed by 1/15th, he goes 5 km less in that
time. Find the total distance covered by him.

(A) 60 km (B) 85 km (C) 52 km (D) 75 km

: 153
45. A shopkeeper gains 17% after allowing a discount of 10% on the marked price of an article. Find his profit
percent if the article is sold at marked price allowing no discount.

(A) 30% (B) 37% (C) 23% (D) 27%

46. Alam sold two vehicles for Tk 46000 each. If he gained 10% on the first and lost 10% on another, then
what is his percentage profit or loss in this transaction?

(A) 2% loss (B) 1% profit (C) 1% loss (D) None of these

: 154
47. The profit earned after selling an article for Tk.3,362 is the same as the loss incurred after selling the
article for Tk.2,346. At what selling price will a trader make a 20% profit on this article?

(A) 4639.4 (B) 4769.6 (C) 4830.8 (D) None of these

48. An article costs TK 500 and the marked price is mentioned as Tk.800. What is the profit % for the seller if
he sells and offers a discount of 10% on the marked price?

(A) 30% (B) 44% (C) 56% (D) 64%

49. The average of the first and the second of three numbers is 15 more than the average of the second and
the third of these numbers. What is the difference between the first and the third of these three numbers?

(A) 15 (B) 45 (C) 60 (D) None of these

: 155
50. 30 pens and 75 pencils altogether were purchased for Tk.510. If the average price of a pencil was Tk 2,
what was the average price of a pen?

(A) Tk. 9 (B) Tk. 10 (C) Tk.11 (D) Tk. 12

51. A boat travel with a speed of 10 km/hr in still water. If the speed of the stream is 3 km/hr then find time
taken by boat to travel 52 km downstream.

(A) 2 hrs (B) 4hrs (C) 8hrs (D) 9 hrs

52. The ratio of the speed of boat in still water to the speed of stream is 16:5. A boat goes 16.5 km in 45
minute upstream, find the time taken by boat to cover the distance of 17.5 km downstream.

(A) 30 minutes (B) 25 minutes (C) 50 minutes (D) 45 minutes

: 156
53. A train passes a platform in 40 sec and a woman standing on the platform in 30 sec. If the speed of the
train is 108 km/hr, what is the length of the platform?

(A) 100 m (B) 300 m (C) 900 m (D) 1020 m

54. A train 125 m long passes a person, running at 8 km/hr in the same direction in which the train is going
in 25 seconds. The speed of the train is:

(A) 22 (B) 36 (C) 30 (D) 26

55. There are two numbers. 1st number is 12 more than the 2nd number. The average of the two numbers is
19. If 2 is added in both numbers, find the ratio of the numbers.

(A) 5:9 (B) 11:9 (C) 4:9 (D) 9:5

: 157
56. Sum of 4 consecutive even numbers is greater than three consecutive odd numbers by 81. If the sum of
the least odd and even numbers is 59 then find the sum of largest odd and even numbers

(A) 69 (B) 53 (C) 65 (D) 72

57. A number is as much greater than 36 as is less than 86. Find the number.

(A) 68 (B) 43 (C) 61 (D) 73

58. X, Y and Z can do a piece of work in 6 hours. X and Y can do the work in 8 hours and Y and Z can do the
same work in 12 hours. In how many time will X and Z do the work?

(A) 6 hours (B) 8 hours (C) 10 hours (D) 12 hours

: 158
59. If A can do ¼ of a work in 3 days and B can do 1/6 of the same work in 4 days, how much will A get if
both work together and are paid Tk. 180 in all?

(A) Tk. 60 (B) Tk. 120 (C) Tk. 90 (D) Tk. 180

60. In a box, there are 10 apples and 2/5th of the apples are rotten. If three apples are taken out from the
box, what will be the probability that at least one apple is rotten.

(A) 3/4 (B) 5/6 (C) 5/8 (D) 8/13

Questions(61-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below

61. Which of the following countries as has successfully test launched its first hypersonic aircraft?

(A) India (B) China (C) Russia (D) United States

: 159
62. Which of the following countries has recently topped the Global Innovation Index for the eighth
consecutive year in 2018?

(A) Switzerland (B) Sweden (C) Netherlands (D) Singapore

63. Which of the following has recently hosted the opening ceremony of the 2018 Asian Games?

(A) Vietnam (B) India (C) Malaysia (D) Indonesia

64. Which of the following countries does not have a border with Afghanistan?

(A) Iran (B) Georgia (C) Turkmenistan (D) Uzbekistan

65. Which one among the following African countries is not landlocked?

(A) Zambia (B) Uganda (C) Angola (D) Zimbabwe

(A) Term Deposit (B) Saving Bank Deposit (C) Current deposit (D) Demand deposit

67. The branch of science dealing with the study of collection of coins, banknotes, and medals is known as-

(A) Aphnology (B) Numismatics (C) Chrematistics (D) Accountancy

68. The Uber Cup is associated with which sports?

(A) Cricket (B) Football (C) Badminton (D) Tennis

untry is-

(A) USA (B) South Africa (C) England (D) Russia

70. When did World War 2 start?

(A) 1937 (B) 1938 (C) 1939 (D) 1940

71. What is the main folder on a storage device called?

(A) Platform (B) Interface (C) Root Directory (D) Device driver

72. Which of the following refers to a small single site network?

(A) LAN (B) DSL (C) RAM (D) USB

73. The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as

(A) Pulling (B) Pasting (C) Transforming (D) Downloading

74. The portion that shows all the choices you can make while working in a window is called the

: 160
(A) Options (B) Menu bar (C) Table (D) None of these

75. WWW stands for

(A) World Whole Web (B) Wide World Wave (C) World Wide Web (D) Web World Wide

76. Which device among following is used for sending digital data over a phone line?

(A) USB (B) Modem (C) Scanner (D) Printer

77. Which of the following is spreadsheet program?

(A) Ms word (B) Ms power point (C) Ms excel (D) Ms Access

78. What is the short cut key for line break?

(A) Shift + Enter (B) Space + Enter (C) Alt + Enter (D) CTRL + Enter

79. How is data organized in a spreadsheet?

(A) Rows and columns (B) Layers and planes (C) Lines and spaces (D) Height and width

80. Once information is input into a computer it becomes

(A) objects (B) ideas (C) data (D) facts

English
Questions (01-05): Select the word or phrase that best completes the sentence

01. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time

(a) has any machine

(b) any other machine

(c) other machine

(d) none of these

02. Writing a beautiful sonnet is as much an achievement as to finish a 400-page novel.


: 161
(a) finishing

(b) it is to finish

(c) to have finished

(d) if to finish

03. My mother takes the responsibility for running the household.

(a) moving quickly

(b) going

(c) managing

(d) none of these

04. People of diverse backgrounds now go to different places for pleasure, business or
education

(a) distinctive

(b) isolated

(c) distant

(d) different

05. Organizing some extra-curricula activities has occupied a lot of my time recently

(a) taken in

(b) taken up

(c) taken over

(d) taken after

: 162
Questions (06-10): Choose the correct spelling from the given options

06. (a) Presinct (b) Precinct (c) Pricinct (d) Prescinct

07. (a) Faxsimile (b) Fachsimile (c) Facsimile (d) Factsimile

08. (a) Acquaintance (b) Aquaintance (c) Aquantence (d) Aquaintence

09. (a) Transeint (b) Trancient (c) Transient (d) Transent

10. (a) Collosal (b) Collossal (c) Colosal (d) Colossal

Questions (11-15) : Fill in the blank with right option

11. Voting took place peacefully most of the country.

(a) across (b) besides (c) into (d) for

12. His name rings a but I am unable to remember him

(a) toll (b) bell (c) cymbal (d) chime

13. She usually the baby down for sleep at this time

(a) lies (b) lied (c) lay (d) lays

14. I promise to you in all circumstances

(a) stand up to (b) stand with (c) stand off (d) stand by

15. I caught the bus if I had hurried.

(a) could have (b) can have (c) cannot have (d) could not have

Questions (16-20): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in
the original pair:

16. HARM : DAMAGE

: 163
(a) Sweet : Sour (b) Stout : Weak (c) Hook : Crook (d) Injure: Incapacitate

17. HACK: CARVE

(a) Gouge : Engrave (b) Snip : Mince (c) Hew: Fell (d) Grind : Polish

18. ARTICULATE : UNCLEAR

(a) Explain : Lucid (b) Elaborate : Sketchy (c) Grieve : Somber (d) Assign: Agile

19. VINDICTIVE: MERCY

(a) Insightful : Hope (b) Modest Dignity (c) Avaricious : Greed (d) Skeptical: Credulity

20. QUARRY : MARBLE

(a) Metal: Silver (b) Ore: Cold (c) Mine Coal (d) None of these

Bangla
Question (21-35): Choose the correct answer
21. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
22. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
23. ?
(a) >
(b) >
(c) >
(d)
24. ?

: 164
(a)
(b)
(c)
(d)
25.
(a)
(b)
(c)
(d)
26.
(a)
(b)
(c)
(d)
27. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
28. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
29. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
30. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
Answer:
: 165
31. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
Exp:
32. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
33. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
34. ?
(a)
(b)
(c)
(d)
35.
(a)
(b)
(c)
(d)

Math:
36. In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its games played. After a
phenomenal winning streak this team raised its average to 50% How many games must the
team have won in a row to attain this average?- d) 24

Solution:

: 166
Let, Additional match = x
Now,
30% of 60+ x = 50% of (60+x)
Or, 18+x = 30+0.5x
Or, x = 24

37. A rectangular fish tank 25m by 9m has water in it to a level of 2m. This water is carefully
poured into a cylindrical container with a diameter of 10m. How high will the water reach in the
cylindrical container?-b) 18/π

Solution
The volume of the fish tank = 25×9×2 = 450 square inch
Let height of the cylindrical container is = h
πr2h = 450
h = 450/ πr2 = 450/π52 = 18/π

38. In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If
candida A received 70% of the total votes, what is the ratio of male to female voters?-d) ½

Solution:

Male voter = x

Female voter = y
50% of x + 80% of y = 70% of (x+y)
50x/100 + 80y/100 = 70(x+y)/100
50x + 80y = 70x + 70y
80y 70y= 70x 50x
10y = 20x
x/y = 10/20 = ½

39. An iron rod that weighs 24 kg is cut into two pieces so that one of these pieces weighs 16 kg
and is 34 m long. If the weight of each piece is proportional to its length, how long is the other
piece?-b) 17 m

Solution:

: 167
16 kg rod = 34m
24 kg rod = (34×24)/16 = 51m
Length of the other part is = 51-34 = 17m

40. The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50%
more than the price of the book. How much is the price of the pen holder more than the price
of the pen?-c) 20%

Solution:
Let price of book = 100tk
Price of pen = 100+100×25% = 125 tk
Price of penholder = 100 + 100×50% = 150 tk
Difference is = 150 -125 = 25 tk
Percentage = (25×100)/125 = 20%

41. A 10% monthly salary increase resulted in a Tk.9000 per year increase in salary for an
employee. What was his monthly salary before the increase?-a) Tk.7500

Solution:

Yearly increase = 9000 tk


Monthly increase = 9000/12 = 750 tk
10% of Salary is = 750 tk
100% of Salary is = (750×100)/10 = 7500 tk

42. A garden of 100 m length and 60m width has a walkway of 2 m width on every side. What is
the area of the garden, in square meter, excluding the walkway? c) 5376

Solution:
Area of the garden excluding walkway = {(100-2×2) × (60-2×2)}= 96×56=5376m2

43. Three angles of a triangle are in proportion 5:6:7. Then what is the difference in degrees
between the biggest and the smallest angles? b) 20°

Solution:
Sum of 3 angles of a triangle = 180°

: 168
Sum of ratio = 5+6+7 = 18
So, the larger angle = 180° × 7/18 = 70°
And, the smaller angle = 180° × 5/18 = 50°
Difference = 70° 50° = 20°

44. Increasing the original price of an item by 10%, then decreasing by 20% and then again
increasing the price by 10% is equivalent:-b) 3.2% decrease

Solution:
Let,
Selling price = 100
After 10% increase = (100+10)=110
After 20% decrease = (110 20% of 110) = 88
After 10% increase = (88 + 10% of 88) = 96.8
Final decrease = (100-96.8)=3.2%

45. The sum of principal and simple interest of a certain amount of money would be Tk.460
after 3 years from now and Tk. 500 after 5 years from now. What is the total interest rate?-a)
5%

Solution:
(5 3) yr = 2 yrs interest = (500 460) = 40 tk
1 year interest = 40/2 = 20 tk.
3 year interest = (20 × 3) = 60 tk
Principal amount= (460 60) = 400 tk
Interest rate = 60/(400×3) = 0.05 = 5%

46. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangular is 5:1. If the area of the
rectangle is 216 cm2, what is the length of the rectangle?-b) 18 cm

Solution:
Let,
Length and breadth of the rectangle= x, y
So, area = xy
Perimeter = 2(x+y)
ATQ,

: 169
2(x+y)/y = 5
Or, 2x + 2y = 5y
Or, 2x = 3y
Or, y = 2x/3
Now,
xy = 216
Or, x × 2x/3 = 216
Or, 2x2 = 648
Or, x2 = 324
Or, x = 18

47. An article when sold at a gain of 5% yields Tk. 15 more than when sold at a loss of 5%. Its
cost price would be-b) Tk.150

Solution:
At 5% profit, selling price = 100+5=105 tk.
At 5% loss, selling price = 100-5= 95 tk.
Difference between selling price = 105-95=10 tk.
If difference 10, then cost = 100tk
If difference 1, then cost = 100/10 tk
If difference 15, then cost = (100×15)/10 tk = 150tk.

48. If for integer x, 5<x<10 and y=x+5, what is the greatest possible value of x+y?-d) 23

Solution:
Given,
5 < x < 10 and y =x+5
Possible value of x = 6, 7, 8, 9
When x =9,
y =9+5 = 14
Now,
x + y = 9 + 14 = 23

: 170
49. A water tank has two taps (Tap-1 and Tap-2). Tap-1 can fill a tank in 8 hours and Tap.2.can
empty the tank in 16 hours. How long will they take to fill the tank if both taps are opened
simultaneously but Tap-2 is closed after 8 hours?- b) 12 hours

Solution:
Tap-1, fills in 1 hr = 1/8
Tap-2, empties in 1 hr = 1/16
When both taps are open, the tank fills in 1 hr = (1/8 1/16) = 1/16
In 8 hrs, the tank fills = 1/16 × ½
Remaining = 1 ½=½
½ is filled by only Tap 1
1/8 is filled by Tap-1 in 1 hr
So, ½ is filled by = (1×8)/2= 4 hr
Total time = 8+4 = 12 hr

50. The interest charged on a loan is p dollars per $1,000 for the first month and q dollars per
$1000 for each month after the first month. How much interest will be charged during the first
three months on a loan of $10,000?-a) 10p+20q

Solution:
Interest = 1st month + 2nd month + 3rd month
= p×(10000/1000) + q×(10000/1000) + q×(10000/1000)
=10p +10q + 10q
= 10p + 20q

51. Triangle ABC has the following vertices: A (1,0), B (5,0) and C (3.4). Which of the following
is true-? AC = CB

Solution:
Distance of (x1,y1) & (x2,y2) = √{(x1 x2)2 + (y1 y2)2}
AB/BA = √{(1 5)2 + (0 0)2 }= √(-4)2 = √16 = 4
BC/CB = √{(5 3)2 + (0 4)2 }= √22 + 16 = √20 = 2√5
AC/CA=√{(1-3)2 + (0 4)2 }= √4 + 16 =√20 = 2√5

52. If a>b>l, then which of the following is true?-d) a²>b²

Solution:

: 171
Let,
a = 3 & b=2
Option a) a2> b2 = (3)2> (2)2 = 9 > 4 True
Option b) a2 < ab = (3)2 < 3 x 2 =9<6 false
Option c) a b<0= 3-2<0 = 1< 0 false
Option d) b +a > 2a = 2+3> 2 x 3 = 5 > 6 false

53. When 6 gallons of gasoline are put into a car, the indicator goes from 1/4 to 5/8. What is the
total capacity of the gasoline tank?- c) 16

Solution:
(5/8 ¼) = 3/8 means 6 gallons
So, Total capacity = 6×8/3 = 16 gallons

54. A square carpet with an area of 169 cm2 must have 2 cm cut off one of its edges in order to
be a perfect fit for a rectangular room. What is the area (in cm) of this rectangular room? b)
143

Solution:
Let, the carpet length = x
x2 = 169
x = 13
width of the room = (13-2) cm = 11 cm
area of the room = (13×11)2 = 143 cm2

55. A box contains 12 poles and 7 pieces of net. Each piece of net weighs 0.2 gm: each pole
weighs 1.1gm. The box and its contents together weigh 16.25 gm. How much does the empty
box weigh?-b) 1.65

Solution:
Weight of 7 nets = (7×0.2)gm =1.4gm
Weight of 12 poles = (12×1.1)gm = 13.2gm
Total weight of net and pole = (1.4+13.2)gm = 14.6gm
Box weight is = (16.25 14.6) = 1.65gm

56. The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to
these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?-b) 24

: 172
Solution:

Sum of 6 numbers = (6×25) = 150.


Sum of 3 additional numbers = (3 × 22) = 66.
Sum of (6 + 3) =9 numbers = (150+66)=216
average of 9 numbers = 216/9 = 24

57. In a container, there are 2 green marbles and 2 red marbles. You randomly pick the
marbles. What is the probability that both of them are green?-c) 1/6

Solution:
green ball = 2
Red ball = 2
From 4 balls, possibility of 2 green = 4C2 = 6
From 2 balls, possibility of 1 green = 2C2 = 1.
From rest 2 balls, possibility of being green = 2C2=1
Possibility of 2 green = (2C2 x 2C2)/4C2= (1×1)/6= 1/6

58. Three boys have marbles in the ratio of 19:5:3. If the boy with the least number has 9
marbles. how many marbles does the boy with the greatest number have?-a) 57

Solution:
Smaller ratio 3 = 9
So, Smaller ratio 1 = 9/3 = 3
Now,
Highest ratio 19 = 19×3 = 57

59. If an inspector rejects 0.08% of a product as defective, how many units of the product will
he examined in order to reject 2?- d) 2500

Solution:
0.08 product is rejected from = 100
So, 2 product is rejected from = (100 × 2 × 100)/8 = 2500

60. A box is made in the form of a cube. If a second cubical box has inside dimensions three
times those of the first box, how many times as much does the second box contain?-b) 27
: 173
Solution:
Let,
one side of first cube = a
So, Volume of first cube = a3
ATQ,
One side of the 2nd cube = (3a)3 = 27a3
Times = 27a3 / a3 = 27

General Knowledge and Basic Computer Questions

(61-80) : Choose the correct answer


61. The headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) are situated at
(a) Vienna
(b) Geneva
(c) Rome
(d) Paris
62. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called
(a) Bonds
(b) Equity
(c) Dividends
(d) None of these
63. Money market is a market for
(a) short-term fund
(b) long-term fund
(c) hedge fund
(d) Risk free assets
64. Fathometer is used to measure
(a) Ocean depth
(b) Earthquakes
(c) Rainfall
(d) Sound intensity
65. India has largest deposits of ______ in the world.
(a) gold
(b) copper
(c) mica
: 174
(d) None of the above
66. In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is
called
(a) leg bye
(b) bye
(c) bosic
(d) drive
67. Of the various non-conventional energy sources that are being tapped, which has the largest
potential?
(a) Water power
(b) Wind power
(c) Solar power
(d) Biomass power
68. The chief constituent of gobar ( gas is
(a) ethane
(b) methane
(C) hydrogen
(d) carbon dioxide
69. The longest mountain range in the world is
(a) The Alps
(b) The Himalayas
(c) The Andes
(d) The Rockies
70. The main object of which of the following UN agency is to help the underdeveloped countries
in the task of raising their living standards?
(a) IMF
(b) UNICEF
(c) UNDP
(d) IDA
71. By default, your documents print in ________ mode.
(a) Page setup
(b) Landscape
(c) Portrait
(d) Print preview
72. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?
: 175
(a) Formatting
(b) Standard
(c) Print Preview
(d) None of these
73. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
(a) Viruses
(b) Spam
(c) Hackers
(d) none of them
74. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
(a) column
(b) box
(c) table
(d) cell
75. You can detect spelling and grammar errors by
(a) Press Shift + F7
(b) Press Ctrl + F7
(c) Press Alt+ F7
(d) Press F7
76. Verification of a login name and password is known as:
(a) configuration
(b) authentication
(C) accessibility
(d) logging in
77. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form
is
(a) Keyboard
(b) Plotter
(c) Scanner
(d) None of these
78. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc. are:
(a) Icons
(b) Desktop
(c) Task bar
(d) Windows
: 176
79. Computer Virus is a __________ .
(a) Hardware
(b) Software
(c) Bacteria
(d) Freeware
80. Which of the followings is word processing software?
(a) Perfect
(b) Wordpad
(c) MS Word
(d) All of these

ENGLISH

Questions (01-05): Read the following passage and answer the questions given below it in the
context of the passage.

P.O.R.S.T. V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana,
Pear. Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favorite city, viz.
Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin. The choices of fruit and favorite
city of the seven friends aren't necessarily in the same order. O likes Mango and his favorite city
is Chennai. The one whose favorite city is Pune likes Watermelon. TS favorite city is Kolkata. R
likes Guava and his favorite is not Mumbai. W's favorite city is Cochin and he does not like
either Banana or Pear. The favorite city of the one who likes Orange is Hyderabad. T does not
like Pear. P's favorite city is neither Pune nor Hyderabad. S does not like Watermelon.

01. Who likes Apple?

(A) W (B) T (C) V (D) P

02. Which fruit does P like?

(A) Apple (B) Orange (C) Pear (D) Watermelon

: 177
03. Which is R's favorite city?

(A) Mumbai (B) Delhi (C) Hyderabad (D) Pune

04. Which of the following combinations of Person-Fruit-City is incorrect?

(A) R-Guava-Kolkata (B) T-Banana-Cochin (C) S-Guava-Delhi (D) All are incorrect

05. Which is V's favorite city?

(A) Pune (B) Hyderabad (C) Mumbai (D) Data inadequate

Questions (06-10): Fill in the blank with right option

06. Obviously, objectives occasionally.... be modified or changed.

(A) have to (B) must to (C) shouldn't (D) ought

07. The emergency services - the accident site as soon as the news of the train collision was to
them.

(A) suspended, emitted (B) carried, postponed (C) reached, relayed (D) marked, transferred

08. The ....... chosen for construction of the building is in the heart of the city.

(A) cite (B) site (C) slight (D) sight

09. He went ... to oblige his superior.

(A) on his way (B) in his way (C) with his way (D) out of his way

10. The teachers said that they were no longer prepared to the ways of the new Headmaster.

(A) put up with (B) put up to (C) put on with (D) put over with

: 178
Questions (11-15): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the
original word

11. Abundant

(A) Scarce (B) Acrimonious (C) genuous (D) Heavenly

12. Gaudy

(A) Sumptuous (B) Ostentatious (C) Modest (D) Blatant

13. Accumulate

(A) Amass (B) Produce (C) Gather (D) Scatter

14. Costly

(a) Frugal (b) Economical (C) Thrifty D) Expensive

15. Forbid

(A) Forgive (H) Refuse (C) Allow (D) Deprive

Questions 16-20 Each sentence has four Parts marked (A) (B) (C) and (D). Identify the incorrect
part of the sentence.

16. Roshni was found (A) of pets and she was a Proud (b) /owner of many unique (C) animals
(D)

(A) found (B) proud (C) unique (D) animals

17. The book is full (A) of updated (B)/ contemparary (C) /commentary.(D)

(A) full (B) updated (C) contemparary (D) commentary

18. The pump (A)/ shut off (B) as a result(c) of mecanical (D) failure.

(A) pump (B) shut off (C) result (D) mecanical

19. The book is full (A) of updated (B)/ contemparary (C) /commentary.(D)

(A) full (B) updated (C) contemparary (D) commentary

: 179
20. The first thing that catches your eye (A) in this building(B) is the flour(C) with laser lights
(D).

(A) eye (B) building (C) flour (D) lights

Bangla
21. ?

22. ?

23. ?

24. '

25. ' ' ? ।

26. ?

27. ' ' ?

25. ?

29. ?

30. ?

31. ?-

32. ' ?- √ +

33. ' ' ?

34. ?

35. ' ' ?

: 180
36. ' ?

37. ?

38 ' ?-

39 ' ?

40.

Math:
41. In a business A and C invested amounts in the ratio 2:1 whereas A and B invested amounts
in the ratio 3:2. If their annual profit be Tk. 157300, t
A:B=3:2
A:C=2:1
A:B:C=6:4:3

48400. Ans: D

42. The average age of a group of 15 employees is 24 years. If 5 more employees join the
group, the average age increases by 2 years. Find the average age of the new employees.
Sum of the ages of (15+5) = 20 employees => 20×(24+2) = 520 years
Sum of the ages of 15 employees => 15×24 = 360
Sum of the ages of new 5 employees = (520-360) = 160
Average = 160/5 = 32. Ans: D

43. A person travels a certain distance at 3 km/hr and reachers 15 min late. If he travels at 4
km/hr, he reaches 15 min earlier. The distance he has to travel is:
D/4 D/3 = (15+15)/60
D/12 = 1/2
D = 6 km. Ans: B

44. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the
difference between their areas is 1056 cm². Radius of the smaller circle is :
π(x+14)² πx² = 1056
π(x²+28x+196-x²) = 1056

: 181
28x+196 = 1056/π = 1056×7/22 = 336
x = (336-196)28 = 5. Ans: B

45. A sum fetches a simple interest of Tk. 6000 at the rate of 5% p.a. in 6 years. What would be
the compound interest earned at the same rate of interest and the same principal in 2 years?
The sum = Tk. (6000×100)/(5×6) = Tk. 20000
Compound Interest = (20000 × 105/100 × 105/100) 20000 = Tk. 2050. Ans: A

46. Alam sold an item for Tk. 6384 and incurred a loss of 30%. At what price should he have
sold the item to have gained a profit of 30%?
Required price = Tk. 6384 × (100+30)/(100-30) = Tk. 11856. Ans: B

47. Kiran purchased a scooter for Tk. 52000. He sold it at loss of 10%. With that money he
purchased another scooter and sold it at profit of 20%. What is his overall loss/profit?
Selling price of the first scooter = Tk. 52000 × (100-10)/100 = Tk. 46800.
Loss on the first scooter = Tk. 52000×10% = Tk. 5200.
Profit on the second scooter = Tk. 46800×20% = Tk. 9360.
Net profit = Tk. (9360-5200) = Tk. 4160. Ans: D

48. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle.
The difference between the areas of outer and inner squares is:
Length of a side of the outer square = 2a.
Area = (2a)² = 4a².
Length of the diagonal of the inner square = 2a.
Length of a side of the inner square = 2a/√2
Area = (2a/√2)² = 4a²/2 = 2a²
Difference = 4a²-2a² = 2a². Ans: B

49. The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and thatof
the last three numbers is 52. Then the 6th number is:
The 6th number is = (50×9) (5×54 + 3×52) = 450 426 = 24. Ans: D

50. A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th inning, he scores 96
runs threby increasing his average by 5 runs. What is his average after the 13 innings?
Average of 12 innings = x

: 182
According to the question:
(12x+96)/13 = x+5
x = 96-65 = 31.
Average in 13 innings = 31+5 = 36 Ans: A

51. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 22.5 km downstream of a river and 2 hours
30 minutes to cover a distance of 10 km upstream. Find hte speed of the river current in km/hr.
Speed of the boat = x kmph, the river current = y kmph.
3H45M = (3+ 45/60) hr = 15/4 hr
2H30M = (2+ 30/60) hr = 5/2 hr.

According to the question:


x+y = 22.5/(15/4) = 6
x-y = 10/(5/2) = 4

2x = 2
x = 1. Ans: A

52. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 3 hrs
more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is:
D/(6-2) D/(6+2) = 3
D = 24. Ans: B

53. A train 150 m long passes a pole in 15 seconds and crosses another train of the same length
travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train in (km/h) is:
Speed of the first train = 150/15 = 10 mps.
speed of the second train = x mps.
According to the question
x+10 = (150+150)/8
x = 27.5 mps = 27.5 × 3600/1000 = 99 kmph. Ans: D

54. The ratio of the speeds of a train and a man is 6:1. The length of the train is 650 m and
crosses a pole in 1 minute 5 seconds. In how much time will hte man cross 240m long
platform?

Speed of the train = 650/65 = 10 mps.

: 183
Speed of the man = 10/6 = 5/3 mps.
Time for the man to cross the platform = 240/(5/3) = 144 seconds = 2 minutes 24 seconds.
Ans: D

55. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of a fraction is
increased by 200% fraction becomes 10/19. Find the fraction.
(x + 150% of x)/(y + 200% of y) = 10/19
2.5x/3y = 10/19
x/y = 10×3/19×2.5 = 12/19. Ans: C

56. A number when divided by 627 leaves a remainder 43. By dividing the same number by 19,
the remainder will be :
627 is a multiple of 19. So, if a number divided by 627 leaves a remainder 43, then the same
number divided by 19 will leave the same remainder as 43 divided by 19 leaves.
43 = 19×2 + 5.
So, the remainder will be 5. Ans: D

57. A can finish a work in 5 days and B takes 4 days to do the same work. If the work is
increased by 8 times, how many days will it take for both of them to finish the work if they
work together?

new work size = 1+8 = 9 works.


A & B can do in 1 day (working together) = 1/5 + 1/4 = 9/20
Required number of days = 9/(9/20) = 20 days. Ans: C

58. A computer can perform 30 identical tasks in 6 hour. At that rate, what is the minimum
number of computers that should be assigned to complete 80 of the tasks within 3 hours?

Number of computers = (80×6/30×3) = 5.33 = minimum 6 . Ans: C

59. A and B together can complete a piece of work in 12 days, B and C can do it in 20 days and
C and A can do it in 15 days. A, B and C together can complete it in:

A & B can do in 1 day = 1/12 work


B & C can do in 1 day = 1/20 work
C & A can do in 1 day = 1/15 work

: 184
2(A&B&C) can do in 1 day = 1/12 + 1/20 + 1/15 = 12/60 = 1/5 work.
A&B&C can do in 1 day = 1/(5×2) = 1/10 work.

Required number of days = 1/(1/10) = 10 days. Ans: D

60. There are 15 boys and 10 girls in a class. If three students are selected at random, what is
the probability that 1 girl and 2 boys are selected?

1 girl & 2 boys can be selected in = (10C1)×(15C2) ways = 10×105 ways = 1050 ways.
3 students can be selected from 25 students = 25C3 = 2300 ways
Required probability = 1050/2300 = 21/46. Ans: C

GK & COMPUTER

61. Which of the following countries has recently launched amnesty program for foreign workers
overstaying permits?- UAE

62. Which of the following countries is planning to create a Space Force by 2020?-United States

63. Name the singer who was 18-time Grammy Award winner, passed away recently. - Aretha
Franklin

64. The civilian Airport of highest altitude is in - China

65. The humidiy of air measured in percentage is called - Specific humidity

66. The exchange of commodities between two countries is referred as- Bilateral trade

67. Luanda is the capital of which country?- Angola

68. Which one among the following is responsible for formation of 'Ozone Holes in the
stratosphere? - Chloro Fluoro Carbons

69. The regulations related to intellectual property is known as - TRIPS

70. I which year American Independence was acknwoledged by England - 1783

71. Which of the following functions is not performed by Server? - Word Processing
: 185
72. A device that connects to a network without the use of cables is said to be - None of these

73. The blinking point which shows your position in the text is called - Cursor

74. In excel, charts are created using which option? - Chart wizard

75. Which among following is secondary Storage device?- Hard Disk

76. By pressing which key we can move to beginning of a page? - Home Key

77. Which among following is an image name extension? - gif

78. Typeface option will come under which menu? - Format

79. Programs designed to perform specific tasks is known as - Utility programs

80. Pressing F8 key for three times selects - A sentence

ENGLISH
Questions (01-04) Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.
1. STALEMATE
(A) Degeneration
(B) Deadlock
(C) Exhaustion
(D) Settlement
2. PERPETUAL
(A) Never ending
(D) Perfect
(C) Confused
(D) Seasonal
3. ZEALOUS
(A) Ardent
(B) Jealous
(C) Jealous

: 186
(D) Impatient
4. UNBEARABLE
(A) Tolerable
(B) Acceptable
(C) Undefeated
(D) Unpleasant
Questions (05-08): Find the correctly spelt word
5.
(A) Omineous
(B) Ommineous
(C) Omerous
(D) Ominous
6.
(A) Acquariam
(B) Aquarium
(C) Acquerium
(D) Aquarim
7.
(A) Amatuer
(B) Amature
(C) Amateur
(D) Ameteur
8.
(A) Adulation
(B) Adlation
(C) Aduletion
(D) Addulation
Questions (09-12): Each sentence has four parts, marked (A), (B), (C) and (D). Identify the
incorrect part of the sentence
9. Canals are (A) artificial waterways, often constructed (B) either to transport heavy loads
or to (C) delivering water (D) to cities and farms.
(A) artificial
(B) either
(C) delivering
(D) to cities
: 187
10. (A) The pineapple, a fruit (B) grow in tropical climates (C) throughout the world, (D) is
native to parts of South America.
(A) The
(B) grow
(C) throughout
(D) is
11. A large (A) number of automobile (B) part are now (C) made of plastic (D) instead of
steel.
(A) number
(B) part
(C) made
(D) instead
12. Although a kangaroo (A) normally uses (B) its large feet and strong legs (C) for hopping,
(D) but it can also swim.
(A) normally
(B) its large feet
(C) for hopping
(D) but it can
Questions (13-16): Fill in the blank with right option.
13. Many modern medicines are derived _____ plants and animals.
(A) from
(B) on
(C) for
(D) in
14.
(A) idea
(B) opinion
(C) attitude
(D) thinking
14. AIDS is not a dieses that can be ______ through the air or by insects.
(A) circulated
(B) transferred
(C) transmitted
(D) disseminated
15. I shall ring you up as soon as ________.
: 188
(A) I will arrive
(B) I arrive
(C) I shall arrive
(D) I shall be arriving

BANGLA
Question (17-32): Choose the correct answer
17. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
18. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
19. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
20. ?
(A) √
(B) √
(C) √
(D)
21. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
22. ?
(A)
(B)

: 189
(C)
(D)
23. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
24. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
25. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
26. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
27. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
28. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
29. ?
(A)
(B)
: 190
(C)
(D)
30. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
31. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
32. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

MATHEMATICS
Questions (33-56): Read the following questions carefully and choose the right answer.
33. In an office, 44% of the workers prefer coffee and 72% prefer tea. If each of them prefers
coffee or tea and 40 like both, the total number of workers in the office is
(A) 200
(B) 250
(C) 240
(D) 210
Solution:
(72%+44%)−100%=16%
16%=40
100%=(40×100)/16=250
34. 100 kg of solution A is mixed with 60 kg of solution B. If solution A has tin and Copper in
the ratio 1: 4 and solution B has lead and tin in the ratio 3:2, then what is the amount of
tin in the new solution
(A) 70 kg
(B) 36 kg

: 191
(C) 44 kg
(D) 56 kg
Solution:
Tin in 100kg of A = ( 100 x 1/5) = 20kg.
Tin in 60kg of B = ( 60 x 2/5) = 24kg.
Amount of tin in new alloy = ( 24 + 20 )kg = 44kg.
35. The difference between the length and the breadth of a blackboard is 8 cm. If the
breadth is decreased by 4 cm and the length is increased by 7 cm, the area remains the
same. Find the dimensions of the blackboard?
(A) 30, 22
(B) 28, 20
(C) 34, 26
(D) 56. 48
Solution:
Let, breadth = x
Length = x+8
ATQ,
(x+8)x = (x+15)(x-4)
Or, X2 + 8x = x2 + 11x -60
Or, x = 20
Breadth = 20. So, Length = (20+8) = 28
36. X can complete a certain work in the same time in which Y and Z together can do it. If X
and Y together can finish it in 10 days and Z alone in 15 days, then Y alone can do it in?
(A) 22 days
(B) 18 days
(C) 20 days
(D) 25 days
Answer
Solution:
X+Y can do in 1 day = 1/10 part
Z can do in 1 day = 1/15 part
Now, X=Y+Z
=>X+Y=2Y+Z
=>1/10=2Y+1/15

: 192
Y=1/2*(1/10-1/15)=1/60
So, Y can do it in 60 days
37. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the
difference between their areas is 1056 cm2. Radius of the smaller circle is
(A) 7 cm
(B) 5 cm
(C) 9 cm
(D) 3 cm
Solution:
R-r=14
3.14 (R^2-r^2)=1056
22/7 (R-r)(R+r)=1056
(22×14)/7(R+r)=1056
44 (R+r)=1056
R+r=1056/44
R+r=24
on solving R-r=14 and R+r=24
we get, R=38/2=19cm
r=5cm
38. A jar contains a mixture of oil and water in the ratio 22:3. 50 litres of the mixture was
taken out and 25 litres of water was added to it. If water was 34% in the resultant
mixture, what was the initial quantity of the mixture (in litres) in the jar?
(A) 175
(B) 150
(C) 75
(D) 125
Solution:
Let initial quantity of the mixture is x+50 litres. Oil : water=22:3
in x litres mixture Oil =22x/(22+3)=22x/25 , water=3x/25
25 litres water added ,
water=25+(3x/25)=(625+3x)/25
total volume x+25 litres
% of water =(625+3x)×100/{25×(x+25)}=34
or 4(625+3x)/(x+25)=34
or, 2500+12x=34x+850
: 193
or, 34x-12x=2500 850
or, 22x=1650
or, x=1650/22= 75 litres
initial quantity of mixture =x+50 =75+50=125 litres .

39. The ratio of the length to the breadth of a rectangular park is 3:2, if a man cycling along
the boundary of the park at the speed of 12 Km/hr completes one round in 8 minutes,
then what is the area of the park?
(A) 153600 m2
(B) 154000 m2
(C) 307400 m2
(D) None of these
Solution:
Perimeter = Distance travelled in 8 minutes,
=> Perimeter = 12000/60 * 8 = 1600 meter. [because Distance = Speed * Time]
As per question length is 3x and width is 2x
We know perimeter of rectangle is 2(L+B)
So, 2(3x+2x) = 1600
=> x = 160
So Length = 160*3 = 480 meter
and Width = 160*2 = 320 meter
Finally, Area = length * breadth
= 480 * 320 = 153600
40. A boat takes 19 hours to travel from A to point B and coming back to a point C midway
between A and B. If the speed of the stream is 4 km/hr and the speed of the boat in still
water is 14 km/hr, what is the distance between A and B?
(A) 160 km
(B) 200 km
(C) 180 km
(D) 220 km
Solution:
Speed in downstream = (14 + 4) km/hr = 18 km/hr;
Speed in upstream = (14 4) km/hr = 10 km/hr.
Let the distance between A and B be x km. Then,
x/18 + (x/2)/10 = 19 ⇔ x/18 + x/20 = 19 ⇒ x = 180 km.
: 194
41. Given that 24 carat gold is pure gold, 18 carat gold is 3/4th of pure gold and 20 carat gold
is 5/6th of pure gold, the ratio of the pure gold in 18 carat gold to the pure gold in 20
carat gold is
(A) 5:8
(B) 10:9
(C) 8:5
(D) 9:10
Solution:
ATQ,
18 carat gold = ¾ pure gold
=3/4 X 24 = 18
20 carat gold = 5/6 pure gold
= 5/6 X 24 = 20
So, Required ratio = 18:20 = 9:10
42. On reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park
increased by 40%, then the percent increase or decrease in the income from the entry fee
is
(A) 9% decrease
(B) 7% decrease
(C) 9% increase
(D) 5% decrease
Solution:
.
Total income = a × b = ab
Now, reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park
increased by 40%
∴ New entry fee = a (35% of a) = 0.65a
New number of people = b + (40% of b) = 1.4b
New total income = 0.65a × 1.4b = 0.91ab
Decrease in income = ab 0.91ab = 0.09ab
% decrease in income =(0.09ab/ab)×100%
⇒ % decrease in income = 9%
43. Three numbers are added in pairs, the sums so obtained are 20, 27, 23. What are those
three numbers?
(A) 6, 4 and 15
: 195
(B) 9, 11 and 14
(C) 8, 12 and 15
(D) 10, 4 and 17
44. After distributing the chocolates equally among 25 kids, 8 chocolates remain. Had the
number of children been 28, 22 chocolates would have been left after equally distributing.
Find the total number of chocolates.
(A) 315
(B) 358
(C) 368
(D) 322
Solution:
Let total no. of chocolates = 25x + 8
Then (25x+8)-22 will be divisible by 28
=25x-14 is divisible by 28
= 28x-(3x+14) is divisible by 28
= 3x+14 is divisible by 28
x=14
So total no. of chocolates = 25(14)+8= 358
45. If radius of a circle is increased by 30% then its area is increased by
(B) 40%
(B) 70%
(C) 50%
(D) 69%
Solution:
So, Percentage change in area of the Circle is 30 + 30 +(30X30)/100 = 69%
46. An amount of Tk. 10,000 becomes T 20,736 in 2 years. If the rate of interest is
compounded half yearly, what is the annual rate of interest?
(A) 25%
(B) 20%
(C) 40%
(D) 30%
Solution:
n t
We know, p(1+r/n) ⨉ =C
4
10000(1+r/200) =20736

: 196
4
(1+r/200) =20736/10000
=>1+r/200=12/10
r=(6/5-1)200
r=1/5*200=40%
47. The difference between two positive numbers is 3 and the sum of the squares is 369.
Then the sum of the numbers is
(A) 27
(B) 33
(C) 20
(D) 81
Solution:
Let, the numbers be x & x-3
So,
X2 + (x-3)2 = 369
Or, x2 + x2 6x + 9 = 369
Or, x2 -3x 180 = 0
Solving, x = 15
Sum of the numbers are = 15 + (15-3) = 27
48. A hall, 20m long and 15m broad, is surrounded by a verandah of uniform width of 2.5m.
The cost of flooring the verandah at Tk. 3.50 per square meter is
(A) Tk. 500
(B) Tk. 700
(C) Tk. 600
(D) Tk. 800
Solution:
2
Area of the hall = 20 ⨉ 15 = 300m
2
Area of the hall with verandah = [{20+(2.5⨉2)}+{15+(2.5⨉2)}]=500m
2
Area of the verandah = 500 300 = 200m
The cost of flooring the verandah = 200 ⨉ 3.5 = 700 TK.
49. e times of
-
(A) 51
(B) 24
(C) 15

: 197
(D) 42
Solution:
Let unit digit = x
And ten

Solving 1 and 2 we get,


X=5 and y=1
SO the number is = 15
50. In your bookshelf, you have five favorite books. If you decide to arrange these five books
in every possible combination and moved just one book in every half a minute. How
much time it will take you to arrange?
(A) 3 hours
(B) 1 hours
(C) 2 hours
(D) 30 minutes
51. A number when divided by 3 leaves a remainder 1. When the quotient is divided by 2, it
leaves a remainder 1. What will be the remainder when the number is divided by 6?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Solution:
Let x be the number.when it is divided by 3 the remainder is 1.Let the quotient be y. Then
x=3y+1.
When the quotient is divided by 2 the remainder is 1. So the quotient should be of the form
2z+1 for some integer z. ie y=2z+1
So x = 3y + 1 = 3(2z+1) +1= 6z+4.
So when x is divided by 6 the remainder will be 4.
52. A train starts from city Y at 2 PM and travels towards city X at 75 km/hr. Another train
starts from city X at 1 PM and travels towards Y at 60 km/hr. If the distance between
these two cities is 330 km then at what time will they meet?
(A) 4:00 PM
(B) 5:00 PM
(C) 5:30 PM
: 198
(D) 6:00 PM
Solution:
Relative speed of the trains = 75+60 = 135 km/h
Remaining distance at 2pm = 330 60 = 270 km
So the train will meet after = 270/135 = 2 hours
So they will meet at = 2 + 2 = 4.00 pm
53. Two trains P and Q are moving in opposite direction at a rate of 36 km/hr and 45 km/hr
respectively. A passenger is sitting in train P, finds that his train passes train Q in 8
seconds. What is the length of train Q?
(A) 195 m
(B) 175 m
(C) 190 m
(D) 180 m
Solution:
Relative speed of the train = 36 + 45 = 81 km/h
P passes Q in 8 sec
So length of train Q= 81 ⨉ 8/3600 =0.18km = 180m
54. A boat takes 4 hours to cover a certain distance running downstream, while it requires 8
hours 48 minutes to cover the same distance. Find the ratio between the speed of the
current and the speed of the boat?
(A) 1:2
(B) 3:8
(C) 2:3
(D) 4:3
Solution:
Let the rate upstream of the boat =x kmph
and the rate downstream of the boat =y kmph
Distance travelled upstream in 8 hrs 48 min = Distance travelled downstream in 4 hrs.
Since distance = speed × time, we have
4
x×8 =y×4
5
44
X× =y×4
5
11
X× = y ⋯(equation 1)
5
Hence, speed of the boat = (y+x)/2

: 199
speed of the water = (y−x)/2
Required Ratio
=(y−x)/2 : (y+x)/2
= (y−x) : (y+x)
=(11x/5 − x) : (11x/5 + x) (∵ Substituted value of y from equation 1)
=(11x−5x) : (11x+5x) =6x:16x = 3:8

55. Lubana purchased 20 kg of pulses at a rate of Tk. 14.25 per kg and 30 kg of pulses at a
rate of Tk 11.50 per kg. She decided to mix the two and sold the mixture. To make a
profit of 30%, what price per kg should he sell the mixture?
(A) 15.60
(B) 14.80
(C) 16.38
(D) 18.20
Solution:
20 kg pulses *14.25tk =285 tk
30 kg pulses *11.50tk= 345 tk
Total 630 tk for 50 kg pulses
Average cost of rice after he mixed =
630/50=12.6tk
pulses he bought is 12.6 rs per kilo..
To get 30%profit per kilo = 12.6+(12.6*30/100)
= 12.6+3.78
= 16.38
So he should sell his pulses @ 16.38 tk/kilo to earn 30% profit

56. Rahim invested in all Tk. 2600 in three different schemes at 8%, 4%, and 6% per annum
simple interest. At the end of the year, he received the same interest in all the three
schemes. What is the money invested in scheme having 4% rate of interest?
(A) Tk. 700
(B) Tk. 800
(C) Tk 750
(D) Tk. 1200
Solution:

: 200
GENERAL KNOWLEDGE AND COMPUTER
Questions (57-80): Study the following questions carefully and answer the questions given
below.
57. Which country bans on the oldest and most polluting diesel cars to protect climate?
(A) France
(B) Germany
(C) China
(D) None of these
58. Fathometer is used to measure
(A) Rainfall
(B) Earthquakes
(C) Ocean depth
(D) Sound intensity
59. The longest mountain range in the world is
(A) The Alps
(B) The Himalayas
(C) The Rockies
(D) The Andes
60. Which of the following organization is concerned with environmental issues?

: 201
(A) OIC
(B) IPCC
(C) MIGA
(D) WMO
61.
(A) Greenwich
(B) Indira Point
(C) New York
(D) None of these
62. Which of the following country has recently topped the E-Government Development
Survey 2018?
(A) Denmark
(B) Australia
(C) Sweden
(D) United States
63. Which of the following is the largest and the deepest ocean of the world?
(A) Arctic
(B) Atlantic
(C) Pacific
(D) Indian
64. ASEAN is headquartered at
(A) Jakarta
(B) Male
(C) Kathmandu
(D) Kuala Lumpur
65. Which country is stand on second country in the world according to most roads?
(A) China
(B) India
(C) Afghanistan
(D) South Korea
66. Number of temporary members of the UN Security Council is
(A) 5
(B) 15
(C) 10
(D) None of these
: 202
67. Regional Cooperation Development Headquarter located in:
(A) Tehran
(B) Islamabad
(C) Istanbul
(D) None of these
68. Which country is developing a 750-acre Industrial zone in Bangladesh?
(A) Japan
(B) India
(C) Malaysia
(D) China
69. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?
(A) Section
(B) Page
(C) Document
(D) Page Setup
70. From where we can change the name of a User Account?
(A) Settings
(B) Computer Name
(C) Code Panel
(D) Control Panel
71. What is the shortcut key to open the Open dialog box?
(A) F12
(B) Alt + F12
(C) Shift +F12
(D) Ctrl+F12
72. Which one of the following is not a search engine?
(A) Bing
(B) Google
(C) Windows
(D) Yahoo
73. A number of letters that appears little below the normal text is called:
(A) Subscript
(B) Superscript
(C) Supertext
(D) Toptext
: 203
74. The rectangular area of the screen that displays a program, data and/or information is a
(A) Title bar
(B) Button
(C) Dialog box
(D) Window
75. Which of the following peripheral devices displays information to a user?
(A) Keyboard
(B) Monitor
(C) Both A and B
(D) None of these
76. Which of the following is not term of information technology?
(A) Cyberspace
(B) Modem
(C) Light storage
(D) Upload
77. USB is which type of storage device?
(A) Tertiary
(B) Secondary
(C) Primary
(D) None of these
78. Which of the followings is word processing software?
(A) WordPerfect
(B) Wordpad
(C) MS Word
(D) All of these
79. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
(A) Viruses
(B) Spam
(C) Hackers
(D) None of these
80. Which of the following is used for close a tab on a browser?
(A) Ctrl+Y
(B) Ctrl + A
(C) Ctrl + W
(D) Ctrl+T
: 204
ENGLISH
Questions (01-04): Fill in the blank with right option
1. Cellular phone service has ______ a new phase of communication.
(A) called
(B) started
(C) paved
(D) ushered
2. Children must be ____ with love and care.
(A) brought about
(B) brought as
(C) brought for
(D) brought up
3. The ____ to e-buses would not lower the level of emissions but merely ____ their place of
origin.
(A) Transition, Change
(B) Shift, Altered
(C) Evolutionary, Vary
(D) None of these
4. I
(A) up
(B) off
(C) up with
(D) through to

Questions (05-08): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the
original word.
5. Accumulate
(A) Amiss
(B) Produce
(C) Amass
(D) Scatter
: 205
6. Effervescent
(A) Vivacious
(B) Dull
(C) Mediocre
(D) Generous
7. Hostile
(A) Friendly
(B) Negative
(C) Positive
(D) Inimical
8. Illustrious
(A) Conspicuous
(B) Venerable
(C) Unknown
(D) Resplendent

Questions (09-12): Each sentence has a highlighted word or phrase. Choose the one word or
phrase that best keeps the meaning of the original sentence.
9. It is difficult to get young people to plan for their old age, which seems very distant to them.
(A) far away
(B) impossible
(C) observable
(D) fearful
10. Passenger ships and aircraft are often equipped with ship to shore or air-to-land radio
telephones.
(A) highways
(B) railroads
(C) sailboats
(D) airplanes
11. It is not possible for people to recall everything that they have thought, felt, or done.
(A) appreciate
(B) remember
(C) repeat
(D) discuss
12. Receptors for the sense of smell are located at the top of the nasal cavity.
: 206
(A) upper end
(B) inner edge
(C) mouth
(D) division

Questions (13-16): Read the following passage and answer the questions given below it in the
context of the passage.
Our eyes and ears might be called transformers because they sense the light and sound around
us and turn them into electrical impulses that the brain can interpret. These electrical impulses
that have been transformed by the eye and ears reach the brain and are turned into messages
that we can interpret. For the eye, the process begins as the eye admits light waves, bends
them at the cornea and lens, and then focuses them on the retina. At the back of each eye,
nerve fibers bundle together to form optic nerves, which join and then split into two optic
tracts. Some of the fibers cross, so that part of the input from the right visual field goes into the
left side of the brain, and vice versa. The process in the ear is carried out through sensory cells
that are carried in fluid-filled canals and that are extremely sensitive to vibration. Sound
transformed into electricity travels along nerve fibers in the auditory nerve. These fibers form a
synod neurons that carry the messages to the auditory cortex on each side of the brain.
13.
(A) selects
(B) interprets
(C) lets in
(D) focuses on
14. placed by which of the following?
(A) group
(B) grow
(C) branch
(D) settle
15.
(A) tear
(B) fracture
(C) separate
(D) crack

: 207
Mathematics
37. An inspector notices a thief from a distance of 200 meters after this thief starts running and
the inspector chases him. The inspector and the thief run at the speed of 11 km/hr and 10
km/hr respectively. The distance between them after 6 minutes is?
(A) 100 m
(B) 90 m
(C) 110 m
(D) 120 m
Solution:
Relative speed of policeman with respect to thief = (11 10) = 1 Km/hr.
Now the relative distance covered by policeman in 6 min
= Speed X Time = 1×(6/60)
= 1/10km = 100 m
The distance between the policeman and thief after 6 min = 200 100 = 100 m.

38. A man is running at a speed of 3 km/hr in the direction of the train whose length is 50
meters. If the train is moving at a speed of 63 km/hr then how many seconds will this train take
to cross the man?
(A) 38 sec
(B) 35 sec
(C) 34 sec
(D) 30 sec
Answer
Solution:
Speed of train relative to man
= (63 3) km/hr = 60 km/hr
= (60 X 5/18) = 50/3 m/sec
So, Time taken to pass the man = (50 X 3/50) = 3 sec

39. A train left 30 minutes later than the Schedule time and to reach its destination in time it
increased its speed by 250 km/hr. If the target is 1500 km away, find the speed of the train?
(A) 800 km/hr
(B) 750 km/hr
(C) 725 km/hr

: 208
(D) 850 km/hr
Solution:
Let the usual time taken by the train = x km/hr
Distance to the destination = 1500 km
Case (i)
Speed = Distance / Time = (1500 / x) Hrs
Case (ii)
Time taken by the train = (x 1/2) Hrs
Distance to the destination = 1500 km
Speed = Distance / Time = 1500 / (x 1/2) Hrs
Increased speed = 250 km/hr
⇒ [1500 / (x 1/2)] [1500 / x] = 250
⇒ 1/(2×2 x) = 1/6
2
⇒ 2x x=6
⇒ (x 2)(2x + 3) = 0
⇒ x = 2 or -3/2
Since, the time cannot be negative,
The usual time taken by the train = 2 hrs
and the usual speed = (1500 / 2) = 750 km/hr.

40. In still water, a boat can travel at 5 km/hr. It takes 1 hour to row to a place and come back.
If the velocity of the stream is 1 km/hr, how far is the place?
(A) 3.5 km
(B) 2.6 km
(C) 2.4 km
(D) None of these
Solution:
Speed downstream = (5 + 1)= 6 kmph;
Speed upstream = (5 1)= 4 kmph.
Let the required distance be x km.
Then,
x/6 + x/4 = 1
Or, 5x = 12
Or, x = 2.4

: 209
41. Three varieties of rice costing Tk 30, TK, 50, and Tk. 20 are mixed in the ratio 3:2:4 in terms
of weight. A retailer sells the mixture at Tk. 33 per kg. What percentage of profit does he make?
(A) 5%
(B) 10%
(C) 9%
(D) None of these
Solution:
Let,
Quantity of rice = 3x, 2x & 4x
Costing of rice = (30X3x + 50X2x + 20X4x) = 270x
Selling price of rice = 33(3x + 2x + 4x) = 279x
Profit = (297x 270x) = 27x
Profit percentage = (27x/270x)X100 = 10%

42. P charges at 7% p.a. simple interest to Q and R and lends a certain sum to R and Tk 2500
to Q. After 4 years, P completely receives Tk. 1120 as interest from Q and R. Find the sum lent
to R?
(A) TK 1500
(B) Tk. 3100
(C) Tk. 6400
(D) Tk. 900
Solution:
Amount lent to R = x.
Total amount of Q & R = (2500 + x)
ATQ,
(2500+x)X4X(7/100) = 1120
Or, x+ 2500 = 4000
Or, x = 1500

43. If 25% of a number is subtracted from a second number, the second number reduces to the
five-sixth. The ratio of the first number to the second number is
(A) 1:2
(B) 3:2
(C) 2:3
(D) None of these
: 210
Solution:
Let,
First Number = A
Second Number = B
B 1/4A = 5/6B
Or, B = 1/4A + 5/6B
Or, 1/6B = 1/4A
Or, 4B = 6A
Or, 2B = 3A
Or, 2/3B = A
Or, A:B = 2:3

44. Seats for Computer Science, Mechanical and Electronics in a university are in the ratio 7:5:8.
There is a planning to increase these seats by 50%, 40%, and 75% respectively. Find the ratio of
increased seats?
(A) 6:7:8
(B) 8:6:9
(C) 3:4:5
(D) 3:2:4
Solution:
Let,
the seats for Computer Science = 7x
Mechanical = 5x and
Electronics = 8x
After increase,
Seats for Computer Science = 150% of 7x = 21x/2
Seats for Mechanical = 140% of 5x = 7x
Seats for Electronics = 175% of 8x = 14x
New ratio will be = 21x/2 : 7x : 14x = 3 : 2 : 4

45. The breadth of a rectangular field is increased by (r + 5)%, and the length decreased by r%.
If the area of the field is unchanged, what is the value of r?
(A) 20
(B) 15
(C) 8
: 211
(D) 10
Solution:
Let original length = x and original breadth = y,
Then , original area = xy
New area = [(100−r)x /100][(105+r)y /100]
=[(10500−5r−r2)/10000)]xy
∴ [(10500−5r−r2)/10000)]xy =xy
Or, r2+5r−500=0
Or, (r+25)(r−20)=0
Or, r=20

46. A piece of wire 78 cm long is bent in the form of an isosceles triangle. If the ratio of one of
the equal sides to the base is 5:3, then what is the length of the base?
(A) 16 cm
(B) 20 cm
(C) 18 cm
(D) 30 cm
Solution:
Given, it is isosceles triangle
So, 5x+5x+3x=78
Or, 13x=78
Or, x=78/13=6
base is 3x so 3×6=18cm

47. A train takes 50 sec to cross a boy travelling at 6 km/h in the opposite direction to it.
Another train which is half as long as and 25% faster take 30 sec to cross the stationary pole.
Find the approximate length of the second train.
(A) 100 m
(B) 125 m
(C) 190 m
(D) 148 m
Solution:
Let the length and speed of the first train = P km and x km/h
So the length and speed of the 2nd train = P/2 km 5x/4 km/h

: 212
ATq,
(x + 6) * 50/3600 = 5x/4 * 60/3600
x + 6 = 3x/2
x = 12 km/h
From eq (1) We get P = 1/4km = 250 m
So the legth of the second train = 125 m

48. A bag contains 30 balls numbered I to 30. Two balls are drawn at random. What is the
probability that the balls drawn contain a number which is multiple of 4 or 6 but not a multiple
of both.
(A) 1/8
(B) ¼
(C) 1/3
(D) None of these
Solution:
Total no. of balls = 30
Multiple of 4 or 6 but not a multiple of both is-
We know from 1 to 30 there is 8 balls that are 4, 6, 8, 16, 18, 20, 28, 30 [ 12 and 24 are
multiple of both ]
30
Number of ways of drawing 2 balls out of 30 = C2 = 435
Number of ways of drawing multiple of 4 or 6 = 8C2 = 28
So the probability is = 28/435
49. A, B and C start running around a circular field having circumference 144 m at the same
time from the same point. Speeds of A, B and C are 6 m/min. 8 m/min and 12 m/min. Find
after how much time, they will meet again at the same point for the first time.
(A) 72 min
(B) 36 min
(C) 144 min
(D) 18 min
Solution:
Time taken by A = (144/6) = 24 min
Time taken by B = (144/8) = 18 min
Time taken by C = (144/12) = 12 min
L.C.M. of 24, 18 & 12 = 144
: 213
50. Compound interest on a certain sum at the rate of 12% per annum after 2 years is Tk.
142464. Find the simple interest on that sum at the rate of 15% per annum for 7 years.
(A) Tk. 568000
(B) Tk. 586000
(C) Tk. 588000
(D) Tk. 566000
Solution:
We know, C = P (1 + r/100)n
And C = I + P
ATq,
142464 + P = P(1 + 12/100)2
P = 142464/0.2544
P = 560000
Now simple interest I = pnr = 560000 x 7 x 15/100 = 588000
51. If px = q, qy = r and rz = p then the value of xyz is
(A) 1
(B) 1
(C) 0
(D) pqr
Solution:
Given,
rz = p
Or, (qy)z = p
Or, (px)yz = p
Or, pxyz = p
Or, xyz = 1

52. In a city, the fare of a cab consists of fixed charge plus the charge for the distance covered.
For a journey of 8 km, the charge paid is Tk. 300 and for 15 km, the charge paid is Tk. 335.
Determine the charge a person will have to pay for 24 km?
(A) Tk. 236
(B) Tk. 248
(C) Tk. 346
(D) Tk. 380
: 214
Solution:
Let,
the fixed charge = x km and
the running charges be y/km.
Then, according to given condition,
x+8y = 300 (1)
x+15y = 335 (2)
From, (2) (1)
7y = 35
Or, y = 5
So, x = 300 8X5 = 260
For 24 km charge have to be paid
= 260+(24X5) = 380

53.
(A) 2πr-h
(B) 2πrh
(C) 2πh
(D) πr2

54. Rahim can do a piece of work in 20 days. Karim is 25% more efficient than Rahim. The
number of days taken by Karim to do the same piece of work is
(A) 15
(B) 19
(C) 18
(D) 16
Solution:

Being 25% more efficient, Karim can finish 1.25/20 work in one day.
So the number of days taken by Karim is 20/1.25 = 16 days.

55. I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both
way 55 minutes. How long would it take me to ride both ways?
(A) 30 minutes
(B) 19 minutes
: 215
(C) 37 minutes
(D) 20 minutes
Solution:
Time taken in walking both ways = 55 minutes
Time taken in walking one ways=55/2=27.5 min
Time taken walking and riding back = 37 min
Time taken in riding on one way = 37 27.5 = 9.5 minutes
Time taken in riding both ways= 9.5×2=19 min

General Knowledge and Computer


61. Commonwealth of Nations headquarter situated in ?
(A) London
(B) Washington Dc
(C) Geneva
(D) None of these
63. ant situated in ?
(A) China
(B) UAE
(C) Saudi Arabia
(D) None of these
64. Which country has adopted Bengali language the status of second state language?
(A) India
(B) Nepal
(C) Sierra Leone
(D) Uganda
65. Money market is a market for
(A) short-term fund
(B) long-term fund
(C) hedge fund
(D) Risk free assets
66. The value of Gold is determined in
(A) Rome
(B) Washington
(C) Teheran

: 216
(D) London
67. Head office of Coca Cola company is in-
(A) New York
(B) Atlanta
(C) New Jersey
(D) Florida
68. In absorption of insolation, the most significant part is played by
(A) Ozone
(B) Oxygen
(C) Haze
(D) Carbon dioxide
69. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form
is
(A) Keyboard
(B) Plotter
(C) Scanner
(D) None of these
70. Documents, Movies, Images and Photographs etc. are stored at a
(A) Application Sever
(B) File Server
(C) Web Sever
(D) Print Server
71. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?
(A) Formatting
(B) Standard
(C) Print Preview
(D) None of these
72. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
(A) column
(B) box
(C) table
(D) cell
73. The process of transforming files from a computer on the Internet to your computer is
called
(A) Forwarding
: 217
(B) Downloading
(C) FTP
(D) Uploading
74. Which of the following will not protect you from spam?
(A) spam blockers
(B) e-mail rules
(C) filters
(D) popup blocker
75. Which software is not a file compression utility ?
(A) Compress
(B) 7-zip
(C) Winrar
(D) Win zip
76. Superscript, subscript, strikethrough are known as ?
(A) Font Face
(B) Font style
(C) Font Format
(D) Font effects
77. In internet terminology IP means
(A) Internet provider
(B) Internet protocol
(C) Internet procedure
(D) Internet processor
78. The space left between a margin and start of a paragraph is called-
(A) Spacing
(B) Gutter
(C) Indentation
(D) Alignment
79. The portion that shows all the choice you can make while working in a window is called the-
(A) Menu bar
(B) Option
(C) Table
(D) Item bar
80. Which of the following is not an output device ?
(A) Printer
: 218
(B) Monitor
(C) Mouse
(D) Both A and B

ENGLISH
Questions (01-04): Fill in the blank with right option
1. Someone who is____ is hopeful about the future or the success of something in particular
(A) powerful
(B) pessimistic
(C) stagnant
(D) optimistic
2. While on a tour, tourists is only given a _______ time at each place of attraction
(A) particular
(B) limited
(C) confined
(D) certain
3. I just had to _______ the orders of my employer.
(A) carry away
(B) carry out
(C) carry through
(D) carry on
4. Many forms of cancer can be cured if _____ early
(A) Detected
(B) Detecting
(C) Detect
(D) None of these

Questions (05-08): Select the word that is most closely similar in meaning to the original word
5. BARBARIAN
(A) Unkind
(B) Unlikeness
(C) Impolite

: 219
(D) Uncivilized
6. CONCEAL
(A) Reveal
(B) Unfold
(C) Open
(D) Discover
No Answer.
7. ABSOLUTE
(A) Division
(B) Hair
(C) Small
(D) Complete
08. AMBITION
(A) Plan
(B) Proclamation
(C) Desire
(D) Decision

Questions (09-12): Read the following page and answer the questions given below it in the
context of the passage.
A new atomic clock being developed for navigation satellites will perform better than previous
devices. The Clock will use a new microwave cavity design to provide a compact and lightweight
package and new electronic techniques to maintain long-term stability. The clock can provide
precise navigation information because it is stable to one second in three million years. The
differences in the time when signals from four satellites arrive at one location can be used to
calculate that position to within a few yards.
9. It can be inferred from the passage that the new clock will be-
(A) long-lasting
(B) harmful to humans
(C) Attractive looking
(D) None of these
10. According to the passage signals from how many satellites will be used to calculate a
position?
(A) 1
(B) 4
: 220
(C) 3
(D) 2
11. What is the primary purpose of the passage?
(A) To teach a lesson
(B) To sell a product
(C) To support a theory
(D) To provide information
12. From the passage, it can be inferred that which of the following characteristics of the clock
mentioned will be most impressive?
(A) Its compact size
(B) Its weight
(C) Its accuracy
(D) All of these

Questions (13-16) Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in
the original pair.
13. INSULT: HUMILIATE
(A) Dog : Bark
(B) Shoot : Kill
(C) Injury : Pungent
(D) Abuse : happy
14. ARENA : CONFLICT
(A) Mirage: Reality
(B) Asylum: Pursuit
(C) Utopia: Place
(D) Forum : Discussion
15. FANS: BLEACHERS
(A) Team: Goalposts
(B) Conductor : Podium
(C) Audience : Seats
(D) Referee : Decision
16. LAWN: GRASS
(A) Pelt : Fur
(B) Rice : Farm
(C) Skin : Gout
: 221
(D) Wool : Sheep

BANGLA
(17-32): Choose the correct answer
17.
(A)
(B)
(C)
(D)
18. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
19. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
20. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
21. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
22. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

: 222
23. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
24. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
25. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
26. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
27. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
28. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
29. ?
(A)
(B)
(C)
(D)
: 223
30. - ?
(A)
(B)
(C)
(D)
31.
(A)
(B)
(C)
(D)
32. ?
(A)
(B)
(C)
(D)

MATHEMATICS
Questions (33-56): Read the following questions carefully and choose the right answer.
33. The length of a rectangle is 20% more than its breadth. Find the ratio of the area of the
rectangle to that of the square whose side is equal to the breadth of the rectangle.
(A) 8:9
(B) 3:2
(C) 6:5
(D) 2:1
Solution:
Let the breadth of the rectangle be x
∴ According to question,
Length = 1.20x
∴ Area of rectangle = 1.20x × x = 1.20x2
Area of square = x × x = x2
∴ Required ratio = 1.20x2/x2
=12/10= 6/5

: 224
34. A tank has two leakages. The first leakage alone can empty the tank in 9 minutes and the
second alone would have done it in 6 minutes. If water leaks out at a constant rate, how
long does it take both the leakage together to empty the tank?
(A) 3.6 min
(B) 3.1 min
(C) 3.5 min
(D) 4.0 min
Solution:
1st case,
In 1 min tank is emptied 1/9 part
2nd case,
In 1 min tank is emptied 1/6 part
So, together in 1 min, they empties = (1/9 + 1/6) = 5/18 part
So, both take time = 18/5 min = 3.6 min.

35. Worker P is 50% as efficient as worker Q. Worker R does half of the work done by P and Q
together. If R alone does the work in 40 days, then P, Q and R together can do the work in
(A) 20 1/3 days
(B) 25 days
(C) 15 days
(D) 13 1/3 days
Solution:

work.
C is doing half the work done by A & B t

It means that they will do 100% work in 100%/ 7.5% = 1000/75 = 40/3 = 13 1/3 days

36. The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a rectangle is 130 cm. The
area of the rectangle is 104cm2 and the length of the rectangle is 13 cm. What is the area of
the circle?
(A) 516 cm2
(B) 616 cm2
: 225
(C) 816 cm2
(D) 216 cm2
Solution:
Length of rectangle = L = 13 cm
breadth = B = 104/13 = 8 cm
Perimeter = 2(13+8) = 42
ATQ,
2πr + 42 = 130
Or, 2πr = 88
Or, r = 14
Area of circle = πr2 =22/7 X 142 = 616

37. A box is made in the form of a cube. If a second cubical box has inside dimensions three
times those of the first box, how many times as much does the second box contain?
(A) 27
(B) 12
(C) 9
(D) 6
Solution:
If the second box has each dimension three times that of the first box, then its volume is 3 × 3
× 3 = 27 times as great.

38. If 2 kg of metal, of which 1/3 is zinc and the rest is copper, be mixed with 3 kg of metal, of
which ¼ is zinc and the rest is copper, then what will be the ratio of zinc to copper in the
mixture?
(A) 17:43
(B) 13:42
(C) 19:43
(D) 15:42
Solution:
Quantity of zinc in the mixture = 2(1/3) +3(1/4) = 17/12
Quantity of copper in the metal = 3 + 2 17/12 = 43/12
So ratio = 17/12 : 43/12 = 17 : 43

: 226
39. One filling pipe P is three times faster than another filling pipe Q, if P can fill tank in 24
hours, then what is the time taken to completely fill the tank if both the pipes are opened
together?
(A) 12 hours
(B) 16 hours
(C) 18 hours
(D) 14 hours
Time taken by P = 24 hours
Time taken by Q = 24X3 = 72 hours
Required time taken = (24X72)/(24+72) = 18 hours

40. A box contains 4 tennis ball, 6 season and 8 dues balls. 3 balls are randomly drawn from the
box. What is the probability that the balls are different?
(A) 2/17
(B) 4/17
(C) 4/11
(D) 3/13
Solution:

There are a total of 18 balls.


18
Total ways = 3 balls can be chosen in C3 ways
= 18!/(3!X15!) = (18 × 17 × 16)/(3X2X1) = 816
Favorable ways = 1 tennis ball, 1 season ball, and 1 dues Ball = 4 × 6 × 8 = 192
Probability = 192/816 = 4/17

41. On dividing an individual number by 342, we get 47 as remainder. If the same number is
divided by 18, what will be the remainder?
(A) 19
(B) 15
(C) 13
(D) 11
Solution:
Consider the number be 342 + 47 = 389.
Therefore 389 divided by 18 leave remainder 11

: 227
42. Rahim and Karim donated Tk. 100 each in charity. Karim gives each Tk. 1 more than Rahim
and Rahim distributes money to 5 more people than Karim. How many people are there in
this charity?
(A) 45
(B) 72
(C) 90
(D) 60
Solution:
Let, Karim gives x taka each.
Rahim gives = x+1 taka each
ATQ,
100/x 100/(x+1) = 5
2
Or, x + x -20 = 0
Or, (x-4)(x+5) = 0
Taken, x = 4
Karim gives to = 100/4 = 25 people
Rahim gives to = 100/5 = 20 people
Total people = 20+25 = 45 people

43. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle.
The difference between the areas of outer and inner squares is
(A) a2
(B) 2a2
(C) 3a2
(D) 4a2
Solution:

Area or outer square = 2a x 2a = 4a2


: 228
In△BAD
(BD)2=(AD)2+(AB)2
(2a)2=x2+x2
4a2=2x2
2a2=x2
x=2 √a.
Area of inner square =√2a x √2a=2a2
Difference between the areas of the outer and inner square =4a2−2a2=2a2

44.

(A) 7%
(B) 8%
(C) 9%
(D) 10%
Solution:
Let,
C = 100
So, B = 100-25 = 75
And,
A = 75 + 75 X 20/100 = 75+15 = 90

= {(100-90)/100}X100 = 10%
45. (2√27 -√75 + √12) is equal to
(A) 4√3
(B) √3
(C) 3√3
(D) 2√3
Solution:
(2√27 -√75 + √12)
=(6√3 5√3 + 2√3)
=3√3

46. There are n students in a school. If r% among the students are 12 years or younger, which
of the following expressions represents the number of students who are older than 12?
: 229
(A) n(1-r )
(B) n(100-r)/100
(C) n(1- r)/100
(D) 100(1-r)n

47.125 gallons of a mixture contains 20% water. What amount of additional water should be
added such that water content be raised to 25%?
(A) 15/2 gallons
(B) 13/2gallons
(C) 9/2 gallons

(D) 8 ⅓ gallons
Solution:
In the original 125 gallons of mixture, 20% is water, thus 80% is wine. Hence, no. of gallons of
others:
125 X 80% = 100 gallons
In the new mixture, water makes up 25%, thus 75% is others. As no. of gallons of others is
unchanged, 100 gallons = 75% the new mixture volume.
The total volume of the new mixture is : 100 / 75% = 100/ 0.75 = 133.3 gallons.
No. of gallons of added water = 133.3 125 = 8.3 = 8 ⅓

48. The sum of squares of two numbers is 80 and the square of difference between the two
number is 36. Find the product of two numbers
(A) 11
(B) 22
(C) 33
(D) 26
Solution:
Two numbers x & y
ATQ,
x2 + y2 = 80
And,
(x y)2 = 36
Or, x2 + y2 2xy = 36
Or, 80 2xy = 36
Or, 2xy = 44
: 230
Or, xy = 22
The product of two numbers is: 22

49. A student loses 1 mark for every wrong answer and scores 2 marks for every correct answer.
If he answers all the 60 questions in an exam and scores 39 marks, how many of them were
correct?
(A) 27
(B) 31
(C) 33
(D) 37
Solution:
Let us assume that he answered x question correctly. Marks scored by him in x question = 2x
Wrong answer would be = 60 x
Marks lost by him in 60 x question = 60 x
ATQ,
2x (60 x) = 39
Or, 3x = 99
Or, x = 33

50. There are two stations of length 162 meters and 120 meter respectively. A train takes 15
seconds to pass first station and 18 seconds to pass another station. Determine the length of
the train.
(A) 90 m
(B) 70 m
(C) 100 m
(D) 95 m
Solution:
Let length of train = L
In first case, train covers 162 + L m in 15 seconds and in second case train covers 120 + L m in
18 seconds.
Speeds are (162 + L)/18 and (120 + L)/15 respectively.
But they are equal.
So,
(162 + L)/18 = (120 + L)/15
Or, (162 + L)15 = (120 + L)18
: 231
Or, 2430 2160 = 3L
Or, L = 270/3 = 90 m

51. A man rows a certain distance along the stream and against the stream in 1 hour and 1.5
hours respectively. If the velocity of the current is 3 km/hr, what is the speed of the man in
still water?
(A) 12 km/hr
(B) 15 km/hr
(C) 18 km/hr
(D) 13 km/hr
Solution:
Let the speed of the man in still water = x
Given that, speed of the stream = 3 kmph
Speed downstream = (x+3) kmph
Speed upstream = (x 3) kmph
ATQ,
(x+3)X1 = (x-3)X1.5
Or, x + 3 = 1.5x 4.5
Or, 0.5x = 7.5
Or, x = 15

52. A milkman pays Tk. 6.40 per liter of milk. He adds water and sells the mixture at Tk. 8 per
liter. By doing this, he makes 37.5% profit. Find the proportion of water to milk received by
the customer.
(A) 1:12
(B) 1:10
(C) 1:15
(D) 1:20
Solution:
Let the quantity of milk purchase be x and quantity of water added be y.
Then, ratio of water to milk be y : x.
CP = 6.4x
SP = 8(x+y)
Profit per cent = 37.5%
Therefore,
: 232
8(x+y)=6.4×1.375
Or, 8x + 8y = 8.8x
Or, 8y = 0.8x
Or, y/x= 0.8/8 = 1:10

53. A leading library charges c cents for the first week that a book is loaned and f cents for each
day over one week. What is the cost for taking out a book for d days, where d is greater
than 7.
(A) c + fd
(B) cd
(C) c + f(d-7)
(D) cd + f

54. Find the compound interest at the rate of 10% per annum for four years on the principal
which in four years at the rate of 4% per annum gives Tk. 1600 as simple interest.
(A) Tk. 4641
(B) Tk. 4732
(C) Tk. 4321
(D) Tk. 4899
Solution:
P = I/nr = 1600/(4/100 x 4) = 10000
C= P(1+r)n = 10000(1+10/100)4 = 14641
Interest = 14641 10000 = 4641

55. A wheel rotates 10 times per minutes and movies 20 m during each rotation. How many feet
does the wheel move in 1 hour?
(A) 10000
(B) 20000
(C) 18000
(D) 12000
Answer
Solution:
Number of times wheel moves in 1 hour = 10 X 60 = 600
:. Distance moves = (600 X 20) = 12000 m
1 m = 3.28 feet
: 233
12000 m = 3.28 X 12000 = 39,360 feet.

56. An amount of Tk. 366 is to be divided among P, Q and R in such a manner that Q gets two-
third as much as P and R together, and P may get half as much as Q and R together. What is
the share of P?
(A) 130
(B) 122
(C) 173
(D) 146
Solution:
Given,
Q = 2/3(P+R)
Or, 3Q = 2P +2R
Again,
P = (Q+R)/2
Or, 2P = Q+R
Now,
P+Q+R = 366
Or, P+2P = 366
Or, 3P = 366
Or, P = 122

COMPUTER
57. Information on a computer is stored as what?
(A) analog data
(B) digital data
(C) modem data
(D) None of these

58. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc. are:
(A) Icons
(B) Desktop
(C) Taskbar
(D) Windows

: 234
59. Computer Virus is a___________.
(A) Hardware
(B) Freeware
(C) Bacteria
(D) Software

60. Verification of a login name and password is known as


(A) authentication
(B) Configuration
(C) Accessibility
(D) Logging in

61. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in


(A) Dashboard
(B) Hard drive
(C) Diskette
(D) Clipboard

62. The set of instructions that tells the computer what to do is


(A) Softcopy
(B) Software
(C) Hardware
(D) Hardcopy

63. Which one of this also known as read/write memory


(A) RAM
(B) ROM
(C) DVD
(D) Hard Disk

64. In a PowerPoint presentation animation can be repeated how many times?


(A) 2 to 5
(B) 2 to 10
(C) 1 to 5
(D) 1 to 20
: 235
65. Which key combination is used to insert a Page Break in MS Word?
(A) Shift+Enter
(B) Alt+Enter
(C) Space+ Enter
(D) Ctrl+Enter

66. A computer on internet is identified by:


(A) IP address
(B) e-mail address
(C) street address
(D) None of these

67. The basic unit or a worksheet into which you enter data in Excel is called a
(A) column
(B) box
(C) cell
(D) table

68. Operating system is the most common type of ______ software.


(A) Application
(B) System
(C) Communication
(D) None of these

GENERAL KNOWLEDGE
69. World Trade Organization came into existence in _______.
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1994
(D) 1995

70. Mount Etna is a famous volcano located in __________.


(A) Argentina
(B) Italy

: 236
(C) Mexico
(D) Philippines

71. Which of the county is known as the Sugar Bowl of the World?
(A) Brazil
(B) Mexico
(C) Cuba
(D) Algeria

72.
(A) New York
(B) Sweden
(C) Canada
(D) Uganda

73. Head office of international court of Justice (II) is located in ______.


(A) New York, USA
(B) Tokyo, Japan
(c) Hague, Netherlands.
(D) None of these

74. Which of the following countries leads in the production of gold?


(A) China
(B) Bhutan
(C) Tibet
(D) None of these

75.
(A) 75 km
(B) 65 km
(C) 50 km
(D) 55 km
76. Which of the following country has recently topped the E-Government Development Survey
2018?
(A) Sweden
: 237
(B) Australia
(C) Denmark
(D) United States

77. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called
(A) Dividends
(B) Equity
(C) Bands
(D) None of these

78. The device used for measuring altitudes is


(A) Audiometer
(B) Ammeter
(C) Altimeter
(D) Galvanometer

79. Which of the following is called Blue Planet?


(A) Saturn
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Earth

80. Point of sale (POS) machine is widely used by the


(A) Tellers
(B) Merchants
(C) Government
(D) Central bank

Job Information For All Students (Bcs & Bank)

: 238