Está en la página 1de 24

Casa Once Mujeres / Mathias Klotz

 Arquitectos: Mathias Klotz Ubicación Zapallar, Chile Área 486.0 m2 Año Proyecto 2007
©
La casa Once Mujeres, es una residencia de veraneo, ubicada en la ladera de una duna, a 160 kilómetros
de la capital, donde se reúnen padres, hijos y amigos a pasar fines de semana, o períodos más largos que
se pueden llegar a extender por varias semanas especialmente en el verano.
El nombre “Once Mujeres”, se debe a que los dueños, son una pareja de divorciados, que entre ambos
suman 11 hijos, todas mujeres, cuyas edades fluctúan entre la mayoría de edad y los 8 años.
Planta 1
Corte B

Para lograr esto, lo primero fue hacer un corte vertical de nueve metros de altura, que permitiera el
ingreso de luz y aire por la fachada oriente, donde se ubica el ingreso.

Este corte generó un gran muro de contención que fue resuelto utilizando la el sistema de Tierra
Armada, que permite luego el crecimiento de vegetación, minimizando el alto impacto físico y visual de
la operación.

Guarda esta imagen en tus favoritos

© Roland Halbe
La casa está planteada como un volumen monolítico de hormigón visto, que alberga la sala de juego y el
cuarto de TV en el zócalo, las habitaciones y estares de jóvenes en la planta baja, y el estar principal,
cocina y habitación principal en el nivel superior.

Todo el moldaje ha sido hecho utilizando tabla de pino horizontal, salvo en el cuarto principal, que este
se ha dispuesto en forma vertical, para diferenciarlo del resto del programa.

La planta de techos ha sido utilizada como terraza y patio de ingreso, incorporando una serie de lucarnas
en el piso que iluminan los la cocina y el estar, ya que estos no reciben luz directa sino hasta el atardecer.
La totalidad de los pavimentos ha sido resuelta con mármol travertino, de modo de generar la misma
continuidad espacial que se logra en el cielo, donde la losa atraviesa los recintos sin ninguna
interrupción.

© Roland Halbe
Los muros divisorios internos son blancos, y las puertas no poseen carpintería para lograr el mismo
objetivo de continuidad que en pisos y cielos.

Se ha construido además un departamento de invitados, dispuesto bajo la terraza de la piscina,


garantizando de este modo la privacidad.
© Roland Halbe
El paisajismo ha sido resuelto en la idea de reforzar la vegetación propia de esta costa, en base a
suculentas nativas y otras especies exóticas, presentes en el entorno.

La circulación y accesibilidad en este terreno con tanta pendiente, ha sido resuelta utilizando bancas de
cemento prefabricado como gradas y senderos.

Casa Till / WMR Arquitectos


 11:00 - 30 Julio, 2014

Casa Till / WMR Arquitectos

Guarda esta imagen en tus favoritos


© Sergio Pirrone

+ 22
 Arquitectos
WMR Arquitectos

 Ubicación
Navidad, Chile, Chile

 Arquitecto a Cargo
Felipe Wedeles, Jorge Manieu, Macarena Rabat
 Área
185.0 m2

 Año Proyecto
2014

 Fotografías
Sergio Pirrone

 Proveedores
Behr, Codelpa, Ceresita, B&P, Indalum

Descripción de los arquitectos. El encargo consistió en un pequeño refugio de fin de semana para una
pareja alemana-chilena.
El lugar es un borde costero con una línea de acantilados de 10 kilómetros de largo y de 200 metros de
altura donde nunca antes han existido edificaciones. Históricamente en este lugar siempre se ha
trabajado la recolección de cochayuyo (alga chilena) y también la recolección de mariscos. El acceso a la
playa se realiza por senderos muy difíciles que toman mucho tiempo recorrer.

Guarda esta imagen en tus favoritos


Planta

+ 22
La casa se emplaza en una punta de un acantilado con quebradas hacia el poniente, norte y oriente de la
casa en una situación de isla.

Esta casa se proyecto en un modulo de 3.2 m x 3.2 m en madera donde todo su esqueleto (pilares y
vigas) quedan a la vista. (se muestran). Todo este esqueleto se impregno con carbolineo (color negro) y
las forros de muro en café oscuro. Los interiores se trabajaron con blanco en los muros y cielos. Piso de
madera.

Guarda esta imagen en tus favoritos

© Sergio Pirrone

Guarda esta imagen en tus favoritos


© Sergio Pirrone

Se considero una materialidad muy sencilla (madera, zona forestal) y mano de obra local (muy
económica). Dos dormitorios, el estar, comedor y cocina comparten el mismo ambiente. Durante el día
todos estos recintos dialogan generando una especialidad muy flexible en su uso. Durante la noche se
corren grandes puertas correderas que dan privacidad a los dormitorios separando los ambientes.

El volumen de la casa se desarrolla en un nivel en un cuerpo de 6m x 12m. Junto a este espacio se


proyectaron grandes terrazas hacia el poniente, norte y sur de la casa dando respuesta al asoleamiento
predominante de la tarde. Estas terrazas se trabajaron con un palillaje de 2”x6” separados 2“ generando
una textura de sombra en todas las terrazas. En el techo de la casa existe otra terraza de buen tamaño
100% asoleada.
Guarda esta imagen en tus favoritos

© Sergio Pirrone

Guarda esta imagen en tus favoritos


© Sergio Pirrone

Hacia el sur de la casa existe una cuba (piscina de agua calentada con leña) conectada con una rampa de
madera que empalma con otro volumen de invitados.

El entorno de la casa es muy potente, hacia el poniente el oceano pacifico desde un punto de vista muy
alto. Hacia el norte, sur y oriente vistas muy potentes hacia los acantilados mas cercanos.
The brief was to provide a second home laid out on three levels for a couple with eleven daughters
whose ages range from four to twenty, and to provide all services, a master bedroom, and spaces
for entertaining and guests.

The site is on terrain with a steep slope (about 45 degrees), which offers a splendid view of the
beach. The three stories are laid out as follows: the plinth is used for the shared spaced and
includes a games room and TV room; the intermediate level contains the bedrooms of the eleven
daughters, as well as two living rooms for different age groups; the upper level contains the
services, the master bedroom, living room, and the family dining room.

Planned in bare concrete with travertine floors, “ELEVEN WOMAN” house adapts to the
contours of its site by its extremely compact layout so as to offer splendid views from every
room.
The terraces are spacious and protect the user from the strong southern winds, while a system of
hinged shutters solves the problem of the glare on the west side.

Introduction
Eleven Women House, with 486 sqm built on a plot of 2200 m², is a summer
residence, a meeting of parents, children and friends to spend weekends or
longer periods which can reach to extend for several weeks especially in the
summer.

The name “Eleven Women,” is because the owners are a divorced couple,
who between them account for 11 children, all women, ranging in age from
the age of majority and 8 years.

Location
The house is a summer residence, located on the slope of a dune that
descends to the beach Cachagua, Beranda, in the Pacific. Belonging to the
commune of Zapallar and lies 160 km north from Santiago, Chile.

Concept
The house has eleven women as a challenge to solve a large program in a
field that despite its size, is strongly restricted by the building code and
topographical conditions. The resulting volume and floor area, are possible
in both cases.

Spaces
The place has a wonderful panoramic view to the Pacific, while a steep
slope towards the sea, with magnificent views that should be exploited. That
is why the program is developed on three levels, plus a room for guests in
the pool, where all of the rooms overlook the sea.

To achieve the objectives of the project, the first thing was to make a vertical
cut of nine meters high, allowing the entry of light and air from the eastern
front, where the income is located. The court created a large retaining wall
that was solved using the Earth system Navy, which then allows the growth
of vegetation, minimizing the high visual and physical impact of the
operation.

 Ground Socket -2
This plant that opens directly into the garden and pool with a ladder, home to
the common area, two toilets, games room and TV room

 Ground Floor -1

It’s rooms are located daughters, three bathrooms and two living rooms for
the young family of different ages.

 Main Floor 1

This is at the top level. The plant will have placed the master bedroom suite,
a lounge, dining room, guest toilet, kitchen and services.

The plant has been used as a roof terrace and patio entrance, incorporating
a series of skylights in the floor that lights up the kitchen and the living room,
because they do not receive direct light until sunset.

 Department of guests

The guest apartment is arranged below the deck of the pool, thus ensuring
privacy. All windows of this apartment overlooking the beach.

 Terraces

All decks are spacious housing and protect the user from the strong
southerly winds.

Structure
The house is approached as a monolithic volume of concrete, which houses
and housing developed on three levels. Highlight a module that flies into the
sea at the last level.
Materials
All molding has been done using horizontal pine board, except in the main
room, where this is arranged vertically, to distinguish it from the rest of the
program.

All of the pavements has been resolved with Travertine marble, generating
thereby achieving the same spatial continuity is achieved in the ceiling,
where campuses across the slab without any interruption.

The internal partition walls are white, and the doors do not have carpentry to
achieve the same objective of sustainability in floors and ceilings.

In its construction was also used glass, as evidenced by the large windows
overlooking the ocean offering light and landscape, while on its west side
architect chose casement windows smaller.

Glass was used in some steel combined with internal divisions or in the
banisters of the stairs inside or outside terraces that close.

Landscaping

The landscaping in this area with a slope of 45 degrees, has been solved in
the idea of enhancing the native vegetation of this coast, based on native
succulents and other exotic species present in the environment.

The circulation and accessibility in this area so outstanding, it has been


resolved using precast concrete benches and stairs and walkways.
Casa En Un Acantilado / Fran Silvestre Arquitectos

+ 47
 Arquitectos
Fran Silvestre Arquitectos

 Ubicación
Alacant, España

 Equipo de Diseño
Fran Silvestre, María José Sáez

 Estructura
David Gallardo

 Arquitecto Técnico
Vicente Ramos, Esperanza Corrales, Javier Delgado

 Área
242.0 m2

 Fotografías
Diego Opazo

House on the Cliff by Fran Silvestre Arquitectos from ArchDaily on Vimeo.


Descripción de los arquitectos. Nos gusta esa cualidad de la arquitectura de hacer posible el construir
una casa en el aire, caminar sobre el agua. Un solar abrupto que mira al mar, lo mejor no hacer nada,
apetece quedarse. Se engarza una pieza que respeta el perfil natural del terreno. Arriba, la sombra, la
casa, mirando serenamente hacia el mar Mediterráneo. Bajo el sol, la piscina nos acerca el mar, una cala
tranquila. En el punto de inflexión, la escalera propone un recorrido sugerente, un jardín en el sótano...

Guarda esta imagen en tus favoritos

© Diego Opazo

Dada la fuerte pendiente de la parcela y la voluntad de desarrollar la vivienda en una sola planta. Se opta
por una estructura tridimensional de pantallas y losas de hormigón armado que se adapta a la
topografía realizando el mínimo movimiento de tierras posible. Esta estructura monolítica anclada a la
roca genera una plataforma horizontal ,en la cota de acceso desde la calle, en la que se ubica la vivienda.
La zona de la piscina se encuentra a una cota inferior en una zona plana existente en el solar. La
estructura de hormigón se aísla térmicamente por el exterior, con un estuco de cal liso, flexible y blanco
como acabado. El resto de materiales, paredes, pavimentos, grava de la cubierta...mantienen el mismo
color enfatizando el carácter unitario.

On a marvelous place like a piece of earthly paradise, at Cádiz, we have built an


infinite plane facing the infinite sea, the most radical house we have ever made. At
the very edge of the waters of the Atlantic Ocean, where the sea unites the new and
the old continent, emerges a stone platform. At the place where all the ships from the
Mediterranean used to pass and still pass by as they head off into the Atlantic.

There we have erected a house as if it were a jetty facing out to sea. A house that is a
podium crowned by an upper horizontal plane. On this resoundingly horizontal plane,
bare and denuded, we face out to the distant horizon traced by the sea where the sun
goes down. A horizontal plane on high built in stone, Roman travertine, as if it were
sand, an infinite plane facing the infinite sea. Nothing more and nothing less.

To materialize this elevated horizontal plane, which is the main living room of the
house, we built a large box with 20 meters of frontage and 36 meters deep. And under
those first 12 meters we excavated two floors in the solid rock to develop the whole
living space.

The Romans were there a handful of centuries ago. Bolonia, the ruins of the Roman
fishing factories where they produced garumand built temples to their gods, is just a
stone’s throw away. In their honor we have built our house, like an acropolis in stone,
in roman travertine.

To give even greater force to the platform we incorporated all the terrain as far back
as the entrance wall separating us from the street, also done in Roman travertine. Once
inside the wall, the entrance to the house will be via a “trench” in the form of stairs
dug into the upper surface of the platform.

A Greek poet said that this is a true temenos, a meeting-place, where according to
mythology, humans and gods come together.

On the denuded stone platform, three walls surround us and protect us from the
prevailing strong winds. Sometimes it is as if someone had opened the bag containing
the winds of Aeolus. The same winds that drove on the vessel in which Ulysses made
his journey home.

There is a lovely etching by Rembrandt from 1655, “Christ Presented before the
People”, that has always fascinated me. In it, Rembrandt sketches a straight horizontal
line. Perfectly straight and perfectly horizontal. It is the border of the powerful dais,
the podium upon which the scene takes place. There, as Mies did so often, he has
made the plane into a line. I am certain that Rembrandt and Mies would like our
podium house, all podium, only podium. As would Adalberto Libera, who did the
same thing when he built his Malaparte House in Capri. And we like it too. And when
we look at our house from the beach, we will be reminded of all of them.

We wanted this house to be capable not only of making time stand still, but to remain
in the minds and hearts of humankind. The house of the infinite.

House under construction

TECHNICAL DATA