Está en la página 1de 19

301. Supa Dam is constructed on which of the following rivers?

a)Jhelum
b)Tapti
c)Ravi
d)Kalinadi
e)None of these

Answer:d

302. Who has been appointed as the CMD of Coal India Limited?
a) Naresh Sinha
b) Anil Kumar Jha
c) Ravi Sethi
d) Vimal Swaroop
e)None of these

Answer:b

303. As per Joint Plant Committee (JPC) report in 2017-18, how much percentage of increase does India's total
export of finished steel has observed?
a) 11.1
b) 13.7
c) 15.5
d) 16.7
e) 19.3

Answer:d

304. Which country to host the 2018 ICC Women’s World T20 tournament?
a)England
b)New Zealand
c)West Indies
d) South Africa
e)None of these

Answer:c

305. The Chandrabhaga beach will be the first in Asia to get the Blue Flag certification – a tag given to
environment-friendly and clean beaches, equipped with amenities of international standards for tourists. This
beach is located in ______.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka
e) Odisha

Answer:e

306. The indigenous fighter aircraft Tejas of No 45 Squadron recently formally commenced operations from the
Air Force Station at Sulur situated in
a) Karnataka
b) Kerala
c.) Telangana
d) Tamil Nadu
e) Andhra Pradesh

Answer:d

307. Which movie has won the Best Picture Award at the International Indian Film Academy (IIFA) awards
2018?
a) Tumhari Sulu
b) Hindi Medium
c) Mom
d) Newton
e) None of these

Answer:a

308. Which of the following dams Is not located In Uttarakhand?


a)Jamrani Dam
b)Lakhwar Dam
c)Ramganga Dam
d)Rihand Dam
e)Koteshwar Dam

Answer:d

309. Which state government has announced to bear medical expenses of up to Rs 50,000 for each road
accident victim for the first 48 hours?
a) West Bengal
b) Gujarat
c) Odisha
d) Punjab
e)None of these

Answer:b

310. Which country has withdrawn from a race against Germany and Belgium for two seats on the United
Nations Security Council in 2019-20?
a)Palestine
b)Iran
c)Israel
d)Syria
e)Egypt

Answer:c

311. Asian trade ministers reached closer in Japan toward creating what could be the world’s biggest trading
bloc which is called
a) Regional Comprehensive Economic Partnership
b) Regional Cooperative Economic Partnership
c) Regional Collective Economic Partnership
d) Regional Constructive Economic Partnership
e) None of these

Answer:a
312. Which city is hosting the 4th National Review and Consultation on Swachh Iconic Places?
a) Hyderabad
b) Kurnool
c) Allahabad
d) Murshidabad
e)None of these

Answer:a

313. As per the latest estimate by the Forest Survey of India (FSI), India's forest cover stood at ______ in
2015, an increase of 1.29 percent from that in 2009.
a) 21.34 percent
b) 24.33 percent
c) 25.61 percent
d) 28.14 percent
e) 31.74 percent

Answer:a

314. 15th Asia Media Summit (AMS) 2018 is being hosted by which of the following country?
a)India
b)South Korea
c)Philippines
d)Malaysia
e)Japan

Answer:a

315. Which Chief Minister flagged off the 'Krishi Mahabhiyan-cum-Beej Vikas Vahan Rath' to educate farmers
about government schemes during Kharif season?
a) Raman Singh
b) Nitish Kumar
c) Raghubar Das
d) Naveen Pattnaik
e)None of these

Answer:b

316. Which Indian archer has clinched a gold medal in the women’s recurve event at stage three of World Cup
in Salt Lake City of US?
a)Laxmirani Majhi
b)Bombayla Devi Laishram
c)Atanu Das
d)Deepika Kumari
e)None of these

Answer:d

317. Vijay Srinivas has been appointed as the new Director and General Manager of the United India Insurance
which is headquartered in
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Hyderabad
e) Chennai

Answer:e

318. Which of the following statements is/are not true about the Union government’s 'Krishi Kalyan Abhiyaan'
scheme?
a) The scheme undertakes various activities to promote best farming practices and enhance agricultural
income
b) The scheme will be implemented in 25 villages in each of the 111 Aspirational Districts from 1st June to 31st
July, 2018.
c) The overall coordination and implementation in the 25 villages of a district is being done by the Krishi Vigyan
Kendra of that district.
d) 111 officers have been selected from subordinate/attached/autonomous organizations/PSUs etc. of the
Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, and were made in-charge of one district each for the sake of
overall coordination and field level monitoring.
e) None of the above

Answer:e

319. NSIC signed an MoU with MSME to envisages provision of enhanced services by NSIC under its
marketing, financial, technology and other support services
schemes. Who is the minister of MSME?
a) D. V. Sadananda Gowda
b) Ravi Shankar Prasad
c) Ram Vilas Paswan
d) Piyush Goyal
e) Giriraj Singh

Answer:e

320. Which city has emerged as India's cleanest in the Swachh Survekshan 2018, released by Hardeep Singh
Puri, Union Minister for Housing and Urban Affairs?
a) Indore
b) Mysuru
c) Bhopal
d) Chandigarh
e) None of these

Answer:a

321. Barvi dam is located in which of the following states?


a)Gujarat
b)Uttar Pradesh
c)Himachal Pradesh
d)Maharashtra
e)None of these

Answer:d

322. The first ‘Khadi Mall’ of the country will be opened in the capital of which of the following states as
announced by CM Raghubar Das recently?
a) Odisha
b) Jharkhand
c) Uttarakhand
d) Himachal Pradesh
e) Haryana

Answer:b

323. Which country hosted the 2018 anti-doping sports conference ‘Clean Sport=Fair Outcome?’
a)Germany
b) India
c) Argentina
d) Norway
e)None of these

Answer:d

324. NTPC has signed MoU to acquire three power plants, with a cumulative capacity of 3,470 MW, located in
which state?
a) Punjab
b) Bihar
c) Gujarat
d) Tamilnadu
e)None of these

Answer:b

325. Which village panchayat of Haryana has passed a resolution “No Toilet, No Bride”?
a)Bishangarh
b)Nimriwali
c)Godikan
d)Ishapur Kheri
e)None of these

Answer:c

326. M.K. Jain was in news recently for being elected Deputy Governor of the ______, in place of S.S. Mundra,
who completed his three-year term in July.
a) Securities and Exchange Board of India
b) Reserve Bank of India
c) Insurance Regulatory and Development Authority
d) Pension Fund Regulatory and Development Authority
e) Telecom Regulatory Authority of India

Answer:b

327. India is in the process of inducting the first batch of its intercontinental ballistic missile system, Agni V. The
missile system has a strike range of
a) 3,500 km
b) 4,000 km
c) 5,000 km
d) 7,000 km
e) 10,000 km
Answer:c

328. Ministry of Electronics and Information technology (MeitY) has launched a portal in which a token of
₹10,000 will also be offered to interns as remuneration per month.The name of the portal is
a)Make in India Scheme
b) Digital India Internship Scheme
c) Digital Development Scheme
d) Intern Development Scheme
e) Development and Management Internship Scheme

Answer:b

329. .The Poondi Reservoir is located in which of the following states?


a)Kerala
b)Tamil Nadu
c)Karnata ka
d)Andhra Pradesh
e)None of these

Answer:b

330. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved an equity investment of how much amount
in National Investment & Infrastructure Fund (NIIF) of India?
a) $500 million
b) $300 million
c)$200 million
d)$400 million
e)None of these

Answer:c

331. Which bank becomes the first corporate bank to enroll as a Payment Initiation Service Provider on the UK
Open Banking Directory?
a) HSBC
b) Citi Bank
c) Royal Bank of Scotland
d) Standard Chartered
e) Barclays

Answer:b

332. What was India’s position in terms of money parked by its citizens and companies with Swiss banks in
2017?
a) 55th
b) 63rd
c) 68th
d) 73rd
e) 84th

Answer:d

333. India's first all-women run Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) has been opened in?
a) Phagwara
b) Cuttack
c) Bhavnagar
d) Ajmer
e)None of these

Answer:a

334. The Fifteenth Finance Commission has constituted an Advisory Council to advise and assist commission
on the matters related to its Terms of Reference. The 6- member council will be headed by
a)Nand Kishore Singh
b)Shaktikanta Das
c)Anoop Singh
d) Arvind Virmani
e) Arun Jaitley

Answer:d

335. The first edition of naval exercise “Coordinated Patrol (CORPAT)” will be conducted between India and it’s
which neighbouring country?
a) Sri Lanka
b) China
c)Nepal
d) Bangladesh
e)None of these

Answer:d

336. Which of the following automakers has launched ‘India 2.0’ project to invest 1 bn euro by 2021 in India?
a)Renault
b) Nissan
c) Tata Motors
d) Volkswagen
e) Ford

Answer:d

337. Which state government has launched a new scheme ‘Paani Bachao, Paise Kamao’ to check depletion of
underground water?
a) Rajasthan
b)Madhya Pradesh
c)Uttar Pradesh
d)Punjab
e)None of these

Answer:d

338. Which among the following countries recently awarded its first highest state honor Friendship Medal to
Russian President Vladimir Putin?
a) China
b) India
c) Syria
d) Japan
e) France
Answer:a

339. Who has been honoured with the Lifetime Achievement Award at the Red Ink Awards in Mumbai?
a) Arun Shourie
b) Karan Thapar
c) Vikram Chandra
d) Mark Tully
e) None of these

Answer:d

340. The Sunil Mehta committee submitted its report recently. The Committee is related to
a) Privatisation of PSBs
b) Merger of RRBs
c) NBFCs
d) Foreign banks
e) Bad bank plan

Answer:e

341. Who has been elected as the independent chairman of ICC for a second two-year term?
a) Anurag Thakur
b) Zaheer Abbas
c) Shashank Manohar
d) Kapil Dev
e) None of these

Answer:c

342. The World Robot Conference 2018 (WRC 2018) is scheduled to be held in
a)Beijing
b)Tokyo
c)Kyoto
d)New Delhi
e)Shanghai

Answer:a

343. The Getalsud Dam is located in which state?


a) Jharkhand
b) Kerala
c) Odisha
d)Manipur
e)None of these

Answer:a

344. In which of the following states is the Tuirlal Dam located?


a)West Bengal
b)Sikkim
c)Mizoram
d)Madhya Pradesh
eNone of these
Answer:c

345. India is planning to float ‘Oil Buyers Club’with which of the following countries to cut OPEC’s dominance?
a) China
b) Russia
c) US
d) UK
e) Venezuela

Answer::a

346. Which among the following states of India has the highest forest cover of 89 per cent, among all the states and Union
territories in the country?
a) Mizoram
b) Arunachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Odisha
e) Sikkim
answer:a

347. Army Chief General Bipin Rawat inaugurated a communication laboratory set up by Indian Army at School
of Signals in which country?
a) Bangladesh
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Myanmar
e)None of these

Answer:b

348. Which country’s researchers have developed the world’s smallest computer “Michigan Micro Mote”?
a)United States
b) China
c) Japan
d)Germany
e)None of these

Answer:a

349. Jordanian Prime Minister Hani Mulki has submitted his resignation amid mass protests over price hikes
and adoption of a draft income tax reform bill based on recommendations by the International Monetary Fund
(IMF). What is the currency of Jordan?
a) kwanza
b) Dinar
c) Dollar
d) Manat
e) Euro

Answer:b

350. Which of the following has become India's first railway station fully powered by solar power?
a) Puri
b) Nagpur
c) Guwahati
d) Surat
e)None of these
answer:c

351. Name the person who is holistic coach and consultant from Mumbai and was felicitated at the recently
concluded Annual WEF 2018 Awards?
a)Indu Jain
b)Vandana Luthra
c) Nisha Bhalla
d) Naina Lal Kidwai
e)Richa Kar

Answer:c

352. The United Nations General Assembly (UNGA) elected five countries as non-permanent members of the
powerful UN Security Council (UNSC) for a two-year term beginning January 1, 2019. Which among the
following countries is not part of this group?
a) South Africa
b) Germany
c) Indonesia
d) Sri Lanka
e) Belgium

Answer:d

353. Which of the following countries has topped in terms of money parked by its citizens and companies with
Swiss banks in 2017?
a) India
b) UK
c) China
d) Russia
e) Japan

Answer:b

354. The "Jayakwadl” Dam is constructed on which of the following rivers?


a)Ravi river
b)Chenab River
c)Beas River
d)Sutlej river
e)Godavari River

Answer:e

355. Environment minister Harsh Vardhan launched Green Skill Development Programme(GSDP). It aims
to train over 5.5 lakh workers in environment and forest sectors through 30 courses by?
a) 2020
b) 2019
c) 2022
d) 2021
e)None of these

Answer:d
356. Google has announced which of the following in an effort to better secure and control Internet of Things
(IoT) devices?

a)Google Things
b)Android Duo
c)Google Entity
d)Android Things
e) Google Modules

answer:d

357. Gautam Kanjilal, who passed away recently, was pioneer in which field?
a)Hockey
b)Rock climbing
c)Judo
d)Mimicry
e)None of these

Answer:b

358. Rudrendra Tandon, an Indian Foreign Service (IFS) Officer of 1994 batch, has been appointed the next
Ambassador of India to ______.
a) Italy
b) Bulgaria
c) ASEAN (Association of Southeast Asian Nations)
d) China
e) Cuba

Answer:c

359. The Sports Authority of India (SAI) is set to be named as ‘Sports India’. The SAI was established in
a) 1981
b) 1984
c) 1986
d) 1989
e) 1991

Answer:b

360. Which bank has launched 'Agenda 25×25' for budding women entrepreneurs in India?
a) IndusInd Bank
b) Axis Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank
e)None of these

Answer:c

361. Which state government has launched Suryashakti Kisan Yojana (SKY) for farmers?
a)Madhya Pradesh
b)Gujarat
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh
e)None of these

Answer:b

362. Which among the following veteran actors will be given the prestigious Outstanding Achievement honour
at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok?
a) Amitabh Bachhan
b) Anupam Kher
c) Dharmendra
d) Naseeruddin Shah
e) Rishi Kapoor

Answer:b

363. Which of the following state govt has launched an outstanding power bill waiver scheme and subsidised
power scheme ‘Sambal’ for labourers and poor families?
a) Rajasthan
b) Karnataka
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra
e) Haryana

Answer:c

364. Which of the following will be the fastest growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4 per
cent according to IMF?
a)India
b)Sri Lanka
c)Pakistan
d)Nepal
e)Bangladesh

Answer:a

365. Pakal Kul Dam is located in wiIch of the following states?


a)West Bengal
b)Gujarat
c)Karnataka
d)Jammu & Kashmir
e)None of these

Answer:d

366. Which company has completed acquisition of 72.65% stake in Bhushan Steel Ltd?
a) Reliance Steel
b) Tata Steel
c) Jindal Steel
d) Essar Steel
e)None of these

Answer:b
367. Which of the following banks recently received final approval from the market regulator SEBI to start its
mutual fund business? Rana Kapoor is the MD and CEO of the bank.
a) Kotak Mahindra Bank
b) Federal Bank
c) IndusInd Bank
d) YES Bank
e) RBL Bank

Answer:d

368. Kim Jong-pil, who passed away recently, was the former Prime Minister of which country?
a)Mongolia
b)Japan
c)North Korea
d) South Korea
e)None of these

Answer:d

369. Simona Halep defeated Sloane Stephens to win her maiden grand slam title in the 2018 French Open.
She is from ______.
a) France
b) Romania
c) Poland
d) Italy
e) Belgium

Answer:b

370. Which of the following has been unveiled as the IP mascot by Minister of Commerce Suresh Prabhu, at
the conference on National Intellectual Property Rights Policy, held in New Delhi?
a) IP Dadi
b) IP Amma
c) IP Nani
d) IP Didi
e)None of these

Answer:c

371. The Union Cabinet recently approved renaming of which of the following airports as Maharaja Bir Bikram
Manikya Kishore Airport?
a) Agartala Airport
b) Guwahati International Airport
c) Patna Airport
d) Bengaluru Airport
e) Chennai Airport

Answer:a

372. The 22nd edition of Sindhu Darshan Festival (SDF) has started in which district of Jammu & Kashmir
(J&K)?
a) Anantnag
b) Baramulla
c)Leh
d) Srinagar
e)None of these

Answer:c

373. The Reserve Bank of India (RBI) has launched the Financial Literacy Week (FLW-2018) across the
country from June 4th – 8th with ______ as its main theme.
a) Digital Protection
b) Customer Protection
c) Data Encryption
d) Customer Data Safety
e) Digitalization of Banking

Answer:b

374. The govt has hiked the minimum support price for paddy by a record
a) Rs 100/quintal
b) Rs 120/quintal
c) Rs 150/quintal
d) Rs 180/quintal
e) Rs 200/quintal

Answer:e

375. China launched a hyperspectral imaging satellite for comprehensive observation of the atmosphere,
including air pollution. What is the name of the satellite?
a)BeiDou
b)Pujiang-1
c)HaiYang
d)Fanhui Shi Weixing
e)Gaofen-5

Answer:e

376. The govt has approved the proposal to expand scope of Higher Education Financing Agency (HEFA) by
enhancing its capital base to
a) Rs 5,000 cr
b) Rs 10,000 cr
c) Rs 15,000 cr
d) Rs 20,000 cr
e) Rs 25,000 cr

Answer:b

377. Who won 'Scientist of the Year Award - 2017' at the DRDO awards, presented by defence minister
Nirmala Sitharaman, held in New Delhi?
a) VK Saraswat
b) S Pazhanikumar
c) Vasudev Kalkunte Aatre
d) YST Raju
e) None of these
Answer:b

378. The central govt’s Chemicals and Fertilizers Ministry intends to set up India’s first-ever, state-of-the-art e-
waste recycling unit in
a) Gurugram
b) Noida
c) Chennai
d) Hyderabad
e) Bengaluru

Answer:e

379. Which ministry organized a meeting of stakeholders to take feedback on capacity building and skilling
scheme ‘Samarth'?
a) Skill Development
b) Coal
c) Agriculture
d) Textiles
e)None of these

Answer:d

380. The Central Government has launched the Mohanpura Irrigation Project in which district of Madhya
Pradesh?
a)Rajgarh
b)Bhopal
c) Indore
d) Jabalpur
e)None of these

Answer:a

381. Name the world's oldest elected leader of Malaysia who recently sworn in as Prime Minister?
a)Najib Razak
b)Mahathir Bin Mohamad
c)Anwar Ibrahim
d)Mukhriz Mahathir
e)Hussein Onn

Answer:b

382. Union Cabinet has approved the establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation
(NIMHR) at?
a) Gandhinagar
b) Lucknow
c) Bhopal
d) Nagpur
e)None of these

Answer:c

383. The Election Commission of India (ECI) recently launched ‘EPIC’ with Braille on it to ensure participation
of visually impaired persons in the electoral process. Here, EPIC means
a) Electors Personal Identity Card
b) Election People Identity Card
c) Election Purpose Identity Card
d) Electors Photo Identity Card
e) None of these

Answer:d

384. Which campaign has been launched by World Health Organization to eliminate artificial trans fats from the
global food supply by 2023?
a) REPLACE
b) WELLNESS
c) PROTECT
d) CHANGE
e) None of these

Answer:a

385. Which state government has launched the country's first Integrated Control and Command Centre (ICCC)
for all seven smart cities?
a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Odisha
e) Karnataka

Answer:c

386. Ukai Dam is built on which of the following rivers?


a)Krishna
b)Narmada
c)Tapti
d)Kaveri
e)None of these

Answer:c

387. What is the ranking of India in the global optimism index which is a survey by Grant Thornton's
International Business Report (IBR)?
a) 3
b) 5
c) 6
d) 9
e) 12

Answer:c

388. The former Prime Minister Najib Razak was charged with corruption and was arrested in which of the
following countries recently?
a) Indonesia
b) Venezuela
c) Malaysia
d) Zimbabwe
e) Nigeria

Answer:c

389. With which private sector bank has micro-lender Bharat Financial Inclusion Ltd (BFIL) received a no-
objection nod from the stock exchanges for its merger?
a) Yes Bank
b) IndusInd Bank
c) ICICI
d) HDFC
e) Kotak Mahindra

Answer:b

390. According to IMF India will be the fastest growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4 per
cent, after India, which country is projected to be the fastest growing
economy in South Asia?
a) India
b) Sri Lanka
c) Pakistan
d) Nepal
e) Bangladesh

Answer:e

391. B Sujatha Devi, the well-known poetess and environmental activist passed away. She is native of which
state?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
e)None of these

Answer:c

392. Which bank is set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its
'Livelihood and Water Security' CSR initiative?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c)Axis Bank
d) Yes Bank
e) IDFC Bank

Answer:d

393. Who has been nominated by Sikkim government as the Green Ambassador of the state?
a) Mohit Chauhan
b) Arijit Singh
c) Sonu Nigam
d) Amit Trivedi
e)None of these
Answer:a

394. Dasho Tshering Tobgay visited New Delhi recently. He is the present Prime Minister of which of the
following countries?
a) Bhutan
b) Cambodia
c) Vietnam
d) Myanmar
e) Philippines

Answer:a

395. The headquarters of International Atomic Energy Agency is in?


a)London, England
b)Vienna, Austria
c)Jakarta, Indonesia
d)Geneva,Switzerland
e)None of these

Answer:b

396. Prime Minister Narendra Modi and Nepalese PM KP Oli, jointly flagged off Indo-Nepal bus service under
'Ramayana Circuit' at?
a) Kishkindha
b) Lepakshi
c) Dandakaranya
d) Janakpur
e)None of these

Answer:d

397. Prabhakar Choubey, who passed away recently, was the veteran personality of which field?
a)Sports
b)Journalism
c) Politics
d) Science
e)None of these

Answer:b

398. What is the percent cap imposed by the market regulator SEBI on cross-shareholding in credit rating
agencies?
a) 15 per cent
b) 10 per cent
c) 20 percent
d) 30 percent
e) 25 percent

Answer:b

399. PM Narendra Modi inaugurated Kishanganga Hydroelectric project on river Kishanganga. Kishanganga is
a tributary of which of the following rivers?
a)Sutlej
b) Jhelum
c) Beas
d) Ravi
e) Chenab

Answer:b

400. Which state government is going to be co-organisers for "generations to generations" programme to mark
the centenary celebrations of independence of Poland?
a) Himachal Pradesh
b) Odisha
c) Gujarat
d) Assam
e)None of these

Answer:c