Está en la página 1de 5

[left.

htm]

Text- och fotogalleri Indexsida - Dick Emanuelsson - dickema@hotmail.com

<6570 tecken>

Gaskrigets offer i El Alto
Sofia var tre dagar när hennes pappa dödades av utsända
armésoldater i El Alto.

EL ALTO / 031101 / Bolivias vice justitieminister orkade inte mer.
Han satte sig på en trottoarkant och börja gråta hejdlöst. Carlos
Alarcón hade just hört vittnesmålen från de anhöriga till de mer
än 30 mördade invånarna i staden El Alto. Ett av dessa var José
Macia Quispe, 30, nybliven pappa till en liten söt bebis i den
aymarindianska familjen, tre dagar innan sin död.

Orden som drunknar i gråten hos Paulina Apace hörs plötsligt med
ett eko i den lilla enkla och tomma kyrkan i stadsdelen Villa Ingenio.
Bara några meter från oss låg José och tio andra döda kroppar
uppradade söndagen den 12 oktober. Fortfarande finns det blod, trots
att man försökt tvätta bort det, på den lilla estraden varifrån fader
Wilson Soria brukar hålla mässa. Josés och de andra offrens blod,
offer i det som i Bolivia går under benämningen ”Kriget om gasen”, är
som en påminnelse för församlingsborna om hur en brutal regim är
beredd att mörda sina egna landsmän för att tillfredsställa de
utländska storbolagen.

Paulina och hennes mamma är nu helt blottställda, ingen kan försörja
dem och de fem barnen som den 12 oktober blev föräldralösa när
armén intog Villa Ingenio och spred död och förintelse bland de
800.000 fattiga invånarna i El Alto. När de väpnade styrkorna drog sig

Create PDF in your applications with the Pdfcrowd HTML to PDF API PDFCROWD

Jag har inga pengar. Paulina mamma fortsätter berättelsen: – ”Jag har fem barn. död. Create PDF in your applications with the Pdfcrowd HTML to PDF API PDFCROWD . Jag känner att jag själv är nära att förlora fattningen och känner att i ögonen är tårarna är på väg. Efter några timmar kom personer och meddelade oss att José återfanns i kapellet. Till och med de dåligt avlönade poliserna reste sig och var nära att inta presidentpalatset. tillbaka lämnade de efter sig 28 döda och ett 100-tal skottskadade varav åtta avled dagen efter. Grannsolidaritet räddningen – Det hördes en våldsam skottlossning och vi stängde in oss i våra hus. jag har absolut ingenting! Concepción Mamani är kvinnoledare i Villa Ingenio och kan inte hålla tillbaka tårarna när hon Paulina. Goni beordrade eld mot de tusentals demonstranterna och efter att gevärspiporna tystnat låg där 32 människor utan liv medan 230 hade skottskadats. utlyst av ”El Gringo”. skjut inte”! ropade José till militärerna. Det som har hållit Paulina och hennes fem barn i livet är grannarnas solidaritet. Denna trodde att den med vapenmakt kunde kuva bolivianerna som han hade gjort i februari. Men de sköt urskillningslöst. Då genomfördes en skattehöjning på tolv procent för alla som orsakade ett ramaskri. trots att det gått två veckor efter massakern. säger hon och brister ut igen i gråt. Vad ska jag göra? Jag har fem barn. Blodbad i februari El Alto var epicentret för kampen under 45 dagar mot Goniregimen. Protesterna i landet lade sig för tillfället men Goni tvingades dra tillbaka sin skattehöjning. Villa Ingenio var den stadsdel som drabbades värst av den statliga terrorn. president Sanchez de Lozada. säger aymaraindianskan med nio barn och kan inte kontrollera sig utan faller också ut i en hejdlös gråt. rakt in i bröstet på min måg.

som stängde eller privatiserade många gruvor i Bolivia. Privatiseringsdekret 21060 Dessa hade i tusentals avskedats 1985 av Gonis privatiseringsdekret 21060. Den förkrossande majoriteten av människorna i El Alto är före detta gruvarbetare. via en chilensk hamn. Trots att invånarna i El Alto är bland Bolivias fattigaste. som han kallade presidenten. utspisades de i El Alto av människorna. spanska Repsol och brittiska BP var huvudintressenterna. Företagen som var kontrakterade var i första hand USA-bolag men även Shell. är solidariteten och den politiska medvetenheten bland landets högsta. Därför var det naturligt och självklart att utspisa de Create PDF in your applications with the Pdfcrowd HTML to PDF API PDFCROWD . För ett skamlöst pris skulle de tjäna miljarder dollar på den bolivianska naturgasen men lämna den klassiska misären bakom sig som de gjort med Bolivias naturresurser som tenn och andra mineraler. Vid den tidpunkten var Goni ”planeringsminister”. som krävde sex människoliv och ett 20-tal skadade. Men för varje nytt offer anslöt sig allt fler människor till protesterna och blockaderna. Quispe vägrade infinna sig till en ”dialog med en mördare”. De inledde vägblockader som svar på massakern i den indianska staden Warisata. quechua och aymaraindianer och ansåg måttet rågar. bönder och lärare i staden Warisata den 20 september. När gruvarbetarna från Oruro-regionen i början av oktober marscherade mot huvudstaden La Paz för att ”lyfta ut El Gringo från presidentpalatset”. Den 2 september inleddes en hungerstrejk i protest mot att regimen ville exportera gas till Kalifornien.och vänsterledare befann sig i hungerstrejk och skulle inleda en dialog med regimen då denna svarade med att massakrera protesterade indianer. Tiotusentals gruvarbetare blev arbetslösa och många tvingades bosätta sig i El Alto. Goni trodde att med massakrer kunde han kuva människorna. Vägblockader som svar på massaker Felipe Quispe och andra bonde.

som tack för mat och logi. Hans försvars. Sedan var ”Slaktarens”.och inrikesminister är också ansvariga för massmorden men varken generalerna eller de avsatta ministrarna har ens kallats till förhör. 500 meter längre ned. till varje offer för den statliga terrorismen. I La Paz fanns inga som helst förnödenheter eftersom blockaderna stod emot i El Alto. Vicepresident Carlos Mesa. El Alto förvandlades under de 45 dagarna till ett ”Revolutionens centrum”. Men den nya regimen tvekar och bäddar för nya protester. dagar räknade.500 gruvarbetarna. Men det förslår inte långt. de 800. Alla infartsvägar till miljonstaden La Paz går förbi El Alto. Varför skyddar USA ”Goni”? Paulina och de andra anhöriga till offren befinner sig nu i slutet av november i hungerstrejk utanför presidentpalatset. Vems mänskliga rättigheter? Create PDF in your applications with the Pdfcrowd HTML to PDF API PDFCROWD .000 invånarna i El Alto mot militärens attacker som pågick under flera veckor i El Alto. som avgick fyra dagar innan Goni lämnade Bolivia för USA. marscherande gruvarbetarna som var på väg för att störta den president som gjort massor av människor i El Alto arbetslösa. De anhöriga har också krävt att den flyende presidenten ska deporteras tillbaka till Bolivia av USA och ställas inför rätta för folkmord. Därefter fortsatte de marschen nedför de branta sluttningarna mot La Paz. ungefär lika många svenska kronor.000 bolivianos. har lovat att betala 50. Med dynamit försvarade de 2.000 kronor och att staten garanterar att de föräldralösa barnen får en fri skolgång och ekonomisk ersättning som gör att de kan leva fram till 18 års ålder. De anhöriga har krävt 120. Den som kontrollerar El Alto kontrollerar också La Paz. Militären är helt intakt. som han kallades av invånarna i El Alto.

6 miljarder dollar i utlandsskuld eller lilla Sofias mänskliga rätt till liv? Var det kanske det som vice justitieministern funderade på när han brast ut i gråt. Internationella Valutafondens krav på återbetalningar av de 4. Lilla Sofia har vaknat av gråtattackerna och hennes skrik är ett skrik efter mat. även om hon i El Alto föddes till de fattigaste förhållandena man kan tänka sig? Vems intressen besvarar Carlos Mesa. fyra dagar senare när han hörde Paulinas och de andra anhöriga till offren för Kriget om gasen i Bolivia? Dick Emanuelsson Läs mer om Bolivia Create PDF in your applications with the Pdfcrowd HTML to PDF API PDFCROWD . Men kommer hon att få den mat och trygghet som hon hade innan den 12 oktober.

Intereses relacionados