Está en la página 1de 117

CUPRINS
VARĂ 2017
NUMĂRUL 2, VOLUMUL 33

În această ediție
Kilimanjaro, Tokyo, Viena,
Slovenia, Aarhus, Carte
Poștală.

ACASĂ LA OAMENII-
FLORI DIN INDONEZIA

Însemnări despre o lume
evanescentă. Text și foto:
Costas Dumitrescu. p. 22

BRAVA BARCELONA

72 de ore de tapas, rumba și
magie prin capitala catalană.
Text: Mickey Rapkin.
Foto: Dina Litovsky. p. 32

PLAJE FIERBINȚI

Perfecțiune la granița dintre
uscat și apă. Text: Kimberley
Lovato. p. 45

ADEVĂRATA KOLKATA

Descoperă capitala culturală
a Indiei. Text: Mihaela Gligor
Foto: Horia-Mihai Gligor. p. 52

PE URMELE SCRUMBIEI

O călătorie în Deltă deschide
noi orizonturi gastronomice.
Text: Domnica Macri. Foto:
Ionuț Macri. p. 60

CÂNTEC DIN TRINIDAD

Insula caraibiană trăiește
în ritmul tobelor. Text: Eric
Felten. Foto: Aaron Huey
p. 72

MERITĂ FIECARE PAS!

15 aventuri epice pe jos.
Text: Maryellen Kennedy
Duckett. p. 87

FINISTÈRE, CAPĂTUL
LUMII

Viața în Bretania se bazează
pe tradiție și petreceri. Text:
Christopher Hall. Foto: Bren- Drumul Lavandei din
PHOTO CREDIT

dan Hoffman. p. 92 Provența e unul dintre
traseele de drumeție
recomandate. p. 87.
PE-UN PICIOR DE PLAI…
FOTO: ALBERT DROS

O vizită în Fundătura Ponoru- PE COPERTĂ: SOARE, NISIP,
lui. Text: Cătălin Marius Moș SPLENDOARE LA DIGUE,
Foto: Sebastian Vasiu. p. 104 SEYCHELLES.
M O N T H 2 0 16 3
FOTO: CORNELIA DOERR/HUBER/
SIME/ESTOCK PHOTO

arogantul meu Ce se întâmplă cu oamenii la latitudinea asta? De fotograf englez nu i-a înţeles deloc pe thailandezi… unde această dulce toropeală. La pagina 45 ți-am pregătit un reportaj despre unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. inteligenţa presupune chin şi neferi- perfectă. devine mult mai important decât întregi. deşi locuieşte de 15 ani în ţara lor. ba chiar şi 2-3 idei. De fiecare dată am plecat de hamacurile de pe veranda noastră.COM Plaje fierbinţi. Aş avea. Splendoare. cre- La fel şi eu – o grămadă de lucruri de scris. Soare. Nisip. al valurilor oceanului care ajunge să te confişte ore sau. Evident. că. Dacă aş reuşi să-l iau cu terminat niciodată. Dar tu ce-ai alege între fericire și golfulețul lui privat să înoate. amicul meu latifun. recunoştea că îi e lene să meargă până la cire sublimate. fericirea şi IQ nu merg împreună la diar din Chumphon care stătea la un minut de plaja drum lung. inteligență? Ben. acest efect hipnotic Poate aici ajunge să îţi fie suficient verbul A FI. indiferent de riori nouă. liniştea? —Cătălin Gruia. Latitudinile tropicale au darul Ben. în care plănuiam du-ne în vânt. o curiozitate. Latitudinea Sunt un tip hiperactiv. ştiu ce proiect fotografic pentru un client. redactor–șef. ambițioșii cu piele albă. Nu l-a în schimb. în orice caz. oare şi-ar găsi aici un deget. Eu îi reproşam plaja pe care ne aflam. Şi legănân- relaxării cu o grămadă de proiecte în cap. dar nu reuşeam să mişc ori mai hiperactiv decât mine. se îndrăgostise însă să mă anestezieze. care ne vizita destul de des. 4 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . care să-mi investesc măcar o parte din vacanţă. întorcându-ţi privirea spre interior? auxiliarele „a avea” sau „a face”.EDITORIAL FOTO: 123RF. venise pe insulă cu nu re… Probabil niciunul nu avea dreptate. de pe Koh Phangan. mine la tropice pe prietenul Tudor Șmalenic. Totuşi. cel mai apropiat vecin din resortul Jungle Băteam câmpii amândoi. că relaxarea asta vedeam cum zilele mi se scurg printre degete fără cumulată de-a lungul a multe generații i-a făcut infe- să pot scăpa de vraja rea a hamacului. care e de 10 berechet. timp ative directorul de la Harper’s Bazaar. susţinea că băștinașii sunt leneși. de prea multă relaxa- House. „Ohh” Kirat Wongprakob. aveam meciuri amicale cu Ben.

.

6 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . Iliya. Scena. a folosit o dronă. membru al comunității National Geographic Fotografia ta. Pentru a surprinde aventurierii. scoate în evidență de la înălțime forța naturii în nord-vestul Americii de Nord. surprinsă în amurg. vârfurile copacilor impunători și apele furioase într-o singură imagine.GHISEUL TRAVELER KILIMANJARO ● TOKYO ● SLOVENIA ● AARHUS ● VIENA Luptând împotriva curenților foto: karim iliya Dacă priviți cu atenție. veți distinge doi canotori curajoși care s-au oprit pe cursul cascadelor impetuoase ale Râului Little White Salmon din Washington.

.

National Geographic Traveler sărbătorește Anul Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare. din Botswana. nabil pentru Dezvol. toți nominalizații și naturale adăpostesc care conservă câștigătorii Premiilor ERMEDIN ISLAMCEVIC circa 20. Citiți despre parcuri și rezervații domeniul călătoriilor. Mondial pentru a pentru generațiile iar cele peste 40 de onora vizionarii din viitoare. Dezvoltarea turismu- Aproape 60% din Am lansat Premiile lui ne motivează să teritoriul țării este pentru Patrimoniul protejăm destinațiile acoperit de păduri. a fost noastră este să circa 25 de milioane numit cea mai verde celebrăm succesul de turiști din 1950. pentru Patrimoniul specii de plante și protejează mediul Mondial pe natgeo- PHOTO CREDIT animale.org. suntem ca štruklji (pateuri mândri să lucrăm Patrimoniul sărate cu legume alături de partenerii Mondial și carne).DE CE IUBIM SLOVENIA leagă lacurile limpezi de orașe cu străzi pietruite. alături de și sponsorii noștri. în sustenabilitate. În efortul —Costas Christ ■ Locuri minunate: În 2017. iar o națiune se țară cât jumătate Fundația TreadRight. peste Anul trecut. în care la Premiile cafenele se servesc pentru feluri tradiționale acesta. Organizația Anul Internațional al cele mai delicioase pentru Turism Turismului Suste. creștere conside- cel mai mare oraș al graphic. enclava populație care un miliard de călători adriatică a fost de-abia depășește au plecat să vadă declarată cea mai două milioane. unele dintre cele mai printre care ITB ONU sărbătorește puțin cunoscute. într-o Adventure World și tare.C TRAV EL ONU. pasiunea rabilă de la cele ei.000 de moștenirea culturală. . Toate acestea. cu o Anul trecut. și sprijină interesele travel.com. Pentru mai multe informații despre această inițiativă NAT GEOglobală a . capitală europeană. Drumurile de țară localnicilor. din Olanda. remarcă: Slovenia. iar La National Geo. minunile lumii – o sustenabilă țară. Ljubljana. vinuri ale Europei. dar Berlin. OM vizitați unwto.

Ioan PHOTO CREDIT Botezătorul. în satul Ribčev Laz. la o oră cu mașina de Ljubljana. se ridică lângă Lacul Bohinj. Biserica Sf. F E BRUA RY/M A RCH 2 01 7 . veche de peste 700 de ani.

în căutare de poke- moni – este destul de evident că Tokyo supraviețuiesc în iubește tot ce e jungla urbană. Capitala chiar și în valul ne. Din Dacă există un oraș nou. rații întregi. Jocurile Olimpice tradițiile. mai deloc de gene. acela tehnologie. ca să ai o scuză să Orizontul Din explozia de nile tradiționale și vizitezi Tokyo. Grădi. cu tele- foanele în mână. japoneze clasice. modă și Niciuna nu e mai e Tokyo. Nu e nevoie păstrează în conti.MiNi-GHiD TOKYO ” ” Dacă ar trebui să mor la masă undeva. din mai – sezon. Se observă fericire. Multe dintre de pe străzi lătural- dar orașul și cele marile festivaluri nice. mesc B-kyu gurume mai ales acum. aș alege Tokyo. tot: în arhitectură. supraviețu- care să refuze să se aproape peste iesc și aromele conformeze unei sin.6 milioane de din oraș – ca Sanja delicioase în orice locuitori ai săi își Matsuri. încălzește sufletul: Olimpice și Para. . —Anthony Bourdain și setea recentă de cafea artizanală – dar și din mulțimea de oameni care se împiedică prin tot orașul ca o invazie de zombi. când Dar să nu uităm – mâncarea simplă se pregătește să moștenirea veche. plăcută decât ceea Japoniei rareori ezită sfârșit de produse ce japonezii nu- să se reinventeze – inovatoare. descoperiri 13. și ieftină care îți găzduiască Jocurile Localnicii se îmbul. cu mândrie. gure etichete. nu s-au schimbat să aștepți până la nuare. zesc în continuare tarabele cu yakitori limpice din 2020 și la altarele shintoiste cu aromă de fum și Cupa Mondială de să întâmpine noul localurile cu ramen Rugby din 2019 –. an. aglomerat din minifabrici de bere alte oaze de calm —Rob Goss Tokyo are chiar și o imitație de turn Eiffel.

.

ca Hoshinoya. PENTRU AMATORII DE TEMPLE Vei cunoaște latura spirituală a Japoniei cu cir- cuitul National Geographic Expeditions „Japan Ad- venture: Tokyo to Sacred Kumano”. În cele 11 zile. cafenea-restaurant și dormi în magazin de decorațiuni interioare. o Karuizawa sau Kyoto. dar adusă. Are 20 de camere Tokyo decorate de arhitecți locali într-un amestec elegant de design minimalist japonez și scandinav și se află pe o stradă retrasă din Text: Rob Goss districtul Meguro. odată cu deschiderea lui PENTRU AMATORII ● CLASIC în vara lui 2016.com/ explore Unde să C LASKA (●). de data aceasta. vei parcurge itinerare de pelerinaj și te vei relaxa în CLASKA (CAMERĂ). oferit de National încăperile cu tatami de la SAWANOYA (●). frecventat de hipsteri. castele imperiale și ateliere de 17 etaje. Cu atât mai rar să cuprindă câteva dintre găsești unul cu proprietari prietenoși care să vorbească engleza. de sushi. Cu un itinerar care cuprinde care se armonizează cu ambientul natural în orașe cum sunt cultura samurailor. TAMER KOSELI (ILUSTRAȚII). rafinamen- ● LA MODĂ tul în omotenashi (ospitalitate) și gastronomia kaiseki cu note ● NOU franțuzești. HOSHINOYA (●) a devenit.CAZARE TOKYO Hotelul Claska oferă un echilibru ÎN CĂLĂTORIE între orașul CU NAT GEO aglomerat și liniile ordonate. pachetul „Iconic Fie ele luxoase. galerie de artă. explore 12 NATIONAL GEOGR AP H IC T R AV E LE R | VAR ~ 2 017 . primul ryokan (han japonez) de lux din centrul DE ISTORIE capitalei. TAMER KOSELI (ILUSTRAȚIE) izvoare termale aburinde. Moștenește experiența lanțului de hoteluri Hoshinoya.com/ de altarul Nezu și parcul Ueno. Cu interioarele cu tatami. la câțiva pași de Palatul Imperial și Gara Tokyo. PAGINA ANTERIOARĂ: MASAYUKI YAMASHITA (ORAȘ). e o combinație de hotel boutique. dintre zonele cele mai recent modernizate din Tokyo – aproape natgeoexpeditions. hotelurile de tip ryokan. sunt rare la Tokyo în ziua de azi. Geographic Journeys și G Adventures. ca Japan”. vei vizita temple străvechi. aflat drept în mijlocul districtului Yanesen – una țării într-o călătorie de 12 zile de la Tokyo la Kyoto. sau mai modeste (și mai tipice). reușește sub orice formă. de unde ajungi ușor cu taxiul în Nakameguro și alte cartiere la modă. într-un turn ceremonie a ceaiului. natgeoexpeditions. cele mai mari atracții ale ca familia Sawa.

de la de băi acoperite și în Pepsi cu lămâie și mentă. ar fi pierduți fără lanțurile omniprezente de konbini. printre care parcurile mari. Cele circa 250 de Text: Rob Goss din zona Odaiba. dar are și tot felul de spații 4 Celebra piață Tsukiji – nelipsită din ghiduri – se află într-un lung proces patru pași cartiere încă mai sunt punctate. TAMER KOSELI (ILUSTRAȚIE) Cireși în floare. de mutare. într-o Japonie străveche. Aceasta din pe lună la Tokyo Inter- fă o baie la sento sau au dispărut. NOBLE IMAGES/ALAMY STOCK PHOTO (GRĂDINĂ). ca de orez) ieftine la gustări poeziilor waka de la sfârși. este la fel de tradițională. în 1 Băile sento erau odinioară nucleul comunităților locale. locuitorii din Tokyo 3 Tokyo are reputația unui ocean de beton. în caz priveliștii și ceainării cu pentru suvenire unice. bună pentru plimbări. dar majoritatea vând aproape orice. care te transportă de răsfăț. Unele 2 De la 7-Eleven și Ministop la Family -Mart. ATRACȚII TOKYO Cum să vezi Băi publice Magazine de cartier Verdeață Piețe Tokyo ca un localnic. În locul lor au bento și onigiri (bulgărași urmă. duc vizitatorul printr-un șir nouri. inspirată din temele national Forum. de centru. de câte un coș de sento Sunt deschise non-stop și și grădinile tradiționale. Din fericire. care include plăti facturi și cumpăra de popasuri atent ame. numai tarabe cu de toate. Unele najate pentru admirarea reprezintă un loc excelent rante. bilete la concerte. Pune-ți o yukata (un au chiar și cămăși. chiar și lacăte vechi). Târgul de Vechituri Oedo. impunător. o colecție cu aromă de ceai verde și o grădină clasică. T O KYO 13 . din loc în loc. cu mobilă și ceramică veche aer liber din cadrul unui Pe lângă comestibile. lor instant. opere de artă și vechiului Edo. de la ca Rikugien. în Grădina Națională Gyoen PHOTO CREDIT din Shinjuku. aproape bea ceai într-o grădină răsărit „super-sento”. ca Shinjuku Gyoen. care se ține de două ori În capitala Japoniei. și servicii de spa și restau. tot un lac mare și cărări care la obiecte retro (chimo- parc de distracții în stilul aici poți trimite scrisori. verzi. Oedo Onsen Monogatari și băuturi precum Kit Kat tul secolului al XVII-lea. chimono ușor) și bucură-te că te pătezi cu ramen-ul istorie. e animat.

brânză. oferă niveluri feluri pané cu varză. formă de pisică. CURRY CĂLDUROS MONJAYAKI MINUNAT RAMEN RENUMIT Mâncare cu suflet și fără cheltuială Moyan Curry. poartă Text: Karen Yossman prezentate pe șevalete și înghețată cu topping de imaginea cățelului. organice. Tokyo servesc gustări numai bune de pus pe artistul japonez Sebastian Matsuda. cu spaghete în culorile curcubeului de la vita stroganoff la latte-ul cu bezele. Pompompurin. la are peste 60 de opțiuni. te joci cu porând predilecția japonezilor pentru cultura Deserturile sunt la fel de apetisante și pe interior. restaurant cu monjayaki de grâu ușor elastici în Încercați B-kyu în care se pot adăuga din Tsukishima. broască. brânză. Mai mult. cel mai vechi este un amestec de tăiței gust al orașului Tokyo? sos curry cu gust bogat. Atenție însă: unele arome ca macha. sorbi în Tsuta. încor. animate și celebră rapid pentru decorul psihedelic și gastro. Dar să nu credeți că e doar pen- KAWAII MONSTER CAFE (CAFENEA). la e de obicei la Tokyo) Căutați adevăratul de iuțeală pe alese și un Kondo. cu felii de gurume. clienții inclusiv specialitatea casei. din Încercați monjayaki. un local pot citi la masă și colecția de 15 $: o combinație de cu o stea Michelin. cereale servită în boluri în formă de pisică. Hello Kitty. delicioase. tru cei mici: mulți clienți vin fără copii. 14 NATIONAL GEOGR AP H IC T R AV E LE R | VAR ~ 2 017 . gustări gour. a devenit se inspiră în toate aspectele din prietenul canin al lui Instagram. TAMER KOSELI (ILUSTRAȚIE). din Text: Rob Goss de manga a localului. friptură de porc. locale. Meniul supă de carne. caramel și ciocolată și ingrediente alimente pot fi prea adorabile pentru consum. din cartierul Harajuku. A De ce să nu petitul insațiabil al orașului pentru orice e La FLORESTA. diverse Ramen-ul bine gătit (cum Nishinjuku. Îl puteți met de categoria B. creveți și pui. nomia trăsnită. cartierul nordic Sugamo. doar 10 $. Aproape tot ce e în meniu. Aceste localuri din KAWAII MONSTER CAFE. icre de cod și orez. singurul lucru mai dulce decât kawaii („adorabil”) a depășit moda și și-a o gogoașă glazurată este o gogoașă glazurată în găsit zenitul creativ în meniuri.MÂNCARE TOKYO Pereții Kawaii Monster Cafe sunt decorați cu pricomigdale uriașe. cu mâncarea? animației și antropomorfism. pinguin sau urs panda. deschisă în 2015 de POMPOMPURIN CAFÉ.

DECEMBRIE 2009/FEBRUARIE 2010. DECEMBRIE/FEBRUARIE 2012. SEPTEMBRIE 2008. DECEMBRIE 2008.FOTO DE LA STÎNGA LA DREAPTA: SEPTEMBRIE 2007. IUNIE 2009. OCTOMBRIE 2008. VARĂ 2008. MAI/IUNIE 2014. SEPTEMBRIE/NOIEMBRIE 2009. NOE/DEC 2014/ MAR/APR 2014. IULIE/AUGUST 2014. IUNIE/AUGUST 2010. IULIE-AUGUST 2015 Din APARE LUNAR ! TH Harper’s BAZAAR România FA INK N SH IN IO G . MARTIE/APRILIE 2015. MAI/IUNIE 2015. IARNA 2007/2008.

Graham O pasarelă de sticlă în culorile curcubeului. a afla care va avea tronomiei în 2017. fie el nou sau vechi. cel mai mare impact Dacă îl vizitați acum. un oraș pun preț pe valoare danez mai puțin – o alternativă la cunoscut. gorat de noile piețe. dar și restaurante care Aarhus.ORASE INTELIGENTE AARHUS. Dar Aarhus își tive să se îndrepte pregătește reinven- spre vest. revi. iar până și. Copenhaga acapa. nordice multe mo. 160 km de Copen. hoteluri redecorate rează atenția. le dă prețurile exorbitante călătorilor în țările din Copenhaga. DANEMARCA linii de metrou ușor. tarea de câțiva ani. până în 2030. a fost declarat își neutralizeze Capitala Europeană amprenta de a Culturii în 2017 carbon. biblioteci futuriste. împreună cu acum își respectă regiunea centrală a planul. la Muzeul ARoSart . a primit evaluat peste 70 de titlul de Regiunea tehnologii noi pentru Europeană a Gas. —Adam H. asupra reducerii veți găsi un oraș în emisiilor de carbon. transformare. Orașul a Danemarcei. Aarhus. intenționează să haga. Dar în primul rând. prezintă o varietate de posibilități de a-i cunoaște farmecul. aflat În 2009 a anunțat la aproximativ că.

cu proprietarul și head chef-ul Wassim Hallal. vizitați 1+1 Textil. servesc mâncare de calitate la Iar în 2017. la Marselis Hotel. Exteriorul ascuțit al deschis pe locul atelierului unui Muzeului de arheologie pieptănar din vremea vikin. acoperitoare de ceainic producători danezi ca Mon. care ilustrează mai multe înființat la jumătatea secolului perioade istorice din Dane- al XX-lea. Stradală din Aarhus. și panouri explica- ale premiului Bib Gourmand. aproape de Rådhus. DA N E M A RCA 17 . magazine Schous Sæbehus. vedere spre portul mereu activ și spre râul îndiguit care a dat 70 km numele orașului. ARoS. turnul Salling și restaurantul Frederikshøj. SUVENIRE CULTURALE CONFORT MODERN ȘI CREATIVE Odihniți-vă pe o plajă liniștită Den Gamle By este o recon- de pe coasta nisipoasă a stituire vie a unui târg vechi. iar lanțul de Oasia. James Turrell. Pentru cei care 1864 încă vinde cherestea preferă centrul există hotelul și porțelanuri. Restaurantul la adunări ale fanilor de tenis Bryggeriet Sct. Clemens. tive despre vikingi. pachețele bao umplute evenimente culturale de la cu vită și kimchi și tocănițe demonstrații de imprimare 3D nigeriene picante. pe malul liniștitei marca. parken (Parcul Primăriei). GER. NG MAPS. oferă cărui 65 de camere cu un parfumuri și fulgi de săpun. PAGINA ALĂTURATĂ: QUINTIN LAKE. Muzeul de prețuri rezonabile. Din meniul artă deja enorm al orașului va special al zilei: brânză de capră fi extins cu un dom deschis. conservată trei localuri cu stele Michelin. Moesgaard țâșnește din gilor. s-a Dokk1 este o bibliotecă deschis într-un fost depou de heptagonală de pe un doc autobuze Piața cu Mâncare de la marginea portului. LIFT). este cea mai ca sendvișul cald cu brânză mare bibliotecă publică din vesterhavsost cu aromă de Scandinavia și găzduiește trufe. Are spații 20 de vânzători oferă opțiuni multifuncționale. în care deschisă în 2015. friptură ologică. tana și Kjærholm. o fosilă cu aromă de hamei. În galeriile lui se află maturată prin uscare și pilsner Omul de Grauballe. Iutlandei. cu lămâie și nuci și supă de proiectat de artistul american cod mătăsoasă. QUINTIN LAKE (TURN). Casa Negustorilor din Mări Kattegat. de 2. JULIAN BROAD (RESTAURANT. și perne. Hotel D A N E M A R CA Royal. servește calcan cu sos pământ ca o comoară arhe- de mere și fenicul. are daneze de avangardă. pentru restaurante care bronzului și Epoca fierului.000 de ani într-o mlaștină iar eco-bistroul Pondus a fost și descoperită în Danemarca unul dintre cele două laureate în 1952. design inovator sunt mobilate Pentru modele unice de para- cu piese pe comandă de la vane. Epoca DIN STÂNGA SUS: JULIAN BROAD (FEMEIE. CHEF). Aarhus are umană celebră. de masă. recent renovat. First Hotel care vinde obiecte artizanale Atlantic. SUEDIA Marea Nordului Aarhus Din stânga sus: muzeul Copenhaga Moesgaard. Restaurante Distracție MÂNCARE PENTRU PARC DE DISTRACȚII VIKINGI ȘI VIZITATORI ARHITECTURAL În august anul trecut. Hoteluri Cumpărături VEDERE LA MARE. ale înființat în anii 1920.

aflată în Stadt. orchestra are o orice bal vienez care se albastră. fagoturi și corni Pe frumoasa Dunăre Primăriei. Dar muzica vieneză nu se găsește pot vizita apartamentul ar evolua. ambasadoarea peisajului opera Regelui Valsului îi www. până la 10. Vienei. cunoscuți ca un S albastră. 175 de ani Strauss fiul. Mare parte dintre instru- a muzicii clasice Pe 15 februarie 1867 celebrei melodii. respectă. Viena dă tonul aniversărilor muzicale. răsunau pentru prima de la Biblioteca Municipală cel mai des se comandă oară acordurile valsului Vieneză. 150-a aniversări a valsului. Casa Muzicii. de Johann și impactul acestei instrument dificil. care Concertul de Anul la cumpăna dintre ani pe Ruta Anului Nou park. Opera de Stat. expoziția „Donau. este unul dintre cele Nou și Concertul unei sau chiar și la Maratonul orașului. inimitabil al coardelor clasică în Viena. Müllner. Anul aniversărilor 150 de ani pe frumoasa Dunăre Muzeul Dinastiei Strauss prezintă o expoziție una dintre cele mai mari orchestre din lume – chiar în capitala mondială albastră despre contextul istoric care a dus la compunerea cea mai bună.000 de Strauss. de la concerte doar în săli de spectacole și la festivaluri – din districtul 2 și Muzeul Filarmonica din în orașul de origine până vă puteți bucura de ea și la café-concert.strauss-museum.at 18 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . cu efect Musikverein. – 31 dec. mai fotografiate obiective Înființată în 1842 de Nopți de Vară. parcă mai mult ca oricând. parte integrantă din sului Pe frumoasa Dunăre vieneze. loc anual în fața Palatului Și anul acesta. 1090 Viena. Orches- Mozarthaus sunt doar câteva din bornele Sărbătorilor de Anul Nou. ce i se adaugă și sunetul TEXT: CĂTĂLIN GRUIA. Konzerthaus. identitate unică. spun mulți. Johann Strauss. la tavernele Heuriger. Donauwalzer a compoziții unice.RITMURILE VIENEI Visul unei Nopți de Vară: concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn. FOTO: WIENTOURISMUS/ RICHARD SCHUSTER oameni savurează live muzică devenit imnul neoficial al A 150-a aniversare a val. Odată eară de seară. În paralel. La celebrarea celei de-a Orchestra Filarmonicii din Schönbrunn. tra Filarmonicii din Viena e muzicale obligatorii în itinerarele majorității Cei interesați de viața și gasse 3.at muzical al capitalei oriunde turiștilor. în clădirea clarinete. la Strauss în districtul 9. 16 feb. Viena aniversează la turnee internaționale și Statuia aurită a lui Johann transmisiuni live. Muzeul Dinastiei garantat la public. compozitorul Otto Nicolai. care are ale orașului. piesă de bază a 2017. printre numeroasele baluri. analizează istoria vienezi. Viena e aclamată drept wienerphilharmoniker. so blau” mentele interpreților sunt făcute special pentru ei.

Corul Vienez de deschisă și pentru fete). Zubin Mehta. alături de sediul corului din Universitatea e în lumina districtul 2. În niciun alt oraș al lumii nu au trăit atâția compozitori celebri: Mozart.? circa 120 de scene În Viena au loc anual dedicate muzicii și peste 15. clădirea pentru reflectoarelor la mai multe „muzică și teatru” oferă o Înființată în 1817.000 de con- teatrului din Viena. fără întrerupere. 107 programe de studiu.000 de vizitatori. Băieți – Sala MuTh interpretează un program teatru și film.000 de studenți din pop până la operă pentru Austria și restul lumii. de la grădiniță până la mai mari și mai respectate 1. Alfred pe scena sălii MuTh din Brendel. Univer. V I E NA 19 . vârsta liceului (școala este universități de arte ale www. 1020 Gustav Mahler. 1030 Viena. https:// Corul Vienez de Băieți există.FOTO: WIENTOURISMUS/ RICHARD SCHUSTER (VIORI). ÖSTERREICH WERBUNG/VIENNASLIDE („KONZERTHAUS“) Exclusiv în Viena: 450 de baluri pe an. Beethoven. cu peste toate. certe de toate mărimile și genurile. Concertul unei Nopți de Vară din Grădinile Schönbrunn atrage circa 100. Mahler.. Membrii (mdw) este una dintre cele Anton-von-Webern-Platz săi.at Gulda. familia Strauss. Distribuită în împlinește 5 ani clasic cu câte puțin din 24 de institute. ÖSTERREICH WERBUNG/ LAMMERHUBER (CORUL VIENEZ DE BĂIEȚI). muzică. spectacolului.at din anul 1498. acustică excelentă pentru sitatea de Muzică și Arte când își sărbătorește a un public de maximum ale Spectacolului din Viena 200-a aniversare. 15. Friedrich 2012 a apărut regulat Viena. iar din Am Augartenspitz 1. absolvenți ai săi se numără capela Hofburg.muth. 400 de persoane.000 de concerte anual – de diverse genuri și mărimi.. Konzerthaus este doar una dintre cele Știați că.mdw. Claudio Abbado Augarten.000 de ore de magie pe ringul de dans. evenimente din 2017. Haydn. iunie îl puteți asculta la MuTh – Sala de concerte Printre cei mai cunoscuți slujba de duminică din a Corului Vienez de Băieți. www.ac. Este cel mai vechi din lume. Schubert etc. Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena este urmărit de 50 de milioane de telespec- tatori din 90 de țări. însumând 2. WIENTOURISMUS/ PETER RIGAUD (BALUL OPEREI DIN VIENA). de la muzica lumii și 3. oferă Din septembrie până în copii. Aflată chiar mdw la cota 200 și Angelika Kirchschlager.

Wasfia va îngheța. e pe Instagram. nivelul de indestructibil. spune de a urca în patru ani (și încălziți o baterie alunecați și să vă va fi ridicat și vă veți Nazreen. ați ajuns până în înalte de pe fiecare să nu ratați niciun tru purificarea apei vârf. Încercați recomandările următoare pentru o ascensiune reușită pe Kilimanjaro. . un aparat foto mic. și sunt esențiale avea o ventilație „Muntele este ploratoare Nat Geo. care să reziste la pentru coborârea mai bună. și în pole”. —Alexandra E. tânără ex. veți încet”. cele mai buzunar interior) ca Folosiți tablete pen. În 2015. bateria telefonului vă vor ajuta să vă puțin deschis.GHIDUL EXPLORATORULUI KILIMANJARO Patru 1 2 3 4 sfaturi la Camera Bagaj Aerisire Nu vă grăbiți pregătită obligatoriu Dacă dormiți cu Țineți minte mantra înălțime Pe vreme rece. viața și-a încheiat planul temperaturi scăzute de pe vârf fără să oxigen din organism noastră nu”. din Tanzania. trezire. simți mai bine la niciodată că. fiindcă nu necesită aptitudini tehnice și nici an- trenament. Petri K_BOONNITROD/SHUTTERSTOCK Arbori uriaşi Dendrosenecio. în swahili. accesibile. dacă vârfuri. ați făcut doar continent. Nazreen.” jaro. pe drumul spre vârful Muntelui Kilimanjaro. cu apă proaspătă de unul dintre cele mai pe drum. Pregătiți susțineți greutatea față și în spate. sau „Încet. Kiliman. răsărit bun de pus pentru a vă hidrata jumătate de drum. „Nu uitați pe toate cele șapte de rezervă într-un rostogoliți până jos. Bețele de drumeție fermoarul cortului alpinistului: „Pole.

marieclaire.ro O revistă editată de . THINK Smart LOOK Amazing LUNAR LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI. www.

22 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .Copacul din care se va confecţiona PHOTO CREDIT o piesă tradiţională vestimentară e studiat cu atenţie înainte de a fi doborât.

Acas` la OAMENII-FLORI din Indonezia ÎNSEMNĂRI DESPRE O LUME EVANESCENTĂ TEXT ȘI FOTO: COSTAS DUMITRESCU PHOTO CREDIT OA M E N I I -F L O R I D I N I N D O N E ZI A 23 23 .

fără să sfideze privitorul. După o scurtă plimbare Insula Siberut este printre cocotieri. în mijlocul junglei. Satisfacția s-a cam diminuat după două că ducea turiști aventuroși în jungla ecuatorială. călătoreau și localnici. A lucrat contabil într-o bancă și a părăsit aveam cu ce să ne deplasăm la bărcuța care urma să ne ducă serviciul pentru că nu mai suportase să stea închis între patru prin junglă la destinație. canalele îmi aduceau aminte de Delta pereți. și Awang nu își pătruns până la piele. În anii din urmă a devenit cunoscut în zonă pentru a pădurii ecuatoriale.Oceanul era halucinant de lini[tit. cățărat pe un soi de tuk-tuk local. diferite părți ale corpului. care locuia mai adânc în pădure. o dată dus și o dată întors. Awang a revenit victorios în scurt timp. Apoi. cu v`l`tuci și femei cu trupuri atletice și piele bron- zată. mâncând sago și vânând maimuțe cu săgeți otrăvite. până și peștii zburători. aștepta o pirogă cioplită dintr-un singur buștean. doar că vegetația era mai abundentă. mai vedeai la 2 m în jur. povestea. Vremea era fru- cat de oraș. de la glezne până la urechi. sat lungit pe 3-4 km. parte a Insulelor Mentawai. Sumatra de Vest. am coborât pe un debarcader negru. în ciuda celor 60 de ani care păreau că nu îl împovărează minuscul. de betoane și forfotă. cu care am plutit către interio- rul junglei. spe. s-a dezlănțuit o ploaie prin care nu plus. de haine semnate și uzanțe moasă și urma o plimbare de vreo 3 ore prin vegetația luxuriantă sociale. noroc că era caldă și nu bătea vântul. care e rapid sufo. și nu australieni care mergeau în căutarea va- pe mare. un fel de motoretă cu remorcă în care ne-am înghesuit care cum am putut printre bagaje. PHOTO CREDIT Micul vas de viteză mergea în Insulele Mentawai de două Următoarea oră am parcurs-o într-o ploaie torențială care m-a ori pe săptămână. de nu mai simțeam că am spate indigenilor și ce anume trebuie să cari cu tine în pădure. Știe limba ore de stat cu genunchii la gură. O parte din poporul florilor. malurile sunt am ajuns la locul de îmbarcare. În și picioare. iar în rest. E genul de om pe care îl cunosc bine. DRUMUL PRIN HĂȚIȘURILE JUNGLEI Awang. așa cum sunt numiți. ticsit de oameni cu bagaje și polițiști înarmați. Mare parte din ei erau brazilieni și câțiva Aveam senzația că ambarcațiunea rapidă zboară prin cer. a reușit să își păstreze modul de viață. pluteau 70-80 m. o casă de bambus locuită de băștinași. Insula Siberut. Asemănarea era perfectă. arbori de cacao. permitea vreo greșeală care ar fi putut pune viața cuiva în pericol. încă vreo două până la destinația finală. era scund și uscățiv. din senin. În cele din urmă am 24 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . cu părul La prima oprire în Insula Siberut. gătește el. Dunării. Acolo ne pline de vegetaţie. Tatuaje colorate le ornamentau de nori albi-gri rev`rsa]i. banani- mărginită în sud de un eri și încă o mulțime de copaci exotici. Populația indigenă mentawai locuiește de milenii adâncimi- le junglei și a reușit. lurilor perfecte pentru surfing. Pe lângă excentricii surferi mai riați de navă. Nu putea sta liniștit nici când mânca. în ciuda eforturilor lui Suharto de omogenizare a populației indoneziene. să își păstreze tradițiile ancestrale. Ghidul deloc. ca niște creaturi ale văzduhului. construindu-și umas-u- rile din bambus. gesticula s-a dus la secția de poliție să ne înregistreze și să se asigure că și se mișca întruna. Odată ce am părăsit satul. Stăteam forma o oglind` perfect` în care se împreună pe puntea din spate a vasului și admiram în tăcere un grup de bărbați reflecta cerul albastru. pentru a fi sigur că nu i se îmbolnăvesc turiștii. în ciuda pelerinei. în căutarea unui modest profit obținut Părăsisem Padangul cu o oră în urmă și mai aveam de parcurs în urma comercializării la scară mică a nucilor de cocos. ghidul care ne însoțea.

Băștinașii nu se dezlipeau de sacrificate și le roagă să nu deranjeze armonia cu vibrația celor- macetă. Încăperea centrală. iar craniile porcilor și ale altor animale domestice de cocos. găzduiește coșuri din nuiele împletite ce conțin Locul de debarcare era abrupt și alunecos. legat de a-și fixa în spate sacii de rafie plini cu proviziile aduse de noi. kerei şi soţia sa. Craniile maimuțelor și ale altor animale sălbatice drum prin junglă și o foloseau la majoritatea activităților zil. Ploaia nu înceta. spațiu în care sunt expuse trofee de vânătoare. cu flori în păr.7 m deasupra solului. primul contact pui de găină și e mărginită de bănci de lemn unde gazdele și cu solul junglei ecuatoriale. sunt aranjate în așa fel încât să privească spre jungla din care nice. orice creatură vie. Își croiau lalte suflete. Au mai făcut când cineva vrea să scuipe sau să arunce resturi de mâncare rapid două bretele din liane împletite pe care le-au folosit pentru porcilor de sub casă. așa cum mai văzusem în multe locuri în dreptul lor. Ne-au confecționat rapid niște toiege groase și lungi sunt îndreptate către interior. așa că am decis să învelim vibrații în lume care se armonizează cu toate celelalte vibrații rucsacii în saci de plastic și să plecăm mai departe către locuința universale. eșuate de a urca la mal. scufundați în mâl până peste jumătatea gambei. Pe un stâlp stătea rezemată o găsește osuarul. flintă veche cu țeavă de bronz. remarcat un mic șopron din bambus pe malul stâng al apei. După câteva minute de încercări cei care poposesc pe acolo stau de povești. cu mici crestături din 30-40 cm pe post de trepte. De aceea vânătorii și pescarii mulțumesc animalelor noastră pentru următoarele zile.Îmbrăcați în straie tradiţionale. În centrul casei se 2 m și abia încăpeam toți sub el. Acoperișul măsura aproximativ depozit pentru lemne de foc și alimente. plantă sau obiect emite o asemenea piesă. Este împărțită în trei încăperi. Apa buri gigantice. La 30 m de casă era un mic canal. Prima. sub STĂPÂNII UMAS-ULUI care stăteau ghemuiți doi aborigeni semi-goi care ne priveau Locuința umas e un soi de longhouse înălțată pe piloni la dezinteresați și mai aruncau câte o nuia pe foc. de la curățatul scoarței de copac până la spartul nucilor au venit. este locul în care se țin ceremoniile și ritualurile au coborât să ne ajute să urcăm râpa cu tot cu bagajele pe care șamanice care pot dura mai multe zile.5-1. motiv pentru care OA M E N I I -F L O R I D I N I N D O N E ZI A 25 . cei doi s-au urnit cu greu de lângă foc și tenganuma. era prea scăzută să ajungi cu barca până acolo. legat piroga de un ciot ieșit din apă. construcție prin câțiva arbori subțiri prinși unul în continuarea Printr-o ploaie diluviană am pornit printre copaci uriași și ier. către inima casei… care s-au dovedit de un ajutor neprețuit prin noroiul gros și de Scândurile pe care calci nu sunt fixate și sunt mutate atunci adâncimi variate pe care trebuia să îl străbatem. Numai la muzeu mai văzusem Pentru mentawai. a sărit cu lejeritate pe marginea mocirloasă și a din Asia de Sud-Est. parang era prelungirea naturală a mâinii. iar a treia e un fel de le-am luat cu noi în pădure. după obicei. Barcagiul a oprit 1. întâmpină oaspeţii. celuilalt. kakareat.

porci. ceva între mere și piersici. iar toate s-a explicat că dimineața. Atâtea animale la un loc. Focul ardea permanent în cele două vetre și lămpi cu sarea și ascund eventualele lipitori. noastră avea un nepot de însurat și pentru a-i cumpăra nevastă Dintre toți. Se cățărau în copaci cu o după cum aveam să aflu. micuții trebuie să deprindă văzusem atâtea animale și am întrebat de unde au apărut. Nike. Cum școală nu există. cu săgeți otrăvitoare.am venit prin junglă. În cursul zilei nu volte rapid. da naștere diverselor boli de piele. 26 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . kerei. iar cocoșii cântau întruna de parcă era copac. porcii întorși din junglă. împiedică depla. Le-a așezat cu grijă într-un loc sub agilitate și o viteză uimitoare. Când apa era crescută ajungeai cu piroga până pe prispă. datorită fizicului de mâl. Mi rapid cunoștințele necesare supraviețuirii în junglă. de pământ plin cu furnici. după ce le dă de mâncare niște sago. scheletic. ceea ce îi face să se dez. roșii. VECINII DIN PĂDURE Următoarele ore le-am petrecut în interior. goliciunea fiind văzută ca un semn al păcatului. Pe Pe nesimțite. Șamanul este vindecător și vrăjitor. Copiii sunt crescuți de mici în contact strâns cu adulții. La umeri avea niște steluțe și pe gât o șopârlă gecko. identic. un băiețel și o fetiță de 5-6 ani culegeau niște fructe Avea același tatuaj ca și bătrânul. la alți șamani mentawai. apoi s-a așezat pe dușumeaua rară prin care se vedeau în șir gândindu-mă cum au putut să se dezvolte atât de rapid. Aveau o motricitate mult superioară copiilor cu el un arc lung. și sunetele junglei s-au făcut auzite. animalele. Era acoperit cu o bandă răsucită în jurul mijlocului. Atmosfera s-a destins tradiţională a oamenilor junglei. tricourile putrezesc și pot gaz aruncau pâlpâiri fremătătoare pe pereții întunecați. apoi mai jos de pectorali. Ne-au întâmpinat un șaman bătrân. Am dormit pe o salteluță subțirică de cu un corp atletic. deci era șaman la rândul său. Deși guvernul islamic a încercat să îi determine să își dimineață. Ropotul apăsător al ploii a încetat și a făcut loc unui concert extraordinar de ciripituri. purtând în jurul brâului tradiționala fâșie neopren direct pe scândurile tari. tatuat pe tot corpul într-un fel pe care l-am revăzut. suportat și făceau o hărmălaie de zile mari. speriat de ce pățise probabil altădată cu furnicile vestimentație. iar picioarele erau vopsite cu dungi paralele. alte două linii formau un semicerc ca un fel de decolteu desenat pe piele. îndeajuns de mari cât să încap și eu în ei. femei și bărbați. plantele și mineralele. Am stat și i-am urmărit minute acoperiș. porcii și găinile pleacă în junglă și se întorc seara la cină. apoi se scăldau în apa galbenă dar l-am numit vânătorul din prima clipă. dar la ei e dificil de aproximat vârsta. Gazda La asfințit au început să apară și alte fețe. În cele din urmă. Era descoperită în partea de sus și purta pantaloni scurți. găini. Toate desenele aveau încărcătură simbolică. Nu păreau să aibă nevoie de niciun fel de ajutor din extraordinar și a atitudinii mândre și permanent în gardă. și locuitorii pădurii nu au renunțat la singura variantă logică de a gonit câinele. schimbându-ne hainele ude leoarcă și privind la ploaia care nu se mai oprea. femeia casei a venit cu un bulgăre acopere pielea. Pantalonii lungi se usucă greu. Din dreptul bărbiei plecau două dungi paralele albastre până la umeri. canalului. iar în față. iar încălțările se umplu cu foșnet de frunze și clipocit de apă. verde fosforescent. ca să le câteva pisici și un câine răpciugos degajau un miros greu de copieze comportamentul și activitățile. câinele se ascundea după confecționată din partea fibroasă de sub scoarța unui anume mine să nu fie dat afară. ustensilele moderne şi-au făcut loc în bucătăria seară norii s-au spart și a ieșit soarele. Ea zâmbea întruna și părea obișnuită cu străinii. cel mai interesant mi s-a părut un bărbat în jur de îi trebuiau 20-30 de porci. învățăturile sunt transmise oral. cunoaște jungla. cel care are grijă de nevoile oamenilor și care menține armonia în casă. atârnat în capul unei nuiele lungi. de aceeași vârstă din zonele urbane. și soția sa. dar se diferențiau ușor de la un individ la altul. care îi acoperea organele genitale și se petrecea printre fese înapoi la brâu. pe malul noroi și îngreunează mersul și blochează contactul cu solul. în loc de ușă. trasate la vreo 2 cm până jos la glezne. Purta partea adulților. 40 de ani. mic de statură. nervoase. El era foarte slab. Noaptea a fost grea. Singur sau cu ajutorul spiritelor el poate vindeca sau îmblânzi boala. E și patriarhul clanului. Într-un copac. neacoperită în niciun fel. aproape cât înălțimea sa. o deschidere mare de vreo 3 m. În loc de ferestre erau niște spații goale.

Copiii învață de foarte devreme deprinderile ce le vor fi de folos pentru a supravieţui în jungla ecuatorială. Femei mentawai confecţionează fuste din frunze de bananier despicate cu măiestrie din aproape în aproape. OA M E N I I -F L O FERBRUA I D I N RY/M I N D OANRC H A2 0 1 727 E ZI 27 .

Auzeam foșnetele frunzelor și cântatul păsărilor îngesuiți în jurul omului. bărbat de peste confecționate și le-au așezat la brâu. Vânătorul. CUM SĂ TRĂIEȘTI FĂRĂ BANI zona șoldului pentru a-i sparge oasele și a-l împiedica să fugă. tânărul şaman urmăreşte în linişte. s-a învârtit puțin în jurul lui. în lată de bananier împăturită. căpătați Am mers mai departe prin vegetația explozivă și aveam un de prin sat. Drumul de întoarcere a fost prilej În mod tradițional. 30 de ani. coaptă pe foc într-un băț de bambus ca un tub. încet. zdrobită și filtrată. Metroxylon sago desfășoară o zi obișnuită. Câteva au trasat cu macetele niște dreptunghiuri lungi de 2 m în scorța segmente din trunchiul gros de 40-50 cm erau răspândite pe copacului. scufundat în noroi și fără să văd decât la câțiva la apă până la casă. unde îi arunca la porcii care guițau frenetic. . să vedem cum se arbori sago. A doua oprire a fost în zona cu am plecat cu bătrânul și vânătorul în junglă. la prima licărire de lumină toată casa era în picioare. au desprins coaja și au pus-o deoparte. pen. se s-au așezat pe vine. cu vegetație puțin mai rară. din trei lovituri a retezat copacul înalt de 6-7 m. moale și spongioasă. fără tatuaje și îmbrăcat cu pantaloni de stofă. dar un nod din gât nu îmi dădea pace. Cei doi făină care. se ascun- altul au început să izbească materialul obținut anterior până deau în arborele putrezit. Carnea de înalt și de vreo 10 cm în diametru. arborele vieții. jos și lăsate la fermentat. am ajuns într-o zonă pentru tatuaje.28 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 ploaia apăsătoare. în special porci mistreți. Model prin noroi pe alocuri până la genunchi. A doua zi. din interiorul umas- ului. dar nu vedeam nimic. După ce au terminat operațiunea au împăturit cu grijă fâșiile Ploua mărunt și unul dintre copiii șamanului. pescuitul în apele râurilor mici este îndeletnicirea femeilor în cultura oamenilor-flori. bază nutrițională și material de construcții. pe lângă macete. Pentru băștinași era o delicatesă de la a devenit moale ca o țesătură. devine o brusc. După vreo oră și jumătate de mers e unul dintre elementele centrale în cultura mentawai. Bărbații scormoneau cu macetele și Au îndepărtat scoarța păstrând stratul dintre corpul copacului cu unghiile în trupul moale și miros puternic de fermentație ne și coajă. bâte de cricket puțin mai scurte și erau confecționate dintr-un Mi-au oferit și mie. metri în față. hrănește animale și botezasem pe cel mai tânăr. unde au ochit un arbore destul copacul e vital pentru supraviețuirea triburilor în junglă. apoi oameni deopotrivă. Măcinată. Loveau animalul. căra cu spinarea butuci de sago despicați în patru de sentiment ciudat. Zeci de tamaras. pe care l-au așezat pe un trunchi răsturnat. Le foloseau. Apoi. cum îl numesc ei. unul de o parte și celălalt de cealaltă parte și transformă într-un fel de pâine elastică și compactă. Preț lemn extrem de greu și dur. Noi am mâncat nelipsita omletă și din jur. larve mari și grase. Căzut pe gânduri. Uneltele folosite arătau ca niște care nu se puteau abține și au aruncat degrabă câteva vii pe gât. după cum îl albă a trunchiului. Unul lângă asalta simțurile. de 20-30 de minute au adunat larvele suculente într-o frunză tru vânătoare.

Vânătorul şi şamanul bătrân lovesc cu bâtele de lemn materialul fibros din care se confecţionează veşmintele (deasupra). ce se găsesc în corpul putrezit al copacilor sago (stânga). Una dintre delicatesele bucătăriei locale o reprezintă larvele uriaşe. OA M E N I I -F L O R I D I N I N DPATAG ANIA29 29 O N E ZIO . tamaras.

30 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .

apoi șamanul unge vârfurile săgeților cu o pensulă mi. curenți năvalnici. pentru apărare tinuă să se stingă. femeile cu dinți piliți pescuiseră câțiva peștișori de mai adânc în pădure și au continuat să își înalțe umas-urile un deget și o duzină de creveți microscopici. XX-lea până la eforturile sălbatice de asimilare ale lui Suharto Totul e diferit aici. Cultura oamenilor- flori este pe cale de dispariție. purtând flori Mica societate a oamenilor-flori este pe calea spre extincție. Recoltează sago. Kerei. pentru a păstra armonia lumii la asaltul misiunilor evanghelice din prima parte a secolului al și a spiritelor care o populează. ajută. apoi sunt zdrobite într-o presă au fost transformați în produse de marketing de agențiile de de lemn. Astăzi. grupuri de mentawai continuă să perpetueze modul de viață pe care l-au moștenit de la străbuni. De de hibiscus în păr și la urechi. Neurotoxina poate și refuză ritualul dureros al tatuajului. culeg și CALEA SPRE VIITOR vânează zilnic pentru hrană.Arborele de sago este sigilat cu prăjini rezistente şi lungi pentru a nu fi consumat de porcii liberi din pădure (stânga). câteva prin foc își păstrează toxicitatea. obligați să se închine la Allah sau Fecioarei Maria. Turismul nu omai și respectă ritualuri precise. indigenii știu că jungla e sursa de viață din anii 1970. Pentru a supraviețui în junglă. Kerei a împărțit departe de controlul indonezian. Plantele sunt tăiate și periferia lumii noastre globalizate. Șamanul singur e responsabil pentru producerea insula să devină bucătari în pensiuni turistice. de reflecție asupra vieții în altă formă decât cea cunoscută nouă. cultura Mentawai con- pregătesc săgețile. timp ce unii au fost închiși în orașele de beton ale guvernului și nu taie o crenguță care le stă în cale și nu se împotrivesc naturii. Deși insula rămâne destul de bine conservată și departe Pentru a crea fatala mixtură. rădăcini de laingi și treba și rămurele de urat. băștinașii nu au încetat să își apere identitatea. Zeama neagră rezultată e colectată într-o nucă de turism dornice să își diferențieze produsele de alte mii de con- cocos. încât și după ce este trecută În ciuda schimbărilor inevitabile și zdrobitoare. Cântă și dansează. Tinerii întorc spatele practicilor ancestrale și vânătoare se bazează pe această armă. Viaţa modernă se insinuează pas cu pas la marginea junglei cândva impenetrabile (deasupra). interzise femeilor și copiilor. kerei caută în pădure coajă și de rutele turistice obișnuite. Otrava e atât de puternică. alții mai rebeli au intrat Acasă. să își acopere sunt una cu ea… sau să își șteargă tatuajele sălbatice. În pentru ei și o respectă. celebra otravă cu care își și religioasă s-a diminuat considerabil. OA M E N I I -F L O R I D I N I N D O N E ZI A 31 . cuță. aventurieri dornici de contactul cu vestigiile vieții sălbatice la cunoscută ca planta peștelui-otrăvitor. Niciodată nu rănesc un arbore fără temei. deși presiunea politică ordine și s-a apucat de preparat omai. mănâncă orez în loc de doborî un mistreț în câteva minute prin paralizia mușchilor sago și privesc orizontul oceanului. mărunțite într-o ordine precisă. în ultimii ani atrage tot mai mulți frunze de raggi. Cei mai îndrăzneți părăsesc respiratori. mândri șamani odată.

se ridică din mozaicul aerian al Barcelonei.Turlele catedralei Sagrada Família. creată de Gaudí. .

TEXT: MICKEY RAPKIN FOTO: DINA LITOVSKY ZO O M . JOCUL EVADĂRII Un sprint „loco” prin capitala catalană: 72 de ore de tapas. rumba și magie Gaudí.

Apoi. în capitala Cataloniei. LA NOVA Picasso ESQUERRA (Pont: Dacă cumpărați biletele CARRER DE DE L'EIXAMPLE FERLANDINA Satan’s El Born Cal Pep online. vermut dulce. secesiunea faceți o escală de modă veche la Quimet & Quimet.” Noi.” Facem pariu? Sau LA DRETA Casa Bonay nu. puternic mesaj politic. o impunătoare simfonie GRASSOT FAMÍLIA neterminată. AVIN EL FORT Casa Mila PIENC Un afiș marchează progresul. o capcană pentru turiști. Z I UA U N U Bon día! PRÂNZ Păhărelul de la amiază Barcelonezii încep prânzul cu un aperitivo local. și merge perfect cu măslinele picante. dar turla centrală este L ONA DEL POBLENOU încă în lucru. vermutul casei ale Barcelonei. S-ar putea să aibă o contribuție și canapé-urile delicioase cu sardine. cu vitralii nesfârșite și un Casa Batll´o B A R C E L O N A LA VILA OLÍMPICA spațiu vast susținut de bolțile Arc de Triomf DEL POBLENOU Nømad Coffee parabolice ale lui Gaudí. AVINGUDA MERIDIANA și Sant Jeroni EUROPA CAN BAR�O PARK GÜELL EL GUINARD�O OCEANUL ATLANTIC SPANIA Complex divin LA SALUT EL CAMP La nord veți vedea turlele de EL BAIX DE L'ARPA AFRICA GUINARD�O DEL CLOT la Sagrada Família a lui Gaudí. Ritualul are chiar și propoziția lui consacrată: Fem El Raval.ORG/COPYRIGHT EL CLOT spre deosebire de majoritatea. un bar dintr-un fost garaj. Când întreb echipa mamă- bateriile cu o café amb llet.m. care. vă puteți alege ora vizitei. de mai 9:43 a. Mă iau după localnici și îmi încarc tapas minuscul din cartierul Poble Sec. Cómo se dice Brexit? de nezdruncinat: „Nosotras. cum se numește în catalană cafeaua fiică de la tejghea ce îl face așa de popular. Dar să nu vă așteptați la ceva gen culturală.) Morro Fi Coffee Corner Paradiso Gipsy Lou Mercat de la Basílica de Santa Boqueria Maria del Mar EL RAVAL EL G�OTIC LA Ma r ea R AM SANT ANTONI LA BARCELONETA Med i ter a n` BL HOSTAFRANCS Tickets A Placa d’Espanya AVINGUDA DEL PARAL·LEL OCEANUL Quimet y Quimet ATLANTIC FRAN}A EL POBLE SEC LA FONT B-10 Barcelona IA DE LA PORTUGAL Madrid GUATLLA SPANIA P ARC DE MO N TJ UÏC Estadi Olímpic 300 km 0. El Raval este plin de opere de artă stradală cu e dulce. și spre Nomad. Biserica e amețitor de frumoasă DE L'EIXAMPLE Dry Martini B-10 și așa. cea mai bună din noile mini-cafenele vișinata bunicii. A DIAG GUD Spania. Ca să nu L'ANTIGA ESQUERRA Lab & Shop mai vorbim despre lumina difuză – DE L'EIXAMPLE SANT PERE.m. are garguie supra- Casa Vicens VILA I GR�ACIA NOVA La Sagrada realiste ce te privesc din turnulețele DE GR�ACIA Familia până la cer. CORP DE LITERĂ ȘI ILUSTRAȚII: KEVIN CANTRELL. GALVANY (La Pedrera) „Obiectiv: 2026. EL PUTGET I FARR�O își depășește chiar și faima. EL CAMP D'EN LA SAGRADA Clădirea. care trece printr-o renaștere vermut – „Hai să bem un vermut”. Classic Sail Catalana Museu I LA RIBERA Barcelona Nu fiți timizi. Palau de la M´usica SANTA CATERINA condiții ideale ca să faceți un selfie. SANT GERVASI . DATE CARTOGRAFICE: © OPEN STREETMAP CONTRIBUTORS. DISPONIBILĂ SUB LICENȚA OPEN DATABASE: WWW. fiica răspunde cu un calm cu lapte. Construcția a început EL PARC I LA LLACUNA EL POBLENOU în 1882. Ca la multe lucruri din PRIMELE PAGINI: DMITRY MOISEENKO/AIRPANO LLC.5 km 34 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . Spuneți-i „filtru divin”. ritmul de lucru e relaxat.OPENSTREETMAP. De-abia am venit de la aeroport și mă îndrept spre bine de un secol. aici. Spre Mănăstirea Maria de Montserrat 2:15 p. NG MAPS. un local de este o temă constantă. dar nu înecăcios. La Morro Fi. cartier odinioară dubios.

un hotel unde mâncare al finețurilor alcoolice din Barcelona. Daţi-vă check-in la Casa Bonay. că s-ar putea hipsterescul Satan’s Coffee Corner. La câțiva pași de Cal Pep se află Paradiso.m. Spuneți-i chelnerului cât vreți să cheltuiți și somn. vechiul e nou. BA RC E L O NA 35 . În spatele ei se află cel mai nou templu 4:20 p.m. Încerc să trag un pui de face operații pe tejghea. unde se fum. beau o bere locală. Scoicile navajas sunt gătite perfect. Adică da. Vintage 11:17 p. dar sufletul i-a rămas intact. un cartier odinioară în care baristas prepară cocktailuri liniștit.m. Înfiorător de bun. Estrella Damm. Cal cată. în stânga lor e o Născut pentru ușă mare. de cameră frigorifică. ale cartierului istoric Born. așa că urc la barul de pe acoperiș să admirați cum se perindă farfuriile. Intrați și ignorați-i pe cei doi care fac sendvișuri. din Dreta de l’Eixample. Secret bine păzit în vogă 8:12 p. află catedrala gotică din secolul al XIV-lea Santa Maria del Mar. ca și podelele cu gresie mozai. În hol se află o mini-librărie (observaţi ediţiile vintage Pep are doar 21 de taburete și e ale romanelor lui Aldous Huxley) și se servește cafea de la atât de bine luminat. Bonay e amestecul perfect de În 20 de minute de mers lejer ca Great Gatsby – un amestec de ajungeți la Cal Pep. mai merge una. dar acum efervescent. Clădirea din 1869 a fost reno. Iluminare sacră: Razele se revarsă prin vitralii în interiorul spațios al catedralei. tapas cuibărit pe străduțele înguste de sticlă în care se suflă un nor de vată în 2015 de firma de design Studio Tack din Brooklyn. care servește sendvișuri. un local cu amaro și whisky servit sub o cupolă improvizaţie și succes sigur. dar nu reușesc.

Un cuplu fură un beso în vechiul Barri Gòtic. PHOTO CREDIT Fructe de mare proaspete pe o paella. .

.

2:11 p. rog pe Oscar Bardaji. dar cine sunt eu să o judec? Pelerinii veniți la abația Montserrat ating o statuie a apărătoarei Cataloniei. așa că încep să mă răzgândesc. Amatorii se abație. sau Madona Neagră. presărat cu formațiuni stâncoase 8:30 a. Burta un sanctuar din secolul al XI-lea cuibărit în coasta lanţului Episcopului) și au inspirat operele celebre ale lui Gaudí.m. unduitoare care și-au atras diverse porecle (Elefantul. Cataloniei terestre. Serios. un vârf de peste 6. dar sunt destul de sigur că a spus: „În ziua de după ce se celebrul cor de 50 de băieți care trăiesc și studiază aici și cântă vede un OZN aici. Ascult emoționantul El Virolai.m.400 m. Spaniola mea e medi. Se pare că în istorie există mereu un strop de telenovelă.T. pentru public de luni până vineri. unde ghidul Ricard Fernández ne spune că odinioară spune că ar fi fost ascuns Sfântul Graal. Înălțimi ambițioase Deasupra abației se înalță Sant Jeroni. să-mi vorbească despre fenomenele extra.Z I UA D O I O zi haihui 10:12 a. în robe care amintesc de Harry Potter.m.. o statuie a Fecioarei de la Montserrat.COM NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA RĂ 20 17 .) Când îl 1 p. directorul de presă al abaţiei. Montserrat e munții erau locuiți de sihaștri – până când s-au certat cu călugării de la mai cunoscută pentru apariţiile OZN-urilor.m. Dar acum sigur cred în armonie. imn închinat Fecioarei de la Montserrat. care conduce Vocea și postul de radio. Sunt un cinic. (YouTube-ul e plin de clipuri cu presupuse activităţi extraterestre. Până mă apropii de destinație și văd o femeie în vârstă cum sărută panoul de sticlă din fața statuii. unde se până sus. ale cărui tonuri se răsfrâng din bolțile de deasupra. la 56 km nord-vest de Barcelona. se zice. întotdeauna găsim multe doze de bere goale”. A fost vopsită în negru la un moment dat și nu i s-au mai redat culorile originale. ocră. 38 38 NAT GEO TRAVE L . Nu știu ce a adus-o aici. Maria. Pe față îi curg lacrimi adevărate.m. În prezent. Maria Stau la coadă să văd cea mai celebră rezidentă a abației. În Dumnezeu nu știu dacă cred. la 1 p. Mă scobor la abație la timp ca să ascult Escolania de Montserrat. Iau funicularul muntos Montserrat. îmi explică cu oarecare greutate. Iau microbuzul spre abaţia Santa Maria de Montserrat. Se așteaptă cel puțin o oră. Madona Neagră. adună pe data de 11 a fiecărei luni să-l vadă pe E.

Apoi închideți ochii și ascultați. Albert. la 6:30. Catalonia e o Mecca a gastronomiei moleculare. parcă decorată de Willy Wonka. lui chef Ferran Adrià. Absorbiți totul.m. când distracţia începe cu la chitare spaniole.m. rezervarea mea. Celebrul său elBulli Cu stomacul plin. E aproape imposibil să găsești un Barcelona 4 Guitars (doi bărbați loc acolo. 4 Guitars băut. Veniţi. Savurez cel mai bun cocktail Manhattan din câte am 6:30 p. unde aproape de Plaça d’Espanya. un bar de tapas cu 90 de locuri sală de concerte și capodoperă Art Nouveau veche de un secol. Cine a spus că s-a închis în 2011. o Barca nu are secrete? au un succes nebun la Tickets. luminator enorm cu Desertul? Un lichi așezat pe un trandafir. mâncaţi și admiraţi. urmată de un atracție e clădirea – scară uriașă nigiri interpretat trăsnit – vânătă afumată pe pat de bezea. post de accent. Palau de la Música Catalana. cu o balustradă de alamă pe 9 p. apoi trec în lounge-ul barului – un depozit încăpător transformat în mulţumită. de Jaume Plensa. Cum să mă plâng. mă îndrept spre steakhouse de lux. în parte. stă în fața Palau de la Música Catalana. un cap supradimensionat. Repertoriul e încântător. dar adevărata o „măslină lichidă” care îmi explodează în gură. se numește „prânz” în Spania. BA RC E L O NA 39 . Carmela. dar creatorul. de marmură. împreună cu fratele lui. și două femei) cântă Ceaikovski Dar nu mă plâng. Băuturile sunt amestecate într-o cameră perfect decorată – lambriuri nesfârșite de lemn. servit într-o încăpere vitralii pe plafon. Aur MIEZUL NOPȚII Oaza curat Beau un păhărel înainte de culcare la Dry Martini.

PHOTO CREDIT . cuibărită în coasta muntelui de la 1025. se spune că ar fi fost ascuns Sfântul Graal.În abația Montserrat.

.

o omletă spaniolă și crema catalana.000 de opere. unde vom învăţa să Am rezervat o plimbare la apus cu Classic Sail. Rumba. chef la BCN Kitchen – un „espacio gastronómico” ce oferă cursuri de gătit – scoate grupul de 10 persoane la cumpărături. am albastru a Mediteranei. Mie gazpacho-ul îmi iese fad. Cântă Nada dura para siempre (Nimic nu durează la nesfârșit).m. de femeie pe tocuri.m. Interpreta.” Serrano e scurt și îndesat. Queralt Lahoz. un duo interpretă-cantautor (stânga) de rumba catalana. ce datează cică din 1217. Rândurile nesfârșite sunt pline de brânză. Brun ne învaţă să deosebim un jamón ibérico de un jamón serrano. Dar desertul e delicios. mă târăsc la un curs de gastronomie în a pictat 58 de tablouri ca să și-o scoată din cap. poartă o rochie neagră simplă. un „bar cooltural” înghesuit pe Carrer de Ferlandina nr. Mahmur. în anii ’50. bella. Bine. cea mai mare piaţă din Barcelona. încât 10:30 a. dar am uitat ceapa. la doar câteva străzi depărtare. Chiar dacă m-a cam furat entuziasmul la flambat și l-am ars. în șapte ore iau avionul spre casă. din câte se spune. Alvaro Brun. 55. pentru ingrediente. Adios.CO M NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .m. „Jamón ibérico e de forma unui picior frumos 6:30 p. Deși îmi doresc ca seara asta să dureze la nesfârșit. Știu ce vrea să spună. esența vieții Dau peste Gipsy Lou. prin hala enormă. Picasso era atât de obsedat de Las Meninas. Îl urmăm pe Sus pânzele! Brun în bucătăria de la etajul trei al pieţei. 10:14 p.m. în Raval. dintr-o dată.Z I UA T R E I Jambonomie 1:12 p. inspirată de capodopera din 1656 a lui Velázquez. unde cântă De La Carmela. murmur. dar n-am de gând să ratez o ieșire pe apa de cristal spaniolă a cremei de zahăr ars. poate este facem gazpacho. alunecăm pe valuri – și. tocat vreo 50 de roșii. Întindem pânzele. 42 42 NAT GEO TRAVE L . flamenco și catalană care s-a născut. varianta super-turistic. conține peste 4. legume și carnicerías pline de carne. un amestec de muzică stradală țigănească. iar părul negru ondulat i se revarsă pe umeri. Nu ratați seria Las Meninas. care funcționează în cinci palate medievale adiacente. La Boqueria. Parada capodoperelor locală Museu Picasso. în spatele nostru se ridică orizontul Barcelonei.

firește. Fațada folosit. locuitori ai orașului: șapte specii spital.com Barceló Raval Clădirea impre- sionantă a hotelului.org adăpostesc secole de artă catalană. De la 98 $. fmirobcn. Casa Vicens. se află la câțiva pași de Muzeul de Artă Contemporană și celebra piață Boqueria. angajând arhitecți costisi- tori pentru noi locuințe. se spune. la șapte străzi de Casa Batlló a lui Gaudí și la nouă străzi de Casa Milà. localizarea excelentă aproape de catedrală și terasa de pe acoperiș – au fost Ernest Hemingway. care E o plăcere să mergi cu metroul arhitectul catalan Lluís Domènech barcelonez. cu turnul cilindric din sticlă și decorul contemporan premiat. rapid și ușor de i Montaner (care a proiectat și a creat extraordinarele Casa Batlló și Casa Milà. Câțiva l-au ales pe Gaudí. museunacional. aflat într-o clădire din secolul al XVIII-lea. vitralii și. Sophia Loren și Jean-Paul Sartre. hotelconstanza. grădini. o avere vânzând uniforme ambelor tabere și au început bijuterie Art Nouveau creată pe la ZBURĂTOARE URBANE începutul secolului al XX-lea de o cursă a înarmărilor proprie. barcelo.org case proiectate de Gaudí. prezent. În 2017 se va deschide pentru public una dintre primele santpaubarcelona. de la fresce romanice la monede și Sant Pau Spitalele vi se par La Primul Război Mondial. de artă. cu coarnele Galeriile clădirii cu cupolă lor colorate. BA RC E L O NA 43 . barcelonezul a locuit în hotel în anii 1960 și 1970. dă spre popularul cartier Eixample. populată de cana- pele albe și umbrele de soare. tavanul din sufragerie imită. centru cultural) sunt unite PHOTO CREDIT de tuneluri și decorate cu opere unduitor și acoperișul cu hornuri sculpturale izbitoare. Alți oaspeți notabili – atrași de camerele cu stil individual. gândite ca un de papagali care se simt ca acasă „oraș-grădină” pentru pacienți (în un sân de femeie. De la 130 $. colonhotelbarcelona.com CE VEDEM Fundația Joan Miró Dați-vă frâu liber imaginației când vedeți cele peste 250 de picturi și 150 de sculpturi ale unuia dintre cei mai celebri fii ai Barcelonei și îi urmăriți tranziția de la cubism la suprarea- Más Gaudí! lism. Casa Milà se distinge prin exteriorul în parcurile înverzite ale orașului. Nu uitați să admirați priveliștea de la etajul 11. Terasa de pe acoperiș. dar sub pământ nu veți Palau de la Música Catalana) ca model pentru un nou tip de scheletică a Casei Batlló i-a atras în curând porecla de putea vedea cei mai surprinzători „casa oaselor”. Printre cele mai celebre sunt Luceafărul unduitor și Siluete și Muzeul Național de Artă Catalană câine în fața soarelui.com Hotel Constanza Nuanțele de bej și de cafeniu ca pielea tăbăcită dau o senzație de liniște în hotelul modern. Pavilioanele.cat neinteresante? Vizitați acest sit din Patrimoniul Mondial. Ce-i mai bun Deghizare artistică: Gaudí a camuflat în Barcelona scările și hornurile de pe Casa Milà cu structuri sculpturale. UNDE DORMIM Hotel Colón Barcelona Fanii artistului catalan Joan Miró îi vor simți spiritul aici. catalanii bogați au făcut mobilă. De la 90 $.

.

Text: Kimberley Lovato Anse Source d’Argent. din Oceanul Indian. PL AJ E F I E R B I NȚI SOARE NISIP SPLENDOARE Perfecțiune la granița dintre uscat și apă Dacă întrebați marii amatori de plajă care e peticul lor preferat de nisip scăldat de valuri. răspunsurile vor fi schimbătoare ca marea. De la semiluni perlate presărate cu scoici la gol- furi de turcoaz unde mișună pești în toate culorile curcubeului. mări și lacuri. 45 . de destinație de vis pentru iubitorii de plaje. contribuie la reputația Insulelor Seychelles. Din fericire. deci se găsesc pla- je chiar și pentru cei mai mofturoși. planeta e acoperită de oceane. Iată. niciuna nu e ca alta. cu bolovanii ei ușor de recunoscut. totuși. erodați de apă. câteva dintre cele mai bune.

AITUTAKI. PHOTO CREDIT 46 NAT GEO TR AVE L . se află o căsuță poștală solitară. în dialectul maori local.CO M . CAMBODGIA Lazy Dacă apele cristaline. și din destinație. visurile. atmosfera de paradis al naufragiaților e atât de palpa- bilă. dorințele și orice altceva le încălzește sufletul. CAROLINA DE NORD Sunset La capătul vestic al acestei plaje izolate. încât a atras emisiunea de mare succes Survivor în atolul cu 15 insule. la aproape 2 km de punctul de acces. Taouae- tai. Singurătate pentru suflet Acolo unde deconectarea de la griji și conectarea la spiritul local fac parte și din călătorie. colibele cu acoperiș de stuf și plajele cu nisip mătăsos nu vă conving să săriți într-o barcă de lemn în Sihanoukville și să faceți expediția de 25 de ore spre Golful Thailandei. e la o aruncătură de băț peste laguna translucidă și are un țărm mărginit de cocotieri pe care îl puteți parcurge în 15 minute – dar nu vă grăbiți și nu uitați să vă adăugați la pașaport ștampila în formă de talpă de la poșta deschisă într-o colibă. INSULELE COOK One Foot Island Aici. să dormitați în leagăne pe verandă și să lăsați viața să se scurgă cu încetineală de melc. asumați-vă numele plajei. Frank Nesmith. instalată de un localnic. KOH RONG. INSULELE BRUNSWICK. „Leneșa”. și veniți să rătăciți prin junglă. sau „o urmă de picior”. în anii 1970 și aprovizionată constant cu caiete care îi invită pe vizita- tori să își noteze gândurile.

S OA R E . N I S I P. Robinson Crusoe? PHOTO CREDIT Înotătorii cu snorkel explorează împrejurimile minusculei One Foot Island din Pacificul de Sud. S PL E N D OA R E 47 . Unde ești.

Accesul vizitatorilor pe Playa del Amor din Mexic. 48 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . înconjurată de un cerc stâncos. o plajă PHOTO CREDIT ascunsă. este limitat din motive de conservare.

unde nisipul e presărat cu bolți de piatră sculptate de valuri. plaja aceasta din Oceanul Indian pare creată de un scenograf de la Hollywood. înalte de peste 30 m. RIBADEO. MEXIC Playa del Amor Doar înotând printr-o des- chizătură aproape invizibilă din larg veți descoperi „plaja ascunsă”. INSULELE MARIETAS. în nord- vestul Spaniei. ca Punta Mita Adventures. dar atenție: când apele din Golful Biscaya se întorc. nisipul alb ca zăpa- da și verdeața palmierilor și a junglei. Nu e de mirare că mulți o consideră cea mai fotografiată plajă din lume. prin agenții de turism acreditate. ca arcurile bu- tante ale catedralelor gotice. Vă puteți plimba printre ele la reflux. apele calme de turcoaz. LA DIGUE. cum îi spun local- nicii. pe coasta Galiciei. SEYCHELLES Anse Source d’Argent Cu bolovanii uriași pătați de soare. Minuni geologice Acolo unde stâncile. nisipul și apa își unesc forțele pentru a ne uimi. Pe „Plaja Iubirii” nu pot merge decât șase vizitatori odată. înconjurată de un inel impresionant de stâncă – un luminator prin care se văd soarele și cerul. PHOTO CREDIT F E BRUA RY/M A RC H 20 1 7 49 . plaja e acoperită repede de valuri. SPANIA Playa de las Catedrales Căutați biserici cum n-ați mai văzut? Mergeți la Ribadeo.

COM . PHOTO CREDIT 50 NAT GEO TRAVE L .

spune Katie Hammel. plină de corali multicolori. ARBUS. Vânătorii de scoici stau aplecați Dincolo de lanurile de lalele din Sleeping Bear Point într-o poziție numită „plecăciunea sudul Olandei. în Australia de Vest. Opriți-vă la restaurantul Old MAURITIUS Piscinas pictează un peisaj mereu Pearler. cu ferestre largi și de scoici adoră amoniții spiralați roz. spune Lebawit Lily Girma. scoicile albe acoperă țărmul la Shark Bay. N I S I P. puțin adânc. pentru om și cel mai bun prieten al Nu aveți nevoie de barcă. Curaçao ascunde un tărâm magic coboară spre plaja Corniche de parte din conul de zgură Puu subacvatic al Caraibilor. Numărul de hectare ale Parcului Marin Blue nisipului și valurilor. FRANCE Lyme Regis organizează tururi ghi. este cea mai înaltă din Europa și olivină. încât nici una dintre puținele plaje cu nisip cristalin. Companioni canini greu de 3 km. RODRIGUEZ Y MOYANO (BOLȚI). magazinul Beach & Bungalows. din mai. vizibilă în larg.561 de celebrează științele Pământului. sau pe ruta preferat al insulei. S PL E N D OA R E 51 . bolțile de stâncă se înalță peste Plaja Catedralelor din Spania. iar Beach Hotel. ANDRZEJ EIMONT/WANDERLUST STORYTELLERS (HAMACE). plajă. Azorel este bine-venit pe mai În zilele însorite de pe coasta toată lungimea de aproape 650 de sud a Islandei. care a lucrat la TripCreator. găleți lui și restaurante și hoteluri primi. țestoase-de-mare. MIGUEL NARANJO (PLAYA DEL AMOR) INSULA SANIBEL. Are rute de drumeție Cu snorkelul să vedeți departe peste Lacul aduse de curenții Golfului Mexic. vestic al plajei publice și vă veți minier. din stânga sus): Dunele coboară spre Lacul Michigan în Parcul Național Sleeping Bear Dunes. aceasta. BELIZE muzeu maritim. FILIPINE schimbător pe Costa Verde Pink. festivalul anual al fosilelor. Sculptate de neastâmpăratul se întind pe kilometri întregi. PAGINILE ANTERIOARE: LAUREN LINDSEY HILL ȘI MING NOMCHONG (BOLOVANI). amprenta pe culoarea locală. HAWAII CURAÇAO 664 de metri lățime și 3. and Spa. e efortul ca să vă lăsați amprenta pe echipament de snorkeling. iar Cas la Oceanul Atlantic. de ani. TRAVELSTOCK4/ALAMY STOCK PHOTO (ÎNOTĂTORI). Degete colorate Piscinas de până la 9 m de scoici albe care în mai puțin de 6 m sub apă”. FLORIDA SLEEPING BEAR DUNES. coquinas. construit numai din scoici. CU SOARE. peste dune Pelican joase. Insula Great Blue Bay din sud-vestul Sardiniei. (În sens orar. inclusiv pe panglica formațiunile stâncoase ca niște aceasta lată de nisip tasat. aproape de SOUTH WATER CAYE. printre care Take2 de la Sleeping Bear Point. mistral și înfrumusețate de tufe luați cu voi altceva decât fotogra. Golful o plimbare de zece minute cu mereu așa o vreme . se desfășoară un show canin. și din Blue Lagoon Corniche date pentru observarea fosilelor. Golfulețul își datorează farmecul verzui unui cristal minuscul numit Înconjurat de inele de recife. Puteți ajunge acolo înot și din pe coasta jurasică a Angliei. Culoarea vine de la miliardele alte forme de viață în culori vii. pentru de peste 180 de metri vă permit melc. Nisipurile mereu schimbătoare colecționar. până la mare. În fiecare „Valurile puternice te pot doborî Expediție pe dune cochilie și pe cel mai pretențios octombrie. parte din situl Shark Bay explora Rezervația South Water inclus în Patrimoniul Mondial Caye. dar pentru o priveliște Până la el vă așteaptă un drum nisipoase de pe insula aridă. se ridică pe malul Mării Paleontologii amatori și vânătorii dar Filipine are și una cu nisip pomeni printre pești-papagal și Mediterane. fost depozit Lyme Regis Nu că i-ar lipsi plajele superbe. geomorfic absolut încântător. AUSTRALIA DE VEST „E singurul loc din Belize unde se veți vedea insulele North Manitou Shell poate înota în siguranță până la și South Manitou. nisipul negru de kilometri a plajelor publice ca tușul de pe Reynisfjara și La vânătoare de din Oregon. Bowman Noordwijk MICHIGAN PAGINA ALĂTURATĂ: STEFFEN MAMMEN (DUNE). Faceți plimbări de la Aprovizionați-vă cu pălării.. marine de acum 180 de milioane fiecare mână de nisip. pe piloni de bazalt sunt uluitoare. GARANTAT CUCERITOARE OREGON ISLANDA bureți de mare. Abao e una dintre puținele plaje pe ea. vechi de 49. scoici care puteți admira și stânca Dar nu vă lăsați furați de peisaj: Țărmurile acestea îl fac să iasă din Haystack. În depărtare SHARK BAY. dunele fiile. hamace pe Koh Rong. prinse în roca și nisipul de vizitatori este limitat și accesul se Bay.000 de ani. din stâncile înconjurătoare. pești tropicali. locuri excelente Pe marginea continentului. SARDINIA UNESCO. De pe Michigan. locuri de stat la umbră și admirat și rămășițele fosile ale creaturilor de bucățele de coral roșu din care trăiesc în cele peste 353 de tabloul mereu altfel al cerului. Cu ai săi 144 de metri înălțime.. intrați în propriul acvariu. Sleeping Bear Point. plaja recif în câteva minute și se poate de drumeții și camping. de turism din Zamboanga. e acoperită de un strat pești-înger. OLANDA SARAH DENNIS (TOATE ILUSTRAȚIILE). Hotel ANGLIA Santa Cruz Intrați în Oceanul Indian la capătul Le Dune Piscinas. țestoase-de-mare Cannon Reynisfjarah și nu numai. fosta Secție a Pazei de Coastă și cremă de protecție solară la toare cu câinii. CU MARE. orașul litoral Noordwijk are Apa dulce și limpede și stâncile Sanibel” în căutare de cochilii de o plajă canină separată. Cas Abao înconjurată de o pădure de pini. acum Bailey’s General Store. Nu Uitați nisipurile albe: lăsați-vă autoare de ghiduri. formează zilnic un peisaj nou. de ienupăr și măslini. Puteți urca Mahana. Muzeul face doar cu rezervare prin oficiul Shandrani Beachcomber Resort LA TESTE-DE-BUCH. cu un cu care s-ar lăuda și păsările. agenție de turism din Islanda. intrarea pe plaja câinilor. mișună de parapanta peste acest monument un câine nu te înduri să dai afară. Papakōlea metri lungime. verde din lume? evantaie-de-mare. ZAMBOANGA. între Amsterdam și Haga. NATURE PICTURE LIBRARY/ALAMY STOCK PHOTO (SCOICI). dar nu merită bar și un magazin pentru închiriat Pyla Parapente vă pot duce la Pe aceste trei plaje primitoare. stele de mare și alergături pe pofta inimii la Marea să înotați cu ochii deschiși și zeci de alte varietăți care vin aici Nordului. duna Pilat. S OA R E . în fața Surfsand Resort la pământ”.

TEXT: MIHAELA GLIGOR 52 NAT GEO TRAVE L .NOTEBOOK Poezia str`zii în KOLKATA DESCOPERĂ CAPITALA CULTURALĂ A INDIEI.CO M FOTO: HORIA-MIHAI GLIGOR .

notebook D E C E M BE R 20 16/JA N UA RY 20 1 7 53 .

Esplanade Mansion. Sute de mașini a fost ani la rând perla coroanei britanice. păsări 54 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . gaze de eșapament. Kolkata pare ireală. parfumuri grele. E deja prea cald și mirosurile puternice îți invadează strigă și aleargă de parcă strada aceasta ar fi doar a lor. Văzută la televizor. femei ce Fiecare cotlon pulsează de viață și fiecare loc are o poveste gesticulează larg și sporovăiesc neîncetat. praf. autobuze ce Însă abia când ajungi acolo realizezi că nimic nu e ceea stau să se dezmembreze sub privirea ta. cât durează documentarul. polițiști ce fluieră ce pare în orașul ce însumează peste 15 milioane de suflete. Totul e verde și aranjat și atât de aproape. uleioase sau miro- lei și religiile care convieţuiesc aici în pace şi ești ferm sul nefiresc și atât de înțepător al dezinfectantului aruncat convins că ştii cam tot ce e de ştiut despre oraşul care pe stradă. despre cultura metropo. bețișoare parfu- cele mai frumoase locuri ale Kolkatei. înveţi câte ceva mate de la temple. respectând reguli doar de ei știute. conștiincioși. vezi unele dintre simțurile: mii de feluri de mâncare stradală. amintește încă de perioada dominației britanice. sau ricșe motorizate ce claxonează în neștire. Î ntr-o oră. una dintre cele mai frumoase clădiri din Kolkata. Ai impresia că e foarte uşor să ajungi de la Howrah Bridge la Tollygunje sau de la Kalighat la Esplanade. Zgomotele vin extra. copii care țipă și doar a sa. de peste tot. care de care mai exotice. flori sau fructe despre bucătăria bengaleză.

Și alte câteva să realizezi cât e de complex rile lor de glorie. Cea mai multiculturală şi mai diversificată din punctul de ziu. moschei. unor religii atât de diferite este toleranţa şi respectul pentru dent al ei. realitatea. timp. ne aflăm la răscruce de vremuri. direct pe caldarâm. celălalt. Toate neamurile este una dintre cele mai frumoase și emblematice clădiri ale pământului îşi dau întâlnire în această zonă cu muzee. e o altă Kolkata. în acelaşi şi îţi oferă doza de realitate bine condimentată. idealuri şi. Aici găsești. ferent că eşti pregătit sau nu să o primeşti. Dincolo de Park Street şi de Indian Museum. mai multe familii îşi duc viaţa de pe o zi KO L KATA 55 . în grădinile de la Victoria Memorial (dreapta). Secretul Și încet descoperi o Kolkata cu mii de chipuri și mii de convieţuirii paşnice a tuturor acestor oameni aparţinând culori. Timpul nu există Dacă treci de Chowringhee. Celebra Writers Building. Îți ia o zi întreagă să britanici sunt. dacă mergi tot ciori uriașe ce țipă și mai scapă câte ceva din cioc. E poate cea mai efervescentă zonă a Kolkatei moderne. Park Street e un turn Babel modern. relativ restrâns. În puţine locuri dincolo de toate. muzică înainte pe Jawaharlal Nehru Road. credinţe. până la Howrah Bridge. un bărbat se îmbăiază (stânga). cu gânduri. E relativ. înspre Hoogly River și tot drumul restaurante și hoteluri pentru toate gusturile și buzunarele. mai bine uită. sinagogi și biserici. inclusiv istorii mai mult sau mai puțin uitate. visuri. de ea. De fapt.La doi pași de impresionantul Marble Palace. cândva sediul orașul acesta și câte minunății ai văzut. În spatele ei însă. Nici nu apuci Market. ce cântă și încearcă să acopere cu trilurile lor vacarmul străzii. Kolkata îţi acaparează viaţa din lume întâlneşti această diversitate religioasă şi. impunător al East India Company. târ. indiferent de culoarea sau religia lui. azi al guvernului local. în zona Esplanade și dincolo în Kolkata. cu milioane de lumi în miniatură ascunse în fiecare rezi. În corturi peticite sau piețe cu de toate. indi. nu înseamnă nimic. librării. la fel de impresionante ca în vremu- traversezi Kolkata. Kolkatei. larma orașului va înceta și liniștea nopții va fi străpunsă vedere al credinţelor religioase. să-ți dai seama care de unde vine. într-un spațiu doar de lătratul câinilor. Știi doar că abia seara. Opțional. sentimente. Îndrăgostiți. și astăzi. ajungi în Esplanade și New devoțională sau hituri internaționale la modă. Clădirile construite de Dacă te grăbeşti undeva. această unitate şi fraternitate umană. temple. zilnic. Crudă.

NOTEBOOK 56 NAT GEO TRAVE L .COM .

IAR ÎN AER PLUTESC. ESENŢE DE TRANDAFIR. VANILIE ȘI SANTAL. D E C E M BE R 20 16/JA N UA RY 2 0 1 7 57 . AMESTECATE. Milioane de șiraguri de flori parfumate ajung zilnic în temple și în casele hindușilor practicanți. PESTE TOT SUNT FLORI MULTICOLORE. notebook Piața de flori de sub Howrah Bridge este cea mai mare din Kolkata. IASOMIE.

o femeie își culcă bebelușul pe un În piața de carne. grăbit. ta stă o femeie care găteşte pe marginea trotuarului cât e ziua Mirosurile îmbietoare îl seduc până și pe cel mai sceptic călător. cu spectacolul ei nesfârșit. Iar ei ştiut. un bărbat își face baia rituală te vei întoarce. Mortul e este prea puțin. de dimineața până seara. Femei pioase întâlnesc mereu pe străzile sale. la scoate la iveală sentimente pe care nici nu știai că le ai. la nesfârșit. sub soarele deja se opresc și se închină. caprele și puii își așteaptă moartea. de fapt. La micile temple de la fiecare colț de stradă. trerupte ale claxoanelor. vegheat parcă de sobrietarea și arhitectura impresio. Pe Howrah Bridge. lume nu te simţi mai om ca în Kolkata. îți gustări și dulciuri specific bengaleze. Diferențele sunt uriașe. Și sunt la fiecare pas. s-au scos la vânzare prafurile colorate pentru Holi. Printre mașinile ce claxonează mereu se strecoară cei celui ce ajunge în The City of Joy. parfumate. Vânzătorii ambulanți își laudă mărfurile. Astfel de imagini sunt obişnuite în Kolkata modernă. pe sensul de mers. printre paşii grăbiţi ai trecătorilor. La nici doi metri de ea. încurcat. Pe trotuar. Nimic nu o maşină duce spre crematoriu trupul unui bărbat. iar peste Iar când vine vremea să pleci. Știi doar că într-o zi nantă a faimosului Marble Palace. Nicăieri în care trag ricşele. Și doar aici strada. traficul atinge cote maxime în fiecare zi (dreapta). sub ropotele neîn. Vânzătorii de fructe îți zâmbesc și Culorile. Viaţa şi moartea se preoții aprind bețișoare și sună din clopoțel. Kolkata este orașul indian cu cele mai pronunțate diferențe Și peste tot găsești standuri cu masala chai sau tot felul de de clasă. prăfuit cu infinită grijă. un copil care-şi poartă ghiozdanul trăzile Kolkatei însumează toate lumile posibile. Nimic nu este prea mult. Legile Karmei acoperit de minunate flori albe. cumva drum. 58 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . în fața clientului. de lungă. Nu prea știi ce simți. Îți zâmbește cald și te îmbie cu samosa fierbinte. în care ai lăsat-o. pregătite chiar acolo. Totul este așa cum a fost mereu.Jocurile copilăriei sunt vii la Kumartuli (stânga). zâmbești. Bijutierii înşiră mărgele colorate după un tipar doar de ale cotidianului și dau farmec orașului. Pe S lângă tine trece. În fața marginea drumului. Mai încolo sunt câțiva oameni care spală haine sau lumile paralele nu fac decât să sporească mirarea calcă. pe alta. La taraba din colț merg mai departe. KOLKATA ESTE ORAȘUL INDIAN CU CELE MAI PRONUNȚATE DIFERENȚE DE CLASĂ. Și povestea ta va continua exact din punctul zilnică. își are rolul și rostul său. mirosurile şi zgomotele sunt elemente ei. Fiecare prosop decolorat. scăpat de sub control. Polițiștii dirijează frenetic un trafic torid.

Big Bazaar. sau Mocambo. pictori. momo. purtând prefața lui Tagore. St. reco- Victoria Memorial Hall. dacă te și ele locații celebre. avut loc acolo. Cel mai cunoscut e inestimabilă. în 1976. iar apoi vine musonul (iunie. se obține în 3 zile lucrătoare și improvizate și gusturi Maitreyi Devi. Gariahat Pentru gusturi alese. KO L KATA 59 . Maitreyi Cathedral. realizat afli în Kolkata. foarte aproape de Cele mai bune le găsești la Piețe Haldiram's sau la Ganguram metropola are o mulțime de Ripon Street 82. phuchka sau pani spirituală. ajungând năucitoare. cosmetice la haine de toate Occidentului. pulao sau biryani. John's Church). la pensiunea piață a Kolkatei. Nu lipsesc lassi Akademi Award. samosas. chow mein. La 16 ani. celebra The rezervare dus-întors la zbor și Kolkata e recunoscută pentru pictor. incredibile: de la preparatele Eliade. completeze un formular. pedagog. romanul replică nenumărate biserici (St. Rabindranath Tagore. Paul's de grade Celsius pe perioada toate gusturile. Dincolo de această legătură de suflet între România și Kolkata. unde sunt expuse cu mândrie. Și dacă tandoori. primul purtând semnătura lui Rubens. Casa Maicii Tereza se găsește călduri insuportabile. Bengaleze de Literatură. roti. cu o rapiditate Devi a câștigat. unde Eliade New Market e cea mai mare Sweets și Hindustan Sweets. Indian Museum. pentru Na Hanyate. pește sau capră. cu ploi torențiale și bengaleze. în iunie până la 48 de grade (băutură pe bază de iaurt). aparținând Kolkata. doar de celebrul Pontul din interior felurile. gen gulab jamun. debuta în poezie cu un volum lunii februarie e perioada ideală. Jorasanko. unde totul Park Street: Peter Cat. În ambele celebrul Howrah Bridge. o galerie de logodnei din romanul Maitreyi a de toate. la chicken roll. ce vând unde gusturile Indiei se aceeași carieră. locații ce nu trebuie ratate: a locuit inițial. important premiu al Academiei Kalighat Kali Temple). poet. muzeul și grădinile sale fiind locul perfect pentru zilele călduroase. cel mai Dakshineswar Kali Temple. Totul se prepară la romanul lui Eliade. Celsius și umiditate accentuată. doritorii vor trebui să laureat Nobel al Asiei. În zona piețelor am mâncat cel mai bun pește după planurile Taj Mahalului malurile Lacului Dhakuria (sau există și o serie de magazine din viața mea. Sahitya temple hinduse (Birla Mandir. Viza Iar pentru împătimiții de lectură. eroina lui Mircea completează lista locațiilor costă 180 lei. La Ambasadă viza turistică fiecare pas dai de bucătării în Kolkata o regăsim și pe Rabindranath Tagore. jaine. Cu Kolkata și împrejurimile sale are cu temperaturi de până la 30 pui. Și dacă tot Market și Barabazar Market sunt mand restaurantele din zona monument impresionant vorbim despre Eliade.in) sau la să vezi și piața de flori de la Kolkata. Scena retail. cu prețuri fixe. masala chai (ceai condimentat. ai ce vedea: Din octombrie până spre finalul puri. ei bine. Recomand Baazar a Indiei Marble Palace. O mulțime de poeți. te atrage mai mult partea Vreme chapati. cazuri. fă o plimbare pe se negociază. moschei (Nakoda Masjid. Viză se obține sau la București. autor al imnului Indiei Asiatic Society și muzeul ei sau rezervare la hotel și să achite o mâncarea sa stradală. Victoria Memorial e printre cele mai vizitate locații din Kolkata. tot aici. temperaturile urcă. unde dedicat Reginei Victoria. august). Citi Mart. în fața ta. College Street are standuri cu la Ambasada Indiei în România mii și mii de cărți. budiste. Maitreyi a fost mai mult must see ale Kolkatei. Începând cu martie. muzician. dal. La (și Bangladeshului). decât un personaj. Neapărat muzicieni își au originile în alături de obiecte de o valoare (detalii la eoiromania. unei vechi familii de maharajahi. să aibă Mâncare romancier. alu dom. cu lapte) sau dulciurile specific Tapu Sultan Masjid). două tablouri sosirea acolo (E-Visa). zilei. și cu marmură adusă din Rabindra Sarovar Lake). Capitala culturală în Kolkata. casa memorială taxă. de la mâncare și îmbină perfect cu cele ale artă extraordinară concurată. Apoi. un doamnei Perris. misthi doi sau rasogolla. sinagogi.

grasă și sățioasă. 60 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . trufanda de primăvară.NOTEBOOK Lucioasă ca inoxul. scrumbia se vinde bine și captează atenția pescarilor de pe Dunăre în perioada în care alți pești se află în prohibiție.

TEXT: DOMNICA MACRI FOTO: IONUȚ MACRI D E C E M BE R 20 16/JA N UA RY 20 1 7 61 . notebook Pe urmele SCRUMBIEI DE DUN~RE O CĂLĂTORIE ÎN DELTĂ ÎN AFARA SEZONULUI DESCHIDE NOI ORIZONTURI GASTRONOMICE.

care s-au îndurat să ia o neofită ca În cea mai bună zi din sezonul trecut. că e solidă și nu se răstoarnă. A noastră are un pet galben fosforescent. în interiorul de pescar. să ne înfulece. Mulți dat de migrațiile peștilor. m`runt [i pus` în maionez`”. o alta pornește pe urma ei. dar noi pământ. dar reali- curmezișul fluviului. Apoi coborâm încetișor de-a lungul malului opus. fie nevoie să le uzi. cu bătrânii ieșiți cu săpăliga pe la Sfântu Gheorghe. Setca cu el. dar înainte de 1990. Mă mir de drumurile aco- să ne legene barca. ai parcurs totul. iar gura Brațului Sfântul Gheorghe se tot lărgește fauna Deltei. în mod fericit). și apoi seara de la 16 la 20. cu un și mai solid motor barcă ajunge spre capătul toanei. dar să nu-mi fie frică. „Dacă este scrumbie. victorioși. de mare. Totul e Pe bucata de vreo 4-5 kilometri din dreptul localității stau la așezat. Dacă nu găsești un pescar să te ia setcă. în timp ce Petru desfășoară zecile de metri de PONT Ieși cu barca pe Dunăre. pufoaice una peste alta și e plăcut. Nelu și Zi și noapte. miercuri și vineri. Vreo două ore durează toana – o coborâ. în talazuri care se văd verde-închis în lumina lunii. improvizată dintr-un bidon de plastic. „Aici n-ai cum să te să-ți aducă peste 100 de kilograme – după cum poate să te lase grăbești: vaporul vine doar luni. pânza freatică e la 20 de centimetri sub dreapta. cu pomii roz-alburii început de aprilie. Sclipește. de la acestea câștiguri grase în buzunarele pescarilor. că lipsesc din peisaj. cu soarele care iese prin Tocmai am pășit în lumea pescuitului de scrumbii. existau și capturi de 25 de tone pe zi. Ne-am apropiat de capătul toanei și Petru începe să strângă plasa. Dacă nu este. Scumpindu-se în floare – simt că am ajuns la polul tihnei. dar după fiecare talaz se cască o groapă adâncă în care perite cu un fel de glod nisipos. – cu doi coechipieri de nădejde. de la o zi la alta în prag de sărbători. Am venit spărturile norilor de primăvară. de semnul întrebării”. — Tanti Ti]a Marea vine fără furie. capătul celălalt al setcii era tatea e că sunt peste o mie de pescari înregistrați astăzi. de vânturi. sau cu plasa ruptă.” Există aici un timp mai lent. dus de apă la vale. E nevoie de atenție. la peticele de pământ negru din fața caselor. cu un halou mare. sună la unul din numerele afișate prin sat pentru plimbări va culege ce scrumbii se nimeresc în calea ei… O să fie cu noroc? cu barca. Aflată pentru prima dată la Sfântu Gheorghe. Azi se folosește o baliză 300-400 câți erau pe timpul comunismului. 0744-586360. de data la care pescari pleacă din satele lor și campează câteva săptămâni. îmi spune Anca Simion. în susul fluviului. ai prins cheag. mă întreb dacă nu o să se prăvălească în barcă. Cu ceap`. sau tocat` lurile tot mai mari. ca să ții barca bine orientată pe va. Alte grupuri fac același lucru apoi se face curățenie de Florii. cu intermitențe. o iau la picior ghează de sus… Când cele două maluri se depărtează într-atât prin satul cu vreo 750 de suflete. dar mă lămuresc curând de ce: ne afundăm cu pricepere. O toană poate Asociația Eco Delta Dunării – și ghida mea. hula mării începe trei străzi paralele. spune Nicu. rând pescarii din asociația locală. Sau mergi într-un tur ghidat cu Georgian Dumitru. Gheorghe a adunat 6 tone de scrumbie. scrumbia aduce zilele Există un ritm al satului. sau când se face tulburelul de pe bolta de 62 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . se lucrează în grădină. se des`reaz` [i se face «sushi». Petru. pe lângă mal. Pe lângă mine. cu plasa de pescuit întinsă de-a plâng că cei de la gurile Dunării le iau tot peștele. Magazinele cu doar 15. Dacă parcurgi faleza și cele că nu le mai pot cuprinde dintr-o privire. Tot ea înverzește grădinile și crește legumele fără să suntem cei care urcăm pe el. m`sline. iarna următoare e sub căruia Nicu și-a lăsat lanterna. sunt deschise de la 8 la 12. recoltă bună… pu]in. Când o pescuit – una solidă. plasa nesfârșită cu mănunchiuri de pești Fără drumuri și fără mașini (îmi ia ceva să-mi dau seama de oțel – suprarealistă. față de susținut de o tigvă mare (o tărtăcuță). când la alți pești e prohibiție. se coace prima roșie. Mă uit în sus la valul care vine din asfaltul nu e o opțiune. pentru că am avut norocul să stea vântul. m`rar. 24 de ore. crângul de pe Sacalin își desfășoară frunzișul care spune că aprilie-mai e sezonul cel mai bun să te bucuri de întunecat. Port pantaloni de schi peste blugi plus două în funcție de durata turei. Sf.E ra deja seară când m-am urcat în barca de dormind pe sponci ca să-și prindă rândul la pescuit. pe secțiuni. a căror frecvență anunță o SALAT~ DE SCRUMBIE: „Din pe[tele abia s`rat. de exemplu. Noi traversăm ușor Dunărea cu Nicu la vâsle. îmi spune Sica Simion. pentru că scrumbiile nu stau. Pescarii din amonte se re de câțiva kilometri cu barca. ardei. lumina e magică. care e împărțit judicios. nevastă și mamă ginație. Pe vremuri. ne ve. cel mai răsăritean punct al României. semnalizat după ima. cherhanaua din mine la o toană de scrumbie. E stropită cu pete argintii. Legănatul e psihedelic. între 50 și 100 de lei de persoană. O lună aproape plină. Săptamâna asta.

La Tița. dăm peste 20 de scrumbii întinse pe sârmă. în fața cărora înfloresc. Sunt doar așa. Pozăm mulțimea de case frumoase. cu niscai rumeguș). Toată lumea pe care o întâlnim sporovăiește cu plăcere. de poftă. și acum pregătesc butoiul să le afum”. stau la un gard cu Pelaghia. invariabil. mătușa Ancăi.viță care umbrește curtea. care povestește cum pescarii de Tot ce ajunge la Sf. Tanti Tița are povești multe. a cărui prisosea. un șanț și un butoi cu fundul scos. la zvân- tat. „Au stat doar 48 de ore la sare. zice. Înlocuite de bărci din fibră de sticlă. unde stau spânzurați peștii. Stau pe o bancă cu Victoria. într-o crăticioară. Umblu în sus și în jos. în două ore carnea prinde culoare și gustul de neuitat. În altă curte. sunt proaspete. lângă pontoanele pescarilor. miercuri și vineri. O lotcă de lemn stă pe faleza din Sf. pentru musafiri. PE UR M E L E KOSC L KATA 6363 RUM B IE I . Gheorghe. Gheorghe ajunge pe apă. lotcile ajung adesea obiecte de decor. împreună cu Anca. care se plânge cu haz sosire animă satul în fiecare luni. Cu acest aranjament mini- malist. cum se zice prin partea locului la tărie. și vorbim cu bătrânele care plantează ridichi sau spoiesc gardurile cu var. narcise galbene și zambile albastre. cu picnicuri vesele. vedem cum funcționează afumătoarea tradițională – o groapă în pământ (unde se face focul. iar mărfurile și pe vremuri treceau cu pește prin sat și împărțeau gratis ce le lucrurile voluminoase pot călători doar cu Pasagerul. Șanțul acoperit cu o tablă conduce fumul în butoi. cu scrumbie și câte un „împingător”.

dau caracterul satului. acoperișurile de stuf tradiționale. precum acestea. de la Green Village. Nea Vasile și Ionică locuiesc în Sf. Gheorghe și lucrează ca sezonieri la cherhanaua lui Dumitrel. . unde încarcă zilnic captura de 64 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 scrumbie.Durabile și mai răcoroase decât cele moderne.

„Toana” e „Toană”. dacă se poate. e prima. evreii și grecii țineau în sat patru cafenele și ceainării și două bodegi. spune ea. e mai frumoasă în extra- sezon. se face la gr`tar. Nu rata centrul cu vechile case negus- torești și muzeul sătesc. râzând cu lacrimi la glumele cam picante. și cu mama ei. localnicii vor vinde doar câteva farfurii. în care satul să își păstreze identitatea și. pregăteau tăvile. nu o mare împătimită a scrumbiei („miroase urât”). să o vândă nu en-gros. case țărănești pictate cu vernil. a fost folosit ca element de ci en-detail. culese de pescari din Dunăre – captură accidentală. apoi am aflat c` se cresteaz` [i după tradiția haholilor (cazacii zaporojeni din care descind localnicii). din Sf. atmosferă. iar dacă ai chef de drumeție. le băgau înăuntru și plecau la biserică. iar vara trebuie să înduri nesuferita muzică preferată de turiști. dat` m-am p`c`lit s-o pun în tigaie. La o malasolcă stau cu Anca. rețete de la bunici. Pe vremuri. N-am vrut s` mai făcut de ea după modelul celui bătrânesc. Poate că ăsta e viitorul – în loc să vândă sute de kilograme de SCRUMBIE LA GR~TAR: „Prima pește la cherhana. în schimb. Vizitează plaja. „Babele au trăit bine. de unde răzbat seara chiote de voie bună. la un șir nesfârșit de lecții de istorie de alte motive locale (deasupra). sursa unei formidabile dulceți de smochine coapte. alături cu gazda noastră. barmanița din mica îngrăditură de lemn roșu. gustând din jarcovlea și pipăind cu incredulitate amforele vechi. despre smo- chinii ei făloși. care hrănește pe timp de vară și câte 100 de turiști pe zi. Anca e. rămase intacte în sat (dedesubt). găseau totul fraged. absolut intacte. spune Veronica Apostol. da’ lumea crede că-i ultima”. unde merg VIP- urile. gazdă-eroină. cu acoperiș de stuf. cu Sanda. ca s` se scurg` La ultima casă din sat („De fapt. Sica. Acum „Măgarul Tăvălit” s-a închis. numit lijancă. chiar dacă nu circulă trocariciul și trebuie să mergi pe jos. ia-o pe Drumul Bornelor. spune cu mândrie Nicoleta Tulceanu. o mare împătimită a culturii locale. De Paști. Fiică de pescar. bine presărate cu tot ce înseamnă savoare locală: istorie anecdotică. acoperișuri de stuf. pentru un turism lent. plecată la studii prin lumea largă. de la „Tragic FM”. ocazia de a vedea tradiții vii. C ârciuma e cârciumă. nu e ca La Sălcii. m`nânc altceva!” — Sorin Popescu. Priciul tradițional. încingeau cuptorul. sau cu vecina de peste drum. glumește stăpâna casei) pipăim cuptorul de chirpici bine gr`simea. totul crud. la tonă. spre Sulina.” PONT Ia satul la picior. Gheorghe. „Aici e animație doar primăvara. Pe drum o să vezi fortificațiile din al II-lea Război Mondial. iar la „Toana Pierdută” se sărbătoresc PE UR M E L E S C RUM B IE I 65 . Înțeleg mai bine cum vine asta seara. de numărul mare de văduve din sat. și vin doar pescarii noștri”. Laura. personal și prin Eco Delta Dunării. proprietar de pensiune Când se întorceau. s-a întors aici la 35 de ani să salveze Sfântu Gheorghe de sine însuși – luptându-se. când stăm arhitectură la pensiunea Deltarium Aegis. locală. Una din multele case bătrânești.

66 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .

dar au scăpat de trasul la PE UR M E L E Srame C RUMcontra B IE I 67 curentului. . pescarii trebuie să depună același efort ca pe vremea lui Antipa ca să ridice plasele pline. La o toană de scrumbie pe înserat.

Pescuitul de sturioni. femeia de fier care administra capturile de pește etatizate. sau pierdute. Față în față cu colorata cârciumioară. ce cote mari de predat la stat. s` dernizată și frumos branduită adună. potrivit legii. pentru că pe ea o suna în număr mare vara de Festivalul de Film Anonimul. și vreo Ceaușescu dacă voia icre negre”. care asig. Se serve[te cu mujdei din bel[ug București pleacă anual câteva transporturi de pește proaspăt pentru abonații magazinului Origini. îmi povestește Anca. Un pescar poate duce acasă doar 5 kilograme pe zi. crede că sezonul de scrumbie. Aici. cu Vremurile comuniste aduc un licăr de regret în ochii tuturor cele 18 procente de grăsime ale sale. soție de pescar. înțelegem că sturionul nu ar lipsi el o atracție. pre- nici azi din farfuriile localnicilor) și îi face să uite ce greu era cizează Baboianu. printre care și scrumbia. are potențialul de a deveni și majoritatea (deși. produse și activități locale“. tot peștele prins. din centimentru în centimetru. „Asta neînsemnând ghiftuirea cu scrumbie. din șușoteli. Ca resursă de venit au mai rămas acum turiștii. Poate cel mai atârnă mărturie carmacele. capturile generoase și se deplâng cele slabe. Și la ap`. trasul la vâsle. care iau drumul Tulcei și al celorlalte piețe mari. o cherhana mo. — Laura Efimov lei. „Nici primarul sau fier. Prin curțile pescarilor mai Dar e greu să fii aici și să nu vrei să te ghiftuiești. atunci MALASOLCA: „Se cresteaz` pe[tele când dormi prea mult și ești sărit la rând. cinci specii de pești mai valoroși. a fost interzis acum 11 ani în fost guvernator al ARBDD. se zice. Scrumbii afumate se zvântă la o fabrică. pescarilor cu care am vorbit. și meșteșuguri. [i se fierbe în pe an. se pregătește să pună la cuptor o jarcovlea. Asta înseamnă acum cam 70-80 de tone de scrumbie se p`trund` [i oasele. cum erau ținuți din scurt de regim. cu sfori groase și greutăți din piatră marcant eveniment în materie de ghiftuială e hramul satului. friptură de șalău la cuptor cu sos de roșii (dreapta). unde sunt procesate după metode tradiționale – condiție obligatorie pentru Indicația Geografică Protejată. pentru familie. Măsura îi revoltă pe sat în plină prohibiție generală. de 68 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .Laura Efimov. trona cândva Doamna Axenia. proprietarul cherhana. pla- toată Rezervația Biosferei Delta Dunării. expert în managementul rezervației și ura bunăstarea în Sf. ce penurie era. Gheorghe. Grigore Baboianu. aduși nu sufla în fața ei. ci o ocazie de a valorifica și alte evenimente. [i cartofi”.

unde însă puțină scrumbie mai ajunge în plasele pescarilor locali. . e principalul operator de turism din Sf. Gheorghe. O formație de dansuri populare înveselește a 16-a ediție a Festivalului Scrumbiei. scrumbia se odihnește în bucătăria de la Green Village. un eveniment deja tradițional pe faleza din PE UR M E L E S C RUM BIE I 69 Galați. la 170 de locuri.Crestată mărunt și pusă pe plită de chef Sorin Petcu. care.

Pescarii scot scrumbiile din plasă după o toană nocturnă. Casa bătrânească. în iatacul lor decorat cu scoarțe țesute de mână. Dacă lipsesc când le vine rândul. e alături. în timp ce alții își așteaptă rândul să iasă pe Dunăre. 70 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 70 D E C E M BE R 20 16/JA N UA RY 20 17 70 . căsătoriți de 57 de ani. pierd toana și trebuie să aștepte tura următoare. „bună”. Zinovei și Vasilica Sidorencu.

cea mai bună. Dunavăț. Avem ocazia să punem în valoare zona în care trăim. pescar cu vechime și proprietar de pescador. Proprietarul fabricii MIADMAR. muzică și grătare încinse. colectiv: „Produs în Delta Dunării”. de 93 de ani. pe care am tot auzit-o la Sfantu Gheorghe: „ceapă și ridichi”. Alt- minteri. SCRUMBIE AFUMAT~: „O L a final de călătorie. marca Buhai. iar Anca spune că și satul ei o să organizeze unul la anul. concursuri despre pește și Stăm de vorbă mai târziu la o degustare de scrumbie afu. sau culate și de fetele cu bonete albastre care învârt toamna. Nu rata sub nicio formă pâinea de la brutărie – are parfumul de copt pe vatră de altădată și poți înghiți una întreagă pe nerăsuflate. stau de vorbă cu un cuplu care se laudă că anul trecut și-a pus la Tulceanul. la tot ce poate deriva de aici: un festival. de unde Sfântu Gheorghe a venit de două ori cu trofeul. c` e bun` r`u! A[a. Daniel prima dată storceag – borșul pescăresc cu sturion. 0758 623 399. Gheorghe cu Pasagerul. victima plăcerilor noastre gurmande. un ghid în forma sa la grătar. are propriile ei festivaluri la Sulina și Galați. pleacă de trei ori pe săptamână din Tulcea sau Mahmudia (48 Îmi închei periplul cu un cadou pe care mi-l ofer de fiecare sau 38 de lei). Gura Brațului Sf. La coadă la standul Rotary mată și marinată – între care e tare greu să alegi – plus mantra Club. ai cărui membri gătesc pentru cauza copiilor cu autism. Gheorghe. îmbibându-se cu fum în mod controlat și automatizat.care Axinia Apostol. cu mămăligă și mujdei. talentele gastronomice locale se premiază la Crișan. spune Buhai. Mergi prin sat și întreabă cine servește masa. vede saramură 100 de kilograme.. din Deltă. la Festivalul Borșului. PE UR M E L E S C RUM B IE I 71 . Gheorghe. mănânc pentru hrănește afumătoarea. cu expoziții. și tăiței de casă. împreună cu alți doi procesatori de pește din Tulcea. va fi noul Beaujolais al Europei. el. într-adevăr. își amin- tește cu lux de amănunte: „Ce lume era în sat.” E Festivalul Scrumbiei. Femeile bătrâne. Sulina… Se puneau mese mari în curtea bisericii. „Este ceea ce se poate numi o oportunitate”. A fost. dar nu-mi dau seama când dispare. carne cu tăiței…” Hramul din 23 aprilie e singurul moment în care scrumbia își pierde cu totul din importanță. păstorii dădeau un jugan și se făcea ciorbă. explică Peste doar câteva zile gust și rețeta-vedetă – tocmai la Galați. fără să o agresăm PONT : Vino la Sf. „Economia locală ar putea cu oase cu tot. fac și un popas la fabrica mânc`m. de la o mini-podgorie pe care un italian pasionat o ară Asta înseamnă că produsul e strict local și făcut după metode cu calul și plugul. din farfurie. Nuțu asigură un servi- bucură gustul și bunul-gust în același timp. ai! Veneau din Galați. N-a stat nimeni s-o culinar. cu păstrugă de înființat Asociația RO-PESCADOR ca să facă din scrumbia de crescătorie și smântână în loc de zer. evenimente. și mai departe. Ca desert. „Pe termen lung. cu un pahar de tulburel în vanele cu icre sau taie șprot pentru marina- tă.. prin patrimoniu”. șiruri disciplinate de scrumbii odihnesc pe un rastel. să văd cum se prepară scrumbia afumată. Așa guști Dunărea mai pe îndelete și mai de sus. vaporul cel mare. devenind PONT: Ia o pauză de la restaurantele de pe faleză și mănâncă la scrumbia de Dunăre. Murighiol. localnici. acum în variantă cultă. locul care îți Dacă n-ai timp să faci 5 ore la întoarcere. Trec de liniile de producție albe ima- cu ceap` verde [i cu ridichi. ai. o carte de bucate. în fuste. făceau storceag. Gheorghe. Deocamdată. care și să o supraexploatăm. de pește. să-și creeze o imagine gastronomică regională puternică. dată când ajung la Tulcea: o masă la „Ivan Pescar”. Îmi lipesc nasul de hublou și adulmec rumegușul de brad care care luminează faleza cam ponosită a Tulcei. punctul în care Alosa pontica părăsește Marea Neagră și urcă să-și depună icrele. pescuit. până ajung la afumători. ba chiar și un brand cresteze ca la Sf. La localul boutique ciu de transport rapid la Mahmudia cu 60 de lei. și o plăcintă cu brânză pudrată ademenitor. ai. Mă mulțumesc cu un sfert de kil. În două camere al`turi”. a specifică de Sf. — Sica Simion enorme de inox. și pește. un vin alb ușor Dunăre afumată produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP). tradiționale.

iar marea e încadrată de formațiunile PHOTO CREDIT de pe coastă. ca Stânca Catedralei de pe plaja Paria. În „țara păsării colibri”. 7272 NATIONAL NATIONALGEGE O GRA O GRPH I CI C A PH T RAVE L ELRE R T RAVE | VA R ĂR Ă | VA 2 01 7 7 2 01 . văile sunt pline de triluri.

TEXT: ERIC FELTEN • FOTO: AARON HUEY PHOTO CREDIT T R I N I DA D 73 . cântec de păsări și sunet de valuri – insula caraibiană trăiește în ritmul tobelor. CÂNTEC DIN TRINIDAD Percuție și dans.

.

format în anii 1940. Interpreții din Desperadoes Steel Orchestra repetă pentru competiția National Panorama din 2016. Desperadoes. e unul dintre cele mai vechi – și mai premiate – grupuri de tobe de oțel. PHOTO CREDIT 74 74 NATIONAL NATIONALGEGE O GRA O GRPH I CI C A PH T RAVE L ELRE R T RAVE | VA R ĂR Ă | VA 2 01 7 7 2 01 .

PHOTO CREDIT T R I N I DA D 75 .

Toate improvizează. În stânga. Trombonistul de doar mai numeroși. galben și verde. Zăresc Stand. ci și mai intenși. meu. dintre marii interpreți care au făcut celebru instrumentul acesta. e nebănuit Iau o bere locală. fanii și inter- competiții pentru steelpan din Trinidad. poreclită cu drag Despers. un banner anunță: „Desperadoes”. trombonul. Acum au ajuns la 120 de membri și. Phase II Pan Groove. Panorama. o formație tânără. când niciun părinte tobagoan să-și susțină formațiile preferate „împingând la pan”. Urechile „mare” din ultimii ani. aproape că i-au învins pe Phase II. ci de cealaltă parte a cercului. pe pan do nu Deasupra. pe tema piesei pe care o vor interpreta pe scenă. au încrederea relaxată a fără amplificare electronică. TĂRĂBOI. fermecătoare s-a petrecut în cartierele mai dure și mai agitate Îi ajută și faptul că sunt conduși de Amrit Samaroo. Cum spunea 76 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . capitala națiunii insulare Trinidad-Tobago. Desperadoes Steel Orchestra. cu maiouri și șepci în nuanțe și melodii – extraordinară. Toba de oțel. pe rampa care urcă spre scenă. aplecați peste instrumente. mici. veniți de-al Doilea Război Mondial. fiul unuia din Port of Spain. în loc în seara de sâmbătă dinaintea Carnavalului. Cum mereu de înghesuiți. E ca și cum modernistul Charles unui cap de pluton. și de-abia dacă mă pot mișca. TUNETE. Aerul din jur pulsează și se sparge în sunetul tobelor. alți 120 interpretează cu tot atâta zel. la cel mai intens și mai entuziast Formația. Fanii lor nu sunt e lângă do diez. Sunt în Queen’s Park Savannah. unul dintre cele mai bune grupuri de pan curs. oamenii dansează pe ritmurile dezlănțuite ale vânez sunete și idei muzicale noi pentru orchestra mea de jazz. Deși atât jazz din mine e și derutat. un fel de echivalent sonor al cocktailului nord. fiindcă sunetul e asurzitor exuberante de roșu. În față – altă orchestră de steelpan concurează cu rivalele într-o revoltă de sunete. tierele rău famate unde au apărut tobele de oțel. Zece formații cele din urmă. Ives ar fi compus în Caraibe. ca repetiție finală înainte de con. în căutarea unor formații pe care le cunosc. un oraș dintre dealurile de la insulelor caraibiene. și captivat de concept. Mulți consideră steelpan instrumentul emblematic al proaspăt venită din Surrey. la care notele sunt dispuse în șir. își mișcă mâinile într-o coregrafie flu- turătoare în timp ce lovesc tobele. Îmi fac loc prin mari s-au înșiruit pe strada pietruită care duce la scena Grand mulțime. în parte. Spre deosebire de pian sau de instrumentul ginea traseului și înot printre fani până nu mai pot înainta. Seturile respectabil nu își lăsa copiii să se ocupe cu așa ceva. Suntem cu toții în culisele finalei celei mai importante de tobe de oțel sunt montate pe cadre pe roți. La fel și muzica. Carib. Interpreții. Dar își are originea în Trinidad: reușita neaștep. peste 100 de muzicieni. își are originile în car- spectacol de pan. în frunte cu un „Mozart al panului”. În apropiere îi văd pe Supernovas. de la una din tarabele de pe mar- de greu de stăpânit. În dreapta mea. în anii celui Mă aflu în mijlocul unei mulțimi sufocante de fani. de-abia așteptam să ajung aici. care are preții împing împreună bateria fiecărei formații pe pavaj și. Len mele încearcă să absoarbă ciocnirea extraordinară de ritmuri „Boogsie” Sharpe. o mare pată verde în inima orașului Port of Spain. Până anul trecut au concurat doar alături de formații cu umbreluță. sau „pan”. la prima participare tată a încercării de a face din butoaie vechi de oțel instrumente la semifinalele Panorama. cum i se spune în zonă.

uneori violent. Spain. Mugurarii din ele încep să piuie și să flu. o rezervație-estuar la sud de Port of Spain Carnavalului se numără „Calypso King” (cel și următoarea mea oprire. golful pare pustiu. zilor. cânta cel mai mult. cu coada lui galbenă: un cântec care începe când Trinidad-Tobago își obținea independența față de Marea cu zuruitul unei tobe de jucărie și urcă într-un arpegiu comic. un intrând retras. Reputația de „iar cel metalic e o chemare”. o atracție caraibiană de top pentru amatorii de tregul Trinidad. felul de bărci cu bănci transversale. cu ferigi. dar se adună în orice. „Sunetul de start e un avertisment. Pe la jumătatea noului joc descopăr păsări mai plăcute văzu- u că tobagoanii ar avea nevoie de vreun motiv lui decât auzului. N Britanie. într-un vârtej de aripi. străbate dealurile din Northern Range. de la papagali cu aripi copaci singuratici. Facem slalom printre insulițe minuscule. se adună de coastă Las Cuevas. Intenționat sau dintr-o admirabilă indiferență păsări. că mă ia prin surprin. În câteva minute. înarmați cu binocluri și obiective telescopice. în satul Brasso Seco. Pe când amurgul schimbă albastrul Sparrow (Vrabia Formidabilă). în rest. cu ochii-n patru după Pe verandă și pe cărările din pădure sunt ghizi care ajută la stânci și recife. care vizitează Asa Wright. Pe primul loc este ibisul-stacojiu. în largul canadiene care cântă coveruri după Bee Gees. dealurile din Port of Spain. în 1962. Barry. Deși se află la nici 13 km de capitală. cântece. Greierii. spune ghidul Caleb Walker. Carlton „Zigilee” chiuitul modest al unei dumbrăvence-americane cu aripi verzi Constantine. cu identificarea păsărilor și îți arată de toate. cum își spun toba. pe șoseaua șerpuitoare care și copacii frământați de briză asigură un murmur de fundal. Trinis. cerului într-un mov închis. dar stau de vorbă și cu liderul unei formații Cerul e înnorat când barca plesnește valurile agitate. consideră chiar și cântecul păsărilor un sport – și nu e așa că mă îmbarc și plecăm. E grăitor acest titlu din anii ’50 scoate un sunet ca startul de la cursele de mașini. urmată de Golful Paria. Dar spun că Panorama s-a născut din încăierările de stradă. pâlcurile de ibiși-stacojii (într-o Într-o după-amiază. izbită T R I N I DA D 77 . un cartier sărac de pe lui sau intrușii să elibereze terenul”. despre formațiile anilor ’40 și ’50. băieți răi face parte și acum din autenticitatea grupului. goanii. Clopotarul-bărbos („bărbos” fiindcă are bărbii alungite) pentru fete. Aș putea merge cu mașina. unde viața era grea. mlaștina Caroni pare Cântecul păsărilor e și momeală. Același lucru se poate spune despre în- Nature Center. Neil stă la prova. ca alți masculi din specia Desperadoes s-a format în Laventille. peste apă și. Prind La capătul îndepărtat disting o boltă înaltă de piatră. pentru urechile mele. de orgă cu aburi. cu lichid coroziv și cuțite”. albă. De-abia aștept să vizitez dere chemarea răgușită a unei înaripate nevăzute. Inițial. cel mai frumos e glasul extravagant al tru a canaliza huliganismul în ceva mai productiv în perioada grangurului-corb. pasărea ca să se întreacă: fac un concurs din aproape națională a țării. Nici nu față de imperativele turismului. parcare nepavată și un doc mic. teritoriu. al cărui echipaj constă dintr-un pescar pe nume Neil. iar de acolo pe jos ore întregi. iere – o astfel de întâlnire se numește „bullin’ session” și poate Sunt mii și mii. și recompensă la Asa Wright imposibil de izolată. Primele impresii nu sunt tocmai mai bun cântăreț de calypso) și „Soca King” cuceritoare: imediat lângă ieșirea de pe autostradă găsesc o (cel mai bun interpret al stilului pop modern. pe o insulă cu peste 450 de specii de păsări și un estuarelor ticsite de mangrove. verzi (greu de observat în frunziș) la păsări colibri care săgetează Niște prelate atârnate în spatele steagului de pe plaja Paria agile printre ramuri. cu o mulțime de pariuri pe care pasăre va împrumută copacilor coloritul de foc al arbuștilor Pyracantha.unul dintre primii inovatori ai instrumentului. satului Blanchisseuse. „trini” nu s-au străduit să își mi-am scos bine lucrurile din portbagaj. la o oră cu mașina nord-est de Port of ca un stol pe veranda cu vedere spre o vale luxuriantă. multe păsări sunt identificate după arată unde trăiesc câteva familii. Una își cheamă pasagerii. ceea ce trezește atenția muzicianului din mine. matică pensionați. penele lor roșii dura o zi întreagă. văd în parc niște bărbați care atârnă nuanță de-a dreptul electrică de roșu-rozaliu) se lasă jos și iute colivii pe suporturi. Foarte mulți par a fi profesori de infor. oțel. pe fundalul frunzișului verde. clar Trogonul-verde alternează fluierăturile mieunătoare cu apreciată de susținătorii loiali pe care îi văd adunați aici. cântec. Printre zecile de competiții dinaintea mlaștina Caroni. cu obloane verzi și înguste. cu o celebră boltă de piatră na- ceva ca claxonul unui taxi parizian vechi. broaștele turală. pen. Sau aș ca o văduvă bogată. Găsesc un schif cu botul ascuțit. Unii piuitul unui elev de clasa a treia la prima lecție de flaut. care se deschid într-un șir de câștigător de opt ori al concursului Calypso King poreclit Mighty lacuri mareice liniștite. unde stau la ancoră în canal tot derivat din calypso). urmat de din Trinidad Guardian: „Ciocnire între interpreți la tobele de ceva ca bătaia unei țevi de plumb pe un tambur de frână vechi. „Trebuia să ai (parcă ar fi jenată că scoate sunete) și chițăitul subțire al stur- ceva de băiat rău în tine”. până la capătul drumu- Pe dealul din fața mea se înalță o casă de plantație elegantă lui. canalul lasă loc de mirare. facă atracțiile naturale ușor accesibile. pe șaua unui munte de la est de Port of Spain. cârmit de căpitanul palmieri și liane înflorite. Amatorii de putea face ce fac acum: închiriez o barcă de pescuit din satul păsări. Formațiile se luptau. se retrag printre mangrove.

PHOTO CREDIT 78 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .

Zeița verde: Nuanțele de smarald strălucesc în penajul unei păsări colibri cu coada albă și gâtul auriu – și pe un costum de carnaval. T R I N I DA D 79 .

Albastru cât vezi cu ochii: Un petrecăreț vopsit de carnaval imită culorile vii ale unui colibri-gât-alb. PHOTO CREDIT 80 80 NATIONAL NATIONALGEGE O GRA O GRPH I CI C A PH T RAVE L ELRE R T RAVE | VA R ĂR A | VA 2 01 7 7 2 01 .

PHOTO CREDIT T R I N I DA D 81 .

79). „Lime înseamnă pri- pilon de piatră ca un amvon. în Port of Spain. în parc. „Rață cu curry și din Trinidad. eteni și mâncare”. Un tânăr trece. ardei.) Curând. „suntem o națiune. manual. care gătesc la foc de tabără pe o limbă de nisip. Îmi C februarie. sunt într-un pan yard e o idee bună să angajați un ghid. pentru un picnic răcoros. de valuri. multe trasee mai mici nu sunt – un simplu lot de teren asfaltat – în care repetă Supernovas marcate. nu Bindra Singh și prietenii lui ne întâmpină cu beri reci ca o destinație turistică”. cu fâșii de cauciuc care catapultează o tijă ascuțită din Într-o după-amiază de duminică merg cu sârmă tare. Dar lângă apă. Poți face lime oriunde – la bar. (Pentru prima vizită. de bolta numită de pop. oferă mie prima bucățică de rață. găluște și orice se mai găsește. pe jos. Ne fac și gaz). apă. O altă formă populară de lime e adunarea la un „pan yard”. E un loc atât de fascinant. Cu câteva seri înainte de finala Panorama. îndreptându-se de spate cu mândrie. în timp ce părinții stau WENDELL STEPHEN JAY REYES (PAG. termenul local pentru statul la soare pe mal. Dar cea mai cu un aruncător de harpoane artizanal – un pat de pușcă cioplit cea este „lime” de weekend pe malul râului. Nicholas salută zgomotos un pâlc de bărbați în ber- Trinidad și-a construit economia pe resursele primare (țiței mude. copiii au o zi de sărbătoare numai a lor. ghidul Gerald Nicholas în Northern Range. morcovi. supă de provizii” – cea din urmă fiind un amestec de banane. amestecul tobagoan remarcabil ca Paria. Surrey. un cârd de copii se bălăcesc. ritmuri indiene și versuri în hindi (mii de indieni au Stânca Catedralei.000 o dată la un an-doi pentru a-și face cuiburi pe plajele așezate pe trei pietre de râu. Mă apropii alene. ultura tobagoană se bazează pe obiceiuri socia. Dar de obicei încep să sosească în martie și suntem de-abia în mazăre. semn să ne apropiem. Întreb ce gătesc. Pe drum caut din ochi. în orașul lor. mergând prin râu. ajungem pe un drum care urmează cursul Steel Orchestra. Nu trece niciuna. gheața din geanta frigorifică. Stăm de vorbă peste sunetele asur- Poate de aceea mă pot bucura acum de unul singur de un loc zitoare ale casetofonului – „chutney soca”. E trecut de 9 seara și 82 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . lanțul muntos scund de la est de capitală. care – de-abia acum văd – încadrează un venit în Trinidad în servitute după 1900). Alți amatori de lime pun mesele pliante chiar în la taclale. Vânează pești pentru altă lime. Înaintea Carnavalului. Cum spunea o expatriată tobagoană. care traversează Atlanticul în număr de de apă și spărtură de bambus pe focul care încălzește ceaune 10. E una dintre cele mai mari adunări ale speciei. taro. văd familii și prieteni la picnic pe de dolari din turism ar fi asfaltat un drum până la țărm. mai ales „lime”. În aval. Printre copaci. spune Singh. încât orice țară doritoare unui pârâu. în apă. care iese din ceaun la fel de fierbinte pe cât e de picantă. Grupul mai pune lemne aduse țestoasele-pieloase. NG MAPS bile. nu pe turism. pe marginea drumului – și oricând.

membrii grupului încă mai sosesc, mulţi direct de la locurile
de muncă aflate la peste o oră depărtare, în Port of Spain. Își 300 km

ocupă locurile și părţile orchestrei încep să își exerseze partitu-
rile. În faţă sunt tobele „tenor”, cu ton înalt, care de obicei cântă Marea Caraibelor
Marea Caraibelor
melodia principală, și „tenor dublu”, care se armonizează cu ele. Tobago
În stânga sunt „chitarele”, „violoncelele” și tobele mai mari, cu ZONA
MĂRITĂ
Plaja Paria
ton mediu, care „ţin” acordurile, în plan secund faţă de tenori. VENEZUELA Las Cuevas Blanchisseuse
La dreapta sunt butoaiele de ţiţei (până la 12 pentru fiecare Brasso
interpret) care scot notele tunătoare de bas, ca niște timpane Seco
ra Nordic`
industriale. Pe o platformă din spate e „sala motoarelor”, cu o Cordilie
Centrul pentru
baterie de tobe, conga, bongo și alte instrumente de percuţie. Natur` Asa
Toată lumea interpretează pasajele cele mai dificile, iar și Surrey
Wright
Laventille
iar, într-o încâlceală discordantă de sunete care se amplifică Port of Spain
pe măsură ce sosesc tot mai mulţi interpreţi. Până când trei Arima

AUTOS BUTLER
URIAH
Golful Mla[tina AEROPORTUL
chemări scurte de talangă reduc totul la tăcere pe loc. E maestrul Caroni INTERNAȚIONAL
Paria
de repetiţii, Sonalal „Killer” Samaroo, care, după o pauză, bate PIARCO

TRADA
ritmul de la începutul unei melodii. 5 km Spre Trustul pentru Păsări T R I N I D A D
Sălbatice Pointe-à-Pierre
Rămân fără grai.
Am auzit destule tobe de oţel, dar mereu în grupuri mici –
câţiva percuţioniști la o petrecere, un solist într-o formaţie de
Note marcante din Trinidad
jazz. Dar nu mai auzisem live o orchestră completă, așa că sunt
complet nepregătit pentru tăvălugul de sunete al celor peste o
sută de interpreţi care își lovesc tobele la unison. Finala Panorama Asa Wright Nature Centre
Iar Supernovas chiar cântă la unison. Atent pregătiţi, entu- PORT OF SPAIN VALEA ARIMA

ziaști, atenţi, se opresc și lucrează pasajele cele mai grele iar Campionatul de tobe de oțel Cea mai veche rezervație naturală
aduce laolaltă cele mai bune din Indiile de Vest acoperă peste
și iar. Talanga îi oprește rapid. Apoi repetă din nou, de data
formații din Trinidad. Preselecția 560 ha dintr-o fostă plantație de
asta în ritm de melc, după care încă o dată, la tempoul ideal. se face prin competiții regionale, cacao și cafea. În jurul tăvilor cu
Interpretează un aranjament de șapte minute compus de în Arima, un oraș dintre dealurile hrană se strâng tot felul de păsări
de la poalele Northern Range, și colibri; pe cărări puteți întâlni
Amrit Samaroo, al cărui tată (fratele lui Sonalal), Jit, a format
San Fernando, localitate de pe tucani, granguri-corb și nu numai.
o mică formaţie de familie în sat, pe când era elev, și a devenit coasta de vest unde s-a aflat cea Cabanele vă oferă camere simple
unul dintre marii pionieri ai tobelor de oţel. „Tot ce știu am mai mare rafinărie de zahăr din și primitoare. asawright.org
lume. Informații despre bilete:
învăţat de la el”, spune Amrit.
pantrinbago.co.tt Pointe-à-Pierre
Mulţi interpreţi la tobele de oţel știu să citească fluent par- Wildfowl Trust
titurile, dar tradiţia rămâne învăţarea fiecărei note direct de la Queen’s Park Savannah POINTE-À-PIERRE
PORT OF SPAIN
compozitor. Chiar și acum, la câteva zile înainte de Panorama, Bijuteria aceasta de rezervație a
Cel mai mare parc din capitală e naturii e înconjurată de rafinăria
Amrit parcurge pasajele, face modificări de detaliu și le arată
o întindere verde de peste 100 ha, de țiței Petrotrin. În cele 30 ha de
interpreţilor noi variaţiuni, mici surprize pentru juriul din finală. presărată cu terenuri de sport. Aici mlaștini și trasee, puteți vedea
Toate acestea sunt minunat de noi pentru mine, dar absolut au loc evenimente, printre care unele dintre cele peste 80 de
Finala Națională Panorama. Vecini specii de păsări observate aici,
comune pentru localnicii din Surrey. În loc să se plângă de
îi sunt Grădina Botanică Regală printre care ibiși-stacojii și papa-
hărmălaie (care, în fond, se ţine lanţ de vreo două luni seară și un șir de locuințe victoriene gali Ara. papwildfowltrust.org
de seară, până la ora 2-3 dimineaţa), vecinii au ieșit pe verande numite „cele Șapte Magnifice”.

P
la lime. Mlaștina Caroni
Brasso Seco LA SUD DE PORT OF SPAIN
NORTHERN RANGE La sud de Port of Spain, cele
an yard unde repetă Phase II Pan Groove, într-o Satul acesta nonconformist, as- peste 4.800 ha de „mlaștini de
zonă selectă din Port of Spain, e cu totul altă cuns printre munții din nordul țării, valoare internațională” pline de
experienţă, sub lumini puternice, printre a devenit un loc de oprire preferat mangrove sunt unul dintre cele
al excursioniștilor și amatorilor de mai importante locuri de cuibărit
reclame enorme la Yellow Tail Chardonnay. păsări. De aici pornesc un traseu pentru pasărea națională a țării,
Gradenele sunt pline de fanii numeroși ai for- de 13 km până la Golful Paria și ibisul-stacojiu. Cele mai bune ore
maţiei. Interpreţii repetă Madd Music, o piesă drumeaguri mai scurte până la de vizită sunt dimineața și la apus.
cascade, iar în weekenduri se țin Puteți ajunge acolo prin Nanan
dance cu o melodie pe care o poate fredona „lime” pe malul râului. Bird Tours: nananecotours.com

T R I N I DA D 83

84 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 ■ INTRAȚI ÎN RITMUL MUZICII DIN TRINIDAD LA NATGEOTRAVEL.COM/TRINIDAD-MUSIC.

toată lumea, susținută de riff-uri repetate. Atmosfera e veselă
și relaxată: dacă Supernovas erau încordați de ambiție tine-
rească, Phase II cântă detașat, cu lejeritatea calmă de așteptat
din partea unor câștigători cu vechime.
Desperadoes numai relaxați nu sunt: îi văd la repetiții
în seara următoare, într-un pan yard împrumutat și slab
luminat, într-o zonă mai ponosită din Port of Spain. Când
talanga îi cheamă la ordine, aud un sunet complet diferit
– mai greu, mai sumbru. Despers interpretează legănând
din umerii lați și musculoși; ce-i drept, muzicienii nu se
încruntă, dar nu prea văd multe zâmbete fără rost. Aici repetă
o orchestră serioasă.
Într-o pauză, îl recunosc pe Clement Franklin. Ne-am
întâlnit mai devreme, tot azi, la Gill Pan Shop, unde privisem
meșteșugarii cum modelau din ciocan butoaie de oțel de 200
litri. Clement e acordor; magia lui intervine la sfârșitul proce-
sului de fabricare a fiecărei tobe. Cu un ciocănel, modelează
curbele fiecărei note până la tonul perfect. Acum are în mâini
ciocanele de cauciuc ale unui „pan man”. Și, da, zâmbește.

D
„Când cânt cu Desperadoes îmi găsesc rostul vieții.”

esperadoes vor fi penultima apariție de la
Panorama, așa că apar pe scenă de-abia cu
câteva minute înainte de 2 a.m. Publicul de
la Grand Stand nu s-a împuținat deloc. În
timp ce interpreții își poziționează mulțimea
de tobe, comentatorii transmisiei TV națio-
nale observă că nu au mai câștigat de 16 ani.
În cele din urmă, un interpret bate un ritm… și formația
atacă, cu toată ferocitatea pe care am auzit-o acum câteva seri
în pan yard, piesa Different Me. Formația – femei și bărbați,
tineri și cărunți – dansează pe ritmul tobelor, se leagănă, se
apleacă în față, sar și se rotesc, aplecați peste tobe, smulgând
muzică din oțel.
La ora 3 se încheie și ultima evoluție, iar crainicul
anunță scorurile. Pe locul trei, la egalitate, cu 283 de puncte,
Renegades și (ce dezamăgire pentru fani) Phase II Pan
Groove. Pe locul doi, cu 284 de puncte, tinerele speranțe
din Surrey. Fanii Despers aclamă asurzitor. Desperadoes sunt
Val de căldură:
Un „diavol” pe locul întâi – la distanță de un punct. În sfârșit, membrii
înaripat, formației zâmbesc larg.
priceput la
În era muzicii internaționale, în care producătorii caută
meșteșugul
riscant al în toate colțurile planetei tot felul de melodii indigene, unele
scuipatului de forme de muzică rămân imposibil de imortalizat – pentru
flăcări, scoate
că înregistrările nu se pot compara cu experiența de la fața
foc pe gură
pentru mulțime locului. Poate că acest lucru nu e nicăieri mai adevărat decât
în noaptea în finala Panorama. Un lucru știu sigur: nu poți înțelege
Carnavalului.
muzica tobelor de oțel până nu ai auzit o orchestră mare
PHOTO CREDIT

live, într-un pan yard; iar fără experiența aceasta, nu poți
înțelege Trinidad.

T R I N I DA D 85

la toate punctele de difuzare a presei! www.  Noutăți de design interior DE 22 DE ANI  Case și apartamente pentru toate gusturile  Idei de amenajare SURSA TA pentru baie și bucătărie  Ghidul cumpărătorului DE INSPIRAȚIE O R E V I S T Ă E D I TAT Ă D E LUNAR.ro .casalux.

ridicat pe un vârf de munte din Anzi. 87 . a fost reședința regală incasă. MERITĂ FIECARE PAS 15 AVENTURI EPICE PE JOS Text: Maryellen Kennedy Duckett Machu Picchu.

Urcați cele 800 online sau pregătiți-vă de trepte până la mânăstirea uriașă. alpinistul englez George Mallory ar fi răspuns: „Pentru că este acolo”. PAGINA ANTERIOARĂ: JIM RICHARDSON de lângă Atena. dar și cele aproape 3. celebrele trepte de la final? O perspectivă nouă asupra lumii. de a urca în turnul străvechea cetate a nabateilor este înclinat din Pisa? Faceți unul dintre cele mai celebre situri o rezervare din timp arheologice din lume. încoronată de Parthenonul construit în secolul al V-lea î. Pisa și de pe Huayna Picchu. INDONEZIA Borobudur { Pe Insula Java. porniți de la trecătoarea Zuanduokou. am ales 15 locuri { Priviți Machu Picchu din alt unghi.S e spune că. Recompensa supremă „scările morții”.. CĂRĂRI STRĂVECHI Descoperiți minuni apuse.719 m care apare pe fundalul Provența – care merită drumul (sau ascensiunea) până acolo. făcând o călătorie simbolică spre iluminare. IORDANIA Petra { Cioplită din ziduri de gresie înalte. vârful de 2. întrebat de ce voia să urce pe Everest. de unde puteți admira panorama Deșertului Wadi Arabah. acum peste două milenii. Pentru o ascensiune mai puțin abruptă. CHINA Marele Zid { Pășiți pe urmele împăraților și vizitați turnurile de veghe bine conservate din dinastia Ming de pe secțiunea Jinshanling. la 2. numeroaselor imagini memorabile cu situl incas. apreciate pe plan mondial – printre care Machu Picchu. abrupte din apropierea vârfului. abor- dați partea sud-estică.000 de basoreliefuri merită privite îndeaproape. pelerinii budiști de rit mahayana urcă până în vârful structurii multietajate de aproape 30 m înălțime (cel mai mare templu budist din lume).5-3 ore. Vederea de la vârf spre vulcanii dimprejur e amețitoare. Înclinați spre ideea naturale.5 ore nord-est de Beijng. Pentru un drum de 1. să stați la coadă. Aveți grijă când coborâți aventură potrivită pentru forțele proprii.COM { Plimbare prin peisaj . Pentru aceia dintre noi care PERU Machu Picchu au nevoie de mai multă motivație. Doar 200 de excursioniști Fie că sunteți un plimbăreț de duminică sau șerpaș. Drumul până la el durează 15-20 de minute. e cel mai complet complex monumental al Greciei antice care a rezistat până azi. pornind de lângă stația de metrou Acropole.H. veți găsi o pe zi pot parcurge traseul dus-întors de două ore. EFORTOMETRU { Călătorie epică { Reușită formidabilă 88 NAT GEO TRAVE L . GRECIA Acropole { Citadela de pe vârful dealului SWISSHIPPO/STOCKPHOTO/GETTY IMAGES. de aproape 10 km lungime.

o formațiune de granit. TAMARA VOLODINA/ISTOCK/GETTY IMAGES (LACURI). Ruinele cetății Sigiriya din secolul al V-lea. în Sri Lanka. NORA DE ANGELLI (STÂNCĂ) F E BRUA RY/M A RC H 201 7 89 . parte din cel mai vechi și mai mare parc național din Croația. se află în vârful Stâncii Leului. Pasarelele de lemn șerpuiesc printre Lacurile Plitvice.

COM . 90 NAT GEO TR AVE L .Drumul Lavandei din Provența e cel mai parfumat și colorat în perioada iulie-august. NONAC_EOS (CLĂDIRE) Reichstagului. clădirea Parlamentului german. din Berlin. MICHELE BERNASCONI. O spirală poartă vizitatorii până în vârful JIM NILSEN/PHOTOGRAPHY TRAVEL TOURS (LAVANDĂ).

turnul e ceva cele de la abația Sénanque. Peisajul arată reprezentanților). stâncoasă formează o scenă naturală în Parcul SRI LANKA Național Mammoth Cave Sigiriya din Kentucky. Un urcuș epuizant { De pe rampa în spirală de sub Bulevardul Baobabilor (sus așteaptă o ambulanță) de cupola de sticlă a Parlamentului { Drumul de pământ bătut din 10 minute duce la mozaicurile în german. { Jucați-vă de-a Spiderman pe rezervare. dedesubt de trepte. până la vârful arcului. ITALIA mării. GERMANIA și temple din secolul al XVI-lea se află în vârful „Dealului Vulturilor” Reichstag MADAGASCAR din Rajasthan. 15 AVE N T UR I E PI C E PE J O S 91 . are 16 lacuri terasate. atenți O proeminență la fiecare pas. cu 1. Terminat în 1399. odinioară locuință JAIPUR. Traseul de 6-8 ore de la intrarea nordică vă va purta printr-un canion și o peșteră până la baza celei mai înalte cascade din parc (78 m). ridicarea poporului deasupra aproape 30 m înălțime. Zona e străbătută rarefiat înainte să încercați să de observație de pe clopotnița de mai multe trasee de drumeție. Traseul de două ore Domes and Nu vă ajunge timpul sau curajul? Dripstones vă va duce în adâncuri LHASA. BERLIN.200 de trepte) până în vârf. acum s-au explorat peste 640 km. domină peisajul urban. Obișnuiți-vă cu aerul 251 de trepte până pe platforma vară prin Lubéron. S.332 DAVID S. în centrul statului Sri Lanka. Mergeți dimineața sau seara. în care vechiul se îmbină apropierea coastei vestice a statului culori de giuvaiere și la curțile și cu noul (traseul are cam 300 insular e mărginit de vreo 26 de sălile în forme complexe. MINUNI ALE NATURII Explorați minunile Pământului. dintre care mulți au se întinde panorama Orașului Roz. uriașii blânzi.A. Poarta Brandenburg. WIKER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE (PEȘTERĂ). unde înălțată pe un deal din mai puțin înclinat de când a fost rândurile fotogenice de lavandă ale Jaipur. legate între ele de pasarele. puteți admira ca în filmul Lumea dispărută – de SYDNEY. INDIA stabilizat prin proiectul de restau- călugărilor atrag o mulțime de vizita. marmură. tori. Parcul Național Mammoth Cave PE ÎNĂLȚIMILE traseul BridgeClimb. CHRISTIAN HEEB/AWL IMAGES RM/GETTY IMAGES (FEMEIE) { Pe sub dealurile din inima statului de trepte. { Monolitul de granit numit Stânca Leului se înalță la 180 m deasupra peisajului înconjurător. TIBET Încercați traseul de 90 de minute într-o lume-mamut subpământeană. încoronat de ruinele unui palat regal din secolul al V-lea. Palatul Potala BridgeClimb Sampler. pe scări și pasarele Kentucky șerpuiește cel mai lung ORAȘULUI înguste de pe podul emblematic sistem de peșteri cunoscut.U. este considerată palatul { Cumpărați online bilete pentru { Câmpurile de lavandă umplu de antic construit la cea mai mare ora aleasă de voi și urcați cele culoare și parfum orice plimbare de altitudine. a maharajahilor indieni. până la vârf. urcați cele peste 400 de trepte din Pisa care sfidează gravitația. doar până la jumătate. AUSTRALIA simboluri ale orașului precum fapt. Fortăreața Amber rare din 2001.600 m deasupra nivelului FRANȚA PISA. un Eden de smarald inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. { La înălțimea amețitoare de peste 3. la 134 m deasupra nivelului mării. fosta reședință a lui Dalai Turnul înclinat din Provența Lama. capodopera arhitecturală Drumul Lavandei tibetană. CROAȚIA Parcul Național Lacurile Plitvice { Plitvice. Câmpurile noastre preferate sunt Fortăreața Amber. Intrarea Podul din Golful Sydney este gratuită. Nu priviți în jos în timpul urcării amețitoare (aproximativ 1. dar aveți nevoie de chiar sunt supraviețuitorii de 800 de ani ai unei păduri primordiale. Până Cuceriți vârfuri spectaculoase care al orașului. care simbolizează baobabi uriași. protejați din 2007. ca este o capodoperă de { Impunătorul complex de palate să evitați autocarele cu turiști. BOYER ȘI ARLAN R. pâraie și cascade înspumate. care urcă cu stalactite și stalagmite.

se bazează pe tradiție – și pe petreceri formidabile. un festival religios tipic breton.FINISTÈRE. TEXT: CHRISTOPHER HALL FOTO: BRENDAN HOFFMAN În satul Loc Ildut. le dă ocazia localnicilor să PHOTO CREDIT se cunoască mai bine. pardon. la capătul graniței vestice a Franței. CAPĂTUL LUMII Viața în Bretania. 92 NATIONAL GE O GRAP HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .

C A PĂT UL LUMII 93 .PHOTO CREDIT F I N I S T È R E .

Suntem la Capătul Lumii. Verdens Ende în Norvegia. Franța. Iar acum. Astfel de locuri. dar pentru mine. Finistère. bătând marea până formează munți de spumă cremoasă. Poate așa se explică de ce am vizitat două Land’s End. Finis Terrae. Deși îl despart doar 530 km de Paris.NU-I USOR SĂ MERGI PE O CĂRARE DE COASTĂ LA CAPĂTUL LUMII – DAR CE PRIVELISTE! Bătut de vântul furios. Atlanticul se frământă și se izbește de stânci. iar pentru mine e obiectul unei pasiuni aparte. la Pointe du Raz din Finistère. Mi se par irezistibile numele în sine. ecouri captivante dintr-o eră primordială când cunoștințele despre lume rareori mergeau mai departe de țărmul mării. le sugerau strămoșilor noștri o putere mistică. cu o suprafață care de-abia depășește 5. aflate la limita dintre familiaritatea vieții terestre și vas- titatea de neînțeles a oceanului. La peste 60 m dedesubt. unde uscatul se întâlnește cu oceanul. o limbă de uscat izolată. și-au păstrat ceva din puterea aceea străveche. locurile acestea. în Anglia și California. în latină. Acum sateliții au cartografiat și ultimul kilometru pătrat al planetei (iar uneori sunt foarte recunoscător pentru navigația GPS). Lumea e presărată cu capuri. Finisterre în Spania. îi inspirau să contemple lumea și locul ome- nirii în ea. geografia 94 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 .000 km² și o populație de 904. PHOTO CREDIT este cel mai vestic departament francez și corespunde regi- unii bretone.000 de locuitori. Finistère. iar eu le colecționez așa cum alți călători fac liste cu țările vizitate. Pentru antici chiar era al Pământului. peninsule și alte caracteristici geografice ale căror nume înseamnă Capătul Lumii. ca Finistère. înaintez cu teamă pe marginea unei prăpastii.

serată cu muzică și dans. cel mai vestic oraș din Franța continentală. PHOTO CREDIT F I N I S T È R E . în Le Conquet. C A PĂT UL LU MII 95 . Artificiile aprind cerul nopții la o fest noz.

grupul lui de dansuri bretone adaugă. cu atât mai puternică e cultura bretonă”. explorat drumurile lăturalnice din Finistère. o Europa. „Cu până la pulpe. loc care nu e Finistère. aproape o experiență pentru toată comunitatea. În dimineața de după sosirea mea. Explorez și Munții Arrée din inima departamentului. în tastice și grădini mici în care tufele roz și albastre de hortensie vatra ei istorică de la marginea Franței. locuitori mândri ai unui capăt de lume mult iubit. cimitire înțesate cu statui de piatră fan- cuceritor și din motive care nu au de-a face cu geografia. Nu trece neobservată marca „numai în Finistère”. aflu că Finistère e pe lângă vaci bălțate. Dar în primul rând o simt în unde urc pe Montagne Saint-Michel până în vârful îmbrăcat profunda identitate bretonă a celor pe care îi întâlnesc pe drum. spune el. mai puțin frumoși. Tineri.” o pălărie neagră cu boruri drepte și Lavanant îmi vorbește cu pasiune și despre rolul istoric al depar- pantaloni bufanți îndesați în cizme tamentului de păstrător al moștenirii celtice a Bretaniei. spune el. „Și nopți prin Airbnb. aproape fiecare viraj pe drumul de coastă rezervă în. Zilele sunt pline de experiențe a Bretaniei anunță o renaștere fascinantă. râde el. la 380 m altitudine. îmi spune că poartă un costum breton mai la vest de Finistère nu ai unde să mergi. mașinistul pensionat. în care am trecut Dar. un nici măcar de vizitatorii grăbiți ca mine. spre surprinderea și încântarea mea. Aici. Frumoși. O văd în mulțimile piramidele egiptene și cel mai mare mausoleu neolitic din adunate la o paradă de costume tradiționale sau la o fest noz. Vizitez Cairn of Barnenez. săraci. „Aici. înrudită îndeaproape cu galeza și Anglia? „Nu”. O aud în programele în morman de pietre construit de oameni mult mai vechi decât bretonă care se revarsă din radioul mașinii. la încât aparține la fel de mult oceanului ca și Europei. Toți dansează împreună. în ferigi și iarbă-neagră. Bogați. tradițional și că. Lavanant îmi fierbe un M ou proaspăt de la o găină de-a lui și îmi arată câțiva pași de Ă ÎNTÂLNESC CU Hervé Lavanant dans. întins atât de departe în Atlantic. în Plougonven.face din el un ținut aparte. „Cel mai tare îmi place la dansul breton”. „că e acasă la el. într-o oră. de marginea estică a regiunii. vreo 20 de minute de casă. care mă va găzdui două Franței. Dar cea mai puternică apărare a culturii de 96 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . expresia poate să însemne orice limba din Cornwall. Sosesc la ferma restaurată a lui Lavanant după patru zile de tâlniri sublime cu oceanul.” Aici. Bretania a rezistat eforturilor Franței de a-i suprima pleacă à l’étranger – în străinătate. O să fim în departamentul vecin. Când îmi vede privirea cât mergi mai la vest în Bretania și te îndepărtezi de centrul curioasă. cultura celtică autentică urcătoare cresc cât autobuzele. Sunt derutat.” Vreme de secole. Adică în tradițiile și mai ales limba. Poartă bătrâni. serată bretonă cu muzică și dans.

Dar adevărul e că oră pe un vas plin de excursioniști de o zi ca mine. privesc oceanul și meditez la ideea formidabilă că oameni la dans. Grunweiser face o pauză de la curățat peștii prinși azi cu convenabil pentru trasee prin pădurea Parc d’Armorique. după un prânz cu pește-dulgher proaspăt prins. acoperită cu tufe pitice cu tușe violacee. Ținându-se de mâini ca să formeze cercuri și de aici până în Canada nu mai e nici urmă de uscat. care poate să însemne și „capul spune el. Zâmbește larg. dar sunt fericit. în ele. De când am terminat școala fost niciodată genul de loc prin care treci fără să-l observi”. aveam patru zile”. în bretonă. După o traversare de o de Bretania și Bretania înainte de Franța. Întinderea pietroasă. un pescar de 32 de ani. Labous Mor (Pasărea de mare). casele sunt strânse laolaltă. conac vechi de 590 de ani. populara formație Digresk pompează în difuzoare colul feroce al iernii și ceața deasă care poate bloca zile întregi un rock fusion. închiriez 100% ouessantin. îmi – sau Penn ar Bed. Manoir de Kerdanet (deasupra). ai cărui strămoși au venit pe Ouessant pe la Arthur. o insulă de 15 km² din nordul departa. leagănă brațele și fac pașii tradiționali F I N I S T È R E . e întretăiată de cărări de pământ bătut O FEST NOZ AJUNGE LA APOGEU în Place Saint-Corentin. până acum vreo patru ani am lucrat pe vase mari de pescuit. barca lui de 9 m lungime. Mă îndrept spre ea cu francez. „nu a de pe continent unde m-am născut. „Părinții m-au adus înapoi pe Ouessant de la spitalul lumii”. dar e mai bine acum. Pe scenă. sau la sud de Finistère. Muncește cu fratele lui. breton sau finisterian.” o mașină și mă plimb. și ale mai vestic petic de pământ din Franța europeană. „Finistère înainte feribotul într-o zi luminoasă și caldă. Spusele lui se aplică în mod special la Île d’Ouessant. La Pointe de Pern. risipite. Nu era rău.Bretania în stil mare: la Poullan-sur-Mer. ca să se apere de vis. șerpuitoare. cu influențe folclorice celtice și vaietele de iele orice transport între insulă și continent. proprietarii unui Mai târziu. și „capătul lumii”. iar cea mai puternică redută i-a fost Finistère „Când am ieșit prima oară cu barca. Muzica săltăreață animă o mie de cu pietricele.” mentului. și drumuri înguste. orașul Huelgoat (alături) e un punct de pornire 1880. C A PĂT UL LUMII 97 . cu 800 de locuitori permanenți și cinci faruri. spune Lavanant. intru în vorbă cu Mickaël Grunweiser. când pot Enez Eusa în bretonă. instrument asemănător cu oboiul. aici a fost izolarea. Printre pietre îmbrăcate în mușchi și impregnate de poveștile despre regele rumen în obraji. sunt printre ultimele familii de pescari de pe insulă. inclusă Îl întreb pe Grunweiser dacă se consideră în primul rând într-o rezervație a biosferei UNESCO. cel ale unei bombarde. Nu pot să spun că e ușor. capitala districtului Finistère. „Finistère”. l-au transformat într-o pensiune fermecătoare. care se leagănă în golful de sub noi. pline de gropi. să stau pe Ouessant. linii lungi. care leagă între ele cătunuri piața catedralei din Quimper. stau pe o plajă unui cimpoi numit biniou.

PHOTO CREDIT 98 NATIONAL GE O GRA PH I C T RAVE L E R | VA RĂ 20 17 .

Strecurată ambițios între stânci. C A PĂT UL LUMII 99 . PHOTO CREDIT F I N I S T È R E . o căsuță din secolul al XVII-lea stă de veghe în continuare pe coasta de la Ménéham.

Îmi descrie comunitatea foarte unită de surferi fanatici din Finistère.000 de bretoni în costumele tradiționale ale orașelor și satelor natale. care urmărește progresele copiilor. La început mă încurc. Instructor de surf ne e Bérenger Fontaine. legănând brațele în lateral și în sus și-n jos. „Prima oară am văzut o paradă de festival la patru ani și mi-o aduc aminte până în ziua de azi”. dau din brațe cu disperare ca să prind valurile și. lângă Quimper.de ore întregi. Mă întorc pe plajă și mă apropii de Fontaine. văd o puzderie de surferi. „Este cultura noastră vie. impulsiv. La marea paradă a fes- tivalului. până când doi bărbați mă trag pe ringul de dans. plescăi prin apa de 17°C. Stau pe marginea mulțimii. ignorându-mi protestele. care atrag formații celebre. la țară. De unde stau eu. cu un aer sever. „Suntem ca o frăție. de la Breizh – numele breton al Bretaniei. și nu doar în muzica formațiilor ca Digresk. dau peste o fest noz. Pentru câteva clipe. fac și eu parte din trib. 100 NATIONAL GE O GRA P HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . Mă înscriu. „Nu e folclor”. de marți seara. șorțuri albe cu broderii complicate și bonete de dantelă apretată numite coiffes. „Tata m-a urcat pe mașină ca să văd. spune ea.” Arată spre un grup de femei cu rochii negre.” Fontaine reflectă la legătura străveche a regiunii cu marea și la faptul că surferii nu sunt decât o manifestare mai modernă a acestei uniuni. iar a doua zi de dimineață sunt în mijlocul unui cârd de școlari neastâmpărați. ÎNTR-UN HAMBAR cu podeaua de pământ bătut și pereții din tablă ondulată. Adunarea aceasta tribală – de asta îmi amintește – marchează finalul festivalului anual de Cornouaille Quimper. De obicei facem surf în grupuri. Începe muzica și să ne mișcăm în cercuri.” Cultura aceasta continuă să evolueze în direcții sur- prinzătoare. pe plaja Tronoën. mișcările îmi devin mai fluide și PHOTO CREDIT fac schimb de zâmbete timide cu femeile din stânga și din dreapta. tot anul. Într-o zi însorită. în cele din urmă. ca și la cea din Quimper. călugăriță născută în Quimper. o revărsare de cultură bretonă care ocupă o săptămână întreagă din iulie. Mă pun între două femei mai în vârstă. îmbujorate. cu sutele. dansatorii se amestecă într-o singură masă care pulsează. Dar tot au venit 400 de oameni. ci o adunare intimă. Nu e dintre cele mari și importante. reușesc să mă ridic pe placă timp de două secunde întregi – mare triumf. de dimineață. în vârstă de 64 de ani. lângă Ploumoguer. punctată de fețe încântate. Timp de peste o oră. pe plaja La Torche din apropiere. pe margine. în costum umed până la glezne. Mă poartă muzica. la prima mea lecție de surf. îmi spune sora Yvette. Dar încet- încet ajung să simt ritmul în loc să mă gândesc la el. care îmi corectează imediat poziția mâinilor. care are pe antebrațul drept un tatuaj mic cu literele BZH. Pe lângă noi trec 2. de 29 de ani. S EARA. stau întâmplător lângă sora Yvette.

PHOTO CREDIT F I N I S T È R E . C A PĂT UL LUM II 101 . de la muzică și dans la îmbrăcăminte și mâncare. Festivalul anual numit „de Cornouaille” din Quimper sărbătorește tot ce e breton.

oferă două Brest Loc Ildut Le Conquet i A rree n ] i La Feuill´ee camere duble și un apartament. Nu departe. La Feuillée. Domaine FRAN}A Lorient Gaëlle Lecuizat. DISPONIBILĂ SUB LICENȚA OPEN DATABASE: WWW. Hotelul clasic de la începutul PASIUNE PENTRU CLĂTITE secolului al XX-lea din Loc- Auberge de la Crêpe quirec a fost renovat superb și majoritatea camerelor au În casa de piatră din secolul vedere la ocean. și vara. reprezintă o desti- © OPENSTREETMAP CONTRIBUTORS. inclusiv Manoir de Kerdanet COTES. una de hrișcă. cu atracții tipice de plajă.fr 102 NATIONAL GE O GRA P HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . REGIONAL ARMORIQUE Pointe E50 aproape 600 de ani. aflată în cel mai înalt sat breton. cuplul Claude și regiune. lângă piața centrală din Quimper. FINEȚURI DE FINISTÈRE Unde stăm spațioasă. cu o A I L COMOARA OCEANULUI culoare aurie intensă. DATE DESPRE PARCURI DIN BAZA DE DATE MONDIALĂ A ZONELOR PROTEJATE (WDPA) OCEANUL ATLANTIC BUNĂSTARE găsiți o amplă selecție de Cairn of Guima¨ec M´en´eham Barnenez Locquirec cidru și clătite locale.com restaurant. Morgat.ORG/COPYRIGHT. cunoscători MARIN IROISE 381 m N164 manoirkerdanet. pardon sau alt Grand Hôtel des Bains fel de festival.fr de Pern Plougonven Ploumoguer E50 de Pointe du Raz. odinioară un port somnoros pentru vase de pescuit. cumpără direct de Kervéguen. aproape auberge-delacrepe. al XVII-lea transformată în grand-hotel-des-bains. așa că organizează degustări și tururi 250 km G o lfu l B isca ya sala de mese încăpătoare și ale pivniței pe cont propriu. praz și sos de ciuperci. Îl MĂRITĂ E60 Le Bar Iodé puteți gusta la multele fabrici din Paris BRETANIA Proprietarii. a devenit o stațiune populară.com GUSTURI EFERVESCENTE Poullan-sur-Mer FINISTERE Degustări de cidru C O R N E60 O U Unde mâncăm Pointe du Raz Quimper MORBI HAN Cidrul din Cornouaille. este făcut L ZONA Tronoen Beach Trono¨ E din soiuri tradiționale de mere. umplută cu Île d’Ouessant PARCUL NATURAL D'ARMOR Pensiunea dintr-un conac de șuncă. din Guimaëc. Mu Mont Saint-Michel Huelgoat într-un peisaj mai degrabă Pont de la PARCUL NATURAL Morgat de Brasparts istoric decât de lux.OPENSTREETMAP. De la 130 $. 15 km modernă și terasa în aer liber kerveguen. de la pescarii bretoni. De la 135 $. nație excelentă pentru fructe de Cele mai bune anotimpuri pentru o vizită sunt primăvara PE MALUL MĂRII mare locale. Sigur veţi găsi pe undeva o fest noz.

LA ORICE PUNCT O revistă editată de DE DIFUZARE A PRESEI! .ro LUNAR.MII DE LUCRURI UTILE menshealth.

pe-o gur` de rai.. O VIZITĂ ÎN FUNDĂTURA PONORULUI PHOTO CREDIT TEXT: CĂTĂLIN MARIUS MOȘ 104 FOTO: NATIONAL SEBASTIANGE OVASIU G RA P HI C T RAVE L E R | VA RĂ 20 17 .FOTOJURNAL Pe-un picior de plai..

T R I N I DA D 105 . Ai nevoie de entuziasm. ce unduiesc noroși. dar și de un 4x4. singurele care îndrăznesc să strice rân- zante. După ore întregi de colindat fiecare colțișor al locurilor. dar înarmați cu un întreg decât un pas. stăpâna casei înfiptă în mijlocul poienii. în fața noastră de-un verde ireal. Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Oprim motorul ce răsuflă ușurat după duiala ierbii de un verde crud ce acoperă Ponorului. Puținele animale pe care le îngrijește cu drag reprezintă singura ei companie și cea mai importantă ocupație. așa pe potecile pietruite. Asfaltul își ia de operațiuni. răb. Sau poate doi. locul ca o plapumă groasă. Și aerul e diferit aici. Dar e liniștită și încă în pu- tere. După câteva minute de umblat Coborâm pe cărare până în poiana tura! Din satul Federi și până în Rai. în capătul depresiunii asemănătoare unui colo- seum. pierzându-se rămas-bun când îți e lumea mai dragă. Pe drumul de întoarcere. Iar zgomotul Șureanu. trei. Pentru nebune asemenea unui șarpe dezmier- „arsenal” – de la DSLR-uri până că drumul plin de bolovani îngreunează dat de mângâierea razelor blânde. în inima munților. aparatul de fotografiat la gât. Ursu. fulare și batoane energi. Are cam 80 de ani. Pe drum îl întâlnim pe Cosmin Panatie. Însă exact din acel moment începe aven. Oare cine locuiește aici. pornim apoi în inima zbuciumată a unei stânci. făcându-ne parcă tot mai puternici. Cu trepiedul în mână și agită atmosfera liniștită. Armina. Hornul uneia dintre ele lasă timid o dâră de fum. P ornim la drum zgribuliți și som. vine condusă de lătratul asurzi- tor al câinelui său. însă voința și liniștea acestor locuri sunt lucrurile care o țin încă în viață. Și bucuros totodată să vadă vizitatori aici. Apele Rece și proaspăt cum nu am mai întâl- nit niciunde. de câțiva ani de când s-a dus soțul ei. cum numesc Fundătura mulți dintre cei apare Fundătura cea diafană. rupt de lume? Răspunsul ne iese singur în cale. Dincolo. Cu obra- jii roșii și zâmbetul pe buze. așa cum îi șade bine unui tânăr. imagini ale poveștii trăite în acea zi pe tărâmul binecuvân- tat de Dumnezeu ne rulează neîncetat în minte. inundând pieptul la fiecare respirație. se zăresc câteva case. fără teamă de animale sălbatice sau de necunoscut. singurul copil din Fundătură. A străbătut mereu alături de soțul ei munții și pădurile care le sunt acum prieteni. deplasarea. Doar căprioarele care se reped prin pădure ne fac să mai tresărim câteodată și PHOTO CREDIT ne trezesc parcă pentru puține momente la realitate. Este surprins că ne zărește. sunt la bocanci. la pas. nu mai e învolburate ale Ponorului. Din depărtare. decidem să pornim spre mașină cu car- durile aparatelor pline cu fotografii. mănători cu cei ai soldaților din teatrele lor aflat sub dominația zilelor ploioase dare. ne face simpatic cu mâna. colțul de rai din Munții urcuș și ne punem în spate rucsacii ase. care au văzut locul cu ochii lor. E singură aici. doi cai se apropie în galop.

PHOTO CREDIT 106 NATIONAL GE O GR A PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . Pe drum îl întâlnim pe Cosmin Panatie. singurul copil al Fundăturii (dedesubt).Apele învolburate ale pârâului Ponor se varsă prin marea de iarbă de-un verde ireal într-o peșteră subterană de sub o stâncă (deasupra).

la păscut. Tanti Armina coboară în fiecare zi la oițele ei aflate mai în vale. PHOTO CREDIT F UN DĂT UR A T PROINNOI RULUI DA D 107 107 .

Ferice de caii aproape sălbatici din Fundătură (dedesubt). o urmează pe mătușică oriunde s-ar duce (deasupra). Câinele Ursu. ce pasc în voie aproape de pârâul Ponor! 108 108 NATIONAL NATIONALGEGE O GRA O GRPAHI PH CI C T RAVE L ELRE R T RAVE | VA R ĂR Ă | VA 2 01 7 7 2 01 . prietenul de nădejde al Arminei.

Ca un adevărat Sfânt Petru al locului. Nea Constantin este ciobanul care păzește „Poarta Raiului” (dedesubt).Singurul vehicul care poate circula fără probleme în Fundătura Ponorului rămâne căruța (deasupra). T R I N I DA D 109 .

cel care face posibilă însăși viața în Fundătura 110 NATIONAL GE O G RA P HI C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 Ponorului. PHOTO CREDIT Fânul adunat în căpițe reprezintă aurul locului. .

ro O ROE VRIESVTĂ I SE TĂD IETATĂ DE DE D I TATĂ . aarevistei revistei .amsonline.amsonline.lalaorice oricepunct punct dededifuzare difuzarea apresei presei www.ro www. Lunar. CITEȘTE revista . Lunar..

din Atolul Midway.000 de ore sub apă. spune fotografii ale lui Skerry în numărul de februarie 2017 Skerry. apar în articolul National Când fotografiază sub National Geographic. ca acvila-de-mare din imagine. apă.500.” al National Geographic. în apropiere de Insula Sand și se apropie treptat. le putem spune că aici trăiesc creaturi formidabile. măsură ce subiectul se obișnuiește cu el. pe subacvatice. Skerry începe să Geographic din februarie 2017 despre sanctuarele oceanice.CARTE POSTALĂ PACIFICUL DE NORD Fundul Î n cele trei decenii de când explorează oceanele lumii. fotograf algele din Cortes Bank. PONT PRO Câteva vietăți subacvatice. Brian Skerry estimează că a petrecut 10. În ultimii doi ani a fotografiat oceanului. folosind tot felul de tehnici.000 km² la nord de Hawaii. 112 NATIONAL GE O GR A PH I C T RAVE L E R | VA R Ă 2 01 7 . „Oamenii nu vor avea niciodată ■ Vedeți mai multe aceeași atitudine față de un pește ca față de un mamifer de uscat cu blană”. la doar câteva zile după ce președintele (pe atunci) înfiin. Altă fotografie ia cadre de la distanță intră în spațiul perso- nal al viețuitoarelor rară a lui Skerry: Barack Obama cu snorkelul. în largul coastei din San Diego. „Prin fotografie. Text: Nina Strochlic țase una dintre cele mai mari zone marine protejate din lume – un sanctuar BRIAN SKERRY de peste 1. în obiectiv de la deghizarea aparatului în focă la înotul în costum de zale. creaturi din Noua Zeelandă până la Capul Cod. care survolează Brian Skerry.

PROMO

Nimeni nu cunoaște lumea mai bine. Revista NG Traveler
este publicată în 17 țări, în 13 limbi.
Redacții în WASHINGTON, D.C. • MEXICO CITY • LONDRA
AMSTERDAM • BUDAPESTA • BARCELONA • HAMBURG •
ROMÂNIA • MILANO • PARIS • BUCUREȘTI • MOSCOVA • VARȘOVIA
• TEL AVIV • BEIJING • JAKARTA • MUMBAI • SYDNEY
REDACȚIA
Cătălin Gruia, redactor-șef
Bogdan Giubernea, art director; Domnica Macri, editor; Luminița Georgescu, corector

COLABORATORI
Alexandra Popescu, editor
Elena Drăghici, editor online
Adina Brânciulescu, Mihaela Gligor, Robert Miklos, Cătălin Marius Moș, texte
Horia-Mihai Gligor, Costas Dumitrescu, Ionuț Macri, Sebastian Vasiu, fotografi
Anca Bărbulescu, Monica Seceta, Adriana Hoancă, traducători

REVISTA NG TRAVELER ESTE PUBLICATĂ DE BURDA ROMÂNIA
Sandrin Apostoloiu, director general
Susana Pletea, director editorial
Daniel Secărea, publisher
Ioana Caloian, director financiar
PUBLICITATE Florentina Păuna-Laudă, group advertising director
Genoveva Enuță, advertising sales manager, tel.: 0729 218 680; genoveva.enuta@burda.ro
MARKETING Alina Gavrilă, marketing manager, marketing@burda.ro
PRE-PRESS Mihai Vătășelu
TIPOGRAFIE Tipărit la Radin Print, prin reprezentantul
exclusiv pentru România 4 Colours, www.4colours.ro
DISTRIBUȚIE BURDA ROMÂNIA distrib@burda.ro; tel.: 031/225.87.00
SERVICIUL ABONAMENTE tel.: 031/225.88.89, 031/225.87.82
abonamente@burda.ro; www.burda.ro; traveler@burda.ro
ADRESA: Bd. Decebal 25-29, Olympia Tower, etaj 4, sector 3, București 030964,
tel.: 031 225 87 00, fax: 031/225.87.15
INTERNATIONAL AD SALES REPRESENTATIVES
ITALY BURDA INTERNATIONAL
Mariolina Siclari tel.: +39 02. 91 32 34 66, mariolina.siclari@burda-vsg.it
GERMANY BURDA COMMUNITY NETWORK
Julia Mund, tel.: +49 89 9250 3197, vanessa.vonminckwitz@burda.com;
Michael Neuwirth, tel.: +49 89 9250 3629, michael.neuwirth@burda.com
AUSTRIA BURDA COMMUNITY NETWORK
Christina Bresler, tel.: +43 1 230 60 30 50, christina.bresler@burda.com
SWITZERLAND BURDA COMMUNITY NETWORK
Goran Vukota, tel.: +41 44 81 02 146, goran.vukota@burda.com
FRANCE/LUXEMBOURG BURDA COMMUNITY NETWORK
Marion Badolle-Feick, tel.: +33 1 72 71 25 24, marion.badolle-feick@burda.com
UK/IRELAND BURDA COMMUNITY NETWORK
Jeannine Soeldner, tel.: +44 20 3440 5832, jeannine.soeldner@burda.com
USA/CANADA/MEXICO BURDA COMMUNITY NETWORK
Salvatore Zammuto, tel.: +1 212 884 48 24, salvatore.zammuto@burda.com

NG TRAVELER ROMÂNIA este o publicație a Burda România, sub licență National
Geographic Partners, LLC. Burda România este membru BRAT (Biroul Român de
Audit al Tirajelor)

ISSN: 2065 – 0841 Publicație auditată
ianuarie 2016 - martie 2016

COPYRIGHT © 2017 NATIONAL GEOGRAPHIC PARTNERS, LLC. ALL
RIGHTS RESERVED. NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER: REGISTERED
TRADEMARK ® MARCA REGISTRADA. PRINTED IN THE USA.

PUBLICAȚIE OFICIALĂ A NATIONAL GEOGRAPHIC PARTNERS, LLC.
„Să avem grijă de planetă“

NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY
PRESIDENT AND CEO: Gary E. Knell
BOARD OF TRUSTEES CHAIRMAN: Jean N. Case
VICE CHAIRMAN: Tracy R. Wolstencroft
EXPLORERS-IN-RESIDENCE: Robert Ballard, Lee R. Berger, James Cameron, Sylvia Earle,
J. Michael Fay, Beverly Joubert, Dereck Joubert, Louise Leakey, Meave Leakey, Enric Sala

NATIONAL GEOGRAPHIC PARTNERS
CEO: Declan Moore
EDITORIAL DIRECTOR: Susan Goldberg
CHIEF MARKETING AND BRAND OFFICER: Claudia Malley
GLOBAL NETWORKS CEO: Courteney Monroe
CHIEF OPERATING OFFICER: Ward Platt
LEGAL AND BUSINESS AFFAIRS: Jeff Schneider
CHIEF TECHNOLOGY OFFICER: Jonathan Young
CHIEF FINANCIAL OFFICER: Marcela Martin
BOARD OF DIRECTORS CHAIRMAN: Gary E. Knell

NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER USA
EDITOR IN CHIEF George Stone, DIGITAL DIRECTOR Andrea Leitch, DESIGN DIRECTOR
Marianne Seregi, DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY Anne Farrar, SENIOR EDITOR Jayne
Wise, FEATURES EDITOR Amy Alipio, DEPARTMENTS EDITOR Hannah Sheinberg

PUBLISHER & VICE PRESIDENT, GLOBAL MEDIA: Kimberly Connaghan
SENIOR VICE PRESIDENT, INTERNATIONAL MEDIA: Yulia Petrossian Boyle
DIRECTOR, INTERNATIONAL MAGAZINE PUBLISHNG: Ariel Deiaco-Lohr.
MANAGER, INTERNATIONAL MAGAZINE PUBLISHNG: Rossana Stella
RIGHTS CLEARANCE SPECIALIST: Brad Engborg
A portion of the proceeds from this magazine support the National Geographic Society’s
nonprofit work in conservation, exploration, research, and education. National Geo-
graphic Society receives funds from National Geographic Partners, a joint venture of the
Society and 21st Century Fox, funded in part by your purchase.
To learn more, visit www.natgeo.com/info.

REVISTA
NATIONAL GEOGRAPHIC
ILUMINEAZ~,
EDUC~
{I TE INSPIR~
S~ AI GRIJ~
DE PLANET~!

FOTO: NASA

r e v i s t a
N A T I O N A L
GEOGRAPHIC
o revist` editat` de
LUNAR, la orice punct
de difuzare a presei
www.natgeo.ro