Está en la página 1de 1

Salutogenesis is a term coined by Aaron Antonovsky, a professor of medical sociology and is derived from a mix of

Greek and Latin that roughly translates to health origins and describes an approach focusing on factors that support
human healthand well-being, rather than on factors that cause disease. More specifically, the "salutogenic

model" is concerned with the relationship between health, stress, and coping.
Today, there is a growing movement within the healthcare industry to incorporate Antonovskys salutogenic principles
into the world of design. Indeed, salutogenic design is already being used to construct many of the worlds most
modern hospitals. Simply put, salutogenic design aims to build structures that make people healthier and happier.
Array Architects utilized salutogenic concepts in the design of the Behavioral Health Pavilion at Zucker Hillside
Hospital, part of the North Shore Long Island Jewish Health System.
The Behavioral Health Pavilion has an atypical design for a behavioral health facility, differing from the institutional
look of many psychiatric care hospitals. Located in the heart of an academic medical center, the front of the building
incorporates a glass curtain wall with a vine-covered truss system to create a sustainable green wall, as well as
access to nature and garden spaces that serve as an area of respite for the staff. For the patients, activity courtyards
are conveniently located at grade to promote exercise and socialization. The remainder of the building is clad in a
fiber cement rain screen system in different colors, giving the building a striking profile on the campus.
Array developed an innovative floor plan based on the Disney Model - a design that provides on-stage and off-stage
areas and locates support spaces adjacent to a service elevator and vestibule. This way staff can support unit needs
in a safe and non-obtrusive manner from behind the scenes without physically walking onto the unit. Supporting the
residential feel of the overall environment, a three-corridor system creates distinct public, patient and staff zones. This
allows visitors to arrive at their destination without passing through the patient zone. Staff circulates between the
patient and support zones and can go off stage, away from the public or patient areas to concentrate on paperwork
or take a break.
The public zone includes a two-story light-filled rotunda at the entrance, which serves as a waiting area in which
visitors can chat or grab a snack at the cafe. With views to nature and comfortable furniture, visitors can take a restful
break. The rotunda also serves as a lounge space for students and teaching staff to meet and converse promoting
the educational aspects of the institution.
The interior public corridors have floor-to-ceiling glass and a cable structure with vines to enhance the shading
characteristics and lessen solar heat gain. Large scale, impactful art serves as a wayfinding device at key entry
portals, complemented by soothing colors and materials that were selected in concert with the local vernacular, again
reinforcing an environmental that is familiar and recognizable.
Care also was taken to maximize views to nature and natural light for patients. For instance, activity rooms and dining
areas feature partial-height partitions and polycarbonate and resin walls, allowing sunlight into the central core. The
1st floor adult and adolescent units have access to an outdoor activity area with a basketball court. The 2nd floor
units have enclosed terraces. Patient corridors include large pieces of art, such as landscapes, framed by benches
and soffits, to give patients the feel of sitting on a porch as well as create a unique identifier to assist in finding their
room.