Está en la página 1de 21

Held on : 23062013 (PaperI)

SSC CAPF Delhi Police SI, CISF ASI and


NCB Intelligence Officer Exam
PartA : General Intelligence
and Reasoning
Directions (Q.16): In each of the following
questions, select the related word/ letter/ number
from the given alternatives.
1. ADHM : ZWSN : : GIKM : ?
A) NOQS
B) TQRN
C) TRPN
D) TNRP
2. 7 : 133 : : 9 : ?
A) 147
B) 99
C) 171
D) 158
3. 36 : 216 : : 81 : ?
A) 729
B) 629
C) 319
D) 826
4. Victory : Joy : : ? : Sorrow
A) Defeat
B) Depression
C) Melancholy
D) Cry
5. Body : Stomach : : Library : ?
A) Cash
B) Book
C) Headmaster
D) School
6. HAND : JBPE : : PALM : ?
A) RBNM
B) RBMN
C) QBNN
D) RBNN
Directions (Q.712): In each of the following
questions, select the one which is different from
the other three responses.
7. A) Teaching
B) Counselling
C) Instruction
D) Guidance
8. A) (25, 49)
B) (121, 169)
C) (7, 169)
D) (9, 25)
9. A) HEAT
B) MEAT
C) MEET
D) BEAT
10. A) 8465
B) 2643
C) 4867
D) 6243
11. A) FhjL
B) PrtV
C) KnpR
D) Cegl
12. A) Sitar
B) Violin
C) Tanpura
D) Veena
13. Arrange the following words as per order in the
dictionary.
(i) Forge (ii) Forget (iii) Forgo (iv) Forgive (v) Format
A) (v), (ii), (iv), (iii), (i)
B) (i), (iv), (iii), (ii), (v)
C) (iii), (iv), (v), (ii), (i)
D) (i), (ii), (iv), (iii), (v)
14. Which one of the given responses would be a
meaningful order of the following words?
(i) Police (ii) Punishment (iii) Crime
(iv) Judge (v) Judgement
A) (i), (ii), (iv), (iii), (v)

B) (v), (iv), (iii), (ii), (i)


C) (iii), (i), (iv), (v), (ii)
D) (iii), (i), (ii), (iv), (v)
Directions (Q.1518): In each of the following
questio ns, a series is given with o ne t erm
missing. Choose the correct alternative from the
given ones that will complete the series.
15. KJL, ONP, SRT, ?
A) WVX
B) VWX
C) WXV
D) VUW
16. 198, 202, 211, 227, ?
A) 236
B) 252
B) 275
D) 245
17. AN, BO, CP, DQ, ?
A) EG
B) ER
C) EH
D) EF
18. 7, 25, 61, 121, ?
A) 210
B) 211
C) 212
D) 209
19. A group of alphabets are given with each being
assigne d a numbe r. The se have to be
unscrambled into a meaningful word and correct
order of letters may be indicated from the given
responses.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

A) (v), (iv), (vi), (i), (ii), (iii)


B) (vi), (v), (iv), (ii), (iii), (i)
C) (ii), (iii), (iv), (v), (vi), (i)
D) (v), (vi), (iv), (iii), (i), (ii)
20. Which one of the following diagrams best depicts
the relationship among Mammals, Cows and
Crows?
A)

B)

C)

D)

21. Which of the following figures best represents


the relationship amongst the Human being, Girl,
Boy?
A)

B)

C)

D)

22. In a row at a bus stop, A is 7th from the left and


B is 9th from the right. They both interchange
their positions. Now A becomes 11th from the
left. How many people are there in the row?
A) 10
B) 20
C) 19
D) 18
23. At present, the ratio between the ages of Arun
and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Aruns age will
be 26 ye ars. What is the age of Deepak at
present?
A) 15 years
B) 19 years
C) 24 years
D) 12 years
24. From the given alternatives select the word which
cannot be formed using the letters of the given
word.
Encouragement
A) game
B) tear
C) neck
D) meat
25. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as
82589662, then how would CALICUT be coded in
that code?
A) 5978213
B) 8251896
C) 8543691
D) 5279431
26. If JUNE is written as PQRS and AUGUST is
written as WQFQMN. How can GUEST be
written in this same coding language?
A) FPSMN
B) FQSMN
C) FQSNM
D) FQTMN
27. In the given figure, circles represent students
studying three different subjects. How many
students study all the three subjects?

31. If means +, means -, + means and


means , then what should be the value of
the given equation?
14 4 70 + 10 2 = ?
A) 33
B) 15
C) 30
D) 4
32. Select the correct combination of mathematical
signs to replace * signs and to balance the given
equation.
5 * 5 * 5 * 3 * 10
A) + =
B) + =
C) + =
D) + =
Directions (Q.3334): In each of the following
questions, select the missing number from the
given responses.
33.

K
KUNDAN

A) 2
B) 3
C) 4
D) 1
28. Arun said, This girl is the wife of the grandson
of my mother. Who is Arun to the girl?
A) Grandfather
B) Husband
C) Father-in-law
D) Father
Directions (Q.2930): In each of the following
questions, some equations are solved on the basis
of a certain system. On the same basis, find out
the correct answer for the unsolved equation.
29. If 235 = 38 and 452 = 45, then 345 = ?
A) 49
B) 66
C) 72
D) 50
30. 2 3 = 49, 5 6 = 2536,1 9 = 181, 4 7 = ?
A) 1628
B) 1649
C) 2549
D) 1219

A) 330
B) 336
C) 428
D) 420
34. 12
15
36
03
04
05
04
06
04
40
66
?
A) 104
B) 320
C) 25
D) 84
35. Seema walks 30 m North. Then she turns right
and walks 30 m then she turns right and walks
55 m. Then she turns left and walks 20 m. Then
she again turns left and walks 25m. How many
metres away is she from her original position?
A) 45 m
B) 50 m
C) 66 m
D) 55 m
36. Four different positions of dice are as shown
below. What number is opposite to face 3?

A) 4
B) 3
C) 2
D) 6
37. After walking 10 m, Shankar turned left and
covered a distance of 6 m, then turned right and
covered a distance of 20 m. In the end, he was
moving towards the south. From which direction
did Shankar start his journey?
A) West
B) North
C) South
D) East
38. Six persons are sitting in a circle. A is facing B,
B is to the right of E and left of C. C is to the left
of D. F is to the right of A. Now D exchanges his
seat with F and E with B. Who will be sitting to
the left of D?

A) D
B) E
C) A
D) B
Directions (Q.3940): In each of the following
questions, one/two statements are given followed
by two/ four conclusions I, II, III and IV. You have
to consider the statements to be true even if they
seem to be at variance from commonly known
facts. You have to decide which of the given
con clus ions , if any fol low from the giv en
statements.
39. Statement: Songs always have singers to sing
them.
Conclusions
I. Singers make a song.
II. There is no un-sung song.
A) Only conclusion II follows
B) Both conclusions I and II follow
C) Neither conclusion I nor II follows
D) Only conclusion I follows
40. Statements
I. Some cats are dogs.
II. No dog is a toy.
Conclusions
I. Some dogs are cats.
II. Some toys are cats.
III. Some cats are not toys.
IV. All toys are cats.
A) Only Conclusions I and III follow
B) Only Conclusions II and III follow
C) Only Conclusions I and II follow
D) Only Conclusion I follows
Directions (Q.4142): In each of the following
questions, which answer figure will complete the
question figure?
41. Question Figure

Directions (Q.4344): In each of the following


questions, select the answer figure in which the
question figure is hidden/embedded.
43. Question Figure

Answer Figures

A)
B)
44. Question Figure

C)

D)

K
KUNDAN
Answer Figures

A)
B)
C)
D)
Directions (Q.4546): In each of the following
questions, a piece of paper is folded and cut as
shown below in the question figures. From the
given answer figures, indicate how it will appear
when opened?
45. Question Figures

Answer Figures

Answer Figures

A)
B)
46. Question Figures
A)
B)
42. Question Figure

C)

C)

D)

D)
Answer Figures

Answer Figures

A)

B)

C)

D)

A)
B)
C)
D)
Directions (Q.4748): In each of the following
questions, if a mirror is placed on the line AB,
then which of the answer figures is the right image
of the given figure?

47. Question Figure

MATRIXII

Answer Figures

A)
B)
48. Question Figure

C)

D)

A) 10, 11, 65
B) 95, 79, 12
C) 30, 65, 40
D) 00, 10, 75
50. A word is represented by only one set of
num bers as given in any one of the
alternatives. The sets of numbers given in
the alternatives are represented by two
classes of alphabets as in two matrices given
below. The columns and rows of matrixI are
numbered from 0 to 4 and that of matrixII
numbered from 5 to 9. A letter from these
matrices can be represented first by its row
and nex t by its col umn eg, B can be
represented by 01, 10, 22, etc and F can be
represented by 55, 76, 86, etc. Similarly, you
have to identify the set for the given word:
CAGE.
MATRIXI

K
KUNDAN
Answer Figures

A)
B)
C)
D)
49. A word is represented by only one set of
num bers as given in any one of the
alternatives. The sets of numbers given in
the alternatives are represented by two
classes of alphabets as in the two matrices
given below. The columns and rows of matrix
I are numbered from 0 to 4 and that of matrix
II numbered from 5 to 9. A letter from these
matrices can be represented first by its row
and nex t by its col umn eg, C can be
represented by 00, 12, 23, etc and M can be
represented by 56, 67, 77, etc. Similarly, you
have to identify the set for the given word: GOD.
MATRIXI

MATRIXII

A) 95, 82, 31, 14


C) 14, 20, 41, 86

B) 20, 00, 65, 40


D) 00, 21, 41, 95

PartB : General Knowledge and


General Awareness
51. If a firm is operating at loss in the short-period
in perfect competition, it should
A) decrease the production and the price
B) increase the production and the price
C) continue to operate as long as it covers even
the variable costs
D) shut-down and leave the industry
52. For which one of the following commissions, there
is no provision in the Indian Constitution?
A) Election Commission
B) Finance Commission
C) Planning Commission
D) Union Public Service Commission
53. Which one of the following statements about
PYROLYSIS, which is a process for solid waste
treatment is incorrect?
A) It converts the waste into solid, liquid and
gas of which the resultant liquid and gas can
be used to produce energy.
B) The process occurs at a temperature above
430C at atmospheric pressure.
C) The process occurs under high pressure at
temperature above 430 C.
D) It is a the rmoche mical de composition of
organic waste
54. Which Sultan received a robe of honour from the
caliph?
A) Ala-ud-din Khilji B) Iltutmish
C) Balban
D) Qutub-ud-din Aibak
55. Sugathakumari chosen for the award of the
Saraswati Samman 2012 is an eminent poetess in
_________.
A) Kannada
B) Tamil
C) Telugu
D) Malayalam
56. Which one of the following is not a line of
demarcation between two countries?
A) International Date Line
B) MacMahon Line
C) Radcliffe Line
D) Durand Line
57. Which of the following supports particle nature
of photons?
A) Diffraction
B) Polarization
C) Photoelectric effect
D) Interference
58. Which country won the Sultan Azlan Shah Hockey
tournament in Malaysia in March 2013?
A) Malaysia
B) New Zealand
C) India
D) Australia
59. The heaviest naturally occurring element is
A) Mercury
B) Polonium
C) Thorium
D) Uranium
60. Which of the following is not an ope rating
system?
A) Multi user - Single tasking
B) Single user - Single tasking

61.

62.

63.

64.

65.

C) Single user - Multi tasking


D) Multi user - Multi tasking
Which one of the following languages is not
specified in the Eighth schedule of the Indian
Constitution?
A) Urdu
B) English
C) Sindhi
D) Sanskrit
Haptens are
A) Pseudoantigens
B) Incomplete antigens
C) Antibodies
D) Isoantigens
Which state in India occupies the same ranking
position in respect of area and population?
A) Manipur
B) Meghalaya
C) Nagaland
D) Gujarat
Sulphur dioxide bleaches colouring matter by
A) Reduction
B) Dehydration
C) Decomposition
D) Oxidation
Which of the following elements is not radioactive?
A) Radium
B) Plutonium
C) Zirconium
D) Uranium
Wilting of plants occurs due to excessive
A) Respiration
B) Guttation
C) Absorption
D) Transpiration
Gypsum is used for improvement of
A) Alkaline soils
B) Saline soils
C) Podsols
D) Acidic soils
Which of the following is an indirect tax?
A) Capital Gains Tax B) Excise Dtity
C) Wealth Tax
D) Estate Duty
Indicate the corre ct arrange me nt for
e le ctromagnetic radiation in order of their
increasing wavelength.
A) Microwave, infrared, visible, X-rays
B) X-rays, visible, infrared, microwave
C) Visible, infrared, microwave, X-rays
D) X-rays, infrared, visible, microwave
Where was the Fifth BRICS Summit hosted by
South Africa in March 2013?
A) Durban
B) Johannesburg
C) Pretoria
D) Cape Town
Lake formed in a cut off river, meander is called
A) Playa Lake
B) Meteoric Lake
C) Ox-Bow Lake
D) Crater Lake
The rapidly growing mass of phytoplankton
covering the surface water of a lake or pond is
known as
A) Eutrophication
B) Water bloom
C) Water pollution
D) Water hyacinth
Which is the leading state in India in Ship
Breaking industry?
A) Tamil Nadu
B) Maharashtra
C) Gujarat
D) West Bengal
The telephone line is connected through the
_______ on the computer.
A) USB
B) Modem
C) Ethernet
D) PS2

K
KUNDAN
66.

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75. In the nuclear reactors, moderators are used to


A) Accelerate neutrons
B) Absorb the neutrons
C) Slow down the neutrons
D) Generate neutrons
76. When Margaret Thatcher was PM with which
country Britain waged a war to regain control of
Falkland Islands?
A) Chile
B) Argentina
C) Brazil
D) None of the above
77. Match the following:
ListI
(a) Chalukyas
(b) Hoysalas
(c) Rashtrakutas
(d) Kakatiyas
ListII
(i) Malkhed
(ii)Vatapi
(iii) Warangal
(iv) Dwarasamudra
Codes:
A) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
B) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
C) (a)-(i), (b)-(ii), (c) (iii), (d)-(iv)
D) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv),(d)-(i)
78. Wings of birds are
A) Modified hind limbs
B) New structure
C) Integumentary outgrowth
D) Modified fore limbs
79. The worlds tallest statue of Mahatma Gandhi is
in
A) Champaran
B) Patna
C) Lucknow
D) Rajkot
80. Which one of the following is the principal source
of information on Asokas campaign against
Kalinga?
A) Pillar Edict VII
B) Mahavamsa
C) Divyavadana
D) Rock Edict XIII
81. Gandhis concept of Trusteeship
A) Re cognise s right of private ownership of
property
B) Transforms the capitalistic society into an
egalitarian one
C) Exclude s le gislative re gulation of the
ownership and use of wealth
D) Does not fix minimum or maximum income
82. Spontaneous change is one in there is
A) a lowering of entropy
B) a lowering of free energy
C) ancrease in free energy
D) an increase in internal energy
83. Among the following states, which one has
adopted the Neem tree as the state tree?
A) Maharashtra
B) Tamil Nadu
C) Kerala
D) Andhra Pradesh
84. Contour line is the imaginary line joining places
of equal
A) Rainfall
B) Humidity
C) Elevation
D) Temperature

85. Who is the Chairperson of the National Green


Tribunal?
A) Justice JS Verma
B) Justice Swatantra Kumar
C) Justice KG Balakrishnan
D) Justice Markandey Singh
86. Which is the first state in India to enact the
Food Security Act?
A) Chhattisgarh
B) Gujarat
C) Tamil Nadu
D) Bihar
87. Which article of the Indian Constitution provides
for equal opportunities for all citizen in Public
employment?
A) Article-22
B) Article-16
C) Article-20
D) Article-25
88. Sandstone is metamorphosed to
A) Shale
B) Slate
C) Quartzite
D) Marble
89. Taxes on professions can be levied by
A) State government only
B) both by state and union government
C) by panchayats only
D) Union government only
90. Which one of the following is opposite to
democratic state?
A) Despotism
B) Republic
C) Socialism
D) Monarchy
91. Which one is not a function of money?
A) Transfer of value B) Store of value
C) Price stabilisation D) Value measurement
92. Instrument used to study the behaviour of a
vibrating string is
A) Barometer
B) Hydrometer
C) Hygrometer
D) Sonometer
93. Match the following:
ListI
(a) Hunters Commission
(b) Wardha Scheme
(c) Universitys Act
(d) Radhakrishnan Commission
ListII
(i) 1948
(ii)1904
(iii) 1937
(iv) 1882
Codes:
A) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
B) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i)
C) (a)-(iii) (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
D) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
94. The casual organism of Polio is
A) A fungi
B) A virus
C) A worm
D) A bacteria
95. Panda belongs to the same family as that
A) Kangaroo
B) Porcupine
C) Whale
D) Bear
96. Closed Economy means
A) no provision for public sector

K
KUNDAN

B) no provision for private sector


C) economic policy not well defined
D) a country having no imports and exports
97. The Gandhara Art flourished under
A) the Kushanas
B) the Satavahanas
C) the Guptas
D) the Mauryas
98. At Break-even point,
A) the industry is in equilibrium in the long-run.
B) the producers suffers the minimum losses
C) the seller earns maximum profit
D) the firm is at zero-profit point
99. Who said, Where there is no law, there is no
freedom?
A) Bentham
B) Lenin
C) Marx
D) Locke
100. Which one of the following statements about the
Chief Justice of India (CJI) is not correct?
A) He appoints the Chief Justice of all High
Courts.
B) The CJI administers the oath of office to the
President.
C) When both the offices of the President and
Vice-President fall vacant simultaneously, the
CJI discharges the duties of the President.
D) The CJI can hold his office till he attains the
age of 65 years.

A) 3
C)

B)
D)

1
3
1

3
107. The batting average for 30 innings of a cricket
player is 40 runs. His highest score exceeds
his lowest score by 100 runs. If these two
innings are not included, the average of the
remaining 28 innings is 38 runs. The lowest
score of the player is
A) 15
B) 18
C) 20
D) 12
108. An article was sold at 16% gain. Had it been
sold for `200 more, the gain would have been
20%. Then the cost price of the article is
A) `5000
B) `4800
C) `4500
D) `5200
109. From the top of a hill 200 m high, the angle of
depression of the top and the bottom of a tower
are observed to be 30 and 60. The height of
the tower is (in m)

K
KUNDAN

PartC : Quantitative Aptitude

101. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their HCF


is 5. Their LCM is
A) 10
B) 60
C) 15
D) 12
102. The value of tan1 tan2 tan3 ...... tan 89 is
A) 1
B) 2
C) undefined
D) 0
103. A man sold 250 chairs and had a gain equal to
selling price of 50 chairs. His profit per cent is
A) 20%
B) 25%
C) 50%
D) 15%
104. A can do as much work as B and C together can
do. A and B can together do a piece of work in 9
hours 36 minutes and C can do it in 48 hours.
The time (in hours) that B needs to do the work
alone is
A) 18
B) 24
C) 30
D) 12
105. A solid right circular cylinde r and a solid
hemisphere stand on equal bases and have the
same height. The ratio of their whole surface
areas is
A) 3 : 2
B) 3 : 4
C) 4 : 3
D) 2 : 3
106. If area of an equilateral triangle is a and height
b2
b, then value of
is
a

400 3
2
B) 166
3
3
1
C) 133
D) 200 3
3
110. A copper sphere of diameter 18 cm is drawn into
a wire of diameter 4 mm. The length of the wire,
in metre, is
A) 2.43
B) 243
C) 2430
D) 24.3
111. Triangle PQR circumscribes a circle with centre
O and radius r cm such that PQR = 90. If PQ
= 3 cm, QR = 4 cm, then the value of r is
A) 2
B) 1.5
C) 2.5
D) 1
A)

112. The value of 1

is

4
5

12
8
B)
29
19
48
2
C)
D)
29
19
113. Water flows at the rate of 10 metres per minute
from a cylindrical pipe 5 mm in diameter. How
long it lake to fill up a conical vessel whose
diameter at the base is 30 cm and depth 24 cm?
A) 28 minutes 48 seconds
B) 51 minutes 12 seconds
C) 51 minutes 24 seconds
D) 28 minutes 36 seconds
114. Three circles of equal radius a cm touch each
other. The area of the shaded region is
A)

A)

3
2

a 2 sq cm B)

6 3
2

a 2 sq cm

C)

a 2 sq cm D)

2 3
2

a 2 sq cm

115. If x = a b, y = b c, z = c a, then the numerical


value of the algebraic expression x3 + y3 + z3
3xyz will be
A) a + b + c
B) 0
C) 4 (a + b + c)
D) 3 abc
116. The linear equation such that each point on its
graph has an ordinate four times its abscissa
is
A) y + 4x = 0
B) y = 4x
C) x = 4y
D) x + 4y = 0
117. A godown is 15 m long and 12 m broad. The sum
of the areas of the floor and the ceiling is equal
to the sum of areas of the four walls. The volume
(in m3) of the godown is
A) 900
B) 1200
C) 1800
D) 720
118. 3 men and 7 women can do a job in 5 days,
while 4 men and 6 women can do it in 4 days.
The number of days required for a group of 10
women working together, at the same rate as
before, to finish the same job is
A) 30
B) 36
C) 40
D) 20

122. On a journey across Kolkata, a taxi averages 50


km per hour for 50% of the distance, 40 km per
hour for 40% of it and 20 km per hour for the
remaining. The average speed, in km/hour, for
the whole journey is
A) 42
B) 40
C) 35
D) 45
123. A man ordered 4 pairs of black socks and some
pairs of brown socks. The price of a black socks
is double that of a brown pair. While preparing
the bill the clerk interchanged the number of
black and brown pairs by mistake which increased the bill by 50%. The ratio of the number
of black and brown pairs of socks in the original
order was
A) 2 : 1
B) 1 : 4
C) 1 : 2
D) 4 : 1
124. In the following figure, AB be diameter of a circle
whose centre is O. If AOE = 150, DAO = 51
then the measure of CBE is

K
KUNDAN

119. The value of

19.36

0.1936

0.001936

0.00001936 is
A) 4.8484
B) 4.8694
C) 4.8884
D) 4.8234
120. A shopkeeper marked the selling price of his
goods in such a way that after giving a discount
of 10% he gains 17%. How much per cent above
the cost price is the marked price?
A) 36%
B) 27%
C) 30%
D) 40%
121. One of the factors of the e xpre ssion

4 3x 2

5x

A) 4x

C 4x 3

2 3 is
B) 4x + 3
D) 4x

A) 115
B) 110
C) 105
D) 120
125. If the square of the sum of two numbers is equal
to 4 times of their product, then the ratio of
these numbers is
A) 2 : 1
B) 1 : 3
C) 1 : 1
D) 1 : 2
126. If a2 + b2 = 5ab, then the value of

a2
b2

b2
is
a2

A) 32
B) 16
C) 23
D) 23
127. In a big garden 60% of the trees are coconut
trees, 25% of the number of coconut trees are
mango trees and 20% of the number of mango
trees are apple trees. If the number of apple
trees are 1500, then the number of trees in the
garden is
A) 48000
B) 50000
C) 51000
D) 45000
128. A sum of money placed at compound interest
doubles itself in 5 years. It will amount to eight
times of itself in
A) 15 years
B) 12 years
C) 10 years
D) 20 years
129. Minimum value of 4tan2 + 9cot2 is
A) 12
B) 1
C) 6
D) 13

130. If 50% of (P Q) = 30% of (P + Q) and Q = x% of


P, then the value of x is
A) 30
B) 25
C) 20
D) 50
131. If sin cos =

1
, then the value of sin + cos
2

is
A) 2

B) 2

7
2

C)

D) 2

132. If cosec

cot

7
, then the value of cosec
2

is
A)

47
28

B)

51
28

C)

53
28

D)

49
28

140. The proportion of acid and water in three


samples is 2 : 1, 3 : 2 and 5 : 3. A mixture
containing equal quantities of all three samples
is made. The ratio of water and acid in the
mixture is
A) 120 : 133
B) 227 : 133
C) 227 : 120
D) 133 : 227
141. A train 270metre long is running at a speed of
36 km per hour, then it will cross a bridge of
length 180 metres in
A) 40 sec
B) 45 sec
C) 50 sec
D) 35 sec
Directions (Q.142145): The following table
shows the productions of food-grains (in million
tonnes) in a state for the period 1999 2000 to
2003 2004. Read the table and answer the
questions.

P roduction
(in million tonnes)

K
KUNDAN
3
3

133. If x =

2
and y =
2

3
3

2
, then the value
2

of x3 + y3 is
A) 950
B) 730
C) 650
D) 970
134. A single discount equivalent to the following
three successive discounts of 30%, 20% and 10%
is given by
A) 49.6%
B) 50.60%
C) 49.40%
D) 50.40%
135. The greatest among the following numbers
1
3

1
2

1
6

(3) ,(2) ,1,(6)


1
2

A) (2)

is

B) 1

C) (6)6

D) (3)3

136. The areas of two similar triangles ABC and DEF


are 20 cm2 and 45 cm2 respectively. If AB = 5 cm,
then DE is equal to
A) 6.5 cm
B) 7.5 cm
C) 8.5 cm
D) 5.5 cm
137. In a triangle ABC, BC is produced to D so that
CD = AC. If BAD=111 and ACB = 80, then
the measure of ABC is
A) 31
B) 33
C) 35
D) 29
138. In ABC, A + B = 145 and C + 2 B = 180.
State which one of the following relations is
true?
A) CA = AB
B) CA < AB
C) BC > AB
D) CA > AB
139. If the volumes of two right circular cones are in
the ratio 4 : 1 and their diameters are in the
ratio 5 : 4, then the ratio of their heights is
A) 25 : 16
B) 25 : 64
C) 64 :
D) 16 : 25

Year

W heat

Rice

Barley

Other
cereals

1999-2000

680

270

250

450

2000-2001

800

420

440

300

2001-2002

680

350

320

460

2002-2003

720

400

380

500

2003-2004

820

560

410

690

142. In 20022003, the percentage increase in the


production of barley as compared to the previous
year was
A) 14.20
B) 17.85
C) 18.75
D) 7.90
143. During the period 19992000 to 20032004, x
per cent of the total production is production of
wheat. The value of x is about
A) 12.6
B) 37.4
C) 37.8
D) 20.2
144. In the ye ar 20032004, the incre ase in
production was maximum over the previous year
for
A) Rice
B) Barley
C) Other cereals
D) Wheat
145. The difference of average production of rice and
the average production of barley over the years
is
A) 50
B) 60
C) 80
D) 40
Directions (Q.146150): Production of three
different flavours of soft drinks X, Y and Z for a
period of six years has been expressed in the
following graph. Study the graph and answer the
questions.

153. It had laid A)/in the closet B)/for a week before


we found it. C)/No error D)
154. He was present A)/in the court B)/to give
witness. C)/No error D)
155. He laughed A)/on her B)/as she fell off the tree.
C)/No error D)
Directions (Q.156160): In the following
questions, sentences are given with blanks to be
filled wit h an app ropr iate wor d(s) . Fo ur
alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four as
your answer.
156. There are not solitary, free-living creatures: every
form of life is _________ other forms.
A) dependent on
B) parallel to
C) overshadowed by D) segregated from
157. Ill take _________ now as I have anothers
appointment somewhere else.
A) departure
B) my leave
C) permission
D) leave from work
158. A garden knife is _________ use d for right
pruning.
A) generally
B) compulsorily
C) systematically
D) daily
159. Serious threat to our ecology and environment
can be _________ with organic cultivation.
A) hastened
B) impeded
C) aggravated
D) combated
160. My India by Corbett deals _________ the authors
familiarity with and love of India.
A) in
B) of
C) at
D) with
Directions (Q.161165): In the following
questions, out of the four alternatives, choose
the one which best expresses the meaning of the
given word.
161. Abnormal
A) Unnatural
B) Aggressive
C) Unique
D) Informal
162. Venal
A) Corrupt
B) Comprehensible
C) Legible
D) Forgivable
163. Conjurer
A) Magician
B) Jester
C) Performer
D) Trickster
164. Invoice
A) Word
B) Sound
C) Statement
D) Language
165. Ameliorate
A) Improve
B) Degrade
C) Motivate
D) Agree
Directions (Q.166170): In the following
questions, choose the word opposite in meaning
to the given word.
166. Debacle
A) Success
B) Response
C) Acceptance
D) Agreement
167. Abusive
A) Laudatory
B) Profuse
C) Effusive
D) Noble

K
KUNDAN

146. The approximate decline in the production of


flavour Z in 2010 as compared to the production
in 2008 is
A) 33%
B) 22.5%
C) 42%
D) 25%
147. The average annual production was maximum
in the given period for the flavour
A) Y only
B) Z only
C) X and Z
D) X only
148. What per cent of the total production of flavour
X in 2005 and 2006 combined is the total
production of flavour Z in 2007 and 2008
combined?
A) 102.25
B) 115.57
C) 133.33
D) 96.67
149. The percentage of rise/fall in production from
the previous year is maximum for the flavour Y
in this year
A) 2007
B) 2008
C) 2009
D) 2006
150. The difference (in lakh bottles) between the
average production of flavour X in 2005, 2006,
2007 and the average production of flavour Y in
2008, 2009 and 2010 is
A) 2.4
B) 0.5
C) 1.5
D) 5

PartD : English Comprehension


Directions (Q.151155): In the following
questions, some parts of the sentences have errors
and some are correct. Find out which part of a
sentence has an error. The number of that part is
the answer. If a sentence is free from error, then
your answer is D), ie No error.
151. When one hears of the incident A)/about the
plane crash B)/he feels very sorry. C)/No error D)
152. I went there A)/with a view to survey B)/the
entire procedure. C)/No error D)

168. Amorphous
A) Amoral
B) Definite
C) Perfect
D) Irregular
169. Unitary
A) Single
B) Triple
C) Multiple
D) Double
170. Adulteration
A) Purification
B) Normalization
C) Rejuvenation
D) Consternation
Directions (Q.171175): In the following
questions, four alternatives are given for the
Idiom/Phrase printed in bold in the sentence.
Choose the alternative which best expresses the
meaning of the Idiom/Phrase.
171. I tried to feel his pulse on the issue, but in
vain.
A) find his views
B) enlighten him
C) argue with him D) guide him
172. For this act of indifference he will be taken to
task by the authority.
A) he will get an offical reprimand from the
authority.
B) he will be rewarded by the authority.
C) he will te nde r his re signation to the
authority.
D) he will be entrusted with an official job.
173. Yor need to have something up your sleeve if
the present plan does not work.
A) have some honest means
B) have some hidden sources of money
C) have a secret pocket in the sleeve
D) have an alternative plan
174. The new manager ruled the roost to every one.
A) exercised authority
B) rushed through work
C) got paid very handsomely
D) created good impression
175. Despite his initial arrogance he had to eat
humble pie.
A) he had to yield under pressure
B) he maintained composure
C) he failed to protest eventually
D) he accepted the food offfered
Directions (Q.176180): In the following
questions, a sentence/part of the sentence is
printed in bold. Below are given alternatives to
the bold sentence/part of the sentence at A), B)
and C) which may improve the sentence. Choose
the correct alternative. In case no improvement
is needed, your answer is D).
176. The gentry of the town was invited.
A) is invited
B) has been invited
C) were invited
D) No improvement.
177. After the written exam, you will also have an
oral exam.
A) practical
B) viva voce
C) vocal
D) No improvement
178. The regular use of alcohal, only in small
quantities, tends to cause mischief in many

ways to various organs of the body.


A) though in small quantities
B) even in a little quantity
C) even in small quantities
D) No improvement
179. If you were the Prime Minister of India what
steps wo uld you hav e t aken to e nd
unemployment?
A) will you take
B) will you be taking
C) would you take
D) No improvement
180. A high school stude nt is not ev en
understanding the basics of Chemistry and
Physics.
A) does not understand even
B) was not even understanding
C) has even not understood
D) No improvement
Directions (Q.181185): In the following
questions, out of the four alternatives, choose
the one which can be substituted for the given
words/sentence.
181. A person who attends to the diseases of the
eye is an
A) oculist
B) optimist
C) obstetrician
D) optician
182. The study of worms and insects
A) taxidermy
B) entomology
C) ornithology
D) paleontology
183. A person who devotes his/her life for the welfare
of others
A) altruist
B) hermit
C) volunteer
D) martyr
184. A person who shows off his learning
A) pedant
B) educationist
C) exhibitor
D) researcher
185. Written law of a legislative body
A) statute
B) stature
C) static
D) statue
Directions (Q.186190): In the following
questions, four words are given. In each group,
out of which only one word is correctly spelt. Find
the correctly spelt word.
186. A) rhythym
B) rhithim
C) rhythim
D) rhythm
187. A) indeganeous
B) indigenous
C) indegenous
D) indigeneous
188. A) saccarine
B) sacarine
C) sachharine
D) saccharine
189. A) revolutionize
B) revoulutionize
C) revvolutionize
D) revolutionize
190. A) disentry
B) dysentry
C) diesentry
D) dysentery
Directions (Q.191200): In the following
questions, you h ave two passages wit h five
questions in each passage. Read the passages
carefully and choose the best answer to each
question out of the four alternatives.

K
KUNDAN

PASSAGEI

PASSAGEII

(Q. No. 191195)

(Q. No. 196200)


Violence has played a great part in the worlds
history. It is today playing an equally important part
and probably it will continue to do so for a considerable
time. It is impossible to ignore the importance of
violence in the past and present. To do so is to ignore
life. Yet violence is undoubtedly bad and brings an
unending trail of evil consequences with it. And worse
even than violence are the motives of hatred, cruelty,
revenge and punishment which very often accompany
violence. Indeed, violence is bad, not intrinsically, but
because of these motives that go with it.
There can be violence without these motives;
there can be violence for a good object as well as for
an evil object. But it is extremely difficult to separate
violence from these motives, and therefore, it is
desirable to avoid violence as far as possible. In
avoiding it, however someone can not accept a negative
attitude of submitting to bad and far greater evils.
Submission to violence or the aeceptance of an unjust
regime based on violence is against the spirit of nonviolence. The non-violent method, in order to justify
itself, must be dymanic and capable of changing such
a regime of social order.
196. The word dynamic in the concluding line of
the passage means
A) active
B) energetic
C) capable of change and progress
D) All of the above
197. Which of the following statements is incorrect?
A) Only violence can be used against violence.
B) Violence is not inherently ill
C) Violence is a historically accepted fact.
D) Violence cannot be ignored.
198. Violence without these motives is possible only
in
A) practice
B) reality
C) dream
D) theory
199. Indeed, violence is bad, not intrinsically, but
because of these motives that go with it.
This suggests
A) Violence is basically good.
B) Violence is bad only when it is associated
with certain motives.
C) Violence is bad because the people who
exercise it are bad.
D) Violence is basically bad.
200. Non-violence, according to the writer, means
A) violence without the evil motives.
B) giving in to the tyranny of the powerful
C) accepting violence as a fact of life.
D) None of the above.

It is not luck but labour that makes good luck,


says an American author, is ever waiting for something
to turn up; labour with keen eyes and strong will power
turns up something. Luck lies in bed and wishes the
postman would bring him news of a legacy, labour turns
out at six and with busy pen and ringing hammer lays
the foundation of competence. Luck whines, labour
watches, luck relies upon chance, labour upon
character. Luck slips downwards to self-indulgence;
labour strides upwards and aspires to independence.
The conviction, therefore, is extending that diligence
is the mother of good luck. In other words, a mans
success in life will be proportionate to his offorts, to
his industry, to his attention to small things.
191. Which one of the following words in the passage
indicates that the writer does not ultimately
reject the element of luck?
A) Luck whines
B) Diligence is the mother of good luck
C) Luck wishes the postman would bring him
news.
D) Luck is ever waiting.
192. Which pair of words means the same thing?
A) Labour and industry
B) Industry and legacy
C) Diligence and legacy
D) Legacy and labour
193. Which one of the following, statements sums
up the meaning of the passage?
A) Luck waits and complains without working
while labour achieves success although it
complains.
B) Luck is self indulgent, but labour is selfless.
C) Luck often ends in defeat but labour produces
luck.
D) Luck waits without exertion, but labour
exerts without waiting.
194. _________ Labour turns out at six and with busy
pen and ringing hammer lays the foundation of
competence. What does this statement mean?
A) Labour lays the foundation of the building.
B) The writer and the labourer are the true eyes
of the society.
C) There is no worker who works so hard as the
labourer who begins his day at six in the
morning.
D) Hard work of all kinds makes people different.
195. Which one of the statements is true about the
passage?
A) Success depends only on hardluck.
B) Expectation of good luck always meets with
disappoinment.
C) Success is exactly proportionate to hard
work.
D) Luck is neccessary for success.

K
KUNDAN

Answers and explanations


1. C; As, A

Z
W
S
N
(Pair of opposite letters)
Similarly,
G
I
K
M

2. C;

3. A;

4. A;

T
R
P
N
(Pair of opposite letters)
As, 7 19 = 133
Similarly,
9 19 = 171
As, (6)2 = 36; (6)3 = 216
Similarly,
(9)2 = 81; (9)3 = 729
As, Victory gives Joy. Similarly, Defeat gives
Sorrow.
As. Stomach is ralated with Body. Similarly,
Book is related with Library.

211 + (4)2 = 227


227 + (5)2 = 252
17. B;

18. B; 23
33
43
53
63
19. D; S

1=7
2 = 25
3 = 61
4 = 121
5 = 211
P
I

(v)
(vi)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
20. C; Crows come under the class Avies. Cow is a
mammal.

K
KUNDAN

5. B;

6. D; As,

7. A; Teaching is different from the other three words.


8. C; Except in the number pair (7, 169), in all other
number pairs both the numbers are perfect
squares.
(25, 49)
[(5)2, (7)2];
(121, 169)
[(11)2, (13)2]
(9. 25)
[(3)2, (5)2]
9. C; In the word MEET, the second and the third
letters are the same whereas the other words
have two letters (E and A) in the middle.
10. B; 8465
84 65 = 19
2643
43 26 = 17
4867
67 48 = 19
6243
62 43 = 19
11. C;

12. B; Violin is a musical instrument with four


strings of treble pitch played with a bow
whereas others are played with hand.
13. D
14. C

21. A; Girl is different from boy but both are human


beings.

22. C; Total number of people in the row


= 7 + 3 + 9 = 19
2 3 . A; Let the present age of Arun be 4x years and
that of Deepak be 3x years.
6 years hence,
Aruns age = 4x + 6 = 26
4x = 26 6
20
5
x =
4
present age of Deepak = 3x = 15 years.
24. C; There is no k le tte r in the given word.
Therefore, the word neck cannot be formed.
25. B; As,
D E L H I

15. A;

16. B; 198 + (2)2 = 202


202 + (3)2 = 211

and
C A

Therefore,
C A
L

8
26. B; As, J

2
U

5
N

1
E

P
and
A

W Q F
Therefore,
G U E

F Q S M N
27. B; The number 3 is common to all the three
circles.
28. C; Grandson of Aruns mother means either son
or nephew of Arun. Therefore, Arun is the
father-in-law of that girl.
29. D; 235
(2)2 + (3)2 + (5)2 = 38
452
(4)2 + (5)2 + (2)2 = 45
345
(3)2 + (4)2 + (5)2 = 50
30. B; As, 2 3
(2)2 (3)2
49;
56
(5)2 (6)2 = 2536
and
19
(1)2 (9)2 = 181
Similarly,
4 7 = (4)2 (7)2 = 1649
31. D; 14 4 70 + 10 2 = ?
? = 14 + 4 70 10 2
? = 14 + 4 7 2
? = 18 14 = 4
32. A; 5 * 5 * 5 * 3 * 10
5 5 + 5 = 3 l0
30 = 30
33. B; 23 2 = 6
33 3 = 24
43 4 = 60
53 5 = 120
63 6 = 210
73 7 = 336
34. D; First Column : 12 3 + 4 = 40
Second Column : 15 4 + 6 = 66
Third Column : 16 5 + 4 = 84
35. B;

36. A; The numbers 1, 2, 5 and 6 are on the adjacent


faces of the number 3. Therefore, the number
4 lies opposite 3.
37. B;

From the diagram it is clear that Shankar


started his journey from North to South.
38. C;

K
KUNDAN
Required distance = 30m + 20m = 50m

Clearly, A will be sitting to the left of D.

39. D
40. A; Some cats are dogs
Conversion
Some
dogs are cats. Therefore, conclusion I follows.
Again, Some cats are dogs + No dog is a toy =
I + E = O = Some cats are not toys. Therefore,
Conclusion III follows.
41. A
42. C
43. A
44. D
45. B
46. C
47. A
48. B
49. C; G
04, 10, 22, 30, 43
O
58, 65, 76, 86, 99
D
01, 11, 24, 33, 40

50. B; C
A
G
E

Options

A)

10

11

65

B)

95

70

12

C)

30

65

40

D)

00

10

75

02, 11, 20, 31, 43


00, 14, 23, 34, 42
56, 65, 77, 87, 97
04, 13, 24, 33, 40

Options

A)

95

82

31

14

B)

20

00

65

40

C)

14

20

41

86

D)

00

21

41

95

51. C; The situation when a firm is operating at loss


in the short period in perfect competition
arises when the price is so low that total
revenue is not even enough to cover the
variable cost of production. Shut down point
is that point at which the price is equal to
average variable costs or the firm covers its
variable costs. So it should operate as long
as it covers even the variable costs.
52. C; The Planning Commission does not derive its
creation from either the Constitution or
statute, but is an arm of the Central/Union
Gove rnme nt. It was cre ated in 1950 by
Gove rnme nt of India by an e xe cutive
resolution.
53. B; Pyrolysis is a thermo-chemical decomposition
of organic material at elevated temperatures
in the absence of oxygen (or any halogen).
Pyrolysis generally takes place well above
atmosphe ric pre ssure at te mpe rature s
exceeding above 430 C.
54. B; Iltutmish received confirmation of his robe of
honour and title Nasir amir al-muminin
(Helper of the Commander of the Faithful)
from the Abbasid Caliph al-Mustansir.
55. D; Sugathakumari is an established writer in
Malayalam. She won the prestigious Saraswati
Samman in 2012 for Manalezhuthu, being
only the third Malayalam writer to do so.
56. A The International Date Line is an imaginary
line on the surface of the Earth from the north
to the south pole and de marcate s one
calendar day from the next. It passes through
the middle of the Pacific Ocean, roughly
following the 180 longitude but it deviates to
pass around some territories and island
groups.
57. C; Light is made up of photons, so it has some
particle properties. In the photoelectric effect,
light hits some material which absorbs it, and
then ejects incident electrons. The reason
that the photoelectric effect is evidence for
the particle nature of light has to do with how
materials absorb that light energy and then
eject it in the form of electrons.
58. D
59. D
60. A
61. B; The Eighth Sche dule to the Indian
Constitution contains a list of 22 scheduled
languages. English is not one of them.

62. B; Haptens are small molecules that react with


a specific antibody but cannot induce the
formation of antibodies unless bound to a
carrie r prote in or othe r large antige nic
mole cule. They are incomplete or partial
antigens.
63. B; The position of Meghalaya is 22nd in terms of
both area as well as population.
64. A; Sulphur dioxide gas e xhibits ble aching
properties in presence of moisture. It dissolves
in water liberating nascent hydrogen. Nascent
hydrogen removes oxygen atoms from the
colouring matter (reduces colouring matter)
and it loses its colour.
65. C; Zirconium is a lustrous, grey-white, strong
transition metal that resembles titanium.
66. D; Plant wilting occurs after excessive loss of
water by transpiration and lesser absorption.
On a hot day, plants transpire heavily and
cannot absorb water speedily to keep pace with
transpiration loss, even when there is enough
water.
67. B; Gypsum is calcium sulfate which is essential
to the sustainability of most irrigated soils.
Irrigated land eventually leads to sodicity and
salinity unless extreme care is take n. It
improves sodic (saline soils by re moving
sodium from the soil and replacing it with
calcium.
68. B; Some examples of indirect taxes include value
added tax, excise duty, sales tax, stamp duty
and custom duty levied on imports. These are
taxes levied by the state on expenditure and
consumption, but not on property or income.
69. D
70. A
71. C; An ox-bow lake is a U-shaped body of water
formed when a wide meander from the main
stem of a river is cut off to create a lake. This
landform is called an ox-bow lake for the
distinctive curved shape named after part of a
yoke for oxen.
72. A; Eutrophication is the ecosystem response
to the addition of artificial or natural
substances, such as nitrates and phosphates,
through fertilizers or sewage, to an aquatic
system.
73. C
74. B; A modem turns the digital data of a personal
computer into modulated electrical signals in
the voice frequency range of a telephone
channel. These signals can be transmitted
over telephone lines and demodulated by
another modem at the receiver side to recover
the digital data.
75. C; A moderator is a medium that reduces the
speed of fast neutrons, thereby turning them
into thermal neutrons capable of sustaining
a nuclear chain reaction involving uranium235. Commonly used moderators include

K
KUNDAN

regular (light) water (roughly 75% of the worlds


reactors), solid graphite (20% of reactors) and
heavy water (5% of reactors).
76. B
77. A
78. D; The wings are modified forelimbs of birds
which are the key to bird flight. Each wing
composed of three limb bones, the humerus,
ulna and radius.
79. B; With a towering height of 70 feet, the worlds
talle st statute of Mahatma Gandhi was
recently unveiled in Patna in Bihar. Funded
by the state government, the Rs 10 crore
statue, inclusive of a 30-feet-high pedestal,
has be e n built by De lhi-based sculptor
Ramsutar and Sons.
80. D
81. B; Trusteeship principle advocated by Gandhiji
provides a means of transforming the present
capitalist order of society into an egalitarian
one. He e nvisage d trusteeship as a post
capitalist arrangement which gives no quarter
to capitalism, but gives the present owning
class a chance of reforming itself.
82. B; Entropy and enthalpy together make a new
quantity, the Free Ene rgy which, unde r
conditions of constant te mpe rature and
pre ssure , de te rmine s the dire ction of
spontane ous change . All spontane ous
processes have a negative change in free
energy.
83. D; Azadirachta indica, also known as Neem, is the
state tree of Andhra Pradesh.
84. C; Contour line is a line on a map or chart joining
points of equal height (elevation) or depth.
Close ly space d contour lines indicate a
steeper gradient than the more loosely spaced
lines.
85. B
86. A
87. B; Article16 of the Indian Constitution deals
with equality of opportunity in matters of
public employment. It states that no citizen
shall, on grounds only of religion, race, caste,
sex, descent, place of birth, residence or any
of them, be ineligible for, or discriminated
against in respect or, any employment or office
under the State.
88. C
89. A
90. A; Democracy is a political system whereby
people elect their representatives who then
administer the region/nation. Despotism is
the opposite of democracy as the principle of
representation is absent in it. It is mostly
associated with autocratic/authoritarian setups.
91. C; Generally, economists have defined four types
of functions of money which are as follows: (i)
Medium of exchange (transfer of value) (ii)
Measurement of value , (iii) Standard of
deferred payments, and (iv) Store of value.

92. D
93. D
94. B; Polio is a highly infectious disease caused by
a virus. Its causative agent, polio virus, was
identified in 1908 by Karl Landsteiner. The
polio virus invades the nervous system, and
can cause total paralysis in a matter of hours.
95. D; It is generally considered that the Panda
belongs to the bear family, though differences
persist. Some DNA studies have shown that
the giant panda is closer to the bear family
while the red panda is indeed closer to the
raccoon family.
96. D; Closed economy is an economy in which no
activity is conducted with outside economies.
A closed economy is self-sufficient, meaning
that no imports are brought in and no exports
are sent out. The goal is to provide consumers
with everything that they need from within the
economys borders.
97. A; Gandhara style flourished and achieved its
peak during the Kushan period, from the 1st
to the 5th centuries. It declined and suffered
destruction after invasion of the White Huns
in the 5th century.
98. D; The break-even point (BEP) is the point at
which cost or expenses and revenue are equal:
there is no net loss or gain, and one has
broken even. For businesses, reaching the
bre ak-e ven point is the first major ste p
towards profitability.
99. D
100. A; Judges in a High Court are appointed by the
President of India in consultation with the
Chief Justice of India and the Governor of the
state. The Constitution confers the power of
appointment of judges on the President of
India.
101. B; Let the numbers be 3x and 4x and HCF = x = 5
Numbers = 15 and 20
LCM = 60
102. A; tan 89 = tan (901) = cot1
tan 88 = tan (902) = cot2
tanl.tan2.tan3 ..................
tan45 .......... tan87.tan88.tan89
= (tanl.cotl) (tan2.cot2) ..... tan45. = 1.
( tan .cot = 1)
103. B; Quicker Approach :
SP of 250 chairs CP of 250 chairs
= SP of 50 chairs
SP of 200 chairs = CP of 250 chairs
250 200
100 25%
Percentage profit
200
36
3
9
9 hours
104. B; 9 hours 36 minutes
60
5
48
hours
5
5
(A + B)s 1 hours work
48

K
KUNDAN

109. C;

1
48

Cs 1 hours work

5
1
1
...... (i)
48 48 8
As 1 hours work = (B + C)s 1 hours work ...... (ii)
From equations (i) and (ii), we have,
1
2 As 1 hours work =
8
1
As 1 hours work =
16
5
1
5 3
1
Bs 1 hours work
48 16
48
24
B alone will finish the work in 24 hours
105. C; Let radius of cylinder be r units and therefore,
height = r units
Required ratio = 2 r2 +2 r2: 2 r2 + r2 = 4 : 3
106. C;
(A + B + C)s 1 hours work

AB = Hill = 200 metres


ADE = 30
ACB = 60
DE = BC = x metres
From ABC,
200
AB
3
tan 60
x
BC
From AED,

200
metres
3

K
KUNDAN
AE
DE

tan 30

CD = 200

200
3

110. B; Volume of sphere

AD
BD

BC = 2x

b
x

b
3

2b
3

Area of the triangle =

1
BC AD
2

400
3
4 3
r
3

AE

133

111. D;

1 2b
b2
b
3
2
3
a
107. B; Let the lowest score be x and the highest score
= (x + 100)
Now, according to the question,
28 38 + x + x + 100 = 30 40
1064 + 2x + 100 = 1200
2x = 1200 1164 = 36

1
metres
3

972
= 24300 cm = 243 metres
0.2 0.2

x = 18

108. A; Let the CP of article be Rs x.


Now, according to the question,
116
x 120
200
x
100
100
4
200 100
x
200
x
= Rs 5000
100
4

200
metres
3

4
9 9 9 = 972 cubic cm
3
Let the length of wire be h cm.
Now, according to the question,
(0.2)2 h = 972

Let AD = b, BD = DC = x
tan60

AE
200
3

PR2 = PQ2 + PR2 = 32 + 42 = 25


PR =
r

Semi

25 = 5 cm
Area of triangle
perimeter of triangle

1
3 4
2
3 4 5
2

Volume of the godown

6
6

112. C; 1

2
1
15 4
5

1 cm
118. D;

1
2 5
1
19

1
19 10
19

19 29 19 48
29
29
29
113. A; Volume of water flowing from the pipe in 1
munute = 0.25 0.25 l000 cu cm.
Volume of conical vessel

15 12 20
3

= 1200 cu metres
(3 5) men + (7 5) women = (4 4) men + (6 4)
women
16 men 15 men = 35 women 24 women
1 man = 11 women
3 men + 7 women = 40 women
M1 D 1 = M 2 D 2
40 5 = 10 D2
D2 = 20 days

119. C;

1
3

0.00001936 = 4.4 + 0.44 + 0.044 + 0.0044


= 4.8884
120. C; Let the CP of the article be Rs 100 and the
marked price be Rs x.
Now, according to the question,
90
x
117
100

15 15 14 cu cm.

Required time

15 15 24
0.25 0.25 1000

19.36

0.1936

0.001936

K
KUNDAN
3

= 28 minutes 48 seconds

114. D;

121. D; 4 3x 2

117 100
= 130 = 30% above CP.
90

5x

4x( 3x

2 3

2)

4 3x 2

3( 3x

8x

3x

2 3

2)

(4x
3 )( 3x 2)
122. B; Total distance = 100 km
50 40 10
Total time
50 40 20
=1+1+

AB = BC = CA = 2a cm.
BAC = ACB = ABC = 60
Area of

3
4

ABC

4a 2

100 2
= 40 kmph
5
123. B; Number of brown socks = x
Price of brown socks = Rs y per pair
Price of black socks = Rs 2y per pair
Now, according to the question,

3a 2 sq cm

60
360

4y + x 2y

a2

a2
sq cm
2
Area of the shaded region

5
hours
2

Average speed =

3
(side)2
4

Area of three sectors

1
2

150
(4 2y + xy)
100

3
(8 + x)
2
8 + 4x = 24 + 3x
x = 24 8 = 16
Required ratio = 4 : 16 = 1 : 4
4 + 2x =

3a 2

a2

2 3
a 2 sq cm
2
115. B; x + y + z = a b + b c + c a = 0
x3 + y3 + z3 3xyz = 0
116. B; y = 4x; when, x = 1, y = 4.
117. B; Let the height of the godown be h metres.
Now, according to the question,
2(15 12) = 2 h(15 + 12)
27h = 15 12
15 12 20
h
metres
27
3

124. C;

AOE = 150,

DAO = 51

EOB = 180 150 = 30


OE = OB
150
OEB = OBE =
= 75
2
CBE = 180 75 = 105
125. C; (x + y)2 = 4xy
x2 + y2 + 2xy 4xy = 0
(x y)2 = 0
x=y
126. C; a2 + b2 = 5ab
a b
a 2 b2
5
5
b a
ab
On squaring both sides, we have,
2

a b
25
b a
a 2 b2
+ 2 = 25
b2 a 2
2
2
a
b
= 25 2 = 23
2
b
a2
127. B; Let the number of trees in the garden be x.
Now, according to the question,
60
25
20
x
1500
100 100 100
3 1 1
x
1500
5 4 5
1500 5 4 5
x
150000
3

7
........... (i)
2
2
2
cosec - cot = 1
(cosec + cot ) (cosec cot ) = 1
1
2
cosec + cot
cos ec
cot
7
On adding both equations, we get,
7 2 49 4 53
2cosec =
2 7
14
14
53
cos ec
28

132. C; cosec - cot =

133. D; x

( 3

2)( 3

2)

( 3

2)( 3

2)

( 3
2)
= 3 + 2 2 3. 2
3 2
3
3

2
2

5 2 6

2 6

K
KUNDAN

128. A; A

R
100

P 1

2 1 1

R
100

Cubing both sides, we have,


15

R
100
129. A; 4 tan2 + 9cot2 = (2tan 3cot )2 + 12
Minimum value = 12
( 2tan 3cot )2 > 0
23

130. B;

11

x + y = 5 2 6 + 5 + 2 6 = 10

xy = (5 2 6 ) (5 + 2 6 ) = 25 24 = 1
x3 + y3 = (x + y)3 3xy (x + y)
= (10)3 3(10) = 1000 30 = 970
134. A; Quicker Method:
Single equivalent discount for 30% and 20%
30 20
30 20
44%
100
Single equivalent discount for 44% and 10%
44 10
44 10
49.6%
100
135. D; LCM of 3, 2 and 6 = 6
1

(32 )6

(9)6

136. B;

2P = 8Q

P = 4Q = 4

4x
100

22

Q)

(3)3

30
2
100
5(P Q) = (P + Q) 3
5P 3P = 5Q + 3Q
(P

P x
100

25

1
2
sin + cos = x
On squaring and adding, we have,
1
2(sin2 + cos2 ) =
+ x2
4
1 7
7
x
x2 = 2
4 4
2
[ sin2 + cos2 = 1]

137. D;

1
6

(8)6

(9)6 (1)6

1;(6)6

(6)6

ABC
DEF
20
45

AB2
DE2
25
DE 2

DE

131. C; sin cos =

(ii)

15
2

DE 2

45 25
20

7.5 cm.

ACB = 80
ACD = 180 80 = 100
80
CAD = CDA =
= 40
2

225
4

BAC = 111 40 = 71
ABC = 180 71 80 = 29

(146150):

60 40
100
60
100
1
33 %
3
3
147. A; Average annual production :
146. A; Percentage decrease

138. D;

A + B = 145
C = 180 145 = 35
C + 2 B = 180
2 B = 180 35 = 145
145
B=
= 72.5 = A
2
B > C
AC > AB

Flavour X :

1
300 = 50 lakh bottles
6

Flavour Y :

1
1
325 = 54
lakh bottles
6
6

Flavour Z :

1
300 = 50 lakh bottles
6

120
100 = 133.3
90
A; Percentage increase/decrease :
60 50
Year 2007 :
100 = 16% decrease
60
55 50
Year 2008 :
100 = 10% increase
50
55 50
Year 2009 :
100 = 9% decrease
55
D; Required difference
1
[(55 + 50 + 55) (50 + 40 + 55)]
3
1
15
(160 145)
= 5 lakh bottles
3
3
B; Replace the with a. Since no particular incident is evident here, the indefinite article
a should be used.
B; Replace survey with serveying. With a niew
to should be followed by a gerund, ie (verb +
ing) form of verb.
A; Replace had laid with had been lying
C; Replace give with provide.
B; Replace on with at.
A; Dep endent o n = ne e ding some body/
some thing in orde r to survive or be
successful; affected or decided by something.
B; To take your leave = to say good bye.
A
D; To combat = to stop something unpleasant
or harmful from happening.
D; To deal with = to be about something.
A; Abnormal = unusual; irregular; unnatural;
different from what is usual.
A; Venal = corrupt; prepared to do dishonest or
immoral thing in return for money.
A; Conjurer = a person who performs magic
tricks ; magician.
C; Invoice = list of goods that have been sold;
bill; statement.
A; To ameliorate = to make something better;
improve.
A; Debacle = a situation that is a complete
failure and causes embarrassment.

148. C; Required percentage


149.

K
KUNDAN

139. C;

r12h1
r22h2

V1
V2

4
1

25
16

h1
h2

140. B; Required ratio

80

h1
h2

2
3

16 4
25

3
5

5
1
:
8
3

72 75
40 48 45
:
120
120

141. B; 36 kmph

64
25

150.

2
5

3
8

227 : 133

151.

5
36
m/sec = 10 m/sec
18

Required time

270 180
10

(142145) :

142. C; Per cent increase

380

320 180
100
300

18.75
143. B; Total production :
Wheat 3700 million tonnes
Rice 2000 million tonnes
Barley 1800 million tonnes
Other cereals 2400 million tonnes
3700
x
100 37.4
9900
144. A; Perecentage increase :
160
100 40
Rice =
400
190
100 38
Cereals =
500
145. D; Required difference
= 40 million tonnes

2000
5

152.

45 seconds

1800
= 400 360
5

153.
154.
155.
156.

157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.

167. A; Abusive = expressing praise or admiration.


Laudatory = expressing praise or admiration.
168. B; Amorphous = shapeless; irregular, having no
definite shape.
169. C; Unitary = single : forming one unit.
Multiple = many in number
170. A; Adulteration = making impure by mixing ;
contamination.
Purification = making something pure by
removing substances that are dirty, harmful.
171. A; To feel pulse = to try to know someones
views.
172. A; To take somebody to task = to criticize
somebody strongly for something they have
done.
173. D; To have/keep something up your sleeve =
to keep a plan or an idea secret until you need
to use it.

174. A; To rule the roost = to be the most powerful


member of a group.
175. A; To eat humble pie = to say and show that
you are sorry for a mistake that you made.
176. C 177. D 178. B 179. C 180. A 181. A
182. B 183. A
184. A 185. A
186. D; Rhythm = a strong regular repeated pattern
of sounds or movements.
187. B; Indigenous = native; belonging to a particular
place.
188. D; Saccharine = sentimental
189. A; To revolutionize = to completely change the
way that something is done.
190. D; Dysentery = an infection of the bowels that
causes severe diarrhoea with loss of blood.
191. B
192. A
193. A
194. D
195. C
196. D
197. A
198. D
199. B
200. D

K
KUNDAN

Intereses relacionados