Está en la página 1de 6

Chapter # 03

KINEMATICS
Q#1: Choose the correct answer of the statement from the
given choices
1.
(a) (b) (c) (d)
2.
(a) (b) (c) (d)
3.
(a) (b) (c) (d)
4.
(a) (b) (c) (d)
5.
(a) (b) (c) (d)
6.
(a) (b) (c) (d)
7.
(a) (b) (c) (d)
8.
(a) (b) (c) (d)
9.
(a) (b) (c) (d)
10.
(a) (b) (c) (d)
11.
(a) (b) (c) (d)
12.
(a) (b) (c) (d)
13.
(a) (b) (c) (d)
14.
(a) (b) (c) (d)
15.
(a) (b) (c) (d)
16.
(a) (b) (c) (d)
17.
(a) (b) (c) (d)
18.
(a) (b) (c) (d)
19.
(a) (b) (c) (d)
20.
(a) (b) (c) (d)
21.
(a) (b) (c) (d)
22.
(a) (b) (c) (d)
23.
(a) (b) (c) (d)
24.
(a) (b) (c) (d)

Q#2: Give short answer of the following questions


1. Define mechanics? How many branches of mechanics are there?
Ans: The branch of physics which deals with the study of motion of bodies is
known as Mechanics. There are two branches of Mechanics.
1 ) Kinematics 2) Dynamics
1 Define Kinematics?
Ans: The branch of physics which deals with the study of motion of bodies without
any reference of force and mass is known as Kinematics.
2 Define Dynamics?
Ans: The branch of physics which deals with the study of motion of bodies with
reference of force and mass is known as Dynamics.
3 Differentiate between rest and motion?
Ans: Rest:-
If a body does not changes its position with respect to some observer
then it is said to be in the state of rest with respect to that observer.
Motion:-
If a body continuously changes its position with respect to some observer
then it is said to be in the state of motion with respect to that observer.
4 What do you mean by the relative motion and rest? How they are
relative to each other?
Ans: The term relative is used when two or more quantities are linked with each
other. And Rest & Motion are relative to each other as if a body is in rest with
respect to one observer than it could be in the state of motion with respect to any
other observer. For example a person sitting in a car is in the state of rest with
respect to another person sitting in it but he is in the stat of motion with respect to
a person standing out of the car. Hence when ever two quantities are defined with
respect to each other then these are known as relative quantities.
5 How many types of motion are there?
Ans: There are three basic types of motion. i.e.
1 ) Translatory motion 2 ) Rotatory Motion 3 ) Vibratory motion
6 Define Translatory motion?
Ans: Such a type of motion in which every particle of a body has exactly the same
motion is called Translatory motion. There are basically three types of Translatory
motion. i.e.
1 ) Linear motion 2 ) Circular motion 3 ) Random motion
7 Define linear motion?
Ans: If the Translatory motion of a body is along a straight line, then such a
Translatory motion is known as linear motion.
8 Define Circular motion?
Ans: If the Translatory motion of a body is along a circular path, then such a
Translatory motion is known as circular motion.
9 Define random motion?
Ans: If the Translatory motion of a body is not along any geometric shape, but along
an irregular path, then such a Translatory motion is known as Random motion.

10 Define Rotatory motion?


Ans: When each point of a body moves around a fixed point or axis then the motion
of this body is called Rotatory motion.
11 Define Vibratory motion?
Ans: When a body moves to and fro about a point and repeats its motion again and
again about the same point then this type of motion is called Vibratory motion.
12 What is the difference in circular and vibratory motion?
Ans: Circular motion is a type of motion in which each particle of the body have
same motion while the Rotatory motion is such a motion in which each particle of
body have different motions with respect to the distance from the point of rotation.
13 ?
Ans:
14 Write three examples of each Translatory, Rotatory and Vibratory
motion from daily life?
Ans:
15 Define position?
Ans: To describe the distance and direction of a point (body) from a fixed point is
called its position.
16 Define distance?
Ans: The actual separation between two points is called distance.
17 Define displacement?
Ans: The shortest distance between two points is called displacement.
OR
The directional distance is called displacement.
18 Differentiate between distance and displacement?
Ans: 1-Distance is a scalar quantity while the Displacement is the vector quantity.
2- Distance is the actual separation while the Displacement is the shortest
separation between two points.
19 Define scalar and vector quantities? OR Differentiate between scalar
and vector quantities.
Ans: Those quantities which could be explained completely by a number
(magnitude) and a unit, while those quantities which could be explained completely
by a number (magnitude), a unit and direction. So we can say that vector quantities
are those which need direction while the scalar are those which need not of any
direction for explanation.
20 Define Speed?
Ans: Distance covered in unit time is called speed of that body, it is a scalar
quantity, its unit is meter per second (m/s), it is normally represented by V.
21 Write mathematical formula of speed?
Ans: For mathematical representation of speed, consider, if a body is covers a
distance ‘S’ in time ‘t’ then its speed ‘V’ can be written mathematically as,
Speed= distance/ time

V=S/t
22 Define average speed?
23 Define uniform speed?
Ans: If a body covers equal distances in equal intervals of time, however small the
intervals may be, the speed of the body is said to be uniform.
24 Define variable (non-uniform) speed?
Ans: If a body does not covers equal distances in equal intervals of time, however
small the intervals may be, the speed of the body is said to be variable (non-
uniform).
25 Define instantaneous speed?
Ans: The ratio of distance covered by the body in the smallest interval of time and
time is called instantaneous speed.
The speed of the body at any instant of the time is called the instantaneous speed
of the body. It is normally represented by ‘Vint’. and mathematically defined as
Vint = limt∆t-0 ∆S/∆t
Here ‘∆’ represents the smallest possible change in time and is read as ‘delta’.
26 Define velocity?
Ans: Displacement covered in unit time is called velocity of that body, it is a vector
quantity, its unit is meter per second (m/s), and it is normally represented by ‘V’.
27 Write mathematical formula of speed?
Ans: For mathematical representation of velocity, consider, if a body is covers a
displacement ‘d’ in time ‘t’ then its velocity ‘V’ can be written mathematically as,
Velocity= displacement/ time

V=d/t
28 Define average speed?
29 Define uniform speed?
30 Define variable (non-uniform) speed?
31 Define instantaneous speed?
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55 d

Long Questions
Q#3: ?
Q#4: ?
Q#5: .
Q#6: ?
Q#7: ?.
Q#8: ?
Q#9: ?