Está en la página 1de 5

Guardera La Cabanya / La Cabanya Nursery

Localizacin / Location: Torell, Barcelona, Espaa (2010)


Arquitectos / Architects: SAU, Taller d'Arquitectura (http://www.sausl.com)
(http://sautallerarquitectura.blogspot.com)
Fotografas / Images: Adri Goula (http://www.adriagoula.com)
Enlaces / Links: plataforma de arquitectura, archdaily,
La escuela es una construccin triangular, que se compone de tres edificios
conectados mediante un espacio central baado con luz natural. Este rea se utiliza
como sala de usos mltiples, patio de invierno, sala de espectculos y sirve como
una extensin de la zona de comedor.
The school is a triangular building, one could say it is three buildings in a triangular
arrangement, all joined by a skylit space in the center. This triangular space in the
center, links the program pieces laid out in rectangular bars, is used as multiple use
space, winter patio, serves as an extension of the dining area and performance hall.
Album completo de imgenes / Picasa Album
TEXTO COMPLETO / FULL TEXT
La guardera est situada junto a un parque urbano que posee el mismo nombre.
Se escoge este sector, debido a que queda a una cota ligeramente superior a la del
resto del parque, obteniendo as el equipamientos unas buenas vistas de su
entorno.
La escuela es una construccin triangular, que se compone de tres edificios
conectados mediante un espacio central baado con luz natural. Este rea se utiliza
como sala de usos mltiples, patio de invierno, sala de espectculos y sirve como
una extensin de la zona de comedor.

El volumen situado en el sur contiene las aulas, con vistas al parque; la entrada y
las reas de gestin y servicios se alojan en el cuerpo que est ubicado en el norte;
y el ncleo de circulaciones se encuentra alineado con la calle principal, orientada
hacia el este. Este ncleo se compone de una serie de rampas mediante las que se
accede a la planta superior, estableciendo tambin un segundo acceso desde la
calle, y proporcionando a la escuela una potente imagen gracias a su cubierta
flotante, y al cerramiento transparente que muestra a los transeuntes el espacio
central.

El mdulo de las aulas est separado del patio por una fachada transparente que
cuenta con un cerramiento realizado con unos paneles interactivos que regulan la
entrada de luz y que se pueden utilizar como un juego. Las aulas comparten

espacios al aire libre con cubiertas acristaladas que comunican con las reas
destinadas a dormir la siesta.

Estos tres mdulos presentan tambin una fachada al espacio central triangular. El
cuerpo de la entrada est cubierto de paneles de madera, la fachada de las aulas se
presenta en hormign visto, y el ncleo de las conexiones verticales est separado
por una fachada de cristal con un dibujo del paisaje de Torell impreso. El espacio
debajo de las rampas se utiliza para aparcar las sillas de paseo.
En la parte superior, una serie de tragaluces orientados hacia el sur cubiertos de
paneles solares en el exterior, en combinacin con claraboyas, proporcionan una
gran cantidad de luz natural a este espacio.

The approach to the nursery is on the basis of the land surface separated from the
urban park of the same name. This place is chosen because is slighty higher than
the elevation level of the rest of the park so the equipment has views of its
surroundings.
The school is a triangular building, one could say it is three buildings in a triangular
arrangement, all joined by a skylit space in the center. This triangular space in the
center, links the program pieces laid out in rectangular bars, is used as multiple use
space, winter patio, serves as an extension of the dining area and performance hall.
The program laid out in the three intertwined parts is space for classrooms
overlooking to the park to the south, management and services and entry on the
north edge and vertical circulation edge parallel to the main road to the east. That
last volume contains a series of ramps that serve the upper floor of the second,
provides a second access from the street and also gives the school a strong image
via the floating roof and an expanse of glass that gives passersby a glance into the
building's triangular core.

On the North edge entrance, you find a top-floor cantilever that reaches towards
the small courtyard, highlighting the main entrance and presenting a colorful face.

The classroom module, facing to the south is separated from the courtyard by a
transparent facade covered by some "interactive panels" which regulate the entry of
light and can be used as a game. The classrooms share outdoor rooms caped by
glazed canopies that take you to the back courtyard, behind the colored wall there
they also share Nap Rooms.

These three modules also presents a facade to the capped triangular space in the
center. The entrance is covered in wood panels, the classrooms facade is presented
in raw concrete, the entrance holes are presented with the same color tone as the
shared space outside. The vertical connexions are separated by glass facade with a
drawing of the landscape of Torell printed on. The space under the ramps is
utilized for stroller.
Overhead a series of southfacing skylights covered of solar panels on the outside,
combined with clerestories, brings plenty of natural light to this space.
Linking space, multiple space, expansion of the dining room, ...
The changing scales of all the spaces also helps to create this sense of being
outside of this courtyard.