Está en la página 1de 138

3

I. AEZAREA GEOGRAFIC Localitatea Simioneti face parte din comuna Cordun, judeul Neam i se afl n partea de NV a municipiului Roman, la circa 6 km de acesta i la 0,400 km de satul Cordun, pe drumul interjudeean Roman-Pacani (Fig. 1). Teritoriul pe care se afl acest sat este format din terasa de confluen a rurilor Moldova i Siret, n partea vestic a acesteia, avnd o uoar nclinaie de la est la vest, cu o mic diferen de nivel ctre rul Moldova, care, la mic distan de sat, i are cursul. Bogata reea hidrografic constituit de unul din cei mai mari aflueni ai Siretului - rul Moldova i prul Morii sau Ciurlicul, mulimea izvoarelor, terasele de acumulare fluviatil a vii acestui ru au fost favorabile culturii agricole, amplasrii aezrilor omeneti i trasrii unor ci de comunicaie (Fig. 2). Clima temperat continental pronunat1, solurile cenuii, brune i podzolice foarte favorabile, vegetaia forestier de lunc, alctuit din esene slabe, grupate sub form de zvoaie2, dau un specific aparte acestei zone. Fauna specific zonei de lunc este bine reprezentat de cervide, roztoare, psri, reptile, amfibieni, precum i numeroase nevertebrate, la care se adaug fauna acvatic, distribuit n funcie de biotopurile specifice din bli, iazuri sau ape curgtoare3. Poziia geografic asigur acestei localiti numeroase avantaje legate de funciile economice, prin apropierea unor resurse de materii prime, cum ar fi depozitele de nisipuri i prundiuri din albia major a rului Moldova att de necesare construciilor - lunca larg i intens exploatat, cu meandre prsite dar i cu o vegetaie bogat care implic i o mare varietate a faunei folositoare vieii locuitorilor din zon. Plopiurile i rchitiurile, n
M. David, Relieful regiunii subcarpatice din districtul Neam i Bacu, n BSRG, vol. V, I (1931), 1932. 2 Al. Rou, Geografia fizic a Romniei, Buc. 1981, p. 371. 3 Enciclopedia geografic a Romniei, Buc. 1982, p. 675; D. Mititelu. N. Baraba, Felicia Nechita, Flora i vegetaia mprejurimilor municipiului Roman (Jud. Neam), n Studii i Comunicri, Muzeul de tiinele Naturii, Bacu, 1976-1977, p. 281-316.
1

suprafee mari, din apropierea satului, au adus, n tot cursul istoriei acestei localiti, numeroase beneficii (Fig. 3). Din punct de vedere geografic, condiiile naturale, relieful, clima, hidrografia, fauna sunt foarte asemntoare ntregii zone n care se afl oraul Roman4. Toate acestea au dus la apariia i dezvoltarea, n decursul diferitelor epoci, a unor comuniti omeneti.

II. ISTORICUL CERCETRILOR Descoperirea ntmpltoare a unui tezaur de monede imperiale romane, n anul 19665 a impus efectuarea unei cercetri de suprafa n zona locului unde s-a aflat acesta, care s-a soldat cu adunarea unor urme materiale specifice culturii dacilor liberi - carpii, din aceast parte a Moldovei6. Acestea constau din fragmente ceramice, urme de arsur, oase de animale i buci de chirpic ars de la locuine. Toate indicau existena, n aceast zon, a unei aezri datate n se. II-III d. Chr. (Fig. 4, 5).

D. Oancea, Roman - consideraii geografice, n Istoria oraului Roman 1392-1992, p. 712, Roman, 1992; C. Tudor, Cordun - monografie istoric, Ed. Muatinia, Roman, 2003, p. 13-15; 20-24; 158; V. Ursachi, Mic ndreptar turistic, Buc. 1977, p. 5-9. 5 M. Chiescu i M. Ursachi, Tezaurul de denari romani imperiali descoperit la Simioneti (Jud. Neam), S.C. de numismatic, vol. IV, 1968, p. 385-389. 6 Cercetrile de suprafa au fost efectuate de V. Ursachi.
4

Fig. 1

Fig. 2 - Roman - Cordun - Simioneti

Fig. 3 - Rul Moldova n zona Simioneti

Fig. 4 - X - Aezarea sec. II-III d. Chr. - Simioneti

Fig. 5 - Locul descoperirii tezaurului

Tezaurul este compus din 102 monede imperiale romane din secolele I-II d. Chr., cu emisiuni ale unor mprai romani, ntre anii 69-178; Vitellius - 1 exemplar; Vespasian - 15 exemplare; Titus - 4 exemplare; Domiian - 7 exemplare; Nerva - 2 exemplare; Traian - 22 exemplare, Hadrian - i familia - 22 exemplare; Antonius i familia 17 exemplare i Marc Aureliu, L. Verus i familia - 11 exemplare.

Fig. 6 - Tezaurul

10

O singur moned a fost pierdut de descoperitor, un elev cu numele Dinu Gheorghe din satul Simioneti7 (Fig. 6). Lipsa unor cercetri de amploare, att de suprafa ct i sistematice, au dus la o informaie destul de sumar asupra locuirii acestei zone. Chiar descoperirea acestui tezaur de monede nu a nsemnat i o intensificare a cercetrilor, att din lipsa fondurilor ct i a numrului mic al personalului Muzeului din Roman, care se afla la nceputurile sale. Referindu-ne la o cercetare de suprafa efectuat pe Valea Siretului, ntre Roman i Rchiteni8 n anul 1987, de ctre un colectiv de la Muzeul de Istorie din Roman i Muzeul de Istorie din P. Neam, cnd s-au depistat peste 100 de aezri n cele 58 puncte, fa de doar 3 cuprinse n cel mai important Repertoriu arheologic din Moldova9, pn la acea dat, ne putem gndi la cte alte staiuni arheologice din epoci diferite mai pot fi descoperite n acest spaiu, oarecum asemntor cu cel din Valea Siretului. Abia dup zece ani, n 1976, cu sprijinul profesorului de istorie de la Liceul Roman Vod din Roman - Ovidiu Rusu, am ncercat o cercetare sistematic a aezrii de aici. mpreun cu o echip de voluntari de la acest Liceu, care fceau parte din Cercul de istorie organizat de distinsul profesor, am nceput o campanie de spturi sistematice (Fig. 7).

Fig. 7 - Elevii de la Cercul de Istorie C. Tudor, op. cit. Roman, 2003, p. 26. n aceast perioad satul Simioneti era centru de comun, cu acelai nume. 8 V. Ursachi, D. Hordil, M. Alexianu, Gh. Dumitroaia, D. Monah, Cercetri arheologice de suprafa pe Valea Siretului, la nord de municipiul Roman, Memoria Antiquitatis, XVIII, 1992, p. 145-172. 9 N. Zaharia, M. Petrescu - Dmbovia, Em. Zaharia, Aezri din Moldova din paleolitic pn n secolul al XVIII-lea, Ed. Academiei Buc. 1970, p. 302-303, nr. 284.
7

Zona n care am practicat aceast cercetare sistematic se afl n marginea satului, pe partea stng a drumului care duce la Pildeti, la mic distan de curtea boiereasc i mai ales de grajdul lung existent i astzi. n perioada cnd am efectuat spturile, aici se afla un teren viran, folosit, mai ales, ca ima pentru vite i drumul care ducea ctre rul Moldova. Astzi aici se afl mai multe construcii care au aparinut unui complex de creterea psrilor. Dup ct se pare, aceeai activitate ar putea s fie reluat (Fig. 8, 9).

11

Fig. 8 - Locul aezrii dacice

Cercetarea a nceput cu trasarea unei seciuni de 30x1,5 m la mic distan de locul descoperirii tezaurului, unde am gsit mai multe fragmente ceramice la suprafaa solului. Rezultatele au fost destul de ncurajatoare deoarece am descoperit numeroase urme materiale ale existenei unei aezri, aa cum bnuiam, din secolele II-III d. Chr., care aparineau unei populaii locale, a dacilor liberi. Printre altele, am descoperit o locuin de tip adncit (bordei) i dou gropi cu resturi menajere. Toate au dat un material arheologic destul de bogat i variat (Fig. 10).

12

Fig. 9 - Grajdul - lng locul descoperirii tezaurului

Aceast prim seciune ne-a ncurajat, mai ales pe tinerii arheologi i pe profesorul lor, astfel am nceput o a doua seciune, trasat mai aproape de locul descoperirii tezaurului, la distan de 10 m spre Sud de SI, pe care l-am notat cu SII, avnd aceleai dimensiuni (30x1,5). Din pcate, entuziasmul elevilor a sczut iar vremea nu a inut cu noi i a trebuit s abandonm cercetrile. Alte antiere arheologice subvenionate de stat au avut prioritate i n acest caz am rmas doar cu rezultatele obinute din acest sondaj. Abia acum, dei prelucrarea materialului a fost efectuat de mult vreme, reuim s publicm rezultatele cercetrilor ntreprinse n urm cu 36 de ani (Fig. 11).

13

Fig. 10 - Planul spturilor

14

Fig. 11 - Aspect antier

15 III. STRATIGRAFIA Seciunea I. Orientat SSV 39,5 - ENE 8,5 cu carourile numerotate din 2 n 2 m. Stratigrafia este foarte simpl: dup un strat gros de circa 0,30 m, reprezentnd pmntul vegetal actual - lucrat, urmeaz un strat, oarecum identic, care reprezint nivelul arheologic, ce conine destul de numeroase urme materiale ale locuirii dacilor liberi, compuse din numeroase fragmente ceramice, urme de la locuine cu pereii de lut ars, oase de animale, rmie ale consumului de carne i diferite amenajri, ceea ce demonstreaz o nsemnat activitate omeneasc dintr-o perioad cu aproape dou mii de ani n urm (Fig. 12).

Fig. 12 - Seciunea I

Dup acest nivel de locuire urmeaz un strat de pmnt galben murdar, fr urme arheologice, care este strpuns doar de anumite construcii sau amenajri ale locuinelor din sec. II-III d. Chr. Este vorba de o groap cu resturi menajere din caroul 2, prins n profilul nordic al

16

seciunii, notat de noi cu Gr. Nr. 1; o alt groap, surprins n profilul sudic al seciunii, n caroul 4, notat cu Gr. Nr. 2 i, la o distan mai mare, n carourile 9-10, o locuin adncit, surprins n ambele profile ale anului, pentru care s-a trasat o caset n partea sudic a seciunii, notat CIII. Att dimensiunea gropilor ct i a locuinei - de tip bordei, ajungem pn la 2 m adncime (Fig. 13).

Fig. 13 - Aspect antier

Din punct de vedere stratigrafic, n cele dou seciuni am putut delimita doar un singur strat arheologic, care aparine unei aezri din perioada de dup cucerirea roman, respectiv din secolele II-III d. Chr., aa dup cum indic i cele peste 100 de monede din tezaurul amintit (Fig. 14).

17

Fig. 14 - Plan i profil - S I

18

Gr.1 - A fost descoperit n caroul 2-3, respectiv ntre m 2-2,90, n profilul de nord al seciunii. Are forma de plnie sau clopot, cu gura n jos i o adncime de 1,50 m de la suprafaa solului. Pornete din stratul de cultur, respectiv de la 0,40 m adncime. Groapa are diametrul de 0,90 m la gur i 1,20 m la fund. ncepe de la m 2 pn la m 2,90 i fundul de la 1,80 la 3 m (Fig. 15).

Fig. 15 - Aspect antier

A fost spat n ntregime, pentru care am deschis o caset n partea de nord a seciunii, notat cu CI. Pereii au fost ngrijit spai, la fel i fundul gropii, care era drept. Umplutura gropii coninea mult cenu, buci de crbune de lemn, buci de chirpic ars i un mare numr de fragmente ceramice, care provin de la mai multe tipuri de vase, respectiv: 4 vase borcan, o cni crmizie i 12 fragmente ceramice lucrate la mn, 3 fructiere cenuii, 2 cni cenuii, din care una de culoare mai nchis, dou cnie roii, dou strchini cenuii i o amforet, de asemenea cenuie, cu gura modelat pentru capac. La acestea se adaug 54 fragmente ceramice diferite, lucrate la roata olarului (Fig. 16).

19

Fig. 16 - Aspect antier

Gr.2 - A fost descoperit n carourile 7-8, respectiv ntre m 6,80-7,80, n profilul de sud al seciunii I. Are, de asemenea, forma unei plnii sau de clopot, cu gura n jos i o adncime de 1,50 m de la suprafaa solului, pornete, ca i la gr.1, din nivelul arheologic, respectiv de la 0,40 m adncime. La gur, care are un diametru de 1,60 m, ncepe de la m 6,20 pn la 7,80, iar fundul de la 6 la 8 m. Pentru sparea ei n ntregime s-a deschis o caset n apropiere de profilul sudic al seciunii I, notat cu CII. Ca i la groapa precedent am remarcat sparea ngrijit a ei, cu pereii bine taluzai, ceea ce ar putea s nsemne c iniial a fost amenajat pentru pstrarea cerealelor sau a altor produse. Compoziia materialelor descoperite n ea, arat, ns, c a fost, pn la urm, folosit ca groap pentru aruncarea resturilor menajere. Remarcm prezena unor fragmente de chirpic ars, crust de vatr, mult cenu, crbune de lemn, cteva oase de animale i un numr destul de mare de fragmente ceramice. Au putut fi identificate fragmente ceramice care provin de la dou cni roii, 5 vase urn cenuii, 3 castroane cenuii, o amforet cenuie, 3 cni cenuii, o strchinu, o amfor roman albicioas i 87 fragmente diferite. Din ceramica lucrat la mn am putut identifica 6 vase borcan i 19 fragmente din aceeai categorie de ceramic. Locuina adncit BI sau Bordei I. A fost descoperit ntre m 17-20 din SI la adncimea de 0,40 m, din stratul de cultur material. Are o adncime de 1,50 m de la suprafaa solului i de 1,20 m de la baza stratului

20

de cultur din sec. II-III d. Chr. Depete, ca dimensiune, limea seciunii noastre att n partea de sud ct i n cea de nord. Pentru partea sudic a fost trasat o caset notat cu C III, care a permis delimitarea locuinei n aceast zon. Partea de nord nu a mai putut fi delimitat deoarece nu am mai avut timp pentru trasarea unei noi casete n aceast parte a seciunii I (Fig. 17).

Fig. 17 - Aspect antier - Locuina I

Partea cea mai mare a locuinei, probabil, a fost surprins n S I i caseta III. Presupunem c latura de nord a bordeiului s nu fie prea ndeprtat. n orice caz, dup cele trei laturi surprinse, putem spune c locuina avea o form dreptunghiular cu colurile rotunjite. Bucla din partea sud-vestic a locuinei putea s fie zona intrrii, care se fcea cu ajutorul unei scri din lemn. n interior nu au fost gsite amenajri speciale, podeaua era dreapt, bine netezit, la fel i pereii. n interiorul bordeiului s-au descoperit multe fragmente ceramice care provin de la numeroase tipuri de vase. Printre ele semnalm prezena ceramicii lucrate la mn, de culoare crmizie, care provine de la 25 vase

borcan, la care adugm nc 114 fragmente din aceeai categorie de ceramic. Ceramica lucrat la roat este reprezentat de numeroase fragmente care provin de la 6 cnie de culoare roie, o cni cenuie, 4 cni mari roii, 22 vase-urn cenuii, 4 amforete cenuii, 5 fructiere cenuii, 4 castroane cenuii, 6 strchini cenuii, 2 cni de lux cenuii, o amforet roie i dou amfore romane de import. La acestea se mai adaug nc 199 fragmente ceramice diferite, care nu pot fi atribuite unui anumit tip de vas. Se remarc numrul mare de vase folosite de ctre proprietarul acestei locuine. Printre ele remarcndu-se att cele care foloseau la preparatul hranei ct i cele care constituiau vesela casei sau recipientele de lux, inclusiv amforele romane, care erau produse de import. Seciunea II. A fost trasat la distana de 10 m spre sud de SI i la 28, 30 m nord de grajdul amintit. Seciunea are aceleai dimensiuni ca i SI, fiind spat pn la adncimea de 2 m. Spre deosebire de cealalt, aici nu am putut delimita nici un complex arheologic. Stratul de cultur material fiind, ns, de aceeai grosime i consistent cu cel din seciunea precedent. Inexistena unor complexe arheologice, n aceast nou seciune, nu nseamn i absena sau srcia n artefacte a acestei zone. nsi faptul c dimensiunile ei sunt destul de reduse ca suprafa, explic acest gol privind existena unor locuine sau gropi. Numeroasele artefacte descoperite n strat demonstreaz acest lucru (Fig. 18).

21

Fig. 18 - Aspect - S II

22

Cercetarea materialului arheologic provenit din cele dou seciuni au confirmat presupunerea noastr de existen a unei aezri n aceast zon. Cele cteva izvoare din apropiere, cmpul larg pentru practicarea agriculturii, apropierea de rul Moldova cu bogiile i avantajele lor au atras locuitorii din cele mai vechi timpuri. Cele mai importante artefacte descoperite n cele dou seciuni practicate de noi - SI i SII cu complexele arheologice i casetele adiacente, sunt reprezentate de ceramic. Aceste artefacte, prezente n numr destul de mare n toate epocile istorice, constituie cel mai valoros element privind datarea i reconstituirea vieii oamenilor n ultimele nou milenii ale evoluiei omeneti. Att compoziia lutului din care sunt executate ca i formele diverse, caracteristice diferitelor comuniti umane, n epoci diferite, confer arheologului posibilitatea s reconstituie nu numai epoca n care sunt realizate ci i gradul de civilizaie al celor care le produc sau le folosesc (Fig. 19).

Fig. 19 - Zona aezrii dacilor liberi de la Simioneti

23 La acestea se adaug un numr impresionant de unelte din silex, piatr, os sau metale, care, la rndul lor, reprezint importante surse de informaii n reconstituirea vieii oamenilor, nainte de apariia scrisului. nsi moneda, care a aprut cu circa 6 secole nainte de Christos, a constituit i constituie un element foarte valoros n datarea unor aezri sau complexe arheologice, aa cum este cazul i n descoperirile noastre de la Simioneti.

CERAMICA LUCRAT CU MNA Acest tip de ceramic, n aezrile dacilor liberi, este prezent att n locuine, gropi ct i n stratul de cultur material, fiind reprezentat de cteva forme de vase, caracteristice nu numai pentru anumite perioade ci i unor populaii bine definite din punct de vedere etnic10. Recipientele lucrate la mn erau confecionate dintr-o past neomogen, cu diverse materiale n compoziia pastei, care i ddeau anumite caliti, mai puin estetice dar mult mai rezistente, n special la foc, n comparaie cu cele lucrate la roata olarului. Este suficient s amintim, din acest punct de vedere, prezena n compoziia pastei a unor pietricele, ceramic pisat sau nisipuri cu bobul mare, elemente care prin rezistenta la foc i n mnuirea lor, constituia principalul atu n folosirea la prepararea hranei. Din punct de vedere al formei, pentru aezarea de la Simioneti, am putut deosebi, pn acum, doar dou forme de vase lucrate la mn: vasul borcan i ceaca dacic numit i cuie.
V. Ursachi, Zargidava. Cetatea dacic de la Brad, Bucureti, 1995, p. 159-163; I.H. Crian, Ceramica daco-getic cu special privire la Transilvania, Bucureti, 1969, p. 109.
10

24

Evoluia celor dou tipuri de recipiente este foarte lung i pornete din prima epoc a fierului - Hallstatt - dac nu chiar dinainte i continu n perioada clasic a dacilor, n primul mileniu al erei noastre i chiar mult mai trziu. Cele dou tipuri de vase lucrate la mn, din punct de vedere al formei, s-au definitivat n perioada clasic a culturii dacice, respectiv sec. III . Chr. - sec. I d. Chr. i continu ca element definitoriu n cultura dacilor liberi din sec. II-III d. Chr. Cercettorul Gh. Bichir, care s-a ocupat n special de ceramica dacic din sec. II-III d. Chr. consemneaz trei variante a vasului borcan11, care i are analogii n aezrile dacice de pe Valea Siretului: Poiana12, Rctu13, Brad14. Cel mai rspndit i frecvent tip de vas, lucrat la mn, n aezrile dacilor liberi, este vasul borcan (Pl. I-1-15; II-1, 2, 4, 5, 7-11; III-2-4, 6-9; IV-1-8, 10-12; V-1-8; VI-1-16; Pl. XXXIII-1-5; XXXIV-1-6; XXXV-1-9; XXXVI-1-5; XXXVII-1-3, 5-12; XXXVIII-1-6; XXXIX-1-12; XL-1-8; XLVII-1, 4, 5, 7, 8; XLIX-1-4; LXVIII-1-4; LXIX-1-13) Acest tip de vas este prezent n numr destul de mare i n aezarea de la Simioneti. Diferenele foarte mici existente ntre recipientele descoperite aici constau, mai ales, n decorul diferit, precum i unele mici diferene n profilul lor. Majoritatea sunt de mrime mijlocie, cu o nlime ce nu depete 20-25 de cm., cu corpul uor arcuit, fundul puin mai mic, n diametru, dect gura vasului, buza dreapt sau uor evazat. Exemplarele mai mari, care depesc, uneori 0,50-0,60 m nlime, aveau rolul de recipiente pentru depozitarea, n special a cerealelor, fiind aezate, de obicei, n gropi, pentru a se pstra verticalitatea lor. Dei folosite, n special, pentru prepararea hranei, fiind foarte rezistente la foc, vasele borcan erau diversificate mai ales prin decorul existent pe suprafaa exterioar a vasului, compus, n general, din linii simple, crestate sau alveolate, linii adncite, linii pectinate, n val etc. Raportndu-ne la formele clasice prezente n aezrile de tip dava15, cnd aceast form de vas a ajuns la apogeul definitivrii sale, respectiv n secolele II-I . Chr.- sec. I d. Chr., putem spune c acest tip de vas reprezint elementul principal, din punct de vedere material, n acordarea unui rol cu

Gh. Bichir, Cultura carpic, Bucureti, 1973, p. 65. Radu Vulpe, Silvia Teodor, Piroboridava, Bucureti, 2003, p. 68-78, fig. 150-158. 13 V. Cpitanu, Principalele rezultate ale spturilor arheologice n aezarea geto-dacic de la Rctu (jud. Bacu), n Carpica VIII, 1976, p. 56-57, fig. 14-21; V. Cpitanu i V. Ursachi, O nou cetuie dacic de pe Valea Siretului, Carpica, 1969, p. 93-130, fig. 6-10. 14 V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 159-163, fig. 61-64. 15 Vezi notele 12-14.
11 12

valoare etnic, fiind considerat o creaie specific geto-dacilor, respectiv dacilor liberi din sec. II-III d. Chr. O statistic privind fragmentele ceramice care indic prezena vasului borcan n descoperirile de la Simioneti, n cele dou seciuni i trei casete, ne permite s constatm o frecven destul de mare a acestui tip de vas. Aa, de pild, n stratul de cultur a seciunii nr. 1-SI, au fost descoperite 10 vase borcan, de diferite mrimi la care se adaug 73 fragmente din acelai tip de vas, dar care indic un element definitoriu care s permit a le considera c aparin unui anumit recipient. Ele dovedesc, totui, numrul relativ mare a vasului borcan n aceast aezare. Raportndu-ne la frecvena lor pe carouri, situaia se prezint astfel: n caroul 3 s-au descoperit 4 vase borcan i 50 fragmente, n caroul 7 un vas borcan i 10 fragmente, n caroul 12 doar un vas de acest tip i 9 fragmente i n caroul 13 doar 2 fragmente dintr-un asemenea recipient. Ceaca sau cuia dacic (Pl. II-3, 6, 12; III1, 5; IV-9; XXXV-10; XXXVI-6; XXXVII-4). O alt form de vas care are o istorie tot att de lung ca a vaselor borcan, este reprezentat de ceaca sau cuia dacic. Chiar denumirea reprezint o emblem a ceramicii populaiei care a creat-o, definitivndu-se ca form n sec. II . Chr. Are o form tronconic, fundul drept cu buza uor evazat i rotunjit, prevzut cu una, dou sau chiar trei tortie, care pornesc din zona de sub buz i se termin ori deasupra fundului ori la baza lui. Unele au toarta plin, altele sub form de bar, uneori nuit la exterior sau chiar rotund n seciune. Continu formele deja consacrate din epoca anterioar, respectiv din faza clasic a culturii dacice, bine reprezentat n toate marile aezri de pe Valea Siretului - Poiana, Rctu sau Brad. La Brad acest tip de recipient a fost mprit n 9 variante, aproape toate continund s apar i n sec. II-II d. Chr. Este recipientul care asigura iluminatul locuinelor. La Simioneti acest tip de recipient a fost identificat doar prin cteva fragmente semnificative, cu toate c numrul fragmentelor de vase lucrate la mn este destul de mare. Este posibil ca frmiarea ceramicii s nu fi pstrat zonele semnificative ale acestui tip de recipient, foarte frecvent n toate aezrile dacilor liberi, tocmai pentru faptul c ele asigurau iluminatul

25

26

locuinei sau erau folosite la diferite practici religioase, n special n cimitire, sub denumirea de cui. Acelai lucru se poate spune i despre stratul de cultur material din seciunea II unde s-au descoperit fragmente ceramice care au aparinut la 35 vase borcan, la care se adaug nc 142 fragmente de la acelai tip de vas, 8 vase de tip cui, 2 cni mai mici i o strachin. Pe carouri situaia se prezint astfel: n caroul 4 s-au descoperit 10 vase borcan i 40 fragmente de acelai tip de vas; o cni crmizie i o strchinu; n caroul 8 dou vase borcan i 8 fragmente de acelai tip de vas; n caroul 9 s-au descoperit un numr de 15 vase borcan i o cuie, la care se adaug nc 85 fragmente atipice din acelai tip de vas; n caroul 11 un vas borcan i 5 fragmente atipice, iar n caroul 14 un alt vas borcan i 3 fragmente. La acestea adugm recipientele de acelai tip, descoperite n complexele nchise, respectiv Gr.1, 2 i locuina adncit - B1 din SI. n Gr.1 au fost descoperite 4 vase borcan i 10 fragmente ceramice obinuite, precum i o cni crmizie. n Gr. 2 menionm prezena a 5 vase borcan i 18 fragmente atipice din acelai tip de vas, iar n locuina B1, alturi de cele 113 fragmente atipice au putut fi identificate 25 vase borcan i o fusaiol. Ceramica lucrat la mn, destul de limitat ca forme, este prezent n toate aezrile dacilor liberi din sec. II-III d. Chr. Prezena i chiar abundena ei n aezri, dar i n cadrul necropolelor este destul de mare. Cele mai apropiate analogii le avem n descoperirile de la Vleni16, Pnceti17, Sboani18 sau n multe alte aezri i necropole din Moldova19.

CERAMICA LUCRAT LA ROAT Situaia este mult mai complex n ceea ce privete ceramica lucrat la roata olarului. Ca forme este mult mai diversificat, iar ca numr de
V. Ursachi, Spturile arheologice de la Vleni, jud. Neam, n M.C.A. (Materiale i cercetri arheologice) IX, 1970, p. 265-269; I. Ioni, V. Ursachi, Vleni. O mare necropol a dacilor liberi, Iai, 1988, p. 67, 68, fig. 18/1-4; 19-30; 38, 48, ; 20/48; 25/8; 30/47; 31/8; 22. 17 V. Ursachi, Aezarea dacic de la Pnceti - Neam, Carpica XXIX, 2000, p. 97, 104, pl. VII. 18 V. Ursachi, Sboani - monografie arheologic, vol. I, Iai, 2007, p. 118-119. 19 Gh. Bichir, Cultura carpic, Bucureti, 1973, p. 65-69, fig. 11, pl. XLII-XLVIII.
16

recipiente este aproape impresionant de mare, dac ne referim la suprafaa foarte mic, din aceast aezare, cercetat pn acum. Ca tipuri de vase menionm: strchini, vase tip urn, amforete de tip carpic, cni, castroane, fructiere - din ceramica local i cteva fragmente din amforele romane de import. Cel mai rspndit i numeros tip de vas l reprezint vasul urn (Pl. VII-1-9; VIII-1-7; IX-1-8; X-1-6; XI-1-13; XII-1-9; XIII-1-11; XIV-1-12; XV-1-7; XVI-1-4, 7-10; XVII-1-11;XVIII-2, 4, 5, 9, 11, 13; XX-1; XLI-1-2; XLII-1, 3; LI-1; LIV-1, 2; LV-1-3; LVI-1-4; LXI-1; LXII1; LXV-4-6; LXVI-2; LXVII-1-5; LXXIII-4; LXXXIII-1, 2; LXXXIV-1, 2; XCIII-1-5) denumit aa deoarece a fost folosit intens ca urn de incineraie, fiind prezent n toate necropolele dacilor liberi din sec. II-III d. Chr. Descoperite n aezri, ele sunt vase fr toart, cu corpul sferoidal, gtul mai lung sau mai scurt, buza rsfrnt orizontal, fundul inelar, corpul uneori mai nalt, decorat, de cele mai multe ori pe gt sau pe umr, cu motive lustruite sau cu nervuri n relief, realizate la roata rapid. Dup form sunt cunoscute cu mai multe variante, toate ns, cu o ascenden din ceramica dacic din secolele II-I . Chr - I - nceputul sec. II d. Chr., respectiv, n perioada clasic a culturii dacice. Unele forme sunt prezente i n secolele mai trzii, n aezrile i necropolele din secolele III-IV d. Chr., carpo-gotice. Exemplarele de dimensiuni mari au fost considerate vase de provizii, intens folosite, mai ales n pstrarea apei sau a cerealelor. Cunoscute nc din secolele II-I . Chr., I nceputul sec. II d. Chr. n marile aezri dacice de tip dava din Moldova20. Cele de dimensiuni obinuite, care nu depeau nlimea de 30-40 cm erau folosite pentru pstrarea sau transportul produselor alimentare, fiind intens folosite de populaia dacilor liberi. Sunt cunoscute mai multe variante ale acestui tip de vas21.
R. i Ec. Vulpe, Les fouilles de Poiana, Dacia, III-IV, 1927-1932, p. 281, fig. 63; V. Cpitanu, V. Ursachi, op. cit., Carpica II, 1969, p. 106, 107, fig. 12, 13; V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 169-170, pl. 80, 1-6; 81, 1-5, 11, 13-14, 82, 1-6. 21 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 72-73; I. Ioni, V. Ursachi, op. cit., Iai, 1988, p. 69-70, fig. 63, 2; V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, p. 126 i 129.
20

27

28

n aezarea de la Simioneti au fost descoperite mai multe fragmente aparinnd acestui tip de vas, fiind prezent att n strat ct i n complexele nchise, respectiv n gropi i locuine. Astfel, n SI au fost descoperite fragmente de la 19 vase urn, cenuii, lucrate la roata olarului. Pe carouri ele se prezint astfel: n caroul 3 s-au descoperit 3 vase urn cenuii, n caroul 7 un vas urn, n caroul 11, de asemenea un vas urn; n caroul 15 s-au descoperit 3 exemplare. La acestea se adaug recipientele descoperite n complexele nchise, respectiv 6 vase mari n Gr.1; 5 vase urn n Gr.2 i 19 exemplare n locuina nr.1 (B1). n seciunea II numrul vaselor de tip urn este prezent n numr destul de mare, 32 vase cenuii i 4 roii. Toate n stratul de cultur: 8 exemplare - dou mari i ase mijlocii n caroul 4; unul, de culoare roie n caroul 7; 3 cenuii n caroul 8; 12 mijlocii i 3 mari cenuii i 2 vase mari roii n caroul 9; 2 n caroul 11 i unul, cenuiu, n caroul 10. Un alt tip de vas, foarte numeros n aezrile dacilor liberi este reprezentat de cnile dacice(PL. XVII-7, 8, 10; XVIII-1, 6-8; XXIV-1-8; XXV-1-4, 7, 8, 10, 11; XXIX-1-13, 16, 17; XXX-3-5, 9, 12-15; XLII-2; XLIV-3; XLV-1, 5; XLVI-1-5, 8, 9; XLVII-1-9; XLVIII-3, 6, 9, 10; L-110; LVII-1-8; LIX-1-5; LX-2-5; LXIV-1-9; LXV-1, 3; XVIII-3, 6, 9, 10; L-1-10; LVII-1-8; LIX-1-5; LX-2-5; LXIV-1-9; LXV-1, 3; LXVI-1, 3; LXXI-1, 2, 5, 7, arse la rou; 3, 4, 6 cenuii; LXXIV-1, 3, 5, 6; LXXV-1-5; LXXVI-1-8; LXXVIII-1-10; LXXIX-1-7; LXXX-1-14; LXXXII-1-11; LXXXV-1-3; LXXXVII-3-6; LXXXVIII-1-4). Ele se deosebesc dup mrime i forme. Cele mai frecvente sunt cniele lucrate din aceeai past ca i celelalte recipiente, doar c sunt mult mai mici, cu corpul bitronconic, buza uor rotunjit i puin evazat, fundul inelar, prevzut cu o toart n band i o nuire median, care pornete de sub buz i se oprete pe umrul vasului. Fundul este inelar, decorate, de obicei prin lustruire, cu motive geometrice. Uneori, ca i vaseleurn au cte o nervur n relief pe umr. Unele au gtul cilindric-mai lung i corpul globular, prevzute cu cte o torti cilindric, respectiv rotund n seciune, care pornete de sub buz i se termin pe umrul vasului22.
22

V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, vol. I, p. 129-131.

Sunt destul de numeroase n toate aezrile dacice i i au originea, de asemenea, n cniele din perioada clasic a culturii dacice, fiind foarte frecvente n marile aezri de pe Valea Siretului. Brad23, Rctu24 i Poiana25. Au fost fcute numeroase clasificri ale acestui tip de recipient, care este destul de frecvent i n toate aezrile dacilor liberi. Cele mai importante fiind aezrile i necropolele de la Sboani26, Vleni27, Tmeni28, Pnceti29, Gdini30, Poiana-Dulceti i alte aezri sau necropole din Moldova31. n spturile noastre practicate la Simioneti au fost descoperite 16 cni de diferite mrimi de culoare cenuie i 10 cni de culoare roie. Din cele cenuii, 3 au fost descoperite n stratul de cultur, toate n caroul 3, dou n Gr.1, 3 n Gr.2 i 8 n locuina adncit - B1. Sunt diferite ca mrime, dar forma se pstreaz. Din cele 10 cni de culoare roie, una a fost descoperit n strat, dou n Gr.1, una n Gr.2 i ase n locuina adncit BI. n SII s-au descoperit 16 cni, 14 cenuii i 2 roii, toate n carouri. Astfel 4 cni cenuii n caroul 4; 8 cni cenuii i o can roie n caroul 9, o can cenuie i una roie n caroul 11; una cenuie n caroul 10. Legat de forma de vas descris anterior este un alt tip de recipient, destul de frecvent n olria dacilor liberi, motenit, de asemenea, din creaia olarilor daci din perioada clasic este cana de lux (Pl. XXIV-9-13; XXV-5, 6, 9, 12; XXVI-1-10; XXVIII-3, 7, 9, 11; XXIX-14-16; XXX-1, 2, 6-8, 10,
V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 152-154. V. Cpitanu, V. Ursachi, op. cit., Crisia, 1972, p. 103, fig. 6-7. 25 R. Vulpe, S. Teodor, op. cit., Bucureti, 2003, p. 74, fig. 163-1-6; 165, 1, 3-11; 13-16, 2; 166, 7-10;167, 4, 7. 26 V. Ursachi, Sboani, vol. I, Iai, 2007, p. 129-130. 27 V. Ursachi, op. cit., Materiale IX, 1970, p. 267, fig. 2,1-3; Idem, Cercetri arheologice efectuate de Muzeul de Istorie Roman, Carpica, I, 1968, p. 121, fig. 6; 2, 5-7, 9. 28 V. Ursachi, Cercetrile arheologice de la Tmeni, La Silite, jud. Neam, Memoria Antiquitatis, XXII, p. 243, pl. XI, 5-6, 249, tabel 1. 29 V. Ursachi, Aezarea dacic de la Pnceti, com. Poienari, jud. Neam, Carpica XXIX, p. 93, pl. VIII, IX. 30 V. Ursachi, Aezarea dacic de la Gdini, com. Sagna, jud. Neam, Carpica, XXX, p. 13, pl. XIV-XV. 31 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 82-83, pl. CXXIII-CXXV.
23 24

29

30

11; LXIII-1-4; LXX-1; LXXIII-2; LXXIV-4; LXXXVI-1-8; LXXXVII1, 2). De dimensiuni mijlocii sau chiar mari acest tip de vas are corpul bitronconic, gtul alungit, buza evazat orizontal sau uor profilat, fundul inelar, prevzute cu o toart n band ce pornete de sub buza vasului i se oprete pe umr. Lucrate cu mult grij dintr-o past foarte fin, bine frmntat, ars, de obicei la rou sau cenuiu i prevzute cu o angob foarte fin, au o elegan deosebit i formeaz o categorie de lux n ceramica dacilor liberi. Motivele decorative sunt realizate, ca i la celelalte cni sau tipuri de vase lucrate la roata olarului, cu motive geometrice lustruite. i ele constituie o motenire de la olarii daci din perioada clasic-sec. II-I . Chr.- sec. I nceputul sec. II d. Chr., prezente n marile aezri dacice de pe Valea Siretului - Piroboridava32, Tamasidava33 i Zargidava34. n aezarea de la Simioneti au fost descoperite doar dou cni de lux-cenuii, n locuina adncit BI. Acest tip de recipient, dei foarte rar, este prezent n majoritatea aezrilor din sec. II-III d. Chr. ale dacilor liberi din zona Moldovei. Cele mai multe se pstreaz sub form fragmentar n aezri i uneori ntregi n unele necropole cum ar fi cele de la Vrticoi, Pdureni, Poieneti, Moldoveni-Gabra sau Vleni, pentru a rmne doar la cele citate de Gh. Bichir35. Amforete - sunt vasele lucrate la roata olarului, de culoare cenuie, avnd corpul ovoidal, gtul cilindric mai scurt sau mai lung, buza ngroat sau evazat, fundul inelar, cu dou tori aezate echidistant, din band lat cu nervuri longitudinale n relief, sau canelar, asemntoare cu cele de la cnile de lux, care imit, ntr-un fel, amforele romane, de unde li se trage i
32 33

R. Vulpe, S. Teodor, op. cit., Bucureti, 2003, p. 81-82, fig. 172/1-4. V. Cpitanu, Principalele rezultate ale spturilor arheologice n aezarea geto-dacic de la Rctu (jud. Bacu), Carpica VIII, 1976, p. 62. 34 Silviu Sanie, Tamilia-Elena Marin, Geto-dacii dintre Carpai i Nistru secolele II a Chr-II p Chr. Iai, 2011, p. 289, fig. 11/6, 7, 15, 16, 18; V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 175-176, pl. 99/13; V. Ursachi, Elemente decorative ale cnilor dacice n Arh. Mold. XVIII, Bucureti, 1995, p. 42-43, pl. IV, 1-13; III, 3-16; VI, 9; V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, p. 131, pl. 64, 1-2, 5-6, 8, 10-11; 65, 3-4; 66, 4; 262. 35 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 81-82, pl. CXXI,2; CXXII,2,4.

numele, denumite n literatura de specialitate i amfore carpice, dar care apar nc din perioada clasic a culturii dacice, prezente n cele dou dave de pe Siret - Tamasidava36 i Zargidava37. n secolele II-III d. Chr. acest tip de recipient este preferat de dacii liberi din Moldova, variantele nmulindu-se, dnd i numele creatorilor i purttorilor lor - amfore carpice. Numrul variantelor ajungnd la patru, au fost bine clasificate de cel care s-a ocupat n mod special de ceramica dacilor liberi38. n aezarea de la Simioneti au fost descoperite, n cele dou seciuni, 16 amforete, toate de culoare cenuie. Cele mai multe s-au descoperit n locuina adncit - BI - 5 exemplare i cte una n caroul 3, 15 i Gr.1 i Gr.2. n seciunea II au fost descoperite 7 exemplare - 6 n caroul 9 i un exemplar n caroul 11. Cele mai importante analogii le avem n descoperirile de la Tmeni39, Sboani40, Pnceti41, Brboi42, Poieneti43 din Moldova, Mtsaru i Bucureti Struleti44 din Muntenia sau Medieu Aurit45 din nord-vestul rii, precum i din zona culturii tumulilor carpatici46. Strachina(Pl. XVII-1-5, 6, 9, 11; XVIII-3, 10, 12; XX-2-7; XXI-115; XXII-1-11; XXIII-1-16; XLIII-1-8; XLIV-2, 4-6; XLV-2, 6; XLVI-6, 7; XLVIII-1-8; LII-1-7; LIII-1-9; LVIII-1; LX-1; LXV-4-6; LXVI-4-6; LXXIII-1, 3, 5, 6; LXXVII-1-7; LXXXI-1-5). Este un recipient nelipsit n toate timpurile, cu o evoluie deosebit, mai ales din punct de vedere al formei, nc de la apariia ceramicii. Foarte frecvent n aezrile dacice din perioada clasic47, continu s rmn i n perioada urmtoare tipul de vas
V. Cpitanu, op. cit., Carpica VII, 1976, p. 58, fig. 34,4. V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 189-190, fig. 285, 5-6. 38 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 80-81. 39 V. Ursachi, op. cit., Memoria Antiquitatis XXII, 2001, p. 261, pl. VIII, 4; XIII, 15; XV, 11. 40 V. Ursachi, op. cit., vol. I, Iai, 2007, p. 131,132, pl. 65, 66. 41 V. Ursachi, op. cit., Carpica XXIX, 2000, p. 93, pl. IX. 42 V. Cpitanu, Necropola daco-carpic de incineraie din secolul al III-lea de la Glneti Brboasa, com. Onceti, jud. Bacu, Carpica VII, 1975, fig. 5, 2. 43 R. Vulpe, Spturile de la Poieneti, Materiale I, Bucureti, 1953, p. 451, fig. 357, 2. 44 Gh. Bichir, Geto-dacii din Muntenia n epoca roman, Bucureti, 1984, p. 35. 45 S. Dumitracu, T. Bader, Aezarea dacilor liberi de la Medieu Aurit, Satu Mare, 1967, pl. XII. 46 V. Mihilescu-Brliba, Un nouveaux groupe cultural sur la territoire de Roumanie. Les fouilles de Branite-Nemior (com. Vntori, jud. Neam), Dacia N.S. XXIV, 1980, p. 1. 47 R. Vulpe, S. Teodor, op. cit., Bucureti, 2003, p. 81, fig. 209/2; 211/1-5; 8-10; 212/1, 3-4; V. Cpitanu, Ceramica geto-dacic de la Rctu, Carpica XVIII-XIX, 1986-1987, p. 12136 37

31

32

cel mai rspndit, att n variante ct i din punctul de vedere al numrului de piese. Este prezent att n aezri ct i n necropole. Sunt cunoscute n mai multe tipuri i variante i n sec. II-III d. Chr. i unii arheologi au putut s le clasifice n cinci48, zece49 sau chiar treisprezece tipuri50. Dei avem un numr mare de strchini, n spturile de la Simioneti, nu ncercm s le prezentm pe categorii, mai ales pentru faptul c spturile noastre sunt la nceput, iar zona cercetat este infim de mic. Aceasta ns, nu ne oprete s constatm o multitudine de variante ale acestui tip de recipient, care poate fi tot att de important ca i descoperirile din aceast zon, de unde amintim doar 51 52 pe cele de la Sboani , Valeni , Poieneti53, Suceti54, Gdini55, Tmeni56. n spturile noastre de la Simioneti am putut determina, dup form, un numr de 6 strchini cenuii i una roie n SI, dou n caroul 3, una n caroul 12, una n caroul 13 i dou n caroul 15. Cea roie a fost descoperit n caroul 1. La acestea adugm un exemplar cenuiu n Gr.1 i una n Gr.2 i 6 exemplare n locuina adncit - BI. n seciunea II s-au descoperit dou strchini de culoare roie n caroul 4 i 9 strchini cenuii din care dou exemplare n caroul 4 i 7 n caroul 9, toate n stratul de cultur material. O oarecare abunden de materiale arheologice surprinse, mai ales, n caroul 9 presupune existena unui complex de locuire n imediata apropiere - respectiv o groap sau o locuin.
124; V. Ursachi, op. cit., Iai, 2011, p. 288-289, fig. 9, 1-13,15, 20-22; V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 154-156. 48 I. Ioni, V. Ursachi, op. cit., Iai, 1988, p. 71-72. 49 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 75; Idem, op. cit., Bucureti, 1984, p. 35. 50 M. Ignat, Dacii liberi din Moldova. Contribuii arheologice. Necropolele de la Podeni i Zvoritea, Iai, 1999, p. 104-106, fig. 16. 51 V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, p. 133-135, pl. 204, 205. 52 I. Ioni, V. Ursachi, op. cit., Iai, 1988, p. 71-72, fig. 26, 1; 20, 34; 36, 14. 53 R. Vulpe, op. cit., Materiale, I, 1953, p. 451-452; 456-457. 54 V. Cpitanu, op. cit., Carpica, 1976, fig. 3-2, 4; 5, 2-4; 6, 1-2. 55 V. Ursachi, op. cit., Carpica, XXX, Iai, 2001, p. 13, pl. XI. 56 Idem, op. cit., Memoria Antiquitatis, XXII, 2001, p. 257, pl. VIII, 2-3, 7, 9; IX-10, 13-15; XV, 5-6.

Un recipient apropiat ca form, de strachin, l constituie castronul. El nu difer prea mult de strachin. Dimensiunile mai mari i eventualele apuctori - toarte, dou sau trei, le individualizeaz de ceea ce numim strachin. i acest tip de vas, frecvent n aezrile dacilor liberi, avnd aceeai origine ca majoritatea recipientelor din sec. II-III d. Chr. n civilizaia clasic a culturii dacice57. n mai multe variante sunt cunoscute i n aezrile dacilor liberi din secolele II-III d. Chr. Printre aezrile unde s-au descoperit asemenea recipiente amintim pe cele de la Sboani58, Poiana-Dulceti59 sau n nordul Moldovei, n necropolele de la Podeni i Zvoritea60. Nu lipsesc nici n atelierul de olar de la Butnreti61. n spturile de la Simioneti au fost descoperite 10 castroane cenuii n SI i 21 castroane - 20 cenuii i unul rou n SII. Un exemplar a fost descoperit n caroul 13, unul n caroul 12 i unul n caroul 15 - toate de culoare cenuie; trei castroane cenuii au fost descoperite n Gr.2 i patru exemplare n locuina adncit - BI. Castroanele din SII au fost descoperite doar n stratul de cultur, n diferite zone: un castron cenuiu n caroul 4, dou n caroul 8; 15 castroane cenuii n caroul 9, unul n caroul 10, unul n caroul 14 i un castron mare, de culoare roie n caroul 9. Fructiere (Pl. XXVII-1-8; XXVIII-1, 2, 4-6, 8, 12; XXXII-13-15; XLIV-1; XLV-3, 4; LIV-3; LVI-5, 6; LXXIV-2, 7). O form de vas cu o lung perioad de evoluie, de la formele lucrate la mn de ctre olarii daci nc din secolele IV-III . Chr., la cele clasice lucrate la roata olarului, specifice perioadei clasice a culturii dacice i apoi, prin unele mici transformri la cele din perioada dacilor liberi din sec. II-III d. Chr., care au continuat s fie i un reper etnic.
V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 156; V, Cpitanu, op. cit., Carpica, VIII, 1976, fig. 11/2-8. 58 V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, vol. I, p. 135, pl. 73, 5, 7. 59 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, pl. CVIII, 3. 60 M. Ignat, op. cit., Iai, 1999, p. 101-104, fig. 15. 61 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, pl. CVIII, 1.
57

33

34

Schimbrile eseniale ale formei acestui tip de recipient se refer la scurtarea piciorului, formatul cupei i micorarea marginii evazate drept sau uor curbat, evideniindu-se umrul. Unele exemplare au marginea dreapt. Cele cteva variante ale fructierelor din sec. II-III d. Chr. au ca element definitoriu umrul cupei distinct i marginea evazat drept, dar mai ngust, cu umrul indicat printr-un prag. Cel mai adesea, piciorul fructierei este marcat de unul sau mai multe praguri, realizate la roata olarului. n cultura carpic sunt frecvente att n aezri ct i n necropole, unele sunt folosite drept capace de urn. Ca form, reprezint unul din cele mai folosite recipiente din cultura dacic n perioada sa clasic, sec. II-I . Chr.- sec. I-II d. Chr. i preluat, cu mici modificri n perioada dacilor liberi din sec. II-III d. Ghr. Sunt cunoscute mai multe variante ale acestui tip de vas62, care continu s fie destul de numeros n perioada urmtoare, n aezrile i necropolele dacilor liberi63. La Simioneti, n cele dou seciuni - I i II, au fost descoperite mai multe fragmente ceramice care fac parte din asemenea recipiente. Astfel, n SI, n stratul de cultur, caroul 2 Gr.1 a fost descoperit un fragment dintr-o fructier cenuie. Cele mai multe exemplare au fost descoperite n locuina adncit - BI - un numr de 5 fructiere. n SII au aprut 6 fructiere cenuii: una n caroul 7 i 5 n caroul 9. Dup cum se poate constata i aici, n aezarea dacilor liberi de la Simioneti s-a descoperit un numr destul de mare de fructiere, aa dup cum se ntmpl n toate aezrile dacilor liberi din Moldova. Este forma de vas intens folosit de strmoii notri i reprezint, ca i alte forme de recipiente, un reper nu numai cronologic ci i etnic. Fructiera apare n toate aezrile i necropolele dacilor liberi din Moldova. Cele de la Simioneti au analogii n toate aceste aezri din Moldova. Noi le amintim doar pe cele mai apropiate: Sboani64, PoianaDulceti i Butnreti65, Vleni66, Tmeni67.

V. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1995, p. 172-174. Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 76, 77. 64 V. Ursachi, op. cit., Iai, 2007, vol. I, p. 136-138, pl. 56, 6; 75, 76, 77. 65 Gh. Bichir, op. cit., Bucureti, 1973, p. 75-76, pl. C-CIII. 66 I. Ioni, V. Ursachi, op. cit., Iai, 1988, fig. 21, 31; 22, 57; 23, 93, 96; 26, 10, 21; 31, 21, 25; 40, 73; 43, 7, 13. 67 V. Ursachi, op. cit., Memoria Antiquitatis, XXII, 2001, pl. VI, 4; VIII, 8; IX, 5, 9, 11; X, 7; XII, 1, 3-4, 6-7, 9, 11; V, 6; XXXVII, 1-2.
62 63

35 CERAMICA DE IMPORT

Amfore (Pl. XXXI-1-9; XXXII-1-3, 5, 6, 8; LXX-2-12; LXXII-110). Este binecunoscut faptul c populaia local, n secolele II-III d. Chr. a continuat s aib legturi, mai ales comerciale cu populaia sau negustorii din Imperiul Roman. Aceste legturi s-au dezvoltat n secolele II-III d. Chr. n condiiile transformrii unei bune pri din Dacia n Provincie Roman. n toate aezrile populaiei locale din sec. II-III d. Chr. au fost descoperite numeroase artefacte care dovedesc existena acestui comer sau chiar a unor legturi de alt natur ntre dacii liberi i romani. n aezarea de la Simioneti, n afar de importantul tezaur de monede imperiale romane gsit aici68 au mai fost descoperite, n spturile noastre i cteva fragmente ceramice de factur roman, ajunse n aceast zon, dup toate probabilitile, pe calea comerului dintre populaia local i negustorii din Imperiul Roman. Este vorba de cteva fragmente ce aparin unor forme de vase - respectiv amfore romane, care ajungeau aici, dup toate analizele efectuate la multe din aceste recipiente cu uleiul de msline sau vinurile dulci i aromate ale zonei mediteraneene. n spturile noastre au fost descoperite mai multe fragmente de recipiente de culoare roie-crmizie sau glbui-albicioase, caracteristici unor forme de amfore cu corpul oval, fusiform, fundul ascuit i gol pe dinuntru, gtul lung i ngust, gura ngroat ca un manon, cu dou tori cu seciunea oval, prevzute cu nervuri sau nuiri longitudinale, binecunoscute n aproape toate aezrile i uneori chiar n necropolele dacilor liberi. n aezarea de la Simioneti au fost descoperite cteva fragmente de amfore att n stratul de cultur ct i n unele complexe de locuire. Astfel, n SI, caroul 3 a fost descoperit un fragment dintr-o amfor roman

68

M. Chiescu i M. Ursachi, op. cit., Bucureti, 1968.

36

crmizie i alte patru fragmente din past glbui-albicioas n carourile 3, 4, 10 i una n locuina adncit BI. n SII alte trei fragmente de la amfore, una roie-crmizie n caroul 9 i dou albicioase-glbui n carourile 8 i 9. n aezrile dacilor liberi, acolo unde cercetrile au fost mai ample, numrul acestor recipiente este mult mai mare, dezvluind un comer intens ntre aceste populaii. Numrul mare al acestui tip de vas destinat, n special comerului pe ap, dovedete interesul negustorilor de la distane mari pentru produsele dacilor liberi, crora le aduceau, n afar de unele bijuterii sau obiecte de podoab i alte produse alimentare, specifice zonelor din care proveneau. Toate aezrile dacilor liberi au n inventarul lor numeroase recipiente venite de la distane mari. Pe baza lor s-au fcut numeroase tipologii pentru a le cunoate productorii dar i neamul din care fceau parte negustorii care le manevrau. Amintim aici doar cteva aezri unde asemenea recipiente au fost descoperite, pe baza lor fcndu-se chiar tipologii: Vleni69, Pnceti70, Tmeni71, Sboani72 sau n multe alte aezri ale dacilor liberi din Moldova73. Dup o prezentare a tipurilor de vase ceramice descoperite n cele dou seciuni - SI i SII de la Simioneti, considerm c este necesar s adugm c n suprafaa de circa 100 m2 ct cuprinde sondajul nostru din 1976, mai putem include i numrul de fragmente ceramice care nu au putut fi concludente din ce tip de recipiente provin, dar care arat o oarecare intensitate de locuire n aceast aezare. Astfel, adugm cele 160 fragmente ceramice lucrate la mn i 392 lucrate la roata olarului din SI i 132 fragmente din prima categorie alturi de 589 lucrate la roata olarului din SII. La aceast destul de bogat recolt arheologic, care privete olria dacilor liberi de la Simioneti, adugm cteva unelte, destul de puine, descoperite n cele dou seciuni. Este vorba de dou fusaiole (Pl. XXXII-7,
69

V. Ursachi, op. cit., Carpica, I, 1968, p. 121, fig. 6, 1; Idem, op. cit., Materiale, IX, 1970, p. 267, fig. 4. 70 V. Ursachi, op. cit., Carpica, XXIX, 2001, pl. VII, 10; XIV, 1-20; XXIX, 1-10; XL, 1-9. 71 Idem, op. cit., Carpica, XXIX, Iai, 2000, pl. XV. 72 Idem, op. cit., Iai, 2007, vol. I, p. 138-139, pl. 80-88; 265-266. 73 . Sanie, Dou mici depozite de amfore romane descoperite n Moldova, SCIV, 2, 19, 1968, p. 345-350; O.L. ovan, P. adurschi, Noi descoperiri de amfore romane n jud. Botoani, Hierasus, 1981, p. 51-56, pl. I-VI; V. Ursachi, Elemente i influene romane la est de Carpai, Hierasus, 1970, p. 147-162, p. 175, harta nr. 1, fig. 2, 3; M. Alexianu, Rspndirea amforelor cu inscripii n teritoriul dacilor liberi din estul Romniei, Arheologia Moldovei, XII, Iai, 1988, p. 105-106, fig. 2, 3; 4, 1-2.

9; LXXXIX-3, 4; XC-3, 4) una descoperit n locuina adncit - BI, la adncimea de 0,45 m i una n SII, caroul 4, la adncimea de 0,40 m. Aceste unelte serveau la torsul lnii sau a altor fibre vegetale pe care le foloseau dacii liberi pentru confecionarea diferitelor componente de mbrcminte. Asemenea piese sunt foarte frecvente n toate aezrile dacilor liberi. Amintim aici doar aezrile din zona Siretului: Sboani74, Tmeni75, Pnceti i din aria locuit de populaia dacilor liberi76. Alte trei unelte, destul de frecvente n aezrile dacilor liberi, o formeaz pietrele de ascuit (Pl. XXXII-4, 11, 12; XCI-1-3; XCII-1-3). La Simioneti s-au descoperit trei piese - una n S II, caroul 9, n stratul de cultur i celelalte dou n S I, caroul 12 la adncimea de 0,45 m. i acest tip de unealt este destul de frecvent n aezrile dacilor liberi, printre altele amintim pe cele din apropiere: Sboani77 i Tmeni78.

37

74 75

V. Ursachi, op. cit., vol. I, 2007, p. 100-102, pl. 33/1; 34/3. V. Ursachi, op. cit., Carpica, XXIX, 2000, p. 93, pl. XVI, 2. 76 V. Ursachi, op. cit., Memoria Antiquitatis, XXII, 2001, pl. IV, 7; VIII, 10; XVII, 15. 77 V. Ursachi, op. cit., vol. I, 2007, pl. 36, 4, 6. 78 V. Ursachi, op. cit., Memoria Antiquitatis, XXII, 2001, pl. IV, 8.

38 CONCLUZII

Sondajul arheologic de la Simioneti, realizat la zece ani de la descoperirea tezaurului de monede imperiale romane, aduce noi i importante elemente privind legturile ce se pot face ntre populaia care locuia n aceast zon i Imperiul Roman, la nceputul mileniului I d. Chr. Este vorba despre populaia din aceast parte a Daciei de dup cucerirea roman care a rmas n afara Provinciei nou formate. Dei sondajul practicat are dimensiuni foarte mici, (cele dou seciuni i trei casete nu depesc o suprafa de 100 mp), rezultatele spturii au fost deosebit de concludente. Numrul artefactelor descoperite dovedete o mare intensitate de locuire a acestei zone, ceea ce explic i prezena unui tezaur destul de important, att ca numr de piese ct i a perioadei de acumulare, n primele dou secole de dup cucerirea roman, cnd relaiile dintre cuceritori i nvini erau destul de incerte. Populaia dacic din afara Provinciei Dacia, fiind un factor de care Imperiul Roman trebuia s in seam, pentru linitea granielor sale. Este i perioada cnd legturile comerciale, dar i stipendiile acordate de romani populaiilor rmase la noile granie puteau asigura o linite att de necesar noilor cuceritori. Referindu-ne la semnificaia numeroaselor tezaure de monede romane descoperite n aceast parte a Moldovei, care au fost puse, de ctre unii cercettori, pe seama unor organizri teritoriale ale dacilor liberi, pe care Imperiul ncerca s le potoleasc dorina de atac sau de jaf n zonele proaspt cucerite, prin acordarea unor stipendii sau alte faciliti, considerm c i aezarea de la Simioneti poate reprezenta o for teritorial, care a atras asemenea stipendii, mai ales c ne aflm n aceeai zon n care cercettorul ieean Ion Ioni localizeaz una din cele mai importante formaiuni teritoriale la confluena rurilor Moldova i Siret79. Printre altele, aici avem unele descoperiri de importan major, care ne permit s susinem o asemenea ipotez, fiind vorba de cteva tezaure de monede imperiale romane, cum ar fi cele de la Muncelul de Sus80, Stnia i
I. Ioni, Din istoria i civilizaia dacilor liberi, Iai, 1982, p. 78, 79. eiva Sanie, Silviu Sanie i M. Cojocariu, Tezaurul de la Muncelul de Sus i unele probleme ale circulaiei monetare romane n Moldova, Cercetri Istorice, 17, p. 249-268; B. Mitrea, Dacia, N.S. VIII, 1964, p. 381; Idem, SCIV, 15, 4, 1964, p. 577.
79 80

Furei81, tezaurul de la Tmeni82, cel de la Gheretii Noi83, la care mai putem aduga tezaurele de la Vleni84, Homiceni85, Bozienii de Sus86. Traian, comuna Sboani87 i altele, din bazinul mijlociu al Siretului i cel inferior al Moldovei, zone fireti privind legturile naturale ale populaiilor care locuiau n aceast zon a Moldovei. Adugm la acestea importantele tezaure de obiecte de argint, de factur roman, de la Muncelul de Sus88 i garnitura de harnaament, placat cu foi de argint, de factur roman, de la Sboani89. Toate ntr-o zon n care numrul aezrilor i necropolelor dacilor liberi este foarte mare i de importan major n susinerea tezei distinsului cercettor ieean90. Includerea aezrii de la Simioneti n aceast presupus formaiune teritorial a dacilor liberi, ofer posibilitatea ca aici s fi existat un important centru, bine organizat, cu un conductor care obliga Imperiul Roman s asigure un comer avantajos pentru aceast comunitate a dacilor liberi, inclusiv acordarea de stipendii. Toate acestea impun o continuare a cercetrilor, pe suprafee mai mari, pentru descoperirea locuinelor i a altor amenajri, ntinderea aezrii, inclusiv descoperirea i cercetarea necropolei, care pot aduce elemente noi
M. Chiescu i V. Ursachi, Dou tezaure romane imperiale descoperite n Moldova, Carpica, II, 1969, p. 145-156. 82 V. Ursachi, Tezaurul de monede romane descoperit la Tmeni, judeul Neam, Carpica, XXVI, 1997, p. 123-138. 83 Virgil Mihilescu-Brliba, La monnaie romaine chez les Daces Orientaux, 1980, p. 289290. 84 B. Mitrea, Contribuii numismatice la istoria triburilor daco-getice din Moldova n a doua jumtate a secolului al II-lea d. Chr., SCIV, 7, 1956, 1-2, p. 161 i 167; Idem, n Dacia, N.S., 1, 1957, p. 231; Gh. Poenaru Bordea, V. Mihilescu-Brliba et Alex. Artimon, SCIV, 19, 1968, 4, p. 598; Virgil Mihilescu-Brliba, 1970, p. 318. 85 E. Petrior, Tezaurul monetar de la Homiceni, judeul Neam, Memoria Antiquitatis, XIX, 1994, p. 355-399. 86 M. Chiescu, V. Ursachi, SCIV, 17, 1966, 4, p. 703-707. 87 Virgil Mihilescu-Brliba, V. Ursachi, Tezaurul de monede romane descoperit la Traian, comuna Sboani, judeul Neam, Arheologia Moldovei, XII, Iai, 1988, p. 117-130. 88 Virgil Mihilescu-Brliba, I. Mitrea, Tezaurul de vase romane de la Muncelul de Sus, Carpica, 10, 1978, p. 163-177; Idem, La trsor de vases romains de Muncelul de Sus, Dacia NS, 22, 1978, p. 201-212. 89 V. Ursachi, Cercetri arheologice efectuate de Muzeul de Istorie din Roman, n zona rurilor Siret i Moldova, Carpica, 1, 1968, p. 163-167, fig. 40-42; Idem, Piese de harnaament descoperite n aezarea daco-carpic de la Sboani, Memoria Antiquitatis, 1, 1969, p. 327-337; Idem, Sboani ,- monografie arheologic, vol. I, Iai, 2007, p. 104-109, pl. 26-31. 90 I. Ioni, op. cit., Iai, 1982, p. 80-85, fig. 24.
81

39

40

n cunoaterea vieii strmoilor notri, aezarea aflndu-se la mijlocul distanei dintre cele dou mari centre ale dacilor liberi, cea de la Vleni, cu cea mai mare necropol din toat aria de locuire a acestei populaii91 i cea de la Sboani, unde s-au descoperit dou necropole ale aezrii de aici92.

91 92

I. Ioni, V. Ursachi, Vleni, o mare necropol a dacilor liberi, Iai, 1988. V. Ursachi, Sboani, monografie arheologic, vol. II, Iai, 2010, p. 28-111.

41

3 2 1

6 5 4

8 7

10

11

12

13

14

15
Plana - I - 1-15 - Vase borcan

42

2 1 3

4 5

8 6 7

11 9 10

13 12

14

15

Plana II - 1, 2, 4, 5, 7-11, 13-15 - Vase borcan; 3, 6, 12 - Ceti dacice

43

5 4

9
Plana III - 2-4, 6-9 - Vase borcan; 1, 5 - Ceti dacice

44 1 2 3

6 7

10

11

12

Plana IV - 1-8, 10-12 - Vase borcan; 9 - Ceac dacic

45

2 1

5 6

7
Plana V - 1-8 - Vase borcan

46

1 2 3

5 6

11 9 10

12 13 14

15

16
Plana VI - 1-16 - Vase borcan

47 2 1

9 7
Plana VII - 1-9 - Vase urn

48 1

7
Plana VIII - 1-7 - Vase urn

49 1

8 Plana IX - 1-8 - Vase urn

50

6
Plana X - 1-6 - Vase urn

51

2 3

4 5

10

11

12 13
Plana XI - 1-13 - Vase urn

52

3 4

9
Plana XII - 1-9 - Vase urn

53

2 1

9 8

10

11 Plana XIII - 1-11 - Vase urn

54 1

4 5

10

11 Plana XIV - 1-12 - Vase urn

12

55

7 Plana XV - 1-7 - Vase urn

56

10 Plana XVI - 1-4; 7-10 - Vase urn; 5 - Castron

57 1

5 6

9 8

10

11

Plana XVII - 1-5; 6, 9, 11 - Strachin; 7, 8, 10 - Cni

58 1

2 3

10

11

12

13 Plana XVIII - 2, 4, 5, 9, 11, 13 - Vase urn; 1, 6, 7, 8 - Cni; 3, 10, 12 - Strchini

59

4 3

6 7

10

11 Plana XIX - 1-11 - Castroane

60 1

7 Plana XX - 1 - Vas urn; 2-7 - Strchini

61

7 6 8

10

12 11

13 14

15 Plana XXI - 1-15 - Strchini

62

1 2

9 8

10

11 Plana XXII - 1-11 Strchini

63

2 3

4 5

10

11

13

12 14

15

16 Plana XXIII - 1-16 - Strchini

64

1 2 3 4 5

6 7

8 9

10 11

12 13 Plana - XXIV - 1-7, 8 - Cni; 9-13 - Cni de lux

65 2 1

6 7

11 10 12 Plana XXV - 1-4, 7, 8, 10, 11 - Cni; 5, 6, 9, 12 - Cni de lux

66 1 2

7 8

9 Plana XXVI - 1-10 - Cni de lux

10

67

8 Pagina XXVII - 1-8 - Fructiere

68 1

6 7

10

11 12 Plana XXVIII - 1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 12 - Fructiere; 3, 7, 9, 11 - Cni de lux

69

2 1

5 6 4

9 7 8

10

11

12 13 14

15

16 17 Plana XXIX - 1-13, 16, 17 - Cni; 14-16 - Cni de lux

70 1 2 3

7 6 5

10

11

12 13

14

15 Plana XXX - 1, 2, 6, 7, 8, 10, 11 - Cni de lux; 3, 4, 5, 9, 12-15 - Cni

71

9 Plana XXXI - 1-9 - Amfore romane

72 3 1 2

4 8

10

11 12

13

14

15 Plana XXXII - 1-3, 5, 6, 8 - Amfore romane; 4, 11, 12 - Pietre de ascuit; 7, 9 - Fusaiole; 10 - corn lefuit; 13-15 - Fructiere

73

4 5

Plana XXXIII - 1-5 - Vase borcan

74

3 4

Plana XXXIV - Vase borcan

75

4 3 5

10

Plana XXXV - 1-9 - Vase borcan. 10 - Ceac dacic

76

Plana XXXVI - 1-4, 6 - Vase borcan; 5 - Can lucrat la mn

77

5 4 6

8 9

10 11 12

Plana XXXVII - 1-8, 10-12 - Vase borcan; 9 - Cni - lucrate la mn

78

Plana XXXVIII - 1-6 - Vase borcan - lucrate la mn

79

2 3

9 7

10

10 11 12

Plana XXXIX - 1-12 - Vase borcan - lucrate la mn

80

3 2

6 5 4

Plana XL - 1-8 - Vase borcan - lucrate la mn

81

Plana XLI - 1, 2 - Vase urn - lucrate la roat

82

Plan XLII - 1, 3 - Vase urn; 2 - Can - lucrate la roat

83

Plana XLIII - 1-8 - Strchini

84

3 4

Plana XLIV - 1 - Fructier; 2, 4 - 6 strchini, 3 - Can - lucrate la roat

85

Plana XLV - 1, 5 - Cni; 2, 6 Strchini; 3, 4 - Fructiere - lucrate la roat

86

2 1

Plana XLVI - 1-5, 8 9 - Cni; 6, 7 - Strchini - lucrate la roat

87

1 2

5 4 6

8 7

Plana XLVII - 1-9 Cni - lucrate la roat

88

8 7

Plana XLVIII - 1-8 - Strchini - lucrate la roat

89

2 1 3

4 5

8 9 10

Plana XLIX - 1, 4, 5, 7, 8 - Vase borcan - lucrate la mn; 3, 6, 9, 10 - Cni - lucrate la roat

90

2 1

Plana L - 1-4 - Vase borcan - lucrate la mn

91

2 3

5 4

9 10

Plana LI - 1-10 Cni - lucrate la roat

92

3 Plana LII - 1 - Vas urn; 2, 3 - Castroane - lucrate la roat

93

Plana LIII - 1-7 - Strchini - lucrate la roat

94

7 6

Plana LIV- 1-9 - Strchini - lucrate la roat

95

Plana LV - 1, 2 - Vase urn; 3 - Fructiere - lucrate la roat

96

Plana LVI - 1-3 - Vase urn - lucrate la roat

97

1 2

5 6 6 Plana LVII - 1-4 - Vase urn; 5-6 - Fructiere - lucrate la roat

98

7 8 Plana LVIII - 1-8 - Cnie - lucrate la roat

99

Plana LIX - Vas urn - lucrat la roat

100

Plana LX - 1-5 - Cni - lucrate la roat

101

2 1

Plana LXI - 1 - Strachin; 2-5 - Cni - lucrate la roat

102

Plana LXII - Vas urn - lucrat la roat

103

Plana LXIII - Vas urn - lucrat la roat

104

1 2

Plana LXIV - 1-4 - Cni - lucrate la roat

105

6 5 7

Plana LXV - 1-9 - Cni - lucrate la roat

106

5 6

Plana LXVI - 1, 3 - Cni; 2 - Vas urn; 4-6 - Strchini - lucrate la roat

107

1 2

Plana LXVII - 1-5 - Vase urn - lucrate la roat

108

2 1

Plana LXVIII - 1-4 - Vase borcan - lucrate la mn

109

4 5

6 7 8

9 10

11

12

13

Plana LXIX - 1-13 - Vase borcan - lucrate la mn

110

2 4 3

8 5 6 7

10 11 12

Plana LXX - 1 - Can de lux; 2-12 - Fragmente de amfore romane

111

4 5

6 7 Plana LXXI - 1, 2, 5, 7 - Vase lucrate la roat - arse la rou; 3, 4, 6 - Cni cenuii

112

7 5 6

8 9

10

Plana LXXII - 1-10 - Fragmente de amfore romane

113

6 4

Plana LXXIII - 1, 3, 5, 6 - Strchini; 2 - Can de lux; 4 - vas urn - lucrate la roat

114

1 2

Plana LXXIV- 1, 3, 5, 6 - Cni; 2, 7 - Fructiere; 4 - Can de lux

115

1 2

4 3

Plana LXXV - 1-5 - Cni - lucrate la roat

116

2 3

5 6

Plana LXXVI - 1-8 - Cni - lucrate la roat

117

5 4

Plana LXXVII - 1-7 - Strchini - lucrate la roat

118

1 2

4 5

7 6 8

10

Plana LXXVIII - 1-10 - Cni - lucrate la roat

119

3 4 5

6 7

Plana LXXIX - 1-7 - Cni - lucrate la roat

120

2 1 3

9 10 11

14 12 13

Plana LXXX - 1-14 - Cni - lucrate la roat

121

Plana LXXXI - 1-5 - Strchini - lucrate la roat

122

4 6

8 9

10 11 Plana LXXXII - 1-11 - Cni - lucrate la roat

123

2 Plana LXXXIII - 1, 2 - Vase urn - lucrate la roat

124

Plana LXXXIV - 1, 2 - ase urn - lucrate la roat

125

3 Plana LXXXV - 1-3 - Cni - lucrate la roat

126

2 1

5 4 6

Plana LXXXVI - 1-8 - Cni de lux - lucrate la roat

127

4 3

6 Plana LXXXVII - 1, 2 - Cni de lux; 3-6 - Cni - lucrate la roat

128

Plana LXXXVIII - Cni roii - lucrate la roat

129

1 2

4 Plana LXXXIX - 1, Crbune de lemn; 2 - Os prelucrat; 3-4 - Fusaiole

130

1 2

3 4 Plana XC - 1 - Crbune de lemn; 2 - Corn prelucrat, 3-4 - Fusaiole

131

Plana XCI - 1-3 - Pietre de ascuit

132

2 3

Plana XCII - 1-3 - Pietre de ascuit

133

Plana XCIII - 1-5 - Vase urn

134 Conclusions

The archaeological prospecting from Simioneti, made ten years after the discovery of the treasure of the Roman imperial coins, brings about new and important elements as far as the connections/relations between the population living in this area and the Roman Empire at the beginning of the first millennium B. Chr. are concerned. The matter is about the population from this part of Dacia after the Roman conquest that remained beyond the boundaries of the newly formed province. Although the archaeological prospecting has very small sizes (the two sections and three boxes do not exceed a surface of 100 square meters), the results of the digging have been particularly conclusive. The number of the artifacts discovered proves a high intensity of inhabiting of this area, that explains the presence of an important treasure both as a number of pieces and the period of accumulation during the first two centuries after the Roman conquest, when the relations between the conquerors and the defeated were rather uncertain. The Dacian population outside Dacia, being a factor that the Roman Empire had to take into account for the peace of its boundaries. It is the period when the commercial relations and the stipends granted to the populations remained at the new boundaries could ensure a peace essential to the new conquerors. If we refer to the significance of the numerous treasures of Roman coins discovered in this part of Moldavia, that have been attributed (by some researchers) to some territorial organizations of the free Dacians, to which the Empire tried to suppress the desire of plundering, we can now consider that the settlement from Simioneti can represent a territorial force that attracted such stipends, especially as we are in the same area where the researcher from Iai, Ion Ioni, localizes one of the most important territorial formations at the confluence of the Moldova and the Siret rivers. Moreover, here, there are some discoveries of major importance which allow us to support such a hypothesis the treasures of Roman imperial coins such those from Muscelul de Sus, Stnia and Furei, the treasure from Tmeni, the one from Ghereii Noi - and we can also add the treasures from Vleni, Homiceni, Bozienii de Sus, Traian, the Sboani village and others from the middle of the Siret and Moldova reservoirs,

normal areas with usual connections of the inhabitants living in this part of Moldavia. We can add to these, the important silver objects of Roman structures from Muncelul de Sus and the harness set, plated with thin silver leaf from Sboani. All these are in an area where the number of the free Dacians settlement and necropolis is very big and of great importance in the support of the distinguished researchers from Iai thesis. The including of the settlement from Simioneti in this so-called territorial formation of the free Dacians, offers the possibility that here might have existed an important center, well-organized, with a leader that forced the Roman Empire to ensure a favourable commerce and stipends too, to this community. All these call for a continuation of the researches, on larger areas, to discover houses and other arrangements, the surface of the settlement including the discovery and the search of the necropolis, that can bring new elements in the knowledge of our ancestors life, the settlement being situated at the middle of the distance between the two big centers of the free Dacians, that from Vleni, the biggest necropolis from all the area of this populations living and that from Sboani, where two necropolis of this settlement have been discovered.

135

136 Cuprins I. Aezarea geografic... 3 II. Istoricul cercetrilor... 4 III. Stratigrafia... 15 Ceramica lucrat cu mna... 23 Ceramica lucrat cu roat... 26 Ceramica de import... 35 Concluzii... 38 Plane... 41