Está en la página 1de 9

IAL and Edexcel Past Paper Question S1 Correlation and Regression

1. [ Jan 2009 Q(1) ] (b)

Ans : (a) ,

, ,

(c) Every (extra) hour spent using the programme produces about 9.5 marks improvement (d) (e) Model may not be valid since [8h is] outside the range[ 0.5 4].

2.

[Jan 2011 Q(4) ] Ans : (a) (b)

3.

[ June2009 Q(1) ] Ans : (a) (b)

, (c) As the temperature increases the pressure increases.

4. [ Jan 2010 Q(6) ] Ans : (a) (b) (e) , (f) Line drawn with correct intercept, and gradient (g)

(c)
,

(Pmcc shows positive correlation)Older patients have higher blood pressure.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

2 of 9

5.

[ June 2010 Q(6) ]Ans : (b)The pointslie reasonably close to a straightline (c) (d) b = 2.026 ,a =14.97 (e) A flight costs 2.03 (or about 2)for every extra 100kmor about 2pper km. (f) so So

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

3 of 9

6.

[ June 2010 Q(4) ] Ans : (a) r = 0.763 (b) Teams with high attendance scored more goals (o.e., statement in context) (c) 0.763

7. [ Jan 2011 Q(1) ] Ans : (c) As the length of the salmon increases the weight increases.

(b)

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

4 of 9

8. [June 2011 Q(1) ] Ans : (a) 210

(b) (e)

(c) Higher towns have lower temperature or

temp. decreases as height increases (d) 3.53

9. [June 2011 Q(7) ] Ans : (a) 64.8 (b) , , (c) (d) Should be reliable , since 25 cm ( or or footlength) is within the range of the data (e) Line is for children a different equation would apply to adults (or) Children are still growing, height will increase more than foot length.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

5 of 9

10. [Jan 2012 Q(5) ] Ans : (a) (b) (c)

(d) The explanatory variable is the age of each coin.This is because the age is set and the weight varies. (e) (i) awrt 11.5 (ii) Decrease(in weight coin of 0.1052g) = 0.1 or -0.1 or increase of (f) Decrease ; removing the fake will result in a better linear fit so will be closer to .

11. * June 2012 Q(2) + Ans : (a) 0.818(b)0.818(c)Positive correlation, so there is a support for banks claim.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

6 of 9

12. [ June 2012 Q(3) ] Ans : (b) Points lie close to a straight line (c) , (d) (e) .Correct line plotted as per overlay. For p = 5 ; 2 < t < 3 and for p =30 ; 10 < t < 11.Theor line must stretch roughly as far as the points and go through the circle. (f) awrt 5.8

13. [ Jan 2013 Q(3) ] Ans : (b)

(c) 5.9 (d)Should be reliable since 10 is in the range.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

7 of 9

14. [Jan 2013 Q(1) ] Ans: (a)

(b)

(c) Positive, Expect more revision to result in a better grade.

15. [June 2013 q(1) ] Ans : (a) , (b) PMCC = -0.952 (c) Yes, is closer to -1, Strong evidence to suggest negative correlation exists. (d) b= -0.015027 , a = 24.1604 , t = 24.2 0.015h (e) for each increase in height of 1m, the temperature falls by (f) difference.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

8 of 9

16. [IAL Jan 2104 q(1) ] Ans : a) (c) Poor basis for a decision, Brad is wrong.

(b)

16. .[IAL Jan 2104 q(3) ] Ans : (b) Negative Correlation/ as t increases, p decreases (c) (d) awrt 458 (e) Extrapolation or 39 is outside the range of data , Not a good decision or the prediction would be unreliable.

www.Praveenglitters.tk

S1 - Correlation and Regression

9 of 9