Está en la página 1de 16

DIARITRIMESTRALDE L’ESCOLADELMOLINAR

L'escola comença tard
Martina Danielova i Mabel Cánovas 6èB (06-11-2013)

ALUMNES DEL CEIP ES MOLINAR
Desembre de 2013 Número 9

ÍNDEX

Editorial Notícies d'escola Notícies del barri Notícies locals Locals i nacionals Sortides Internacional Entrevistes Treballs d´aula Educació Extraescolars Cinema Esports

2 2-4 4 5 6-7 7-8 9 10 11 12 13 13 1 4-1 5

Tallers de plàstica

La vaga a Palma de Mallorca ha perjudicat a moltes escoles de l’illa. Els professors i alumnes no varen assistir 21 dies a classe i això ens ha afectat a tots.
Pàgina 2

1r Cicle de Primària

Nit de les estrelles fugaces
Zoe Saint-Ives 6èA 9-10-13

Vaga Indefinida
Ana, Paula i Juan Antonio 6èA

Sortida al Castell de Bellver
Alumnes de 5è Novembre 2013

La nit de les estrelles fugaces, en la que els desitjos es fan realitat.
Pàgina 6

Dia 1 6 de setembre a les Illes Balears, va començar una vaga indefinida en el sector d’educació. Va ser la primera vaga indefinida a les Illes. Es defensà una millor qualitat de l'ensenyança
Pàgina 5

Els secrets del bosc de Bellver
Pàgina 7

Ca rre r d e Ll u cm a j or, 6 3 Te l . : 9 7 1 2 4 1 8 3 8 E s M ol i n ar

L’escola comença tard, per la vaga que varen organitzar els professors, per defensar l’educació pública. Divendres 1 3 de setembre els alumnes varen entrar a les seves aules, per deixar material i organitzar-se un poc. Dilluns dia 1 6 de setembre la vaga començà. Dia 7 d’octubre els alumnes varen retornar a les seves aules, i començaren a estudiar amb certa normalitat, tot i que la vaga encara està activa però només en dies assenyalats. Mentre hi havia vaga, la gent i professors d’escoles varen organitzar un parell de manifestacions, però la del dia 24 de setembre va ser la més grossa i la més coneguda de totes (perquè aproximadament hi varen assistir 1 00.000 persones) El seu recorregut va ser: Plaça D’Espanya, Avingudes, Passeig de Mallorca, Jaume III, Passeig d’es Born i Plaça Reina. La manifestació va ser organitzada per la Plataforma Crida, l'Assemblea de Docents, l’STEI, l’Obra Cultural Balear, la UCTAIB (Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears), l'Associació d’Educació Infantil i Primària, la Fadesio, la FAPA, Joves per la llengua, CCOO, CGT, Fete-UGT, Jubilats per Mallorca i Plataforma d’Estudiants de Balears. Tota vaga té unes repercussions, algunes poden ser positives i altres negatives. Les positives són: la defensa l’educació pública i de qualitat, s’intenta evitar que hi hagi més retallades, s’intenta que el TIL s’anul·li o que s’implanti progressivament, s’intenta defensar un dels pilars que formen l’estat del benestar dins la nostra societat i les negatives són: el retard de l’inici del curs, els pares que no saben on deixar els alumnes a l’horari escolar, i aquesta situació en general ens preocupa a tota la societat.

L’escola del CEIP es Molinar començà les classes tard, degut a una vaga indefinida. La vaga començà dia 16 de setembre i ara està suspesa.

Martina Danielova i Mabel Cánovas 6èB 06/11 /201 3

L’escola comença tard

Pàgina 2

Notícies de l'escola

La nostra opinió és que aquesta vaga per un costat ha estat bé Venien molts fer-la perquè així no hi haurà pocs? tantes retallades, però per altre Més o manco costat ha durat molts de dies alumnes. sense que els alumnes puguin estudiar i aprendre coses noves.

d’alumnes

o

entre 1 00 i 1 50

E

ditorial

Ara farem una entrevista a la delegada de la classe de pares de 6èB (Xisca Marí) i a Miquel Àngel (director). Feim aquestes dues entrevistes per saber què pensen els pares, i l’equip directiu de l’escola.
Xisca Marí Com ha afectat això als pares?

Som una escola multicultural
Ramon, Jose.C i Marc.N 6èB 1 5/11 /201 3

Hi ha opinions de tot tipus, uns estan d’acord i altres no, però tots en general estam preocupats per l’educació dels alumnes.
Què en penses sobre aquesta vaga?

Estic a favor de la vaga, perquè les maneres que s’ha hagut d’implantar el projecte lingüístic no són les adeqüades. Jo crec que de moment no perquè la conselleria i els mestres no han arribat a cap acord.
Miquel Àngel

Creus que aquesta vaga que hem fet, ha aconseguit arreglar alguna cosa?

Com ha afectat això als alumnes i equip directiu amb aquest començament del col.legi?

A l’equip directiu hem hagut de fer feina extra d’organització, i als alumnes un petit retard en els estudis que el recuperaran més tard.

Com us vàreu aconseguir organitzar a l’escola?

Primer havíem d’organitzar els serveis mínims, i després havíem d’avisar a un 30% del professorat.

El multiculturalisme es produeix en un lloc on hi ha dues o més cultures. La nostra escola és molt privilegiada per tenir tantes cultures. Amb aquest entorn és molt bo per aprendre coses noves sobre diferents països. A l’escola hi ha moltes cultures. Aproximadament hi ha a l’escola 420 nins i 2 ò 3 persones de cultures diferents per classe . A Bulgària tenen la tradició de Baba Marta. A Marroc i Àfrica i per Àsia fa poc varen fer la festa del xot. A Alemanya hi ha una festa de la cervesa que es diu Oktoberfest. Els anglesos cada dia a les 1 7:00 es prenen el tè. Amb anglès es diu five o'clock tea. A la Índia les vaques son sagrades no es poden menjar i per això mengen porc o búfal A Portugal, quan vas als restaurants és comú fumar després de menjar. A Argentina és comú l’assat argentí que està boníssim. Per nosaltres és bo que altres persones coneguin els nostres costums i les nostres festes i tradicions. També és interessant que nosaltres conegue m els seus costums i tradicions.

A la nostra escola hi ha diverses cultures

Començam un curs difícil per a tots; famílies, alumnes i Mestres. Els Mestres hem dit “basta” a una sèrie de mesures que arriben des de la conselleria d’educació, que consideram afecta negativament a l’educació dels nostres fills. No es traca de cap reclamació econòmica ni de millorar les condicions de feina, sinó de aturar una autèntica massacre a l’educació, instaurant mesures sense cap consens, sumades a retallades importants al funcionaments del centres, beques de menjador, de llibres, programes de reforç com PROA o PSLE, etc... Lluitam contra un sistema que utilitza l’educació amb fins electoralistes, sense pensar en allò que seria bo per als alumnes, sinó en allò que ens donarà més o menys vots. Tenim un sistema en que qualsevol pot dictar un decret sobre educació, justícia, o sanitat simplement amb el mèrit de pertànyer a un partit polític. Lluitam contra un govern que utilitza els mitjans de comunicació per desprestigiar els mestres i professors en favor dels seus projectes unilaterals. Seguirem donant els nostres sous per aconseguir arribar a un acord beneficiós per als alumnes. Seguirem educant cada vegada en situacions més complexes i amb menys recursos. Seguirem aguantant la campanya de desprestigi contra nosaltres dels nostres governants. Perquè l’educació ho mereix... Gràcies per la vostra comprensió i el vostre suport.

CARRER LLUCMAJOR, 81 07006 www.ceipesmolinar.cat email: cpeipesmolinar@gmail.com Telf: 971276006 EL MOLINAR. PALMA

CEIP ES MOLINAR-INFANT FELIP

Pàgina 3

Notíces de l´escola
Sí, moltes perquè després vàrem anar a demanar “truc o tracte per la platja”. De què et vares disfressar? De la nina de l'exorcista!
Et varen donar moltes llaminadures? Hi ha qualque cosa més que vulguis dir?

Anam a la biblioteca!!
Dani, Abdullah 6è B 1 2/11 /1 3

Els de 6è anam a la biblioteca municipal des Molinar. Els dies que hi anam són els divendres, els de 6èB hi anam a les 9:05 i els de 6èA hi van a les 1 0 del dematí i els Dilluns a última hora. Anam a la biblioteca per aprendre a llegir més. El bibliotecari nom Jaume i mos va donar un paper per fer- mos els carnets i també nos va donar un altre paper per fer les nostres peticions i aconseguir els llibres que nosaltres volíem. Mos podem endur fins que acabi el curs, tres llibres cada vegada que hi anam i els podem tenir tres setmanes a casa. Opinió personal: podem anar a la biblioteca del Molinar per que podem trobar llibres interessants, per aprendre a llegir i també per millorar l’escriptura i també podem trobar vídeos i jocs per la play station.

L’activitat de la biblioteca és molt interessant

Sí, que la festa ha estat un poquet avorrida, perquè no feia res de por. Preguntes a: Lourdes Parri Rotlet.
A quina festa vares anar? Al

Halloween al Molinar
Jhary Perez 6èA 9/1 0/201 3

camp de futbol Les Sí,

Amb qui has estat? Amb na Jhary. Que t’ha agradat més de la festa?

disfresses i demanar llaminadures. moltes.

Et varen donar moltes llaminadures?

Halloween ja és aquí!

De què et vares disfressar? De zombi. Hi ha qualque cosa més que vulguis dir?

Que m’ha agradat molt la festa del Molinar i sobre tot les disfresses que hem vist m’han agradat mol i m’he divertit molt m'agradaria que Halloween fos cada setmana o cada dia per divertir-me tant com el dia 31 d’octubre.

EL FLAG-RUGBY
Aurora i Maria, 6èB 7/11 /201 3

Tota l’escola menys el primer cicle va fer Flag-Rugby. Un monitor que es deia Gaston ens va ensenyar amb la intenció d’intentarmos motivar a que ens apuntéssim a l’activitat extraescolar. Els dies que vàrem jugar van ser durant la setmana del 7 a l’11 d’octubre: Dimarts: 3rA, 3rB, 4tA. Dimecres:

Uns dies de Flag-Rugby molt divertits

3rB. Dijous: 4tA, 4tB, 5èA,6èB. Divendres: 5èB, 6èA. El nom de flag-rugby ve de Flag(bandera) i Rugby del joc. Es juga traient-li la cinta al que té la pilota, es pot fer un punt arribant a la línia, la pilota només es pot passar cap enrere. Vàrem jugar al pavelló o al pati gran. Si algú està interessat en apuntar-se les activitats es fan els Dilluns i Dimecres de 1 6:30 a 1 7:30 al pati de l’escola.

Halloween és una paraula que prové de l’anglès antic "All Hallow's eve" que significa "vigília de tots els sants", més coneguda com nit de bruixes on la gent es disfressa de coses horroroses, també van a les cases de les altres persones a demanar llaminadures i si no tenen li tiren ous, anomenat "truc o tracte". Halloween es celebra el 31 d’octubre, fa més de 3.000 anys. Al Molinar tots els anys fem festes de Halloween, però aquest any només es fa al camp de futbol Rotlet. Es fa una festa on ens disfressem. Va haver-hi molts de nins que es varen disfressar i varen anar a tocar el timbre a les cases i varen demanar “truc o tracte”, llavors les persones els donaven llaminadures. Molts de restaurants també varen celebrar Halloween. Halloween va ser molt divertit, especialment per als nens, s'ho han passat molt bé. Nosaltres pensem que en el Molinar i a moltes més parts s'haurien de fer més festes de Halloween, perquè els nens es diverteixin més en aquesta data tan especial. Va haver gent adulta que es va disfressar i varen sortir al carrer amb els seus fills, però molta de gent no va fer res. Ens han donat molts caramels, però també havia molta gent que no va obrir la porta. A l’escola no varen fer res, però pensam que per l’any vinent podrien fer qualque festa petita. Li hem fet algunes preguntes a na Laura Cuenca qui ha anat a la festa de Halloween. A quina festa vares anar? Al camp de futbol Rotlet. Amb qui has estat? Amb n’Aida i n’Eva. Que t’ha agradat més de la festa? Que al final han posat música molt divertida.

GENT NOVA AL CEIP ES MOLINAR
Han arribat molts de nins de diferents localitats. I en aquesta escola els ensenyam els nostres idiomes.
Itxaso i Daniela 6è B 7/11 /201 3

Aquest any ha vingut molta gent nova al nostre col·legi “CEIP Es Molinar” i de molts llocs. A 1 r cicle han vingut 4 nins nous, han vingut de diferents localitats: de Madrid, Croàcia, Austràlia i de l’Índia. A 2n cicle han vingut 6 nins nous: tres de Palma, un de Cadis, un de Girona i fins i tot ha vingut un nin de Xile. I al 3r cicle han vingut 4 nins nous: tres de Palma i una de Cadis. Alguns nins no saben ni xerrar espanyol. I per això, en aquest col·legi el que feim perquè els nins aprenguin els nostres idiomes (Castellà i Català) és que, dues vegades cada setmana sen van amb una altra professora que els ensenya. Nosaltres creim que és bo conviure amb gent d’altres països. I molt interessant saber quines formes de viure tenen. També és bo perquè, així aprenem altres idiomes i feim més amics. A part d’això sabem que pels nins que venen d’altres llocs, els costa establir- se aquí i per això els ajudam. Ens han informat que pròximament començarà un nin nou a la nostra classe que ve de Letònia. Sabeu on és? Vos donam una pista: es troba situada al nordest d’Europa...

Celebram les Verges a l'escola
Jaume Sancho, Adrián Mórales, Lorena Mas i Elora Rodríguez 5èA 21 /1 0/201 3

Pàgina 4

Notícies de l'escola
safates plenes de bunyols. Els nins podien Alguns alumnes han vist com es feien els donar 1 € per recaptar doblers per a les bunyols. colònies i el viatge d’estudis. A nosaltres ens ha agradat aprendre coses Ara us donarem la recepta dels bunyols. Els ingredients són: - ½ kg de farina fluixa - 1 kg de patata o moniato bullit - 20g de llevat de forner - oli per fregir - 1 tassó d’aigua - sucre per posar damunt els bunyols.
d’aquest dia tan especial. El més important és que els nins s’han divertit i han menjat bunyols.

El dia 21 d’octubre vàrem celebrar el dia de les verges a la nostra escola CEIP Es Molinar- Infant Felip. És una tradició que els homes cantin cançons i que les dones donin bunyols. L’AMIPA va dur a cada classe 2

Notícies del barri

Processó al passeig del Molinar
Paula, Ana i J.Joaquin. 6èA

Autopista al Molinar
Al camp del carrer de Llucmajor obriran una autovia.
Pau i Zoe 6é A 9/1 0/201 3

Dia 1 5 d’agost de 201 3 es va celebrar la processó de la Verge. Tots els assistents vàrem caminar des de l’església fins al final del Passeig. Quan vàrem deixar la Verge a l’església, la gent es va aturar al “Pirulí” per a veure els focs artificials. La Verge és una tradició que sempre es fa el dia 1 5 d’agost en Es Molinar. Sempre hi assisteix molta de gent. Segons la tradició, la parròquia de Sant Miquel ocupa el lloc d'una mesquita on es va celebrar la primera missa Madina Mayurqa quan va tenir lloc la conquesta de 1 229. La verge representa a la Mare de Déu amb el Nenet Jesús. Les primeres celebracions del Dia de la Mare es remunten a l'antiga Grècia, on se li rendien honors a Rea, la mare dels déus Zeus, Posidó i Hades. Igualment els romans van anomenar aquesta celebració La Hilaria quan la van adquirir dels grecs i se celebrava el 1 5 de març en el temple de Cíbele. Durant tres dies es feien oferiments. Els primers cristians van transformar aquestes celebracions en honor a la Mare de Déu. En el santoral catòlic, el 8 de desembre, se celebra la festa de la Immaculada Concepció, data que es manté en la celebració del Dia de la Mare en alguns països com Panamà. A Anglaterra, cap al segle XVII, tenia lloc un esdeveniment similar, també a la Verge, que es denominava Diumenge de les Mares. Els nens concorrien a missa i tornaven a les seves llars amb regals per a les seves progenitores. Als Estats Units, en canvi, la celebració té els seus orígens cap a 1 870, quan Julia Ward Howe, autora de l'Himne de batalla de la República, va suggerir que aquesta data fos dedicada a honrar la pau, i va començar celebrant cada any trobades a la ciutat de Boston, (Massachusetts) en celebració del Dia de la Mare.

Dia de la Verge

Ens va agradar molt perquè és un dia que em trob gent coneguda i a la nit és preciós veure els focs artificials al cel. Pensem que és molt bonic que una festa que fa molts d’anys continuï celebrant, perquè significà que la festa és important i que a la gent l’importa. Trobam que el recorregut es un poc curt, la gent es va comportar adequadament. A nosaltres ens agradaria que el dia de la verge es continuï celebrant molts d’anys més. L’ambient era agradable, perquè estàvem al passeig i corria oratge.

El dilluns, dia 8 de juliol, han començat les obres de connexió de l’autopista de Llevant Ma-1 9 amb el Molinar i el Camí Fondo. Les obres duraran 1 8 mesos i costaran mes de gener d’enguany i tenen un cost previst de 20.299.331 ,1 0 euros. L’enllaç preveu millorar la connexió i la mobilitat dels barris de la zona. Però, molta gent no hi està d’acord perquè es uns dels pocs camps rurals d’Es Molinar, el dimecres dia 1 0 de juliol, membres del GOB i l’AJM s’han reunit amb el conseller insular de carreteres, Mauricio Rovira, però el conseller no va acceptar la petició d’aturar les obres i estudiar alternatives. Es a dir, finalment, les obres es realitzaran i acabaran l’any 201 5. Aquestes obres van ser adjudicades a la UTE FCC Construcción, SA i Amer e Hijos, SA.

Font: Wikipèdia L'objectiu del govern en fer aquesta autopista
és tenir millors accessos al barri, però nosaltres pensam que no és necessari ja que en tenim dos, una pel Coll d’en Rabassa i l’altre per Palma. Hi hauria altres alternatives menys impactants com: sortida a l’autopista al carrer de Cuba o Ciutat de la Plata, rotonda d’entrada al Palau de Congressos, i tendríem una millor connexió amb el camí fondo al Coll d’en Rabassa. La gent que està a favor diu que li pareix bé, perquè així no haurà trànsit al barri. Malgrat tot, el projecte actual no garanteix posar fi a la gran quantitat de vehicles que hi transiten, sinó què, fins i tot, podria tenir l’efecte contrari i incrementar el nombre de cotxes i de congestions.

Pàgina 5

Vaga Indefinida
Vaga Indefinida a les Illes Balears en el sector d'Educació
Ana, Paula i Juan Antonio, 6èA

Notícia Local

Dia 1 6 de setembre a les Balears, va començar una vaga indefinida al sector d’educació. Aquesta vaga, va ser molt important perquè va ser la primera vaga indefinida a les Illes Balears i perquè els mestres defensaven una millor qualitat de l'ensenyament. La vaga va durar fins al 7 d’octubre. L'Assemblea de Mallorca, reunida a Porreres, va acordar el dia 11 d’octubre, suspendre de manera temporal la vaga indefinida. A Mallorca s'han mostrat a favor de deixar l'aturada provisionalment, 1 43 dels 1 56 centres educatius. L'Assemblea de Menorca, Eivissa i Formentera també va acordar suspendre temporalment la vaga. Els professors diuen que s’ha fet una reducció de pressuposts que ha suposat tenir 1 000 docents manco. La crisi no és una excusa per acabar amb l’educació dels nins i nines perquè l’educació ha de ser igual i de qualitat. Amb les retallades, els alumnes no tendran una educació individualitzada i tampoc concedeixen beques efectives pels alumnes. El TIL no s’ha fet amb consens de professionals preparats, per tant: augmentarà el fracàs escolar. Els mestres són professionals i se’ls nega el dret a opinar. La Conselleria d’educació, en canvi, explica les bonances del TIL: La seva finalitat és que els alumnes de les Illes Balears acabin l’educació obligatòria amb la competència lingüística i comunicativa necessària en les dues llengües oficials (català i castellà) i en una llengua estrangera (preferentment l’anglès). Canviarà que totes les matèries o mòduls (en el cas de la formació professional) no lingüístics es podran impartir en les dues llengües oficials o en la llengua estrangera. De fet, les tres llengües han de ser objecte d’ensenyament i aprenentatge en les àrees lingüístiques corresponents i, a la vegada, una eina per impartir matèries no lingüístiques, sempre de manera equilibrada entre les tres llengües. L’aplicació d’aquest projecte començarà el curs 201 3-201 4. Concretament, s’implantarà, com a mínim, al primer curs de segon cicle d’infantil (3 anys), a primer, tercer i cinquè de primària i al primer curs d’etapa a ESO. A batxillerat i formació professional es farà una implantació progressiva en funció dels

recursos dels centres. Els centres educatius hauran de comunicar a les famílies, abans del començament del proper curs, quin és i com es desenvoluparà el seu projecte de tractament integrat de llengües. Durant el present curs, la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats diu que ha format un total de 3.875 docents per poder dur a terme aquest projecte. Per una banda, ha preparat els docents per tal d’obtenir una certificació de nivell de l’Escola Oficial d’Idiomes i, per altra banda, ha impartit cursos destinats a professors que, tot i que ja disposaven de la titulació requerida per impartir una assignatura en anglès, necessitaven millorar la seva pràctica per tal d'actualitzar els seus coneixements.

Segons l'assemblea de docents hi ha "cinc mentides" que s'amaguen entre les línies del nou decret. "Els nostres fills aprendran anglès: aquesta és la gran mentida", s'explica des de l'Assemblea. "La implantació improvisada, universal i no progressiva de l'ensenyament en anglès per part de professors no preparats, sense materials adequats, en classes massificades i sense recursos específics, ho fan absolutament inviable". La segona mentida és que "la Conselleria ha reciclat professorat suficient". En realitat, "alguns docents han estat 'habilitats temporalment per impartir la seva matèria en anglès a l'espera de poder acreditar el nivell B-2. Però el setembre començaran a fer les classes de la seva matèria en anglès. Com? Ningú no ho sap, ni s'ho imagina". També és fals que l'objectiu del TIL sigui "l'excel·lència i la modernització educativa".

Si fos així, "la Conselleria escoltaria els tècnics i professionals de la matèria, consultaria els nostres departaments didàctics i la Universitat, i faria estudis rigurosos". En comptes d'això, "ha dictat una normativa absurda amb un calendari inassumible que crearà dins les aules desconcert, malestar, desigualtat i greus distorsions en l'assoliment dels continguts curriculars i en el tractament de les necessitats educatives especials". En quart lloc, l'assemblea qualifica de "ridícul" que el nivell B2 sigui suficient "per impartir una assignatura en anglès". Encara que el B2 acredita determinats coneixements, "no possibilita, ni remotament, el desenvolupament normal d'un docent a l'aula". Per últim, també és absolutament fals que s'hagin acabat "les classes particulars d'anglès". "Els pares ja poden començar a preparar classes de matemàtiques, història, filosofia... O és que algú té la vareta màgica per fer desaparéixer les dificultats d'aprenentatge dels nostres alumnes si, a més, han de cursar assignatures d'aquesta complexitat en llengua estrangera?". Això sí, el TIL conté una veritat, que és la utilització de "l'anglès com a excusa" per a "retallar el català com a llengua vehicular de l'ensenyament i per acabar amb els projectes lingüístics propis, resultat de la reflexió profunda de cada centre". Què queda després de tot això? "Demanam la derogació d'un decret implantat sense recursos, sense lògica pedagògica, sense base tècnica, sense diàleg i sense sentit comú". A causa del TIL i altres reinvindicacions, l'assemblea va convocar una manifestació que va aglutinar a cent mil persones a Palma, a Eivissa deu mil, a Menorca vuit mil i a Formentera cinc-centes. En canvi, un miler de persones es varen concentrar la tarda del dia 1 3 de octubre des de les 1 8.00 hores a la Plaça Major de Palma a favor del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). La manifestació va estar convocada per la plataforma “No vaig de vaga”.

El TIL l’han posat de cop i això és negatiu perquè el nins no estan preparats per parlar en anglès, perquè el nivell d’anglès d’Espanya és molt baix i els nins no estan preparats per un canvi de llengua i positiu perquè els nins podran aprendre més llengües. El govern no ha tingut en compte l'opinió dels mestres, això ens pareix molt malament ja que ells són qui eduquen als nins. Els mestres pensen que nivell de català baixarà molt en aquells llocs on es parla poc i això els afectarà molt quan vagin a l’ESO. No saben que passarà si d'aquí un any i mig el PP perd les eleccions (haurà un canvi de normativa?) Creiem que convendria més, fer una normativa cercant el consens de tota la comunitat educativa, així s’estalvia canviar una altra vegada, perquè és molt important que hagi una estabilitat en l'educació que duri molt, no pot haver un canvi de llei educativa cada 4 anys. No entenem per què ho fan en aquest cursos a 1r, 3r, 5è i 1r ESO, però creiem que es per començar el cicle amb la nova llei, tampoc ho veim amb molt de sentit.

Telf.: 663 031 255 / 971 1 01 971 Ctra Llucmajor, 48b. El Molinar fruteriamasfresco@hotmail.com

Pàgina 6

Incendi a Andratx
Marc López Mesquida, Sebas Castel 6è A 9/1 0/1 3

Concert Pablo Alborán
El dia més esperat, el concert de Pablo Alborán
Paula i Jose Joaquin, 6èA

Notícia Local i nacional

Nit de les estrelles fugaces
La nit en la que el cel plora
Zoe Saint-Ives 6èA 9-1 0-201 3

El 26 de juliol un home va llençar cendra al bosc després d’una torrada, i va dipositar el caliu en un carretó i que, posteriorment, va tirar-lo en terra, d'on va prendre el foc a Son Curt, Andratx, que és una zona que és Patrimoni de la Humanitat i un dels espais de major valor mediambiental de Mallorca. A poc a poc, se’n va anant expandint entre Andratx i Estellencs, ha deixat 2.335 hectàrees cremades en aquest municipi, 1 87,3 a Estellencs i 7,5 més a Calvià, ha informat en una nota de premsa la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear. El foc va ser aturat el dia 1 3 d’agost i va recorre 20 quilòmetres. Dins del perímetre de l'incendi hi ha zones que no han estat afectades, es calcula que s'han cremat 2.208 hectàrees de vegetació forestal, entre matolls (1 .363), pineda i altres arbres (805 hectàrees) i vegetació de penya-segats (40), així com 1 26 hectàrees de vegetació agrícola. El pitjor foc forestal registrat a Mallorca en dècades va obligar la matinada a desallotjar els 700 residents al poble d'Estellencs davant l'amenaça de les flames i el fum. Varen actuar 28 forces aèries i 450 persones en els equips d’extinció. El comitè d’empresa de l’Ibanat varen fer torns de 24 hores. Luis Berbiela, un dels primers especialistes en gestió forestal de Balears va dir: "Fins vint anys trigarà restaurar el dany mediambiental causat per un dels pitjors incendis que ha patit Mallorca en dues dècades". Aquest foc ha fet bastant de mal al medi ambient, i per això durarà molt de temps en què torni a créixer tots els arbres i plantes, durarà aproximadament uns vint anys. Esperam que torni tot el paisatge que hi havia i que el cuidem molt bé perquè no torni a passar. Trobam que l'home que va incendiar el bosc va fer bé en confesar-ho, perquè així la policia no va haver d'investigar qui va ser el que ho va fer, però va fer molt malament el fet de tirar cendra al bosc. Creiem que la persona culpable hauria de tenir un castic fort pel que ha fet. Trobam que el comitè de l’Ibanat va fer molts de torns de 24 hores, però el seu esforç va tenir bon resultat. Creiem que aquelles persones que són imprudents amb el tema dels incendis haurien de ser castigades.

El foc ha cremat 2.000 hectàrees de paratges protegits.

El Malagueny nascut el 31 de maig del 1 989 de nom real Pablo Moreno de Alborán Ferrándiz conegut com a Pablo Alborán va fer un concert el 24 d’agost de 201 3 a la plaça de bous. Estava ple de gent, va cantar el disc ‘Tanto’ i una cançó en francès. A la cançó de ‘Solamente tu’ es va emocionar i li varen caure llàgrimes perquè tot el públic va cantar la cançó. A part de cantar el disc ‘Tanto’ també va cantar qualcunes cançons del disc ‘Solamente Tu’ Va cantar 24 cançons, durant 2h sense aturar i els instruments que va tocar varen ser: el piano, els timbals, la guitarra clàssica i elèctrica i va ballar un poc. Varen posar unes pantalles perquè la gent pogués veure el concert molt millor. Dins la plaça no es podia entrar res de vidre per si de cas es rompia i algú sortia ferit.

Les estrelles fugaces són peces petites d'arena o pols que provenen de l'espai i xoquen contra l'atmosfera de la Terra. Es mouen tan ràpid que escalfen i brillen. La pluja de les estrelles fugaces, també anomenada “llàgrimes de Sant Llorenç” o les “perseides”, és una nit en la qual cauen més estrelles fugaces que normalment. Aquest fenomen es pot observar des del 1 6 de Juliol fins al 24 d’agost, però durant l'11 i el 1 3 d’agost es pot veure amb major intensitat. Aquest fenomen cada any és molt diferent, però aquest any va ser un any molt bo per veure les estrelles. A més a més, és un fenomen que s'observa per tot el món.

Molts de planetaris tenen activitats especials per aquest dies, per a que la gent pugui veure molt bé les estrelles. També es diu que si es veu una estrella fugaç i es desitja Anava gent de totes les edats, de nins petits qualque cosa es farà realitat, per això, moltes fins a persones majors. Nines petites i persones volen veure una estrella fugaç i adolescents duien posat el seu nom al front.A desitjar-se alguna cosa. part d'haver moltes dones també havia homes. Quan varem arribar, la coa feia la volta a la plaça de bous. Quan varem entrar dins la plaça de bous hi havia una taula plena de camisetes, fotos, pòsters amb fotos d'ell i firmades per ell. Vàrem estar com un quart d’hora o mitja hora esperant que començàs a cantar. A dues persones les varen haver d’emportar perquè es van marejar i a una altra la van fer fora per seure on no devia. Tota la gent va cantar totes i cada una de les cançons que ell cantava i duien uns cartells amb fotos seves. Va ser un gran concert i la gent estava completament entregada. Cada any vaig amb la meva família a la platja
per veure les estrelles fugaces, i sempre que passa una, ens desitjam qualque cosa. Però la veritat és que jo només n’he vist dues en tota la meva vida. L’únic, que em molesta un poc, és que no es poden veure moltes estrelles, perquè la majoria de les estrelles fugaces solen caure sobre les 4:30 de la matinada.

Copia de llaves, droguería... Carrer de Llucmajor, 75. Tel.: 971 900400

F E RE T E RI A E S M O LI N AR

Accident de tren a Santiago de Compostel·la
L’accident deixa morts 79 persones i 31 ferits en estat crític.
Marc López i Sebas Castel 6è A 9/1 0/1 3

Pàgina 7

Notícies nacionals i Sortides
estimades, però els veïnats varen ajudar molt, per exemple: a treure persones del tren, a ajudar als policies, … El conductor del tren Francisco José Garzón està en llibertat per reconèixer la seva distracció.

En acabar les activitats vàrem tornar cap a l’escola molt cansats amb una experiència inoblidable.

Els secrets del bosc de Bellver
Els alumnes de 5è d’excursió en el bosc de Bellver
Alumnes 5èB novembre 201 3

El dia 24 de juliol de 201 3 a les 20:41 h hores un tren Alvia que cobria la ruta entre Madrid i Ferrol ha descarrilat a les proximitats de Santiago de Compostel·la, concretament als voltants d’Angrois, a pocs metres del nucli urbà de la capital gallega. Les últimes dades indiquen que hi ha 79 morts, i 31 ferits en estat crític, 3 d'ells menors de 1 5 anys, tot i que encara regna la confusió sobre l'estimació oficial del nombre de víctimes mortals i de les causes de l'accident. Almenys 21 8 persones viatjaven al tren. Fins al lloc dels fets s'han desplaçat una desena d'ambulàncies, Policia Local, Nacional i bombers. Encara que es desconeixen les causes del succés, testimonis presencials confirmen que el tren ha sortit de la via i que a causa de la potència de l'accident s'han separat els vagons del tren, quedant dividits en tres trossos. El tren anava a més del doble de la velocitat permesa, sent aquesta la causa de l'accident. El límit de velocitat per a aquest tram era 80 quilòmetres per hora. El sinistre s'ha produït a l'entrada de Compostel·la, en una zona plena de corbes. Uns quilòmetres abans de la zona de l'accident els trens circulen a 350 quilòmetres per hora, i just a la zona del sinistre s'exigeix ​l a reducció de velocitat.

El dimarts i dimecres 29 i 30 d’octubre els alumnes de 5è i 6è vàrem anar a visitar el bosc del Castell de Bellver. Allà vàrem aprendre quins animals hi viuen o com s’alimenten. També vàrem veure les plantes. Ens varen explicar un munt de coses sobre animals i com era la flora. Al bosc hi ha oliveres silvestres, puputs, rates pinyades, dragons, rupits, mussols, garrovers, pins, marts, falcons marins i també papallones, mates, caderneres... Però per mala sort no els vàrem veure tots.

Varen fer un funeral per les víctimes de l’accident. El conductor del tren Francisco José Garzón està en llibertat amb càrrecs després de testificar durant dues hores davant el jutge que instrueix la causa per l'accident ferroviari més greu de les últimes quatre dècades. Haurà d’anar al jutjat setmanalment i tornar la llicència durant sis mesos, amb el que queda inhabilitat per pilotar trens fins a febrer de 201 4.
Aquest accident ha estat molt greu, a més a més, hi ha moltes persones mortes i molts de ferits, els familiars estaven molt tristos per la pèrdua dels seus amics, persones

També vàrem fer activitats com estar en silenci un minut per escoltar els sons del bosc; vàrem jugar a mocadoret amb fotos d’animals; ens vàrem tirar en tirolina i per un tobogan.

Carrer Mateo Malferit, 5. El Molinar Tel. i Fax.: 971 272605 / 6661 73384 mail: miguel@clumba.e.telefonica.net

Diari de Mallorca
Els alumnes de 6èA van d’excursió al Diari de Mallorca.
Juan, Paula i Ana 6èA

Pàgina 8

Sortides
magenta (vermell), el cian (blau), el groc i el negre. Vàrem baixar al magatzem de bobines. Una bobina pot pesar fins a 1 .200 - 1 .500 Kg, poden fer aproximadament 1 3.000 exemplars de 32 pàgines. Mitjana: 24 en 3 en 3 3 quarts: 1 6 de 2 en 2 Sencera: 32 de 4 en 4

Sortida al Museu de Mallorca
Vàrem anar al Museu de Mallorca i ens ho vàrem passar molt bé.
Jorge, Laura M i Alexis 6è B 26/11 /201 3

Dia 6 de novembre els alumnes de 6èA vàrem anar al Diari de Mallorca. Sortírem aproximadament a les 9:30 i vàrem arribar caminant a les 9.45. La relacions públiques del DM ens va donar la benvinguda a l'edifici. Diari de Mallorca és la fusió del Correu de Mallorca i L'Almudaina. Aquesta publicació, propietat de l'empresa Editora Balear S.A., pertany al grup Editorial Premsa Ibèrica. Compta amb tres delegacions a l'illa situades a Palma, Inca i Manacor. Tenen un diari alemany setmanal anomenat: Zeitung. Mallorca Zeitung la revista pels turistes alemanys, és el diari de referència per a residents i turistes de parla alemanya. Al diari treballen 1 20 persones. Durant 362 dies es fa el diari sense falta. Fan feina per torns: - Al matí hi ha pocs redactors, perquè estan en el carrer cercant notícies. - A l’horabaixa hi ha redactors (començant a redactar les seves notícies), també hi ha gent al taller (gent que fa es diari digital i anuncis).

- Al vespre hi ha gent a l’impremta 23h - 06h. Primer vàrem anar a la sala de redactors, estava ple de taules i ordinadors, però a aquella hora no hi havia ningú. Després vàrem anar al taller, allà hi havia 3 persones que s'encarregaven del diari digital, la seva funció bàsicament és posar els anuncis. Aquelles persones tenen aplicacions d’ordinador en les quals van col·locant les fotos, les lletres i un catàleg en alemany. Per últim a l’impremta, hi havia un senyor que es deia Claudio i ens ho va explicar tot. Hi havia un munt de màquines que cada una servia per a una cosa i només utilitzen 4 colors: el

Una paraula nova que ens varen ensenyar va ser “gramatge”, significa la blancor del paper. Ells, utilitzen un gramatge d'aproximadament 70 i nosaltres (al DIN-A4) un d'aproximadament 1 00. Vàrem veure els bidons de tinta, (els quatre colors) els de tinta negra es canvien cada setmana. Hem sortit en el seu diari. A l’ article explicaven coses sobre la nostra visita i del nostre diari. Aquesta excursió va ser molt interessant, perquè vàrem aprendre com es fa un diari i que no és fàcil fer-ho El recorregut va ser molt interessant però la sala que ens va cridar més l'atenció va ser la de les màquines. A més, en Claudio va ser molt simpàtic i ens va explicar tot molt bé. Vàrem estar impressionats amb les bobines: el seu pes, la seva mida Però una cosa que ens hagués agradat, era que ens presentessin a algú que fos redactor, però bé, ho entenem, perquè en aquesta hora no hi havia ningú. Ens va fer molta il·lusió sortir a una Més tard vàrem fer una activitat d’arqueòlegs publicació del Diari de Mallorca, en aquella i trobàrem escultures de ceràmica, figures de notícia explicaven coses sobre el nostre diari. ferro, monedes, ossos, etc. Finalment mos férem una foto amb Noemi i vàrem tornar cap La veritat és que a molts de la classe, ens a l’escola aproximadament a les 1 3:40. Si agradaria ser periodistes des d’aquella voleu veure un reportatge fotogràfic de l’activitat podeu visitar el bloc del nostre cicle: divertida excursió. tercerciclemolinar.blogspot.com

Dia 20 de novembre anàrem d’excursió al Museu de Mallorca. Vàrem sortir de l’escola a les 1 0:00 del matí i vàrem agafar el bus a les 1 0:1 0. Quan arribàrem a la Plaça de les Tortugues, caminàrem des de la parada fins al museu. Després una arqueòloga que es nomia Noemi ens va explicar a tots què feien al museu. Més tard, vàrem anar a berenar a un lloc molt gran on hi havia unes caixes d’arena per nosaltres fer una activitat. Ens explicà que no totes les coses que troben els arqueòlegs vénen en perfecte estat sinó que també poden arribar rompudes, a trossets. A la sala de la prehistòria hi havia uns soldats de ferro i estàtues petites. Ho feien tot a mà i les polseres i els collars els feien de ferro i amb motlle. Quan vàrem anar a la sala romana hi havia moltes coses que en la prehistòria no hi havia. Els romans feien figures amb metalls i mosàics per decorar els trispols. Hi havia pedres amb llenguatge llatí. Anàrem a la sala de l’edat moderna i tots vérem atuells de ceràmica que eren molt brillants i que hi tenia dibuixos com per exemple un dragó.

Carrer Viver, 4b. 1 r dreta (El Molinar) Telf. 871 943579 / 63701 9345

Pàgina 9

Notícies Internacionals
han pogut avançar. Tot el món pot fer qualque cosa per ajudar al medi ambient,
plàstic, però també embruta el petroli, per això es podrien posar uns motors de vaixells més econòmics. Jo crec que si tothom fa un poquet pel medi ambient, prest els mars ja no estaran tan bruts. A més, a nosaltres ens afecta molt, ja que molts d’informes realitzats per organitzacions ecologistes, diuen que el mar mediterrani és el més brut de tot el món. Sobretot en hidrocarburs i petroli. Però la majoria del fems segueix sent plàstic. També afecta molt als animals, ja que entre el 6% i el 12% d’espècies marines viuen en el nostre mar.

Massa fems a la mar
Salvem el medi ambient
Zoe Saint-Ives 6èA

Tots els anys, es produeixen 240 milions de tones de plàstic per tot el món. Tan sols a Europa es produeixen 60 milions de tones. Però 60,4 milions de tones del plàstic acaben a l’oceà. El 1 5% d’aquelles 60,4 milions de tones, sura a la superfície del mar. 70% cau al fons del mar. I uns altres 1 5% acaben a les platges. Molt d'aquest fems prové de les persones que deixen els seus fems a les com per exemple separar el fems, no utilitzar platges, però la majoria prové dels vaixells i tantes bosses de plàstic i sobretot recollir els creuers. A més a més, legalment està fems que hi ha a la platja. permès que els vaixells i els creuers des d'una certa distància de la costa poden llençar fems al mar. Em pareix molt malament veure que les Molts d’animals que veuen el plàstic i es persones no respecten el medi ambient dels pensen que és menjar, se’ l mengen i animals. A més a més, és increïble que molt moren, ja que el plàstic conté substàncies plàstic que es consumeix en Europa acabi en tòxiques. Fins i tot hi han hagut animals, com el mar.Jo crec que s’hauria de prohibir que per exemple ocells, que s’han mort perquè es llenci fems a la mar, tant els vaixells com han menjat tant de plàstic que tenien les persones, i el qui ho faci hauria de rebre Salvem l’estómac ple de plàstic o tortugues o dofins una multa de uns quants de mils d’euros. La que s’han quedat enganxat en el plàstic i no majoria del fems que acaba en el mar és

el

medi

ambient!!!!!!!

Pasteres a la mar
Els immigrants vénen a Espanya
Bruce, Alvaro, Laura 6éB 1 5/11 /201 3

que sobrevisquin tots, en les pasteres hi ha Els immigrants són persones que vénen fins i tot dones embaraçades. d’altres països fins i tot d’altres continents. Utilitzen pasteres per arribar a Espanya o altres llocs. Una pastera és una embarcació Nosaltres pensam que hauria d’ haver més que utilitzen els immigrants per navegar, està ajudes per ells i que les persones haurien de feta principalment de material neumàtic. A ser més solidàries per que puguin comprar una pastera s’hi fiquen fins a 43 immigrants aliment o medicines per poder sobreviure.Té encara que la pastera no pot soportar tant de molt de mèrit que venguin aquí per pes. En un any varen venir 1 .000.000 aconseguir doblers per enviar a les seves d’immigrants. Fan un trajecte famílies per que puguin tenir recursos. d’aproximadament 732 Km. Vénen a Espanya o a altres llocs perquè no tenen doblers per pagar les seves medicines i per comprar menjar. Els immigrants han de jugar-se la vida per creuar l’oceà per arribar aquí. Tots arriben congelats de fred amb hipotèrmia (la temperatura del cos descendeix bruscament). Quan arriben els han de tapar el policies i els metges amb flaçades molt calentes. És quasi imposible

Entrevista a l’apotecari Ramon Colom
Pau 6é A 9/1 0/201 3 Ens xerra de la protecció solar

Pàgina 10

Entrevista a en Marcel Pich Esteve
Al camp del carrer de Llucmajor obriran una autovia.
Pau i Zoe 6é A (9/1 0/201 3)

Entrevistes
devora l'edifici dels enginyers; al carrer Cuba, al carrer Ciutat de la Plata. També millor l'enllaç amb el camí Fondo, al Coll d'en Rabassa.
Per quins motius creus que ho fan per aquí?

Ramon Colom, nascut a Palma l’any 1 964. Ell va realitzar els seus estudis preuniversitaris al col·legi San Francesc de Palma i després va anar a Barcelona per realitzar la seva llicenciatura en farmàcia. Més tard es va diplomar també en òptica. Fins a arribar a la seva feina després de tant esforç. I avui en Ramon ens parlarà de la importància de protegir-se del sol.
Quins beneficis i quins perjudicis té exposar-se al sol?

El dilluns, dia 8 de juliol, han començat les obres de connexió de l’autopista de Llevant Ma-1 9 amb el Molinar i el Camí Fondo. Les obres duraran 1 8 mesos i costaran mes de gener d’enguany i tenen un cost previst de 20.299.331 ,1 0 euros. L’enllaç preveu millorar la connexió i la mobilitat dels barris de la zona. Però, molta gent no hi està d’acord perquè es uns dels pocs camps rurals d’Es Molinar, el dimecres dia 1 0 de juliol, membres del GOB i l’AJM s’han reunit amb el conseller insular de carreteres, Mauricio Rovira, però el conseller no va acceptar la petició d’aturar les obres i estudiar alternatives. Es a dir, finalment, les obres es realitzaran i acabaran l’any 201 5. Aquestes obres van ser adjudicades a la UTE FCC Construcción, SA i Amer e Hijos, SA. Aquí teniu l’entrevista a en Marcel Pich Esteve Nascut a Barcelona el 1 986 Viu al Molinar de tota la vida. És realitzador en audiovisuals i ha fet feina als mitjans de comunicació:

- Millor els accessos al barri és una reivindicació històrica. El que no ho és, és destruir el nostre paisatge rural, saturar Es Molinar de vehicles i afavorir la construcció. Com he dit, el Molinar està en el punt de mira d'especuladors. Amb aquesta carreterera, es perjudicarà l'explotació agrícola i ramadera. Es deixarà morir el sector primari a la zona i, quan siguin quatre descampats sense sembrar, tendran l'excusa perfecta per requalificar i construir. Apart, també deuen necessitar una entrada més gran al barri per si arriben a ampliar el port, un altre projecte fora de lloc. - Hi ha interessos, evidentment. Actualment els propietaris dels terrenys rurals del Molinar són majoritàriament constructores que els van adquirir fa dècades, tot esperant-ne una requalificació. Després, els dos grans partits polítics tenen els seus interessos i vincles amb aquests especuladors. Hem vist centenars d'ocasions on polítics anaven de la mà amb constructors per treure'n rèdit ecònomic. Fins i tot, hem viscut casos de corrupció.
Hi ha darrera? motius econòmics

- El sol és una font de vida i tots sabem que et pots cremar, però molts no sabem que el sol ens pot fer un càncer de pell, sobretot als que tenen gran quantitat de lunars, a part, cap protector solar ens ofereix una protecció 1 00% absoluta. Ens ajuda molt a tenir un aspecte saludable. i components hidratants.

Seguireu lluitant per què la gent es Hola Marcel, pots explicar per a on fan la conscienciï del que esta passant i creus que es pot aturar l’ obra d'accés a sortida a l'autopista? - Les obres d'accés a l'autopista de Llevant l'autopista?

Quins materials té la crema solar per Quin és el perill de fer-ho on han decidit i protegir-nos de les cremades? que creus tú que els ha mogut a fer-ho - Factor de protecció, substàncies químiques per aquí? Quines hores són les més indicades per anar a la platja?

s'estan executant a l'àrea rural del Molinar, a una zona d'usos agrícoles i ramaders. Concretament, el vial s'està construint devora la finca de son Pi, paral·lel al Torrent Gros.

Són sense cap dubte quan el sol encara no esta molt amunt, es a dir, abans de les 1 2:00 i després de les 6:00. En general, han de reaplicar la crema després d'haver passat 80 minuts a l'aigua i cada 2 hores fora de l'aigua.
Quin temps s’ha de posar abans?

- Mitja hora abans d'anar a la platja però les ulleres de sol i els para-sols, són útils per prevenir la lesió dels ulls i la pell.
Cap protector solar ens ofereix una protecció 100% absoluta. La roba que bloqueja o tamisa els raigs solars nocius, juntament amb els barrets d'ala ampla, les ulleres de sol i els para-sols, són útils per prevenir la lesió dels ulls i la pell. Normalment, la probabilitat de desenvolupar un càncer de pell és major en persones que presenten gran quantitat de lunars. En general, han reaplicar la crema després d'haver passat 80 minuts a l'aigua o cada 2 hores fora de l'aigua.

- El principal perill és l'especulació. Es Molinar és una barriada amb una pressió urbanística bastant gran i sota la mirada de promotors immobiliaris. L'àrea rural no disposa d'una protecció concreta i està catalogada com a Àrea d'Harmonització. Això vol dir que, en possibles creixements de la ciutat, aquesta seria una de les zones estratègiques per requalificar com a urbanitzable. De fet, aquest procés ja començà amb urbanitzacions com la Gruta, la Petrolera, Son Parera i Son Bordoi. Aquesta darrera encara no urbanitzada, per sort. Com ja és sabut en aquesta terra, allà on passa una carreterera, hi afloren edificis devora.

- Evidentment. Tot i que és molt difícil ja que el projecte està iniciat i la gent no ha estat degudament informada. Ara la plataforma lluita per a què, almenys, es protegeixi definitivament la resta d'àrea rural del Molinar. I no només això, sinó la seva rehabilitació i potenciació. Pensam que té un valor incalculable. I no només paisatgístic sinó que també a nivell turístic, pedagògic, etnològic,... Tots els moliners i molineres hauríem de ser conscients del perill que corre i vetllar per a conservar-ho.

L'objectiu del govern en fer aquesta autopista és tenir millors accessos al barri, però nosaltres pensam que no és necessari ja que en tenim dos, una pel Coll d’en Rabassa i l’altre per Palma. Hi hauria altres alternatives menys impactants com: sortida a l’autopista al carrer de Cuba o Ciutat de la Plata, rotonda d’entrada al Palau de Congressos, i Quines alternatives hi ha per fer l'accés a tendríem una millor connexió amb el camí fondo al Coll d’en Rabassa. La gent que està l'autopista? - La principal alternativa és un bon transport a favor diu que li pareix bé, perquè així no públic. Apostar per un model pensat per a la haurà trànsit al barri. Malgrat tot, el projecte actual no garanteix posar fi a la gran gent del barri i no únicament pels turistes. Apart, pensam que hi ha microactuacions quantitat de vehicles que hi transiten, sinó molt menys impactants i costoses per al què, fins i tot, podria tenir l’efecte contrari i vehicle privat. N'hi ha vàries: una rotonda incrementar el nombre de cotxes i de davant el Palau de Congressos, una sortida congestions.

TREBALL COOPERATIU als projectes de medi de 2nB

Pàgina 11

Obra de teatre a 6è
Aida, Pepe, Lourdes, Jose Javier 6è
A castellà feim obres de teatre basades en la prehistòria, l’edat antiga, l’edat mitjana i l’edat moderna

Treballs a les aules
net. I repassam les faltes d’ortografia i de puntuació.
Aquest treball ens ha agradat molt, és molt divertit. A més, ens ajuda a fer una millor pronunciació, aprenem actuar millor, treballam la gramàtica, vocabulari i com és del nostre tema de medi, ho repassem d’una manera que ens agrada molt. És la primera vegada que feim això, però ens ha sortit molt bé. Com a nosaltres ens ha agradat molt, esperam tonar-ho a fer més vegades.

Els nins de 6èA feim un teatre a la classe de castellà sobre l’edat mitjana i l’edat moderna. Vàrem començar el 1 4 d’octubre del 201 3 i va acabar l’11 de novembre del 201 3. Aquesta obra de teatre ens la inventarem nosaltres. Ho feim per a millorar la pronunciació, escriure bé, repassar medi, aprendre a actuar A continuació explicarem com ho hem fet: El que hem de fer és un llistat o un esquema del què volem fer, després hem de fer un
A la classe de segon B aquest primer trimestre treballam els “ANIMALS MARINS”.

SIMULACIÓ D´HISTÒRIA
Sabina, Ainhoa i Erika 6è A

Com ho feim?

Per donar resposta a les qüestions que els alumnes plantegen es treballa en petit grup de forma cooperativa i ells mateixos cerquen la informació als llibres i al material de consulta que hi ha a la classe o que han duit resum en cinc o sis línies de la història que de ca seva. volem escriure, com han de ser les escenes i repartim els papers (personatges i Una de les activitats que han fet és una narradors). Pensam el títol i escrivim el guió descripció d'un animal marí, que han a partir del resum que hem fet per ampliar elaborat a partir dels llibres de la biblioteca més detalls. Escrivim el guió a un esborrany. de l'escola. Quan han acabat l'han explicat a A una fulla a part, escrivim les dades de cada la resta de nins i nines, així tots saben una personatge: nom, característiques físiques, mica més dels diferents animals marins i comportament, forma de parlar posam les comparteixen les seves descobertes. informacions necessàries per situar l'acció: on, quan, que passa això és l’encapçalat. (Ej. Parc/ parella parlant en un banc). Descrivim el que passa a cada escena incloent els diàlegs dels personatges que inventam. Part de la història es por explicar, sense que hi hagi diàlegs, es poden fer escrivint una ''veu en off'' o narrador. Ho revisam tot, afegim o suprimim el que creiem oportú. També hem de llegir en veu alta el guió i després donar-lo a un company per veure que li sembla. Després el passam a

Els nins i nines de 6èA i 6èB han simulat una història del passat, on han après mes coses sobre la prehistòria i han estat fent una activitat que t’explica com era abans. Els monitors nos ha explicat aquestes etapes. Els nins i nines de les dues classes es varen separar en tres grups: vells, joves i adults. S’imaginaren anant al passat i es van organitzar en un poblat. En aquest joc, ens havíem d’imaginar pescar els peixos i cultivar els aliments. Aquesta activitat va consistir en comprendre el difícil que era abans tenir un poble en bones condicions sense que algú et conquistés.

Una activitat d’història a l’escola Ceip Es molinar.

M’ha semblat molt bé aquesta activitat, els nins i nines poden aprendre més la història dels nostres avantpassats mentre es diverteixen i emprant més la imaginació sobre com era aquella època.

ELS TALLERS DE PLÀSTICA A PRIMER CICLE

A primer cicle tenim una novetat aquest curs. Treballam l´àrea de l´Educació Artística ( a PlÀstica) de manera intergrupal, això vol dir que juntam els/les aleumnes de 1 rA, 1 rB, 2nA i 2nB per formar cin tallers. Aquí ens conten el que fan.

Pàgina 12

Psicomotricitat a l'Educació Infantil
Un...dos... treessss... xuuuussssss !!!!

Educació

La psicomotricitat a la nostra escola es fonamenta amb la pràctica psicomotriu de Bernard Acouturier. Té com a objectiu el desenvolupament psíquic dels nens a través del cos. La primera tasca de la psicomotricista és la preparació de la sala i els materials on s'ha d'estructurar l'espai.

J oc se n sori om otor

J oc si m bòl i c En aquest moment som pirates, mamàs, metges, papàs, jugadors de futbol... Jugam a ser allò que volem!!

Sempre començam enderrocant la gran torre de coixins. Correm cap a ella molt ràpid i la destruim junts!! A partir d'aquest moment, comença el La sessió ha d'estar estructurada de tal moviment! manera que afavoreixi que l'infant pugui seguir un itinerari educatiu de maduració En aquest moment es veu el procés de cada adequat (maduració motriu, afectiva i infant... Alguns s'estimen jugar de manera cognitiva). Cada un dels moments de la més relaxada amb els coixins i amb el sessió ha de tenir una durada, no pot ser material tou... Re p re se n ta ci ó il·limitat per tal que l'alumne es vagi situant progressivament en el temps. Al final de la sessió hem de ser capaços d'explicar què hem fet... a què hem jugat Els diferents moments que es donen dins avui? Aquest és el moment de la una sessió de psicomotricitat s'haurien representació, i ho podem fer de manera d’estructurar sempre de la mateixa manera. oral, representant el nostre joc amb un Els més representatius són: dibuix, amb unes fustes... És el moment en què l'infant es fa conscient d'allò que ha fet Ri tu a l d ' e n tra d a ... Mentre que d'altres es llancen a un joc durant la sessió, i per això també ens serveix més explosiu, d'equilibri i de força... per a resoldre els possibles conflictes que Fem una petita assemblea i ens preparam hagin sorgit. per començar a jugar. Ens treim les sabates i ens canviam els calcetins... Alguns anam Ri tu a l d e sorti d a més ràpid que altres... però tots al final tenim els calcetins llestos!! Per poder sortir ens hem de tornar a posar les sabates i procuram fer-ho tot sols! Ens acomiadam de la psicomotricista i tornam a la nostra classe... Fins la propera setmana!!

1 6 AÑOS AL SERVICIO DEL CLIENTE CARRER DE LLUCMAJOR, 98. TEL.: 971 491 41 4

CARPINTERÍA DE ALUMINIO ALUMINIO AND VIDRIOS

Pàgina 13

Activitats extraescolars

Activitats extraescolars a l’escola CEIP Es Molinar.
Els nins i nines del CEIP Es Molinar fan activitats extraescolars a l’horabaixa
Ainhoa, Sabina i Érika 6è A 09/1 0/1 3

Hem fet algunes preguntes als monitors de les activitats extraescolars: Vos agrada fer aquest esport? Perquè? Què sentiu en fer aquest esport? Us divertiu? Us agradaria fer algun altre esport? Perquè?

Voleibol: Aquesta monitora nom Antònia Maria Frància Crespí, li agrada fer voleibol perquè de petita ha practicat aquest esport, ella creu que se sent realitzada perquè les coses li surten molt bé i quan et surten estàs contenta perquè t’han sortit molt millor que el primer dia. Li agrada molt el voleibol perquè ensenya als nins a fer aquesta activitat bé i els hi agrada molt estar amb ells, també diu que el seu segon esport que li agrada més és el pàdel. Ball: Aquesta mestra nom Laura Jimenez Alemany. Li agrada ensenyar als nins petits a ballar i a divertir-se. Sent que pot ensenyar als nins/es els valors a traves del ball. Li encantaria fer altres coses com bàsquet.Una altra mestra

de ball és n’Andrea Oliver Alomar, ella és molt activa, se sent feliç i es troba bé i contenta. També li agradaria fer patinatge i ensenyar tot el que sap.
Ens sembla molt bé, ja que l’esport millora la salut i et diverteixes fent l’esport que vulguis. Ens ha agradat molt fer aquesta notícia perquè saps que moltes persones fan esport, sents molta alegria i estam contentes de què hi hagi persones que cuidin la nostra salut. Estem segurs que la gent es posa en bona forma fent qualque esport o activitat.

Hotel Transilvania
Jose Miguel i Sergi 6è A

Crítica de cinema

Hotel TRANSYLVANIA és una pel·lícula, amb acció i comèdia. Una de les pel·lícules mes vista de la temporada, i més criticada. Aquí teniu les veus dels personatges més importants doblades a castellà. Veu del Personatge Santiago Segura → (Dràcula) Dani Martínez → Jonathan (humà) Clara Lago → Mavis → (filla del Dràcula) Mario Vaquerizo →(Frankenstein ) Alaska →Eunice (home llop) Luis villanueva → Wayne (home invisible) Pérez Mónica → Wanda (dona llop) Lola Oria →(Gremlin padrina) Resum: Des del seu naixement, Mavis viu en una casa que es va cremar i la mare va morir en un incendi. El pare va pensar que vivien al luxós hotel Transylvania, que va ser creat per protegir els monstres de l'amenaça dels éssers humans. Quan Mavis està a punt de complir la majoria d'edat (11 8 anys), el seu pare, el comte Dràcula, li prepara una festa a la qual acudeixen els millors amics de la família: del Frankenstein a l'Home Invisible o la Mòmia, però també assisteix a la celebració un home que s'enamora de Mavis.

Cafetería, churrería, bar de tapes... Davant l'escola del Molinar Tel.: 971 91 7001

ES BON BROU

Pàgina 14

Esports locals

categories pel Novembre. El C.B Molinar es l’equip de bàsquet que juga al pavelló municipal de l’Ajuntament de Palma. Alguns equips no han començat molt bé però estam Ramon, Jose.C i Marc N. segurs de que milloraran. Per nosaltres està 21 /11 /201 3 be tenir un pavelló de bàsquet i un equip a l’escola així els nins podem jugar a bàsquet i Al C.B Molinar ja ha començat la no tot el temps jugar al futbol, també està bé lliga de bàsquet. tenir el pavelló dins l’escola així quan plou Ja ha començat la lliga de bàsquet al Molinar, podem fer educació física al pavelló. va començar el mes de Octubre i algunes Esperam que el C.B Molinar obtengui bons

Comença la lliga de bàsquet al Molinar

resultats per aquesta temporada 201 3-1 4. Al C.B del Molinar hi ha 11 equips que són: Escoleta, premini mixto, mini masculí B, mini masculí A i mini femení, Infantil masculí i femení, cadete masculí, júnior femení,empreses, segon d’autonòmica femení i primer d’autonòmica masculí.

Telf. 971 2401 21 Fax. 971 246 540 Carrer Llucmajor, 63 - 65 Palma de Mallorca - El Molinar

Esports nacional i internacional

Nadal torna a ser el millor jugador del Món
Jorge,Laura C,Alexis 21 /11 /1 3

Rafael Nadal Parera, va néixer el 3 de juny de 1 986 (Manacor,Mallorca). És un jugador,de tenis professional mallorquí que ara té 27 anys. El seu entrenador es nom Toni Nadal. El 2002 començà de la millor manera possible, participà al primer torneig International Series el mes d'abril a Palma de Mallorca i guanyà el seu primer partit amb 1 5

anys. Durant aquest segon any com 2009 i des del juny de 201 0 fins al juliol de professional també disputà 9 torneigs future 2011 . de l'ATP. Va guanyar el Torneig de Roland Garrós (Paris) a l’any 2005. A l’any 2009 va guanyar Nadal ha aconseguit el que volia ser l’ Open d’Austràlia. Va guanyar l’ US Open a : el millor jugador del Món. l’any 201 3. Va guanyar contra Novak Djokovic per recuperar el nombre 1 del Té una germana petita anomenada María rànquing mundial. Isabel. Nadal segueix vivint amb els seus pares i la seva germana petita a Manacor. El setembre de 2008 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries dels Esports per la seva contribució al món de l'esport i pels mèrits aconseguits durant l'any 2008, i el mateix any a obtingut també el premi Marca llegenda Ha estat el número1 al rànquing de L’ATP des de l’agosts de 2008 fins al juliol de El partit es va jugar l’11 /1 0/201 3. Va començar a les deu de la nit. Espanya està classificada pel mundial de Brasil 201 4 al guanyar per 2-1 a Bielorrussia i encapçalar el grup I i amb tres punts d’avantatge sobre França a falta d’una sola jornada per la final. Al minut 60 en Xavi Hernández va ficar un golàs i després va marcar en Negredo al minut 77. Finalment al minut 88 en Kornilenko jugador del Bielorrusia va escurçar distàncies. La selecció espanyola està molt a prop de confirmar la seva presència al Mundial del Brasil que es celebrarà el 201 4. Xavi i Negredo, tots dos a la segona meitat, van anotar els dos gols de la Roja, mentre que Kornilenko va escurçar distància poc abans del final. A La Roja li val amb un empat el proper dimarts davant Geòrgia a Albacete per tancar la passada al seu desè Mundial consecutiu. El partit va ser molt interessant, perquè tots varen ficar un gol a la segona part. La selecció espanyola va jugar molt bé, tot i que li va faltar profunditat en el joc i posar més ganes per poder endur-se la victòria sense haver de sofrir fins al final del partit.
Espanya va guanyar per 2-1 a Bielorrusia.

La selecció juga a l’Iberostar Estadi
Jose M., Raquel, Halim 6è B 11 /11 /1 3

Pàgina 15

Esports nacional i internacional

guanyant el Barcelona, gràcies als gols de en l’últim minut en Cristiano va fer un esprint Neymar (1 9 min) i Alexis (78 min). De part i li va fer un passada a Jesé que no va El clàssic: del Madrid va ficar Jesé en l’últim minut (min perdonar. El partit va finalitzar 2-1 . 90) del partit. Els jugadors blaugranes es Barça vs Madrid varen imposar a un molt bon Madrid que va Partit de lliga, jugar molt bé. Després, quan el Barça va juguen el Barça i el Madrid. Nico i Jonatan 6èA ficar el primer gol al Madrid, l’equip visitant 1 6/1 0/201 3 va afluixar. El partit era avorrit, però en una jugada que va fer en Neymar va suposar l‘1 0 per part del Barça, el gol va ser sort perquè No ens va agradar ni a nosaltres, ni a l’afició la pilota anava a fora però va rebotar a madridista i blaugrana els dos penals que va Varane i es va ficar. Després, el Barça va haver, és a dir, si l’àrbitre hagués estat atent, tenir més claredat a l’hora de jugar, fins que el clàssic hagués acabat en taules ja que en una jugada, l'àrbitre no va pitar un penal vàrem quedar 2-1 i amb els dos penals a claríssim al Madrid que li varen fer a favor dels madridistes i un penal per a l’afició Cristiano Ronaldo, va ser en Mascherano blaugrana, esperam que no es torni a repetir. que li va fer una empenta i el va tirar al terra. Per un altre costat, el partit va ser Després, n’Alexis va sentenciar el partit amb interessant, perquè tots dos equips varen un gol bonic. També va fer un altre penal el jugar molt bé, també va ser divertit perquè Barça, en Cristiano li va fer una passada a varen haver moltes ocasions i bastants gols. Dia 26 d’octubre de 201 3 s’enfrontaven el Kedhira que va rematar i li va donar a en Barça i el Madrid. El partit va quedar 2-1 Adriano a la mà, però l’arbitre no va pitar res,

Mestre del mes

Alumne del mes

Va arribar a aquesta escola l’any passat com a professora de castellà i d’educació física. Na Magdalena va néixer el 27 d’octubre del 1 984 a Felanitx. A l’ universitat va estudiar mestre d’ educació física, ha anat ha 3 escoles: Ceip Es Cremat (Vil·lafranca), Ceip Es Blai Bonet (de Santanyí) i Ceip Es Molinar. Ella és la professora d’aquest primer trimestre. Gràcies a què és molt simpàtica i treballa molt, ha aconseguit ser la professora del mes i guanyar-se el suport dels seus alumnes. Ella, és una de les mestres d’educació física del centre que també fa suport a 2n i és molt bona. Als nins els hi agrada que faci molts d’exercicis divertits. Na Magdalena ha guanyat amb 66 vots, una xifra molt bona.
Nosaltres creim que és una professora excel·lent i unes d’aquestes raons són perquè ella, amb els nins, té molta paciència i carisma. I, a més a més, li agrada veure als nins com creixen amb l’educació que els hi ha donat ella. Tan sols va arribar l’any passat i ja l’estima quasi tota l’escola. No només és amiga del nins, també es duu molt bé amb els professors, ja que l’han votada. Esperam que surti una altra vegada com a professora del mes, segur que si. Quasi tothom ho desitja.

Na Magdalena és la professora del mes

Nico i Jonatan 6èA 1 6/1 0/201 3

Aida, Lourdes, Pepe i José Javier. 6A Va arribar a l’escola als 3 anys. Li agrada aquesta escola perquè ha estat molts d’anys aquí. Sempre treu bones notes i l’assignatura que més li agrada són matemàtiques i és la que li va millor. Li agraden els professors perquè són molt bons, amables i simpàtics. Ell ajuda als seus companys sempre que pot. Li agrada estudiar i fer els deures perquè així pot aprendre molt més del que sap. Ell ve del Molinar, li agrada jugar a tot, les seves aficions són: fer màgia, en el seu temps lliure pinta i aprèn nous trucs.
Nosaltres pensam que n’Àlvaro és un bon nin i per això l’han triat alumne del mes, perquè és un alumne excel·lent que sempre ajuda als companys, és amable, simpàtic. És un bon amic nostre i sempre ens fa riure. És molt divertit i ens ho passam bé amb ell.

N’Àlvaro l´alumne del mes

Pàgina 16

BON NADAL !!

MERRY CHRISTMAS!!

FELIZ NAVIDAD!!