Está en la página 1de 4

A hipertr

1.1 Mit nevezznk hipertrnek?


Az emberek gyakran teljesen eltr dolgokat rtenek hipertr alatt, szksges pontostanunk ezt a kifejezst. A leggyakrabban hasznlt jelentsek tartalmai szoksosan a kvetkezk. Hromnl magasabb trdimenzik bevezetsvel nyert, alapjaiban euklideszi tr jellse. Ez egy tisztn geometriai szemllet modell, melyek tulajdonsgai matematikai analgikkal jl s szemlletesen feltrkpezhetk. Ebben az rsban tbbdimenzis euklideszi tr megjellssel fogunk hivatkozni r. Ebben az id nem jtszik szerepet. Egy n-dimenzis univerzum azon potencilis dimenzii, melyek nincsenek anyaggal, illetve tridvel kitltve, de amelyben a tridvel s anyaggal rendelkez Univerzumok egymstl elszigetelve ltezhetnek. Ezt nevezzk multiuniverzumnak. Fizikai hasznlatban a Minkowski trhez hasonl, klnbz tr s id dimenzikbl felpl univerzum, melyben a trid dinamikus viselkeds. Itt a magasabb dimenzis hatsokat a tr s az id szerkezetnek loklis vltozsa okozza. A komplex tr-id dimenzik bonyolult szerkezet hiperteret hozhatnak ltre, melyekre az euklideszi vagy a Lorentz geometria sem rvnyes mindig. A tovbbiakban ezt nevezzk tridnek.

A tovbbiakban a ngynl tbb trid dimenzis multi-univerzumot nevezzk hipertrnek.

1.2 Milyen hipertri effektusok ltezhetnek


Termszetesen szmtalan formja s megjelense lehetsges azoknak a folyamatoknak, ahol felttelezheten az univerzum hipertri jellege nyilvnulhat meg. Ezek a jelensgek ltalban semmilyen ms mdon nem magyarzhatak. Ilyen hipertri effektusok lehetnek pldul kiemelve: Teleportci. Ez a jelensg csak egy multi-univerzumban vagy egy tbbdimenzis euklideszi trben lphet fel. Idcsszs. Az id jelents mrtkben mskpp telik egy adott trbeli helyen, mint a referencia ponton.

Gravitcis vagy elektromgneses anomlik. A trid szerkezete extrm hatssal van a klcsnhatsokra.

1.3 Hipertri effektusok megfigyelsei


Kzvetlenl megismtelhet mdon megtapasztalhat hipertri jelensgrl nem tudunk. Nincs hitelesnek s bizonytottnak tekinthet megfigyels vagy ksrlet, ami altmasztan a hipertr ltezsre vonatkoz elmleteket. Vannak viszont olyan tapasztalatok, melyek ha egyenknt nem is, kzs vonsaik alapjn viszont mr felkelthetik figyelmnket 1. Paranormlis jelensgek. Idetartoznak az egyedi parajelensgek, a klasszikus trtnelmi megfigyelsek s a spiritiszta szenszokon megtapasztalt hipertri jelensgek is. Ezek az ltudomnyos elkpzelsek miatt nem kpezik komolyabb tanulmny trgyt, sszehasonlt vizsglatok vgzsre azonban alkalmasak. 2. Gmbvillmokrl feljegyzett furcsasgok. Ezeket az adatokat ltalban kiveszik a gmbvillm megfigyelt tulajdonsgai kzl, mivel ellentmondanak mai fizikai ismereteinknek, de rdemes sszevetni a paranormlis beszmolkban elfordul jelensgekkel. Amatr ksrletek vgzse sorn tapasztalt furcsa jelensgek. A szabadalmi lersok megismtelhetetlensge s titokzatossga miatt lehetetlen tisztessgesen utna mrni ezeknek az lltsoknak. Fizikai ksrletek sorn tapasztalt anomlik, melyekre nincs elfogadhat magyarzat. Valjban nem ismerjk mg a trid szerkezett olyan mlysgben, mely kielgt lehetne a krds megvlaszolsra. A fizika is ismer olyan tnyeket, melyek ppgy cfolhatjk, de meg is ersthetik a hipertri jelensgeket.

3.

4.

Elszr a vilgon J. C. F. Zllner vgzett ksrleteket tbbdimenzis jelensgek tanulmnyozsra. Noha igyekezett kell krltekintssel eljrni, s a ksrletek is jl sikerltek, mdiuma szlhmossg gyanjba keveredett, s ez rnykot vetett Zllner munkssgra. A ksrletek sorn szmos jelensget tapasztaltak, melyet csak ngy trdimenzival lehet magyarzni.

Magyarorszgon Chengery Papp Elemr vgzett plda rtk kutatsokat a harmincas vek elejn. Teleportci, telekinzis, gravitcis anomlik, klnbz fny, h s szokatlan elektromos jelensgek szmtalan esetben fordultak el spiritiszta ksrleteik sorn. A szenszokat kivlan ellenrztt krlmnyek kztt folytattk le. Knyvben hihetetlen mennyisg hipertri effektusrl szmol be, tbbek kztt pldul arrl, hogy a mdium testmagassga tbb alkalommal 10-15 centimterrel meghosszabbodott az lsek alatt. Hasonl megfigyelsek mshonnan is szp szmmal tallhatk erre a jelensgre.

1.4 Merre keressk a hipertri jelensgeket


Az els krds - amire nagyon-nagyon sokig semmilyen tlet s elkpzels nem volt -, hogyan tudnnk elidzni mestersgesen hipertri jelensgeket. Rdiamatrk sora barkcsolt elkpeszten vltozatos elektrotechnikai ramkrket, csak valamilyen ltaluk ismert homlyos cl rdekben s nha meglep eredmnyeket produkltak velk. Hamarosan megjelentek mr a szzad elejn, az els hihetetlennek ltsz legends szerkezetek, melyek a legelkpesztbb jelensgeket produkltk s a lersok szerint fittyet hnytak a legalapvetbb fizikai trvnyeknek is.

1.5 A klcsnhatsok idanomlit okoz hatsa


Gondolom sokak ltal ismert az a ksrlet, ami egyttal az ltalnos relativits-elmlet egyik f ksrleti igazolsa. Ebben a ksrletben nagyon pontos atomrkat helyeztek el egy plet alagsorban s az plet tetejnek magassgban. Az atomrk egy id mlva eltr idmennyisget mutattak, teht nem egyformn jrtak a vizsglt idtartam alatt. Ez az klnbsg az eltr gravitcis potencil miatt kvetkezett be, mivel eltr volt a gravitci ltal okozott trid grblet. Ez a trid grblet klnbsg okozta az eltrst az atomrk sajtidejben, ami egybknt minimlis volt. Ismeretesek az erfesztsek melyek a klcsnhatsok egyestst tztk ki clul. Ha ez az elmlet igaznak bizonyul, akkor egyetlen klcsnhats lesz a felels az sszes fizikai ertr ltrejttrt, ezrt elkpzelhet, hogy valamennyi klcsnhats meghatroz hatssal van a trid szerkezetre, mg ha eltrsek tallhatk is kzttk ennek megjelensben. Pldnk kapcsn elkpzelhet, hogy az elektromgneses tr a gravitcis trhez hasonlan befolysolja a trid szerkezett. Ez igen nehezen lehetne kimutathat, mivel egy ilyen mrs sorn a mrszerkezetre gyakorolt hats nagyobb lenne, mint az anomlia trid torzt hatsa. Mindazonltal a gravitcis trnl sokkal jobban kezelhet eszkzt kapnnk gy trid anomlik okozsra, hiszen sokkal kisebb trfogatban sokkal nagyobb eltrst tudnnk okozni, mint gravitcis ertrrel.

Egyes kutatk, mint pldul Harry I. Ringermacher mr jeleztk, hogy szksgess vlt az elektromgnesessg a rszecskk sajtidejre gyakorolt hatsnak vizsglata, mita az elektrodinamikai torzis tenzor megjelent az egyenletekben, az elmlet kimondja, hogy egy intenzv, kls elektrosztatikus potencil mrheten eltolja a tltssel rendelkez rszecskk sajtidejt, a gravitcis vrseltoldshoz analg mdon, a mgneses magrezonancia (NMR) alkalmazsa alkalmat ad ennek a krdsnek a tanulmnyozsra.