Está en la página 1de 3

SIMULAREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT 26 aprilie 2013 Proba E.

c) Disciplina ISTORIE
Filiera teoretic, profil umanist, toate specializrile; Filiera vocaional -profil artistic, toate specializrile; -profil sportiv, toate specializrile; -profil pedagogic, specializrile: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activiti extracolare, pedagog colar; - profil ordine si securitate public (licee ale M.A.I.), specializarea stiine sociale; - profil teologic, toate specializrile.

BAREM DE EVALUARE I NOTARE


Se puncteaz oricare alte modaliti de rezolvare corect a cerinelor. Nu se acord punctaje intermediare, altele dect cele precizate explicit prin barem. Nu se acord fraciuni de punct. Se acord 10 puncte din oficiu. Nota final se calculeaz prin mprirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.

SUBIECTUL I (30 de puncte) 1. 2 puncte pentru precizarea secolului la care se refer sursa A. 2. 2 puncte pentru numirea a oricrui spaiu istoric romnesc din sursa B. 3. Cte 3 puncte pentru menionarea oricror doi conductori precizai n sursa A, respectiv n sursa B. (3px2=6p) 4. 3 puncte pentru scrierea, pe foaia de examen, a literei A, corespunztoare sursei care susine c populaia transilvnean a participat la ntemeierea statului de la sud de Carpai 5. 7 puncte pentru scrierea, pe foaia de examen, a oricror dou informaii aflate n relaie cauz efect selectate din sursa B. 6. Cte 1 punct pentru menionarea oricror dou fapte istorice referitoare la autonomiile locale din spaiul romnesc ntre secolele al IX-lea-al XIV-lea, altele dect cele din sursele date (1px2=2p) Cte 2 puncte pentru prezentarea fiecrui fapt istoric menionat. (2px2=4p) 7. 4 puncte pentru menionarea oricrei caracteristici a unei instituii din spaiul romnesc n secolul al XVIII-lea. SUBIECTUL al II - lea (30 de puncte) 1. 2 puncte pentru numirea partidului politic la care se refer sursa dat. 2. 2 puncte pentru precizarea, pe baza sursei date, a unei informaii referitoare la <protestele maselor populare>..

3. Cte 3 puncte pentru menionarea a oricror doi lideri la care se refer sursa dat. (3px2=6p) 4. Cte 3 puncte pentru menionarea, din sursa dat, a oricror dou informaii referitoare la <deinuii politici>. (3px2=6p) 5. 4 puncte pentru formularea, pe baza sursei date, a oricrui punct de vedere referitor la perioadele <considerate de apogeu> ale stalinismului. Cte 3 puncte pentru selectarea, din sursa dat, a oricror dou informaii care susin punctul de vedere formulat. (3px2=6p) 6. 1 punct pentru pertinena argumentrii afirmaiei conform creia practicile politice democratice sunt caracteristice Europei n a doua jumtate a secolului al XX-lea.; 2 puncte pentru selectarea oricrui fapt istoric relevant care susine afirmaia dat; 1 punct pentru utilizarea conectorilor care exprim cauzalitatea (deoarece, pentru c etc.), respectiv a conectorilor care exprim concluzia (aadar, ca urmare etc.). SUBIECTUL al III - lea (30 de puncte) Informaia istoric 24 de puncte distribuite astfel: 2 puncte pentru precizarea unei caracteristici a proiectelor politice din spaiul romnesc n secolul al XVIII-lea Cte 3 puncte pentru menionarea oricror dou proiecte politice referitoare la statul romn modern, elaborate de romni n prima jumtate a secolului al XIX-lea; (3px2=6p) 2 puncte pentru menionarea unui proiect politic din a doua jumtate a secolului al XIX-lea, care a contribuit la formarea statului romn modern; 3 puncte pentru prezentarea coerent a faptului istoric menionat, prin evidenierea relaiei istorice de cauzalitate i utilizarea unui exemplu/ a unei caracteristici; 1 punct pentru utilizarea doar a unui exemplu/ a unei caracteristici referitoare la practica politic totalitar menionat; Cte 3 puncte pentru menionarea a oricror dou fapte istorice, din plan intern, care au contribuit la consolidarea statului romn modern, n a doua jumtate a secolului al XIX-lea. (3px2=6p) 1 punct pentru formularea oricrui punct de vedere referitor la evoluia statului romn modern la nceputul secolului al XX-lea ; 1 punct pentru pertinena argumentrii punctului de vedere formulat; 2 puncte pentru selectarea oricrui argument istoric relevant care susine punctul de vedere formulat; 1 punct pentru utilizarea conectorilor care exprim cauzalitatea (deoarece, pentru c etc.), respectiv, concluzia (aadar, ca urmare etc.). Ordonarea i exprimarea ideilor menionate 6 puncte distribuite astfel: 2 puncte pentru utilizarea limbajului istoric adecvat; 1 punct pentru utilizarea parial a limbajului istoric adecvat; 0 puncte pentru lipsa limbajului istoric; 1 punct pentru structurarea textului (introducere - cuprins - concluzii); 0 puncte pentru text nestructurat; 2 puncte pentru respectarea succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice;

1 punct pentru respectarea parial a succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice; 0 puncte pentru nerespectarea succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice; 1 punct pentru respectarea limitei de spaiu; 0 puncte pentru nerespectarea limitei de spaiu.

Total 90 puncte Din oficiu 10 puncte Total lucrare 100 puncte