Está en la página 1de 9

masala s barreja despcies

Peridic dinformaci, denncia i crtica social a Ciutat Vella

novembre ~ desembre 10

nm.56

inm obi lia ria

ho

a ler te

Ayuntamiento

acin calific re

Hotel

7. 50.000 9

to

a dic sin

recalificacin

2. 343. 4 9 7

588. 3 E 9 1

Apartamentos tursticos

Palau de la Msica

Flix Millet

Jos Mestre

Curso intensivo de pelotazo en Ciutat Vella

Hotel Santa Madrona...

Un hombre de confianza de Montilla y un hombre de negocios de UGT, claves en el pelotazo de Qualitat HS Una jornada de vaga a Ciutat Vella Turismo en la Barceloneta: beneficio o maleficio?

Entrevista amb Laia Manresa i Sergi Dies, autors de Morir de Dia pg. 11 pg. 2 Haca la integracin poltica de los musulmanes pg. 4 Vendre a la manta no s un delicte. Compar-hi no s dolent pg. 6 Crmenes de odio, impunidad y violencia. La herencia del golpe de estado en Honduras y la complicidad de Europa pg. 14 pg. 13 pg. 12

Sabem que calia continuar i ho hem fet

pg. 7

Barri
novembre - desembre 10

Les ltimes paraules de la sra. Gonzlez


Masala La sortida dItziar Gonzlez del Districte de Ciutat Vella va ser dall ms silenciosa. La regidora independent, defensora de la participaci ciutadana i que va intentar regirar els ciments de la plaa del Bonsuccs, finalment va sortir de lAjuntament per la porta del darrere. La seva incorporaci al PSC durant el seu mandat i el conseqent seguiment de la disciplina de partit no li van deixar gaires opcions per sortir fent una bona pataleta, com potser en tenia ganes i com shagus ben merescut la trepa dadministradors i poltics daquesta ciutat. Les paraules destima de lalcalde Jordi Hereu quan va deixar el crrec i els millors desitjos de tots els seus companys de govern perqu recupers el ms aviat possible la salut, eren regals per a les seves odes, cortines amb qu tapar tot el que hi havia darrera la seva dimissi. No va tenir oportunitat de dir-ho tot dins la casa gran, per ara, per fi, ha trobat lespai adient per a comenar a explicar tot el que sap. B, no se sap si ho est dient tot, o encara li queden amics all dins. Itziar Gonzlez sha presentat com a acusaci personal i est declarant a les sessions prvies del judici contra Heliodoro Lozano i Joaqun Qulez. Heliodoro Lozano, enginyer, era el cap dels serveis tcnics de Ciutat Vella quan va arribar Gonzlez i ella mateixa el va fer fora a un altre districte (perqu no es pot fer fora aix com aix un funcionari) en veure que les seves prctiques no eren del tot netes. Joaqun Qulez era lenginyer que actua-

Cuer vo Ingenuo

va des de fora, expert en trmits burocrtics gestionats per lAjuntament, i sencarregava de trobar els empresaris que entre tots dos robaven. Amb aquest cas de corrupci al Districte de Ciutat Vella es pot aprendre molt de com funcionen els negocis bruts dins els Ajuntaments. Lorganitzaci administrativa del Districte s ben petita, hi ha la Gerncia de Districte, amb la responsable, Merc Massa, que encara continua de lpoca dItziar Gonzlez, i tres

lorganigrama de lAjuntament es veuen clarament els fluxos de sortida i entrada de diners. Serveis Socials: sortides de diners, despeses, subvencions i ajuts... Llicncies i espai pblic (urbanisme): entrades de diners, ingressos, diners, bussiness, negoci.

rees tcniques: la Direcci de Serveis Generals, la Direcci de Serveis a les Persones de Districte i la Direcci de Serveis de Llicncies i Espai Pblic. En aquest organigrama es veuen clarament els fluxos de sortida i entrada de diners al Districte de Ciutat Vella. Serveis Socials: sortides de diners, despeses, subvencions i ajuts... Llicncies i espai pblic (urbanisme): entrades de diners, ingressos, diners, business, negoci. Qualsevol poltic llest o qualsevol tcnic ambicis triar rpidament el departament de les entrades per poder posar en marxa els seus negocis propis: el diner crida el diner. Aix, la trama corrupta que ara sest destapant als jutjats prov daquests serveis tcnics. Concretament, est composta pel cap de Llicncies i Inspeccions, Joan Carles Talens; el cap de Serveis Tcnics, Helio Lozano; i la cap de Serveis Jurdics, Elena Ariza. Persones claus que han daprovar i assessorar sobre els expedients administratius. Lesquema de funcionament daquesta trama corrupta era molt senzill. Joaqun Qulez, des del seu despatx denginyer al carrer Numncia, es presenta com el facilitador, expert en legislaci urbanstica i especialista en portar els trmits burocrtics que sexigeixen a qualsevol ve que vol muntar o t obert un negoci. Fent servir el discurs de ja sabem com funciona ladministraci, es proposa per fer dintermediari per una determinada quantitat de diners. En el moment que lempresari creu lenginyer i paga, la roda de la corrupci comena. El senyor Qulez arriba amb els expedients dels seus clients i, de manera amanyada, amb els seus cmplices dins ladministraci, apanyen els casos de la gent que ha pagat. I els diners a pachas.

Desprs hi ha les amistats i els interessos personals. Es dediquen a fomentar els negocis dels seus amics, com ara els apartaments turstics, i tamb a assetjar els negocis dels seus enemics, aquests que no volen pagar per aconseguir les llicncies. s tan senzill com deixar dormir al fons del calaix lexpedient daquells que no collaboren i estampar la signatura i el segell adequats per aquells que s que paguen. Animats per les declaracions de lItziar Gonzlez, que recordem va ser amenaada de mort junt amb altres dones del seu equip, estan sortint diferents veus denunciant les actuacions daquest equip mafis. Ara sentenen les queixes de lngel, propietari del bar Pasts, de qu ens vam fer ress en el seu moment. En menys dun any va acumular multes, sospitoses denncies de vens fantasmes, inspeccions sense sentit... Ell sabia segur que aix sortia de dins lAjuntament, per no podia entendre com sho feien. Ara per fi ja ho pot dir amb la boca ben gran. Els funcionaris encarregats de les llicncies al Districte de Ciutat Vella eren els mateixos que assetjaven els empresaris perqu aquests acabessin entrant a la roda de la corrupci. Estils mafiosos a Ciutat Vella, el centre de Barcelona que lalcalde Hereu vol convertir en un Districte Federal, per la seva particularitat, diu. Lltima proposta, que ha de ser aprovada encara pel ple de lAjuntament, s crear una entitat, lAgncia de Ciutat Vella, que tingui ms competncies que la resta de Districtes, amb ms pressupost i amb ms capacitat gestora, una mena dempresa pblica amb capacitat inversora. Ms entrades i sortides de diners, ms negoci, ms espais perqu la roda de la corrupci segueixi funcionant.

Urbanisme preventiu o prevenir-nos de lurbanisme?


Nous indigents i nmades enquistats al carrers de Barcelona (El Peridico 2/9/10) o Pla urgent a BCN per frenar la invasi despais pblics (El Peridico 3/9/10). En titulars com aquests, la crida a lalarmisme sobre una problemtica social de pobresa extrema sembla oblidar que lnica invasi real en aquestes dates s la de turistes deambulant per tota la ciutat, una ciutat cada cop ms enquistada dhotels i apartaments turstics, on podria haver-hi parcs i equipaments pblics gratuts. Barcelona reuneix el 50% dels 8000 sense sostre de Catalunya i el 13% dels de lEstat espanyol, per els seus governants i els seus periodistes encara es permeten presentar les vctimes com agressors, com un exrcit invasor, armat de qu? de draps bruts, deixalles i vides trencades? Aix s el que amenaa la convivncia en aquesta ciutat? Que sou bojos o ens tracteu de ximples? No sortiu del discurs de sempre, amenaant els sense sostre amb ms pressi policial i control social mitjanant lanomenat Urbanisme Preventiu. Molt valents, s senyor, anem a la guerra contra lexrcit dels miserables i desprs ens posarem medalles entre nosaltres. Aquest urbanisme, focalitzat inicialment a Ciutat Vella, obstaculitza i limita cada cop ms la possibilitat destar lliurement en els espais pblics on no sha pagar, espais que si ms no sn vitals per a les persones sense llar. Les ciutats, a ms de generar beneficis, generen pobresa i desigualtats socials. La poblaci sense sostre no pot desaparixer simplement amb un mtode urbanstic, i encara menys si es continuen fent retallades dinversi en recursos socials. Lurbanisme preventiu, insultant per als sense sostre, i per a totes aquelles que prefereixen un altre model de ciutat menys cvic i ms hum, frivolitza punnitivament la pobresa i daltres formes de convivncia a lespai pblic, i busca el remei en lurbanisme i no en les persones i les demandes socials. A ms, les lleis que regulen lespai pblic no tenen escrpols dimposar el cstig a aquells que no tenen cap recurs social, econmic ni cultural per a defensar-se. Aquesta poltica espacial, mentre afavoreix el turisme i el capital, arriba a labsurd en la repressi de la pobresa, penalitzant prctiques quotidianes, com multes per dormir al carrer. s doncs impossible sortir de la pobresa quan ser pobre i visibilitzar-ho a la via pblica est sancionat. Hi ha qui roba milions deuros i no va a pres, i hi ha qui no paga una multa de 90 euros i ha de passar unes setmanes sota presidi. La despesa daquest urbanisme costa any darrere any milers deuros que es podrien invertir en recursos socials per a la gent ms necessitada, i no serien malgastats en remodelacions urbanes que fan de la ciutat un espai impossible per a estar assegudes juntes en el mateix banc.

amb bons resultants. Pedro Parra es tambin administrador de Serveis de Coordinaci i Gesti dObra S.A., sta domiciliada en Cornell y cuya relacin con UGT es ms ambigua si cabe. El 25% de la empresa corresponde a ARALIA mientras que el resto se lo reparten el Ayuntamiento de Barcelona, AGBAR, Gas Natural, ONO, Telefnica y FECSA. En torno a este intrincado grupo de empresas, se mueve la actividad inmobiliaria de UGT en Catalunya, que parece tener en Pedro Parra uno de sus hombres de negocios. Desde agosto de 2002 Parra es presidente de Qualitat Habitatge Social.

n la poca que coincide con el pelotazo, Ciriaco Hidalgo presida el Consell Econmic i Social de Barcelona

Un hombre de confianza de Montilla y un hombre de negocios de UGT, claves en el pelotazo de Qualitat HS


culativa, a la que el Ayuntamiento se ha prestado sin reparos. Los cambios en la calificacin del solar por parte de las autoridades urbansticas municipales han corrido al comps de los intereses econmicos de la cooperativa. En 2003 se aprobaba una modificacin del PERI que, sin reducir ni aumentar los metros cuadrados edificables, s que reduca el porcentaje de viviendas de proteccin oficial del 100% de la construccin al 25%, destinando el 75% restante a viviendas a precio libre (de mercado); revalorizando as, de un golpe, el valor del suelo. La fase final de la operacin se produjo entre julio y septiembre de 2004. En apenas dos meses el Ayuntamiento incluy la recalificacin en el Plan General Metropolitano y QHS venda los terrenos a Inversiones Lengar, una sociedad domiciliada en Cornell de Llobregat, con una diferencia del 398% respecto al precio de compra. Una operacin de ingeniera institucional, financiera e inmobiliaria de magnfica factura.

Ciriaco Hidalgo Salgado, un hombre de partido Ciriaco Hidalgo Salgado, ms que del sindicato es un hombre de partido, con un trayecto ms institucional que empresarial, estrechamente ligado a la figura del actual President de la Generalitat Jos Montilla. A principios de los noventa formaba parte del consejo de administracin de Promocions Econmiques de Cornell (PRECSA), sociedad privada municipal al estilo de FOCIVESA, con la funcin de promover la actividad econmica del municipio, y respecto a cuyo funcionamiento la Sindicatura de Comptes denunciara en su momento irregularidades. Desde entonces ha hecho camino de la periferia al centro de la metrpoli hasta que, con el acceso de Montilla a la presidencia, ha ostentado numerosos cargos, todos relacionados con la actividad econmica: asesor en materia de polticas econmicas, Secretario General de Trabajo e Industria o Director de la Agencia Catalana de Consumo, han sido algunos de los cargos ejercidos en el Govern desde 2006. Pero antes de eso figura como presidente de Qualitat Habitatge Social entre 1999 y 2002 y, a partir de esa fecha, como consejero de la cooperativa. En la poca que coincide con el pelotazo, Ciriaco Hidalgo presida el Consell Econmic i Social de Barcelona, un consejo consultivo formado por empresarios, sindicatos y administraciones, y cuya funcin, entre otras, es velar por la limpieza y la transparencia de las cuentas municipales. Un agujero de dimensiones multimillonarias en el Raval Sud Pero la espectacular obtencin de plusvalas por parte de UGT no es la nica irregularidad que afecta a este solar. Los movimientos del Ayuntamiento en torno a l han sido cuanto menos extraos desde 2005. A pesar de que el 100% del terreno fue vendido por QHS a Inversiones Lengar a finales de 2004, el consistorio publicaba en 2005 un edicto en el que anunciaba una nueva recalificacin y declarando en paradero desconocido a 26 propietarios o afectados por la misma, a los que supuestamente no habra podido avisar de los cambios que afectaban al suelo. Ms extrao an es que, entre las personas no localizadas estuviera Melchor Herruz Gmez, uno de los administradores de Inversiones Lengar, la sociedad que pag ms de 2 millones de euros a UGT y que posteriormente obtendra casi 8 millones de euros al venderlo a Barcelona Investments, su actual propietario. En cualquier caso, este ltimo cambio en la calificacin del suelo es el que inclua su uso hotelero y, con ello, un incremento an mayor de su valor en el mercado.

Enredando el barrio: El Pati Casc Antic


El Pati Casc Antic El Pati del Casc Antic es una iniciativa popular que surge de la necesidad de seguir potenciando el tejido social del Casc Antic a travs de acciones colectivas. Las estrategias y prcticas urbansticas, tanto pblicas como privadas, que se han llevado y se estn llevando a cabo en los ltimos aos en el barrio han propiciado la creciente fragmentacin del tejido asociativo local, un cambio de perfil de vecinos y vecinas y de prcticas de participacin, organizacin y ocupacin del espacio pblico. Un ejemplo escandaloso de esta desestructuracin se ubica en la zona del Passeig del Born; mientras que en dicha zona se pueden encontrar algunos de los bares de copas ms cool y algunas de las tiendas de ropa ms chic de la ciudad, sin tener que desplazarnos de la misma zona, tambin se pueden encontrar edificios en estado ruinoso cuyos inquilinos, o bien son vctimas de mobbing, o bien no pueden tomarse un caf en el bar de la esquina debido a los precios abusivos. En definitiva, otro ejemplo aberrante del branding de Barcelona; mientras se vende a buen precio lo cool y lo chic, se remata a las vctimas de mobbing. En este contexto, el 17 de abril de este ao, el Hortet del Forat -grupo de huerto comunitario- en colaboracin con Tota Cuca Viu -cooperativa de consumo ecolgico- organiza una paellada popular a la que se convocan tanto a entidades como vecinos y vecinas del Casc Antic. El motivo no es otro que poner en comn las distintas experiencias y aunar fuerzas para buscar un eje transversal a partir del cual se pueda articular una respuesta vecinal al deterioro del barrio. Desde el primer momento, y aunque hayan diferentes grados de implicacin de todas las entidades y colectivos que lo integran, El Pati del vecinos desde una accin local. Y, lo ms importante, en el mismo mercado, a travs de una asamblea abierta, se decidi organizar un segundo mercado de intercambio y picnic. Despus de varios meses de trabajo, en los que se incluyen la realizacin de un blog, la participacin en la Fira de lEcoxarxa y la Fira de La Repera, el segundo mercado de intercambio y picnic tuvo lugar el pasado da 16 de octubre en el Pou de la Figuera. Esta vez el tiempo acompa en todo momento; la asistencia fue ms numerosa y la organizacin ms efectiva que en la anterior. En esta edicin, se incluy un eje temtico en torno a la msica, en coordinacin con el festival de la Fundaci Ribermsica. Al concluir, la asamblea valor positivamente el transcurso de la jornada. Quiz lo ms remarcable sea el inters que mostraron muchas personas que asistieron por estar al corriente de los prximos eventos que El Pati del Casc Antic organice. En algunos casos, el inters llegaba a querer formar parte activa de la organizacin, lo cual es uno de los objetivos de El Pati del Casc Antic, pues nace con esa voluntad inclusiva. Finalmente, en la asamblea del da 16 de octubre, tambin se hizo un ejercicio de autocrtica, pues a pesar de que fueron muchas personas y de distintas realidades las que asistieron al mercado, se hizo visible una aparente distancia entre el colectivo y el vecino de a pie, que no forma parte de ninguna entidad pero que es quien hace uso del espacio pblico; ms que decepcionarnos, nos indica la lnea de trabajo para el futuro. Seguimos enredando! Ms informacin: elpatidelcascantic@gmail.com http://elpatidelcascantic.blogspot.com/

Mercat dintercamvi realitzat el passat 16 doctubre al Forat de la Vergonya

P
Masala En dos nombres parece residir la clave del pelotazo urbanstico de la cooperativa de viviendas de UGT descubierto recientemente por El Peridico de Catalunya: Pedro Parra Caldern y Ciriaco Hidalgo Salgado. El primero es el hombre fuerte del brazo inmobiliario del sindicato y el segundo una persona de confianza del president Jos Montilla desde su poca al frente de la alcalda de Cornell de Llobregat. Ambos se turnaron en los puestos de presidente y consejero de la cooperativa entre 1999, cuando Qualitat Habitatge Social adquiri por 588.931 euros el almacn de la calle Portal de Santa Madrona, y 2004, cuando fue vendido por 2.343.947 euros tras cinco aos de abandono. En el momento de su adquisicin, el PERI de este sector del Raval destinaba este solar situado entre las calles Santa Madrona, Cid y Mina, a vivienda de proteccin oficial, sin que eso impidiera una operacin eminentemente espe-

l inters llegaba a querer formar parte activa de la organizacin, lo cual es uno de los objetivos de El Pati del Casc Antic, pues nace con esa voluntad inclusiva
Casc Antic se configura y trabaja a partir de una red horizontal de cooperacin. De aquel primer encuentro surge la propuesta de dar continuidad a estos encuentros y generar proyectos colectivos. En la primera asamblea ratificamos la idea de organizar un mercado de intercambio y picnic, aprovechando el da internacional por el decrecimiento socialmente sostenible. A pesar de la lluvia, este primer encuentro atrajo a un nutrido pblico tanto del barrio como de otros puntos de la ciudad, generando un espacio de relacin entre entidades, colectivos, vecinas y

edro Parra dirige un grupo de empresas creadas alrededor de lo que podemos calificar como la rama inmobiliaria de UGT

Pedro Parra Caldern, un hombre de negocios al servicio del sindicato Pedro Parra dirige un grupo de empresas creadas alrededor de lo que podemos calificar como la rama inmobiliaria de UGT, y todas centralizadas en la calle Sant Oleguer 17, a escasos metros del solar de la calle Santa Madrona donde se perpetr el pelotazo. All estn domiciliadas al menos tres empresas: Qualitat Habitatge Social S.A., Altalia Control i Supervisi de Negocis S.A. y Aralia Serveis Integrals per la Construcci S.A. Esta ltima se define de esta manera: ARALIA S.I.C. S.A. neix lany 2000 amb la voluntat de ser la constructora de les promocions dhabitatge social que promou la UGT de Catalunya per mitj de la gestora de cooperatives dhabitatge Qualitat Habitatge Social, S.A. [] Amb el pas del temps ens hem obert a nous clients i nous mercats

El ltimo movimiento por parte del Ayuntamiento ha sido la suspensin de la tramitacin del hotel despus de que en abril de este mismo ao anunciara su reactivacin, despus de la dimisin de la exregidora Itziar Gonzlez. Extraamente Barcelona Investments no ha recurrido ni protestado por la paralizacin del proceso, lo cual aade an ms absurdo al absurdo que planea sobre este solar. En cualquier caso, el valor del solar se ha incrementado un 1350% respecto a su precio inicial, algo imposible sin las sucesivas recalificaciones promovidas por los gestores urbansticos municipales. Todo a favor de intereses exclusivamente privados. Habr que ver cul ser el prximo captulo de este agujero urbanstico de dimensiones multimillonarias.

Antic

Associaci Cultural El Raval


Msica en viu cada nit llibres, contrainformaci, revistes, msica, samarretes, pedaos
matins: de dimarts a divendres de 10.30 a 14h tardes: de dilluns a dissabtes de 17 a 21h
Projectes internacionals, acci comunitria i local social per desenvolupar projectes en lmbit juvenil. Vine i participa!!!

El Lokal
horari

Comtessa de Sobradiel 8 Tel. 93 310 07 55 Barcelona

c/de la Cera 1bis 08001 Barcelona Tel: 933290643 Fax: 933290858 ellokal@pangea.org

5 novembre - desembre 10
Ilus tracin / Seisdedos

Barri

Barri

4 novembre - desembre 10

Huelga general

exitos, fracasos y estigmas


Alberto Lpez Bargados Professor del Dept. de Antropologia Social i Cultural. Universitat de ese ritual ostenBarcelona tatorio y paradjico de una huelga Podemos hablar de los xitos y general sin huelga y fracasos del conjunto de actos rei- de una protesta labovindicativos que culminaron en la ral sin indignacin real. convocatoria de huelga general del Dado que las condiciones pasado da 29 de septiembre sin del mercado laboral espaol caer en el juego absurdo del baile no han hecho ms que empeorar de cifras, nicamente al precio de si cabe, la indignacin era y es, al reconocer una cierta relatividad de contrario, una emocin abundante conjunto. Empecemos, por ejem- estos ltimos meses, por lo que muplo, con el papel jugado por CCOO chas personas quisieron superar el y UGT; mientras parece innegable marco estrecho y canalizado de la que el descrdito alcanzado por los protesta y lanzarse a la calle con el sindicatos mayoritarios fue un hecho fin de escenificar una oposicin real, palpable, especialmente durante la decidida y en abierto conflicto con la convocatoria de manifestacin de posicin sindical y del gobierno. El la tarde, hay razones para pensar tiempo dir si esa otra escenificaque ambas organizaciones lograron cin y qu otra cosa es la ocupaesencialmente lo que pretendan. Es cin fugaz de la calle, si no un signodecir, no parece que buscasen tanto cumplir su propsito de enmienda ocupar masivamente la calle en un o simplemente habr servido para acto de protesta que pudiera insti- reforzar an ms la representacin tuirse en un desafo real a la poltica de un gobierno comprometido a econmica del gobierno como una cualquier precio con sus reformas. No obstante, tambin en este suerte de estudiado ceremonial de duelo destinado a reforzar esa pol- caso hay razones para pensar que tica ante los organismos internacio- la articulacin, inesperada para munales, al encarnar la imagen de una chos, de un bloque alternativo tan oposicin popular moderada que grande y participativo como el que pudiera convencer a los escpticos se reuni durante la jornada del sobre la direccin tomada por las da 29, principalmente en torno al reformas econmicas emprendidas piquete unitario de las 12h en Pa. por el gobierno del PSOE. Esa vo- Catalunya y alrededor de la convoluntad parece explicar la cuidadosa catoria de manifestacin de la CGT, antelacin de la convocatoria, as constituye un hecho nuevo, sin precomo el tono amenazante de las jor- cedentes en dcadas pasadas de nadas previas a la huelga. Si lo que la ciudad, tal vez el anuncio de la pretendan esas organizaciones era consolidacin de un sujeto poltico fidelizar su relacin con el gobierno que vena gestndose en los ltimos para cobrarse en un momento u otro aos, y que puede haber aflorado los servicios prestados, todo lleva a con ocasin de la huelga general. pensar que cumplieron su objetivo, Ese actor que parece irrumpir en la aunque fuese a costa de perder el escena poltica de la ciudad no tieescaso crdito que les quedaba. Ya ne ni falta que hace- un liderazgo claro ni tampoco -todava?- unas se sabe, arrieros somos Parece igualmente claro que consignas precisas o unitarias, pero fueron las condiciones draconianas la demostracin de fortaleza y coorplanteadas por una partida entre dinacin que exhibi el da 29 podra gobierno y sindicatos jugada con servir de enseanza para el futuro. cartas marcadas lo que oblig a Con capacidad para movilizarse y muchas personas y organizaciones cristalizar cuando la ocasin lo hizo a tratar de escapar a la lgica de preciso, ese bloque arranc un xito sorprendente en una jornada que

Genealogia duna vaga somiada


Masala

Una jornada de vaga a Ciutat Vella


...Al Raval
(Comit de vaga del Raval)

...A la Barceloneta

(Amb lAigua al coll)


Quan els treballadors fan vaga, no s que no vulguin treballar, sin que volen fer-ho en millors condicions (Francesc Layret)

se anunciaba aciaga, y desafi las perspectivas ms pesimistas. Resulta tentador pensar que las promesas contenidas en ese esfuerzo de movilizacin puedan ponerse una vez ms de manifiesto en la ciudad durante los prximos meses. Unas ltimas palabras sobre la violencia. Dejando al margen el hecho de que se trata de uno de los trminos ms imprecisos del ya impreciso lenguaje poltico, la obsesin mostrada por los medios de comunicacin en las jornadas posteriores a la huelga da cuenta, sencillamente, de la fidelidad con la que defienden la mano que les da de comer y al tiempo la pobreza de sus argumentos. El acoso y hostilidad exhibidos por la polica, la voluntad clara de impedir la organizacin de piquetes so pretexto del derecho al trabajo derecho, por cierto, que no parecen ejercer los ms de cuatro millones de desempleados-, son hechos simplemente presentados como medidas de seguridad, precauciones tomadas ante una movilizacin representada como el desbordamiento irracional y delictivo de una juventud consentida, por lo dems en gran medida extranjera. Argumentos zafios y manidos que remiten al miedo xenfobo, a las malas influencias que se abaten sobre las nuevas generaciones de jvenes hedonistas. Esas explicaciones parecen olvidar algo obvio, a saber, que en el campo poltico toda actuacin est cargada de sentido, y que esos a quienes llaman jvenes consentidos y hedonistas son, por el contrario, un colectivo cada vez ms amplio de personas comprometidas polticamente, individuos que ven tan constreido su margen de expresin que muchas veces no les queda otro remedio que el de mostrar su oposicin saltnay razones para pensar que la articulacin de un bloque dose precisamente las reglas alternativo tan grande y participativo como el que se reuni diseadas para neutralizarlos. durante la jornada del da 29 constituye un hecho nuevo, sin Por ello, en lugar de estigmaprecedentes en dcadas pasadas de la ciudad, tal vez el anun- tizar a sus protagonistas, los cio de la consolidacin de un sujeto poltico que vena gestn- medios de comunicacin haran bien en preguntarse el por qu dose en los ltimos aos de su hartazgo e indignacin.

No es pot entendre la tonalitat excepcional a qu va arribar la jornada de vaga general del 29 de setembre a Barcelona sense tenir en compte la fora de certs elements, a saber: lAssemblea de Barcelona; els comits de barri; lobertura des del 25 de setembre dun espai de confluncia per a la vaga al Banco Espaol de Crdito a la plaa Catalunya; i en general certa recomposici i constituci de noves formes dorganitzaci i coordinaci en el si dels moviments socials anticapitalistes. LAssemblea de Barcelona neix un 29 de juny a partir duna crida dels conductors dautobusos de TMB -aquells que havien aprs plegats que la vida sn dos dies, cedir-la o lluitar-la. Enmig de les retallades socials ms importants des del franquisme, davant duna reforma laboral gaireb calcada de la proposta de la patronal, i mentre la banca injectada amb milions pblics proclamava astronmics beneficis privats, les cpules dels sindicats majoritaris anaven posposant la convocatria duna vaga general que no arribava des de feia set anys. I llavors la gent va comenar a autoorganitzar-se: a la crida del 29 de juny van acudir sindicalistes crtics, estudiants, jubilats, aturats, persones dels moviments socials i venals i de diferents organitzacions... Un encert decisiu va ser apostar per la creaci de comits de vaga no noms a les empreses i entre treballadors, sin tamb de comits locals als barris. Al llarg dels mesos els comits de vaga van anar proliferant per tot el territori metropolit. A ms dhaver-se demostrat molt efectius en lorganitzaci dels piquets als barris, molts comits perviuen ms enll del dia de la vaga, perqu la vaga no cap en un sol dia, com a assemblees locals des don tramar eines dajuda mtua i formes de resoldre collectivament les nostres necessitats. El temps dir a quin grau de consistncia sarriba, per en tot cas s una aposta organitzativa molt valuosa: lAssemblea de Barcelona i els comits de barri, autnoms per coordinats entre ells: com una mena dAssemblea de la Comuna de Pars per Seccions. Per altra banda, lAssemblea de Barcelona tamb havia assumit la olts comits perviuen ms enll convocatria duna manifestaci el del dia de la vaga, perqu la vaga dia 25 de setembre per a difondre no cap en un sol dia, com a assemla vaga. Desprs dun llarg procs blees locals des don tramar eines de preparaci en parallel, i des del dajuda mtua i formes de resoldre desig compartit de portar la situaci collectivament les nostres necessitats. El temps dir a quin grau de consistncia de vaga el ms lluny possible, es va obrir un gegant edifici a la plaa de sarriba, per en tot cas s una aposta organitzativa molt valuosa: lAssemblea Catalunya. Les enormes i nombroses de Barcelona i els comits de barri, aut- pancartes irrompien enmig de la trista inrcia del centre de la ciutat: Aix noms per coordinats entre ells no s crisi, sen diu capitalisme; La banca ens asfixia, la patronal ens explota, els poltics ens enganyen, CCOO i UGT ens venen... A la merda.; Quina s la teva vaga? Aturats + precries + sense papers + treballadores domstiques + estudiants + jubilats...; Noms ens queda perdre la por!; Aix s una invitaci a lluitar juntes. Vaga social i salvatge... El Banc Reapropiat del (Des) Crdit va esdevenir durant quatre dies, i desbordant qualsevol previsi, un espai multitudinari de trobada on trencar lallament, senzillament vides precries que prenien la paraula, i llavors venia tota la desesperaci, i tamb les immenses ganes dinventar camins per a resistir juntes: Tinc quasi cinquanta anys. Estic a latur des de fa quatre anys desprs de treballar tota la vida. Estic desesperada per aquesta okupaci mha retornat el somriure. I arrib el demat del dia 29, i Barcelona va tornar a ser la Rosa de Foc. El carcter combatiu de la jornada va ser extraordinriament generalitzat, proliferant i compartit per sectors molt diversos, sense especialistes, un nosaltres annim que prenia els carrers. (s clar que desprs la lgica repressiva dels mitjans corporatius i la classe poltica opera reduint la dissidncia difusa a un sol actor, a una identitat-entelquia, sigui la conspiraci judeo-massnica o lantisistmicaokupo-estrangera). Es tractava daturar leconomia, perqu, com diuen aquests dies a Frana, s quan tot es para que tot comena. En certa mesura, s com si hagus caigut la falsa oposici creada pel discurs meditic entre destrucci i construcci, entre violncia i no-violncia, entre moments dexcepci i lluita quotidiana. Interrompre leconomia del desastre s tan necessari com bastir formes cooperatives de producci i consum, construir en certa situaci una barricada per barrar el pas als furgons de policia que sabalancen contra els nostres cossos s tan pertinent com teixir espais dajuda mtua en el dia a dia. I en tot cas, com deia un cartell aquests dies, el ms violent va ser tornar a la normalitat. Una normalitat que precaritza ms i ms les condicions de vida de la immensa majoria per a seguir augmentant els beneficis bancaris i empresarials. Per juntes vam perdre la por un dia de vaga general i ja no tornar a ser tot igual. El procs dempoderament collectiu sorgit en ocasi de la vaga segueix en marxa, ara mateix, al teu barri, al teu carrer, a la xarxa, en una mirada cmplice.

El piquet del Raval va comenar a les nou del mat, quan ens vam comenar a agrupar a la part alta de la Rambla del Raval companys i vens del barri de diferents organitzacions i entitats. Cap a les deu vam comenar el piquet informatiu pel barri parlant amb els pocs comeros que quedaven oberts i que en la seva gran majoria va optar per tancar un cop explicades les causes i motius de la vaga, tot i alFoto / Masala gunes excepcions de botiguers que es van mostrar agressius i sense cap intenci dintentar entendre les raons de la vaga. Va ser un piquet actiu amb consignes directes contra els culpables de la crisi i els seus cmplices. Tot just comenar vam anar cap al mercat de Sant Antoni, on els Mossos dEsquadra havien retingut membres dun altre piquet; el nostre intent i suport envers els retinguts va acabar amb una crrega dels Mossos dEsquadra i amb uns moments de tensi i diversos contusionats. Vam estar donant voltes pel barri fins les 12-12.30h unes 100 -120 persones, entre les quals hi havia companys dels collectius dimmigrants i diversos vens del barri. Desprs dassenyalar hotels de luxe i sindicats majoritaris com a cmplices de la crisi, els Mossos dEsquadra van tornar a carregar contra el piquet a la Rambla del Raval, on van detenir un company a qui van trencar el bra. Vam acabar el piquet a plaa Catalunya per afegir-nos als altres piquets dels diferents barris. Volem denunciar lactitud extremadament agressiva dels Mossos dEsquadra, que va acabar amb tres crregues i un detingut a qui van trencar el bra i que va sortir en llibertat amb crrecs amb una petici fiscal de tres anys de pres. Tamb a la nit van detenir un altre company del barri a qui van deixar en pres preventiva per lnic fet de ser mexic, i que va sortir en llibertat amb esprs dassenyalar hotels crrecs i una petici fiscal de cinc anys de de luxe i sindicats majoritaris pres. Valorem tamb la manera com els mitcom a cmplices de la crisi, els jans de comunicaci han fet el seguiment Mossos dEsquadra van tornar de la jornada com un exemple de subjeca carregar contra el piquet a la tivitat manipuladora sense precedents. En Rambla del Raval, on van detenir cap moment han fet un seguiment seris de les causes i motius de la jornada de lluiun company a qui van trencar el ta, limitant-se als aspectes ms sensaciobra. nalistes i criminalitzadors. Tot i aix la nostra valoraci de la jornada de lluita al barri del Raval s positiva pel que fa a participaci i implicaci dels vens i venes del barri.

Ante la convocatoria de huelga general convocada para el da 29 de septiembre un grupo de vecinos y vecinas y nos constituimos en Comit de Barrio en el marco de la Assemblea de Barcelona para difundir y propagar la necesidad de organizarnos y de enfrentarnos a las medidas econmicas anti-sociales que el capital a travs de los polticos nos est imponiendo. El sindicalismo institucionaliFoto / Masala zado (CC.OO y UGT) decidi una convocatoria de 24 horas para el Entrada del Hotel Vela visitado por los piquetes de La Barceloneta en la da 29 de septiembre, aunque hay maana del 29-S. motivos para hacer ms de una huelga desde hace tiempo, A pesar que los vell el Mercado, los colegios, y un cinos y vecinas constituidos en Comit de Barrio porcentaje importante del comercio, sabamos que una huelga de un da, que llegaba tarde (pues ya el gobierno haba impuesto la nueva tambin haba cerrado sus puertas reforma laboral) y sin propuestas de continuidad con la lucha, no iba a servir para hacer retirar las medidas adoptadas (abaratamiento del despido, congelacin pensiones), nos pusimos las pilas y intentamos que la movilizacin realmente tuviera repercusin en nuestro barrio. Para promover y difundir la jornada de lucha del 29 y las movilizaciones previas realizamos una Asamblea de presentacin donde participaron ms de cuarenta personas y repartimos hojas informativas y carteles llamando a los vecinos y vecinas a secundar la huelga y a participar en el Piquete del Barrio, convocado a las 5 horas de la maana en la plaza del Mar.

Piquete de la barceloneta Unos 50 vecinos y vecinas nos encontramos el 29S en la plaza del Mar y desde all nos dirigimos al hotel Vela, donde el piquete realiz una accin de denuncia de la corruptela urbanstica que azota en Ciutat Vella y de la precariedad laboral en que se sustentan estas empresas, que consiguen as que sus trabajadores y trabajadoras sean sujetos sumisos sin conciencia para rebelarse ante las amenazas de despido por la precariedad de sus contratos de trabajo. Una vez nos marchamos del hotel Vela en direccin a los clubs de natacin (que haban cerrado por la huelga) y antes de llegar a la zona portuaria, fuimos retenidos por los Mossos de Esquadra, que nos registraron las bolsas. Tras dejarnos marchar continuamos nuestra ruta por el muelle pesquero, que estaba paralizado igual que la estiba, y dentro del barrio. All el Mercado, los colegios, y un porcentaje importante del comercio, tambin haba cerrado sus puertas. Con todos los fallos y errores organizativos que el Comit de Barrio pudo tener por su inexperiencia (es la primera vez que nos autoorganizados para este fin), a pesar de que la poblacin de la Barceloneta est falta de conciencia de clase y de una convocatoria tarda por parte de unos sindicatos desprestigiados ante la ciudadana, la Huelga Generalse not en el barrio y ahora tenemos que replantearnos como podemos darle continuidad.

...Al Casc Antic

(Seisdedos)
comienzo de la huelga general. Al grito de Cenicienta, cierra ya, es la huelga general!, el piquete enfil el Passeig del Born y comenz a cerrar con xito los numerosos establecimientos abiertos. En uno de estos se produjo el primer incidente cuando dos porteros confundieron la huelga general con una cuestin de testosterona, provocando de forma abierta a los miembros del piquete y llegando rpidamente a las manos. Nada de ello impidi el cierre del local. Clausurado el Passeig del Born, el piquete continu callejeando por la zona, cerrando numerosos establecimientos y seguido a una distancia prudencial por una numerosa dotacin de la Guardia Urbana que se abstuvo de intervenir. Fue materialmente imposible conseguir un cierre total en la zona, ya que como pudimos constatar all el seguimiento de la huelga era bastante bajo, debido al abandono total que las burocracias sindicales han hecho de los trabajadores de la hostelera y el comercio. En algn momento del recorrido un compaero recibi dos perdigonazos en la espalda, disparados cobardemente desde algn balcn que no pudimos localizar. Esta primera fase concluy de madrugada con la clausura de una conocida discoteca en la calle Princesa. Tras constatar que no se estaba produciendo entrada de mercancas en el mercado de Santa Caterina, se estableci una nueva cita a las ocho de la maana. El da comenz con el cierre de una conocida cafetera de Via Laietana, donde la empleada de turno nos comunic que estaba all coaccionada por su jefe. El piquete volvi a estar muy concurrido con unas sesenta o setenta personas, y durante varias horas recorrimos los aledaos de Laietana y el Portal de lngel, constatando que la incidencia de la huelga en el comercio era mucho ms baja de lo deseable. A pesar de ello se consiguieron varios cierres ms. Los momentos de mayor crispacin los tuvimos en una cafetera de Laietana -inolvidable la imagen de un esquirol arrojando donuts a la cabeza de un compaero- y en Decathlon. Finalmente confluimos con el piquete procedente de la Barceloneta y nos dirigimos a la Plaa de Catalunya para unirnos al gran piquete unitario. A partir de aqu, todos los asistentes pudieron ver la actitud provocadora de los Mossos dEsquadra y sus responsables polticos, que por dos veces impidieron el transcurso normal del piquete unitario, hasta conseguir un estallido de rabia precaria que les desbord ampliamente.

El piquete del Casc Antic reuni a ms de un centenar de personas, caracterizndose por su gran heterogeneidad. As, el primer xito del piquete fue hacer saltar todo tipo de barreras que cotidianamente nos separan: polticas y generacionales, pero tambin culturales, ya que estuvo representada una amplsima geografa obrera que iba desde Asia hasta el cono sur. Adems, la masiva participacin femenina fue otro signo de ruptura con las dinmicas sindicales clsicas. A las doce en punto de la noche, un potente petardo y una salva de aplausos saludaron en el Fossar de les Moreres el

l piquete volvi a estar muy concurrido con unas sesenta o setenta personas, y durante varias horas recorrimos los aledaos de Laietana y el Portal de lngel, constatando que la incidencia de la huelga en el comercio era mucho ms baja de lo deseable.

Plantes medicinals i aromtiques Espcies * Tes * Cafes * Mels Complements diettics Caramels * Cosmtica natural Fruita seca * Cereals i llegums Cafeteria i Teteria * Llibres i revistes
Pl. Reial 18 Tel/Fax: 933042005 08002 Barcelona Ptge. Bacard 1 Tel: 933017839 08002 Barceloneta

LLIBRERIA RODS

aire fresc a la Barceloneta

c/Sant Carles 29 Barceloneta Tel. 932219836 filferro@hotmail.com

Mens especials, txulet de bou, pintxos...


Compra i venda de llibres antics i revistes, gravats i postals Carrer dels Banys Nous 8. 08002 Barcelona. Tel: 933181389

7 novembre - desembre 10

Barri Assumpta Escarp aplaza indefinidamente la solucin del CEIP Barceloneta

Barri

6 novembre - desembre 10

Sabem que calia continuar i ho hem fet


cipios. Pero, al contrario, han sido y son unas maestras, en la medida en que han sido capaces de recoger las necesidades de la comunidad, de pensar y de agitar la inteligencia colectiva, de impulsar batallas perdidas para ganarlas. Emilia Llorca fue fundamental en ampliar al resto de la Barceloneta la toma de conciencia que las mujeres de la calle Pescadors haban tomado respecto al Plan de los Ascensores, en tejer la comunicacin y la complicidad con la okupacin de Miles de Viviendas, en la capacidad de comunicar al resto de la ciudad que otro barrio ms estaba a las puertas de su destruccin y tambin en construir movimiento vecinal en Ciutat Vella, siempre atenta a lo que se mova ms all de La Barceloneta. Emilia tena un instinto y una inteligencia, que ya quisieran para s muchos y muchas entre quienes sorben de la sopa boba institucional; y que, pese a su carcter arrollador, se volcaba en construir realidades colectivas. En el homenaje celebrado el pasado 26 de septiembre no slo pudo verse la entereza de quienes despus de un ao siguen estando ah; tambin cmo alrededor de la lucha de La Barceloneta ha cristalizado una comunidad compleja, que va incluso ms all del barrio, y para la que Emilia fue en su momento el vnculo inicial. No es nada habitual que en un acto puedan sucederse sin estorbarse, una coral, un cantautor freak, una monologuista de doce aos de edad, las mujeres de lstia, la gente del Espai Magdalenes, o a la misma gente del Masala, todos bajo la tutela de un presentador chiflado con acento valenciano. Una mezcla que, de alguna manera, refleja la capacidad de asumir las diferencias y hacerlas cuajar en algo comn; una de las claves de la resistencia de La Barceloneta. Una resistencia que hay a quien le resulta insoportable. Hace unos meses, bajo el pretexto de que no haba consenso suficiente en torno a ella, tanto el PSC como Iniciativa per Catalunya votaran en contra de concederle a Emilia Llorca la medalla de oro de la ciudad. Hereu, que no dud en su momento en pasar por el tanatorio como parte de su agenda de relaciones pblicas, le negaba ahora el reconocimiento. Por su parte Ricard Gom se permiti asistir homenaje despus de que ICV se opusiera a la condecoracin. Ni los sectores ms extremadamente oficialistas del barrio, ni el aparato del PSC, y parece que tampoco la izquierda de pitimin, no perdonarn nunca que un actor inesperado como las vecinas de lstia, con una actriz de reparto como cabeza visible, desbarataran el guin que, a la medida del Born o el Gtic, se haba escrito para La Barceloneta. Pero Emilia, la verdad, ya consigui en vida la derrota poltica del Plan de los Ascensores, algo que nadie le concedi ni nadie puede quitarle; y no necesita compartir palmars con medallistas como los Millets o los Mestres. Hace un ao, desde la Barceloneta, cerraban el comunicado en el que daban a conocer la muerte de Emilia afirmando: sabem que sha de continuar i ho farem. Hoy pueden decir sin duda: sabem que calia continuar i ho hem fet. ste es el homenaje; y los miserables de la poltica pueden quedarse con sus medallas y sus corazones de hojalata.

Turismo en la Barceloneta: beneficio o maleficio?


Debate vecinal en un barrio atrapado por el turismo
Sergio Yanes Miembro del Observatorio de la vida Cotidiana (OVQ) A finales del pasado mes de junio, el Observatori de la Vida Quotidiana organiz unas jornadas de debate tituladas Turisme a la Barceloneta: benefici o malefici?, con los vecinos y vecinas de la Barceloneta convocados alrededor de un tema candente: el turismo y sus impactos sobre el barrio. Durante dos das, diferentes personalidades del mbito vecinal, asociativo, comercial y acadmico discutieron sobre la situacin en la que est inmersa la Barceloneta desde hace unos aos con la irrupcin del turismo de sol y playa, y los planes o actuaciones de reestructuracin urbana de que estn siendo testigos sus habitantes. Entre ellos y por citar slo algunos, asistieron: Lourdes Lpez (AVV de lstia), Piero Ferrari (presidente de la Asociacin de Comerciantes e Industriales de la Barceloneta), Carlos Brau (Coordinadora de Cors de la Barceloneta), Manuel Delgado (profesor de antropologa de la UB) y Merc Tatjer (catedrtica de ciencias sociales en la UB y experta en la Barceloneta). Representantes del Hotel W Barcelona (Hotel Vela), el Pla Estratgic de Turisme de Barcelona 2015, el Club Nataci Barceloneta y Apartur (Associaci dApartaments Turstics de Barcelona), entre otros, rechazaron la invitacin. La pluralidad de opiniones, puntos de vista y propuestas que se dieron, no hacen otra cosa que poner de manifiesto la complejidad de la situacin. De entrada, Manuel Delgado explic sus experiencias como turista ocasional y quiso dejar clara la diferencia entre el rechazo a los turistas y el rechazo a un modelo de gestin poltica y econmica del turismo. El rencia de hace unas dcadas, el turismo est afectando ahora nes e incompatibilidades; casi todos coinciden en que hace al espacio domstico y que de ningn modo se puede permitir falta generar un debate real y creativo sobre el futuro del lugar, el actual uso turstico (a veces impulsado por los propios resi- en el que prevalezca el derecho a vivir en la Barceloneta por dentes) en los edificios de vecinos. encima de los intereses de aquellos que pretenden vivir de la Manel Moscat, de la AVV Barceloneta, reivindic la fuerza Barceloneta. cultural del barrio ms all de clichs y estereotipos, como la imagen de ropa tendida en los balcones. Moscat habl del potencial de los 15.800 vecinos de la Barceloneta y de la necesidad de formular propuestas tursticas que no se centren slo en la promocin del barrio como un lugar para tapear, beber e ir a la playa. Y, como otros participantes, apunt al Ayuntamiento como un enemigo a combatir, puesto que no respeta ni atiende las demandas y propuestas que desde el barrio se originan. En una lnea parecida se posicionaron el arquitecto Josep M Montaner y Gala Pin, de la Plataforma dAfectats en Defensa de la Barceloneta, que centraron su intervencin en los efectos negativos del urbanismo maximalista, que tiene en el Hotel Vela su mximo exponente. En ese sentido, denunci la hipocresa que se esconde tras conceptos como el de turismo de calidad o turismo sostenible. La discusin sobre el tipo de turismo que se desea tuvo miga: aceptando que poco sentido tiene limitar el acceso al barrio o privatizar plazas, parques o calles, la idea de cambiar el turismo actual por un turismo culto hizo despertar comentarios airados entre el pblico. Algunas voces apuntaron que un turismo culto que sustituya al de sol y playa no solucionara el problema, ya que como en otras zonas de la ciudad se puede ver, la masificacin y el aumento de los precios tiene como protagonista precisamente al turista culto que pasa por museos y restaurantes en sus itinerarios. Otros reclaman como positivo ese tipo de turista cultural y educado: que deje dinero, que se interese por el barrio y que no haga un uso inapropiado del espacio pblico (en referencia a la seguridad y al llamado nomadismo que se puede ver por parques y plazas de la Barceloneta, sobre todo en verano). De nuevo, el juego de equilibrismo: rentabilizar el turismo sin afectar negativamente al vecino. Decir al respecto, que en los ltimos meses se estn organizando brigadas vecinales de seguridad, alentadas precisamente por algunos comerciantes locales que, en aras del turismo de calidad, slo ven el aumento de patrullas policiales como forma de proteger su gallina de los huevos de oro. Parece que el dilogo, los acuerdos y las concesiones mutuas estuvieran reidas con el inters de los comerciantes, receloIlustracin / Antonio Garrido sos de ceder sus oportunidades de negocio, tal y como apunt otro vecino. Por otro lado, se puntualiz tambin que turismo culto no va ligado con pol supuesto equilibro entre comercio, turismo y vida der adquisitivo alto y que ste puede hacer unos usos de la ciudad que mucho difieren de esta idea. vecinal, del que hace alarde el Ayuntamiento, es en Muchos vecinos y vecinas hicieron hincapi en realidad un tira y afloja entre intereses ahora mismo irreque los problemas del barrio, ms all del turismo, son la vivienda, los precios de la cesta bsica, o conciliables: el comerciante no dejar pasar la opotunidad que los nios estudien en barracones, y plantearon de vender ms caro y el vecino no dejar de recibir una que el desarrollo de la industria del turismo lo que pensin mnima con la que hacer frente a los gastos est provocando es que algunos de estos problemas se agraven. En este barrio de larga tradicin en la lucha vecinal, sern las cosas tan fciles como lo son uchos vecinos y vecinas hicieron hincapi en que en el Born? Si bien no hay unanimidad entre las los problemas del barrio, ms all del turismo, son asociaciones y las entidades del barrio, que difieren abiertamente en intereses y criterios, parece la vivienda, los precios de la cesta bsica, o que los nios urgente e inevitable establecer nuevos vnculos de estudien en barracones, y plantearon que el desarrollo de comunicacin con la Administracin, sin imponer la industria del turismo lo que est provocando es que algucomo un hecho consumado los planes de desarronos de estos problemas se agraven llo ya establecidos. La poltica que se ha seguido en el barrio ha provocado insalvables contradiccio-

Assumpta Escarp dispuesta a que esta imagen se siga repitiendo

Masala Las ltimas noticias obtenidas por la Associaci de Mares i Pares dAlumnes del CEIP Mediterrnia desde el Distrito han supuesto un autntico mazazo para las expectativas de solucin a la situacin que sufren. Escarp comunic a los afectados, en la ltima audiencia pblica celebrada en el Distrito, que no poda comprometerse con una fecha en la que el futuro edificio estuviera finalizado y dispuesto a ser utilizado para la actividad escolar. A lo que aadi que no cuenta con el apoyo financiero de GISA, la gestora de infraestructuras de la Generalitat de Catalunya, y que desconoca los compromisos de la anterior regidora, Iztiar Gonzlez. sta haba fijado el primer trimestre de 2011 para el comienzo de las obras, un compromiso que parece que la nueva direccin del Distrito no considera vinculante. Con la ciudad inmersa en los fastos de la visita de Benedicto XVI, el Ayuntamiento vuelve sobre sus pasos y repite el mismo argumento que el Consorci dEducaci, excusndose en la falta de financiacin. Desde que el centro fuera clausurado por problemas estructurales en el edificio, el Consorci (formado por Ayuntamiento y Generalitat) siempre se ha excusado en la falta de dinero para no abordar la reconstruccin de un centro escolar que es bsico para un barrio como La Barceloneta. Como hemos indicado en nmeros anteriores de Masala, desde hace aos las instalaciones en las que decenas de nios han de dar clases no cumplen las mnimas condiciones de habitabilidad para un recinto docente. Adems de estudiar en barracones semejantes a una caseta de obra, no cuentan con instalaciones deportivas y los das de lluvia los gigantescos charcos que se forman en los accesos al recinto generan una situacin que es inconcebible para un centro escolar digno. Frente a la respuesta del Ayuntamiento doce asociaciones del barrio, que van desde las asociaciones de vecinos a la coordinadora de Coros o las AMPAS de otros centros escolares del barrio o la Pea Barcelona Barceloneta, se han comprometido a realizar un seguimiento de la situacin, apoyando a los padres y madres del CEIP Mediterrnia, hasta conseguir un compromiso con un equipamiento elemental como ste.

Foto / l' AVV l'Ostia

Masala

Quiero escarbar la tierra con los dientes, quiero apartar la tierra parte a parte a dentelladas secas y calientes [] te requiero, que tenemos que hablar de muchas cosas, compaero del alma, compaero Miguel Hernndez, Elega a Ramn Sij (El rayo que no cesa)
La pisada dejada por Emilia Llorca tiene algo que raramente se encuentra tras la ausencia de personas con el liderazgo y el peso que ella tena en La Barceloneta: el vaco que ha dejado es equivalente a la fortaleza de todo lo que contribuy a construir. Un ao despus de su desaparicin, en todo aquello en lo que fue un motor sigue estando la gente con la que comparti camino, haciendo que nada pare: la lucha vecinal, el dilogo permanente con la gente del barrio, la elaboracin de propuestas, la Comisin de Fiestas de la calle Pescadors. Todo funciona gracias al trabajo que ella hizo en su momento, y nada ha dejado de funcionar. Ahora va a hacer un ao de su muerte, el 9 de diciembre de 2009, despus de que el coche en el que viajaba con Antonio fuera envestido por la espalda, llevndose la peor parte y dejndola postrada durante varios das hasta que se produjo el peor de los desenlaces. Un manotazo terrible para su familia, para la gente de la Barceloneta, para el tejido vecinal de Ciutat Vella y para todos los que coincidimos en la lucha con ella y cuya muerte hoy y durante mucho tiempo o para siempre, ser un trago amargo difcil o imposible de encajar. Emilia fue hasta entonces el rostro pblico de muchos rostros y, como tal, tuvo que romper con los hechizos del imaginario social que vea en las mujeres de la Barceloneta unas analfabetas polticas, incapaces de elaborar una estrategia para defender unos prin-

urante dos das, diferentes personalidades del mbito vecinal, asociativo, comercial y acadmico discutieron sobre la situacin en la que est inmersa la Barceloneta desde hace unos aos con la irrupcin del turismo de sol y playa, y los planes o actuaciones de reestructuracin urbana de que estn siendo testigos sus habitantes. epresentantes del Hotel W Barcelona (Hotel Vela), el Pla Estratgic de Turisme de Barcelona 2015, el Club Nataci Barceloneta y Apartur (Associaci dApartaments Turstics de Barcelona), entre otros, rechazaron la invitacin.
turista como diana de las iras ciudadanas oculta casi siempre a los verdaderos responsables, sostuvo. Y es que el turismo no es slo la relacin entre los que viven en y los que visitan la Barceloneta, sino que es tambin una industria que genera puestos de trabajo, como apunt Piero Ferrari, presidente de la ACIB, aportando datos de su propio restaurante. Pero vivir en paz y hacer negocio es un sentimiento como mnimo contradictorio en un contexto como el de la Barceloneta actual. El supuesto equilibro entre comercio, turismo y vida vecinal, del que hace alarde el Ayuntamiento, es en realidad un tira y afloja entre intereses ahora mismo irreconciliables: el comerciante no dejar pasar la opotunidad de vender ms caro y el vecino no dejar de recibir una pensin mnima con la que hacer frente a los gastos. Merc Tatjer plante los lmites ecolgicos del turismo, es decir, de qu modo en una trama urbana hecha de calles estrechas como es la Barceloneta, la densidad o la masificacin modifican la actividad en la calle. Esta idea introdujo la problemtica de la vivienda y cmo sta se ve afectada, cada vez ms, por la coexistencia de apartamentos tursticos que difieren tambin en usos y horarios con respecto a las necesidades y los hbitos de los vecinos. Tatjer record que, a dife-

Comunicat de lstia i la Plataforma dAfectats davant la detenci duna estudiant de la UB i vena de la Barceloneta a la operaci contra lorganitzaci juvenil illegalizada Segi
La passada matinada del divendres 22 doctubre, a les 3.00h del mat, agents del Cuerpo Nacional de Polica (CNP) entraven en un edifici del barri per detenir, o ms aviat segrestar, la Marina Sagastizabal, una jove de 21 anys vena del barri des que arrib a Barcelona aquest any. El motiu allegat era el de pertinena a lorganitzaci juvenil basca SEGI, illegalitzada per la justcia espanyola. El barri ha estat vigilat durant dies per agents del CNP per aplicar una llei, la Llei Antiterrorista, que ha estat denunciada per mltiples organismes internacionals per la seva vulneraci de drets fonamentals i ciutadans, i la manca de garanties jurdiques que suposa pels detinguts, dels quals, quan saplica, cap jutge ha dit encara que siguin culpables. Lltim informe del relator de Nacions Unides contra la tortura denunciava les aberracions que es produeixen sota lempar daquesta llei per part dels cossos de seguretat. La Barceloneta s per a qui la respecta, i respectar-la no pot voler dir mai violar drets fonamentals. Els vens del barri de La Barceloneta, com a tot arreu, hem de poder comptar amb unes garanties jurdiques que garanteixin els nostres drets fonamentals, tal i com ha de ser en un sistema democrtic. Ni a La Barceloneta ni enlloc laplicaci de lleis que violin drets fonamentals i ciutadans. s per aix que aquestes entitats demanem: - La immediata posada a disposici judicial de la vena detinguda. - Laixecament del rgim dincomunicaci amb els drets a ladvocat de confiana o al contacte amb els seus familiars. - La derogaci de la Llei Antiterrorista, ateses les denncies fetes per organismes internacionals.

milia fue hasta entonces el rostro pblico de muchos rostros y, como tal, tuvo que romper con los hechizos del imaginario social que vea en las mujeres de la Barceloneta unas analfabetas polticas, incapaces de elaborar una estrategia para defender unos principios

CENTRE DE PRODUCCI DE NOVES TENDNCIES ARTSTIQUES

LANTIC TEATRE
c/Verdaguer i Calls 12 08003 Barcelona Tel: 933152354 Fax: 935132474 lanticteatre@lanticteatre.com www.lanticteatre.com

LESPAI DE CREACI

ADRIANTIC

Sala dassaig de lAntic Teatre c/Via Trajana 11-13 Sant Adri de Bess

Els oXcars 2010: per la cultura lliure i la llibertat a la red


es van llegir diversos manifestos i es va donar informaci sobre algunes lleis que estan a punt El passat 28 doctubre lassociaci EXGAE va daprovar-se al Congrs dels Diputats, com ara celebrar la gala dels OXCARS 2010 i va esgotar mateix la Llei deconomia sostenible, que podria les entrades, aix que podem parlar de nou dun tancar portals dinternet amb lexcusa de persexit rotund de la tercera edici daquest festival guir el delicte sobre la propietat intellectual. de la cultura lliure i de denncia de les grans De fet es va exposar una imatge que ens donava a conixer els partits que han votat a favor corporacions de la indstria cultural. Els OXCARS sn un mitj per visibilitzar i els que shan abstingut, donant aix suport a aquesta realitat i trencar tabs. Sn un pont en- la nova llei. Des de lEXGAE es va convidar a tre tot aquell treball i el pblic a qui no sempre estar al corrent daquesta mesura presa pel Goarriba, fent servir tots els canals, arribant incls vern i no votar els partits que hi estiguin a favor. al mainstream, diuen les organitzadores de la Hi ha una carta a la pgina www.red-sostenible. net, on pots enviar tu mateix als poltics el manitrobada. La gala va comptar amb la presncia de fest que sha creat des daquesta xarxa. De fet des de lEXGAE expliquen que aquest nombrosos artistes musicals, audiovisuals, escriptors i escriptores, gent del mn del cinema, tipus dactes i iniciatives el que intenten s consde les noves tecnologies, etc., entre els quals cienciar sobre la greu problemtica que sest es trobava gent com Jose Luis Sampedro, Be- donant al voltant de la propietat intellectual i el ln Gopegui, Kate Madison & Actors At Work seu abs per part de la SGAE. Aquesta s la Productions (Cine, U.K.), Irene Iborra, Miguel nostra feina. Crear eines per a lempoderament. Aix s el que aportem a aquest moviment geBrieva, Kevin Nicoll, entre daltres. Pel que fa a la part de denncia, durant lacte neral possible grcies a tota la gent que des de la seva perspectiva, el nerd, la defensa legal, la creaci de software, els blocs, la producci diria, les plataformes dacci, els seus hbits i la seva actitud cap a la vida, est cultivant aquesta filosofia i desitja compartir-la realment perqu samplifiqui i sigui de tots, dels que inventen i dels que descobreixen. De fet, com el mateix collectiu diu: Els OXCARS sn una experincia ms del crear collectiu que sorgeix de la necessitat duna xarxa dafins que porta treballant ja un temps. Neixen de les nostres prctiques quotidianes, on hem comprovat a Foto / oXcars diari com els drets fonamentals estan sent

Masala

ls oXcars sn una experincia ms del crear collectiu que sorgeix de la necessitat duna xarxa dafins que porta treballant ja un temps
tol Nous models de benefici de lera digital; unes jornades que es van realitzar del 28 al 31 doctubre entre el Centre dArts Santa Mnica i la Universitat de Barcelona. Aquestes jornades han servit per treballar temtiques de sostenibilitat econmica i governana de la collaboraci oberta en lnia, nous models de benefici per al sector creatiu, eines per a reformes poltiques i Open Public Sector Information. Aquestes jornades tamb han tingut una presncia important de persones i collectius a nivell internacional que estan treballant aquests problemes i donant a conixer diverses iniciatives al respecte. Es pot consultar la informaci sobre les jornades i veure tota la feina que sha fet i plantejat a la pgina web www.2010.fcforum.net, aix com la tasca dassessoria que es fa des de l EXGAE entrant a la pgina www. exgae.net. No sn petites coses les que es debaten aquests dies en diversos espais de la ciutat sobre la cultura lliure i la llibertat digital. Cal prendre conscincia del que volen controlar mitjanant la retallada de llibertats a la xarxa i donant suport a mfies empresarials com la SGAE, sobreprotegides pels diferents governs de Catalunya i lEstat Espanyol. Aix que cal fer lesfor de defensar els nostres drets a una cultura lliure.

Poltica Feminicida en la Ruptura de la Democrcia

Llocs dinters
El Lokal C/de la Cera 1 bis Matins: de dimarts a divendres de 10.30 a 14h Tardes: de dilluns a dissabte de 17 a 21h Masala C/de la Cera 1 bis Divendres de 17 a 21h Coordinadora Contra lEspeculaci del Raval Reuni dilluns a les 20:30h, cada 15 dies al Lokal coordinadora-raval@ravalnet.org Hort del Xino C/Reina Amlia 11b Treball a lhort cada diumenge de 15 a 19h horteradelxino@gmail.com CSO Barrilonia Rambla del Raval http://barrilonia.blogspot.com barrilonia@gmail.com ODB-Barcelona (Oficina en Defensa del Barri) C/Pescadors 49 Dijous de 18 a 21h Ateneu Llibertari del Casc Antic C/Fonollars 13 Reuni de collectius, dimecres a les 17h. Reuni de la Coordinadora contra els abusos de poder Lantiga Recicleta C/Fonollars 10 Taller de Barris en Lluita barrisenlluita@moviments.net Oficina dOkupaci. oficinaokupacio@sindominio.net Te kedas donde kieras. Assessoria Jurdica per a immigrants. Divendres de 18 a 21h Biblioteca Kilombo. De dilluns a dijous de 18 a 21h RAI C/Carders 12 pral Veure programaci a http://rai.pangea.org/raiart/ Euskal Etxea Pa Montcada 1-3 Associaci de Vens Casc Antic C/Rec 27 De dilluns a divendres de 17 a 20h Ca la Dona C/Casp 38 pral De dilluns a dijous de 10 a 14h i de 16 a 20h CSO La Pansa C/La pansa 6 Casa de la Solidaritat C/Vistalegre 12

5 de novembre, a les 18:30, en el CIDOB, C/ Elisabets 12


Una delegaci formada per poltiques i activistes de Drets Humans dHondures, Guatemala i Equador, analitza la instrumentalitzaci de les diferents formes de violncia contra les dones com a eina estratgica de submissi, individual i collectiva, en els processos de la ruptura de la democrcia. Participen en la gira: Xiomara Castro de Zelaya, ex Primera Dama dHondures Nineth Montenegro, Diputada del Congrs de la Repblica de Guatemala Daura Aguirre, Diputada de lAssemblea Nacional dEquador David Bondia, Director de lInstitut de Drets Humans de Catalunya Alicia Miyares, escriptora, filosofa feminista Les intervencions i debat se centraran en les causes i contextos de la violncia -particularment la sexual- contra les dones durant processos de ruptura de la governabilitat democrtica, des de la perspectiva jurdica i des dels moviments feministes i de dones. Organitzat per Asociacin de Mujeres de Guatemala AMG, amb la collaboraci de Fundacin el Cambio del Cambio, Calala Fondo de Mujeres i Institut de Drets Humans de Catalunya

urant lacte es van llegir diversos manifestos i es va donar informaci sobre algunes lleis que estan a punt daprovar-se al Congrs dels Diputats
amenaats. Neixen com eines prctiques per demanar laplicaci de la Carta per la Innovaci, la Creativitat i lAccs al Coneixement, els Drets de ciutadans i artistes en lera digital. Mentre la gala dels OXCARS tancava el tel, parallelament shavien iniciat el mateix dia les jornades Free/Lliure Culture Forum sota el t-

Jornades de Sensibilitzaci:

Impacte de la mineria a lAmrica Central i Mxic


12 i 13 de novembre a RAI
(c/ Carders 12 pral.)

Traxtore deja herido el canon


Masala Seguramente para lograr una victoria hay que asumir previamente que existen ms posibilidades de perder que de ganar. La gente de Traxtore, un pequeo comercio especializado en material y asistencia tcnica informtica, es probable que tuviera que hacer esa valoracin al tomar la determinacin de seguir hasta el final la batalla judicial frente a las coacciones de la ESGAE en su intento de cobrar el canon digital. Una determinacin que ha acabado en una sentencia del Tribunal de Justicia de la Unin Europea, que declara ilegal la manera en que la legislacin espaola aplica el canon. La lucha puesta en marcha por Traxtore, casi en solitario, seguramente fue un paso al que otros haban renunciado anteriormente. La travesa comienza en 2003 cuando cinco entidades de gestin de derechos (AIE, EGEDA, AISGE, DAMA y SGAE) llegan a un acuerdo con ASIMELEC, una asociacin patronal que agrupa a fabricantes e importadores de soportes informticos como CDs, DVDs, pendrives, etc, por el que establecen de manera unilateral un canon sistemtico sobre la venta, en esos momentos de CDs y DVDs, con la intencin de hacerlo extensivo a otros soportes, como el MP3. La pretensin de En ese momento las entidades de gestin se lanzan a una carrera por el cobro del canon, en base a criterios absolutamente arbitrarios y a menudo inverosmiles. En el caso concreto de Traxtore, los representantes y recaudadores de la ESGAE se referan al acuerdo como una ley, y pretendan cobrar el canon tambin por las ventas anteriores a septiembre de 2003, fecha en que se firma el acuerdo. Desde finales de les contra Traxtore. En ese momento nadie imaginaba, y menos an la sociedad de gestin dirigida por Eduardo Bautista, ni siquiera que la disputa terminara en Bruselas. Mientras tanto, es ese mismo ao 2006 cuando se aprueba la denominada Ley de Propiedad Intelectual, que incluye legalmente el canon por primera vez, y no es hasta 2008 que se incluyen las tarifas oficiales. La ley, en cualquier caso, parte de

Per uns mitjans lliures, no comercials i autogestionats!


Aquest mes de desembre es compliran vint anys de les primeres emissions en proves de Contrabanda FM. Consultant la web www. contrabanda.org podreu veure aviat els actes daquesta celebraci, per tot i laniversari aquest s un moment dur per a la llibertat dexpressi a les ones hertzianes. En un moment en qu es criminalitzen els mitjans que presenten una versi alternativa a la dels mass media, les rdios lliures no sescapen daquesta persecuci. Radio Pica i Radio Bronka estan sent tapades en la seva senyal per Mola FM, emissora comercial privada vinculada a ERC; Radio Linea IV es veu obligada a deixar demetre en ser tancat lespai del barri de la Prosperitat des don emetia; i tot aix poc desprs que la Generalitat publiqus un Decret que hipoteca el futur daquest tipus de rdios. Aquest s el comunicat que Contrabanda FM va treure en el moment de publicaci daquest Projecte de Decret dels Serveis de Comunicaci Audiovisuals sense nim de Lucre a Catalunya: El passat 29 de juliol del 2010 es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya lEdicte que informa pblicament del Projecte de Decret dels Serveis de Comunicaci Audiovisuals sense nim de Lucre a Catalunya. Contrabanda FM, rdio lliure i no comercial de Barcelona, critica i es declara en contra daquest Projecte de Decret per diverses raons. En primer lloc, es publica en un perode de vacances que dificulta lorganitzaci social i la discussi pblica adequada sobre aquest Projecte de Llei, al qual shan atorgat noms vint dies hbils per examinar-lo i formular les allegacions i observacions pertinents. A ms, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicaci, encarregat de lelaboraci daquest Projecte, no ha consultat degudament ni prviament als mitjans audiovisuals sense nim de lucre, ni a la poblaci en general, a travs de consultes, taules o frums de discussi pblica, per a debatre i opinar abans de la seva elaboraci. Resumint, el Projecte de Decret genera diverses inconformitats, a saber: Delimita el dret a un b pblic (lespai radioelctric), que ha de ser de lliure accs per a la societat civil, que exerceix particularment un mitj de comunicaci no comercial. Per accedir a lespai radioelctric, cal sollicitar una llicncia a travs dun procediment de concurs. Aix significa que es delimita la llibertat dexpressi especialment als mitjans de comunicaci no comercials i autogestionats, ja que es veuen sotmesos a un seguit de trmits burocrtics (en aquest cas a travs del Consell Audiovisual de Catalunya) on han de competir, entre ells mateixos, per aconseguir una llicncia i un lloc en lespai radioelctric, quan hauria de ser un dret de lliure accs. Arreu de Catalunya, i particularment a la ciutat de Barcelona, existeixen diversos mitjans de comunicaci, no comercials i autogestionats, antics, nous, alguns per nixer, i tots han de tenir dret a un lloc en lespai radioelctric. En cas de comptar amb llicncia, entre altres trmits, aquesta llei el que fa s illegalitzar i criminalitzar els mitjans de comunicaci no comercials de Catalunya. s a dir, el govern, en lloc dafavorir els serveis de comunicaci sense nim de lucre, el que fa s limitar la llibertat dexpressi, s a dir, viola larticle 19 de la Declaraci Universal dels Drets Humans i larticle 20 de la Constituci Espanyola, i atempta contra el dret a exercir un mitj de comunicaci lliure, crtic i social, com ho indica la Legislaci sobre Radiodifusi Sonora de la Unesco (2003). Per uns mitjans lliures, no comercials i autogestionats! http://majaras.contrabanda.org

l Tribunal de Justicia de la UE a instancias de la Audiencia de Barcelona, determin el pasado octubre que la aplicacin que hace la legislacin espaola del canon es ilegal
un supuesto abiertamente injusto: da por supuesto que todo aquel que compra un soporte digital las utilizar para realizar copias ilegales, estableciendo la presuncin de culpabilidad como parte de la ley. En cualquier caso, la legalidad del canon que las entidades de gestin han venido cobrando durante aos amparndose en una legalidad inexistente hasta 2008 en el aparato legislativo espaol, est (nunca mejor dicho) en tela de juicio. Cuatro aos despus de la primera demanda de la ESGAE, despus de una condena contra Traxtore y de un recurso contra la sentencia, el Tribunal de Justicia de la UE a instancias de la Audiencia de Barcelona, determin el pasado octubre que la aplicacin que hace la legislacin espaola del canon es ilegal. Concretamente determin que era ilegal el cobro del canon a las administraciones y empresas, aunque no contra individuos. Una discriminacin, en cualquier caso, difcil de defender con una mnima coherencia. Sea como sea, la de Traxtore es una victoria individual que tiene efectos colectivos; la lucha de uno por los derechos de todos.

raxtore sufri una persecucin sistemtica, primero con la intencin de cobrar 31.000 euros y, posteriormente, 17.000 euros, tras una rebaja tan injustificada como la cantidad inicial

este acuerdo era que, pese a ser un trato privado, no avalado por ninguna ley ni institucin, fuera vinculante y aplicado principalmente al eslabn ms dbil de la cadena de distribucin: los pequeos comercios que, lgicamente, no haban sido invitados a discutir la legitimidad ni el carcter de esta decisin.

2004 en que los agentes de la ESGAE se ponen formalmente en contacto con la tienda, Traxtore sufri una persecucin sistemtica, primero con la intencin de cobrar 31.000 euros y, posteriormente, 17.000 euros, tras una rebaja tan injustificada como la cantidad inicial. Pero no es hasta enero de 2006 y despus de varias comunicaciones escritas o verbales mediadas de mentiras como el supuesto rango de ley del acuerdo o expresiones como lo siento te ha tocado, que la ESGAE no inicia acciones judicia-

Rdio Bronka www.radiobronka.info 104.5 (Barcelona Nord, Badalona) Rdio Lnea 4 www.radiolinea4.net 103.9 (Barcelona Nord) Contrabanda FM www.contrabanda.org 91.4 Barcelona

Rdio Pica www.radiopica.net 96.6 (de 14 a 24h) Barcelona La Tele Canal 52 UHF www.okupemlesones.org

Webs dinters
www.labarcelonetaambelaiguaalcoll.blogspot.com www.caladona.pangea.org www.vdbv-defensemelpatrimoni.blogspot.com www.ravalnet.org www.teb.ravalnet.org www.planeta-rai.org www.xarxaciutatvella.org www.magdalenes.net http://exgae.net/

11 novembre - desembre 10

Debat

Debat

10 novembre - desembre 10
vida plena. No nhem trobat tants daquests, perqu ens nhem trobat molts de tocats tan fsicament com psicolgicament, o que estan enganxats a altres coses com pastilles o metadona La pellcula t un clar rerefons poltic, la traci de la Transici per a una generaci que havia identificat transgressi i transformaci social. Podem dir que una part daquesta generaci va preferir immolar-se abans que sucidar-se com a individus o la relaci entre herona i decepci s pura coincidncia? L: Aix ho diu el Carlos Gulas a la pellcula. Diu una cosa aix com que la Transici va ser una poca molt dura, que hi va haver gent que la va viure com una traci absoluta. Ell recorda un amic de la LCR (Liga Comunista Revolucionaria) que quan hi va haver els pactes de la Moncloa es va sucidar. Era el desencantament, la percepci que els estaven venent la moto i la decisi de passar de pujar en aquest tren. Dins el que sn els tabs i el desconeixement, hi ha la percepci que lherona mata. Per vs a saber com caldria classificar tantes morts etiquetades com a sobredosi Segur que dentre elles nhi ha moltes que no ho sn i segur que en altres casos s que ho sn. Una primera premisa que vam tenir clara va ser no recrrer als tpics. Per exemple que no hi sorts cap xeringa, que s una de les imatges ms estereotipades. Aix s el que la gent ja coneix igual que el yonqui de carrer arquetpic com una disfressa de carnaval La nostra intenci ha estat retratar la resta.

Era relativament senzill parlar de contracultura, dels tripis, de lLSD, per a la que diem que ens interessava lherona, alguna cosa canviava
Entrevista amb Laia Manresa i Sergi Dies, autors de Morir de Dia
perfectament. Larxiu simposava com una necessitat ja que, gent que volgus parlarne de cara, no nhi havia tanta. S: Incls en el cas dels que s que finalment ho fan, ha calgut fer-hi una mena de pacte. Hi havia una eterna desconfiana de a veure com ho fiem. L: Vam haver daccedir a que els testimonis i familiars veiessin el muntatge final i decidissin, arriscant-nos a perdre tota la feina feta S: Aquesta s una situaci que en la majoria de projectes no es planteja mai Quina s larrel daquesta negativa a parlar obertament del tema, en qu consisteix realment el tab de lherona? L: Crec que es redueix a que el tab s la prpia herona, el que implica ser addicte i el per qu un opta per consumir. Incls el fet de dir que un s addicte. El tab del carrer s que lherona s un dimoni que el pitjor que li podria passar al teu fill s ser yonqui. La dificultat mxima amb qu ens vam trobar era que alg digus que tal persona havia estat enganxada. Heu optat per atansar-vos al tema des duna vessant fora intimista. Tot i que implcitament el context social i poltic hi queda reflectit, aquest queda en un segon terme, no hi ha una anlisi explcita a aquest nivell ni conclusions definitives del que puguin ser causes o conseqncies dels estralls de lherona L: S que hi ha una srie de preguntes daquest tipus que la gent ens fa i que jo mhavia fet, per, a mesura que em vaig endinsant en el tema, deixen dinteressar-me. Minteressa ms aquesta primera persona, em sembla que mexplica ms coses sobre aquesta etapa. Volia intentar dignificar tota aquesta gent a qui lherona li cau a sobre com una mena de maledicci pel judici social i poltic que reben. Hi ha un sector de gent que troba a faltar que sexpliquin els anys vuitanta, per s que aix no era el que ens interessava explicar. En la nostra proposta tamb hi ha una crtica a una manera de fer i a un cert tipus de poltica, potser des duna vessant ms intimista per hi s. No tinc clar si el Joaqun hagus anat ms a aprofundir en el costat poltic A la pellcula hi ha un segon nivell narratiu construt a base de lectures de textos de lpoca. A qu respon aquesta idea?

L: Desprs duna primera fase de rodatge, ens trobem que tenim un arxiu important de material de gent que ja no hi s i en el qual hi ha molta paraula escrita. Aix era un problema perqu la paraula escrita no s cinematogrfica. La soluci va ser buscar veus que llegissin els textos i vam decidir triar-les entre gent que fos af tant al personatge com al tema. Aqu apareixen el Joan Senent i tamb el Carlos Gulas. Reprenent la pregunta que fieu sobre lanlisi ms social i poltica, el Carlos em va ajudar molt, perqu independentment que hi ha coses que magrada molt com les veu i altres que no, ell fa, en aquest sentit, laportaci sobre aquest tema que nosaltres creiem que era necessria. Quines reaccions heu trobat entre els supervivents directes o indirectes de lpoca a lhora de plantejar limpacte de lherona en les seves vides? L: Moltes penjades de telfon, moltes negatives dient que no volien recordar Tamb em deien: Quants anys tens? Del 73? Ah, s que ets molt jove, s que tu no ho vas viure, eh? Tamb hi va haver el cas de lEnric Borau, el company de la Nria Ponsa. La Nria era laltra dona del vdeo de Dioptria i que en la idea inicial havia de ser un dels elements principals de la histria, incls ms important que el de la Merc per la seva implicaci personal amb el Joaqun. LEnric, que era msic, tamb havia estat enganxat a lherona. Per va resultar ser un personatge molt turmentat i poc predisposat a parlar de la Nria i vam desistir. En canvi, el Santi Casanova ens va ajudar molt perqu s un supervivent amb el cap ms clar, amb una

Mateo Rello

100 aos de CNT


Entre los das 30 y 31 de octubre y el 1 de noviembre de 1910 se celebr en el Palau de Belles Arts de Barcelona el congreso fundacional de la CNT. Se cumplen, en efecto, 100 aos de la efemride y, entre el lgico revisionismo de la derecha y el ms indignante de unas izquierdas incapaces de recuperar el anarcosindicalismo, integrndolo en su vaga correccin ecosocialista, el coro de grillos recuerda el nacimiento de la Confederacin en pretrito perfecto. No repasaremos aqu la crnica de estos 100 aos (l@s lector@s pueden consultar el monogrfico que las dos redacciones de Solidaridad Obrera han dedicado al tema en www.soliobrera.org y soliobrera. cnt.es); el centenario es, ms bien, una ocasin estupenda para reflexionar sobre lo que hoy ms que nunca resulta vigente y til para nosotr@s: cmo se construye una herramienta autogestionaria de emancipacin. Aunque algunos lo olvidan, la CNT no naci por generacin espontnea y fatal, ni fue nunca un monolito: su formacin, fundacin y desarrollo han sido procesos arduos, complejos, contradictorios con frecuencia y siempre turbulentos. El panegrico es tan falaz como la diatriba; la confusin y la contradiccin son consustanciales con la vida. Todo esto se ejemplifica perfectamente en la historia confederal: cuando se ha antepuesto el rgano a la funcin, cuando se ha negado la diferencia del vecino y la necesidad de cambio, la Confederacin ha sufrido crisis. Pero precisamente turbulencias, confusin, contradicciones y crisis, asumil tremendo esfuerzo que supone das como inevitables y hasta necesarias, recrear esas herramientas asociati- sultan fructferas y son vas, esas organizaciones, as como el motor del cambio. La evolucin de la evitar su ruptura y mantener su estructura y la estracapacidad de evolucin cuando ya tegia sindicales de la existen. CNT fue un magnfico ejemplo de esa capacidad de transformacin. Es cierto que el sindicalismo en general, reformista por definicin como bien sealaba Malatesta, ha evolucionado siempre supeditado al desarrollo de la sociedad industrial. Sin embargo, se han dado interesantes encrucijadas histricas en las que esa supeditacin no ha impedido que la organizacin sindical anduviera un paso por delante de la industrializacin; en esos casos, los condicionantes prcticos no han sido bice para que comenzaran a sentarse las bases de un proyecto utpico. El congreso confederal de Sants (1918) y quizs el de Zaragoza (1936), aunque condicionado este ltimo por una situacin preblica, sugieren esa doble capacidad estratgica: coyuntural por un lado, de cambio de paradigma social por otro; as, en 1918 se alcanza un modelo de sindicatos de ramo adaptado al modelo productivo de la poca, mientras la CNT se imbrica en el tejido de los barrios en lo que es, segn Chris Ealham, casi un experimento de las comunas kropotkinianas. Sea como sea, estas reflexiones iluminan una verdad en la que, al parecer, ya no pensamos: sin herramientas de participacin la vida social queda yugulada, con un riesgo aadido de erosin: sin oposicin popular vertebrada, el marco legal que regula esas herramientas se vuelve cada vez ms represivo. Por ltimo, olvidamos tambin el tremendo esfuerzo que supone crear esas herramientas asociativas, esas organizaciones, as como evitar su ruptura y mantener su capacidad de evolucin cuando ya existen. Aadiremos que, sin ellas, los esfuerzos se dispersan y la fuerza se pierde? Quedan para la siguiente entrega otras reflexiones, sobre la vigencia del anarcosindicalismo stas.

El cartell de la pellicula es un dibuix den Pepe Sales

Masala Don sorgeix la idea de fer Morir de dia? Laia: Mentre estvem fent De Nens havia aparegut el tema de lherona com un element molt important al Barri Xino. Durant el rodatge es va filmar una entrevista al London Bar, amb el Nazario i el Pepe Ribas. Aquest ltim defensava a ultrana la teoria de la conspiraci, que la droga havia estat introduda expressament en els mbits llibertaris, i el Nazario no hi estava tan dacord. Finalment al muntatge es va descartar aquesta subtrama pensant que podria formar part duna altra peli en un futur. De tant en tant el Joaqun reprenia la idea i cap al mar del 2006, mentre sacababa de muntar Ms enll del mirall, jo em vaig posar a investigar. Morir de dia era un projecte original de Joaqun Jord, fins on va arribar a concretar-lo abans de morir? L: Era una cosa molt incipient. El seu punt de partida era molt personal. Ell recordava que tenia gravades unes imatges de la presentaci del Dioptria del Pau Riba que pertanyien a un documental que havia de fer amb el Carlos Durn sobre les 24 hores de lartista. A les imatges gravades hi sortien dues dones que per aquella poca comenaven a enganxarse a lherona. Una era la Nria Ponsa i laltra la Merc Pastor, la primera dona del Pau Riba. El Joaqun tamb havia pensat que el Pau Riba aparegus a la pellcula com a personatge supervivent proper a les dues. A part de les imatges del concert, tamb tenia al cap unes imatges filmades a Formentera en qu la Merc Pastor apareixia fent de Verge. Desprs hi havia una seqncia que tamb tenia molt clara amb lAlbert Pla, amb qui havia treballat a De Nens i que tamb tenia relaci amb lherona. Era un recorregut pel Xino explicant on anava a pillar, etc. Un altre element important havia de ser lAdri Trescents, que era un personatge que tamb venia de De Nens, un educador de carrer que treballava al Xino i que va morir just quan vaig comenar a investigar. Tamb tenem el ttol, Morir de dia, que el Joaqun havia triat a latzar dun llibre de poemes de Vicente Aleixandre. I vosaltres com heu encarat la continuaci del projecte sense el Joaqun, heu sentit el seu pes mentre fieu la pellcula?

Fent parlar els morts

La pellcula es construeix amb el testimoni de quatre personatges en diaris, gravacions, dibuixos i escrits
Heu triat quatre personatges principals al voltant dels quals sarticula tota la pellcula. Don surt, per exemple, un personatge annim com el Juanjo Voltas? L: Jo sempre acostumo a comenar les investigacions fent-me una llista de coses meves que em vinculen al tema. En aquest cas, una de les coses que hi havia en aquesta llista era el record de les converses amb lEduard Voltas, que havia conegut quan estudiava a la universitat i que en aquell moment era periodista de la revista El Temps. En aquella poca lEduard estava treballant en un llibre per a explicar la histria del seu germ Juanjo i me nhavia parlat molt. La vida de Pau Maragall s una contraimatge de la seva classe, de la burgesia barcelonina que dicta qu es prohibeix i qu no est perms en aquesta ciutat. Com arribeu a aquest personatge i per qu el trieu? L: Vaig trigar temps a seguir-li la pista perqu a mi em feia mandra la famlia Maragall. Per el cas s que Pau Maragall anava apareixent en moltes converses Vaig anar a parlar amb lIaki dEl Lokal i tamb em va parlar del Pau Maragall. Vaig parlar tamb amb un psicleg que havia estat enganxat a lherona i que ara tracta metges amb el mateix problema (de forma totalment annima perqu bviament no volen fer pblica la seva addicci). Va resultar que en la conversa amb ell tamb va sortir el Pau Maragall, perqu li havia fet de terapeuta. Aix que al final tot plegat ens va portar a inclourel. I el Pepe Sales? L: Lo del Pepe Sales tamb va ser una casualitat. El Joaqun Jord i jo coneixem el personatge arran dhaver vist lespectacle de lAlbert Pla. A travs duna amiga meva que fa teatre vaig acabar contactant amb el seu nebot, el Mart Sales. Amb el Mart vam tenir molt bon feeling i aix s una cosa per la que em guio molt. Aix em va portar tamb a la Lul Martorell i amb ella tamb vam connectar molt. Just en aquell moment la Lul estava muntant el documental sobre el Pepe Sales, Pobres pobres, que els donguin pel cul, i precisament hi estava participant tamb lAlbert Pla. Aix ens va fer replantejar per un moment el fet dincloure el Pepe Sales a la pellcula. Un dia que vam estar sopant amb la Lul, ens va convidar a pujar a la productora i ens va ensenyar unes filmacions del Pepe. Al Sergi i a mi ens van quedar gravades algunes de les imatges que vam veure aquell dia i al cap dun temps, quan el tema del Sales estava prcticament descartat, vam anar a veure aquest documental que havien fet la Lul i lAlbert. All vam adonar-nos que les imatges que la Lul ens havia ensenyat no hi eren, i que lenfocament que havien donat al documental era molt diferent del nostre. Aleshores s quan rescatem aquest Pepe que es mostra en primera persona, el que es posa davant la cmera i que la Lul gravava.
Pau Maragall entrevistant gent pel carrer

Foto / Masala

L: Al principi s que sentia una mena de responsabilitat, de pensar qu hauria fet el Joaqun en cada situaci. Recordo que vaig haver de passar un dol, perqu durant sis anys vaig mantenir amb ell una relaci prcticament diria. Aquest dol va portar un temps Tenem clar que nosaltres no volem fer la pellcula del Joaqun per alhora el Joaqun pesava molt perqu aquesta era una cosa que havia de fer ell. Fins i tot en un moment vam plantejar-nos canviar el ttol. All no podia ser Morir de dia, havia de ser una altra cosa Com molts dels treballs del Jord, Morir de dia s una pellcula molt calidoscpica. Com sarriba a estructurar formalment un projecte amb tal quantitat delements en joc? Sergi: En aquest cas el gui no es tanca abans de filmar, sin amb el final del procs dinvestigaci, perqu aquest procs forma part de lescriptura de la histria. L: s una herncia del Joaqun que ens conven com a eina de treball. El Joaqun, en general, tampoc treballava molt estructuradament. Podem treballar sense tenir un inici ni un final Arribava un punt en el que tot el conjunt didees acabaven conformant una estructura. Per tamb depenia dels casos. A Veinte aos s que hi havia un gui.

o volia recrrer a alg recordant aquells temps sin a gent que en aquell moment des del seu present va deixar una petjada: el diari de la Merc, les imatges del Pau, les cartes del Juanjo, els dibuixos del Pepe
Les imatges darxiu tenen un pes especfic important dins la pellcula. En quin moment i com les incorporeu al projecte? L: Nosaltres no vam viure aquella poca per tot i aix en volem parlar. Jo sentia que no volia recrrer a alg recordant aquells temps sin a gent que en aquell moment des del seu present va deixar una petjada: el diari de la Merc, les imatges del Pau Maragall, les cartes del Juanjo, els dibuixos del Pepe A ms, era relativament senzill que la gent parls de la contracultura, dels tripis, incls de lLSD sense cap problema, per a la que diem que ens interessava centrar-nos en lherona, alguna cosa canviava... Crec que s una mescla entre tab i dolor. I tamb crec que aquest dolor s sobretot pel machaque social i poltic que han rebut tots els que shan decantat per una opci aix. De vegades senzillament passa que no tenen cap mena de ganes de recordar la seva histria, cosa que sentn

Merc Pastor fent de verge a una vella gravaci de Joaquim Jord

Els pares de Juanjo Voltas

Pepe Sales

Bar Mendizabal
Pl. Canonge Colom Raval / Barcelona

sucs i batuts naturals, esmorzars, msica, plats del dia, cocktails, bocates, take away, terrassa, sol i sombra

Exposicions, sucs de fruita, batuts, pastissos, narguil, tes extics

dilluns i dijous de 9 a 22h divendres i dissabtes de 10 a 24h diumenges de 11 a 22h c/Joaqun Costa 36 Tel. 933014763 Tel. 933190533 Baixada de Viladecols 2 bis 08002 Barcelona

13

12

Debats sobre el top manta

Vendre a la manta no s un delicte. Comprar-hi no s dolent


Cristina Fernndez Durant el passat mes dagost els Ajuntaments de Calafell i El Vendrell van sorprendre habilitant zones de tolerncia per al top manta. s a dir, zones allunyades dels centres, pactades amb els venedors ambulants, on aquests podien oferir els seus productes i aix evitar els conflictes que provocava la seva presncia a les zones turstiques ms concorregudes. I el ms important, sevitava tamb la persecuci policial indiscriminada que pateixen quotidianament aquests venedors (qui no ha vist grups de joves senegalesos corrent carregats amb les mantes fugint de la Gurdia Urbana?). Mentre que algunes persones ho vam considerar una mesura valenta per fer front a una realitat social conflictiva que podria ser positiva, els mitjans de comunicaci van donar ress a les reaccions contrries. Duna banda, els comerciants locals es queixaven de competncia deslleial (es sentien discriminats per la legalitzaci duna activitat illegal que es feia sense pagar impostos, permisos, sense despeses, etc.) i, de laltra, altres Ajuntaments que es trobaven en situacions semblants (com el de Cambrils, Salou o Barcelona) veien la mesura amb escepticisme i continuaven optant per la pressi policial. Al cap de pocs dies es va descobrir lentrellat. Lobjectiu de la mesura no era deixar dassetjar els joves, molts dells senegalesos, que es dediquen a la venda ambulant; els Ajuntaments de Calafell i El Vendrell reclamaven ms implicaci dels Mossos dEsquadra i de la Policia Nacional. Els primers perqu perseguissin els possibles delictes contra la propietat intellectual o industrial que es poguessin derivar de la venda de CDs i DVDs pirates o dimitacions -de mala qualitat- dalgun producte de marca (ulleres, bosses, rellotges, etc.), tot i que, a partir de la darrera reforma del Codi Penal, si els beneficis daquestes vendes no superen els 400 euros, es tracta duna falta i no dun delicte; i els segons -la Policia Nacional- perqu tramitessin expedients destrangeria. El fet que els manters deixessin de ser perseguits per la policia semblava no agradar a ning, ni a comerciants ni a Ajuntaments, i els promotors de la mesura, en comptes de justificar-la com una via que permetria reduir la conflictivitat social sense perjudicar excessivament a ning, van assumir les crtiques i que lnica soluci-en realitat problematitzaci- possible era la via policial. Per a desbloquejar el conflicte la Conselleria dInterior de la Generalitat va convocar una reuni on van assistir els presidents de la Federaci de Municipis de Catalunya i de lAssociaci Catalana de Municipis , els alcaldes de Calafell, El Vendrell i Premi de Mar, i la tercera tinent dalcalde de Barcelona, Assumpta Escarp. Daquesta manera, el que en principi era un conflicte dinteressos entre comerciants i manters es va reduir a un conflicte de competncies per actuar contra el top manta, desterrant els pactes i el dileg com a escenari possible. La reuni va finalitzar amb el comproms dels alcaldes de les poblacions en qesti de retirar la mesura el dia 1 de setembre, i del cap de la Conselleria dInterior, recordem-ho, encapalada per Joan Saura, dIniciativa per Catalunya -partit de qu sesperen poltiques desquerres-, dincrementar la presncia de Mossos dEsquadra i realitzar campanyes de conscienciaci ciutadana perqu la gent deixi de comprar al top manta. La campanya consisteix en denunciar que el top manta comporta la prdua de llocs de treball a Catalunya, la falsificaci darticles, el frau fiscal i lexplotaci, i fins i tot lesclavitud, aix com el perjudici de qui treballa legalment i paga impostos. Es tracta duna mesura populista i proteccionista que utilitza arguments que no es corresponen amb la realitat. El fet que els ciutadans comprin al top manta no t res a veure amb lexplotaci ni lesclavitud daquests collectius i menys amb lexistncia de productes falsificats fabricats a milers de quilmetres daqu. Pel que fa a la prdua de

Hacia la integracin poltica de los musulmanes


tes participar en los campos donde se toman decisiones cruciales que afectan a nuestras vidas como miembros de un colectivo. Con una mayor integracin poltica, los musulmanes tendrn algo que decir en la esfera poltica nacional e internacional. Podemos extender los valores democrticos y los derechos humanos al pas de origen, y contribuir al desarrollo econmico de las sociedades de origen y de las de destino. No es slo una cuestin de buena voluntad, no se hace con leyes o decretos. En lugar de tenernos slo como parte del problema, por qu no nos toman en cuenta como parte de la solucin? Los musulmanes espaoles nos comprometemos con el principio del laicismo y la aconfesionalidad del Estado, que en sus leyes establece un trato justo con todas las religiones, tal y como lo dictan la Constitucin, la Ley Orgnica de libertad religiosa, los acuerdos de 1992 firmados entre la Comisin Islmica Espaola y el Estado, los tratados de los derechos humanos internacionales y las tradiciones europeas institucionales. Como ciudadanos, consideramos parte de nuestras obligaciones el trabajar por el bienestar general de la sociedad. Queremos llevar a cabo nuestros deberes tal y como exigimos nuestros derechos. El islam establece que el musulmn sea un ciudadano activo, productivo y que se implique en ser beneficioso para los dems, sean o no musulmanes. Los partidos polticos ya pueden ir tomando nota pues ya no basta con colocar a un extranjero o a un jubilado en la lista para ganar el voto de la inmigracin o de la tercera edad.

La Barceloneta, Winston Churchill i les 6 del mat


David Fernndez Divendres 22 doctubre. De matinada. No passa del trenc dalbada. Quasi en silenci, agents de pais i vehicles policials traginen pel carrer Ginebra de la Barceloneta. Rere la desfilada policial, sonar el timbre duna porta. Duna porta, duna casa, dun edifici prviament vigilat. Timbre de porta esbotzat que esmena a la totalitat all dit per Winston Churchill: Democrcia s que truquin a la porta a les 6 del mat i spigues del cert que s el repartidor de la llet. Democrcia esmicolada. A la Barceloneta. Dijous passat. Vora les 3 del mat. Dels repartidors de lactis als repartidors de llets. I dhsties consagrades. Sona el timbre i no hi s Churchill. Negra nit i boira espessa, una ciutadana ser xuclada per la ms sinistra ra dEstat. Sense a penes testimonis, els policies se lenduran. Enlloc. Incomunicada sota la legislaci antiterrorista podr estar oficialment desapareguda les properes 120 hores. Abans denfilar cap a lnic tribunal dexcepci que exerceix com a tal: lAudincia Nacional, hereva directa del TOP franquista.

Ilustracin / Mara Romero

Taoufik Cheddadi Socilogo, islamlogo e imam de Matar Soy conciente que ocupamos unos de los primeros puestos en el ranking del barmetro del CIS sobre los problemas que ms preocupan a los espaoles. Eso hace que la inmigracin se trate como una cuestin meramente de orden pblico e, imperativamente, como una cuestin de control policial. Desde el 2006 hemos pasado de 163.046 nouvinguts a 260.058: el 15,9% de la poblacin. Una subida del 12,5% de un colectivo que coexiste pero que no est plenamente integrado. La inmigracin ha entrado en las prximas elecciones por la puerta de atrs. Hemos quedado en manos de demagogos que se dedican al chantaje poltico. Todo vale para ganar un puado de votos. A eso les anima el xito en otros pases europeos de partidos xenfobos y de extrema derecha, que han convertido la manipulacin desvergonzada y mentirosa en el principal recurso electoral. Me parece lgico que la inseguridad ciudadana sea un tema bsico en la campaa de estos partidos, pero me niego a que casi todos los partidos que se llaman demcratas nos presenten como los responsables de robos y de agresiones. Sencillamente, es falso. Si para alguien es un problema la inseguridad ciudadana es para las familias inmigrantes, pues son las que residen en los barrios donde hay ms delincuencia; adems de ser vctimas de la inseguridad por los abusos en el acceso a la vivienda o la explotacin laboral. En los discursos sobre la inmigracin en Espaa est ausente un reconocimiento de la profunda dimensin poltica que deberan tener los inmigrantes. Hay que decirlo alto y claro: los inmigrantes ya no somos extranjeros ni somos slo un instrumento que permite alimentar una maquinaria econmica sedienta de mano de obra barata. Los inmigrantes somos ciudadanos. Somos personas. Qu queremos? Lo queramos admitir o no, Espaa es hoy una realidad multicultural y plurirreligiosa en que unos dos millones de ciudadanos profesan la fe islmica, que representan un 3% de la poblacin pero no estn polticamente integrados. Es por ello necesario que se establezcan reglas de interaccin en un marco de ciudadana basado en la igualdad jurdica, la equidad de derechos y el reconocimiento de los musulmanes como comunidad religiosa. Sin embargo, como me confes un importante responsable poltico, los partidos no tienen la voluntad de promover la integracin de los musulmanes espaoles. Y sin integracin poltica no hay integracin en serio. Poder votar es ms importante de lo que parece para ello. La igualdad slo es real, slo es autntica, si es igualdad plena. Invito a todos los candidatos de los partidos polticos a mantener de forma habitual entrevistas con los representantes de los ciudadanos musulmanes para exponerles sus puntos de vista y recabar apoyos. Estamos hartos de ser siempre un objeto de atencin poltica y sociolgica. Es hora de permitir a los inmigran-

Illustraci / Leo

es persones que compren els productes a les mantes no tenen el mateix perfil ni busquen els mateixos productes que aquells que ho farien a les botigues. Per tant, quin s el perjudici real que tenen les marques o els comerciants?

endre al top manta no s laspiraci laboral de ning, per davant del ventall de possibilitats amb qu es troben alguns immigrants que viuen a Catalunya s una estratgia de supervivncia autnoma i tan digna com qualsevol altra
criteri absolut per distingir all que est b dall que est malament. Les lleis canvien amb el temps i sembla que en el moment actual algunes de les que tenim no sacaben dadaptar a la realitat social i tecnolgica (si existeixen els mitjans per baixar i copiar la msica per internet, per qu ens prohibeixen ferho?). Les lleis responen als interessos del poder poltic, condicionat per les pressions socials i sobretot per lobbies que intentaran que la legalitat defensi els seus interessos econmics (com per exemple, la SGAE). Durant aquest conflicte, el conseller Josep Huguet va declarar que els manters donen una imatge de pas en vies de desenvolupament que no s beneficiosa per Catalunya. Davant daix i en el context actual, em pregunto qu s ms beneficis, que el top manta permeti la supervivncia a un dels sectors ms afectats per la crisi, o tenir una policia discriminadora que persegueix els joves senegalesos que es dediquen al comer ambulant amb el beneplcit de la classe poltica i la societat? A Barcelona, i sobretot a Ciutat Vella (infectada per la corruptella poltica), potser la policia t coses ms importants a fer que perseguir manters.

olicies del CNP han detingut de matinada una jove estudiant de 21 anys, que poques hores desprs engreixar els titulars alarmistes de la premsa oficial del dia. Reality show inquisitorial que condemna sense judici, det sense proves i crida sense veritats per cridar
Recapitulem, doncs. Policies del CNP han detingut de matinada qu volen aquesta gent?, cantava Maria del Mar Bonet no fa tant una jove estudiant de 21 anys, que poques hores desprs engreixar els titulars alarmistes de la premsa oficial del dia. Reality show inquisitorial que condemna sense judici, det sense proves i crida sense veritats per cridar. Una operaci contra la cantera dETA, cadells terroristes i altres perles de lescopidora policial. Que sestimben contra la ms estricta realitat. Perqu de sobte, com un castell de cartes ensorrat, passem duna terrorista a la Barceloneta a una jove de 21 anys. Marina Sagastizabal s el seu nom. Acabada darribar del Pas Basc per cursar estudis de Sociologia a la UAB. Estranya terrorista, perqu amb una simple recerca a internet, trobem articles recents della en premsa basca: com a membre de lAssemblea de Joves del barri de Judimendi de Vitoria, defensant poltiques socials dhabitatge que reverteixin tanta especulaci. Activament implicada tamb a Herriaabian, una plataforma contra lexclusi i la marginaci social. El mateix dia de la detenci, 50 joves compareixen a Bilbao en roda de premsa pblica per denunciar les detencions i autodefinir-se tan culpables com els detinguts. Tan culpables com la Marina. s laltra realitat concreta, innegable: dels escorcolls policials noms han sortit psters, cartells, adhesius i samarretes. Per cap explosiu. Cap detonador. Cap pistola. Noms idees i activistes juvenils, en lestat inquisitorial on les idees sn delicte i la dissidncia sempre est sota sospita. Lembogida lgica antiterrorista s aix. Sorda. Muda. Cega. Capa, en cinc minuts, de convertir una estudiant de 21 anys en criminal. Efectiva a lhora de fer passar bou per bstia grossa. De criminalitzar qualsevol protesta i tot malestar. Democrcia, on? Terrorista, qui? El dubte sacreix. I a la microhistria quedar que lestrena de Rubalcaba com a flamant vicepresident del govern va passar per la Barceloneta en forma de propaganda, camuflant el segrest duna jove estudiant de 21 anys i 14 joves ms com a reeixit xit antiterrorista. Quan lnic que feien, a part de ser joves, era militar polticament a plena llum del dia i sobrats de motius per fer-ho. Tot plegat no deixa de ser un segrest paradoxal. Paradoxal perqu empeny a cridar que estem farts de la prepotncia impune duns repressors que coneixem massa b. I que, en canvi i per contra, estem disposats a posar la m al foc per una detinguda annima que ni tan sols coneixem i que acaba darribar a casa nostra. Ben oberts i disposats per dir-li: Quan tornis a la Barceloneta, Marina... benvinguda a casa. Si s que hi ha cases dalg i encara hi ha repartidors de llet. Singular benvinguda per insistir que mai ms, enlloc i a ning, se li apliquin lleis dexcepci, segrestos de matinada i processos injustos i injustificats. Ni a la Barceloneta ni enlloc.

llocs de treball, la relaci amb el top manta, ms aviat s a linrevs, ja que alguns immigrants que han perdut la feina degut al context de crisi econmica han acabat dedicant-se al top manta. I per descomptat, lincrement de lactuaci de les forces policials i la detenci i empresonament dels manters no millora en res les condicions de vida daquest collectiu. El top manta no suposa grans ingressos econmics als seus venedors, s noms una activitat econmica temporal que els permet anar tirant fins aconseguir alguna cosa millor. Vendre al top manta no s laspiraci laboral de ning, per davant del ventall de possibilitats amb qu es troben alguns immigrants que viuen a Catalunya s una estratgia de supervivncia autnoma i tan digna com qualsevol altra. Per exemple, s la forma de supervivncia dalguns nois senegalesos arribats fa uns tres anys amb canoes a Canries i traslladats pel propi Govern espanyol a ciutats com Barcelona amb una ordre dexpulsi a la butxaca que els impedia poder regularitzar la seva situaci i, per tant, tenir accs a un contracte de treball. s una activitat que implica haver de passar moltes hores al carrer per atraure compradors i estar sotms a la persecuci, i sovint a la humiliaci, de la policia. Per el fet en si de vendre en el top manta no incrementa lexplotaci, sin que permet obtenir alguns ingressos econmics per a la supervivncia.

La venda ambulant s una activitat econmica respectable, que sha fet tota la vida i a tot arreu. Sofereixen uns product es determinats a preus ms baixos que els que es poden trobar a les botigues; per no caiguem en la demaggia, ning que compra en el top manta espera la qualitat dun producte de marca, si volem aquesta qualitat, anem a les botigues. Els CDs i DVDs que podem comprar al top manta sn exactament iguals als que ens podrem descarregar nosaltres mateixos des dinternet; per tant, no estvem disposats a gastar-nos els diners que ens demanen les discogrfiques o les distribudores de productes audiovisuals per obtenir-los. Les persones que compren els productes a les mantes no tenen el mateix perfil ni busquen els mateixos productes que aquells que ho farien a les botigues. Per tant, quin s el perjudici real que tenen les marques o els comerciants? A lEstat espanyol, la venda ambulant est prohibida per ordenances municipals, per aix no significa que es tracti duna activitat delictiva o que les persones que shi dediquen hagin de ser perseguides, simplement que per fer-ho haurien de pagar una llicncia. En molts pasos (que no tenen per qu ser menys democrtics que lEstat espanyol) la venda ambulant s una activitat perfectament legal. La legalitat no s un

os partidos polticos ya pueden ir tomando nota pues ya no basta con colocar a un extranjero o a un jubilado en la lista para ganar el voto de la inmigracin o la tercera edad.

Democracia multicultural Cundo vamos a hablar de la democracia multicultural? O el multiculturalismo est solamente en lo extico, en hablar del cuscs y la chilaba? Con elecciones como las que van a celebrarse, una vez ms sin contar con nuestro voto, se est institucionalizando la exclusin de los inmigrantes, vetando nuestro acceso a la ciudadana. Aunque no se quiera reconocer, estas elecciones reproducen el modelo de la antigedad clsica, de Atenas y Esparta, donde slo un tipo de habitante poda votar. La multiculturalidad espaola ha consistido en marginar, segregar, invisibilizar y excluir a los inmigrantes, no reconocer nunca su presencia en trminos de igualdad. Pese a los intentos de algunos partidos y ONGs, hasta ahora se ha gestionado la multiculturalidad como un peligro para la identidad nacional. Como cataln o espaol que me siento, seores polticos, dganme: cules son o deberan ser mis seas de identidad? Podra la islmica formar parte de ellas? Yo creo que s. Pero defender los derechos de los inmigrantes no es rentable electoralmente. Hacerlo es todo un examen de salud democrtica que deberan pasar los partidos polticos. Yo apuesto por el concepto de ciudadana cvica, que debe comenzar por el reconocimiento de que el residente (aunque sea temporal), en la medida en que paga impuestos y contribuye como trabajador y vecino a la construccin de la sociedad, tiene tambin derechos polticos. Pero, por qu a nosotros los inmigrantes se nos exige ms que al resto de los ciudadanos? Porque cuando hablemos cataln, bailemos sardanas y cantemos Els Segadors, entonces se nos dir que tampoco basta y se nos exigir un carnet por puntos del buen ciudadano.

15

14

Llibres

Motherfuckers! De los veranos del amor al amor armado


La Ciutat Invisible

Crmenes de odio, impunidad y violencia.


La herencia del golpe de estado en Honduras y la complicidad de Europa
Judith Muoz Saavedra Sociloga, ex cooperante en Honduras El 28 de junio de 2009, se produjo en Honduras un golpe de estado contra el presidente constitucional Manuel Zelaya Rosales. Ese da, el mundo contempl incrdulo la reaparicin del fantasma de las dictaduras, que marcaron la historia latinoamericana a travs de dcadas. Una vieja historia, con los mismos protagonistas: las oligarquas econmicas nacionales, la cpula militar, los intereses de importantes sectores poltico/empresariales norteamericanos y el respaldo de la jerarqua de la iglesia catlica, con el Cardenal Oscar Rodrguez a la cabeza. Tras el golpe se suprimieron las libertades constitucionales y se desat una fuerte represin que deriv en numerosas violaciones a los derechos humanos. En un primer momento, las declaraciones de condena internacional no se hicieron esperar. Sin embargo, un ao y medio despus, el conflicto de Honduras ha desaparecido de las agendas de gobiernos y organismos internacionales. La mayora de pases europeos han preferido sumarse a la campaa poltico/meditica de Estados Unidos, que se empea en hacernos creer que Honduras retorn a la democracia, mediante unas supuestas elecciones transparentes y concurridas organizadas por los propios golpistas. Actualmente las violaciones de derechos humanos persisten y el pas est lejos de alcanzar la normalidad democrtica. A principios de octubre, diversas redes de la sociedad civil manifestaron su preocupacin por el bajo perfil que Honduras tiene en la agenda de la Unin Europea. Las organizaciones denuncian que despus de la llegada al Gobierno de Porfirio Lobo Sosa, se han incrementado las amenazas, hostigamientos y asesinatos contra defensores y defensoras de derechos humanos, lderes sociales, miembros de la resistencia y periodistas1. El Comit de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH) identifica ms de 1.000 violaciones a los derechos humanos por razones polticas en el perodo 30 de enero a 31 de agosto de 2010, incluyendo 23 asesinatos con indicios de carcter poltico. Desde marzo de este ao, se han cometido 10 asesinatos de periodistas o comunicadores sociales, cuyos crmenes no han sido esclarecidos hasta la fecha. Esto ha llevado a Reporteros Sin Fronteras a calificar a Honduras como uno de los pases ms peligrosos del mundo para los periodistas. cer nuevas alianzas. De esta forma, colectivos, tradicionalmente homfonos, pasaron del rechazo a la solidaridad. Para Mendoza los 19 crmenes, seran la expresin de la crisis del patriarcado, que como medida de sobrevivencia se vuelca a asesinar a transexuales para enviar un mensaje de odio y muerte hacia la diversidad sexual, y hacia quienes la toleran. Hoy, la impunidad sigue siendo uno de los problemas ms graves de Honduras. Todava no se ha iniciado ningn juicio relacionado con las violaciones a los derechos humanos, incluyendo el asesinato del dirigente de la comunidad LGBTTI Walter Trchez ocurrido en diciembre de 2009. Al contrario, los rganos que deberan asegurar la proteccin de las vctimas han actuado abiertamente en su contra, evidenciando as su falta de independencia y politizacin. Al respecto, la Comisin Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) ha sealado: La impunidad generalizada por violaciones a los derechos humanos se encuentra facilitada por decisiones de la Corte Suprema de Justicia que debilitan el estado de Derecho. Adems del cuestionado rol de la Corte Suprema de Justicia durante el golpe de Estado, con posterioridad ha decidido, por un lado, sobreseer a los militares acusados de participar en el golpe y por otro, despedir a jueces y magistrados que buscaron evitarlo por vas democrticas.3 A pesar de estas denuncias, la Unin Europea no ha realizado cambios significativos en sus programas de cooperacin con Honduras. Al contrario, su intencin es dar continuidad al Programa de Apoyo al Sector de Seguridad (PASS), que cuenta con un apoyo previsto de 44 millones. Los destinatarios son la Secretaria de Seguridad, la Corte Suprema de Justicia y la Fiscala. La prioridad principal es fortalecer la capacidad investigativa de la Polica. ONG internacionales han denunciado, reiteradamente, que estas instituciones no estn cumpliendo con sus funciones de proceder en contra a los autores intelectuales y materiales de las violaciones a los derechos humanos.4 A pesar ello, los gobiernos de la Unin Europea, en lugar de apoyar al amplio movimiento social de resistencia al golpe o la comisin de la verdad impulsada por la sociedad civil, apuesta por fortalecer an ms a los golpistas y a las instituciones responsables de violaciones de derechos humanos.

Amparo = Pramo?
DonCecilio Cest fini, me dice en un mail un amigo que ya se dej ver por aqu. Me entero as del cierre de la Cinemateca UGT de Sevilla. Que nadie se lleve a engao por las siglas: ignorada por el sindicato y por casi todo el mundo, la Cinemateca ha sido, como mnimo en los ltimos diez aos (los que hemos podido seguir desde la distancia), el espacio de difusin audiovisual ms importante y valiente de la ciudad. Y quiz tambin de todo el sur del pas, donde abundan los festivales absurdos con presupuestos millonarios. La noticia me afecta ms de lo que imaginaba y comienzo a calcular el nmero de proyectos de una audacia similar que se esparcen por ah. Pienso en el Cineclube Compostela e inmediatamente vuelvo a preguntarme por qu nunca ocurren cosas as en las dos grandes capitales. Desde luego, no en Barcelona. La mitad de las ini-

l debate no debe pasar por lo legtimo de hacer o no hacer dinero con el arte callejero, sino en qu ha hecho uno para poder llegar a plantearse ese dilema
ciativas dedicadas a la exhibicin alternativa vive amparada por la tendencia pasajera -la del mainstream o la del underground; tanto da-, renunciando al rigor de fondo y resguardndose en lo llamativo de sus formas para esconder el vaco de sus contenidos. La otra mitad, quin sabe si por conviccin o por eliminacin, busca el amparo de los grandes monstruos culturales para poder desarrollar una actividad estable bajo su techo (lo cual es muy lcito, pero tambin un poco triste). En materia audiovisual Barcelona se ha convertido en un embudo: o entras o no existes. Ser la famosa mercantilizacin del arte, tema de actualidad tras el estreno en cines de Exit through the gift shop, la pelcula del grafitero Banksy. En el documental la cuestin se plantea de una forma ms escurridiza. Durante noventa minutos Banksy se esfuerza (con bastante menos talento que el que demuestra pintando) en expresar un par de ideas sencillas que no est de ms recordar. Una de ellas la planteaba el mismo artista en una sola frase que caa con fuerza (ms fuerza que la de todo el metraje de Exit through the gift shop) en una entrevista reciente: en ella confesaba no tener claro si en su trayectoria el arte era una excusa para practicar el activismo o viceversa. La otra idea, que es a donde queramos llegar en este texto, sirve en el film como conclusin y sntesis: el debate no debe pasar por lo legtimo de hacer o no hacer dinero con el arte callejero, sino en qu ha hecho uno para poder llegar a plantearse ese dilema. El problema, en resumen, aparece cuando el arte se entiende en trminos de consumo. Todo esto para volver a la pobreza del audiovisual en Barcelona, que parece el paraso de los advenedizos y los mercachifles. Y todo esto para animar a todo el mundo a que acuda a las sesiones de cine y vdeo experimental que ha retomado el colectivo Amalgama en La Fbrica del Poble Sec.

En la lnia de recuperaci duna memria contracultural i insurrecte a qu ens tenen acostumats des de La Felguera Ediciones (Historia de un incendio; King Mob; Nosotros, el Partido del Diablo; o Nos estamos acercando... La historia de Angry Brigade), ara apareix Motherfuckers! De los veranos del amor al amor armado. Un llibre excellent que recull per primera vegada en castell tant els articles duna revista anterior dalguns membres del grup Black Mask, com els textos (pamflets, octavetes) del que va ser aquest grup dacci. Tu no pots robar-li res a un blanc, ell ja tha robat a tu qualsevol cosa que vulguis dell, incls la prpia vida. Totes les botigues se tobriran si tu pronuncies la paraula mgica. Les paraules mgiques sn: Contra la paret fill de puta, aix s un atracament. Daquest poema del poeta negre radical LeRoi Jones, Ben Morea i o eren hippies, ni tampoc una els seus amics extraorganitzaci poltica a ls. Eren gueren el nom dUp una banda de carrer polititzada, una Against the Wall, Motribu i un clan revolucionari, un fosc therfuckers. Un grup grup dafinitat convertit en una verita- dacci novaiorqus ble famlia el discurs de la qual girava del Lower East Side entorn duna constellaci didees que va actuar a finals que incloen el Dad, lanarquia i dels seixanta i que lautodefensa armada mitjanant una barreja dart i poltica atacava lordre dominant denunciant la institucionalitzaci i mercantilitzaci de lart. Com resumeix Servando Rocha al prleg: Les tanques del Festival de Woodstock salten enlaire mentre alg saqueja un magatzem propietat de lorganitzaci i reparteix entre la muni sacs de dormir i tendes de campanya. Al Lower East Side de Nova York exhibeixen navalles, encara que tamb tenen armes de foc. Es preparen per alguna cosa ms gran.

Reparteixen menjar als sense sostre de la ciutat, al mateix temps que repten la indstria del rock and roll, els empresaris rebels i lMC5. La visita de la banda de Detroit acaba amb els seus membres fugint de la ira motherfucker. No demanen res. Ho prenen tot. Simulen lassassinat dun poeta i realitzen lapologia oberta duna assassina real, Valerie Solanas i els seus trets contra lart (Andy Warhol). Intenten tancar el Museu dArt Modern, inunden de rodamns sales dart i pretenen acabar amb tots els policies de la ciutat. Cabells llargs, homes llop, drogues, comunes i jaquetes negres de cuir. Sn davant el Pentgon, desafiant els policies que el custodien, mentre els hippies pretenen fer-lo levitar. No eren hippies, ni tampoc una organitzaci poltica a ls. Eren una banda de carrer polititzada, una tribu i un clan revolucionari, un fosc grup dafinitat convertit en una veritable famlia el discurs de la qual girava entorn duna constellaci didees que incloen el Dad, lanarquia i lautodefensa armada. Autor: Motherfuckers Editorial: La Felguera ediciones Any dedici: 2009 Preu: 18 euros

Foto / Amanda Gigler Concentracin realizada en Barcelona en solidaridad con el Frente Nacional de Resistencia Popular

onduras es un nuevo caso, donde la alianza entre neoliberalismo, militarizacin y patriarcado facilita mantener un orden de dominacin que tiene como finalidad el control de la vida de las mujeres, en especial sobre su cuerpo y su identidad

na de las caractersticas ms crueles que ha tenido el golpe de Estado hondureo ha sido la violencia ejercida contra las mujeres y la comunidad LGTTBI (Lsbica, Gay, Transexual, Travesti, Bisexual e Intersex)
cional y realizadas despus de manifestaciones o durante los toques de queda2. La violencia sexual es utilizada como estrategia para sembrar terror, demostrar poder, dar lecciones de moral y vengarse de los adversarios. Honduras es un nuevo caso, donde la alianza entre neoliberalismo, militarizacin y patriarcado facilita mantener un orden de dominacin que tiene como finalidad el control de la vida de las mujeres, en especial sobre su cuerpo y su identidad. La comunidad LGTTBI ha sufrido, con especial crudeza, la ira de los golpistas y la exacerbacin de la les, homo y transfobia. No es casual que las primeras victimas del conflicto fueran dos mujeres trans que aparecieron asesinadas al da siguiente del golpe. A ello, le sigui una oleada de crmenes cometidos con altos niveles de violencia y ensaamiento, contra personas de la diversidad sexual. El informe: Asesinatos en el marco del golpe de estado de la comunidad LGTTBI seala que Honduras se ha convertido en un paraso transfemicida y denuncia que durante los primeros seis meses del golpe de estado, fueron asesinados 19 personas de la comunidad LGTTBI, trece mujeres trans (trans femicidios) y seis hombres homosexuales, lo que implica un alarmante incremento de muertes. Para Indyra Mendoza, integrante de la red lsbica Cattracha y autora de dicho informe, la comunidad LGTTBI, al integrarse en la defensa de la democracia rompi con la homofobia, lesbofobia y transfobia implcita en algunas expresiones de los movimientos sociales de Honduras. La inclusin de la diversidad sexual en el Frente de Resistencia permiti evidenciar el soporte moral que los fundamentalistas religiosos otorgaron a los golpistas y estable-

Msica

Eyedea, el legado del verbo


Jum Hay artculos que desearamos no tener que escribir nunca, y ste es uno de ellos. El MC y cantante estadounidense Eyedea falleci el pasado 16 de octubre, a la edad de 28 aos. No entraremos en matizaciones ni sentimentalismos sobre lo jodido que es morir antes de que te toque, pero tanto el hueco en la escena como la herencia que deja Michael Larsen aka Eyedea, tras su corta pero intensa carrera, es de tener en cuenta para profanos y especialistas. Frescura, originalidad, vr tigo, descaro e innovacin son algunas de las cosas que se te pasan por la cabeza cuando escuchas a Eyedea. Proveniente de St.Paul (Minnesota), empez a ser conocido por su versatilidad a la hora de rimar de forma improvisada, y a travs de los certmenes de freestyle, al ganar con slo 17 aos la prestigiosa batalla de Scribble Jam en 1999, certamen clave para entender este tipo de concursos, y de donde han salido rimadores como Sage Francis, Brother Ali o Slug. En 2000, se proclama campen en el aniversario de Rock Steady Crew y en la Battle Blaze de Chicago. Al mismo tiempo, se empareja artsticamente con DJ Abilities, formando un genuino do MC-DJ llamado Eyedea & Abilities, de cuya alianza salen tres discos: First born (2001), E&A (2003) y By the throat (2009). En 2002, entre el primer y segundo disco en comn, edita un disco en solitario con el pseudnimo de Oliver Hart, The many faces of.... Y entre el segundo y tercero, Eyedea da rienda suelta a sus inquietudes musicales ms variadas: grabando un disco en directo con el proyecto Face Candy, This Is Where We Were (2006), donde msicos de jazz, rap e improvisacin se daban la mano; o cantando con su banda de rock independiente Carbon Carousel, con quienes graba varios singles y un LP. Su trayectoria junto a DJ Abilities ha estado ligada siempre al sello Rhymesayers de Minneapolis, pero adems ha dejado colabos con Kristoff Krane, AWOL One, Blue Print, Slug, y temas sueltos en referencias de Anticon Records. Descanse en paz.

L F
rescura, originalidad, vrtigo, descaro e innovacin son algunas de las cosas que se te pasan por la cabeza cuando escuchas a Eyedea

Una de las caractersticas ms crueles que ha tenido el golpe de Estado hondureo ha sido la violencia ejercida contra las mujeres y la comunidad LGTTBI (Lsbica, Gay, Transexual, Travesti, Bisexual e Intersex). Las organizaciones feministas y de la diversidad sexual han estado presentes, desde el primer da, en las acciones de rechazo al golpe de estado. Y son parte fundamental del Frente Nacional de Resistencia Popular (FNRP), un amplio movimiento, civil y pacfico que busca la restitucin de la democracia y la instalacin de una asamblea nacional constituyente. La presencia de mujeres y comunidad LGTTBI en la calle y su protagonismo dentro del Frente de resistencia ha suscitado una reaccin brutal de las fuerzas de orden que los/ las ha reprimido con especial violencia. Tal cmo en otros contextos de militarizacin, las mujeres han sido utilizadas como campo de batalla y botn de guerra. Mientras, los cuerpos decapitados y castrados de los transexuales asesinados sirven para enviar mensajes simblicos sobre la patria masculina y viril que los golpistas, a comunidad LGTTBI, al integrarse en la aspiran construir. defensa de la democracia rompi con la El informe de Feministas en Resistencia seala que la reprehomofobia, lesbofobia y transfobia implcita en algunas expresiones de los movimientos socia- sin va dirigida hacia el cuerpo sexuado y recoge testimonios de les de Honduras. La inclusin de la diversidad mujeres que durante su detencin fueron victimas de manoseos, sexual en el Frente de Resistencia permiti evidenciar el soporte moral que los fundamen- golpes de senos y vaginas, insinuaciones sexuales e insultos con talistas religiosos otorgaron a los golpistas y connotaciones sexuales. Tambin establecer nuevas alianzas. De esta forma, co- se documentan violaciones, cuyo lectivos, tradicionalmente homfonos, pasaron comn denominador es que son violaciones mltiples, ejecutadas del rechazo a la solidaridad por efectivos de la polica na-

1. Urge respuesta de la UE frente a violaciones de derechos humanos en Honduras. Carta dirigida a la Unin Europea elaborada por las redes de sociedad civil ALOP, APRODEV, CIDSE, CIFCA, FIAN internacional, Grupo SUR y OXFAM. Octubre 2010 2. Informe:Violaciones a los derechos humanos de las mujeres despus del golpe de estado en Honduras Feministas en Resistencia 3. Organizacin de Estados Americanos: Informe de la Comisin de Alto nivel de la OEA sobre la situacin en Honduras. Comisin Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) Junio 2010, par. 95. 4. Urge respuesta de la UE frente a violaciones de derechos humanos en Honduras. Carta dirigida a la Unin Europea elaborada por las redes de sociedad civil ALOP, APRODEV, CIDSE, CIFCA, FIAN internacional, Grupo SUR y OXFAM

FARMCIA
GENIS DE ARANA

Carretes 35 - 08001 Barcelona Tel. 934425096 / 934417184

El molino, un smbolo redivivo


Juli Peir Escriba, en mi ltimo artculo, sobre la lucha de los obreros para salir de la miseria, en los llamados felices aos veinte, felices para los que tenan dinero, y muy felices para los que tenan mucho dinero, aunque terribles para las clases sencillas. Como siempre me qued a mitad de camino, y promet continuacin, pero pido una pausa. Acaba de abrir, o reabrir, el ms popular caf-concert de las ltimas dcadas del Parallel (en realidad, el nico que quedaba), y como siempre he sido hombre de noche no puedo resistirme a hablar de l. Dejemos, pues, a los sindicatos de cuando lo No es exagerado decir que su fama arranca de un cambio de propietarios. Cuando en 1942 Serrano deja el Batacln y se traslada al cercano y ya rebautizado Molino, va dejando las riendas en manos de su mujer, Doa Vicenta, que es sin duda la figura clave del gran xito del reestructurado caf-concert, y un xito que se mantendr con ella, pues es con su marcha cuando empieza un declive inexorable que llevar al cierre. Su primera gran baza es, sin duda, Bella Dorita, una vedette que ha dado mucho juego antes de la guerra, pero que es precisamente ahora, cuando ya va camino de los cincuenta, y la censura es tan rgida que no permite ensear ni la ua del pie, cuando llega a su apogeo, porque sabe, como ninguna, elevar la insinuacin a la categora de arte. Se acerca a las cortinas laterales del escenario, recogidas por un cordn con unas bolas, y acaricia las bolas como si fueran de carne; el pblico entiende de inmediato la insinuacin. O le dice a un espectador: Caballero (para una vedette los hombres son siempre caballeros), le gusta a usted el cine? A m me encanta, especialmente esa actriz... la Merle... Oberon. El tono con que pronuncia el nombre de la entonces famosa actriz americana es la clave de su estilo, y levantaba tales pasiones masculinas que los hombres (o caballeros) ms ricos del pas la convierten de inmediato en su objeto de deseo. Quien fue encargado del bar en aquellos duros aos me cont una ancdota de la que haba sido testigo, y que le dej boquiabierto: segn parece, la Bella, a cambio de su amistad, no aceptaba ms detalle que dinero contante y sonante, y en una ocasin un caballero forradsimo quiso agradecerle sus detalles con un regalo que se saliera; se lleg al Molino, subi al foyer, donde ella estaba sentada en una mesa, y le pidi que se acercara a la ventana; a ella no le apeteca levantarse, pero l insisti tanto que al fin lo hizo y mir a la calle; abajo, aparcado ante la puerta, haba un coche fantstico, ltimo modelo de la mejor marca. Es tuyo, lo he comprado para ti, le dijo el hombre, que por lo visto en aquel momento perdi la categora de caballero, pues ella le dirigi una mirada llena de desprecio: Qu burro eres!, dijo, y no quiso verle ms. Y a la insinuacin en los gestos haba que sumar el doble sentido en las frases, y todo con mucho cuidado, porque eran aos en que las apariencias contaban mucho, y a la menor provocacin, real o imaginada, poda acercarse un seor con gabardina que te llevaba directamente a comisara. Siempre cuento una ancdota chulsima, y es posible que en estos artculos del Masala la haya explicado ya, pero me gusta tanto que la repito. Actuaban en el local los Hermanos Bernoff (la madre y el to de Christa Leem), y se atrevieron con un squetche que nunca entend cmo pudo pasar la barrera de la censura. l iba de sarasa, pero ella, loca de amor, no se enteraba, y le coga, le estrujaba, le achuchaba, mientras l intentaba sacrsela de encima: Quita Mary!. Ella segua: Te amo, Pepe, te amo! Quiero ser tuya!. l intentaba zafarse del acoso, pero no haba manera: Quita Mary!. Ella se aferraba, se enroscaba a su cuerpo cada vez ms: Te amo, Pepe, te amo, gritaba, loca de pasin, y l: Quita Mary!. Al fin, ella no poda ms y estallaba: Cmo puedes rechazarme as? Qu clase de hombre eres t?, y l, zafndose una vez ms: Mary quita!. Otro artista imprescindible en la casa durante todos esos aos fue Johnson, que ya estaba ah cuando lleg Doa Fernanda. Le recuerdo, con su eterno aire de Chevalier, bromear sobre la costumbre que tienen, o tenan, los taxistas de llamar a su oficio hacer de la vida o hacer Portada del libro de Merche Mar, la nica vedette que la carrera, como las putas. Me cont que contina trabajando en la nueva poca del Molino en los aos ms duros de la represin fascista prepar un nmero que escenifi-De dnde vienes, Marco? le preguntacaba un zoo viviente: vedettes y coristas iban disfrazadas de animales y l, en medio, ba, pero en realidad haciendo referencia al personaje entonces ms en boga de la tele, de pavo real; pero el censor dijo muy serio: con la serie Marco, de los Apeninos a los Andes. rece aos despus del cierre, -De Hispania, de las Galias... una nueva empresaria que -Siempre buscando a tu madre, Marco? Cuando acababan las risas, haca un inciparece tener los mismos arrestos so y se diriga al pblico en plan confi: de Doa Fernanda ha abierto de -Pobrecito, no sabe que su madre est hanuevo el antiguo local (casi cien ciendo la carrera en la Patagonia. Con la revista del 77 se haba despedido aos despus que el arquitecto Johnson, era un smbolo de la casa tan grande Raspall le diera la fisonoma que como las aspas que an hoy lucen en la fachaconocemos) da. Es curioso, pero hay artistas, ahora y entonces, aunque utilice los de entonces como ejemplo, que parecen nacidos para un deter-No quiero hombres con plumas! Entonces, Johnson se le plant delante, minado escenario, caso de Johnson y Mary Mistral, mientras que otros, como Escamillo y muy digno, y le contest: -Pero si yo no soy un hombre! Soy un bi- Christa Leem, llevan el escenario en el culo. Pero Johnson fue una figura irrepetible, cuya cho! Y el tipo qued tan cortado que autoriz el despedida mereci en la prensa barcelonesa titulares como: Con Johnson muere el Pasquetche. Cuando Bella se retir, llegaron Maty Mont, ralelo, uno; El Molino ya no ser el mismo, Mary Mistral, Gardenia Pulido, La Maa... y otro; o: Con l se acaba El Molino. Aquel da aunque a base de pagar multas en cantidad, disent de mis colegas: a las estrellas las suslos atrevimientos constantes y las tetas entre- tituyen siempre otras estrellas; en cambio, devistas fueron dando vidilla al local en aquellos masiadas veces la figura irreemplazable es la aos aciagos. Cuando, muerto el dictador, del vilipendiado empresario. Y sentenci: El siguieron el camino abierto por los cabarets da que falte Doa Vicenta, ese da empezar y ofrecieron destape total, el xito fue apote- a morir El Molino. No me equivocaba. Pero trece aos despus del cierre, una sico. En la revista de 1977, Las putas unidas jams sern vencidas, parodia de la manifes- nueva empresaria que parece tener los mistacin de putas contra la competencia desleal mos arrestos de Doa Fernanda ha abierde las extranjeras, que tuvo lugar en las calles to de nuevo el antiguo local (casi cien aos del Barrio Chino en septiembre del 76, fue el despus de que el arquitecto Raspall le diera nmero fuerte; pero en la revista del 78, el la fisonoma que conocemos), respetando al escandalazo fue absoluto porque vedettes y mximo la antigua estructura, dotando al nuecoristas (y coristos) salan a pelo. El nmero vo espacio de las tcnicas ms avanzadas, lo estrella hablaba del swining, el intercambio que implica invertir una cantidad de euros que de pareja, del que empezaba a hablarse de marea. Podemos estar poco o nada de acuerdo con el resultado final, que para el pblico tapadillo: Ahora con el swining ya sabes lo que pasa es siempre el espectculo, pero el esfuerzo ha que cambias de pareja y todo queda en casa sido tal que merece el respeto y la ayuda de Aunque en esos aos naca un nuevo g- todos los que queremos que Barcelona siga nero: los chistes sobre la actualidad televisi- siendo ante el mundo la Rosa de Foc, la ciuva y sus personajes ms carismticos. Ah, dad siempre dispuesta a luchar por la libertad, Escamillo se converta en Cleopatra, junto a y no el escenario de desafortunadas visitas papales. Gloria Paddy, de Marco Antonio:

uando en 1942 Serrano deja el Batacln y se traslada al cercano y ya rebautizado Molino, va dejando las riendas en manos de su mujer, doa Vicenta, que es sin duda la figura clave del gran xito del reestructurado caf-concert
eran de verdad, no esa ridcula caricatura de ahora, para una prxima ocasin, y permtanme que hablemos de El Molino. Como tantos locales modestos, naci como barracn, y no mereci aparecer en las revistas, y ya no digo en los diarios, hasta muchos aos ms tarde, tras dejar de ser la Pajarera, para convertirse en el Gran Saln del Siglo XX, o algo parecido, luego Petit Moulin Rouge, luego Moulin Rouge a secas, y al fin, tras la victoria del franquismo, que oblig a espaolizar todos los nombres, en El Molino. (Por cierto, y permitidme un inciso: la espaolizacin de nombres tras la guerra civil fue tan absoluta que, en Barcelona, a la calle Virgen de Nuria le pusieron Virgen de Covadonga). En realidad, su puesta de largo informativa llega cuando ngel Ziga le dedica varias pginas en su libro Barcelona y la noche, fechado en 1949, donde, adems de llamarle music hall y no caf-concert, porque en esa poca las palabras inglesas molaban ms que las francesas (y en el fondo, estamos hablando de lo mismo), quien en realidad se lleva el protagonismo no es el local, sino su estrella, Bella Dorita.

Portada de un boletn publicitario del Molino de 1989

n la revista de 1977, Las putas unidas jams sern vencidas, parodia de la manifestacin de putas contra la competencia desleal de las extranjeras, que tuvo lugar en las calles del Barrio Chino en septiembre del 76, fue el nmero fuerte; pero en la revista del 78, el escandalazo fue absoluto porque vedettes y coristas (y coristos) salan a pelo

masala s barreja despcies

Masala no s la veu de cap entitat, ONG, secta o partit Podeu collaborar amb articles, dibuixos, notcies, fotografies, poesies, entrevistes i en la distribuci 8000 exemplars repartits entre comeros, associacions, centres cvics i socials, biblioteques...

Telfon de contacte: 935113965 masala@ravalnet.org Ens pots trobar tots els divendres de 17 a 21h a El Lokal (C/de la Cera 1 bis) Masala noms es fa responsable dels articles firmats com Masala

Aquesta edici sha tancat l1 de novembre de 2010