Está en la página 1de 3

# Fraction

Decimal 0.01 0.1 0.125 0.15 0.2 0.25 0. 0.375 0.5 0.75 0.875 1 1.5 2

Percent 1% 10% 12.5% 15% 20% 25% 33. % or 33 37.5% 50% 75% 87.5 100% 150% 200%

Mrs. Lin

Notes: a. To convert decimal to percent, move the decimal point two places to the right and add the % sign. You can also times 100 to the decimal and add the % sign. Do the reverse operation when converting percent back to decimal. For example: 0.454 = 45.4% ; 3 = 300% ; 0.4 = 40% ; 0.12 = 12% 5% = 0.05; 23% = 0.23; 120% = 1.2 b. To find 15% of a number, you can find 10% of that number first and add half of the result (which would be 5%) to get 15%. For example: To find 15% of 120, you can find 10% of 120, which is 12 (move the decimal one place to the left). 12 + of 12 = 18 [10% + 5% = 15%] c. is 12.5% d. To find the percentage increase, you do positive difference over the original number For example: What is the percentage increase/decrease of the following question: I. From \$12 dollars to \$6 dollars, its II. From 24 to 42, its e. To find what to pay after the discount or percentage off, the easiest way is to use the original price, which is 100%, minus the discount amount and times the original price. For example: I: What is 20% off 120? 120 (100% - 20%) = 120 0.8 = 96 or Since is half of

II: How much do you need to pay if you have a 30% off coupon and the original price is 70 dollars? 70 49

Mrs. Lin

f. Questions such as: After % off, you pay dollars, what is the original price? The easiest way to solve this is to do : (100% - % -discount amount) = price left to pay Original price = For example: I : After 20% discount, you pay 84 dollars, what is the original price? or

= 105 dollars

II : Every year, the population decreases 5% in A town. If there are 3600 people in 1999, about how many people are there in 2003? 3600 x = 2443.51 ~ 2444 people

g. To make % profit, you mark up price to dollars, what is the wholesale price? Again, start with the 100%, or the original price: (100% + % ) the original price = The original price = For example: I : A store owner marks his goods up by 25% and charges his customer \$ 85 dollars, what is the wholesale price? or

= 68 dollars
h. Which is a better bargain: 20% off and another 20% off or 40% off 20% off and another 20% off = (100% - 20%)(100% - 20%) = 0.64 = 64% left to pay 40% off (100% - 40%) = 60% left to pay so this is a better bargain.

i: What is the maximum percentage discount that a store owner can offer on her price tag so that she ends up selling at no profit or loss, if she had initially marked her goods up by 50%? I: To mark her goods up by 50%, the goods now is (100% + 50%) = 150% or of the original price. To break even, you flip the fraction because = 0. 33. % Mrs. Lin or 100%

= 66. %, which means whats left to pay so the discount is (100% - 66. %) or