Volum 4, n.

14

Juny 2012

Ferreria

El full de la Biblioteca 14

Carlos Fuentes
Punts d’interès

Mor Carlos Fuentes , cèlebre escriptor mexicà, autor de La región más transparente. Els llibres descatalogats de Tísner a Internet. “Zipi i Zape” es passen al cinema. Els famosos bessons espanyols aniran al cinema gràcies a Disney. Un llibre investiga la misteriosa mort de Neruda. El periodista espanyol Mario Amorós es pregunta si va poder ser assassinat.

Carlos Fuentes Macías fou un escriptor i advocat mexicà que va néixer a Panamà l’11 de novembre de 1928 i va morir recentment amb 83 anys el 15 de maig de 2012 a Ciutat de Mèxic. Los días enmascarados (1954) va ser el seu primer llibre de contes anys abans de les seves vivències per Europa i els Estats Units on va passar part de la seva intensa tació que la seva obra suposa a la vida ( entre d’altres París; Venè- cultura i igualment per la seva cia; Londres i Washington). contribució a la solidaritat univerEl 1987 Fuentes va ser guardonat sal i al progrés dels pobles”). amb el Premi Cervantes i el 1994 amb el Premi Príncep d’Astúries de les lletres (per “La defensa que en la seva escriptura fa tant de la llibertat d'imaginació com de la dignitat del pensament; per l'aporLa seva obra és extensa. Citem aquí solament una petita mostra: La región más transparente (1958); Aura (1962); La muerte de Artemio Cruz (1962); Cambio de piel (1967); Zona sagrada (1967);

Cumpleaños (1969); Cervantes o la crítica de la lectura (1976); Diana o la cazadora solitaria (1994); Inquieta compañía (2004). Ha sigut membre del Woodrow Wilson International Center for Scholars a Washington, D. C.; professor i lector a les universitats de Pennsylvania, Columbia, Cambridge, Princenton i Harvard.

Leonardo Da Vinci a la Biblioteca Nacional
Contingut
Carlos Fuentes Leonardo Da Vinci a la Biblioteca Nacional Selecció de llibres donats pel Departament de Llengües Editorial: Els nois salvatges 1 1

2

2

La Biblioteca Nacional exposa fins al 29 de juliol “El imaginario Leonardo. Códices Madrid de la Biblioteca Nacional de España” on es pot veure la primera exposició monogràfica sobre els còdexs I i II de Leonardo Da Vinci, els únics que es conserven de la col·lecció de manuscrits des que van arribar a Espanya el segle XVII. Aquests manuscrits s’han restaurat

entre el 2010 i el 2011 retirant l'enquadernació del segle XVII per tornar al sistema original de l'època. El còdex I és un tractat de mecànica i estàtica mentre que el II és un estudi de fortificació, estàtica i geometria. L’exposició es completa amb altres obres que conserva la Biblioteca Nacional de l’època com El carro de la fama i espectaculars gravats.

El full de la Biblioteca 14

Selecció de llibres donats pel Departament de llengües
EDITORIAL Els nois salvatges El cinema pot ser un vehicle per conèixer determinats aspectes socials que ens són més o menys propers. Aquests dies s’ha estrenat Els nois salvatges, pel·lícula de la directora Patricia Ferreira. La directora ha explicat que sabia que en aquest film és evident que es toquen “temes sensibles”, entre ells, el difícil paper de l'educació. Respecte això, la guionista Virginia Yagüe ha indicat que ha estat una cinta de “llarg recorregut”, i alhora ha assegurat que, encara que al principi pot ser un tema problemàtic, “estem en el millor dels escenaris per exposar una idea com la que té la pel·lícula”. Els nens salvatges, escrita amb Virginia Yagüe, és resultat d’un treball de documentació de Ferreira, que durant mesos va recórrer instituts per conviure amb els alumnes. Un llarg treball d'observació en què Ferreira ha hagut necessàriament d'aprofundir al món dels professors. "Em va impactar molt el film La classe (Laurent Cantet, 2008) i vaig voler buscar aquest mateix to realista i creïble. En cap moment pretenc fer un al·legat contra el sistema educatiu, al contrari, admiro la lluita dels professors per educar els adolescents. Si hi ha algunes retallades especialment dures, són les que s'estan realitzant en educació ". Recordem que el film La classe va rebre La Palma d’Or del Festival de Cannes i que es presenta el món educatiu com una batalla a les aules, on els professors han de lluitar dia rere dia. No és però, una lluita sense sentit, sinó amb grans lluminàries finals.
Roma no paga traidores Emilio Calderón El emperador Tiberio es un hombre muy supersticioso. Cuando se descubre en el desierto egipcio la tumba de una famosa adivina de la Antigüedad llamada Berenice, ordena que le hagan la transcripción de los jeroglíficos encontrados. La pell freda Albert Sánchez Piñol Apassionant novel·la plena d’intriga i d’aventura que, alhora, ens fa viure íntimament els grans interrogants de la condició humana. Albert Sánchez Piñol sorprèn per la capacitat literària de crear una historia inoblidable pel lector.

La Biblioteca agraeix al Departament de Llengües la seva implicació en la Biblioteca.

Finis Mundi Laura Gallego França. Any 997. Michel, un monge cluniacenc, decideix embarcar-se en una missió impossible. Segons les revelacions de l'ermità Bernardo de Turingia la fi del món s’apropa, però existeix una forma de salvar la humanitat: fent una invocació. El otro techo del mundo Fernanda Krahn A través de las cartas que Martín escribe a su amigo Gustavo, conoceremos paso a paso todos los detalles de su extraordinario viaje a Bolivia. Aunque su objetivo en un principio es simplemente pasar una temporada con su padre y por fin reencontrase con él . La conjura de los necios John Kennedy Trama picaresca i sempre sorprenent, aquesta obra està ambientada en Nova Orleans i els seus baixos barris. És una tragicomèdia humana en la gran tradició de Cervantes i Fielding. Segons Paul Gray,de Time, és un llibre que provoca riuades, una obra mestra.

Els dimonis de Barcelona Lluís Bosch Set personatges misteriosos apareixen un dia a Barcelona. Ningú coneix les seves veritables intencions però un detectiu privat rep el gran encàrrec de seguir-los la pista. La intriga i la màgia lliuraran el seu fantàstic i particular combat.

Dejemos hablar al viento Juan Carlos Onetti Medina, médico frustrado, pintor amparado por una prostituta y comisario inmerso en el fracaso y el alcohol, sucesivamente, es el eje central de esta nueva metáfora sobre la condición humana, entre las imágenes vagabundas del recuerdo y la imposibilidad del olvido.

Dimarts amb el meu vell professor / Mitch Albom Llibre que va néixer de les trobades de cada dimarts entre el periodista Mith Albom i el seu antic professor de la universitat, Morries Schwartz. S’ha convertit en un extraordinari best seller no solament a Espanya sinó també a tot el món. És un llibre senzill i intens. Segon trimestre Àngel Burgas Nous personatges, nous misteris per al club de la cistella. Colar-se de nit a l’escola; tancar una colla de brètols al museu; rebre anònims amenaçadors i utilitzar les classes de música d’un professor particular per a mantenir emocionants reunions secretes.
Pàgina 2

El lllob estepari Hermann Hesse Harry Haller representa a l’home contemporani escindit entre la seva natural inclinació a l’individualisme, la rebel·lia i la necessitat d’adaptar-se a les convencions burgeses. L’obsessió per la recerca d’un sentit de l’existència.