Está en la página 1de 4

AMPLIFICATOARE

Amlificatorul electronic (ca, de altfel i amplificatorul de mrim ielectrice n general) este definit ca un cuadripol activ, prevzut cu dou borne de intrare i dou borne de ieire, capabil s redea la ieire semnale electrice de putere mult mai mare dect cele de la intrare (fig.1.3), care amplific n curent, tensiune sau putere semnalul aplicat la intrare (U1, I1, P1)rezultnd un semnal de curent,de tensiune,de tensiune sau putere mai mare la ieire(I2, U2, P2,).

Fig.1.3. Amplificator electric (electronic) Prin circuite electronice se neleg acele circuite care conincomponente electronice; tuburi electronice sau dispozitive semiconductoare,avnd caracteristici curent-tensiune neliniare i posibilitatea de a comanda prin semnale electrice parametri lor. Pentru ca un amplificator s poat ndeplini funcia de amplificare,trebuie prevzut cu o surs de energie electric, n urma creia se obinesporul de putere de la ieire i cu elemente active care s transforme o partedin energia absorbit de la sursa de alimentare n energie de curentalternativ, variabil n ritmul semnalului. Amplificatoarele electronice se realizeaz n prezent cu: -tranzistoare; -circuite integrate.

Indicii de calitate cei mai importani ai amplificatoarelor electronicesunt:

-factorul de amplificare, care capt urmtorele forme: -factorul de amplificare n curent: - factorul de amplificare n tensiune: -factorul de amplificare n putere:

Clasificarea amplificatoarelor electronice Amplificatoarele electronice se pot clasifica din mai multe puncte de vedere. Dup mrimea semnalului aplicat la intrare, amplificatoarele electronice sunt: -amplificatoarele de semnal mic sau amplificatoare de tensiune, la care semnalul de intrare este suficient de mic pentru ca punctul de funcionare s rmn n regiunea liniar a caracteristicilor tranzistoarelor (tuburilor). -amplificatoare de semnal mare sau amplificatoare de putere, la care se urmrete s se transfere pe sarcin (R S) un semnal de putere ct mai mare(cel puin de ordinul wailor, P2 = U 2 I 2 s fie maxim). Dup tipul elementelor active folosite se intalnesc: -amplificatoare cu tuburi electronice; -amplificatoare cu semiconductoare; -amplificatoare cu circuite integrate (operaionale) -amplificatoare magnetice. Dup frecvena semnalului aplicat la intrare, amplificatoareleelectronice se clasific n: -amplificatoare de curent continuu,la care semnalul de intrare este continuu (constant) sau foarte lent, variabil n timp. Amplific cu frecvene ncepnd cu f=0. -amplificatoare de de curent alternativ,la care semnalul de intrare este alternativ (sinusoidal) sau sub forma unor impulsuri de o anumit frecven. n funcie de domeniul (banda) de frecven folosit, amplificatoarele electronice se subdivid n: -amplificatoare de jaos frecven (audiofrecven), pentru domeniul de aproximativ 20 Hz20 kHz;

-amplificatoare de nalt frecven (radiofrecven), pentru semnale cuprinse ntre 20 kHz30MHz; -amplificatoare de foarte nalt frecven, pentru frecvene cuprinse ntre 30-300 MHz. Dup limea benzii de frecven amplificat, se ntlnesc: -amplificatoare de band ngust (930kHz). -amplificatoare de band larg (amplificatoare de videofrecven), avnd o gam de frecvene amplificate cuprinse ntre civa heri (teoretic 0 Hz) i 5 MHz (teoretic 6 MHz). Dup tipul cuplajului folosit ntre etaje, se pot ntlni: -amplificatoare cu cuplaj RC; -amplificatoare cu circuite acordate; -amplificatoare cu cuplaj prin transformator; -amplificatoare cu cuplaj rezistiv (numite i amplificatoare cu cuplajgalvanic sau de curent continuu). De obicei un amplificator aparine simultan mai multor categorii de clasificare. De exemplu, un amplificator de tensiune dintr-un receptor de radio poate fi un amplificator cu tranzistoare, de audiofrcven, de semna lmic, de band ngust, cu cuplaj RL. Dup poziia punctului static de funcionare amplificatoarele electronice se mpart n: -amplificatoare funcionnd n clasa A, la care punctul static de funcionare este astfel ales (aproximativ la jumtatea caracteristicii rezistenei de sarcin din caracteristicile de ieire ale tranzistorului),nct dac se aplic la intrare un semnal U 1 alternativ sinusoidal (fig.1.4,a) se obine la ieire semnalul amplificat U 2 de asemenea alternativ sinusoidal (domeniul de amplificare este : d=0......2) (fig.1.4,b); -amplificatoare funcionnd n clasa B, la care, prin alegerea convenabil a punctului static de funcionare, se obine dintr-un semnal la intrare U 1 (fig.1.4,a) amplificarea numai a pulsurilor pozitive (d=0,....) (fig.1.4,c); -amplificatoare funcionand n clasa C,la care punctul static de funcionare este astfel ales nct pentru acelai semnal de intrare U 1 (fig.1.4,a) se obine numai o parte din domeniul pulsurilor pozitive (d<0....) (fig.1.4,d). De obicei, amplificatoarele n clasa A sunt amplificatoare de tensiune,n timp ce cele din clasele B si C sunt amplificatoare de putere.

Fig.1.4.

Funcionarea amplificatoarelor electronice: a-semnal de intrare; b-n clasa A; c-n clasa B; d-n clasa C.