Está en la página 1de 2

Frunza

Frunza este un organ vegetativ lateral al tulpinii sau ramurilor, de form plat, care ndeplinete funcia fundamental n procesul de fotosintez, dar servind i la respiraie i transpiraie. Funciile principale ale frunzei sunt: fotosinteza, transpiraia i respiraia. Fiind cel mai plastic organ vegetativ al plantei, frunza se poate metamorfoza, adaptndu-se pentru ndeplinirea altor funcii: de protecie, de absorbie, de depozitare a substanelor de rezerv i a apei, de nmulire vegetativ.

Partile componente O frunz complet, cu gradul cel mai mare de dezvoltare,este alctuit din: limb (lamin), peiol (codi) i teac (baza frunzei). Limbul este lit, de culoare verde, strbtut de nervuri (esutul conductor liberolemnos) care se pot observa mai bine pe faa inferioar a frunzei, fiind proeminente. Peiolul este un organ cilindric, uor aplatizat, cu un diametru mic i lungime variabil, cu care limbul frunzei se prinde de nodul tulpinii. El susine limbul, atenueaz loviturile cauzate de factorii externi (vnt, grindin, picturi de ploaie) i favorizeaz micrile limbului spre lumin. Peiolul poate fi neramificat la frunzele simple i ramificat la frunzele compuse.Frunzele fr peiol se numesc frunze sesile cum ar fi graul si porumbul. Teaca este partea inferioar a peiolului care se lete i cu care frunza se prinde de tulpin.

Ambalarea si pastrarea plantelor medicinale


Ambalarea i pstrarea plantelor medicinale se fac dup uscare, n saci (din material natural sau hartie) sau n lzi; altfel plantele se degradeaz i pierd o parte bun din principiile active. Ambalarea prilor ierboase se face pe timp noros sau dimineaa, cnd nu este prea cald, spre a se evita sfrmarea lor. Prile de plant se pun n lzi, saci de hrtie, saci de pnz sau baloturi presate, conform standardului pentru fiecare plant. Florile se ambaleaz n general n saci de hrtie sau n lzi cptuite cu hrtie. Frunzele i iarba se ambaleaz n saci sau saltele de pnz. Cnd se pstreaz mai mult timp este bine ca ele s se preseze n baloturi. Rdcinile se ambaleaz n general n saci de pnz, dar pot fi i ele presate. Plantele ambalate vor fi etichetate, punndu-se o etichet n interiorul sacului sau ambalajului respectiv, iar una n afar, pe ambalaj. Pe etichet se trece denumirea plantei, att cea popular, ct i cea tiinific, prile de plant care sunt ambalate (rdcini, iarba, frunze, flori) i eventual dac vrei s avei o idee, greutatea lor.