BIBLIOGRAFIA: En tierras bajas. En terres baixes. 1982 El hombre es un gran faisán en el mundo. L'home es un gran faisà en el món.

1986 La piel del zorro. 1992 La bestia del corazón. La bèstia del cor. 1994 Hambre y seda. 1995 Hoy hubiera preferido no encontrarme a mí misma. 1997 El rey se inclina y mata. 2003 Todo lo que tengo lo llevo conmigo. Tot el que tinc, ho duc al damunt.

PREMIS: Aspekte , 1984 Ricarda Huch, 1987 Roswitha von Gandersheim, 1990 IMPAC, 1999 Premi Nobel de Literatura, 2009

El jurat del Nobel va exposar raons com aquesta a l’hora de concedir-li el premi: "Amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, Müller descriu el paisatge dels desposseïts"

Timișoara (en hongarès Temesvár, en alemany Temeswar, en serbi: Temišvar, en turc: Tamışvar) és una ciutat en la regió occidental de Romania.

HERTA MÜLLER
BIOGRAFIA: Escriptora romanesa-alemanya nascuda l’any 1953 a Nitznitzkydorf, ciutat germànica parlant de la regió de Timisoara, a Romania. Va estudiar filologia germànica i romanesa a la Universitat de l'Oest de Timisoara, treballant com a traductora tècnica entre 1977 i 1979 en una fàbrica d'enginyeria, però va ser acomiadada en el 1979 per no cooperar amb la Securitatea Statului, (policia secreta del règim comunista romanès). Durant aquest temps va subsistir com a empleada en una guarderia i impartint

defenderte de un ataque, pero no puedes hacer nada contra la calumnia. Cada día me preparaba para cualquier cosa, incluida la muerte. Pero no puedes estar lista para esa perfidia. No hay entrenamiento para hacerla tolerable. Te llena de mugre. He reaccionado ante el miedo mortal con sed por la vida. Hambre por las palabras. Sólo un remolino de palabras pudo entender mi condición. Gracias a ellas, nada tiene sentido y todo es verdad...
(Estocolm 2009, fragment del discurs previ al lliurament del Premi Nobel)

...Puedes

Fonts: http://www.epdlp.com/escritor.php?id=5210 ; http://ca.wikipedia.org/wiki/Herta_M%C3%BCller ; http://www.siruela.com/ ; http://www.bromera.com/ CLA (Club de Lectura Alternatiu). Març 2012 Amb la col·laboració de la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver

lliçons d'alemany. Amb 34 anys i amb el seu marit el novel·lista Richard Wagner, va marxar definitivament a Alemanya, fixant la seva residència a Berlín. Els seus llibres i assaigs reflecteixen l'opressió i les seves conseqüències en les persones, així com la situació dels exiliats. És membre de l'Acadèmia Alemanya de Oratòria i Literatura de Darmstadt (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) des de 1995. El 1997 va abandonar el PEN Club com a forma de protesta per la decisió de reunir les associacions d'Alemanya de l'Est i l'Oest després de la caiguda del mur de Berlín.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful