BIBLIOGRAFIA

:
El Castillo de Lesley y otras historias de juventud (1787-1793) Seny i sentiment (1811)

IMATGES

Orgull i prejudici (1813)

Mansfield Park (1814)

Retrat original de Jane Austen fet per la seva germana Cassandra.

Emma (1815)

Miniatures de plom que representen l’obra: Orgull i prejudici L’abadia de Northanger (1818)

Persuasió (1818)

Nina Jane Austen

CONTEMPORÀNIES DE JANE AUSTEN
CHARLOTTE BRONTË (1816-1855) Retrat de Branwell Brontë (c.1834)

JANE AUSTEN
BIOGRAFIA:
Jane Austen va néixer el 16 de desembre de l’any 1775 a la Rectoria de Steventon, on el seu pare exercia l'ofici de vicari. Va ser la setena de vuit germans. El seu pare es va encarregar que rebés una bona educació i la va animar en l'hàbit de la lectura, de manera que als vint anys Jane dedicava gran part del seu temps a l'escriptura. Gràcies a la seva capacitat d'observació, va poder notar qualsevol comportament que li fos estrany o inusual pel que fa a la seva pròpia percepció del món, i això apareixeria reflectit en les seves novel·les. El temps que va passar a Steventon i la seva activa vida social la van proveir amb les fonts necessàries per desenvolupar els ambients i personatges dels seus treballs. Als 25 anys d'edat la seva família es va traslladar a Bath (1801), ja que el seu pare havia decidit retirar-se i passar la resta de la seva vida en aquella part d'Anglaterra. Després de la mort del seu pare el 1805, la seva estimada germana Cassandra i una bona amiga de la família Martha Lloyd, es van traslladar a Southampton al costat de Frank, (un dels germans de Jane) i la seva esposa Mary Jane. A l’any 1809 la família torna a mudar-se a Chawton, on Jane porta una vida més tranquil·la i pot dedicar-se completament a l'escriptura de les seves novel·les. Les quals van ser publicades anònimament doncs, en aquella època les dones no eren preses massa seriosament. Jane Austen va morir relativament jove, a l’any 1817.

Aquesta escriptora va ser la gran de les tres germanes Brontë. Va ser professora a Brussel·les i el reconeixement li va arribar amb la novel·la Jane Eyre (1847). ELIZABETH BARRETT BROWNING (1806-1861) Retrat de Michele Gordigiani (1858)

Paradigma del romanticisme, destacada poetessa de l’era victoriana. Es va casar en secret i va fugir a Itàlia amb el també poeta Robert Browning on es van unir amb la causa nacionalista italiana.
Fonts: http://cv.uoc.es/~msanchezde/ ; http://janeausten.zxq.net/indice.xhtml ; http://es.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen CLA (Club de Lectura Alternatiu). Febrer 2012 Amb la col·laboració de la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful