riBera

informació de la
actualitat• EcONOMia• EspOrts · cultura · tENdèNciEs · OpiNiÓ · FEstEs
Caballer denuncia l’Ajuntament de Cullera
La pirotècnia Ricardo Caballer (Ricasa) ha tornat a denunciar l’Ajuntament de Cullera pel deute que la corporació d’aquest municipi manté i que pot ascendir a vora 200.000 euros.
PáG. 5 PÀG. 17

Vida & Oci

Almussafes aposta pel seu polígon
El consistori ha demanat al SEPIVA que inicie els tràmits per ampliar el Parc Empresarial Joan Carles I, després d’escoltar a les empreses de la zona.
PÀG. 3

La meitat dels aturats veu difícil trobar feina
Un 47% de les persones aturades de la comarca de la Ribera no tenen cap perspectiva de trobar un treball. Aquesta és una de les dades més relevants de l’estudi que ha portat a terme el Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER), mitjançant la realització de 200 entrevistes a persones sense feina. Les conclusions han estat editades en l’estudi “La persona demandant d’ocupació en La Ribera. Situació i necessitats dels sectors productius de La Ribera i noves oportunitats d’ocupació en sectors emergents”
PÀGINA 16

Un Patrimoni de la Humanitat a la Ribera
La UNESCO haurà de decidir durant el mes de novembre si inclou la Processó de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La candidatura de la ciutat de la Ribera va ser presentada el passat 27 d’octubre en el marc del I Congrés Internacional de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A més, durant el mes de novembre, el Manneken Pis de Brussel·les lluirà amb els colors de la Muixeranga en suport de la candidatura davant de la UNESCO.
PÀGINA 12

NOVEMBRE 2011 Nº:6~PREU: 1 €

Habitatges eficients
Una casa energèticament eficient implica una major qualitat de vida.
PÀGINA 22

La comarca vol la connexió amb l’AP7
Durant l’últim mes s’han multiplicat les veus que demanen un accés directe dels pobles de la Ribera Alta amb l’AP7, cosa que milloraria l’economia.

Alzira, Carcaixent i Algemesí volen mancomunar serveis
Els tres ajuntaments han mantingut recentment una reunió per estudiar la possibilitat de mancomunar part dels serveis que ofereixen als ciutadans i que ara per ara presta cadascuna de les ciutats en solitari.
PÀGINA 13

El soterrament de les vies al seu pas per Sueca està més a prop
El govern municipal de Sueca, amb el seu alcalde al capdavant, van reunirse el passat mes d’octubre amb la Secretària d’Estat d’Infraestructures, que es va comprometre a redactar un Protocol d’Estudi Tècnic i Viabilitat de l’obra.
PÀGINA 7

Cullera perdrà la subvenció de Turisme
El Pla de Dinamització Turística de la Ribera corre perill per la manca de pagament de les quotes corresponents a l’ajuntament de Cullera. que ha demanat un ajornament de sis mesos en el pagament.
PÀGINA 3

2

| Opinió |

Demanar comptes per tractar-nos bé
Potser mai ens hagem adonat de les ajudes que rebem al llarg de la nostra vida, Conditio sine qua non de l’ésser humà. Ressalte aquest fet perquè recentment he rebut una carta de la meu amiga Elvira de Cullera que em necessita per a deixar d’alarmarse. No sé si podré ajudar-la molt però sí almenys podrem entre els dos fer públic el contingut d’aquest mal averany que li han enviat i que ara entre tots dos volem contestar: Estimat Conseller de Sanitat sense cadira intel•ligent. L’altre dia vaig anar al metge a per receptes i em van donar un paper en el qual hi havia un quadret remarcat a la part baixa amb números ben negres: el cost del tractament. Això sí, cost del tractament en castellà i amb majúscules. Em va resultar vergonyós i ús diré per què. Us penseu que la nostra vida us pertany i que podeu fer un compte corrent de la nostra salut, com es fa a una clienta d’un restaurant xinés. La democràcia a la pequinesa que negocieu el govern valencià amb botes capitalistes i un vestit

comunista no pot ser la nostra futura identitat. El poble valencià ja ha estat assenyalat , assentat, glorificat i avergonyit per la ploma de l’escriptor i humanista Fuster. La facturació que hi ha al final de les receptes de medicaments és un insult al pacte social per part vostra. M’explicaré amb més contundència després de dir-vos que ja podeu fer números amb els errors de 20 anys governant la sanitat sense cap equilibri financer i ara amb la barra de demanar comptes als ciutadans. Si voleu fer un hàpening amb els nostres diners envieu-nos cartes a casa amb el vostres comptes corrents. El PP va prometre l’any 1995 reduir el balafiament del sector públic i l’ha quadruplicat

com ho feu malgastant els diners públics en ximpleries, festivals hipòcrites i cínics i no invertint en allò que els ciutadans demanen per tal de sentir-se tranquils i a gust en la seua terra. Si voleu ficar el preu d’una aspirina no cal després fer l’eco pago pago pago. Creieu que això durà la pau? Un luxe és un open de tennis, però la salut no. Les persones van al metge per a sanar-se. I la salut és un dret de la vida, un més dels drets constitucionals que voleu retallar-nos. Parlar del dret a la salut valenciana em produïx tan mal de cap! I em posa més negre/a encara quan ho faig en parlar del quadret negre! Per això us escric esta carta sobre les despe-

paella, si cada plat val 14 euros i la paella és de 20 racions, la broma costa 280 euros. L’amfitrió, se suposava que un bon amfitrió, va i ens diu a l’hora del café que cadascú ha de pagar-ne 16. Quina broma! Pitjor que la vostra! En un no res s’ha carregat l’amistat d’una manera tan putrefacta, amb els diners, i per extensió s’ha carregat la justícia i la pau de la forma més salvatge que hi ha, arrasant-ho tot per diners. Sr. Conseller no us carregeu el pacte social amb un bufit de llop, ni la meva paciència que no hi haurà clemència. Per molt que bufeu mai tombareu aquelles certes paraules

Cartes dels leCtors

Caminar endavant
Com de fàcil els resulta als polítics, estalviar sempre a base de tisorades, aplicades sense cap pietat sempre sobre els mateixos. Així estem cansant-nos de vore retallar sense cap pudor,ací a la Comunitat Valenciana, a Catalunya, a Madrid, etc, en la sanitat i en l’ensenyament públics i, la veritat, no sé on anirem a parar. Però l’altre dia sentint parlar a Esperanza Aguirre si que em vaig ficar a tremolar de por,i em vaig preguntar, serà descendent d’aquell Aguirre el conqueridor que també hauria de fer tremolar als indígenes, i em vingué a l cap la pel·lícula “Aguirre i la còlera de Déu” i vaig demanar que la còlera de la nostra coetània Aguirre no caiga sobre nosaltres. I és que l’altre dia solta amb tota la naturalitat del món que una bona manera d’estalviar per al país seria que l’ensenyament només fora gratuïta fins als 16 anys, ni batxillerat, ni universitat públiques. Sap la bona senyora el que això significaria? Hem de tornar a la lluita de classes, al segle passat, on no importava la capacitat intel·lectual, i sols tenien accés a la universitat les classes mes afavorides, és això d’alguna manera justícia social? Pense que les societats han de caminar cap endavant, i ma cap enrere, i això sens dubte ho seria.
Rosa Serra

riBera
informació de la
Director: Jordi Piris direccio@informaciodelaribera.com Coordinació de continguts: Xavi Bellot redaccio@informaciodelaribera.com Departament comercial: Francisco Piró paco.comercial@informaciodelaribera.com 617 605 046 Maquetació: alquadrat.com info@alquadrat.com Correcció i assessorament lingüístics: Joan Francesc Bolufer Informació de La Ribera no es responsabilitza de les opinions dels seus col·laboradors, i es reserva el dret de no publicar totes aquelles col·laboracions que atempten contra l’honor de les persones. Edita: Servicios Audiovisuales Mat Media info@matmedia.tv Imprimeix: Artes Gráficas del Mediterráneo Dipòsit Legal: V-2271-2011

Jaume Gironés

en nòmines a caps de sala, caps de planta, caps de sectors, caps d’edificis i caps de gerents. Molts diners se’n van a les butxaques d’eixos caps que em fan molt mal de cap. I tot per diners i no per dret com hauria de ser. La retallada farmacològica només és per a distraure la ciutadania i al poder que té en no donar-vos el recolzament democràtic si ho feu tan malament

ses del compte públic. Públic som tots. Compte vosté, senyor conseller, en allò que gasteu en cases, cases de joc i cases de llumenetes per tal d’encobrir que apugeu el nivell de vida d’uns pocs desafavorint els més desemparants. Si vosté em demana comptes, jo a vosté també li’n demane. Si em sou enemic per amic al final acabarem així com en aquest conte: un amic ens convida a

de Vicent Andres Estelles: “animal de records, lent i trist animal” i per això, amb la força d’aquest vers vull mossegar-vos amb aquest crit: Sou uns “sangüangos”! Evidentment no em puc negar de transmeteu-vos aquestes resàvies paraules amb molta honestedat. I per això ho he publicat en aquets cadafal de paper mensual.

| Actualitat |
Almussafes homenatja els seus majors
La Setmana de la Tercera Edat d’Almussafes va tenir com a actes destacats la gala de cloenda i l’homenatge als veïns centenaris.
PáG.S. 13

3
Pla Estratègic comercial de Guadassuar
El PATER ha presentat el Pla Estratègic comercial i industrial de la localitat, que busca potenciar l’economia de la població.
PÀG. 12

L’Hospital d’Alzira guanya el premi Best in Class
L’Hospital Universitari de La Ribera ha obtingut el prestigiós premi nacionalBest in Class al Millor Hospital en Seguretat Clínica.
PáG. 11

La Ribera Alta reclama la seua connexió amb l’autopista de peatge
Durant les últimes setmanes diferents estaments polítics de la comarca de la Ribera han expressat la necessitat del teixit econòmic comarcal de disposar d’una connexió directa a l’autopista de peatge AP-7. Així, el director General de Carreteres del Ministeri del Foment es compromet amb l’associació d’empresaris a facilitar la connexió d’Alzira amb l’AP-7, segons informa el secretari d’organització dels socialistes alzirenys, Fernando Pascual, que ha valorat com a molt positiva la visita al Ministeri de Foment per a reivindicar que Alzira es connecte amb l’Autopista. Segons Pascual, el Director General de Carreteres del Ministeri del Foment, va adquirir el compromís de donar suport la sol•licitud que ha de realitzar el govern Valencià que és el responsable de realitzar les carreteres de la futura connexió amb l’AP7. Pascual informa que es van plantejar diverses propostes la primera la de la liberalització de l’AP7, la segona el canvi del peatge a Alzira sense que Algemesi perdera la seua connexió. Referent a la liberalització és un tema econòmic, que el ministeri en aquests moments està estudiant però ho considera poc viable pel seu cost. Segons Pascual el canvi del peatge a la nostra ciutat és una solució viable ja que segons els estudis de trànsits del peatge d’Algemesi, són escassos, per tant una connexió per Alzira donaria molt més trànsit, cosa que la concessionària ha de tenir en compte. El dirigent socialista considera que ara ha de ser el Govern de la Generalitat Valenciana el que sol•licite un informe tècnic de viabilitat per a una nova connexió d’Alzira amb l’AP7 i el Ministeri de Foment, complint amb els tràmits que marca l’actual legislació aprovaria aquesta nova connexió. Segons Pascual el grup socialista presentarà una moció perquè l’Ajuntament sol•licite al Govern Valencià que trameta la sol•licitud de la connexió de l’Autovia per la carretera d’Albalat.

el Pla de Dinamització Turística de Cullera, a punt de desaparéixer

Segons el PSPV, el Director General de Carreteres del Ministeri del Foment va adquirir en la reunió mantinguda amb ell el compromís de donar suport a la sol·licitud que ha de realitzar el govern valencià
El responsable socialista afirma que és molt més econòmic l’alliberament del tram de l’AP7 a la Ribera, que seguir amb el projecte de construir una autovia paral•lela a l’autopista. “Si Sagunt té un tram d’autopista alliberat de pagament, la Ribera també”. la Ribera Alta i la Ribera Baixa. Actualment este peatge és un canal d’entrada i eixida estratègic tant per al polígon industrial d’esta ciutat com per als polígons de les poblacions veïnes; s’evita d’esta manera el trànsit rodat de camions per dins les poblacions gràcies a l’existència de la variant A més, en la mateixa moció s’insta a informar al Ministeri que una vegada finalitzat el període concessional a l’empresa que actualment gestiona l’AP-7, allibere esta autovia passant a formar part de la Xarxa Nacional de Carreteres i tinga en compte l’estudi de fórmules per

El Partit Popular d’Algemesí ha presentat una moció per la qual s’insta al Ministeri de Foment per a que la ubicació del peatge sur de la AP-7 actualment situat en Silla es trasllade al peatge d’Algemesí
El PP d’Algemesí ho reclama

En la mateixa línia el Partit Popular d’Algemesí ha presentat una moció per la qual s’insta al Ministeri de Foment perquè la ubicació del peatge sud de l’AP-7 actualment situat a Silla es trasllade al peatge d’Algemesí, atenent a les recomanacions del projecte TYPSA presentades per l’ajuntament. Segons la moció, el peatge d’Algemesí és clau per al desenvolupament industrial i econòmic de les poblacions de

d’Algemesí que suposa una connexió ràpida i fluïda per a la resta de poblacions de la Ribera Alta i Baixa amb l’AP-7. Mantindre el peatge de l’AP-7 a Algemesí suposa molts avantatges i entre ells també cal remarcar, el futur pas de la CV-50 per l’accés nord d’Algemesí pròxim al peatge, el qual suposarà una major accessibilitat a l’autopista i més facilitat per als usuaris d’ambdós vies, tant de la CV-50 com de la AP-7.

a la recol•locació dels treballadors i treballadores afectats per l’alliberament definitiu de l’esmentada concessió. Per tot açò el grup popular entén que no és el millor moment per a exigir l’alliberament total de l’AP-7 però si és una necessitat proposar que el Ministeri de Foment estudie la lliberalització per trams que milloren punts conflictius o saturats de trànsit rodat; incloent l’alliberament del tram Silla - Algemesí.

El Ministeri de Turisme ha donat de termini fins al 21 d’octubre perquè la Generalitat pague els 38.000 euros que deu de l’any 2010 i la quota anual completa de 2011 que ascendeix a 277.000 euros. Si la Conselleria de Turisme no abona aquestes quantitats en el termini establert el govern trencarà la col•laboració amb l’Ajuntament, cosa que afectaria greument la generació de noves infraestructures turístiques, més encara quan el municipi es troba en una situació de deute incontrolat. En la mateixa situació es troba també l’Ajuntament de Requena, que juntament amb el de Cullera, es troben en mans del Partit Popular. La Conselleria de Turisme ha confirmat que no es troba al dia en el pagament de les quotes que li corresponen a aquests dos municipis, segons ha pogut saber Informació de la Ribera. Els Plans de Dinamització Turística es financen per part iguals i a través d’un conveni que implica les tres administracions, Govern de l’Estat, Ajuntament i Generalitat. Segons Manuel López, regidor de Comunicació i Turísme de l´Ajuntament de Cullera, “nosaltres hem demanat una prorroga de 6 mesos. El ministeri si ens concedeix una prorroga sempre que la conselleria faça els pagaments pendents. Mai s’ha suspés un pla”. López afegeix que “el pla acaba el 21 d’octubre. Nosaltres necessitem 6 mesos per a liquidar el projecte. La Conselleria diu que hi ha un problema de tresoreria momentani i que se solucionarà.”

· ACTUALITAT ·

Campillo afirma que Sueca compta amb recursos suficients per a afrontar els compromisos econòmics
Davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació, referides a la retenció de fons estatals i les seues possibles conseqüències per al municipi de Sueca, des de l’Ajuntament s’insisteix en el fet que aquesta circumstància transitòria no tindrà cap repercussió negativa, com així ho corrobora l’informe d’Intervenció. “La situació econòmica i financera de l’Ajuntament de Sueca permet que esta decisió del govern central no afecte tercers. El problema se solucionarà en breu, però mentrestant, comptem amb suficients recursos per a continuar afrontant els compromisos econòmics com fins ara, ja que som un ajuntament que paga i ho seguirà fent”, ha assenyalat l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo. “Mentre cobren els empleats, mentre continuen cobrant els proveïdors a 65 dies de mitja, i mentre l’Ajuntament estiga en disposició d’afrontar tots els pagaments, encara que durant algun mes no arriben els fons estatals, tot açò voldrà dir que este Ajuntament té una situació a la sobrecàrrega històrica de treball que pateix el departament d’Intervenció i la falta de mitjans estructurals que afecta totes les administracions locals. A més, des d’Intervenció s’informa que s’ha donat prioritat a altres expedients, amb l’objectiu principal de satisfer els compromisos econòmics dins del termini i la forma escaient, complint amb els proveïdors de l’Ajuntament i altres ens dependents (EATIMS, Organismes autònoms, associacions locals...), tenint en compte els problemes de liquiditat que travessen les xicotetes i mitjanes empreses. També s’ha prioritzat la tramitació i abonament de beques i ajudes socials, els programes de contractació temporal, els cursos de formació ocupacional, etc... Prova d’esta política de compliment dels terminis legals és l’absència de reclamacions de pagament d’interessos de demora. També ha dificultat la realització dels treballs, la necessitat d’avançar en la tramitació dels expedients de les liquidacions dels pressupostos dels organismes autònoms, que acumulen retards superiors a 5 anys.

Paco Rocher, nou president dels hostalers de Cullera
El gerent del Restaurant Casa Rocher, Paco Rocher, és el nou President de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria, i de Turisme de Cullera i de la Ribera Baixa. Rocher ha estat escollit en el transcurs de l’assemblea general, que es va celebrar la passada setmana, i va comptar amb l’aprovació majoritària de tots els socis presents. Paco Rocher substitueix a José Palacios, que després de 12 anys de gestió abandona el càrrec. Palacios ha treballat des de sempre per la millora del col•lectiu hostaler i la potenciació del turisme gastronòmic de Cullera. El nou president continuarà aquesta tasca, encara que pretén entre altres projectes trencar amb la forta estacionalitat que pateix Cullera i obrir els establiments durant tot l’any, amb l’objectiu de dinamitzar al màxim l’activitat turística fins i tot fora de la temporada. Paco Rocher, ocuparà la presidència durant els propers quatre anys, i durant aquest període pretén consolidar i reforçar la relació amb l’Ajuntament de Cullera. L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria compta amb 40 socis i entre els seus projectes més immediats destaca la participació de diversos restaurants de Cullera, en la I Setmana Gastronòmica Marinera, organitzada per la Regidoria de Turisme, celebrada del 31 d’octubre al 6 de novembre .

econòmica saludable. El que hauria de fer Carlos Ramírez és no mirar tant la palla en l’ull alié i mirar més la biga en el seu. Si la Generalitat complira i pagara puntualment a tots els ajuntaments, encara podríem pagar abans als proveïdors del que ho fem ara, encara que considere que som dels consistoris que millor i més prompte paga. Ara com ara, només en serveis socials, la Generalitat Valenciana li deu a este Ajuntament 1.200.000

euros”, ha assenyalat el regidor d’Acció Social i Personal, Joan Baldoví. Segons comunicació del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament no rebrà l’aportació corresponent al mes d’octubre, ni les següents, fins que no aprove l’expedient de la liquidació del pressupost de 2010. Des d’Intervenció, s’informa que l’expedient serà aprovat en 10 o 15 dies, i que les causes del retard en la presentació de documentació es deuen

Breus comarcals Breus comarcals Breus comarcals
 Sueca  Algemesí
La Policia Local iniciarà una campanya d’educació viària que incidirà especialment en els menors si bé s’ampliarà tant a conductors com a vianants. Des del Departament Municipal de Seguretat es prepara una campanya preventiva de trànsit que té com a finalitat preservar la seguretat dels vianants de manera que es puguen reduir el nombre d’atropellaments. Els agents incidiran en aquells passos per a vianants pròxims a col•legis o parcs públics, així com en aquells que més problemes generen, i en d’altres de forma aleatòria. En matèria de trànsit també s’actuarà en aquells aparcaments indeguts de vehicles que perjudiquen les persones i les obliguen a baixar de la vorera per a continuar la seua trajectòria. Major incidència es farà en zones que més afecten les persones majors, persones amb mobilitat reduïda o amb carrets de bebé. L’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha destacat que les campanyes informatives en matèria de seguretat viària “sempre són adequades per a evitar riscos majors i el nostre interés més destacat és evitar qualsevol risc i, per tant, incidirem en actuacions preventives”.

 l’Alcúdia
Compromís per l’Alcúdia considera que la decisió de la Conselleria d’Educació d’endurir els requisits per a obtindre una beca de menjador a les escoles públiques, elevant en quatre punts la puntuació mínima necessària, és una mesura injusta i inacceptable que amenaça amb deixar sense aquesta ajuda a més de 20.000 xiquets i xiquetes en el present curs escolar, segons la Federació de Pares i Mares d’Alumnes. La nova baremació establida per la Conselleria, ha elevat de 13 a 17 els punts per a tindre dret a la beca del menjador, fet que ha deixat fora d’aquesta ajuda a moltes famílies que el curs passat sí que l’hagueren obtingut. Segons Paco Sanz, regidor de Compromís, aquesta mesura que se suma a altres denúncies que afecten l’educació, colpeja a famílies necessitades en plena crisi econòmica, que ara hauran de suportar noves dificultats econòmiques sufragant la despesa del menjador o bé donantse’n de baixa. A l’Alcúdia aquest curs s’han presentat un total de 245 sol•licituds -un nombre molt similar al de l’any passat-, de les quals només 112, el 46%, han sigut resoltes favorablement, mentre que altres 133 han sigut desestimades, el 54%.

 Cullera
L’Ajuntament de Cullera, i més concretament la Regidoria de Serveis Exteriors, ha encetat una campanya per a eradicar la plaga del morrut roig, que està afectant a diferents espècies de palmeres de la localitat, sobretot del tipus canària i datilera. La regidoria de Serveis Exteriors, a través de l’àrea de Parcs i jardins, està realitzant, els tractaments oportuns, per a controlar les plagues del morrut, a les zones verdes de Cullera. En concret, els operaris estan realitzant un tractament a força d’un producte fitosanitari denominat “Clopirifos”, que actua en la palmera per a evitar la propagació de la plaga. Els productes utilitzats, respecten el medi ambient i produeixen un nul impacte ambiental. Els tractaments portats a terme, des de fa unes setmanes han estat un èxit, ja que s’han recuperat diverses palmeres de tipus canari, afectades pel morrut. El consistori de Cullera ha sol•licitat la col•laboració ciutadana per a controlar la plaga en aquelles palmeres de propietat privada, perquè les intervinguen amb tractaments similars, amb la finalitat de minorar els efectes de la plaga, a causa de la seua gran facilitat de propagació.

La seu de la policia rural de Sueca disposa, des de fa uns dies, de llum elèctrica. Després d’un any de funcionament des de la seua inauguració, aquestes instal•lacions han estat funcionant durant tot el temps gràcies a l’energia subministrada per un grup electrogen que provocava les queixes dels veïns pel soroll que produïa. La demanda d’una solució a aquest doble problema, tant per a la policia rural com per als veïns de la zona, ha sigut una de les principals preocupacions del cap de la policia rural, Joan Carbonell, el qual, només es va produir el canvi de govern local, es va posar en contacte amb l’actual regidor d’Agricultura, Dimas Vázquez, per a solucionar definitivament esta qüestió. Després de conéixer la problemàtica, Vázquez ha estat durant els últims mesos realitzant les gestions pertinents per a esmenar aquesta deficiència. “El llarguíssim tràmit burocràtic ha provocat la demora en aquests mesos de l’obtenció de la llum elèctrica però, després de les moltes gestions que he realitzat, juntament amb l’enginyer de l’Ajuntament i amb l’empresa Iberdrola, hem aconseguit la solució al problema”.

Alzira rep una subvenció de mig milió d’euros
L’Ajuntament d’Alzira ha rebut de la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació, una subvenció de 569.454 euros que permetrà desenvolupar una nova edició del taller d’ocupació “T’Estime”. A més dels 28.000 euros addicionals que l’Ajuntament aporta per al programa dins de la seua línia de foment de l’ocupació. Este programa formatiu va dirigit a trenta persones desocupades. Es desenvolupen tres especialitats: Atenció Geriàtrica, Ajuda a Domicili i Manteniment d’interior d’edificis. El seu objectiu és respondre i satisfer les necessitats locals en el sector “serveis a la comunitat i personals” a través de la formació teoricopràctica en les tres especialitats mesmentades. Com a novetat està l’especialitat de Manteniment d’Interior d’Edificis.

· ACTUALITAT ·

riBera

·5

Caballer denuncia l’Ajuntament de Cullera per impagament
Segons diverses informacions aparegudes a diferents mitjans de comunicació i que ha tingut accés Infomació de la Ribera, la pirotècnia Ricardo Caballer (Ricasa) ha tornat a denunciar l’Ajuntament de Cullera. La causa és el deute que la corporació d’aquest municipi manté amb la pirotècnia i que pot ascendir a vora 200.000 euros que corresponen al castell de focs d’artifici que el pirotècnic llançà les passades festes majors, i a part de les disparades de mascletades i castells que l’ajuntament encara li devia de l’any 2010 i per les quals la pirotècnia ja havia portat al jutjat el consistori. Caballer afirma que l’alcalde de Cullera, el sr. Ernesto Sanjuán, el va enganyar quan després de la primera denúncia Sanjuán li va prometre que li “pagarien immediatament i que disparara en les festes d’enguany. Em va convéncer perquè vaig confiar en la seua paraula”. El pirotècnic i empresari ha declarat visiblement afectat que la situació “és alarmant, perquè estem pitjor que abans. Em sent enganyat, perquè vaig confiar en la paraula donada, i si bé ens van avançar una part de la

Sueca rep una subvenció per fer cursos de formació professional
L’Ajuntament de Sueca, i més concretament la Regidoria de Promoció Econòmica, ha posat en marxa set cursos de Formació Professional Ocupacional per a persones desocupades, en els quals s’impartiran les matèries de Socorrisme Aquàtic, Monitor Esportiu, Iniciació a la Xarxa d’Internet, Disseny Web Multimèdia, Informàtica Nivell Usuari, Atenció a Malalts d’Alzheimer i Auxiliar d’Infermeria i Geriatria. La subvenció atorgada a l’Ajuntament per a la realització d’aquests cursos ha sigut de 159.263,50 euros. “La situació de l’economia i del mercat de treball obliga l’Administració a adoptar línies d’actuació que donen una resposta àgil i efectiva a les demandes dels ciutadans que es troben en situació de desocupació, per a proporcionar-los l’accés als recursos o instruments que els faciliten la seua incorporació a l’activitat laboral. Per aquest motiu, des de la Regidoria de Promoció Econòmica es treballa perquè la Formació Professional per a l’Ocupació, que s’imparteix gràcies als recursos públics, responga als canvis constants dels entorns productius, cooperant en la millora de la cerca d’ocupació que propicie la competitivitat de les nostres empreses i, en definitiva, la dinamització de l’economia de Sueca”, en paraules de la regidor de Promoció Econòmica, Mª José Isard. A més dels beneficis que suposarà per als alumnes la formació laboral adquirida, es possibilitarà també la contractació de dos o tres professionals per curs. La duració estimada és de dos i tres mesos, depenent del curs, i cadascun d’ells acollirà a 15 alumnes, els quals podran realitzar pràctiques formatives en empreses del municipi. A més de l’oferta formativa per a persones desocupades, des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’ofereix també la possibilitat d’aconseguir una oportunitat laboral gràcies al Salari Jove 2011. L’objectiu és “promoure la contractació de joves desocupats, sense o amb poca experiència laboral, a través de la realització d’un servei d’interés general, gràcies al qual s’adquireix una formació teòrica i pràctica adequada a la seua formació a fi de millorar les possibilitats futures de treball”, ha assenyalat Sarrió. En concret, per mitjà d’aquest programa es contractaran dos joves desocupats, per un període de sis mesos, per a realitzar funcions en els departaments de Serveis Municipals i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sueca. A més, des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’ofereix també l’oportunitat de contractar una persona per a treballar com a Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local, tècnic mitjà. La subvenció concedida ascendeix a 20.950,18 euros, i equival al 80% del finançament pel període d’un any dels costos laborals, inclosa la cotització empresarial de la Seguretat Social. El 20% restant serà sufragat per l’Ajuntament de Sueca. Finalment, la Regidoria de Promoció Econòmica, mitjançant la Cambra de Comerç Local, va oferir fa uns dies un seminari pràctic per a empresaris i gerents amb el títol “Millora de la Productivitat i Organització Personal”. El seminari, impartit a l’aula de formació de l’edifici del Consell Agrari, va obtindre un gran èxit de participació. Al finalitzar, es van realitzar tutories individualitzades.

quantitat que es deu, una vegada han passat les festes s’han oblidat de nosaltres”. El responsable de Ricasa també ha afirmat que l’empresa es troba en una situació complicada ja que no només és Cullera qui li deu diners , sinó també altres pobles de la Ribera, però “així com d’altres pobles no tarden més d’un any a pagar-li, el cas de Cullera és el més greu”. L’empresari afirma que “no hi ha distinció de colors, tant els uns com els altres, em deuen diners, però el que més li dol és la falta de paraula d’alguns governants i no s’explica “com la gent els torna a votar”. Davant d’aquest situació Ca-

baller ha reconegut que “hi ha moltes empreses que estan tancant i despatxant treballadors. La situació és per tant molt preocupant i nosaltres estem aguantant com podem”. Els ciutadans s’hauran de preguntar si és correcte èticament i moralment que un ajuntament que no pot fer-se càrrec del deute que manté, seguisca contractant castells de foc i altres esdeveniments que no pot pagar mentre permet que el poble s’endeute cada vegada més. Un deute que al final seran el ciutadans els que l’hauran de pagar d’alguna manera, en pujades de taxes o en retallades d’altres serveis.

L’ajuntament de Cullera millora els col·legis de la població
Les AMPA i els col•legis d’ensenyament públic de Cullera, estan en contínua col•laboració amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Cullera, en el manteniment i millora de les infraestructures dels seus centres. L’objectiu d’aquestes millores, és oferir un millor servei a l’alumnat dels centres públics. Així mateix, és l’àrea de Serveis Exteriors, l’encarregada de portar a terme les diferents actuacions, que s’han desenvolupat en funció de les necessitats de cadascun dels col•legis. L’obra de més envergadura, ha estat la realitzada per la direcció del col•legi Dr. Alemany, i ha consistit en la construcció de diferents lavabos en les tres plantes de l’edifici principal. El mateix centre escolar ha sufragat el material necessari per a construir els lavabos, així com els sanitaris i les portes. La mà d’obra, ha estat a càrrec de l’equip de la brigada de l’Ajuntament de Cullera, que han treballat durant les vacances escolars perquè els alumnes disposen dels lavabos, durant el curs escolar 2011-2012. El AMPA del CEIP Dr. Alemany, ha condicionat també un espai que han destinat a la “Sala d’Audiovisuals”, mentre que el consistori ha instal•lat una xarxa protectora en el pati de dalt. Pel que fa al CEIP Sant Agustí, les actuacions han consistit, en la ubicació d’una nova porta corredissa de ferro i la instal•lació de video porter. Les també actuacions de millora realitzades en als altres dos col•legis, el CEIP Sant Antoni i el CEIP Lluis Vius responen a un manteniment general de tot el centre, encara que destaquen les obres de reparació de la teulada i l’eliminació de les goteres, a Sant Antoni. Així mateix, el col•legi Lluis Vius ha millorat el seu centre en general, i pintat les aules, per a al començament del nou curs. També l’Associació d’Alumnes dels centre d’FPA ha decidit en l’assemblea ordinària de començament de curs aportar un 10% de les quaotes anuals dels socís a la millora i adequació del centre, com ara l’adequació de la sala d’informàtica o el manteniment de la fotocopiadora. El Regidor d’Educació, Vicent Pérez agraeix la col•laboració de totes les AMPA i de les direccions dels centres escolars d’ensenyament públic, que estan en contínua col•laboració amb l’Ajuntament, per a la millora dels edificis. L’Ajuntament de Cullera, al llarg del curs continuarà realitzat els serveis de manteniment bàsics dels centres.

Alzira multiplica les zones verdes
L’Ajuntament d’Alzira ha duplicat la quantitat de zona verda municipal des de l’any 2003. S’ha augmentat la superfície de zona verda existent en uns 389.408 m2 aproximadament. Amb això, s’ha passat dels 358.748 m2 que disposava el municipi fins l’any 2003 als, aproximadament, 748.156 m2 amb els quals compta en l’actualitat. La ciutadania alzirenya ha vist, en els últims huit anys, com les zones verdes de la ciutat han augmentat de manera molt significativa. S’ha passat dels 7m2 per habitant als més de 14m2 per habitant dels quals es disposa a hores d’ara. Unes xifres que superen, amb escreix, els mínims exigits per la Unió Europea i que mantenen la ciutat dins de les recomanacions de l’OMS. L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, ha manifestat que “fem un balanç positiu de les actuacions realitzades en este àmbit. Hem duplicat la zona verda existent que hi havia al 2003, augmentant-la en 389.400m2. Ha sigut un treball constant que ha donat els seus fruits i que ha permés que la Ciutat duplique el nombre de zones verdes existents”. També ha dit que “este equip de govern no ven idealisme d’una Alzira sostenible, sinó que actua amb contundència.

· ACTUALITAT ·

L’agència de Cullera Estudi Hipo guanya el Premi Nacional de Comunicació Visual
L’agència de disseny i publicitat de Cullera, ESTUDI HIPO ha guanyat el Premi Nacional de comunicació Visual LETRAS ROLAND, amb el millor treball de interiorisme amb vinils Roland DG. A més, quatre dels seus treballs van quedar seleccionats per al Premi Nacional de Disseny Gràfic ANUARIA. Les seleccions de l’empresa de disseny han estat assolides en les categories de Millor Anunci de Premsa, Millor Envàs o Packaging, Millor Retolació en Interiorisme i Millor Lona Publicitària Exterior. En l’apartat “Millor Retolació i Interiorisme de local comercial”, ha estat guayador el projecte realitzat per a l’escola infantil Peque Natura, Cullera, on es planteja un interior alegre i sobretot didàctic per als xiquets. Cada porta d’un color, amb el seu pictograma a l’altura dels seus ulls. Un rètol de PVC dóna la benvinguda en l’entrada, el passadís, una col•lecció de línies que fan referència a la naturalesa. En Millor Anunci de Premsa, va optar la campanya realitzada per a l’escola infantil Peque Natura de Cullera. Va ser una campanya de captació local, on volien transmetre la importància a la seua web. El dia del muntatge es quede sense paraules. 350 metres de lona i molta emoció. Una marca gràfica inconfusible. ESTUDIOHIPO és una agència creativa amb seus a Cullera i València especialitzada en Disseny i Retolació, que ofereix solucions d’imatge de marca, campanyes creatives i desenvolupaments web a la mesura de tot tipus d’empreses. Els seus projectes es caracteritzen per la seua frescor, excel•lent disseny i creativitat. Entre els seus clients trobem, Taronges Lola, Opticalia Mediterrani, Eliana Albiach, Pepe Cabrera, Isomriures, AquaRica, Turronia, Antonio Giner, Ford Cullera, entre d’altres. Un dels seus últims Premis el va obtenir amb la marca d’identitat turística de Cullera. Els premis ANUARIA i ROLAND són concedits per DDI (Societat Estatal per al Desenvolupament del Disseny i la Innovació), AEPD (Associació Espanyola de Professionals de Disseny), CEDIR (Centre de Disseny Integral de La Rioja), BCD (Barcelona Centre de Disseny), DIMAD (Associació de Dissenyadors de Madrid), o la AAD (Associació Andalusa de Dissenyadors), entre d’altres.

Activitats de l’associació Tyrius-Cullera
L’Associació Tyrius Cullera agraeix al periòdic Informació de la Ribera poder dirigir-nos als seus lectors per primera vegada. Puntualment tots els mesos els informarem dels cursos que s’imparteixen i anunciarem les activitats mensuals que es desenvolupen a l’Associació. QUÈ ÉS L’ASSOCIACIÓ TYRIUS? És una associació sense ànim de lucre, en la qual poden participar totes les persones. Un punt de trobada per a desenvolupar les inquietuds artístiques, culturals i esportives. COM FORMA-NE PART? Fent-te soci/sòcia amb una quota anual de 20 € pots participar en totes les activitats mensuals. QUINES ACTIVITATS POTS TROBAR EN L’ASSOCIACIÓ? Cursos, xarrades-col•loquis, conferències informatives, tallers i viatges. A QUINS CURSOS ES POT ACCEDIR? Pintura, tall i confecció, manualitats artístiques, restauració de mobles, literatura, informàtica i Internet, ioga, pilates, aeròbic, activitat física a l’aire lliure, ball modern i ballet infantil. COM PARTICIPAR EN ELS CURSOS? Abonant una matrícula de 60 € per curs amb una durada de huit mesos, sense cap mensualitat ni cap altra despesa afegida. QUE MÉS T’OFERIM? Fer noves amistats, formar part d’un col•lectiu de quasi set-centes sòcies amb les teues mateixes inquietuds on pots aprendre i passar moments i estones agradables. A partir del dia 1 de setembre es troba obert el termini de matriculació, estem de dilluns a divendres des de les 17:00h. fins a les 20:00h. Les places són limitades per a cada curs, si tens interés no et demores a vindre o trucar per telèfon. Els cursos comencen el dia 1 d’octubre. ASSOCIACIÓ TYRIUS CULLERA: Carrer del Riu Núm. 14. TELÈFON 96 172 21 23. cullertyrius@hotmail.com

de l’educació des dels 3 primers anys de vida, desvetlant el futur d’alguns d’ells, fins i tot un futur Astronauta. En Millor Packaging / Envàs, es va seleccionar la invitació de noces de Fede i Sheila, realitzada amb un estoig amb làmines de cartó encunyades. L’ampolla blanca, amb arròs, fent referència a la núvia. L’ampolla negra el sèsam, fent referència al nòvio i al seu vestit. Darrere d’ambdues ampolles s’explica la tradició de llençar l’arròs als nuvis, les

seues característiques igual que el sèsam. En l’apartat de Millor Lona Publicitària Exterior, es va seleccionar la realitzada per a Vicente Fabra, Ford Cullera. es, una empresa familiar on el pare funde el negoci fa 40 anys. Els fills, empleats, volen millorar l’aspecte de la façana i des de l’estudi HIPO els proposen també donar-li al seu pare una sorpresa per l’aniversari. Se li fa una foto al pare i se li menteix (piadosament) dient-li que és per

Alzira congelarà l’IBI per a l’exercici 2012
L’Ajuntament d’Alzira va aprovar el passat 27 d’octubre, a la sessió plenària les Ordenances Fiscals per al 2012, un pas previ als Pressupostos Municipals per a l’any vinent que marca la política impositiva de l’Ajuntament. Cal destacar que s’han congelat els impostos que afecten directament les famílies, com són la contribució urbana (IBI), la rústica o l’impost de vehicles que no patiran cap canvi. Per a poder dur a terme esta congelació dels impostos ha sigut necessari reduir el tipus de gravamen que s’aplica, així passa del 0,69 al 0,63 en el cas de les vivendes per a compensar l’increment derivat de la revisió cadastral. En el cas de construccions d’ús comercial, oci, hostaleria, industrial, sanitat, s’aplicarà l’increment del 10% dels béns urbans que, per a cada un dels usos, tinga major valor cadastral. Així també s’incrementarà un 10% l’Impost d’Activitats Econòmiques a aquelles empreses que facturen més d’un milió d’euros. El regidor d’Economia i Hisenda, Enrique Lahuerta, ha manifestat: “Des de l’Ajuntament hem revisat les ordenances fiscals per a aplicar les modificacions pertinents. Podem afirmar que la pressió fiscal de la ciutadania alzirenya es veurà congelada en 2012. Excepte modificacions puntuals en els preus públics per publicitat, la resta de figures tributàries no experimentaran cap augment. Amb estes modificacions pretenem aconseguir un pressupost equilibrat, no sols formal o comptable, sinó de forma realista que permeta fer front al creixement nominal de moltes despeses corrents, obligacions contretes prèviament i a la minoració d’ingressos, especialment la que prové de la participació dels municipis en tributs de l’estat. Per a elaborar un pressupost equilibrat per al 2012, cal, no sols disminuir les despeses, sinó també augmentar els ingressos”. Lahuerta ha volgut manifestarse sobre l’ordenança d’ocupació de via pública per part de les terrasses dels bars i restaurants: “Després d’una reunió amb l’Associació d’Hostalers de la localitat, estem inspeccionant totes les terrasses existents, ja que hi ha un elevat percentatge que no paga la taxa d’ocupació de via pública. No es tracta de no ajudar els comerços, sinó que tots paguen esta taxa. Des de l’Associació d’Hostalers van manifestar la seua voluntat de cobrar esta taxa a tots els comerços hostalers”.

Algemesí proclama les seues Falleres Majors
El món faller d’Algemesí ja ha proclamat les falleres majors de la ciutat i les seues respectives corts d’honor. Celia Fernández i Aleixandra Moreno seran les encarregades de representar la ciutat d’Algemesí en l’exercici faller de l’any 2011-2012. L’acte de proclamació ha tingut lloc al Teatre Municipal. La fallera major infantil, Aleixandra Moreno Ribes, va indicar en el seu discurs de proclamació que sap que li espera un any intens. La jove algemesinenca té 12 anys, pertany a la comissió de Víctor Pradera, estudia al col•legi Santa Anna i és fallera «de tota la vida» com ella mateixa manifesta. L’any 2009 va ser fallera major infantil de la seua comissió. Aleixandra Moreno Ribes pertany a una família d’àmplia tradició fallera. Per la seua banda, la nova fallera major d’Algemesí, Celia Fernández Tomás ha assenyalat que és un orgull ser la màxima representant fallera i que ocupar este càrrec és el millor que li pot passar a qualsevol fallera de la ciutat que ha viscut les falles des de xicoteta. Esta jove de 24 anys és esteticista i té un gabinet de bellesa propi. És fallera des que va nàixer i va ser fallera major de la seua comissió, la falla Santa Bárbara, l’any 2007 per a passar després a formar part de la Cort d’Honor de la fallera major.

Segueix-nos al facebook!!!

· ACTUALITAT ·

riBera

·7

El soterrament de les vies a Sueca està més a prop
L’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; i els regidors, Dimas Vázquez i Enrique Vidal; van mantindre una reunió el passat dia 13 amb la secretària d’Estat i número dos del Ministeri de Foment, Inmaculada RodríguezPiñero; i el director general d’Infraestructures Ferroviàries, Carlos Juarez en el Ministeri per a tractar l’assumpte de les vies del tren al seu pas pel nostre municipi. En la reunió es van debatre les possibles solucions que resoldrien la divisió que suposa les vies del tren, es posà damunt de la taula la viabilitat d’un projecte que fóra possible realitzar a mitjà termini. Per a això, des del Ministeri es van comprometre a confeccionar en aquests dies un Protocol d’Estudi Tècnic i Viabilitat. Tant l’alcalde com els regidors, van instar la secretària d’Estat i el director general perquè aquest Protocol estiguera acabat en el present mes, a fi de portar-lo al ple del mes de novembre i, si s’aprovara, procedir a la signatura del document per part de l’Ajuntament de Sueca i del Ministeri de Foment en els següents dies al ple. “Hem aconseguit aclarir un dels grans problemes que té la nostra ciutat, les vies del tren. Per part del Ministeri, han mostrat el màxim interés en la nostra reivindicació, i s’han compromés a donar-li una solució tan ràpid com siga possible. Sabem de la complexitat del projecte, però podem dir que hi ha una bona predisposició per part del Ministeri perquè a mitjà termini siga una realitat”, ha assenyalat l’alcalde, Salvador Campillo. Per la seua banda, el regidor Dimas Vázquez, ha afirmat que “amb totes aquestes gestions, l’Ajuntament de Sueca està

‘Cuéntame’ grava un capítol a la platja de Cullera
començant a posar la primera pedra perquè, en poc de temps, siga una realitat esta reivindicació històrica del municipi com és la seua integració urbanística. D’aquesta manera, se solucionarà el problema, com es va fer amb la desviació de la N-332 al seu pas per Sueca, sobre el qual també es van començar al seu dia les gestions i hui és una realitat”.
Protocol signat

“Hem aconseguit aclarir un dels grans problemes que té la nostra ciutat”
posar en marxa el procés que exigix eixa demanda històrica de la ciutat de Sueca d’eliminar les seues divisions per culpa de la infraestructura ferroviària. Des de l’equip de govern es considera que la consecució d’este acord, i la posada en marxa d’este Protocol, no és una proposta electoralista. És una gestió que algun dia s’havia d’escometre, sabent que es tracta d’una obra a termini mitjà. En esta firma no valen colors polítics per part de l’Ajuntament. És una reivindicació de tots, i el que interessa és que quede reflectida en un document firmat pel ministre de Foment que en eixe moment estiga al capdavant del càrrec, després els tècnics del Ministeri s’encarregaran de fer el seguiment. L’important és iniciar el projecte perquè este puga seguir el seu curs.

El passat 25 d’octubre, l’Ajuntament de Sueca va rebre via e-mail, des del Ministeri de Foment, el Protocol que Inmaculada Rodríguez-Piñero i Carlos Juárez (Secretària d’Estat i director general d’Infraestructures Ferroviàries) van prometre enviar dins del termini i la forma corresponent, després de la reunió mantinguda a Madrid fa uns dies amb l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i els regidors, Dimas Vázquez i Enrique Vidal. Este Protocol passarà a ser estudiat pels Serveis Jurídics de l’Ajuntament perquè, en el cas de donar la conformitat, es presente en el pròxim ple de novembre, on s’haurà d’aprovar a fi de

La platja de Cullera ha sigut l’escenari durant uns quants dies de la sèrie de Televisió Espanyola “Cuéntame”. Unes 60 persones entre l’equip tècnic i els actors han estat des del dilluns i fins al dijous, gravant diverses escenes, d’interior, a l’Hotel Sicania i d’exterior a la Platja del Racó i al Passeig marítim. Les escenes s’inclouran en un capítol que s’emetrà d’ací unes setmanes i en el qual els teleespectadors veuran com la protagonista, Mercedes, que treballa en una immobiliària a Madrid, arriba a Cullera, per a vendre els apartaments de la promotora. Mercedes aprofita la seua estada per a gaudir d’un bany en el mediterrani i d’un passeig amb barca. Els dies que està a Cullera rep una visita molt especial, la del seu marit Antonio Alcaltara. “Cuéntame” és una

de les sèries de més èxit en la història de la televisió, i que està en antena 10 anys consecutius. El seu èxit radica, tal com afirma, la protagonista Ana Duato, “a il•lusionar i agradar a tres generacions diferents, que han vist reflectides durant aquests anys d’emissió, la seua pròpia història i identitat, reitera l’actriu. La sèrie que ara es troba en l’any 1979, i ha triat la platja de Cullera coincidint amb l’inici del boom turístic. L’interior de l’hotel Sicania també forma part del rodatge, per la seua particular construcció, semblant a la dels anys 70. No és la primera vegada que la platja de Cullera, és triada com escenari d’una pel•lícula, fa uns anys el directe de cinema Miguel Albaladejo, la va immortalitzar amb el film “Rencor”. El capítol gravat a Cullera s’emetrà durant el mes de novembre.

Mayor responsabilitza a Sanjuán de negar a més de 180 joves el dret a formar-se
El portaveu municipal socialista de Cullera, Jordi Mayor, ha responsabilitzat l’alcalde de la localitat “de negar als joves del municipi el dret a formar-se” després de conéixer-se que més de 180 persones s’han quedat sense plaça en l’EPA per a aquest curs. “En un temps en el qual l’educació i la formació semblen ser l’opció més encertada per a l’èxit quant a la recerca d’una nova ocupació, el govern del PP de Sanjuán i el de la Generalitat de Fabra, segueixen marginant els joves de Cullera”, ha afirmat Mayor. “Les retallades en educació cada vegada són majors i l’últim despropòsit una vegada més ho hem viscut en la preinscripció a l’Escola Permanent d’Adults (EPA). Un centre que cada any està veient augmentada l’afluència d’alumnes que desitgen formar-se de cara a tenir un futur millor”, explica el líder de l’oposició. Mayor ha recordat que la terrible crisi que pateix la localitat i la Comunitat Valenciana amb especial cruesa “ha tingut com a conseqüència l’augment desmesurat de joves aturats, més del 51% del total de desocupats de la nostra comunitat són joves i molts d’ells provenen del sector de la construcció, que en el seu moment va suposar una forma fàcil de guanyar diners ràpids i quantiós”. El portaveu municipal ha indicat que Cullera “compta amb un nombre molt elevat de joves que es troben en aquesta situació i l’única cosa que els queda és acudir a aquest tipus de centres per a seguir amb la seua formació i així poder, el dia demà, obtenir un lloc de treball qualificat que els possibilite desenvolupar el seu projecte de vida”. “Entenem que la decisió de Sanjuán de no exigir el total de la subvenció per a aquest centre a la Generalitat, obligarà els nostres joves al fet que seguisquen estant pitjor formats que la resta de joves d’altres municipis, condemnant a Cullera al retard quant a l’eixida de la crisi”, ha denunciat.

· ACTUALITAT ·

El PSPV enceta la campanya electoral
El passat dissabte 22 d´octubre, els carrers del centre comercial de Cullera varen ser l´escenari del primer acte de precampanya del grup socialista celebrat a Cullera. Els candidats a les passades eleccions locals i autonòmiques, per Cullera i Xàtiva, Jordi Mayor i Roger Cerdà feren un recorregut pels principals carrers de la localitat per donar a conèixer el programa electoral del PSOE als ciutadans de la localitat. En la seua visita a Cullera, Roger Cerdà va valorar negativament la gestió d´Ernesto Sanjuán en referència als grans projectes immobiliaris pels que aposta Cullera i a la falta de serietat en la gestió del pla de dinamització turística que està a punt de desaparèixer a causa del deute de la Generalitat. “Han rebentat la bombolla Inmobiliaria. Eixe tipus de projectes ens han portat a la situació en què ens trobem. Cullera és un exemple de una política de construcció insostenible. El teixit

industrial no deu apostar per la construcció. Això deu esborrarse del cap de qualsevol governant, és de ser irresponsables”. Respecta al pla de dinamització turística Roger Cerdà destacà que “l´alcalde de Cullera vol imitar a Rus i actua igual de mal que ell. A Cullera s´ha fet una mala gestió posterior al pla de dinamització turística, la qual cosa demostra una gran

irresponsabilitat i una gran falta de serietat que ha fet que el pla estiga a punt de desaparèixer.” Els dirigents socialistes obtingueren uns bons resultats electorals el passat mes de maig que feren perillar els governs d´Ernesto Sanjuán i Alfonso Rus. En este acte de precampanya tenen la intenció de traslladar els bons resultats a les pròximes eleccions del 20N.

El Consell Agrari de Sueca adequa el marge del Xúquer
Com a conseqüència de les constants queixes dels ciutadans de Sueca, el regidor d’Agricultura, Dimas Vázquez, després d’establir els contactes pertinents amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va posar en marxa l’equip de treballadors i mitjans del Consell Agrari de Sueca perquè procediren a l’adequació i neteja del camí inferior que transcorre paral•lel al riu Xúquer, el qual es trobava des de feia molt de temps intransitable per la canya invasora que sol créixer en zones humides. “La situació d’este camí em preocupava especialment perquè la campanya de la taronja està ja en marxa, i el vial era impracticable inclús a peu, i en eixa zona hi ha molts camps que necessiten accedir al mateix amb el vehicle. Si a açò li afegim que és una zona molt utilitzada per gent que practica esport, o simplement passeja, la necessitat d’adequació s’acreixia, ja que havia passat de ser una ruta molt freqüentada a descartar-la per no poder ni passar”, ha assenyalat el regidor d’Agricultura, Dimas Vázquez.

almussafes incrementa el seu padró per les falses expectatives d’ocupació
EEl passat mes de juny, el president de Ford Europa, Stephen Odell, va anunciar que el grup automobilístic Ford invertiria 812 milions en la planta valenciana d’Almussafes per a la producció en exclusiva per a Europa de la nova generació de dos dels seus models. Així mateix, va assegurar que “la nova inversió en la factoria d’Almussafes permetrà la creació de centenars de llocs de treball”. Des d’eixe mateix instant i fins a l’actualitat, l’al•luvió d’informacions respecte a la previsió de noves contractacions tant en Ford com en les seues empreses proveïdores, emplaçades al parc industrial Rei Joan Carles I, s’han succeït sense parar, “creant un entusiasme i unes expectatives que de moment no són reals, ja que els pròxims mesos i fins al llançament definitiu dels dos models nous seran molt durs, ja que la xifra de producció de cotxes s’ha reduït pel descens de les vendes”, argumenta l’alcalde d’Almussafes, Albert Girona. De fet, s’ha detectat un increment espectacular d’altes en el padró d’habitants d’enguany, cosa que ha fet que 343 nous ciutadans s’hagen empadronat per canvi de lloc de residència des del passat mes de gener i fins a l’actualitat. D’aquests, 44 es van inscriure durant el passat mes de setembre i 37 s’han empadronat a l’octubre. Al contrari, es detecta una reducció considerable del nombre de baixes en el registre municipal d’habitants, ja que si la tònica general des de principis d’any era d’unes 25 al mes, en el mes de setembre, tan sols s’han registrat nou i octubre ha conclòs amb tan sols dos veïns menys, sumat a les baixes per canvi de residència la quantitat és de 193 durant el que portem d’any 2011. Aqueesta nova situació comporta dificultats a l’Ajuntament d’Almussafes, ja que molts dels nous empadronats estan desocupats i requerixen dels servicis de l’Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local, departament que ha vist com les peticions d’entrevistes per a la confecció de currículums ha fregat les 900 en el que va d’any.

El Bloc de Carcaixent denuncia que l’Avinguda Joan XXIII queda incompleta per falta de previsió
El projecte d’obertura de Joan XXIII cap al barri de Santa Bàrbara no s’executarà al complet per la falta de previsió econòmica del govern municipal de Carcaixent (PP i PSD). De moment les obres realitzades, amb pressupost de la Unió Europea, obrin un nou carrer i reubiquen l‘estació de servei i rentacotxes, però es quedaran sense la rotonda que hauria de distribuir el trànsit entre Joan XXIII i el carrer Font del Botet. Aquesta rotonda haurà d’esperar fins una altra ocasió, ja que havia de pagar-se amb fons municipals, ara per ara inexistents. Pràcticament acabades les obres, i a la vista de la senyalització viària, sense redona i amb una distribució del trànsit diferent a la que tots esperaven, Bloc-Compromís ha demanat explicacions al regidor d’urbanisme, que ha hagut de reconèixer que l’Ajuntament de Carcaixent no disposa dels recursos econòmics suficients per fer front a aquesta obra menor. No sols això, els tècnics municipals han confirmat que no són partidaris d’autoritzar una rotonda provisional (amb pintura i bol•lards) perquè entenen que la provisionalitat no hi seria i que la rotonda quedaria així per un període de temps massa prolongat. Els mateixos veïns s’han mostrat decebuts per la precària solució adoptada, i lamenten que el govern municipal que encapçala Lola Botella incomplisca novament una promesa electoral, publicitada als quatre vents al mes d’abril, dies abans de l’inici de la campanya de les municipals, i que obligà fins i tot a tramitar una modificació del PGOU. Bloc-Compromís critica que novament es jugue amb el veïnat que ha vist com es deixa incomplet un projecte tan important i desitjat pel barri de Santa Bàrbara i a més, la forma final que se li ha donat a la connexió de la Font del Botet i el carrer Santa Bàrbara, augmentarà la perillositat del trànsit, en un punt ja de per si conflictiu. Per això, i malgrat l’opinió contrària dels tècnics a fer una rotonda provisional, des de BlocCompromís es demana que es faça una rotonda a l’estil de les dues que ja hi ha en la mateixa avinguda Joan XXIII, per eliminar el perill dels encreuaments que ara existeixen.

· ACTUALITAT ·

riBera

·9

Sueca protesta per no ser inclosa en la plataforma de defensa de la paella
al qual assisteixen anualment els millors cuiners de la comunitat, Espanya i el món. El coordinador del Concurs en els últims 25 anys, Jesús Melero, és a més el vicepresident de l’Associació de Caps de Cuina de la Comunitat Valenciana. La promoció i defensa d’una recepta oficial de la paella valenciana ha sigut sempre el leit motiv d’aquest Concurs, creat amb l’objectiu de donar-li dignitat al nostre plat més universal, d’acord amb el que s’ha realitzat ara des d’aquesta Plataforma i a la qual no ha sigut invitat el nostre Concurs Internacional de Paella Valenciana, i que s’hi hauria assistit molt gustosament. Sueca, tenint en compte que és la seu de la DO Arròs de València, hauria de participar activament en totes les iniciatives que es posen en marxa en favor de la paella valenciana. Com a mostra del suport popular a la defensa que des de Sueca es realitza d’aquest plat, està l’èxit que va tindre la nostra presència en el Congrés Mundial de l’Arròs, celebrat fa unes setmanes a la Ciutat de les Arts i les Ciències, en el qual el nostre estand va ser el que, amb molta diferència, va elaborar més racions de paella valenciana durant els dies que va durar l’esdeveniment.

algemesí congela l’IBI per al 2012
L’Ajuntament d’Algemesí, un any més, congela l’impost municipal de l’IBI rústica i urbana, que són els que afecten en major mesura a les butxaques dels ciutadans. En els dos últims anys no s’ha modificat el valor cadastral, amb la qual cosa durant el 2010 i 2011, igual que el pròxim 2012, els veïns d’Algemesí pagaran el mateix, i no variarà ni en un cèntim aquest import. Amb aquesta decisió l’equip de Govern de l’Ajuntament d’Algemesí farà un gran esforç per a no perjudicar la butxaca dels seus ciutadans i, així, en l’elaboració dels nous pressupostos no minvar els serveis i ajudes que presta als seus veïns. La regidora d’Hisenda, Vicen Castell, explica que s’està treballant en els comptes del 2012 per tractar d’ajudar les famílies a suportar millor l’actual situació de crisi que afecta tota la nació i també la nostra localitat. Tant l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, i la regidora d’Hisenda, Vicen Castell, són conscients de la importància que tenen les nostres empreses, comerços i autònoms per a eixir d’aquesta situació de crisi com més prompte millor, sense que açò arribe a afectar les prestacions habituals, com: serveis de neteja, recollida de fem, manteniment de carrers i camins rurals, prestacions socials i sanitàries. Tot això mantenint l’actual sistema de seguretat. Cal tindre en compte que els ingressos i transferències de l’estat han fet que en els últims anys el pressupost local s’haja vist rebaixat en més de 8 milions d’euros, un fet que dificulta l’execució dels pressupostos perquè s’han de mantindre els mateixos serveis amb menys diners.

El municipi de Sueca vol mostrar la seua sorpresa davant la no-invitació a participar en la Plataforma en Defensa de la Paella Valenciana, creada amb l’objectiu que es reconega institucionalment la recepta oficial d’aquest plat tan nostre. La sorpresa es justifica en el fet que, des de l’any 61, Sueca organitza un Concurs Internacional de Paella Valenciana el qual, des de l’any 1994, adopta la recepta oficial, avalada per l’Associació de Caps de Cuina de la Comunitat Va-

lenciana i en la qual s’inclouen els mateixos ingredients que ara s’han presentat com a necessaris perquè una paella siga autènticament una paella valenciana. La idea per tant no és nova, a Sueca ja la tenim instaurada des de fa molts anys, per això és estrany que s’haja obviat aquest fet quan, més encara, des de l’any 2000, l’Ajuntament de Sueca té registrat oficialment el nom de Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, que, enguany, va celebrar la 51 edició i

Cullera millora els seus barrancs
La Regidoria de Medi ambient, de l’Ajuntament de Cullera ha finalitzat les actuacions, relatives a la neteja de barrancs i millora forestal, emmarcades en el programa PAMER (Pla d’Actuacions Mediambientals). Les obres, que han consistit, en la neteja de barrancs, esbrossament selectiu de camins i retirada de residus en espais naturals i terrenys forestals, s’han desenvolupat en zones com, la Senda de la Lloma, L’Estany, i alguns barrancs de la part més alta de la barriada de Santa Ana, i del Raval de Sant Agustí. Aquest projecte ha tingut com objectiu prioritari, la contractació de persones aturades, amb la finalitat de propiciar la millora de la seua professionalitat, mitjançant la realització d’actuacions de caràcter mediambiental. Per a poder portar a terme aquestes obres, que s’han realitzat en un període de dos mesos s’ha contractat a 1 capatàs i 6 peons. El projecte ha tingut un cost de 22.400 € dels quals un 80% han estat subvencionats, pel fons Social Europeu i gestionats per la Conselleria d’Economia.

La directora general de Comerç es reuneix amb l’alcalde d’algemesí per parlar del mercat
La directora general de Comerç de la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç, Silvia Ordiñaga, s’ha reunit amb l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont; la regidora de Comerç, Amparo Lluch, i el regidor de Personal i Seguretat Ciutadana, Antonio Saá, a fi d’iniciar els contactes per a la construcció del mercat municipal. Ordiñaga ha assenyalat que la projecció del mercat municipal «compta amb una projecció de llocs i productes molt interessants que van en la línia del comerç eficient i modern. Des de la Generalitat –assegura la directora general de Comerç– apostem pel mercat municipal com a recipient i contenidor del xicotet comerç per la qualitat dels seus productes. Estudiarem ara el projecte que ens presenta l’Ajuntament d’Algemesí per a veure de quina manera podem treballar en conjunt com hem vingut fent en els últims anys». Per la seua banda, l’alcalde d’Algemesí ha indicat que la intenció de l’equip de govern municipal és poder licitar l’obra del mercat en els primers mesos de l’any que ve. «Esta obra revitalitzarà i potenciarà el centre de la ciutat que és on es concentren

Ordiñaga ha assenyalat que la projecció del mercat municipal «compta amb una projecció de llocs i productes molt interessants que van en la línia del comerç eficient i modern
els comerços, els bancs i les administracions», afirma Vicent Ramón García Mont. Les obres del pàrquing subterrani a la plaça del Mercat estan a punt de finalitzar, la qual cosa possibilita tècnicament l’inici de les obres del mercat municipal. Respecte a la venda de places de pàrquing, el primer edil ha manifestat que hi ha 126 peticions de persones que han mostrat el seu interés per adquirir una plaça d’estacionament de vehicles, per la qual cosa la primera planta es destinaria a venda i la segona planta, a la rotació de persones que necessiten acudir al centre de la ciutat per realitzar compres i gestions.

10 ·

· ACTUALITAT ·

Més Algemesí denuncia que el govern ha malgastat en 4 anys 125.000 euros de Joventut
Segons Josep Bermúdez, portaveu de Més Algemesí, durant els últims quatre anys l’Ajuntament d’Algemesí ha estat malbaratant els diners públics dedicats a joventut en realitzar un “Algecampus” que se’ls ha anat de les mans. Estem parlant d’una “party” informàtica pensada principalment per a l’autopromoció del mateix equip de govern. Examinant la comptabilitat ens hem assabentat que el cost de la primera edició -2008- ascendí a 49.489,58€, un autèntic despropòsit per a una activitat per a no més de 130 persones i que durà tres dies. Es tracta d’una activitat que estava pressupostada inicialment en 18.000€. El resultat final és que, a causa del descontrol de l’equip de govern, en la primera edició l’Ajuntament es gastà quasi 31.500€ més del que havia pressupostat, és a dir un 175% més del que esperava. Aquests 49.500€ es gastaren per fer una trobada informàtica a la qual assistiren no arriba a 130 persones, de les quals, en la primera edició ni un 50% (60 persones aproximadament) eren d’Algemesí. Ens costà més tàries per a l’entrada i altre tipus de publicitat; 24.000 foren els euros que es gastà en el material i el muntatge informàtic d’una xarxa per a 130 assistents als qual cal afegir 6000€ en la instal•lació elèctrica (30.000 € per a poder estar tres dies connectats on-line). Segons el portaveu de Més Algemesí, “considerem que aquestes xifres són inacceptables i que només demostren la necessitat de figurar i donar-se a conéixer de l’aleshores nou equip de govern. Una autèntica política juvenil no pot consistir en “cremar” la majoria de recursos en un únic esdeveniment tal i com s’ha fet sinó que ha de ser continuada, ha de durar tot l’any, i ha de ser diversificada (cultura, oci, vivenda, ocupació, associacionisme...)”. Les edicions posteriors (20092011) han anat reduint paulatinament les despeses, però han continuant tenint per objectiu la pròpia autopromoció de l’equip de govern, al qual li preocupa ben poc la situació actual de la joventut. En 2009 costa 31.652,47€ (11.600€ més dels pressupostats), en 2010 costà 22.557€ i en 2011 20.917,74€.

Almussafes convoca el concurs de targetes de Nadal
La 14 edició del Concurs de Targetes de Nadal Vila d’Almussafes, convocat per l’Ajuntament d’Almussafes, ha ajuntat de nou nombrosos participants en les categories infantil, juvenil i adulta. Com cada any, els deu treballs premiats en el certamen se seleccionaran per a la seua impressió en lots que es posaran a la venda a principis de desembre als edificis públics de la ciutat. El passat dia 14, va concloure l’exposició del XIV Concurs de Targetes Nadalenques d’Almussafes amb la votació popular que els veïns i veïnes han assignat a cada un dels dibuixos. Tal com establien les bases del concurs, el jurat de la convocatòria del certamen, presidit pel regidor de Joventut, Carles Grancha, es va reunir dilluns passat dia 17 al Centre d’Informació Juvenil per a fallar el resultat. En esta nova edició, s’han comptabilitzat al voltant de 150 vots que han proclamat guanyadors els xiquets Andrea Pedrón, Santiago Caparrós, Alba Cano, Valeria Valle, Nexus Aguayo i Sofía Valle en la categoria infantil. Així mateix, dos dels treballs presentats per Mar Martínez han sigut seleccionats en la juvenil i Mª Francisca Sansaloni ha obtingut el reconeixement en la categoria adulta. Amb la desena de dissenys realitzats pels participants que han obtingut el major suport ciutadà, el consistori es prepara per a editar centenars de lots de targetes nadalenques que podran ser adquirits pels veïns d’Almussafes a partir del pròxim mes de desembre. A més, i com en les anteriors edicions, el consistori municipal felicitarà el Nadal 2011 amb les targetes guanyadores del certamen. L’entrega dels regals als vencedors es celebrarà el proper 16 de novembre.

de 700€ per cada algemesinenc que assistís a aquest encontre, un autèntic balafiament. Durant les quatre edicions l’Ajuntament s’ha gastat quasi 125.000€ en una activitat sobredimensionada per unes 130 persones cada any, la qual cosa és un autèntic despropòsit (Els ingressos per quotes i altres conceptes no arriba a 10.000€ en els quatre anys). Aquest diners hagueren estat millor gastats en beques per a

joves estudiants, cursos formatius per a joves sense formació laboral suficient, ajudes a les associacions juvenils o bonificacions a empreses per a contractar joves, que és el que la nostra joventut necessita. Per altra banda, l’Ajuntament apostant per una política populista es gastà inútilment aquests 125.000€. En 2008 gastà més de 4100 euros en una carpa de 300m2 -i la corresponent moqueta-; gastà 4000€ en lones publici-

sueca culmina la seua campanya de promoció de la natura
La campanya dirigida als escolars “Agrega’t a la Natura 2011”, que ha impulsat al llarg de les últimes setmanes la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca, va concloure amb un gran èxit de participació el passat dia 19 al Centre d’Educació Especial “Miquel Burguera”. A causa de l’escassa mobilitat que presenten alguns dels seus alumnes, la Regidoria de Medi Ambient va decidir traslladar l’última jornada de la campanya fins a les aules del centre perquè, d’aquesta manera, tots els menors pogueren gaudir i aprofitar aquests coneixements en matèria d’educació ambiental, entre els quals es va fomentar, per exemple, el reciclatge i el consum sostenible. Des del passat dia 4, quan es va iniciar la campanya, al voltant de 1.600 escolars han participat en aquesta iniciativa, amb la qual es pretenia que els xiquets i xiquetes aprengueren a respectar el nostre entorn de través d’activitats, jocs i tallers. “Des de la Regidoria de Medi Ambient, estem molt satisfets amb l’èxit que ha tingut aquesta campanya. Estem molt contents per la resposta tan positiva que hem obtingut, tant dels escolars, com dels seus professors. Tots ells s’han bolcat en la participació i en l’interés mostrat cap a les activitats que s’han proposat. Després del suport que hem rebut, hem decidit repetir l’any que ve la campanya, però potenciant encara més aquesta segona edició, amb noves activitats, nous tallers... La nostra intenció és que es consolide, perquè els escolars de totes les edats puguen beneficiar-se d’aquesta informació tan útil i important”, ha manifestat la regidora de Medi Ambient, Manuela Egea. “M’agradaria agrair la col•laboració que ens ha prestat Protecció Civil, la Policia Local de Sueca, els monitors, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament i el Consell de la Joventut, perquè les jornades es pogueren realitzar amb èxit”, conclou Egea. Entre els objectius principals de la campanya estan la consolidació de les activitats d’educació ambiental que reben en els col•legis, ajudant als centres perquè les integren en la seua activitat; l’augment de la sensibilització dels alumnes sobre les conseqüències que tenen els nostres hàbits diaris en l’entorn; o la introducció dels menors en la problemàtica ambiental que generen els residus urbans, incentivant-los a consumir d’una manera més responsable. La pròxima activitat consistirà en un concurs de dibuix.

Almussafes: els Clavaris de la divina aurora 2011-2012 es presenten públicament
Els nous Clavaris d’Almussafes acaben d’iniciar la seua presentació amb la celebració d’una eucaristia conjunta amb els seus companys de l’anterior quinta 2010-2011. El passat dia 15 els 34 jóvens clavaris entrants i els 20 eixints, juntament amb els seus dos Clavaris Majors van celebrar una festa litúrgica multitudinària. Máxim Bou presideix la Junta Directiva dels Clavaris de la Divina Aurora 2011-2012 d’Almussafes que, a les 20 hores del dissabte passat dia 15, es van presentar públicament i de manera simbòlica als veïns i veïnes de la localitat. Un total de 34 jóvens integren el col•lectiu que la temporada 2011-2012 s’encarregarà de commemorar la festa de la Divina Aurora, capitanejats pel seu Clavari Major, Francisco Javier Climent. Amb l’objectiu de fer el traspàs oficial de la seua nova responsabilitat com a clavaris els jóvens van celebrar un ofici religiós juntament amb els seus 20 companys predecessors i el seu clavari Major, Fernando García. No obstant això, la festa es va iniciar amb caràcter previ, ja que al ritme dels acords del tabal i la dolçaina, els dos grups de clavaris van realitzar un cercavila per la població, on es van presentar públicament i van demostrar la seua unió davant de la ciutadania.

· ACTUALITAT ·

riBera · 11

L’Hospital de La Ribera obté el premi Best in Class al Millor Hospital en Seguretat Clínica
L’Hospital Universitari de la Ribera ha obtingut el prestigiós premi Best in Class al Millor Hospital en Seguretat Clínica, que s’ha entregat en el transcurs d’una cerimònia celebrada al Palau d’Exposicions i Congressos de Sevilla. El guardó va ser arreplegat pel director gerent de l’Hospital Universitari de La Ribera, Dr. Manuel Marín, i pel director Organització Assistencial i Qualitat del centre sanitari, Dr. Tomás Quirós. L’Hospital d’Alzira ha quedat també finalista en altres nou categories dels premis Best in Class, i s’ha convertit així en el centre hospitalari que més nominacions ha obtingut en la sisena edició d’aquests premis; en concret, ha quedat finalista en les categories de millor servei de “Medicina Interna”, “Nefrologia”, “Pediatria”, “Urologia”, Psiquiatria”, “Traumatologia” i de millors Unitats de tractament de “Esquizofrènia”, “Diabetis” i “Dolor”. La Seguretat Clínica -o Seguretat del Pacient- té com a objectiu previndre l’aparició d’esdeveniments adversos relacionats amb el procés d’atenció sanitària. Representa d’aquesta manera una dimensió essencial de la qualitat assistencial, i constitueix una prioritat per a tots els centres sanitaris i sistemes de salut a nivell internacional. L’objectiu dels Best in Class, als que es presenten els millors hospitals d’Espanya, és reconéixer públicament al millor centre d’Atenció Primària, al millor el centre d’un Pla Integral de Qualitat i Seguretat del pacient, que d’acord amb les directrius de l’OMS, estableix actuacions en matèria de formació i sensibilització sobre Seguretat del pacient, la posada en marxa de projectes i grups de treball de Seguretat del pacient -com el Grup de Seguretat en UCI- les actuacions efectuades per a promoure l’ús segur del medicament en hospitalització, la implantació de protocols de seguretat en el quiròfan, les actuacions en matèria de control i prevenció de la infecció nosocomial (aquella que es contrau en un hospital), realitzades pel Servei de Medicina Preventiva, o els protocols de cures desenvolupament pel personal d’infermeria en aspectes com l’acollida i identificació de pacients, o la prevenció d’úlceres i caigudes. El premi al Millor Hospital en Seguretat Clínica se suma als nombrosos reconeixements de qualitat del centre hospitalari, com les quatre àrees acreditades per l’Institut d’Acreditació INACEPS, les catorzes certificacions de qualitat ISO 9001, la certificació en gestió mediambiental ISO 14001, o la recentment obtinguda certificació en Eficiència Energètica. En aquest sentit, el passat any 2010 el Departament de la Ribera va obtindre la tercera posició entre els 23 Departaments de Salut públics de la Comunitat Valenciana en l’apartat “Seguretat del pacient” dels Acords de Gestió de la Conselleria de Sanitat.

Curs de guitarra de Jorge lario a almussafes
Un any més, l’Ajuntament d’Almussafes ofereix als amants de la música, i més concretament als que senten passió pel pop-rock i la guitarra moderna elèctrica, una formació acadèmica de qualitat. De fet, des del dia 5 d’octubre i fins al pròxim dia 9 de maig del 2012, cada dimecres a la vesprada una desena de veïns podrà descobrir els amagatalls d’aquest instrument musical de la mà de l’actual director i cap del Departament de Guitarra Moderna en l’espai musical, Jorge Lario. Per a la quarta edició del programa educatiu de guitarra moderna elèctrica, convocada des del Departament de Joventut del consistori d’Almussafes, s’ha triat de nou a un mestre d’altura que formarà a un total de deu persones majors de 12 anys en el maneig de l’esmentat instrument. Un curs d’iniciació, que s’imparteix de 16.30 a 18 hores i un altre de perfeccionament, per al qual s’ha triat la franja horària de 18 a 19.30 hores, és la nova aposta musical de l’ajuntament, per a la qual s’ha fixat un preu general de 10 euros per alumne, que es redueix a 9 euros per a aquells que disposen de carnet jove. Els jóvens i adults matriculats en aquesta nova convocatòria musical, van iniciar el passat mes d’octubre la seua formació en el Centre d’Informació Juvenil de la mà del músic d’estudi i directe, Jorge Lario, que va començar la seua trajectòria amb el grup Rebolicar.

hospital i als millors serveis o unitats del territori nacional, tant públics com privats, que busquen l’excel∙lència en l’atenció que presten als seus pacients. Enguany han optat a aquests premis 306 serveis sanitaris de tota Espanya. Compromés amb la qualitat i la seguretat del pacient A l’hora d’atorgar aquest premi, el jurat dels Best in Class ha valorat el compromís que l’Hospital Universitari de la Ribera manté amb la qualitat i la seguretat del pacient, la qual cosa es tradueix en l’existència en el seu organigrama d’una direcció específica, així com la implantació i desenvolupament d’un Pla de Qualitat i Seguretat Clínica que segueix les directrius que,

en aquesta matèria, estableixen l’OMS, el Ministeri de Sanitat i l’Agència Valenciana de Salut en el seu Pla Estratègic de Seguretat del Pacient. Segons ha destacat el director mèdic de Qualitat i Organització Assistencial. Dr. Tomás Quirós, “és un premi a l’excel∙lent labor realitzada diàriament pels professionals del Departament de Salut de La Ribera, en el seu compromís per la qualitat i la seguretat del pacient, com ho reflecteixen les prop de 80 comissions i grups de millora existents en l’organització treballant en diferents fòrums i iniciatives de qualitat i seguretat” ha afirmat el Dr. Quirós. El jurat dels premis Best in Class ha valorat l’existència en

L’Ajuntament d’Almussafes inicia una campanya de promoció de la bústia ciutadana
3.500 vivendes de la localitat d’uns tríptics que donen les claus per a l’accés i ús d’aquest nou espai de participació ciutadana. Així mateix, les dependències municipals, els centres educatius i els establiments comercials de la població també podran entregar els esmentats fullets, en els quals l’ajuntament afirma que “el foment de la participació ciutadana en tots els aspectes de la vida pública, tant en l’àmbit civil com a polític, és l’objectiu principal d’aquest punt de trobada virtual que incita al diàleg entre el consistori i els veïns”. Dies enrrere, la màxima autoritat municipal, Albert Girona ja va presentar públicament davant dels representants de les entitats locals aquesta nova iniciativa al•legant que “tots els veïns ens poden fer arribar les seues propostes, suggeriments, queixes o consultes a través d’Internet, unes aportacions que es contestaran directament pels tècnics municipals responsables de cada àrea en el més breu espai de temps possible”. Els veïns poden utilitzar el servei de la bústia ciutadana accedint a la pàgina web www. buzonciudadano.es directament a través de l’enllaç habilitat a la web municipal. Participar en la bústia ciutadana és tan fàcil com fer un clic i completar un senzill formulari. Una vegada remés, l’usuari rebrà un correu electrònic per a activar el seu compte, que automàticament l’habilitarà per a intervindre en la plataforma virtual. La finalitat de la campanya de promoció iniciada aquest mes d’octubre a Almussafes, que també consisteix en la difusió a través de cartells informatius, és obtindre el major dinamisme i activitat de la bústia ciutadana”. De fet, fins a la data, l’alcalde ha respost directament a un total de 14 propostes i consultes realitzades pels veïns.

El consistori d’Almussafes vol que els seus ciutadans facen ús de la nova fórmula tecnològica, operativa des de mitjans del mes de març, que els permet comunicar-se directament amb l’administració local i així agilitzar les relacions entre totsdós i dotar de major transparència les accions municipals,. Per a això, aquests dies ha iniciat una campanya informativa de difusió i promoció del servei Bústia Ciutadana, que consisteix en la distribució per les més de

12 ·

· ACTUALITAT ·

La processó de la Mare de Déu de Sales pot ser Patrimoni de la Humanitat el mes que ve
L’Ajuntament d’Algemesí ha presentat el passat 27 d’octubre de 2011, la candidatura de la Processó de la Mare de Déu de la Salut en el «I Congrés Internacional de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat» a Espanya que organitza la Càtedra «Misteri d’Elx» de la Universitat Miguel Hernández, amb motiu de la celebració del desé aniversari de la proclamació del Misteri d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. La delegació d’Algemesí ha realitzat una ponència de mitja hora en què s’ha projectat el vídeo presentat per a la candidatura de la festa. A més, l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha explicat en una ponència als assistents en què consisteix la Processó de la Mare de Déu de la Salut i ha especificat els detalls que fan que aquesta festa siga única en el món. Segons han indicat els organitzadors, es tracta d’una ocasió única per a conéixer el funcionament de la UNESCO en matèria de patrimoni immaterial i el grau d’implantació i desenvolupament de les seues polítiques proteccionistes al nostre país. És per això que es marquen diferents objectius com ara el d’esbrinar la política marcada per la UNESCO per a l’obtenció del reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat, analitzar les diferents manifestacions culturals que a Espanya han obtingut el reconeixement com a patrimoni immaterial i les polítiques dutes dur a terme la cerimònia coincidint amb les dates en què la UNESCO té prevista la proclamació dels designats com a Patrimoni de la Humanitat, entre els candidats finalistes, entre els quals es troba la Festa de la Mare de Déu de la Salut». Així mateix, García Mont ha subratllat «la gratitud de l’Ajuntament pel suport rebut per la Mancomunitat de la Ribera Alta i de la Delegació de la Comunitat Valenciana a Brussel•les per les gestions realitzades davant de l’Ajuntament de Brussel•les, que han fet possible culminar amb èxit les gestions efectuades perquè el pròxim 22 de novembre este municipi riberenc vista amb el seu més famós vestit tradicional un dels símbols de la ciutat de Brussel•les i una de les seues principals atraccions turístiques». García Mont també ha agraït al president i al vicepresident de la Mancomunitat, Cristóbal García i Juan Ignacio Barrachina respectivament, la seua col•laboració per a tancar els detalls organitzatius i protocol•laris amb els representants de l’Institut Cervantes de Brussel•les sobre l’exposició de la Festa de la Mare de Déu de la Salut en l’Institut Cervantes; allí els representants riberencs van aprofitar la visita realitzada la passada setmana a Brussel•les per a tancar alguns detalls de l’esmentada exposició amb motiu de la seua assistència a una reunió amb la Comissió Europea.

la taula solidària contra el càncer de mama recapta a Benifaió 530 euros

a terme per les corresponents administracions per a la seua defensa i salvaguarda, així com coordinar una acció comuna conjunta per a la projecció i defensa dels patrimonis immaterials espanyols. En este congrés han participat els patrimonis de la humanitat d’Espanya com són: El Misteri d’Elx, La Patum de Berga, El Silbo Gomero, els tribunals de regants del mediterrani espanyol, el Flamenco, els Castells, El Cant de la Sibil•la, la Dieta Mediterrània i la Cetrería.
La Muixeranga, a Brussel·les

El pròxim 22 de novembre el Manneken Pis lluirà, per tercera vegada en la seua història, la vestimenta de la dansa de la Muixeranga d’Algemesí. Així es

desprén del comunicat efectuat per l’Ajuntament de Brussel•les, després que s’haja aprovat la sol•licitud efectuada a instàncies de l’Ajuntament d’Algemesí en eixe sentit. Serà la tercera vegada que esta estàtua de bronze d’uns cinquanta centímetres situada en el centre històric de Brussel•les es muda amb este vestit tradicional. Les anteriors van ser el 19 de setembre de 2009 (en una cerimònia que va comptar amb representacions, in situ, del ball de la Muixeranga) i la segona el 7 de juny de 2010. L’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha manifestat la importància d’este esdeveniment, «especialment pel fet que l’Ajuntament de Brussel•les ha aprovat la nostra proposta de

De nou, els veïns de Benifaió han mostrat la seua cara més solidària. 530 euros ha sigut la quantitat econòmica que s’ha recaptat en la taula petitòria contra el càncer de mama que s’ha organitzat des de l’Ajuntament de Benifaió. La recaptació anirà destinada a la Junta Provincial contra el Càncer de València per a invertir en els projectes mèdics que duen a terme per a avançar en la investigació contra aquest tipus de càncer. Durant tot el matí desenes de veïns es van acostar fins a la taula instal.lada a la Plaça Major per a aportar el seu gra d’arena en la lluita contra aquesta malaltia. Com cada any la Junta Local contra el Càncer, presidida per l’alcaldessa de Benifaió Amparo Arcís amb la col.laboració de les regidores i persones que s’han acostat també han participar en aquest acte, du a terme diverses taules petitòries amb la finalitat de recaptar fons econòmics destinats als avanços mèdics contra aquesta malaltia.

el PATER presenta el Pla estratègic de les empreses i el comerç de Guadassuar
El Pacte Territorial per l’Ocupació a la Ribera (PATER) i l’Ajuntament de Guadassuar han presentat el Pla Estratègic Col•lectiu de les empreses i el comerç de Guadassuar, elaborat amb l’objectiu de revitalitzar i augmentar la competitivitat dels sectors productius d’aquest municipi de la Ribera. El treball per al disseny d’aquest pla ha estat realitzat en diverses sessions per empresaris locals, representants institucionals de l’ajuntament, tècnics del PATER i l’Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local (AEDL). El programa d’acció tractarà de promoure el treball en equip entre l’empresariat i les institucions, una major implicació de tots els agents socioeconòmics, la modernització de les empreses mitjançant la formació adequada i una major capacitat de comunicació del sector productiu local. Durant el disseny d’aquest pla, que es va iniciar el passat mes de gener, s’ha treballat en diversos aspectes relacionats amb l’impuls del sector comercial a Guadassuar. En aquest sentit es va realitzar una anàlisi inicial dels punts forts i febles de les empreses locals. Entre les fortaleses destaquen la joventut per una banda dels propietaris dels negocis, més formats i amb una major capacitat per a la gestió econòmica del negoci, la motivació existent d’un grup d’empresaris, l’existència d’una targeta del comerç local amb possibilitat de finançament, la disponibilitat de connexió a Internet de la majoria dels negocis existents i els bons contactes externs amb associacions empresarials d’altres municipis llindants. Per la seua banda, les majors debilitats són la fugida comercial cap a les grans superfícies d’Alzira, la inexistència d’un pla de formació global que atenga a les necessitats de professionalització del sector, l’escassa visió a curt i mig termini i la inexistència d’una estratègia global de comunicació. En el pla es marquen diferents accions que ha d’emprendre l’empresariat de Guadassuar, com el desenvolupament d’accions formatives que capaciten els propietaris i propicie una gestió professionalitzada de les PYME. Així mateix el pla assenyala uns aspectes concrets per a la formació, com punts de venda, formació en qualitat de servei i atenció al client i la formació estratègica, econòmica i financera. A més, el pla indica específicament aquelles activitats que han de tenir-se en compte per a la modernització i professionalització de les PYME, com la cartelleria adequada, sistemes de gestió eficients, coneixement específic dels productes, bases de dades de clients, sistemes de pagaments per targeta i ajornat, posicionament, calendari promocional i el capital organitzatiu del projecte estratègic. El document presenta altres propostes d’acció, com la capacitació per al lideratge i habilitats directives de l’empresariat, l’increment de la rendibilitat de les PIME de Guadassuar, etc.

· ACTUALITAT ·

riBera · 13

Almussafes homenatja els seus majors
L’Ajuntament d’Almussafes va despedir, diumenge 23 d’octubre, l’edició 2011 de l’Homenatge a la Tercera Edat amb la missa que es va oficiar en l’església parroquial Sant Bartomeu i amb el dinar de germanor posterior, que va tindre lloc en el pavelló poliesportiu municipal, cita multitudinària que en la present edició ha reunit de nou a quasi un miler de jubilats i pensionistes. El president de la corporació, Albert Girona, la regidora de la Tercera Edat, Esperanza Carbonell, el president provincial de la U.D.P., José Sanchis i el president de l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Almussafes, Francisco Ruiz, van presidir l’emotiu acte de clausura de la festivitat dedicada als majors. La gala de germanor també va comptar amb la presència de les autoritats locals, la reina de les Festes, així com el president i secretari comarcal dels jubilats, entre altres invitats. Durant l’acte oficial, l’expresident de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, Antonio Villalba, al capdavant de l’entitat durant més de 13 anys i el matrimoni més major de la localitat, Ramón Magraner i Mercedes Iborra, de 92 i 88 anys d’edat, respectivament, van ser objecte de sengles reconeixements públics per part del consistori municipal. A més dels comensals que es donaren cita en el pavelló, l’ajuntament també va fer partícips de la festa de clausura a més d’un centenar de jubilats afectats per condicionants físics que els impossibilitaven el desplaçament fins al lloc del menjar, ja que els voluntaris de protecció civil es van encarregar, un any més, de distribuir menús en tots els seus domicilis durant el matí. D’altra banda, l’alcalde, Albert Girona, junt amb la regidora de la Tercera Edat, Esperanza Carbonell, i el president de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, Francisco Ruiz, s’han desplaçat als domicilis de les dues veïnes centenàries de localitat. Francisca Lerma i Enriqueta Blay, ambdues nascudes l’any 1911, han dialogat amb les au-

Les dames de Santa Cecília de Benifaió fan una donació d’instruments
L’associació Dames de Santa Cecília de Benifaió es va reunir com de costum en un tradicional berenar unes setmanes abans de la festivitat de la patrona dels músics, festivitat que tindrà lloc a Benifaió el cap de setmana 12 i 13 de novembre. El berenar va servir per a fer entrega a la banda de la societat dels instruments que enguany han donat per als músics locals. Després de tot un any de treball per part de l’associació entre quotes, rifes, activitats i loteries per fi, i un any més, han aportat la seua col.laboració a la Societat Musical de Benifaió. En aquest acte davant de més d’un centenar de sòcies es va fer entrega de tres trompetes, dos trombons i dos saxos, a més de regalar una peana per a la imatge de la patrona dels músics. Tot valorat en 3.500 euros. La presidenta de l’associació Amparo Montagut va voler a més de reconéixer la tasca de les sòcies i veïns amb les aportacions realitzades durant tot l’any “la donació econòmica de l’empresa Roquette, 500 euros que han vingut molt bé per a ajudar en aquesta donació d’instruments”. Cada any l’associació obsequia l’entitat amb la compra de nous instruments perquè els educands vagen perfeccionant els seus coneixements musicals. D’aquesta manera, l’associació de Dames de Santa Cecília han acomplit un any més el seu objectiu, treballar col.laborant amb un desembossament econòmic important per a la societat musical i millorar així la qualitat educativa de la música a Benifaió.

toritats locals durant la visita institucional, en la qual també han participat els familiars i amics de les dos, i s’han emocionat amb el detall commemoratiu que se’ls ha entregat. Així mateix, el consistori municipal ha homenatjat els jubilats

que enguany celebren el seu 90é aniversari, i ha obsequiat Elvira Ferrús, Vicente Grau, Inocencio Recuenco, Concepción Romeu, Maria Martínez i Vicenta Sebastiá amb una placa commemorativa en reconeixement a la seua longevitat. parlat de l’arreplega de fem i residus, així com de l’oferta d’ocupació i la possibilitat d’estar connectats els tres municipis a l’hora d’oferir i demanar ocupació. No s’ha deixat de costat la Cultura, ja que s’ha concretat la creació d’una xicoteta comissió formada pel regidor de Cultura de cada municipi perquè es faça una proposta ferma d’activitats culturals, ja siguen exposicions, obres de teatre, espectacles musicals, etc., que es desenvolupen en els tres municipis. Després de veure com funciona aquesta experiència es pretén materialitzaren altres àmbits com l’esportiu.

Alzira, Carcaixent i Algemesí es reuneixen per mancomunar serveis
Els alcaldes d’Alzira, Elena Bastidas, Carcaixent, Lola Botella i Algemesí, Vicent García, s’han reunit per a estudiar els diferents serveis que poden compartir els tres municipis amb l’objectiu d’estalviar i abaratir costos. Esta primera reunió ha sigut una presa de contacte en què els tres alcaldes han aportat idees per a estudiar què és el que pot aportar cada municipi per a compartir serveis, i per a veure si estes idees són factibles o no per a materialitzar-les i dur-les a terme. A aquesta aportació per part dels alcaldes caldrà afegir els informes de viabilitat per part dels tècnics i altres de pertinents. Un dels temes que s’ha tractat ha sigut el de la grua, proposat per l’alcaldessa d’Alzira, que s’utilitzarà conjuntament entre Alzira i Carcaixent. Un altre ha sigut el de l’estalvi energètic, com que el contracte elèctric venç a final d’any es pretén estudiar si al fer una licitació conjunta s’abarateix el cost de la llum per als Ajuntaments. També s’ha

14 ·

· ACTUALITAT ·

El PSOE denuncia que els deutes de la Generalitat i la Diputació amb Alzira podrien superar els quatre milions
El Secretari d’Organització dels Socialistes alzirenys, Fernando Pascual, considera que la forma de gestionar els diners dels alzirenys per la Sra. Bastidas, té molt a desitjar. “La seua gestió es pot qualificar de ruïnosa ja que no defensa els interessos dels ciutadans”. Segons Pascual el deute que tenen les diferents Conselleries amb l’Ajuntament d’Alzira, podrien ser deutes d’anys anteriors, que ja hauríem pagat els alzirenys amb els nostres impostos. Aquestes pràctiques no s’han de consentir. “Els diners dels alzirenys s’han de destinar a millorar la qualitat de vida i no per a pagar els deutes del Govern del Partit Popular”. Pascual considera que la gestió econòmica de l’Alcaldessa d’Alzira, ens està duent a la ruïna sense meréixer-ho. Perquè si els alzirenys paguem el que no ens correspon estem llevant aquests diners que podrien destinar-se per a moltes altres coses que són necessàries per als ciutadans. Pascual manifesta que l’actitud de l’Alcaldessa d’Alzira, no està la ciutat, ja que intenta en les seues manifestacions enganyar els ciutadans quan reclama al govern central més finançament i consenteix amb el seu mutisme que la Generalitat Valenciana es burle dels alzirenys. El dirigent socialista creu que en aquesta època de crisi global, el que més importa als ciutadans és que es genere ocupació i sobretot que es gestionen bé els recursos econòmics. “No és el moment d’amagar la realitat, és el moment de dir la veritat als alzirenys”.” Per això han de saber que estem pagant amb els nostres impostos el balafiament del Govern Valencià del PP i ara no poden pagar els seus deutes, aqueixa és la veritat, que l’Alcaldessa d’Alzira vol amagar”. Segons Pascual el grup socialista ha presentat un escrit perquè s’informe amb detall dels deutes que actualment té la Generalitat i la Diputació de València amb l’Ajuntament d’Alzira. Així sabrem tota la veritat sobre la gestió econòmica del Partit Popular a l’Ajuntament d’Alzira.

La Junta contra el Càncer d’Almussafes recapta 4.000 euros
La Junta Local contra el Càncer d’Almussafes ha celebrat la col•lecta general ordinària coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Càncer de Mama. “Ajuda’ns, ajuda’t” ha definit de nou les dues jornades solidàries que han conclòs amb una arreplegada de fons que quasi ha superat la xifra de 4.000 euros. La Junta Local contra el Càncer d’Almussafes, presidida per la primera tinent d’alcalde, Mª Carmen Santos Juanes, acaba de celebrar la tradicional campanya de la col•lecta. Les voluntàries han dedicat dues jornades a la campanya petitòria 2011 que, un any més, ha inclòs la distribució de vidrioles verdes per les diferents zones del nucli urbà durant el divendres 14, així com la instal•lació de la taula petitòria enfront de la Casa Consistorial, activitat realitzada durant el matí de dissabte passat dia 15. Els donatius han ascendit a 1.500 euros que es destinaran al finançament dels diferents projectes que s’estan desenvolupant en l’actualitat per part de l’Associació Espanyola contra el Càncer. A aquesta xifra cal sumar el xec per valor de 480 euros que l’agència de viatges Amazona ha entregat a la junta local en la present col•lecta.

sent la més correcta “Perquè no està reivindicant al Govern de la Generalitat que abone els seus deutes amb els alzirenys”. “No és possible que l’apatia i el servilisme partidista de la nostra màxima autoritat ens duga al caos econòmic en el nostre Ajuntament, no podem ser els que suportem la dolenta gestió del PP en la Generalitat”. Pascual qualifica de “caradurisme polític” l’actitud de la Sra. Bastidas com Alcaldessa de

· ACTUALITAT ·

riBera · 15

Més de 400 alumnes inicien el curs en l’EPA d’Almussafes
El passat dia 3 d’octubre el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes va inaugurar el curs educatiu 2011-2012 amb un total de 405 alumnes, 94 vacants i una llista d’espera que ascendix a 49 peticions. De nou, l’escola oferta nou programes formatius als sol•licitants. L’escola d’adults d’Almussafes ha obert les seues portes al curs 2011-2012 amb 405 estudiants que han optat per formar-se en algun dels nou programes impartits per les sis professores del centre. Cada vesprada, de dilluns a divendres des de les 15.30 i fins a les 21 hores, les dependències s’omplin d’estudiants d’Almussafes i de localitats veïnes que aposten per continuar la seua formació en alguna de les nou especialitats proposades al centre , que precisament enguany commemora els seus primers 25 anys d’existència. Els tres nivells de formació bàsica oferits en el present curs compten amb 30 alumnes matriculats i 22 vacants. Per la seua banda, els dos estadis del Graduat en Educació Secundària han esgotat les 80 places oferides, formant-se una llista d’espera de dotze alumnes. Un fet semblant ha ocorregut amb el curs d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior, que també ha consumit les 30 places i compta amb set

Sueca rep amb fervor la Mare de Déu dels Desemparats
persones en llista d’espera. L’accés a la Universitat per a majors de 25 anys disposa en aquests moments de cinc vacants i els quatre programes de valencià compten amb 87 alumnes, 8 peticions en llista d’espera i 33 encara buides. Així mateix, tant el castellà com el valencià per a immigrants disposen en l’actualitat d’algunes places disponibles, en contrapartida als quatre cursos d’anglés oferits que es troben en plena ocupació i amb 22 persones a l’espera de plaça lliure. Finalment, els tres nivells d’informàtica - els únics que s’imparteixen en horari matinal - també es troben en el límit de la seua capacitat, al disposar tan sols de 10 llocs lliures. El fet que este nou curs lectiu, l’Ajuntament d’Almussafes haja aplicat una taxa de matrícula de 30 euros per als cursos d’anglés i informàtica, així com per als accessos als cicles formatius i a la Universitat per a majors de 25 anys, amb l’objectiu de reforçar el compromís de les persones que formalitzen la matrícula, i evitar així que es produïsquen abandonaments a mitat de curs mentres han quedat veïns sense plaça, ha suposat una lleugera reducció de les peticions, ja que el curs anterior es va iniciar amb 481 alumnes. No obstant això, des del consistori municipal es valora molt positivament esta mesura, ja que “amb ella ens assegurem una major fidelització dels estudiants inscrits”. El municipi de Sueca ha viscut la visita històrica de la Mare de Déu dels Desemparats, amb motiu del 650 aniversari de la troballa de la imatge de la seua patrona, la Mare de Déu de Sales. Durant tres dies, centenars de ciutadans han acompanyat la imatge de la ‘Geperudeta’ en els diversos actes programats per la Junta Major de Confraries, que l’han portada a través dels carrers del municipi. Divendres passat va ser rebuda a la ciutat en la Residència Sant Josep per a persones majors per les autoritats civils (representades per l’alcalde, Salvador Campillo, i una gran representació del govern local i la corporació municipal) i eclesiàstiques. En eixos primers instants de la visita, va poder comprovar-se ja la gran devoció que sent Sueca cap a la Mare de Déu dels Desemparats, que va ser acompanyada en processó per una multitudinària comitiva fins a l’església de la Mare de Déu de Fàtima. El dissabte 8 d’octubre va tindre lloc el pelegrinatge de la Junta Major de Confraries fins a la Real Església de la Mare de Déu de Sales i, tot seguit, va ser portada en processó, de nou recorrent els carrers de la ciutat, fins a l’església de la Mare de Déu de Fàtima. El diumenge va tindre lloc l’acomiadament oficial des de l’Asil d’Ancians de Sueca on es van viure moments molt emotius que van demostrar, una vegada més, la gran devoció que senten els ciutadans i ciutadanes de Sueca per la ‘Geperudeta’.

Joan Baldoví portarà la veu de Xúquer Viu al Congrés
L’assut de Fortaleny és el lloc que s’ha triat per a la trobada de Joan Baldoví, candidat de Compromís a les Eleccions Generals, amb l’associació ecologista Xúquer Viu aquesta vesprada a les 18:30 hores. En la reunió, Joan Baldoví, ha assumit com a part del programa electoral de la Coalició Compromís-Equo les mesures emmarcades en els postulats de la Nova Cultura de l’Aigua i reinvindicades per Xúquer Viu. Aquestes mesures estan en la línea establerta per la Directiva Marc de l’Aigua per tal d’avançar cap a una nova cultura de l’aigua i un nou model socioeconòmic respectuós amb la natura i les persones.

16

| Economia |
L’impagament, el problema més greu de les empreses de la comarca
La falta de clients i els deutes que pateixen les empreses són els principals problemes als quals s’enfronta el teixit productiu de la Ribera, segons desvela aquest estudi. El col•lectiu d’empresaris, tant d’àmbit generalista com els que treballen en els nous jaciments d’ocupació, pensa en un 24,34% que la falta de clients és la seua major preocupació. Li segueix com a principal problema, amb un 17,1%, els impagaments que han d’afrontar, mentre que el 17,01% creu que la falta de finançament és la major dificultat per a l’empresa. La incertesa econòmica en general, la falta de liquiditat i les dificultats per a l’exportació o promoció dels productes i serveis són altres obstacles que troben. Si es distingeix entre les respostes oferides per les empreses generalistes i les que treballen en els nous jaciments d’ocupació existeixen algunes diferències àmplies, com en el cas dels impagaments, que és considerat com el principal problema per al 26,06% dels empresaris en general, mentre que aquesta mateixa qüestió només preocupa al 8,05% de les empreses que treballen en els nous jaciments d’ocupació. Per la seua banda les AEDL de la comarca que han participat en aquesta anàlisi coincideixen a considerar la falta de clients i els impagaments com els principals problemes que han de superar les empreses de la comarca. Quant a altres aspectes de la situació econòmica en general, un 27,1 % de les persones enquestades opinen que es recuperarà el nivell de creixement anterior en l’any 2014, un 24,8% en l’any 2013 i un 23,86% en l’any 2016. Tan sols un 2,43% considerava que la recessió econòmica se superaria en l’any 2012. En aquest punt també existeixen diferències entre els protagonistes dels sondejos, ja que segons el 39,1% del empresariat en general no va a millorar la conjuntura econòmica fins a l’any 2016, en contrast amb les previsions més optimistes de les AEDL i dels empresaris dels nous sectors. En referència específica a la recuperació de les empreses a la comarca, el 32% del teixit productiu jutja que l’any 2014 serà el de la millora dels resultats. En aquest sentit, tan sols el 2,75% dels negocis consultats afirmava que l’empresa ofereix un volum de facturació màxim i per tant no han patit la crisi.

• la xifra s’extrau de l’estudi que ha realitzat el Pater sobre la situació dels aturats

Un 47% dels aturats de La Ribera no tenen esperances de trobar ocupació
Un 47% de les persones aturades que han estat enquestades pel pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER) no tenien cap perspectiva futura de trobar una ocupació. Aquest sondeig s’ha realitzat sobre 200 persones sense ocupació en el context de l’estudi titulat “La persona demandant d’ocupació a la Ribera. Situació i necessitats dels sectors productius de la Ribera i noves oportunitats d’ocupació en sectors emergents”, on es reflecteix l’opinió d’Agències d’Ocupació i Desenvolupament Local (AEDL), persones aturades, empresariat en general i negocis relacionats estretament amb els nous jaciments d’ocupació. El perfil de les 200 persones aturades que han estat enquestades es caracteritza per un nivell d’estudis que en la majoria dels casos no supera l’educació obligatòria, circumstància que coincideix amb la realitat que mostren les xifres d’atur de la Ribera de l’últim mes de setembre, que indiquen que el 64,6% de les 30.153 persones en atur no compten amb la titulació de graduat escolar, que s’obté en finalitzar l’Educació Secundari Obligatòria (I.S.O.). En el moment que es va realitzar l’enquesta, el 24% de les persones preguntades estaven entre un i tres mesos en situació d’atur, el 21% es trobaven més d’un any i mig aturades, el 15,5% estaven entre 3 i 6 mesos i el 13,5% entre un any i any i mig. A més, el 50,5% reconeixia que no estava cobrant cap tipus de prestació per atur. El sondeig també centra la seua atenció en el nombre de persones de la llar en edat de treballar i en situació d’atur. En aquest sentit, en el 50,5% dels casos havia una persona de la casa en l’atur, en el 31% la realitat indicava que dues persones de la llar en edat de treballar estaven aturades i en un 11% es donava la circumstància que tres persones del nucli familiar no tenien ocupació. Quant a l’últim contracte del que havien gaudit els aturats enquestats, un 30,5% indicava que el seu últim treball havia tingut una durada entre un i tres mesos, el 21% tenia un contracte de més d’un any, un 9% havia estat contractat per menys d’un mes i el 9% afirmava que mai havia estat contractat. Així mateix, el 84,5% de les persones sondejades indica que la seua situació està directament relacionada amb la crisi, enfront del 15% que admetia que la crisi no té gens que veure amb el fet d’haver perdut l’ocupació.

En referència a les expectatives futures, el 53,5% dels enquestats estaria disposat a desplaçar-se fins a 50 quilòmetres per a anar a treballar, el 33% indica que aniria on fóra necessari, el 10,5% no acceptaria un treball si ha de traslladar-se a altre lloc i el 3% viatjaria fins a 200 km de casa si fóra necessari. La perspectiva de trobar treball se centra en l’any 2014, ja que el 25% de les persones preguntades preveu que en aqueix any l’atur descendirà fins al 15%. Respecte a les necessitats formatives de les persones aturades que han participat en l’estudi, el 25,99% dels enquestats apunta que la seua aspiració és espe-

instal•lador d’equips d’energia renovables són les millor valorades per agents socials i empresarials de La Ribera, segons s’arreplega en l’estudi. D’altra banda, els cicles de Formació Professional millor considerats són els relacionats amb sanitat, energia i aigua, electricitat i electrònica, instal•lació i manteniment, informàtica i comunicacions i hostaleria i turisme. Quant al tipus d’estudis amb major eixida laboral, el 70,1 % de l’empresariat i de les AEDL entrevistats opina que el fet de trobar una ocupació no depén solament del fet d’haver estudiat una carrera universitària o un cicle de FP, sinó que el més de-

opcions anteriors. El coneixement sobre el nivell de contractació dels participants en aquest tipus de tallers és dispar. Mentre el 63,25% de les AEDL coneixia alguna empresa del seu municipi que ha contractat a persones provinents d’aquest tipus d’iniciatives, tan sols el 9,1% del empresariat generalista havia contractat alguna vegada a alumnes procedents d’aquests tallers. En relació a les majors manques detectades en les persones que cerquen un lloc de treball el 28,36% de les persones enquestades destaca la poca pràctica laboral, el 24,73% opina que mancada coneixement de les noves

El 84,5% de les persones sondejades indica que la seua situació està directament relacionada amb la crisi, enfront del 15% que admetia que la crisi no té gens que veure amb el fet d’haver perdut l’ocupació
cialitzar-se encara més en el seu sector de treball, per al 21,15% la seua major preocupació és millorar la seua formació acadèmica, el 20,26% pensa a canviar totalment de sector en el qual treballa, mentre que el 15,86% i el 14,54% pensa a millorar el seu maneig de programes informàtics i idiomes, respectivament. Finalment, atès que en l’estudi també es tracta els nous jaciments d’ocupació, el 53% dels aturats preguntats no havia escoltat parlar dels nous sectors emergents. Nous jaciments amb eixida Especialitats en escoles taller com atenció geriàtrica, ajuda a domicili, instal•lador de sistemes d’energia solar tèrmica i cisiu és l’especialitat en la qual s’haja format la persona. En aquest mateix sentit, un 19,2% considera que existeixen més oportunitats laborals si s’ha estudiat FP i un 10,5% creu que és millor per a trobar treball haver cursat una carrera universitària. L’execució de diferents escoles taller a la comarca han aportat, segons el parer dels col•lectius enquestats, diferents resultats. D’aquesta manera, el 56,13% opina que aquests cursos ofereixen mà d’obra qualificada, mentre que el 20,43% estima que mitjançant aquests tallers no s’obté una bona qualificació com treballador. El 23,4% de les persones preguntades no es va decidir per cap de les dues tecnologies i el 19,10% subratlla l’absència de competències humanes per al desenvolupament del treball, aspecte que està per sobre del domini d’idiomes, considerat com el principal obstacle per a un 10,87% de les persones enquestades. Respecte a la formació que les empreses ofereixen als seus treballadors, el 40,9% del empresariat consultat afirma que el seu negoci arriba a acords amb empreses privades per a la preparació de la plantilla, un 41,35% dels negocis ofereixen directament aquesta formació a les persones contractades, el 9,55% realitzava cursos a través d’organitzacions empresarials i el 5,9% mitjançant els sindicats.

· ECONOMIA ·

riBera · 17

El PATER publica una guia sobre oportunitats laborals en el turisme
El Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER) ha presentat una guia sobre nous jaciments d’ocupació relacionats amb el turisme, en la qual es detallen set activitats econòmiques d’aquest sector, els requisits econòmics del negoci i el perfil professional que es precisa per a emprendre els diferents tipus d’empresa descrits. La realització d’aquest manual ha comptat amb la col•laboració de les Agències d’Ocupació i Desenvolupament Local (AEDL) i Riberaturisme, l’ens autònom per a la promoció turística de la Ribera. La publicació s’estructura al voltant de set fitxes descriptives, que es corresponen amb set ocupacions turístics que, segons el parer dels tècnics del PATER i Riberaturisme poden ser viables a la Ribera: empresa de turisme actiu, guia comarcal, animador turístic, restauració, promotor d’allotjament especialitzat en agroturisme, gestor de desenvolupament d’activitats en agroturisme i agent de viatges receptiu. L’elaboració d’aquesta guia s’ha realitzat amb la finalitat d’oferir una informació “detallada a aquelles persones emprenedores que vulguen crear una empresa relacionada amb serveis turístics i vulguen preveure les despeses que comportarà, els ingressos i els beneficis finals”, ha assenyalat el president del PATER en funcions, Juan Ignacio Barrachina. Cadascuna d’aquestes fitxes conté la informació bàsica per a desenvolupar el negoci proposat. D’aquesta manera, es realitza una introducció que inclou la descripció bàsica del lloc de treball, les competències i habilitats que requereixen, el mercat de treball i l’experiència que es precisa. Tot seguit es realitza una anàlisi econòmica i financera, en la qual es detalla quantitativament i amb conceptes detallats la inversió inicial, les despeses anuals i les despeses variables, la previsió d’ingressos i el benefici de l’activitat. Així mateix s’inclouen pàgines web, on els interessats en aquest tipus de negoci poden ampliar els seus coneixements. El llibre editat ja s’ha distribuït entre les AEDL amb la finalitat que aquests agents d’ocupació informen les persones interessades que s’acosten a aquests serveis municipals. En aquest sentit, i segons l’estudi elaborat pel PATER La persona demandant d’ocupació a la Ribera. Situació i necessitats dels sectors productius de la Ribera i noves oportunitats d’ocupació en sectors emergents. El 52% de les AEDL afirma haver atés a promotors d’idees empresarials relacionades amb els nous jaciments d’ocupació, però que els emprenedors d’aquestes idees presenten mancances, com l’absència d’una formació relacionada amb la proposta empresarial o un pla d’empresa poc definit. D’aquesta manera, a través de la publicació es pretén “oferir una informació bàsica, una referència perquè la persona emprenedora conega les dades bàsiques d’una idea empresarial abans d’emprendre-la”, ha indicat Barrachina, que ha informat que aquesta guia es pot obtenir a través de la pàgina web del PATER, www.pater.es.

REUNIÓ.- El director general d’Internacionalització, Daniel Marco, s’ha reunit amb el president del Consell Regulador del Caqui Ribera del Xúquer, Cirilo Arlandis i el seu Secretari General, Rafael Perucho per a comentar la situació del sector i les diferents actuacions en matèria d’internacionalització. L’IVEX manté una estreta relació amb el Consell Regulador a través de la signatura d’acords de col•laboració per a donar suport al desenvolupament d’actuacions en els mercats exteriors.

Almussafes sol·licita l’ampliació del parc industrial Joan Carles I
El consistori d’Almussafes s’ha fet eco de les peticions formulades per diferents empreses en els últims anys i ha emprés les accions necessàries perquè el SEPIVA tramite els preceptius instruments urbanístics que permeten l’ampliació del Polígon Industrial Joan Carles I. Tots els grups municipals han donat llum verda a la proposta de l’alcaldia amb què es pretén generar major riquesa i ocupació en la població, a més d’obtindre la diversificació de l’activitat industrial del parc. El parc industrial Rei Joan Carles I d’Almussafes, promogut per la Generalitat Valenciana, a través del SEPIVA, inicialment en una primera fase executada en 1995 i ampliat l’any 2001, compta amb les condicions idònies per a continuar expandint-se en un futur molt pròxim. Es tracta d’un polígon estratègic que basa la seua localització en la seua proximitat a la Factoria Ford i en criteris molt estrictes d’accessibilitat, existència de serveis, capacitat territorial i mínima vulnerabilitat. Així mateix, l’activitat econòmica del parc es veu reforçada per la Xarxa Logística de la Comunitat Valenciana, per la seua inserció en importants xarxes de comunicació i perquè suposa la potenciació necessària del ferrocarril de mercaderies i el futur corredor mediterrani. I, finalment, es

tracta d’un polígon pioner quant a l’ús de les noves tecnologies, com el transport aeri a través d’àrees de reserva logística de materials al centre de producció o la fibra òptica, entre altres. Totes estes condicions d’economia sostenible, així com el fet que en l’actualitat, i donada la seua gran qualitat, el parc industrial es trobe al límit de la seua capacitat, ja que pràcticament no queden parcel•les lliures, ha portat la màxima autoritat municipal a proposar formalment davant de la Generalitat la necessitat de procedir a la seua ampliació. “Ens trobem de nou en una conjuntura expansiva per a l’entorn de l’automòbil, ja que l’any que ve Ford procedirà al llançament dels dos nous models, la mateixa que va justificar la

creació del polígon l’any 1995”, argumenta l’alcalde, Albert Girona. En els últims mesos, s’han produït eixides del polígon d’algunes empreses auxiliars de l’automòbil o dedicades a la logística, davant de la impossibilitat d’ampliació. Per això, durant la sessió plenària celebrada el dia 6 d’octubre, l’equip de govern i l’oposició van adoptar l’acord de sol•licitar a la Conselleria d’Economia l’expansió del parc industrial d’Almussafes, incloent en la proposta el pla grafiat del sòl industrial de 330.000 metres quadrats, emplaçat en la partida de Montañana, que podria destinar-se a l’ampliació, encara que les negociacions posteriors amb el SEPIVA seran les que determinaran la millor localització.

18

| Esports |

El conjunt infantil del CEGA Almussafes obté l’or en el Trofeu Internacional Vitry Cup 2011
en primera persona de la segona convocatòria d’aquest ja consolidat trofeu internacional. A la vesprada, el Vitry Cup 2011 va incloure una competició internacional individual, amb la participació de gimnastes russes, ucraïneses i catalanes, així com una Gala de Gimnastes, en la qual Elena Vitrichenko, nou vegades campiona del món, medalla olímpica de bronze i dotze vegades campiona d’Europa, va oferir una emotiva exhibició en homenatge a sa mare i entrenadora. Anteriorment, el dissabte 15 d’octubre, les gimnastes infantils del CEGA Almussafes Enya Sospedra, Lluna Magraner, Mireia Simó, Claudia Nicola i Inés Merino van integrar el conjunt infantil que es va desplaçar fins al Pavelló Poliesportiu de Xàbia, per a medir-se davant els set conjunts participants en el campionat autonòmic del nivell nacional base. La perfecció en la pista els va valdre a les joves gimnastes del club l’obtenció de la medalla de plata, un èxit que els ha assegurat la passada directa al Campionat d’Espanya de base, que se celebrarà a Santander entre el 24 i el 27 del pròxim mes de novembre. El conjunt infantil ja està preparant la seua exhibició en pista per al citat esdeveniment esportiu en el qual s’espera la participació d’almenys 15 conjunts representants de diferents comunitats autònomes.

El Club de Gimnàstica Rítmica Roquette Benifaió campió autonòmic en benjamí
El cap de setmana del 15 d’octubre es va celebrar en la ciutat alacantina de Xàbia la fase autonòmica del campionat d’Espanya base de conjunts i nacional masculí. La participació de les gimnastes benjamins del club Roquette Benifaió Marta Vicente, Rut Rodríguez, Alma Martorell, Carla Zaragozá i Marta Lihan Sabater va convéncer al jurat i després de la seua exhibició van obtindre el títol de campiones autonòmiques. La participació del club no sols va quedar en este bon lloc, també van obtindre la quinta plaça en la categoria aleví amb les gimnastes Paula Tudela, Teresa Pellicer, Dana García, Andrea Orejudo, Paula Bosch i Ruth Sanblas. Des del club assenyalen a més que per primera vegada “vam participar en la modalitat masculina amb el gimnasta Juan Pérez de la categoria júnior que va aconseguir penjar-se quatre medalles de plata en els aparells de aro, pilota, maces i cinta, obtenint així el subcampionat”. Ara la mirada esta posada en la pròxima participació del club amb els dos conjunts de benjamí i aleví i Juan Pérez en la fase nacional que se celebrarà a finals de Novembre a Santander. D’altra banda, La localitat valenciana de Llíria va acollir diumenge passat la fase provincial del campionat d’Espanya absolut de conjunts i de nou la presència de les gimnastes del Club Roquette Benifaió no va deixar indiferent el jurat. Les entrenadores Xelo Navarro, Marta Navarro i Verónica Montaner coincideixen a destacar que el club benifaionense va ser el de major participació en el certamen esportiu i al mateix temps el de major puntuació i triomfs. I així va ser, en total es van aconseguir dos ors en les categories d’aleví i senior amb les gimnastes Maria, Teresa, Carolina, Mireia, Rechel, Eli, Jessi, Alba, Susana i Aina. Després d’este primer gran triomf encara quedaven altres per arribar, el de plata per a les júniors Ana María, Mar, María, Sheila, Carla i Ana, seguit del bronze que van aconseguir després de la seua exhibició les gimnastes infantils Laura, Ana, Ainhoa, Helena, Celia i Laura. I la participació va ser àmplia en participants i en modalitats. Van aconseguir controlar a la perfecció les pilotes, els aros, les maces i les cintes. Una puntuació en conjunt que els va atorgar al club el títol de campió provincial amb què eixiran a competir el pròxim 12 de novembre a Riba-roja on es disputarà la fase autonòmica del campionat nacional.
Un nou títol esportiu

El Club Esportiu de Gimnàstica d’Almussafes (CEGA) ha inaugurat la temporada de conjunts amb un èxit rotund en la segona edició del Trofeu Internacional Vitry Cup de gimnàstica rítmica. De fet el seu conjunt infantil, que precisament debutava en el torneig celebrat el passat cap de setmana, va aconseguir la primera plaça del podi, superant a clubs com els consolidats CR Montigala i Muntanyenc de Catalunya, que van finalitzar en segona i tercera posició, respectivament. El passat 1 d’octubre les gimnastes infantils del CEGA Almussafes Denisse Portolés, Maria Garrido, Maria Di Girolamo, Sandra Vayá, Sandra Rico i Elena Grau van integrar

el conjunt infantil que es va desplaçar fins al pavelló Poliesportiu de Blanes (Girona), per a participar-hi davant d’una gran quantitat de conjunts nacionals en el II Trofeu Internacional “Vitry Cup”, convocat “in memoriam” de la gran entrenadora internacional Nina Vitrychenko, recentment difunta. El conjunt va realitzar el seu debut en competició amb gran precisió en l’obtindre la medalla d’or en categoria infantil absoluta, per davant d’importants clubs catalans com el CR Montigala i el Club Muntanyenc. La primera plaça del podi ha omplit de satisfacció les entrenadores i la resta de membres del club CEGA Almussafes, els quals van gaudir

Este nou títol se suma als aconseguits fa poques setmanes a Xàbia. En esta fase autonòmica del certamen nacional les benjamines del club van aconseguir el títol de campiones autonòmiques i en la modalitat masculina el club va aconseguir amb el gimnasta Juan Pérez en júnior el subcampionat.
Campió autonòmic benjamí

Presentació de l’Escola de Futbol Base
El poliesportiu de Benifaió va acollir divendres passat la presentació oficial dels més de 140 jugadors que integren l’escola de futbol base del CE Benifaió en les seues diferents categories. Jugadors d’entre 6 i 17 anys formen part d’aquesta escola base on l’aprenentatge i el bon joc formen part d’una disciplina esportiva necessària per a crear nous valors. L’alcaldessa de Benifaió i membres de la corporació municipal van saludar un a un a tots els jugadors que hi van participar sota el patrocini de l’empresa Roquette. Familiars, entrenadores i seguidors del club no van faltar a una cita important per a aquest ampli planter de jugadors.

El cap de setmana del 15 d’octubre es va celebrar en la ciutat alacantina de Xàbia la fase autonòmica del campionat d’Espanya base de conjunts i nacional masculí. La participació de les gimnastes benjamins del club Roquette Benifaió Marta Vicente, Rut Rodríguez, Alma Martorell, Carla Zaragozá i Marta Lihan Sabater va convéncer el jurat i després de la seua exhibició van obtindre el títol de campiones autonòmiques.

· ESPORTS ·

riBera · 19

Gala de l’Esport de Benifaió

Agustín Sieres i Nuria Castells s’imposen en la 28 Volta a Peu a Cullera

El món de l’esport de Benifaió es va reunir divendres 7 d’octubre a la Cambra Agrària per a homenatjar l’entitat i l’esportista d’elit que han sigut triats per votació com els millors del 2010 pels seus èxits. La comissió d’esports, formada

per representants dels quatre partits polítics amb representació en el consistori i els tres membres del Consell Municipal d’Esports, van triar per votació el jove pilot de 19 anys Víctor Palomares com a millor esportista d’elit per la seua excel•lent trajectòria durant

l’any 2010. L’alcaldessa de Benifaió Amparo Arcís va entregar a Víctor el trofeu que representa una rèplica de la Torre Mussa del municipi on constava la distinció de millor esportista d’elit 2010. Arcís va destacar en el seu discurs l’excel•lent trajectòria d’aquest jove pilot en el món del trial en haver aconseguit en una temporada:”el títol de campió de Trial de la Comunitat Valenciana en 2010 en la categoria Senior i el mateix títol de Campió en la modalitat Open Free de la categoria Scratch”. Com a entitat, el C.E. Benifaió va rebre la distinció de millor entitat esportiva 2010, concretament els jugadors del seu equip prebenjamí ja que en la passada temporada van aconseguir ser campions de lliga per no haver perdut en cap dels 30 partits que van disputar aconseguint un total de 215 gols a favor seu. Després d’entregar al president de l’entitat el trofeu l’alcaldessa va destacar “l’esforç de jugadors, entrenadores i sobretot el suport de familiars en cada partit”.

Diumenge 16 d’octubre a les 10 del matí se celebrà la vintihuitena edició de la volta a peu a Cullera , organitzada pel club d’atletisme de Cullera i per la regidoria d’esports de l’ajuntament de Cullera. Esta edició ha destacat per l’enorme exit de participació ja que es varen donar cita més de 1200 corredors. La jornada esportiva començà amb el repatiment de dorsars als jardins del mercat i amb la colocació dels xips que servirien per determinar el temps de cada corredor i extraure les classificacions. Organitzar una prova d’estes característiques és cada vegada més complicat, i més si cap atenent a l’elevat nombre de participants. A les 10 en punt i des del mercat es donava l’eixida a la carrera que com sempre s’ha fet en un circuit de 12 kilometres i 700 metres, donant la volta a tota la muntanya de Cullera per sant Antoni el racó i el far per tornar a cullera pel Collao i la carretera Nazaret Oliva fins la linia de meta ubicada al passeig Doctor Alemany. Com sempre, en l’organització d’esta prova ha col.laborat moltissima gent amb el personal de la regidoria d’esport, amb feines com per exemple preeparar l’avituallament. Als 40 minuts i 19 segons d’haver-se donat el tret d’eixida arribava a la meta el primer corredor, el cullerenc i membre del Club Atletisme Cullera, Agustin Sieres Gomez, qui va

narcar un nou rècord de la prova. Sieres ha baixat en 9 segons els record de lo prova que tenia de l’edició passada Antonio Lagares. En segon lloc quedà Chistian Climent del Safor Cafemax, quedant tercer el també membre del Club Atletisme Cullera Salvador Palero. La classificació femenina quedà encapçalada per la triatleta suecana Nuria Castells qui entrava amb un temps de 49 minuts i 58 segons. La segona plaça va estar per a l’atleta del Safor Cafemax Gemma Canet, quedant en tercera posició la cullerenca Raquel Almiñana que va ser la primera classificada local amb un temps de 50 minuts amb 52 segons rebaixant de forma espectacular la seua marca en la prova. Al arribar cada corredor deixava el seu xip per a l’elaboració de les classificacions per part de l’empresa Conchip que donà a coneixer rapidament els ressultats de la prova, que es podien fins i tot consultar a un tauló al poc d’arribar els corredors a meta. També podien passar per avituallament o rebre la borsa regal preparada per als tots els participants. La prova va comptar amb la presència de l’alcalde de Cullera, qui va voler destacar la masiva presència d’atletes a la nostra ciutat. Una bona mostra del treball organitzatiu que ve realitzant-se en els darrers anys.

Benjamins de l’almussafes CF
L’equip benjamí B de l’Almussafes Club de Futbol arriba xafant fort i prova d’això és que dissabte passat dia 15 van véncer a l’equip oponent en el mític i renyit primer partit de la temporada esportiva 2011-2012. El camp de futbol del Cullera va acollir la trobada futbolística que va enfrontar als equips benjamins del Club amfitrió i del visitant. Ja en la segona part, els jugadors de l’Almussafes Club de Futbol Salva Selma (2) i Alejandro Rodrigo (1) van marcar els tres gols del partit que els van proclamar vencedors enfront dels dos gols anotats pels xiquets de l’equip cullerense. Els jugadors Cristhian Vayá, Alejandro Rodrigo, Eric Iborra, Pepe Copoví, Salva Selma, Pau Monserrat, Cristian Polanco, Marc Jurado i Marcos Quesada, juntament a l’única jugadora dona Mercedes, integren l’equip benjamí B, entrenat per Victor Latorre, en què l’Almussafes Club de Futbol ha dipositat una gran confiança, alhora que ha valorat el seu gran potencial en el camp de joc.

20

| Cultura |
Nous aires per a l’Ateneu Musical de Cullera
Es respiren nous aires a l’Ateneu Musical de Cullera. Des que començara el curs acadèmic són moltes i importants les novetats amb què compta la Societat: En primer lloc s’ha procedit a la remodelació de la façana de la seu social, s’imprimeix així un toc modern i funcional , a més d’un disseny elegant. L’escola s’inicia amb novetats com ara l’Escola Bressol, destinada a bebés d’entre 0 i 3 anys, amb la intenció d’estimular rítmicament i sensorialment els més menuts i iniciar-los en la música, cosa que reporta efectes beneficiosos per als xiquets segons diversos especialistes. Esta iniciativa compta ja amb un respectable nombre de futurs músics matriculats. Per altra banda s’ha començat a impartir classes de Cor, es plasma així una de les demandes del públic i que també gaudeix d’una molt bona acollida. El seu responsable és Angel Rabasa Meliá, coordinador de PROAIXÒ Agrupació Instrumental de Professors de Música d’Ensenyament Secundari, i que el passat any va obtindre un gran èxit en el concert ofert al Complex Educatiu de Xest,on l’Ateneu Musical va participar i es van aplegar mil persones participants d’instituts d’educació secundària. La matrícula per al Cor és de caràcter gratuït de manera que està oberta a tots aquells socis, simpatitzants i amics que vulguen formar part d’aquest projecte musical. També s’ofereix una nova especialitat que és la de guitarra, impulsant d’aquesta manera tan bonic instrument. A més s’ha creat la banda infantil que integren els xiquets i xiquetes que pertanyen a 1r, 2n i 3r d’elemental, s’assaja els dissabtes i el seu director és Benjamí Moncho. D’estrena també està la Banda Jove amb el seu nou director, Oscar Biendicho, que s’ha incorporat recentment. Aquest mes s’han programat nombroses activitats en ocasió de les festes en honor a la patrona de la Música, Santa Cecília: El dissabte 5 de novembre , a les 21’30 hores tindrà lloc la presentació de les muses majors i les seues respectives corts i dama d’honor a la Casa de la Cultura: Musa major 2011-2012 Sta LAURA LLOPIS DONET, Cort de la Musa Major: AREVIK SARGSYAN i TATEVIK SEDRAKYAN. Musa Major infantil 2011-2012 MIREIA NICOLA FEMENIA, Cort : ELENA FIGUERES SANCHO i MARTA CRUAÑES FERRER. DAMA D’HONOR: Sra .ELVIRA FERRER BRINS. El mantenidor d’aquest acte serà D.

El documental Relacions 2.0 s’estrena a Sueca
Els realitzadors suecans Eugeni Alcañiz i Mari Carmen Redondo van presentar el passat16 d’octubre al centre municipal Bernat i Baldoví un documental que aprofundeix en el món de les relacions de parella a distància i el canvi que han sofert durant els últims 30 anys. A “Relacions 2.0” es mostra com es comunicava la generació dels pares del realizador a través de cartes i d’esporàdiques trucades telefòniques i la compara amb les actuals relacions on es fa servir les xarxes socials i les videoconferències. El documental conta dos històries paral•leles, per una part la relació a distància que visqueren els realitzadors, quan un d’ells va rebre una beca Erasmus Mundus per a estudiar a Bogotà i per altra ens mostra la relació a distància d’una parella de finals dels anys 70 mentre ell feia el servei militar.”Un dels objectius del documental és mostrar que encara que la tecnologia ha evolucionat el missatge no varia massa, els sentiments que s’intenten transmetre sempre són els mateixos”, assenyala Alcañiz. A “Relacions 2.0” es podrà vore com han anat canviat els mètodes d’enregistrament d’imatges domèstiques. Així, es visualitzaran des d’imatges recollides amb una càmera súper 8 o amb diapositives fins les més actuals, on s’utilitzen telèfons mòbils i càmeres d’alta definició.

Amb la projecció de “Relacions 2.0”, el Bernat i Baldoví recupera una vessant cinematogràfica perduda des de fa uns anys a Sueca durant els 45 minuts que ha durat el passe. La presentació del documental, d’entrada lliure, va permetre als més joves poder conéixer de primera mà l’experiència de visionar un audiovisual al centre municipal i als més majors tornar a sentir emocions passades al mateix saló de butaques. L’estrena es va completar amb la participació dels realitzadors que contestaren a les preguntes

dels espectadors i explicaren detalls de la producció com les diferents i actuals tècniques d’animació que s’han fet servir on destaquen la rotoscòpia i l’animació amb Flash. “Relacions 2.0” va ser gravat en tres localitzacions: Sueca, Gandia i Bogotà. Encara que el documental estiga pràcticament tot rodat en llegua valenciana, el desig dels seues realitzadors és moure’l per diferents festivals de temàtica documental, tant nacionals com internacionals.

L’exposició de Cuqui Gillem, Super Pop a Algemessí
El passat 14 d’octubre es va inaugurar a Algemesí l’exposició «Super Pop» de Cuqui Guillén en la sala d’exposicions del Casino Lliberal. La mostra, comissariada per Alejandro Villar, revisa els principals elements visuals i les tendències que constitueixen l’estètica d’esta pintora, considerada com “la reina” de l’art pop a València. La mostra es compon d’una selecció de 20 obres pertanyents majoritàriament a la seua última sèrie marcada per l’experiència de la maternitat que la motiva a retornar a la infància, al joc, a la innocència, a la tendresa i provoca una reflexió més íntima sobre la identitat de la dona i identificada amb el matriarcat del seu univers familiar.

ANTONIO SENDRA CEBA, coronel cap de la Guàrdia Reial. El divendres 18 de novembre a les 19’30 inauguració de l’ exposició de treballs Artesans de boixets en la Sala Marià Martí. Dissabte 19 de novembre, a les 10’30, Exposició d’instruments musicals del Consolat de Mar i Estombi. El diumenge 20 de novembre a les 14 hores paelles al carrer per a músics, Socis i simpatitzants. Dilluns 21 de novembre a les 15’30 hores jocs de taula: Concurs de Parxís. Dimarts 22 de novembre a les 11’30 hores missa a la parròquia de Sant Francesc d’Assís pels difunts de la societat. A les 20hores. Exposició del concurs de dibuix i redacció dels alumnes de l’Escola De Música. Dimecres 23 a les 15’30 final del concurs de parxís i dinar, arròs al forn. Dijous 24, Berenar de la Comissió de Dames i entrega premis. Divendres 25 a les 17’30 hores berenar d’educands i a les 20 hores conferència. El dissabte 26 a les 20 hores oferirà un concert la Jove Orquestra a la Sala Rafael Talens. El diumenge 27 de novembre se celebra la missa solemne, a les 13 hores, amb cercavila , i a les 15 hores el menjar de germandat per a socis i simpatitzants. Pel que fa al cicle de Concerts d’Hivern començaran el diumenge 4 de desembre amb un concert a càrrec de l’Orquestra Jove de l’Ateneu dirigida per D. Pascual Martínez, i el 18 de desembre a càrrec de la Banda Simfònica dirigida pel senyor Vicente Soler. A més, l’Acadèmia està preparant un concert de Nadal, on actuarà el grup de Cor acompanyat de l’orquestra, per al pròxim dia 21 de desembre. Esperem que les activitats programades siguen del gust de tots, aficionats, amics, simpatitzants i socis, i reiterar que estan tots invitats a les nostres activitats.

· ESPORTS ·

riBera · 21

Algemesí, capdavantera en promoció cultural
L’Ajuntament d’Algemesí prepara per a aquesta nova temporada d’exposicions un pla d’extensió de les seues activitats a través de l’exportació de projectes realitzats per artistes d’Algemesí a altres comunitats autònomes i països d’Europa. «L’àrea d’exposicions de la Regidoria de Cultura ha desenvolupat al llarg dels últims anys projectes expositius de comissariat propi sobre artistes d’Algemesí i de la Comunitat Valenciana que han suscitat l’interés en altres centres d’art, a través d’un rigorós programa de comunicació entre els mitjans i les institucions museístiques. És per això que s’emprén ara una nova línia d’actuació per a l’organització d’aquestes exposicions en altres espais i per a assessorar els artistes en la promoció internacional de la seua obra», explica el regidor de Cultura i Turisme, Gabriel Palop. Aquest Pla de Promoció de l’Art Contemporani, dirigit pel regidor Gabriel Palop i el comissari Alejandro Villar, es va iniciar l’any passat amb l’organització de l’exposició «Dones & Dones» al Comité de les regions de Brussel•les i al Parlament Europeu a través de la Generalitat Valenciana i el grup Centrifugarte. Seguint este precedent, la mostra contemporanis, Algemesí convoca la XVII edició del Premi de Pintura «Ciutat d’Algemesí» que, amb un primer premi dotat de 6.000 euros, es converteix en una cita ineludible dels pintors espanyols. La consolidació d’este premi es deguda en gran part al rigor i professionalitat dels membres del jurat que en edicions recents ha estat integrat per figures de la talla d’Antonio López, Armengol, Felipe Garín, Fernando Castro Flórez, José Luís Perez Pont, Esteve Adam, Pellicer Pla, entre d’altres. Al llarg d’estos anys han sigut premiats entre altres artistes Juan José Barberá, Joaquín Aldás, Josep Arnau, Enric Solbes, Adriá Pina, Silvia Castell, Antoni Roig, Juan Vilches, Miguel García Cano, Sergio Luna, Pérez Esteban, Salvador Ribes, Moisés Mahíques, Carlos Mondrián o David Pellicer. Les bases del premi i el seu butlletí d’inscripció es poden obtindre a través de la pàgina web de l’Ajuntament o sol•licitar-les a través del correu electrònic . El termini d’admissió de les obres serà del dimecres 26 d’octubre al dissabte 19 de novembre de 2011; de dimecres a dissabte, en horari d’11.00 a 13.30 hores, al matí, i de 17.30 a 19.00 hores, a la vesprada, al Museu Valencià de la Festa, convent de Sant Vicent.

Manel Joan i Arinyó rep el premi K-alidoscopi d’Honor
L´associació Cultural K-lidoscopi va fer entrega, el passat 14 d´octubre del primer K-alidoscopi d´Honor al escirptor cullerenc Manel Joan i Arinyó, dintre de les activitats programades per als mesos d´octubre-desembre de 2011. Per la seua coneguda trajectòria literaria, el primer k-alidoscopi d´honor de l´associació a recaigut sobre Manel Joan Arinyó, un dels escriptors més interesants i actius del nostre patrimoni literari i de la nostra comarca. Manel Joan i Arinyó va neixer a Cullera l´any 1956. El gros de la seva obra s´ha centrat en el gènere narratiu però podem trobar una gran varietat de gèneres literaris com l´eròtic, policíac, poètic, records d´infantesa o contes infantils. Joan i Arinyó és autor entre d´altres novel•les de Les Nits perfumades (Premi Sant Joan 1988); Com la flor blanca; Nobel; Soldada Roja; El cas Torreforta, Contra sentit, MP, una vida de llegenda, Mateu, el fill dén Marc; Tit-hola, Cubaneta meua, Que dur que és ser guapo!. 10.193Escuma de mar. Les novel•les infantils: El llop Cento i companyia, Nadar i guardar la roba; etcètera. Al camp de la poesia la seua obra ha estat reunida a Plany de l´home llop. L´associació cultural K-lidoscòpi té intenció, dintre de les seues activitats promocionals de la cultura, de rebre homenatge periòdicament a les persones vinculades a la cultura de la nostra comarca en totes les seues vesants. Entre les activitats programades per als propers mesos cal destacar la Xerrada col•loqui; Jocs de Rol i jocs de Taula a carrec de Pere Diaz, veterà en jocs de rol i d´Israel Marques, Expert en jocs de taula que tindrà lloc el proper 12 de novembre al Consell de la Dona de Cullera. També l´associació està preparant per al proper 28 de novembre una exposició multidisciplinar d´erotisme a la Sala Multiusos del Mercat de Cullera.

d’Esteve Adam, «El paisatge elaborat» s’inaugura el pròxim 7 d’octubre a Fraga (Osca) amb la col•laboració d’este departament, que planeja també la seua itinerància a les ciutats de Tudela (Navarra), València, Madrid i Brussel•les per al 2012. Este mateix mes tindrà lloc la inauguració a l’Institut Cervantes de Brussel•les de l’exposició sobre la Festa de la Mare de Déu de la Salut, candidata a ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’un treball de coordinació enfocat a la promoció dels artistes que repercuteix en la difusió de cultura d’Algemesí a través de l’art contemporani i que es completa amb la gestió i cerca de finançament privat i extern que sufrague el cost de les exposicions.
XVII PREMI DE PINTURA «CIUTAT D’ALGEMESÍ»

En eixa mateixa línia de suport a les arts i als artistes

Almussafes acull la presentació de l’últim volum de la Història de la Ribera
La Biblioteca Pública d’Almussafes ha acollit l’acte de presentació del llibre “Poders i conflictes”, el sisé i últim volum de la sèrie Història de la Ribera, publicat per l’editorial Bromera. L’ alcalde d’Almussafes i historiador, Albert Girona ha introduït l’investigador alzireny Tomás Peris Albentosa, l’autor d’aquesta última novel•la en la qual s’analitzen les relacions de poder i els conflictes de la comarca, i de les cinc anteriors que completen la col•lecció. “Poders i conflictes” és el títol de l’obra que conclou la sèrie d’investigació Història de la Ribera, creada per l’historiador Tomás Peris Albentosa (Alzira, 1954) i publicada per la col•lecció “Xiprer”. Amb aquest sisé volum, l’autor tanca el cicle d’anàlisi de la història de la comarca de la Ribera entre els segles XVI i XVIII, una exhaustiu treball d’investigació que invita els habitants de la comarca a conéixer el seu passat col•lectiu, a reflexionar sobre el present i a concebre el futur d’una manera més madura i lliure.

El propi autor ha presentat a Almussafes este títol d’història local, al que ha calificat com “el llibre més difícil del conjunt de la col•lecció”, que facilita una valuosa informació als estudiosos i també als docents en retratar i analitzar les relacions de poder i els episodis bèl•lics que van assotar el territori del Xúquer durant l’esmentada època. El president de la corporació, a la vegada que historiador i investigador, ha estat l’encarregat d’exalçar la rellevància de l’esmentat volum, que se suma

als seus predecessors en la sèrie: “L’escenari i els protagonistes”, “La terra de l’arròs i les moreres”, “Les jerarquies socials”, “La cultura popular” i “Creences i símbols”, tots ells editats entre l’any 2001 i el 2011. “Sorprén la gran tasca de recerca i divulgació, en la qual Tomás Peris ha invertit molts anys de la seua vida, completat en un projecte redó i, fins ara, mai emprés per ningún altre investigador en la historiografia local valenciana”, ha destacat Girona en la seua intervenció.

22

| Vida&Oci|
3.-Refrigeració. També en funció de la zona climàtica es poden instal•lar sistemes de pou canadenc, captors de vents o sistemes de sòl radiant per a fred, mitjançant bombes de calor aire-aigua o geotèrmia. 4.-Aigua calenta sanitària. Mitjançant la instal•lació de plaques solars tèrmiques, amb suport de termos amb bomba de calor s’aconsegueix cobrir la demanda d’aigua calenta sanitària fins a en un 80%. 5.- Recuperació d’aigües grises. L’aigua de banyeres, lavabos, dutxes o assecadores, es recupera, es filtra i es reutilitza per a les cisternes dels wc o per a reg. 6.- Recollida de l’aigua de pluja. Mitjançant cobertes aljub o vegetals, l’aigua de pluja s’acumula en tancs. Per a saber el grau d’eficiència d’un habitatge existeix ja l’obligació en tot habitatge nou d’incloure una etiqueta energètica com la que disposen les llavadores o altres electrodomèstics, per a així poder comparar l’eficiència energètica d’un edifici respecte a un altre. Actualment ANGLEZERO Taller d’Arquitectura ja treballa intensament en la realització d’habitatges amb etiquetes A o B, descartant qualsevol etiquetatge d’inferior categoria, per considerar que de la mateixa manera que quan acudim a comprar una nevera volem que siga A, com en el nostre habitatge voldrem que siga menys?. A més de la tasca d’investigació quant a nous materials i nous sistemes de construcció, ANGLEZERO s’esforça perquè aquests avanços no suposen un increment dels costos de construcció.

Habitatges eficients
Hui dia tots estem acostumats a sentir parlar de la sostenibilitat. Qualsevol producte que ens volen vendre o és sostenible o és ecològic. Cert és que en sectors com l’automobilístic o el dels electrodomèstics aquestes paraules cobren sentit i es fan realitat d’una manera accelerada i a passos gegantins des de fa ja alguns anys. No obstant això en el món de la construcció, aquest concepte, el de la sostenibilitat, no deixa d’ésser en molts casos una etiqueta molt fàcil de col•locar, però poc real i en molts casos amb l’única intenció de vendre més. Al final, del que es tracta és que els nostres habitatges siguen EFICIENTS, que rendibilitzen l’energia que necessiten per a ser habitades, fins i tot que necessiten poca energia per a poder ser habitades d’una manera confortable per als seus ocupants. Però, com s’aconsegueixen habitatges eficients? I el que és més important com sabem el grau d’eficiència d’un habitatge?
Reduir demanda energètica

Menys sal és més salut
Per Isabel Armengol L’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que depé del Ministeri de Sanitat, ha llançat un web i un perfil en Twitter perquè els espanyols puguen conéixer la sal que consumeixen diàriament, la quantitat ‘oculta’ d’aquest condiment que contenen els aliments i com cuinar d’una forma més saludable. Són els reptes del denominat Pla ‘Cuida’t+. Menys sal és més salut’, presentat el passat 17 d’octubre pel president de l’AESAN, Roberto Sabrido. Aquesta iniciativa emmarcada en el Pla d’acció per a la reducció del consum de sal a Espanya, iniciat en 2010 i que ja va assolir, a través d’un acord amb els forners, reduir en quatre anys un 20% de sal que contenia el pa a Espanya. Els últims estudis afirmen que més del 80% dels espanyols consumeix més sal de la recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, la ingesta mitja d’aquest condiment a Espanya és de 9,9 grams per persona al dia, quasi el doble del recomanat per la OMS que és un màxim de 5 grams al dia. “El 70% la sal que consumim és sal ‘oculta’, és a dir, que està present en els aliments que ingerim (com embotits o menjar precuinat entre altres productes) i incorporar-la no depèn de nosaltres mateix”, Per a conèixer quanta sal consumeix realment una persona al dia, quins són els aliments que contenen més sal ‘oculta’ o com cuinar de forma més sana, la AESAN ha engegat la web ‘www. plancuidatemas.es’. En aquesta pàgina podràs registrar-te en el denominat ‘Club d’amics’ on, responent a huit senzilles preguntes, rebràs un correu electrònic diari durant 20 dies amb consells saludables adaptats a la teua edat, ritme de vida , tipus de treball, alimentació i nivell d’activitat física. La nova iniciativa vol incidir en els riscos per a la salut del consum excessiu de sal i la seua associació amb problemes de salut com la hipertensió arterial i contribuir a la difusió d’hàbits de consum saludables. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 62% de les malalties cerebrovasculars i el 49% de la malaltia isquèmica cardíaca són atribuïbles a una pressió arterial elevada. En la població espanyola s’estima que la prevalença de la hipertensió arterial està entorn del 35%, i aquest percentatge és major quan avança l’edat. Apunta’t a ‘www.plancuidatemas.es’. Jo ja ho he fet.

elements importants. Augmentar l’aïllament de les zones opaques de les façanes i la coberta, reduir les pèrdues energètiques de fusteries i vidres de les finestres i finalment, eliminar els ponts tèrmics, que són aquells punts que estan en contacte amb l’exterior i amb l’interior. 2.-Aconseguir calfar l’habitatge a l’hivern i refrescar-lo a l’estiu de forma natural. A l’hivern es pretén que les finestres i zones vidrades estiguen situades de

tjada com més temps siga possible. Per a això, hem de dotar els interiors de l’habitatge de la major inèrcia possible, absorbint l’energia durant el dia i dissipantla durant la nit, augmentant el període de condicionament sense equips mecànics auxiliars.
Sistemes mecànics adequats

1.-Qualitat de l’aire interior. Disposar de ventilació mecànica a l’interior de l’habitatge amb recuperació de calor. Açò ens

Consisteix bàsicament, que la casa es mantinga relativament fresca a l’estiu i prudentment calenta a l’hivern sense necessitat d’equips i instal•lacions auxiliars, perquè d’aquesta forma, l’ús d’aquestes instal•lacions siga com més reduït millor i per tant que consumim poca energia. Per a poder reduir la demanda d’energia cal centrar-nos en: 1.-Millorar l’aïllament de l’habitatge. Açò depén de tres

tal manera que la radiació solar entre a l’habitatge i l’escalfe per efecte hivernacle. Per contra, a l’estiu, aqueixes mateixes zones vidrades haurien d’estar protegides de la radiació solar mitjançant volades, tendals, llepes, etc., que generen ombra i eviten el sobrecalfament. A més, una ventilació creuada en les estances ens ajudarà a refrescar l’habitatge. 3.-Mantenir a l’interior de l’habitatge la temperatura desi-

permet reduir les pèrdues energètiques per filtracions d’aire incontrolades i al mateix temps amb el recuperador de calor, part de l’energia que expulsem es reutilitza en l’interior. 2.-Calefacció. Depenent del clima de la zona es poden optar per solucions de sòl radiant amb bombes de calor, energia solar tèrmica o geotèrmia. També les calderes de biomassa estan ja a l’abast de qualsevol instal•lació domèstica.

la seguretat del teu cotxe, una bona inversió
Les vacances han acabat per a nosaltres i ara comencen per al teu cotxe. Després de dos mesos en els quals l’has sobrecarregat de maletes i embalums, has circulat per camins intransitables i recorregut centenars de quilòmetres, arriba el moment de donarli un xicotet descans, revisar-lo i deixar-lo preparat abans que comence de nou la nostra rutina laboral i la temporada d’hivern. Per això des de Tallers Auto SIC., volem ajudar els conductors i hem elaborat unes recomanacions sobre els punts del teu vehicle que convé inspeccionar i arreglar: Neteja a fons.- Probablement

el teu cotxe porte els seus propis “records” de les vacances: arena de la platja, insectes estampats al parabrises, graveta de la muntanya… Així que el primer pas ha de ser sotmetre’l a una neteja profunda. Carrosseria.- Amb el cotxe net serà més fàcil descobrir possibles esgarrapades o bonys en la carrosseria. Si són menuts podràs reparar-los tu mateix, encara que el més recomanable és deixarho en mans de professionals. En Tallers Auto SIC disposem d’una plantilla de xapistes i pintors perfectament qualificats. Disposem d’una Cabina amb Calor i de pintura ràpida. Zones de preparació escatat. Pantalles d’infrarojos. Pintura base d’aigua Spies Hecker d’última generació. Nivells de líquids.- Utilitza la vareta indicadora per a assegurar-te que el nivell d’oli no està per sota del mínim, si és així emplena’l fins a la marca. Així mateix, emplena l’aigua del radiador. Frens.- És convenient com-

provar el líquid de frens cada dos anys i revisar el sistema de frenat amb certa freqüència. El final de l’estiu és una bona ocasió per a fer-ho, sobretot si has notat alguna disminució en la resposta de frenat. Pressió i dibuix de les rodes.- Després dels quilòmetres recorreguts i la sobrecàrrega a què haurà estat sotmès el vehicle és possible que la pressió dels pneumàtics haja descendit. Si no tenen la pressió adequada se sobrecalfaran, el consum de gasolina augmentarà i es gastaran abans. Comprova’ls sempre quan estiguen freds i infla’ls seguint les recomanacions del fabricant. Aprofita també per a assegurarte que el dibuix dels pneumàtics no està massa desgastat i que la seua profunditat no és inferior a 4mm. En Tallers Acte SIC disposem d’una Desmontadora i Equilibradora de Rodes Automàtica. Igual que d’un Alineador Laser 3D per a les direccions. Aire condicionat.- Després de donar-li tant ús durant aquests

mesos de calor pot succeir que el sistema d’aire condicionat no refrede amb la mateixa potència o que l’aire no isca tan fred com hauria de fer-ho. El més probable és que el circuit s’haja quedat sense gas o que aquest no circule correctament. En Tallers Auto SIC disposem d’una Estació de càrrega Aire condicionat R-134 recicladora amb inclusió d’Oli i Líquid Detector de Fuites Automàtica. Escombretes.- El teu cotxe haurà estat aparcat al sol durant moltes hores cosa que, unit al descens de les temperatures durant la nit, pot haver endurit la goma dels eixugaparabrises i haver evaporat l’aigua del dipòsit. Si açò ocorre, els eixugaparabrises no compliran la seua funció correctament. Disposem de 650 m2 per a taller, recepció directa i amb cita prèvia, quatre elevadors i d’una Estació de Pre-ITV, així com de la ultimes eines de diagnosis. Poden Visitar la nostra pàgina web: www.autosic.tk.

· VIDA & OCI ·

riBera · 23

Guia comercial

Informació de la Ribera
comercial@informaciodelaribera.com 664 41 10 31

Èxit de les Jornades Arrossària
El restaurant Eliana Albiach, de Cullera ha organitzat, una edició més les Jornades “Arrossària 2011”, celebrades del 25 al 30 d’octubre. Aquesta proposta que compleix la seua sisena edició, ofereix a tots els assistents diferents i suggeridors plats que tenen com base, l’arròs. Juan Giner Albiach ha destacat que en les jornades d´enguany ha hagut més participació que altres anys. “Crec que les jornades d´enguany han sigut les millors, l´ambient ha sigut molt bo”. Arrossària 2011, enguany amb el lema “Yo también te quierroz”, es consolida com un dels principals esdeveniments gastronòmics que se celebren a Cullera i situa al Restaurant “Eliana Albiach”, al capdavant, de la innovació de la cuina valenciana.

Arròs amb fesols i naps
pel Restaurant l’Illa de Cullera
cuinat en els concursos populars de les festes dels pobles Valencians, perquè tots els veïns puguen gaudir d’aquest magnífic plat. Arròs Caldós Gentilesa del Restaurant L’illa de Cullera, Paco Grau Ingredients per a quatre persones: 250 gr de garreta de porc 250 gr de panceta o “tossera” 150 gr magre 1 Botifarra de Ceba 2 Blanquets 150 gr de fesols “tavella” 1 nap 1 penca de card Tomata ratllada Pimentó dolç, safrà en brins i Sal
ELABoRACIÓ:

LLOGUERS - COMPRA-VENDA - Lloguer apartament Edifici Laura 90 m2, 8è-3 habitacions, dos quartos de bany, galeria. Vistes al riu. Tel: 600 240 136/ 610 437 655 - Lloguer Baix Comercial 120 m2 , front al riu, Avgda. Germán Sapiña, Xaflà Tel: 600 240 136 - Se vende solar en Favara, nueva urbanización, bien orientado. Interesados llamar al Tel: 609612491 -Venc catamarà vela, Hobie Cat 16 en bon estat, veles, mesh de competició negra, timons blancs de fibra. Llest per navegar. Tel: 646320163 - Alquilo apartamento en Cullera enprimera linea de playa. Zona racó, piscina, tenis y garaje. Tel: 961720913 - Alquilo plaza de garaje para coche pequeño o moto en centro de Cullera, plaza de la virgen Tel: 646320163 - Vendo piso en Cullera centro, Plaza de la Sal, primer piso, 3hab, ascensor. Tel: 610437655 - Vendo apartamento en Palmeres, en calle Vía Sant Roc nº30. 3ª planta exterior. A 50 metros de la playa. 120 m2, 3 habitaciones exteriores, 2 baños completos. Salón comedor con terraza de 20 m2 y cocina tipo loft completamente equipada. Mobiliario de diseño. Para entrar a vivir. Precio: 260.000 €. Plaza garaje: 30.000 €. Tel: 677444700 - Vendo remolque seminuevo y rotovator Pasquali. Tel: 961724474 OFERTES DE TREBALL -Se buscan coniner@s que sepan hacer arroz. Imprescindible carnet de manipulador y transporte propio. Se valorará conocimientos de inglés y valenciano. Restaurante Terrassa. Paseo marítimo de Cullera. Edificio Florazar 3. tel: 961723419-607084978. terrassa@yahoo.es -English challenge, academia de idiomas necesita personal cualificado, entregar curriculum en C/ del Riu nº 21, bajo, de 5 a 8, Cullera tel: 608 031 0 41- 617 200 739

L’arròs és l’indiscutible protagonista de la gastronomia valenciana. Des de la internacional paella fins al «arròs a banda», passant pel «arròs al forn», molts dels plats típics de València tenen a l’arròs com ingredient principal. L’arròs amb fesols i naps, també conegut com “caldera” i fins i tot com “arròs junt”, és un plat típic de l’horta Valenciana, és l’arròs caldós mes conegut a València. Es tracta d’un plat propi d’època d’hivern donada la seua contundència en els ingredients que duu, el contingut del mateix s’adequa de forma evident al fred, no només per la temperatura a la qual ha de servir-se, sinó pel seu valor calòric. És un arròs molt popular i en cada casa valenciana hi ha una manera diferent de cuinar-lo, però tots, uns quants en comú, És per tant l’arròs caldós mes cuinat pels valencians, sovint

Sofregim les carns fins que estiguen bé daurades, retirem i ofeguem el nap fins a daurar, després incorporem la carn es donen un parell de voltes i tirem una dent d’all picat, i el pimentó dolç, seguidament la ratlladura d’una tomata banyem amb aigua i amanim amb sal i safrà. Introduirem el card i els fesols, deixar coure a mitjan foc, quan els ingredients estiguen a l’instant de textura afegirem l’arròs i deixarem coure uns 15 minuts. Quan l’arròs estiga al dente parar i servir.

En aquestes jornades es van degustar dos suculents menús, el menú “Maridatge” i el menú “Te Quierroz”, en els quals s’ofereixen una major varietat de tipus d’arrossos, que se serveixen no únicament en el plat principal, sinó també com entrant i postres. Juan Giner, a través d’aquesta proposta pretén aconseguir potenciar l’arròs com a referent autòcton, i oferir una àmplia varietat del cereal, ja que se serviran plats elaborata amb el tipus Sendra, Montsanei, o Gleva (autòctons d’aquesta zona), i altres de diferent teixidura, com el Basmati de l’Índia, Carnaroli, d’Itàlia, i la varietat Minurisi Shusi, que es cuina al Japó. Els comensals tenen l’oportunitat per a menjar l’arròs, d’una forma distinta al receptari tradicional i maridat, amb els millors vins i caves. “Arrossaria 2011”, és una iniciativa que ja s’ha consolidat gràcies a l’esforç del restaurador Juan Giner, i d’altres xefs convidats, que participen en aquest esdeveniment. La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Cullera, també col•labora en aquestes jornades gastronòmiques, que finalitzaran amb una degustació d’arrossos, el 7 de novembre en el Cort Anglès de l’Avinguda França.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful