CAPSA DELS INSTRUMENTS

Aina Mª Gayà Blanquer EI SA SITRA (Porreres)

Aquesta activitat va adreçada al tercer nivell d’educació infantil. Un grup format per 16 nins i nines de 2 – 3 anys.
1. Els objectius que es pretenen aconseguir amb aquesta activitat són:

-

Discriminar son forts i fluixos Iniciar coneixements sobre els instruments Desenvolupar els sentits (oïda, tacte, vista) Saber esperar el torn Prestar atenció

2. Els continguts són:

-

El so Primers contactes amb els instruments Els sentits (vista, oïda, tacte) Els torns L’atenció

3. Les activitats que es plantegen són:

a) La mestra agafa la capsa dels instruments, amb certa emoció i intriga perquè els infants despertin la curiositat, va treient els instruments i els va oferint als nins i nines. Durada aproximada: 15 minuts. b) La mestra amb aquesta activitat el que pretén és que els infants vegin la diferència entre un so fort i un so fluix. Per això agafa unes maraques i quan aquestes sonin fort tothom estarà dret, i quan sonin fluix tothom s’acotarà. Durada aproximada: 15 minuts. c) La mestra col·loca els infants en tres grups. Hem de tenir en compte que són petits, per tant, l’espai de cada grup ha de ser ben separat, delimitat i clar, per no donar lloc a confusions. Una vegada els infants estiguin en grup la mestra els dona un instrument a cada un i seguint les normes d’ella van tocant per grups. Aquesta activitat fa que aprenguin a esperar el seu torn. Durada aproximada: 20 minuts d) Creació de maraques, panderetes... per afegir dins la capsa dels instruments. Durada aproximada: tot un matí.

Les activitats s’han realitzat en dies diferents, i evidentment hi ha activitats que es poden repetir les vegades que la mestra ho consideri oportú.
4. El material que s’ha d’utilitzar són els instruments que l’escoleta té en el seu abast:

cascavells, triangles, maraques, pals, panderetes. 5. Observacions: Per respectar el dret d’imatge no publicaré les imatges i vídeo al blog, però dilluns ho duré a un pendrive per poder-ho mostrar. A l’activitat de distribuir-se per grups, hi ha un enregistrament amb audacity però no l’he posat ja que no té molt de sentit, és molt més gratificant veure el vídeo.
6. Resultat de l’aplicació:

La capsa dels instruments ja la coneixien del curs passat, però no s’havia proposat aquests tipus d’activitats i la veritat que he quedat sorpresa per la reacció que han tingut aquests infants amb totes les activitats. De totes les activitats n’hem tret profit, ara si n’hagués de destacar una, és la què estan col·locats per grups i han de saber esperar el seu torn, per poder fer sonar el seu instrument. Vaig estar bocabadada de veure com nins i nines de 2 – 3 anys el primer pic que ho varem fer ja varen captar la idea d’aquesta activitat. Amb aquest tipus d’activitat he comprovat que des de ben petits, si la mestra té clar quin objectiu vol aconseguir, s’aconsegueix. I evidentment activitats com aquestes en farem moltes més al llarg del curs. Ha estat una experiència ben gratificant.