Está en la página 1de 12

Dinmica de grups

Els quadrats
OBJECTIU: Afavorir la relaci cooperativa. Millorar la conscincia de grup en una tasca comuna. NIVELL: Tots (amb diferents adaptacions). DURADA : 1 hora. MATERIAL: Sobres individuals amb el material. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Petit grup i gran grup. METODOLOGIA: Es formen a l'atzar grups de 5 alumnes. Tamb hi ha d'haver un grup d'alumnes que faci d'observadors. Es dona un sobre a cada alumne i se'ls indica que la tasca a fer s construir el seu quadrat. S'ha de seguir, per, una srie de normes: No es pot parlar. Podeu donar peces als altres. Podeu rebre peces dels altres. No podeu agafar peces dels altres. Comena el joc. Els alumnes que fan d'observadors, han d'observar si es respecten les normes, quin es l'ambient del grup, etc... Ho apunten en un paper. Desprs del joc, en gran grup es fa una posta en com . Els membres dels grups expliquen com han viscut la situaci, diuen qu els ha passat. Els observadors han d'explicar al grup les seves observacions. Els membres dels grups poden rebatre determinades observacions i justificar les seves actuacions. Qestions importants a debatre: Tot el que ha passat t a veure amb la realitat de la classe?

Programa deducaci compensatria

Dinmica de grups Hi ha dominat l'inters individual o el del grup? Qu hem conegut dels altres? s possible millorar el funcionament del grup, desprs d'aquesta experincia?

OBSERVACIONS: Les consignes han de ser clares i explcites, si es vol garantir l'eficcia de l'exercici. Les regles del joc s'han de fer respectar escrupulosament. L'hora de la veritat s la fase del dileg, on s'ha de recollir tota la riquesa del joc. En l'anlisi del qu ha passat i de la correspondncia amb l'evoluci de la classe hi poden aparixer tensions internes que s'hauran d'abordar. FONT: ARNAIZ,P.; Qui s qui. Les relacions humanes al grup - classe. Ed. Gra. Barcelona, 1988.

Instruccions per omplir els sobres: Sobre A: b, b, b, d. Sobre D: h, f, j. Sobre B: i, c. Sobre E: b, g. Sobre C: e, a, i, d.

Programa deducaci compensatria

Dinmica de grups

Tots ms que un
OBJECTIU: Potenciar la interacci entre els membres del grup. Fer prendre conscincia que amb la collaboraci i esforos de tots es poden aconseguir millors resultats. Reforar la concentraci, atenci i memria. NIVELL: Cicle mitj, cicle superior i 1er ESO DURADA: 30 O 45 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual, per parelles, petit grup i gran grup. MATERIAL: El mestre necessita un llistat de paraules. Folis i estris per escriure. METODOLOGIA: El mestre/a llegeix un llistat de paraules. Individualment escriuen en un foli totes les que recordin. Posteriorment a una indicaci del mestre es fan parelles i tornen a escriure les paraules sense mirar el llistat anterior. En tercer lloc s'ajunten dues parelles i el tornen e escriure. Al colloqui final els alumnes valoraran l'experincia i buscaran els objectius. Els mateixos grups poden escriure frases que resumeixin l'activitat: Exemples:- "Tots ms que un" - "Entre tots ho hem aconseguit"............................... Posteriorment es poden retolar i penjar a la classe. Derivacions a altres rees: . Explicar una vivncia personal que hagi implicat la collaboraci de diferents membres. . Confegir un llistat de situacions de la vida real que impliquin la collaboraci i solidaritat de vries persones. OBSERVACIONS: Cal adequar el llistat a l'edat i nivell dels alumnes. Com exemple orientatiu per un cicle mitj es poden proposar unes 30 o 40 paraules que tinguin com a centre d'inters l'aula i entre elles unes 5-10 distorsionants. FONT: Dossier del programa d'educaci compensatria.

Programa deducaci compensatria

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Superar-nos junts

OBJECTIU : Adonar-se que tothom t capacitat per aprendre, encara que existeixin diferncies entre els uns i els altres. Ajudant-se els uns als altres s'aconsegueix una millora en les habilitats de cadasc. NIVELL: cicle superior. DURADA: 1 hora. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup.

METODOLOGIA : el professor/a explica breument, al principi de la sessi que tothom t habilitats escolars i capacitat per aprendre i desenvolupar-les. Seguidament es reparteix el full de l'alumne i els nens, individualment han de respondre el qestionari. Acabem la sessi en una posta en com en gran grup.

OBSERVACIONS :

uns possible variant de l'activitat seria apuntar el nom de cada nen/a en

un foli i desprs repartir-los aleatriament. Cada nen ha d'apuntar quelcom que pot fer per ajudar al company/a que li ha tocat.

FONT: "tica i escola: el tractament pedaggic de la diferncia". Diversos autors. Rosa Sensat, Edicions 62. Barcelona, 1990.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE LLEGEIX: Tots sabem que les persones tenen capacitats diferents i que tothom t unes habilitats per aprendre, per per desenvolupar-les moltes vegades necessitem l'ajuda dels altres. Per aix s tant important la collaboraci en les nostres tasques escolars. Ara intenta expressat, mitjanant la resposta de les preguntes segents, el que tu penses:

1- Qu puc fer per ajudar a un company a superar-se?

2- Qu poden fer els altres companys per ajudar-me a mi?

3- Com ha de ser el treball a la classe per no discriminar ning i que tothom pugui aprendre?.

4-s important per l'aprenentatge treballar en collaboraci? Per qu?

5- T'agrada que els teus companys t'ajudin a fer alguna cosa que no entens o no saps fer, Per qu?

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Fila d'aniversari sense parlar


Una activitat exigent i cooperativa. L'animador noms ha de donar aquestes instruccions: "Sense parlar, feu una fila segons el dia i el mes del vostre aniversari. Hem de fer una fila del mes de gener fins al desembre". Els participants han de buscar la manera de comunicar-se sense paraules, i comenar i acabar la fila. No importa gaire que tot surti correcte. La idea s que tots treballin junts.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

El trencaclosques
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: formes d'organitzaci de grup NIVELL: parvulari i Cicle Inicial DURADA: 45 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup MATERIAL: 3 puzzles METODOLOGIA: - pels nens de prvuls: Fem tres grups a la classe. Repartim les peces del puzzle en tres grups de sobres, un per grup i per dibuix. Donem un sobre a cada grup. El grup compon el puzzle, de forma que cadascun dels alumnes enganxa les peces que t a dintre el "seu" sobre. Finalment el poden pintar entre tots. En acabar l'activitat cal fer un col.loqui sobre com ha anat l'experincia: qu ha passat al grup? hi heu participat tots els nens? hi ha hagut algun nen que no ha fet res? heu deixat que tothom del grup hi participi?... - pels nens de Cicle Inicial: Repartim les 27 peces a l'atzar i fem saber al grup classe que es tracta de construir tres puzzles. Lliurament, voltant per la classe, han de trobar-se amb els nens que tenen la resta de peces del puzzle. A partir d'aqu continuarem amb el mateix procs que a prvuls. OBSERVACIONS: amb els ms petits s til oferir als alumnes una pauta damunt la qual enganxar els "puzzles". FONT: Dossier de Dinmica de Grups. Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Som escriptors
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: crear una histria, imaginar. NIVELL: pavulari i cicle inicial DURADA: 15 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. MATERIAL: folis, llapis, goma, colors...

METODOLOGIA: asseguts tots a la catifa. Es conversa sobre la primavera. La mestra convida a dir als nens paraules relacionades amb el tema: sol, arbre, ocell, nvol,... Escollim entre tots dues paraules que ens agradin molt per fer una histria: SOL i OCELL. Comena la mestra. "Hi havia una vegada..." Poc a poc els nens van dient fets,... Quan s'ha acabat: la mestra l'explica tot, mentre el grava. Escoltem la nostra histria. La mestra sintetitza el conte en 5/6 frases i les escriu cada una en un foli. En fan el dibuix. Tenim el nostre llibre.

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Les campanes! Nang-Ning! ning-ning!


OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: Participar, collaborar aconseguir un fi com. NIVELL: Parvulari i Cicle Inicial de Primria DURADA: Sessions curtes de 15 o 20 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Petit grup i gran grup. MATERIAL: Cap d'especfic. METODOLOGIA: Distribuim els alumnes en tres grups. Cada un d'ells representa un grup de campanes de diferent tamany: grans, mitjanes i petites. Les grans tenen les mans a la cintura, fant un moviment de dalt a baix i quan baixen fan Nang. Les mitjanes mouen el cos per la cintura de dreta a esquerra i van dient Ning-Nang. Les petites mouen el cap de dreta a esquerra i diuen ning-ning (a la dreta) i ning-ning (a l'esquerra). La campana gran far Nang quan baixa i un silenci quan puja, la mitjana Ning en un temps i Nang al segon, la petita far ning-ning a la dreta i ning-ning quan posa el cap a l'esquerra. Primer cal treballar cada moviment per separat i desprs en gran grup fer un bon toc de campanes. Finalment, en grups de ms edat podem fer una valoraci i comentari de com ha anat l'experincia. Pels ms petits s important el fet de vivienciar i experimentar accions cooperatives. OBSERVACIONS: Aquest s un joc que el podem realitzar diferents vegades, ja sigui al llarg del curs o en diferents nivells. FONT:Garaigordobil, M.: Juego cooperativo y socializacin en el aula. Ed. Seco Olea, 1992. tots els membres del grup classe per

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Els pintors.
OBJECTIU: Analitzar la importncia del treball en grup. Saber respectar el treball que fa el company. Saber compartir. NIVELL: cicle inicial i cicle mitj. DURADA: 1 hora. MATERIAL: 1 full amb un dibuix diferent per a cada grup. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup. METODOLOGIA: s'organitza l'aula en grups de 5 - 6 persones. Se'ls reparteix una lmina de cada tema als diferents grups. La motivaci que donar el mestre s el de fer una exposici al passads de tots els quadres. L'objectiu d'aquesta activitat no s veure quin s el quadre ms ben pintat o ms bonic sin: Com s'han sentit fent aquesta activitat? Ens ha agradat el treball que hem fet? Si l'hagussim fet sols, creieu que us hagus sortit igual? Qu haureu fet diferent si el quadre hagus estat noms vostre? Com ens hem organitzat per fer aquest treball? (hi havia alg que domins als altres a l'hora de triar els colors, etc.).

OBSERVACIONS:

FONT: dossier d'activitats del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Expressi corporal.
OBJECTIU: Potenciar la participaci i col.laboraci de tots els membres del grup classe. Crear confiana. NIVELL: cicle mitj. DURADA: 1 hora. MATERIAL: casset amb msica. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. METODOLOGIA: 1) Escoltar tota la msica. La mestra far preguntes com: Qui canta? Us ha agradat? Quin sentiment us desperta, tristesa, alegria, temor, ...? Com us heu sentit desprs d'haver escoltat aquesta msica?.

2) Cada nen tornar a escoltar la msica i intentar moure's al so de la msica. Quan el mestre pari la msica el nen s'haur de quedar quiet com una esttua. Llavors es continuar fent la mateixa activitat per quan torni a parar la msica, es quedaran de dos en dos, per parelles i faran uns esttua. La figura ms bonica s'haur d'imitar per la resta del grup-classe en la propera aturada de la msica. Aix uccessivament, fins que s'involucri a tot el grup per a composar una figura.

3) Un cop s'hagi acabat l'exercici 2, ens asseurem en rotllana, per tan de comentar l'exercici realitzat, com s'han sentit, que els ha semblat, quina figura els hi ha agradat ms, si els ha costat establir comunicaci corporalment amb d'altres companys de la classe, sense fer s del llenguatge verbal. OBSERVACIONS: FONT: dossier d'activitats del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria. PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

Sopa de lletres.
OBJECTIU: Realitzar una activitat on tots els nens treballin i es sentin integrats dins un grup. Cooperaci dins d'un grup. DURADA: 1 hora. MATERIAL: fulls amb sopa de lletres, un per a cada nen. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup. METODOLOGIA: farem grups a l'atzar de 4 o 5 nens. Cada nen tindr un full de sopa de lletres, haur de trobar com ms noms millor. A la indicaci del mestre, passar el full al company del costat dret i aquest haur de continuar amb el treball que ha comenat el seu company de l'esquerra. Aix successivament fins que tots els membres del grup hagin tingut la sopa de lletres (en total 4 o 5). Desprs cada grup anir dient quines paraules ha trobat. Si les t, les pintar amb colors i si no les ha trobat les escriur a sota de la sopa de lletres. Acabarem l'activitat fent una posta en com en gran grup de com ha anat l'activitat.

OBSERVACIONS:

FONT: dossier d'activitats del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA