Está en la página 1de 35

DINMICA DE GRUPS

Ordenar-se
OBJECTIU: prendre conscincia de la prpia identitat personal. NIVELL: cicle inicial. DURADA: 30 minuts, depn de l'edat dels nens MATERIAL: cap ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. METODOLOGIA: fem grups de 5 6 alumnes. El mestre demana que es posin en fila ordenant-se segons els criteris que ell els va donant: Del ms alt al ms baix. Del ms pesat al que pesa menys. Del que menja ms, ... Del que est ms content, ... ... Acabem fent un colloqui en gran grup per parlar de com ha anat l'activitat.

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

A casa estvem contents...

OBJECTIU: Compartir una vivncia familiar. Millor coneixement dels membres del grup. NIVELL: cicle inicial. DURADA: 30 o 45 minuts depn de l'edat. MATERIAL: Full amb el dibuix del marc d'una foto. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual i en gran grup. METODOLOGIA: repartim un full amb el dibuix de la foto a cada nen. Els diem als nens que recordin un dia, un moment, en qu a casa seva tothom estava molt content. "Com que a casa estvem tots contents, ens vrem fer una foto molt maca". Dibuixa-la. Finalment, asseguts en rotllana, voluntriament els nens aniran compartint amb els companys el dibuix de la foto i explicant que va passar aquell dia.

OBSERVACIONS: el nen pot portar el seu treball a casa i aix els pares poden parlar-ne amb ell i compartir idees i sentiments.

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Msica i dibuix

OBJECTIU: millorar la relaci entre els companys i potenciar la creativitat. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial DURADA: 10 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: mig grup, individual. MATERIAL: Msica de la Primavera d'en Vivaldi. Paper gran per a cada nen i ceres de colors.

METODOLOGIA: Els nens estan situats (12/13 nens) en tot l'espai de la sala de psicomotricitat. Comena a sonar la msica de Vivaldi: "La Primavera". Cadasc es va movent per l'espai, alhora que va mobilitzant tot el seu cos seguint el ritme que marca la melodia. Els altres nens que no dansen sn espectadors. Canviem. Es repeteix la sessi, per: cada nen t una cera i un paper, quan comena a sonar la msica la representen (dibuixen) en el paper gran. Noms si val a fer ratlles o punts (no animals, cases,...).

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

El globus.
OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: Confiana, relaci i comunicaci a partir del contacte fsic. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: 30 minuts, depn de l'edat. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: parelles i gran grup. MATERIAL: globus i cartronets amb el nom de tots els nens de la classe. METODOLOGIA: posem tots els cartronets amb el nom dels nens dins una bossa de roba. Cada nen/a va a buscar el cartronet dins la bossa, sense mirar. Quan ja sap qui li ha tocat el convida a ballar amb ell/a: "Hola. Bon dia. Vols venir a ballar amb mi?". Amb els de cicle inicial podem ampliar la invitaci a ballar: "Hola. Bon dia. T'agrada ballar? ... Tinc moltes ganes de ballar amb tu ... Vols venir a ballar amb mi?... Es posen el globus en el front. Comencen a moure's seguint el ritme musical. Cal aguantar el globus. Si el globus es desplaa hem d'intentar aguantar-lo entre tots dos. No si val a fer servir les mans. Tot i que posem el nom de tots dins la bossa, ballem per torns de 3 o 4 parelles, els altres fem d'espectadors. Desprs canviem de grup fins que hagin ballat tots els nens. Finalment fem un colloqui en gran grup per avaluar com ha anat l'activitat.

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

El tub mgic.

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: prendre conscincia de que entre ells mateixos hi ha diferncies fsiques. Valorar-les positivament. NIVELL: Educaci infantil. DURADA: es pot fer en sessions diries de 20 o 30 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup i treball individual. MATERIAL: un tub mgic (un rotllo de paper del wter adornat).

METODOLOGIA: comena la mestra, amb el tub a l'ull i enfocant a un nen qualsevol, dient: qui s...?, s moreno, t els ulls blaus... Els altres nens ho han d'endevinar. Desprs ser el nen que la mestra ha triat qui triar a un altre nen, agafar el "tub mgic" i repetir el procs. Aix successivament, fins que hagin participat tots els nens. Finalment cada nen de la classe far el dibuix del nen que ha triat per fer-ne la descripci. Penjarem els dibuixos i...

OBSERVACIONS:

FONT: Seminari SEDEC - COMPENSATRIA.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Es diu...

OBJECTIU: coneixement entre els membres del grup NIVELL: cicle inicial i mitj DURADA: 45 minuts MATERIAL: cap ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup METODOLOGIA: el mestre selecciona un alumne per a que comenci. L'alumne tria un company i diu: - Es diu ... i li agrada ... L'alludit, s'aixeca, tria un company i repeteix la frase, etc., aix fins que han sortir tots els nens de la classe. Podem canviar de verb per enriquir les aportacions: - li agrada ... - sap ... - t ganes de ... - ... Acabem l'activitat fent un colloqui en gran grup per revisar com ha anat l'activitat: - Us ha costat poder dir coses del vostre company? - Quin nen penses que t'hauria estat molt difcil poder-li dir alguna cosa?

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Definir persones
OBJECTIU: conixer-se millor tots els membres del grup. NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora. MATERIAL: un full indicant el gui que caldr donar a la definici. Una cpia per alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup. METODOLOGIA: a l'atzar fem grups de tres o quatre persones. Seguidament presentem l'exercici: "Cadasc t el seu full. Ara us demanarem que cada grup, posant-se d'acord, faci la definici de cadascun dels seus membres". Deixem temps per a que els grups treballin. Un cop feta la feina, demanem a tothom que decideixi si vol o no que el seu full el vegin els companys. Si no ho vol, el retira i se'l guarda. Si vol compartir-lo amb el grup, el posem en un lloc visible. Podem culminar la sessi amb un colloqui obert sobre la vivncia. VARIANTS: Que cada grup faci la definici dels components d'un altre grup. Que cada alumne ompli el seu full. Que el grup decideixi abans quins seran els punts que compondran la definici. Que cada alumne rebi la seva definici i la corregeixi. Desprs ofereix al grup la "seva" definici personal. ... OBSERVACIONS: cal ajustar el contingut de la definici a l'edat dels alumnes.

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE

* Verb ms adient ....................

* Regal que necessita rebre aviat ....................

* Moment en el qual es troba a gust ..................

* Programa de TV que no es perd ....................

* ...

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Massatge a l'esquena
OBJECTIU: Augmentar la confiana entre els alumnes. Aconseguir un contacte i descobriment corporal, aprenent a comunicar-se a travs del cos. NIVELL: Cicle Inicial i Mitj DURADA: 15 minuts. MATERIAL: Cap. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Parelles. Gran grup. METODOLOGIA: Tots els participants s'aparellen. Un es posa de quatre potes amb el cap relaxat. L'altre persona es posa de genolls al seu costat. La que est de genolls posa les mans sobre l'esquena del company, suaument. Es comencen a donar propostes: - Caminar amb les mans sobre l'esquena com un animal pesat. - Rpid com un ratol, noms amb la punta dels dits. - Com un cavall al galop. - Com una gran serp. - Com un nec . - ... (Assegurar-se que a l'altre persona li s grat, per exemple: que faci que s amb el cap, que est relaxat,...) Desprs en gran grup, les parelles participants comunicaran els seus sentiments. Si han sentit plaer tant al rebre com al donar massatge, quines dificultats han trobat,....

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Piu - piu
OBJECTIU: Crear distensi i confiana. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: 20 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual. Gran grup. MATERIAL: Mocador per tapar-se els ulls.

METODOLOGIA: Tots els alumnes tanquen els ulls i el mestre diu a un/a a cau d'orella: "Tu ets el papa (o la mama) gallina". Ara tots comencen a barrejar-se amb els ulls tancats. Cadasc busca la m d'alg altre, la hi estreny i li pregunta: "Piu, piu?" Si l'altre tamb pregunta "Piu - piu?", li deixa anar la m i segueix buscant i preguntant, a part del papa o mama gallina que es mantenen sempre en silenci. Quan alg troba qui no li contesta sap que ha trobat el papa o la mama gallina, i es queda agafat a la seva m en silenci. Sempre que alg es troba amb el silenci entra a formar part del grup, i aix, cada cop se sentiran menys "piu - piu", fins que tots estiguin agafats de la m. Aleshores el mestre dir que obrin els ulls: sempre causa sorpresa i riure.

OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Qui s... en el grup

OBJECTIU : coneixement dels membres del grup. NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup MATERIAL: qestionari.

METODOLOGIA: cada alumne i a ser possible el mestre/a omplen el formulari. Tots els noms han de ser de persones del grup classe i no es poden repetir. Un cop omplert el qestionari ens posarem en cercle i parlarem de l'experincia: quina ha sigut la pregunta ms difcil de contestar? qu has aprs que no sabies? que has descobert dels teus companys?

OBSERVACIONS:

FONT: "Tcnica de grupos para educadores". Manuel Pallars. Publicaciones ICCE. Madrid 1989.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Full de l'alumne - 1 1. Una persona del grup que no mai ha sortit d'Espanya........... 2. Una persona del grup a qui li agrada molt llegir...................................... 3. Una persona del grup a qui li agradin els mateixos esports que a mi............ ..... 4. Una persona del grup que ha nascut fora de la provncia de Girona....................................... 5. Una persona del grup que tingui el mateix color de cabells que jo ..................... ...................... 6. Una persona del grup que tingui el mateix color d'ulls que els meus............... ......... 7. Una persona del grup que hagi llegit el mateix llibre que jo..................................................... 8. Una persona del grup que s ms petita que jo ................ 9. Una persona del grup que celebra el seu aniversari el mateix dia que jo.............................. 10. Una persona del grup que gasti el mateix nombre de sabates que jo...................................... 11. Una persona del grup que s ms alta que jo.................. 12. Una persona del grup que tingui la mateixa afecci que jo.................. ............................... 13. Una persona del grup a qui li agradi el mateix programa de TV que a mi................................ 14. Una persona del grup a qui li agrada l'escola................ 15. Una persona del grup que ha viatjat per Europa............... 16. Una persona del grup a qui m'agradaria conixer ms.......... 17. Una persona del grup amb el cognom que comenci amb la mateixa lletra que el meu........... 18. Una persona del grup que mai no ha canviat de casa........... 19. Una persona del grup que t el mateix nombre de germans i germanes que jo...................... 20. Una persona del grup a qui li agraden ms les matemtiques que la llengua..................... 21. Una persona del grup que el color que s'estima ms s el vermell................................... 22. Una persona del grup que el color que s'estima ms s el mateix que el meu........................ 23. Una persona del grup que em va agradar noms de veure-la el primer dia............................

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

QUI ES... EN EL GRUP

FULL DE L'ALUMNE

Completa les frases amb noms de companys/es de la classe. Tots han de ser del grup classe i no es poden repetir. 1. Una persona del grup que el seu nom comenci amb la mateixa lletra que el meu................................................ 2. Una persona del grup a qui li agradin els mateixos esports que a

mi............................................................. 3. Una persona del grup que ha nascut fora de la provncia de

Girona........................................................... 4. Una persona del grup que s ms petita que jo................. 5. Una persona del grup a qui li agradi el mateix programa de televisi que a mi............................................... 6. Una persona del grup a qui li agradi l'escola................. 7. Una persona del grup a qui m'agradaria conixer ms........... 8. Una persona del grup que mai no ha canviat de casa............ 9. Una persona del grup que t el mateix nombre de germans i germanes que jo.................................................. 10. Una persona del grup a qui li agradin ms les matemtiques que la

llengua................................................... 11. Una persona del grup que em va agradar noms de veure-la el primer

dia.......................................................

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

La botiga mgica

OBJECTIU: Coneixement dels membres del grup. NIVELL: Cicle mitj i cicle superior. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: : Asseguts tots en rotllana, el mestre diu: "imagineu-vos que sou els propietaris d'una botiga mgica, un lloc on podeu canviar una caracterstica personal que teniu, i que no us agrada, per una altra que voldreu tenir". Cada alumne t l'oportunitat de comprar. No es pot parlar del que hem comprat fins que tots hagin tingut l'oportunitat de comprar alguna cosa (no vol dir que tots hagin tingut que comprar alguna cosa).

OBSERVACIONS:

FONT: "Tcnicas de grupo para educadores". Manuel Pallares. Publicaciones ICCE. Madrid, 1989.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Llistes

OBJECTIU: Coneixement d'un mateix i dels membres de la classe. NIVELL: Cicle mitj. DURADA: 1 hora. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup i gran grup.

DESENVOLUPAMENT : ens reunirem per sorteig, en grups de quatre o cinc companyes. En el grup parlarem per posar-nos d'acord. Cal que tots estiguem d'acord. Es tracta d'escriure quatre vegades la llista del grup ordenant-nos de la segent manera: Del ms alt al ms baix. Del ms xerraire al ms callat. Del ms simptic al menys simptic. Del ms fort al ms feble. ----------------------------------------------------------------RECORDEU QUE CAL QUE TOTS ELS COMPANYS O COMPANYES DEL GRUP HI ESTIGUIN D'ACORD. Si alg no hi est d'acord, dialogueu fins arribar a l'acord. ----------------------------------------------------------------Finalment farem un colloqui per veure com ens ha anat l'experincia. OBSERVACIONS: FONT: Dossier de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE

Primera llista: des del ms ALT al ms BAIX.

Segona llista: del ms XERRAIRE al ms CALLAT.

Tercera llista: del ms SIMPTIC al menys SIMPTIC.

Quarta llista: del ms FORT al ms FEBLE.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Inventari de personalitat
OBJECTIU: coneixement dels membres de la classe. NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora. MATERIAL: full de l'alumne adaptant les preguntes a la situaci i a l'edat. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup. DESENVOLUPAMENT : cada nen rep un full amb el nom d'un company. Li demanem que contesti les preguntes parlant del company o companya que li ha tocat. Tamb li demanem que no parli amb ning, que pensi i escrigui les respostes. Que no tingui cap mena de por d'equivocar-se. Donem un temps suficient per a omplir els fulls. Recollim i repartim els fulls als seus propietaris. Podem donar un segon full per a que cadasc contesti el que ell pensa. Deixem uns moments per a que tothom pugui llegir el que ha rebut. A continuaci diem: Ara tots nosaltres estem pensant coses. Qui les vulgui comunicar, l'escoltarem. Callem i esperem que el grup es dinamitzi i inici les aportacions... OBSERVACIONS:

FONT: Dossier de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE

1. Quina cosa menja gaireb cada dia per esmorzar? ........................................................................................................................... 2. Qu fa quan perd? ........................................................................................................................... 3. Qu li diu molt sovint a la seva mare? ........................................................................................................................... 4. Quina cosa li fa por? .......................................................................................................................... 5. A qui diu mentides? ........................................................................................................................... 6. Quina persona del grup-classe li cau molt b? ........................................................................................................................... 7. Amb qui parla massa poc? ........................................................................................................................... 8. Qu pensa d'ell/a mateixa? .......................................................................................................................... 9. Quan s'enfada? ........................................................................................................................... 10. Quina cosa li fa molta vergonya? ...........................................................................................................................

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Les demandes del ve

OBJECTIU: coneixement personal i dels altres membres de la classe. NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup.

DESENVOLUPAMENT : a l'atzar, a cada nen li adjudicarem un company. Seguidament repartirem els fulls, un per a cada alumne i el mestre explica: "Imagina que ets aquest company o companya. Una fada t'ha donat el dret de demanar el que vulguis a les persones que t'hem posat avall. Qu les hi demanes?. Recorda que ests contestant com si fossis el company que t'ha tocat". Un cop omplert el full els nens el passaran al seu propietari. Finalment farem un colloqui en gran grup per compartir l'experincia.

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

L'actuaci
OBJECTIU: crear ms confiana entre els membres del grup. NIVELL: cicle superior i primer cicle ESO. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: llista d'activitats. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup. METODOLOGIA: : El mestre dna a cada alumne/a una copia de la llista d'activitats a fer davant la classe i diu: " vull que em numereu les activitats de la llista de l'1 al 7, segons la vostra preferncia, per a realitzar-les davant de la classe. Amb el nombre 1 indica la que ms prefereixes i amb el 7 la que menys prefereixes. Cada alumne pot ser cridat a representar les tres primeres; per tant, penseu-ho b". Quan tots han acabat d'ordenar-les, l'educador demana que aixequin la m els que han triat la primera de la llista. Fa el mateix amb la resta de la llista i va anotant els resultats. Llavors demana als alumnes que comentin perqu unes activitats han tingut ms preferncia que no pas altres. Continua el colloqui amb preguntes com aquestes: T'has trobat realment incmode pensant que potser hauries de fer el que posava a la llista?. En quin grau creus que el teu ordre de llista representa el teu grau de confiana amb els altres?. Qu s ms fcil per tu, fer tonteries (imitar el cant del gall) davant del grup, o quelcom seris (parlar sobre les teves bones qualitats)?. OBSERVACIONS: FONT: "Tcnicas de grupo para educadores". Manuel Pallares. Publicaciones ICCE. Madrid, 1989.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE

Imita el cant d'un gall.

Parla durant dos minuts sobre les teves millors qualitats.

Fes una pantomima en silenci imitant a una persona dormida llevant-se al mat.

Parla durant dos minuts sobre el que ms t'agrada dels teus companys.

Recita una poesia infantil que recordis de quan eres petit.

Camina per l'habitaci amb un llibre sobre el cap sense que et caigui.

Escull un pargraf de qualsevol llibre escolar per a llegir-lo en veu alta.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Et convido a casa meva

OBJECTIU: agafar confiana entre el membres del grup. NIVELL: cicle mitj, cicle superior i primer cicle ESO. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: : Demanem als alumnes que escriguin el seu nom a dalt del full i el passin a alg de la classe per a que els contesti. Recullen el full contestat, se'l llegeixen i omplen la darrera pregunta. Passen el full per a que el company o companya contesti. Llavors cadasc omple el darrer apartat i passa el full a qui interessi. Reuni del Gran Grup.

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE NOM: .................... DATA:................... Amic/a ....................: M'agradaria convidar-te a venir a casa a berenar i passar la tarda. M'hauries de dir algunes coses per a que ens ho passem molt b. Desprs decidir si et convido o no. a) Qu vols per berenar? b) Quina joguina portars de casa teva? c) Quins dos companys o companyes de classe vols que convidi? d) Qu farem a casa meva desprs de berenar? e) Quan em convidars tu a casa teva? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------M'agradaria fer-te una darrera pregunta, per acabar de tenir les idees clares: -------------------------------------------------------------------------------------------------------------A la vista del que dius, he decidit .......................................................................... ....

Signat:

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

El tren
OBJECTIU: - Afavorir la confiana en un mateix i en els altres. - Fomentar la comunicaci i ajuda. NIVELL: Educaci Infantil i Cicle Inicial de Primria. DURADA: Sessions curtes de 20 o 30 minuts. MATERIAL: Mocadors o cintes per a tapar els ulls. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Petit grup i gran grup. METODOLOGIA: Fem grups de 5 o 6 alumnes i es colloquen en fila. Cada grup representa un tren. Un dels alumnes fa de maquinista i els altres sn els vagons. Aquests van amb els ulls tapats i els braos sobre els espatlles del company que va davant. Aquest tren t una especial caracterstica, el maquinista va darrera de tot i amb els ulls destapats. El maquinista ser qui donar les instruccions per fer avanar el tren. Abans de comenar a jugar cal que tots els alumnes les coneguin. Podrien ser aquestes. - un cop sobre el cap: endavant - dos cop sobre el cap: endarrera - un cop sobre l'espatlla dreta: girar a la dreta - un cop sobre l'espatlla esquerra: girar a l'esquerra - Prmer la cintura amb les mans: parar Una vegada conegut el codi dels missatges ja podem comenar a jugar. En acabar el joc farem un colloqui: Com ha funcionat el grup? Quines han estat les principals dificultats? Quan hem funcionat b, perqu ha passat? Es possible millorar algun aspecte de l'experincia? En alumnes ms petits ja es important que visquin l'experincia. FONT: GARAIGORDOBIL, M.: Juego cooperativo y socializacin en el aula.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Qui recull pilotes?


OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: Desenvolupar la confiana en un mateix i en el grup. Millorar l'orientaci espacial. NIVELL: Educaci Infantil . DURADA: Uns 20 o 30 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Gran grup. MATERIAL: Mocadors o cintes per a tapar els ulls, una pilota o qualsevol altre objecte. METODOLOGIA: Colloquem els alumnes en dues files , de manera que representin un carrer amb arbres. El joc consisteix en que un alumne amb els ulls tapats ha de passar pel mig i anar a recollir la pilota que est a l'altra punta. El cam s'ha de fer sense tocar cap arbre i tot i que aquests han de donar seguretat que en cas de desviar-nos del cam ens faran de barana i no caurem. Successivament van passant tots els alumnes. En acabar farem un comentar de com han viscut l'experincia. Com s'han sentit? Quines dificultats han trobat? Problemes en l'espai? FONT: Dossier del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Com em veig?
OBJECTIU: Pensar en la prpia manera de ser. Comunicar quelcom d'un mateix a un company. Descobrir aspectes desconeguts en els companys. NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora 15 minuts. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual i per parelles. METODOLOGIA: Treball personal: El professor dna a cada nen un full d'inventari. Cada nen el contesta individualment durant 15 minuts. Per parelles: Es fan parelles a l'atzar. Durant 20 minuts, cada nen explica a la seva parella el que ha contestat en el full d'inventari. Es fan preguntes fins que tothom ha ents perfectament el que deia l'altre. Quan passen 20 minuts, el professor diu: "Ara cada parella heu de fer un mural. Mitjanant dibuixos, frases, fotografies, textos, poesies, etc, heu de contestar aquests dues preguntes: - en qu ens assemblem? - en qu ens diferenciem?". Desprs es fa l'exposici dels murals.

OBSERVACIONS: FONT: "tica i escola: el tractament pedaggic de la diferncia". Varis autors. Rosa Sensat, Edicions 62. Barcelona 1990

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE - 1 COM EM VEIG? Aquesta activitat pretn ajudar-te a pensar en tu mateix. Es tracta que contestis les preguntes segents, sense pensar massa estona la resposta. - Quines coses creus que fas b?

- Quines coses creus que fas malament?

- Qu canviaries de tu mateix si poguessis?

- Quines coses et fan por?

- Quines coses t'agraden?

- Si poguessis ser una altra persona, qui t'agradaria ser? Per qu?

- Qui s la persona que menys t'agradaria ser? Per qu?

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

FULL DE L'ALUMNE - 2

- Qui s la persona que t un carcter ms semblant al teu? Per qu?

- Si et poguessis transformar en un animal, quin t'agradaria ser? Per qu?

- Si et poguessis convertir en arbre o en planta, qu t'agradaria ser? Per qu?

- Qu t'agradaria ser de gran?

- Si poguessis canviar alguna cosa de la classe, qu canviaries?

- Si poguessis emportar-te noms tres coses a una illa deserta, qu t'emportaries?

- Vols dir alguna cosa ms de tu mateix? Qu?

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Els objectes tpics.


OBJECTIU: comunicaci, aprendre coses dels altres, conixer-se millor. NIVELL: Cicle inicial . DURADA: 45 minuts. MATERIAL: cap. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: per sorteig, demanem a un grupet d'alumnes que surtin de la classe. Cadascun dels alumnes restants colloca damunt la seva taula un objecte dels seus, de forma que tothom spiga que s seu. Un objecte tpic. El mestre o els alumnes canvien de lloc els objectes. La funci del grup que ha sortit consisteix en donar a cadasc el que s seu. Si no se'n surten poden fer preguntes a qui vulguin sobre la seva manera de viure, els seus gustos, ...

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

Recerca del culpable:

OBJECTIU: comunicaci, aprendre coses dels altres, conixer-se millor. NIVELL: cicle mitj . DURADA: 45 minuts. MATERIAL: cap. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup.

METODOLOGIA: Triem a l'atzar un grupet de 5 o 6 alumnes. Surt el grupet de classe. Tots els restants, menys un, que naturalment s el culpable, dipositen un objecte damunt la taula del mestre, per ajudar en la investigaci. La funci del grupet s trobar el culpable. Enlloc d'un objecte es pot fer una mostra de calligrafia, una pea de roba, ...

OBSERVACIONS:

FONT: Dossier del Projecte de Dinmica de Grups del Programa d'Educaci Compensatria.

LIC -GIRONA

DINMICA DE GRUPS

La meva habitaci.
OBJECTIU : coneixement dels membres del grup classe. Busquem que els alumnes entrin en contacte entre ells, rebin informaci de l'altre, es trobin... NIVELL: cicle mitj i cicle superior. DURADA: 1 hora. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: per parelles i gran grup. MATERIAL: un full on hem dibuixat una habitaci. No hi ha mobles, noms una finestra, les parets i un parell de lleixes. (N'oferim un exemple annex). METODOLOGIA: (repartim els fulls). Cadasc t un full. Veureu que hi hem dibuixat una habitaci. Poseu-hi el vostre nom. Molt b. Ara ens reunirem de dos en dos. Es tracta de fer el segent: Tu t'ajuntes amb un altre. Ho sortejarem, com sempre. T'ha tocat, per exemple, en ... Li dones el teu full, el que tu hi has posat el nom. Li expliques que aquesta habitaci s teva. La pots fer servir de dormitori, de cuina, ... del que vulguis. Explica-li al teu company com la vols, amb tots els detalls. Ell o ella te la dibuixar. Alhora el company et donar el seu full i t'explicar com vol ell o ella l'habitaci. Tu la hi dibuixes. Procura dibuixar el que ell et diu, no el que tu penses. Poc a poc. Parleu tranquillament i escolteu-vos. No correu. D'aqu a 30-40 minuts ens reunirem tota la classe i parlarem de com ens ha anat. Si no teniu temps d'acabar el dibuix, s igual. L'acabeu un altre moment i el regaleu al company. No us descuideu de firmar-lo com a artistes que sou. Desprs reviurem plegats la vivncia i cada un dels alumnes podr contrastar el que ells ha viscut amb el que es va dient.

OBSERVACIONS: FONT: Programa de Compensatria.

LIC -GIRONA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

La meva famlia
OBJECTIU: Que els nens percebin ms coses del seu ambient familiar. NIVELL : Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: Una hora. MATERIAL: Full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Individual . Gran grup. METODOLOGIA: Es reparteixen els full. Cada alumne ha de dibuixar o escriure les coses de casa que sempre sol fer la mare i les que sol fer el pare. Es pengen els dibuixos perqu tothom pugui veure les produccions dels altres. En gran grup es parla del que hem vist en els dibuixos, del qu ens ha sorprs,.... Si els alumnes retornen els dibuixos a casa, els pares poden parlar-ne amb ells i compartir idees i sentiments. OBSERVACIONS: La vida familiar s molt important pel nen. Val la pena comenar amb aquest tipus d'activitats. FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

T'oferim la felicitat
OBJECTIU: Millor coneixement dels altres. Crear confiana. NIVELL: Cicle mitj i superior. DURADA: Una hora. MATERIAL: Targetes amb el nom de cadasc. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Petit grup. Gran grup. METODOLOGIA: Dividim la classe en grups de tres o quatre persones. Sortegem de manera que cada grup tingui un altre grup assignat sobre el qual treballar. Cada grupet dissenya una targeta per a cadascuna de les persones del grupet sobre el qual treballa. A la targeta hi ha el nom del seu destinatari i un dibuix o una paraula intentant contestar la pregunta: Quina cosa li falta per a ser totalment feli? Cal que els grupets conversin i treballin junts fins arribar a un acord. Insistim que no es quedin amb la primera idea que els vingui. Un cop acabada la feina, es reparteixen les targetes als destinataris. Demanem que cadascun d'ells ens digui, si vol, qu li han ofert per a que sigui feli. Pot afegir comentaris, contestar preguntes dels companys,... OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

El cec
OBJECTIU: Crear confiana entre els membres del grup. NIVELL: Cicle inicial. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: Trossos de roba o mocadors per embenar els ulls i obstacles (qualsevol objecte de l'aula). ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Parelles. Gran grup. METODOLOGIA: Fem parelles a l'atzar. A la sala de psicomotricitat o dins la classe, es colloquen obstacles (cadires, "tacos" de fusta, etc.). Un jugador de cada parella representa un cec i va amb els ulls tapats. L'altre posa la seves mans sobre les espatlles de l'invident i mitjanant lleus pressions tctils el va orientant i guiant en la seva marxa lliure per l'espai, facilitant que sortegi els obstacles. Posteriorment s'inverteixen els rols. En acabar el joc farem un colloqui en gran grup per a comentar com s'han sentit en la interpretaci de cadascun dels rols. OBSERVACIONS:

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

PROJECTE: DINMICA DE GRUPS

El nen/a perdut/a
OBJECTIU: Treballar la descripci d'un company o companya. Adjectivaci. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: Sessions de 15, 20 o 30 minuts, segons les edats dels nens. MATERIAL: Cap. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Gran grup.

METODOLOGIA: Un nen/a surt a fora de la classe. Mentrestant un altre s'amaga i tots els nens es canvien de lloc. Quan qui estava a fora entra, demana a qui vulgui que li expliqui com s el nen o nena que s'ha perdut.

OBSERVACIONS:

FONT: Seminari SEDEC - COMPENSATRIA.

PROGRAMA D'EDUCACI COMPENSATRIA

Calificar