Está en la página 1de 15

DINMICA

DE

G R U P S: Desitjos

AUTOESTIMA

OBJECTIU: intentar millorar nosaltres mateixos. NIVELL: Ed. infantil i cicle inicial DURADA: 30 minuts. MATERIAL: paper d'embalar. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: petit grup.

METODOLOGIA: la mestra es reuneix amb un grup de 6 nens. Formula la pregunta: "qu us agradaria fer dem per ser ms trempats, ms eixerits, ms collaboradors,..." "voldreu fer alguna d'aquestes activitats perqu tots els altres vegin del que sous capaos?" Deixa elecci lliure al nen. L'objectiu que es marqui el nen ha de ser molt concret: arribar puntual a l'escola, saludar quan arribem, jugar amb en (Josep),... Els objectius s'escriuen en un paper d'embalar gran i es comuniquen als altres. L'endem es comproven els propsits dels nens, "ho has fet?".

OBSERVACIONS: aquell nen que la mestra veu que hauria de millorar en un aspecte concret: primer el deixa fer lliurament desprs li proposa, no l'obliga

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

El carnet d'identitat.

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: potenciar l'autoestima: fomentar els trets positius de cadasc, omplint la nostra presentaci de qualitats positives. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: sessions de 30 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup i individual MATERIAL: cartronets del tamany de mig foli, la foto de cada nen (la poden portar de casa o es pot fer una fotocpia d'alguna que hi ha a l'escola).

METODOLOGIA: els nens porten una foto seva de casa seva o es fa una fotocpia d'alguna que hi ha a l'escola. La mestra t tant cartronets com nens t a la classe. A cada cartronet li enganxa una foto. En fa un mural. Asseguts a la catifa cada nen diu una qualitat del company que t al seu costat. La mestra tamb. La mestra escriu les qualitats (1/2 la primera sessi) de cada nen en el cartronet on hi ha la fotografia (s el carnet d'identitat) de l'alumne corresponent (ros, simptic, collaborador...). Cada nen, a nivell individual, pot anar dient a la mestra que afegeixi qualificatius als seus companys, o es poden fer altres sessions de la mateixa activitat. Poc a poc el carnet es va omplint. Cada 3/4 dies fem un anlisis de com tenim el nostre carnet.

OBSERVACIONS: els alumnes que els companys els hi posin pocs qualificatius, ser la mestra qui anir escrivint valors positius. Aix els altres tamb el valoraran.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria

DINMICA

DE

G R U P S: Qu ser fer?

AUTOESTIMA

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: potenciar l'autoconcepte positiu i el coneixement personal NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial DURADA: fer sessions de 20 o 30 minuts ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup MATERIAL: METODOLOGIA: Asseguts tots en rotllana la mestra convida a parlar als nens. El nen/a explica coses que sap fer. El nen diu: qu s fer? jo s... i aix successivament fins que hagin parlat tots els nens de la classe. OBSERVACIONS: ALTRES SUGGERIMENTS: En altres situacions es pot utilitzar la mateixa estructura apresa: qu vull? qu dibuixar? qu escriur? qu m'agrada? a qu jugar al pati? ...

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S: Sc important

AUTOESTIMA

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: esbrinar d'una manera senzilla, tant el professor com els alumnes, "qu saben fer" els membres de la classe. En aquesta activitat s'exercita l'apreciaci del procs d'avaluaci, ja que els alumnes contesten preguntes sobre ells mateixos. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: sessions de 20 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: gran grup. MATERIAL: llistat amb afirmacions que llegir el mestre.

METODOLOGIA: El professor llegeix a la classe una llista d'afirmacions i els nens aixequen el bra, si s el seu cas. Tenen dret a saltar-se qualsevol pregunta, per se'ls ha de recomanar que s'arrisquin a respondre, a aixecar la m i comprovar qui sap fer el mateix. El professor pot marcar la pauta, contestant ell tamb.

OBSERVACIONS: cal adaptar el llistat a les necessitats de classe. La lectura i l'aixecament de mans han de durar aproximadament quinze minuts. Es pot fer el debat al final, o tamb es poden anar fent pauses en les lectures i deixar que els alumnes afegeixin afirmacions prpies o proposar-los que facin durant el curs. ells mateixos llistes per utilitzar-les

FONT: Seminari SEDEC-COMPENSATORIA.

DINMICA
FULL DEL MESTRE

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

1. S nedar. 2. S rentar els plats molt b. 3. S explicar endevinalles. 4. S explicar acudits. 5. S jugar al joc de l'Oca. 6. S fer un poema. 7. S fer funcionar un ordinador. 8. S ballar. 9. S escriure un conte. 10. S anar amb bicicleta. 11. S jugar a futbol 12. S jugar a gomes. 13. S jugar a papes i a mames. 14. S jugar a cotxes. 15. S cuidar una planta. 16. Se guardar les coses al seu lloc. 17. S menjar sol. 18. S escombrar. 19. S fer pentinats molt macos a les nines. 20. S fer una cabana. 21. S fer puzzles. 22. S explicar un conte. 23. S cordar-me les sabates. 24. S buscar esprrecs. 25. S caar bolets. 26. S fer un ram de flors ben maco. 27. S menjar-me un yogourt tot sol.

28. S cordar-me els botons de la roba. 29. S saltar a peu coix. 30. S portar a passejar un gos. 31. S parar i desparar la taula. 32. S anar a fer pip sol. 33. S fer petons a la mama i al papa. 34. S cuidar el meu germ petit. 35. S fer un castell de sorra. 36. S fer capgirells. 37. S fregar. 38. S escriure el meu nom. 39. S disfressar-me i pintar-me. 40. S comptar. 41. S pintar. 42. S posar-me ben maco /a 43. Sc un bon amic. 44. Deixo les coses als altres nens. 45. Ajudo als meus companys de classe. 46. S menjar en un restaurant. 47. Sc capa de pujar a un arbre. 48. S patinar. 49. A vegades tinc malsons. 50. Em fa por la foscor. 51. Em fan por les aranyes. 52. Una vegada vaig guanyar un premi. 53. He pescat un peix. 54. M'agrada el meu nom.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

El regal

OBJECTIU DE L'ACTIVITAT: potenciar la capacitat de resaltar les qualitats dels altres. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: 30 minuts. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual. MATERIAL: paper gran (doble foli), retoladors, llana.

METODOLOGIA: primer farem un recordatori amb tot el grup classe del carnet d'identitat de cada nen. Seguidament repartirem el paper gran (ms consistent que el foli) a cada nen. Es fan grup de 4 nens. S'han de posar d'acord qui dibuixa a qui de manera que tots surtin dibuixats. S'asseuen junts. Fan el dibuix del seu amic: " que surti ben maco, tal com diu el seu carnet d'identitat". Quan ja hem acabat de dibuixar resseguim el contorn del paper amb un color que ens agradi molt. Tamb li passem una llana de manera que el dibuix es pugui penjar com un quadre de veritat. LI REGALEM AL NOSTRE AMIC!

OBSERVACIONS:

FONT: Seminari SEDEC-COMPENSATORIA.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

Propsits

OBJECTIU: potenciar la capacitat de responsabilitat. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial DURADA: 15 minuts. MATERIAL: lliure, segons les necessitats de cada nen. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: grups classe i individual.

METODOLOGIA: Asseguts en rotllana, a la classe la mestra i cada nen, busquen una acci positiva, possible, i realitzable per aplicar-la. Pot ser per ells mateixos o per els altres. Cadasc diu la seva. L'acci s a realitzar durant el mateix dia. Per exemple: fer la fitxa, jugar amb en..., collir els papers del pati,.. Al final del dia ens tornem a trobar i fem una valoraci de com ha anat, si hem complert el nostre propsit. Posteriorment aquesta mateixa activitat es pot fer: fent el propsit pel dia segent.

OBSERVACIONS: s important concretar molt el propsit i revisar-lo si s'ha complert.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

El mirall.

OBJECTIU: Reforar l'autoconeixement tot sabent expressar qualitats d'un mateix. NIVELL: Educaci infantil. DURADA: Un quart d'hora. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: En gran grup formant una rotllana. MATERIAL: Una capsa i un mirall.

METODOLOGIA: Dins d'una capsa ben maca, el mestre hi enganxa un mirall. Els nens no saben qu hi ha dins la capsa. Noms se'ls explica que a dins hi trobaran "el personatge ms important del mn", "la persona ms maca que existeix a la capa de la Terra"... Es presenta com un secret. No val a dir el nom de la "cara o de la fotografia" que hi ha dins la capsa.

OBSERVACIONS: Es pot fer de dues maneres: o senzillament anar passant la capsa i cada nen s'identifica; o introduint-li l'expressi oral fent que cada un parli d'ell mateix. " Us ensenyar la cara d'una persona i me n'heu de dir coses" (com s, qu li agrada, amb qui vol jugar...)

FONT: Fina Masnou. Educaci per a la convivncia. Ed. Eumo.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

Motius

OBJECTIU: desterrar l's de motius i mots que molesten. Aconseguir que tots es diguin pel nom propi o pel seu motiu preferit. NIVELL: Cicle mitj i cicle superior. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: fitxa de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup

METODOLOGIA: a) Cada alumne respon per escrit al qestionari. b) En cercle llegim les respostes, demanant que cadasc anoti en el seu quadern el nom preferit de tots els membres de la classe, amb la finalitat de memoritzar-lo i fer-lo servir, a partir d'aquests moment sempre que es dirigeixin a l'interessat. c) Realitzem alguns exercicis de memoritzaci: Cada nen diu en veu alta i ordenadament: "el company de la meva esquerra es diu "X" i el company de la meva dreta es diu "Y". Demanem a cada nen que saludi al company que t davant utilitzant el seu nom predilecte.

OBSERVACIONS: Peridicament revisarem amb tota la classe si s'acompleixen els compromisos adquirits.

FONT: "Como educar la autoestima" d'en Jos Antonio Alcntara. Col.lecci Aula Practica. Editorial CEAC.

DINMICA
FULL DE L'ALUMNE

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

1- Com et diuen a casa teva?

2- Com t'estimes ms que et diguin a l'escola?

3- Hi ha algun "motiu" que et molesta i que demanes als teus companys de la classe que deixin de dir-te'l?

FULL DE L'ALUMNE

1- Com et diuen a casa teva?

2- Com t'estimes ms que et diguin a l'escola?

3- Hi ha algun "motiu" que et molesta i que demanes als teus companys de la classe que deixin de dir-te'l?

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

Defensa personal
OBJECTIU : Millorar l'autoconcepte. Donar estratgies personals per a defensar-se davant un insult. NIVELL: Cicle superior i primer cicle ESO. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: folis. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup. METODOLOGIA: 1. Repartim un full en blanc a cada alumne. 2. Han d'escriure l'inici d'una carta molt breu, dirigida a un company/a de la classe en abstracte, en general, sense anomenar a ning en concret. A continuaci amb dos o tres frases curtes l'acusen d'un defecte sense donar els arguments que el confirmin. El defecte el pot indicar el mestre per a totes les cartes, per la forma d'expressar-lo ho deixem a la lliure redacci de cadasc. Que nosaltres assenyalem el defecte obeeix al propsit d'encaminar aquest exercici a l'educaci de l'aspecte de l'autoconcepte que volem suscitar. Els demanem que signin amb claredat. 3. Recollim totes les acusacions personals i les distribum a tots els alumnes procurant que no caiguin en les mateixes mans. En aquest moment han de procedir a redactar una autodefensa sense retornar acusacions a l'autor de la carta. nicament han de limitar-se a defensar-se tant b com spiguen, utilitzant tants arguments com recordin i de la manera ms ferma, segura i rotunda, reafirmant la seva autoimatge positiva contraria al defecte. 4. Acabem l'exercici, collocant-nos tots en rotllana i llegint els escrits d'aquesta manera: el mestre llegeix l'acusaci de l'alumne que t a la seva dreta, qui recupera el paper i llegeix la seva defensa. Acabada la seva defensa, demanar l'acusaci al nen de la seva dreta, la llegir i li tornar, aquest recitar la seva autodefensa; i aix successivament. OBSERVACIONS :: Recomanem als nens que llegeixen la seva defensa amb veu segura i enrgica. En els casos ms necessitats d'autoestima elogiem la defensa realitzada per ells mateixos. FONT: "Como educar la autoestima" J.A. Alcntara. Editorial CEAC.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

Habilitats personals
OBJECTIU : Millorar l'autoconcepte. Donar estratgies personals per a defensar-se davant un insult. NIVELL: Cicle mitj i cicle superior. DURADA: 45 minuts. MATERIAL: full de l'alumne. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: individual i gran grup.

METODOLOGIA: 1. Avisem a tota la classe que dins d'uns minuts un company els denunciar per incompetents, intils i incapaos de fer res de profit. Han de preparar, per tant, la seva autodefensa oral o escrita demostrant que posseeixen habilitats tils i valuoses i que per tant sn persones dignes de respecte. Com ajuda per a la preparaci de la seva autodefensa els donem un foli on van fotocopiades aquestes habilitats. 2. D'una bossa amb tots els nom, cada alumne en treu un i el guarda. Breument prepara dos o tres frases acusatries d'incapacitat i inutilitat al que li ha tocat. 3. Tots es colloquen en cercle i el mestre dona la paraula a qualsevol per a que formuli la seva denncia a l'acusat. Un cop acabada la denncia l'acusat t la paraula per a fer la seva autodefensa oral o escrita. Els demanem que reafirmin les seves habilitats amb tota la convicci i amb veu rotunda. A continuaci li demanem a l'acusat si li ha impressionat la defensa i si retira la denncia.

OBSERVACIONS:

FONT : "Como educar la autoestima" d'en Jos Antonio Alcntara. Collecci Aula Practica. Editorial CEAC.

HABILITATS PERSONALS

DINMICA
Jo s nedar. S escriure a mquina. S fregar els plats. S fer el llit. S tallar-me les ungles. S explicar endevinalles. S explicar acudits. S jugar a escacs. S fer un poema. S jugar a bsquet. S treure el tap d'una ampolla S fer anar un ordinador. S cosir un bot S utilitzar una brixola. Jo ser jugar a ping-pong.

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

Jo s tocar un instrument musical. S fer una truita. S folrar un llibre. S muntar a cavall. Jo s preparar una amanida. S ensenyar a un gos. S situar els punts cardinals. S nedar per sota l'aigua. S gravar una cinta de vdeo. Jo s ballar. Jo s escriure un conte. Jo s dibuixar un mapa. Jo s entrevistar a l'alcalde. S pescar.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

El meu arbre
s molt important per tot sser hum conixer la seva fora, talent, habilitats i d'on provenen. Tot aix t unes arrels en nosaltres mateixos que podrem comparar amb les arrels d'un arbre i ara tractarem de trobar aquestes arrels i els fruits que, grcies a elles, dna l'arbre. OBJECTIU : - Autoconeixement - Autoestima - Clarificaci de valors -Comunicaci i expressi

NIVELL: Cicle superior i primer cicle ESO. MATERIAL: Paper, llapis i colors METODOLOGIA: El mestre podria dir al grup alguna cosa semblant a aquesta:
" Dibuixarem un arbre molt gros, de manera que en el centre del tronc escriurs el teu nom. Ara, pensa en tot all que saps fer b, en el talent que tens i en all pel que serveixes molt. Parlem de coses interiors, com per exemple: algunes persones saben escoltar als altres, altres saben ser bons amics, altres ajuden sempre a qui ho necessita,... Un cop hagis pensat en les teves habilitats, talents i forces, posa a l'arbre tantes arrels com coses bones hagis trobat en tu mateix. Cada arrel portar el nom d'una cosa. Ara farem una cosa semblant amb les branques. Pensa en els teus xits, en les coses que has fet per tu mateix i que et fan sentir orgulls de tu. Posa tantes branques a l'arbre com xits trobis a la teva vida. Escriu a cada branca l'xit que correspongui. Pots deixar algunes branques i arrels buides, ja que cada dia aprens coses noves i aconsegueixes nous xits que faran que el teu arbre tingui ms arrels i ms branques. Quan acabis penja el teu arbre a la paret de la classe i mira els dels teus companys. Ara ens asseurem tots junts i compartirem el que hem descobert de nosaltres mateixos i dels altres. Tamb s important que pensis com t'has sentit en fer el teu arbre."

Variants: . En lloc d'escriure, poden dibuixar smbols a les arrels i branques. . Es pot compartir els arbres en grups petits abans de penjar-los i compartir els seus sentiments i descobriments en grups de tres o quatres persones. OBSERVACIONS: s molt important, fer una avaluaci en gran grup. FONT: "El nio y la educacin" MAngeles Gonzlez Garza. Ed. Trilla . Mxic.

DINMICA

DE

G R U P S:

AUTOESTIMA

El rei parla
OBJECTIU: Potenciar l'autoestima. NIVELL: Educaci infantil i cicle inicial. DURADA: 10 minuts o ms estona, segons l'edat dels nens. MATERIAL: Una cadira de la classe adornada per ser una trona. ESTRUCTURA DE LA CLASSE: Gran grup.

METODOLOGIA: Asseguts tots en rotllana. Deixem un lloc per la trona. Qui vol parlar aixeca el dit, la mestra el convida a parlar: el Sr. rei (Sergi) ens explicar quelcom molt important. El nen/a s'asseu a la trona i explica la seva vivncia. Ara, noms pot parlar ell/ella. Els altres escolten. I, aix successivament.

OBSERVACIONS: s important que l'activitat no s'allargui perqu hi puguin mantenir l'atenci. L'activitat els motiva perqu vulguin parlar.

FONT: Programa d'Educaci Compensatria.