riBera

informació de la
actualitat• EcONOMia• EspOrts · cultura · tENdèNciEs · OpiNiÓ · FEstEs
MIM de Sueca: èxit de públic i de qualitat
La 22ena edició del festival MIM de Sueca ha baixat el teló amb un enorme èxit de públic, que es tradueix en més de 20.000 espectadors que van poder gaudir d’espectacles de gran qualitat.
PáG. 24 PÀG. 13

Vida & Oci

Mayor: el deute és de vora 40 milions
En un tens ple l’oposició al govern del popular Ernesto Sanjuán va tractar d’obtenir explicacions sobre la delicada situació financera de la ciutat.
PÀG. 11

Es confirma la destrucció de la Bega de Cullera
Finalment, el projecte de la Bega, més conegut com el Manhattan de Cullera, es portarà a terme. Amb la publicació el dia 6 de setembre en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de l’edicte corresponent, s’inicia de manera oficial el període d’exposició pública del Projecte de Reparcel•lació del sector Bega Port del Pla General d’Ordenació Urbana de Cullera, que ha d’establir els drets i deures de cadascun dels propietaris de la zona. L’aprovació del projecte de reparcel•lació del sector Bega Port afecta una superfície total de 610.340 metres quadrats.
PÀG. 4

Emilio Ferrer Cabrera, un pintor per descobrir
L’any vinent farà 50 anys que va morir el pintor de Cullera Emilio Ferrer Cabrera, reconegut com a pintor de paisatges, escenes costumistes i retrats. Ferrer va residir en diferents ciutats i fins i tot va salvar la vida gràcies a la seua capacitat per a la pintura. Juan M. Ribera Llopis, professor de la Universidad Complutense de Madrid fa un retrat de l’artista que és en sí mateix una reivindicació de la vida i obra d’un pintor mitjançant la recerca acadèmica.
PÀGINA 26

OCTUBRE 2011 Nº:5~PREU: 1 €

A Corbera hi ha un paradís
La Torreta és, sens dubte, un lloc especial que paga la pena visitar
PÀGINA 28

Joan Baldoví, un suecà al Congrés
L’exalcalde de Sueca optarà el proper 20 de novembre per seure al Congrés dels Diputats en representació de la Coalició Compromís.

Acord de progrés a la Mancomunitat de la Ribera Baixa
La Mancomunitat de la Ribera Baixa estrena govern, gràcies al pacte entre BlocCompromís i PSOE. L’alcalde d’Albalat, Joan Baptista Ferrando, serà el nou president de l’ens comarcal, i Joan Baldoví, exalcalde de Sueca, n’ocuparà la presidència d’aci a dos anys.
PÀGINA 5

L’inici de curs ve acompanyat de protestes arreu de la Ribera
El curs escolar ha començat amb nombroses deficiències en els centres educatius de la comarca. Així, a Almussafes ha hagut concentracions per demanar a la Conselleria més professors. A l’Alcúdia, Alzira o Algemesí també han hagut diferents problemes.
PÀGINA 6

La comarca és un clam en demanda del corredor mediterrani
Totes les institucions, des de la Generalitat als ajuntaments, estan portant a terme diferents accions per instar la Unió Europea a construir una infraestructura vital per al futur del País Valencià.
PÀGINA 20

2

| Opinió |
Cartes dels leCtors

Cartes dels leCtors

Cullera, bonica, bonita?
Som una parella de veïns de la Ribera que com molts d’altres tenim un apartament a Cullera al qual solem anar a passar l’estiu i també la majoria de caps de setmana la resta de l’any. Conexem per tant molt bé aquest que considerem el nostre segon poble i hem vist com ha sigut l’evolució i com han canviat les coses, unes per a bé i altres per a mal. Enguany ens ha sobtat desfavorablement algunes coses que voldríem exposar i aprofitem per felicitar Informació de la Ribera per donar-nos l’oportunitat de poder assabentar-nos de les notícies de la nostra comarca des d’un punt de vista integre i independent i a més de donar l’oportunitat que els ciutadans de la Ribera puguem expressar les nostres preocupacions i problemes. Doncs bé enguany vam descobrir que Cullera a qui nosaltres sempre hem considerat bonica , ara resulta que només és bonita. De nou ens hem topat amb la poca sensibilitat que hi ha cap a un gran nombre de turistes de la comarca que som valencianoparlants i que se’ns obvia en les campanyes trístiques. Caldria preguntar als responsables d’aquestes campanyes que pel que es veu només van dirigides als turistes madrilenys, si els turistes de la comarca que solen visitar Cullera deixen més o menys diners en els negocis de Cullera i en els impostos que paguen durant tot l’any, així tal vegada podrien pensar en fórmules almenys una miqueta més sabem si açò els agrada als poc pubs que queden i si ara tota aquesta acumulació de jóvens emborratxant-se no molesta el benestar de veïns que van fer tancar la majoria de pubs que tenia Cullera i que aportaven diversió i diners al poble. Tampoc sabem quant costa la neteja diària de la platja després d’aquests botellons. El cas és que mentre passejàvem ens vam fer un gelat i ens el menjàrem asseguts al passeig marítim , però quina va ser la nostra sorpresa que en acabar ens trobàrem amb les deixalles a la mà i sense saber on tirarles, miràrem per totes bandes i vam poder vore ua paperera quasi al començament del carrer Caminàs (plena de gom a gom) i una altra prop de la font (també plena), nosaltres ens trobàvem al bell mig del no-res a més de 100 metres d’una paperera que a més estava a vessar i sense saber què fer, i de sobte ens adonarem que tot, tot el passeig marítim estava ple de papers, mesures, pots, cartons que la gent (i creem que no és per incivilitzada perquè les paperes que veiérem estaven plenes com hem dit) havia deixat per tot arreu. Costa tant posar més papereres en una ciutat turística que multiplica la població durant l’estiu? Després d’aquesta experiència ens preguntem si Cullera encara és “ bonita, bonita”?
Marina i Carles

Injustícies
Sorpresa, indignació, consternació... Tot menys indiferència, és el que he sentit en conéixer dos notícies el mateix dia. Resulta que jo ignorava que el presoner més antic d’aquesta nostra Espanya democràtica és Miquel Montes Neiro, està empresonat des de l’any 1976 per desertar de l’exercit i acumular condemnes per diversos intents de fugida, és a dir du 31 anys empresonat. Ara acaba d’abandonar una vaga de fam de 125 dies perquè no li han concedit la llibertat condicional. El mateix dia en un reportatge de la televisió parlaven del cas de la Colza, i m’assabentava que un dels principals inculpats en el cas d’enverinament més gran que hi ha hagut a Espanya, on moriren centenars de persones i hi hagueren més de vint-mil afectats, ja fa temps que campa lliure pel món, després d’haver-se beneficiat del sistema penitenciari espanyol que li ha anat rebaixant la condemna per bon comportament, i al final sols ha complit 6 anys d’una pena de 37. Per favor de què estem parlant? 6 anys per centenars de morts i 31 anys per desertor? Està clar que, per desgràcia, llei no és igual que justícia, si no casos com aquests no podrien produir-se. Pareix que el sistema judicial és un monstre, una roda que gira aplicant la llei sí, però incapaç de distingir entre allò que és just i allò que és injust.
Rosa Serra

equitatives i haver fet un eslògan tan simple com dir: Cullera, bonica, bonita … veus que fàcil és acontentar a tot el món! Però a més hi ha hagut altres fets que ens van dur a pensar si en realitat aquella Cullera tan bonica que hem conegut continua sent-ho. Començarem pel dia que arribàrem i després de buscar un aparcament impossible durant més d’una hora per a passar el cap de setmana , aconseguirem fer-ho, i de sort, prop de l’antic cine Neptuno, ( us en recordeu dels cinemes d’estiu i el paper que ara farien? ). Doncs bé al passar per darrere del cinema

i de l’intent de centre comercial abandonat, ens vam trobar amb un munt de brutícia i enderrocs, amb gent rodera que entrava i eixia i que ens va fer apartar-nos de la ruta. A la nit, després de sopar en un bon restaurant al que solem anar, ens vam topar amb una processó de xics i xiques joves que carregats amb borses de plàstic plenes d’alcohol travessaven el passeig marítim i s’endinsaven a la platja on s’havia muntat un macrobotelló, que segons ens digueren es fa totes les nits d’estiu i sobretot els caps de setmana. No

riBera
informació de la
Director: Jordi Piris direccio@informaciodelaribera.com Coordinació de continguts: Xavi Bellot redaccio@informaciodelaribera.com Departament comercial: Pilar Torres
comercial@informaciodelaribera.com

Edita: Servicios Audiovisuales Mat Media info@matmedia.tv Imprimeix: Artes Gráficas del Mediterráneo Dipòsit Legal: V-2271-2011

664411031 Maquetació: alquadrat.com info@alquadrat.com Correcció i assessorament lingüístics: Joan Francesc Bolufer Informació de La Ribera no es responsabilitza de les opinions dels seus col·laboradors, i es reserva el dret de no publicar totes aquelles col·laboracions que atempten contra l’honor de les persones.

riBera

·3

Cartes dels leCtors

Jo CREC
L´antiga casa de l´Ensenyança és un edifici catalogat com a edifici d´interés historicoartístic que fou construït l´any 1778. La seva construcció va durar 5 anys des de 1778 fins a 1793. Es va construir pegat a l´antiga muralla. El balcó allargat del primer pis es va construir esprés per adaptar-lo a la plaça de bous que s’instal•lava al davant i a la part baixa hi estava l´almudí i un magatzem de fusta i utensilis del port. L´Any 1864, els arquitectes, Antonio Sancho i Juan Mercader reformaren l´edifici i es destinà un espai per a l’ubicació de la nova bomba d´incendis i per una brigada de sapadors i bombers. Com escola, l´ Edifici comptava amb dues escales separades, una per als mestres. Hi havien a més de les aules vivendes de mestres i se sap per alguns expedients que també vivien dones pobres. En este edifici també va viure D. Andrés Piles Ibars (autor de la història de Cullera 1893) des de 1887 a 1893. El 10 de Setembre de 1945, s´hi adaptà l´edifici, com a quarter de la Guardia Civil. Abans els guàrdies civils vivien allotjats en cases particulars. Es tracta d´un edifici singular amb diferents usos per al poble al llarg de la seva història i que avui s´està rehabilitat per una cosa que ningú sap que és. Li diuen CREC. El CREC és un munt de paraules, paraules que el poble no entén. Un fum de diners, que estan gastant-se sense que el poble sàpia com ni per què ni per a què. Diuen que per a fer un “viver” per a discapacitats. Que s´expliquen bé perquè jo no ho entenc. Que un edifici dedicat a l´ensenyament, a museu faller i museu arqueològic acabe anomenant-se CREC (Centre de Recursos Estratègics de Cullera)...quatre lletres molt costoses per al poble. Diuen que a traves d´este centre es buscaran els recursos per a generar treball a la ciutat per agents econòmics, socials, comerciants i empresaris, que treballaran per a detectar recursos per a crear llocs de treball. Sembla que l ´Ajuntament de Cullera encara necessita més tècnics i assessors dels que ja li sobren. (més treball de funcionariat, assessors i tècnics a carrec del poble-CREC que no fa falta.) Avuí Cullera té massa cases obertes amb molts costos i poca rendibilitat per al poble, tením una tv local que no podem vore, que no compleix cap funció de servei public i que costa al voltant de 100 milios d´euros a l´any. Jo CREC que això ara com ara, amb el nivell tan gran d´endeutament públic que hi ha, no és necessari. Gandia, Ontinyent i altres poblacions estan donant sol•lució a eixos costos innecessaris. Els que donen treball són els emprearis i este Ajuntament no s´ha preocupat mai de fer un bon poligon industrial per CREAR llocs de treball per al poble. L´edifici rehabilitat amb 700 metres quadrats s’hauria d’aprofitar per al que s´ha dedicat durant molts anys, l´ensenyament i la formació. Aixó que Cullera comptarà amb un “observatori permanent” no ho veig gens clar. El poble no està gens informat de les actuacions del seu ajuntament. Per a fer un observatori CREC que no fan falta 700 metres quadrats. Si no hi ha diners que no se’ls gasten. En altres pobles es fan esdeveniments a nivell nacional i internacional amb una llarga i consolidada trajectòria i que donen rendibilitat o popularitat a la ciutat com ara el festival de música de Benicasim, el de cinema d´Alfas del Pi, el Mim a Sueca, que ja va per la 22a edició, el de paelles que va per la 51 edició, etc. Al nostre poble acaba de desapareixer el Concurs de Teatre de Comèdia abans que se li done l´oportunitat de consolidar-se i ací no passa res. Les coses del poble han de ser utilitzades pel poble. Un poble que calla i atorga. Hem de denunciar les actuacions sense trellat ni sentit comú dels gover-

Burhannuddin Rabbanni
El cap mediador per a la pau del poble afgà, ha passat al món hivernal de Persèfona i a donar un banquet als cucs. La seua mirada ja no podrà albirar el futur. És una pena que les passes que s’han fet per aconseguir un món més just ens hagen dut cap a la fe del cristianisme que no és més que un avortament de la moral del poder, a l’oci desmesurat del futbol com a racó on sospesar els problemes familiars i a una manca d’autoritat científica que ha estat manipulada per empreses com Nestle i alguna que altra luxuriosa deixalla social que deambula entre la penombra d’una vida sense nom, insana i llòbrega. De res ha servit l’esforç de milers d’ONGs, al contrari. De poc ha servit als polítics la commemoració fa poc de l’11M, diada mundial contra el terror dels ismes més atroços del ser

preocupació per aquests drets deriva cap a la desesperació social quan aquest mateixos drets es retallen per aquells que se senten segurs amb els diners als bancs. Crec que la mà dura que mostra la dreta no resoldrà ni l’actual conjuntura econòmica, ni la injustícia social que suposa l’obligació de l’home de fer allò que diuen altres homes amb més zeros en el banc. Hi ha una deshumanització global que sàviament recullen alguns refranys com “qui no corre vola” o aquell castellà que diu “cuando veas la barbas de Rajoy pelar, pon las de Rita a remojar”. Són de la mateixa “mena”: hipòcrites, manipuladors i cínics. La dreta ho privatitzarà tot com si fos una plaga de llagostes i després faran un àpat per als seus, eixes gavines carronyeres que es poden veure durant les festes de contribució econòmica al partit. No deixaran ni la palla per tal que els qui vinguen darrere nostre recorden allò que nosaltres gaudírem, i així, a les escoles , els contes ja no començaran per “ hi havia una vegada en un país multicolor…” sinó per “ devíem una vegada una reivindicació social perquè papa i mama van ser uns ludòpates de la inacció social i malgrat que el llop del 15 els avisà que havien de bufar amb més força per a tombar la casa dels botins i desl aznars, no van tindre el valor de dir prou a la insensatesa de mantenir-se en la por econòmi-

Jaume Gironés

nants. Jo ja no CREC res.
Rosa Vallcanera

És la gestió, estúpid
Xavi Bellot

Bill Clinton va popularitzar una frase que, tot i que era una mena de lema intern del seu equip de campanya, va passar a formar part de l’imaginari col•lectiu i de la història política, perquè li va fer guanyar unes eleccions. “És l’economia, estúpid” va esdevenir un mantra durant tota la campanya electoral, i va calar tant que els votants es van oblidar dels èxits en política internacional de George Bush (el pare) i van fer-lo fora de la Casa Blanca en la seua revàlida. Esta frase es pot aplicar, amb una lleugera variació, a la caiguda i desaparició de la Mostra de València, que ha estat víctima de dues crisis: l’econòmica i la de gestió, perllongada des de fa més de vint anys. La fi de la mostra (en la qual hi vaig treballar, ni que siga de manera col•lateral, durant dues edicions) és una notícia trista, però esperada. El festival era un malalt terminal que necessitava un tractament continu i costosíssim per a per-

llongar la seua vida. I ara ja no hi ha diners per a medecines en forma de pressupost milionari. És el signe del temps: el final de la Mostra avança què pot passar (què està passant, de fet) en molts altres àmbits, des dels més anecdòtics als més transcendents, com la sanitat o l’educació. El signe del temps és també el ridícul i la indignitat del forat de la CAM. En el cas de la caixa exalacantina (exvalenciana, pese a qui pese) els motius també han passat per una gestió nefasta en cascada: des de la direcció al banc d’Espanya, passant per tots els responsables polítics que s’han servit de les caixes per satisfer els seus interessos, que massa sovint no corresponien a l’interés general. Cada dia ix a la llum un nou escàndol, una nova pispada de la colla que malgovernava la CAM. I tremole si algú investiga en l’exBancaixa. Però Olivas ha sigut llest s’ha deixat absorbir pels intocables de Cajamadrid, aconseguint una immunitat que soterrarà moltes decisions que van més enllà de la incorrecció ètica i política. La crisi econòmica està tenint efectes brutals. Però encara ho està agreujant tot les conseqüències de la repugnant gestió feta

durant els anys de vi i roses, i de Louis Vuitton, Bulgari i Mercedes. No sols dels polítics, que ara com ara són els caps de turc de tot plegat. La responsabilitat també és de tot aquell que ha tingut capacitat de decidir i executar, de molts gestors que han jugat al Monopoly amb diners de veritat. I els resultats estan a la vista. Que els successius directors de la Mostra presumiren de no pegar ni brot era molt cool en el seu moment, però amb el cos de la Mostra encara calent és d’una poca vergonya que fa oix. Així doncs, ens quedem sense Mostra i sense moltes coses més. Però no ha de ser negativa esta desaparició. L’avantatge d’estes situacions és que serveixen per fer neteja, esborrar tot el que no funciona (o tot el que es deixe canviar, lògicament) i alçar-ho de nou. Difícil, sí. I també dolorós, però imprescindible i positiu també. Fóra bo que deixàrem de culpar a la crisi de tot, i que ens fixàrem en la responsabilitat dels gestors en temps de riquesa, i en la seua infinita negligència, fastigosa i de resultats letals per a l’interés general. Com tots els desvergonyits que han matat, a poc a poc, la Mostra de València. Seua és la responsabilitat.

humà que són els pecats capitals reencarnats, quan trauen les tisores sense cap tipus de pudor o d’altruisme. La mort d’aquest home bo és símptoma de la febre social del fanatisme per poder tindre-ho tot sota control. A Afganistan la força són les bombes i amb elles seguim comprovant que la llei que fa caure les bombes sobre la població civil li dóna la raó a Newton i ens impedeix abandonar costums tan odiosos com la llei del talió, la matança de bous o els banquets en les inauguracions dels museus. S’envaeix un país per a salvar-lo de la misèria moral però 10 anys després no hi queda res, ni misèria ni moral. Els drets occidentals que es trameten a velocitat de fibra òptica a través del porno i Justin Bibier s’alenteixen quan es tracta de traslladar a la realitat del carrer els drets humans. La

ca. Sóc l’únic que pensa que es poden retallar les despeses estalviant la gasolina de cotxes oficials en compte de tirar un bidell al carrer? No hi ha ningú que atraga la premsa posant un pancarta a la depuradora de Pinedo que diga “Ací es depuren diners” , i que la pose nuet i encara millor si és una xica-model-i-rossa? On anem si mantenim la creença que la política és només assumpte d’una classe elitista amb paga extra i pensió anticipada i no ens conscienciem que la política som tots i s’han de prendre decisions col•lectivament? Esperem que a la nit passen alguna bona peli que ens faça pensar que demà tindrem més força per a posar el dit a la manera d’un Mourinho estiuenc, en la corcada realitat social del dia a dia.

4

| Actualitat |
Nou escàner cerebral a l’hospital
El President de la Generalitat, va presidir la presentació d’un aparell que permetrà diagnosticar millor els tumors cerebrals.
PÀG. 10

Alzira: matolls i brutícia davant l’escoleta infantil
El grup socialista a l’ajuntament d’Alzira ha denunciat el lamentable estat dels terrenys annexes a l’escoleta infantil.
PáG.S. 4

La comarca es bolca amb els malalts d’Alzheimer
Els pobles de la Ribera van programar diferents actes per recaptar diners i conscienciar la població sobre aquesta malaltia.
PáG. 12

L’Ajuntament de Cullera inicia l’exposició al públic del projecte del Manhattan
Amb la publicació el dia 6 de setembre en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de l’edicte corresponent, s’inicia de manera oficial el període d’exposició pública del Projecte de Reparcel•lació del sector Bega Port del Pla General d’Ordenació Urbana de Cullera, que ha d’establir els drets i deures de cadascun dels propietaris de la zona. En aquest sentit, cal recordar que el projecte de Reparcel•lació és el document que establix quanta superfície aporta cada propietari, quina parcel•la o parcel•les correspondran a cadascun d’ells i quant han de pagar en concepte de quotes d’urbanització per a obtenir solars edificables. Prèviament es va donar a cada propietari durant un termini de dos mesos la possibilitat d’optar per la modalitat de pagament que entenien preferible, per al qual podien escollir entre el pagament en terrenys o en metàl•lic prèvia certificació de l’obra o els treballs executats fins a aqueix moment. Així doncs, qualsevol persona pot ja examinar el contingut del document de reparcel•lació i presentar les al•legacions o observacions oportunes. Per a això, el Projecte presentat per l’Agent Urbanitzador designat pel ple de la Corporació, la Societat “Empresa Municipal Urbanitzadora de Cullera SA” (EMUCSA), ha quedat dipositat en una sala de la Casa de la Cultura, situada al carrer La Bega núm. 14, on romandrà exposat en horari de matí des de les 10 a les 13 hores de dilluns a divendres. Juntament amb la documentació que forma part integrant del projecte s’han exposat al públic també, tal com requereix la Llei Urbanística Valenciana, els certificats de domini i càrregues de totes i cadascuna de les finques incloses en el sector Bega Port, pel que durant el mateix termini assenyalat d’un mes qualsevol propietari o titular d’algun dels dretes o càrregues pot també manifestar allò que considere oportú respecte del contingut d’aquest certificats. Així mateix, i conforme estableix l’article 174.7 de la referida

LES XIFRES

Psoe i Compromís lamenten la manca de regulació del lliurament de distincions d’alzira
Els portaveus dels grups socialista i Compromís per Alzira, Isabel Aguilar i Carles Aranda, consideren que no tractar unes propostes en tres anys és una manera d’actuar que no ha de ser l’habitual en una democràcia moderna i que perjudica el conjunt de veïns de la nostra ciutat i a la democràcia. Durant aquests anys l’Alcaldessa, ha repartit les insígnies d’argent al seu lliure albir sense importar-li gens ni miqueta que una part de l’Ajuntament ja va sol•licitar que no ho fera. A Alzira des de l’any 2008, molts han sigut els que s’han jubilat, han aconseguit èxits importants , metes significatives, altes edats, etc. Però només han rebut aquest reconeixement els que la Sra. Alcaldessa ha volgut”. No és estar en contra de les persones que les han rebudes però Aranda i Aguilar consideren “aquest personalisme una falta de rigor i una devaluació de les més altes distincions de la nostra ciutat”.
Reial Decret

610.340 2.000

metres quadrats necessaris per portar a terme el projecte

places hostaleres de nova creació, a més de 1.171 habitatges protegits

llei Urbanística Valenciana, els propietaris poden també durant aquest termini d’un mes formular si ho consideren oportú els requeriments legals corresponents per a eliminar entre ells els proindivisos no desitjats. Una vegada finalitzada l’exposició al públic comença la reparcel•lació que podria ja ser immediatament aprovada. Com és lògic, mentre que no s’haja produït aquesta aprovació

terrenys que han d’albergar els nous ports esportiu i pesquer. De fet, la Conselleria va comunicar fa algun temps a l’Ajuntament que una vegada acreditada la disponibilitat del sòl necessari (una mica més de 169.000 metres quadrats) podia iniciar-se de forma immediata el procediment del concurs necessari per a adjudicar la construcció dels ports a canvi de la seua explotació durant un determinat termini

protecció pública. Cal recordar que el pla parcial aprovat prèviament preveu la construcció en la Bega de 1.171 habitatges protegits, quasi el 25 per cent del nombre total d’habitatges previstos a la zona.
Places hoteleres

Finalment, però no menys important, cal destacar que l’aprovació de la reparcel•lació suposarà també la creació de les

La Conselleria va comunicar que una vegada acreditada la disponibilitat del sòl necessari podia iniciar-se el procediment per a adjudicar la construcció dels ports a canvi de la seua explotació
i aquesta siga ferma administrativament cap propietari ha d’avançar ni efectuar cap pagament en concepte de quotes d’urbanització.
Aprovació del projecte

L’aprovació del projecte de reparcel•lació del sector Bega Port, amb una superfície total de 610.340 metres quadrats, té importants conseqüències per al futur de Cullera, ja que suposa per exemple que l’Ajuntament podrà cedir de forma immediata a la Conselleria d’Obres Públiques i Infraestructures els

de temps. Per altra banda, l’aprovació del projecte suposa també que l’Ajuntament adquirisca automàticament la propietat de les dues parcel•les de 21.258 m2 i 11.397 m2 (més de 32.000 metres quadrats en total) previstes en el Pla Parcial de la zona per a albergar els nous Col•legis que tant necessita el municipi que ha vist augmentar la seua població durant els últims anys. Un altre efecte de la reparcel•lació és que amb es creen cinc parcel•les destinades a la construcció d’habitatges de

parcel•les que han d’albergar les més de 2.200 places hoteleres previstes en la zona. En l’actualitat Cullera, a pesar de ser una localitat turística, compta tot just amb 1.000 places hoteleres disponibles), o del sòl dotacional necessari per a la construcció de 100.000 metres quadrats de zona verda i jardins públics (L’edificació, al concentrar-se en altura, ve a ocupar en el sector Bega Port solament el 23 % de la superfície total disponible), el palau de congressos, l’auditori a l’aire lliure i la zona d’oci adjacent als ports esportiu i pesquer.

Segons el que disposa l’article 189 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel que s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les entitats locals, “les corporacions locals podran acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o altres distintius honorífics, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris”. Ara que estem prop de la data del 30 de desembre, els portaveus socialista i de Compromís consideren que “ara és el moment perquè regulem aquestes distincions mitjançant un reglament i així fer les coses d’una manera reglada i consensuada, no només amb l’acord de la Junta de Portaveus com s’ha fet durant aquests últims anys. Per aixó instem Bastidas a aprovar en el pròxim ple la nova moció que hem presentat conjuntament”.

· ACTUALITAT ·

riBera

·5

La Mancomunitat de la Ribera Baixa serà gestionada per un pacte entre PSPV i Bloc
La Mancomunitat de la Ribera Baixa comptarà amb un govern de progrés. Durant els pròxims quatre anys el PSPV i el Bloc governaran mitjançant un pacte de progrés que farà president durant els pròxims dos anys a l’alcalde d’Albalat, Joan Baptista Ferrando (PSPV). La resta de la legistatura la presidència correspondrà a Joan Baldoví (Bloc-Compromís), exalcalde se Sueca i candidat de Compromís al Congrés dels Diputats en les pròximes eleccions generals. L’altre gran punt d’interés de la constitució de la Mancomunitat va ser la renúncia de Cullera a continuar format part de l’estructura comarcal, adduint raons econòmiques per justificar la decisió. En el torn de discursos Joan Baptista Ferrando va dir que “no tinc cap dubte de la competència dels polítics de la comarca. Hem de ser exigents, perquè l´hegemonía partidísta de la comarca s´ha acabat”. A més, va apostar en el seu discurs per “la flexibilitat i el dialeg, i per la defensa la comarcalització en contra de la centralització”. Ferrando també va agrair al president i vicepresident eixint el treball a la mancomunitat i la recerca de consens. Joan Baldoví, per la seua banda, va assegurar que “amb Batiste estic segur que en temes econòmics la Mancomunitat anirà molt recta. Venen temps dificils que amb la baixa d´algún ajuntament haurem de revisar”, en referència a la renúncia de Cullera. Segons Baldoví “s´obri una nova etapa per les mancomunitats. Intentarem que els euros que hem de ficar en esta caixa siguen útils per als ciutadans”. que es fan a la mancomunitat siguen per consens”. Jordi Mayor, portaveu dels socialistes a l’ajuntament de Cullera va congratular-se per la reducció de despeses que s’ha aprovat. Mayor opina que la seua formació té “la voluntat de garantir la governabilitat de la mancomunitat. La noticia més important és la estabilitat de la governabilitat i la voluntat de reduir les remuneracions. La presidència serà compartida i la vicepresidència també. La vicepresidència no tindrà remuneració econòmica. La voluntat és la d´estalviar”. El portaveu socialista també va agrair a Salvador Campillo, alcalde de Sueca, “la disponibilitat per garantir este pacte que permetrà l´elecció del president i vicepresident”.
Cullera, fora

Més algemesí lamenta les paraules de l’alcalde sobre Franco
Més Algemesí vol mostrar la seua profunda preocupació per les desafortunades paraules que va pronunciar l’altre dia la primera autoritat algemesinenca en l’esmorzar que el passat dia 24 van celebrar militants i càrrecs del Partit Popular de la Ribera a Algemesí. En presència del President de la Generalitat i altres autoritats com el president de la Diputació de València l’Alcalde d’Algemesí afirmà que “El 20 N és una “fecha” històrica, és una “fecha” històrica en la que... perquè han mort grans persones de la història, però és una “fecha” història perquè morirà Zapatero i Rubalcaba” La coalició veu preocupant que “un alcalde elegit democràticament a través de les urnes puga estar qualificant com a “gran persona de la història” a un personatge que entra a formar part de la història recent per haver acabat amb la democràcia i haver instaurat una dictadura que durà quaranta anys. Així doncs, no podem estar d’acord amb que se’l qualifique de “gran persona” adjectivació que considerem un insult per a tots els demòcrates. Amb independència de la ideologia que es tinga qualsevol càrrec institucional elegit a través de els urnes deu de condemnar qualsevol atac a la democràcia”. “És per això”, sentencien, “que demanem de la nostra màxima autoritat, elegida democràticament, que aclarisca a quines “grans persones” estava fent referència amb les seues declaracions, i que en cas de ser a Francisco Franco que demane disculpes a tots els algemesinencs”, finalitzen.

La constitució de l’organisme està marcada per la renúncia de l’Ajuntament de Cullera a continuar representat en l’organisme La presidència correspondrà durant els dos primers anys a l’alcalde d’Albalat, i la resta de la legislatura a Joan Baldoví
També va afegir que “estic molt orgullós i content de compartir la presidència amb l´alcalde d´Albalat. Jo faig una aposta per les mancomunitats. Quan desapareguen les diputacions serà l´hora de les mancomunitats perquè estan més a prop dels ciutadans. Finalment va manifestar que “la mancomunitat és una desconeguda i hem que intentar que els ciutadans la coneguen. Cal arribar a acords i consensos”. Jesús Salesa, expresident de la Mancomunitat i regidor d’Almussafes pel Bloc, va fer una crida a l’entesa entre totes les forces polítiques representades a l’òrgan comarcal. Salesa entén que “s´ha pretés un pacte de governabilitat a la Ribera Baixa per a traure a la mancomunitat de la tesitura en la que ens trobem. Es preten integrar a la resta de forces polítiques, volem que s´integren EU i PP”. Per a Salesa “el Bloc s´ha reunit amb el psoe per arribar a una governabilitat de suport i ajuda. Entenem que la mancomunitat no és un lloc per a fer política. Que les coses

Sobre la decisió de l´ajuntament de Cullera Mayor puntualitza que “no ha comunicat la voluntat d´abandonar la mancomunitat. Han pres la decisió de manera unilateral, cosa que és un error històric. L´alcalde de Cullera haurà dejustificar com ha enviat a més de 40 persones a l’atur per no poder governar esta mancomunitat”. A més, Mayor ha assegurat que “tots els alcaldes han manifestat la seua continuïtat, fins i tot el de Llaurí que passa per dificultats. Favara i Sollana també varen dir que continuaven. Sobre la signatura del pacte, Mayor assegura que “ha sigut molt comode. Estem molt a gust en les negociacions amb el Bloc i arreu de tot el País Valencià tenim relacions magnífiques”.

almussafes millorarà la imatge del mercat
El pròxim mes d’octubre, el Consistori d’Almussafes emprendrà un nou projecte de reforma del mercat municipal que afectarà tant a la façana de l’edifici com als taulells centrals de les parades. Aquesta serà la tercera fase de les obres de modernització de les dependències comercials executades durant l’últim any, ja que al desembre de 2010 es va dotar a l’edifici d’accessibilitat i el passat mes d’abril van concloure els treballs de substitució de la coberta superior de l’històric immoble. La nova actuació urbanística suposarà una inversió de 30.000 euros, fruit de la subvenció del Pla de Competitivitat del Comerç Urbà per a l’exercici 2011. En unes poques setmanes, l’ajuntament d’Almussafes iniciarà noves obres de reforma al mercat municipal, emplaçat en ple nucli urbà de la localitat des de l’any 1956, que no alteraran la configuració arquitectònica de l’edifici, encara que sí que el milloraran notablement. En concret, el nou projecte comprén la modernització de la façana del mercat i de l’equipament interior, mitjançant la substitució del sòcol de marbre, la instal•lació de dues noves portes laterals, i també la renovació de la part superior dels taulells centrals. Una subvenció del Pla de Competitivitat del Comerç Urbà per a l’exercici 2011 de 30.151 euros possibilitarà l’execució de l’esmentada actuació urbanística, “amb la qual pretenem dotar a l’immoble municipal de les millors condicions”, explica el regidor delegat de Consum, Arcadio Ramírez. Durant les setmanes de realització dels treballs de reforma, que estaran conclosos abans de finals d’any, els titulars de les set casetes i dels tres llocs existents en la taula central del mercat municipal podran continuar exercint la seua tasca comercial habitual. Amb les citades obres, l’Ajuntament d’Almussafes conclourà la tercera fase del projecte de millora de la instal•lació, ja que a finals de l’any 2010 ja es va executar un programa d’accessibilitat i d’eliminació de barreres físiques, pressupostat en 14.581 euros, que va comptar amb una subvenció del Pla de Competitivitat del Comerç Urbà per a l’exercici 2010 de la Conselleria d’Indústria i Comerç.

· ACTUALITAT ·

Pares i Alumnes del col·legi públic El Pontet d’Almussafes protesten per falta de professorat
“Ni una agressió més a l’escola pública. Falten professors” ha sigut el lema que ha presidit la pancarta de la protesta duta a terme pels pares i mares del centre públic d’infantil i primària El Pontet. L’AMPA de l’escola s’ha manifestat davant de les portes del centre durant tot el matí per a denunciar que encara no s’hagen cobert les tres vacants de professorat, generades des de l’inici del present curs educatiu. Els alumnes d’educació infantil i les classes de primer i tercer de primària estan afectades per les baixes i la Conselleria encara no ha comunicat al centre quan es cobriran. Els pares i mares de l’escola pública El Pontet d’Almussafes s’han manifestat davant de les portes del centre educatiu per a mostrar el seu rebuig davant de la lentitud amb què la Conselleria d’Educació realitza les substitucions de les places de docents vacants. De fet, des del passat dia 8 de setembre, coincidint amb la inauguració del nou curs escolar, la mestra d’infantil de suport i els tutors de primer i tercer d’educació primària es troben des a embarassos, que en poques setmanes es convertiran en baixes per maternitat de quatre mesos de duració. Els pares i mares dels escolars no entenen que vacants de tan llarga duració, encara no s’hagen cobert, i que ni tan sols es troben encara autoritzades en la llista de la Conselleria. “nosaltres lluitem pels drets dels nostres fills i per una qualitat en la seua educació. Per això, no cessarem en les protestes fins que s’incorporen els professors substituts”, afigen des de l’AMPA.
Representació de l’AMPA

CSIF denuncia el tancament del jutjat de pau de Cullera per falta d’electricitat
El sindicat CSIF ha denunciat mitjançant un comunicat de premsa que el jutjat de pau de Cullera va haver de tancar el passat 12 de setembre per falta de subministrament elèctric. La situació continuava igual a primera hora del matí quan els funcionaris han acudit a les instal•lacions. La central sindical s’ha dirigit a l’Ajuntament local, responsable del manteniment, per a instar-lo a solucionar el problema. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) comenta que la falta de llum, i, per tant, la impossibilitat de funcionar l’ordinador, el telèfon,la impressora o fax, va provocar el tancament del jutjat de pau de Cullera. Els ciutadans no van poder realitzar tràmits habituals com inscripció de matrimonis i naixements o notificacions de defuncions. Al matí la situació seguia igual, sense llum. El sindicat s’ha dirigit a l’ajuntament perquè resolga el problema. El municipi rep una subvenció anual de l’Administració per a condicionament del jutjat de pau a canvi de la qual es compromet a garantir el seu funcionament. Els quatre treballadors adscrits –dos gestors, la persona que fa els tràmits i un auxiliarno poden desenvolupar la seua tasca d’atenció al públic ni de col•laboració, en qüestions com les notificacions, amb altres jutjats. CSIF ha contactat amb l’administració local per a esbrinar el motiu del tall de llum. Encara que no ha rebut una resposta concreta, el sindicat ha instat l’Ajuntament que solucione al més prompte possible aquesta situació perquè el jutjat de pau recobre la seua activitat.

de baixa, sense que de moment s’hagen cobert les vacants ni s’haja comunicat a la direcció del centre una data concreta per a procedir a les corresponents substitucions.
Sense professors de reforç

“En estos moments, les tres unitats d’infantil no tenen professor de reforç i falten dos tutors de les huit unitats de primària, un fet que sens dubte repercuteix negativament en els alumnes, ja

que són els mateixos professors especialistes del centre els que de moment estan impartint les classes, deixant de costat les seues altres responsabilitats”, expliquen els pares dels alumnes afectats. Encara que el mestre de tercer de primària s’incorporarà la setmana que ve després d’esgotar la seua baixa per casament, la problemàtica per les vacants persistirà, ja que les altres dos baixes s’han produït per malalties lliga-

Una representació de la Junta Directiva de l’AMPA, acompanyats per l’alcalde, Albert Girona, s’ha reunit amb l’inspector de zona, Eduardo Juan, en el mateix centre educatiu per a manifestarli la seua preocupació i buscar solucions viables. L’inspector els ha assegurat que fins que es cobrisquen les vacants, els seus fills disposaran d’un professor per aula les 25 hores lectives sense problemes, ja que les substitucions continuaran realitzant-les els professors especialitzats.

Protestes, deficiències i millores de les escoles
 Alzira  l’Alcúdia
Segons Compromís, aquest inici de curs ha estat marcat, a l’Alcúdia, per importants mancances i deficiències com a conseqüència de la política de retallades en educació aplicada pel Govern de la Generalitat Valenciana. Un nou curs que comença amb barracons, classes massificades o desdoblades i sense el nou centre d’infantil i primària demandat pel nostre ajuntament i la comunitat educativa ni amb la implantació dels cicles formatius que igualment hem demandat reiteradament. Aquestes mancances s’han donat especialment en els col•legis Batallar i Les Comes. El col•legi Batallar comptarà aquest curs amb un total de 5 classes desdoblades -dos més que el curs passat-, havent de prescindir de les aules destinades a Biblioteca i a Idiomes, en estar ocupades per algunes de les classes desdoblades. Aquest centre estrenarà aquest curs un segon barracó que s’afegirà al que es va instal•lar el curs passat. El barracó que hauria d’estar preparat per al seu funcionament des del primer dia de curs, no estarà disponible fins a finals del present mes de setembre, el que ha obligat a una de les classes a instal•lar-se en el menjador escolar, que no reuneix les condicions idònies.

 Cullera
Entre tantes deficiències, la Regidoria d’Educació, de l’Ajuntament de Cullera anuncia que ha realitzat diferents millores en els centres públics de la ciutat. L’obra de més envergadura, ha estat la duta a terme al centre Dr. Alemany, i ha consistit en la construcció de diferents lavabos a les tres plantes de l’edifici principal. També s’ha instal•lat una xarxa protectora en el pati de dalt i s’ha canviat d’ubicació l’aula informàtica. Al col•legi Sant Agustí, les actuacions han consistit, en la ubicació d’una nova porta corredissa de ferro i la instal•lació de vídeo porter, a més s’han reparat goteres i esquerdes a l’edifici. Les també actuacions de millora realitzades al col•legi públic de Sant Antoni, aquest mateix estiu responen a un manteniment general de tot el centre, encara que destaquen les obres de reparació de la teulada i l’eliminació de les goteres. El col•legi Lluis Vives ha millorat el seu centre en general, i s’ha condicionat i pintat les aules, per al del nou curs, que va començar dijous passat 8 de setembre. L’Ajuntament de Cullera, segons el comunicat, ha realitzat els serveis de manteniment bàsics en els centres, així com les millores necessàries.

 Algemesí
El grup municipal Més Algemesí ha presentat una moció per al plenari de setembre per aconseguir que la corporació sol•licite de la Conselleria d’Educació una major dotació econòmica per a les ajudes que destina als centre municipals –que són públics- de 1r d’educació infantil. En l’actualitat, de més de 622 escoles infantils sols 33 són de Conselleria (5%). Només en aquestes escoles és gratuït l’ensenyament de 0 a 3 anys. El problema, no és sols que la Conselleria clarament discrimina els ciutadans d’Algemesí en no construir centres gratuïts d’educació infantil com a Guadassuar o Alzira, sinó que cada vegada inverteix menys a Algemesí en l’educació infantil pública de zero a tres anys. Segons Més Algemesí, si es compara la quantitat amb què enguany la Conselleria subvenciona cada xiquet/a, amb la corresponent al primer curs que entrà en funcionament amb l’anomenat “bo infantil” (2008-2009), la reducció de l’aportació de la Generalitat a l’educació infantil dels xiquets i xiquetes que acudeixen a les escoles infantils municipals d’Algemesí està al voltant del 45%, ja que ha passat d’aportar 188€ (2008-2009) per cada xiquet d’1 a 2 anys a aportar sols 99 (2011-2012).

La portaveu socialista a l’Ajuntament d’Alzira, Isabel Aguilar, considera que l’Alcaldessa i els membres del govern, solament busquen sortir a la foto sense importarlos gens ni mica la qualitat de l’educació dels nostres estudiants. La dirigent socialista, creu que la negativa de la Conselleria d’Educació a la instal•lació d’aire condicionat al col•legi Glòria Fortes, es mereix una resposta contundent del nostre ajuntament. “No és possible que aquest centre no tinga dret a tindre aire condicionat i la seva única resposta siga adduir que hi ha corrents d’aire naturals que semblen airejar el centre, no obstant això de del consell escolar afirmen que el centre va registrar durant aquest mes més de 30º. Aguilar anuncia que presentarà una moció al pròxim ple perquè l’Ajuntament sol•licite a la Conselleria que solucione aquest problema. Segons Aguilar el Partit Popular sembla apostar per privatitzar la gestió de col•legis, ha rebaixat l’ajuda del bo llibre i retarda la gratuïtat del llibre de text. La Conselleria d’Educació “ha retallat unitats i programes d’atenció a la diversitat en secundària i programes de compensatòria en primària.

Subsanat l’error d’Hisenda sobre el pressupost d’Alzira
Alzira apareix, des de dimarts passat 6 de setembre, a la pàgina del Ministeri d’Economia i Hisenda en el llistat de municipis de la província de València amb la Liquidació dels Pressupostos de 2010 presentats. Amb açò s’esmena l’error que fins al moment s’havia produït al tindre Alzira presentada la liquidació dins de termini i no aparéixer en el llistat com a tal, sinó, tot al contrari, aparéixer en el llistat dels què no ho havien presentat. L’Ajuntament d’Alzira té el pressupost de 2010 liquidat des que s’aprovara per decret.

· ACTUALITAT ·

riBera

·7

la demanda de places desborda els centres d’Ensenyament d’Aduts de la Ribera
Comencen les matrícules en l’EPA d’Almussafes
El Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes va obrir el passat 9 de setembre el període de matriculació per als empadronats en la localitat en els nou programes formatius oferts en el present curs educatiu 2011-2012. De nou, el centre municipal presenta un total de nou programes formatius als sol•licitants, amb una ràtio màxima de 520 places. El Consistori d’Almussafes aposta, una vegada més, per la Formació de les Persones Adultes en la pròpia localitat, a través de la potenciació del seu Centre Municipal de Formació de Persones Adultes, reconegut i autoritzat per la Conselleria d’Educació, les classes del qual començaran oficialment el pròxim dia 3 d’octubre. Per quart any consecutiu, davant la gran demanda que genera cada any el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes, l’escola aposta per un sistema de matriculació en el qual es valora tant el criteri d’empadronament com la continuïtat en els estudis, ja que els empadronats a Almussafes i aquells que posseeixin un certificat d’aprofitament del curs anterior tenen l’oportunitat de matricular-se a partir demà divendres dia 9. Així mateix, del 12 al 19 de setembre, s’obrirà la matricula per als empadronats del municipi, i a partir del 20 per a alumnes no empadronats amb certificat d’aprofitament. Finalment, els sol•licitants d’altres localitats podran formalitzar la matrícula a partir del dia 21, sempre que queden vacants. El centre continua potenciant els cursos de formació bàsica, el graduat en secundària, l’accés als cicles formatius de grau superior i accés a la Universitat per a majors de 25 anys, així com els cursos d’anglès, informàtica i castellà per a immigrants.

Tots els Centres de Formació de Persones Adultes de la Ribera han vist augmentar de manera alarmant la demanada d’ensenyaments que ofereixen. La llei 1/1995 de Formació de Persones Adultes, el desenvolupament integral de la qual és encara a hores d’ara una reivindicació dels agents socials, té com a principal objectiu “consolidar el dret de totes les persones a l’educació garantint l’adquisició i actualització en l’educació bàsica i promovent l’accés als diferents nivells del sistema educatiu, amb atenció preferent als sectors socials desfavorits”. Aquest objectiu sembla doncs cada vegada més lluny de poder aconseguir-se, ja que precisament un gran percentatge de les persones que componen aquests sectors, joves provinents del fracàs escolar, adults en atur, immigrants i o dones en situacions desfavorides no podran accedir a una plaça en les diferents escoles d’adults de la Ribera i es veuen abocats a formar part de les interminables llistes d’espera i en alguns casos a fregar situacions desesperants com la d’Ivan un jove de 26 anys que per segon any consecutiu es troba sense poder accedir al curs de GES per poder traure’s el Graduat en Educació Secundària. Aquesta situació és una bona mostra del que està passant a tots els centres d’FPA de la Ribera, que des de fa dos anys han vist augmentar de forma alarmant la demanada sense que hagen pogut donar-hi una resposta adequada a la necessitat dels ciutadans. Cal tindre en compte que molts del centres són de titularitat municipal i ja l’any passat molts ajuntaments van veure com la Generalitat rebaixava les subvencions concedides a aquests ajuntaments

propiciant en alguns casos com el de Culllera la reducció horària de part del professorat i per tant la disminució de grups o bé la imposició o l’augement del preu de la matrícula com és el cas de la Pobla Llarga on el preu de la matrícula del GES és de 130 euros o el possible tancament de centres com el de Benifaió, que encara no se sap si obrira enguany.
Situació de desbordament

Ara com ara, la situació és de desbordament, així en centres

duat i Base i hi ha llista d’espera en Accés Cicles Formatius, a Castelló de la Ribera també hi ha al voltant de 40 persones en espera per al Graduat i la resta de grups estan complets, a l’Alcúdia que segons fonts del centre poden un bon ritme de matrícula que ja arriba als vora 300 alumnes i que segurament acabarà amb llistes d’espera. Més greu és la situació d’altres centres com és el cas de la Pobla Llarga que ha deixat d’oferir programes formatius com el de valencià i que ha incrementat el

Ara com ara, la situació és de desbordament, així en centres com Cullera i Sueca, les places per a Graduat s’acabaren els primers dies de matrícula, en els dos casos s’han quedat fora i en llistes d’espera al voltant de 200 persones
com Cullera i Sueca, les places per a Graduat s’acabaren ells primers dies de matrícula, cosa que suposa que al voltant de 300 persones han accedit als grups de Graduat de Secundària en els quatre grups que ofereix Cullera i els cinc de Suec, i en els dos casos s’han quedat fora i en llistes d’espera al voltant d’un total de 200 persones a les dos poblacions, i això que a l’hora de redactar aquesta informació encara no s’havia tancat el termini de matrícula. Pel que fa a la resta de cursos també s’han acabat totes les places i hi ha també llistes d’espera en els grups de valencià, estrangers, accés a la universitat, amb més de 20 persones en espera a Cullera, i d’accés a Cicles Formatius, amb més de 50 persones en espera a Sueca. La situació també és semblant a la resta de centres, a Alzira estan complets els grups de Gracost de la matrícula fins als 130 euro, mentre que el centre de Benifaió es troba tancat des de juny de l’any passat i no ha arribat ni tan sols a fer les recuperacions dels alumnes de graduat al mes de setembre. La retallada de cursos en alguns centres o el possible tancament del de Benifaió ha fet que l’alumnat acudisca a d’altres poblacions veïnes, multiplicant les dificultats en centres que ja estaven desbordats , com és el cas d’Almussafes que ha hagut de recórrer a baremar l’accés al Graduat davant l’allau d’inscripcions i a augmentar la ràtio dels grups , i a pesar d’això ja compta també amb llistes d’espera al voltant de 40 persones en alguns grups. Aquest és el desolador dibuix que l’Ensenyament d’Adults a la Ribera, un paisatge que s’estén arreu del país i a tots els nivells de l’ensenyament en un any ple d’incerteses.

· ACTUALITAT ·

Almussafes desafia a la crisi amb una variada i econòmica oferta de tallers socioculturals
El Centre Cultural d’Almussafes va obrir el període de matriculació en els diferents tallers i cursos municipals oferits per a la temporada 2010- 2011. Arts plàstiques, teatre, dansa, ceràmica, costura i tabal i dolçaina són els sis tallers socioculturals que en esta ocasió integren el Programa Municipal. Com en les anteriors edicions, les entitats culturals també posen a l’abast dels usuaris una àmplia agenda de cursos per a la present temporada. Un any més, una gran quantitat de veïns i veïnes d’Almussafes s’han acollit a l’ampli palmito de cursos socioculturals oferits per l’Ajuntament d’Almussafes per a millorar els seus dots artístics i plàstiques. Les inscripcions en cada una de les sis escoles programades en la present edició s’estan formalitzant des de la passada setmana en el Centre Cultural i fins a la data ja han obtingut més de 150 peticions.
Ampliació de l’oferta

Sueca restaura la plaça on s’ubica el bust de Joan Fuster
La Regidoria de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Sueca continua amb la seua tasca de restauració i remodelació de zones públiques del municipi que, pel seu ús constant, s’han vist més deteriorades. En aquesta ocasió, els empleats de serveis han estat realitzant treballs de pintura a la zona de la plaça de l’Ajuntament que queda més amagada, justament darrere del bust de Joan Fuster. Després de pintar, tant el banc existent, com totes les parets d’aquest racó de la plaça, s’ha procedit també al tractament i restauració del monument dedicat a Joan Fuster, a fi d’alliberar-lo dels desperfectes produïts pel pas del temps, així com dels grafitis que lluïa. “Hem decidit centrar-nos en esta zona pel seu ús massiu i continuat, sobretot pel sector més jove de la població i, especialment, perquè pròximament celebrarem la festivitat del 9 d’octubre, i molta gent es donarà cita vora el monument a Fuster, per la qual cosa ha de lluir el seu millor aspecte”, ha assenyalat la regidora de Serveis Municipals, Pilar Moncho.

A pesar de la crisi, la Regidoria de Cultura no ha dubtat a proposar una ampliació de l’oferta formativa desenrotllada el passat curs i de mantindre el preu de la mateixa. En este sentit, a les Escoles d’Arts Plàstiques, Ceràmica, Teatre, Dansa i Tabal i Dolçaina, se suma en la present edició l’Escola Municipal de Costura, en la que ja s’han inscrit una vintena d’alumnes. Excepte la gratuïtat del taller teatral dirigit exclusivament al

col•lectiu de la tercera edat, la Regidoria de Cultura manté per al Programa Municipal de Tallers Socioculturals d’esta nova temporada el cost de matrícula de 18 euros per alumne i curs. “Els usuaris d’altres poblacions se sorprenen cada any del mòdic preu que establim per a la participació en els tallers oferits, ja que això és el que generalment s’abona en altres localitats per un únic trimestre”, argumenta la regidora de Cultura, Esperanza Carbonell. El passat any, es van cobrir en la seua totalitat les places oferides en els tallers socioculturals convocats, aconseguit la xifra de quasi 250 alumnes, un percentatge que l’ajuntament confia a revalidar en esta nova edició, que s’inaugurarà oficialment el

pròxim dia 3 d’octubre. Per la seua banda, les entitats culturals de la població també han obert el termini de matrícula dels diferents tallers convocats. En este sentit, La Fera Teatre proposa disciplines que comprenen des del cant modern i la interpretació, fins a les arts escèniques i la improvisació teatral i els cursos de piano i són les apostes del Cercle d’Arts Leopoldo Magenti. Per la seua banda, les associacions de Dones Bolilleras i d’Arts i Oficis convoquen tallers de confecció de boixets i de manualitats, respectivament. Un taller de ceràmica és l’opció proposada pel Club de Ceràmica local i l’elaboració de brodats, boixets, pintures en tela i estany són les ofertes de l’Associació d’Ames de Casa.

Favara s’adhereix a la xarxa del Carnet Jove de l’IVAJ
La directora general de la Joventut i de l’Institut Valencià de la Joventut, Generalitat Jove, Belén Hoyo, i l’alcade de Favara, Pedro Juan Victoria Miñana, han subscrit un acord d’adhesió a la xarxa de Carnet Jove amb una sèrie d’avantatges per als joves amb edats compreses entre els 14 i 30 anys. Belén Hoyo ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde, a la qual també ha assistit el regidor de Joventut de Favara, Josep Bixquert, per a abordar activitats conjuntes entre l’Institut Valencià de la Joventut i els responsables municipals, en benefici dels joves. Posteriorment, la directora de la Joventut ha visitat les obres que es realitzen en un edifici de tres plantes, anomenat “El Convent”, que, en pròximes dates, es posarà a la disposició dels joves i de les associacions locals com espai sociocultural. A partir del compromís d’adhesió l’Ajuntament de Favara ha fixat unes condicions especialment favorables d’accés i utilització per als joves titulars del Carnet Jove. Els descomptes seran d’un 15% a totes les instal•lacions esportives municipals. Així mateix s’aplicarà un 10% de descompte en entrades per a Teatre o Espectacles Municipals i un 10 % en activitats organitzades per la Regidoria de Joventut. Belén Hoyo ha destacat que “actualment, la comarca de la Ribera Baixa compta amb prop de 5.000 usuaris i ja són 25 les entitats que ofereixen avantatges per a la joventut”. Després de la signatura, la directora de Joventut ha manifestat que “a partir d’ara els joves de Favara podran gaudir d’avantatges i descomptes en el seu propi municipi” i ha explicat que “pretenem que tots els joves de la Comunitat qualsevol que siga el seu lloc de residència puguen disposar del Carnet Jove en les millors condicions. D’ací el nostre esforç per sumar entitats, siguen ajuntaments o empreses que es comprometen amb els joves” Així mateix, Belén Hoyo ha indicat que el Carnet Jove incorpora amb continuïtat una sèrie d’ofertes i sortejos a través de www.gvajove.és i de les xarxes socials, entre els quals destaquen els esmentats a transports, temps lliure, cinema, música, serveis o telefonia demanats pels joves. A més totes les activitats i programes desenvolupats per l’Institut Valencià de la Joventut fixen descomptes per als titulars d’aquesta credencial, com ara concerts, manifestacions culturals i esportives, esdeveniments, exposicions, viatges, etc.

Compromís denuncia que la Mancomunitat de la Ribera Alta naix amb un dèficit democràtic
En les passades eleccions municipals del 22 de maig Compromís obtingué un fort ascens electoral amb un total de 14.114 vots, el 11’3% dels vots a la Ribera Alta i 34 regidories. Per la seua part Esquerra Unida obtingué 6.277 vots, el 5% dels vots i 12 regidors. Però la recent reforma dels estatuts, motivada per la llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana, ha deixat fora, per primera vegada en la història de la Mancomunitat, al tercer i quart grup en importància de la comarca, Compromís i Esquerra Unida, que representen a més del 16% del vot municipal, més de 20.000 vots, i compten amb 46 regidors en total. Aquests dos grups no pogueren participar ahir en la votació del president de la mancomunitat. El sistema anterior, més representatiu, possibilitava la participació de tots els partits amb presència a la nostra comarca, mentre que ara únicament són els alcaldes els que ostenten el dret de vot del seu municipi i voten per tots els regidors i regidores, sense tindre en compte la pluralitat política existent. Aquesta reforma que restringeix la representativitat i anul•la la pluralitat de la Mancomunitat va en sentit contrari de les demandes de la societat, en especial del moviment del 15M que demana més transparència i participació democràtica. Recentment la reforma de la llei electoral també ha suposat un entrebanc als partits minoritaris o alternatius que hauran de recollir milers de signatures, com és el cas de Compromís, per poder concórrer a les pròximes eleccions generals del 20N. És dóna la circumstància que aquesta falta de pluralitat es produeix en el moment en què hi ha hagut un retrocés en vot popular dels dos grans partits i un augment de la resta d’opcions. Per a Compromís per l’Alcúdia, davant aquest dèficit democràtic, és necessària, per una part la reforma tant de la Llei de Règim Local com dels estatuts de la Mancomunitat per possibilitar la plena participació de totes les opcions, i per una altra la potenciació de les comarques en detriment de les diputacions, com una opció menys costosa econòmicament i més pròxima als ciutadans i ciutadanes. Això serà possible amb l’elaboració d’una Llei de Comarcalització que desenvolupe allò expressat en l’article 65 de l’Estatut d’Autonomia. Aquesta és sense dubte una de les assignatures pendents, una més, de la nostra democràcia. Mentre, continuarem amb aquest dèficit democràtic que concentra les decisions en tan sols dos opcions i margina la resta.

· ACTUALITAT ·

riBera

·9

El PSOE d’Alzira denuncia que els solars Homenatge de la policia de Sueca a l’agent Tomás Català de Tulell estan plens de mala herba
cada dia més a una zona plena de canyars i mala herba”. Aguilar creu que la mala herba que es troba als voltants dels col•legis Tirant lo Blanc i l’escoleta infantil, són un possible focus d’infecció i això no es pot permetre, perquè estem parlat de xiquets de zero a tres anys que són molt més susceptibles de contraure infeccions per tenir menys defenses. El grup socialista, preguntarà en el pròxim ple sobre quantes ordres d’execució sobre la neteja de les parcel•les de la zona de Tulell s’han executat des de l’any 2008? Quants expedients sobre la neteja de les parcel•les de la zona de Tulell s’han tramés des de l’1 de gener de 2008 fins al 31 de desembre del 2010? Quantes multes s’han imposat i quantes s’han cobrat pels expedients d’infracció en compliment de la Llei 16/2005, de 30 de desembre, de la Generalitat Valenciana, Urbanística Valenciana? La portaveu dels socialistes alizirenys “insta l’Alcaldessa d’Alzira que no desvie l’atenció i faça complir la llei, a tots, no a uns sí i a uns altres no, perquè això té un nom, prevaricació i en política això no ha d’ocórrer”. En la zona de Tulell hi ha moltes parcel•les que semblen una autèntica selva. El passat 18 de setembre es complia el seté aniversari de l’assassinat del policia local de Sueca, Tomás Catalán, mort en acte de servei quan acudia a la crida d’una víctima per violència de gènere. Per aquest motiu, els seus companys van organitzar divendres passat el III Memorial Tomás Català, un campionat de futbol en el qual van participar les policies locals de Sueca i Cullera, i la Guàrdia Civil, amb l’objectiu de reunir-se i recordar l’amic desaparegut. El diumenge, data del dramàtic aniversari, els seus companys, juntament amb la regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Sueca, Mª José Sarrió, es van desplaçar fins al lloc on van ocórrer els tràgics fets, al carrer Alfons el Magnànim, per a realitzar un acte d’homenatge a Tomás. Allí esperaven alguns dels seus familiars. Després de guardar un minut de silenci, es van col•locar unes flors a la placa que recorda aquell dia. “És molt important que es realitze este acte tots els anys per a recordar la memòria d’un gran policia i company, que va morir en un acte de servei relacionat amb la violència de gènere”, va assenyalar la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª José Sarrió en finalitzar l’acte de record. D’altra banda el conseller de Governació, Serafín Castellano, i la consellera d’Agricultura, Pesca Alimentació i Aigua, Maritina Hernández, van informar el passat 3 de setembre a Sollana als alcaldes de municipis arrossers, organitzacions agràries i cooperatives per a informar de la posada en marxa d’un nou dispositiu de seguretat preventiva amb motiu de la campanya de l’arròs. Serafín Castellano ha explicat que el dispositiu de seguretat, que serà diürn i nocturn, està format per un total de 207 patrulles. Concretament, el dispositiu ascendeix a 414 policies, dels quals 138 pertanyen a la Policia de la Generalitat i 276 a policies locals de deu municipis, situats en el perímetre de l’Albufera de València, que compten amb grans plantacions d’arròs i sobre els quals es van centrar les tasques de vigilància entre el 10 de setembre i el 2 d’octubre. A més, ha afegit que l’helicòpter de la Policia de la Generalitat també realitzarà vols nocturns de vigilància preventiva per a evitar el furt d’arròs i de maquinària en els arrossars valencians, que van patir robatoris per valor de 15 milions d’euros.

La portaveu municipal socialista, Isabel Aguilar, exigeix el compliment de les ordres d’execució de neteja de les parcel•les situades en la zona de Tulell segons els acords de la Junta local de Govern. Segons Aguilar des de l’any 2008, el grup socialista ha sol•licitat que s’ordene l’execució de la neteja als solars en situació de insalubritat a la zona de Tulell, sense que el govern del Partit Popular tinga en compte la dolenta imatge que com a capi-

tal de la comarca estem donant. Aguilar considera que la Sra. Bastidas amb la seua actitud permet que no es complisca la llei. Com és possible que ningú s’adone que aquests solars estan plens de mala herba i que això no està permés? La dirigent socialista considera, que aquesta forma d’actuar és impròpia d’un govern que ha de defensar els interessos dels alzirenys, “no és possible que estiguen tots cecs i no s’adonen que la zona de Tulell se sembla

Bloc-Compromís de Carcaixent demana l’actualització de les borses de treball municipal
En l’última comissió informativa d’Interior de l’Ajuntament de Carcaixent Bloc–Compromís ha tornat a demanar a l’equip de govern (PP-PSD) que siga sensible a l’hora de contractar personal eventual per tal d’ajudar a les famílies que més ho necessiten, respectant la igualtat d’oportunitats i eliminant l’arbitrarietat i l’amiguisme. Des de Bloc-Compromís insisteixen “que la contractació municipal no pot ser arbitrària ni beneficiar fonamentalment determinades persones, les més relacionades amb l’equip de govern”. Per aquest motiu “demanem que es recuperen les borses de treball, esgotades des de fa molt de temps (tal i com consta en els mateixos decrets de contractació), ja que la seua inexistència permet la contractació discrecional, al marge dels principis d’igualtat, capacitat o mèrit. I d’altra banda, i mentre dure la difícil situació econòmica, entenem que la contractació municipal, a més d’atendre les necessitats dels serveis públics, ha de servir per ajudar les famílies més afectades per la crisi, per la qual cosa l’assessorament dels tècnics del departament de benestar social ha de ser fonamental, per tal de prioritzar i

Telèfon d’Atenció a les víctimes de violència de gènere

016

atendre els casos en funció de les necessitats reals. Bloc-Compromís no comparteix l’explicació de l’equip de govern segons el qual totes les persones contractades tenen l’informe de Benestar Social, perquè si bé no dubtem que els casos dels contractats tenen el seu informe, l’experiència dels últims anys ens ha demostrat que este informe no es fa sobre tots els sol•licitants; i per tant no s’ha fet un barem global que permeta assegurar que l’ajuntament està donant feina a les persones amb més carències, i no a qui millor relacionat està.

Entenem que la transparència és fonamental si volem que no es deteriore més la confiança en les institucions, i és en matèria d’ajudes i contractació on els ciutadans més estan manifestant la seua disconformitat amb la manera de fer de l’ajuntament. Per això, ara que comença una nova legislatura l’equip del PP-PSD té l’oportunitat de reconduir la situació i afavorir l’accés a un lloc de treball temporal en igualtat de condicions i en funció de les necessitat econòmiques reals, i renunciant als amiguismes.

10 ·

· ACTUALITAT ·

• el sistema CUrIaM Bt ajuda en el diagnòstic de tumors cerebrals

El President Fabra presideix la inaugura d’un nou escàner cerebral
els coneixements extrets d’una extensa base de dades (composta per resultats d’anàlisis d’estudis clínics, mostres de ressonància magnètica convencional o resultats de biòpsies) amb la qual acara els resultats de la ressonància d’un pacient. “Aquest projecte –ha continuat Fabra- és un bon exemple de col·laboració entre hospitals i la Universitat per impulsar la investigació en el camp de la medicina. Aquest tipus de col·laboracions és una estratègia decisiva per al nostre sistema de salut.”
Informació més precisa

Sueca oferix el servei de Wi-Fi gratis en diverses places i edificis
La Regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Sueca està dotant del servei d’internet gratuït, a través de xarxes Wi-Fi, a tots els edificis municipals. “Tal com vaig incloure en el meu programa electoral, un dels meus objectius era la possibilitat d’acostar internet a tot el conjunt dels ciutadans. Per este motiu, i després de disposar d’este servei en l’edifici on s’ubica en este moment, la Biblioteca de Sueca, recentment hem instal•lat una xarxa wi-fi a l’edifici de l’Ajuntament i per extensió a tota la plaça, convertint així este lloc de trobada de molts ciutadans en un lloc on tot el que ho desitge pot accedir a internet des dels seus ordinadors portàtils, telèfons mòbils, etc.”, ha afirmat el regidor de Noves Tecnologies, Dimas Vázquez. La finalitat del projecte “és equiparar Sueca amb la resta de ciutats que ja disposen d’este servei perquè el nostre municipi no quede despenjat en el camí de les noves tecnologies que avança a passos engegantits”, en paraules de Vázquez. La pròxima zona de la ciutat que albergarà una xarxa Wi-Fi serà la plaça del Convent, un lloc també molt freqüentat per la ciutadania. Quant al cost d’este tipus de serveis per a l’Ajuntament, “l’única quantitat a què es farà front és a la del preu del router, uns 40 euros”, ha afirmat Vázquez.

L’Hospital Universitari de la Ribera i la Universitat Politècnica de València han presentat el sistema Curiam BT, un programa informàtic pioner que ajuda als professionals en el diagnòstic de tumors cerebrals. El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va presidir en el centre sanitari d’Alzira l’acte de presentació d’aquest nou programa informàtic. El programa Curiam BT és un projecte d’investigació desenvolupat pel Grup d’Informàtica Biomèdica (IBIME) de la Universitat Politècnica de València en col·laboració amb el Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital Universitari de la Ribera i altres hospitals. Aquest projecte ha comptat amb el finançament de projectes Europeus del Sisè Programa Marc, així com del Fons d’Investigacions Sanitàries (FIS)

de l’Institut Carles III. El sistema d’última generació Curiam BT és una eina que ajuda als professionals en les decisions clíniques, ja que facilita de forma sistematitzada la classificació d’un tumor, el seu diagnòstic i la teràpia més convenient. Alberto Fabra ha afirmat que “aquest projecte Curiam BT posa en relleu com les noves tecnologies i la innovació es posen al servei de la salut i de la societat, que és on realment repercuteixen els beneficis que aporta la investigació en la Comunitat.”
Referència internacional

En paraules d’Alberto Fabra, “l’Hospital Universitari de la Ribera és avui dia una referència sanitària a nivell nacional i internacional, i un centre que omple d’orgull a tots els valencians.” Així mateix, el President s’ha

referit al Model Alzira explicant que “s’ha consolidat com un sistema àgil i eficient, centrat en les necessitats dels ciutadans, i que suposa un estalvi de fins al 30% per a l’administració; una fórmula que s’ha afermat gràcies a la implicació dels seus professionals i a la seva alta qualitat assistencial a un menor cost.” Aquest avançat sistema creua de forma ràpida i fiable els resultats obtinguts en una ressonància magnètica amb el coneixement biomèdic existent sobre les malalties i, així, generar un segon diagnòstic. De forma paral·lela al metge, aquesta tecnologia caracteritza un tumor (grau de benignitat o malignitat), els elements que constitueixen la lesió, les bases moleculars de la malaltia o el seu origen. En aquest sentit, el programa informàtic es basa en

Segons explica el Dr. Enrique Mollá, neurorradiòleg de la Ribera, “el programa suposa una valuosa ajuda en la presa de decisions clíniques de cara al tractament ja que els especialistes obtenen la informació més precisa possible sobre el tipus de tumor que sofreix un pacient.” En aquest sentit, Enrique Mollá ha assegurat que si alguna cosa necessita el diagnòstic, especialment en tumors cerebrals “és agilitat i rapidesa, per la qual cosa aquest programa pot ser d’una eina molt útil per al professional i per al pacient” Carlos Sáez, Enginyer Informàtic del Grup IBIME de la Universitat Politècnica de València, ha comentat que “el programa Curiam BT és un model predictiu que permet al professional comparar casos similars del passat amb els nous, de manera que augmenta la fiabilitat del seu diagnòstic i el tractament, minimitzant els errors. Els primers resultats han demostrat que aquest programari millora un 10% de mitjana la fiabilitat en el diagnòstic.”

La Policia desmantella una plantació de marihuana
Agents de la Policia Local d’Algemesí i de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat de la comissaria de la Policia Nacional d’Alzira-Algemesí han desmantellat una plantació de marihuana que es trobava en una vivenda. Les investigacions es van iniciar arran de diverses reclamacions que denunciaven una olor vegetal molt forta que es desprenia en un carrer d’Algemesí. Una vegada detectada la procedència i havent-hi realitzat un reportatge fotogràfic, es va localitzar en una terrassa una plantació de marihuana, per la qual cosa es van dur a terme diversos serveis de vigilància per part d’ambdós cossos. Així mateix, davant de la possibilitat d’una imminent recol•lecció es va informar el jutjat encarregat de la investigació, per a poder intervindre aquesta substància, cosa que es va fer immediatament.

les Mancomunitats programen un curs per a alcaldes i regidors
Les mancomunitats de la Ribera Alta i la Ribera Baixa han programat un curs pràctic sobre aspectes del règim local dirigit als alcaldes i regidors dels municipis de la comarca, l’objectiu de la qual és contribuir a la millora de la gestió municipal dels responsables polítics locals amb l’adquisició de coneixements pràctics i d’utilitat de determinats aspectes de la gestió municipal. Així, al llarg del curs, es tractaran diversos temes d’interés per als assistents com l’organització i funcionament de les entitats locals, pressupostos, urbanisme, personal, contractació, etc. Amb aquest curs, que arriba ja a la cinquena edició, les mancomunitats organitzadores “volem ampliar la formació dels responsables locals en temes relacionats directament amb la gestió d’un ajuntament”, ha assenyalat el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Cristóbal García. “Hem seleccionat els temes que creiem més interessants i que més van a ajudar en el treball diari dels alcaldes i regidors.” Cada tema serà presentat per un especialista en la matèria que desenvolupen el seu treball en entitats locals com secretaris o tècnics”. Els 140 inscrits procedeixen de la pràctica totalitat de municipis de la Ribera.

· ACTUALITAT ·

riBera · 11

Joan Baldoví aspira a ser el tercer suecà que siga elegit diputat a Madrid
Joan Baldoví ha estat elegit cap de llista de Compromís després de la votació esdevinguda al Consell Nacional del Bloc del passat 24 de setembre. Així, Baldoví pot arribar a ser el tercer suecà que obtinga un escó a Madrid, després de Vicent Ventura i de Bernat i Baldoví, cosa que sembla possible atenent a les enquestes publicades durant les últimes setmanes, que concedeixen entre un i tres diputats a la coalició valencianista. Aquest seria la culminació a una trajectòria política que va començar amb la Unitat del Poble Valencià i que, amb el Bloc, ha arribat a l’alcaldia de Sueca. Actualment és regidor de Serveis Socials i vicepresident de la Mancomunitat de la Ribera Baixa. Baldoví va obtindre el suport d’un 60% dels vots emesos en el Consell Nacional celebrat a Quart de Poblet, front al vora 37% de suports que va rebre l’alytre candidat, l’alzireny Diego Gómez, expresident d’Escola Valenciana i regidor de Compromís per Alzira. En el seu discurs d’agraïment, Baldoví va donat les gràcies “a tots els qui heu votat a Diego, als qui m’heu votat a mi i als qui heu votat en blanc. Espere ser mereixedor de la vostra confiança, de la que hui depositeu en mi”. El candidat del Bloc en la llista de Compromís al Congrés dels Diputats ha animat a l’altre aspirant a encapçalar la candidatura, Diego Gómez, les passades eleccions locals de maig com a regidor de Compromís per Alzira i qui ha comptat amb un 36,5% de suports del Consell Nacional per a ser el candidat per València.
Llarga trajectòria política

els policies de la ribera aprenen a algemesí noves tècniques d’educació viària
Amb l’objectiu d’unificar didàctiques i mecanismes d’ensenyament, la Policia Local d’Algemesí ha impartit un curs d’educació viària dirigit a agents de diferents poblacions de la comarca com ara Alginet, Benifaió, Carcaixent, Cullera, Gandia, Guadassuar i Xàtiva. Es tracta d’adquirir habilitats per tal d’ensenyar els més xicotets l’educació viària en els diferents cursos que s’imparteixen en els centres escolars de cada municipi. El curs pretén donar una major garantia i informació als professionals que després l’hauran de transmetre de forma amena i dinàmica als xiquets dels centres escolars de la Ribera. Tant el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio F. Saá, com l’intendent principal, Erich Vanacloig, han coincidit en la importància d’aquest tipus de cursos que intenten fomentar la prevenció d’accidents. El regidor de Seguretat Ciutadana d’Algemesí, Antonio F. Saá, ha assenyalat que «es tracta d’oferir una major garantia i formació als professionals que després seran els encarregats d’educar els nostres escolars en educació viària per a previndre actuacions incorrectes que puguen ocasionar accidents».

Baldoví es va imposar a un altre candidat de la Ribera, Vicent Diego, expresident d’Escola Valenciana i actual regidor de Compromís per Alzira
a que continue treballant per Compromís perquè, persones com Gómez, “són les que fan falta en este projecte i en persones com ell sumaram i per això vull que vinga en la meua llista, que siga company meu en esta aventura en la qual podem aconseguir que el valencianisme, el progressisme i l’ecologisme valencià obtinguem representació a Madrid per a defensar els interessos del País Valencià”. De fet, des de la mateixa executiva nacional del Bloc han reiterat la voluntat de que Gómez vaja en llocs d’encapçalament de la llista de Compromís i li han oferit el número tres, que li correspon al BLOC perquè, malgrat no haver guanyat les eleccions, els consellers i conselleres nacionals del BLOC que han parlat hui en la sessió han destacat la gran trajectòria cívica i la lloable aportació de Diego Gómez al valencianisme polític, en el que està involucrat des de

El cap de llista de Compromís ha fet una repassada de la seu llarga trajectòria política en el valencianisme i ha defensat la importància del municipalisme, del treball que fan les dones i homes del BLOC als ajuntaments del País Valencià i a elles i a ells s’ha oferit per a treballar conjuntament després de les eleccions generals del 20-N si ix com a diputat per València. Baldoví ha advertit que farà una política “en clau valenciana i al Congrés sabran que, per fi, hi ha un diputat valencià i valencianista, que defensa la seua terra i no com els altres diputats valencians que, quan arriben a Madrid, es queden sords i muts i no defensen els interessos de la nostra terra i de la seua gent”. Segons Baldoví, “ara hem de treballar de valent per explicar el nostre programa i el nostre projecte a les valencianes i els valencians perquè ens trobem en una perspectiva històrica de poder tindre un diputat valencianista compromés amb el País Valencià en esta etapa de la democràcia, com ja vam tindre a Vicent Marco Miranda en la II República, diputat pel Front Popular i en representació d’Esquerra Valenciana”.

Jordi Mayor, coordinador electoral del PSPV de la Ribera Baixa per a les eleccions generals
El Consell Comarcal dels Socialistes de la Ribera Baixa ha designat ja els membres que formaran part del comitè electoral, en una reunió celebrada a Benicull. El conclave comarcal va designar al dirigent de Cullera, Jordi Mayor, coordinador de la campanya. També formaran part de l’òrgan electoral l’alcalde de Riola, Manolo Anaya, que s’encarregarà de l’àrea de mobilització. El responsable de les xarxes socials serà Toni González i el d’actes públics Dimas Vázquez. La responsabilitat de gestionar propaganda i premsa ha recaigut sobre Alicia Hervàs i el coordinador de la jornada electoral serà Paco Puig Cebolla. Per la seua banda, la regidora de Cullera, Laura Simó, es farà càrrec de la campanya de joventut. Amb aquest equip es pretén donar una embranzida a la candidatura i a les propostes del PSPV-PSOE, assistiran com a delegats el diputat autonòmic Josep Moreno, Manolo Anaya, Marga Piqueres, Joan Grau, Toni González, Ana González, Alicia Hervàs, Cassià Martorell i el president de la Mancomunitat, Batiste Ferrando. Amb aquesta delegació els socialistes de la Ribera Baixa volen aportar el seu òbol en la confecció del programa electoral per als comicis del 20 de novembre. Cal destacar la participació de Jordi Mayor com a delegat a la conferència política nacional que tindrà lloc els pròxims dies 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre. Mayor ha estat nomenat delegat per la Comissió Executiva Federal i ha assegurat que el desig del partit “és dur a Madrid totes les propostes que isquen de la conferència política dels socialistes, i posarem especial èmfasi en aquelles que afecten en major mesura els ciutadans de la Ribera”.

que els socialistes tenen per a les pròximes eleccions generals. Així mateix, diversos membres de la comarca participaran dissabte que ve en la conferència política que han convocat els Socialistes Valencians en la qual es pretén donar un missatge clar i nítid sobre quines seran les propostes dels socialistes valencians de cara al programa marc elaborat per la candidatura d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Al costat de Jordi Mayor, membre de la direcció nacional

12 ·

· ACTUALITAT ·

• Prop de 1.700 habitants de la ribera pateixen aquesta malaltia degenerativa

La comarca celebra el Dia Internacional de l’Alzheimer
Prop de 3.500 persones de la comarca de La Ribera patixen algun tipus de demència neurodegenerativa. D’elles, més de 1.700 persones patixen Alzheimer, segons dades publicades per l’Hospital de la Ribera. L’Alzheimer és un procés degeneratiu del sistema nerviós que provoca danys neurològics progressius i irreversibles, afectant distintes facultats de qui ho patix. El trastorn inicial més habitual és la pèrdua de memòria, seguida d’altres símptomes com les alteracions del llenguatge, incapacitat per a reconéixer objectes o persones, desorientació temporoespacial i augment de l’ansietat i aparició de trastorns afectius. L’evolució de la malaltia és lenta. Des que apareixen els primers símptomes fins que s’inicia una etapa de més gravetat, poden passar anys; depenent de la persona, entre 5 i 20 anys. Es tracta d’una malaltia que sol aparéixer a partir dels 65 anys, encara que no és res estrany trobar malalts prematurs de 50, 40 o menor edat. En la comarca de La Ribera hi ha unes 47.000 persones majors de 64 anys, de les que un 7% patix algun tipus de demència, sent la malaltia d’Alzheimer la més freqüent d’elles. En este sentit, cal destacar que l’Hospital Universitari de La Ribera detecta una mitjana de 225 nous casos d’esta malaltia a l’any. Segons ha destacat el Dr. Juan Antonio Avellana, geriatre de l’Hospital Universitari de La Ribera, “les demències causen un gran impacte en la vida no sols dels afectats, sinó també de les seues famílies, que generalment són les que s’encarreguen de la seua cura i atenció”. L’Alzheimer ocupa ja el tercer lloc com a patologia sanitària, per darrere dels accidents cardiovasculars i el càncer. De moment, no hi ha cap tractament que revertisca el procés de degeneració que comporta esta malaltia. No obstant això, sí que es disposa d’alguns fàrmacs que poden retardar, en determinades etapes de la malaltia, la progressió de la patologia.
Solidaritat a Algemesí

Nombrosos pobles de la comarca de la Ribera han de-senvolupat diferents activitats per a commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer. Així, l’Ajuntament d’Algemesí i l’ONG Intervenció, Ajuda i Emergències han firmat un conveni pel qual tots dos acorden mesures per a ampliar la teràpia assistida amb gossos per a malalts d’Alzheimer. Este conveni, de caràcter social, permetrà a aquells menors que han comés algun tipus d’infracció, esmenar la seua responsabilitat civil i social, col•laborant amb l’ONG IAE

mitjançant la realització de la teràpia amb gossos per a malalts d’Alzheimer i persones amb discapacitat. Des del consistori destaquen «la importància de millorar el benestar dels nostres majors i malalts, i més quan l’execució d’eixe objectiu va de la mà de la realització de serveis a la comunitat de menors infractors del municipi», conclou l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont. Fonts de l’organització no governamental asseguren que es tracta «d’una experiència educativa i positiva per a tots els que hi participen, especialment per als menors que poden tindre noves inquietuds una vegada acabada la pena i poden incorporar-se com a voluntaris de l’ONG IAE de ple dret». Ambdós entitats consideren que les teràpies dutes a terme per l’ONG poden tindre «grans beneficis sobre les persones que ja les han posades en pràctica» segons ha pogut constatar l’ONG IAE, després de sis anys d’experiència. A més, destaca que «la recompensa del treball realitzat és immediata». Per a esta teràpia, l’ONG compta amb personal voluntari i amb gossos ensinistrats especialment per al tracte amb persones discapacitades i malalts d’Alzheimer. Les sessions es realitzaran setmanalment i constaran d’una sèrie d’exercicis i tèc-

niques d’estimulació cognitiva i motora a fi de reduir al màxim l’avanç de la malaltia. Intervenció, Ajuda i Emergències començarà a desenvolupar ja a València un projecte considerat pioner a Espanya, que es donarà a conéixer amb el nom de «Gossos de teràpia».
Recaptació a Almussafes i Benifaió

Aquesta col·lecta també es va desenvolpar a Benifaió. Molts veïns es van acostar fins a la taula petitòria instal•lada en el mercat ambulant que tots els dijous s’ubica en el carrer Sant Bàrbar. Membres de l’associació van repartir als veïns col•laboradors fulls informatius sobre este tipus de malaltia.
Portes obertes a Cullera

Els integrants de l’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres demències de Benifaió, Almussafes i Sollana (AFABALS) van instal•lar una taula petitòria en la plaça del Mercat d’Almussafes, activitat emmarcada en l’agenda d’actes commemoratius del Dia Mundial de l’Alzheimer. Un any més, la solidaritat ciutadana s’ha fet patent, ja que la col•lecta ha conclòs amb un total de 500 euros en donacions que es destinaran als programes d’ajuda que es desenrotllen diàriament en el centre d’estimulació “La Llimera”, amb seu a Benifaió. L’Ajuntament d’Almussafes ha brindat, una vegada més la seua col•laboració als afectats per esta malaltia degenerativa i a les seues famílies, els que aprofiten anualment esta celebració per a donar a conéixer la malaltia i obtindre els màxims recursos per a combatre-la. De fet, l’alcalde, Albert Girona ha acompanyat els voluntaris d’AFABALS en l’esmentada iniciativa.

L’Associació de Familiars i Malalts de Alzheimer de Cullera, AFACU també va organitzar. una Jornada de Portes Obertes. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Alzheimer, (el 21 de setembre), la seu d’aquesta entitat va obrir les seues portes, a totes les associacions locals i ciutadans, per a donar conèixer la seua labor, les seues activitats i com treballen amb les persones que pateixen aquesta malaltia degenerativa i que no té curació. L’acte va ser presidit per l’alcalde de Cullera, Ernesto Sanjuan, que va poder conèixer

a través d’uns panells explicatius les fases que pateixen els malalts de Alzheimer i com els afecta la malaltia. A més, s’oferien consells als cuidadores. En el transcurs de la Jornada de Portes Obertes, es va presentar la primera edició de la revista de l’associació “Records”, gràcies a la qual es pot conèixer la trajectòria i les activitats que realitza AFACU. El 2012, és l’any “Internacional del Alzheimer”, i amb l’eslògan, “Les Cares del Alzheimer”, es mostraven les fotografies de les diferents activitats que ha organitzat l’associació, com tallers d’estètica, de jardineria, i de ball per als malalts i excursions i berenars, entre uns altres. AFACU conta amb 60 socis i uns 15 malalts de Alzheimer. En l’associació a més de proporcionar un respir als familiars, que els poden deixar durant dues vesprades, s’informa als socis de les diverses ajudes que puguen sol•licitar per a millorar la qualitat de vida del malalt.

· ACTUALITAT ·

riBera · 13

l’oposició de Cullera acusa l’alcalde de fer una gestió desastrosa
El saló de plens de l’Ajuntament de Cullera va viure un tens duel dialèctic entre Jordi Mayor, portaveu socialista i Mª Àngels Arlandis, regidora d´hisenda, en una sessió plenaria de caràcter extraordinari sol·licitada pel grup socialista. Jordi Mayor va instar Ernesto Sanjuán a explicar com pagar el deute. Segons Mayor “la nostra proposició era la d´arribar a un consens. L´alcalde va donar la paraula de convocar el ple la primera setmana de setembre. Els informes han arribat i diuen que l´ajuntament de Cullera deu 15 milions d´euros als proveïdors. A això cal sumar el deute dels bancs de 41 milions d´euros. Supose que ens dirà avui com pensa pagar eixos 40 milions d´euros”. Pere Manuel, portaveu de Compromís-APC va qualificar de “desastre absolut” la gestió del PP. “Nosaltres no haguérem esperat 6 mesos per a fer un ple ni podem fiscalitzar les actuacions del govern”, va assegurar. Segons Jordi Mayor, “hi ha 15 milions en factures que haurà d’explicar als proveïdors com les pensen pagar. Se li deuen 4 milions d´euros a l´empresa del fem i este deute encara no està reconegut. No m’agradaria estar en la seua pell al veure’m en un deute de 15 milions d´euros en factures. Busquem responsables i no del que ha passat sino del que ha de vindre”. A més, va afegir que “en este ajuntament costa molt arreple-

el govern d’estocolm visita l’Hospital de la ribera per a estudiar el Model alzira

gar un paper i després d’un any aconseguim els informes. El que lamentem és que no veiem cap predisposició de solucionar-ho. Tot el poble de Cullera sap com està l´Ajuntament. Encara està pagant factures del 2009. El portaveu socialista, a més, va assegurar que “l´estalvi net de l´ajuntament és negatiu i açò no ha passat ací en la vida i la llei no li deixa demanar diners ni rebre cap subvenció”. La regidora d’Hisenda va acusar l’oposició de “no saber què estan sumant. Tindre 8 milions en factures pendents de pagar no vol dir que es deuen 8 milions”, i va assegurar que no s’havia liquidat l’any 2010 “perquè ha sigut un any difícil”. Mayor va respondre que “este Ajuntament és insolvent econòmicament. Tenen un dèficit arrastrat. El pla de sanejament de fa tres anys encara no l´han complit”. En la mateixa línia Pere Manuel

va acusar el govern d’incomplirho tot. “Esta és la segona vegada de dèficit estant el PP en el govern. Tenen 3 mesos per a fer un pla de sanejament nou. Estan en una dinàmica que en quatre anys no han sigut capaços de solucionar els problemes”. Finalment va intervenir l’alcalde de Cullera, Ernesto Sanjuan, per a assegurar que “la situació és delicada, no en este ajuntament, en tots els ajuntaments i en els governs autonòmics. El govern ha volgut mantindre els servicis i no han eixit els “brots verds”. Les arrels s´han podrit”, va sentenciar Sanjuán. A més, va afegir que “hi ha ajuntaments que no paguen ni les nòmines dels treballadors. Els pobles turístics no rebem el finançament adequat per al servei que donem. Nosaltres necessitem més ajuda que qualsevol altre ajuntament. Este equip de govern no farà una pujada d´impostos”, finalitzà.

Estudio Hipo, nominat en quatre categories dels premis Anuaria i Roland
L’agència de disseny i publicitat de Cullera Estudio Hipo ha estat seleccionada per a optar al Premi Nacional de Disseny Gràfic Anuaria, i al Premi Nacional de comunicació Visual Letras Roland. Els quatre projectes seleccionats són la campanya de l’escola infantil Peque Natura de Cullera, en la categoria de Millor Anunci de Premsa; la invitació de boda de Fede i Sheila en la categoria de millor PackagingEnvàs, amb una original invitació feta amb ampolles d’arròs. En la categoria de millor Retolació i Interiorisme de local comercial, el projecte realitzat per a l’escola infantil Peque Natura, Cullera, on es planteja un interior alegre i sobretot didàctic per als xiquets. Finalment, en millor Lona Publicitària Exterior competeix amb la feina realitzada per a Vicente Fabra, Ford Cullera.es. Una empresa familiar amb 40 anys d’història.

Una delegació del Stockholm County Council (Diputació Provincial d’Estocolm) ha visitat l’Hospital Universitari de La Ribera amb la finalitat d’estudiar in situ el Model Alzira, una fórmula de gestió basada en una col•laboració privada mitjançant la concessió administrativa d’un servei públic com és la sanitat. Aquesta visita s’emmarca dins del programa que aquest òrgan porta a terme aquests dies amb la finalitat de conèixer el sistema sanitari valencià. La Diputació Provincial d’Estocolm, organisme integrat per membres de diferents partits polítics, és l’entitat responsable de gestionar la sanitat pública, així com del transport urbà i altres assumptes generals d’aquesta àrea. Aquesta província sueca compta actualment amb més de 2 milions d’habitants. La comitiva estava formada per 13 alts directius i experts gestors per a assumptes regionals en sanitat, finances, medi ambient i investigació. En aquest sentit es trobaven Torbjörn Rosdahl, President de la Junta Executiva de la Diputació i un dels màxims responsables en assumptes financers i internacionals; Birgitta Rydberg, Vice-

presidenta del comitè de Serveis Públics Sanitaris; Stig Nyman, Responsable dels assumptes d’investigació, cura de persones majors i seguretat del pacient; Toivo Heinsoo, Expresident del Comitè de la investigació per a l’elecció del pacient, així com altres càrrecs de política general de la Diputació d’Estocolm. Aquesta representació ha conegut les claus que han convertit aquest model en una fórmula viable i eficaç, capaç d’oferir el millor servei al ciutadà amb un estalvi de fins al 30% per a l’administració.
Línies mestres del model

Així, s’han abordat les línies mestres del Model Alzira, com són la integració assistencial, una atenció basada en l’eficiència, les mesures que garanteixen la qualitat assistencial, els indicadors de control per part de l’administració pública, els equipaments tecnològics d’última generació, la importància que representa la fidelització i satisfacció de pacients, la promoció de la salut, o les polítiques de formació i incentivació dels professionals. Després de la jornada de treball, els representants nòrdics han aprofitat per a recórrer algunes àrees de l’hospital, com Sistemes, Radiologia o Hemodiàlisi.

14 ·

· ACTUALITAT ·

Baldoví:

“sueca disposarà d’una biblioteca de futur, útil, accessible i de la qual ens puguem sentir orgullosos”
Joan Baldoví, exalcalde de Sueca i regidor d’Acció Social en l’actualitat, desitja aclarir algunes de les acusacions, que torna a abocar el PP de Sueca en els mitjans de comunicació, referides a la seua persona en el procés de construcció de la nova biblioteca. “Considere que les decisions que va prendre en l’anteiror legislatura l’equip de govern sobre la nova biblioteca, van ser explicades detalladament al seu dia, amb total claredat i transparència, justificant-les i emparant-nos en els informes que havien realitzat els tècnics bibliotecaris”. “Tornar a traure este tema, quasi un any després, només demostra una actitud interessada i carronyera per part del PP, que únicament busca el seu propi interés polític i no el de tots els ciutadans. També demostra la falta de temes amb què atacar a l’actual equip de govern”, ha afirmat Joan Baldoví. Per a Baldoví, l’actitud del PP demostra encara més la seua hipocresia i mesquinesa per quant eren coneixedors de tot el procés des del principi. “En diverses ocasions, membres del PP s’havien dirigit a mi com a alcalde per a comentar-me la necessitat que es produïra un canvi en el tema de la biblioteca que la reactivara novament i així acabar-la d’una manera adequada. Van conéixer en tot moment la intenció, i posterior decisió, de l’equip de govern de contractar un nou arquitecte perquè executara una última i definitiva fase amb què finalitzar la biblioteca, i tot el que suposaria esta decisió. El portaveu del PP sap perfectament que aquella decisió era la correcta per als interessos de tots els usuaris de la biblioteca, i així ho han reconegut inclús alguns dels membres del seu partit”, afirma Baldoví. “Com a alcalde em vaig trobar amb que la construcció de la biblioteca havia anat demorant-se en el temps fase rere fase. Vam decidir que la següent fase seria l’última per a aconseguir definitivament la seua finalització. En eixe moment, i segons el criteri dels tècnics bibliotecaris, vam decidir de mutu acord modificar el projecte per a millorar-lo, perquè no estava resultant com hauria d’esperar-se d’un edifici públic amb interés de perdurar en el temps”, afirma Baldoví. “En estos moments, les obres de demolició, l’import de les quals ha sigut de 70.000 euros, ja han finalitzat. Amb el nou projecte presentat pel nou arquitecte, es va a aconseguir guanyar en accessibilitat; en el manteniment de l’harmonia estètica entre els dos edificis, l’antic molí arrosser i el de nova construcció; i, sobretot, es va a guanyar en espai. En concret, s’augmentarà el nombre de sales amb dos noves, d’11 i 17 metres quadrats, en la primera planta. En la segona, aconseguim una nova sala de 65 metres quadrats, amb la qual cosa duplicarem la capacitat de la Biblioteca Suecana. Eliminant les passarel•les, aconseguim augmentar també la capacitat de les sales de consulta i lectura. Considerem que els beneficis a llarg termini seran molt més majors que els gastos”, assenyala Baldoví.

sueca posa en marxa una campanya per a incentivar les compres al municipi
Arrima’t, Associació de Serveis i Comerços de Sueca, amb la col•laboració de les Regidories de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sueca i l’empresa d’Autobusos Sueca, S.L. (Granero), ha posat en marxa una campanya amb l’objectiu d’incentivar les compres al municipi. Des de fa unes setmanes, els vehicles d’aquesta empresa de transports, que uneixen la capital de la comarca amb altres poblacions veïnes, llueixen a les seues carrosseries publicitat del comerç de Sueca. Els comerços associats a Arrima’t disposaran de bitllets d’autobús debades per a aquells clients que efectuen compres iguals o superiors a 10 euros. Al realitzar-les als comerços adherits a Arrima’t, el comerciant entregarà un tiquet d’autobús a canvi d’un bitllet utilitzat. Per al president de l’associació, Tony Landete, “esta campanya servirà perquè ens coneguen millor, no sols a Sueca, sinó també als municipis pròxims i a la zona marítima. A més de facilitar els viatges amb autobús, amb descomptes, aconseguirem que veïns d’altres pobles s’acosten a Sueca a realitzar les seues compres”. viatgen diàriament estos autobusos, com són Fortaleny, Corbera, Llaurí, Palmeres, els Marenys i el Perelló. Em va agradar molt esta forma de fer publicitat no estàtica, ja que podrà ser vista per moltes persones contínuament, i no sols de Sueca”. Landete es mostra convençut

Els comerços associats disposaran de bitllets de bus debades per a aquells clients que facen compres superiors a 10 euros
Per a la regidora de Comerç, Manuela Egea, “des que Arrima’t em va proposar posar en marxa esta campanya, em va paréixer una molt bona idea perquè serà una manera de promocionar els comerços de Sueca, a través de l’eslògan Compra a Sueca, per totes les poblacions veïnes a les quals de l’èxit d’aquesta campanya “si ens coneixen segur que tornaran”. A més, el president d’Arrima’t ha avançat també que ja es troben treballant en altres campanyes per a fomentar les compres, com la dels dissabtes a la vesprada, la campanya de Nadal, o l’organització d’una passarel•la de moda a Sueca.

Cullera acull un simulacre d’abocament tòxic
La Regidoria de Platges i la de Medi ambient, han efectuat el passat 21 de setembre, un simulacre d’abocaments tòxics a la platja de Cullera. L’aparició de l’abocament en l’aigua del mar, és el motiu de l’acció, que s’ha dut a terme, a la Platja de l’Escullera, davant de les Torres Espai. L’objectiu de l’acció, ha consistit en la planificació de les actuacions de l’equip de Platges, Salvament i Socorrisme, Protecció Civil i de les diverses forces de seguretat, per a conèixer quines pautes s’han de seguir, en cas que es produïsca l’aparició d’un residu contaminant a la mar. En tan sols 19 minuts, s’ha controlat l’abocament. En el lloc on ha aparegut l’abocament, el 112 ha donat avís a la Policia Local, de l’existència d’un vessament tòxic i ha posat en alerta, al Centre de Coordinació de Platges, als socorristes, a de l’avís, un equip d’agents de la Policia Local, s’han desplaçat al magatzem del Servei de Platges, per a facilitar l’arribada del vehicle que ha transportat les barreres de contenció al lloc on ha aparegut l’abocament. El personal de platges, ha arribat amb les barreres de contenció, les han descarregat i els Socorristes les han col•locat en l’aigua per a contenir l’abocament. Una vegada controlat, ha finalitzat el simulacre. La tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Cullera, Gemma Tur ha valorat de forma molt positiva la realització d’aquest simulacre que es fa cada dos anys, des del 2000. Tur ha assegurat que Cullera, està preparada per a actuar en cas de menuts abocaments contaminants, l’objectiu d’executar el simulacre és estar preparat, en cas que es produïsca una emergència d’aquest tipus, especifica la tècnic.

Oposició a la tala d’arbres a Alzira
El PSOE d’Alzira qualifica de “desgavellada” l’última gestió del Govern alzireny que ha dut a terme amb la tala d’arbres de l’Avinguda Vicente Vidal sense cap tipus de sensibilitat La portaveu del grup municipal socialista, Isabel Aguilar, considera una manca de sensibilització mediambiental per part de la Sra. Bastidas el fet de talar sense consideració tots els arbres situats a la vorera de l’antiga empresa Avidesa. Segons Aguilar els arbres que han estat talats es podrien haver trasplantat a altres llocs o haver actuat d’altra manera, almenys per a salvar-ne algun. La regidora socialista ha expressat que no pot entendre aquesta acció per part del Partit Popular d’Alzira, ja que des de fa molts anys s’ha conscienciat a la societat perquè aquestes coses no ocórreguen.

Protecció Civil, i als encarregats dels serveis municipals de Platges i de Medi ambient. Un vegada tots avisats, els socorristes s’han desplaçat a la

zona afectada amb la zòdiac, i amb l’ajuda de Protecció Civil, s’ha acordonat la zona i l’espai a l’arena per a impedir l’accés als banyistes. En el mateix instant

16 ·

· ACTUALITAT ·

l’Hospital de la ribera, nominat en 10 categories en la VI edició dels premis nacionals Best in Class
L’Hospital Universitari de La Ribera està nominat en 10 categories en la VIa edició dels prestigiosos premis nacionals Best in Class. Aquests guardons els concedeix anualment la publicació especialitzada en el sector sanitari Gaseta Mèdica i la Càtedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rei Joan Carles, en col•laboració amb l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR). Amb aquestes 10 nominacions, La Ribera és l’hospital que més nominacions ha rebut entre els 58 seleccionats de tot Espanya, entre els que es troben alguns dels centres sanitaris més importants del país. Els serveis pels quals el centre d’Alzira opta als guardons són els de Medicina Interna, Nefrologia, Pediatria, Urologia, Psiquiatria, Seguretat Clínica, Traumatologia, Unitat de Diabetis, Unitat del Dolor i Esquizofrènia. L’entrega d’aquests reputats premis tindrà lloc en el transcurs d’una cerimònia el 5 d’octubre, al Palau d’Exposicions i Congressos de Sevilla. En aquesta edició s’han presentat 306 servicis sanitaris del Sistema Nacional de Salut, pertanyents a 14 comunitats autònomes. En aquest sentit, en l’acte es concedirà un total de 30 guardons dividits en 28 categories per als serveis hospitalaris més un al millor hospital i un altre al millor centre de salut. L’objectiu d’aquests premis és reconéixer públicament al millor centre d’Atenció Primària, al

La ludoteca d’estiu d’Almussafes conclou amb més de 800 participants
El passat 16 de setembre el consistori d’Almussafes va clausurar la quinta edició de la Ludoteca d’Estiu, una iniciativa d’oci gratuïta que s’ha oferit durant les dos últimes setmanes al parc Central de la ciutat i que en esta nova convocatòria ha reunit a més de 800 xiquets i xiquetes. Amb la instal•lació d’un parc infantil i un taller de maquillatge facial, l’Ajuntament d’Almussafes va donar per conclosa la Ludoteca d’Estiu 2011, una opció cultural i d’oci que des de fa cinc anys arriba fidel a la seua cita al parc Central de la localitat.

RECONEIXEMENT - El Dr. Juan Antonio Avellana, coordinador de la Unitat de Geriatria i de la Unitat de Deteriorament Cognitiu i Demència de l’Hospital Universitari de La Ribera, ha sigut reconegut per la Federació Valenciana d’associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer (FVAFA) pel seu treball assistencial amb pacients amb esta malaltia. El premi li ha sigut entregat per la presidenta de la FVAFA, María Olmos, en el transcurs d’un acte celebrat a la Conselleria de Sanitat amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer.

Èxit de participació

millor hospital i als millors serveis o unitats del territori nacional, tant públics com privats, que busquen l’excel•lència en l’atenció. Per a ser nominat el jurat avalua cada hospital, unitat o servei a partir d’uns criteris objectius, l’índex ICAP (Índex de Qualitat Assistencial al Pacient), que permet analitzar les dades arreplegades en uns formularis específics segons la modalitat del premi a què s’opta. AENOR

col•labora amb aquests premis supervisant in situ que la informació continguda en els qüestionaris és certa. En paraules del Dr. Manuel Marín, director gerent de l’Hospital Universitari de La Ribera, “obtindre 10 nominacions en uns premis de tanta rellevància en el panorama sanitari espanyol, ja suposa un reconeixement a la tasca de tots els professionals de La Ribera

i ens serveixen d’esperó per a continuar millorant en la nostra aposta per aconseguir que l’assistència sanitària pública que es presta en aquesta comarca siga referent nacional”. Segons l’organització d’estos destacats premis nacionals, “tots els finalistes seleccionats tenen en comú una puntuació mínima que aconsegueix el notable a l’indicador que mesura la qualitat en l’atenció al pacient.”

La campanya estiuenca, integrada en el programa “Turisme, oci i cultura” de la Diputació de València, ha revalidat la gran acollida suscitada en les passades edicions, ja que els tallers oferits en cada jornada han tingut una mitjana d’assistència de més de seixanta xiquets, amb edats compreses entre els 5 i els 12 anys. La diversió i l’aprenentatge han estat assegurats cada vesprada en esta iniciativa gratuïta, en què el públic infantil ha demostrat la seua creativitat en l’elaboració de nombrosos objectes.

Cullera millora la seua ocupació durant el mes d’agost en un 10%
Les dades registrades per la Tourist Info Platja, reflecteixen l’augment de turistes a l’agost, un 9’79% més que en 2010 i una ocupació mitjana de la destinació, en el mateix mes del 77’90%. Cullera es consolida com una de les millors destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana. L’increment del visitants aquest estiu ha estat una dada més que positiva per al sector turístic, que inicia la seua recuperació. Una altra dada positiva es la relativa a la Tourist Info Platja, que durant el mes d’agost, va rebre a 4.384 turistes, un 9,79% més que l’any anterior.
Més turistes nacionals

en 2011 respecte a l’any anterior, durant els mesos de juny, juliol i agost en l’oferta d’allotjament, sobretot en hotels, amb una pujada mitja del 10,97%, en apartahotels del 27,33% i en pensions el percentatge ha pujat fins a un 28,01%.
Bones xifres d’ocupació

Aquest increment es deu sobretot al turisme nacional, mentre que l’internacional encara que també ha augmentat, ho ha fet més discretament, sobretot turistes procedents de l’est d’Europa. Les dades reflecteixen, una forta recuperació de l’ocupació

La regidoria de Turisme, de l’Ajuntament de Cullera, valora molt positivament les xifres d’ocupació del mes d’agost, que en tot tipus d’allotjaments han superat com a mínim el 75%, amb una ocupació mitjana de la destinació del 77’90%, fins i tot durant el pont d’agost, diversos establiments van penjar el cartell de complet. Els apartahotels, van registrar la major ocupació un 100%, seguida pels hostals, allotjament que situa la xifra en un 82’ 29’%, mentre que els hotels van sumar un 78’90% i les pensions, el 76% El càmping també augmenta

el número de turistes a l’agost, pujant l’ocupació fins a un 77’90%, per darrere amb escassa diferència, un 75’57% es situa l’ocupació en apartaments, encara que enguany s’ha caracteritzat per estades més curtes. Turisme assegura que els augments s’han produït per diversos factors: certa recuperació de la confiança dels consumidors i la inestabilitat als països àrabs, que ha implicat que els turistes cerquen altres destinacions consolidades i amb bon temps. Des de Turisme, també assenyalen que esdeveniments com el Festival de Salsa i l’obertura de nous recursos turístics com el castell i un variat programa d’activitats d’estiu han suposat un atractiu per als turistes,. Un dels objectius de la delegació de turisme, per al proper any és augmentar encara més l’ocupació i tractar de captar turisme internacional a través de nous touroperadors.

· ACTUALITAT ·

riBera · 17

La consellera Johnson recolza amb la seua presència la festa d’Algemesí i la seua protecció per part de la UNESCO
instaurar. La consellera Johnson ha assenyalat que “tots els estudis realitzats sobre esta festa coincideixen a remarcar el seu gran contingut cultural”. Conjunts plàstics, com “la Muixeranga”; balls com “els Bastonets” o “els Tornejants”; o la música amb què s’acompanyen, són el producte d’haver sabut mantindre i conservar un aspecte fonamental de la cultura d’Algemesí i dels valencians en particular. Així, “La Festa a la Mare de Déu de la Salut”, és un símbol irrenunciable que identifica el poble i la seua tradició. Igualment és molt destacable el tema musical ja que s’han conservat nombroses melodies tradicionals de “tabal i dolçaina” i que eren necessàries per a la pervivència de les danses”. En la sessió del Consell del Patrimoni Històric, que va tindre lloc a Alcalá d’Henares al juny del 2010, es va aprovar per totes les comunitats autònomes la presentació de la candidatura “La Festa a la Mare de Déu de la Salut” d’Algemesí per a entrar a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. El procés és llarg però la candidatura es troba en un estat molt avançat. A finals de novembre d’enguany el Comité Intergovernamental es reunirà per a decidir la inclusió de les candidatures a la Llista Representativa de la UNESCO.

Sueca: dimas Vázquez es reuneix amb el director d’Infraestructures Ferroviàries a Madrid
El regidor de l’Ajuntament de Sueca, i portaveu del PSPVPSOE, Dimas Vázquez, s’ha reunit recentment a Madrid amb el director general d’Infraestructures Ferroviàries del Ministeri de Foment, Carlos Juárez, per a buscar possibles solucions a la històrica reivindicació del municipi respecte al soterrament de les vies del tren al seu pas pel nucli urbà. Anteriorment, el regidor ja s’havia reunit amb la Secretària d’Estat d’Infraestructures, Inmaculada Rodríguez-Piñeiro, la qual es va comprometre a facilitar esta reunió. Amb esta trobada, Vázquez inicia les gestions perquè el Ministeri de Foment dissenye un estudi tècnic que solucione definitivament esta demanda que ha constituït una promesa electoral de molts partits polítics en els últims anys. Vázquez, conscient que pot ser una obra a llarg termini, apunta que “amb el desviament de la N-332 també es va començar la gestió al seu dia, i ara, gràcies al Govern d’Espanya, és ja una realitat”. Vázquez ha obtingut el compromís de confeccionar un protocol entre l’Ajuntament i el Ministeri de Foment. “Hi ha uns terrenys propietat d’Adif que podrien sufragar en part el cost de l’obra”, va comentar el regidor. La predisposició de Carlos Juárez, després de l’exposició de Vázquez, “va ser molt positiva”, emplaçant-lo a una pròxima reunió amb l’alcalde de Sueca per a emprendre la redacció del protocol.

La consellera de Turisme, Cultura i Esport, Lola Johnson, va visitar Algemesí per a assistir a la processoneta del matí de la festa de la Mare de Déu de la Salut. L’assistència de la consellera suposa un suport més a aquesta festa que el Consell ja ha declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial. Esta festa, conforma un sistema d’actuacions rituals i tradicionals d’una gran coherència i complexitat que la converteixen en paradigma, en model de referència de les festes tradicionals valencianes, que s’eleva per damunt d’altres festes. La declaració de BIC és un pas imprescindible per a una futura declaració de

la festa per part de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La festa major d’Algemesí se celebra en honor a “la Mare de Déu de la Salut” i és el principal monument de la religiositat popular d’Algemesí, que la sent com a patrimoni del conjunt de la població. Esta celebració es caracteritza per haver-se desenvolupat de forma continuada des dels seus inicis fins als nostres dies, conservant danses i músiques tradicionals sense cap ruptura. Així, ha sigut la base per a la recuperació de danses que existien en altres poblacions i gràcies a la pervivència de les d’Algemesí s’han pogut tornar a

Almussafes: prevenció dels riscos d’inundacions
L’Ajuntament d’Almussafes es prepara per a afrontar la temporada de precipitacions típica de la tardor amb el desenvolupament del pla de prevenció contra avingudes d’aigua, consistent en el condicionament i neteja exhaustiva de tots els embornals del nucli urbà. El dia 5 de setembre l’empresa adjudicatària del servei de neteja viària i condicionament de jardins va emprendre els treballs de sanejament i condicionament del sistema de clavegueram.

18 ·

· ACTUALITAT ·

Alarmant descens del cabal del Xúquer al seu pas per antella
A partir del 9 de setembre s’ha produït un important descens en el cabal del Xúquer en el tram comprés entre Antella i Huerto Mulet (Algemesí). Aquest descens s’ha aguditzat en els darrers 4 dies de manera que s’està posant en perill el riu. Cal recordar que l’1 de novembre de 2006 es va produir una situació similar que va portar a la dessecació total del riu en un tram d’uns 10 km al seu pas per Alberic. Entre Antella i Alberic hi ha una zona de filtracions, encara no suficientment estudiada, que produeix una pèrdua de cabal, per la qual cosa si s’arribara a quantitats inferiors a 1 m3/ segon podrien produir que el riu s’asseque completament. En aquests 4 últims dies el cabal a partir d’Antella és dels més baixos observats en els darrers anys, fins i tot més baix dels observats en 2006 quan l’aigua va deixar de circular pel llit del riu. Des de Tous aquests darrers dies s’està soltant un cabal entre 12 i 15 m3/s, però d’eixa quantitat menys d’1 m3/s baixa pel riu, aproximadament 1/25 del total del cabal circulant des de Tous. De fet el passat 21 de setembre en algunes hores el cabal aigües avall d’Antella va ser tan sols de 0’34 m3/s, completament insuficient per al manteniment dels ecosistemes aquàtics. Segons ha comprovat Xúquer Viu en diferents llocs del riu, entre ells el pont de ferro de Gavarda, l’assut d’Antella, o el

L’ONCE llança un cupó amb la imatge de Sueca
La Fundació ONCE va presentat en el saló de plens de l’Ajuntament de Sueca, el Cupó Cap de Setmana, que es va posar a la venda diumenge 11 de setembre, dedicat a la 51 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana que se celebra a la capital de la Ribera Baixa. En l’acte van estar presents l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; el regidor de Festes, Dimas Vázquez; i el regidor d’Acció Social, Joan Baldoví. En representació de la Fundació ONCE, han acudit el subdelegat territorial, Jesús Moril; el president del Consell Territorial de l’ONCE a la Comunitat Valenciana, Enrique Llin; i el director de l’Agència Administrativa de l’ONCE en Sueca, Joaquín Julio Escrivá. “Volem sumar-nos a esta celebració, ja que esta població ha estat sempre en permanent col·laboració amb la nostra fundació”, va assenyalar Jesús Moril, que també ha afegit que “tota la recaptacio obtinguda ens permetrà continuar amb els serveis socials que oferix la Fundació” Per la seua banda, l’alcalde, Salvador Campillo, va agrair que l’organització ONCE haja pensat en Sueca per a mostrar i publicitar per tota la geografia espanyola aquest concurs.

Entre Antella i Alberic hi ha una zona de filtracions que produeix una pèrdua de cabal, que podria produir que el riu s’asseque completament
pont de la carretera d’Alberic a Pobla Llarga, el nivell d’aigua és molt baix i es poden observar clarament les graves i pedres del fons del riu. Aquesta situació, que es repeteix any rere any, es produeix per l’estancament del nou Pla de Conca del Xúquer que hauria d’haver estat finalitzat des de desembre de 2009, però que a hores d’ara no ha pogut completar ni la fase d’elaboració de l’Esquema de Temes Importants. El Xúquer per tant continua sense tindre uns cabals ecològics mínims que preserven els ecosistemes aquàtics. Xúquer Viu considera totalment inacceptable aquesta situació i crida a la Confederació a assumir les seues responsabilitats, que també són el del manteniment dels cabals del rius. Es dona la paradoxa que encara que les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó des de la Marquesa han finalitzat no es podrà transvasar aigua del Xúquer mentre no estiguen “fixats i respectats els cabals ecològics del riu” com assenyalen les condicions fixades per la Unió Europea.

Fernando Pascual, coordinador de campanya del PsPV-ribera alta
El Consell Comarcal va aprovar per unanimitat el comitè electoral que ordenarà i planificarà la pròxima campanya electoral. Aquest òrgan intern es basa en cinc àrees “per a l’obtenció del millor resultat electoral socialista el pròxim 20 de novembre”. El Coordinador de la campanya a la comarca de la Ribera Alta serà Fernando Pascual, en Comunicació estarà Neus Garrigues, de la Mobilització s’encarregara Xema Peláez, d’Actes Públics Marta Trenzano, en Publicitat María José Lloria, del dia “D” Carles Albert i en Xarxes Socials, Paula Pilsa i Meli Puig. El comité electoral encapçalat per Fernando Pascual, “és conscient de les dificultats del moment en la societat. Per al desenvolupament de la pròxima trobada electoral però, els socialistes de la comarca s’esforçaran a difondre les propostes de Rubalcaba. Pascual considera que “no és el mateix un govern del PP que del PSOE”.

Algemesí premia els seus millors estudiants
L’Ajuntament d’Algemesí ha entregat els premis extraordinaris de Batxillerat i Cicles Formatius als millors expedients del curs 2010-2011. Els premis d’esta segona edició han sigut, en la modalitat de batxillerat, per a Marina Esteve Cerdà, Luisa Liu Xu, Carla García Sierra i Marc Blanco Silvestre, tots ells de l’institut Sant Vicent Ferrer, així com Joan Antón Oltra de l’institut Bernat Guinovart. En l’apartat de cicles formatius els premis als millors expedients acadèmics han sigut per a Yuriy Yatsyk i Miroslav Dimitrov Georgiev de l’institut Sant Vicent Ferrer i Juan Vicente Borrás Barrera, de l’institut Bernat Guinovart.

· ACTUALITAT ·

riBera · 19

• l’esdeveniment es va celebrar a la Ciutat de les arts i les Ciències

la comarca va estar representada en el Congrés Mundial de l’arròs
La Ribera Baixa va tenir una activa presència en el I Congrés Mundial i Homenatge a la Paella, que es va celebrar del 29 de setembre al 2 d’Octubre, en la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València. Els Ajuntaments de Cullera i Sueca van estar presents amb un stand promocional. En la fira, es va donar a conèixer el Club de Producte Gastronòmic Artesans de l’Arròs, a través de material promocional, receptaris i plans que inclouen tots els restaurants de Cullera. Durant la jornada inaugural de la Fira, tres restauradors de Cullera, Casa Rocher, Restaurant Florazar i Restaurant Picanterra, van oferir degustacions de les seues especialitats arrosseres en l’stand de l’Ajuntament de Cullera. L’organització va fer lliurament d’un important guardó al restaurador Salvador Gascón, del “Restaurant Casa Salvador”, qui va rebre la medalla d’or en reconeixement a la dedicació i esforç per recuperar deliciosos i tradicionals plats d’arròs. Els actes van continuar a la

Comerciants i empresaris de sueca visiten la Mare de Déu de Sales
Amb motiu del 650 aniversari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu de Sales, que Sueca està celebrant enguany, molts han sigut els col•lectius i associacions del municipi que han visitat en pelegrinatge el temple que acull la patrona de Sueca. El 23 de setembre, empresaris i comerciants de la ciutat van voler també sumar-se a estos actes acudint a l’església per a realitzar una ofrena a la patrona i visitar-la en el seu cambril. Representants d’Arrima’t, Associació de Serveis i Comerços de Sueca; del centre comercial Sueca Park; del Mercat Central, més conegut com La Plaça; i de l’associació del polígon industrial i comercial “El Teular”; acompanyats per membres d’estos col•lectius; per l’alcalde, Salvador Campillo; i per la regidora de Comerç, Manuela Egea; van visitar el temple; el museu que s’ubica en ell, dedicat a la Mare de Déu de Sales; i van poder firmar en el llibre que està arreplegant, al llarg d’este any, les dedicatòries de tots aquells que han realitzat una visita a la patrona del municipi amb motiu de l’aniversari que se celebra.

tarda a càrrec de restauradores de prestigi que aprofundiran en com cuinar l’arròs. Salvador Gascón va oferir una ponència, a les 16’30 en l’auditori del Museu Príncep Felipe, titulada de les “Riberes del Xúquer al món”. L’última jornada, el diumenge 2 d’octubre es va dedicar a la Paella. El Restaurant L’Illa de Cullera va elaborar una paella, rendint el seu propi homenatge a aquest tradicional plat valencià. Aquest restaurador ha aconse-

guit aquest últim any prestigiosos guardons culinaris, com, el primer premi, en el Concurs internacional Fideuà de Gandia, així com el primer premi “Bernat i Baldoví” del concurs internacional i el segon guardó, en el Concurs Internacional All i Pebre de Catarroja. El congrés que té com objectiu rendir un homenatge mundial a la paella, va contar amb la participació, de grans xefs del panorama internacional.

20

| Economia |
Almussafes aprova una moció conjunta de suport al projecte
Tots els grups municipals d’Almussafes s’han unit perquè el corredor mediterrani incloga el tram d’Algesires a València i entre a formar part del nucli central de la Xarxa Transeuropea de Transports com projecte prioritari. Amb l’esmentat objectiu, van aprovar dijous passat dia 8 una moció conjunta en la qual incidien en el fet que el corredor mediterrani és un eix que potenciarà el rol d’Espanya com plataforma logística internacional i connectarà els nostres productes i passatgers amb la resta d’Europa. Aquesta és la segona moció aprovada per l’ajuntament, ja que al març del 2009 ja van impulsar el projecte. L’equip de govern d’Almussafes, integrat pels grups Bloc-Compromís i PP, així com el partit en l’oposició, PSOE, no han dubtat a donar llum verda a una proposta de gran rellevància estratègica per al present i el futur de la Factoria Ford i del seu parc de proveïdors. “En l’actualitat el cost de distribució dels vehicles que ixen de l’empresa automobilística és el cost logístic més important quant a producció, pel que l’eix mediterrani, és a dir, la connexió via ferrocarril cap a Europa, és un factor decisiu per a la seua capacitat competitiva”, subratlla l’alcalde, Albert Girona. En la moció, la corporació municipal sol•licita que s’eleve a la Comissió de la Unió Europea i al Ministeri de Foment la necessitat d’incloure a les Xarxes Transeuropees de Transport (RTE-T) prioritàries el Corredor Mediterrani complet, començant des de Cadis/Algeciras, continuant per Màlaga, Granada, Almeria, Murcia/ Cartagena, Alacant, València, Castelló, Tarragona, Barcelona i Girona, fins a la Frontera Francesa. L’Ajuntament d’Almussafes ja ha aprovat dues mocions referides al corredor mediterrani en els últims tres anys. “Estem realment sensibilitzats amb aquesta qüestió, que s’ha tractat reiteradament en el nostre Consell d’Indústria, integrat per representants de Ford i del seu parc de proveïdors”, explica Girona, qui també incideix en el desavantatge ambiental que suposa l’actual sistema de comunicacions per carretera, ja que “si el 30 per cent de mercaderies que es transporten per carretera passaren a desplaçarse per ferrocarril, es deixarien d’emetre 770.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

Fabra remarca la necessitat del Corredor Mediterrani per a projectar l’economia
El President de la Generalitat, Alberto Fabra, ha remarcat la necessitat del Corredor Mediterrani per a projectar les empreses de la Comunitat. El Cap del Consell ha realitzat aquestes declaracions després de rebre en audiència al President de Ford a Espanya, José Manuel Machado, a qui ha agraït la seua confiança i el seu compromís amb la planta d’Almussafes i amb la Comunitat Valenciana. Fabra ha remarcat la unió entre Ford i la Comunitat, a la qual ha augurat un futur conjunt, al mateix temps que ha destacat la importància d’establir sinergies amb les grans infraestructures. En aquest sentit ha afirmat que el Corredor Mediterrani “és una necessitat que tenim tots, ja que ens fa més competitius i afavoreix moltes infraestructures, com els ports en els quals hem estat invertint quantitats milionàries en els últims anys”. Alberto Fabra ha aprofitat la trobada per a anunciar que la Generalitat concedirà a Ford d’Espanya una distinció dins dels Premis 9 d´Octubre i ha recalcat que “la Comunitat necessita empreses com Ford, necessita gent compromesa amb el territori i amb les persones, així com amb el present i el futur de la regió”. Per això, el Cap del Consell ha subratllat la inversió que l’empresa realitzarà en breu a la planta d’Almussafes, amb la producció de la nova generació de vehicles Kuga i Transit Connect. En aquest sentit, ha assegurat que una inversió de 812 milions d’euros és un motiu de satisfacció per a una comunitat que veu reflectit en aqueix compromís l’interés d’una empresa, en mantenir més de 6.000 llocs de treball directes, i més de 30.000 indirectes, com també al crear uns elements més competitius per a un sector tan globalitzat com el de l’automòbil.

Destaca que la planta d’Almussafes ha contribuït a un major reconeixement de la nostra economia i empreses en el concert internacional, i anuncia que la Generalitat concedirà a Ford d’Espanya una distinció dins dels Premis 9 d’Octubre
Així mateix, el President de la Generalitat, ha remarcat la importància que la Generalitat i Ford Espanya vagen de la mà,”fent que el projecte siga un projecte conjunt, un projecte de tots i on a més donem a la resta del món la imatge potent que té aquesta Comunitat”.
Inversions a la Comunitat

Alberto Fabra ha recordat la necessitat d’invertir a la Comunitat, “com va fer Ford fa trentacinc anys i en aquests moments a pesar de la situació actual segueix invertint i apostant per la Comunitat Valenciana”. “Aqueix és el missatge que hem de traslladar a tot el món, la Comunitat Valenciana és una comunitat de possibilitats i sobre-

tot d’expectatives de futur”, ha destacat el Cap del Consell. Al mateix temps que ha assenyalat la necessitat de seguir treballant de la mà com ho hem fet fins ara i que servisca d’exemple a moltes empreses i inversors perquè prenguen com a referència en el món a la Comunitat Valenciana per a fer aqueixos projectes. El President de la Generalitat ha agraït el compromís per part de Ford i els ha animat a seguir col•laborant amb la Generalitat per a poder seguir fent apostes de futur, “apostes que ens faça més forts i que sobretot facen visible la Comunitat Valenciana com una comunitat i un territori de prosperitat i modernitat”. A més, el Cap del Consell ha posat en relleu que Ford i el

sector de l’automòbil són un dels grans motors econòmics de la Comunitat valenciana. Actualment la factoria de Ford a Almussafes representa prop del 3 per cent del PIB de la Comunitat Valenciana i genera 6.200 ocupacions directes i uns 20.000 indirectes. A més, constitueix un 18 per cent de les exportacions de la Comunitat Valenciana i suposa el 13,4 per cent de la fabricació de turismes a Espanya. Es tracta d’un sector de futur que segueix generant nous projectes, inversions i ocupacions per a la Comunitat Valenciana. És el 2n sector més important quant al volum d’exportacions i factura més de 7.600 milions d’euros.

Alzira també dóna suport a una infraestructura vital
L’alcaldessa d’Alzira i presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Elena Bastidas, es troba a Brussel•les juntament amb la delegació empresarial valenciana que està defenent el corredor mediterrani. Una delegació que està encapçalada pel president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i formada a més per la vicepresidenta del Consell, Paula Sánchez de León, la consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, l’alcalde de Castelló, Alfonso Bataller i empresaris, entre altres. Durant la seua estada a Brussel•les, la delegació empresarial valenciana ha mantingut diferents reunions amb representants de les institucions europees per a analitzar la rendibilitat d’aquest projecte. Ara com ara s’està desenvolupant l’acte de clausura de la conferència organitzada per Fermed “TransEuropean Cluster’” on s’estan exposant els principals beneficis del corredor mediterrani i el seu impacte en la competitivitat, desenvolupament i sostenibilitat, no sols del territori autonòmic pel que discorre, sinó també per a Espanya i per al conjunt del països que configuren la Unió Europea. Cal destacar que l’Ajuntament d’Alzira elevarà al ple de la setmana que ve una moció presentada, a finals del mes d’agost per l’equip de govern, amb la qual se sol•licitarà que s’eleve a la Comissió de la Unió Europea i al Ministeri de Foment, la necessitat d’incloure en les Xarxes Transeuropees de Transport (RTE-T) prioritàries el corredor mediterrani complet: des de Cadis a la frontera francesa. Bastidas ha manifestat “la seua gratitud al president per haver comptat amb els ajuntaments per a recolzar la defensa del corredor mediterrani com un eix prioritari en les xarxes de transport transeuropees. A Alzira tractarem una moció sobre això, dimecres que ve en el ple, ja que considerem que este projecte és primordial. És beneficiós per a tots, ja que potenciarà el rol d’Espanya com a plataforma logística internacional, connectant els nostres productes i passatgers amb la resta d’Europa. A més contribuirà al canvi del model productiu, cosa que millorarà la qualitat i fiabilitat del transport .

· ECONOMIA ·

riBera · 21

L’ADL de Benifaió contracta a 15 veïns desocupats
En el primer dels programes s’han contractat a 12 persones desocupades per a les funcions de gestió administrativa municipal, manteniment d’instal•lacions municipals i servei d’ajuda a domicili. Les funcions laborals que es van iniciar el passat mes de juny finalitzaran el proper 10 d’octubre. Per a este programa, subvencionat al cent per cent pel SERVEF, EMCORP s’ha rebut més de 53.700 euros. L’objectiu d’este tipus de programes és promoure la generació d’ocupació d’interés general i social per mitjà d’ajudes i subvencions dirigit als col•lectius de més difícil inserció en el món laboral, jóvens desocupats a la recerca del seu primer treball, col•lectiu de dones desocupades, i aturats de llarga duració. El segon dels programes laborals projectats per l’ADL de Benifaió és el denominat Salari Jove. Com el seu nom indica, va dirigit a jóvens desocupats menors de 30 anys sense experiència laboral i amb titulació acadèmica en els últims quatre anys. Tres veïns formen part d’este programa concebut com un pla de suport a l’ocupació en les modalitats d’auxiliar administratiu, informàtic i tècnic de relacions laborals gràcies a una subvenció concedida pel SERVEF que supera els 26.700 euros. Els beneficiaris deixaran de ser desocupats el pròxim mes d’octubre i el contracte es podrà ajornar fins a juny del 2012. El sou mensualque precebran serà segons conveni establit. L’objectiu d’este Salari Jove és que els seleccionats adquirisquen la formació teòrica i pràctica

• l’agència de Cullera també ofereix diferents cursos

els polígons d’algemesí i Múrcia s’agermanen per a intensificar les relacions empresarials
necessària per a l’exercici d’un lloc de treball adequat a la seua formació prèvia. Cullera L’Agència de Desenvolupament Local de Cullera, a través del projecte “Cullera Impuls”, ofereix Cursos d’Anglès i d’Informàtica. El programa naix en 2009, per a millorar la formació de demandants d’ocupació, comerciants i emprenedors.
Cursos d’anglés

d’iniciació i el bàsic, en aquest últim, els participants s’inicien en diferents programes com el Open Office, i el Excel. Els cursos són de dues setmanes i s’imparteixen tots els dies, en una aula dotada d’ordinadors i amb accés a Internet.
Curs de disseny

Els cursos d’anglès compten amb dos nivells, el bàsic orientat a aquelles persones que s’inicien en l’idioma, i un segon, l’intermedi, dirigit a comerciants i emprenedors, per a millorar la qualitat dels serveis que presten. Els cursos són trimestrals, tenen una durada de 90 hores, i s’imparteixen de dilluns a divendres. Els cursos d’Informàtica que s’ofereixen també per al mateix públic, tenen dos nivells, el

També s’ha programat un “Curs de Disseny i Manteniment de Pàgines Web”, al que únicament poden inscriure’s empresaris. La finalitat d’aquesta nova iniciativa, és que els comerciants siguen capaços de crear la seua Web i utilitzar-la com una potent eina de treball. Aquest programa de formació, ha estat un èxit i en l’especialitat d’engonals, el curs passat es van inscriure 123 alumnes, mentre que el d’informàtica, va ser seguit per més de 264 persones. Els cursos comencen el 3 d’octubre i les inscripcions es poden formalitzar en el Servef.

Els polígons industrials de Cotes a Algemesí i l’Oest de Múrcia ja estan agermanats. La sala de plens de l’Ajuntament d’Algemesí ha sigut testimoni de l’acte de la firma de ratificació del protocol d’agermanament per part de Francisco Cabrera, president del polígon industrial Oest de Múrcia; José Ramón Sanfélix, president del polígon industrial de Cotes d’Algemesí; Lorenzo Mellado, alcalde d’Alcantarilla; José María Tortosa, regidor d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament de Múrcia; el regidor d’Indústria d’Algemesí, Mariano Clemente, i l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont. Amb este acte, ambdós polígons han acordat col•laborar per a enfortir les relacions tant culturals com socials i econòmiques. Ambdós polígons compartiran experiències, iniciatives i solucions a

problemes comuns, alhora que aplicaran el màxim suport a iniciatives d’aliança estratègica entre les empreses dels dos parcs empresarials i, en conseqüència, intensificaran les relacions econòmiques i empresarials. El parc industrial Oest és un dels motors econòmics de Múrcia amb més de 1.000 empreses que donen ocupació a prop de 15.000 persones. Per la seua banda, el polígon industrial de Cotes està destinat a ser un protagonista econòmic per a Algemesí amb més de 600.000 metres quadrats que ja compta amb un ampli espectre d’empreses dels diversos sectors productius. L’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha destacat el paper dels empresaris en la recuperació econòmica, alhora que ha defés la necessitat d’agrupar-se per a optimitzar recursos i millorar les empreses perquè es puga crear ocupació.

El Pacte Territorial per l’Ocupació de la Ribera clausura un curs gratuït sobre tendències en la recerca d’ocupació i xarxes socials
El Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER) El PATER ha finalitzat un curs sobre Noves Tendències de Recerca d’Ocupació i Xarxes Socials, on han participat 15 persones desocupades, huit hòmens i set dones amb edats compreses entre els 25 i els 50 anys. El curs, que ha tingut lloc a Sollana, estava dirigit a persones desocupades que tenien interés a reforçar les seues habilitats en la recerca d’ocupació i conéixer les xarxes socials com a via per a facilitar la seua inserció laboral. En este sentit, al llarg de les 50 hores de duració l’alumnat ha adquirit habilitats per a la redacció d’un curriculum vitae, la redacció d’una carta de presentació i com enfrontar-se a una entrevista de selecció. Així mateix, en matèria de mercat laboral s’ha informat sobre els diferents tipus de treball existents actualment, els drets i obligacions bàsiques dels treballadors i totes aquelles qüestions legals relacionades amb el treball per compte propi, com la realització del pla d’empresa i les ajudes a la creació d’empreses. La meitat de les sessions formatives s’han dedicat a la introducció de noves tendències d’ocupació i les xarxes socials, com Linkedin, Xing, Facebook, a través de les quals també hi ha noves possibilitats d’ocupació. Així mateix també s’ha aprofundit i experimentat amb la creació de blogs i altres ferramentes relacionades amb les noves tecnologies de la informació, com el branding personal i el networking. La part dedicada a les noves tecnologies ha finalitzat amb la recerca de contactes laborals, la creació de grups d’interés dins de les xarxes socials i la utilització de serveis de curriculum vitae online. El Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera és un organisme autònom format per cinc entitats en col•laboració amb el SERVEF: Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Ribera baixa, CC.OO., UGT i Confederació Empresarial Valenciana (CEV), dins de la qual s’inclouen les associacions empresarials comarcals FEDALCIS i l’Associació Empresarial d’Alzira. El seu principal objectiu és el disseny i la promoció d’accions per a la creació d’ocupació, la inserció sociolaboral i el desenrotllament econòmic de la Ribera.

Alumnes del curs que s’ha desenvolupat a la localitat de Sollana.

22

| Esports |

• Marc Jovani i rocío Piris queden subcampions tot i l’inexistent suport que reben de les institucions

Els regatistes de Cullera, subcampions d’Espanya de vela en la classe hobiecat 16
Bon cap de setmana per als regatistes d’Hobie 16 i Hobie 18 de la Comunitat Valenciana, que van participar al Campionat d’Espanya de Catamarans disputat al CN Castelldefels entre els dies 9 i 11 de setembre. El millor resultat, el de Jacobo Miquel i Pauli Stiebler, del RCN Dénia, que es van alçar amb el títol de campions d’Espanya en Hobie 16. En la mateixa categoria, Marc Jovani i Rocío Piris, del CN Cullera, es proclamaven subcampions; i Juan Antonio Llabrés i Ana Tomás, del CV de la UPV es feien amb el tercer lloc del podi. En Hobie 18, Robert Finjheer i Peter Stiebler, del RCN Dénia pujaven al podi en tercera posició i es feien amb el subcampionat d’Espanya. En total es van disputar 8 proves, en les quals l’equip de Jacobo Miquel i Pauli Stiebler van obtindre dos victòries parcials, en la 4a i 8a proves, amb bons resultats en les restants. La suma de resultats els va donar un total de 14 punts. Impressionants van estar els equips de Marc Jovani i Rocío Piris, del CN Cullera, i de Juan Antonio Llabrés i Ana Tomás del CV Universitat Politècnica de València. Els de Cullera van sumar una victòria parcial en la 5a prova i finalitzaven la seua participació amb 17 punts i el títol de subcampions d’Espanya. Els de la UPV van finalitzar amb 25 punts i van pujar al podi en tercera posició, per davant de Santiago Verges i Inmaculada Sala, amb 28; i d’Iván García i Win Heuninck, amb 30, empatats a punts amb Sara Moreau i Javier Puig, del RCN Dénia. La Classe A amb domini català ha estat molt renyida ja que hi naveguen regatistes situats entre els vint primers del món. En el campionat d´enguany han participat un total de setantaquatre embarcacions repartides en quatre classes; setze de Classe A, vint-i-quatre de Hobie 16, vint-i-cinc de Fórmula 18 i onze de Intersèries. El primer dia es van realitzar 3 proves previstes per a cada classe amb vents de 10 nusos i 220º d’adreça constant, sense rolar, amb mar pla i sol esplèndid, un dia perfecte per celebrar regates. En el segon dia amb vents de 160º i força entre 3 i 4 nusos, es va haver d’escurçar l’entrada en la primera mànega per a la Classe A i els Fórmula 18 i s’anul•là per Intersèries i Hobie 16. Rolant a 210º el vent i quatre o cinc nusos es reprenien les proves, i així es

Tot i que els regatistes de la Ribera han aconseguit classificar-se en els primers llocs des de fa més de quatre anys, no compten amb cap suport de la regidoria d´Esports ni de l´ajuntament de la seva localitat, la qual cosa els situa amb desavantatge amb altres equips que poden assistir dies abans de cada competició per a conéixer els vents i corrents que hi ha al camp de regates o estar dotats de millors embacacions i velamen
pogueren completar en la Classe A i Fórmula 18 les tres proves previstes del dia i els Intersèries i Hobie 16 aconsegueiren realitzar solament dues proves. El tercer dia amb vents de huit a dotze i adreça 220º estable i un cel totalment ras se celebraren les últimes proves on els primers classificats intentaren millorar les seves posicions amb la finalitat d’obtenir la preuada placa de Campió d’Espanya.
Manca de suport

Els regatistes de Cullera compten ja en el seu palmarés esportiu amb diversos primers llocs tant en el campionat d´Espanya com en la copa d´Espanya i campionats autonòmics.

Tot i que els regatistes de la Ribera han aconseguit classificar-se en els primers llocs des de fa més de quatre anys, no compten amb cap suport de la regidoria d´Esports ni de l´ajuntament de la seva localitat, la qual cosa els situa amb desavantatge amb altres equips que poden assistir dies abans de cada competició per a conéixer els vents i corrents que hi ha al camp de regates o estar dotats de millors embacacions i velamen. Cal dir que l´embarcació amb què han aconseguit ser subcampions d´Espanya d´enguany té 14 anys d´antiguetat. Els regatistes de Cullera tenen prevista l’assisència al proper campionat d´Europa.

Classificacions
Classificacions Hobie 16 1.- Jacobo Miquel i Pauli Stiebler, del RCN Dénia- 14p – campions d’Espanya 2.- Marc Jovani i Rosada Piris, del CN Cullera- 17p – subcampions d’Espanya 3.- Juan Antonio Llabrés i Ana Tomás del CV Universitat Politècnica de València – 25p Classificacions Hobie 18 1.- Luis Santos i Joao Duarte – Portugal – 13p 2.- Toni Rivas i Jordi Sánchez – 19p – campions d’Espanya 3.- Robert Fijnheer i Peter Stiebler, del RCN Dénia- 23psubcampions d’Espanya Classificacions Classe A 1.- Manuel Calavia, del RCN Barcelona – 9p – Campió d’Espanya 2.- José Antonio López- RCM Barcelona- 19p- subcampió 3.- Gustavo Doreste - RCM Barcelona- 19p Classificacions Intersèries 1.- Marc Verdaguer – 6p 2.- Lluïu Bertran- 23p 3.- David de Diago- 28p

· ESPORTS ·

riBera · 23

L’arquera d’Almussafes, Nerea López, bronze en el Campionat d’espanya de cadets
La cadet del Club de Tir amb Arc d’Almussafes, Nerea López, ha format part de l’equip representant de la Comunitat Valenciana que el passat cap de setmana va competir en el XI Campionat d’Espanya de Tir amb Arc Cadet, celebrat a Ferrol. Un total de 99 arquers de tretze Comunitats Autònomes es van enfrontar en aquesta cita esportiva, en la qual Nerea López i el seu company alacantí, Sergio De l’Om, van pujar al podi d’equips mixts en tercera posició. El Club contínua acumulant èxits esportius malgrat la seua curta trajectòria. L’últim, la medalla de bronze d’equips mixts que una de les grans promeses de l’entitat, Nerea López, acaba d’obtenir en l’onzena edició del Nacional cadet de Tir amb Arc a Ferrol. El passat cap de setmana, el Complex Esportiu Estadi de La Gándara va acollir el Campionat d’Espanya de cadets en les modalitats d’arc recorbo i arc compost. A partir de les 8.30 hores del matí del dissabte dia 10, es van disputar les sèries classificatòries i les eliminatòries es van celebrar durant el matí del diumenge dia 11. L’almussafenya Nerea López integrava l’equip mixt representant de la Comunitat Valenciana, juntament amb la valenciana Gal•la Marc i els alacantins Marc Picó i Sergio de l’Om. Els quatre es van enfrontar al mig centenar d’esportistes d’altres dotze comunitats autònomes, que durant les dues jornades van demostrar el seu potencial en el Nacional Cadet d’Aire Lliure. Finalment, Nerea i Sergio es van proclamar tercers d’Espanya d’aquesta trobada per equips.

dos atletes benifaioners aconseguixen la sisena posició en una prova internacional
Un setembre d’èxits esportius per a l’atletisme benifaioner. Durant huit dies de forma ininterrompuda els jóvens de Benifaió David Ballester Sanz i Sergio Aranda Martín han competit amb gran esforç en una de les proves atlètiques de major duresa, el TransalpineRun. Esta prova s’ha convertit en un dels reptes més grans per als corredors de muntanya i és conegut com un esdeveniment internacional, professional i molt emocional per a tots els participants. La ruta travessa els Alps a través de la bretxa alpina d’Alemanya a Itàlia passant per cims de fins a 3000m metres d’altura i valls magnífiques. Aquests veïns de Benifaió han aconseguit en els huit dies que va durar la prova recórrer 278 quilòmetres fronterers des d’Alemanya, passant per Àustria Suïssa i Itàlia en un temps aproximat de 28 hores. Després de la prova, que va finalitzar dissabte passat a Itàlia i va començar una setmana abans a Alemanya, David Ballester assenyala que el més dur ha sigut “la recuperació, ja que la jornada esportiva l’acabes amb les cames destrossades i l’endemà calia recórrer uns 40 quilòmetres en terreny muntanyós”. El jove atleta també trau una cosa positiva “sens dubte els grans paisatges que podem

veure i la quantitat de gent que coneixes”. David no dubta a afirmar que van anar millorant de forma progressiva però que en cap moment “vam pensar a quedar en tan bona posició, tan sols concloure la prova”. I és que el Transalpine-Run és una competició per parelles havent-hi en aquesta edició un total de 350 posicions davant dels 700 atletes inscrits. “Quedar en sexta posició davant de parelles professionals i fins i tot patrocinades és un gran repte complit” matisa David. Transalpine-Run ha sigut per a aquests jóvens benifaioners un desafiament per al cos i l’ànima però que no acaba ací. David ja està pensant en la pròxima prova

“la UTMB en el Montblanc prevista per a finals d’agost amb més de 160 quilòmetres de dura competició”.
Gran resultat de Jorge Cuartero

I si a nivell internacional hi ha hagut un lloc important per a l’atletisme benifaioner també a nivell nacional s’ha de destacar la participació del jove Jorge Cuartero Clérigues. Les àrides arenes del desert dels Monegres a Saragossa van albergar el passat cap de setmana una nova edició de la seua coneguda marató. Més de 100 quilòmetres on Jorge Cuartero va aconseguir una merescuda 10a posició demostrant així una vegada més la seua excel•lent preparació física.

doblet històric del suheca triatló
El triatló d’Oliva va abaixar el teló de la temporada triatlética 2011. I ho va fer amb un molt bon sabor de boca per a l’equip Suheca.com Triatló. Les xiques van aconseguir la victòria per equips gràcies al segon lloc de Núria Castells, el sèptim de Raquel Pérez, el tretzé de Rosa Sansaloni, i el quinzé de Cinta Sancho. En xics, el Suheca. com Triatló va ser tercer per equips, amb un equip format per triatletes com Juansa Nadal, Pau Navarro, Nacho Serrano, Cristian Alcanyís, Salva Ortiz i Xavi Soler. La bona actuació en Oliva ha possibilitat que el Suheca.com Triatló haja fet història després de 12 anys de vida. Tant els hòmens com les dones, han aconseguit ser subcampions en la Lliga de Clubs de la Comunitat Valenciana, un fet inèdit fins ara. En categoria masculina, el Komando fisiojreig. com ha sigut l’equip campió, amb 488 punts. El Suheca.com Triatló ha acabat segon amb 466, i el Prosolia Triatló tercer amb 462. En categoria femenina, les campiones van ser les xiques del Tripuçol (478 punts), seguides del Suheca.com Triatló (396 punts) i del Prodesport Gandia (388 punts).

Almussafes ofereix als seus veïns un ampli ventall d’activitats esportives per al curs 2011-2012
L’Ajuntament d’Almussafes ha iniciat les inscripcions per al programa d’activitats físicoesportives 2011-2012, que tindran lloc tant al pavelló com a les piscines municipals. Durant les tres primeres hores d’obertura del termini per a la matriculació, que com en les anteriors edicions es du a terme al pavelló poliesportiu municipal, més de 700 veïns i veïnes han optat per formar part d’algun dels cursos convocats aquesta nova temporada, entre els quals, com a novetat destaca un taller de balls de saló per a xiquets, una activitat física adaptada per a jóvens entre els 12 i els 15 anys i la natació matinera per a adults. A partir de dilluns dia 26, la Regidoria d’Esports obrirà el període de formalització de la inscripció a aquelles persones no empadronades a la localitat.
Activitats esportives

El dia 1 d’octubre, el consistori d’Almussafes comença el programa d’activitats esportives de la nova temporada 2011-2012, una agenda que de nou ha ampliat la seua oferta amb novetats per a tots els col•lectius.

Durant la passada temporada, més de 1.600 usuaris van participar en els diferents programes esportius convocats, una xifra que podria incrementar-se en aquesta nova convocatòria, ja que “l’oferta d’activitats, instal•lacions, horaris i preus públics que oferim són més que raonables per a un poble com el nostre”, explica el regidor d’Esports, Carles Grancha. A les 9 hores del matí del primer dia d’inscripció, més de 700 veïns i veïnes d’Almussafes s’han desplaçat fins al pavelló poliesportiu municipal per a ser els primers a realitzar la corresponent inscripció en el gran ventall de cursos oferits en aquesta nova edició. De fet, el programa del pavelló dirigit al col•lectiu d’adults ofereix cursos de pilates, aeròbic, gimnàstica de rehabilitació i de manteniment, dansa moderna i del ventre, balls de saló, tot ball i musculació. Per la seua banda, els xiquets poden optar entre educació física de base, activitat poliesportiva i activitat física adaptada i, els jubilats i pensionistes accedeixen de nou gratuïtament als tallers de Gimnàstica i de Way tan Kong.

L’oferta de cursos de natació també és molt àmplia, ja que s’inicien amb les activitats aquàtiques per a bebés fins als 2 anys, passant per la natació infantil, els dos estadis de cursos per a xiquets i els cursos de natació per a adults. Així mateix, la piscina coberta també ofereix cursos específics per a empreses, embarassades, persones majors, com també natació matinera i terapèutica.
Escacs

Per onzé any consecutiu, el consistori municipal convoca, dins de la programació juvenil, tres tallers formatius destinats a l’aprenentatge dels escacs. La Regidoria de Joventut impulsa aquesta iniciativa, l’objectiu de la qual radica a potenciar entre xiquets i joves el domini d’aquest divertit i saludable joc de taula, en el seu temps d’oci. Els més de trenta alumnes inscrits destinaran una hora cada vesprada durant dues setmanes als corresponents cursos d’iniciació, aprenentatge o perfeccionament dels escacs, en una conjunció d’estratègia, tàctica i tècnica.

24

| Cultura |

El MIM tanca la seua 22ª edició amb el suport de més de 20.000 espectadors
El públic es va convertir en el protagonista de la 22a edició de la Mostra Internacional de Mim, que va concloure el diumenge 18 de setembre amb una gran afluència de públic i el ple total en molts dels espectacles programats. Més de 20.000 espectadors es van donar cita a la 22a Mostra Internacional de MIM en una edició estructurada sota el motiu central de “teatre gestual de repertori” i caracteritzada per haver esgotat gran part de les localitats en moltes de les propostes d’art en viu desenvolupades al llarg de cinc intenses jornades.
Cues i entrades esgotades

Buster Keaton de Jamelia; viure una dia de festa popular en companyia de El dolçainer de Tales i els integrants de Xarxa Teatre; o descobrir els secrets del món de la producció escènica en les pàgines del llibre de Manuel Jaqués i Robert Lisart, Al.legat sobre la producció escènica presentat pels seus autors.
Estrena mundial de Pecata Minuta

L’èxit del festival va fer-se palés fins i tot des d’abans de començar els espectacles. El Centre Municipal Bernat i Baldoví va ser pres pels aficionats al teatre per assegurar-se una entrada. El cartell d’entrades “esgotades” es va repetir en diversos dels espectacles presentats, com fou el cas de la versió renovada de Muu2!, una sàtira sobre la tauromàquia que la companyia madrilenya va estrenar en el marc del Mim i que va esgotar les localitats en les sis representacions de les sis programades. Èxit rotund de públic va acaparar també l’últim muntatge dels valencians Maduixa Teatre, Consonant, un espectacle per a públic familiar, dissenyat per a xiquets de tres a sis anys i inspirat en l’univers imaginari del poeta Joan Brossa, que va esgotar les entrades en les quatre funcions que va representar. La resposta del públic es va fer també visible en l’estrena de Peccata minuta, un recorregut sensorial per les debilitats humanes, que Francachela-Teatre Íntim va desenvolupar a les antigues oficines i despatxos de l’Ateneu Sueco del Socorro i on es varen vendre totes les localitats de quatre de les sis representacions durant els pimers dies. L’estrena en terres valencianes de Persèfone, variacions mortals, de Comediants, va esgotar també totes les seues localitats en una de les dos úniques funcions programades. El festival, desenvolupat entre el 14 i 18 de setembre i promogut per l’Ajuntament de Sueca, Teatres de la Generalitat Valenciana i la Fundació Bancaixa, va presentar quinze espectacles, alguns d’aquests estrenes absolutes, i va realitzar més de mig centenar de funcions que es van desenvolupar pels carrers i places de la capital de la Ribera Baixa, així com a les sales de teatre o espais culturals com el Teatre “Bernat i Baldoví”, El Casal

Multiusos, la Sala d’exposicions “Els Porxets”, el poliesportiu cobert, la Biblioteca Suecana o l’Ateneu Sueco del Socorro. La combinació d’espectacles de carrer i sala afegit a “una oferta escènica de qualitat” han estat, segons Abel Guarinos, director del Mim, “les claus i la raó de l’èxit de l’acceptació popular” en aquesta edició. La vint-i-dosena edició de la Mostra Internacional de MIM a Sueca va baixar el teló després de cinc dies vestida de mim, dansa, teatre visual, d’objectes i

màscares, acrobàcia, malabares, pantomima contemporània, circ i clown, i on l’acollida entre el públic posà de manifest la bona salut, creativa i artística, d’un teatre que beu de la gestualitat. “El públic s’ha sentit gratificat amb les representacions que ha vist, i això és justament el que el MIM pretén: que el públic es sorprenga, que gaudisca, que s’emocione… en el marc d’un festival que intenta ser lúdic i lúcid al mateix temps”, destaca Guarinos. En la programació d’aquest

any, els espectadors del MIM han pogut viatjar per les debilitats humanes a través de l’univers sensorial de Peccata minuta, recreat en els antics despatxos de l’Ateneu Sueco del Socorro per Francachela-Teatre Íntim; endinsar-se en el regne de la mort de la mà del personatge de Persèfone, que Comediants ha rescatat de la mitologia grega; transitar pel món de la malaltia mental amb La mente de Vicente i els malabares de Lucas Locus; traslladar-se als agitats anys vint amb la Música para

El festival ha tingut un dels seus moments més importants en l’estrena absoluta de Peccata Minuta (Déjanos caer en la tentación), una coproducción de les joves companyies valencianes Francachela i Teatro Íntimo, que indaga en els laberints del pecat, els desitjos ocults i les perversions més recòndites del èsser humà. Un atrevit muntatge que convida a l’espectador a caure en la temptació d’allò prohibit a través d’un viatge sensorial i físic que transcorre per les oficines i despatxos de l’Ateneu Sueco del Socorro, estances que la companyia ha convertit en habitacions del pecat. Darrere de les seues portes, els espectadors, en grups de deu persones, descobriran la decadència de l’ànima, el vici del joc, la alquimia purificadora, la fascinació per les bizarrías o la doble visió dels miralls a través de personatges que transiten entre la realitat i el desig. “Partim d’una línia de treball en la qual es potencia la imaginació i els ecos del subconscient dels creadors, en la recerca d’imatges oníriques que suggereixin més que representen”, explica la companyia. En Peccata minuta, Francacsat dinamitar la quarta paret i explotar els límits de proximitat entre espectador i performencer proposant un espai escènic atípic que es converteix en un ritual teatral pagà. Un treball, no apte per a menors de 16 anys, que experimenta amb els sentits i les percepcions i cerca, com assenyalen els seus creadors, “acostar tot un nou univers sensorial a l’espectador viatger, amb un espai obert a la reflexió en el qual, lluny de criminalitzar el pecat, convidem al plaer de deixar-se dur pels sentits”. Els sons, les olors, el gest i el tacte són els estímuls que serveixen de guia per a aquesta travessia cap al pecat que beu dels grans clàssics de la literatura universal com La Divina Comèdia, Els Contes de Canterbury o els textos del Marquès de Sade, i s’inspira en les imatges del Bosco, els frescos pompeyans de banys i prostíbuls o els clarobscurs de Caravaggio para recrear aquest univers de vicis i perversions.

· CULTURA ·

riBera · 25

Algemesí inicia la seua temporada d’exposicions amb quatre mostres simultànies al Museu
El Museu Valencià de la Festa va inagurar el passat 6 de setembre quatre exposicions simultànies que abracen l’aspecte etnològic, musical i artístic de la Festa de la Mare de Déu, candidata enguany a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, i el regidor de Cultura i Turisme, Gabriel Palop Sarrías, han sigut els encarregats de donar obertura a quatre mostres que converteixen el claustre renaixentista en un museu viu que revisa la història i la tradició a partir dels recursos de l’art contemporani. La primera exposició es titula «La Dolça eina de la nostra Festa. Algemesí, de l’Escola Provincial de Dolçaina a l’Escola Municipal de Tabalet i Dolçaina». Un recorregut per la història de la dolçaina a Algemesí, sobretot des de l’impuls d’aquest instrument amb la creació de l’Escola Provincial, la primera fundada a la Comunitat Valenciana en 1974. La mostra transcorre al llarg de 36 anys d’història d’este emblemàtic i tradicional instrument, en els quals Algemesí ha jugat un paper fonamental en la recuperació i aplicació de noves tècniques d’ensenyament aplicades a la dolçaina i al tabalet. Alhora, també podrà ser visitada l’exposició dels 74 dissenys presentats aquest 2011 en el concurs de cartells de la processó de la precís realisme i suavitat tonal– amb l’experimentació material de recursos mixtos basats en el contrast i la intertextualitat. Hi utilitza un procediment pròxim al collage de qual emergeix la força de la imatge pictòrica dels moments crucials de la festa, balls i personatges, extrets de fotografies anònimes i d’autors cèlebres com Vicent Santos. Es tracta doncs d’una inspiració encadenada entre la tradició, la fotografia i la pintura que ens porta a l’eclosió del color, autèntic tema de l’exposició.
Obra de MªCarmen Toldrá

la regidoria de Cultura de l’ajuntament de Cullera convoca la X edició de les Jornades d’estudis
Les X Jornades d’Estudis de Cullera se celebraran els dies 25, 26 i 27 de novembre de 2011. A causa de les eleccions generals del pròxim 20 de novembre l’organització ha canviat les dates inicialment previstes, per tal de no interferir en el procés electoral. Les jornades d’estudis de Cullera tenen com a objectiu potenciar les investigacions i estudis locals. Amb aquesta finalitat la regidoria de Cultura convoca a tots aquells interessats en la història local a participar-hi, tant assistint com presentat els seus estudis. Per a participar-hi han de presentar els treballs del 2 al 24 de novembre. La documentació s’ha de lliurar a la Casa de la Cultura de Cullera i el títol de la comunicació haurà de presentar-se abans del 28 d’octubre. Els investigadors podran presentar comunicacions sobre les àrees d’Història, Art, Geografia, Arqueologia, Llengua, Etnología, Cultura Popular, Economia, Medi ambient, Patrimoni, Urbanisme o Turisme, entre d’altres, i que tinguen com a marc de referència la ciutat de Cullera i el seu terme municipal. Les comunicacions hauran de tindre un màxim de 25 fulls.

Mare de Déu, en el qual el cartellista Vicent Ramón Pascual va resultar guanyador. Una de les línies d’actuació més innovadores de la programació artística de l’Ajuntament d’Algemesí és, en paraules del regidor de Cultura i Turisme, Gabriel Palop, «emprendre projectes que exploren la tradició i la identitat de la ciutat d’Algemesí des de la diversitat creativa, com una via sòlida de construcció de la cultura, que ens ajuda a divulgar la història i, al mateix

temps, a la promoció dels nous llenguatges de l’art». En la mateixa línia es troben dos mostres de dos jóvens artistes algemesinencs que presenten la seua peculiar interpretació plàstica i poètica de la Festa. La força visual, ancestral, barroca i mediterrània, que inunda cada carrer de la ciutat d’Algemesí és la que explora la pintora Paula Trull (Algemesí, 1980) en «Els colors de la Festa». L’artista busca la fusió de la tècnica delicada del seu dibuix –de

Finalment, l’escultora Mª Carmen Toldrá presenta la instal•lació «Lligams de records», plantejada com una metàfora de les relacions humanes a partir de la projecció de la imatge i la pedra en l’espai. Una gran escultura de marbre, de talla suggeridora, com dos grans mans unides, presideix una de les crugies del claustre, que s’enllaça a través de sogues i nucs a fotografies ubicades en diversos punts, simbolitzant el jo i l’entorn. Aquestes quatre exposicions podran ser visitades fins al pròxim 30 d’octubre i compten amb el patrocini i col•laboració de Vins Murviedro que delectarà el públic assistent amb una degustació d’aquest exquisit celler de Requena i l’empresa de disseny Impacte, que s’ha encarregat de la producció de la imatge dels suports didàctics.

CINEMA
A propòsit d’Almodóvar i “La piel que habito”
per Manolo Gil Com moltes persones en el nostre país m’afanye a veure les pel•lícules de Pedro Almodóvar el mateix dia de la seua estrena. Sóc seguidor del director manxec i confesse sense ambages que m’agraden les seues pel•lícules, unes més i altres menys, encara que normalment experiment davant elles una barreja de catarsi i excepcionalitat, una sensació entre la recerca del sorprenent i la troballa decebedora. No obstant això, sempre trobe una mica que em commou, que m’agrada a pesar del caràcter desmesurat i inversemblant de les històries que narren. El manxec és un cineasta molt mediàtic, i el cinema, ens agrade o no, es mou entre l’art i la indústria, dos conceptes mai conciliables. Al meu entendre, aquesta és una de les principals raons per la qual certs sanedrins de la crítica culturalista no permeten a Almodóvar entrar “en la seua” Història. És difícil conjuminar allò popular amb allò culte, l’èxit amb el reconeixement cultural, els euros amb l’Olimp. Per això hi ha massa crítiques cinematogràfiques escrites sota el signe de la intolerància capaces de condicionar a priori el gust de l’espectador. En el cas d’Almodóvar el paradoxal és que de vegades se li titlla de poc almodovarià al propi Almodóvar. Què vol dir açò? Un filar encara més prim sense sentit? És com dir que Cervantes és poc cervantí o Galdós poc galdosià. Almodóvar és un dels pocs directors espanyols amb personalitat pròpia. Es pot parlar de moltes incorreccions objectives en les seues pel•lícules, però no la falta d’almodovarisme. La crítica sempre li demana més i mai se li perdona gens. De vegades em costa entendre les raons d’aquesta postura a no ser l’afany personal i el pes de la signatura. Ja se sap que bad news, good news. A pesar del que opinen alguns, La piel que habito és una pel•lícula d’Almodóvar pels quatre costats. Desmesurada, iconoclasta, eclèctica, amb una bellesa estètica que arriba al paroxisme. Una pel•lícula farcida de referències culturals (el mite de Pigmalió, Velázquez, Tiziano, Modrian, Franju). No falta gens de l’habitual: ni un guió inversemblant, ni l’apologia de la família, ni el canvi d’identitat en els personatges, ni l’amor passional dut fins a les seues últimes conseqüències. Tampoc falta el toc genuïnament espanyol, no hispà, tant en el contingent com en el contingut, encara que aquesta vegada es base en una novel•la de l’escriptor francès Thierry Jonquet a la qual el manxec li ha donat voltes i revoltes fins a convertir-la en alguna cosa totalment personal amb la seua habitual barreja de gèneres. Per no faltar no mancada ni el cameo familiar ni el toc gai. Hem de jutjar el cinema sota els mateixos criteris de valoració que utilitzem per a l’art actual. El seu caràcter internacional, la

recerca d’un llenguatge propi, la seua pluralitat estètica, la seua experimentalitat, la seua arbitrarietat i contradicció, la seua ambigüitat i analogia, el seu caràcter calidoscòpic. Tots ells són valors que conflueixen en el cinema d’Almodóvar. Produccions cuidades, fetes amb diners, i què? Per molt que diga la crítica – és habitual parlar malament d’aquest cineasta-, Almodóvar,

a pesar del seu eclecticisme manifest, és un dels poquíssims directors espanyols actuals amb personalitat pròpia. Estiguem on estiguem i vegem el fotograma que vegem sempre sabem que estem davant una pel•lícula seua. I això no ho tenen tots. Dic. Publicat originàriament en www.360gradospress.com

26 ·

· CULTURA ·

Juan M. RibeRa LLopis Universidad ComplUtense de madrid Amb innates mostres de capacitat per al dibuix, segons els perfils biogràfics existents, i pictòricament format a l’Acadèmia Sant Carles (València), Emilio Ferrer Cabrera (1888-1962) és reconegut com a pintor de paisatges, escenes costumistes i retrats, cisellat estilísticament en el doble aprenentatge que li va permetre treballar al costat del pintor José Mongrell, durant les seves llargues estades a Cullera, i l’horitzó que li va obrir la concessió d’una beca del ‘Círculo de Bellas Artes de Madrid’ (1913), per ampliar estudis a París i a Roma, concessió notificada de manera elogiosa en la premsa del moment, per exemple al Mundo Gráfico (Madrid, -- -12-1912). Amb una trajectòria que animarien successives exposicions a Cullera, València, Madrid o Barcelona - l’any 1920 va participar en la convocatòria de l’Exposición Nacional, ressenyades a la premsa coetània segons consta en el material d’hemeroteca que hui dia anem recuperant, per exemple a l’Heraldo de Madrid (20-4-1922); també a Buenos Aires, destí cap a on dirigiria temporalment els seus passos des de les darreries de 1927 o el començament de 1928, tal i com s’esmenta en una sentida informació d’Alberto Ghiraldo a Blanco y Negro. Revista Ilustrada (Madrid, 27-11-1927), amb motiu d’una exposició madrilenya de comiat per part del pintor valencià. S’evidenciava així una continuada carrera artística a la qual encara remetia el rotatiu cullerenc Svcrona (11-4-1931), en informar sobre una exposició de l’artista a la Societat Musical Santa Cecilia – d’acord amb el catàleg conservat, vint-i-cinc pintures i quatre dibuixos - dins del programa de festes majors, tot indicant el destí britànic i transatlàntic d’alguna de les seves pintures (vegeu identificació de col•leccions i museus per Miguel Ferrer, Levante, 12-4-1989), a partir d’una mostra prèvia a la valenciana Sala Abad, sobre la qual s’havia informat acuradament a la primera pàgina d’ El Pueblo. Diario Republicano de Valencia (22-5-1927). Una realitat en progrès fins que, per aquelles mateixes dates, cap a començament dels anys trenta, optà per la professionalizació com a professor de dibuix. Aquesta ocupació el portà a Ceuta l’any 1935, per ocupar una plaça com a docent a l’‘Instituto Hispano-Marroquí’, seu on el sorprengué l’inici de la Guerra Civil, i on fou empresonat i a la fi alliberat, gràcies a la gestió

Retrat del General Millán Astray

dels generals Castejón i Millàn Astray, personalitats que figuren entre els seus nombrosos retratats de la vida pública espanyola del primer terç del nou-cents, com ara Concha Piquer. Tota una intensa experiència vital i artística d’Emilio Ferrer Cabrera, temporalment aturada en la immediata postguerra, època en què col•laborà amb el món faller i passà a professionalitzar-se en la fotografia, camp artístic que la seva família continuarà fins a l’actual generació. Gradualment, l’artista anà tornant a la pràctica pictòrica en els anys posteriors a la guerra, època en què es va limitar als encàrrecs de retrats i paisatges fets pels seus conciutadans. S’endinsava en una etapa artística potser mancada per les vibracions i la fibra plàstica de la producció anterior, encara que amb celebrades excepcions com és l’Autoretrat i mantenint sempre el seu domini cromàtic. No obstant això, aquesta última

projecció té la vàlua afegida d’oferir-nos tant una significativa galeria de cullerencs al voltant de la segona meitat dels anys quaranta i de la dècada dels cinquanta com darreres imatges del paisatge urbà, rural, coster i fluvial de Cullera, anteriors a la definitiva modificació de la

· CULTURA ·

riBera · 27

Retrat de Concha Piquer

nostra geografia local iniciada al llarg dels anys seixanta. El present escorç d’Emilio Ferrer Cabrera, a banda de continuades troballes d’hemeroteca i documentals de tot tipus, parteix de fonts informatives conegudes i contrastades . A això que reunim en la nota a peu de pàgina sembla limitar-se hui dia i per escrit el coneixement d’Emilio Ferrer Cabrera. Des de l’esmentada columna apareguda a Las Provincias, Pepe Martí escrivia que l’aniversari del seu naixement hauria d’ésser “...una buena ocasión de rescatar del olvido su nombre, su figura, su obra y su recuerdo” i per organitzar una exposició antològica; i Miguel Ferrer (Levante, 8-9-1991) informava en el seu moment sobre un projecte d’homenatjar a personalitats cullerenques d’abast cultural, entre les quals s’anomenava “Emilio Ferrer Cabrera, excelente pintor, liberal y amigo del pueblo”. Organitzada aleshores aquella primera exposició, ha restat pendent l’ordenació de la biografia i del catàleg del pintor i de la seva obra, bibliografia crítica que hauria de sistematitzar la seua presència i rellevància entre nosaltres i en la història de l’art. Moltes de les seves pintures no són fàcilment localitzables i alguns episodis vitals sols es podrien aclarir mitjançant la recerca de documentació personal, institucional i d’hemeroteca, també amb la consulta als seus coetanis encara vius. L’elaboració de la seva biografia i d’un catàleg de la seva obra podrien ésser un projecte lloable a engegar a partir del proper cinquanta aniversari de la seua mort. Una suggerència a més curt termini, tot coincidint amb el pròxim aniversari, podria apropar-nos a la vessant de l’artista menys atesa. Ja en el text citat, Pepe Martí proposava “...recoger sus prodigiosos retratos a lápiz, catalogándolos y difundiendolos en una publicación - ¿por qué no un libro homenaje? – de su

rica, variada y plural producción artística”. El dibuixant precoç i a la fi professor de dibuix no només ens deixà acurats retrats a llapis i carbonet. Seguint el costum de l’època, dibuixà targetes dedicades a les seves amistats, unes vegades pintades a l’oli i altres resoltes amb plomí. I, amb tècnica paral•lela i potser també gravats, hui sabem de les seues il•lustracions per acompanyar textos literaris, reportages i portades, per exemple en la prestigiosa revista barcelonina La Esfera. Ilustración Mundial. Aquest considerem que fou el cas de les col•laboracions amb l’escriptora empordanesa Caterina Albert i Paradís – de pseudònim ‘Víctor Català’ -, a qui il•lustrà les traduccions castellanes dels seus contes, aparegudes en les pàgines madrilenyes d’El Sol, aíxí com l’efígie de l’autora per a la presentació dels textos publicats entre abril de 1928 i gener de 1929. Els esmentats dibuixos opten fonamentalment per dues estètiques. Una de

traç àgil, de contingut costumista i d’alè naturalista, l’altra d’elaboració i d’iconografía d’herència modernista. Víctor Català restà força interessada per l’aportació de Ferrer Cabrera. La seva correspondència és prova d’aquest interès, com demostra el fet que es mostrés malhumorada en una carta del dia 28-6-1930 per la falta de reposta de l’artista plàstic o de la redacció madrilenya als seus requeriments per aconseguir originals o proves de les il•lustracions i potser poder-les incloure en el seu immediat aplec de contes en català, Contrallums (1930). A la fi, la il•lustració d’El Sol per al conte Conversió passà, amb modificacions, a la coberta del volum esmentat. El silenci del pintor i dibuixant potser es justificaria tenint en compte la cronologia al voltant de les seues estades o tornades des d’Argentina. Doncs, quant a aquests tipus de materials exemplificats a què es fa referència en aquestes pàgines, hauria de considerar-se el volum abans suggerit com a primera fita commemorativa, per a la realització del qual caldria indagar en tot allò que es conserva en els domicilis cullerans i en els arxius de publicacions com aquelles a què va tenir accès i amb què es guanyà el prestigi, com és el cas derivat de la seva estada a Madrid. La restauració de la figura i de l’obra d’Emilio Ferrer Cabrera ha d’ésser fruit de la recerca acadèmica.

El proper 16 d’octubre s’estrena al Bernat i Baldoví de sueca el documental “relacions 2.0”
Els realitzadors suecans Eugeni Alcañiz i Mari Carmen Redondo presentaran el proper 16 d’octubre al centre municipal Bernat i Baldoví un documental que aprofundeix en el món de les relacions de parella a distància i el canvi que han sofert durant els últims 30 anys. A “Relacions 2.0” es mostra com es comunicava la generació dels pares del realizador a través de cartes i d’esporàdiques trucades telefòniques i la compara amb les actuals relacions on es fa servir les reds socials i les videoconferències. El documental conta dos històries paral•leles, per una part la relació a distància que visqueren els realitzadors, quan un d’ells va rebre una beca Erasmus Mundus per a estudiar a Bogotà i per altra ens mostra la relació a distància d’una parella de finals dels anys 70 mentre ell feia el servici militar.”Un dels objectius del documental és mostrar que encara que la tecnologia ha evolucionat el missatge no varia massa, els sentiments que s’intenten transmetre sempre són els mateixos”, assenyala Alcañiz. A En el documental “Relacions 2.0” es podrà vore com han anat canviat els mètodes d’enregistrament d’imatges domèstiques. Així, es visualitzaran des d’imatges recollides amb una càmera súper 8 o amb diapositives fins les més actuals, on s’utilitzen telèfons mòbils i càmeres d’alta definició. Amb la projecció de “Relacions 2.0”, el Bernat i Baldoví recuperarà una vessant cinematogràfica perduda des de fa uns anys a Sueca durant els 45 minuts que durarà el passe.Per altra banda, la presentació del documental, d’entrada lliure, permetrà als més joves poder conéixer de primera mà l’experiència de visionar un audiovisual al centre municipal i als més majors tornar a sentir emocions passades al mateix saló de butaques. L’estrena es completarà amb la participació dels realitzadors qui contestaran a les preguntes dels espectadors i explicaran detalls de la producció com les diferents i actuals tècniques d’animació que s’han fet servir on destaquen la rotoscòpia i l’animació amb Flash. “Relacions 2.0” va ser gravat en tres localitzacions: Sueca, Gandia i Bogotà. Encara que el documental estiga pràcticament tot rodat en llegua valenciana, el desig dels seues realitzadors és moure’l per diferents festivals de temàtica documental, tant nacionals com internacionals.

BUSCA COMERCIALS PER A LA ZONA DE LES DOS RIBERES

28

| Vida & Oci |

• la torreta, un mirador privilegiat a Corbera i la comarca

Amb vistes al castell
El concepte global de la casa rural La Torreta de Corbera és el d’entrar per recuperar les forces que hem perdut, relaxar-se i desconnectar en un lloc d’harmonia i pau, davant d’un paisatge envoltat de tarongers i arrossars. La Torreta es troba a la Vila de Corbera, davant del Castell Medieval, en la mateixa falda de la muntanya, a dos minuts a peu del poble, molt prop del vall de La Murta, del riu Xúquer, del Parc Natural de l´ Albufera i a pocs minuts de la platja. Un lloc autèntic per gaudir de la cultura de la ribera del Xúquer. Pura Martí, propietària de la casa rural la Torreta, procedeix d’una família suecana que va emigrar a França on va viure i treballar fins que van decidir traslladar-se a la comarca de la Ribera i començar una nova etapa de la seva vida. “Nosaltres érem executius a França. El meu marit era enginyer superior i jo directora de recursos humans i d’economia per a diferents empreses. Portàvem una vida molt estressant a Paris. El meu home és francés i vinguérem ací com estrangers. Buscàvem un ritme de vida més saludable, de natura i bona temperatura.” “Jo tenia 40 anys quan vaig vindre ací, volia tindre família però amb la vida que portàvem ens semblava incompatible. Buscàvem una activitat compatible amb l’educació dels fills.” La necessitat d’eixir de la ciutat per desconnectar i relaxarse li va donar un alt grau de coneixement del sector de les cases rurals, que estava molt estesa al seu país, i la possibilitat de posar en pràctica està activitat en un altre lloc amb millor climatologia. “A Paris teníem el costum d’eixir al camp i passar els caps de setmana en els hotels rurals. Este concepte encara no existeix en cap lloc. La intimitat d’estar en una casa i el servei d’estar en un hotel”. Les vistes des de la muntanya de corbera, dels tarongers, el poble, el castell, els arrossars i la mar van ser decisives per quedar-se. “La primera idea era fer-ho en mig dels tarongers però vaig eixamplar la recerca i vaig trobar açò. Necessitava bona vista. Que els ulls veren fins molt lluny per descansar la vista i la ment. Que no hi haguera soroll”. La casa està dividida en tres plantes. En una de les quals viuen els seus propietaris. A les altres hi han dos apartament per allotjar als clients un dels quals disposa de terrassa amb jardí. La casa disposa d’un pati interior enjardinat amb paeller i barbacoa per utilitzar-lo a les èpoques estivals i piscina i jacuzzi comú.

La Torreta està pensada per trobar descans i tranquil·litat. En un escenari adequat per el relaxament i la recuperació d’energies
Els apartaments disposen de menjador amb xemeneia, ordinador portàtil amb accés a la xarxa, wifi i impressora. “La casa la remodelàrem durant un any. Adaptàrem la casa per a que tinguera els serveis tecnològics necessaris. Era un xalet particular de gent que venia a l’estiu però no estava acabada. La varem condicionar per allò que jo volia fer”. Els clients de la torreta busquen un servici molt definit basat en la varietat cultural, la bona gastronomia i el relax, fugint de les zones massificades de la costa i del soroll. Segons ens conta Pura:“Està zona no és de turisme de masses. Ací es tot prou autèntic. La clientela busca la cultura, vore museus, natura i platges tranquil·les i poc saturades. Com més autèntic i tradicional es millor per a ells. El confort és primordial per als clients.” “Venen families d´un a tres xiquets, també joves de menys de 25 anys a passar un cap de setmana. Normalment de nivell socio-econòmic alt com cirurgians, professors o empresaris. La majoria dels clients són espanyols que venen de Madrid, Catalunya, nord d’Espanya i València. D’Europa venen de tots els llocs menys anglesos per questió d’horaris. Ells volen packs sencers.” El servei gastronòmic de la Torreta té dues vessants que els propietaris coneixen i aprofiten per donar una nota d’exotisme als seus clients. Per una banda la cuina típica valenciana basada en la varietat d’arrossos i dolços típics de la comarca i per altra la cuina francesa que desprès de viure més de quaranta anys a Paris coneixen molt bé. “Faig menjar valencià per a la gent de fora com arrossos. En els desdejunis els faig provar tot lo nostre i ho faig jo o ma mare. Coques de carabassa, de panses i nous, d’ametlla, coca de llanda, confitures de moniato, carabassa, taronja. Als francesos els agrada la confitura de figues perquè ho troben exòtic. Als espanyols es propose coses franceses i així proven coses noves i tenen altres experiències. També adapte la vaixella del desdejuni i tenen sempre una atenció com si els conegueres.” Pura també fa el paper de guia turística i gastronòmica orientant als clients sobre les possibilitats que poden trobar al seu voltant indicant-los on poden trobar els millors restaurants i escenaris naturals i paisatgístics.

“Quan venen jo passe una hora parlant amb els clients. Primer acollint-los i ensenyant-los la casa per saber el que coneixen de la zona i la nostra cultura i així m’oriente. Passe el desdejuni amb ells i així veig el que els agrada i puc orientar-los. Hi ha gent que sap molt bé el que vol però hi ha d’altres que són menys decidits. El desdejuni és sempre per als clients.” “ També m’agrada que quan tornen en conten com ha quedat l’excursió.” “Jo pense amb les mares que van de vacacions i no arriben a desconnectar del tot. Jo procure que no tinguen res a fer. Els proporcione tot el que necessiten per anar a la platja, cadires, ombrel·la, tovalloles, prismàtics per vore la natura, jocs per als menuts...” La Torreta està pensada per trobar descans i tranquil·litat. En un escenari adequat per el relaxament i la recuperació d’energies. Disposa de serveis com massatges i tractaments estètics a domicili, de un jacuzzi únic empotrat en la mateixa pared de la muntanya i de us privat. Poden gaudir d’un gimnàs a cinc minuts o de cursos de Pilates i reeducació postural. La torreta organitza per als seus clients Cursos intensius d’anglès, francès, espanyol, Tallers de Fotografia i Observació de fauna i flora. “També tenim serveis exteriors tots els dies de la setmana i a qualsevol hora. Treballem amb gent professional per fer els mas-

satges terapèutics i de relaxació. Després els clients tenen una sessió de jacuzzi i relaxació amb música. Fem tractaments de xocolaterapia i essències, tractaments d’estètica, facials, i de pedicura.” La Torreta dona un servei d’orientació i assessorament personalitzat i adaptat als clients perquè coneguen la cultura i les peculiaritats de la comarca segons l’època de l’any en que s’allotgen. Segons ens conta Pura: “Tenim en compte tota la nostra peculiaritat cultural com la muixeranga, festivals com el de mim a Sueca, certàmens musicals, festivitats, el concurs de paelles de Sueca, l’època de floració de l’atzar, la recollida de l’arròs i tot allò que es pot visitar a la nostra comarca com l´ Ermita de la muntanya dels Sants de la Pedra, El Castell de Cullera, el de Corbera, el museu de l’arròs i del xocolate, el museu faller, i diferents rutes de la comarca.” Hui Pura continua buscant idees per millorar la casa i donar un servici de qualitat com ara energies alternatives o la venda de productes de la ribera. Un herbolari de la comarca els prepara productes naturals per als clients de la casa, productes curatius, tractaments pectorals, cremes de aloe vera, rosa mosqueta i altres per a la pell. Les sals de bany fetes en exclusiva per la Torreta faciliten que la gent es banye, es relaxe i faça una cosa diferent.

· VIDA & OCI ·

riBera · 29

Eliana Albiach, cuina tradicional amb tendències d’avantguarda i productes de temporada
Juan Giner és un cuiner amb una sòlida formació. Va començar la seua carrera professional en el mític restaurant de París La Tour D´Argent, amb III estreles Michelin, on va tindre l´oportunitat de conèixer de prop la bona cuina francesa. De l’experiència d´haver treballat a Paris Juan Giner destaca sobretot la posada en marxa del servici. “tots estan al seu lloc, abans de servir el plat hi ha molta feina hi ha molta disciplina, has de ser molt net i puntual i sobretot has de ser perfecte en els temps de les coccions. Està tot molt pensat, son molt estrictes”. Posteriorment va desenvolupar la seua carrera professional en diferents restaurants de la Comunitat Valenciana, com el Restaurant Girasol de Moraira, considerat per la Guía Gourmetour com el millor restaurant d´Espanya en l’edició del 2002. Ha treballat com a docent en l´ Escola de Hosteleria de Suïssa Belvoir Park, experiència que hui continua a les escoles de cuina de Gandia i Cullera. Juan Giner va aconseguir un record Guiness de truita de creïlles, segons ens conta: “Va ser a Castelló l´any 1998. Jo estava fent pràctiques en una pastisseria on hi havia un cuiner que es dedicava a fer records i jo treballava per a ell. Abans el Guiness estava a Tokio en 18.000 ous i nosaltres en férem 22.000”. El restaurant Eliana Albiach elabora una carta moderna de clara inspiració mediterrània amb reminiscències gales. Juan Giner Té un gran domini de las tècniques culinàries tradicionals sense perdre la perspectiva de las tècniques més innovadores. “ La meva cuina és una cuina treballada on fem les coses des d´una base”. “ Fem les proves i les rectificacions. Quan tenim l’aprovació de tot l´equip és quan es plasma el plat a la carta. És una qüestió de treball i sacrifici”. “Per a la preparació dels plats tenim varies eixides, sempre mire receptes tradicionals i busque el producte d´estació que és molt fàcil de treballar i de millor qualitat.”
Sabors d’ací i de fora

En les seues cartes combina els productes autòctons com la melmelada de navelate, salmonets de roca i varietats d´arrossos amb les essències pròpies de la gastronomia global, com el curry o cous-cous. Sobre la nova cuina Juan pensa que “hui estan eixint noves tècniques de cuinar hi ha bons i nous cuiners, cadascú va pel seu camí. Jo faig una cuina tradicional modernitzada, pense que és bo que hi haja de tot.” Sota el títol “yo también te quierroz”, el restaurant Eliana Albiach de Cullera està posant en marxa, un any més, les jornades gastronòmiques on l´arròs

és el protagonista. En aquesta 6ª jornada Juan Giner aporta diferents i suggeridores propostes gastronòmiques que tenen com a base dels seus plats aquest cereal tan autòcton de la Ribera. Segons ens explica Juan “aquestes jornades consisteixen en servir diferents varietats d´arròs en diferents plats i dins d´un mateix servici. La novetat d´enguany es que mai havíem fet un menú maridatge amb els vins i caves que col•laboren amb nosaltres també hem canviat algunes varietats d´arròs. A l´hora de fer un maridatge el més important és que els sabors del plat no apaguen els del vi i al contrari. Que l´equilibri siga perfecte. El més important és que potencie els sentits i el goig de les matèries que consumim”. L’arròs Bomba, el Santa Andrea, el Basmati, el Bahía i el Sénia combinats amb els aromes i sabors fan que els participants de les jornades puguen diferenciar textures i ampliar els seus coneixements sobre la cultura de l´arròs. Per a Juan Giner, “Els objectius de les jornades són que la gent vinga a seguir provant els arrossos i veja que es poden fer moltes coses amb ells”. “En el menú d´enguany he intentat utilitzar productes nous com la carrillada de vedella, un arròs amb pernil Ibèric, elaboracions amb farina d´arròs, crema d´arròs i altres elaboracions que van sorgint al llarg de l´any”.

El menú d’enguany a l’Eliana Albiach

Consultoria de comunicació | Desenvolupament de projectes | Producció de continguts

> xavibellot@gmail.com

30 ·

· VIDA & OCI ·

Alimentació i rendiment escolar
isabeL aRMengoL Montagut metgessa. màster en dietètiCa i nUtriCió hUmana

Després de les vacances comença un nou curs escolar. Nombrosos estudis han relacionat el paper de l’alimentació i el rendiment escolar. La massa cerebral representa només entre un 2% i un 3% del pes corporal, però pel que fa al consum d’energia absorbeix fins a un 20% del total de la ingesta diària. La seua principal font són els hidrats de carboni: la glucosa. Si l’aportació d’hidrats de carboni és insuficient, el cervell obtindrà la glucosa a partir d’altres nutrients, com les proteïnes i els greixos, vies més costoses per a l’organisme. També hem de cuidar el subministrament d’altres nutrients com les vitamines del grup B1, A i C, minerals com el potassi, magnesi, zinc, ferro, liti, silici, seleni i crom. Tots ells relacionats amb la capacitat de concentració, la memòria, el rendiment intel•lectual i fins i tot l’estat d’ànim. Quan parlem de desnutrició solem mirar al tercer món, però actualment en la nostra societat hi ha molta “desnutrició oculta”. Aquesta desnutrició encoberta s’origina en realitzar dietes que no aporten tots els nutrients necessaris. S’estima que dos mil milions de persones pateixen desnutrició encoberta a tot el món, que es manifesta amb: retard del desenvolupament

psicomotor, transtorns del llenguatge i de la conducta, retard maduratiu i del creixement i augment d’infeccions.
Funció del ferro

El ferro és necessari perquè el nostre cervell funcione correctament, la seua absència condueix a retardar del creixement, altera el sistema immunològic i afecta directament el seu funcionament. Està comprovat que els xiquets i adolescents amb dèficit de ferro obtenen pitjors resultats en les proves de matemàtiques que aquells sense dèficit de ferro. El ferro que necessita el nostre organisme l’obté dels aliments que consumim: carn, vísceres, peixos, mariscs, ous, fruits secs, llegums, julivert… són rics en ferro, per a millorar la seua absorció hauríem d’afegir aliments rics en vitamina C, taronja, kiwi, pimentó… A Espanya, segons les ultimes enquestes, un 10% dels xics i 12% de les xiques tenen dèficit de ferro i un 3% pateixen anèmia. El calci, que intervé en la transmissió dels impulsos nerviosos, es troba en lactis, en el peix que es mengen amb espines (sardines, llenguados…), en els fruits secs, en els aliments de soja que van enriquits, en algues i en el sèsam. Sense oblidar la vitamina D necessària per a l’absorció del calci i una adequada aportació proteica. El zinc, intervé en la síntesi de proteïnes i en la formació de

Tasta la Plaça aconseguix un èxit rotund en la seua IV edició a Sueca
El Mercat Central de Sueca, més conegut com La Plaça, va acollir divendres 16 de setembre una nova edició de Tasta la Plaça. En esta multitudinària cita gastronòmica es van poder degustar més de 4.500 tapes elaborades amb productes típics de Sueca que es poden trobar en les parades del mercat. També es van poder degustar propostes més innovadores de restauradors del municipi, i altres més populars, com les elaborades pel cuiner local, Toni Beltrán, consistents en la tradicional paella, “espardenyà” o samfaina. L’associació de venedors de La Plaça va ser l’organitzadora d’esta trobada, que va comptar amb la col•laboració de les regidories de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sueca, i d’Arrima’t, Associació de Serveis i Comerços de Sueca. A la degustació van assistir l’alcalde, Salvador Campillo; la regidora de Comerç, Manuela Egea; i el regidor d’Urbanisme, Enrique Vidal. L’acte va resultar un èxit de participació per la quantitat de veïns i amants de la gastronomia que no van voler perdre’s este esdeveniment anual. “Vull agrair al president de La Plaça, a l’equip de persones que van ajudar en els preparatius de la degustació, a la gent de les parades del Mercat que van participar, a l’associació Arrima’t i, sobretot, als veïns i visitants que es van acostar”.

teixits. Són aliments rics en zinc la carn, el peix,el marisc, els ous, els fruits secs,els llegum i els formatges. Les vitamines Hidrosolubles del grup B participen en la producció de neurotransmissors, i estan presents en la majoria d’aliments d’origen vegetal (verdures, fruites, fruits secs, llegums, cereals) i animal (carn, vísceres, peix, marisc, ous i lactis). El dèficit de iode repercuteix sobre la capacitat d’iniciativa i la presa de decisions , són una bona font de iode, la sal iodada, peix, marisc, carn, llet i ous.
Quantitat d’ingestes

L’esmorzar i el berenar també tenen un paper important en el rendiment, ens permet recuperar l’energia perduda durant les activitats de fem a primeres hores de la matí i vesprada i ens permet arribar al menjar o sopar sense necessitat de picar entre hores. Una peça de fruita, iogurt, suc natural o un xicotet entrepà són el més adequat. Hauríem d’evitar el consum de brioixeria industrial molt rica en sucres i greixos saturats.
Dieta i exercisi físic

També hi ha una relació clara entre el rendiment i el nombre d’ingestes que es realitzen al dia, d’elles el desdejuni és la que s’ha comprovat que té una major relació amb el rendiment escolar. Cap xiquet hauria d’eixir de casa sense haver desdejunat adequadament, un lacti (llet, iogurt…), un cereal (pa, galetes, cereals) i una fruita o suc són elements imprescindibles per a un bon desdejuni. Es poden acompanyar d’una proteïna com un ou o companatge magre .

Perquè el rendiment escolar siga òptim cal incorporar al nostre - dia a dia - una adequada activitat física (escolar i extraescolar) i les suficients hores de descans nocturn. La clau del rendiment acadèmic no depén exclusivament d’allò que mengem, la disposició anímica, la capacitat i la perícia de cada alumne, les hores dedicades a l’estudi, també tenen un paper fonamental. No obstant això una adequada nutrició ens ajudarà a millorar la nostra capacitat de concentració, memòria, rendiment intel•lectual i fins i tot el nostre estat d’ànim.

· VIDA & OCI ·

riBera · 31

Guia comercial

Informació de la Ribera
comercial@informaciodelaribera.com 664 41 10 31
LLOGUERS - COMPRA-VENDA - Lloguer apartament Edifici Laura 90 m2, 8è-3 habitacions, dos quartos de bany, galeria. Vistes al riu. Tel: 600 240 136/ 610 437 655 - Lloguer Baix Comercial 120 m2 , front al riu, Avgda. Germán Sapiña, Xaflà Tel: 600 240 136 - Se vende solar en Favara, nueva urbanización, bien orientado. Interesados llamar al Tel: 609612491 -Venc catamarà vela, Hobie Cat 16 en bon estat, veles, mesh de competició negra, timons blancs de fibra. Llest per navegar. Tel: 646320163 - Alquilo apartamento en Cullera enprimera linea de playa. Zona racó, piscina, tenis y garaje. Tel: 961720913 - Alquilo plaza de garaje para coche pequeño o moto en centro de Cullera, plaza de la virgen Tel: 646320163 - Vendo piso en Cullera centro, Plaza de la Sal, primer piso, 3hab, ascensor. Tel: 610437655 - Vendo apartamento en Palmeres, en calle Vía Sant Roc nº30. 3ª planta exterior. A 50 metros de la playa. 120 m2, 3 habitaciones exteriores, 2 baños completos. Salón comedor con terraza de 20 m2 y cocina tipo loft completamente equipada. Mobiliario de diseño. Para entrar a vivir. Precio: 260.000 €. Plaza garaje: 30.000 €. Tel: 677444700 - Vendo remolque seminuevo y rotovator Pasquali. Tel: 961724474 OFERTES DE TREBALL -Se buscan coniner@s que sepan hacer arroz. Imprescindible carnet de manipulador y transporte propio. Se valorará conocimientos de inglés y valenciano. Restaurante Terrassa. Paseo marítimo de Cullera. Edificio Florazar 3. tel: 961723419-607084978. terrassa@yahoo.es -English challenge, academia de idiomas necesita personal cualificado, entregar curriculum en C/ del Riu nº 21, bajo, de 5 a 8, Cullera tel: 608 031 0 41- 617 200 739

L’all i pebre

per Paco Grau
All i Pebre Presentat al XLI Concurs Internacional Ciutat de Catarroja pel Restaurant l’Illa de Cullera 2n Premi en el Concurs 17 de setembre 2011
ELABORACIÓ:

L’All i Pebre, és un guisat típic Valencià de la zona de l’Albufera de València. Segons conten era un plat que guisaven els pescadors del llac, en el qual, antany, hi havia gran quantitat d’este peix. Originàriament es creu que este guisat es feia només amb anguiles, all, pebre roig, vitet, sal i aigua. A partir del descobriment del continent Americà per Cristóbal Colon, va ser quan van descobrir la Creïlla i la van introduir a Espanya, és per tant quan es creu que, sobre el primer quart del segle XVI, s’adopta la creïlla en l’All i Pebre, cosa que donarà més consistència a este menjar en els mesos més freds de l’any, “digueu, mesos amb “R”, quan

per tots és sabut que l’anguila és més Suculenta. La localitat Valenciana de Catarroja, ostenta el títol de ser considerada “El Bressol de l’All i Pebre”, de fet celebra anualment en honor al seu patró, Sant Miquel, un concurs culinari de caràcter internacional d’este guisat. Enguany concretament ha celebrat el 41 Concurs Internacional d’All i Pebre ciutat de Catarroja.

Per a preparar el tradicional All i Pebre, necessitem el següents ingredients per a 4 Persones: 1Kg d’anguiles, 1Kg de creïlles, 8 dents d’all, 3 cullerades de pebre roig dolç, 1 vitet coent, oli d’oliva i sal. L’Anguila una vegada neta la tallem a trossos, pelem les creïlles i les tallem esclafint-les “Esgarraes”, i a l’all se li fa un tall o bé es xafa un poc “esclafat”. Es col•loca la cassola al foc i s’afig un got d’oli, els alls xafats, i es van daurant a poc a poc, una vegada daurats afegirem el pebre roig dolç, es donen dos voltes i ofeguem amb aigua, una vegada alce el bull afegim l’anguila i les creïlles, una punta de sal i el vitet, deixem reduir a foc lent i rectifiquem de sal, s’ha de procurar traure una textura lligada a la salsa. Bon profit i atenció amb el coent.

la sala Braham guanya la 51 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de sueca
La Sala Braham de Riola va aconseguir ahir el primer premi de la 51 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, una edició marcada per la solidaritat amb els Estats Units d’Amèrica, quan es compleix el desé aniversari de l’atemptat contra les Torres Bessones, i amb Japó i la població murciana de Lorca, pels terribles terratrèmols que han patit en 2011. Quaranta-dos restaurants vinguts de tots els racons de la Comunitat Valenciana, Espanya i el món, competien per alçar-se amb el títol de “millor paella del món” que, finalment, es va emportar el cuiner, Salvador Chofre, i el seu ajudant, Mauricio Chofre, de la sala Braham de Riola. El segon premi va ser per al Restaurant Casa Xaparro, de Riba-roja. L’Escola d’Hostaleria TAES, de València, va aconseguir el tercer guardó. El premi Nicolau Primitiu al cuiner més jove, va ser per a Jordi Bonillo, de 21 anys, i representant del Restaurant Rossinyol, de Nàquera. El premi a la millor paella cuinada per un restaurant de fora d’Espanya, va ser per a Ginza Espero, de Japó. El premi a la millor paella de fora de la Comunitat Valenciana va ser per a Arrocería Belsay,

www.pixelpub.es

de Còrdova; i el premi Bernat i Baldoví, per a la millor paella comarcal, va ser per al Restaurant l’Illa, de Cullera. En el capítol de Paellers d’Honor, van ser guardonats en esta edició: Evarist Miralles, guanyador del concurs “Millor Cuiner d’Espanya 2010”; Julio Biosca, del restaurant Casa Julio, ubicat a Fontanars dels Alforins; Manuel Ferrando, president de la DO Arròs de València; Gabino Sotelino, important hostaler exportador de la cuina espanyola als EUA; Manuel Moreno, restaurador d’Algesires, que posseeix un restaurant referència en matèria primera del mar; i Daniel Vidal, suecà i guanyador del primer premi del Certamen de Cullera

que el portarà a les Worldskills. El guardó de Paeller d’Or va ser atorgat al coordinador del Concurs, Jesús Melero, al complir 25 anys al capdavant de la direcció gastronòmica del Certamen. L’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; l’equip de govern al complet; regidors de la Corporació; i representants de tota la societat suecana; van acudir a esta importantíssima cita gastronòmica. També van estar presents, la delegada del Govern, Ana Botella; la secretària general d’Infraestructures del Ministeri de Foment, Inmaculada Rodríguez; el secretari autonòmic de Turisme, Luis Lobón; i el subdelegat del Govern, Luis Felipe Martínez.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful