P. 1
Plan de afacere – ferma de vaci de lapte

Plan de afacere – ferma de vaci de lapte

5.0

|Views: 6.739|Likes:
Publicado porSeb A Stian

More info:

Published by: Seb A Stian on Sep 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/04/2015

pdf

text

original

Plan de afacere – ferma de vaci de lapte

Numele managerului firmei: Teodorescu StefanValentin Numele firmei : SC. VacutaRo.Srl Rezumatul executiv: SC. VacutaRo.Srl este o firma de productie si comert care va avea ca obiect de activitate cresterea vacilor si comercializarea acestora si a produselor derivate. Initial vanzarea se va face direct de la microferma urmand ca in scurt timp firma sa-si dezvolte reteaua de distributie prin incheierea de contracte cu magazine ,supermarketuri, restaurante si firme de comercializarea produselor agroindustriale si alimentare. Firma va fi o Societate cu raspundere limitata, avand doi actionari principali (sot si sotie).Acestia se vor ocupa de toate problemele operationale, comerciale si manageriale ale firmei. Investitia initiala este de 30.000 RON (din care 20.000 RON capitaluri proprii si 10.000 RON imprumut necesar de la banca ) si va fi folosita in scopul infiintarii firmei, achizitionarii de vaci, achizitionarii materialelor necesare pentu tarcuri si a hranei pentru animale.
1

Obiectivul principal al firmei in prima faza este sa patrunda si sa se mentina pe piata produselor de acest fel. Are in vedere incheierea de contracte cu firme de profil din strainatate in scopul comercializarii produselor. Dezideratul care sta la baza infiintarii fermei de vaci este unul de natura pur economica. Cresterea vacilor reprezinta una dintre cele mai bune oportunitati de investitie in agricultura. Exista o cerere pe piata internationala si locala nesatisfacuta de productia actuala. SC. VacutaRo.Srl isi propune sa aiba in primul an un profit net calculat de aproximativ 35.000 urmand ca acesta sa creasca in anii urmatori (in cel mai rau caz sa se dubleze) avand in vedere strategia de marketing (astfel veniturile din vanzari vor creste in raport cu costurile fixe). In scopul dezvoltarii firmei, actionarii isi propun reinvestirea profitului (prioritara este achizitionarea de aparate de muls in al doilea si al treilea an). Acest plan de afaceri este un proiect de afacere si reprezinta o estimare a potentialului firmei. El a fost conceput luand in calcul valorile medii ale costurilor si preturilor. Deci este o estimare “probabila”.
2

Costuri directe Ambalaje 2000 RON Intretinere anuala 4.000 RON (rambursabil in 3 ani) Finantare totala : 30. Teodorescu Silica Investitii proprii :20.Felul firmei: Companie privata Obiect de activitate : cresterea si comercializarea vacilor si produselor derivate Actionari principali: Teodorescu Stefan.300 RON ROI = Profit net/investitie = 24% Rata de recuperare a investitiei este buna.000 RON Obiective financiare: Investitie totala : 30. tinand cont ca prognoza vanzarilor totale luata in calcul este pentru preturi medii si productie medie.000 RON Profit brut: 47.250 RON Total costuri = 45.000 RON Profit net: 35.000 RON Imprumuturi: 10.000 RON 3 .000RON Buget: 45.

ca urmare vor fi pastrate in ferma numai puii de rang feminin care vor fi crescute pentru a 4 .000 RON Salarii 15.cladire 2.000RON Amortizare 51.800 RON Produs Volum vanzari Valoare vanzari Lapte 45.000 RON Impozite pe teren.Costuri fixe Publicitate 1500 RON Amenajare tarcuri 5.000RON Pentru primul an nu ne propunem sacrificarea vacilor.000 RON Taxe si impozite(24%) 3200 RON Rata la credit 6700 RON Dobanda la credit (50%) 1000 RON Buget: 40. insa din ani urmatori vor avea loc sacrificari ale vacilor batrane care au o productivitate mai redusa a laptelui si a viteilor ce se nasc.

VACUTARO. pentru ferma zootehnica SC. DATE GENERALE ALE INVESTIŢIEI PROPUSE Denumirea investitiei Achizitia de vaci de lapte si dotarea cu aparate de muls.inlocui predecesoarele lor batrane. 5 . chiar o crestere a preturilor si “pierderi 0”. venitul estimat pentru primul an ar deveni 65. SRL Proiectul solicita sprijin financiar pentru achizitionarea a 20 de vaci de lapte din rasa Baltata Româneasca. înscriindu-se în limitele prevazute în fisa tehnica a masurii pentru societatile comerciale si 4 aparate de muls care sa contribuie la cresterea productivitatii muncii si a calitatii produselor. putem lua in considerare si previziunea “in cel mai rau caz” astfel incat venitul estimat pentru primul an sa se reduca cu 25% Daca luam in calcul preturile maxime de vanzare. In cazul in care: nu sunt atinse vanzarile prevazute sau concurenta isi reduce preturile sau mortalitatea puilor este mare.000 RON.

etc. Se urmareste astfel satisfacerea: a) componentei economice: ferme transmisibile economic din generatie in generatie. înscriindu-se in normele de aderare la Uniunea Europeana. precum si la asigurarea conditiilor de igiena si bunastare a animalelor. la atragerea tinerilor în activitatile agricole prin îmbunatatirea conditiilor de viata si de munca. accesibilitatea spatiului. Achizitia de vaci de lapte din rasa Baltata Romaneasca are ca scop marirea potentialului genetic si zootehnic existent in zona Sanpaul. calitatea patrimoniului construit. b) componentei sociale: o agricultura care sa tina cont de diverse componente ce tin de viata sociala a unei societati ( calitatea alimentelor. 6 .Fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei propuse Implementarea proiectului va contribui la îmbunatatirea venitului producatorului agricol.

C.Daca prin proiect se asigura diversificarea productiei existente la data depunerii cererii de finantare (ca activitati si/sau produse).420 Cantitat e 2010 203. si se previzioneaza daca aceasta diversificare va genera o crestere a veniturilor cu mai mult de 30% fata de situatia existenta. se precizeaza modul de realizare.400 Maestro S.R.200 1. 1.360 Cantitat e 2008 102.960 Cantitat e 2007 70.800 2. S.L. Date despre cantitatile de produse destinate comercializarii (pentru cel putin 70% din volumul productiei).860 S. Napolac t S.A. piata si potentialii clienti 3.200 1.600 7 .160 Cantitat e 2009 147. Produ s Lapte [l] Vitei [kg] Clienti Cantitat e 2006 68.C.

Solicitantul a încheiat un precontract cu S. pentru comercializarea viteilor.R. utilaje si echipamente agricole. responsabila legal cu proiectul. numar)  1 persoana. calificare.anii în care s-au achizitionat si starea tehnica actuala).L. constructii în ferma (adaposturi pentru animale.). Curs de crescator-îngrijitor de animale domestice pentru productia de lapte si carne 1 persoana. . inginer zootehnist  Resurse funciare (terenuri agricole/baze furajere. animale (efective pe specii/rase si categorii). Resurse umane existente (categorii. etc. remize pentru masini. spatii administrative. utilaje.A.). pentru comercializarea productiei totale de lapte si cu S. suprafete ocupate cu sere si utilitati ale acestora.C. etc. cu precizarea regimului proprietatii (in proprietate si/sau arenda/concesiune) 8 .C. instalatii de irigat. responsabil tehnic. Napolact S. mijloace de mecanizare (tractoare si masini agricole. etc. Maestro S.

an achizitie 2004 Masini: Tractor U 650 – proprietate. an achizitie 2001. an achizitie 2000. functionabil Grapa cu discuri – proprietate. functionabil o o 9 . functionabil Plug – proprietate. o o o o o o o o  o  o Teren: 53 ha 22 ha proprietate 4 ha 9 ha 3 ha 7 ha 21 ha 2 ha 3 ha 4 ha 31 ha arenda porumb boabe porumb siloz grâu de toamna lucerna fanate naturale pasuni naturale sfecla furajera orzoaica Cladiri: Grajd – proprietate. an achizitie 2000.

o Cultivator – proprietate. functionabil Peridoc – proprietate. functionabil o o o o o o o 10 . an achizitie 2001. an achizitie 2001. an achizitie 2000. an achizitie 2001. functionabil Masina erbicidatproprietate. functionabil Remorca – proprietate. functionabil Masina împrastiat gunoi grajd – proprietate. functionabil Tanc pentru racire lapte – proprietate. functionabil Semanatoare cereale paioase – proprietate. an achizitie 2000. an achizitie 2004. an achizitie 2000. functionabil Semanatoare plante prasitoare – proprietate. an achizitie 2001.

situatia privind respectarea graficului de rambursare. DATE GENERALE ALE INVESTIŢIEI PROPUSE Daca prin proiect se asigura diversificarea productiei existente la data depunerii cererii de finantare (ca activitati si/sau produse). si se previzioneaza daca aceasta diversificare va genera o crestere a veniturilor cu mai mult de 30% fata de situatia existenta. la termen si/sau reesalonate etc) II. se precizeaza modul de realizare. pentru comercializarea productiei 11 . Date despre cantitatile de produse destinate comercializarii (pentru cel putin 70% din volumul productiei).Situatie financiara si fiscala (datorii fiscale si/sau împrumuturi bancare în derulare .A.C. Napolact S. piata si potentialii clienti Solicitantul a încheiat un precontract cu S.

pentru comercializarea viteilor.200 Maestro S. 1.400 3. modalitate de asigurare.200 1.600 Surse de finantare surse proprii (total) (Lei/Euro) : din care capital de împrumut (Lei/Euro).L. Produ s Lapte [l] Vitei [kg] Clienti Cantitat e 2010 68.totale de lapte si cu S.L. fonduri publice nerambursabile (Lei/Euro) 12 .360 Cantitat e 2012 102. Maestro S.R.C.C.C. S. 1.800 2.R. Napolac t S.160 Cantitat e 2013 147.860 S.960 Cantitat e 2011 70.420 Cantitat e 2014 203.A.

400 E (8508 ei) Veniturile din exploatare (Ve) = veniturile realizate din activitatea curenta. volumul productiei. conform obiectului de activitate al solicitantului. Se calculeaza pornind de la fizic (cantitati de produse. când vor fi achizitionate vacile de lapte si aparatele de muls. servicii) tinând cont de preturi/tarife pe unitatea de masura diferentiat pentru fiecare obiect de activitate (masura/submasura) 13 .623 E. Pentru aceasta.Investitia va fi achitata într-o singura transa.000 Euro) Valoarea investitiei (Vi) = valoarea totala a proiectului fara TVA Vi = 23. Indicatori de viabilitate economico-financiara: (Atentie! Acest subcapitol se completeaza doar pentru proiectele a caror valoare eligibila este < de 50. solicitantul va contracta un împrumut bancar în luna octombrie. motiv pentru care solicitantul trebuie sa detina întreaga suma de 25.

9 i 0.100.27 907.000 lei An 2 29.273 1. An 1 An 2 An 3 An 4 An 5 30.831 90.2 25.71 0.859 ur o M 1.7 1.412 32.338 An 3 An 4 An 5 48.27 955.897 38.000 10.953 26.An 1 E 28.283 27.7 13.003.760.049.800 1.024 3 Cheltuieli de exploatare (Ce)= cheltuielile generate de derularea activitatii curente.831 lei 4. consumuri specifice pentru fiecare submasura în parte.831 0.63 1.936 1.831 0.196. Sunt cheltuielile aferente veniturilor din exploatare si se calculeaza în functie de domeniul de activitate.410.831 Eu 24.066.000 39.613 ro Mi 907.1 1. Rezultatul din exploatare (Re) = rezultatul din activitatea curenta Se calculeaza: Re = Ve – Ce – trebuie sa fie minim 10% din Ve 14 .953 24.2 ii 87.

614 An 4 11. An 1 Euro Ron 1. unde Pn mediu= profit net mediu pe orizontul de prognoza Dr – trebuie sa fie maxim 10 ani Dr = 4 ani 2 luni 26 zile 7.187 An 5 18.An 1 Euro Ron 3.139 15642 24400 40649 65914 5. Rentabilitatea capitalului investit (Rc) = Pn/Vi x 100 (%) trebuie sa fie minim 5% An 1 9% An 2 12% An 3 22% An 4 41% An 5 71% 15 .704 An 5 16. Durata de recuperare a investitiei (Dr) = indicator ce exprima durata de recuperare a investitiei Se calculeaza Dr= Vi /Pn mediu.385 An 3 6.60 9 35226 60301 6.906 14216 An 2 4. Profitul net (Pn) = rezultatul final al exercitiului financiar (anual) din care s-a scazut impozitul pe profit.990 7269 An 2 2.061 18415 An 4 9.692 9779 An 3 5.

Rata acoperirii prin fluxul de numerar (RAFN) = Total intrari numerar/(dobânzi+plati leasing + rambursarea datoriilor) RAFN ≥120% (pentru fiecare an de prognoza) 16 . Gradul de acoperire a cheltuielilor financiare (Ga) = modul în care cheltuielile financiare (dobânzi bancare la creditele contractate) pot fi acoperite din rezultatul activitatii curente Ga = Re/Cf – trebuie sa fie supraunitar pe fiecare an al orizontului de timp dupa încheierea investitiei An 1 4 An 2 5 An 3 12 An 4 35 An 5 235 10. Rata îndatorarii (RI) = total datorii/total active Trebuie sa fie maximum 60% An 1 52% An 2 44% An 3 34% An 4 18% An 5 0% 11.050 3860 An 2 813 2561 An 3 566 2079 An 4 319 1198 An 5 77 299 9.8. Cheltuieli financiare (Cf) = cheltuielile cu dobânzile la creditele contractate pentru orizontul de timp prognozat An 1 Euro Ron 1.

83 An 5 8.An 1 1.) Animale pentru reproductie (efective pe specii / rase si categorii) Material biologic (material saditor / de plantat) Material seminal cu potential genetic ridicat (specii) 17 - .30 An 2 1. caracteristici tehnice si functionale.fundamentat în functie de situatia prezenta si cea viitoare etc. numar .09 An 4 3.95 ACHIZIŢII INDEPENDENTE Descrierea tipurilor de achizitii independente propuse prin proiect Masini.28 An 3 2.inclusiv pentru sere si ferme de crestere a animalelor / pasarilor (tipuri. utilaje. instalatii si echipamente agricole pentru ferme vegetale .

Achizitionare aparate de muls Componente pompa vacuum – „Banat” .55 kw/220V – 1 buc Aparat de muls tip pulsocolector INOX – 2 buc Pahare de muls tip INOX Mansoane de muls tip SPAGGIARI – Italia – 8 buc Bidon de muls (capacitate 20 litri) – 2 buc Capac bidon tip INOX – 2 buc – 8 buc Dispozitiv pentru spalarea aparatelor de muls – 2 buc Furtun vacuum tip SPAGGIARI buc Furtun transparent tip TRANSFLOW – SUA – 2 buc Regulator vacuum Vacuumetru – 1 buc – 1 buc 18 –2 .0.

galben roscat sau chiar rosu. tesutul glandular dezvoltat. rasa Baltata Româneasca da productii bune de lapte pâna la 19 . Daca este bine întretinuta. existând animale chiar cu o constitutie grosolana. Mucoasele aparente au culoarea roz caracteristica. galben de diferite nuante: deschis. cu linia superioara dreapta. puternice cu aplomburi în general corecte. membrele lungi. Culoarea este baltata-galben cu alb. detergenti. expresiv si larg. bine prins. perii spalare – 1 set Achizitionare vaci de lapte din rasa Baltata Româneasca Rasa Baltata Româneasca este rezultatul încrucisarilor de absorbtie al taurinelor Sura de stepa cu Simmental. gâtul scurt. Conformatia corporala este în general armonioasa.Piese schimb. dar mare. cu trunchiul lung. Ugerul este asimetric. cu sferturile posterioare mai dezvoltate decât cele anterioare. Capul si membrele de la genunchi în jos sunt întotdeauna albe. constitutia robusta. Capul este potrivit de lung. Coarnele si unghiile sunt de culoare galben deschis. larg si adânc.

8% grasime.5000 l cu 3. În ceea ce priveste productia de carne. cu un consum specific de 5. Tineretul femel de reproductie la 6 luni are o greutate corporala medie de 170 – 180 kg. Randamentul la sacrificare variaza între 52 –57% la tineretul bine îngrasat./kg.N. folosind la reproductie tauri testati. Tineretul mascul realizeaza sporuri medii zilnice de 0. Se va ameliora prin „presiunea selectiei prin masculi”. 20 . rasa se remarca prin însusiri favorabile. amelioratori autohtoni sau material seminal din import provenit de la cei mai valorosi tauri testati amelioratori. Va fi crescuta în rasa curata.2 – 6.2 kg. Perspective: va fi principala rasa din tara. ajunge la aproximativ 300 kg la 12 luni si la 420 – 430 kg la 18 luni (când este apt de reproductie). La 13 – 15 luni pot realiza mase corporale de 450 – 500 kg.5 U.9 – 1. reprezentând 40% din efectivul de taurine.

pentru care este asigurata baza furajera minima precizata în criteriile de eligibilitate specifice din cererea de finantare. VacutaRO. Prin proiect se vor achizitiona numai animale cu valoare genetica ridicata prevazute cu certificat de origine si productivitate.6 ha/cap).C.Vor fi achizitionate numai speciile/rasele de animale si în limitele precizate în criteriile de eligibilitate specifice din fisa tehnica Achizitia de vaci de lapte se înscrie in criteriile de eligibilitate specifice ale programului Sapard. echipamente. etc. atât ca numar de animale cat si ca rase Pentru achizitiile de animale care reprezinta nuclee de reproductie cu valoare genetica ridicat.SRL detine suprafata necesara pentru asigurarea bazei furajere precizata în criteriile de eligibilitate specifice din cererea de finantare (vaci lapte 0. trebuie sa se prevada numai achizitionarea celor care au certificate de origine si productivitate. S. Prin proiect trebuie sa se dovedeasca ca exista sau sunt propuse sa se construiasca adaposturi corespunzatoare (capacitati si dotari cu instalatii.) în raport cu efectivele de 21 .

demonstrate prin aviz veterinar de functionare si acord de mediu care sa respecte prevederile legislatiei nationale privind aprobarea NTPA001 privind încarcarea cu poluanti a apelor uzate descarcate în sursele de apa. iar pentru cele realizate prin proiect în conformitate cu standardele UE). (dupa caz. Student realizator: Teodorescu Stefan Valentin An 4 CEPA 22 . pentru cele existente în conformitate cu standardele nationale.animale avute în vedere la finalizarea investitiei si care respecta conditiile veterinare si de mediu.

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->