Plan de afacere – ferma de vaci de lapte

Numele managerului firmei: Teodorescu StefanValentin Numele firmei : SC. VacutaRo.Srl Rezumatul executiv: SC. VacutaRo.Srl este o firma de productie si comert care va avea ca obiect de activitate cresterea vacilor si comercializarea acestora si a produselor derivate. Initial vanzarea se va face direct de la microferma urmand ca in scurt timp firma sa-si dezvolte reteaua de distributie prin incheierea de contracte cu magazine ,supermarketuri, restaurante si firme de comercializarea produselor agroindustriale si alimentare. Firma va fi o Societate cu raspundere limitata, avand doi actionari principali (sot si sotie).Acestia se vor ocupa de toate problemele operationale, comerciale si manageriale ale firmei. Investitia initiala este de 30.000 RON (din care 20.000 RON capitaluri proprii si 10.000 RON imprumut necesar de la banca ) si va fi folosita in scopul infiintarii firmei, achizitionarii de vaci, achizitionarii materialelor necesare pentu tarcuri si a hranei pentru animale.
1

Obiectivul principal al firmei in prima faza este sa patrunda si sa se mentina pe piata produselor de acest fel. Are in vedere incheierea de contracte cu firme de profil din strainatate in scopul comercializarii produselor. Dezideratul care sta la baza infiintarii fermei de vaci este unul de natura pur economica. Cresterea vacilor reprezinta una dintre cele mai bune oportunitati de investitie in agricultura. Exista o cerere pe piata internationala si locala nesatisfacuta de productia actuala. SC. VacutaRo.Srl isi propune sa aiba in primul an un profit net calculat de aproximativ 35.000 urmand ca acesta sa creasca in anii urmatori (in cel mai rau caz sa se dubleze) avand in vedere strategia de marketing (astfel veniturile din vanzari vor creste in raport cu costurile fixe). In scopul dezvoltarii firmei, actionarii isi propun reinvestirea profitului (prioritara este achizitionarea de aparate de muls in al doilea si al treilea an). Acest plan de afaceri este un proiect de afacere si reprezinta o estimare a potentialului firmei. El a fost conceput luand in calcul valorile medii ale costurilor si preturilor. Deci este o estimare “probabila”.
2

300 RON ROI = Profit net/investitie = 24% Rata de recuperare a investitiei este buna.000 RON (rambursabil in 3 ani) Finantare totala : 30.000 RON 3 .000 RON Obiective financiare: Investitie totala : 30.000RON Buget: 45.000 RON Imprumuturi: 10.Felul firmei: Companie privata Obiect de activitate : cresterea si comercializarea vacilor si produselor derivate Actionari principali: Teodorescu Stefan. Teodorescu Silica Investitii proprii :20.000 RON Profit net: 35. Costuri directe Ambalaje 2000 RON Intretinere anuala 4.250 RON Total costuri = 45. tinand cont ca prognoza vanzarilor totale luata in calcul este pentru preturi medii si productie medie.000 RON Profit brut: 47.

000 RON Salarii 15.Costuri fixe Publicitate 1500 RON Amenajare tarcuri 5.000RON Amortizare 51.800 RON Produs Volum vanzari Valoare vanzari Lapte 45.cladire 2.000 RON Taxe si impozite(24%) 3200 RON Rata la credit 6700 RON Dobanda la credit (50%) 1000 RON Buget: 40.000 RON Impozite pe teren. insa din ani urmatori vor avea loc sacrificari ale vacilor batrane care au o productivitate mai redusa a laptelui si a viteilor ce se nasc.000RON Pentru primul an nu ne propunem sacrificarea vacilor. ca urmare vor fi pastrate in ferma numai puii de rang feminin care vor fi crescute pentru a 4 .

SRL Proiectul solicita sprijin financiar pentru achizitionarea a 20 de vaci de lapte din rasa Baltata Româneasca. 5 . venitul estimat pentru primul an ar deveni 65. chiar o crestere a preturilor si “pierderi 0”. DATE GENERALE ALE INVESTIŢIEI PROPUSE Denumirea investitiei Achizitia de vaci de lapte si dotarea cu aparate de muls.inlocui predecesoarele lor batrane.000 RON. înscriindu-se în limitele prevazute în fisa tehnica a masurii pentru societatile comerciale si 4 aparate de muls care sa contribuie la cresterea productivitatii muncii si a calitatii produselor. VACUTARO. pentru ferma zootehnica SC. In cazul in care: nu sunt atinse vanzarile prevazute sau concurenta isi reduce preturile sau mortalitatea puilor este mare. putem lua in considerare si previziunea “in cel mai rau caz” astfel incat venitul estimat pentru primul an sa se reduca cu 25% Daca luam in calcul preturile maxime de vanzare.

accesibilitatea spatiului. etc. la atragerea tinerilor în activitatile agricole prin îmbunatatirea conditiilor de viata si de munca. Se urmareste astfel satisfacerea: a) componentei economice: ferme transmisibile economic din generatie in generatie.Fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei propuse Implementarea proiectului va contribui la îmbunatatirea venitului producatorului agricol. precum si la asigurarea conditiilor de igiena si bunastare a animalelor. Achizitia de vaci de lapte din rasa Baltata Romaneasca are ca scop marirea potentialului genetic si zootehnic existent in zona Sanpaul. calitatea patrimoniului construit. 6 . înscriindu-se in normele de aderare la Uniunea Europeana. b) componentei sociale: o agricultura care sa tina cont de diverse componente ce tin de viata sociala a unei societati ( calitatea alimentelor.

400 Maestro S. si se previzioneaza daca aceasta diversificare va genera o crestere a veniturilor cu mai mult de 30% fata de situatia existenta.600 7 . piata si potentialii clienti 3. 1. S.L. Date despre cantitatile de produse destinate comercializarii (pentru cel putin 70% din volumul productiei).C.Daca prin proiect se asigura diversificarea productiei existente la data depunerii cererii de finantare (ca activitati si/sau produse).160 Cantitat e 2009 147.860 S.800 2. se precizeaza modul de realizare.C. Produ s Lapte [l] Vitei [kg] Clienti Cantitat e 2006 68.960 Cantitat e 2007 70.200 1.R. Napolac t S.420 Cantitat e 2010 203.200 1.360 Cantitat e 2008 102.A.

etc. pentru comercializarea viteilor. numar)  1 persoana. instalatii de irigat.C.). animale (efective pe specii/rase si categorii). mijloace de mecanizare (tractoare si masini agricole. responsabil tehnic.L.A. utilaje si echipamente agricole. inginer zootehnist  Resurse funciare (terenuri agricole/baze furajere.C.Solicitantul a încheiat un precontract cu S. suprafete ocupate cu sere si utilitati ale acestora. Napolact S. Maestro S. Resurse umane existente (categorii. Curs de crescator-îngrijitor de animale domestice pentru productia de lapte si carne 1 persoana.R. remize pentru masini. cu precizarea regimului proprietatii (in proprietate si/sau arenda/concesiune) 8 . .). etc. calificare. utilaje. etc.anii în care s-au achizitionat si starea tehnica actuala). spatii administrative. responsabila legal cu proiectul. pentru comercializarea productiei totale de lapte si cu S. constructii în ferma (adaposturi pentru animale.

 o o o o o o o o  o  o Teren: 53 ha 22 ha proprietate 4 ha 9 ha 3 ha 7 ha 21 ha 2 ha 3 ha 4 ha 31 ha arenda porumb boabe porumb siloz grâu de toamna lucerna fanate naturale pasuni naturale sfecla furajera orzoaica Cladiri: Grajd – proprietate. functionabil Plug – proprietate. an achizitie 2000. functionabil o o 9 . an achizitie 2001. functionabil Grapa cu discuri – proprietate. an achizitie 2000. an achizitie 2004 Masini: Tractor U 650 – proprietate.

functionabil Semanatoare plante prasitoare – proprietate. an achizitie 2001. functionabil Masina împrastiat gunoi grajd – proprietate. an achizitie 2000. an achizitie 2004. functionabil Peridoc – proprietate. an achizitie 2001. functionabil o o o o o o o 10 . an achizitie 2000. functionabil Masina erbicidatproprietate. an achizitie 2001. functionabil Tanc pentru racire lapte – proprietate.o Cultivator – proprietate. functionabil Semanatoare cereale paioase – proprietate. an achizitie 2001. functionabil Remorca – proprietate. an achizitie 2000.

situatia privind respectarea graficului de rambursare. Date despre cantitatile de produse destinate comercializarii (pentru cel putin 70% din volumul productiei). DATE GENERALE ALE INVESTIŢIEI PROPUSE Daca prin proiect se asigura diversificarea productiei existente la data depunerii cererii de finantare (ca activitati si/sau produse). pentru comercializarea productiei 11 . la termen si/sau reesalonate etc) II. Napolact S. piata si potentialii clienti Solicitantul a încheiat un precontract cu S. si se previzioneaza daca aceasta diversificare va genera o crestere a veniturilor cu mai mult de 30% fata de situatia existenta.C. se precizeaza modul de realizare.A.Situatie financiara si fiscala (datorii fiscale si/sau împrumuturi bancare în derulare .

200 1.L.400 3. fonduri publice nerambursabile (Lei/Euro) 12 .L.160 Cantitat e 2013 147. Napolac t S.420 Cantitat e 2014 203.960 Cantitat e 2011 70. 1.C.600 Surse de finantare surse proprii (total) (Lei/Euro) : din care capital de împrumut (Lei/Euro).360 Cantitat e 2012 102. S. 1. modalitate de asigurare.R. Maestro S. Produ s Lapte [l] Vitei [kg] Clienti Cantitat e 2010 68.800 2.R.200 Maestro S.A.860 S. pentru comercializarea viteilor.C.totale de lapte si cu S.C.

623 E.400 E (8508 ei) Veniturile din exploatare (Ve) = veniturile realizate din activitatea curenta. Se calculeaza pornind de la fizic (cantitati de produse. volumul productiei.Investitia va fi achitata într-o singura transa. motiv pentru care solicitantul trebuie sa detina întreaga suma de 25. servicii) tinând cont de preturi/tarife pe unitatea de masura diferentiat pentru fiecare obiect de activitate (masura/submasura) 13 . când vor fi achizitionate vacile de lapte si aparatele de muls. Pentru aceasta.000 Euro) Valoarea investitiei (Vi) = valoarea totala a proiectului fara TVA Vi = 23. solicitantul va contracta un împrumut bancar în luna octombrie. conform obiectului de activitate al solicitantului. Indicatori de viabilitate economico-financiara: (Atentie! Acest subcapitol se completeaza doar pentru proiectele a caror valoare eligibila este < de 50.

2 ii 87.066. consumuri specifice pentru fiecare submasura în parte.71 0.338 An 3 An 4 An 5 48.897 38.63 1. An 1 An 2 An 3 An 4 An 5 30.831 lei 4.000 lei An 2 29.831 Eu 24.283 27.100.273 1.7 1. Rezultatul din exploatare (Re) = rezultatul din activitatea curenta Se calculeaza: Re = Ve – Ce – trebuie sa fie minim 10% din Ve 14 .831 0.1 1.936 1.An 1 E 28.953 24.831 90.800 1.024 3 Cheltuieli de exploatare (Ce)= cheltuielile generate de derularea activitatii curente.9 i 0.27 907.859 ur o M 1.049.613 ro Mi 907.196.831 0.412 32.27 955.760.410. Sunt cheltuielile aferente veniturilor din exploatare si se calculeaza în functie de domeniul de activitate.7 13.003.000 10.2 25.000 39.953 26.

60 9 35226 60301 6.139 15642 24400 40649 65914 5.692 9779 An 3 5. Rentabilitatea capitalului investit (Rc) = Pn/Vi x 100 (%) trebuie sa fie minim 5% An 1 9% An 2 12% An 3 22% An 4 41% An 5 71% 15 . Durata de recuperare a investitiei (Dr) = indicator ce exprima durata de recuperare a investitiei Se calculeaza Dr= Vi /Pn mediu.An 1 Euro Ron 3.187 An 5 18.385 An 3 6.990 7269 An 2 2.061 18415 An 4 9. Profitul net (Pn) = rezultatul final al exercitiului financiar (anual) din care s-a scazut impozitul pe profit.614 An 4 11.704 An 5 16. unde Pn mediu= profit net mediu pe orizontul de prognoza Dr – trebuie sa fie maxim 10 ani Dr = 4 ani 2 luni 26 zile 7. An 1 Euro Ron 1.906 14216 An 2 4.

Cheltuieli financiare (Cf) = cheltuielile cu dobânzile la creditele contractate pentru orizontul de timp prognozat An 1 Euro Ron 1.8. Rata acoperirii prin fluxul de numerar (RAFN) = Total intrari numerar/(dobânzi+plati leasing + rambursarea datoriilor) RAFN ≥120% (pentru fiecare an de prognoza) 16 .050 3860 An 2 813 2561 An 3 566 2079 An 4 319 1198 An 5 77 299 9. Gradul de acoperire a cheltuielilor financiare (Ga) = modul în care cheltuielile financiare (dobânzi bancare la creditele contractate) pot fi acoperite din rezultatul activitatii curente Ga = Re/Cf – trebuie sa fie supraunitar pe fiecare an al orizontului de timp dupa încheierea investitiei An 1 4 An 2 5 An 3 12 An 4 35 An 5 235 10. Rata îndatorarii (RI) = total datorii/total active Trebuie sa fie maximum 60% An 1 52% An 2 44% An 3 34% An 4 18% An 5 0% 11.

An 1 1.) Animale pentru reproductie (efective pe specii / rase si categorii) Material biologic (material saditor / de plantat) Material seminal cu potential genetic ridicat (specii) 17 - .30 An 2 1. instalatii si echipamente agricole pentru ferme vegetale .95 ACHIZIŢII INDEPENDENTE Descrierea tipurilor de achizitii independente propuse prin proiect Masini.83 An 5 8.fundamentat în functie de situatia prezenta si cea viitoare etc.28 An 3 2.09 An 4 3.inclusiv pentru sere si ferme de crestere a animalelor / pasarilor (tipuri. numar . utilaje. caracteristici tehnice si functionale.

55 kw/220V – 1 buc Aparat de muls tip pulsocolector INOX – 2 buc Pahare de muls tip INOX Mansoane de muls tip SPAGGIARI – Italia – 8 buc Bidon de muls (capacitate 20 litri) – 2 buc Capac bidon tip INOX – 2 buc – 8 buc Dispozitiv pentru spalarea aparatelor de muls – 2 buc Furtun vacuum tip SPAGGIARI buc Furtun transparent tip TRANSFLOW – SUA – 2 buc Regulator vacuum Vacuumetru – 1 buc – 1 buc 18 –2 .0.Achizitionare aparate de muls Componente pompa vacuum – „Banat” .

puternice cu aplomburi în general corecte. Conformatia corporala este în general armonioasa. cu linia superioara dreapta.Piese schimb. existând animale chiar cu o constitutie grosolana. expresiv si larg. detergenti. cu trunchiul lung. galben de diferite nuante: deschis. Ugerul este asimetric. rasa Baltata Româneasca da productii bune de lapte pâna la 19 . Coarnele si unghiile sunt de culoare galben deschis. Mucoasele aparente au culoarea roz caracteristica. cu sferturile posterioare mai dezvoltate decât cele anterioare. dar mare. tesutul glandular dezvoltat. perii spalare – 1 set Achizitionare vaci de lapte din rasa Baltata Româneasca Rasa Baltata Româneasca este rezultatul încrucisarilor de absorbtie al taurinelor Sura de stepa cu Simmental. larg si adânc. Capul si membrele de la genunchi în jos sunt întotdeauna albe. constitutia robusta. Capul este potrivit de lung. membrele lungi. galben roscat sau chiar rosu. gâtul scurt. bine prins. Daca este bine întretinuta. Culoarea este baltata-galben cu alb.

2 kg. La 13 – 15 luni pot realiza mase corporale de 450 – 500 kg.5000 l cu 3. cu un consum specific de 5.2 – 6.8% grasime.9 – 1. Va fi crescuta în rasa curata. rasa se remarca prin însusiri favorabile.N. Randamentul la sacrificare variaza între 52 –57% la tineretul bine îngrasat. reprezentând 40% din efectivul de taurine. În ceea ce priveste productia de carne./kg. Perspective: va fi principala rasa din tara. Tineretul mascul realizeaza sporuri medii zilnice de 0. ajunge la aproximativ 300 kg la 12 luni si la 420 – 430 kg la 18 luni (când este apt de reproductie).5 U. Tineretul femel de reproductie la 6 luni are o greutate corporala medie de 170 – 180 kg. folosind la reproductie tauri testati. Se va ameliora prin „presiunea selectiei prin masculi”. amelioratori autohtoni sau material seminal din import provenit de la cei mai valorosi tauri testati amelioratori. 20 .

VacutaRO. etc. Prin proiect se vor achizitiona numai animale cu valoare genetica ridicata prevazute cu certificat de origine si productivitate.6 ha/cap). S. atât ca numar de animale cat si ca rase Pentru achizitiile de animale care reprezinta nuclee de reproductie cu valoare genetica ridicat.) în raport cu efectivele de 21 . trebuie sa se prevada numai achizitionarea celor care au certificate de origine si productivitate. Prin proiect trebuie sa se dovedeasca ca exista sau sunt propuse sa se construiasca adaposturi corespunzatoare (capacitati si dotari cu instalatii. echipamente. pentru care este asigurata baza furajera minima precizata în criteriile de eligibilitate specifice din cererea de finantare.Vor fi achizitionate numai speciile/rasele de animale si în limitele precizate în criteriile de eligibilitate specifice din fisa tehnica Achizitia de vaci de lapte se înscrie in criteriile de eligibilitate specifice ale programului Sapard.SRL detine suprafata necesara pentru asigurarea bazei furajere precizata în criteriile de eligibilitate specifice din cererea de finantare (vaci lapte 0.C.

pentru cele existente în conformitate cu standardele nationale.animale avute în vedere la finalizarea investitiei si care respecta conditiile veterinare si de mediu. iar pentru cele realizate prin proiect în conformitate cu standardele UE). demonstrate prin aviz veterinar de functionare si acord de mediu care sa respecte prevederile legislatiei nationale privind aprobarea NTPA001 privind încarcarea cu poluanti a apelor uzate descarcate în sursele de apa. Student realizator: Teodorescu Stefan Valentin An 4 CEPA 22 . (dupa caz.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful