PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: . costums i tradicions. costums i tradicions al voltant de La Castanyada.Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya.Festes. així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa. costums i tradicions. . . .Festes.Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI . costums i tradicions: .Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada.Personatges: .Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes. CONTINGUTS: . costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya.Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 .Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut. . .Menjar: .Conte de la Castanyera.Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.

. quins són els costums i les tradicions. podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre). . xirimoies. . magranes. així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors. En aquest context. podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365.Cartolines. pèrdua de fulles dels arbres o no. .Posteriorment. Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional. fred/calor. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió).Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . .) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes. . i a partir de tot l’explicat..Calendari de tardor (veure annex). a més de la Castanyada. moniatos. presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya.Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos. que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor. etc. i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies. s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada. .Després.Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes. els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor.En primer lloc.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes.) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera. amb el calendari.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . . llapis. caquis.Per acabar. SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: . colors i retoladors. els explicarem el conte de la Castanyera..

recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera. per l’altra. els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo. mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD. .htm# . cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor. .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa).xtec.es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet. podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor.htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www.html . les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes).Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes).“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www. .Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor. (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra). Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta. SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: .Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror.Després. . Podríem situar.Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: .Cartolines. ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: .Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat.Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www. les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i. .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.Un cop feta una primera introducció de la festa.El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 . per una banda.cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets.edu365.edu365. . veure annex).

cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti. els costums i les tradicions de Catalunya. els criteris d’avaluació seran: .htm# . costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social.Moltes altres idees i activitats a: http://www. així com a la participació en aquestes festes.cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades. .aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada.edu365.edu365. van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes. Per aquest motiu.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 .interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes. . les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada.participació en les diferents activitats per part de l’alumnat.

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 . Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra.. Quan arriba el temps de la tardor. i molt contenta. Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc. una castanya que caminava..GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . puja la muntanya: Cargol treu vi.. Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: . Va agafar les castanyes del cistell i... al cistell! Castanya…. la castanyera va veure.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo. quan la van sentir cridar. Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus. on sou? Castanyes. I vinga a collir castanyes! – Castanya…. si són castanyes. calentes i fumades! – . al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes.Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i.Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta. Totes. no trauran les banyes : “Cargol treu banya. va pel bosc a collir castanyes. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: .. I així acaba la història de la castanyera. si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer. un mocador al cap i un cistell a la mà. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri. Era la Castanyera. sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada . – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit. puja al muntanyí” . tot d’una. castanyes ben torrades. totes havien fugit. va veure castanyes per tot arreu i va dir: .No traieu les banyes? Doncs. on sou? – Ningú no contestava. I tota la mainada. La castanyera es va esverar. la Castanyera. – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però. es posa a cridar: Castanyes. a la cadira. que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes. SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 . Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes. Les castanyes no hi eren. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar.. – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . a la torradora..Castanyes.Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. corrents hi van anar. a la paret..

amb la cistella penjada al coll. Pica ben fort.De Tots sants a Sant Martí. . pica ben fort. la castanyera. castanyes. de gra en gra. capes i mocadors grans. no esperis els d'allà. les olives a les mans. comença a baixar. la flor de sembrar. . ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat.Per Tots-sants i pels Morts. .Per Tots-sants.De Tots-sants a Nadal. onze dies i un matí. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc.Per Tots-sants. pica ben fort. .El raïm penjat fins a Tots Sants. salut per tot l' any. Quan ve el temps de menjar castanyes. caçador. pica ben fort. CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 . LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes. ni llentrisca ni glans. els camps verds i els cims blancs. la castanyera. . quinze enllà. s'ha de menjar de dos en dos grans. . pica ben fort. que piques fusta.Per Tots sants. que piques fusta. . . que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. . s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col.Per Tots sants.Per Tots sants. tots els vins són sans. .Per Tots-sants.De Tots-sants fins a Nadal. . que piques fusta.Per Tots Sants. Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons. ja n'hi peta una als morros.Sagnies per Tots-sants. la castanyera.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . ja en tenim Marrameu mort. si sembres blat colliràs escardots. desa el vano i treu els guants. ve contenta de la muntanya.Per Tots-sants. i cargols amb banyes. la castanyera. . pica ben fort.Per Tots sants. Marrameu i Marrameu. Pica ben fort. . i si pot ser els d' aquí. quinze ençà.Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal. . el flequer perd son cabal. . de Nadal enllà. de Tots sants enllà. pica ben fort. Pica ben fort. La camisa li va petita. l' hivern cabal. plega els rams.

. Departament de Cultura. 1987.xtec. les sabates li fan – cloc. 2000. .Vi.AA. – Barcelona: Generalitat de Catalunya. 1993. Obra Social. 2005. per Nadal torrons. per la Pasqua. Regiduria d’Ensenyament. . . Barcelona: Baula.http://www.Grau.es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www. A. DL 1988. direcció: Cayetano del Real.Tots Sants. cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera. – Olla de grills: 4. M. La Castanyera. Barcelona: Ed.La tardor: recull de tradicions. PER TOTS SANTS Per tots Sants.).es/ceip-paisoscatalans/concert01.xtec. Mil anys de contes de terror. activitats i costums de l’equinocci de tardor.http://ceipsantjordimollet. Barcelona: Caixa de Barcelona.htm .htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS . 1987.VV. .Trilla Ibern. – 1 cassette ca 30 min. i tot l'any.diba. – 1 videocassette (VHS) 20 min. Combel. – Conèixer Catalunya. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor.es/intranet/revista/99-00/castanya/index.La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes. mona. 1981. Rius. El Prat: Ajuntament. Alella: Pleniluni. . sona la música tralatralatraló. castanyes. bombons .asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 . estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg. selecció de cançons: Pep Alsina. Castanyes i cargols amb banyes: la tardor. Núria.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana. Barcelona: Graó. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful