PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa. costums i tradicions.Festes.Conte de la Castanyera. . costums i tradicions: .Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut.Festes.Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya. .Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada. .Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI . . CONTINGUTS: . .Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes.Menjar: . costums i tradicions.Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 . .Personatges: .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: .Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa. costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya. costums i tradicions al voltant de La Castanyada.

Per acabar.En primer lloc. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió). Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre). així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors. i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes. colors i retoladors. . xirimoies. s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada. pèrdua de fulles dels arbres o no.) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera. .Cartolines.Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: . . els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365. En aquest context. presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya. podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . .Posteriorment.) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes. amb el calendari.. caquis.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: . . . fred/calor. . etc. a més de la Castanyada. els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor. magranes..Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos. i a partir de tot l’explicat.Calendari de tardor (veure annex).GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . moniatos.Després.Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes. que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor. quins són els costums i les tradicions. els explicarem el conte de la Castanyera. llapis. Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional..

.es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet. .htm# . per una banda. podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor.Després.El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.xtec.edu365. . .Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror. els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo. recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera. cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor. veure annex).Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat.Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www. Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta.cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets. Podríem situar. . . (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra).Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor. mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD.Un cop feta una primera introducció de la festa. ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: . les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i.Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes).Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: .html .edu365. les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes).GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa). SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: .“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www.htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www. per l’altra.Cartolines.

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www. van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes.cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades.htm# . els criteris d’avaluació seran: .Moltes altres idees i activitats a: http://www. els costums i les tradicions de Catalunya. així com a la participació en aquestes festes. .interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes. les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada.edu365.edu365.participació en les diferents activitats per part de l’alumnat. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 . Per aquest motiu. costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social. .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada.

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

I vinga a collir castanyes! – Castanya…. a la cadira.Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. una castanya que caminava. la castanyera va veure. Quan arriba el temps de la tardor. calentes i fumades! – .. si són castanyes. Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus. castanyes ben torrades. I tota la mainada.Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta.. que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes. va pel bosc a collir castanyes. si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer. MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 . sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada . Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: . totes havien fugit..GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . va veure castanyes per tot arreu i va dir: . Totes. I així acaba la història de la castanyera. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: . a la torradora. es posa a cridar: Castanyes. al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes. – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit.. Va agafar les castanyes del cistell i.No traieu les banyes? Doncs... Era la Castanyera. quan la van sentir cridar. on sou? – Ningú no contestava. Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes. tot d’una. – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . a la paret. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar.. puja la muntanya: Cargol treu vi.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo. Les castanyes no hi eren. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri. puja al muntanyí” .. la Castanyera. corrents hi van anar. al cistell! Castanya…. no trauran les banyes : “Cargol treu banya.Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i. – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però. SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 . La castanyera es va esverar. un mocador al cap i un cistell a la mà. Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc.. Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra. i molt contenta.Castanyes. on sou? Castanyes.

la castanyera. pica ben fort. quinze enllà. i cargols amb banyes. pica ben fort. ni llentrisca ni glans. de gra en gra. onze dies i un matí.Per Tots-sants. salut per tot l' any. CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 . pica ben fort.De Tots sants a Sant Martí. els camps verds i els cims blancs. . . pica ben fort. .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . la castanyera. amb la cistella penjada al coll.El raïm penjat fins a Tots Sants. el flequer perd son cabal. ve contenta de la muntanya.Per Tots sants. caçador.Per Tots-sants. Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons.Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal. pica ben fort. capes i mocadors grans. . . plega els rams. quinze ençà. Pica ben fort. tots els vins són sans.Per Tots-sants. . . . ja n'hi peta una als morros. . que piques fusta. ja en tenim Marrameu mort. que piques fusta. si sembres blat colliràs escardots. . l' hivern cabal. la castanyera. s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col. de Tots sants enllà. i si pot ser els d' aquí.Per Tots sants.De Tots-sants a Nadal. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc. la flor de sembrar. . que piques fusta.Per Tots sants. . Pica ben fort.Per Tots Sants. Quan ve el temps de menjar castanyes.Per Tots-sants i pels Morts. desa el vano i treu els guants. que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. pica ben fort. la castanyera. no esperis els d'allà. ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat. La camisa li va petita. les olives a les mans. de Nadal enllà.Per Tots-sants. . Marrameu i Marrameu. Pica ben fort.Per Tots sants.De Tots-sants fins a Nadal. . .Sagnies per Tots-sants. castanyes. s'ha de menjar de dos en dos grans. comença a baixar. LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes.

Combel. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor. . per Nadal torrons. 2000. cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera.VV. Castanyes i cargols amb banyes: la tardor.AA. La Castanyera. Alella: Pleniluni. Barcelona: Graó.La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes. – Barcelona: Generalitat de Catalunya. mona. Rius. – 1 cassette ca 30 min. castanyes.es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1. selecció de cançons: Pep Alsina. – Conèixer Catalunya. PER TOTS SANTS Per tots Sants. per la Pasqua. activitats i costums de l’equinocci de tardor.es/intranet/revista/99-00/castanya/index. .htm . Obra Social.xtec.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www. – 1 videocassette (VHS) 20 min. . A. . 1993.Trilla Ibern.xtec.Vi. 1987.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana.htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS .diba. i tot l'any. Regiduria d’Ensenyament. El Prat: Ajuntament.http://ceipsantjordimollet. 1981.http://www. Barcelona: Caixa de Barcelona.es/ceip-paisoscatalans/concert01. Barcelona: Baula.Grau. Mil anys de contes de terror.Tots Sants. estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg. Barcelona: Ed.). Departament de Cultura. sona la música tralatralatraló.asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 . . – Olla de grills: 4. M. 1987. DL 1988. . direcció: Cayetano del Real.La tardor: recull de tradicions. les sabates li fan – cloc. Núria. . 2005. bombons .