PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

costums i tradicions. costums i tradicions: . així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: .Personatges: .Menjar: . .Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes. costums i tradicions al voltant de La Castanyada.Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada.Conte de la Castanyera. . costums i tradicions. costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya. .Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya. CONTINGUTS: .Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut. .Festes. .Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI .Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 .Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.Festes. .

xirimoies. Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre).. . fred/calor. podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . pèrdua de fulles dels arbres o no.Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: . així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors. a més de la Castanyada. els explicarem el conte de la Castanyera. caquis.Després.En primer lloc.Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365. els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya. Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional. i a partir de tot l’explicat. . En aquest context. SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: . magranes.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . moniatos. .. ..Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos. .Calendari de tardor (veure annex). llapis. etc. i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies. que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor. els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor.Posteriorment. . amb el calendari. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió). s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada. quins són els costums i les tradicions. colors i retoladors.Cartolines.) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes.) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes. .Per acabar.

“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www. cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor.Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror.htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www. Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta. recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera. per l’altra.Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www.El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa). les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes).htm# .edu365.edu365.cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets.xtec. Podríem situar. .Cartolines.Després.html . podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor. (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra).cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.Un cop feta una primera introducció de la festa. . els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo.es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet.Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat. mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD. ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: . les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i.Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: . . per una banda. SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: .Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes). .Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor. . . veure annex).

interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 .cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades.htm# .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.Moltes altres idees i activitats a: http://www. els costums i les tradicions de Catalunya. costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social. les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada.participació en les diferents activitats per part de l’alumnat. Per aquest motiu.aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www. van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes.edu365. els criteris d’avaluació seran: . . així com a la participació en aquestes festes. .edu365.

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i. I tota la mainada. la Castanyera..Castanyes. si són castanyes. Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . quan la van sentir cridar. un mocador al cap i un cistell a la mà.. on sou? – Ningú no contestava.Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar. puja al muntanyí” . va pel bosc a collir castanyes. puja la muntanya: Cargol treu vi. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: . – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit. castanyes ben torrades. va veure castanyes per tot arreu i va dir: . I així acaba la història de la castanyera. SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 . a la cadira. no trauran les banyes : “Cargol treu banya. La castanyera es va esverar. i molt contenta. es posa a cridar: Castanyes.. Totes..Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. Era la Castanyera. totes havien fugit. MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 . sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada . – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . tot d’una. on sou? Castanyes. al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes. Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc. una castanya que caminava. Quan arriba el temps de la tardor. Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo.. Va agafar les castanyes del cistell i. I vinga a collir castanyes! – Castanya…. calentes i fumades! – . al cistell! Castanya…. a la paret. Les castanyes no hi eren. Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: . si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer.. la castanyera va veure. a la torradora. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri.No traieu les banyes? Doncs. – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però... que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes.. corrents hi van anar.

Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons. amb la cistella penjada al coll. que piques fusta.Per Tots-sants. ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat. de gra en gra. de Tots sants enllà. i si pot ser els d' aquí. que piques fusta. de Nadal enllà. ja n'hi peta una als morros.Per Tots-sants. Marrameu i Marrameu. . .Sagnies per Tots-sants. capes i mocadors grans. pica ben fort. i cargols amb banyes. . que piques fusta. no esperis els d'allà. la castanyera. Pica ben fort. . ni llentrisca ni glans.Per Tots-sants. . ve contenta de la muntanya. Pica ben fort. pica ben fort. CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 . la castanyera. pica ben fort. LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes.Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal. Pica ben fort. plega els rams. quinze enllà.Per Tots-sants. La camisa li va petita. .Per Tots Sants. la castanyera.El raïm penjat fins a Tots Sants. castanyes.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . l' hivern cabal. onze dies i un matí. . . pica ben fort. .De Tots sants a Sant Martí. desa el vano i treu els guants. salut per tot l' any. que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. el flequer perd son cabal. les olives a les mans. la flor de sembrar. .De Tots-sants fins a Nadal. ja en tenim Marrameu mort. els camps verds i els cims blancs. pica ben fort. comença a baixar. tots els vins són sans.De Tots-sants a Nadal. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc.Per Tots sants.Per Tots sants.Per Tots sants. Quan ve el temps de menjar castanyes. . s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col.Per Tots sants.Per Tots-sants i pels Morts. . la castanyera. pica ben fort. s'ha de menjar de dos en dos grans. si sembres blat colliràs escardots. quinze ençà. . caçador. . .

Núria. . sona la música tralatralatraló. cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera.AA. castanyes. – Conèixer Catalunya. les sabates li fan – cloc. – Olla de grills: 4.diba. DL 1988. M. 1987. Castanyes i cargols amb banyes: la tardor. Barcelona: Baula. . Barcelona: Caixa de Barcelona. 2005. activitats i costums de l’equinocci de tardor. direcció: Cayetano del Real.).asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 .htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS .Grau.es/ceip-paisoscatalans/concert01. Combel.Tots Sants. Regiduria d’Ensenyament. selecció de cançons: Pep Alsina. Obra Social. 1987.Vi. Mil anys de contes de terror.htm .xtec.http://www.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www. .es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1. El Prat: Ajuntament. . – 1 videocassette (VHS) 20 min. i tot l'any. 2000. .VV. mona. A.La tardor: recull de tradicions. Departament de Cultura. per Nadal torrons.xtec.es/intranet/revista/99-00/castanya/index. – 1 cassette ca 30 min. bombons .La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes. . 1993. Alella: Pleniluni. PER TOTS SANTS Per tots Sants.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana. Rius. La Castanyera. Barcelona: Ed. Barcelona: Graó. – Barcelona: Generalitat de Catalunya.Trilla Ibern. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor. 1981. per la Pasqua. .http://ceipsantjordimollet. estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful