PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya.Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 .Menjar: . costums i tradicions.Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI . CONTINGUTS: . . costums i tradicions.Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut. .Festes. costums i tradicions al voltant de La Castanyada.Festes. .Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada.Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes.Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya. . .Personatges: .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: .Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa. així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.Conte de la Castanyera. . costums i tradicions: .

així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors. pèrdua de fulles dels arbres o no. .Calendari de tardor (veure annex). . fred/calor.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes. els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. els explicarem el conte de la Castanyera. xirimoies. .Per acabar.En primer lloc. i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies. moniatos. En aquest context. els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió). Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre). s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada. podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . colors i retoladors.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya. podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365. Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional. amb el calendari..Després.Posteriorment. magranes. i a partir de tot l’explicat. quins són els costums i les tradicions. . caquis.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: .Cartolines. . a més de la Castanyada. que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor.) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes. etc.. . .Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes.) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera..Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos.Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: . llapis.

Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat.Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes). . SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: .es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet.Després. podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor.Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: . (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra).Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror. .htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa). recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera.“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www.Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www.edu365. Podríem situar. . .edu365. Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta. cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor. mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD. .xtec. per l’altra.cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets. les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes).Cartolines. per una banda.Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor.Un cop feta una primera introducció de la festa. les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i.htm# .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti. . els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo. ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: . veure annex).html .El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 .

els costums i les tradicions de Catalunya. van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes. Per aquest motiu.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www.edu365. les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada.cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti. . els criteris d’avaluació seran: .participació en les diferents activitats per part de l’alumnat.edu365. així com a la participació en aquestes festes. .Moltes altres idees i activitats a: http://www. costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social.interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 .cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades.aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada.htm# .

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

totes havien fugit.Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i. puja al muntanyí” . MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 ..Castanyes. al cistell! Castanya…. – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . la castanyera va veure. Era la Castanyera. Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes.. puja la muntanya: Cargol treu vi. castanyes ben torrades. Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: ..Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. I així acaba la història de la castanyera. sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada . I tota la mainada. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: . on sou? Castanyes. va veure castanyes per tot arreu i va dir: . SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 .. Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus. va pel bosc a collir castanyes.Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. a la torradora. Va agafar les castanyes del cistell i. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta. Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra. Les castanyes no hi eren. Quan arriba el temps de la tardor.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo. un mocador al cap i un cistell a la mà. una castanya que caminava. es posa a cridar: Castanyes.No traieu les banyes? Doncs. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar. tot d’una. i molt contenta.. – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però. si són castanyes. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri.. I vinga a collir castanyes! – Castanya…. que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes. la Castanyera. corrents hi van anar... La castanyera es va esverar. a la cadira. quan la van sentir cridar. Totes. Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc. a la paret. no trauran les banyes : “Cargol treu banya. – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit. calentes i fumades! – .. on sou? – Ningú no contestava. si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes.

de gra en gra. i cargols amb banyes. . . . de Tots sants enllà. capes i mocadors grans.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . . salut per tot l' any. . pica ben fort. el flequer perd son cabal. onze dies i un matí. LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes. . pica ben fort. s'ha de menjar de dos en dos grans. . que piques fusta. La camisa li va petita. pica ben fort. . amb la cistella penjada al coll. Pica ben fort. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc. que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. . la castanyera. pica ben fort. Pica ben fort. comença a baixar. ja n'hi peta una als morros.Per Tots sants. s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col. desa el vano i treu els guants. .Per Tots-sants.Per Tots sants. pica ben fort. CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 .Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal.Sagnies per Tots-sants. quinze ençà. Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons. i si pot ser els d' aquí. pica ben fort. les olives a les mans. . Pica ben fort. plega els rams.Per Tots-sants i pels Morts. tots els vins són sans. que piques fusta. . ja en tenim Marrameu mort. Quan ve el temps de menjar castanyes. els camps verds i els cims blancs. la flor de sembrar. no esperis els d'allà.Per Tots sants. la castanyera. .Per Tots-sants. de Nadal enllà.De Tots sants a Sant Martí. la castanyera. si sembres blat colliràs escardots.Per Tots Sants.El raïm penjat fins a Tots Sants.Per Tots sants.De Tots-sants fins a Nadal. la castanyera.De Tots-sants a Nadal. caçador. .Per Tots-sants. que piques fusta. quinze enllà. ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat. ni llentrisca ni glans. l' hivern cabal.Per Tots-sants. . ve contenta de la muntanya. castanyes. Marrameu i Marrameu.

– Conèixer Catalunya. DL 1988. mona. Castanyes i cargols amb banyes: la tardor. Departament de Cultura. i tot l'any. Obra Social. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor.http://ceipsantjordimollet. 1987.VV. selecció de cançons: Pep Alsina. sona la música tralatralatraló. Regiduria d’Ensenyament.Vi. Barcelona: Baula. 1993.La tardor: recull de tradicions. Barcelona: Graó. bombons .es/ceip-paisoscatalans/concert01.asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 . Barcelona: Ed. A.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana.AA. . – 1 cassette ca 30 min.).htm . – Barcelona: Generalitat de Catalunya.xtec. .La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes.xtec.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www. 1981. El Prat: Ajuntament. Rius.Trilla Ibern.es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1. – Olla de grills: 4. 2000. per Nadal torrons. activitats i costums de l’equinocci de tardor. Alella: Pleniluni. . PER TOTS SANTS Per tots Sants. les sabates li fan – cloc. 1987. . per la Pasqua. Núria.http://www. Combel. . estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg. Mil anys de contes de terror. cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera.Grau.Tots Sants. . direcció: Cayetano del Real. La Castanyera. M. . – 1 videocassette (VHS) 20 min.diba. 2005. Barcelona: Caixa de Barcelona.es/intranet/revista/99-00/castanya/index. castanyes.htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful