PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: . . costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya. . costums i tradicions. . . costums i tradicions al voltant de La Castanyada.Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya. costums i tradicions. costums i tradicions: .Conte de la Castanyera.Festes. . CONTINGUTS: .Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada.Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI .Personatges: .Festes.Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 .Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes. així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.Menjar: . .

.. . . a més de la Castanyada.Per acabar. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió).En primer lloc. presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya. així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors.Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes.Després.Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos. llapis.Calendari de tardor (veure annex). En aquest context. s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada. colors i retoladors. amb el calendari. els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365. .) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies.. etc.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . caquis. . moniatos.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes.Cartolines.) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera. xirimoies. quins són els costums i les tradicions. Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional.Posteriorment. Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre).Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: . . i a partir de tot l’explicat. els explicarem el conte de la Castanyera. pèrdua de fulles dels arbres o no.. . que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor. SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: . els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor. fred/calor. magranes.

ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: .cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets. Podríem situar. veure annex). SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: . .Després. .htm# . .Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat.Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes).html .“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www.Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www. .Cartolines.Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor. recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera.htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www. podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor.Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror. cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor.edu365. Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta.cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti. .es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet. (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra).edu365.El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 . les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i.Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa). per una banda. . les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes). els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo. per l’altra. mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD.Un cop feta una primera introducció de la festa.xtec.

Per aquest motiu.aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada. els criteris d’avaluació seran: .interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes.Moltes altres idees i activitats a: http://www. les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada. els costums i les tradicions de Catalunya.edu365. van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes.participació en les diferents activitats per part de l’alumnat.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www. costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social.cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades. .htm# .edu365. . així com a la participació en aquestes festes.cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 .

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus. sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . Va agafar les castanyes del cistell i. a la paret. es posa a cridar: Castanyes. no trauran les banyes : “Cargol treu banya. Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar. on sou? – Ningú no contestava. on sou? Castanyes. Era la Castanyera. I vinga a collir castanyes! – Castanya….Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer. MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 . puja al muntanyí” . i molt contenta. a la cadira. tot d’una.Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 . La castanyera es va esverar. la castanyera va veure.No traieu les banyes? Doncs. Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: . Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc. I tota la mainada.Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i. un mocador al cap i un cistell a la mà. – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit.. si són castanyes. calentes i fumades! – .. una castanya que caminava. al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes.. corrents hi van anar. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta.. a la torradora. Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes. totes havien fugit.. va pel bosc a collir castanyes. Totes.. puja la muntanya: Cargol treu vi. la Castanyera.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo...Castanyes. I així acaba la història de la castanyera. – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però. castanyes ben torrades. Les castanyes no hi eren. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri.. al cistell! Castanya…. Quan arriba el temps de la tardor. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: . va veure castanyes per tot arreu i va dir: . que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes. quan la van sentir cridar.

els camps verds i els cims blancs.Per Tots sants. pica ben fort. pica ben fort. . s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col. capes i mocadors grans. comença a baixar. tots els vins són sans. ja n'hi peta una als morros.Per Tots sants. . s'ha de menjar de dos en dos grans. pica ben fort. . no esperis els d'allà.Sagnies per Tots-sants. . de gra en gra. que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. la flor de sembrar. i si pot ser els d' aquí. ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat. de Nadal enllà. . CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 . Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons. si sembres blat colliràs escardots. que piques fusta. Pica ben fort. castanyes. que piques fusta. . .Per Tots sants. La camisa li va petita.Per Tots-sants.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . la castanyera. . . Marrameu i Marrameu. .Per Tots-sants. salut per tot l' any. pica ben fort.De Tots sants a Sant Martí.Per Tots-sants. la castanyera. la castanyera. de Tots sants enllà.De Tots-sants fins a Nadal. pica ben fort.Per Tots-sants i pels Morts. . LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes. plega els rams. Pica ben fort.El raïm penjat fins a Tots Sants. quinze ençà. desa el vano i treu els guants. onze dies i un matí. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc.De Tots-sants a Nadal. . pica ben fort.Per Tots sants. la castanyera. . l' hivern cabal. quinze enllà. . el flequer perd son cabal. ve contenta de la muntanya. ni llentrisca ni glans. les olives a les mans. caçador. ja en tenim Marrameu mort. que piques fusta. .Per Tots-sants.Per Tots Sants. i cargols amb banyes.Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal. Quan ve el temps de menjar castanyes. amb la cistella penjada al coll. Pica ben fort.

.diba. Barcelona: Caixa de Barcelona. . – Olla de grills: 4. Obra Social.La tardor: recull de tradicions. La Castanyera. per Nadal torrons.es/ceip-paisoscatalans/concert01.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana. Regiduria d’Ensenyament.xtec.asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 .es/intranet/revista/99-00/castanya/index. – Conèixer Catalunya. 1987.VV. 1993.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www. El Prat: Ajuntament. – 1 cassette ca 30 min. cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera.htm . 1981. direcció: Cayetano del Real. Barcelona: Baula. A. sona la música tralatralatraló. Barcelona: Ed. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor. Barcelona: Graó. selecció de cançons: Pep Alsina. DL 1988. – Barcelona: Generalitat de Catalunya. i tot l'any. Castanyes i cargols amb banyes: la tardor. Núria. Alella: Pleniluni. castanyes. M.http://ceipsantjordimollet.http://www. estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg. – 1 videocassette (VHS) 20 min. 2005. Departament de Cultura. Mil anys de contes de terror. .Grau. les sabates li fan – cloc. . . mona. Combel.htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS . .Trilla Ibern. 1987.Tots Sants.).es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1.La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes. bombons .AA. activitats i costums de l’equinocci de tardor.xtec. per la Pasqua. Rius. 2000.Vi. PER TOTS SANTS Per tots Sants. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful