PROGRAMACIONS PER A L’ALUMNAT NOUVINGUT AL VOLTANT DE LES FESTES, ELS COSTUMS I LES TRADICIONS A CATALUNYA

:

LA CASTANYADA, NADAL, CARNESTOLTES I SANT JORDI

Elaborades per: Grup de Treball de Tutors/es d’Aula d’Acollida del Vallès Oriental II en el marc del PFZ (curs 2006/2007) Coordinació: Anna Méndez Navarro Assessora LIC

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II UNITAT DIDÀCTICA: LA CASTANYADA Trimestre: 1r Trimestre Número de sessions: 3-4 sessions OBJECTIUS GENERALS: . .Altres: SE VALLÈS ORIENTAL II 2 Curs 2006/2007 .Afavorir la incorporació escolar i social de l’alumnat nouvingut. .Familiaritzar l’alumnat nouvingut amb la celebració de festes.Festes. costums i tradicions. costums i tradicions al voltant de la Castanyada a Catalunya. CONTINGUTS: .Facilitar a l’alumnat nouvingut el coneixement del conte de la Castanyera i una cançó típica de la Castanyada a Catalunya.Cançó de típica de la Castanyada: “Marrameu torra castanyes” i/o “La castanyera” VOCABULARI . .Propiciar l’intercanvi entre l’alumnat nouvingut de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la tardor i la festa de la Castanyada. així com el vocabulari més important relacionat amb aquesta festa. . costums i tradicions: . .Festes.Menjar: . costums i tradicions. . costums i tradicions al voltant de La Castanyada.Vocabulari més important relacionat amb aquesta festa.Conte de la Castanyera.Personatges: .

Aquest conte es pot explicar a partir d’alguns dels llibres que existeixen (s’adjunta una versió del conte per si el/la mestra el vol explicar oralment sense el suport d’un llibre).Després. moniatos..) Tot allò que l’alumnat aporti es podria recollir d’alguna manera. . i a partir de tot l’explicat. podem treballar a partir del llibre “I ara què ve?” (veure bibliografia general) o fer-ho a partir del conte SPC que hi ha a l’edu365. etc. . així com l’aspecte que té el paisatge als seus països en aquesta època de l’any (colors. quins són els costums i les tradicions. magranes. com ara en forma de mural (la confecció del mural requeriria d’una segona sessió). els demanarem si als seus països se celebra alguna festa al voltant de la tardor. xirimoies.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA I ACTIVITATS D’ENSENYAMENT-APRENENTATGE: SESSIÓ 1/2: CALENDARI DE TARDOR Lloc: Material bàsic: . ... SESSIÓ 2: CONTE DE LA CASTANYERA Data: Lloc: Material bàsic: . i els explicarem les tradicions i els costums típics en aquests dies.Cartolines.Conte de la Castanyera (en qualsevol de les seves versions o suports) Desenvolupament de la sessió: . els explicarem el conte de la Castanyera.Calendari de tardor (veure annex). que gira al voltant de la castanya com a fruit més emblemàtic de la tardor.Per acabar. colors i retoladors. . els i les alumnes confeccionaran el seu propi calendari de tardor. a més de la Castanyada. llapis. .Fulles caigudes dels arbres i/o diferents fotografies de paisatges diversos. amb el calendari.Un cop feta una primera introducció de les festes i les festivitat que se celebren al voltant de la tardor i recollits els coneixements previs dels i les alumnes. En aquest context. .Posteriorment.) i si hi ha fruites i fruits típics de la tardor (com ara castanyes. caquis.Paper d’embalar (optatiu) Desenvolupament de la sessió: Data: . Però si volem defugir de l’explicació del conte tradicional. fred/calor. presentarem als i les alumnes les festes i festivitats principals que se celebren a la tardor Catalunya. s’explicarà als i les alumnes que ara que ha arribat la tardor aviat se celebrarà la festa de la Castanyada.En primer lloc.Fruites i fruits típic de la tardor per ensenyar-los als alumnes. podem fer l’activitat jclic (la trobareu a la biblioteca d’activitats clic de la SE VALLÈS ORIENTAL II 3 Curs 2006/2007 . . pèrdua de fulles dels arbres o no.

Cartolines. recollits els coneixements previs dels i les alumnes i explicat el conte de la Castanyera.Un cop feta una primera introducció de la festa.Disfressar moniatos i/o castanyes (a la web hi ha moltes mostres de treballs realitzats per alumnes). ALTRES POSSIBLES ACTIVITATS: .Elaboració de Panellets Recepta i intervenció amb l’alumnat a: http://www. Podríem situar.html .es/%7Eccols/intercan/panellet/panellet. .Tarda d’històries i contes de por (diferents contes al llibre Mil anys de contes de terror.htm (Prèviament a fer-los es pot mirar i treballar l’Àudiovisual de com es fan els panellets a “El món per un forat”) http://www. per una banda.Després. . . (També podem cantar-les nosaltres i animar als i les alumnes a que es vagin afegint a mesura que es familiaritzin amb la melodia i la lletra). .htm# .edu365.Una opció molt original és la de treballar sobre el quadre d’Arcimboldo “La Tardor” i elaborar la composició a partir de retalls dels productes típics de tardor que l’alumnat trobi als catàlegs de botigues i supermercats que ells mateixos han portat.edu365. . podem proposar als alumnes de fer un collage de tardor. els i les alumnes confeccionen el seu collage de tardor a l’estil d’Arcimboldo. veure annex).GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II xtec o a l’edu365) que treballa el vocabulari que ha sortit al llarg de l’explicació del conte (es podria fer una cosa similar en format fitxa).cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.Composicions a l’estil natura morta a partir de fulles dels arbres caigudes o fruites i fruits típics de la tardor. les fulles dels arbres i deixar-los triar la composició que volen fer (a la web trobareu molts treballs de mostra realitzats per alumnes). mentre escolten cançons típiques de la Castanyada i la tardor (veure adreces web a l’annex general o a l’annex d’aquesta programació) que prèviament ens hem baixat d’internet i enregistrat en un CD. per l’altra.Cançons per a la Castanyada (veure annex) Desenvolupament de la sessió: . cola i catàlegs diversos de botigues i supermercats on surtin productes típics de l’època de tardor. les fruites i els fruits de la tardor que vam portar la sessió anterior sobre una taula i. SESSIÓ 3/4: COLLAGE i CANÇONS DE Data: TARDOR Lloc: Material bàsic: . . Una altra opció és la de fer una composició amb ceres a l’estil natura morta.xtec.cat/infantil/monperunforat/panellets/panellets.“Vesteix la Castanyera” (una mena de retallable on-line) http://www.El “Karaoke de la Castanyera” SE VALLÈS ORIENTAL II 4 Curs 2006/2007 .

cat/castanyada/ CRITERIS D’AVALUACIÓ: En el context de les sessions presentades. així com a la participació en aquestes festes.Moltes altres idees i activitats a: http://www.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II http://www.htm# . els costums i les tradicions de Catalunya. OBSERVACIONS: SE VALLÈS ORIENTAL II 5 Curs 2006/2007 .interès i motivació demostrats durant la realització de les mateixes. els criteris d’avaluació seran: . . van dirigides a la millora del coneixement per part de l’alumnat nouvingut de les festes.edu365. les activitats que s’han proposat per al treball de la Castanyada. .cat/primaria/contes/ contes_spc/casta/acti.participació en les diferents activitats per part de l’alumnat.aportació personal de cada un dels i les alumnes per al coneixement de la resta de companys/es de costums i tradicions pròpies d’altres països o cultures al voltant de la festa de la Castanyada. Per aquest motiu. costums i tradicions per a una plena incorporació escolar i social.edu365.

GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II ANNEX SE VALLÈS ORIENTAL II 6 Curs 2006/2007 .

i molt contenta. Portava sempre una faldilla molt llarga que li arribava fins als peus. on sou? – Ningú no contestava.Una vegada hi havia una velleta que vivia en una casa del bosc. si són castanyes.. Sabeu que li va passar un dia? Va arribar al bosc. quan la van sentir cridar. Llavors es va posar a ploure i entre les gotes que rebotaven a terra.Castanyes.. SE VALLÈS ORIENTAL II 7 Curs 2006/2007 . que un dia va agafar cargols amb banyes pensant-se que eren castanyes. castanyes ben torrades.. Les castanyes no hi eren. totes havien fugit. no trauran les banyes : “Cargol treu banya. – Hauré d’anar al bosc un altre cop! Ja cal que corri.. tot d’una. I vinga a collir castanyes! – Castanya…. al cistell! Castanya…. I se’n torna cap a la seva paradeta i les va començar a torrar. corrents hi van anar. I així acaba la història de la castanyera. – Ah!!! I les castanyes? On són? – El cistell era ben buit..No traieu les banyes? Doncs.. calentes i fumades! – . al cistell! – Quan la castanyera va tenir el cistell ben ple de castanyes. puja la muntanya: Cargol treu vi. MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 . si tenen banyes i tot! Què he fet? He collit cargols I no pas castanyes! Hi havia cargols per tot arreu: Al terra del carrer.. la castanyera va veure. va pel bosc a collir castanyes.Imatge del quadre “Tardor” (1573) d’Arcimboldo..Per no equivocar-me cantaré la cançó del “cargol treu banya” i. puja al muntanyí” . on sou? Castanyes. Quan va acabar de cantar la cançó va mirar les castanyes i va dir: . La castanyera es va esverar. un mocador al cap i un cistell a la mà. Va agafar les castanyes del cistell i. va veure castanyes per tot arreu i va dir: . Quan arriba el temps de la tardor. I tota la mainada. a la torradora. una castanya que caminava. a la cadira. Va començar a buscar les castanyes per tot arreu i cridava: . es posa a cridar: Castanyes. a la paret. Va encendre el foc de la torradora per poder torrar les castanyes.Oh! Quantes castanyes!! Què n’estic de contenta!! – I es posa a collir castanyes. – Quan la castanyera va arribar al bosc va dir: . sou les castanyes!! Aquesta vegada l’he encertada . – Com pot ser? Les castanyes no caminen pas! Oh! Una altra castanya que també camina! Però. la Castanyera.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 1 CALENDARI DE TARDOR MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 2 CONTE DE LA CASTANYERA . Totes. se’n va anar al poble on tenia la seva paradeta. Era la Castanyera..

caçador. ja n'hi peta una als morros. . si sembres blat colliràs escardots. salut per tot l' any. MARRAMEU TORRA CASTANYES Marrameu torra castanyes a la voreta del foc. pica ben fort. . ve contenta de la muntanya. . . pica ben fort. quinze enllà. la flor de sembrar. les olives a les mans. Pica ben fort. de Tots sants enllà. comença a baixar. ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat. Marrameu i Marrameu. La camisa li va petita. plega els rams. tots els vins són sans. la castanyera.El raïm penjat fins a Tots Sants. . quinze ençà. el flequer perd son cabal. . . i cargols amb banyes.Per Tots-sants. s'ha de menjar de dos en dos grans. ja en tenim Marrameu mort. onze dies i un matí. la castanyera. i si pot ser els d' aquí. . . pica ben fort. que piques fusta.Per Tots-sants.Sagnies per Tots-sants. s'embolica amb un llençol! feia veure que era un home i era una fulla de col. . Pica ben fort. la castanyera. desa el vano i treu els guants. . de gra en gra.Entre Tots Sants i Nadal pluja i vent faran prou mal.Per Tots sants.De Tots-sants fins a Nadal.Per Tots Sants. Marrameu ja no s'enfila per terrats ni per balcons. . CANÇONS PER A LA CASTANYADA: SE VALLÈS ORIENTAL II 8 Curs 2006/2007 . Pica ben fort. que té una gateta a casa que li cus tots els mitjons. pica ben fort.GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II MATERIALS I RECURSOS PER A LA SESSIÓ 3/4 DITES AL VOLTANT DE TOTS SANTS I LA CASTANYADA . .Per Tots-sants. ni llentrisca ni glans.Per Tots-sants i pels Morts. pica ben fort.Per Tots sants.De Tots-sants a Nadal. l' hivern cabal.De Tots sants a Sant Martí. que piques fusta.Per Tots sants. pica ben fort.Per Tots-sants. amb la cistella penjada al coll. . capes i mocadors grans. . de Nadal enllà.Per Tots sants. Quan ve el temps de menjar castanyes. la castanyera. que piques fusta. castanyes. els camps verds i els cims blancs. no esperis els d'allà. LA CASTANYERA Quan ve el temps de collir castanyes.

M. Barcelona: Baula. .VV. activitats i costums de l’equinocci de tardor. les sabates li fan – cloc.xtec. i tot l'any. sona la música tralatralatraló. 2005. Mil anys de contes de terror. 1987. Obra Social.Trobareu més cançons de tardor amb lletra i música a: http://www.). A. mona.diba.htm .GRUP DE TREBALL DE TUTORS/ES D’AULA D’ACOLLIDA DEL VALLÈS ORIENTAL II la faldilla li fa campana.Grau. direcció: Cayetano del Real.Vi. Barcelona: Graó.htm ALTRES MATERIALS I RECURSOS . Castanyes i cargols amb banyes: la tardor.es/ceip-paisoscatalans/concert01.asp SE VALLÈS ORIENTAL II 9 Curs 2006/2007 .La tardor: recull de tradicions. . Departament de Cultura. Rius. 1993.Trilla Ibern. per Nadal torrons. – 1 cassette ca 30 min. Combel. . Alella: Pleniluni. . . DL 1988. Núria. – Barcelona: Generalitat de Catalunya. 2000.xtec.es/intranet/revista/99-00/castanya/index. – Olla de grills: 4. bombons . – 1 videocassette (VHS) 20 min.AA. PER TOTS SANTS Per tots Sants.http://ceipsantjordimollet.http://www. estèreo + 1 guia didàctica (18 pàg. 1981. per la Pasqua.es/chilias/especials/castanyada/castanya_joc1. castanyes. El Prat: Ajuntament. – Conèixer Catalunya. Regiduria d’Ensenyament. Barcelona: Ed. 1987. . La Castanyera. . cloc – i al ballar sempre gira així: Sona la música tralatralatralera. selecció de cançons: Pep Alsina.Tots Sants. Costumari popular del Prat de Llobregat: equinocci de tardor.La Castanyada: cançons i danses per celebrar les festes. Barcelona: Caixa de Barcelona.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful