Está en la página 1de 60

Hamvas Bla:

Mgia szutra
***

A kezdetek kezdetn ksrlet trtnt arra, hogy a szellemi erok magukat fggetlentsk s
nmagukat korltlan birtokukba vegyk. Olyan autokratikus s egocentrikus letrendet akartak megvalstani, amely mindenki mst kizr. A ltezs nmagban val lelsnek e ksrlett nevezik stni atrocitsnak. Az t jrhatatlannak bizonyult. Kiderlt, az let gy van megszerkesztve, hogy aki meg akarja tartani, elveszti. A stni fiask kvetkezmnye, hogy letemet nem bezrni ajnlatos, hanem kinyitni. Annak a krdsnek felvetse teht, hogy az let magntulajdon, vagy sem, rtelmetlen. Mihelyt kezemet letem brmely mozzanatra teszem, azonnal visszafordul s elmerl, de oly mdon, hogy az a semmi, amiben nyomtalanul eltunik, az emberbe visszacsap, s az htott birtok helyt foglalja el. Ezrt, ha az letet magntulajdonn lehetne tenni, azt jelenten, hogy az let zrt lenne ugyan, de tkletesen res. Mg semmit sem kell cselekednem ahhoz, hogy ms embertol brmit is ignyeljek. Puszta ltezsemmel mris az ignyek egsz seregt tmasztom, s puszta ltezskkel msok is rem ignyt tartanak. Az elzrkzhatatlansg, vagyis az let megrinthetosgnek s megrintettsgnek tnye a sz. Szksgem van arra, hogy ms embernek letemre val jogait biztostsam. Ennek jele: a megszlthatsg. letem olyan tulajdon, amelyet egszen sohasem vehetek birtokba, vagyis az sohasem lehet teljesen az enym. n nem vagyok a magam. S nmagam birtoklshoz minl inkbb ragaszkodom, annl kevsb vagyok a magam. Magntulajdon (SZAB LAJOS szerint az, amit elvehetnek. Az letet elvehetik? Igen. Mi az, amit nem vehetnek el? Az dv. Az emberi let szerkezete olyan, hogy amit tulajdonba veszek, azrt helyt kell llnom. Mr a tnybol egymagbl kitunik, hogy brmit is hiba veszek birtokba, nem lehet az enym, mert elszmolssal tartozom. Aszerint, hogy helyesen, vagy hamisan szmolok el, vagyok rszes a jban s a rosszban. Teremtsekor az ember e krdseket nem ismerte. Nem is volt felelos. lete nylt volt, nem volt semmije, amit elvehettek volna, csak dve, de azt sajtmaga jtszotta el. Az let megtartsnak s odaadsnak vlasztsban elbukott. Meg akarta tartani, ezrt elvesztette. Azta kell mindenrt, amit megtart, helytllnia s elszmolnia. Ezt gy a kinyilatkoztats mondja, s mindenki tudja. A tudssal gy ltszik nincs is baj. A nehzsg ppen ez: nagyon jl tudom, hogy magamrl, sajt rdekemben le kellene mondanom, de sejtelmem sincs arrl, hogy ezt mikppen tegyem meg. Mikppen tudok kinylni, s hogyan tudom magam ms rendelkezsre bocstani. Ha az egszet meg akarom nyerni, mert mindenkivel egytt n is ezt akarom, s ez gy rendben is van, mikppen tudom az egszet elveszteni. Isten nmagbl nmagnak semmit sem tart meg, s rkltnek s mindenhatsgnak titka ppen ez az nmagrl val mrtktelen lemonds. s Istenen kvl mindenfle ms plda rvnytelen. Az ember abban a csvban van, hogy tudja mit kell s kellene tennie, de sejtelme sincs arrl, azt, amit tud, mikppen kell megtennie. Azt, hogy mit kell csinlni, a kinyilatkoztats

megmondja. Hogyan kell megtenni? Nem tudja senki. A sz adva van. A nehzsg a megvalsts. Termszetes, hogy a sz s a tett nem ketto. Ha gy lenne, a clt az eszkzktol el lehetne vlasztani. De tudjuk, hogy aljas tettet semmifle magas cl nem igazolhat. Ahol a tett alacsony, a cl se magasabb. A ltezs alkalmat ilyen kellemes szofizmkra nem nyjt. Ahol teht a kinyilatkoztats szavainak megvalstsa krl nehzsg merl fel, ott a bajt nemcsak a realizl kpessg bnultsgban kell keresni. Ott baj van a kinyilatkoztats fel val megszlthatsggal is. Nem lehet valamit maradktalanul tudni, csak ppen a megvalsts kpessge fltt nem rendelkezni. Aki a szt nem tudja megvalstani, tulajdonkppen nem is rti mirol van sz. De fordtva is. Az eszkz mindig jelzi azt a nvt, amelyen a cselekvo clja mozog. A tett pedig a cselekvo eszmit jelzi. Az ttrs ezttal nem a szbl a tett fel trtnik. Meg kell ksrelni, mi lenne, ha az ember a megvalstsbl indulna ki. Ez a mdszer a ritkbb, sot az egszen ritka. A kinyilatkoztats fel val megszlthatsg elmlytsre sok, mr megszokott lehetosget ismernk. Az exegzis, az igehirdets, a kommentr, az elmlkeds, az rtekezs. Hatsukrl nem sok biztatt lehet mondani. Ksobb ki fog derlni, hogy mirt. Most az ttrsnek a megvalstsbl kell a sz fel trtnnie. Ahogy BAADER mondja, a helyeset elobb tenni kell. spedig tekintet nlkl arra, hogy spontn, vagy sem. Ha az ember a helyeset megteszi, a szt is rteni kezdi, amely a tettben l. Elkezdi rteni, hogy a tett nem egyb, mint a sz aktivitsa.

1. A fontos nem a tants hirdetse, hanem a sors talaktsa


A sorrendet ezttal teht a kvetkezokppen kell fellltani: az elso a sz, a msodik a gondolat, a harmadik tett. A szt azrt is az elso helyre kell venni, mert tudvalevoen gondolat sz nlkl nincs. De foknt azrt, mert a sz (kinyilatkoztats) van, mg mielott n vagyok. A szt minden esetben a kinyilatkoztats adja meg. Afelol, hogy mi az, amit megad, nem lehet ktsg. De ha a gondolat a szt csupn befogadja s megtartja, csak gond s gondolkozs. A szt, hogy tett legyen, be kell vltani (vlsg, tvlts). Itt van a nehzsg. Azt, hogy mit kell tenni, tudjuk, de a bevlts ereje fltt nem rendelkeznk. A sz s a tett kztt a kzvetlen kapcsolat megszakadt s letnket kettszeli. A gondolat oldaln vannak a bevlthatatlan ideolgik, amelyek az ember teljestokpessgvel, ha akarnnak se tudnnak szmolni. A tett oldaln pedig a hisztris cselekvok, akik tetteiknek jelentosgt, mg ha azt akarnk is, nem tudjk felismerni. (Jegyzet: Amit cselekszem, mondja PL apostol, nem rtem. Mert nem azt teszem, amit akarok, hanem, amit gyullk... az akars megvan bennem, de a j vghezvitele nincs. Mert nem a jt teszem... n nyomorult ember! Mi szabadt meg engem a hall testbol?) Kezdetben van a sz; a sznak tett kell lennie. A sz s a tett kztt ll a gondolat, amelyben a sznak elhatrozss kell vlnia. gy teht kezdetben van a sz, amely a gondolatban elhatrozss lesz s a tettben kitr. Ez a "Legyen" (Fiat). Az elhatrozs elszntsgt kln meg kell tanulni.

Arra a krdsre, hogy mit kell tenni, ha a szavak nagyobbak, s a gondolatok szmosabbak, semhogy azokat be lehessen vltani, a vlasz ez: ltszlag tnyleg sokkal tbb gondolat van, mint amennyi realizlhat, s a szavak szmosabbak semhogy azok bevlthatak lennnek, de ezt a ltszatot csak az kelti, hogy a sz s a tett kztt lvo szakadk (az elhatrozs erotlensge) miatt tartozsban vagyunk (gond), s a be nem vltott szavak (gondolatok) szma megnott. Ez a tartozs ledolgozhat. Ha valaki gondolatait elsznt elhatrozssal rendszeresen bevltja, adssgtl egy ido mlva meg fog szabadulni. Egy biztos: elonyt nem szerezhet, s sohasem fog tbbet megvalstani, mint amennyit a sz ignyel. Ez mr csak azrt sem lehetsges, mert a helyes letrendben a sz, a gondolat s a tett egymstl nem vlik el.

2. Nem a httrbol a mdszer ltal hatni, hanem a mdszert mindenki kezbe adni
A httrbol val hats erotlen. A pap az igt hirdeti, aztn hazamegy ebdelni. Ezt teszi a politikus s a filozfus s a moralista is. Hazamegy legfeljebb, ha mdja van r, szavnak rvnyt szerez s eroszakot alkalmaz. Mit jelent ez? Eloszr hogy aki az igehirdetst hallotta, nem tehet mst, szintn hazamegy s ebdel. A hirdets, mintha meg se trtnt volna. s valban, ami trtnt, egszen ms. - Valaki szjt jrtatta. Olyan mdszerre van szksg, amely az ige hatalmt a gondolat vlsgn keresztl a tett erejbe tudja tvitetni. A szt a gondolatban fel tudja hevteni. Amikor a sz felrobban, az a tett. Csak, akinek a sz birtokban van, az cselekszik - mondja BAADER.

3. A cl a tudatosan megtiszttott letrend


- Vagyis a cl nincs alacsonyra szabva. Nem az egyni s nem a kzssg kln. Mindketto egytt. Az letrendet tbbflekppen tiszttjk; szertartssal, fegyelmezssel, nmegtagadssal, trvnyekkel, szoksokkal. Ezek kzl egy vagy tbb nha bevlik, nha nem. A gondolkozst kedvezoen befolysolja, de az elhatrozs forrpontjt nem ri el. Az egyetlen cl a kinyilatkoztats igjnek bevltsa.

4. Az alap az letszentsg
Ez az egyetlen, amiben elozoleg meg kell egyezni. Olyasvalaki szmra, aki az emberletet nem tekinti szakrlis tnynek, vagyis ha brmely ember irnt hazudozst, csalst, eroszakot megengedhetonek tart, semmifle mondanivalm nincs. Csak ha az letszentsgben megegyeztnk beszlhetnk tovbb.

5. Ltet alaptani
BENGEL azt mondja, hogy alaptani tbb, mint pteni. Errol az alaptsrl van sz. Nem mintha az alap nem lenne meg. A kinyilatkoztatsban megvan, esetleg a gondolatban is, de az elhatrozsbl mg nem trt ki, s nem valsult meg. Ezrt az Egyhz (amit a kinyilatkoztats Isten orszgnak nevez) gondolat (gond), de nem letrend. Ou gar en logou h baszileia tou theou, all en dnamei, az Egyhz nem a gondolatban, hanem a hatalomban van, mondja PL.

Alaptani, s nem pteni, mert alaptani tbb, s mindig a tbbet kell vlasztani. Az alap az letszentsg. Ezen nyugszik a tudatosan megtiszttott letrend. A krds, mit jelent alaptani. A keleti mdszerek kzl a legtisztbb, a tao, azt mondja, hogy az egyetlen, amit az ember tehet, nmagt a tkletes tisztasg llapotba emeli. A tkletesen tiszta embernek olyan kisugrz ereje van, hogy maga krl a homlyt tvilgtja. Ha az orszg uralkodja taoban l, az egsz birodalomra kisugrzik. Megvalsul a bke s a jlt. De ha a magnyos remete barlangjban a taot elri, a fny sok ezer mrfldre sugrzik. BUDDHA hvei is ezt tantjk, s az lo BUDDHA (a Tkletesen Felbredett) a tiszta lt fnyt sugrozza. A fldn legalbb egy felbredt lmodnak mindig kell lenni, klnben a vilg az jszakban elmerlne. A hagyomny tbbet nem mond. A keresztny emberisg a lt alaptst vagy a hittol, vagy a jcselekedettol teszi fggov. Azzal, hogy a hitet s a jcselekedetet egymstl elvlasztotta, el is tvedt. Aki gy vli, hogy az alapts felttele a hit, a gondolatot erosti, tant. De a tants egymagban be nem vltott gondolat (gond). Aki viszont az alaptst a jcselekedettol teszi fggov a cselekvst a gondolatrl leszaktja. gy vlt lehetov, hogy oly roppant szm gondolat s oly roppant arnyra puffadt szavak tmadhassanak, amelyeket mr senkinek esze gban sincs bevltani, sot azokat bevltani nem is lehet. Ezekbol a megdagadt s bell res s realizlhatatlan szavakbl egsz nyelv keletkezett, s ez a nyelv az gynevezett idealizmusban kulminlt. Az idealizmus nyelve olyan nyelv, amelynek szavai a megvalsts lehetosgnek krbol kilptek, sot amelyeknek megvalsulsa nem az ember ltezsnek, hanem az ember nemltezsnek megalaptst jelenten. Mirt? Mert az idealizmus az eszmt megvalsulsnak lehetosgre val tekintet nlkl, sot az emberi lt termszetnek ellenre fenn akarja tartani. Mint kiderlt, az, idealizmus letellenes gondolkozs. Ki kellett derlnie, amikor az eszmket rmuralommal akartk - mert csak azzal tudtk - nem megvalstani, hanem a megvalstst ktelezoen elrendelni. De mgse ment. Az gynevezett pozitivizmusban s pragmatizmusban pedig gy vlt lehetov a gondolattalan s idetlan cselekvo rovarember, aki csak tevkeny, de semmi ms. Ez az ember a hajbl a gondolatot hajtotta ki, akr az let tkletes elszegnyedse rn is. Mindketto khimra. S a mai emberisg ltt kt oldalrl ez a kt khimra rgja, hogy milyen eredmnnyel, azt ltjuk. A taot ktsgkvl fenn kell tartani. Lt alaptst az meg se ksrelheti, aki lett legalbb rszben nem oldotta meg. El nem intzett szemlyes problmkkal kzs krdsekhez nylni? Szennyes vzzel ruht mosni. A tao azonban nem elg. Mirt? Mert a szemlyes dv nem elg. Az ige megvalstsnak elhatrozsban kell lni. Az Egyhz (az igazak kzssge) hirdeti az igt, s a cselekvs szmra teret nyjt. Az Egyhz azrt, mert a ltezs megalaptsa, nem valamely np vagy osztly vagy valls vagy nemzet elojoga. Az Egyhz az egyetemes emberisg kzssge. Mr csak azrt is, mert egyetlen valsgos kzssg van, s ez az emberisg. A kzssg alapja pedig a nyelv. A nyelv gtat vet a szabad kzssg felbomlsnak (Die Sprache tilgt die Tilgung der freien Gemeinsachaft - BAADER). Aki beszl, az kzssgbe tartozik. A lt alaptsa Isten orszgnak megvalststl el nem vlaszthat. Isten orszgt pedig nem lehet gy berendezni, mint a nemzeti parkot.

Az elhatrozs mindig szemlyes feladat, az is volt, az is lesz. A lt alaptsa azonban az Egyhztl nincs kln. Minden ltezs az Egyhzon kvl vagy bevlthatatlanul megdagadt szavakhoz, vagy cselekvshborthoz vezet.

6. A ltezs minden emberben llandan s teljes egszben esedkes


Az ember, szl BAADER, nem mikrokozmosz, hanem mikrotheosz. Az ember ltben az svnyok s a kvek s a fmek s az elemek lte knyelmesen elfr. Hogyan kell ezt rteni? gy, hogy az ember az svnyokat s a kveket s a fmeket s az elemeket megismeri s megrti, s azokat hasznlja, s azok fltt uralkodik. De az ember ltben a nvnyek s az llatok lte is knyelmesen elfr. Mg ennl is tbb, az ember ltben az egsz emberisg minden nyelvvel szoksaival s trvnyvel s egsz trtnetvel elfr. Ha nem gy lenne, nem tudnnk megtanulni a nyelveket, nem rtennk a trvnyeket, s nem tudnnk tlni a trtnetet. De mg ennl is tbb, az ember ltben az egsz kozmosz is knyelmesen elfr. Ha nem gy lenne, nem lenne csillagszatunk s kozmolgink. Az ember ltben azonban a keletkezs s elmls, a kezdet s a vg, az rtkek s javak s mtoszok s szmok is elfrnek, s elfr a llek s a szellem egsz birodalma, s az egsz hierarchia. Vagyis az ember ltben az egsz teremtett vilg elfr, spedig a lthat kozmosz s az rzkfeletti llek s szellem. Ezrt van az embernek morlja s metafizikja s vallsa. s ezrt az ember nem kis vilg (mikrokozmosz), hanem a kis Isten (mikrotheosz). Ezzel tulajdonkppen mindenki, azt a ttelt, hogy az emberben a lt teljes egszben esedkes, mr meg is rtette. Most, ha a ltezs lefokozott llapotban (amit BERGYAJEV szocilis htkznapnak hv) egymst s nmagunkat kpessgeink s tulajdonsgaink s egyoldalsgaink s trt-voltunk szerint is tljk meg gy, hogy e trtek a ltezsnek csak bizonyos rszben lnek s csak bizonyos szelvnyeket ltnak - a ltezs hevben mgis tudjuk, e trtek kiegszlnek, szre nem vett tulajdonsgok felbukkannak, kpessgeink meghatvnyozdnak, s egyoldalsgunk egyetemess lesz. Az embernek nem krnyezete van, hanem vilga. Az ember vilga nem valamely fldrajzi hely vagy np vagy osztly vagy faj vagy valls vagy vilgszemllet, hanem az egsz teremtett kozmosz, spedig llek- s szellemvilgval egytt vagyis az egsz termszet. Az ember mindig egsz. A szocilis htkznapon az letfenntarts, a becsvgy, a siker, a szenvedlyek, az sztnk, a raj-eszmk, a knyszerek, a megalkuvs, az alkalmazkods temperatrjban ennek az egsznek kibontakozsra nincs se md, sem alkalom. De: a ltezs hevben (alkots) minden ember olyan egszknt viselkedik s gondolkozik s tl s rtkel s beszl s cselekszik, amely egsznek birtokban van az egsz egyn, vagyis nem a tulajdonsgoktl hatrolt krnyezet, hanem a vilg. S amikor az ember lettervt alkotja, tekintet nlkl a kpessgre, a muveltsgre, a tudsra, a fajra a nemre a korra a vallsra, a helyre, az egsz bzisra pt.

Az emberben a ltezs egsznek jelenlte nem kivteles s nem kivtelezett, s semmifle kvlrol adott krlmnytol nem fgg. A krlmny legfeljebb arra lehet s van befolyssal, hogy az egsz jelenltrol val tudat igen vagy nem, hogyan s mikor bontakozik ki. Az egsz llandan jelen van, spedig szntelenl s minden pillanatban. Ezt az embernek nem tehetsge s nem muveltsge nveli, s nem kivtelesek birtoka, s nem tuds krdse. Az emberi ltezs annyi, mint az egsz ltezs lland jelenltben s esedkessgben lenni.

7. A valsgot a maga teljessgben el kell ismerni.


Ez az elobbi szutra felttele s kvetkezmnye. Felttele azrt, mert semmi sem ismerheto meg nmagban, az sszes tbbi megismerse nlkl. A rszletismeret az egsz ismerett felttelezi. Minden notikus mozzanat a rszlet kzvetto trgyn keresztl az egszre vonatkozik. A rszletek megismersben az egyik rszlet felttelezi (kiegszti) a msikat, s az ismt a msikat. A rszletek sszefggse azonban a rszletekbol nem olvashat ki. Hogy egy rszlet a msikhoz mikppen tartozik, s egyltaln hozztartozik-e, a rszletbol magbl nem llapthat meg. Az sszefggsnek mr elozoleg jelen kell lennie. Az embernek nincs olyan szava, gondolata, tette, amelyben ne lenne megismers-trekvs. Ha a gondolkozs (tudomny) ez a megismers, nem jelenti azt, hogy a muvszet, a valls, a morl stb. ne lenne notikus aktusokkal szaturlva. A ltezs kznyt nem tur, hanem az a valami, amiben felttlenl llst kell foglalni gy, hogy abban a nemllsfoglalsnak is llsfoglals jellege van. Kvetkezmnye pedig azrt, mert ha a ltezs jelen van, meg is kell ismerni, el kell ismerni. A rszletek megismersben termszetesen sohasem llhatok meg. Ezt a krdst jabban a termszettudomnynak a rszletismeretre trekvsvel tbbszr s tbben is feszegettk, s a vgso eredmny a kvetkezokben foglalhat egybe: minden rszletismeretre vonatkoz erofeszts valamely az egszre vonatkoz ismeret felttelezsbol indul ki. Minden konkrt kutats bzisa okvetlenl valamely egyetemesre vonatkoz ismeret felttelezse. A modern termszettudomnynak a rszletekre (fizika, kmia, lettan stb.) vonatkoz ismeretei lthatan kivtel nlkl az egsznek egyetemes bzison val megismersn nyugszanak. Vgl is minden rszletkutatsnak ontolgiai fundamentuma van, amelybol kiindul, s amelyet elozoleg el kell ismernie, s csak azutn foghat a megismershez. A szutrban azonban j sz szerepel. Ez az j sz a valsg. Ezttal teht nem a ltezorol, ha nem a valsgrl van sz. Lehet a ltezst s a valsgot egymssal azonostani? Nem lehet. A ltezs llandan, teljes egszben jelen van, s a ltezs valsgt a maga teljessgben el kell ismerni. Ezt a gondolatot az eurpai hagyomny alapjn nem is lehet megrteni. Eurpban a metafizikai kszltsg (kivve BHMT s tantvnyait) soha sem llt olyan sznvonalon, hogy a ltezs s a valsg sszefggsnek minden tovbbi lpst eldnto ismeretelmleti krdshez komolyan hozz tudjon nylni. A hindu metafizikhoz kell fordulni. Amivel teht mi szemben llunk, nem a valdi, hanem a megzavart ltezs. Nem a lt, hanem a kprzat (mj). Sokan azon a vlemnyen vannak, hogy a hindu metafizika (mint az eurpai

idealizmus) a termszet vilgnak valsgt (s valdisgt) vonja ktsgbe, s a termszet ltezst tagadva azt mondja: ez a vilg minden porszemvel s sejtjvel egytt mj. Ilyesmit csak az ttelez fel, aki az idealizmus tveszmibol s a flrertett metafizikbl (PLATN) indul ki. A hindu hagyomny nem azt mondja, hogy tapasztalataink s rzkelsnk s rtelmnk a nemltezorol azt hiszi, hogy ltezo, hanem azt, hogy elhomlyosodott bersgnk kvetkeztben ltsunk s rtelmnk s rzkelsnk is megzavarodott s a ltezst nem a maga valdisgban, hanem azt homlyosan s eltorzulva s lomkpszeruen ltjuk. Az ember jelen llapotban nem a ltezs valdisgban l. Amiben l, az a kprzat ( mj) egy klns neme, amely szerint valsgt egyfajta varzslatnak szleljk. Meg vagyunk zavarodva. Kbulatban lnk. Fllomban s klns derengo llapotban s lefokozott ltsban, amelyet a hindu hagyomny avidjnak nevez. Az avidja nem tudatlansg, hanem tompult bersg. Abhimna, vagyis orletszeru megzavarods. A bennnk feldlt s sszerombolt ltezs kvetkeztben dmoni erok s szenvedlyek s alacsony sztnk s botor vgyak s kvnsgok szlltak meg, amelyek a tiszta ltsban (bersg, vidja) megakadlyoznak. rtelmnk s kedlynk, tletnk s akaratunk, zlsnk s erklcsnk megrongldsa kvetkeztben a ltezst mi nem a maga valsgban ljk s ltjuk s ismerjk meg, hanem sajt kprzatunktl megzavarva s a vilgot pont olyan hamisnak ltjuk, amilyen mrtkben bennnk az eredeti tiszta lts elhomlyosult. Nem a vilg kprzat, hanem az, ahogyan mi azt derengo llapotunkban (avidja) ltjuk. Ha pedig most s ezttal arrl van sz, hogy a valsgot a maga teljessgben el kell ismerni, akkor amibol ki kell indulni, az sem az rzkek szmra adott tapasztalati valsg, sem az gynevezett szellemi valsg. Mirt? Azrt, mert a kprzat itt is jelen van, ppen gy, mint ott. Amibol ki kell indulni, az, hogy mi avidjban (kprzat, lefokozott bersg) lnk, s a valsgot nem ltjuk, ezrt neknk mindenekelott s fltt az bersget ( vidja) kell megszereznnk. A dolog persze, amint majd azonnal ki fog derlni, tvolrl sem ilyen egyszeru. A hindu hagyomny a krdst csaknem ismeretelmleti krdsnek fogja fel, s azt mondja, hogy rtelmnk psgt kell helyrelltanunk. A hber hagyomny azonban azt lltja, hogy ltezsnk megzavarodsnak nem rtelmi, hanem erklcsi oka van. Ltnk ronglt. De az eredendo bun kvetkeztben rongldott meg. A modern tudomny viszont abban a hiszemben van, hogy rtelmnk s erklcsnk is azrt ronglt, mert testi egszsgnkkel van baj, s a korrekturt a testen kell kezdeni. A problma nem hogy a megolds csompontjt jelenti, hanem ppen az egsz krdsvilgot megnyitja. A tisztzs mg elg messze van.

8. Az sszes lehetosget birtokba kell venni.


jabb bonyodalom s jabb nehzsg. A ltezs teljes egsznek, minden emberben val, lland jelenltt konstatltuk. Tudjuk azt is, hogy a valsgot teljes egszben el kell ismerni. Hogyan trtnik ez az elismers? gy, hogy rtelmemmel tgondolom s elismerem? Semmikppen. Elsosorban gy, hogy cselekvsemben abbl indulok ki. Vagyis az sszes lehetosget birtokba veszem.

A modern vilg egyik cmszava a vilgnzet. Vilgnzet lehet spiritualista, idealista, materialista, realista, misztikus, szkeptikus, nihilista, vallsos, ateista, hisztorista, abszoltista, egzisztencialista, s aki valamennyire kvncsi, vegye elo a filozfiai sztrt. Ktsgtelen azonban, hogy a vilgnzetekben - tbbnyire nem is egszen jhiszemuen - valaki valamely rszt az egsszel azonost. Mert az ember valdi ltezsben (a teljes egsz jelenltben) spiritualista is, szkeptikus is, abszoltista is s realista is, spedig valamennyi egyszerre, s az ember nem akkor tanst helyes magatartst, ha valamely vilgnzet bvhelyt elfoglalja, hanem ha valamennyi szmra megnylik, s valamennyinek lehetosgeit birtokba veszi. Ugyanez a magatarts egyb terleteken is rvnyes. nmagamat (s mindenki mst) az egsz vonalon minden lehetosgben fel kell szabadtanom, hogy az egsz valsgot tnylegesen s aktvan elismerhessem, s gy az egsz ltezst jelenlevov tegyem. A bennem (a vilgban) levo abszolt aktivitst tkletesen s minden momentumval mozgstanom kell. A dolog megismersnek felttele, mondja VICO, hogy azt megteszem. Scio quae facio - szl BAADER - csak azt tudhatom, amit megteszek.

9. Ltezs - megismers - megvalsts.


Az egyetemes ember. A hrom axima, amelyre a Mgia szutra felpl, a kvetkezo: * a ltezs minden emberben llandan s teljes egszben esedkes, * a valsgot a maga teljessgben el kell ismerni, * az sszes lehetosget birtokba kell venni. Az, elso a ltezsre, a msodik a megismersre, a harmadik a megvalstsra vonatkozik. Az elso termszete ontolgiai, a msodik ismeretelmleti, a harmadik morlis (gyakorlati). Egyik a msiktl s harmadiktl nincs kln. A ltezs egsze csak akkor van jelen, ha minden lehetosget aktvan birtokba veszek. A jelenlt cselekvsemben van. De cselekvsem a valsg elismersben van, s az elismers (megismers) a cselekvsben, s mindketto az egsz jelenltben. Cselekvs a megismerstol s az egsz esedkessgtol nem vlaszthat el. Ontolgia, ismeretelmlet s morl egy. Amit a Mgia szutra kezdemnyez, hogy megprbl a megvalstsbl kiindulni, de nem gy hogy azt nknyesen kezdetnek teszi meg, hanem gy, ahogy BAADER gondolja, amikor kijelenti, hogy a tett mint mero klso megnyilatkozs sohasem rtheto. Mirt? Mert nem egyb, mint a ltezsben jelenlevo s a valsgot megismero szemly aktivitsa. A tettnek minden esetben teremto jellege van. Valamit megvalst. De ugyanakkor csak azt tudom gondolni s mondani, amit megteszek, s amit llandan teszek. De viszont csak azt tudom tenni s mondani, aminek jelenlte bennem esedkes.

10. Kiinduls.
Az elso kilenc szutra a bevezeto alapvets volt. Maga a dolog most kvetkezik. Mirol is van tulajdonkppen sz? Azt a helyet kell megkeresni amelyen az ember a szt realizlni kpes. A

kiinduls az, hogy az emberben a szndk megvan. Mint ahogy a legtbb esetben tnyleg meg is van. De nem a szndkon mlik.

11. Az egsz lland jelenlte.


Vagyis ez az, amit szntelenl bren kell tartani. Az ember ltezse egyetemes ltezs. Minden teremtett lny kztt egyedl az ember az, akinek a ltezse egyetemes. Nemcsak az egsz emberisg, hanem minden idok emberisge. Jelen van benne nemcsak az emberi vilg, hanem az llati s a nvnyi s az svnyvilg is. Az egsz vilgegyetem, az angyali s a szellemi hierarchik is. Az ember nem mikrokozmosz, hanem mikrotheosz. Az egsz teremtett vilg (termszet) jelenlte. (Jegyzet: Az emberre a mikrokozmosz kifejezst BHME is hasznlja de BAADER nyomn foknt az oroszok (SZOLOVJEV, BERGYAJEV, BULGAKOV) a mikrotheosz kifejezsre trtek t, s ezen a bzison a theandria alapjait fejtettk ki. A theandria gondolatain nyugszik a tulajdonkppeni antropolgia. Az ember lnye, mint kozmosz analgia nem rtheto. "A vilg elmlik." s a kozmosz elmlsval szmolni kell. Az ember azonban tovbb l. Az ember ltezse kzvetlenl nem a kozmosszal, hanem Istennel kapcsoldik. Ez minden antropolgia fundamentuma. Ezrt az ember nem a kis vilg, hanem a kis Isten.)

12. Kvetkezmnye a partialobjektivci.


Mit jelent a ltezs egsznek lland jelenlte? Hogy mindaz, amit szlelhetek, ennek az egsznek rszleges trgyiasodsa. Paradoxul hangzik de nem paradox. Amit az ember lthat, kivtel nlkl minden egymstl kln ll hatrolt objektum. Nem is szlelhet mst, mint ilyen objektumot, amely minden ms objektumtl el- s levlaszthat. Ez az objektum ugyanakkor, amikor a szemllo szubjektummal szemben ll, bele van gyazva valamibe, amibe a szubjektum is bele van gyazva s amibe minden objektum s minden szubjektum bele van gyazva. Ez a valami amibe bele van gyazva, az alap, spedig a kzs alap. Ez az egsz. Ez az egsz pedig egy. Ez az egsz az, amit gy hvunk, hogy ltezs, s ennek az egy ltezsnek minden, amit az ember szlelhet, rszleges objektivldsa. Persze nemcsak trgyakrl van sz, mint amilyenek a kvek, fk, az gitestek, a hasznlati eszkzk, vagy az lolnyek testi alakja. Ilyen rszleges trgyiasuls valamely sz vagy gondolat vagy lmny vagy kp vagy tapasztalat vagy lom is Egyik sem egsz olyan rtelemben, ahogy a mindensg egsz. Az ember minden egsznek mindssze partialobjektivcijval ll szemben. s egyltaln el sem kpzelheto sem olyan gondolat, sem olyan kp, vagy lmny, eszme, vagy fogalom, amely ne okvetlenl rszleges trgyiasods lenne. Az egsz amelyben minden egytt van s egy, vagyis a ltezs maga nem rszlegesen trgyiasult, hanem a maga teljessgben van jelen, spedig llandan, spedig minden emberben. Nem tartozik ugyan szorosan a gondolat kifejtshez, de megrtshez hozzjrul, ha az ember az Egy, az Egsz s a Minden kifejezseit kzelebbrol szemgyre veszi. Az aritmolgia szerint az, Egyet minden esetben az 1-gyel jelljk. Az Egsz jele azonban nem az 1, hanem a 3. Mert amikor az Egy egssz lesz, eloszr rssz vlik (2) s csak azutn lehet jra egsz (3). A Minden jele pedig 10, mert ahhoz, hogy az Egy Mindenn legyen, elobb mindent (2-3-4-5-6-7-8-9) t kell szenvednie, s csak gy lehet Minden (10), vagyis minden szm egytt. E muveletet mr csak az utols kveti, s ez az sszes. Az sszes jele a 12. Az sszest nem szabad sszetveszteni a Mindennel. Mert a Mindenben ugyan minden szm

egytt van, s ami ezutn elkpzelheto az semmi egyb, mint e mindenen bell levo szmok varicija s haladvnya. Valahol azonban e variciknak s haladvnyoknak is be kell fejezodnik. Ahol befejezodne, ott az sszes szmok egytt vannak, s ez az, sszes a 12. Ezrt az sszes az ido szma.

13. gy rtheto a szabadsg


A szabadsg nem trsadalmi s nem morlis s nem pszicholgiai s nem tudomnyos, hanem ltezs-fogalom. Az ember nem a trsadalomban, nem erklcsi alkatban, lelki letnek irnytsban, fizikailag, vagyis nem az egsz (minden, sszes) ltezs valamely rszleges trgyiasodsban szabad, hanem az egsz ltezsben. Rszleges objektivci terletre a szabadsgot alkalmazni hiba. Ha az ember szabadsgt pldul a trsadalomban akarja rvnyesteni, a mrtkeket sszezavarja. A szabadsg alkalmazsa partialobjektivci terletn kivihetetlen. A szabadsg csak a ltezs egsznek lland jelenltbol rtheto, s a szabadsg csak a ltezs egszre alkalmazhat. Nem, mint fizikai test, mint erklcsi szemly, mint a trsadalom tagja, mint gondolkoz, rzo stb. lny vagyok szabad, hanem mint a ltezs egyetemessgben lo ember. A szabadsg nem egyb, mint az a mrtk, amelyen ltezsem tvlatt, vagyis az Egsz, a Minden s az sszes jelenltt le tudom mrni. Aki nmagt leszukti, tvlatt lezrja, az Egsz egy rszt lezrja, nmagt szabadsgtl megfosztja. Aki a tvlatot kinyitja, az Egszet megismeri s birtokba, szabad. A szabadsg ontolgiai fogalom. A realizls legfontosabb feladata a szabadsg megszerzse s tevkeny alkalmazsa.

14. A rongltsg
A ronglt ltezs kifejezst eloszr s ilyen rtelmezsben FERDINAND EBNER hasznlja (Daseingebrochenheit). Az elso krds, termszetesen, amely itt felmerl, ha a ltezs ronglt, akkor mihez kpest ronglt? A vlasz pedig a kvetkezo: - ha az ember azt mondan, hogy az elso s eredeti ember lthez kpest ronglt, nem kielgto mdon felelne. Az elso s eredeti ember ltnek esetleg ms emberre ktelezo rvnye nincs; - teht nem az eredeti, hanem a normlis emberhez kpest ronglt. Mert a normlis ember normlis voltrl val biztos tudatot mindenki magban orzi. Mindenki tudja, hogy e normlis embertol hol tr el, vagyis mindenkinek tudomsa van arrl, hogy ltezsnk a normlis ember ltezshez kpest tredk s trt s homlyos s elrajzolt s elrontott, vgl is megronglt lt. Az ember a lt teljessgnek s psgnek s normlis voltnak kpt magban hordja. Tudja, hogy rzkei s gondolatai s eroi s kpessgei s tulajdonsgai e normlis emberihez hasonltva gyengltek s tompk s elcsorbultak s clszerutlenek s nem kielgtoek.

15. Mindhrom krre kiterjed

Ms szval a rongltsg ontolgiai defektus. Nem valamely rszlet rossz. Az egsz meg van trve. Persze itt most fontos megjegyzst kell tenni. jabban (de rgen is megtettk) sokan azt hirdettk, hogy a lt megtrtsgnek legelso kvetkezmnye az egynekre val felmorzsolds. Ez a nzet rossz. Az egyni lt s az. ltalnos lt sszetartozik. Ezrt vagyunk egyetlen s egyszeri s meg nem ismtelheto emberek, amikor s ugyanakkor bele vagyunk gyazva npbe s nemzetbe s osztlyba s fajba, vgl pedig az emberisgbe. Az egyetlensg s az egyetemessg sszetartozik, s ez a ketto az Egyhz alapja. A rongltsg tnye azonnal vilgoss lesz, mihelyt az ember abban a hrom krben nzi, ahol az megnyilatkozik.

16. A szellem bune,


- mirt? Mert a bun sajtos terlete a szellemvilg. Ez a felfogs a kzhiedelemmel szemben ll. ltalban, foknt a flrertett keresztny dogma alapjn mindenki a buns testrol beszl. Az ilyesmi teljesen hibs. A testnek bunt elkvetni nincs is mdja, mert ltezse nem morlis, hanem lettani krben folyik le. A test rongltsgt betegsgnek hvjuk. A bun morlis defektus. Elkvetsre csak a szellem kpes. Az elso bunt kezdetben a szellemvilgban a fny angyala kvette el, s a bun azta is mindig csak a szellem sznvonaln rtheto. A bun a szellemvilg szentsgnek beszennyezse.

17. A llek orlete


Ugyanaz a megtrtsg, ami a szellemvilgban a bun, a llek vilgban az orlet. Az orlet a llek normlis voltnak megbomlsa s megzavarodsa. A hindu hagyomny azt mondja, hogy a megtrt lt legmlyebb sebe ez, az, avidja, a llek bersgnek s rzkenysgnek s vilgos ltsnak elvesztse, a megvakuls s a sketsg s az eltompuls. A llek orlete a llek homlya. Aluszkonny vlik, kba, irnyt s clt veszt, tvelyeg, rgeszmk szlljk meg, kpzeleg, valsg rzke elvsz, a msik llekkel val kapcsolata meglazul s meg is szakad. Ha a bun a szellemvilg megzavarodst idzte, az orlet a humnum vilgt bontotta fel. Az orlt nem tud kzssgben lni. Amita a llekben az orlet uralkodik, az llamok s a npek s a nemzetek s a fajok s a rendek viszlyban lnek. Az Egyhz megvalstsra nincs lehetosg.

18. A test betegsge,


vagyis ugyanaz a rongltsg, ami a szellemvilgban a bun, a llekvilgban az orlet, a testi vilgban a betegsg. Bunkkel szletnk s orlteknek szletnk s nyomorkokknt szletnk. A betegsg csrjt nem minden esetben lehet a szellemben, vagy a llekben keresni. Gyakran az orlet, vagyis a bun csrja a testben van. De, ami a testet megtri, az sohasem bun s sohasem orlet, hanem mindig a betegsg.

19. De a hrom egy,

ami most mr csaknem magtl rtetodik, s e hrmat egymstl elvlasztani e perctol fogva nem ajnlatos. A hber hagyomny a bun jegyben llt, s a keresztnysg (dogmatika) is, br az Evangliumban a bunnek szerepe elenyszo, s csak PL apostolnl lp elotrbe. A hber hagyomnybl vette t. Szksgkppen t kellett vennie. A mulaszts az volt, hogy amikor a szellem megrongldsnak oly klns figyelmet szentel, ugyanakkor a llek megtrtsgvel nem foglalkozik. Ezzel a tbbi kztt azt az vezredes zavart tmasztotta, hogy az ember azt se tudta, a bun gykert hol, a szellemben, vagy a llekben, esetleg mg a testben is kell keresnie. Amikor a korai keresztnysg a hber hagyomny befolysra a bunt, mint fundamentlis rongltsgot, a kzppontba helyezte, megfeledkezett a hber hagyomny rejtettebb tantsairl, a Kabalrl, amely a gnzissal egytt nem a szellembol, hanem a llekbol indul ki, s azt vallja, hogy a llek megtrse az orletben jelentkezik. A Kabala s a gnzis a keresztnysgben nha-nha megturt, de tbbnyire eretnek tevkenysget fejtett ki, foknt azokban a misztikusokban, akik nagyon jl lttk, hogy a szellem megzavarodst (bunt) a llek megzavarodstl (orlet) elvlasztani lehetetlen. De mg a misztikusok sem lttk a ltezs megrongltsgt a maga teljes egszben. Ezt csak az alkimistk (PARACELSUS) vettk szre. A megronglt ltezs krdsvilgt a maga teljessgben eloszr BHME fejtette ki. BHMEnl a bun, az orlet s a betegsg egymst abban a hierarchikus rendben fedi, amely rendet azta elfogadottnak lehet s kell tekinteni azrt, mert kielgtobbet e trgyrl eddig mondani senki sem tudott. A krds tisztzshoz, jabban kt krlmnyre volt szksg. Az elso a modern materialista termszettudomny kutatsa, amely ppen olyan apodiktikusan, ahogy a korai keresztny dogmatika a ltezs rongltsgt a bunbol vezette le, a kzppontba a testet helyezte, s azt lltotta, hogy minden zavar elso oka a test betegsge. A msodik krlmny a hindu (grg orfikus, irni, knai, egyiptomi stb.) hagyomny trhdtsa, amely klnleges hangsllyal a Kabala, a gnzis s a misztika igazt emelte ki, s llek rongltsgt (orletet) hangslyozta.

20. Amire a pldk szza van.


me mindjrt az egsz gynevezett filozfia trtnete, amely SZENT GOSTONtl kezdve csaknem teljes egszben, amilyen komoly szndk, ppen olyan hitelessg nlkl val. SZENT GOSTON erejnek igen nagy rszt arra sszpontostotta, hogy a hber hagyomny mellett killjon (a gnzis ellen kzdjn) s a ltezs rongltsgnak minden krdst a szellemi megtrtsgre, vagyis a bunre vezesse vissza. Ezzel az egsz eurpai legitim s hivatalos gondolkozs tja meg volt szabva. A filozfia oly rossz s foknt egyoldal rtelemben vett spiritulis gondolkozs lett amelynek vgl a teljesen ltres idealizmushoz kellett vezetnie, az idealizmusra termszetesen az ppen olyan ltres materializmus vlaszolt, s a kt doktrna kzdelme kzepette mgis az egsz vonalon a legnagyobb zavar s tjkozatlansg lett rr. Az ember akrmelyik eurpai gondolkozt, akr valamelyik skolasztikust, vagy platonistt, vagy arisztotelinust, ksobb gynevezett realistt, vagy szkeptikust, vagy misztikust, vagy racionalistt vegye is elo, mindjrt az elso lapon azt fogja tapasztalni, hogy az egsz filozfia jellegt arra krdsre adott vlasz dnti el, vajon a ltezs rongltsgnak primordilis oka szellemi (bun), lelki (orlet), vagy testi (betegsg). A bun hatrozza meg az orletet s a betegsget; vagy a betegsg a bunt s az orletet; vagy az orlet a betegsget s a bunt. A legmesszebbre mg KANT jutott, amikor azt lltotta, hogy a llek megzavarodsa kvetkeztben a vgso dolgokrl (szellemrol) ismeretet ugyan nem szerezhetnk (orlet), de azrt a szellemet mgis ajnlatos komolyan venni. A vgso kvetkezmnyeket HEGEL vonta le, akinl a szellem zskjban a llek s a test vilga teljesen felszvdott s nyomtalanul eltunt. Utna mr igazn csak azok kvetkezhettek, akik

a llek s a szellem vilgt testi funkcinak tartottk, sot a lelki s szellemi funkcikat a betegsg (lt megzavarodsa) egy nemnek tulajdontottk.

21. Az sszes hatrok rvnytelenek,


kell mondani ezek utn, spedig a kvetkezo indokolssal: - a ltezs rongltsgnak hrmas termszetrol tudni lnyegbevg tuds. Mirt? Mert a primordilis egszsg helyrelltsa (reintegrci) is hrmas, spedig: eszttikai logikai s morlis feladat. E hrmas prhuzamos tevkenysg ms szinten fedi az rzki (testi), az rtelmi (lelki), s az erklcsi (szellemi) tevkenysget. Senki sem lehet szellemben buntelen, aki lelki vilgban nem rtelmes, s testben nem egszsges. A szvevnyen bell a ltezsszfrk megklnbztetsnek csak azrt van helye, nehogy a ltezs hrmas sszetettsgrol egy pillanatra is megfeledkezznk. Hatrt vonni azonban, klnsen oly rtelemben, ahogy azt az eurpai filozfia (tudomny, valls) alapjn megszoktk, nem lehet s nem is szabad, mert vgl is a szellem vilga a llek s a test vilgt is tsugrozza; a llek a szellemet s a testet is minosti s formlja; a test a llek s a szellem vilgt is megalapozza. (Jegyzet: A reintegrci muvelett, a lt eredeti egszsgnek jra val helyrelltst a hindu hagyomny a klnbzo jga-mdszerekkel kvnta vgrehajtani. A jga ilyen rtelemben tulajdonkppen a megvalsts s a megvalsuls (realizci) muvelete volt. A hindu hagyomny a jgnak hrom faj tjt klnbztette meg: 1. karma-jgt 2. dnyna-jgt 3. hatha-jgt. E hrom jga mdszert a rdzsa jga egyestette. A karma jga nem egyb mint az ember morlis (szellemi) nfegyelme s a sors eroin val erklcsi (morlis) hatalom megszerzse. Ilyen karma-jgnak tekintheto a grg-rmai sztoikus iskola is. A dnyna-jga nem egyb, mint az ember rtelmi (lelki) nfegyelme s a llek (tuds - lts - ismeretek) vilgnak megtiszttsa. A dnyna-jga megfeleloje a mediterrn vilgban gnszisz (dnyna sz a gnszisz azonos indogermn tosz). Ez az rtelmi megtisztuls (felbreds) folyamata. A hatha-jga nem egyb, mint a test fizikai (biolgiai) eroin val hatalom, vagyis a testi egszsg helyrelltsa. A grg-rmai vilgban a jga-gyakorlat jelenltt igazolja a testedzs (modern vilgunkban a sport). A hrom jga-mdszert a rdzsa jga egyesti. A rdzsa jga termszetrol alant az imagincival kapcsolatban lesz rszletesen sz.)

22. mert az egyetlen morl a szabadsg.

Ezt a ttelt BAADER nyomn kell kimondani s fenntartani. A gondolatmenet a kvetkezo: a magasabb az alacsonyabb trvnye (morlja), az alacsonyabb a magasabb bzisa. Ezrt: A llek a test morlja, de a test a llek bzisa. A szellem a llek morlja, de a llek a szellem bzisa. A szabadsg a szellem morlja, de a szellem a szabadsg bzisa. gy jut el BAADER ahhoz a gondolathoz, hogy a legmagasabb (egyetlen) morl a szabadsg. Ha most valaki a megtett tra visszatekint, nehzsg nlkl beltja, hogy az sszes hatrok valban rvnytelenek. Lehetetlen a ltezs brmely szfrjt elklnteni anlkl, hogy az ember egyttal azt ne fosztan meg eloszr is morljtl, msodszor is bzistl. Ugyanaz a kapcsolat s viszony, amely a test s a llek kztt fennll, ll fenn a llek s a szellem kztt is (a llek a szellem bzisa, vagyis teste). De ugyanaz a viszony ll fenn a szellem s a szabadsg kztt is (a szellem a szabadsg bzisa, vagyis teste). Ezrt, ha a test trvnye a llekben van s a llek trvnye a szellemben van, a szellem trvnye a szabadsgban van.

23. BHME rdeme volt


BHMrol mr ppen eleget volt sz ahhoz hogy a helyzet gondolkozi jelentosgnek kiemelsre megrjen. Ez elol most mr nem lehet kitrni. BHME volt Eurpban az egyetlen gondolkoz, aki a ltezs egysgbol (az sszes hatrok rvnytelensgbol) indult ki. BHME azt mondja: a ltezs rongltsga ontolgiai defektus s gy nemcsak az helytelen (egyszersmind egszsgtelen s immorlis), hogy az ember a totlis trst egyoldalan a bunbol vagy az orletbol vagy a betegsgbol magyarzza. Mert ha valaki a bunbol indul ki, a reintegrci slyt a szellem terletre helyezi; ha valaki az orletbol indul ki, a reintegrci slyt a llek terletre helyezi; ha pedig a betegsgbol indul ki, a reintegrci slyt a test terletre helyezi. A reintegrcinak mindhrom esetben tkletlennek kell lennie. Senki sem vlhat a szellem terletn pp, aki ugyanakkor az psg helyrelltsa rdekben a llek s a test terletn is ne tenne erofesztst. A hatrok rvnytelenek. Azzal, hogy az ember a rongltsg termszett flreismeri, az psg helyrelltsrt folytatott muvt is a legnagyobb mrtkben veszlyezteti. Tudomsul kell teht venni, hogy ontolgiai defektusrl van sz, s a defektus totlis ltnket rintette s rinti. Rszletek helyrelltsnak muvelete tkletesen cltalan. A reintegrci munkjnak arra a pontra kell irnyulnia amely ponton a defektus trtnt. Ez a pont nem a szellemben s nem a llekben s nem a testben van, hanem a ltezs kzppontjban. E kzp pontrl csak akkor van mdom tudomst szerezni, ha a hrom rszre tagolt ltezst ismt ssze rakom s a hrom rsz kztt levo hatrvonalat eltrlm. Ezttal az alkmira ismt, ha csak nhny szval is, utalni kell. Az alkmia hrom princpiumbl indul ki. A hrom princpium (hrom kezdet spedig hrom rk kezdet: ewiger Anfang, mint BHME mondja) a sal, a sulphur s a merkur. E hrom kezdet, az

eurpai test-llek-szellem egysgnek nem pontosan felel meg. De nem felel meg pontosan a hindu hagyomny hrom princpiumnak, a tamasz-radzsasz-szattva egysgnek sem. Nem felel meg, foknt azrt, mert az alkimista koncepciban (principiumokban) a sal karakterisztikuma ppoly testi, mint amilyen lelki s szellemi; a sulphur karakterisztikuma szintn lelki-szellemi-testi, s ilyen a merkur karakterisztikuma is. Kr lenne most azon vitatkozni, hogy mely princpiumok helyesebbek. Amit e percben klns hangsllyal ki kell emelni, az, hogy BHME a test-llek-szellem egysgt az alkimistktl erosen befolysolva olyan ontolgiai totlis sszefggsben ltja, hogy az embernek a doktrnk test-llek-szellem megklnbztetst nincs is alkalma megvonni. BHME gondolkozi nagysga egyebek kztt abban is megnyilatkozott, hogy a ltezs egszben gondolkozik, s ezzel minden gynevezett filozfin tl ahhoz az eredeti gondolathoz csatlakozik, amely csak a szent knyvekben (a kinyilatkoztatsban) jut kifejezsre, sehol msutt.

24. az univerzumban rendet teremteni,


mert szmra mr magnak a kiindulsnak dnto jelentosge van. BHME szerint a helyzetet nyugodtan ilyen mdon is meg lehet fogalmazni: - aki a ltezs rongltsgt a bunbol akarja levezetni, s gy a szellem-princpiumbl indul ki, nemcsak orletben l, hanem beteg s bunt is kvet el, - aki a ltezs rongltsgt az orletbol akarja levezetni, s gy a llek-prinpiumbl indul ki, orletben l, s beteg s bunt kvet el, - aki a ltezs rongltsgt a betegsgbol akarja levezetni, s gy a test-princpiumbl indul ki, orletben l, s beteg s bunt kvet el. Mirt? Mert bun, orlet s betegsg egymstl nem vlaszthat el. A bun azonnal kihat a llek vilgra is, s a llekben orletet teremt, de kihat a test vilgra is, s a testben betegsget teremt. A kezdet szempontjbl egyik sem elozi meg a msikat. Mi volt az elso defektus? A bun? Az orlet? A betegsg? Egyik sem. A principlis defektus a szellem terletn mint bun (a szellem megromlsa), a llek terletn mint orlet (a llek megromlsa), a test terletn mint betegsg (a test megromlsa) jelentkezett. Ha most a ltezs eredeti ptst helyre akarom lltani, a rossz kezdetbol hiba indulok ki, eredmnyt nem fogok tudni elrni, erofesztsem hibaval s munkm krba vsz. Reintegrci (PL apostol metanoinak mondja, BHME s az alkmia transzmutcinak nevezi) ilyen mdon nem hajthat vgre. Ezen az ton a realizls (realizlds, megvalsuls, megvalsts) lehetetlen. BHME rdeme volt, hogy ebben a zurzavarban rendet teremtett. Mibol kell kiindulni? A kinyilatkoztatsbl. Mirt? Mert ha az ember nem a kinyilatkoztatsbl indul ki, okvetlenl mr valamely rongltsgbl kell kiindulnia. A kinyilatkoztats szava ltezsnkben az egyetlen valsg, amelyet a trs nem rintett, vagyis, amelyet sem a bun (szellemi trs), sem az orlet (lelki trs), sem a betegsg (testi trs) nem rt el. A kinyilatkoztats a szellem s a llek s a test megzavarodsa fltt ll, s amikor az ember a realizls (transzmutci,

metanoia) mdjt s lehetosgt keresi, bzisnak s fundamentumnak csakis a defektusmentes szt tekintheti. Helytelenl jrok el, ha a hber hagyomnyt fogadom el, s a realizlst a bun likvidlsval kezdem. A kezdet rossz. Helytelenl jrok el, ha a hindu hagyomnyt fogadom el, s a llek terletrol indulok el, s a realizlst az orlet (a llek megzavarodsnak) kiirtsval kezdem. A kezdet rossz. Helytelenl jrok el, ha a grg testedzoket, vagy a modern tudomnyt fogadom el, s a test terletrol indulok el, s a realizlst a betegsg likvidlsval kezdem. A kezdet rossz.

25. A kzpen kell kezdeni.


Efelol ktsgek voltak s llandan ktsgek vannak. A gondolkozk egy rsze a szellemi kezdetet hirdeti. Kezdetben van az idea. A gondolkozk ms rsze az anyagi kezdetre eskszik. Kezdetben van a matria. De tudjuk, hogy a zurzavarban BHME rendet teremtett. A spiritualizmus a szellem vilgnak, a materializmus az anyag vilgnak felel meg. Mi azonban abban a vilgban lnk, amelyben a szellem s az anyag egybeolvadt. Ennek a vilgnak neve termszet. Vagyis kzphely. Teremtmny. Vagyis: lny. Szelleme is van, lelke is van, anyaga is van, de o maga sem nem szellem, sem nem anyag. Megnyilatkozik a szellemvilgban, megnyilatkozik a llekvilgban is, megnyilatkozik az anyagvilgban, de valdi helye a termszet. Vgl is le kell szmolni azzal a botor balhittel, hogy eloszr: a fontos az let - mert a fontos nem az let, hanem az dv; msodszor: az lettervet (dvtervet) az ember kszen kapja, - mert az lettervet (dvtervet) mindenkinek magnak kell megcsinlnia; harmadszor: az letterv (dvterv) elksztse szszeru munka - mert az lettervet (dvtervet) az imaginci teremti. Nem lenne helyes ezt az alkalmat a princpiumokrl (kezdetekrol) szl metafizikai fejtegetsre felhasznlni. Aki ezirnt rdeklodik, BHME muveiben gyis mindent, ami lnyeges, megtall. Ezttal csak ennyit: A szellemnek hatalma van az anyagnak tmege van, a lleknek rtelme van; a szellemnek ereje van, az anyagnak slya van, a lleknek alakja van, a szellem tevkenysge a hats,

az anyag a tehetetlensg, a llek a szemllet; a kzp: az imaginci.

26. A llek s ltomsa


Az imaginci sz kimondsval a Mgia szutra dnto helyre rkeztnk. Az imaginci a szutra kzpponti szava. A siker attl fgg, hogy az ember e szt milyen mrtkben rti meg. Arrl mr volt sz, hogy a valls, vagyis a szellem terlete, a szellem rongltsgt kvnja megjavtani. A megronglt szellem a buns szellem; - arrl is volt sz, hogy a termszettudomny, vagyis az anyag terlete, a test megrongltsgt kvnja megjavtani. A megronglt test a beteg test; - arrl is volt sz, hogy a metafizika s a muvszet, vagyis a llek terlete, a llek megrongltsgt kvnja megjavtani. A megronglt llek az orlt llek. Szellem, anyag, llek nincs kln. Mint ahogy nincsen kln rtelem, rzelem s akarat, s nincsen kln bun, betegsg s orlet. De ppen mert nincs kln, a hrom vilgnak van kzepe. Az imaginci sz annyit jelent, hogy: let-kpzelet. Az let-kpzelet az, ami az ember lettervt kszti. A terv minden esetben dvterv. Ezrt a Mgia szutra nem az letbol indul ki (amit elvehetnek), hanem az dvbol (amit nem vehetnek el). Hiszen nem az dv ll az let, hanem az let az dv szolglatban. dvm fontosabb, mint letem. Az imaginci letterve (dvterve) minden esetben ltoms. E ltoms az emberre visszahat, s a visszahats buvlete az rzlet (kedly), amelyet dv-testnek hvnak, mert az dvltvny, spedig noi alakban, ebben a testben (alakban) lakik. A megromlott s sszetrt dvltoms testt boszorkny, a tisztult s tvilgtott dvltoms testt szuzleny alakjban brzoljk. E megszemlyestsben az a tuds nyilatkozik meg, hogy az ember dvtervvel azonosul s ltomsnak alakjt flveszi. Mert az ember azz vlik ami ltomsnak gyjtpontjban ll. Anima est ubi amat. A rgiek nagy knyvei, fokppen az egyiptomi Pert em heru s a tibeti Bardo Tdol az embernek ezt a hatrtalan ltvnyrzkenysgt s tvltoz kpessgt alapvetoen trjk fel. Az imaginci az a hely, ahol az emberi llek dvtervt ltomsban orzi, s erre a ltomsra pti fel lett, vagyis nmagt letterve szerint formlja meg. Az letterv elkszts teht nem a szellem muve, ms szval nem sszeru, spiritualizmusnak helye nincs. De az letterv elksztse nem is a test muve, ms szval nem sztns, materializmusnak helye nincs. Az lettervet az ember ltezsi kzppontjval teremti, spedig imagincijval (letkpzeletvel). Ez az imaginci nem kln rtelem s kln rzelem s kln akarat, hanem a hrom egysge s kzppontja, vizionrius mmor s a kp felrobban villma vgl is elementris s primordilis teremto aktus.

BHME a szellem vilgt mgikus vilgnak nevezi. Ez az rzkfltti hatalmak (akaratok, erok, dnameisz, ahogy PL apostol mondja) helye. A szellem vilga rzkfltti, a tiszta hatsok, az brk vilga ez, amit KEATS viewless wings-nek nevez, a lthatatlan szrnyals. Az anyag vilga, BHME szerint, a varzs (csoda) vilga. Ez az jult tehetetlensg s alaktalansg. A termszet pedig a mgia s a varzs kztt a kzp, ahol a mgia tiszta hatalma s a varzs tehetetlen passzivitsa tallkozik, de nem egyenltodik ki semlegessgben, hanem explodl (BHME villmnak nevezi). Kln a mgia is, a varzs is nma. A ketto egytt az explzi. A villm, vagyis a sz, vagyis a mennydrgs. Ez a mennydrgs a kezdet: "Kezdetben vala a sz... " Nem gondolat, nem tett, hanem kp = sz. Sz - kp - (ltvny, ltoms) - kpzel - kpez - kpes - kpessg - kpzet- kpzett. nmagt kpessgvel kpre kpezi. Az imaginci ez a kpzelet (kpessg, kpzs). Az let az imaginciban kszl. E helyen azonban azt a felvilgost megjegyzst kell tenni, hogy senki se higgyen abban a primordilis paradicsomi (denkerti) helyzetnek helyrelltsban, amelybol az elso ember lehullott, s amelyrol a vallsok oly sokat szeretnek beszlni. Aki lettervt (dvtervt) ilyen szolglatba lltja, hibt kvet el. A kinyilatkoztats a paradicsom (amely a kezdetek kezdetn volt) helyrelltsrl soha sem beszl, ellenben igenis beszl Isten orszgrl, amely ha a vilg szma betelik, az idok vgn elkvetkezik. Ez az Apokalipszis j jeruzsleme. A kt dv kztt a klnbsg az, ami a kezdet s a vg, vagyis a Kert s a Vros, ami az Egyn s az Emberisg kztt van. A paradicsomi dv az emberi lt megtrsben elveszett, s visszahozhatatlan, s mgttnk fekszik, s a romls helyrehozhatatlan. Isten orszgnak dve (az Evanglium) a megvltsban a feltrt kapu, amely elottnk fekszik s ennek megvalstsban az denkerti dv meghatvnyozdik. A paradicsom s Isten orszga egymssal olyan viszonyban ll, mint a Teremts s a Megvlts vilga. A megvltsban pedig, mint BAADER mondja, Istennek nmaga eroit mlyebben kellett megragadnia, mint a teremtsben. Az dvtervnek a megvlts jegyben kell llnia.

27. Teht: nem let,


Azt mondjk, hogy a tizennyolcadik szzad kzpponti szava a termszet. Az a sz, amely az sszes tbbit megette. A termszet volt az izgalom s az rdekessg s a mlysg s az utols rtelem. A tizenkilencedik szzad kzpponti szava az let. A tudomny szava s a kltszet szava. Minden lnyeges gondolat s minden nagy gondolkoz szava. A kutats s a szenvedlyek clja. A jelsz: lni. A huszadik szzad megksrelte, hogy az letet tovbbra is a kzppontban tartsa, de visszavonhatatlan csodbe kerlt. Az let elhasznldott s flelmetesen ellaposodott. rtelmt elvesztette. A ltezs elvkonyodsa a felsznen mero olajfolt lett az cenon. Az let sz mr semmit sem tudott megmagyarzni. Kihult s elszegnyedett. let mint bzis bellrol felemsztodtt s eltunt. A mero let ma nem egyb, mint az jultsg egy neme. Aki csak l, annak arcn res s csaldott szomorsg, hiba van rsze fiatalsgban s gazdagsgban,

gynyrkben s knyelemben, kivltsgokban s kitntetsekben, dicsosgben s diadalokban. Aki csak l, lmodik. Az a hit, hogy az abszolt j az let, elborzaszt kvetkezmnyekre vezetett. Tudjuk, hogy aki lett megmenti, elveszthet valamit, ami ennl fontosabb. Az emberi ltezs hatrait a vilgi letre leszukteni nem lehet, s ha valaki mgis megteszi, csodbe kerl. Az utols betuig gy kerlt csodbe a mlt szzad egsz letdicsotse, s kvette a mero letbol val tkletes kibrnduls. Ha az ember rvnyket a maira is ki akarja terjeszteni, a kltok s gondolkodk, mint GOETHE s NIETZSCHE rdektelenek, a tudsok, mint DARWIN s SPENCER, nevetsgesek. A mero evilgisgrl, ami az let, kiderlt, hogy keret, amelyen bell nincs semmi. let addig van tnylegesen jelen, amg az embernek hinya van. Sehnsucht, das grte Glck des Menschen - ahogy GOETHE mondja, az let lnyege a svrgs, mert nmaga res. Leben ist kein Wesen, sondern Begierde des Wesens - az let nem szubsztancia, hanem a szubsztancira val hsg, rja BAADER. lettel nem lehet jllakni. letet nem lehet befejezni. letet nem lehet kielgteni. A mero let hinyrzet s szomjsg valamire, ami nem let, hanem tpllk s ital s tartalom s szubsztancia. Az let izgalom s nyugtalansg s kvnsg, amely hsget eszik s szomjsgot iszik s lomrl lmodik. Ami csak let s semmi ms, a szenzcik jultsga, ez azoknak az lete akik csak lnek. A mohsg megksrelte felkorbcsolni, de nem ment. Mindig szegnyebb lett, s resebb s tartalmatlanabb s jultabb. Vgl kvetkezett az let nagy inflcija. Az let a tmegben. Mestersgesen kitenysztett s lomvilgban tartott rovar. Az let dicsotse odavezetett, hogy nincsen olcsbb, mint ppen az let.

28. hanem dv,


mr csak azrt is, mert nem az let mozgatja s irnytja az dvt, hanem az dv az letet. Az dv az let rtelme. Az dv az let szubsztancija. s feltve, ha biztosak lennnk abban, hogy tlvilg s tlet s rklt nincs, mert a llek s a szellem a testtel egytt feloszlik, az dv gondolatt mr csak felelossgrzetbol, felttlenl, csupn tisztessgbol is ktelezov kellene tenni, nehogy brkinek is eszbe jusson az embert csibsznek tartani, aki fizets nlkl akar tvozni. Ezen a helyen nyer az ember vlaszt olyan krdsek egsz seregre, amelyek egybknt soha megoldhatk nem lennnek. Tudjuk, hogy a tragdia az let csodje s buksa s sszetrse. De tudjuk azt is, hogy a tragdiban az let hiba trt ssze, az ember felmagasztosult. Mert az let csodjbol diadal s a buksbl gyozelem lehet. Az let elvsz? Nem baj. Csak az dv legyen megmentve. s tudjuk, hogy van let, amely ltszlag sikerlt, valjban meg van gyalzva. Mirt? Mert az ember dvt eljtszotta. A teljeslt s sikerlt let mg nem megszerzett dv. A tragdia mlysge ppen az, hogy a hrosz az dvrt az letet dobja oda. Ezrt van szegnysgnek, nmegtagadsnak, aszkzisnek, lemondsnak, szenvedsnek dvrtke.

29. Az letterv nincs kszen,


az lettervet gy kell felpteni, hogy az az dvt szerezze meg. Az ember nmagt ezen a ponton nyeri meg, vagy veszti el. Aki letnek sikerrt kzd, dvt csaknem minden esetben eljtssza, akr felelotlensgbol, akr knnyelmusgbol, gyengesgbol, lvvgybl,

jellemhibbl, lhasgbl, tudatlansgbl, vagy mert magt becsapta s elhitte, hogy a fontos az let. Mg egyszer: az lettervnek gy kell felplnie hogy az ember dvt elrje. A tervet mindenkinek magnak kell elksztenie. dvmet senki ms helyettem nem szerzi meg. Megszerzsben pedig teljesen szabad vagyok. Minden idoben voltak olyan ltalnos irnyelvek, amelyek programokat nyjtottak s generlis dvterveket hirdettek. Egyetlen ilyen dvterv sem volt botorabb, mint a kzelmlt haladselve. A halads azt tantotta, hogy az embernek semmi dolga, csak hagyja magt haladtatni. A vilg nmagtl amgy is egyre tkletesedik. A tkletesedre bizonyt pldk a vilghbork a munkatborok s a tmegmszrlsok. A halads csak az letet ismeri s az dvrol sejtelme sincs, vagyis a halads nem egyb, mint az let korszakbl val rekvizitum. Az letterv nincs kszen. Amit az ember rszben kszen kap, az a terv felptsnek bizonyos szablyzata, nagyobbra igen rejtett helyeken mert ami a nyilvnossg szmra hozzfrheto, tbbnyire kellemes, lapos moralizmus. Az alkmia az letterv ksztst Ars magnnak (magas muvszet), a ksz lettervet pedig Opus magnum-nak (nagy mu) hvja. Az alkmia (PARACELsus, BASILIUS VALENTINUS, FLUDD, HELMONT, LAW s msok, de mindenekelott s fltte BHME, LOUIS CLAUDE SAINT-MARTIN s BAADER, rszben SZOLOVJEV, BULGAKOV s BERGYAJEV) mdszerre az letterv ksztsben jellegzetes eloszr az, hogy az lettervnek az dvtervet maradktalanul fednie kell, msodszor, hogy a terv ptsben tovbb egyetlen lpst sem lehet tenni, amg az ember a mr elrt gondolatot meg nem valstotta. Ez minden alkmia ismertetojele. Az letterv felptse annak megvalstsval lpst kell tartson s mialatt a terv elkszl, az emberben s az emberen annak realizldnia kell. ppen ezrt a magas muvszet muvelse s a nagy mu megalkotsa egybeesik. Mai ismeretnk szerint az alkmia az egyetlen tuds, amely az dvterv kiptsre kielgto elmleti alappal rendelkezik. A keletrol szrmaz jga-rendszerekrol vagy a kzpkori misztikrl ugyanez nem mondhat el. A mozlim fatalizmus, a klvinista predesztinci s a mlt szzad szcientifikus determinizmusa azt tantja, hogy az lettervet az ember szmra a magasabb hatalmak vilgban elksztettk, s az embernek ezen vltoztatni, sajnos, mdjban nincs. A mozlim s a klvinista hiedelem spiritulis, a szcientifizmus determinizmusa materilis termszetu. Tudjuk, hogy a kezdet mindkt esetben rossz. A kzpen kell kezdeni. Aki a kzpbol indul ki, azonnal ltja, hogy sem ftum, sem predesztinci, sem determinizmus nincs. A dolog nehezebb s egyszerubb. Szabadsg van. Vagyis kockzat van s ldozat van s mrlegels van s llekjelenlt van s tuds van s akarat van. s az letbe bevetett kockzatnak s ldozatnak s mrlegelsnek s tudsnak s akaratnak dvrtke van.

30. Az imaginci teremti


A realizlsnak (metanoia, reintegrci, transzmutci) ugyanarrl a pontrl kell kiindulnia ahol a ltezs primordilis defektusa bekvetkezett. Mr rgen tudjuk, hogy ez a defektus nem a szellemben s nem a llekben s nem a testben trtnt, hanem ott, ahol az emberben az egsz, ltezs llandan esedkes, ahol az ember a valsgot a maga teljessgben elismeri, s

ahol az sszes lehetosgeket birtokba veszi. Ez a bun s az orlet s a betegsg pontja, de ugyanakkor ez a tisztasg s az bersg s az egszsg pontja is vagyis ez az tvlt pont, ahol a ltezs vagy megzavarodik, vagy megtisztul, aszerint, hogy nmagba milyen kp fnyt, vagy sttsgt helyezte. Az letterv nincsen kszen. De az lettervet nem az sz teremti. Abban az esetben, ha csak letnk lenne s dvnk nem, az sz teremten, mert az let berendezshez az sz, elg. De az sz az dvt meg sem tudja rteni. Amilyen viszonyban ll az let s az sz, ugyanolyan viszonyban ll az dv s az imaginci. s tudjuk, hogy ma szzadunkban az let fogalma kigett, s ami ma bennnket mozgat, az az dv. Az dvtervet (s a szorosan hozztartoz lettervet) az imaginci teremti, spedig teremti azzal a kppel, amelyet nmagba fogadott s amelyet realizlni elhatrozott s amelyet szntelenl megvalst. Ezzel a szval persze, hogy kp, hatrtalanul vatosnak kell lenni. Mert az imaginci ugyanakkor, amikor szem, amely a kpet ltja, kp is, amely a ltvnyt magra veszi, s maga e ltvnny alakul s vltozik. Az imaginci ugyanis a metanoia (megforduls, fordulat) s a transzmutci (vltozs, tlnyegls) helye. Amit az ember imagincijba helyez, azz alakul. BHME azt mondja, hogy az ember a kezdetek kezdetn az llati przst megbmulta (a kpet magba vette), s ezrt kellett az llati ltezsbe sllyednie. De az imaginci nemcsak szem, amely lt, s nemcsak kp, amelyet a szem lt, hanem a hozzjruls (azonosts) helye. Mindenkppen az akarat mgikus pontja s az elhatrozs (vlaszts, vlsg) helye. Tvolrl sem tudattalan, br az emberek Nagy tbbsgben az, de nem azrt, mert az imagincinak tudattalannak kell lennie, hanem azrt, mert az imaginci tudatostsa (felbresztse, napfnyre hozatala) igazn nem egyszeru s knnyu feladat. Ha az imnt le kellett szmolni azzal a balhittel hogy a fontos az let s nem az dv, akkor most elrkezett az ideje annak, hogy az ember leszmoljon azzal a balhittel, hogy az, embert tevkenysgben (gondolkozsban, munkjban, alkotsban) az sz vezeti. Az embert az imaginci vezeti, s ezt fokozott mrtkben hangslyozni kell, amikor felmerl a krds, mi az, ami az let(dv)-tervet kszti. Az dvtervet minden esetben s kivtel nlkl s mindenkinl az imaginci teremti, spedig arra a kpre alaktja, amely kpet magba fogadott s amely kp mgikus buvletben magt tengedte, hogy akaratt e kp megvalstsnak szolglatba lltsa. A lt megzavarodsa az imaginciban kvetkezett el, amikor az ember a megzavarodst megkvnta s e megzavart kpet nmagra mgikusan alkalmazta (realizlta) s magt a zavarral azonostotta. A reintegrldsnak a fordtott utat kell kvetni. Ebben kivtel nlkl minden szentknyv s minden kinyilatkoztatsbl kiindul gondolkoz megegyezik. let megfordtsa (metanoia). Imaginci nem bent, nem kint, hanem az letcentrumban van; a teremto sz teremto tevkenysgnek helyn.

31. Vigyzat, nem sszetveszteni sem az lommal,


Ez a figyelmeztets az elobbiek utn mr flsleges is lenne, ha az imaginci szval annyi visszals nem trtnt volna. Hozznemrtok e szt mindannyiszor alkalmaztk, amikor mssal mr kudarcot vallottak. Azt tudjuk, hogy amit lomnak neveznk, teljes egszben az let krbe tartozik s az, dvt nem rinti mg akkor sem ha mint igen sok esetben s sok

embernl, az lom okosabb, mint az brenlt tudat, vagyis az ember lmban tudja, hogy amirt l az az dv, de brenltben errol megfeledkezik.

32. sem a fantzival,


BHME azt mondja, hogy a fantzia (mint az sz) meroben az asztrl-kozmosz eroinek felfogsra, s ezek szerint a fantzia (s az sz) meroben a kozmoszban folytatott letben val tjkozdsra alkalmas.

33. mert teremto tevkenysg.


Ms szval az imaginci kulcsszava a valsg. Vgl is a kulcssz: a megvalsts. Az letkpzelet az a hely, ahol az ember a pneumatikus vilgbl indul sztnzseket fogja fel s azokat a termszet vilgba tviszi. Ezt a muveletet hvjuk azzal az egyszeru szval, hogy realizls. Az eurpai gondolkozs terminolgijban az letkpzelet csinl a teribl praxist, vagyis elmletbol gyakorlatot. Ezek szerint az imaginci olyan transzformtor ( transmutator), amely kt valsg (a pneumatikus s a termszeti) kztt pontosan a hatron ll, s a pneumt termszett vltja t, vagyis a pneumt a termszetben alkalmazza. A baj soha sem az volt, hogy nem pneumatikus hatalom volt az, amit megvalstott s alkalmazott. A baj az volt, hogy nem a vilgossg, hanem a sttsg (bukott pneuma, stn, rdg, megzavart, megtrt, bunbeesett, nem ber, nyomork ltezs) vilgbl imaginlt. Az imaginci teremto tevkenysg. Teremtsnek nevezzk azt a tevkenysget, amely valamely pneumatikus vilgbl val vitalitst megteremt (a termszetben), megvalst. Ezrt az imaginci kulcsszava a valsg. (Jegyzet: Amit az ember imagincijba helyez, azz alakul. Ez nemcsak arra a kzismert tnyre utal hogy valdi varzsereje csak a pldnak s nem az elvnek van, hanem utal foknt arra, hogy milyen hatrtalanul vatosnak kell lenni, nehogy az ember letkpzeletben olyan buvs ereju kpet hordozzon, amely dvt megronthatja. Mert ha a kp az letkpzeletben helyt elfoglalta, mindaddig imaginlni fog (az let minden mozzanatban befolyst addig rvnyesti), amg ezt onnan az ember nem emeli ki. A kiemels s ms kpnek az imaginciba helyezse pedig az emberi let legnehezebb muve. Ismt s hangslyozottan a legeslegnehezebb muve. A muvelet technikjrl ksobb igen rszletesen sz lesz. Az letkpzelet tnylegesen letet kpzo (teremto) kpessg. Ezrt nem a szndk fontos s nem az elv, hanem egyedl az imaginciba helyezett kp

34. Ez a mgikus aktus


Soha egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy a realizlsrl van sz. Nehogy az ember egsz sereg igen magas s szp eszme birtoknak kprzatban legyen, amelyek kzl egyet sem vlt be s nem is tud, taln nem is akar bevltani s ezrt vgl is fjdalmasan res maradjon. Az let nem nmagrt adatott, hanem, hogy az ember letvel dvt megszerezze. Persze nem a magt. Az egyni s a kzs dv nincs kln. Aki meg nem valstott eszmk kprzatban l, a maga szmra botrnyosan hazug, ms szmra botrnyosan nevetsges.

Ez az emberi ltezsben a dupla skandalum, ha valaki szjt jratja s papol s tant s oktat s dorgl s bntet s a nagy igket hirdeti s semmit nem teljest. s ez a skandalum az elso ok, amirt a fld nem Egyhz, hanem krhz s fegyhz s orltekhza. Az embernek, mondja BHME, hatalma van arra, hogy az egsz termszetet megvltoztassa, de elobb nmagt Kell megvltoztatnia, mskpp nem megy. Tudjuk, hogy letnk uralkod ereje nem a bosg s a gazdagsg s a tuds, hanem ppen ellenkezoleg az nsg s a szegnysg s a tudatlansg. Ltezsnk ronglt ltezs. Nincs rtelme annak, hogy magunkat kvlrol magas eszmk kpeivel mzoljuk be. Egyetlen, mg oly kicsiny megvalstott eszme is tbb, mint egsz sznpadra val legmagasabb realizlatlan gondolat. Az dv a megvalstott igben van. Csak az letbe beptett s tevkeny gondolat lehet az letterv aktv rsze. Mirt? Mert az dvre csak ennek van hatsa. Most pedig, legalbb egy percre, hogy az ember a megvalsuls mozzanatt megrtse, minden egyebet flre kell tenni. Hogy az ember megrtse s megtanulja, ami csak ms sz arra, hogy nmagra alkalmazza. Flre kell tenni az let s az dv szavakat; a ltezs rongltsgt; a betegsget s a bunt s orletet; a mgit s a varzst. s ha az ember magrl a mozzanatrl mindezt lefejtette, egyetlen valami marad: az imaginci. Az letkpzelet. A hatrtalanul rzkeny hely, ahol a lthatatlan s ellenorizhetetlen mgikus vilgbl valami, ami maga is lthatatlan s ellenorizhetetlen, nmaga ltal kezdemnyezett, s irnytott rintsre felbukkan s megjelenik s alakot lt. Ez az alak (a kp) ugyanakkor hang s sz s ltvny. BHME is gy rja le (Schall, Wort, Bild). neklo ltoms. De ez gy mg nem teljes. Mert ennek az neklo ltomsnak heve van, spedig szenvedlye van s mmora van s ez a mmor felrobban. Villmban kicsap mmoros neklo ltoms. De ez a ltoms ugyanakkor aktv hatalom. Akarat. Abban a pillanatban, amikor a lthatatlan s ellenorizhetetlen mgikus vilgbl ez a bizonyos valami kipattan s a lthat s manifeszt varzs vilgba tcsap, olyan helyet rint, amely tulajdonkppen a lthatatlan s a lthat vilg kztt a kzpen fekszik, s ez a hely nem az tvlts pontja, hanem ennl sokkal tbb; ez a kezdemny vagyis a kezdet, vgl is az eredet pontja. Ahol az egsz egytt van. Az egsz, vagyis: kp s ltvny s ltoms, de nekel, s neke rtelmes sz, ige, beszd, s ez a beszd szenvedly s mmor s villm s aktivits. A legfontosabb azonban csak most kvetkezik. Amikor a villmban fellngol beszlo ltoms megjelenik, nem ll meg, hanem ugyanabban az vben mris visszafordul (de nem is vissza, hanem elore s nem is elore, hanem elrad s sugrzik s a teret birtokba veszi), vagyis a ltoms vizionrius heve azt, aki ltja, a maga kpre tnti. Ez benne a mgia. A lt szemly s a ltott kp sszeolvad. Alany s trgy egyesl. Ez benne a varzs. Ezrt mondja BADER, hogy az imaginciban a szubjektum s az objektum kettossge megszunik; az ember sajt imagincijnak vzijv lesz, vagyis a ltoms visszahatva az embert transzmutlja (tvltja) s tlnyegesti. A ltoms kp. Olyan kp, amit az ember kpzeletvel kpez. De ez a kpzelt s kikpzett kp tulajdonkppen nemcsak kpessg eredmnye hanem maga is kpessg, s visszahatva j kpessget teremt, s a kp az embert a maga kpre tkpzi. gy vlik az ember sajt kpeinek kpv. Vagyis gy kpezi az embert sajt kpessge. Ebben a lersban egyetlen elhanyagolhat mozzanat sincs: a ltoms ppen olyan lnyeges, mint az, hogy ez nekel, s az nek rtelem (sz), de ppen olyan lnyeges, mint az, hogy az, hogy ez mmor s szenvedly s az, hogy ez aktv hatalom, vagyis akarat. A legfontosabb azonban az, hogy ez a kezdemny, s az, hogy e ltomsban az ember nmaga kpnek alanya s trgya egyszerre. A ltoms hevben az ember megolvad s a ltoms (neklo ige) alakjt (rtelmt) veszi fel.

Az imaginci mgikus aktus s varzslat. Az vagyok, amit (akit) imagincim varzsol, vagyis amit (akit) letkpzeletemmel magamnak sznok s amire magamat mltnak tallom. (Jegyzet: Fentebb a hindu hagyomny jga-mdszereivel kapcsolatban a karma-, a dnyna-, s a hatha-jgra oldalpillantst kellett vetni. Most a hrom mdszer tulajdonkppeni egysgrol, a rdzsa-jgrl kell, hogy sz legyen. A karma-jga a cselekvs szellemi gimnasztikja, a dnyna-jga rtelmi lelki gimnasztika, a hatha-jga testi gimnasztika. A hrom jga egysge a rdzsa-jga, az imaginci gimnasztikja. A rdzsa-jga azt az eljrst gyakorolja hogy az ember imagincijt mikppen tudja minden krtkony s zavaros s stt erotol tkletesen megtiszttani. A rdzsa-jga teht tudatos letrend (let kpzelet) tisztts. BHME szavval lve a rdzsa-jga exorcizmus (rdguzs).

35. A bevlts helye


Ez most mr magtl rtetodik. ppen ezrt az imaginciban a kinyilatkoztats szavain kvl semmi msnak helye nincs. Amennyiben az ember letkpzeletbe a kinyilatkoztatson kvl ms ltomst (szt) is beereszt, letkpzelett megrontja s dvt alssa. Az ember azz vlik, amit letkpzeletvel varzsol. Mert ez a bevlts helye. Az letkpzeletrol nem mondhatom, hogy rzelem vagy rtelem, vagy akarat kln, mert rzelem is, rtelem is, akarat is; - nem mondhatom, hogy ez a betegsg, vagy a bun, vagy az orlet szkhelye, mert szkhelye s kzppontja a betegsgnek is, a bunnek is, az orletnek is, hiszen az ember itt kpzi, vagy itt nem kpzi dvt; - nem mondhatom, hogy az ember az igazsg, vagy a jsg, vagy a szpsg eszmihez magt s muvt s tetteit itt mri, mert az ember itt valamennyi eszmt szmon tart. Az imaginciban vlik az egsz ltezs llandan esedkess - a valsgnak a maga teljessgben val elismerse is az imaginciban trtnik s - az ember az sszes lehetosget az imaginciban veszi birtokba. - az imaginciban a ltezs, a megismers s a megvalsts egybeesik.

36. A mgikus ige a kinyilatkoztats


Kinyilatkoztats tgabb rtelemben vve minden szentknyv, az Upanisdok, a Tao-te king, a Lun j, a tibeti s egyiptomi halottak knyve, Zarathustra gathi, a Vdk, az testamentum, szukebb rtelemben vve a kinyilatkoztats az Evanglium. Ez a mgikus ige, az alkimistk elnevezsben az arkanum. A bunbeess betegsgben az orvossg. Ltoms s mmor sszetartozik.

Az elobbiek alapjn ez most mr nyilvnval. Sot, az imaginci tevkenysgt csak oly mdon lehet vilgosan ttekinteni, ha az ember tudja, hogy itt nem egyszeru kprol, hanem varzsereju, vagyis magas hofok, szenvedlyben lo kprol van sz. BHME szhasznlatban a Begierde nmagtl tiszta helyzetet teremt. E szban egytt van a svr kvnsg s hrvgy s mohsg (Gier), a birtokls mmora a vizionrius erovel. Az imaginci ltomsai sohasem langyosak. Az letkpzelet az olyan kpeket, amelyekbol a kpzs heve (hatalma) hinyzik, nmagbl kilki. Az imaginci olyan, mint az asszony, aki nmagt csak a szenvedlynek engedi t, mert csak a szenvedlytol tud megtermkenylni. Viszont az imaginci maga sem a langymeleg helye. Szenvedly, s azrt svrog, mert nmaga szntelen mmorban l. A kp s a tuz sszetartozik. A ltoms s a mmor egy.

37. amely a mlysgeken uralkodik


Itt benne vagyunk a nehzsgekben. s ezttal mg hangslyozottabb mrtkben, mint brmikor, meg kell vallani, ha a krdst BHME nem vilgtotta volna meg, e ponton az ember knytelen lenne mlyen hallgatni. BHME azonban nehzsget nem ismert, sot elotrbe klns eloszeretettel minden esetben olyan nehzsgeket lltott, amelyeket rajta kvl mindenki vagy elhallgatott, vagy ami mg rosszabb, szre sem vett. A kinyilatkoztats termszetre fentebb mr egyszer trtnt utals, spedig olyan formban, hogy a kvetkezoket kellett mondani: - a ltezs megrongldsrl mindenkinek, brmilyen homlyos, rzletszeru, vagy mg ennl is bizonytalanabb tudomsa van. A bun, az orlet s a betegsg tnye minden embert knyszertoen figyelmeztet arra, hogy a szellem, a llek s a test megzavarodott. ppen ezrt nincsen termszetesebb, mint e zavart helyrehozni (reintegrldni), s ezrt lehetoleg a morl, az rtelmi vilgossg s az egszsg szablyai szerint lni: az dv (az psg) csak gy szerezheto vissza. A reintegrlds (realizlds) azonban teljes remnytelen vllalkozs lenne, ha a fldn ne akadt lgyen olyan mrtk, amely szerint azt vgre tudom hajtani. Az egsz emberi vilg ppen olyan ronglt, mint amilyen n magam vagyok. Emberi pldt nem vlaszthatok. Tancsot sem kaphatok. Sem irnyt, sem sztnzst. Mg helyzetemet sem ltom tisztn, mert nincs tekintly, akiben bzhatok. Tvelyegnem kellene s el kellene vesznem s psgem helyrelltsra vonatkoz erofesztsemnek hibavalnak kellene lenni, ha a mrtket a kinyilatkoztats mindenek elott s fltt a testet lttt igben nem adta volna meg. Ez volt az, amit a kinyilatkoztats termszetrol mr egy alkalommal hangslyozni kellett. Az rtelmezsrol egybknt ltalban tudni szoks, legalbb is illik. Mindazok azonban, akik ezen az egszen kzkeletu gondolatmeneten csak egy lpssel is tl akartak menni s az egsz krdsvilg mlyebb beltsra htoztak, a rongltsg (lt megtrse) tnynek rtelmbe tkztek. Ms szval: nem abba, hogy a megzavarods mikppen keletkezhetett. Mikppen keletkezhetett akkor, amikor minden gondolkoz s hagyomny s metafizika s filozfia s valls egyhangan megegyezik abban, hogy a Teremto (Isten) lnyben ilyesmi, hogy bun s orlet s betegsg nincs, vagyis, hogy az o ltezse szellemileg s lelkileg s testileg is intakt. Ha benne nem volt s nincs, hogyan kerlhet akkor abba, amit sajtmagbl teremtett? BHME volt, nemcsak Eurpban, hanem amennyire a rendelkezsre ll irodalombl megllapthat, az egsz emberisgben az egyetlen gondolkoz, aki erre a leglnyegesebb krdsre magt rvetette.

Amikor BHME a megzavart ltezs rtelmnek krdst flvetette, ismt a kinyilatkoztatsra utalt, de a kinyilatkozatatsnak az elobbinl mlyebb rtelmt trta fel. Nem rettent vissza attl, hogy a termszetben dolgoz infernlis erok eredett a Teremtoben keresse s azokat kivtel nlkl mind meg is tallta. Szenvedly, harag, dh, mreg, stt izzs, keseru marcangols, vak ero, tombol indulat, mind jelen van. Ezt a vilgkrt BHME a stt jeges tuz krnek nevezi (hllisch kalt Finsterfeuer). Az testamentum azt mondja, hogy az Isten haragja. Ez a stt tuz azonban nincsen kln a sugrz meleg fnytol, a gazdag virgzstl s tenyszettol s a szeretet jsgtl s az rmtol. Annyira nincs kln, hogy ami a meleg fnyt (Lichtwelt) tpllja, az a stt tuz, s ami a szeretet rmt tpllja, az a haragv s emszto dh, gy, hogy a ketto szntelenl egybejtszva (inqualieren) mgijval a teremtst (Wunderwelt) ltrehozza. rtsk meg jl. A harag s indulat s stt szenvedly a Teremtoben (s az elso teremtsben, vagyis az elso termszetben) egyltalban nem negatv, mert semmi sem negatv, ami helyn van. A sttsg minden pontja tvilgtva, - a harag az utols mozzanatig szeldsgg vltoztatva, - az indulat trelem, - a fagy sugrz meleg, - a kietlensg gazdag virgzs, - a mlysg fny. BHME igazn nem pietista, s nem ijed meg attl, hogy a Teremtot nem kenetteljes hajbkolssal hirdeti meg, esetleg meg fogja srteni s mg dvt is kockztatja. Nagyon jl tudja, hogy a valsggal val szembenzsben mlyebb tisztelet s hdolat van, mint a nylas s gyva kenetben. Az embernek van szelleme. A szellem pedig, mondja PL, mindent felkutat, mg Isten rvnyeit is (to gar pneuma panta hereuna kai ta bath tou theou). s vgl is Isten a teremtst nem csinlta titokban, s nincs takargatnivalja. Nzze meg mindenki, ha tudja. A ltezs az emberben akkor trt meg, amikor a katasztrfban az ember a teremtsben kapott helyt elvesztette s a sttsg vilgba zuhant. A teremtsben az embernek kijellt a helye, a termszet (teremtett vilg) ura (mikrotheosz - kis Isten) volt. Az ember azonban (szabadsgt flrertelmezve) azzal nem elgedett meg. A Teremtotol megkvnta azt az egyedl a teremtoi hatalom szmra lehetsges feladatot, hogy a stt mlysgek vilgt a fny vilgval sszevesse, s a kettot egybejtszva mgijval, teremtst (Wunderwelt) hozzon ltre. Ms szval s rviden: Isten akart lenni. Azok az erok azonban, amelyekkel csak az isteni hatalom brt, nem engedelmeskedtek, de nem is engedelmeskedhettek neki, mert az ember magban nem volt kpes a sttsg emszto szenvedlyeivel szemben nmagban szntelenl a sugrz szeretet fnyes melegt flkelteni s bren tartani. Ezrt az embert a stt hatalom lerohanta. A ltezs az emberben ekkor trt meg, a teremtsben helyt elvesztette s a sttsg vilgba zuhant. Most kvetkezik BHME legnagyobb lpse. Felteszi a krdst, hogy miben s hol volt s van a Teremtonek az a hatalma, amellyel a stt harag vilgt markban tartva, azt rkk s minden pillanatban a sugrz szeretet varzsvilgv tudja tenni? A vlasz: ez a hatalom a mgikus Igben (Logosz), a testet lttt fnyben, a szban, Isten fiban van. Az Ige (sz, Logosz, szeretet, Krisztus) az, akivel a Teremto a mlysgeken uralkodik. Az egyetlen hatalom, akinek az abyssus engedelmeskedik, mert engedelmeskednie kell, mert a ltezs legmagasabb hatalma az Igben van. Ez az, amit az Evanglium (foknt MRK s PL) exouszinak (fohatalomnak) nevez. A kinyilatkoztats pedig nem egyb, mint ennek az ignek kinyilatkoztatsa. Annak az Ignek, a kinyilatkoztatsa, amely a sttsgen s a haragon s a mrgeken s az indulatokon s a dermeszto fagyos sivrsgon s keseru nemsztsen s a szenvedlyes dhn s a

tombol rvnyeken fohatalmval uralkodik. Ezrt a mgikus Ige a kinyilatkoztats (s ezen kvl semmi ms) amely a mlysgeken uralkodik.

38. Mirt kell elfogadni?


Mint az imnt errol sz volt, mr csak rtelmes jzansgbl is. Mert ez a hasznos. Az emberisg roppant erot fejtett ki, hogy olyan letterveket ksztsen, amelyek komoly eredmnnyel kecsegtetnek. Ezek mellett nem is lehet olyan kznnyel elmenni, mint amilyennel ezt ltalban teszik. De nincsen emberi szrmazs sz, amely a rongltsg nyomait valamely alakban magn ne hordan. Ami termszetes is, hiszen a megzavarodott ltezsbol fakadt. s ha az eredeti ltezsrol (a normlis emberrol) imagincinkban orznk is valamely oskpet, ennek nincs meg az a szakrlis jelleg (hatalma), amely minden segtsg nlkl t tud trni. Ehhez mg valami kell. Aki ebben ktelkedik, vegye sorra az oskori hagyomny monumentlis letterveit, vizsglja meg a taot, KUNG CE tantst, a Zarathusztrkat, ORPHEUSZt, a sznkhjt, az Upanisdokat s az testamentum trvnyeit, MANUt, HRAKLEITOSZt. De megvizsglhatja a gnziszt, a skolasztikt, a misztikusokat, a humanistkat, a felvilgosodst s a termszettudomnyt is. Azokat minden esetben a nem kielgto rzletvel fogja letenni. A kinyilatkoztats szava az, amely nem brlhat, mert az brlja az embert. Ugyanez ms szavakkal: a kinyilatkoztats szava az, egyetlen amely minden brlatot kibr, s vgl is az egyetlen, amelynek meggyozo hatalma (rtelme) minden idoben s helyen rintetlenl fennll, mert a kinyilatkoztats az eredeti s p ltezst szmunkra jelenvalv teszi, lerja, brzolja, megmutatja, fenntartja, sot azt az utat, amelyen ez az eredeti s p (szellemben buntelen - tiszta, llekben orletmentes - ber, testben nem beteg - egszsges) ltezs szmunkra elrheto, feltrja s megnyitja. De mg ennl is tbb. Ami az emberi eredetu lettervekbol oly sajnlatosan, de termszetszeruleg hinyzik, az a szakrlis jelleg (hatalom, exouszia). s mivel ez belole hinyzik, nincsen meg benne a mmornak az a hofoka, amelyre az imagincinak szksge van, hogy magba fogadja s fogadhassa. Nincs meg benne az a csbt gynyr, s elragad nkvlet, szpsg s buvlet, ragyogs s boldogsg (dv-z), nincs dv-ze, melyet az imaginci keres, s amelynek jelenltrol az imaginci tudja, hogy az, amit oly szenvedlyesen, a sz igazi rtelmben hallt megvetoen keres, itt van, itt, s sehol msutt. Klnsen rgebben, mg az elso keresztnyek idejben a kinyilatkoztats e klns jellegrol sokat beszltek. PL azt mondja, hogy az evilgi (ronglt) ember szmra a kinyilatkoztats botrny s bolondsg. SEBASTIAN FRANCK azt rja, hogy e fldi (megzavarodott) ltezsbol gy ltszik, mintha Isten az rdg lenne, s az dv a krhozat. Mindenkppen Isten sokkalta veszlyesebb, mint az rdg, s az dv nehezebb, mint a krhozat. De ppen ez az izgalom az, amit az imaginci keres, ez a forrsg s kockzat s ez a mmor, s ez az eroprba. Vgl pedig, amivel szemben llunk, az az emberi buks ltal megrontott ltezs, a fejetetejre lltott termszet (a test van fenn s a szellem lent), amelyben az eredeti rendben levo erok felkavarodtak s fordtott tevkenysget fejtenek ki. Ebben a felfordulsban semmifle hatalom a rendet nem lltja helyre, csak a kinyilatkoztats mgikus (szakrlis) szava. A kinyilatkoztats szavban van meg a megfordts hatalma (metanoia), amely a rendetlensget megvltoztatja (transzmutci) s az eredeti (autentikus) ltezst megvalstja (realizlja).

39. Szophia miatt,


- a kinyilatkoztatst azonban mindenekfltt Szophia miatt kell elfogadni. A hber hagyomny a tudsnak kt mdjt tantja: az egyik a tapasztalati ismeret, a Binah, a msik a centrlis blcsessg, a Hohma. A kt md megfelel a grgknl a logosz gnszeosznak s a logosz szophiasznak. A megklnbztetst a hinduknl is (vidvan-vidja), a tibetieknl is (rtogszpa-rtogpasz), de egyebtt (mg a toltkoknl is) ellenorizni lehet, PLATNnl ez az episztm s a doxa. Ksobb a kzpkorban a megklnbztets llandan visszatr s BHMnl is sokat szerepel. SEBASTIAN FRANCK paradoxonjaiban ppen az a paradox, hogy e kt tudst egymssal lesen szembelltja. Szophia eredetileg alexandrinus kp, s gy tudjuk, hogy eloszr PHILN hasznlta. Ma azonban BHME rtelmezsben L. C. SAINT-MARTIN, BAADER, SZOLOVJEV, BERGYAJEV s a modern antropolgia vezeto kpe lett. Szophia nem a tapasztalati ismeret, hanem a centrlis blcsessg. Nem a tuds, hanem az bersg. Nem a megismers, hanem a blcsessg szava. A Szophia nem fogalom, hanem vizionrius kp, s ezek szerint nem az rtelemhez, hanem az imagincihoz szl. A Szophit BHME alkimista mdon nem frfinak s nem nonek, hanem andrognnek ltja s rja le azrt, mert amint mondja, az ember eredeti s p ltezsben a frfi s a no nem vlt kett, hanem egy volt, szuzies, ifj, a kt nem kettos hatalmt magban egyestve, a tuz s a vz elemeit kiegyenltve, a nemzs s a megformls muvt egyben. Szophinak nevezi teht BHME a normlis ember valdi lnyt. Ez az a lny, akit a Teremto a maga hasonmsra teremtett. Ez az autentikus ember, akit a Teremto megteremtett, hogy tkre (hasonmsa) legyen. Szophia pedig az imaginci oskpe. Az a kp, amely az imaginciban a legmlyebben nyugszik. A legforrbb, a legszenvedlyesebb. Szophia ltvnya az, amely az imaginciban a leghevesebb gynyrt s elragadtatst breszti fel. Szophia ltomsa az imaginci szmra a legmagasabb boldogsg s buvlet s szpsg s mmor s varzs. Szophia ltomsnak megvalstsa az imaginci szmra az dv. (Jegyzet: BHME tantsnak modern hajtsa (SZOLOVJEV, BULGAKOV, BERGYAJEV) a gondolkozs kzppontjba az antropolgit, az antropolgia kzppontjba pedig Szophit tette. Ez a theandria tantsa (az androgn). Jelentosge igen nagy. A termszettudornny az ember imaginacijnak kzppontjba az ember animlis szrmazsnak elmletvel az llatot helyezte, s ezzel termszetesen nem idzhetett mst, mint amit valban idzett, vagyis az emberisgnek a trtnet folyamn mg nem tapasztalt elllatiasodst. Az a baromi horda, amely ma imagincijban az llat oskpt tartja, s amely nem tesz egyebet, mint sztneinek korltlan kilsre mentsgeket keres, kizrlag a termszettudomny (lettan, szrmazstan, pszichoanalzis stb.) ltal az imaginciba helyezett ltoms egyenes kvetkezmnye s eredmnye. A termszettudomny logosznak hatsa azonban, ha kimondhatatlan vlsgot idzett is, nem tarts. Mirt? Mert ez gynevezett logosz gnoszeosz (Binah), vagyis a tapasztalati ismeret, nem pedig logosz szophiasz (Hohma), vagyis nem centrlis blcsessg. A tapasztalati ismeretek hatsa mindig idoleges s efemer jellegu, mivel ezek az imagincit nem tudjk mlyen megindtani. A BHMEi antropolgia a termszettudomnnyal szemben jra az antropoolgiai alapllsra utalt. Az ember nem animlis lny, nem valamely faj a tbbi kztt. De az ember nem is termszeti lny, s ezrt hazja nem a kozmosz. Ezrt az embert nem lehet s nem szabad mikrokozmosznak tartani. Az ember mikrotheosz. Az antropolgiai alaplls a theandria (istenembersg). Az ember szrmazsrl autentikus felvilgostst nem a tudomny ad, hanem a kinyilatkoztats, s a kinyilatkoztatsnak olyan kommenttorai, mint

BHME. A theandrit msknt szophiatiknak (szopholginak) is nevezik, hogy a benne lo s tevkeny logosz termszetre ilyen mdon is utaljanak: a szopholgia szava nem a logosz gnoszeosz (tapasztalati ismeret, binah, vidvan), hanem a logosz szophiasz (centrlis blcsessg, Hohma, vidja).

40. aki a tkr


Ezt a gondolatot mr akkor meg kellett szokni amikor az imaginci termszetrol volt sz. Hogyan lehet valaki egyszerre ltvny s lny? Hogyan lehetsges az, hogy az imaginci sajt ltomsv alakul t s sajt magba fogadott kpnek nem msa, hanem maga a kp lesz? gy lehetsges, hogy van tkr, vagyis van az eredeti ltezst teremto fohatalom (a sz), s ennek van visszhangja, vagyis az eredeti lnynek van msa a tkrben. Szophia ez a tkr, akiben az os Lny (BHME gy hvja, hogy Wesen aller Wesen) nmagt ltja. A knnyebb rthetosg kedvrt azt lehetne mondani, hogy az, amit ma tudatnak neveznk, ktoldal tkr. Mindaz, ami akr az emberen kvl, akr az emberen bell a lts krben ltezik, az a tudat elvltozsn szlelheto. letnket e tudaton megjelent tapasztalatok szerint igaztjuk. Ltnk semmikppen sem nll ltezs. Ami bennnket fenntart, az mshonnan kapott tpllk (klso s belso), s ami bennnket irnyt, az kvlrol s bellrol kapott sz (kp, ltoms, ltvny). A tudat ez az irnyt. De a tudat ha tkr is, homlyos tkr. Ezrt mondjk a hinduk, hogy avidjban (lefokozott bersgben) lnk. A normlis emberrol orztt oskpben orizzk azt a tudst (centrlis blcsessget, vidjt, logosz szophiaszt, Hohmt), hogy az p ltezs tudata vilgosabb, egzaktabb, rzkenyebb, megbzhatbb, autentikusabb, relisabb, vagyis ez a tudat a meg nem trt fnyu tkr. Ez a tkr a Szophia. (Jegyzet: A tkr BHME egyik alapszava. Teljes magyarzatt a Psychologia Verban adja. A modern szerzok kzl a tkr RUDOLF KASSNER gondolkozsnak kzppontjban ll. Sajnos KASSNER a tkrt s az imagincit (Einbildungskraft) nem helyezi szophiatikus tvlatba, s gy igen magasrendu tudst eszttikai skon knytelen alkalmazni.)

41. s akiben az egsz lthat


Ez Szophirl a legfontosabb, amit egyltaln mondani lehet. A tudat s Szophia kztt a klnbsg az, hogy a tudat a megtrt ltezs tkre vagyis maga is darabokra trt. Ezrt a tudat rszleteket, klnvlt dolgokat s trgyakat lt. A tudat e termszete az oka annak, hogy partialobjektivcik kzepette lnk. Az egszrol csak Szophinak van kpe (tudata). Az egszrol mi tudjuk, hogy ez nemcsak az emberi vilg, a trsadalom, a trtnet, a tudomny, a gondolkozs, a muvszet, a valls. De az egsz nem az svnyi s nvnyi s az llatvilg, hozzszmtva az asztrlkozmoszt is. Az egsz a teremts egsz, vilga. Az ember nem mikrokozmosz, hanem mikrotheosz, s otthona nem fldrajzi hely, hanem az egsz. Szophiban ez az egsz lthat. Oly tkr mely az egszre rzkeny, minden rszletvel, de a maga egszben, vagyis az, sszes s a teljes. Ami azonban szmunkra e percben a legfontosabb, hogy Szophia nemcsak jelenti, hanem mutatja is a kvetkezoket: Szophia a normlis ember, az p ltezs, a tiszta (buntelen) szellem, az ber (nem megzavarodott) llek, az egszsges (nem megronglt) test. Szophia nemcsak az autentikus

(normlis) ember kpe s ltvnya, hanem maga ez az ember. De Szophia nemcsak ez az ember, hanem annak a tudsnak (centrlis blcsessg) birtokosa is, aki a normalits helyrelltst az emberben segti s intzi. A ltoms az embert maghoz vonzza. Ezt tudjuk. Az imaginci a ltvnyra tapad s nmagt e ltvny kpre s hasonlatossgra talaktja (transzmutlja), vagyis a ltomst megvalstja (realizlja). Szophia az a lny s ltvny (tkr), aki az emberi imaginci szmra a gynyr, az akarat clja s mmora. Az dv. Annak, ami van, meg kell nyilatkoznia (das Wesen mu erscheinen). Szophia a megnyilatkozott kp (dvterv), a megnyilatkozs muvelete (realizls), de nmaga lny, ltezo letlny, aki tkr (a teremto centrlblcsessgnek, bersgnek tkre), akiben az egsz egyszerre lthat. Az imaginci Szophiban s Szophia segtsgvel teheti nmagban az egsz, ltomst llandan esedkess. Szophiban ismerheti fel a valsgot a maga teljessgben, s Szophiban vehet minden lehetosget birtokba. (Jegyzet: OETINGER BHME-tanulmnyban Szophit gy hatrozza meg, hogy: Isten lthatatlansgnak kpe (Das Bild der Unsichtbarkeiten Gottes). A meghatrozs paradoxonnak hangzik, de csak az sz szmra. Az imaginci tudja, hogy a mgikus vzi in actu (a megnyilatkozs mmorban) jelensg (manifeszt) s lthatatlan (okkult) egyszerre, s minden megjelens okvetlen elrejtssel s minden elrejts megjelenssel jr egytt, s a manifesztci s az okkultci egybeesik. Ezrt mondja BHME, hogy a valsg szemnk elott ll nyilvnval titok (am alleroffenbarlichsten und doch heimlich), vagyis a valsg a Mysterium Magnum. Ez persze szintn csak az imaginci szmra rtheto.)

42. s a turba miatt


A kinyilatkoztats mgikus igjt azonban nemcsak Szophia miatt kell elfogadni. Tudjuk, hogy Szophit elvesztettk, s megzavart s darabokra trt ltezsben lnk. A ltezs megzavarodst BHME turbnak hvja. A turba a megzavart szellem (buns), a megzavart llek (aluszkony, nem ber) s a megzavart test (beteg, nyomork), de mindenekelott s elsosorban az imaginci megzavarodsa. Az imnt szba kerlt a modern termszettudomny ltomsa, amely az ember imagincijba az llati eredet kpt helyezte. A kp az emberisg letben azt a flelmetes vlsgot teremtette, amelynek tani vagyunk, vagyis amely az imaginciban az sszes elrejtett stt sztnket, vrengzst, rablst, eroszakot, hazudozst felkeltette, s az emberisgben valban az llati lt egy nemt valstotta meg. Az imaginci e vzi befolysa alatt turbba kerlt. Feldlt s rendetlen llapotba, amelyben az emberi lt rtkei ha nem is vesztek el, de ideiglenesen vezeto kezdemnyket kezkbol knytelenek voltak kiadni. Ez a turba az apokaliptikus ido jellemvonsa, s addig tart, amg az Antikrisztus hatalma megtrik. A valdi turba azonban az ilyen rszleges kormegnyilatkozson kevsb rtheto. Az igazi turba a kezdetek kezdetn (bunbeess, az bersg elvesztse, megbetegeds) trtnt, amikor az ember imagincijnak kzppontjbl Szophit (sajt oskpt, a mikrotheoszt) kitasztotta, s ppen ezrt az imaginciban a mlysg eroinek betrsi lehetosget nyjtott. BHME turbja nem morlis s nem ismeretelmleti s nem fizikai sz. Az ilyen partialfogalomtl BHMEnl mindig tatrzkodni kell. A turba nem a cselekvst s nem a megismerst s nem a testi psget zavarta meg, hanem a ltezst, s ennek kvetkezmnye lett a szellemben a bun, a llekben az bersg elvesztse, a testben a megbetegeds. A turba a stt s megzavart ltezs (stni) kpe s ltomsa amely az imagincit megfertozte s megmrgezte. Tudjuk, hogy e fertozs s mreg ellen egyetlen gygyszer s ellenmreg van:

az imaginci kzppontjba Szophit, az autentikus embert ismt visszahelyezni. Ezrt mondjk az alkimistk hogy a kinyilatkoztats szava az egyetlen arkanum. Az ember az imaginciban szabad. Sehol msutt, sem rtelmben, sem eszben, sem tehetsgeiben, sem cselekvsben, sem akaratban. Csak imagincijban, mert senki s semmi nem knyszerti s nem knyszertheti, hogy imagincijnak kzppontjba kit s mit helyez. Ezrt mondja BHME, hogy: nincs semmi, az gvilgon semmi, ami az embert meg tudja rinteni, se tuz, se kard, csak az a varzsltvny, ami imagincijban tevkenyen l, ez az o hallos mrge, mert a kezdetek kezdetn az imagincibl szletett s helye ez marad rkre. Eszem befolysolhat, rtelmem meggyozheto, rzelmeimet el lehet kbtani s flrevezetni, akaratomat delejezni lehet. Imagincimban minden pillanatban szabad vagyok s azt imaginlok, amit magamba fogadtam. Ezrt van olyan minden egyebet eldnto jelentosge annak a kpnek (sznak), amit az ember imagincijba fogad, vagyis amibol imaginl, ami csak ms sz arra, hogy sorst vezeti, vagyis aminek alapjn lettervt (dvtervt) pti. A turba a megzavarods kvetkeztben darabokra trt ltezs stt, buns, kba s beteg llapota. A kezdetek kezdetn a stn az ember imagincijba lpett, s helyzett azta is tartja. Kiuzni mskppen, mint a kinyilatkoztats mgikus igjvel, nem lehet.

43. amelyben az egsz megzavarodott


- mert a turbban nem kln valamely rsz (partialis objektum) trt meg, hanem az egsz. Itt keletkezik a szophiatikus gondolkozsnak az a lpse, amely azt mondja: a normlis ltezs helyrelltst azon a ponton kell kezdeni, ahol ez a ltezs abnormiss vlt. Hol? Az imagincin. Hogyan tudom a hiteles s p ltezst megvalstani? gy, hogy imagincimba egsz szenvedlyemmel s akaratommal, mmorommal s gynyrmmel s dvsvrgsommal a normlis (hiteles) ember kpt helyezem. A hagyomny s a megvlts vilga kztt a klnbsg az, hogy a hagyomny szmra a normlis (hiteles) ember a paradicsomi (aranykori, denkerti) ember, a kezdet embere, dm. A megvltst kereso tudja, hogy az aranykori lt nem helyrellthat (reintegrci ebben az rtelemben jelentosgt elvesztette), hanem a megvlts vilgt kell megvalstani (realizlni), s a megvlts vilgnak embere nem a kezdet, hanem a vg, ez pedig az istenember (Krisztus).

44. Ezek utn


Az elso rsz befejezodtt. A kiinduls az volt, hogy a ltezs teljes egszben minden emberben llandan jelen van. Persze nem szellemnkben s nem a llek vilgban s nem a testben, hanem az letkpzeletben, mgikus ltoms s buvlet s teremtoen tevkeny akarat (sz) alakjban.

45. kvetkezik az letkpzelet alkalmazsa.


A legelso szutrk egyike azt mondja, hogy a realizls nehzsge a kvetkezo: gondolataink s tetteink kztt szakadk van. Az ember tudja, mit kell tennie, de sejtelme sincs rla,

mikppen kell megtennie azt, amit tud. Ezen mr tlvagyunk. Kiderlt, hogy a gondolat s a tett kztt a kp (sz, ltoms, ige) ll, spedig az imaginciban. A megvalsts nem azrt nehz, mert akr gondolatban, akr tettben erotlenek vagyunk (br azok vagyunk), hanem azrt, mert letkpzeletnk kzppontjban tulajdonkppen nem is az a kp (sz) ll, mint amelyikrol azt hisszk, hogy ott ll. Mindnyjan, amikor nmagunk felol oly kituno vlemnyt tpllunk, azt hisszk, hogy imagincink kzppontjt a kinyilatkoztats szava foglalja el. Tveds. Imagincink letteremto hatalma homlyos zurzavar, s ebbol nem dv realizldik, hanem bun, orlet s betegsg. A feladat teht az letkpzeletet a homlyos zurzavartl megtiszttani. Hogyan trtnik ez? Semmikppen sem olyan mdon, hogy a homlyos zavart az ember, mint szmra oly kellemetlent, valamely alkalmas, lehetoleg tetszetos kppel letakarja, vagy akr aszktikus eroszakkal elnyomja, s aztn nemcsak a zavarrl, hanem az eltakars muveletrol sem vesz tudomst. Ebben az esetben az eljrs ppen olyan knnyu lenne, mint amilyen nehz a valsgban. Az elnyoms, vagy tltztets, mint azt a modern pszicholgibl is tudjuk, pontosan az ellenkezo eredmnyt ri el, mint amilyet hajt. Nincs is veszlyesebb, mint a zavart maszkrozni. gy eshet meg, hogy az emberben pldul valamely csinosan felltztetett gynevezett erny egy egsz buns letvezets kzppontja. Mirt? Mert nem erny, hanem maszkrozott bun. Tevkenysgt ppen ezrt nem is maszkja, hanem termszete szerint fogja kifejteni. Az emberisg hasonlthatatlanul nagyobb rsznek letkpzeletn ilyen ernny vltoztatott bun nehezedik, s ezek az emberek nemcsak azt hiszik, hogy nluk minden a leheto legnagyobb rendben van, hanem ha valaki letvezetsk helyessgt ktsgbe vonja, mg tiltakoznak is, sot meg is vannak srtve. E tiltakozs s srtods (harag, mreg, bossz, visszautasts) kivtel nlkl s minden esetben biztos jele annak, hogy az larcos bunk kormnyoznak. Mert csak a bun tiltakozik, srtodik, dhs, s utast vissza. Nem turi, hogy leleplezzk. Ezrt fejt ki oly erlyes, de negatv agresszit. Ha ernyt brlnak, az arct vidman megmutatja. Nincs szksg arra, hogy elrejtozzk. A legelso feladat teht mi lehet?

46. Mindenekelott az bersg,


vagyis annak, amit a hindu hagyomny vidjnak nevez, az egsz vonalon val alkalmazsa. A vilgossg (Lichtwelt), amelynek BHME oly nagy jelentosget tulajdont. Az bersg s vilgossg jelkpe az oskori npek szmra a Nap volt (Ozrisz, Apolln, Ahura mazda). A legeslegelso feladat: ltni. Beatrice DANTnak a mennyorszg legfelsobb szfriban az mondja: "...a ltst kell tartanunk alapnak a boldogsgra, nem a szerelmet, mely csupn a ltsbl fakadhat". Az dv alapja a lts. Az bersg a ltsbl l, mint ahogy az orlet a ltszatbl (mj, kprzat). Az emberi let nagy diadalmai sohasem azok a sikerek, amikor valaki ltnek rongltsgait jl elrejtette s felismerhetetlenn tette; ez az aktus ppen nylegyenesen az elromlott lethez s csodbe vezet. A nagy diadalok azok, amikor valamely bunt (betegsget, homlyt) sikerl torkon ragadni. Az orletet felszmolni csak abban az esetben tudom, ha az bersget minden vonalon s kvetkezetesen alkalmazom. Az bersg tevkenysgnek lelltsa brmely ponton, brmely gondolat tett, szemly irnt annyit jelent, hogy a valdisg krdst nem teszem fel. Az embernek szntelenl vadszaton kell lennie. Napot, napot. Az dv alapja a lts.

47. Azonosts s sszetveszts


- ami csak ms sz arra, hogy lts s ltszat.

Vajon dvkpes lehet-e az olyan letterv, amely kifogstalan ernyeknek ltztt bunkbol ll, s amelyeknek alapjaiban elnyomva s elrejtve, felismerhetetlenn tve s eldugdosva homly s betegsg s bun s el nem intzett krdsek serege s komiszsg, lnoksg, indulat, irigysg, fltkenysg, kapzsisg, alattomossg bujkl? Aki ilyen lettervben l, s klnsen ezenfell abban a hiszemben, hogy ez gy jl is van, az orlet egy nemt tpllja, amelyet a hindu hagyomny abhimnnak, BHME turbnak nevez. Tiszttalansg, amelybol csak bun, orlet s betegsg fakadhat. Ez a kprzat (ltszat) vilga. Nem valdi, res s hibaval, hi s rtelmetlen. Csupa sszetveszts. Az ember a pozitv dvrtket (orletben) a negatvumokkal sszetveszti. Az ilyesmire az ember lete rmegy, s ez elg baj, de rmegy az dve is, s ez helyrehozhatatlan. Az bersg tevkeny alkalmazsban meg kell tanulnom eloszr magamat valamely ltszattal nem sszetveszteni, msodszor: magamat a valsggal azonostani. A kt tevkenysg egymstl sohasem vlik el. Hogyan tudom a valsgot a ltszattl megklnbztetni? A cmsz:

48. mmor s jultsg


Mindenkppen odaadom magam. De a mmorban pozitv szenvedllyel adom magam, az jultsgban mindssze nem tudok vdekezni. Ha magamat azonostom, akkor beren ltok s magamat pozitvan tudom adni. Ha magamat sszetvesztem bersgem lefokozott s az sszetveszts ellen nem tudok vdekezni. Az elso esetben a helyzet ura vagyok s maradok, a msodik esetben eszmletem s ntudatom homlyban marad. Aki e megfogalmazs ellen kifogst emel, gondolja meg azt, amit BAADER mond: lni csak az odaads emelkedett hofokn lehet, s, aki nem akar enthuziaszta lenni, okvetlenl fantaszta marad. (Jegyzet: A modern llektan igen gyakran a tudattalan azonosts kifejezsvel l. E kifejezs nem szerencss. De foknt nem logikus. Aki tudattalanul adja magt, az tudta s beleegyezse nlkl, mindssze erotlensgbol, (mert nem tud vdekezni) sszezavarodik, s magt tvedsbol (jultsgbl) sszetveszti. Az ilyen zurzavaros sszekeveredsbol sohasem lehet azonossg

49. Vajon eredetileg


Eredet alatt a hagyomny szerint az ember megzavarods (bunbeess) elotti llapott kell rteni. Ez az denkert, vagy a Paradicsom, vagy az Aranykor. Ez az a hiteles (autentikus) ltezs, amelyrol az elso rszben annyi sz esett. Eredet s Szophia azonos. Ezrt kell az antropolginak nem a mikrokozmoszbl, hanem a mikrotheoszbl kiindulnia. Az eredetet BHME Urstandnak nevezi, s e szt SZAB LAJOS alapllsnak fordtja.

Ami e krds megrtst oly nehzz teszi, az, hogy a hagyomnyon kvl mg egy eredet van. Ez pedig az, amelyre a Megvlts utal. s mivel Isten a Megvltsban eroit mlyebben s mlyebbrol ragadta meg, mint a teremtsben, ez az, eredet is mlyebb. Mert a megvltsban az ember nem a teremts eredeti emberhez (dm) tr vissza, s nem az aranykori ltezst lltja helyre. Ilyesmi elgondolhatatlan, mr csak azrt sem, mert akkor mindent, ami a teremts megromlsa s a megvlts teljeslse kztt volt s van, meg nem trtntt kellene tenni s el kellene trlni, ami nonsens. Az elso rszben, amikor a Kert s a Vros, a Paradicsom s j Jeruzslem kztt levo klnbsgrol volt sz, ezt a nehzsget kln ki kellett emelni. BHME tantsnak egyik hinya, hogy mivel igen erosen az testementum vilgnak befolysa alatt llott (foknt a Kabala, a hber misztika s a gnzisz nyomn), a klnbsgnek nem szentelt figyelmet s minden esetben PL apostolt fogadja el, aki szerint a megvlts embere az j dm. Ami azt jelenti, hogy a megvlts kezdete s a teremts kezdete azonos. De ha tudjuk, hogy a megvlts mlyebb mu, mint a teremts volt, a megvlts kezdett is mlyebbrol kell eredeztetnnk, vagyis azt kell mondani: a megvlts embere nem dmhoz tr vissza, hanem Krisztushoz megy elore gy, hogy a vgcl egy dmnl primordilisabb kezdet. Ha nem gy lenne, a tbbi kztt pldul az egsz trtnet abban a pillanatban rtelmetlenn vlna. Mert a trtnet nem egyb, mint a sz legszorosabb rtelmben vett apokalipszis, vagyis revelci, vagyis a Megvlts ltezsnek (embernek) megnyilatkozsa. Ez viszont nem egyb, mint az ember letkpzeletben levo primordilis oskp kibontakozsa s megvalsulsa. A kt kezdetet teht egymstl el kell vlasztani oly mdon, hogy a hagyomny ltal hirdetett aranykori kezdet oskpt a megvlts pillanattl kezdve rvnytelennek kell tekinteni. Valjban ez az oskp mr rvnytelen is. Amennyiben az emberisg trtnetben (apokalipszisben) l, a megvlts fel megy, ami azt jelenti, hogy a megvlts kezdett valstja meg. E tnynek lehet ugyan ellentmondani, de sok rtelme nincs. Ezrt kvetkezett be az a helyzet, hogy a trtnet folyamn, klnsen az apokalipszis e ksei stdiumban, ma, a keresztnysgen kvl ms valls fenntartsnak nincs jelentosge. A keresztnysg ltal mlyebb kezdetbol jrateremtett vilgban lnk, s itt a hagyomny (hber, buddhista, taoista, mohamedn stb.) minden alakjban anakronizmus.

50. az imaginci res


Most annak a dnto krdsnek felvetse kvetkezik, hogy az ember letkpzelete primordilis termszetben res lap, vagy pedig az ossz (kp) bele van-e rva? Ez a krds ugyanaz, hogy az ember primordilis termszetben rendelkezik-e s rendelkezhetik-e minostetlen ltssal? Vagyis van-e s elrheto-e az ember szmra minostetlen bersg? A hagyomny a krdsre igennel vlaszol. Az ember letkpzelete eredetileg res. Ez az ressg helyrellthat. A tkletes bersg elrheto. Az abszolt lts megvalsthat. Ezt az Upanisdok ppen gy tantjk, mint a tao, ppen gy, mint a Kabala s az egyiptomi s a tibeti szentknyvek. A hagyomnytl ezt a tantst DIONSZIOSZ AREOPAGITA kzvettsvel az eurpai keresztny gondolkozs is tvette, s foknt a misztikban hirdette. Az eredeti ressg (abszolt lts tkletes bersg) helyrelltsra a jgk (rdzsa-jga), a tao, az egyiptomi s tibeti s hber beavatsok tbbfle mdszert dolgoztak ki. Egszen termszetes, ha az ember letkpzelete eredetileg res lenne, akkor s abban az esetben az ember primordilis ltezse minostetlen ltezs lenne. Mint BAADER mondja, ez esetben az emberben a lt s jelenlt (Sein-Dasein) elvlaszthat s megklnbztetheto lenne

oly mdon hogy a lt minostetlen (kvalits nlkli), mg az ittlt (let) minostett (kvalifiklt) lenne. BAADER, BHME alapjn, azonban azt mondja, hogy szmunkra a lt mindig mint jelenlt van adva. A mero lt (Sein) szmunkra a semmi (Nichts, Ungrund). Ltezsnk okvetlenl mr minostett ltezs. ppen ezrt imagincink eredetileg nem res. Nem res lap. Nem minosgtelen. Az emberi ltezs osszava bele van rva. s lts csak ebben a minostett ltsban lehetsges. Az bersg legmagasabb fokn is emberi bersg. Ami egyltaln nem jelenti azt, hogy bersgnk kezdettol fogva megzavart s lefokozott s ltsunk homlyos. Ez csak azt jelenti, erofesztsnknek nem arra kell sszpontosulnia, hogy letkpzeletnket teljesen kirtsk, mert ez lehetetlen, hanem arra, hogy abban az eredeti- s oskp fohatalmt visszalltsuk. Minostetlen ltezs szmunkra nincs. Az emberi ltezsnek igenis van alapminosge, oseredeti rdekeltsge s elfogultsga.

51. vagy nem?


A minostetlen ltezs gondolatt, amelybol az gynevezett vegyileg tiszta szellem khimrja tmadt, el kell utastani. s ezzel termszetesen el kell utastani a hagyomnynak s a kzpkori misztiknak azt a trekvst is, hogy az ember nmagban a minostetlen (vegytiszta) ltezst megvalstsa. Ez, amit a hagyomny s a kzpkori misztika klnbzo mdszerekkel realizlni kvnt, s amit semminek, feneketlennek, minosgtelennek, szemllettelennek nevezett, vgeredmnyben nem minostetlen, hanem kozmosz mentes ltezs. Mit kell rteni ezalatt? Azt, hogy az ember tlssa s megrtse s felfogja a kvetkezot: az ember nem a kozmosz gyermeke, hanem kozmosz fltti lny. Nem a mikrokozmosz, hanem a mikrotheosz. Az ember nem termszet hanem eredetileg a termszet ura volt, s ismt az lesz. Az emberi ltezst a kozmosz nem szksgkppen minosti, s ltsa s bersge a kozmosztl tulajdonkppen fggetlen. Az ember szmra a kozmosz nem az utols valsg. Az utols valsg Isten. s az elso. s az egyetlen. The divine is the only real, mondja COVENRTY PATMORE. Nem minostetlen, hanem a kozmosz ltal nem minostett ltezsrol van sz. Nzzk csak kzelebbrol az bersgnek a hindu jga-gyakorlatok ltal elrheto legmagasabb fokozatt, az gynevezett nirvikalpa szamadhit. Szamadhi az enthuziazmus felso fokt jelenti. A meditcinak azt az llapott, amikor az ember a szmra elrheto legmlyebb lts birtokba kerl. Az oskpet a leheto legkzvetlenebbl, szemtol szemben ltja. Amint a szanszkrit sz mondja itt az ember a kalpkon tl levo szamadhiban van, kalpa pedig a vilgkorszakok krforgst jelenti. Aki a kalpkbl kilp, a krforgsbl lp ki. Nem vlik ress. Nem minostetlen s minosgtelen. Kozmosztalan: Hmeisz de ou to pneuma tou koszmou labomen alla tou pneuma to ek tou Theou, mondja PL: szellemnket nem a kozmosztl kaptuk, hanem Istentol (nem a kozmosztl vagyunk flkenve). Kilpett az asztrlvilgokbl ahol a valsgot anyagi testekben val let minosti. Kilpett a mentlvilgokbl, ahol a valsgot az idek (idea-testek) minostik. Vagyis kilpett minden olyan krbol, ahol a vilgkorszakok krforgsnak rvnye van. Ez azonban mg nem jelenti azt, hogy res. Sot. Ez a minosg minden egyb minosgnl mlyebb s primordilisabb. Az ember, mint RICHARD ST. VICTOR mondja, megrti, hogy amit lt, nem a klso kozmosz kpe, hanem a klso kozmosz ennek elspadt kpe. Vagy ahogy a tao paradoxul tantja: a vilg s a valdi ltezs viszonya nem az, hogy a nagy-nagy valamiben van az a kis semmi, hanem, hogy ebben a nagy-nagy semmiben van az a kis valami. s az ember ezt az llapotot a

szocilis htkznapon nem azrt nem ri el, mert az szmra dermesztoen absztrakt s tvoli s lettelen s res, hanem azrt, mert ez a dermeszto tisztasg tl forr s mly, ez a tvolsg tl kzeli, s ez az lettelen tl szenvedlyes, s ez az absztrakt tl konkrt s tndklo.

52. s ha nem, az oskpet


- termszetesen a primordilis kezdet ltezsnek oskpt, amelyrol mr tudjuk, hogy 1. nem azonos az aranykori (denkerti) lttel mert ez a megvltsban jrateremtett ltezs (j Jeruzslem), 2. nem res s nem szemllettelen s nem minostetlen, hanem azt a megvlts ltal jra teremtett ltezs oskpe minosti. Ezek szerint az imaginci kzppontjban ez az oskp l.

53. ki helyezte bele?


E krds feltevst rszben tlzott lelkiismeretessgnek kell tartani. Amennyiben pedig nem az, utalni kell arra a szutrra, amely a szabadsg gondolatt fejti ki. Az ember nem akaratban, nem cselekvsben, nem gondolkozsban szabad, hanem letkpzeletben, vagyis abban, hogy mit imaginl. Kezdetben az imaginci oskpe az denkerti ltezs volt, de az ember letkpzeletnek kzppontjba fogadta azt, amivel a sttsg hatalmai megbuvltk. Ezzel magra vette az llati ltezs szksgszerusgt. A megvlts e szksgszerusg all felmentette s j oskpet teremtett. Az ember szabadsgban ll, hogy a materializlt kozmosz szksgszerusgben ljen tovbb, vagy a megvltst vlassza. Az oskpet a kinyilatkoztats szava mondja ki, de a szt az letkpzeletbe az embernek kell helyeznie. Ezt a sokak ltal annyira flrertett (nem rtett) helyzetet PL apostol (Rm. 9:11) a kvetkezokppen fogalmazza meg: hogy Istennek szabad vlasztson alapul elore elrendelse fennmaradjon, nem a tettektol, hanem a hv sz dntstol fgg ( ouk ex ergn all' ek tou kalountosz). Termszetesen itt egyarnt fontos, hogy 1. az elore elrendels (determinci, szksgszerusg, anank) rvnyes mindenkire, aki dvt a materializlt kozmoszra pti, de a szksg azonnal rvnyt veszti, ha 2. az ember szabadon dvt a ltezs teljessgbe helyezi s itt 3. dnto ereje nem a tettnek van, hanem annak, hogy 4. az ember a hv szt magba fogadja, vagyis, hogy azt letkpzeletnek kzppontjba helyezi. Ez BHME Gnadenwahljnak alapgondolata is. Lnyeges ebben az, hogy az dv megszerzsben a tettnek (jcselekedetnek) egymagban s resen (minostetlenl) jelentosge nincs, legyen akr begyakorolt, akr eroszakolt, akr kultikus aktus, ( ouk ex ergn), de annl dntobb az, hogy az ember a hv szt imagincijba fogadja ( all' ek tou kalountosz). A befogads aktusa szabad. Ezrt az dvhvsra az ember dvvlasztsa (Gnadenwahl) a szabadsgon nyugszik, s az ember dvt nem az elore elrendels

(predesztinci), hanem szabadsga alapjn szerzi meg. A kinyilatkoztats egybknt a szabadsgra is s az, dvzltre is ugyanazt a szt (eleutherosz) hasznlja, mert aki magt felszabadtotta, az szabad, vagyis dvt elnyerte. S ezrt mondja BAADER (22. szutra), hogy a ltezs legmagasabb rtelme (egyetlen morlja) a szabadsg. S ezrt kellett a 13. szutra magyarzatban azt lltani, hogy a realizls legfontosabb feladata a szabadsg megszerzse s tevkeny alkalmazsa.

54. A normlis ember


Fentebb, a 38. szutra magyarzatval kapcsolatban, a normlis embert az eredeti ltezssel azonostani kellett. Az ember letkpzeletben az eredeti ltezs oskpe a normlis ember alakjban s lnyben l. Ezt az azonostst akkor azrt kellett megtenni, hogy az eredeti s p ltezst a megromlottl (bun, orlet, betegsg) el lehessen vlasztani. A normlis ember nem a ronglt, hanem az p (tiszta, ber, egszsges) ember. A kinyilatkoztats szava ennek a normlis ltezsnek s embernek nevt mondja ki. Azta megtudtuk mr azt is, hogy ez a normlis ember nem minostetlen s nem minosgtelen s nem res; kvalits nlkl val, vegyileg tiszta szellem nincs. A hagyomny e hibs kiindulsa ksobb igen sok zavart tmasztott s tmaszt ma is. jabban foknt az idealizmusnak a vegyileg tiszta (minosgtelen) szellemrol szl tantsa alapjn, egsz sereg dvterv (pldul az egzisztencializmus s pszichoanalzis) abban a hiszemben van, hogy a normlis ember az az res lny, akirol a kzpkori misztika is oly sokat beszlt (ECKEHART, TAULER, RUYSBROEK). jabban a minosgtelen ember ltomst nagy arnyokban s egsz npekre ktelezoen rvnyestendo knyszerknt alkalmazzk. Ezt az embert tmegesen megksrlik realizlni. Oly muvszetet, irodalmat, sajtt, propagandt, de foknt oly pedaggit ptenek ki, amely az ember letkpzeletben rendszeresen mindennemu minostst semlegest. ltalban azon a vlemnyen vannak, hogy ilyen mdon az gynevezett osztlytalan embert sikerlt megvalstani. Amit azonban az osztlytalan ember kpnek az imaginciba val helyezsvel sikerlt elrni, nem a minostetlen, hanem a szntelen s jellegtelen s jelentktelen s rdektelen ember realizlsa lett. Ezt a ltezsi kpet nullapont-egzisztencinak lehet nevezni, azrt, mert tvolrl sem minosgtelen, ellenben annl kibelezettebb s annl sterilebb. De mindjrt meg kell llaptani, az ember letkpzelett azrt belezik ki s azrt sterilizljk, hogy ebbe az letkpzeletbe aztn tetszs szerint brmely kpet elhelyezhessenek. Ebben a szndkban az rejlik: a politikai hatalom rjtt arra, hogy a kormnyzs legknyelmesebb mdja, ha mindenkire rvnyes tmeglettervet (dvtervet) ktelezov tud tenni. Az eljrs, amint elso pillanatban is megllapthat, fekete mgikus aktus, nagy arnyokban, de eddig legalbb is kudarccal vgzodtt. Sehol a nullapont-egzisztencit elolltani nem sikerlt. Ami sikerlt, az a rongltsgnak hallatlan mrtkben val fokozsa, vagyis a bunnek, az orletnek s a betegsgnek eddig nem tapasztalt elterjedse s elmrgesedse. Azok, akik az emberisgre a nullapont-egzisztencia realizlst knyszertettk, alkmiailag nem voltak elg informltak s 1. br tudtk, ha valamit realizlni kvnnak, az imagincibl kell kiindulniok, de nem vettk figyelembe, hogy 2. a minostetlen (res) ltezs nem megvalsthat, s foknt, hogy

3. ha a nullapont-egzisztencirl van sz, az embert nem realizlni, hanem derealizlni kell, ami pedig nem egyb, mint a normlis ember oskptol egyre jobban eltvoltani, s benne a bun, az orlet s a betegsg hatalmait megerosteni. A sterilizlt (kibelezett) ember kpt az emberi letkpzelet nem fogadta be, s valsznu, hogy ezt a kpet, mivel nem kp (nem sz) nem is tudja befogadni. Az ur nem realizlhat. A semmi megvalsthatatlan. Aminek egyenes s magtl rtetodo kvetkezmnye, hogy a megsemmisls az ember szmra lehetetlen vllalkozs. Ami viszont azt jelenti, hogy a ltezsbol hiba akar el tunni, nem tud. Nem a megsemmisls van, ha nem a ltezs. s fizets nlkl tvozni nem lehet.

55. alapllsa tba igazt.


Az alaplls a normlis, ez pedig a buntelen, ber s egszsges ember.

56. Aki az alapllsrl levlik,


- minek kvetkeztben vlik le? Azrt vlik le, mert letkpzeletben nem a normlis ember oskpt valstja meg. Az oskp megzavarodott. Az letkpzelet orletben nmagra oly kpet alkalmazott (azzal tveszti magt ssze), amelybol bun s betegsg fakad. Az eltorzult kp alapjn az imaginci csak eltorzult lettervet tud meg valstani.

57. szrnyetegg lesz.


Ez az eltorzult lny szrnyeteg. A teremts szm, sly s mrtk szerint kpzodtt. E rendrol s arnyrl s sszhangrl szl oseredeti tuds, amelyet a trtnet elott az emberisg ismert, ma gyszlvn feledsbe merlt. A knai s hindu s tibeti szentknyvek, a Kabala, a toltkok, s foknt az orfika, klnbzo aritmolgikban e nagy tuds tredkeit orzik. Annyit mindenesetre tudunk, hogy az, eredeti ember lnyben az, arny s sszhang rvnyeslt. Normlis teht ebben az esetben annyit is jelent, hogy normatv, trvnyes s szablyos. Amihez magt mindenkinek tartani kell. Az eltorzult s megzavarodott (beteg, bunbeesett) ember ezek szerint arny- s sszhangtalan, szablytalan s trvnytelen. Az eredeti arny megzavarodott, egyes tagok s rszek mrtktelenl sszezsugorodtak s elkorcsosultak, msok megdagadtak, egyesek eltuntek, msok uralkodk lettek. Az eredeti rend felbomlott. Ez a lt, amelyben ma lnk, szablytalan s trvnytelen. Ez a hely itt most kivlan alkalmas arra, hogy a szutra magyarzatra vonatkozlag rgebben srgeto felvilgost megjegyzst meg lehessen tenni. A fotma a megvalsts. A megvalsts kifejezsben a valsg sz hasznlata azonban llandan kettos rtelemben szerepel. Vonatkozik 1. a primordilis 2. az sszetrt (megromlott) valsgra,

vagyis az eredeti vilg, mint eredeti valsg, a jelenlevo vilgtl (valsgtl) nincsen pontosan elvlasztva. A kt valsgot egymstl elvlasztani nem is lehet s nem is szabad. Ha az ember megtenn, okvetlenl vagy 1. az idealistk csvjba kerlne, amennyiben az eredeti vilg rdekben a jelenlevot knytelen lenne megtagadni, szlso esetben azt lltani, hogy a jelenlevo valsg nemltezo (PLATN), vagy 2. a realistk csvjba kerlne, amennyiben az eredeti valsgot kellene megtagadnia s azt lltania, hogy a primordilis (buntelen, ber, egszsges) valsg nemltezo (pozitivizmus, materializmus). Mindkt valsg rvnyes. Mirt? Mert a ltezs teljes egszben adva van s esedkes. s mert az egszet meg kell ismerni. Ahelyett teht, hogy az ember akr az egyiket, akr a msikat megtagadja, ajnlatosabb a kt valsg kztt levo viszonyt megllaptani. A kt valsg viszonya az, amit a kinyilatkoztats gy mond, hogy: "Ha az gbe felszllok, az egsz vilgot magammal emelem". Ez egyszersmind a megvalsuls tevkenysge is. Mit jelent ez a mondat? Nem azt, hogy a jelenlevo (megtrt) valsgot eltntetem. Hanem, hogy ez a valsg itt az idoben s trben az elso s eredeti valsgnak derivlt alakja s azt itt a primordilis valsg tartja s az eredeti valsg nlkl ez elkpzelhetetlen. De mgsem eltntetni s nem elpuszttani, mert a valsg itt s most, ha megromlott (sszetrt) alakban is, nem egyb, mint az elso valsg. Nem a szm, mrtk s sly szerint, hanem arnytalan, rendetlen, sszhangtalan, szablytalan s trvnytelen. Ezt a valsgot nekem nem szabad az ablakon kidobnom, hanem az eredeti valsgg kell tennem (transzmutlni). Ahogy a kinyilatkoztats mondja, flemelni. spedig oly mdon, hogy a msodrendu valsgot ismt elsorenduv kell tennem, az idobol (rongltsgbl) kiemelnem, s romolhatatlann (valsgoss) kell tennem. Megvalstani teht annyit tesz, mint a megromlott, inaktv, kba, zurzavaros, buns, zavaros s beteg, arny- s sszhangtalan s trvnytelen valsgban a primordilis valsgot jelenlevo s effektv s aktv tevkeny hatalomm kell tennem. Kt, mr emltett tbaigaztst nem szabad figyelmen kvl hagyni: 1. a primordilis valsg, amelynek hatalmt rvnyestenem kell, nem a hagyomny aranykori valsga, hanem a keresztnysg, vagyis nem a teremts, hanem a megvlts valsga; 2. a megvalsts mindenkor egybeesik a megvalsulssal, mert magam lnyben csak azz vlhatok, amit ms szmra ktelezonek tartok. Csak azt az dvt rhetem el (valsthatom meg), amelynek elnyershez mst hozz akarok segteni. Ezrt az egyni dv nonsens. Az dvt azokkal egytt rem el, akiknek dvt magamra vettem, hogy a magamt az ltaluk elrt dvben elnyerjem.

58. Ilyen a tehetsg,


A tehetsg az eltorzulsnak az a jellegzetes mdja, amit a szutra az imnt szrnyetegnek nevezett.

59. amely a nagy orr,


- vagyis az emberben a hinyok s ressgek kzepette a beteges daganat. A pp. A tehetsget a megzavarodott realits vilgban pozitvumknt tartjk szmon. A tbbi tulajdonsg mellett tnyleg pozitv, mert tevkeny s effektv realizl erok fltt rendelkezik. s ez benne a fontos. Tehetsg az a tulajdonsg, amely aktvan realizl. De tudjuk, hogy a tehetsg tvolrl sem a buntelen, az ber s az egszsges let jele. A tehetsgeknek ppen ellenkezoleg, tbbnyire lefokozott bersg-jellegk van, inkbb betegsgek, s majdnem minden esetben bunk, vagy legalbb is bunk realizli. Ez a kvetkezokbol mindjrt kiderl.

60. foknt a zseni.


A zsenit a hindu hagyomny nagy magatartsnak (mahamudra) nevezi. A zseni a jellegzetes szrnyeteg, aki semmi egyb, mint kolosszlis pp. Arnytalann lett ember, akin egyetlen tehetsg abszolutisztikusan s terrorisztikusan uralkodik, s az egsz ember a zsenialits orletnek (bunnek, betegsgnek) szolgja. Ez a tny a trtnet zsenilis emberein tapasztalatilag ellenorizheto. A zseninek persze ms rtelme is van s errol mindjrt sz lesz. Itt most csak azt kell hangslyozni, hogy a kzhelyszeruen zseninek nevezett nagy magatartsnak dvrtke negatv.

61. Parazitk.
A tehetsgesek. Az emberi ltezs tpll nedveit magukba szvjk, minden egyb tulajdonsg elol a tpllkot elzabljk, maguk meghznak s megpuffadnak, s az emberi lt arnyos (szm, mrtk, sly) voltt megbontjk.

62. A bennk val hit a tulajdonsgok


A tulajdonsg a felrobbant sszhangz egsz repeszdarabja. Ilyen rtelemben magyarzza BHME is, foknt a ngy komplexirl szl kis knyvben. BHME a vrmrsklet ngy fajtjbl indul ki. A vrmrskleteket az elemekkel azonostja s azt mondja: a kolerikus a tuznek, a szangvinikus a levegonek, a flegmatikus a vznek, a melankolikus a fldnek felel meg. A ngy elem azonban az egyetlen oselem ngy szttrt szilnkja, s gy a ngy temperamentum sem egyb, mint az egyetlen alapvrmrsklet ngy trtje. A ngy temperamentum a megrongltsg ngy alapjellegt mutatja. Az ember realizlsnak feladata a ngy temperamentumot ismt egyetlen egssz egyesteni. De (s ezt mr tbbszr ki kellett emelni) nem gy, hogy az eredeti alapllsban (aranykor), hanem gy, ahogy a kinyilatkoztats alapjn az alkmia tantja: a quinta essentiban, az tdik elemben, vagyis a megvltsban sszeforrasztani.

63. tves rtelmezsen nyugszik.


A tulajdonsgot az rtelmezi tvesen, aki abban a hiszemben l, hogy annak minden esetben pozitv dvrtke van. Ezt a hibt a modern jkori gynevezett termszettudomny azzal kveti el, hogy a minosthetetlensg alapjn rtkel. Tudomsul kell vennnk, hogy az

abszolt rtkrend (szm, sly, mrtk) nem minostetlen (vegyileg tiszta szellem), hanem igenis minostett -, ahogy az alkmia mondja: fermentlt, vagyis van alapszne. A tulajdonsgokat annak, aki nem az emberi ltezs fundamentlis fermentciibl indul ki, flre kell rtenie. (Jegyzet: A fermentci, vagyis fests, ms szval avats (beavats), a kinyilatkoztats egyik legfontosabb szava. A grg nyelvben ez baptidzein. Tvesen gy fordtjk, hogy keresztels. Tulajdonkppen avatst jelent. Avatni annyit tesz, mint festkkel, sznnel titatni. Vigyzat! Nem szntelenteni. Nem minosgtelenn s nem ress tenni, hanem befesteni. s mg egyszer vigyzat! A festk, (szn) nem a dologra kent felletes mz, hanem alapminosgnek jellege s karaktere. Az emberi ltezsnek van ilyen alapszne s a keresztny beavats (realizls) nem egyb, mint hogy az ember nmagt ezzel az alapsznnel titatja. Ez az gynevezett keresztels. Az avats egybknt minden esetben valamely rszbe val beavats, ezrt a keresztelt a keresztsgben nevet kap. A keresztny beavats annyit jelent, hogy az ember nevhez mg a Megvlt nevt is elnyeri, mert a Megvlt fermentumval avatjk.)

64. Mrtk: Kicsoda milyen hatalom szolglatba ll


A nehz helyzetben most vgre vilgosan ltunk. Az imnt a tehetsgrol s a zsenirol szlva meroben negatv llspontot kellett felvenni. Most kitunik, hogy a tulajdonsgok rtkelsben ez az elutasts helytelen. A tulajdonsg (tehetsg, kpessg, zsenialits) rtkt az hatrozza meg, hogy milyen hatalom szolglatban ll. Ez csak ms kifejezs arra, hogy az letkpzeletben milyen oskppel fgg ssze, vagyis s vgl, milyen kpet valst meg. A tehetsg ha ronglt s megzavart (buns, homlyos, beteg) kpet imaginl, rossz. Mg abban az esetben is, ha mint tehetsg kprzatos. Sot ebben az esetben mg sokkal rosszabb. Ebben az esetben a tehetsg kprzatosan, de bunt, orletet s betegsget realizl, vagyis ppen derealizl, vagyis a ltezst egyre rongltabb, homlyosabb, bunsebb s betegebb teszi. A zseni s orlet ilyen mdon fgg ssze, de hozz kell tenni, hogy a zseni s a betegsg, a zseni s a bun is. A pozitvum s a negatvum szolglatban. A pozitvum negatvummal fermentlva. Mindig jra s jra meg kell gyozodni arrl, hogy a realizlsban, az ember letkpzeletnek kzppontja milyen kpet helyezett. (Jegyzet: Fajoknak, orszgoknak, npeknek, sot mozgalmaknak is van fermentumuk, vagyis ltezsknek alapjellege van, amely bork sznn, vagy akr nemzeti lobogjukon megmutatkozik. A ppasg szne fehr-srga. A francia lobog piros-fehr-kk. A nmet lobog fekete-srga piros. A szocializmus fermentuma vrs. Az ember haj s szem s borszne lnynek fermentumt jelzi. Tudjuk, hogy a zenei s beszdhangok minosgt az alapszn hatrozza meg. A festszet ezek szerint a fermentls muvszete. Azt a sznt, amit a festo realizl, a dolgok mlybol hozza ki (VAN GOGH). A fermentum mindig rtelem (logosz) jelenlte. Aki az orfikt csak tvolrl ismeri, tudja, hogy a ltezs alapfermentuma a szm.)

65. Az emberismeret

Nem a pszicholgia, hanem ezzel egytt a karakterolgia, a fiziognmia s az egsz antropolgia minden rszdiszciplnval egytt.

66. mai alakjban dmonolgia


Minostetlen tehetsg nincs. Olyan megvalst gpezet s ero, amely remek teljestmnyeket r el, de attl, amit megvalst, fggetlen, elkpzelhetetlen. Minden tehetsg fermentlt kpessg. Az emberisg bmulata, amellyel a tehetsg mero tehetsgszerusgt annyira csodlni tudja, meglehetosen alacsony sznvonal, hiszen DEMOSZTHENSZrt ppen gy rajong, mint a kardnyelort, s az gyes szlhmosrt ppen gy, mint SZENT FERENCrt. A ltezs elemi erejnek megnyilatkozsa? Igen. Tnylegesen vannak kolosszlis dmonok. Az testamentum Mammonrl gy beszl, mint valamennyi kztt a leghatalmasabbrl. Ahogy a tulajdonsgokat ma felfogjk, az tulajdonkppen dmonolgia: tehetsgnek neveznek olyan dmont, amely az ember letkpzelett megszllja s imaginl. E dmonok egy rsze a hiteles dvtervvel egybehangz, ms rsze az dvtervvel ellenkezo tevkenysget fejt ki, vagyis egy rszk realizl, ms rszk derealizl. A modern tudomny, amely az anyagi (termszeti) vilgon tl levo valsg irnt rzketlen, s csak egyetlen rtkelse van, vajon valamely tehetsg letpozitv vagy letnegatv - a termszettudomny arrl, hogy a tehetsgekben tulajdonkppen az imagincit megszll, nagyobbra parazita dmoni lnyek rejtoznek (igen gyakran pszeudomorfzisban, vagyis olyan lalakzatban, amely az ellenkezo maszkot hordja, mint amilyen jellegu mukdst fejt ki), nem tud. Plda az lalakzatokra a valls, a politika, a muvszet, a tudomny, az erklcs s a szocilis htkznap terletn boven akad. A dmon hatalma akkor vlhat vgzetess, ha az letkpzelet kzppontjba kerl. A trtnet legtbb gynevezett zsenije tulajdonkppen megszllott, s benne - a kzppontbl valamely dmon imaginl. Ezek az intelligencinak, vagy a testi eronek, vagy az gyessgnek, vagy az aszkzisnek, vagy a szvs cltudatossgnak, vagy egybnek nagy magatartsai (mahamudra), amelyeket a szutra szrnyetegnek nevez.

67. amelynek alapja az sszetveszts


Az sszetvesztsrol a 47. szutra beszlt, oly mdon, hogy az ber azonostst az sszetvesztstol elvlasztotta. Ha azonostok, alapul a ltst veszem, ha sszetvesztek, alapul a ltszatot veszem. A ltszat (mj) s az sszetvesztsek homlyos zurzavara az orlet (avidja) eredmnye. Ilyen fundamentlis sszetvesztsen nyugszik az a felfogs, amely szerint a modern termszettudomny a tehetsget (tevkeny, realizl tulajdonsgot) megrti s rtkeli. A felfogst az jellemzi, hogy a legnagyobb mrtkben tudattalan (megzavart, homlyos), mert a tulajdonsgban a dmonikus termszet tevkenysgt nem veszi szre. A mrtket ismerjk. Tudjuk, az dnt, hogy kicsoda milyen hatalom szolglatban ll. Nincs minosgtelen ltezs, de minosgtelen tulajdonsg sincs. A tulajdonsgot pedig minden esetben valamely hatalom minosti. Ezt a hatalmat a hagyomny dmonnak nevezi, s mivel alkalmasabb elnevezs azta sem knlkozott, el kell fogadni. A modern emberismeret azt hiszi, hogy a tulajdonsgok termszeti erok. Ennek az sszetvesztsnek belthatatlan kvetkezmnyei voltak s vannak. Ezek egyike, hogy az ember, mivel tulajdonsgainak valdi arct (nevt) nem ismeri, az ezek fltt val befolyst elvesztette. A tulajdonsg uralkodik az emberen, nem az ember a tulajdonsgon. A mrtktelen hatalomhoz jutott tulajdonsgot szenvedlynek nevezik. A szenvedlyek (kivteles hatalomhoz jutott dmonok) szerepe, hogy az ember lettervben

(dvtervben) sajt abszolt autokrcijukat valstjk meg. A szenvedly ltal kormnyzott let eredmnye azonban minden esetben csod. (Jegyzet: Az jabb kori lettervek lttn az embert nem felhborods, nem harag, sokkal inkbb sznalom fogja el. Akr egyni, akr kzssgi lettervrol (llam, np, valls, osztly stb.) legyen is sz, a terv ptojnek az pts elemei valdi termszetrol sejtelme sincs. Tudjuk, hogy SCHWARZ BERCHTOLD, a kzpkori dilettns alkimistaknt, faszenet s saltromot kevert ssze s azt hitte, hogy ebbol arany lesz, de a keverk felrobbant. A klso termszet elemeinek ismerett megszereztk ugyan, de a belso termszet elemei felol val tudatlansg elkpzelhetetlen arnyt lttt. Knnek, saltromnak, fasznnek megfelelo elemeket kevernek ssze s amikor a ksztmnyrol kiderl, hogy puskapor, meg vannak rendlve. A belso termszet ismeretben ma krlbell ott tartunk, ahol a klso termszet ismeretben SCHWARZ BERCHTOLD. Ha msutt nem is, a nagy kzssgek lettervnek megalkotsban e dilettantizmus megrendto. A pneumatikus erok termszete felol val vgzetes tjkozatlansg. A legtbb esetben az elemek sszettelbol, ppen gy, ahogy a glicerin, a saltromsav s knsav sszekeveredsbol a robbans (sszeomls, csod, buks) pillanata papron kiszmthat. gy ri a modern korban egyik kolosszlis csod a msikat. Senki sem eszml fel arra hogy a pneumatikus erok termszetnek ismeretre vonatkozan is legalbb olyan szolid bzisra lenne szksg, mint amilyet a fizikban, a kmiban s a biolgiban oly magtl rtetodonek tartanak.)

68. ennek kvetkezmnye az eltrgyiasts,


A partialobjektivcirl az elso rszben mr volt sz. Mikor a ltezs teljes egsze jenlett az ember realizlni nem kpes, a ltezs szmra darabokban vlik esedkess, s e projektlt szilnkokat hvjuk trgyaknak. A szubjektumnak (szemly) megfelelo teljes s egsz objektum nincs. Mert minden objektivci okvetlenl partialobjektivci. Amikor az ember alapllsrl lebukik, bersgt elveszti. Ltszatok kztt l s sszetveszt, s az nmaga fltt val uralmat, mivel azokat nem ismeri fel, dmoni hatalmaknak engedi t. Ezen fell mg azt is hiszi, hogy ez gy termszetes. Az emberi lt p egysge szttredezettsgnek eredmnye a trgyban val lts. Ezrt lehet objektum-komplexusrl beszlni. Mert ha a hibs magatartst felszmolom, a szvevny megolddik, nincsenek tbb trgyak.

69. az eldologiasts,
az elobbi egzakt kvetkezmnye. Plda: a nyelv. Azt mondjuk: cseresznye, vagy alma, vagy sajt, vagy kenyr. Az eldologiasts azt mondja: ru. Az eldologiasts a valsgot elszntelenti (fermentumtl megfosztja), sokszeru s gazdag minosgt elveszi, s ezzel degradlja. Vgso cl: a valsgot szakrlis volttl megfosztani.

70. a szemlytelensg,
az eldologiasts utols mozzanata, mikor az ember is dologg (trggy) vlik.

71. s megszlthatatlansg.

A dmonok mgikus lnyek. Szellemk oly mrtkben ronglt, hogy a szt nem rtik, sot a sz breszto hatalmtl flnek. A dmonok ilyen rtelemben llandan orltek. Dmoni megrongltsg jelenlte minden esetben megllapthat ahol valaki a sztl fl, elzrkzik s elklnl s hatrokat emel s kapcsolatokat megszakt s falat pt, vagyis amikor ksrletet tesz arra, hogy a ltezst egyedl nmagban lje. Valaki minl erosebb dmoni megszlls alatt l, a sz irnt annl kevsb tud megnylni. A szemlytelenn vlt ember megszlthatatlan s meggyozhetetlen s rbeszlhetetlen. Nem tud kapcsoldni. Az uralkod dmoni szenvedly a ltezs kzssgbol kitpi. Nem hozzfrheto. A szenvedly rgeszmket teremt. A rgeszme maszkk alakul. Rgebben a dmoni megszllottsgot rolvasssal prbltk gygytani, mert a dmont, ha megszlthatatlan is, a sz ereje az egyetlen, amely el tudja uzni.

72. Ebben a helyzetben


- vagyis abban a helyzetben, amikor az ember a ltszatok sszetvesztse kvetkeztben a vilgot eltrgyiasodva, eldologiastva, szemlytelenl, s gy vgl is megszlthatatlanul li,

73. az ige nem bevlthat.


A realizls lehetosge megszunt. Az ilyen eset ritka. Remnytelen eset pedig egyltaln nincs. Mert ha valaki teljes egszben eldologiastva s szemlytelenl s megszlthatatlanul, kizrlag sajt dmoni szenvedlytol megszllva, rgeszmjbe zrva, mint mero maszk lhetne, azt jelenten, hogy tkletesen derealizlt (valsgtalan) ltezsben lenne, vagyis megsemmislne. Br klnsen a legutbbi korszakban ezen a terleten a trekvsek figyelemremltak, a negatv ltezs megvalstsnak lehetosge mgis egyre kisebb lesz. Mindenesetre olyan szemlytelensg s megszlthatatlansg, amely realizlni tbb nem kpes, nincs. Ami gyakori, spedig rendkvl gyakori, hogy ber letterv megteremtsnek hjn az emberlet elkltzskor az dvtol ugyanolyan tvol (esetleg mg tvolabb) ll, mint a szlets pillanatban.

74. A valsg egsznek megismerse


- ms szval az letkpzelet alkalmazsa (realizlsa)

75. csak a dmonok kiuzse rn trtnhet.


A megismers tevkenysge vgeredmnyben exorcizmus. Mirt? Mert az bersg (buntelensg, egszsg) alkalmazsa. A dmonok csak a vilgossgtl flnek. Ezrt flnek a sztl. Ezrt vlnak szemlytelenn (dologg), s teszik magukat megszlthatatlann. A dmonok kiuzst klnsen a buddhizmus elsorenduen fontos tevkenysgnek tartja, s ezen az alapon sokan azt hiszik, ez az egyetlen teendo. Ismt a ltezs eredeti minosgtelensgrol van sz. Tibetben azt mondjk, az embernek egy feladata van, lepteni. Mindent lepteni. A tulajdonosgokat, a tehetsgeket, a kpzeletet, a gondolkozst, az rzkelst lepteni. Kirlni. Az ressget megvalstani. De tudjuk, hogy a ltezs eredetileg nem res. Az, letkpzelet sem fehr papr, hanem az oskp blyegvel l. A buddhista nirvnt nem mint a nemltezot s a semmit, hanem mint a ltezs teljessgt kell rtelmezni.

A dmonok kiuzsnek legegyszerubb s leghatsosabb mdja az ellenttek felszabadtsa. Az elv a kvetkezo: valamely tulajdonsggal szembe az ellenttes tulajdonsgot kell helyezni. Vagyis minden dmonikus hatalommal szembe az ellenttes dmonikus hatalmat kell lltani. Negatvval szembe a pozitvat, pozitvval szembe negatvat. Betegsggel szembe egszsget, egszsggel szembe betegsget. Bunnel szembe ernyt, ernnyel szembe bunt. Nem kell megijedni. Ha a kt dmon egymst egyms tkrben megltja s felismeri, hatalmt mindketto elveszti. Elvgre a realizls muvelete nem valamely rsz-ernynek, vagy rszegszsgnek megszerzsn, hanem az egsz ltezs birtokbavteln, mlik. A cl nem egyes tulajdonsgok kifejlesztse. Aki ilyesmit kvn, valamit az egszbol illetktelenl kiemel, az egysget megbontja, dologiast s szemlytelent. Az sszes tulajdonsgot fel kell szabadtani. Ha pedig azok felszabadultak az egszben, helyket az dvtervben megtalljk. Az gynevezett ernyek megorlt realizlsa az emberisgben kimondhatatlan bajok seregt idzte. CSUANG-CE a szenteket ppen olyan krtkonyaknak tartja, mint a gonosztevoket, mert a szent ppen olyan pp, mint a haramia. Az ellentteket fel kell szabadtani (s nem elnyomni), hogy egyms vilgossgban egymst s nmagukat felismerhessk, helyket elfoglalhassk s a szm-sly-mrtk rendjben teremtett vilgban termszetk szerint tevkenysgket kifejthessk. Aki e ponton zavarban van, lapozza fel ismt a 37. szutrt, amelyben csaknem flsleges rszletessggel a kinyilatkoztatsnak a mlysgek fltt val hatalmrl van sz. Ezek a mlysgek (rvny, sttsg) megvannak, s a teremtsben mindig meg is lesznek. A teremts nem a pietistk kiskatekizmusa alapjn kszlt. A baj nem az, hogy az infernlis hatalmak megvannak, hanem az, hogy a vilgossgtl kln vannak, s gy trvny- s rendellenes tevkenysget fejthetnek ki. A teremts varzsvilgban (Wunderwelt) a felszabadtott ellenttek lnek, s nem kell megrmlni attl, hogy a sttsg a vilgossgot elnyeli. Nem kell flni azrt, mert a kinyilatkoztats szava a mlysgeken uralkodik.

76. Fontos, amit mindenki


A tehetsgek s tulajdonsgok elemzse befejezodtt. Most annak megllaptsa kvetkezik, hogy az dv megszerzsben a tehetsg privilgiumra nincs szksg. A tulajdonsgokon tl levo vilgba kerltnk. Minden tulajdonsggal szemben az ellenttes tulajdonsg (tkr) ll, amelyben minden tulajdonsg nmagt meg- s felismerheti, s kvalitshoz kpest helyt elfoglalhatja. (Jegyzet: Persze tved az, aki a tehetsgek elutastsbl arra kvetkeztet, hogy ezek alapjn a ltezs sznvonalt leszlltja. A nagy ember (nagy teljestmny mu, kivteles kpessg, gniusz) jelentosge vltozatlanul fennll. Mert a normlisat (p, egszsges, tiszta, egsz) nem lent, hanem igenis fent kell keresni. A gniusz, szmunkra azrt oly fontos, mert nagysgval a ltezs valdisgrl ad zeltot. A szellemi-(kultr-)np ugyangy. A normlis fent van, a kultrnpben, a nagy emberben, a nagy muvszben, a nagy teljestmnyekben jelzett sznvonalon.)

77. egyenlo esllyel


Ha valamely tulajdonsg nem privilgium, az dv mindenki szmra lehetov vlik, s csak egyre van szksg: megvalstani.

78. elr
Nem az a fontos, amit valamely mrtktelenl megpuffadt kpessggel rek el. Nem az a fontos, hogy nagy muveket alkossak. Nem az a fontos, hogy a vilgot meghdtsam. Mindez a tehetsgek, vagyis a dmonok dolga, mint az intellektus, a testi gyessg, a begyakorls teljestmnyei. Kivtelek s jelentktelenek. A fontos az, amit minden ember egyenlo esllyel elr. Tehetsgeket nzve egymstl klnbzo felttelekkel indulunk. De az dvt nzve egymssal tkletesen egyforma eslynk van.

79. a normlis ember oskpe


A megronglt ltezsrol tlontl sokat volt sz. Tudjuk, hogy a hindu hagyomny az orletbol, a hber hagyomny a bunbol, a grgsg s a modern kor a betegsgbol indul ki. Ezek szerint a hindu hagyomny normlis embere a felbredett ( buddhi), a hber hagyomny normlis embere az igaz ember (caddik), a grg s a modern kor normlis embere az egszsges (kalokagathosz) ember. A korai keresztnysg PL apostol nyomn a hber hagyomnyt tvette, s abban a hiszemben volt, hogy az Evanglium az igaz emberrol szl tants, ezek szerint imagincijban a caddikot (PL apostolnl dikaiosz) helyezte. Ksobb, foknt a misztikusoknl a kzppontban a felbredett ember ll. Tbben, mint a skolasztikusok, a krdst nem ismerik. A reformci s kommunizmus ezen a terleten is anarchit teremt. A helyzetet ismt BHME menti meg ( Vom dreifachen Leben des Menschen), amikor azt mondja, hogy a normlis ember oskpt egyszerre hrom felol kell megkzelteni. A normlis ember az igaz, az ber s az egszsges egyben. A normlis ember a morl, az eszttika s a logika skjn is p, testben, llekben, szellemben. Tulajdonsgainak s tehetsgeinek s kpessgeinek jelenlte nem rongltsgnak arnytalansga (pp, dmon) hanem a ltezs gazdagsgnak elemi kitrse.

80. a kinyilatkoztats adva van.


A normlis ember oskpe (neve) a kinyilatkoztatsban van. Ezt az oskpet tehetsgtol fggetlenl minden ember teljesen egyenlo esllyel elrheti. Tudjuk, hogy mirt csak - s ppen csak a kinyilatkoztatsban van. Azrt, mert az emberi lt megrongldott (bunbe esett, bersge elhomlyosult, megbetegedett), s gy az p ltezs kpt elvesztette. A felso hatalomnak (exouszia) kellett azt szmra kinyilatkoztatnia, hogy ismt letkpzeletbe helyezhesse. A szutra legelejn emlts trtnt arrl, hogy a keresztny gondolkozs a hit s a jcselekedetek kln hangslyozsn megzavarodott s eltvedt. Most mr azt is rtjk, hogy mirt. Aki a hit (tuds) elemt hangslyozza s emeli ki, a hindu hagyomny fel kzeledik, mert a hitben az bersget (vidja) kvnja realizlni. Ezt az llspontot mgikusnak lehet elnevezni, mindjrt kitunik, hogy mirt. Aki a jcselekedet elemt emeli ki, a hber hagyomny fel kzeledik, mert a jcselekedetben az igaz embert (caddik, dikaiosz) kvnja realizlni. Ezt az llspontot etikusnak lehet elnevezni. A mgia s az tosz egymssal tnyleg szemben ll. A mgia tnemny, tuzijtk, amorlis. Ezrt a hindu hagyomny kzppontjban a mj (kprzat) fogalma ll. Az tosz viszont doktriner, szigor, szntelen, kemny. Ha az ember a kt gondolatot szemlletesen kpzeli el, lltsa egyms mell a hindu s a hber templomot: a tnemnyes gazdagsg sokszeruen sznes varzsplett s a kp

szobor nlkl val szigoran geometrikus, morlis s puritn templomot. Ami ott l, az a mgia tnemnye; ami itt, az az tosz komor szigora. Ott a sok-sok ezer isten s istenno s dmon s tndr s mtosz s legenda s kltszet s posz, itt egyetlen lthatatlan Isten, akinek nevt kimondani szakrilgium s terrorisztikus tilalom. - A mgia s az tosz. A kinyilatkoztatsrl tudjuk, hogy a hagyomnyok egysgt megvalstotta. ppen ezrt a kinyilatkoztats ta a mgia s az tosz nem ll kln, hanem a logoszban tallkozott. A logosz (a sz fohatalma, exouszia) egyiket se trlte el ("nem azrt jttem, hogy eltrljem..."), hanem hogy a benne levo rtket megmentse s termnny tegye. A logosz, a mgia s az tosz kzphelye. Kzphelye gy, hogy a logosz sajt fohatalmnak teljes fenntartsval magban egyesti a mgit s az toszt, spedig: - a sznak minden esetben misztrium-jellege van, mindig megforml s teremt s alakt, amikor mond, elnevez, befest, felltztet, brzol; abban, amit kimond, elvlasztja a vilgossgot a sttsgtol, a belsot a klsotol, a mlyet a felszntol s azt, ami benne a mly, a stt s a belso, azt betakarja, hogy azt, ami benne a vilgos s a klso s a felszn, kiemelhesse. Ezrt a sz misztrium mert amit befed, azt feltrja, s amit feltr, azt befedi. A grg msztsz annyit jelent, mint leftyolozott, vagyis azt jelenti, hogy aki fel akar bredni, az nmagt eltakarja. Aki intenzv emberisg-kzssgben akar lni, az a magnyba vonul. Aki az egszet ltni akarja, szemt behunyja. Ezrt a sz: misztrium, - de a sznak az a jellege is megvan, amit a grg altheinak nevez. Az altheia igazsg, de fedetlensg is, takar nlkl, ruha nlkl, larc nlkl. Az altheia tltszsg is, mert az althsz (az larctalan s fedetlen ember) tudja, hogy a dolgokat csak akkor ltja a maguk eredeti transzparencijukban, ha nmaga transzparenss lett. s az altheia nem egyb, mint az ember s a dolog kzs tltszsgnak tndklo egybeesse. Aki althsz, annak nincs titka, rejteni, flteni, takarni valja. Nylt s fedetlen, s maga fel minden ajtt s ablakot kitr. Csak ha magamat tltszv teszem, lthatom a vilgot a maga tltszsgban. Ez az altheia. Nos, a logosznak mgikus s etikus termszete abban nyilatkozik meg, hogy magban a misztriumot s az altheit egyesti; amit leftyolozva ltok, az nem egyb, mint a teljes fedetlensg, s amit fedetlensgemben ltok, az nem egyb mint a ftyollal letakart titok. A logoszban nincs mgia nlkl tosz, s nincs tosz nlkl mgia. Amennyiben van, a mgia (egymagban) fekete (stt) mgia, az tosz, (egymagban) letront (stt) trvny. Mert a logosz a vilgossg, ami nem jelenti azt, hogy a sttsget megsznteti, hanem azt, hogy a helyre teszi, a mlysgbe, legyen ott misztrium, letakarva, ftyol alatt, mert az ember csak a misztriumban vlhat tltszv s fedetlenn. A megnyilatkozs elrejtssel jr s az elrejts megnyilatkozssal, s ami megnyilatkozik, mindig a misztrium, s ami rejtve marad, mindig a transzparencia. Ezrt mondja BHME, hogy a vilg a tgra nylt lt szemnk elott fekvo titok. A hit s a jcselekedetek elvlasztsa a kinyilatkoztats alapjn nem rvnyes. Ezt egybknt is az letkpzelet termszetnek megrtsvel mindenkinek be kell ltni. Az imaginci kzppontjba helyezett sz (os-sz, logosz) az elvlasztst megsznteti gy, hogy a hit jelenltt, vagy nem jelenltt a megvalststl teszi fggov, s fordtva. Ezzel most a kinyilatkoztatsban megadott sz (logosz) termszetnek megismershez a kulcs adva

van. Ebben a szban van azonban adva a normlis ember oskpe (neve) is. Ezt az oskpet tehetsgtol fggetlenl minden ember teljesen egyenlo esllyel ri el.

81. Oly mrtkben vilgosodik meg,


Ez az oskp (nv) a kinyilatkoztatsban mindenki szmra megjelent, s az, embertol fgg, hogy azt imagincijnak kzppontjban megerostse, vagy pedig megzavarja. Ha megerosti, nmagt (nevt) realizlja. Ha megzavarja, nmagt tovbb ronglja, vagyis nmagt egyre bunsebb, orltebb s betegebb teszi.

82. amilyen mrtkben megvalsul


A feladat: ltni (megismerni: a valsg teljes egszt meg kell ismerni). Hogyan ltok egyre vilgosabban? gy, ha a tkrt megtiszttom. A tkr megtiszttsa a szem ltsnak megtiszttstl nem vlaszthat el. Hogyan tiszttom meg a tkrt? Nem tvesztek ssze, hanem azonostok. Teht: ha bunt kvetek el (orlet, betegsg), azt kell mondanom, hogy bunt kvettem el. De: nem akarok bunt elkvetni (az akars megvan bennem, de a j vghezvitele nincs). Mit tegyek akkor, hogy ne kvessek el bunt? 1. bunt kvettem el 2. buns vagyok (ber azonosts), 3. az ber azonosts megindtja bennem az ellenfolyamatot (ellenttek felszabadtsa). Mert az egyik tulajdonsg a msikban keletkezik, az elobbi tulajdonsg zvel (ezt nevezi BHME inqualierennek). 4. a buntudat kellos kzpben megjelenik az, erny, 5. ernyes vagyok (ber azonosts). ltalban azt hiszik, hogy a folyamat ezzel befejezodtt. Nem. Mert ha a helyzetet gy hagyom, az erny kellos kzepben ismt megjelenik a bun csrja, s ott vagyok, ahol voltam. rkk csak a tvelygs egyikbol a msikba. A ketton kvl (fell) levo helyzetet kell flvennem. Ez pedig: 6. buns is vagyok, ernyes is (ber azonosts) 7. teht sem buns, sem ernyes nem vagyok, hanem szabad. 8. szabad vagyok (ber azonosts), 9. vlasztsom van, s elhatrozsom szerint cselekszem. Mert amit megfogok, az engem megfogott. Amg magamon nem gondolkozom, a nem-gondolkozs fog (orlet, avidja) engem. Amikor elkezdek gondolkozni, megfogom a vilgossgot s a vilgossg megfog

engem. A derengo vilgossgban elkezdek ltni (vidja: "...a ltst kell tartanod alapnak a boldogsgra"). Ltom, hogy amg a bunt fogom, a bun fog engem. Elereszteni. Amg az ernyt fogom, az erny fog engem. Elereszteni. Mert a bunben erny csrzik, az ernyben bun, ahogy a nappal cscspontjn, amikor a nap delel, a vilgossg kellos kzepben keletkezik egy kicsinyke kis stt pont, ez, a pont egyre no, egyre no s a fldn kiterjed, s no a homly, s jflkor, az jszaka kellos kzepben keletkezik egy kicsinyke kis vilgos pont, ez a pont egyre no, s ismt nappal lesz s dl. Ha a szabadsgot fogom, akkor a szabadsg fog engem, s akkor szabad vagyok. A jtkon kvl llok, vagyis akkor lptem bele, mint komoly rsztvevo. Ezrt az egyetlen helyes, ha a szabadsgot fogom. 83. A baj forrsa A msodik rsz befejezodtt, most a harmadik ttel kifejtse kvetkezik. Ez a ttel a kvetkezo: az sszes lehetosget birtokba kell venni. Ez a tulajdonkppeni realizls. A rszleges trgyiasods (partialobjektivci) hibja, hogy az nknyesen kiemelt rsznek (trgy, dolog) nknyesen tlzott jelentosget tulajdont (tulajdonsg, magntulajdon), ezt az letkpzelet kzppontjba helyezi, s ettol a perctol kezdve a rszt centrlis fontossgnak tartja. Az sszes filozfia gy keletkezett. A modern vilgnzetekrol nem is szlva. De lttuk, hogy mg a hagyomnyok is. Az Upanisdok a llek homlybl indulnak ki, s azt lltjk, minden baj kezdete az orlet zavara (avidja), ezrt az bersget kell helyrelltani (mgia). A hber hagyomny azt tantja, hogy a baj az eredendo bun, s az igaz embert kell megvalstani (tosz). A modern tudomny a betegsgbol indul ki, s a test egszsget akarja realizlni. Mindez partialobjektivci. Az imaginci centrumban nem az egsz ll, hanem csak rsz. A filozfia, akr idealizmusnak, akr realizmusnak, vagy akrmi msnak nevezik is, szintn nknyesen kiemelt rszt helyez a kzpbe. A vilgnzet, a szekularizlt filozfia ugyanezt csinlja, de mr nem is komolyan, csak ppen mert az ember hajlktalanul nem lhet. Nincs ms megolds, az sszes lehetosget birtokba kell venni. Az Upanisdokat is, a hber hagyomnyt is, a modern tudomnyt is, a filozfikat s a vilgnzeteket is. Az letkpzelet kzppontjba az egszet kell helyezni. Das Wahre ist das Ganze. Az egsz az igaz.

84. a szgyentelen lethsg


Mondjuk gy: a baj oka a ksrlet, hogy az ember nmagban az egszet lelje. Hogy a ltezst magntulajdonn tegye, a maga szmra lefoglalja, s onnan ha mst knyrletbol nem is zr ki teljesen, de mindenkinek csak ppen annyit juttatva, amennyit pillanatnyi kirlyi kedvben jnak lt. Ez az a stni atrocits, amelyrol a szutra legelejn sz volt. Minden idoben volt, de ma klnsen seregestol van ember, akire jellemzo, hogy mindent maga akar csinlni. Szgyentelenl rveti magt mindarra, ami a termszet varzsvilgban (Wunderwelt) mint a fensg tndklse (Glanz der Majestat) megnyilatkozik, mindent megszaglsz, megnylkl, megnyal s szopogat, csen s dugdos, falnk s moh, mindig hes s liheg, futkos, kutat, turkl, kotorsz, mintha az v lenne, de mintha mgsem az v lenne, mert henceg vele, s ugyanakkor tagadja is, jogot forml r, mgis titokban csinlja, elveszi, de rossz lelkiismerettel, telezablja magt s kihnyja, tisztnak vallja magt, s nem tud aludni. A dmon minden esetben itt csszik meg. A ltezst sszetveszti az lettel. Azt hiszi, hogy ez itt az egsz. A dmon hibs helyezkeds. Az lettel szemben, az dvnek httal ll. A szgyentelen lethsget minden esetben, azonnal s csalhatatlanul fel lehet ismerni. Hogyan? gy, hogy az, aki lethsgben szenved, nem tud klnbsget tenni nmaga s ms ember kztt (sszetveszt), nem tud klnbsget tenni a szellem tisztasga s tiszttalansga

kztt egszsg s betegsg, bersg s orlet kztt (mindig s mindig sszetveszt). Ezrt az, aki lethsgben szenved, nem a kzvetlen valsgbl l, hanem minden esetben ms emberbol. Abbl, amit ms a valsgbl mr a maga szmra feldolgozott s realizlt. Aki lethsgben szenved, parazita. Ms lnyre tapad, s a ltezs nedveit belole szvja. De nem tud klnbsget tenni a tisztasg s a tiszttalansg kztt sem. Ez az ember az, aki ms leveleit felbontja, de naponta ngyszer frdik. De nem tud klnbsget tenni a betegsg s az egszsg kztt sem. A bun s a tiszttalansg s az orlet szmra ppen olyan izgalom s szenzci, mint a betegsg, amely mindig jabb s jabb mar julatokat szllt, s amely oly elbuvloen knos (morbid). Az lethsg ppen ezrt szgyentelen (tiszttalan, orlt, beteg), mert tekintet nlkl arra, hogy milyen eredetu, csak azrt, mert letze van, felfalja. Az irtzatos ebben az, hogy mindig hesebb lesz, mindig mohbb s ingerltebb s szgyentelenebb s svrabb s trelmetlenebb s elvetemltebb. BAADER a kvetkezoket mondja: az lethsgben szenvedo ember hajszja, mint akit kgy mart meg, remnytelen. Akrmennyit s akrmit fal fel, res marad s minden tette tantaluszi rtelmetlensgben elenyszik. Nincs szmra bke, rja HNOCH. Amit elr, mindig csak ltszat. A valsgot nem ri el soha. Nem tud megllni (szabad lenni). Induljunk ki BHME Tndklo Fensg meghatrozsbl. BHME ezzel kapcsolatban a ltezsbe olyan mlyre nyl, amilyen mlyre a kinyilatkoztatson kvl csak a zsoltrok nylnak. A Tndklo Fensg kiragyogsa. Ez a dicsosg, amelyet szemtol szemben csak az angyali karok ltnak s rtenek, s ppen ezrt nem is tudnak mst, mint e dicsosget nekelni. Ez az bersg legmagasabb foka. A legjobban a zsoltrok tudsa s ltsa hasonlt az angyali karok nekhez. "Nem neknk". "Nem rtnk s nem szmunkra". Az lethsgben az a szgyentelen s a szgyenletes, hogy az emberben az angyali tiszta tapintat elhomlyosul s azt kezdi hinni, hogy minden szmra van itt, sot az v. Semmi sem az v. O sajtmaga a legkevsb. O maga is a Tndkls Varzsvilgnak egyetlen sugara. Semmifle nhatalm jogot a teremtsben senki semmire nem tmaszthat. Ez itt nem az o tulajdona. Ezrt oly megalz s szomor, oly kibrndt s arcpirt olyan embert ltni, aki elementris tisztessgt elveszti, s nekill dsklni s garzdlkodni, s azt a krdst, hogy kinek, mirt, hogyan adtk, fel se teszi. Nincs trelme, s nincs szemrme ahhoz, hogy megvrja, mg rszt kiosztjk, vagy esetleg megkapja azt, aminek nagysgtl s szpsgtol megittasodott, az egszet. De ha gy van, vagyis ha a teremts, a fld, a vilg, az let nem az emberrt van, hogyan lehet s szabad, sot kell az egszet birtokba venni? gy, hogy a birtokbavtel tvolrl sem jelenti az eltulajdontst, foknt nem azt, hogy ms elol zsebre vgja. Az egsz ltezst teljes egszben birtokba kell vennem, de a birtokbavtelnek az a klns termszete van, hogy ha meg akarom tartani, azonnal elvesztem. A ltezs gy van megkonstrulva. Amit mindenki gyis tud. Csak orletben azt hiszi, hogy nincs gy az, ami gy van. A ltezst minden lehetosgvel birtokba kell vennem, s az, hogy a tovbbiakban mi trtnik, nyitva marad. Ha odaadom, valsznuleg megkapom. De semmikppen sem kapom meg, ha azzal a hts gondolattal adom oda, hogy megkapjam. Az, pedig biztos, hogy ha meg akarom tartani, elvesztem. Arra vonatkozlag pedig, hogy amikor az egszet birtokba veszem, miknt az enym s n mikppen vagyok az egsz, a 86. szutra mindjrt vgleges vlaszt fog adni. (Jegyzet: a modern vilg vlsgnak egyik felleti jelensge a kapitalizmus s a szocializmus vilga. A szocialistk a kapitalistkat azzal vdoljk, hogy nem kzvetlen sajt munkjukbl, hanem msok munkjbl lnek. A szutra nyelvn ez annyit jelent, hogy a toks a dmoni parazita egy neme, aki nem a valsgbl, hanem ms ember letbol tpllkozik. Ez a vd

helytll s igaz. A toks minden esetben szgyentelen lethsgben szenved, s a maga szmra ms ltal realizlt valsgot foglal le. Vgl is ms ember lnyre tapad s a ltezs nedveit abbl szvja. Elvetendo. A szocializmus legalbb ilyen lnyeges rv alapjn szintn elvetendo. Mert ha a kapitalista a ltezst magntulajdonnak tekinti s ez rossz, a szocialista abban a hiszemben van, hogy a ltezs kztulajdon. A vilg s a teremts az emberisg, a rend csak azon mlik, hogy a helyes osztozkods elvt megtalljuk. gy persze a zsivny gondolkozik. A ltezs s ppen ezrt a fld, a vilg, az let, a javak nem az ember s nem az emberisg szmra kszltek. A szocializmus az lethsg szgyentelen mohsgval a szrmazs krdst nem is teszi fel. A vilg, mint a kzs zskmny, amit - persze az gy nevezett igazsg elve alapjn, mintha igazsg ilyen esetben szmba kerlhetne - csak fel kell osztani.)

85. amelynek rejtett arca a hallvgy.


A szgyentelen lethsg olyan dmoni aktivits, amelynek clja a ltezs elemsztse, tbbnyire ms elol, mivel nmaga lni nem tud, jultsgbl ms ember letnedveit kiszvja. Ha mg meghzna. De mindig resebb lesz s mindig jultabb. A hagyomny nem gyoz eleget beszlni errol hogy ami csak let, az hall. Aki ltnek slyt a fldi letbe veti, a hallban l. A mero letnek hallarca van. Hogy tbbet kapjon, a mrtket tlpi s nem tudja, pontosan annyival kap kevesebbet, mint amennyivel tbbfel kezt kinyjtotta. De mr nem tud eszmlni, s ha tudn se tudja, csak mint lidrcnyoms a sejtelem, hogy ebbol nem lesz semmi. nrombols persze nincs ms megrontsa nlkl. S ezrt az ilyen ember nemcsak sajt magt emszti el, hanem magval sodor mindenkit, akit csak elr. Aki a hall vzbol ivott, mondja BAADER, mindig szomjazni fog.

86. Eloszr belehelyezni,


A realizls muveletnek legelso mozzanata. Belehelyezni, termszetesen a normlis ember oskpt, spedig, termszetesen, az letkpzelet kzppontjba. Hogyan trtnik ez? A muveletet BHME gy hvja, hogy Anzndung des rechten Lebens (a helyes letterv begyjtsa). Minden tovbbi lps e mondat sikertol fgg. Az letkpzeletre vonatkozlag a krdst gyakran feltettk s felteszik, hogy termszete szerint a tudat felszne fltt, vagy alatt fekszik-e. E krdsre adott vlasz: az letkpzelet pontosan a tudat s a tudattalan hatrn fekszik, gy hogy mindkt irnyban llandan nyitva van, s a kpeket alulrl s fellrol egyforma rzkenysggel befogadja. Elhanyagolt letrendben az imaginci teljes egszben a tudat al merlhet, s bersgt elvesztheti. Ebben az esetben az embernek afltt, hogy milyen kpeket fogad be, nincsen befolysa. Az lom azutn a befogadott kpeket tbbnyire sugallt rtelmezsben, a tudatnak visszadobja. Az letkpzelet azonban nem is nagy fradsggal tudatunkbl kiemelheto. Arra kell gondolni, hogy az letkpzelet azt az sszetett tevkenysget folytatja, amit az agy-szv-gyomor-szekszus egyben. A befogadst is (tpllkozs, rzkels, nemi aktus), az emsztst is (megrts, magzat kihordsa) s a szlst is. A belehelyezs mindig egybeesik a befogads aktusval. Ezrt az imaginci aktivitsa nemcsak maszkulin, vagy csak feminin, hanem ktnemu (androgn). A belehelyezs s megfogamzs jelkpe az alkmiban a kirlyfi s a kirlylny (megtermkenyto s megtermkenylo) tnca. Ez a tpllk (rzki benyoms, termkenyto mag) befogadsa. A

sikeres belehelyezst arrl lehet felismerni, hogy hasonl kielgltsggel jr, mint a jllaks, vagy szerelmi lels. Az letkpzelet, mondjuk, a pneumatikus anyagcsere kzppontja. Amit befogad (amivel tpllkozik, ami megtermkenyti), azt mindig kvlrol (fellrol) kapja. De azz, amit kapott, nmaga talakul (transzmutci). Az imaginci nem hmnemu s nem nonemu, hanem androgn. nmagnak adja azt, amit befogad. Mag s petesejt. Ezrt nemcsak az erotikus aktusnak nemcsak a tpllkozsnak, nemcsak az rzkelsnek felel meg, hanem mindegyiknek. s ezrt egy neme a teljes rtku oscselekvsnek, ami nem egyb, mint theurgia (divinci). Az imaginciban vlik a kp lolnny. A mmorban. A bevets s befogads egyttes mmorban. Az ember tpllkv alakul t. Amit eszel, azz leszel. Az imaginci centrumban a ketto eggy vlik. Megvalsul. Minden valsg a mgia s az aktivits kzvettse (de potentia ad actum). A kp ezrt nemcsak bennem van, hanem n is a kpben vagyok. Ezrt mondja PLATN, hogy az ember a megismers mmorban a megismerttel azonosul (noszisz noszesz). A gondolat a gondolat gondolata, mondja JOYCE. (The thought is the thought of the thought.) De a tett is a megtett tevkenysge. (Il n'agit pas, on le fait agir.) Az letkpzelet befogad (nmagba belehelyezo) aktusban mindig hrom mozzanat van: 1. A kpet teremto (creatio) (hmnemu-spermatikus), 2. a kpet forml (formatio) (nonemu-megtermkenylo), 3. a kpet kihelyezo (factio) (androgn-pneumatikus). Ez a hrom momentum egyteru s egyideju s egymstl el nem vlaszthat. A nyelvben a hrom aktivits jele a hmnem, a nonem s a semleges "nem". Semleges, nem azrt mert az valban semleges (nem nlkli), hanem azrt, mert az ember szmra az androgn ltezs lehetosge megszunt. Ezrt a nemek egysge (osnemusg) az emberben termketlensgg vltozott. A fizikban az, atommagot knytelenek neutronnak (semlegesnek) nevezni, mert nincs tltse. A neutron nem valdi, hanem l-androgn (hermafrodita) nem mind a kt nem fel nylt, hanem mindkt irnyban zrt (termketlen). Az androgn ember realizlsa a vgso feladatok egyik legnagyobbika, akirol a Jelensek knyve azt rja: mikor a kettobol egy lesz, az emberi pneuma visszanyeri primordilis egysgt, amelyet a buks ketttrt. A vegyileg tiszta (steril) pneuma gondolat ezrt csaknem szakrilgium szmba veheto. A pneuma nem nemtelen (hermafrodita), hanem mindkt nem hatalma fltt egyben rendelkezik. Ezrt a pneumatikus aktusban egyszerre megtermkenyto s megtermkenylo vagyok ( noszisz noszesz), amikor megismerek, a megismert is megismer engem, amikor cselekszem, a tett cselekszik engem, teht BAADER megfogalmazsa helyes: cogitor ergo cogito, gondoltatom, teht gondolkozom.). Amikor teht az imaginciba a normlis ember kpt befogadom, akkor a normlis ember kpe fogad be engem, s amikor gondolom, az gondol engem, s az bennem van, s n benne vagyok. A Primordilis ltaktus ( theurgia) androgn termszett az ember egyedl letkpzeletben orizte meg, minden valsznusg szerint azrt itt, mert a primordilis ltaktus fel vezeto t az letkpzeleten keresztl vezet, nem vissza, hanem (idoben) elore, vagyis nem az aranykor, hanem a megvlts irnyba.

87. aztn vrni,

Ha a befogads aktusa megtrtnt, vrni kell. Nincs kt ember, akinl a kristalizcis ido tartama egyforma. Ha a befogads momentuma csaknem minden esetben megrzkdtatssal jr, igen fokozott lomtevkenysggel, vlsgokkal, vzikkal, elragadtatsokkal, a vrakozsi idoszak a legtbbszr resnek s termketlennek tunik, sok esetben vigasztalannak s elhagyatottnak. A misztikus irodalom a vrakozsnak sok, igen mly lersa fltt rendelkezik (Szt. TERZ, SEUSE, SAN JUAN DE LA CRUZ). A vrakozs sok esetben azrt olyan hosszadalmas, mert az ember a befogadssal jr gynyr-elragadtatshoz (mennyorszglmny) tapad, s arrl nem tud lemondani. A tizenhetedik szzadban a kvietizmusnak (Soledad) nevezett irnyzatot is az jellemzi, hogy a befogadst vgrehajtotta, de az imaginci enthuziazmusba szdlt, s onnan nem akart kilpni. Mint az asszony, aki a megtermkenyls gynyrtol megittasodik, s gyermekt nem akarja megszlni (a terhessg mmora). Az enthuziazmus llapotnak fenntartsa minden esetben helyesnek bizonyult. A megtermkenylsben az ember ltezsnek hofoka magasabb, s ennek szndkos llandstsa j. Az ember a mmor melegben valsul t (transzmutci). Az alkmia nem gyozi hangslyozni, hogy az arany ksztshez (oskp megvalstshoz) tuz kell s tuz kell s tuz. A befogadott kpet a sulphur (llek ostze) hevti ki.

88. de nem ttlenl


A mennyorszg csbtsnak nem szabad ldozatul esni. A hagyomny tudsa e tvedsrol felvilgostst nyjt. Az Upanisdok azt mondja, hogy a mennyorszgba az ember ernyeirt kerl de csak bizonyos ideig tartzkodhat ott, aztn vissza kell trnie, mert szabadsgt nem szerezte meg. Az dvt nem szabad sszetveszteni a mennyorszggal. Ugyanezt mondja ORPHEUSZ, ezt mondjk a tibetiek s egyiptomiak is. Aki ttlenl a mennyorszg gynyreinek magt tadja, az az utat a megvalsulshoz ppen csak elkezdte, s a legelso csbtsnak (ksrts) nem tudott ellenllni. A megvalsulst tkletesen flrerti aki azt hiszi hogy itt egyni rk boldogsg megszerzsrol van sz. A megvalsts theurgia. A gondolat kifejtse a 95. szutra magyarzatban mindjrt elkvetkezik.

89. s valamely gyakorlat ajnlatos.


Nem megtartani. Semmit sem megtartani. A legkevsb az dvt. A sz-gondolat-tett krforgst egy pillanatra sem lelltani, hanem azt, ami az letkpzeletben mint dvterv a szemlyes letre vonatkozan megjelenik, azt ms emberre azonnal alkalmazni. A fogamzs csak akkor helyes (normlis, trvnyes), ha az imaginciban lo kpet az ember kivetti (projekci). Amit az ember kapott, azt adsban kell megsokszoroznia. Ezrt valamely gyakorlatot felttlenl alkalmazni kell. A befogads aktusa tlnyomrszt mgikus termszetu. A mgia azonban thosz nlkl tnemny. Az lom, ha az ember a mennyorszg lmnyre tapad, rendesen a sznhz kpvel l, ezzel azt jelzi, hogy az ember mero nzov vlt, s a ltezs szmra sznieloads. Ha az ember csak lvezo (csak fogyaszt) s az egyetemes dvtevkenysgbol (termelsbol) magt kivonja, tstnt dmoni parazitv lesz. A mgikus folyamatba etikus rendet kell helyezni. Ezrt az alkalmazott gyakorlat legyen morlis termszetu.

90. A vlsgponton gyelni

Aki azt hiszi, hogy a sttsg hatalmai az, ember megvalsulst szvesen s trelemmel nzik, tved. Itt elsosorban nem a vrakozsi idoszakban oly gyakori ksrtsekrol van sz. Az elhatroz vlaszts mg nem trtnt meg, s addig minden fggoben ll. A sttsg hatalmai (Orkus, alvilg) erejket a vlsgra tartjk fenn, s ez a realizls dnto mozzanata (metanoia). ROSENSTOCK a helyzetet a kvetkezokppen rja le: a mennyorszg boldogsgnak varzskpt a pneumatikus hatalmak az emberisgbe, mint a fldbe a magot, elszrjk, csaknem meggondols de taln vlogats nlkl, s ez a ltoms az emberben gy hat, mint a hatrtalan lt betrse a tr s ido knyszervilgba. A senkifldjn trtnik, a muvszek lmaiban, a rajongsban, azokban, akik az eszmkben hisznek. A teolgusok s filozfusok, akik a transzcendentlisrl oly sokat beszlnek, szintn ide tartoznak. Ez a Grlkastly. A tlnan. De csak az sikerlhet, ami e fldi lt trvnyeit elszntan s tudatosan magra veszi. Csak az nohet magasra, ami gykeret vert. Annak, ami eloszr fellrol lefel sugrzott, mint a villm, egyetlen hatalmas pillanatban, annak alulrl flfel kell nonie, s visszatrni. Nem egy kezdet van, hanem ketto. A befogads az elso, a msodik a lass nvekeds. Ez a vlsg. Vis eius integra, si conversus fuerit in terram (Tabula Smaragdina). Ereje teljess vlik, ha a fld fel visszafordul. A befogads a megtermkenylsnek, a visszaforduls a szlsnek felel meg. Hogy semmi flrerts ne legyen, mg egyszer: amikor az letkpzelet a normlis ember mgikus ltomst magba fogadja s magt a ltomssal azonostja, az trtnik, amit BHME kvetoi centrlismeretnek neveznek azrt, mert az embert felismerse ltezsnek kzppontjra (a valsg egsznek megismersre) vonatkozik. Ez a centrlismeret azonban minden esetben talakulssal trtnik, amikor az ismero a megismerttel azonosul, s ez az egsz dolog lnyege: az ismeret s a cselekvs egysge, vagyis megvalsuls (tvalsuls, transzmutci). Ebben az aktusban az ember sszes rejtett eroi megmozdulnak, mert visszavonhatatlan elhatrozs elott ll. Megmozdul a vilgossg, de a sttsg eroi is. Ez az a mozzanat, amit a teolgia gy hv, hogy a sz testetltse. Ez az, amikor a pneuma leszll, megtermkenyt, s most a megtermkenylt visszafordul. s elkezdi a vilgot magval egytt flemelni (si ascendit a terra - ha a fldrol visszafordul). Ami a pillanatban szhoz jut, az ppen a sttsg, amelynek ltt a fordulat gykerben veszlyezteti. Az embert csaknem minden esetben elragadja. De kiderl, hogy a sttsg csak tvolrl flelmetes. Az embert elragadja, s vgl is, ha az ember nem ijed s nem htrl meg, nem tud vele mit kezdeni. A vlsgponton egyetlen varzssz van, amely minden helyzetet megment s ez: Legyen meg a Te akaratod! A sttsg erre hatalmt veszti. BAADER azt mondja, hogy ezzel a szval minden infernlis erot az alvilgba lehet tasztani. A hagyomny azt tantja, hogy a teljes rtku ember az, aki ktszer szletett ( dvidzsa), eloszr test szerint, aztn szellem szerint. A realizls kzppontja ez a msodik szlets. Az ige leszll, az emberben megfogan, s az ember nmagt (a kisdedet) vilgra hozza, msodszor, nem az let, hanem az dv jegyben. A msodik szlets rtelme s ignye az emberisgbol elveszett, s ennek kvetkezmnyei klnsen akkor tapasztalhatak, amikor az ember a muvszet, a gondolkozs, a tudomny, az llamvezets, a papsg terletn az avatatlanok garzdlkodst ltja.

91. Hrom fokozat van

Ez a hrom fokozat: a koncentrci, a kontemplci s a meditci. A hrom kztt vilgossgban, hoben s sznvonalban van klnbsg. A koncentrci az letkpzeletben kprz ltomsok kzl azt, amelyre szksge van, kivlasztja s meglltja. Tbbnyire a kzppontba helyezi. A kontemplci a ltoms helyt tudatosan rgzti oly mdon, hogy ltst re irnytja, vagy ami ugyanaz, nmagt a ltoms sugrzsba helyezi. A kp s az ember kztt a klcsnhats megindul. A meditci lassan s vatosan mindent, ami nem a ltomshoz tartozik, levlasztja s elklnti, vgl az elklntett elemeket a kzppont kr csoportostja s rendezi. A sznvonalban, hofokban s vilgossgban val fokozatok eksztatikus fokozatok. A koncentrciban az eksztzisz a kp hatalmnak, varzserejnek felismersben kimerl. A kontemplciban a ltoms mgikus erejbe tudok merlni. A meditciban a ltomssal magam azonostani tudom.

92. Prbaidot alkalmazni


Ez mero praktikus tancs. Ha a belehelyezs elg mlyre trtnt, az ember a vrakozsi ido alatt nem lankadt el, s valamely alkalmas gyakorlatot folytatott, a vlsg eredmnye minden esetben ugyanaz, s ez a megkettozods. Eleinte flttbb knos s knyelmetlen. Kettszaktva lenni. Rendesen az egyik fl frfi, a msik no. Az vilgos, ez, stt. Ha az ember lmait figyeli, a kt ember tulajdonsg-katalgust meg tudja szerkeszteni. Vgl is az alkminak itt is igaza van. A kt elem (kt ember) nem ms, mint a primordilis teremts kt oseleme, a vz s a tuz (esmajim), s ezrt ez a ketto, mert az g (az dv) e kt elem egysge ( samajim) a tuzvz. A ketto egyelore kln l, sajtsgos drmai dialogikban, amelyet most mr nem lehet s nem is szabad a sttsg-vilgossg ellenttes szembenllsval sszetveszteni. A tuz-ember a megvltott pneumatikus lny; a vz-ember a teremtett, termszetes ember, az animlis lny. Az elobbi a frfi, az utbbi a no. A prbaidot, amit ajnlatos alkalmazni, az ember begyakorolja, hogy kivtel nlkl minden esetben a pneumatikus ember iniciatvjra cselekedjk. A muvelet elg nehz. Az ember nmagval (az animlis lnnyel) szemben ne legyen szigor (fokpp kegyetlen), de ne legyen engedkeny sem. A szigor ahhoz a tigrisaszkzishez vezet, amit a kzpkorban hasznltak, igazn nem sok eredmnnyel. Az engedkenysg pedig elzllshez vezet. Az ember legyen generzus. A nagylelkusg a kt lny kztt levo viszonyt kedvezoen temperlja. Az animlis lny (aki magt rendesen a testtel azonostja) abban a flelemben l, hogy a pneumatikus lny elole az dvt elveszi. Az az ostoba hiedelem, hogy a test a bunk fszke, s a hstmeg a fldbe rothad, mialatt a szellem a gynyrkben dskl, a kt elem kztt levo viszonyt elmrgesti. A pneumatikus lnynek meg kell gyoznie a testet arrl, hogy az, dvbol a test is megkapja rszt s ha az tvalsuls (megvalsuls) sikerrel befejezodik, a test is megszabadul. Az ember szellemllek-test, s soha semmifle ltezs sznvonaln nem lesz s nem lehet ms, mint szellemllek-test. Amirol a realizciban sz van, hogy a ronglt szellem-llek-testbol p-beregszsgeset kell kszteni. Ha az animlis (testi, termszetes) embert errol sikerlt meggyozni, a pneumatikus kezdemnynek nem fog ellene szeglni, sot kszsgesen engedelmeskedik. A tuz thatja a vizet, kifejtheti teljes erejt s a vz nem fog ellenllni. A prbaido alkalmazsa a kvetkezokppen trtnik: az ember bizonyos idot (eleinte napot, napokat, ksobb hosszabb idoszakot - de negyven napnl tbb sohase legyen) tuz ki, amely ido alatt bizonyos feladat teljestsre nmagt fokozott ellenorzs al veszi. Ennek sohasem

szabad a bntets vagy a sanyargats jellegt ltenie, s sohase legyen mero tilalom (negatvum). Ha az ember negyven napig nem akar hst enni, negyven napig egyen gyakrabban mzet, vagy olyan teleket, amelyeket kedvel. A prbaidon az a fontos, hogy az elemek sszmukdst (integrldst) prblgassa egszen addig, amg rjn, s azok milyen ponton egyeznek s tudnak kapcsoldni. A szellem sohasem helyettestheti a lelket, s a llek a testet. A mesterek azt mondjk, hogy a szellem csak primitv llek s negatv test, a llek negatv szellem s primitv test, a test negatv llek s primitv szellem. A negatv s primitv plusokat gy kell sszeigaztani, hogy a teljes egysg megvalsulhasson. Ebben az esetben mindhrom helyre kerl, teljes hatalmt kifejtheti, vagyis szabad. Ilyesmi soha msknt, mint tevkeny ksrletezssel s prblkozssal nem sikerlhet. Ezrt kell prbaidot alkalmazni.

93. Technikt mindenki maga csinl


Rgebben, a hagyomny korban e technikai eljrsok az embert kszen vrtk. Ilyen volt a tbbi kztt a dhjna (a knai csan, a japn zen). A dhjna olyan realizl metdus, amelyet az emberi let minden terletn alkalmazni lehetett. Dhjna-mdszerrel meg lehetett tanulni vvni vagy kendot kszteni, ruht varrni, halszni, nyelvet tanulni, sznoklatot tartani, kpet festeni, vagy fldet muvelni. A dhjna alapelve (gyakorlata), hogy az ember a pneumatikus kezdemnyezo lnyt a cselekvsbol kivonja, nzov, szemllov, irnytv, brv teszi meg: az animlis ember pedig nem tesz egyebet, mint a lthatatlanbl irnyt szellemi lny utastsait pontosan s egzaktul vgrehajtja. A dhjna hallatlan elonye, hogy az ember cselekvsben (munkjban) a mozgat ero nem valamely sztn, vagy szenvedly (dmon), amely vak s indulatos, baromi s rtelmetlen, hanem minden esetben a vilgos pneuma. Az ember, mint a dhjna tantja, ha dhsen vv, rosszul vv. Csak az kzd helyesen, aki ellenfelre nem haragszik. Ez a tvlat. A dhjna minden esetben alkalmazhat. De technikt mgis a leghelyesebb, ha az ember maga csinl. Az alkmia erre vonatkozlag tancsokat boven nyjt. Az eurpai gynevezett morlgyakorlatai mind hasznlhatatlanok. Tbbnyire az ellenkezo eredmnyt rik el, mint amit kvnnak, (amire plda az egsz eurpai nevels: j llampolgrt akar kszteni, s a becsvgy gonosztevot breszti fel). A technika kialaktsa a msodik szlets utn kvetkezo idoszak nehz feladata.

94. Vigyzat! lalakzatok


Az lalakzatok megklnbztetse (diakriszisz pneumatn) a vrakozsi ido s a ksrletezs feladata: A befogads hevben s a vlsg elhatroz pillanataiban a megklnbztetst nem az ember, hanem helyette felsobb, pneumatikus hatalom vgzi. A megklnbztets nem a fellrol lefel, hanem az alulrl flfel val nvekeds munkja. Helytelen lenne azt mondani, hogy a jt s a rosszat kell elvlasztani. Mirt? Mert az egsz valsgot meg kell ismerni, s minden lehetosget birtokba kell venni, hogy az emberben a ltezs teljes egsze beren s tisztn, pen s egszsgesen esedkess vlhasson. Rossz az, amit helytelenl alkalmazok (nem a helyn). Ezrt a legfontosabb tuds az alkalmazstan (realizls). A realizci azt tantja, hogy az ember lett irnyt hatalom nem az rtelem s nem az sz s nem a tudatos elhatrozs s nem az sztn, hanem az imaginciban lak hatalom, a

mmor (Begierde), amely a mgikus kpet befogadja s azt aktv (testi) valsgg teszi (realizlja). Imagination, das wesenschaffende Potenz macht magische Gestalf leibhaft. Relisnak nevezzk azt, ami a mgibl (ltoms) indul ki s aktvv lesz. Wirklich ist, was wirkt. Ami valsgos, az minden esetben a potencibl a tnyleges jelenltbe val utat megteszi. Ezrt hatrtalan fontossga van mindannak a kpnek (ltoms), amit az ember imagincijba befogad. Mert a kp az letkpzelet permanens mmorban tzet fog (megfogamzik) s nmagt testi valsgg (aktvv) teszi. A realizci azt tantja, hogy nem a tudaton s nem az szen kell kezdeni, hanem a ltson (- a ltst kell tartanod a boldogsg alapjnak), mert amit az ember letkpzeletvel lt (megcsodl), az benne megfogamzik, s azt a kpet az imaginci testbe ltzteti, s minden ltomsnak az emberben olyan blyege marad eltrlhetetlenl, amilyen blyeg marad a gyermeken, ha a terhes anya valamit megcsodl. letnket az letkpzelet ltomsai irnytjk, s ppen ezrt, mivel letnk nem egyb, mint ltomsaink visszkpe, a megvalstst (let-, dvterv elksztse) az letkpzeletben kell kezdeni. Az alkmia az emberi ltezs ezen alaptevkenysgt tinglsnak nevezi. A tingls a tinktrbl szrmazik. Tinktra a mero idelis s a mero relis lt kztt a kzpen ll lo vzi. Hromfle tinktra van: gi, fldi s infernlis. Amilyen tinktrt az ember letkpzeletbe fogad, olyan lnyt fogan, s abban az alakban (lnyben) szli ma t nem az letre, hanem az dvre. Tinglni teht annyit jelent (BHME alapjn s BAADER szerint), mint valamely lnyben elrejtett tinktra letnek megnyitsval, azt ms egzisztenciba tvezetni. Annyit jelent teht, hogy letkpzeletem megvalst (megtestesto) hatalmn keresztl valamely ltoms alakjaira magamat tvalstani. Tudjuk, hogy a tinktra minden esetben sz (logosz, kp, oskp, szm, fermentum, ltoms). Az lalakzatok megklnbztetse teht mindig szavak megklnbztetse. Tinktrik szerint a szavak giek, fldiek s infernlisak. Amirol most, ebben a percben tudst kell szerezni, hogy az infernlis szavakat mirol lehet felismerni. Az infernlis szavak a tulajdonkppeni lalakzatok. Az infernonak vgeredmnyben nincs szava, helyesebben a szhoz val viszonya negatv. Az infernlis hatalom nem tudja magt exponlni (kihelyezni, azonostani). Csak ms kifejezs ez arra, hogy az infernlis sz soha nem tud testet lteni (nem tud realizldni), s ppen ezrt soha nem lehet szemlyes. Minden esetben arrl ismerheto fel, hogy nincs tartsa. Ez a sz ltat s ravaszkodik s rgalmaz s csbt s hzeleg s henceg s fennhjz s hazudik s mst s elken s elburkol s gyanst s tagad s piszkol, mindezt azrt, hogy nmagt elrejtse, vagyis elrejtse, hogy szava tulajdonkppen nincs. Ezrt, mert nincs szava, nincs magja, nem kp, hanem lkp, nem ltoms, hanem kprzat, nem arc, hanem maszk, nem alzatos, hanem megalzkod, nem sznes, hanem kimzolt, nem tltsz, hanem res. Inferno minden esetben jelen van, amikor a sz nem beszl ("...vagyok, aki vagyok"), hanem ppen nem beszl, hanem gyanst, kihv, csal, ltat, leplez, piszkl, rgalmaz, elken (nem vagyok, aki nem vagyok). Ha az ember arra knyszerti, hogy magt exponlja (azonostsa), eleinte megprbl zurzavart csinlni, a dolgokat sszekeveri, homlyba takarja, mzol, ravaszkodik. Vgl az egszet otthagyja, s eltunik. Egsz letnk tele van lalakzatokkal. Ezeknek realitsrtke nincs. Megvalsthatatlanok. Vagyis nem valsgknt, hanem kprzatknt tarthatk fenn. Nem mint arcok, hanem mint maszkok. Nem mint szmok, hanem mint a nulla. Hatsuk csak egyetlen helyen s csak egyetlen ponton van: az letkpzeletben. Sehol msutt. Itt terjesztik a sttsget, a tvedseket, az sszetvesztst, az jultsgot, az ingadozst, a hitetlensget, a gyvasgot, az

irigysget, az indulatokat, s akadlyozzk a megvalsulst. Az infernlis tinktra olyan - az idelis s relis lt kztt - kzpen ll vzi, amely soha sem az idelisba felemelkedni, sem a relisba belpni nem tud, ezrt marad kprzat, maszk, lkp, pszeudosz, homly, flfel is, lefel is negatv; ezrt nem ltoms s kp, hanem lalakzat. A beszdet alapcsengsrol (fermentumrl, szmrl) azonnal fel lehet ismerni, hogy abban a beszlo viszony a szval pozitv (szemlyes), vagy negatv (szemlytelen). A felismers ismertetoje az, hogy: pozitv (szemlyes), ha a szt magamra nzve ktelezonek ismerem el (azonostok), negatv akkor, ha a szbl magamat kiveszem s csak msra tartom rvnyesnek, magamra nem. Ebben az esetben tartsomat elvesztem, nem tudok beszlni, kezdodik a hencegs, a nagyzols, a gyansts, a denuncils, hogy ezt eltakarjam, bevetem az indulatokat, hogy ezt letagadjam, hazudok, s hogy ezt igazoljam, eroszakhoz nylok. - s ksz az inferno. Az lalakzatok megklnbztetse (diakriszisz pneumatn) egszen szoros kapcsolatban ll a dmonolgival, mivel minden lalakzat dmoni bvhely. Az lalakzatok tenyszhelye a turba, vagyis a kprzat (avidja). Semmi ok sincs arra, hogy az ember ezektol megijedjen. A felszmols mdja: az sszes hatrok felfggesztse, s az egsz vonalon a szabadsg rvnyestse. A szabadsgban a nem szabad lny nem rzi jl magt s oda hzdik, ahol ismt szolglhat. Ott is van a helye. Az alvilgban, ahol a sttben a parancsot kell teljestenie, s panaszkodik. A tehetsgek igen nagy rsze ide val.

95. Nemcsak az ember


Egyetlen fontos dolog van, ahogy BAADER mondja: az ember nmaga mgikus ltomsa szmra ne szunjn meg llhatatosan tkrknt lni, a ltomst felfogni, hogy a mg meg nem nyilatkozott blcsessg (Szophia) a kedly mlybol kibontakozhasson. Csak ha ez a ltoms az letkpzeletben folyamatosan l s tevkeny, szerezhet az ember tapasztalatot arrl a muveletrol, ahogy a sz nmagt az emberben megvalstja (kimondja). A blcsessg (Szophia) termszete mindig mgikus (meg nem nyilatkozott). A sz ezt a mgit gy bontja fel, hogy aktvv teszi. Ezt hvjuk realizlsnak. s ezrt mondjuk hogy a teremto hatalom a sz, mert a meg nem nyilvnultat tevkenny teszi. Az ember primordilis osltomsa nmagrl (a normlis ember) sokkal tbb mint az egyetlen n. A teljes ltezs jelentltbol indultunk ki, s az sszes hatrokat felfggesztettk. A realizls nem maradhat egyni mu, s ha mgis az marad, rossz. De nem maradhat emberi mu sem. A realizlsnak az egsz termszetre ki kell terjednie. BAADER azt mondja, hogy az ember bunbeessvel az egsz termszetet megrontotta s magval rntotta a bunbe, az orletbe s a betegsgbe. A realizls ilyen megrontott termszetben nem teljeslhet. Az egszet jra vissza kell emelni. Ez az, amit kultrnak hvnak. Amit, persze, eddig kultrrnak lttunk, nem volt sokkal tbb, mint a rongltsg kiterjesztse. A valdi kultrnak exorcizmussal (a dmonok kiuzsvel) kell kezdodnie. Az let elemsztse helybe vissza kell hozni az letrol val gondoskodst. Ehhez csak annyit, hogy: szabadsg s dvzlt (eleutherosz) ugyanaz a sz. Vagyis: a termszetnek is van dvakarata, de ez az ember kezben van. (Jegyzet: PL apostol (Rm. 8:19-21): a termszet is svrogva vrja Isten fiainak megjelenst. Mert a termszet nem a maga jszntbl, hanem a Teremto ama remnyt nyjt vgzsbol vettetett a mulandsg al, hogy az enyszet rabsgbl maga is megszabadul, s Isten dicso fiainak szabadsgban rszesl.)

96. Fontos a tulajdonsgok


Tudjuk, hogy a realizls fermentls tjn trtnik. A fermentum szn, de nem olyan szn, amit valamire kvlrol kentek fel, hanem az a szn, ami valaminek tinktrjt jelzi. A szn ezek szerint szm, vagyis hang, vgl is rtelem (logosz, sz). A tulajdonsgok, ha az exorcizmus megtrtnt, vagyis amikor a templombl (letkpzelet) a kufrokat (dmonok) az ember kiuzte, a tulajdonsgok nem dmoni bvhelyek tbb, hanem a ltezs fermentumai (szmok). A realizls pedig, mondja BAADER, a szmok rendje szerint trtnik. A tulajdonsgokkal szemben a kinyilatkoztats ta ms llspontot foglalunk el, mint amilyet rgebben a hagyomny oskori emberisge elfoglalt. Akkor a tulajdonsgokat hierarchiban, vagyis a trvny rtkrendjben rtettk meg. Ami a rgieknek a hierarchia volt, az ma neknk a szabadsg. Ezrt a rgiek kasztrendszerben ltek, mi az egyenlosg ignyvel s kvetelsvel lnk. A rgiek fennhatsg alatt ltek, mi testvrisgben akarunk lni. A tulajdonsgokat a rgiek lpcsofokonknt rendeztk, mi a tulajdonsgokat nrtkk szerint szervezzk. A szabadsgnak a tulajdonsgokra val helytelen alkalmazsa anarchit teremt. Ebben az anarchiban lnk ma. Mirt? Mert nem a szabadsgot alkalmazzuk, hanem a szabadsg lalakzatt. Ezrt van trsadalmi vlsg. Az emberen bell a tulajdonsgok fejetlensgnek, esetleg egyetlen tulajdonsg (tehetsg) mrtktelen hatalmnak, a kzssgben az emberek fejetlensgnek, esetleg egyes emberek (zsarnoksg) mrtktelen hatalmnak felel meg. Mert ami kint van, ugyan az, mint ami bent van. A valdi kzssg a szabadsgjegyben valsul meg, ahogy az emberben a tulajdonsgok rendje is a szabadsg jegyben valsul meg. Olyan gondolkozknak, mint NIETZSCHE, aki a tulajdonsgrl szl j s rossz babonjt vglegesen eloszlatta, s a tulajdonsgnak jn s rosszon tl levo termszett kimondta, sokat ksznhetnk. A szabadsg azt jelenti, hogy a gazdagods s a sokszeru kibontakozs vezet az egysghez. Az egyre egynibb (szemlyesebb) embereken nyugszik a kzssg teljes egysge. Az ember tulajdonsgaiban minl rnyaltabb s sokszerubb s vltozatosabb (differenciltabb), annl teljesebb s egszsgesebb integrltabb). A megvalsts szma az Egy. Minden realizls az egy fel halad, spedig a szmok rendje szerint. De ahhoz, hogy valami (valaki) egy lehessen, lnynek minden nylt s rejtett lehetosgt ki kell bontania, vagyis minden lehetosget birtokba kell vennie. Distinguer pour unir, ahogy SAINT-MARTAIN rja. Vgl is minden tulajdonsgnak tehetsgg, s minden tehetsgnek gniussz kell lennie. Ha a tehetsg (tulajdonsg) nem dmon bvhelye, hanem gniusz hza lesz, a sokszerusg kibontakozsban az egysg megvalsul.

97. egsznek
A tulajdonsgok egsznek, vagyis kivtel nlkl minden tulajdonsgnak az emberen bell s a kzssgben minden egynnek. A termszetben minden lnynek s minden eronek s a szellemvilgban minden rtelemnek s hatalomnak. Mert ez az egsz. Az egsz az igaz. Das Wahre ist das Ganze.

98. monumentlis felszabadtsa,

Ez a felszabadts monumentlis aktus. Monumentalitsa abban van, hogy a vilg (a teremts) nem merev mu (nem, mint amilyen a benne mukdo trvny - s nem a szksg, nem a gp, nem az anank), hanem ppen a legnagyobb mrtkben rugalmas, s a vilg az erobevets irnyba mindig annyit tgul, amennyi s amilyen rtku erot (tulajdonsgot) bevet. A vilgot a drnonok szuktik le, s a gniuszok tgtjk ki. Ez a vilg itt sokkal nagyobb, mint ahogy hisszk s ltni vljk. Ha tulajdonsgainkat be tudnnk vetni, akkor ltnnk csak, hogy milyen hatrokat tudunk ttrni. De a szksg (knyszer) csak a szabadsgnak enged. Ezt mr tudjuk. Ha az ember a szksgben (trvny, predesztinci, ftum) megll, szabadsgrl, a tulajdonsgok monumentlis felszabadtsrl lemond, nem tesz egyebet, mint nmagt szabadsgvesztsre tli. Abban a pillanatban meg van fogva, mert letkpzeletben a szksg hatalma kezd imaginlni. Ezt a mozzanatot mindig fel lehet ismerni, spedig csalhatatlanul, arrl, hogy a szksgben (leszuklt ltezsben) elkezd flni. Ez mr dmoni hatalom jelenlte. Mert a dmont sokszorosan gy hatrozzk meg, hogy a szabadsgtl val rettegs. De abban a pillanatban, amikor az ember a szksget ttri, nmagt felszabadtja s a ltezs kitgul. Mindig a szabad tevkenysg irnyban tgul s rugalmasan enged. Ez a felszabadts (felszabaduls) monumentlis volta s ez a mozzanat sohasem jelentkezik igen intenzv mmor nlkl. Minden felszabaduls termszetes megnyilatkozsa az ujjongs. A monumentlis tevkenysgnek az emberre (sszes tulajdonsgokra), a kzssgre (minden egynre), a termszetre (lnyekre, erokre, hatalmakra, rtelmekre) ki kell terjednie.

99. mert az elozmny s kvetkezmny


Az ember ahhoz r el, amibol kiindult, vagyis nem indulhat ki msbl, mint a clbl, amit el akar rni. Az elozmny s a kvetkezmny egymst fedi. Abbl indultunk ki, hogy a ltezs minden emberben llandan s teljes egszben esedkes. Az egsz mindenkiben s mindig aktulis. Ha nem gy lenne, ilyesmi, hogy realizls (megvalsts) szba sem kerlhetne. Az let akkor sikerl, ha az dvtervet felptettem s megvalstottam.

100. a szabadsg.
A megvalsts (megvalsuls) szemlyes mu, de ez a szemlyes mu a kzssget pti s a kzssg a termszetet s vilgot. Ezen bell minden hatr immorlis (orlet, betegsg). Ilyen immorlis hatr az emberisget fajokra s npekre s nemzetekre s vallsokra s osztlyokra bontani. Az egyetlen morl a szabadsg. Az egyetlen kzssg az emberisg (az Egyhz). Az Egyhzrl tudjuk, hogy Isten orszgtl nem vlaszthat el. Az Egyhzat a szabad ember pti szabadsgval s szabadon. De az Egyhzat ptenie kell a trtnet szigorban mindenkinek knyszer s szksg parancsra, ha negatvan is, akrmennyire nem akarja. A helyzet ma az, hogy e negatv pto erok tlslyban vannak. Birodalmamat az n ellensgeim ptik, ellenem, ezrt lesz az jl megptve. Szentendre, 1950. oktber 19.