Está en la página 1de 140

UNDANG-UNDANG FUTSAL

UNDANG-UNDANG 1
( GELANGGANG PERMAINAN )

Sambungan..

1. Panjang Minimun 25 m dan maksimun 42 m 2. Lebar Minimum 15 m dan maksimun 25 m

Peringkat Antarabangsa:
1. Panjang Minimum 38 m dan maksimun 42 m 2. Lebar Minimun 18 m dan maksimun 22 m

Sambungan..

Gelanggang dibahagikan kepada dua bahagian dengan garis tengah. Tanda tengah ditanda dipertengahan garisan tengah. Satu bulatan berjejari 3 m ditanda mengelilinginya.

KAWASAN PENALTI
1. Garisan suku lengkuk berjejari 6 m ditanda dari bahagian luar setiap tiang gol. 2. Garisan lengkuk ditanda dari garisan gol ke arah garisan bayangan yang ditanda bersudut tepat kepada garisan gol dari bahagian luar tiang gol. 3 Dibahagian atas kedua-dua garisan lengkuk ini disambungkan dengan satu garisan.

TIANG DAN PALANG GOL


1. Jarak ukuran dalam 3 m dan tinggi palang gol 2 m.

2. Tiang dan palang gol hendaklah sama lebar berukuran 8 cm.

PERMUKAAN GELANGGANG
1. Permukaan hendaklah licin, rata dan tidak kesat.

2. Kegunaan bahan kayu atau sintetik adalah disyorkan.


3 Konkrit atau tarmac hendaklah dielakkan.

TANDA PENALTI
1. Tanda penalti ditandakan 6 m dari titik pertengahan di antara kedua-dua tiang gol dan sama jarak darinya. 2. Tanda penalti kedua 10 m dari titik pertengahan di antara kedua-dua tiang gol.

ZON PENGGANTIAN
1. Diletakkan di depan bangku pasukan dan sekurang-kurangnya 3 m lebar.

2. Ia ditandakan pada setiap bahagian tepi oleh satu garisan yang bersudut tepat dengan garisan tepi.

UNDANG-UNDANG 2
( BOLA )

BOLA
1. Ukur lilitan tidak kurang 62 cm dan tidak lebih 64 cm. ( bersaiz 4 ) 2. Berat bola tidak kurang 400 gm dan tidak lebih 440 gm. 3 Tekanan angin 0.4 hingga 0.6 atmosfera. (400 600 gm/cm2) pada paras laut.

PENGGANTIAN BOLA ROSAK


1. Jika bola pecah atau rosak permainan diberhentikan.

2. Permainan dimulakan semula di mana dengan menjatuhkan semula bola yang baru di tempat asal. 3 Bola tidak boleh ditukar tanpa kebenaran pengadil.

Sambungan..

4. Di dalam perlawanan pertandingan FIFA dan pertandingan yang dikelolakan di bawah kawalan Konfederasi, penerimaan bola tertakluk pada syarat bahawa terdapat salah satu dari tiga ungkapan berikut:a) Logo rasmi FIFA APPROVED atau b) Logo rasmi FIFA INSPECTED atau c) Rujukan INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARDS

UNDANG-UNDANG 3
( BILANGAN PEMAIN )

PERMAINAN ANTARA 2 PASUKAN :

Setiap pasukan terdiri daripada 5 pemain,

termasuk penjaga gol.

PROSEDUR PENGGANTIAN
Had penggantian tiada Pengganti boleh digunakan pada sebarang perlawanan - Fifa, Persekutuan , Kebangsaan Pengganti maksimum 7 orang

KESALAHAN

Pengganti masuk sebelum pemain keluar sepenuhnya

HUKUMAN
Permainan diberhentikan. Pengganti diarah keluar gelanggang. Pengganti diberi amaran, kad kuning. Perlawanan disambung dengan Sepakan Percuma Tidak Terus oleh pihak lawan di tempat bola diberhentikan Jika dikawasan penalti, sepakan percuma diambil di garisan penalti yang hampir

Pengganti masuk setelah pemain keluar sepenuhnya melalui zon sama

pemain keluar melalui zon penggantian pasukan

SYARAT PENGGANTIAN

Pengganti tertakluk kpd budibicara pengadil utk bermain atau tidak

Penggantian lengkap -pengganti menjadi pemain & pemain yang digantikan tamat sebagai pemain

KESALAHAN

Penggantian selain daripada zon penggantian.

HUKUMAN
Permainan di berhentikan. Pemain diberi amaran, kad kuning.

Perlawanan disambung dengan sepakan.


Percuma tidak terus oleh pihak lawan di tempat bola diberhentikan

Jika dikawasan penalti, sepakan percuma diambil di garisan penalti yang hampir

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN
KEPUTUSAN 1: Permulaan - setiap pasukan mestilah mempunyai 5 pemain minimum. KEPUTUSAN 2:

Pasukan tinggal 3 pemain (termasuk penjaga gol) - pemainan ditamatkan.

UNDANG-UNDANG 4
( PERALATAN PEMAIN )

KESELAMATAN

Pemain tidak dibenarkan mengguna atau memakai peralatan yang berbahaya. Contoh : jam tangan, rantai, gelang, dan sebagainya.

PERALATAN ASAS (WAJIB)


1. 2. 3. 4. 5. 6. Jersi Seluar pendek Stokin Shinguard Kasut (alas kaki) Seluar panjang (penjaga gol)

JERSI / BAJU
Nombor mestilah tertera pada bahagian belakang. Nombor jersi/ baju di antara 1 hingga 15. Warna nombor hendaklah berbeza dengan warna jersi/ baju. Peringkat antarabangsa, nombor tertera juga dibahagian hadapan, saiznya lebih kecil.

SELUAR PENDEK

Seluar dalam termal hendaklah sama dengan warna seluar.

SHINGUARD

Dilitupi seluruhnya oleh stokin. Diperbuat drp bahan yang sesuai (getah, plastik, atau bahan yang serupa). Memberikan perlindungan pada tahap munasabah.

ALAS KAKI

Diperbuat daripada kanvas atau kulit yang lembut , bertapak getah atau bahan yang dibenarkan. Pemakaian adalah diwajibkan.

PENJAGA GOL

Dibenarkan memakai seluar panjang.

Warna pakaian berbeza dengan pemain.


No. jersi pemain yang menggantikan penjaga gol sama dengan no. asal pemain tersebut.

KESALAHAN & HUKUMAN


Pemain yang diarah keluar melengkapkan alatannya perlu melapor kepada pengadil sebelum masuk. Pemain hanya boleh masuk semula apabila bola di luar permainan

UNDANG-UNDANG 5
( PENGADIL )

KUASA PENGADIL
Setiap perlawanan di kawal oleh seorang pengadil yang mempunyai kuasa untuk menguatkuasakan undang-undang permainan berkaitan dengan perlawanan yang dia ditugaskan itu, dari mula dia masuk ke persekitaran di mana gelanggang itu ditetapkan sehingga dia keluar.

KUASA DAN TUGAS PENGADIL


Menguatkuasakan undang-undang Meneruskan permainan apabila pasukan yang dikasari beruntung dari advantej ini dan menghukumkan kesalahan yang asal jika advantej yang di jangkakan itu tidak berhasil

Sambungan..

Membuat cacatan tentang perlawanan dan menyediakan kepada pihak berkuasa laporan perlawanan yang mengandungi semua keterangan tentang sebarang tindakan disiplin terhadap pemain-pemain dan pegawai pasukan dan sebarang kejadian yang berlaku sebelum, semasa, selepas permainan itu.

Sambungan..

Bertindak sebagai penjaga masa sekiranya pegawai berkenaan tidak hadir. Memberhentikan, menangguhkan atau menamatkan permainan bagi sebarang kesalahan undang-undang atau disebabkan oleh sebarang gangguan yang tidak sepatutnya.

Sambungan..

Mengambil tindakan disiplin terhadap pemain yang bersalah untuk kesalahan-kesalahan diberi amaran atau perintah keluar. Memastikan bahawa hanya orang lain tidak dibenarkan masuk ke padang.

Sambungan..

Berhentikan permainan jika, pada pendapatnya; seorang pemain cedera parah dan pastikan pemain itu dikeluarkan dari gelanggang secepat mungkin.
Teruskan permainan sehingga bola di luar permainan jika seorang pemain ,pada pendapatnya tercedera ringan. Menentukan bahawa bola yang di sediakan memenuhi kehendak undang-undang II.

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN PENGADIL
Keputusan-keputusan pengadil terhadap sebarang fakta berkaitan dengan permainan adalah muktamad. KEPUTUSAN 1: Jika pengadil dan pengadil kedua mengisyaratkan kesalahan serentak dan terdapat perselisihan pendapat pasukan yang sepatutnya dihukumnya, keputusan pengadil diutamakan.

Sambungan..

KEPUTUSAN 2: Kedua-dua pengadil dan pengadil kedua berhak untuk memberikan amaran atau perintah keluar seseorang pemain, tetapi jika terdapat perselisihan pendapat,keputusan pengadil diutamakan.

UNDANG-UNDANG 6
( PENGADIL KEDUA )

TUGAS-TUGAS
Seorang pengadil kedua hendaklah dilantik untuk bertugas di sebelah gelanggang yang bertentangan dengan pengadil. Dia dibenarkan menggunakan wisel. Pengadil kedua membantu pengadil untuk mengawal mengikut undang-undang permainan.

Sambungan..

Mempunyai kuasa budibicara untuk memberhentikan permainan jika berlaku perlanggaran undang-undang.

Memastikan penggantian dilakukan dengan betul.Jika berlaku gangguan yang tidak sewajarnya, pengadil akan menamatkan tugas pengadil kedua dan mendapatkan penggantinya serta melaporkan kejadian itu kepada pihak berkuasa yang bertanggungjawab.

Sambungan..

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN: Untuk perlawanan antarabangsa penggunaan pengadil kedua adalah diwajibkan.

UNDANG-UNDANG 7
( PENGADIL KETIGA & PENJAGA MASA )

PENJAGA MASA DAN PENGADIL KETIGA


Hendaklah dilantik. Di tempatkan di luar gelanggang pada pertengahan garisan tepi di sebelah zon penggantian. Dilengkapkan dengan jam randik dan peralatan untuk menunjukkan kesalahan terkumpul dibekalkan oleh persatuan @ kelab gelanggang tersebut.

TUGAS PENJAGA MASA


Memastikan jangkamasa perlawanan ikut peruntukan undang-undang 8. Memulakan jam selepas sepak mula. Berhentikan jam bila bola di luar permainan. Memulakan semula selepas satu sepakan ke dalam, hantaran gol, sepakan penjuru, sepakan percuma, sepakan dari tanda penalti pertama @ kedua, hentian masa dan jatuhan bola.

Sambungan..

Mengawal hentian masa satu minit. Mengawal masa bagi tempuh masa hukuman 2 minit setelah seseorang pemain diperintah keluar padang. Beri isyarat separuh masa pertama, tamat masa perlawanan dan tamat masa-masa tambahan dengan 1 tiupan wisel. Menyimpan catatan semua hentian masa untuk setiap pasukan.

Sambungan..

Memberi maklumat kpd. Pengadil dan pasukan tentang ini dan beri isyarat kebenaran hentian masa apabila diminta oleh j/latih dari salah satu pasukan.
Menyimpan rekod 5 kesalahan terkumpul pertama setiap pasukan pada tiap separuh masa permainan setelah dihukum oleh pengadil dan memberi isyarat apabila kesalahan kelima dilakukan oleh mana-mana pasukan.

PENGADIL KETIGA
Membantu Penjaga masa. Mencatat 5 kesalahan pertama yang dilakukan oleh kedua-dua pasukan pada setiap separuh masa yang dicatat pengadil dan beri isyarat kelima dilakukan oleh mana-mana pasukan. Simpan rekod semua pemberhentian dan sebab-sebabnya di dalam sesuatu permainan. Catat nombor pemain yang jaringkan gol.

Sambungan..

Ingatkan nama pemain-pemain yang diberi amaran atau diperintah keluar.


Memberi maklumat lain yang ada kaitan dengan permainan itu. Jika berlaku gangguan tidak sewajar dari penjaga masa atau pengadil ketiga, pengadil akan tamatkan permainan dan dapatkan gantian serta lapor kpd. Pihak berkuasa. Jika berlaku kecederaan, pengadil ketiga boleh ganti pengadil 1 @ 2.

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN

KEPUTUSAN 1: Untuk perlawanan a/bangsa perlantikan seorang penjaga masa adalah wajib.
KEPUTUSAN 2: Untuk perlawanan a/bangsa, jam randik yang diperlukan hendaklah ada fungsi-fungsi (penyukat masa yg. Tepat, kaedah rakam tempuh masa hukuman 2 minit serentak utk. 4 pemain dan kesan jum. Kesalahan terkumpul setiap pasukan setiap masa.

UNDANG-UNDANG 8
( TEMPOH MASA PERLAWANAN )

TEMPOH MASA
Tempuh masa permainan dibahagi dua yang sama iaitu 20 setiap satu.

Tempuh masa setiap separuh masa akan dilanjutkan untuk membolehkan satu sepakan penalti dibuat.

HENTIAN MASA
Pasukan berhak meminta satu hentian masa satu minit. Jurulatih pasukan sahaja boleh minta hentian, bila-bila masa ketika pasukannya mengawal bola. Penjaga masa memberi isyarat hentian masa dengan wisel atau bunyi lain yang beza dengan pengadil.

Sambungan..

Bila masa hentian, pemain berada dalam gelanggang.Jika menerima arahan pemain berada ditepi garisan tepi gelanggang berhadapan dengan bangku pemain simpanan. Pemain tidak dibenarkan keluar gelanggang. Juru latih/pegawai memberi arahan, tidak dibenarkan masuk gelanggang.

Sambungan..

Pasukan yang tidak meminta hentian masa pada separuh masa pertama, berhak minta hentian masa pada separuh masa kedua.

MASA REHAT
Rehat separuh masa tidak boleh melebihi 15 minit.

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN
KEPUTUSAN 1: Jika seorang Penjaga Masa tidak disediakan, jurulatih boleh membuat permintaan hentian masa dari Pengadil.
KEPUTUSAN 2: Jika peraturan pertandingan menyebut bahawa masa tambahan dimainkan pada penghujung masa biasa, tiada hentian masa dibenarkan dalam masa tambahan.

UNDANG-UNDANG 9
( PERMULAAN & PERMULAAN SEMULA PERMAINAN )

PRA-PERLAWANAN
Pilihan tempat sepak mula hendaklah ditentukan dengan lentingan syiling.Pasukan yang menang lentingan berhak membuat pilihan tempat untuk diserang. Dalam separuh masa kedua,kedua-dua pasukan bertukar tempat menyerang gol yang bertentangan.

SEPAK MULA
Sepak mula adalah satu cara untuk memulakan atau memulakan semula permainan: (a) Pada permulaan perlawanan. (b) Selepas satu gol telah dijaringkan (c) Pada permulaan separuh masa kedua perlawanan. (d) Pada permulaan setiap masa tambahan,bila sesuai. Gol boleh dijaringkan terus dari sepak mula.

PROSEDUR
Semua pemain berada dalam kawasan separuh padang dan sekurang-kurangnya tiga meter dari bola sehingga bola dalam permainan.
Bola berada tetap diatas tanda tengah. Bola dalam permainan apabila ia disepak atau ditolak ke depan.

Sambungan..

Penyepak tidak dibenarkan untuk memainkan bola buat kali kedua sehingga ia telah dimainkan. Setelah sesuatu pasukan membuat jaringan,sepak dilakukan oleh pasukan lawannya.

KESALAHAN DAN HUKUMAN


Jika penyepak memainkan bola kali kedua sebelum ia dimainkan oleh pemain lain:
Satu sepakan percuma tidak terus diberi kepada pasukan lawan dibuat dari tempat di mana kesalahan itu dilakukan. Walaubagaimanapun,jika kesalahan itu berlaku di dalamkawasan penalti pasukan lawan,satu sepakan percuma tidak terus akan dibuat di atas garisan kawasan penalti yang hampir dengan kesalahan itu.

JATUHAN BOLA
Jatuhan bola ialah suatu cara untuk memulakan semula permainan selepas sesuatu penangguhan sementara yang diperlukan, semasa bola di dalam permainan dengan syarat sebelum pemberhentian itu bola belum melintasi garisan tepi atau garisan gol, atau mana-mana sebab yang tidak disebut dimana-mana bahagian undang-undang permainan yang lain

PROSEDUR
Pengadil hendaklah membuat jatuhan bola di tempat di mana bola berada semasa permainan diberhentihan,kecuali jika ia berada di dalam kawasan penalti,maka jatuhan bola hendaklah dibuat di atas garisan 6 meter di tempat paling hampir dengan bola semasa permainan diberhentikan.
Permainan bermula semula sebaik sahaja bola menyentuh tanah.

KESALAHAN-KESALAHAN/HUKUMAN
Bola dijauhkan semula jika: (a) Ia disentuh oleh seseorang pemain sebelum ia menyentuh tanah (b) Bola keluar dari gelanggang selepas ia menyentuh tanah,tanpa disentuh oleh mana-mana pemain.

UNDANG-UNDANG 10
( BOLA DI DALAM & DI LUAR PERMAINAN )

BOLA DI LUAR PERMAINAN


Bola adalah di luar permainan apabila; a. Keseluruhannya telah melintasi garisan gol atau tepi garisan sama ada di tanah atau di udara. b. Permainan diberhentikan oleh pengadil. c. Ia menyentuh syiling.

BOLA DI DALAM PERMAINAN


Bola sentiasa di dalam permainan termasuk apabila;

a. Ia melantun dari tiang gol atau palang gol ke dalam gelanggang.


b. Ia melantun dari pengadil-pengadil ketika mereka berada di dalam gelanggang.

KEPUTUSAN-KEPUTUSAN
Apabila sesuatu perlawanan dimainkan di gelanggang dalam dewan dan bola terkena siling,permainan hendaklah dimulakan semula dengan satu sepakan ke dalam,yang dibuat oleh pasukan lawan kepada pemain yang akhir sekali menyentuh bola itu.

Sepakan ke dalam dibuat dari garisan tepi paling hampir kepada tempat di mana bola menyentuh siling.

UNDANG-UNDANG 11
( CARA MENENTUKAN JARINGAN )

3 CARA : Jaringan Gol

Pasukan yang Menang


Peraturan Pertandingan

JARINGAN GOL
Gol akan dikira dijaringkan apabila keseluruhan bola telah melintasi garisan gol iaitu di antara kedua-dua tiang gol dan di bawah palang gol.

PASUKAN YANG MENANG


Pasukan yang menjaringkan bilangan gol yang lebih banyak dalam sesuatu perlawanan akan dikira sebagai pemenang. Jika kedua-dua pasukan mempunyai jaringan gol sama banyak atau tiada gol dijaringkan , maka perlawanan dikira seri.

PERATURAN PERTANDINGAN
Perlawanan yang berkesudahan seri akan ditentukan melalui pertandingan masa tambahan.

UNDANG-UNDANG 12
( KESALAHAN-KESALAHAN & KELAKUAN TIDAK BERTERTIB )

Kesalahan- kesalahan dan kelakuan tidak bertertib akan dihukum seperti berikut :
Sepakan Percuma Terus Sepakan Penalti Sepakan Percuma Tidak Terus Diberi amaran

Perintah Keluar

SEPAKAN PERCUMA TERUS


Kesalahan-kesalahan yang dilakukan dengan sengaja: Menendang pemain lawan Membentes pemain lawan Melompat ke pemain lawan Merempuh pemain lawan Memukul pemain lawan

KESALAHAN-KESALAHAN YANG DILAKUKAN DENGAN SENGAJA:


Menendang pemain lawan Membentes pemain lawan Melompat ke pemain lawan Merempuh pemain lawan Memukul pemain lawan

Sambungan..

Menolak pemain lawan


Memegang pemain lawan Meludah pemain lawan Menggelunsor pemain lawan (kecuali penjaga gol dalam kawasan penalti)

Memegang bola (kecuali penjaga gol)

Semua sepakan percuma dibuat di tempat kesalahan

SEPAKAN PENALTI

Diberikan jika seseorang pemain melakukan salah satu dari kesalahan di atas dalam kawasan petak penalti.

SEPAKAN PERCUMA TIDAK TERUS


Diberikan kepada pasukan lawan jika penjaga gol melakukan kesalahan berikut :
Setelah melepaskan bola dari kawalannya, dia menerima semula bola yang disepak oleh rakannya, tanpa bola terlebih dahulu melepasi garisan tengah atau dimainkan oleh pihak lawan.

Sambungan..

Menyentuh atau mengawal bola dengan tangannya setelah ia disepak dengan sengaja kepadanya oleh rakannya. Menyentuh atau mengawal bola dengan tangannya setelah ia menerima bola terus dari suatu sepakan ke dalam oleh rakannya. Menyentuh atau mengawal bola dengan tangan atau kakinya lebih dari 4 saat, di mana-mana bahagian gelanggang (kecuali di separuh bahagian gelanggang pasukan lawan).

SEPAKAN PERCUMA TERUS


Diberikan kepada pasukan lawan jika seorang pemain (pendapat pengadil): Bermain dengan cara berbahaya. Sengaja menghalang pergerakan pemain lawan. Menghalang penjaga gol untuk melepaskan bola dari tangannya.

KESALAHAN KESALAHAN DIBERI AMARAN


Seorang pemain diberi amaran dan dilayangkan kad kuning jika melakukan kesalahan berikut : Berkelakuan tidak bersemangat sukan Membantah keputusan pengadil dengan perkataan atau tindakan Sentiasa melanggar undang-undang permainan

Sambungan..

Melambat-lambatkan permulaan semula permainan. Gagal menghormati jarak yang diperlukan semasa permainan dimulakan semula dengan satu sepakan penjuru, sepakan ke dalam, sepakan percuma atau lemparan gol.

Sepakan percuma tidak terus diberikan kepada pasukan pihak lawan untuk hukuman kesalahan di atas.

Sambungan..

Masuk atau masuk semula gelanggang tanpa kebenaran pengadil.

Dengan sengaja keluar gelanggang tanpa kebenaran pengadil.


* Sepakan percuma tidak terus diberikan kepada pasukan pihak lawan untuk hukuman kesalahan di atas.

KESALAHAN PERINTAH KELUAR


Seseorang pemain diperintah keluar atau dilayangkan kad merah jika melakukan kesalahan berikut :
Bermain dengan amat kasar Berkelakuan ganas

Meludah pemain lawan atau orang lain

Sambungan..

Menggagalkan peluang jaringan pihak lawan atau memegang bola dengan sengaja.
Menggunakan bahasa yang menyinggung perasaan, menghina atau kesat. Menerima amaran kedua dalam satu permainan.
Jika permainan diberhentikan kerana seorang pemain diperintah keluar gelanggang, permainan akan dimulakan dengan satu sepakan percuma tidak terus kepada pasukan lawan dari tempat kesalahan itu dilakukan.

Sambungan..

Seorang pemain yang telah diperintah keluar padang tidak boleh masuk semula dalam permainan atau duduk di bangku simpanan. Pemain simpanan boleh masuk menggantikan pemain yang diperintah keluar selepas dua minit kecuali suatu gol telah dijaringkan semasa dua minit itu tamat serta mendapat kebenaran daripada penjaga masa.

UNDANG-UNDANG 13
( SEPAKAN PERCUMA )

JENIS-JENIS SEPAKAN PERCUMA


Sepakan percuma adalah sama, sama ada terus atau tidak.
1. Sepakan Percuma Terus 2. Sepakan Percuma Tidak Terus

SEPAKAN PERCUMA TERUS

Jika dari satu sepakan percuma terus, bola disepak terus ke dalam gol pasukan lawan, gol dikira.

Sambungan..

SEPAKAN PERCUMA TIDAK TERUS

Suatu gol boleh dijaringkan hanya apabila bola itu telah dimainkan atau disentuh oleh seorang pemain lain sebelum bola masuk ke dalam gol.

Sambungan..

Kedudukan Untuk Sepakan Percuma: Semua pemain lawan mestilah sekurangkurangnya 5m dari bola sehingga ia berada dalam permainan. Bola berada dalam permainan sebaik sahaja ia disentuh atau dimainkan.

KESALAHAN DAN HUKUMAN


Jika apabila suatu sepakan percuma dibuat, seorang pemain berada lebih hampir dengan

bola dari jarak yang diperlukan maka sepakan


dibuat semula.

Sambungan..

Jika setelah bola berada dalam permainan, penyepak menyentuh bola semula sebelum ia dimainkan oleh pemain lain maka satu sepakan percuma tidak terus diberikan kepada pasukan lawan di tempat kesalahan itu. Jika pasukan yang membuat sepakan percuma mengambil lebih dari 4 saat maka satu sepakan percuma tidak terus diberikan kepada pasukan lawan.

ISYARAT SEPAKAN PERCUMA TERUS


Pengadil mengekalkan lengannya melintang menunjukkan arah sepakan dibuat. Dalam kesalahan yang dikira sebagai kesalahan terkumpul, pengadil mengisyaratkan dengan menunjukkan jari telunjuk ke bawah supaya pengadil ketiga, atau mana-mana pegawai pada meja, tahu bahawa ia dikira sebagai kesalahan terkumpul.

ISYARAT SEPAKAN PERCUMA TIDAK TERUS


Pengadil mengisyaratkan sepakan percuma tidak terus dengan mengangkat sebelah tangan lurus ke atas. Dia mengekalkan tangannya sehingga sepakan itu telah dibuat dan bola telah dimainkan oleh pemain lain

UNDANG-UNDANG 14
( KESALAHAN-KESALAHAN TERKUMPUL )

KESALAHAN-KESALAHAN TERKUMPUL
Kesalahan yg dihukum dengan satu sepakan percuma terus tercatat di dalam undang-

undang 12.
Lima kesalahan pertama yg terkumpul oleh setiap pasukan pada setiap separuh masa dan dicatatkan di dlm cacatan perlawanan.

KEDUDUKAN SEPAKAN PERCUMA


Untuk lima terkumpul yang pertama yang dicatatkan oleh mana-mana pasukan di dalam

setiap separuh masa:


Pemain pasukan lawan boleh membentuk benteng untuk mempertahankan sepakan percuma itu.

Sambungan..

Semua pemain lawan berada sekurang kurangnya lima meter dari bola sehingga ia di dalam permainan. Gol boleh dijaringkan terus dari sepakan ini.

Sambungan..

Bermula dengan kesalahan terkumpul yang keenam yang dicatatkan oleh mana-mana pasukan dalam setiap separuh masa: Pemain pasukan lawan tidak boleh membentuk benteng untuk mempertahankan sepakan percuma itu.

Sambungan..

Pemain yang membuat sepakan hendaklah dikenal pasti. Penjaga gol mestilah berada didalam kawasan pelnatinya dan sekurang-kurangnya lima meter dari gol.

Sambungan..

Semua pemain lawan didalam gelanggang hendaklah berada se belakang garisan bayangan yang selari dengan garisan gol dan di luar kawasan penalti. Mereka mestilah berada lima meter dari bola dan tidak boleh menghalang pemain yang membuat sepakan itu .Tiada pemain dibenarkan melepasi garisan bayangan itu sehingga bola berada di dalam permainan.

Sambungan..

PROSEDUR
Pemain yang membuat sepakan mesti menyepak bola dengan tujuan untuk membuat jaringan dan tidak dibenarkan untuk membuat hantarankepada pemain lain. Sebaik sahaja sepakan di buat, tiada pemain dibenarkan menyentuh bola sehingga ia disentuh oleh penjaga gol atau ia melantun dari tiang atau palang gol atau telah keluar dari gelanggan.

Sambungan..

Tiada sepakan percuma dibenarkan dibuat kurang enam metar dari garisan gol. Jika sesuatu kesalahan yang biasa dihukumkan dengan suatu sepakan percuma tidak terus berlaku didalam kawasan pelnati, sepakan percuma itu hendaklah dibuat dari garisan kawasan pelnati yang hampir dengan kesalahan itu.

Sambungan..

Jika seorang pemain melakukan kesalahan keenam pasukannya didalam kawasan pasukan lawan atau didalam kewasan sendiri di depan garisan bayangan yang selari dengan garisan pertengahan padang dan melalui tanda pelnati kedua 10 meter dari garisan gol,sepakan percuma itu hendaklah dibuat daripada tanda pelnati ke2.tanda pelnati kedua ini diterangkan di dalam undang-undang 1. sepakan percuma ini hendaklah dibuat menepati peruntukan yang disebutkan dibawah posisi untuk sepakan percuma.

Sambungan..

Jika seseorang pemain melakukan kesalahan keenam pasukannya didalam kawasannya diantara garisan 10 meter dengan garisan gol, pasukan yang akan membuat sepakan itu boleh memilih untuk membuat sepakan itu dari tanda penalty kedua atau dari tempat dimana kesalahan itu berlaku

KESALAHAN DAN HUKUMAN


Jika mana-mana dari situasi berikut berlaku: Jika seorang pemain pasukan pertahanan

melakukan kesalahan:
Sepakan ini hendaklah dibuat semula, hanya jika suatu gol tidak dijaringkan.

Sepakan ini tidak dibuat semula jika gol telah dijaringkan.

Sambungan..

Jika rakan kepada pemain yang membuat sepakan melakukan kesalahan : Sepakan ini hendaklah dibuat semula, jika suatu gol dijaringkan. Sepakan ini tidak dibuat semula jika gol tidak dijaringkan.

Sambungan..

Jika pemain membuat sepakan melakukan kesalahan setelah bola didalam permainan:

Suatu sepakan tidak terus diberi kepada pasukan lawan, dan dibuat dari tempat dimana kesalahan itu berlaku, kecuali ia berlaku didalam kawasan penalty, dalam hal demikian, sepakan percuma ini tidak terus dibuat dari garisan penalty yang hampir dengan kesalahan itu.

UNDANG-UNDANG 15
( SEPAKAN PENALTI )

Gol boleh dijaringkan

Melakukan kesalahan di dalam Kawasan penalti

Masa dilanjutkan pada penghujung Masa setiap separuh masa atau penghujung masa tambahan

SEPAKAN PENALTI

BOLA * Tanda Penalti

PEMAIN yang Membuat Tendangan Penalti dikenalpasti

KEDUDUKAN

PENJAGA GOL Berada di atas Garisan golnya, Menghadap penyepak Di antara kedua-dua Tiang gol, sehingga Bola disepak

PEMAIN LAIN mesti berada di dalam gelanggang Di luar kawasan penalti Dibelakang @ tepi tanda penalti > 5 meter

PROSEDUR
Penyepak sepakan penalti itu menyepak bola ke hadapan.

Dia tidak dibenarkan memainkan bola kali kedua sehingga ia telah disentuh oleh pemain lain.
Bola berada di dalam permainan sebaik ia disepak dan bergerak ke hadapan.

Sambungan..

Apabila sesuatu sepakan penalti dibuat semasa permainan biasa, atau masa dilanjutkan pada separuh masa atau masa penuh untuk membenarkan sepakan penalti itu dibuat atau dibuat semula, gol diberi jika, sebelum melintasi tiang-tiang gol di bawah palang gol: Bola menyentuh salah satu atau kedua-dua tiang gol atau palang gol atau penjaga gol

KESALAHAN & HUKUMAN


Seseorang pemain pasukan bertahan melakukan kesalahan. Jika rakan kepada pemain yang membuat sepakan melakukan kesalahan. Jika pemain yang membuat sepakan melakukan kesalahan setelah bola di dalam permainanl.

PEMAIN LAIN

UNDANG-UNDANG 16
( SEPAKAN KE DALAM )

SEPAKAN KE DALAM
Seorang pemain pasukan bertahan melakukan kesalahan; 1. Sepakan itu dibuat semula, hanya jika suatu gol tidak dijaringkan.

2. Sepakan itu tidak dibuat jika gol telah dijaringkan.

Sambungan..

Jika rakan kepada pemain yang membuat sepakan melakukan kesalahan;

1. Sepakan itu dibuat semula, hanya jika suatu gol dijaringkan.


2. Sepakan itu tidak dibuat semula jika gol tidak dijaringkan.

Jika pemain yang membuat sepakan melakukan kesalahan setelah bola di dalam permainan:
Suatu sepakan percuma tidak terus diberi kepada pasukan lawan.
Dibuat dari tempat di mana kesalahan itu berlaku kecuali ia berlaku di dalam kawasan penalti. Dalam hal demikian, sepakan percuma tidak terus ini dibuat dari garisan kawasan penalti yang hampir dengan kesalahan itu.

UNDANG-UNDANG 17
( HANTARAN GOL )

HANTARAN GOL
Satu cara untuk mulakan permainan. Gol tidak boleh dijaringkan terus dari hantaran gol. Hantaran gol diberi apabila: a. Keseluruhan bola melintasi garisan gol. b. Setelah disentuh oleh pemain lawan samada dari udara atau tanah. c. suatu gol tidak dijaringkan mengikut undangundang 11.

PROSEDUR
Bola dibaling dari mana-mana kawasan penalti oleh penjaga gol yang bertahan. Pemain lawan mesti berada di luar kawasan penalti. Penjaga gol tidak memainkan bola kedua. Bola berada dalam permainan apabila dibaling melepasi kawasan penalti.

KESALAHAN DAN HUKUMAN


1. Jika bola tidak melintasi terus dari kawasan penalti. - hantaran gol di buat semula. 2. Penjaga gol menyentuh kali kedua, sebelum disentuh oleh pemain lain. - satu sepakan percuma tidak terus di beri kepada pasukan lawan.

Sambungan..

3. Penjaga gol menerima bola semula daripada rakannya. - Sepakan Percuma Tidak Terus diberi dari garisan kawasan penalti yang hampir dengan kesalahan tersebut.

UNDANG-UNDANG 18
( SEPAKAN PENJURU )

SEPAKAN PENJURU
Satu cara untuk memulakan semula permainan. Gol boleh dijaringkan terus dari penjuru,tetapi hanya oleh pasukan lawan. Diberi apabila : Keseluruhan bola melintasi garisan gol, akhir sekali disentuh oleh pemain bertahan sama ada di tanah atau udara dan tiada jaringan gol menurut Undang-undang 11

PROSEDUR

Bola diletakkan tepat pada bahagian dalam lengkuk yang paling hampir. Pemain lawan hendaklah berada tidak kurang 5 meter dari sehingga bola di dalam permainan bola disepak oleh pemain pasukan penyerang.

Sambungan..

Bola berada di permainan sebaik saja disepak atau disentuh.

Pemain yang membuat sepakan itu tidak boleh memainkan bola kali kedua sehingga ia disentuh oleh pemain lain.

KESALAHAN & HUKUMAN


Satu Sepakan Percuma Tidak Terus diberi kepada pasukan lawan jika :

1. Pemain yang membuat sepakan penjuru itu memainkan bola kali kedua sebelum ia disentuh oleh pemain lain. Sepak percuma dibuat dari mana kesalahan itu berlaku.

Sambungan..

2. Sepakan penjuru itu tidak dibuat dalam masa 4 saat dari masa pemain berkenaan menerima bola. Sepakan percuma itu dibuat dari tanda sepakan penjuru

TERIMA KASIH