Está en la página 1de 16

LUDOL DELS LLOPS

Del cor de la jungla espessa sentirem ludol dels llops, que faran consell de roca, quan arribi la foscor. Del dilluns al divendres, ells esperen amb delit, que arribi el cap de setmana per trobar-se amb els amics. Vnen de totes les terres amb ganes de diversi travessant rius, valls i terres per conviure al Mogollops. Cal que ning se noblidi que un llop no estar mai sol, per aix cada mil llunes es retroba el gran estol. Juguen, riuen, salten, ballen, criden, corren, fan canons, porten la gresca a les venes sn lenveja de tothom. Juguen, riuen, salten, ballen, criden, corren, fan canons, des de tot arreu els senten quan fort criden: MOGOLLOPS!

30

ndex
De qui s aquest quadern? Benvinguda Qui sn? Qui som els llops i daines? Els amics de Mowgli a la jungla Altres amics de Mowgli i els enemics Uniformitat 7. Ttem i objectes del llop i daina 8. Com saluden el llops i les daines 9. Lleis, mximes i lema 10. Promesa 11. Consell de Roca 12. Ens organitzam per sisenes! 13. Territoris i petjades 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 15

En Estol
En estol, companys alcem el vol, que brilla ja la nova matinada. En estol, companys alcem el vol, i com ocells volem de sol a sol. Tots ben units, ben valents i ardits de cara al sol que aclareix la nova albada. Tots ben units, ben valents i ardits cercant la llum sens dubtes ni neguits. Tots cantant amics au endavant obrint cam que s ben ser el nou dia. Tots cantant amics au endavant que hem de triomfar amb nostre esfor constant. Bondat al cor, el bra ferm i fort, la vida s breu, joventut sen va i sen vola. Bondat al cor, el bra ferm i fort, i als nostres llavis un bons cants damor.

1r territori: Darzee ...................................................................... 16 2n territori: Bagheera ................................................................17 3r territori: Kotick ........................................................................ 18 4t territori: Baloo .......................................................................... 19

14. Dacampada i nusos 15. Muntam la motxilla! 16. On som? 17. On hem anat? 18. Miram el cel 19. Primers auxilis 20. Can En estol 21. Udol dels llops

21 22 23 24 25 27 29 30

29

DE QUI S AQUEST QUADERN?


Si notes que tens qualque cosa dins lull, no et toquis ni et gratis: mira cap adalt mentre tires de la pestanya inferior cap avall, i mira cap avall mentre tires de la pestanya superior cap adalt. Si no sorts aix rentat lull amb molta daigua i espera que surti sola. Sang pel nas: mai has de tapar els forats del nas sin que s millor que la sang surti. A ms, no tiris el cap enrere perqu la sang anir a la gargamella. Un remei casol s aixecar el bra contrari del forat on surt la sang i amb el cap ben recte. Tu creus que funcionar? Cremada: el primer que has de fer s banyar-te la part de la cremada amb molta aigua freda. Raspada: rentar-te-la amb aigua i sab esterilitzat que hi ha dins la farmaciola. Desprs lhas de deixar eixugar sense tapar. Tall: el primer que has de fer s rentar-te les mans, desprs amb una gasa i molta daigua fes neta la ferida. Millor tapar- lo per evitar infeccions amb una gasa o una tireta.

Aquest quadern pertany a :

Nom: 1r llinatge: 2n llinatge:


Vaig nixer el dia ............................................................ Visc a .................................. Codi postal .................... Telfon ............................. Vaig entrar a la manada el dia ......................... ..............

28

BENVINGUDA
Hola! Acabes darribar a la manada, i de moment el teu nom ser pota tendra, igual que els cadells de llop. Vols sser un llop o una daina? Aquest quadern tensenyar tot el necessari per caminar per la jungla i anar de cacera travessant territoris, triant tu mateix les pistes per aconseguir les petjades dels amics de Mowgli, i aix fars tant com podrs per sser un bon llop. I quan ja en spiga ensenyar als altres.

PRIMERS AUXILIS
El primer que has de tenir en compte s que ni tu ni cap dels teus companys sou metges, aix que si no sabeu com curar alguna ferida, millor que no la toqueu. I el primer que heu de fer s avisar als vostres caps. Per si et fes falta, mira com es pot fer una camilla:

Bona Cacera!!!
Si et fixes b, veurs que est feta amb dos pals ben rectes i dos jerseis, encara que tamb pots emprar dos abrics o dues camises. Estella: per llevar-la el millor s emprar unes pinces. Desprs rentat la ferida amb aigua i sab per desinfectarla.

27

Sabies que...?
Lestrella Polar sempre ens ajudar a orientar-nos per la nit, ja que sempre est situada al Nord. Ara b, com podem saber quina s lestrella Polar entre tantes estrelletes? Mira quin truc:

QUI sN?
Ell s el fundador de lescoltisme, el seu nom s BADEN POWEL. Nascut a Londres el 22 de febrer de 1857. Es va fer fams desprs de la seva estada a lfrica, on tenia el comandament de lexrcit angls que defensava Mafeking. Va descobrir que els joves sn capaos de fer grans coses quan sels hi dna responsabilitat. Va demanar al seu amic Rudyard Kipling que escrivs un llibre basat en petits contes que poguessin emprar els ms petits. Rudyard Kipling titul aquest llibre El llibre de la jungla

Lssa Major i Cassiopea sn molt ms fcil didentificar que la resta de constellacions. I per aix tenim dues formes diferents de trobar lEstrella Polar. a) Mentalment hem de dibuixar una lnia imaginria entre les dues estrelles ms brillants de lssa Major, i desprs allargarla 5 vegades i ja lhem trobada! b) Dibuixam una lnia imaginaria entre la segona estrella de la coa de lssa Major i lestrella que queda al mig de Cassiopea. Ms o menys lestrella Polar queda enmig de la lnia.

Olave Baden-Powell , nascuda el 22 de febrer del 1989, va ser la dona de Robert Baden Powell. Va agafar el relleu a la tasca realitzada per Agnes Baden Powell i Robert Baden Powell en quan a ladaptaci de la metodologia scout a per a dones i la va aplicar. El 1915 va comenar a estructurar el moviment Gua i el 1930 va ser anomenada Jefa Mundial Gua.

26

QUI SOM LLOPS I DAINES?


Som els escoltes que tenim de 8 a 10 anys. A lagrupament ens coneixen per anar sempre vestits de groc, per tenir moltes ganes de jugar i passar-ho b, i per estar sempre atents. El llibre de la Jungla ens explica que en Mowgli era un cadell dhome que es va perdre a la jungla i una famlia de llops el va recollir; va ser acceptat per tota la manada, amb ella va aprendre moltes coses, especialment que els llops tot ho fan junts, mai no estan sols perqu es poden perdre i les decisions les prenen entre tots en el Consell de Roca. Tots els llops som en Mowgli i seguim la llei de la jungla.

I si miram el cel?
Si a les nits alcem el cap per mirar el cel, veurem que est ple de mils de milions de puntets brillants: les estrelles! Els antics grecs sentretenien jugant a unir grups destrelles per formar dibuixos de diversos tipus com animals, Dus, personatges,... Aquestes formes sn el que coneixem per constellacions. Les ms importants sn:

ssa menor
En ella est lEstrella Polar.

ssa major
Tamb es coneguda amb el nom del Carro per la seva forma.

Cassiopea
Es distingeix fcilment per la seva forma en W o M.

4 25

ON HEM ANAT?

Els amics de Mowgli de la jungla?


AKELA: s el Vell llop gris, cap de la manada, i per aix, va ser qui va accept a Mowgli dins la manada de Seeonee. Responsable, coordinador i savi. s el que t ms experincia a la jungla. BAGHEERA: s la gran pantera negra, astuta i gil. Enseny a Mowgli els secrets de la jungla per anar de cacera.

BALOO: s el gran s bru alegre i juganer, que ajuda a Mowgli a comprendre i a viure la llei de la jungla. Representa lamistat i lalegria.

Apunta aqu totes les acampades que heu fet. Data Lloc Data Lloc
.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

KAA: s la gran serp pit, que enseny a Mowgli respectar i ajudar a tots els animals de la jungla. Intelligent i enginyosa, representa la creativitat.

HATHI: Lelefant silencis, amo i senyor de la jungla. Record la llei i la lluita per la pau. Representa lordre i lobedincia.

RAKSHA: Mare lloba que va alletar i criar a Mowgli. Lestima molt i el protegeix sempre.

24 5

Altres amics de Mowgli


Darzee: s el busqueret costurer que representa la creativitat, la tcnica, lhabilitat manual i la imaginaci. Kootick: s la foca blanca que ensenya iniciativa i responsabilitat. Tamb destaca la seva perseverana en aconseguir el millor per la seva manada. Riki-Tiki Tavi: Mangosta molt valenta.

ON SOM?

Els enemics de Mowgli


SHERE-KHAN: el tigre coix, covard i traidor. No respecta la llei de la jungla i volia matar a Mowgli. I recorda: - Per saber on s el Nord enmig dun bosc, ens fixarem on tenen ms verdet els arbres. - Pensa que el sol surt per lEst i es pon per lOest. - Un detall curis: les formigues quan surten i entren del formiguer noms caminen de Llevant a Ponent i a la inversa. - Pel vespre, lEstrella Polar ens assenyala el Nord.

BANDER-LOGS: sn les moneies que no tenen ni llei ni cap, no saben fer res, excepte cridar i molestar.

TABAQUI: s el xafarder, pilota i covard de la jungla. El xacal que no t ni llei ni famlia. Ajuda a ShereKhan per inters, per fuig davant el primer petit problema.

23

COM FEIM UNA MOTXILLA?


A lhora de fer una motxilla hem de tenir en compte una srie de regles: Sempre collocarem les coses a linterior de la motxilla segons lordre en que ho emprarem; aix el sac de dormir anir al fons i el menjar a dalt. - A les butxaques exteriors posarem aquells objectes que conv tenir a m: llanterna, kleenex, paper, boli, cantimplora,... - Intentarem repartir el pes, perqu sin anirem de costat! - Procura no penjar moltes coses a lexterior de la motxilla.
Menjar, plats, tass... Kimbo Llanterna, piles, boli, quadern,...

UNIFORMITAT
Pinta la camisa del color dels llops i daines:

Cantimplora, capolina Sac de dormir

Roba de recanvi

La resta de roba ha de ser vella, per no tenir-ne cura della i poder fer totes les activitats i tallers. No val que la facin els papis!

22

EL TTEM
El ttem s un smbol propi de cada manada. Consisteix en una escultura o un dibuix marcat damunt fusta, on hi ha representant tota la figura dun llop o noms el seu cap. Quan un Llop fa la promesa penja dell una cinta del mateix color que la seva sisena, amb el seu nom escrit i la data de la promesa escrita en ella. Ara que ja saps un poc ms daquest objecte, noms et falta fer una cosa: dibuixa el ttem de la teva manada.

DACAMPADA

NUSOS

OBJECTES DE LLOP I DAINA

Paper i llapis

Xiulet

21

Com saluden els llops i les daines?


Aquests dos dits recorden les dues orelles del llop, sempre dispostes a escoltar.

FENT BONS AMICS

El dit gros va damunt del petit, que vol dir que el gran i fort sempre ajuda al petit. Tots el escoltes donen la m esquerra quan saluden perqu s la que est ms a la vora del cor.

10
4t TERRITORI. Tercer any de llop

Territori

Caracterstiques de lanimal

Baloo
10 anys

Lleis

Pistes

PETJADES M inters per les preocupacions dels altres. Cont moltes histries. Sempre estic de bon humor. Estic informat de tot el que passa. Em confien missatges que haur de transmetre. Mexprs de vries formes . Conec totes les lleis i costums de a unitat. S relacionar-me, escoltar i parlar Responc a lafecte. Don seguretat als meus companys.

Protector

Ls bru

Juganer, bromista, servicial, cuidador de tot i de tots.

Complir i fer complir les mximes Sap com funciona dels llops. Socorrista tota la jungla, la respecta, i la cuida

Artista

Cuiner

19

Organitzo un menjar comunitari. Conec alguns plats tradicionals de la nostra cultura.

3r TERRITORI. Segon any de llop Caracterstiques Territori de lanimal

Kotick
9 anys Lleis Pistes PETJADES Deman consell als ms experts. Escolt amb molta atenci. Aprenc per ensenyar als altres. Faig linventari del material necessari per una cacera. Colleccion coses de les caceres. Construeixo objectes tils. M inters per la cultura popular de lilla. Organitzo les canons. Sempre estic alegre. Magrada jugar i estic dispost a tot. Organitzo algun joc. No em don per venut. Cerc un itinerari per anar a laventura. Aprenc a emprar una brixola.

Secretari

El llop est sempre jois. Organitzadora Foca. Aventurera El llop creu al vell llop.

Colleccionista

Collaboradora

Animador

Cercador

18

s una gran festa en la que has decidit ser un llop o daina, i entrar dins una gran famlia escolta.

Vaig fer la promesa el dia............ a.............................................. I el meu padr/na va ser................................................................ Varen fer la promesa amb mi....................................................... .............................................................................................................

Aix es fa el nus del fulard:

Promesa del llop: Promet fer tant com puc i tamb promet ..

Enhorabona, JA ETS UN LLOP!!!

PROMESA

11

12
Pantera negra

Saps quines sn les regles per a un consell?

Els llops i daines es reuneixen en ocasions, sempre que hi ha qualque cosa important a dir per a lestol:

2n TERRITORI. Primer i segon any de llop Caracterstiques Territori Lleis de lanimal

1. Estar assegut en rotllo. 2. Tothom participa. 3. Es parla dun en un, mentre escolten.
Esportista, Observadora Cuidadora del seu propi cos

CONSELL DE ROCA

els altres

8 i 9 anys Pistes PETJADES Jugo sent lleial. Soc net en el joc. Tenc bons hbits dalimentaci. Jugo amb el meu cos i faig mmica. Faig ombres xineses. S relaxar-me i descansar quan toca. Disseny un instrument. S fer neta una ferida. Aprenc a fer un embenatge. Aprenc a fer una camilla.

Atleta

El llop diu sempre la veritat. El llop s fidel amb si mateix i amb els altres.

Joglar

Socorrista

Observadora
Aprenc a emprar les pistes. Trob el nord dins un bosc. Prenc notes de tot el que observa.

17

1r TERRITORI. Primer any de llop Territori Caracterstiques de lanimal

Darzee
Lleis Pistes PETJADES

8 anys

Acampador

Hbil artes Busqueret Costurer Potencia la tcnica Coneix la natura

El llop s net i endreat

S muntar i desmuntar una tenda. S fer-me la motxilla. He aprs a racionalitzar laigua a les sortides. S utilitzar les eines adequades a cada treball a realitzar. Tenc cura del material. Faig treballs manuals tils per la manada. Conec i ser fer nusos. Conec la Rosa dels vents. Conec els punts cardinals. He tengut el primer contacte amb els plnols i mapes. Tenc curiositat per la natura. Observo i tenc cura de la natura. Conec els principals animals i plantes de la nostra illa.

Artes

El llop est sempre atent

Ecologista

Explorador

16

Qu sn les Sisenes?:

Cada sisena es diferencia de la resta perqu tenen un nom i color diferent. Tamb si voleu podeu inventar-vos el vostre propi lema, una can,

Els llops viuen en Manada formant una gran famlia; tenen la seva prpia Llei, sajuden i es diverteixen junts. La Manada es reuneix quan el Vell Llop la crida.

companys de sisena, i escoltes i fas cas a tot el que et diu el teu sisener.

treballes, ni aprens sol a la manada. Ho fas amb els teus

cacera s en com, tampoc no jugues, tu ni

Aix com els llops no cacen mai sols, sin que la seva

Sn sis amics que han decidit jugar i viure les aventures de la jungla.

A LAGUAIT!

13

La manada est formada i organitzada per sisenes, on cada un dels membres haur de realitzar un crrec. Els ms importants sn:

TERRITORIS
Sn unes etapes de progrs que cada llop ha de superar en la vostra estada a la unitat de Llops i Daines. Sn necessries per poder passar a Rangers i Esplets, i per aix teniu tres anys per a fer-ho. Cada vegada que saconsegueix una petita fita es fa una creu al costat i es fa saber a la resta de la manada en el Consell de Roca. Un cop hem completat totes les petjades dun territori, i desprs de que el Consell de Roca ho hagi aprovat, pots pintar la petjada amb el seu color corresponent.

Sisener: s el ms antic del grup, el que ja coneix tot el funcionament de la manada, i est per ajudar-te. Segon Sisener: s qui ajuda al sisener i est atent dels nous llops.
Secretari: s el periodista de la Sisena i porta el diari Scout, on escriu
totes les aventures de la manada.

Socorrista: s linfermer de la sisena, coneix els primers auxilis


i porta farmaciola. la

Material: s el responsable que tot quedi al seu lloc desprs de fer


qualsevol activitat. Pot haver un encarregat de la sala i un altra de les acampades.

Neteja: s qui vetllar que tant la sala com el lloc dacampada quedi ben net. Tamb es pot dividir aquest crrec en dos.

Anota en aquest requadre:

14

15