Está en la página 1de 14

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

A fele sem igaz Vetlked


(Ez a feladatlap 2 vltozatban kszlt: ez a versenyzi pldny, a msik a jtkvezeti a helyes megoldsokkal.)

1. Melyik az a fm, amely szobahmrskleten is cseppfolys? a) Klcium. b) Klium. c) Higany. 2. Mi az oka annak, hogy nappal nem ltjuk a csillagokat? a) Az, hogy a Fld msik oldaln vannak, mint a Hold, ezrt a Fld eltakarja ket. b) Ha jl megnznk, ltnk ket. c) A nap sokszorosan ers fnye teszi ket lthatatlann. 3. Milyen magas egy tlagnvs 4 ves gyerek? a) 1 mter. b) 80 cm. c) 1 m 20 cm. 4. Melyik orszg gyarmata volt majd 400 vig Kuba? a) Spanyolorszg. b) Anglia. c) Franciaorszg. 5. Mi a klnbsg a gymnt s a brilins kztt? a) Semmi. b) A brilins csiszolt gymnt. c) Az egyik szn, a msik fm. 6. Mi az mbitus? a) Rgi magyar hzak oszlopos, bolthajtsos tornca. b) Illatos fszernvny. c) Akarater. 7. 100 emberbl hny normlis a sz szoros rtelmben? a) 98. b) 50. c) 5.

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

8. Hogyan terjed az lomkr? a) rn ezt jl lthatjuk: valaki st, utna mindenki lmos lesz. b) Sehogy; ilyen fogalom csak a magyar np hiedelemvilgban ltezik. c) A cecelgy cspsvel. 9. Honnan ered az letnket s vrnket szllige? a) A Tudomnyos Akadmia felptsnek gondolatra fejeztk ki gy egyetrtsket s segtkszsgket a magyar nemesek. b) A pozsonyi orszggylsen hangzott el, Mria Terzinak ajnlottk gy fel segtsgket a magyar nemesek. c) Rkczi zszlajnak felirata volt. 10. Milyen nemzetisg volt Andersen, a nagy meser? a) Dn. b) Svd. c) Norvg. 11. Ki mondta: Leborulok a nemzet nagysga eltt? a) Kossuth. b) Szchenyi. c) Rkczi. 12. Mi gyorsabb hossz tvon: a postagalamb vagy a vgtat l? a) A postagalamb. b) A l. c) Egyforma sebessggel haladnak. 13. Hova kldhetnk zenetet postagalambbal? a) Sehova, ilyen csak a mesben ltezik. b) Haza. c) Brhova. 14. Melyik vros volt az rpd-hzi kirlyok koronz vrosa? a) Esztergom. b) Visegrd. c) Szkesfehrvr. 15. Mi a trkbza? a) Nemestett bzafajta. b) Virg. c) Kukorica. 16. Hny mtert tr el a pisai ferde torony a fgglegestl?
2

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) 5 m. b) 4 m. c) 6 m. 17. Mire hasznltk a burgonyt a 16. szzadban? a) Dsznvny volt. b) Tpllkozsra, kretknt, mint mi. c) Csemegeknt fogyasztottk. 18. Hny keresztnevet lehet egy embernek az anyaknyvbe bejegyeztetni? a) Ahnyat akarunk. b) Csak egyet. c) Legfeljebb kettt. 19. Mi a magyar jelentse a Szahara sznak? a) Homoksivatag. b) ressg, semmi. c) Sivatag. 20. Hny liter bor fr el 1 m3 rtartalm hordban? a) 100 liter. b) 10 liter. c) 1000 liter. 21. Hol halt meg Bem Jzsef? a) A temesvri csatban. b) A trkorszgi Aleppban. c) Az aradi vrtankkal egy idben t is kivgeztk. 22. Azonos fogalmak-e a mecset s a minaret? a) Igen. b) Nem; a mecset trk templom, a minaret imatorony. c) Nem; a mecset imatorony, a minaret templom. 23. A blnek melyik rszt tvoltjk el vakblmttkor? a) A vakbelet. b) A fregnylvnyt. c) A vastagblbl vgnak ki egy darabot. 24. Igaz-e, hogy a jegesmedve tli lma a leghosszabb? a) Nem, mert ahol ez az llat l, ott akkor van nyr, mikor nlunk tl; gy teht a jegesmedve nyri lmot alszik. b) A jegesmedve nem alszik sem tli, sem nyri lmot.
3

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

c) Igaz. 25. Melyik vr brtnbe zrtk 1701-ben az elfogott II. Rkczi Ferencet? a) Bcsjhely. b) Buda. c) Srospatak. 26. Mi lett a vrkapitny sorsa, miutn segtette Rkczi szkst? a) Nem tuddott ki, hogy segtette. b) Felngyeltk, s a vr ngy bstyjra kitztk maradvnyait. c) Kalandos ton neki is segtettek megszkni Lipt kirly brtnbl. 27. Melyik kt eurpai orszgban nevezik kancellrnak a miniszterelnkt? a) Franciaorszgban, Dniban. b) Ausztriban, Franciaorszgban. c) Ausztriban, Nmetorszgban. 28. Milyen kt nagy alkotrszbl ll a leveg? a) Oxignbl s nitrognbl. b) Oxignbl s hidrognbl. c) Csak oxignbl. 29. Ki alaptotta az els magyar nyomdt? a) Szchenyi Istvn. b) Gutenberg Jnos. c) Hess Andrs. 30. Mi volt a neve Kolumbusz vezrhajjnak? a) Nina. b) Santa Maria. c) Pinta. 31. Ltezik-e Olympia, az kori sportversenyek sznhelye? a) Igen; mg mindig itt rendezik a jelentsebb grg sportversenyeket b) Nem; az korban elpuszttottk a rmaiak c) Igen; egy kis grg falu van a helyn 32. Hny embert kpes szlltani egy Boeing utasszllt replgp? a) Tbb mint 500 embert. b) 1000 embert is el tud vinni. c) Tbb mint 300 f utazhat rajta. 33. A hm vagy a nstny sznyog veszedelmesebb az emberre?
4

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) Csak a nstny, mert peti rlelshez vrre van szksge. b) Mindkett, mert csak vrrel tpllkoznak. c) Csak a hm sznyogtl kell tartani. 34. Van-e szrnya a bolhknak? a) Igen; nha replsre is hasznljk. b) Igen, de nem tudnak vele replni. c) Nincs. 35. Melyik a Budapesthez legkzelebb es fvros? a) Moszkva. b) Prga. c) Bcs; kzelebb van, mint Debrecen. 36. Mit vgott kett Nagy Sndor a kardjval? a) Egyik rul katonjt lte meg gy. b) A gordiuszi csomt. c) Az ellensg hadvezrvel vgzett gy. 37. Mirt vezetett Nagy Lajos kirlyunk hadjratot Npoly ellen? a) Mert Npolyi Johanna meglette frjt, aki mellesleg Lajos ccse volt, s ez vrbosszt kvnt. b) Mert kivl vitze, Toldi Mikls felbiztatta erre; Toldi ugyanis birtokhoz akart jutni, de az orszgban mr nem jutott szmra, ezrt a kirlyt terletszerzsre knyszertette. c) Mert le akarta igzni egsz Eurpt. 38. Mit jelent az arabok ksznse: szlem alejkum? a) Szeresstek egymst. b) Bke veletek. c) Lgy dvzlve. 39. Hnyszor annyi lakosa van Knnak, mint Magyarorszgnak? a) Kb. 10-szer. b) Kb. 100-szor. c) Kb. 1000-szer. 40. Kb. mekkora tvolsgot tesz meg a csiga rnknt? a) 5 m 40 cm. b) 2 m. c) 10-15 m. 41. Kb. hny liter vre van egy felntt embernek?
5

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) 3-4 l. b) 9 l. c) 5-6 l. 42. Milyen llat a halfarkas? a) Hal, a legragadozbb fajtbl, mint a neve is mutatja. b) Madr, a Fehr-t vdett terletnek egyik faja. c) Emlsllat; a farkas mutci rvn kialakult vltozata. 43. Rgi monds: iszik, mint a gdny. De mi a gdny? a) Pelikn, ami nem is iszik sokat, csak a csrvel temrdek mennyisg vizet vesz fel, amibl aztn kiszri a halakat. b) A gdlye = kiskecske szbl szrmazik; a kiskecske nagyon sok folyadkot fogyaszt, innen a hasonlat. c) A grny tjnyelvi vltozata. 44. Mi volt a neve a mai Isztambulnak a kzpkorban? a) Isztambul. b) Biznc. c) Konstantinpoly. 45. Minek nevezte Kossuth Szchenyit? a) A haza blcsnek. b) A harmadik honalaptnak. c) A legnagyobb magyarnak. 46. Mi a cowboy magyar megfelelje? a) Konds, disznpsztor. b) Juhsz. c) Gulys, marhapsztor. 47. Kb. mennyi lakosa volt Magyarorszgnak 1700 krl? a) 2 milli. b) 14 milli. c) 10 milli. 48. Milyen nemzetisg volt Xerxsz? a) Pun. b) Rmai. c) Perzsa. 49. Van-e bann Knban? a) Ma mr nincs, de a mlt szzadban mg termeltek.
6

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

b) Igen. c) Soha nem is volt. 50. Melyik az a magyar vros, ahol Petfi s Arany is sznszkedett? a) Szeged. b) Debrecen. c) Ppa.

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

51. Hny cm van 1 km-ben? a) Egymilli. b) Szzezer. c) Tzezer. 52. Mtys kirly pttette-e a Mtys-templomot? a) Nem; az rpd-hzi kirlyok, Mtys csak tpttette. b) Termszetesen. c) Mtysnak semmi kze nem volt a templomhoz, nem is ltta. 53. Milyen tmeg egy felntt ember mja? a) kg. b) 1 kg. c) Csak nhny dkg. 54. Madr-e a pingvin? a) Nem, mert nem tud replni. b) Igen, de nem tud replni. c) Nem, mert a madarak nem szeretik a vizet. 55. Melyik mai orszg terletn volt Babilon, az egykori Bbel? a) Irakban, de mr csak a romjai vannak meg. b) Irnban, de mr csak a romjai vannak meg. c) Egyiptomban, de mr csak a romjai vannak meg. 56. lt-e Mnchausen br, a ldtsok s hazugsgok csodlatos hse? a) Nem, csak Brger tallta ki. b) Nem; npmesei alak. c) Igen; a 18. szzadban; nmet katonatiszt volt, aki rendkvli beszdkszsggel, anekdotz kedvvel rendelkezett. 57. Milyen eredetek arab szmjegyeink? a) Latinok, mint a betink. b) Termszetesen arab eredetek. c) Indiai eredetek. 58. Majd n mresre tantlak tged! hangzik el sokszor a felnttek szjbl. De mi a mres? a) A deres= knpad egyik tjnyelvi vltozata; a monds azt jelenti, deresre hzatlak. b) Nincs semmi rtelme a sznak, a szlsban jelent csak fenyegetst. c) Tisztessg, becslet, erklcs, illem a latin sz jelentse.
8

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

59. Mekkora tmeg egy felntt frfi szve? a) 1 kg. b) 30 dkg. c) kg. 60. Kb. hny ember s hny vig ptette az egyiptomi Kheopsz-piramist? a) 10 ezer ember 15 vig. b) 100 ezer ember 20 vig. c) 400 ezer ember 10 vig. 61. Milyen napra esett 1848. mrc. 15-e? a) Vasrnapra. b) Szombatra. c) Szerdra. 62. Ismerte-e Mtys kirly a burgonyt? a) Igen, de mg nem ette meg, mert akkor csak dsznvnyknt termesztettk. b) Igen, de csak csemegeknt fogyasztotta, tkezsek utn. c) Nem, mert akkor mg nem hoztk be Eurpba ezt a nvnyt. 63. Mibe trltk az urak tkezs utn a kezket Mtys korban? a) Az asztalnl lebzsel kutyk szrbe. b) Mivel paprszalvta mg nem volt, vszonszalvtba trltk. c) A ruhjukba vagy az asztaltertbe. 64. Hny Pter nev uralkodja volt Magyarorszgnak? a) Egy, de az ktszer uralkodott. b) Kett. c) Egy sem. 65. Mirt nem jtszottk vgig 1848. mrc. 15-n a Nemzeti Sznhzban a Bnk bnt, amit az nnepi alkalom tiszteletre tztek msorra? a) Mert az osztrkok fegyveres ervel betrtek a sznhzba, s sztkergettk az nnepl tmeget. b) Mert megrkezett a brtnbl Tncsics, s az elads rmnnepbe csapott t. c) Mert ekkorra mg nem volt kszen az egsz drma. 66. Teljesthet volt-e annak a perzsnak a krse, aki a sakkjtk feltallsrt azt krte, hogy annyi bzaszemet adomnyozzon neki a kirly, amennyit a sakktblra lehet helyezni gy, hogy az els kockra egy szemet tesz, aztn mindig duplzza?

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) Igen, de annyi bzt kapott, hogy lett a leggazdagabb ember, mg a kirlynl is gazdagabb. b) Nem, mert gy tbb mint 18 billi szem bzt kellett volna adni, annyi pedig a vilgon nem terem. c) Igen, ez a krs nem is volt tl nagy.

10

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

67. Kb. Hny tgla van az Orszghzba beptve? a) Kb. 100 ezer, s mg valamennyi faragott k is. b) Egymilli. c) Kb. 40 milli, s mg 30 ezer kbmter faragott k is. 68. Milyen llny a blmbika? a) Emlsllat. b) Madr. c) Gyomnvny. 69. Mi az articska? a) Madr, a szntfldek egyik rettegett krtevje. b) Konyhakerti nvny. c) Erdei emls. 70. Testslynak hnyszorost kpes felemelni a hangya? a) Tzszerest. b) Szzszorost. c) tvenszerest. 71. Htra van mg a feketeleves, mondjuk, de mi az a feketeleves? a) A feketekvt neveztk gy a kzpkorban a magyarok. b) llati vrbl kszlt savanytott leves, nagyon rossz ze volt, de a fri lakomk utn ezt szolgltk fel, hogy megelzzk a gyomorrontst. c) Ilyen csak a meskben van. 72. Miben klnbzik a kolibri az sszes tbbi madrfajtl? a) Csak a kolibri kpes arra, hogy megtanuljon egy dallamot. b) Csak kpes egy helyben lebegni s visszafel szllni. c) A testhez kpest neki van a leghosszabb szrnya. 73. Mirt llt Ferenc Jzsef gynak minden lba vizesednyben? a) Az uralkodt bosszantotta a sz percegse, gy vdekezett a fa kiszradsa ellen. b) A palotba befurakodott poloskk ellen vdekezett gy. c) Mert hitk szerint az uralkod gy vdve van minden llamellenes cselekedettl. 74. Ltezik-e a meskbl ismert perencia? a) Az operanca francia sz, azt jelenti: nagy alkots. A francis mveltsgket fitogtatk honostottk meg nyelvnkben, a kznyelv pedig magyarostotta.

11

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

b) A Grimm testvrek mesi nyomn vlt hress, k a germn hsmondkbl vettk t. c) Ausztriban folyik az Enns foly. Eddig jutottak el a kalandoz magyarok. Ami azon tl van, az az ob der Enns, vagyis az Enns fltt. Ezt a kznyelv perencira magyarostotta. 75. Mi az eredeti oka annak, hogy stskor a sznk el kell tenni a keznket? a) Nehogy valami apr llny a sznkba repljn, s lenyeljk. b) Mert rgen gy hittk, hogy a rossz szellemek a nyitott szjon t jutnak be az stssal az emberi testbe. c) Hogy mg vletlenl se fertzzk meg embertrsainkat. 76. Milyen a szghaj? a) Rvid, tske haj. b) Szp, egyenes, hossz szl haj. c) Gesztenyebarna, olyan szn, mint Szent Lszl kirlyunk kedvenc harci mnjnek szre; ez a l egybknt a Szg nvre hallgatott. 77. Kitl ered a monds, hogy a pnznek nincs szaga? a) Vespasianus csszrtl, aki adt vetett ki az rnykszkekre (vckre), s az ebbl befolyt pnzre mondta, amikor brltk rendelett. b) Jdstl, amikor megkapta az rulsrt a pnzt. c) Marxtl, azt rja: Minthogy az ru pnzz vltban eltnik, a pnzen nem lthat, hogyan kerlt birtokosa kezbe. Nincs szaga. 78. Milyen csaldi viszony fzte rpd fejedelmnket Gza fejedelmnkhz? a) rpd fia volt Gza. b) rpd volt Gza ddapja. c) Gza unokja volt rpd. 79. Hogyan lehet, hogy a kis sn szletsekor nem srti fel anyukja brt? a) Mert mg nincsenek tski, csak ksbb nnek ki. b) Anyja mhben fordtva gmblydik: befel llnak a tski. c) A sn burokban szletik. 80. Mit jelent a Lucifer nv? a) Fnyhordoz, fnyhord. A lux = fny szt ismerhet fel benne, amely intelligencijra, hatalmas tudsra utal. b) Csillog vas. A ferrum = vas szbl, amely a kemnysgt, llhatatossgt, hajthatatlansgt jelzi. c) rdngs, ravasz, gonosztev. 81. Mit jelent az eb ura fak szlsunk?
12

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) A fak sz is kutyt jelentett valaha. Teht a szls rtelme: kutynak parancsoljon a kutya, azaz az osztrk csszr parancsolgasson az osztrkoknak, ne pedig a magyaroknak. b) A fak lovat jelentett, teht a kutynak parancsoljon a l, de a magyarnak csak a magyar. c) A fak szntelent, sznehagyottat jelent, gy a szls a kvetkezkpp rtelmezhet: az osztrkok uralkodsa mr unalmas a magyarok szmra, ezrt jobb lesz, ha minden nemzet a sajt soraibl vlaszt magnak uralkodt. 82. Kit neveztek eredetileg grlszakadtnak? a) Az erdkerlket, akiknek a ruhjt a fagak gyakran ronggy szaggattk. Egybknt sem voltak gazdag emberek, gy a sz jelentse lassan tment a nagyon szegnyek megnevezsre. b) Az g rgen akasztft is jelentett, mert gyakran akasztottk a kztrvnyes bnzket t menti fkra. Aki onnan megmeneklt, mert letrtt az g, az volt az grlszakadt. c) Rgen a fonnyadt krthez hasonltottk az elhagyott embereket. k sem kellettek senkinek, ugyangy, mint a frl lepottyant, grl szakadt krte. Teht a sz jelentse: felesleges, senkinek sem kell. 83. Mi a gz? a) A trk hremek tisztasggondnoka. Ezt a tisztsget csak n tlthette be. Ha a frang hremtulajdonos a frdt piszkosnak tartotta, a gzt eladhattk rabszolgnak. Ezrt kellett nagyon dolgoznia szegnynek. b) Rgcsl, az egr rokona. c) Kistest madr. Amikor klt, kidllednek a szemei, gy ltszik, mintha erlkdne. Ettl gz a gz. 84. Mi jrt azrt, ha valaki Mtys idejben elfogott egy hlgyet, s azt eladta idegen kereskednek? a) Ha bizonytani tudta, hogy a hlgy boszorkny, akkor buss jutalmat kapott. b) Pnz jrt rte, mert a hlgy szavunk eredetileg hermelint jelentett. c) Hallbntets. 85. Mirt fradunk el jobban lls kzben, mint jrs kzben? a) Mert jrs kzben kondciban tartjuk az izmainkat, mg lls kzben megmerevednek, s a kpzd tejsav fradtsgrzetet kelt. b) Mert lls kzben mintegy 300 izmunk dolgozik, jval tbb, mint jrs kzben. c) Mert lls kzben jobban unatkozunk, mint amikor valami cllal megynk valahova. 86. Honnan lehet megtudni, hogy egy csiga fi-e vagy lny?
13

A fele sem igaz vetlked (versenyzi pldny)

a) A ficsignak hosszabb s ersebb szarva van. b) A ficsiga flnk s zrkzott. Mindig a lny az, aki udvarol. Teht amelyik csiga teszi magt a msik eltt, az a lny. c) Semmi klns gondot nem jelent ennek megllaptsa, ugyanis a csiga egy szemlyben fi is s lny is; hmns. 87. Mi a macskajaj? a) Macskk verekedse utni fjdalmas llapot. b) Csak a macskkat rint, de raglyos betegsg. c) Msnapossg embereknl.

14