CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Teknik : a) Mulakan simpul. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut.

b) Kemudian. . ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. c) Tarik hujung tali. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya.

Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. Teknik : a) Mulakan simpulan . . b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B .Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. tarik hujung tali. c) Kemudian. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul .

b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. ~ Dapat dibuka dengan senang. Kemudian. . Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi.

Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. . c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung.

abseiling dan rappelling. . ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Teknik : a) Mulakan simpulan. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. kayu dan pancang. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Kemudian masukkan hujung tali. b) Kemudian. b) Lakukan 2 lingkaran tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat .

b) Kemuadian.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. ~ Sangat berguna dalam kerja. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. b) Seterusnya. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kemaskan simpulan tersebut.kerja menyelamat. d) Seterusnya. tarik kedua-dua bahagian tali. .

Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. . c) Seterusnya dililit dicelah kayu. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. menara. ~ Digunakan untuk membina jambatan. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. gejek dan pioneering.

. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. d) Matikan dengan simpul manuk.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk.

Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. . ~ Menyambung 2 jenis kayu. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.

Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. . b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya.