CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

Teknik : a) Mulakan simpul. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . . ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz.

b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. b) Kemudian.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. c) Tarik hujung tali. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. . Teknik : a) Mulakan simpul pulih. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya.

c) Kemudian. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Teknik : a) Mulakan simpul himpit.Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpulan . b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B . Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. . c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul . b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali.

Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Dapat dibuka dengan senang. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. . b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. Kemudian.

Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. . b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali.

~ Ikatan ini kuat dan kukuh. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. Teknik : a) Mulakan simpulan. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. . b) Lakukan 2 lingkaran tali. abseiling dan rappelling. kayu dan pancang. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Kemudian. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. c) Pada hujung tali itu boleh diikat . Kemudian masukkan hujung tali.

~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kemaskan simpulan tersebut. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. . b) Kemuadian.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas.kerja menyelamat. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. b) Seterusnya. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. tarik kedua-dua bahagian tali. ~ Sangat berguna dalam kerja. d) Seterusnya.

gejek dan pioneering. menara. ~ Digunakan untuk membina jambatan. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. . d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang.

c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. . ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. d) Matikan dengan simpul manuk.

Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. ~ Menyambung 2 jenis kayu. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. . d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.

Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. . c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful