P. 1
Cara Membuat Ikatan Dan Simpulan

Cara Membuat Ikatan Dan Simpulan

|Views: 45|Likes:
Publicado porShamini Inthirany
:)
:)

More info:

Published by: Shamini Inthirany on Sep 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . . ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. b) Kemudian. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan simpul.

~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. . Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. b) Kemudian. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. c) Tarik hujung tali. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak.

Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B . tarik hujung tali. c) Kemudian. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul . Teknik : a) Mulakan simpulan . b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. . Teknik : a) Mulakan simpul himpit.Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin.

Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. ~ Untuk memulakan ikatan serong. ~ Dapat dibuka dengan senang. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. Kemudian. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. . c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas.

Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. . c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali.

Kemudian masukkan hujung tali.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. abseiling dan rappelling. Teknik : a) Mulakan simpulan. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. b) Kemudian. c) Pada hujung tali itu boleh diikat . ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. kayu dan pancang. . b) Lakukan 2 lingkaran tali.

e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. . Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. d) Seterusnya. tarik kedua-dua bahagian tali.kerja menyelamat. b) Kemuadian.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. kemaskan simpulan tersebut. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. b) Seterusnya. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. ~ Sangat berguna dalam kerja. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit.

b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. gejek dan pioneering. ~ Digunakan untuk membina jambatan. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. . menara. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. c) Seterusnya dililit dicelah kayu.

~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. . Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. d) Matikan dengan simpul manuk.

Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. . Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. ~ Menyambung 2 jenis kayu. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya.

c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya. . b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul.

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->