CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. . masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. b) Kemudian. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . Teknik : a) Mulakan simpul.

~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. b) Kemudian. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. c) Tarik hujung tali. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. . buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi.

~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B .Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. . Teknik : a) Mulakan simpulan . Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. c) Kemudian. tarik hujung tali. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul . b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali.

b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. ~ Untuk memulakan ikatan serong. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. . b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. Kemudian. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. ~ Dapat dibuka dengan senang.

~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. . b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah.

Teknik : a) Buat 2 gulung tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. .Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. kayu dan pancang. b) Kemudian. c) Pada hujung tali itu boleh diikat . abseiling dan rappelling. Kemudian masukkan hujung tali. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. b) Lakukan 2 lingkaran tali. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. Teknik : a) Mulakan simpulan. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi.

d) Seterusnya. b) Seterusnya. tarik kedua-dua bahagian tali. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. kemaskan simpulan tersebut. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit.kerja menyelamat.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. . b) Kemuadian. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. ~ Sangat berguna dalam kerja. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang.

b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. ~ Digunakan untuk membina jambatan. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. gejek dan pioneering. . d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. menara.

c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. d) Matikan dengan simpul manuk. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. . Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang.

Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. . b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya.Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. ~ Menyambung 2 jenis kayu.

c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. . Teknik : a) Pecahkan hujung tali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful