CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

~ Mengikat tali kesuatu tanjul. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. . Teknik : a) Mulakan simpul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. b) Kemudian. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut.

Teknik : a) Mulakan simpul pulih. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. . ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. c) Tarik hujung tali. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. b) Kemudian. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting.

b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali.Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. Teknik : a) Mulakan simpulan . . tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B . c) Kemudian. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul .

Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. ~ Untuk memulakan ikatan serong. ~ Dapat dibuka dengan senang.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. Kemudian. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. . Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A.

~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. . Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali.

Teknik : a) Buat 2 gulung tali. b) Kemudian. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. . kayu dan pancang. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. abseiling dan rappelling. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. Teknik : a) Mulakan simpulan. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Lakukan 2 lingkaran tali. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. Kemudian masukkan hujung tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat .

bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. kemaskan simpulan tersebut. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. . b) Seterusnya.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas.kerja menyelamat. b) Kemuadian. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. ~ Sangat berguna dalam kerja. tarik kedua-dua bahagian tali. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. d) Seterusnya.

~ Digunakan untuk membina jambatan. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang. menara. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. gejek dan pioneering. .

d) Matikan dengan simpul manuk. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. . b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat.

b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak.Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. ~ Menyambung 2 jenis kayu. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. .

Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. . Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful