CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. Teknik : a) Mulakan simpul. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. b) Kemudian.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut. ~ Mengikat tali kesuatu tanjul. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. . c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul .

Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. . ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. c) Tarik hujung tali. b) Kemudian. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil.Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. Teknik : a) Mulakan simpul pulih.

Teknik : a) Mulakan simpulan .Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul . tarik hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B . b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. . c) Kemudian. Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai.

.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A. ~ Dapat dibuka dengan senang. Kemudian. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Untuk memulakan ikatan serong. b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas.

b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. . d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat.Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat.

b) Lakukan 2 lingkaran tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat . Kemudian masukkan hujung tali. abseiling dan rappelling. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. . ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. Teknik : a) Mulakan simpulan. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. kayu dan pancang. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. b) Kemudian.

e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. b) Seterusnya. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. b) Kemuadian. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. kemaskan simpulan tersebut.kerja menyelamat. ~ Sangat berguna dalam kerja. . Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya. d) Seterusnya.Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. tarik kedua-dua bahagian tali.

Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. ~ Digunakan untuk membina jambatan. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. menara. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. . gejek dan pioneering. c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang.

. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. d) Matikan dengan simpul manuk. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang.

. Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu.Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet. ~ Menyambung 2 jenis kayu. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan.

c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. . Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. Teknik : a) Pecahkan hujung tali. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful