P. 1
Cara Membuat Ikatan Dan Simpulan

Cara Membuat Ikatan Dan Simpulan

|Views: 45|Likes:
Publicado porShamini Inthirany
:)
:)

More info:

Published by: Shamini Inthirany on Sep 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

CARA MEMBUAT IKATAN DAN SIMPULAN

Lilit Pemati Biasa

Fungsi: Digunakan untuk mematikan hujung tali supaya nampak kemas dan tidak terbuang.

Teknik : a) Letakkan tali kecil seperti pada rajah b) Kemudian lilitkan dengan kemas supaya tali kecil tidak mudah terburai. Lilitan tali kecil boleh dibuat sebanyak 10-15 lilitan sebelum memasukkan hujung kedalam hujung kedua seperti dalam rajah. c) Seterusnya, tarik hujung tali kecil kebawah. d) Setelah siap hujung tali kecil hendaklah dipotong supaya kelihatan kemas.

Buku Sila

Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang sama saiz. ~ Mengikat pembalut segi tiga semasa pertolongan cemas.

Teknik : a) Letakkan hujung A dan B di atas satu sama lain. b) Masukkan hujung A dibawah B. c) Kemudian, lakukan ikatan yang sama dengan memasukkan B di bawah

~ Mengikat tali kesuatu tanjul. masukkan hujung tali ke dalam bulatan tersebut. ~ Untuk menyelamat orang dengan memasukkan tanjul itu keliling badan mangsa. Teknik : a) Mulakan ikatan dengan membentuk satu bulatan. Bunga Geti Fungsi : ~ Menyambung 2 tali yang tidak sama saiz. c) Masukkan hujung tali ke bawah tali dan masukkan kembali ke dalam bulatan tersebut. b) Kemudian masukkan hujung tali B supaya bersilang untuk membentuk simpul. b) Kemudian. c) Seterusnya tarik kedua-dua tali tersebut untuk membentuk simpul . . Teknik : a) Mulakan simpul.Tindih Kasih Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh menjerut.

Simpul Manuk Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau balak. ~ Tidak mudah terburai dan kayu dapat ditarik ke tempat yang dikehendaki dengan selamat. Teknik : a) Mulakan simpul pulih. c) Tarik hujung tali. b) Kemudian. Teknik : a) Mulakan simpul pada kayu. ~ Juga digunakan semasa memulakan dan mematikan ikatan seraya dan silang gunting. . Simpul Pulih Fungsi : ~ Digunakan untuk menguatkan bahagian tali yang tidak kuat tanpa memotongnya. buat satu lagi simpulan di atas simpulan tadi. c) Kayu boleh digunakan atau mengikat tali kecil. ~ Memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya. b) Kemudian bentukkan satu pusingan setiap hujung.

Simpul Bunga Geti Ganda Fungsi : Dibuat supaya sambung yang dilakukan bertambah kuat dan tidak mudah terburai. b) Kemudian masukkan silang kedua hujung tali B . tarik hujung tali. ~ Simpul ini amat berguna apabila mempunyai minat untuk mengail.Simpul Himpit Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung dua tali yang sama saiz dan licin. Teknik : a) Mulakan simpul himpit. . b) Bentukkan satu simpulan pada kedua-dua hujung tali. Teknik : a) Mulakan simpulan . c) Kemudian. c) Seterusnya tarik hujung tali untuk membentuk simpul .

Kemudian. ~ Untuk memulakan ikatan serong. b) Seterusnya tarik bahagian B melalui bawah bahagian A.Lilit Balak Fungsi : ~ Untuk mengikat hujung tali ke tiang atau pokok dengan mudah. c) Tarik bahagian A untuk mengemaskan simpul ini untuk membentuk. mulakan simpul tarik pada batang pokok dengan menarik bahagian A keataas. ~ Agar kayu itu tidak licin dan mudah digerak-gerakkan. . b) Tarik bahagian tali yang panjang supaya menjadi kemas. Teknik : a) Lipatkan seutas tali supaya sama panjang kedua-dua hujungnya. ~ Dapat dibuka dengan senang. Belit Lucut Fungsi : ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat dan mendaki. Teknik : a) Gunakan tali dengan mengelilingi kayu. ~ Digunakan semasa turun daripada pokok atau tempat tinggi.

c) Lakukan simpul ini pada kedua-dua hujung kayu supaya seimbang kiri dan kanan. Lilit Pasdul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat batang kayu kecil untuk membuat tangga. d) Beberapa tanjul hendaklah dibuat supaya sesuai digunakan untuk memanjat. ~ Digunakan dalam aktiviti panjat memanjat. b) Ambil kayu sepanjang 60cm yang saiznya sebesar lengan kemudian masukkan. Teknik : a) Mulakan membuat satu gelung. b) Tarik tali bahagian atas melalui gelung. Teknik : a) Buat satu gelung seperti dalam rajah. c) Tali tersebut hendaklah membentuk tanjul. ~ Digunakan untuk mencabut kayu pancang yang terbenam terlalu dalam tanah. .Simpul Abah-abah Fungsi : ~ Digunakan untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali.

b) Lakukan 2 lingkaran tali. ~ Juga digunakan untuk menarik tali besar. Kemudian masukkan hujung tali. ~ Ikatan ini kuat dan kukuh. kayu dan pancang.Lilit Tindih Kejap Fungsi : ~ Digunakan untuk menambat tali yang kecil pada tali besar apabila ditarik songsang. ~ Sesui digunakan untuk mendaki bukit. . Teknik : a) Mulakan simpulan. b) Kemudian. ulang simpulan dan tindih di atas simpulan sebelumnya. Teknik : a) Buat 2 gulung tali. c) Pada hujung tali itu boleh diikat . abseiling dan rappelling. Ikatan Pengail Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada gelung besi.

Simpul Kerusi Fungsi : ~ Digunakan bagi menurunkan orang sakit dari tempat tinggi atau menaikkan ke atas. Teknik : a) Buatkan 2 gelung tali. ~ Sangat berguna dalam kerja. tarik kedua-dua bahagian tali. bentukkan satu gelung pada setiap hujung tali. .kerja menyelamat. Satu gelung yang lebih kecil dibentuk untuk memasukkan bahu pesakit. b) Kemuadian. c) Ikatan seperti dalam rajah akan terbentuk. ~ Boleh digunakan untuk menjerut leher binatang. b) Seterusnya. e) Tarik kedua-dua hujung tali untuk mengemaskan ikatan. d) Seterusnya. kemaskan simpulan tersebut. Simpul Simple Noose Fungsi : ~ Membuat tanjul yang tidak boleh terjerut. Teknik : a) Buat satu gelung dan kemudian tarik bahagian tengahnya.

c) Seterusnya dicelah-celah silang supaya lebih kuat dan kemas. ~ Digunakan untuk membina jambatan. c) Seterusnya dililit dicelah kayu. gejek dan pioneering. d) Akhirnya matikan ikatan dengan simpul manuk. b) Kemudian dililitkan dengan kemas dan ketat. menara. . b) Kemudian belitkan membujur dan melintang. Teknik : a) Mulakan dengan lilit balak pada kayu atau buluh yang bersilang. Teknik : a) Dimulakan dengan simpul manuk. Ikat Seraya Fungsi : ~ Digunakan apabila dua batang kayu atau buluh bersilang dengan sudut tepat. d) Akhirnya matikan ikat serong dengan menggunakan simpul manuk.Ikat Serong Fungsi : ~ Untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu yang bersilang.

d) Matikan dengan simpul manuk. . b) Belitkan kedua-dua tiang dengan kuat dan ketat. c) Matikan ikat silang tungku dengan menggunakan simpul manuk pada kayu tengah. Ikat Silang Tungku Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat 3 batang kayu atau buluh yang sama saiz. Kamudian belitkan pada ketiga-tiga batang kayu berselang-selang.Ikat Silang Gunting Fungsi : ~ Digunakan untuk menyambung 2 batang kayu bagi membuat kaki yang bersilang. ~ Untuk menyambung kayu supaya menjadi panjang. b) Seterusnya masukkan di celah-celah batang kayu. c) Belitkan dicelah-celah dengan kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan lilit balak atau simpul manuk. ~ Menguatkan kayu yang tidak begitu kuat. Teknik : a) Dimulakan dengan menggunakan simpul manuk.

Ikat Jepun Fungsi : ~ Kegunaannya sama dengan dengan ikat seraya. d) Akhirkan ikatan dengan mengikat kedua-dua hujung tali dengan simpul buku sila di antara kayu. Teknik : a) Mulakan dengan memggunakan simpul manuk atau lilit balak. b) Lilit keliling kayu tegak ke bawah di bahagian hadapan kayu mendatar sebanyak 3 lilitan. ~ Menyambung 2 jenis kayu. . b) Ikat selang-seli pada buluh lantai dari atas ke bawah tiang sehingga selesai. Teknik : a) Kelilingi kayu tengah dan 2 bahagian tali diambil ke atas kayu mendatar. c) Asingkan kedua-dua hujung tali dan lilitkan pada arah bertentangan.Lilit Kacang Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat kayu atau buluh bagi membuat lantai sesuatu gadjet.

c) Lakukan menyembat balik sehingga 3 kali. c) Tarik bahagian B untuk mengemaskan simpul. b) Kemudian sambat balik bersilang-silang ke belakang. Masukkan setiap hujung urat tali berselang-selang di atas urat yang rapat dengannya dan dibawah lembar yang dihadapannya.Sambat Balik Fungsi : ~ Untuk mematikan hujung tali. . Lilit Dua Simpul Fungsi : ~ Digunakan untuk mengikat tali pada tiang atau kayu. b) Kemudian lakukan 2 lengkungan. ~ Mengikat hujung tali khemah pada pancangnya. Teknik : a) Mulakan simpul seperti dalam rajah. Teknik : a) Pecahkan hujung tali.

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->