P. 1
pendekatan deduktif

pendekatan deduktif

|Views: 22|Likes:
Publicado porEyzan Rashid Noriey

More info:

Published by: Eyzan Rashid Noriey on Sep 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2014

pdf

text

original

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

FAKULTI PENGURUSAN DAN EKONOMI KRM 3033 KURIKULUM & PENGAJARAN MATEMATIK TAJUK : KAEDAH DEDUKTIF
DISEDIAKAN OLEH: WAN SALMIAH BINTI ISMAIL (D20101038914) ( PPGB KOHORT 11 )

PENSYARAH: DR NORILA MD SALLEH

KAEDAH DEDUKTIF Menurut Kamarudin Hj Husin (2004.hukum yang baru. prinsip. teorem.rumus. 178) Pendekatan deduktif bermula daripada sesuatu atau beberapa rumus.teorem atau hukum. Rumus. prinsip atau hukum yang telah dipelajari daripada kaedah deduktik boleh digunakan untuk mendapatkan rumus.contoh yang khusus. teorem atau peraturan diikuti dengan aplikasinya ke atas contoh. . hukum. prinsipprinsip.

BERMAKSUD . .

Daripada idea atau pemahaman yang baru itu boleh juga dibentuk rumus. teorem atau peraturan yang baru asalkan tidak lari daripada konsep asal matematik. prinsip. hukum. prinsip. Ini bermakna mereka mungkin mendapat idea yang baru bagi menyelesaikan sesuatu permasalahan. Bermaksud : Murid. hukum.   .murid dapat memahami sesuatu yang baru.KAEDAH DEDUKTIF  Kadang kala pendekatan deduktif ini juga digunakan untuk mendapatkan kesimpulan atau generalisasi yang baru daripada rumus. teorem atau peraturan yang telah diketahui.

.

JENIS PENDEKATAN DEDUKTIF Untuk penyelesaian masalah Untuk membuat generalisasi baru Untuk membukti hipotesis .

prinsip.JENIS PENDEKATAN DEDUKTIF……. . setelah murid mempelajari operasi darab. Sebagai contoh. prinsip. mereka dapat membuat operasi darab dan menyelesaikan masalah operasi darab. hukum. teorem atau peraturan tertentu supaya murid dapat menggunakan teori. hukum.  Untuk penyelesaian masalah Guru hendaklah berusaha memahamkan murid tentang sesuatu teori. teorem atau peraturan tertentu bagi menyelesaikan masalah lain yang timbul .

hukum.  Untuk membuat generalisasi baru Guru mengajarkan kepada murid-murid tentang sesuatu teori. .masing dan tidak lari dari konsep asal.JENIS PENDEKATAN DEDUKTIF……. prinsip. teorem atau peraturan tertentu sehingga mereka dapat menguasai konsep tersebut dan kemudian dapat membuat kesimpulan umum yang baru atau teori yang baru bersesuaian dengan kefahaman masing.

.CONTOH…. .  Setelah para pelajar mempelajari rumus luas segiempat tepat. mereka dapat menggunakan rumus itu untuk mendapat rumus luas segitiga bersudut tegak.

 Untuk membukti hipotesis selepas murid belajar hipotesis sesuatu ujikaji.JENIS PENDEKATAN DEDUKTIF……. . mereka juga boleh melakukan ujikaji lain bagi membuktikan sesuatu hipotesis melalui prinsip dan hukum yang telah dipelajari.

CONTOH……. .

Generalisasi. prinsip atau teori yang digunakan untuk menyelesaikan masalah atau membukti hipotesis haruslah diketahui serta telah difahamkan secara mendalam. prinsip. .PENGGUNAAN STRATEGI PENDEKATAN DEDUKTIF Pada peringkat permulaan. generalisasi. Murid-murid harus dibimbing mengingat kembali rumus.PRINSIP. teorem atau teori agar membolehkan mereka menyelesaikan masalah atau hipotesis yang telah didedahkan. masalah atau hipotesis harus didedahkan terlebih dahulu.

Guru sendiri tidak perlu menunjukkan cara menyelesaikan masalah atau menghuraikan cara membukti hipotesis.hukum atau teori yang telah dipelajari.PRINSIP. rumus. tetapi membimbing murid melalui aktiviti soal-jawab sehingga mereka menjalankan aktiviti penyelesaian masalah sendiri. Proses menyelesaikan masalah atau untuk membuktikan hipotesis tidak terhad kepada menggunakan satu generalisasi. prinsip. .PENGGUNAAN STRATEGI PENDEKATAN DEDUKTIF Penggunaan pendekatan deduktif haruslah dilaksanakan mengikut prosedur dengan tepat.

JIMAT MASA & TENAGA MEMUDAHKAN PEMAHAMAN MURID KEBAIKAN DEDUKTIF DPT MEMBERI FOKUS SEPENUHNYA DPT M’PELBAGAIKAN PROSES PENYELESAIAN MASALAH .

KELEMAHAN DEDUKTIF SESUAI UNTUK PELAJAR PANDAI SAHAJA PELAJAR KURANG AKTIF DALAM KELAS MEMBOSANKAN & MENGONGKONG KREATIVITI MURID .

pelajar yang berada pada tahap perkembangan mental operasi formal ini adalah pada peringkat usia 12 tahun dan ke atas.Pendekatan ini sesuai diaplikasikan pada peringkat sekolah menengah iaitu pada peringkat KBSM Jean Piaget. .

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->