Anyaman

Aplikasi Seni  Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.  Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Langkah 1 - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. - Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 2 - Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. - Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 - Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.

.

BIDANG MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang. dan Inovasi 3 . gam. 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit EMK Tahun : : Keusahawanan. kertas lukisan. Kreativiti.

kelarai Garisan . EMK : Keusahawanan.4 4. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1.1 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan.3 4. warna.1.tampak dan sentuh Warna .1. STANDARD PEMBELAJARAN 4.Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna.1 Persepsi Estetik seni 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang.1.1.lurus Rupa . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.1.1. 4.geometri Jalinan .1.2. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. bahasa visual yang ada pada anyaman.2 Prinsip rekaan 4. Kreativiti. .1.1 Harmoni .primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Murid dapat mengenal. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.1. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang. kertas lukisan.1 Unsur seni 4.1. menamakan dan memahami.2 4. rupa. 3. jalinan. 2.1. gam.

1 4.2.4.1.1. 4.3.2. dan gam Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni media.3.1 4.1 4.2 4.2 4. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang.3 visual.2 Aplikasi Seni visual.2 4. karya 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan sebenar atau bahan gantian Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan berpandukan bahasa seni Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik   Guru menunjukkan contoh anyaman.mengkuang atau pandan atau kertas warna. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.2.1.2 Kontra .1 4.4. Mengenal dan menyatakan jenis media Alat – gunting Bahan .3 4. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. 4.4. Guru memberikan penerangan kepada murid .4 rakan visual.3. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.2 bahan 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni media. Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.2.

Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri.bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 1 Langkah 2 . Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.

Ulang langkah ini untuk kertas warna hitam sebagai tapak anyaman.bahan dan alatan sebelum memulakan aktiviti anyaman siku keluang.bahan dan alatan yang diperlukan adalah seperti berikut: kertas warna. Gunakan pembaris untuk mengukurjalur sisip anyaman (1cm)dengan membuat garisan dengan pensel.Sediakan bahan. kad tebal. pensel. gunting. Langkah 3 Langkah 4 . dan pisau grafik. pembaris. glu. Bahan.

Setiap jalur sisip anyaman mesti dibuat dengan susunan yang kemas dan rapi supaya hasilan anyaman kelihatan cantik. Sekarang ia sedia untuk digunakan. Langkah 5 Langkah 6 Buka tapak anyaman yang telah siap digunting. Hasilkan anyaman siku keluang dengan menyisip jalur sisip anyaman ke tapak anyaman.Lipatkan tapak anyaman yang telah siap dengan garisan secara simetrisupaya senang digunting. Kemudian gunakan gunting untuk menggunting garisan yang telah dilukis. dan menarik. kemas. Langkah 7 Langkah 8 . Gunting jalur sisip anyaman menggunakan gunting dengan kemas.Hamparkan dan letakkannya di atas meja dengan rata.

Setelah menyisipkan jalur sisip anyaman ke tapak anyaman . . Langkah 9 Langkah 10 Buat ukuran pada kad tebal (saiz sama dengan tapak anyaman)dengan pembaris untuk dijadikan bingkai hasilan anyaman siku keluang. Ukuran pada kad tebal mestilah tepat dengan hasilan anyaman yang telah siap. lekatkan hujung jalur sisip anyaman pada tapak anyaman supaya ia tidak terlonggar. Gunakan pisau grafik untuk memotong bahagian dalam kad tebal tersebut dengan teliti. Perhatian keselamatan penggunaan pisau grafik harus diutamakan.pastikan tiada kesilapan. Anyaman siku keluang telah siap. Langkah seterusnya.

Bingkai anyaman telah dihasilkan. bingkai tersebut sudah terhasil. Gunakan pisau grafik dan pembaris untuk memotong garisan di atas permukaan bingkai dijadikan corak supaya bingkai tersebut lebih menarik. . keluarkan kad di bahagian tengah.Langkah 11 Langkah 12 Setelah memotong bentuk empat segi pada bahagian dalam kad tebal tersebut. Langkah 13 Langkah 14 Keluarkan satu lapisan kertas pada kad tebal yang telah dipotong untuk dijadikan corak jalur yang lebih menarik pada permukaan bingkai.

. Kenalpastikan kedudukan hasilan anyaman itu seimbang sebelum melekatkan bingkai di atas hasilan anyaman siku keluang.Langkah 15 Langkah 16 Hiaskan hasil anyaman siku keluang dengan bingkai. Anyaman siku keluang yang telah siap dibingkai sekarang boleh dipamerkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful