Anyaman

Aplikasi Seni  Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.  Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Langkah 1 - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. - Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 2 - Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. - Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 - Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.

.

Kreativiti. gam. dan Inovasi 3 . 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit EMK Tahun : : Keusahawanan.BIDANG MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. kertas lukisan. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang.

1. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. .4 4. 2.1.kelarai Garisan .1. gam. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. rupa.1.2. EMK : Keusahawanan.tampak dan sentuh Warna . bahasa visual yang ada pada anyaman. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. menamakan dan memahami.1.1.1.1 4. 3.1 Harmoni . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.geometri Jalinan . Kreativiti. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang.lurus Rupa . kertas lukisan.1 Unsur seni 4.2 4.1. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna. jalinan.Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. sejarah seni dan budaya.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Murid dapat mengenal.1 Persepsi Estetik seni 4. STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Prinsip rekaan 4.1.3 4.1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan.1.

Guru memberikan penerangan kepada murid .3. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang.3 visual. Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. 4.2.1 4.1 4.4. Mengenal dan menyatakan jenis media Alat – gunting Bahan .1.2.4 rakan visual.2.1 4.1 4.2 4. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.4.2 4. karya 4.2 Kontra . dan gam Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni media.2.1.2 4.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni media.mengkuang atau pandan atau kertas warna.2 Aplikasi Seni visual.3 4.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan sebenar atau bahan gantian Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan berpandukan bahasa seni Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik   Guru menunjukkan contoh anyaman.2.3.2 bahan 4.1.

Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Langkah 1 Langkah 2 . Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.

Sediakan bahan. Langkah 3 Langkah 4 . Bahan. glu. pembaris.bahan dan alatan sebelum memulakan aktiviti anyaman siku keluang.bahan dan alatan yang diperlukan adalah seperti berikut: kertas warna. Ulang langkah ini untuk kertas warna hitam sebagai tapak anyaman. Gunakan pembaris untuk mengukurjalur sisip anyaman (1cm)dengan membuat garisan dengan pensel. pensel. gunting. kad tebal. dan pisau grafik.

Langkah 5 Langkah 6 Buka tapak anyaman yang telah siap digunting.Hamparkan dan letakkannya di atas meja dengan rata. Gunting jalur sisip anyaman menggunakan gunting dengan kemas. kemas. Sekarang ia sedia untuk digunakan. Kemudian gunakan gunting untuk menggunting garisan yang telah dilukis.Lipatkan tapak anyaman yang telah siap dengan garisan secara simetrisupaya senang digunting. Langkah 7 Langkah 8 . dan menarik. Setiap jalur sisip anyaman mesti dibuat dengan susunan yang kemas dan rapi supaya hasilan anyaman kelihatan cantik. Hasilkan anyaman siku keluang dengan menyisip jalur sisip anyaman ke tapak anyaman.

pastikan tiada kesilapan. Gunakan pisau grafik untuk memotong bahagian dalam kad tebal tersebut dengan teliti.Setelah menyisipkan jalur sisip anyaman ke tapak anyaman . Langkah seterusnya. Ukuran pada kad tebal mestilah tepat dengan hasilan anyaman yang telah siap. Langkah 9 Langkah 10 Buat ukuran pada kad tebal (saiz sama dengan tapak anyaman)dengan pembaris untuk dijadikan bingkai hasilan anyaman siku keluang. Anyaman siku keluang telah siap. Perhatian keselamatan penggunaan pisau grafik harus diutamakan. . lekatkan hujung jalur sisip anyaman pada tapak anyaman supaya ia tidak terlonggar.

Langkah 13 Langkah 14 Keluarkan satu lapisan kertas pada kad tebal yang telah dipotong untuk dijadikan corak jalur yang lebih menarik pada permukaan bingkai. . Gunakan pisau grafik dan pembaris untuk memotong garisan di atas permukaan bingkai dijadikan corak supaya bingkai tersebut lebih menarik. bingkai tersebut sudah terhasil. Bingkai anyaman telah dihasilkan.Langkah 11 Langkah 12 Setelah memotong bentuk empat segi pada bahagian dalam kad tebal tersebut. keluarkan kad di bahagian tengah.

Anyaman siku keluang yang telah siap dibingkai sekarang boleh dipamerkan. .Langkah 15 Langkah 16 Hiaskan hasil anyaman siku keluang dengan bingkai. Kenalpastikan kedudukan hasilan anyaman itu seimbang sebelum melekatkan bingkai di atas hasilan anyaman siku keluang.